Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-05-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο ΥΠΕΧΩΔΕ οι κάτοικοι της Δ. Αττικής για χωματερές
  • [02] Αγωγή κατέθεσε ο Χρ. Πρωτόπαπας κατά Γ. Κουρή
  • [03] Δημιουργία ολοήμερων σχολείων
  • [04] Στάση εργασίας στα μπλε λεωφορεία
  • [05] Το θέμα του κ. Ειρηναίου στη Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδας
  • [06] Στην Πολωνία ο πρωθυπουργός
  • [07] Καταθέσεις μαρτύρων για την υπόθεση Συκουρίου
  • [08] Ουγγαρία: Σύγκρουση λεωφορείου με τραίνο
  • [09] Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από επιδρομή Ισραηλινών
  • [10] Επίσκεψη Μπερλουσκόνι στην Τουρκία
  • [11] Αυστραλία: Εντείνονται οι φόβοι για τρομοκρατική επίθεση
  • [12] Καναδάς: Πιθανή συμμετοχή στο πρόγραμμα αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ
  • [13] Εκρηξη σε κέντρο διασκέδασης στην Πρίστινα
  • [14] Σύσταση δικαστηρίου για εγκλήματα κατά Ιρακινών
  • [15] Σχέδιο απόφασης των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας
  • [16] ''Οχι'' Δανίας, Γερμανίας στην πρόταση Πολωνίας
  • [17] Επικράτησε η Δανιηλίδου της Πέτροβα
  • [18] Ισοπαλία 0-0 στον αγώνα Μίλαν-Ιντερ
  • [19] Πουλήθηκε σε δημοπρασία πορτρέτο του Σεζάν
  • [20] Αυστραλία: Σημαντική ανακάλυψη για το μελάνωμα
  • [21] Πρόστιμο σε ιδιώτη για αποστολή ανεπιθύμητων e-mail

    [01] Στο ΥΠΕΧΩΔΕ οι κάτοικοι της Δ. Αττικής για χωματερές

    8/5/2003 10:40:00 πμ

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΥΠΕΧΩΔΕ έχουν προγραμματίσει για το μεσημέρι οι κάτοικοι των περισσότερων δήμων της Δυτικής Αττικής, που αντιδρούν στη χωροθέτηση νέων χωματερών. Στο μεταξύ, το πράσινο φως άναψε και η ΚΕΔΚΕ στη χωροθέτηση νέων χώρων υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων στην Αττική, σε συνεδρίασή που ολοκληρώθηκε τη Τετάρτη το απόγευμα. Στην εισήγηση του ο πρόεδρος της Ένωσης Πάρις Κουκουλόπουλος ζήτησε να εξεταστούν και άλλες μέθοδοι για τη διαχείριση των απορριμμάτων και πρόσθεσε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει στο εξής να διαχειρίζεται από μόνη της το θέμα αυτό, που αποτελεί και αποκλειστική της αρμοδιότητα. Η χωροθέτηση των χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων θα προχωρήσει ξεκαθάρισε μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ Σταύρος Καμπέλης.

    [02] Αγωγή κατέθεσε ο Χρ. Πρωτόπαπας κατά Γ. Κουρή

    8/5/2003 10:35:00 πμ

    Την πρώτη αγωγή με την οποία διεκδικεί 1,5 εκατομμύριο ευρώ ως ηθική αποζημίωση κατέθεσε την Πέμπτη, ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας κατά του εκδότη Γιώργου Κουρή, του διευθυντή της Media Group Γιώργου Τσιρογιάννη και της Λιλής Ξηναριανού πρώην εργαζομένης του ομίλου ALTEC. Αφορμή για την κατάθεση της αγωγής αποτέλεσαν τα δημοσιεύματα της Αυριανής για δήθεν οικονομική βοήθεια προεκλογικά του κ. Πρωτόπαπα από την Altec. Η αγωγή θα συζητηθεί στις 18 Σεπτεμβρίου 2003.

    [03] Δημιουργία ολοήμερων σχολείων

    8/5/2003 10:23:00 πμ

    Παρελθόν αποτελεί το πρόβλημα της διπλοβάρδιας στα σχολεία των 110 από τους 122 δήμους της Αττικής. Oπως ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου, αυτή τη στιγμή κατασκευάζονται περίπου 250 καινούργια σχολεία με στόχο την τετραετία 2000-2003 να έχουν παραδοθεί συνολικά σχεδόν 6.000 σχολικές αίθουσες.

    Εν τω μεταξυ, την ίδρυση 800 νέων ολοήμερων σχολείων, τα οποία θα ανεβάσουν στα 5200 το σύνολο όσων λειτουργούν σε όλη τη χώρα, εξήγγειλε ο υφ. Παιδείας Ν. Γκεσούλης, μιλώντας σε ημερίδα του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Όπως επισήμανε, από την επόμενη σχολική χρονιά θα λειτουργήσουν συνολικά 5.200 ολοήμερα σχολεία. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, υπογράμμισε ότι το ολοήμερο σχολείο συνιστά το βασικό καταλύτη για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης και καλύπτει πολλές κοινωνικές ανάγκες

    [04] Στάση εργασίας στα μπλε λεωφορεία

    8/5/2003 8:58:00 πμ

    Φωτό Αρχείου

    Στα αμαξοστάσια παρέμειναν τα μπλε λεωφορεία της πρωτεύουσας, μέχρι τις 9 το πρωί, λόγω της στάσης εργασίας που έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι παρά το γεγονός ότι το Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε παράνομη και καταχρηστική την πρόθεσή τους. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την ικανοποίηση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων του κλάδου. Οι οδηγοί θα επαναλάβουν τη στάση εργασίας τους από τις 10 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας τους. Ο διευθύνων της ΕΘΕΛ κ. Κόκορης άφησε να εννοηθεί ότι σε περίπτωση που οι εργαζόμενοι πραγματοποιήσουν τις κινητοποιήσεις τους, η επιχείρηση ενδέχεται να προσφύγει στα δικαστήρια και να ζητήσει ακόμη και αποζημίωση από όσους απεργήσουν.

    [05] Το θέμα του κ. Ειρηναίου στη Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδας

    8/5/2003 10:49:00 πμ

    Την Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδας θα απασχολήσει σήμερα η διαμάχη που έχει ξεσπάσει στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, μετά τη μήνυση που υπέβαλε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Ειρηναίος σε βάρος του Μητροπολίτη Βόστρων Τιμόθεου. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος, συναντήθηκε την Τετάρτη με τον έξαρχο του Παναγίου Τάφου στη Αθήνα, Αρχιμανδρίτη Θεόκτιστο και εκδήλωσε το ενδιαφέρον να μεσολαβήσει γιά την επίλυση του θέματος. Οπως είναι γνωστό, ο κ. Ειρηναίος μήνυσε τον Μητροπολίτη Βόστυρων κατηγορώντας τον ότι σχεδίαζε να τον δολοφονήσει. Ο Βόστρων κάνει λόγο γιά σκευωρία και δηλώνει ότι θα προσφύγει και αυτός στη Δικαιοσύνη.

    [06] Στην Πολωνία ο πρωθυπουργός

    8/5/2003 9:45:00 πμ

    Φωτό Αρχείου

    Την Πολωνία επισκέπτεται σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στο πλαίσιο της περιοδείας του στα νεοενταχθέντα κράτη-μέλη της ΕΕ. "Κρίσεις όπως η εξάπλωση της άτυπης πνευμονίας και η παράνομη μετανάστευση δεν μπορεί να τις αντιμετωπίσει καμιά χώρα μόνη της", τόνισε ο πρωθυπουργός από το Βιλνιους, μετά τη συνάντηση του με τον Λιθουανό ομόλογό του. Επίσης υπογράμμισε πως η διεθνής τρομοκρατία παραμένει κίνδυνος και πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί γιατί έχει ιδεολογικές και οικονομικές αιτίες. Ο κ. Σημίτης δεσμεύτηκε ότι η ελληνική προεδρία θα προσπαθήσει να λάβει τέλος η ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη, ώστε να εφαρμοστεί το σχέδιο ΗΠΑ-ΟΗΕ-ΕΕ και Ρωσίας που προβλέπει ίδρυση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους.

    [07] Καταθέσεις μαρτύρων για την υπόθεση Συκουρίου

    8/5/2003 10:47:00 πμ

    Με καταθέσεις μαρτύρων συνεχίζεται και σήμερα Πέμπτη, η δίκη των 19 κατηγορουμένων για συμμετοχή στη 17Ν, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Με την έναρξη της διαδικασίας, ο Βασίλης Τζωρτζάτος ζήτησε και πήρε το λόγο, επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό του περί ψευδομαρτύρων, οι οποίοι, όπως υποστήριξε, είναι κατασκευασμένοι από τις διωκτικές αρχές λόγω της έλλειψης στοιχείων. Ο Τζωρτζάτος κατηγόρησε μερίδα των δημοσιογράφων ότι εντάσσονται σε ένα σχέδιο διαστρέβλωσης ή και απόκρυψης της αλήθειας. Ο κατηγορούμενος κατέληξε λέγοντας πως ο λαός είναι ο τελικός κριτής κάθε υπόθεσης, κυρίως όταν, όπως ισχυρίστηκε, η δίκη είναι πολιτική. Στη συνέχεια, το δικαστήριο προχώρησε στην εξέταση μαρτύρων για την κλοπή πολεμικού υλικού από το στρατόπεδο του Συκουρίου στις 25 Δεκεμβρίου του 1989. Ο μάρτυρας Παναγιώτης Μποζίκας, ο οποίος ήταν διοικητής του στρατοπέδου, εξέφρασε την εκτίμησή του ότι στην επιχείρηση, που διήρκεσε περίπου 5 ώρες, έλαβαν μέρος εφτά έως δέκα άτομα. "Εκείνη την περίοδο η ασφάλεια του στρατοπέδου ήταν πλημμελής. Ενώ η κλοπή αποκαλύφθηκε τυχαία", τόνισε ο κ. Μποζίκας.

    Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε και η Μαρία Κτιστάκη, η οποία κατέθεσε για τη ληστεία στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στην Πατησίων, στις 13 Ιουλίου του 1988.

    Η κα Κτιστάκη, που ήταν ταμίας δε μπόρεσε να αναγνωρίσει στο πρόσωπο των κατηγορουμένων κανέναν από τους δράστες της ληστείας. Ο Πάτροκλος Τσελέντης, απαντώντας σε ερώτηση του εισαγγελέα της Έδρας, Χρήστου Λάμπρου, παραδέχθηκε τη συμμετοχή του στη συγκεκριμένη ληστεία.

    Αντίθετα, ο Θεολόγος Ψαραδέλης αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση.

    Στη συνέχεια, κατέθεσε για την κλοπή του Πολεμικού Μουσείου ο μάρτυρας Αναστάσιος Σπυριδάκης. Ο κ. Σπυριδάκης, ο οποίος ήταν φύλακας του Πολεμικού Μουσείου, αναγνώρισε με ποσοστό 50% το Χριστόδουλο Ξηρό ως έναν από τους τέσσερις δράστες, που πήραν τα δύο μπαζούκας.

    [08] Ουγγαρία: Σύγκρουση λεωφορείου με τραίνο

    8/5/2003 11:52:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Τουλάχιστον 27 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 12 τραυματίσθηκαν, κατά τη σύγκρουση γερμανικού τουριστικού λεωφορείου με τραίνο, στην κεντρική Ουγγαρία. Το λεωφορείο μετέφερε γερμανούς τουρίστες, ανακοίνωσε η ουγγρική αστυνομία. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η σύγκρουση σημειώθηκε στις 08:30 τοπική ώρα κοντά στο Σιοφόκ, στις όχθες της λίμνης Μπάλατον. Το λεωφορείο διέσχιζε τις σιδηροδρομικές γραμμές όταν συγκρούσθηκε με το τραίνο το οποίο εκτελούσε το δρομολόγιο Βουδαπέστη-Ναγκικάνιτσα.

    [09] Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από επιδρομή Ισραηλινών

    8/5/2003 11:36:00 πμ

    Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο στη διάρκεια επιδρομής κοντά στο Χαν Γιουνές, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ανακοίνωσαν παλαιστινιακές νοσοκομειακές πηγές. Ο Παλαιστίνιος, η ταυτότητα του οποίου δεν έχει γίνει γνωστή, δέχτηκε τρεις σφαίρες στο στήθος και στο κεφάλι. Από την έναρξη της παλαιστινιακής Ιντιφάντα τον Σεπτέμβριο του 2000 έχουν σκοτωθεί 3.213 άτομα, εκ των οποίων 2.423 Παλαιστίνιοι και 730 Ισραηλινοί.

    Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν Βρετανό δημοσιογράφο

    Εν τω μεταξύ, όπως επιβεβαίωσε το κρατικό ραδιόφωνο του Ισραήλ, ο Βρετανός δημοσιογράφος Τζέιμς Μίλερ, ο οποίος σκοτώθηκε την περασμένη Παρασκευή στη Ράφα στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, έχασε τη ζωή του από ισραηλινά πυρά. Η νεκροψία που έγινε στο ιατροδικαστικό ινστιτούτο Αμπου Χαμπίρ κοντά στο Τελ Αβίβ, παρουσία Βρετανού γιατρού, έδειξε ότι ο άτυχος δημοσιογράφος χτυπήθηκε από πυροβόλο όπλο τύπου Μ-16 που χρησιμοποίησαν Ισραηλινοί στρατιώτες.

    Ο Μίλερ που φορούσε κράνος και αλεξίσφαιρο γιλέκο πυροβολήθηκε στο λαιμό. Αφού έλαβε τις πρώτες βοήθειες από Ισραηλινούς στρατιώτες, μεταφέρθηκε με ελικόπτερο σε στρατόπεδο όπου και υπέκυψε.

    Ο 35χρονος Βρετανός έχασε τη ζωή του, ενώ βρισκόταν κοντά στα αιγυπτιακά σύνορα, τη στιγμή που μονάδα του ισραηλινού στρατού κατέστρεφε σήραγγα που συνδέει την Αίγυπτο με τη Λωρίδα της Γάζας, η οποία χρησιμοποιείται, σύμφωνα με το στρατό, για λαθρεμπόριο όπλων. Στη διάρκεια της επιχείρησης, σημειώθηκαν και ανταλλαγές πυρών με Παλαιστίνιους, πρόσθεσε ισραηλινή στρατιωτική πηγή.

    Την Κυριακή, ο συνταγματάρχης του ισραηλινού στρατού Αβί Λεβί έσπευσε να δηλώσει ότι ο Μίλερ ''πυροβολήθηκε στη δεξιά ωμοπλάτη, από πίσω, ενώ βρισκόταν μπροστά από ισραηλινό άρμα μάχης και δε αποκλείεται να έπεσε θύμα παλαιστινιακών πυρών''.

    Ο Τζέιμς Μίλερ είναι ο τέταρτος δημοσιογράφος που σκοτώνεται από Ισραηλινούς στρατιώτες την ώρα που ασκεί το καθήκον μετά την έναρξη της Ιντιφάντα. Ο ισραηλινός στρατός που διεξάγει έρευνα για το θέμα, εξέφρασε τη ''λύπη'' του για το θάνατο του Μίλερ.

    [10] Επίσκεψη Μπερλουσκόνι στην Τουρκία

    8/5/2003 11:19:00 πμ

    Ερντογάν-Μπερλουσκόνι

    Ο Iταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη με σκοπό την ενίσχυση των διμερών σχέσεων αλλά και διαβουλεύσεις για διεθνή ζητήματα, έγινε σήμερα γνωστό από την ιταλική πρεσβεία στην Αγκυρα. Ο Μπερλουσκόνι θα έχει επαφές, με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την υποψηφιότητα της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και για το θέμα του Ιράκ, διευκρίνισε εκπρόσωπος της πρεσβείας. Η Ιταλία θ' αναλάβει την προεδρία της ΕΕ από την 1η Ιουλίου. Ο ιταλός πρωθυπουργός που θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ, θα συναντηθεί το βράδυ της Δευτέρας στην Κωνσταντινούπολη με επιχειρηματικούς κύκλους πριν αναχωρήσει την Τρίτη για τη Ρώμη.

    [11] Αυστραλία: Εντείνονται οι φόβοι για τρομοκρατική επίθεση

    8/5/2003 10:38:00 πμ

    Η αυστραλιανή κυβέρνηση φοβάται ότι η χώρα ενδέχεται να δεχτεί πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση και για το λόγο αυτό λαμβάνει μια σειρά προληπτικών μέτρων. Στα πλαίσια των μέτρων αυτών, όπως αποκαλύπτει το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Herald Sun, η κυβέρνηση έχει παραγγείλει δεκάδες χιλιάδες σακούλες για νεκρούς σε περίπτωση θανάτων από μαζική φονική τρομοκρατική επίθεση με βιολογικά, χημικά ή ραδιενεργά όπλα. Στο μεταξύ, ο φόβος τρομοκρατικής επίθεσης επί του αυστραλιανού εδάφους φέρεται να είναι ένας από τους λόγους που πολλοί τουρίστες προτιμούν τελευταία τη Νέα Ζηλανδία από την Αυστραλία.

    Ένας άλλος λόγος που οι ξένοι τουρίστες επιλέγουν τη Νέα Ζηλανδία και όχι την Αυστραλία, όπως προκύπτει από μελέτη του Αυστραλιανού υπουργείου Τουρισμού είναι ο "απαράδεκτος" τρόπος με τον οποίο οι αυστραλιανές αρχές αντιμετωπίζουν τους λαθρομετανάστες.

    Τέλος οι αρχές του Πακιστάν ανακοίνωσαν ότι άφησαν ελεύθερο τον 29χρονο Αυστραλό Τζακ Τόμας, τον οποίο είχαν συλλάβει τον Μάρτιο του 2001 με την κατηγορία ότι εκπαιδευόταν με την Αλ Κάιντα. Ο Τόμας επιστρέφει στην Αυστραλία.

    [12] Καναδάς: Πιθανή συμμετοχή στο πρόγραμμα αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ

    8/5/2003 10:41:00 πμ

    Φωτό Αρχείου

    Η ασφάλεια του Καναδά είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο η καναδική κυβέρνηση σκέφτεται να συμμετάσχει στο αμφιλεγόμενο αμερικανικό πρόγραμμα της αντιπυραυλικής ασπίδας, όπως υποστήριξε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζαν Κρετιέν.

    "Δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος να δεχτούμε επίθεση, όμως κυβερνώ σημαίνει προβλέπω" είπε ο Κρετιέν μιλώντας στο κοινοβούλιο όπου συζητείται για δεύτερη ημέρα το θέμα αυτό. "Εφόσον η αντιπυραυλική ασπίδα θα καλύπτει όλη τη Βόρεια Αμερική, είναι προς το συμφέρον μας να ενδιαφερθούμε γι' αυτήν", πρόσθεσε ο Καναδός πρωθυπουργός.

    Διαφωνεί με ''στρατιωτικοποίηση'' του διαστήματος

    Ο βουλευτής Μπιλ Μπλέικι του αντιπολιτευόμενου Νέου Δημοκρατικού Κόμματος κατηγόρησε τον Κρετιέν ότι επίσπευσε τη δημόσια συζήτηση για το θέμα, επειδή υπάρχει πιθανότητα το υπουργικό συμβούλιο να αποφασίσει την ερχόμενη εβδομάδα να συμμετάσχει ο Καναδάς στο σχέδιο αυτό.

    "Θα μπορούσαν να γίνουν διαβουλεύσεις με τους Αμερικανούς όμως θα μπορούσαν να περάσουν μήνες προτού λάβουμε κάποια απόφαση", απάντησε ο Κρετιέν που είχε αφήσει ο ίδιος να εννοηθεί, την Τρίτη, ότι η κυβέρνηση του πρόκειται να αποφασίσει την ερχόμενη εβδομάδα εάν θα "συζητήσει με τους Αμερικάνους" την πιθανή συμμετοχή του Καναδά.

    Ο Καναδάς, που είχε ταχθεί κατά του σχεδίου των ΗΠΑ, τις τελευταίες ημέρες δείχνει σημάδια μεταστροφής, συνεχίζοντας ωστόσο να διαφωνεί με τη "στρατιωτικοποίηση" του διαστήματος.

    [13] Εκρηξη σε κέντρο διασκέδασης στην Πρίστινα

    8/5/2003 12:24:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι τραυματίσθηκαν το βράδυ της Τετάρτης από έκρηξη που έγινε κοντά σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στο κέντρο της Πρίστινα, όπως έγινε γνωστό από αξιωματούχους της αστυνομίας των Ηνωμένων Εθνών στο Κόσοβο. Ερευνες για την έκρηξη διεξάγει η αστυνομία, καθώς τα αίτια της δεν έχουν διευκρινισθεί. Η έκρηξη έγινε περίπου στις 21.40, κοντά στο κλαμπ "New York", στην περιοχή Ναρντάνια, της πρωτεύουσας του Κοσόβου.

    [14] Σύσταση δικαστηρίου για εγκλήματα κατά Ιρακινών

    8/5/2003 11:46:00 πμ

    Τη ''σύσταση ειδικού δικαστηρίου στο πλαίσιο του ιρακινού δικαστικού συστήματος'', το οποίο θα δικάσει εγκλήματα κατά του ιρακινού λαού, ανακοίνωσε την Πέμπτη, στη Βαγδάτη ο ανώτερος σύμβουλος του ιρακινού υπουργείου Δικαιοσύνης Κλιντ Ουίλιαμσον.

    Ο Ουίλιαμσον αναφέρεται κυρίως στους 55 πλέον καταζητούμενους από τις ΗΠΑ αξιωματούχους του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν. ''Οσον αφορά τα άτομα αυτά, πιστεύουμε ότι οι Ιρακινοί πρέπει να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους. Υπάρχει ευρεία συναίνεση στο γεγονός ότι τα εγκλήματα κατά του ιρακινού λαού πρέπει να δικάσει η ιρακινή δικαιοσύνη'', τόνισε ο Ουίλιαμσον. Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο Ουίλιαμσον εξερχόμενος από το δικαστήριο Αλ-Αζαμίγια στη Βαγδάτη, το οποίο επαναλειτουργεί επίσημα από σήμερα.

    [15] Σχέδιο απόφασης των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας

    8/5/2003 8:46:00 πμ

    Την άρση του διεθνούς εμπάργκο κατά του Ιράκ θα ζητήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες που καταθέτουν την Παρασκευή, σχετικό σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε να επιτραπεί η επανάληψη των εξαγωγών ιρακινού πετρελαίου. Το σχέδιο απόφασης προβλέπει τη διακοπή του προγράμματος "πετρέλαιο αντί τροφίμων" του ΟΗΕ, αλλά και την τήρηση των υπαρχόντων συμβολαίων, ύψους 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης που είχε υπογράψει η κυβέρνηση του Σαντάμ Χουσεΐν, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

    Προβλέπει διορισμό ειδικού συντονιστή

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ αναμένεται να υποβάλουν εντός της εβδομάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχέδιο απόφασης για την άρση των κυρώσεων εναντίον του Ιράκ.

    ''Αναμένουμε να το παρουσιάσουμε σε όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας αυτή την εβδομάδα'', δήλωσε ο Κόλιν Πάουελ στους δημοσιογράφους, μετά από συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Αναν.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ήδη την άμεση άρση ορισμένων από τις οικονομικές κυρώσεις που είχαν επιβάλει στο Ιράκ στις 2 Αυγούστου το 1990 μετά την εισβολή των ιρακινών στρατιωτικών δυνάμεων στο Κουβέιτ.

    Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζον Σνόου τόνισε ότι η απόφαση ελήφθη από τον πρόεδρο Μπους, ο οποίος αισιοδοξεί ότι με αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσει στο έργο της ανοικοδόμησης της χώρας.

    "Το καθεστώς που ήταν κάποτε ο στόχος των κυρώσεων μας δεν υπάρχει πια και η αποστολή μας είναι τώρα να ανοικοδομήσουμε το Ιράκ", τόνισε ο Σνόου. Ανάμεσα στις κυρώσεις που δεν θα ισχύουν πλέον είναι αυτή που απαγόρευε στους Αμερικανούς πολίτες να στέλνουν χρήματα στους Ιρακινούς.

    Στο εξής όσοι Αμερικανοί επιθυμούν θα μπορούν να στέλνουν έως και 500 δολάρια σε φίλους ή συγγενείς.

    Η Ρωσία επιμένει πάντως ότι της άρσης των κυρώσεων πρέπει να προηγηθεί έρευνα των Ηνωμένων Εθνών με την οποία θα επιβεβαιώνεται η έλλειψη όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ.

    Το σχέδιο απόφασης προβλέπει ακόμη το διορισμό από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ενός ειδικού συντονιστή που θα μετέχει στην επιτροπή επίβλεψης των εσόδων από την επανάληψη των εξαγωγών ιρακινού πετρελαίου, από κοινού με την Παγκόσμια Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και άλλους διεθνείς φορείς.

    Διπλωματικές πηγές στη Νέα Υόρκη σημειώνουν πάντως ότι αν και το προτεινόμενο από την Ουάσινγκτον σχέδιο απόφασης δίνει κάποιες αρμοδιότητες στον ΟΗΕ, όλοι οι μοχλοί εξουσίας στο Ιράκ παραμένουν στα χέρια των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους. Είναι ενδεικτικό ότι το σχέδιο απόφασης δεν προβλέπει την επιστροφή στο Ιράκ των επιθεωρητών του ΟΗΕ.

    Χωρίς την έγκριση της απόφασης πάντως ούτε οι Ιρακινοί ούτε οι Αμερικανοί έχουν την νόμιμη αρμοδιότητα εξαγωγής πετρελαίου από το Ιράκ. Η κυβέρνηση Μπους επιθυμεί η απόφαση να έχει εγκριθεί ως τις 3 Ιουνίου που λήγει το τρέχον πρόγραμμα "πετρέλαιο αντί τροφίμων".

    [16] ''Οχι'' Δανίας, Γερμανίας στην πρόταση Πολωνίας

    8/5/2003 9:05:00 πμ

    Φωτό Αρχείου

    Η Δανία και η Γερμανία απέρριψαν οριστικά την πρόταση του υπουργού Αμυνας της Πολωνίας, Γιέρζι Σζμαζντίσνκι που ήθελε να αναπτυχθούν Γερμανοί και Δανοί στρατιώτες στον τομέα που έχει αναλάβει η χώρα του στο Ιράκ. Οι δύο χώρες απέρριψαν την πρόταση μετά τη συνάντηση που είχαν, το βράδυ της Τετάρτης στην Κοπεγχάγη, οι τρεις υπουργοί Αμυνας για να συζητήσουν το θέμα του Ιράκ.

    Δεν τίθεται θέμα αποστολή στρατιωτών

    Ο Δανός υπουργός Σβαντ Aαγκε Γιένσμπι και ο Γερμανός ομόλογος του Πέτερ Στρουτ δήλωσαν στους δημοσιογράφους ότι δεν τίθεται θέμα αποστολής στρατιωτών του κοινού δανο-γερμανο-πολωνικού σώματος, όμως η Πολωνία μπορεί να στείλει στο Ιράκ τους αξιωματικούς της που μετέχουν σε αυτό.

    Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις χώρες ίδρυσαν το 1995 ένα κοινό στρατιωτικό σώμα που εδρεύει στο Στέτιν της βόρειας Πολωνίας με σκοπό να συμμετέχει στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Εθνών.

    "Πιστεύουμε ότι είναι μια καλή λύση" είπε ο Γιένσμπι υπενθυμίζοντας ότι η Δανία θα στείλει 380 στρατιώτες, αστυνομικούς και ιατρικό προσωπικό στο νότιο Ιράκ, οι οποίοι θα τεθούν υπό τη βρετανική διοίκηση.

    Ο Πολωνός υπουργός είπε από την πλευρά του ότι "κατανοεί και σέβεται" την αρνητική απάντηση των ομολόγων του, σημειώνοντας ότι "δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι Πολωνοί αξιωματικοί του κοινού σώματος θα συμμετάσχουν στη δύναμη σταθεροποίησης του Ιράκ".

    [17] Επικράτησε η Δανιηλίδου της Πέτροβα

    8/5/2003 9:02:00 πμ

    Τη δεύτερη νίκη της σε ισάριθμους αγώνες στο τουρνουά του Βερολίνου πέτυχε η Λένα Δανιηλίδου. Η Ελληνίδα τενίστρια, Νο-12 του κυρίως ταμπλό και Νο-15 στον κόσμο, στο δεύτερο γύρο του τουρνουά επικράτησε 2-1 σετ (1-6, 6-2, 6-2) της Ρωσίδας, Νάντια Πέτροβα, που είναι Νο 95 στην παγκόσμια κατάταξη. Στον επόμενο αγώνα της, η Δανιηλίδου θα παίξει με την επίσης Ρωσίδα Βέρα Ζβονάρεβα (Νο 25) η οποία στον δεύτερο γύρο απέκλεισε την συμπατριώτισσά της, Αναστασία Μίσκινα (Νο 10) με 6-1, 6-2. Στον πρώτο γύρο της διοργάνωσης, η Δανιηλίδου είχε κερδίσει 6-2, 6-2 την Γερμανίδα Αντζέλικα Μπάχμαν (Νο-228).

    [18] Ισοπαλία 0-0 στον αγώνα Μίλαν-Ιντερ

    8/5/2003 12:04:00 πμ

    Η Μίλαν άξιζε τη νίκη, όμως η Ιντερ πήρε αυτό που ήθελε, καθώς απέσπασε λευκή ισοπαλία, ως τυπικά φιλοξενούμενη, στο Σαν Σίρο, στον ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Η ρεβάνς θα γίνει την επόμενη Τρίτη στο ίδιο γήπεδο, αλλά με τους οπαδούς των "νερατζούρι" να έχουν την πλειοψηφία στις εξέδρες.

    Το πρώτο ημίχρονο κύλησε χωρίς ιδιαίτερες συγκινήσεις, με μοναδική καλή στιγμή μια κεφαλιά του Ρεκόμπα στο 17΄, που εξουδετέρωσε εύκολα ο Ντίντα. Σιγά σιγά η Μίλαν ανέβασε το ρυθμό της και απέκτησε την πρωτοβουλία των κινήσεων, χωρίς ωστόσο να δημιουργήσει τη μεγάλη ευκαιρία.

    Μέχρι το 58ο λεπτό, όταν ο Ρούι Κόστα με "μαγική" μπαλιά βρήκε τον Σεβτσένκο ο οποίος, μόνος απέναντι στον Τόλντο- προτίμησε να πασάρει στον Ιντζάγκι αντί να "τελειώσει" μόνος του τη φάση.

    Η κυριαρχία των "ροσονέρι" πάνω στο χορτάρι του "Μεάτσα" ξεσήκωσε τους 80.000 θεατές που δημιούργησαν εκπληκτική ατμόσφαιρα. Όμως, η σωστή αμυντική τακτική της Ιντερ, σε συνδυασμό με τις άψογες τοποθετήσεις και επεμβάσεις του Τόλντο, κρατούσαν τους -τυπικά- γηπεδούχους μακριά από το γκολ.

    Ο πανήψυλος τερματοφύλακας, που είχε ξεκινήσει την καριέρα του από τη Μίλαν, πραγματοποίησε μία απίστευτη απόκρουση σε σουτ του Γκατούζο στο 64΄.

    Γενικά, η Μίλαν ήταν πολύ καλύτερη στο δεύτερο ημίχρονο, κατά τη διάρκεια του οποίου ελάχιστες ήταν οι φορές που η Ιντερ πέρασε τη σέντρα.

    Η απουσία του Βιέρι, σε συνδυασμό με την... ανυπαρξία του Ρεκόμπα, περιόρισαν στο ελάχιστον την επιθετική παρουσία των "νεαρατζούρι" που σίγουρα θα πρέπει να αισθάνονται απόλυτα ικανοποιημένοι με το 0-0, έστω κι αν ο Κρέσπο έχασε μια πολύ καλή ευκαιρία στο 90΄, όταν "κρέμασε" τον Ντίντα, όμως η μπάλα κατέληξε άουτ. Διαιτητής ήταν ο Ρώσος Βαλεντίν Ιβάνοφ

    Οι συνθέσεις των ομάδων:

    ΜΙΛΑΝ: Ντίντα, Κοστακούρτα, Νέστα, Μαλντίνι, Καλάτζε, Μπρόκι (73΄ Σερζίνιο), Γκατούζο (78΄ Ρεδόντο), Ζέεντορφ, Ρούι Κόστα, Σεβτσένκο (80΄ Ριβάλντο), Ιντζάγκι

    ΙΝΤΕΡ: Τόλντο, Χαβιέρ Ζανέτι, Καναβάρο, Ματεράτσι, Κόρντομπα, Σέρτζιο Κονσεϊσάο (66΄ Γκούλι), Ντι Μπιάτζιο, Εμρέ, Κόκο (84΄ Πασκουάλε), Ρεκόμπα (72΄ Καλόν), Κρέσπο

    [19] Πουλήθηκε σε δημοπρασία πορτρέτο του Σεζάν

    8/5/2003 8:43:00 πμ

    Μια αυτοπροσωπογραφία του Γάλλου ζωγράφου Πολ Σεζάν, που φιλοτεχνήθηκε γύρω στα 1885, πουλήθηκε το βράδυ της Τετάρτης από τον οίκο δημοπρασιών Κρίστις στη Νέα Υόρκη έναντι του ποσού των 17,3 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο πίνακας αυτός, που ζωγραφίστηκε όταν ο Σεζάν ήταν 55 ετών, είναι το προτελευταίο πορτρέτο του και το μοναδικό από τα 22 που υπάρχουν που δεν ανήκει στη συλλογή κάποιου μουσείου. Οι ειδικοί των Κρίστις υπολόγιζαν την αξία του μεταξύ 15-20 εκατομμυρίων δολαρίων. Το έργο αυτό ανήκε στην οικογένεια ενός ιδιώτη συλλέκτη και δεν είχε εκτεθεί στο κοινό από το 1937. "Πρόκειται ίσως για την πιο ανθρώπινη εικόνα του εαυτού του", ανέφερε σχετικά ο Ιταλός κριτικός τέχνης Λιονέλο Βεντούρι.

    [20] Αυστραλία: Σημαντική ανακάλυψη για το μελάνωμα

    8/5/2003 9:41:00 πμ

    Μια σημαντική ανακάλυψη για το μελάνωμα ισχυρίζονται ότι έκαναν γιατροί της Μελβούρνης, η οποία μπορεί να σώσει χιλιάδες ζωές. Όπως ανακοίνωσε ο καθηγητής Τζον Κέλι, επικεφαλής επιστημονικής ομάδας του νοσοκομείου Alfred Hospital της Μελβούρνης, έως τώρα οι γιατροί δεν έδιναν και μεγάλη σημασία σε κάποια ροζ εξανθήματα ("σαν σπιθουράκια") όταν εξέταζαν ασθενείς τους για μελάνωμα. Από τις έρευνες που έγιναν όμως διαπιστώθηκε ότι τα ροζ σπιθούρια αν και αποτελούν μόνο το 15% των περιπτώσεων καρκίνου από μελάνωμα, εντούτοις ευθύνονται για το 70% των θανάτων από τη συγκεκριμένη νόσο.

    "Οι περισσότεροι άνθρωποι συνήθως προσέχουν μόνο ασυνήθιστα μαύρα σημάδια στο δέρμα τους όταν ανησυχούν για μελάνωμα. Συχνά δεν αποδίδουν καμιά σημασία σ' αυτά τα ροζ εξανθήματα. Οι επιστημονικές έρευνες απέδειξαν όμως ότι τα ροζ εξανθήματα, που μοιάζουν με σπιθούρια, είναι τα πλέον επικίνδυνα", δήλωσε ο δρ. Κέλι.

    Εμφανίζονται σε οποιοδήποτε σημείο του κορμιού, αλλά συνήθως στο κεφάλι και στο λαιμό και αναπτύσσονται με γοργότατο ρυθμό. "Αν εντοπιστούν έγκαιρα μπορούν να θεραπευτούν. Αν όμως η αντιμετώπισή τους καθυστερήσει έστω και για λόγο, αυτό ενδέχεται να αποδειχθεί θανατηφόρο γιατί αναπτύσσονται με γοργότατο ρυθμό", δήλωσε ο καθηγητής Κέλι από το Alfred' s Victorian Melanoma Service προσθέτοντας ότι αυτού του είδους το μελάνωμα είναι ροζ ή κόκκινο, στρογγυλό ή ωοειδές και μεγαλώνει γρήγορα.

    "Αν εντοπιστεί νωρίς, όταν είναι μόνο ένα χιλιοστό, οι πιθανότητες θεραπείας είναι 95%. Αν φτάσει τα τρία χιλιοστά, το 50% όσων έχουν προσβληθεί θα πεθάνει", δήλωσε ο δρ. Κέλι, προσθέτοντας ότι η ανακάλυψη αυτή θα σώσει πολλές ζωές.

    Ο Αυστραλός επιστήμονας έκανε τις ανακοινώσεις του καθώς το νοσοκομείο Αλφρεντ ξεκίνησε μεγάλη διαφωτιστική εκστρατεία με στόχο την πρόληψη του μελανώματος. Όπως υπογραμμίστηκε η πρόληψη σώζει ζωές και γι αυτό θα πρέπει να απευθυνόμαστε στο δερματολόγο μας αν παρατηρήσουμε κάποιο ασυνήθιστο σημάδι στο δέρμα μας.

    Στην Αυστραλία υπολογίζεται ότι 350 άτομα πεθαίνουν ετησίως από μελάνωμα. Κύρια αιτία του μελανώματος είναι η αλόγιστη έκθεση στον ήλιο, η γενετική προδιάθεση και η καθυστέρηση στη διάγνωση.

    [21] Πρόστιμο σε ιδιώτη για αποστολή ανεπιθύμητων e-mail

    8/5/2003 10:00:00 πμ

    Το ποσό των 16,4 εκατομμυρίων δολαρίων καλείται να καταβάλει στην εταιρεία EarthLink, τον τρίτο σε μέγεθος πάροχο συνδεσιμότητας στο Ιντερνετ στις ΗΠΑ, ένας άνδρας που καταδικάστηκε επειδή είχε στείλει εκατοντάδες εκατομμύρια ανεπιθύμητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (spam). Ο Χάουαρντ Κάρμακ, ο επονομαζόμενος ''Μπάφαλο Σπάμερ'', καταδικάστηκε επειδή από τον Μάρτιο του 2002 έστειλε περί τα 825 εκατομμύρια διαφημιστικά μηνύματα σε ηλεκτρονικές διευθύνσεις τις οποίες κατάφερε να αποκτήσει παράνομα χρησιμοποιώντας πολλές ταυτότητες, ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωση της.

    Η EarthLink υποστηρίζει ότι η καταδίκη του Κάρμακ από ομοσπονδιακό δικαστήριο της Τζόρτζια ανοίγει το δρόμο και σε άλλες εταιρείες (AOL, Yahoo, Microsoft) να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από όσους στέλνουν ανεπιθύμητα e-mail στους πελάτες τους. Η EarthLink ανακοίνωσε εξάλλου ότι από τα τέλη Μαΐου θα προωθήσει μια νέα τεχνολογία που θα ''μπλοκάρει'' τα μηνύματα αυτά τα οποία συνήθως υπόσχονται εύκολο και γρήγορο πλουτισμό ή βελτίωση των σεξουαλικών επιδόσεων.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 8 May 2003 - 9:44:01 UTC