Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-05-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σημίτης: Πρόβλημα κατοχής το Κυπριακό
  • [02] Ίδρυση ''Αριστερής Πρωτοβουλίας'' στο ΠΑΣΟΚ
  • [03] Προχωρούν τα μέτρα ενίσχυσης των Τουρκοκυπρίων
  • [04] Περιοδεία Καραμανλή στα νησιά του νομού Λέσβου
  • [05] Απονομή βραβείων 10ου Διαγνωσιμού μαθητικών εντύπων
  • [06] Ο Υπουργός Αμυνας για τις πολιτικές εξελίξεις
  • [07] Εκδηλώσεις για τα 40 χρόνια από τη δολοφονία του Γρ.Λαμπράκη
  • [08] Συνελήφθησαν ληστές τράπεζας
  • [09] Σύλληψη αρχαιοκαπήλων στη Βοιωτία
  • [10] Εξαρθρώθηκαν σπείρες εμπόρων ναρκωτικών
  • [11] Δημοψήφισμα στη Λιθουανία για την ένταξη στην ΕΕ
  • [12] Διήμερο συνέδριο για την επιχειρηματικότητα στην Ε.Ε
  • [13] Διημέριδα για τη άμυνα και ασφάλεια στην Κέρκυρα
  • [14] Πρόταση Μπους για ζώνη ελεύθερου εμπορίου στη Μ.Ανατολή
  • [15] Ιατρικό σκάνδαλο στη Βρετανία
  • [16] Μπαγκλαντές: Δεκαέξι νεκροί από καταιγίδα
  • [17] Αιματηρό επεισόδιο σε Πανεπιστήμιο του Οχάιο
  • [18] Υεμένη: Καταδικάστηκε σε θάνατο ο δολοφόνος τριών Αμερικανών
  • [19] Επίθεση καμικάζι στις Φιλιππίνες με 13 νεκρούς
  • [20] Ιράκ: Ενθουσιώδη υποδοχή για τον ηγέτη των Σιϊτών
  • [21] Στο Μαρόκο κρατείται ο Τάρεκ Αζίζ
  • [22] Το φθινόπωρο νέα μέτρα για τους οικονομικά ασθενέστερους
  • [23] Πρόκριση για την εθνική βόλεϊ των ανδρών
  • [24] ΟΦΗ-Ξάνθη 2-0
  • [25] Η Γιουβέντους κατέκτησε το πρωτάθλημα
  • [26] Ροναλντίνιο: ''Δεν ξέρω που θα αγωνίζομαι του χρόνου''
  • [27] Εφυγε ο φωτογράφος Δημήτρης Τλούπας
  • [28] ''Θερίζει'' ο SARS στις ασιατικές χώρες
  • [29] Μην βήχετε στην οδοντιατρική καρέκλα!

    [01] Σημίτης: Πρόβλημα κατοχής το Κυπριακό

    10/5/2003 3:54:00 μμ

    Πρόβλημα κατοχής τμήματος του νησιού από τον τουρκικό στρατό χαρακτήρισε το Κυπριακό ο Κώστας Σημίτης από την Πράγα, σε απάντηση των δηλώσεων Ερντογάν. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε την τακτική της διγλωσσίας κατά την επίσκεψή του χθες στα κατεχόμενα. Έκανε λόγο για δύο ισότιμα κράτη, δύο γλώσσες και δύο θρησκείες και υποστήριξε ότι σ' αυτή τη βάση θα πρέπει να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό. Ωστόσο, νωρίτερα, πριν αναχωρήσει από την Αγκυρα ο Ερντογάν είχε δηλώσει ότι η κυβέρνησή του θα στηρίξει τις προσπάθειες του ΟΗΕ για επίλυση του πολιτικού προβλήματος.

    ''Το Κυπριακό θα λυθεί με βάση το διεθνές δίκαιο''

    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου στα κατεχόμενα επανέλαβε ότι η Αγκυρα υποστηρίζει τα μέτρα που πήρε πρόσφατα ο Ραούφ Ντενκτάς και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να συμβάλει στην άρση των λεγόμενων εμπάργκο.

    Το Κυπριακό πρόβλημα πρέπει να λυθεί με βάση τις αρχές του διεθνούς δικαίου και στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Κόφι Αναν, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης από την Πράγα απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    Ο κ. Σημίτης απαντώντας με την ιδιότητά του ως προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τόνισε ότι το Κυπριακό πρόβλημα είναι πρόβλημα κατοχής τμήματος του νησιού από τον τουρκικό στρατό και πρόσθεσε ότι εναπόκειται στην Τουρκία να αποφασίσει να δεχθεί το σχέδιο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ ως βάση διαπραγμάτευσης.

    "Ο κ. Ερντογάν είπε στην Κύπρο, ότι το κυπριακό πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί, εάν οι δύο κοινότητες συζητήσουν μεταξύ τους χωρίς τη βοήθεια ή χωρίς το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών. Θέλω να υπογραμμίσω, για μια ακόμη φορά, ότι το κυπριακό πρόβλημα δεν είναι πρόβλημα μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Είναι πρόβλημα κατοχής τμήματος του νησιού από τον τουρκικό στρατό", τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός και πρόσθεσε, "γι' αυτό και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν λάβει αποφάσεις, όσον αφορά το Κυπριακό, για παράδειγμα, επέβαλαν εμπάργκο (στην Τουρκία)".

    "Επομένως, η θέση μας είναι ότι αυτό το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί, σύμφωνα με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα. Εναπόκειται στην Τουρκία να αποφασίσει να δεχθεί το Σχέδιο Ανάν, να δηλώσει την ετοιμότητά της ότι το αποδέχεται ως βάση για διαπραγμάτευση, η οποία θα επακολουθήσει μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών, ούτως ώστε να ληφθεί μια απόφαση από τις δύο κοινότητες επί τη βάσει του Σχεδίου Ανάν και υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών", κατέληξε ο κ. Σημίτης

    Παράνομη χαρακτήρισε την επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα ο Κύπριος Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος, τονίζοντας ότι η τουρκική πλευρά πρέπει να αποδεχθεί το σχέδιο Ανάν ως βάση διαπραγμάτευσης, αν πραγματικά υποστηρίζει δίκαιη λύση του Κυπριακού.

    Δηλώσεις Ερντογάν

    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός στη συνέντευξη του επεσήμανε ότι δεν πρέπει να αναμένονται μέτρα από τη μια μόνο πλευρά, αλλά ανάλογα βήματα πρέπει να γίνουν και από την άλλη. Αναμένουμε εκ μέρους της Ελλάδας να γίνουν ανάλογα βήματα, όπως και από τη διεθνή κοινότητα, είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

    Επίσης, τόνισε ότι η Τουρκία και το καθεστώς Ντενκτάς υποστηρίζουν μια συνολική λύση του Κυπριακού, σύμφωνα με τις πραγματικότητες που υπάρχουν στο νησί, όπως δήλωσε επανειλημμένα και ο Ραούφ Ντενκτάς.

    Ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η Τουρκία θα στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη των κατεχομένων και διαβεβαίωσε ότι οι Τουρκοκύπριοι θα βρουν την Τουρκία πάντα στο πλευρό τους.

    Σε δηλώσεις κατά την άφιξή του στην κατεχόμενη Κύπρο υποστήριξε ότι στην Κύπρο υπάρχουν δυο "ισότιμα κράτη, δύο γλώσσες και δύο θρησκείες και στη βάση αυτής της πραγματικότητας θα πρέπει να εξευρεθεί η λύση του κυπριακού".

    Επίσης, εξέφρασε την χαρά του που βρίσκεται στην Κύπρο και μετέφερε τους χαιρετισμούς του τουρκικού λαού στους "αδελφούς Τουρκοκύπριους", ενώ υπογράμμισε ότι η ιστορία έχει διδάξει στον τουρκικό λαό, αλλά και στους τουρκοκυπρίους ότι όσοι αγωνίζονται επιτυγχάνουν και χαράζουν οι ίδιοι το μέλλον τους.

    Ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και στην μερική άρση των μέτρων διακίνησης εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράσταση του στον Ραούφ Ντενκτάς και στο ψευδοκράτος. Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι η Αγκυρα υποστηρίζει την επίτευξη δίκαιης λύσης και ότι όλοι θα πρέπει να εκμεταλλευθούν την ευκαιρία της ελεύθερης διακίνησης από τα οδοφράγματα.

    Αναφερόμενος στο λεγόμενο εμπάργκο, είπε ότι αυτό θα πρέπει να αρθεί, "αφού το θέμα αυτό είναι το σημαντικότερο στο νησί" και κάλεσε τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να παρέμβουν.

    "Η Αγκυρα", είπε, "δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταλείψει τους Τουρκοκυπρίους" και πρόσθεσε ότι θα ληφθούν όλα τα μέτρα για την ευημερία τους, επιβεβαιώνοντας έτσι εμμέσως ότι μεταφέρει πακέτο μέτρων για στήριξη του ψευδοκράτους.

    Εξάλλου, ο κ. Ερντογάν εξέφρασε την υποστήριξή του στο μεσολαβητικό ρόλο του ΟΗΕ για την επίλυση του ζητήματος.

    Ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού έδωσε ελπίδες στους Τουρκοκυπρίους, οι οποίοι θα συνεχίσουν να αναζητούν τρόπους επίλυσης του Κυπριακού. Τέλος υποστήριξε ότι αν η ελληνοκυπριακή πλευρά αποδεχθεί την ισότητα των δύο πλευρών και αν επιδείξει λογική προσέγγιση, κατά την έκφρασή του, στα θέματα των περιουσιών και δοθούν αποζημιώσεις σε όλους τους δικαιούχους, τότε τα προβλήματα ανάμεσα στους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους δεν θα αποτελούν σημεία εχθρότητας.

    [02] Ίδρυση ''Αριστερής Πρωτοβουλίας'' στο ΠΑΣΟΚ

    10/5/2003 3:36:00 μμ

    φωτό Αρχείου

    Τη συγκρότηση ρεύματος με τον τίτλο "Αριστερή Πρωτοβουλία", αποφάσισαν σήμερα μέλη του ΠΑΣΟΚ, που τοποθετούνται στην εσωκομματική αντιπολίτευση. Περίπου 300 στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, νυν και παλαιά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, συγκεντρώθηκαν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, για το σκοπό αυτό. Στην κίνηση δόθηκε ο τίτλος "Αριστερή Πρωτοβουλία", για να δοθεί το ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα της. Και όπως αναφέρεται στο σχέδιο απόφασης, το οποίο θα πάρει τη μορφή ιδρυτικής διακήρυξης, στόχος είναι η κίνηση να αποτελέσει την "αριστερή αντιπολίτευση" του ΠΑΣΟΚ και όχι την "εσωκομματική αντιπολίτευση".

    Με αναφορές στον Ανδρέα Παπανδρέου

    Στους βασικούς στόχους της κίνησης εντάσσεται και η νίκη του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές. Όμως, προϋπόθεση γι αυτό, όπως αναφέρεται στο ίδιο κείμενο, είναι η "αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής" και "η αναβάθμιση του ρόλου του κόμματος".

    Ασκείται έντονη κριτική στην κυβερνητική πολιτική, με συχνή χρήση του όρου "νεοφιλελεύθερη", σε όλες τις κλίσεις, διατυπώνεται η πλήρης αντίθεση προς το σχέδιο Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού, χαρακτηρίζεται ευτύχημα ότι η τουρκική πλευρά το μπλοκάρισε και γίνεται σημαντική αναφορά στις ιστορικές καταβολές του ΠΑΣΟΚ.

    Υπάρχουν αναφορές στον Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά η έκπληξη έρχεται από τη χρησιμοποίηση "τσιτάτων" του Νίκου Πουλαντζά και του Πιέτρο Ινγκράο. Αναφορά γίνεται και σε θέματα ηθικής τάξεως, με αφορμή το κλίμα των τελευταίων ημερών και εκφράζεται διαφωνία με την παραπομπή ζητημάτων στον Εισαγγελέα.

    "Τα ζητήματα πολιτικής ηθικής δεν είναι ποινικά κολάσιμα, αλλά αντικείμενο κομματικής και πολιτικής δεοντολογίας", αναφέρεται χαρακτηριστικά.

    Μεταξύ των στελεχών, που μετέχουν στην κίνηση είναι οι: Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, Παναγιώτης Κρητικός, Γιώργος Βασιλακόπουλος, Βασίλης Βασιλακάκης, Βασίλης Γερανίδης και άλλοι.

    [03] Προχωρούν τα μέτρα ενίσχυσης των Τουρκοκυπρίων

    10/5/2003 12:34:00 μμ

    Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η κυπριακή κυβέρνηση στην εφαρμογή των μέτρων για τους Τουρκοκυπρίους. Η πρόοδος εφαρμογής των μέτρων αποτέλεσε αντικείμενο ανασκόπησης σε σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων και πάρθηκαν αποφάσεις για προώθηση της υλοποίησης των μέτρων. Στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, εντός των προσεχώς δύο εβδομάδων θα ενισχυθούν οι πομποί αναμετάδοσης πλησίον της γραμμής κατάπαυσης του πυρός, ενώ η συμφωνία συνεργασίας της Αρχής Τηλεπικοινωνιών με τουρκικές εταιρείες στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας ολοκληρώνεται εντός των προσεχών ημερών. Εξ άλλου, η Κυβέρνηση είναι έτοιμη για τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων που διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές στις εκλογές τοπικών αρχών και γίνονται σχετικές ενέργειες για τον καταρτισμό του ενιαίου εκλογικού καταλόγου, όπως απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, για συμμετοχή στις Ευρωεκλογές.

    Προαιρετική εκμάθηση της τουρκικής γλώσσας

    Σε ό,τι αφορά την προαιρετική εκμάθηση της τουρκικής γλώσσας στα σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού είναι έτοιμο να εφαρμόσει το μέτρο από το προσεχές σχολικό έτος. Για την εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας από Τουρκοκυπρίους έχουν γίνει οι αναγκαίες διευθετήσεις για τη διδασκαλία της.

    Σχετικά με τη συνεργασία στον τομέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, έχει ανατεθεί σε φορείς η σχετική επαφή προς υλοποίηση του μέτρου, που προνοεί την κοινή συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια, επιστημονικά σεμινάρια κλπ. Παράλληλα έχει συσταθεί μηχανισμός επικοινωνίας υπό την ευθύνη του Διευθυντή του Τμήματος των Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

    Ως προς τις ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές για τους Τουρκοκυπρίους, έχει καταρτιστεί λεπτομερές πρόγραμμα από το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, το οποίο τίθεται σε εφαρμογή από τις 30.5.2003. Περιλαμβάνει κατακόρυφη αύξηση των ωρών εκπομπής στην τουρκική γλώσσα μέσω διαφόρων προγραμμάτων καθώς επίσης και υποτιτλισμό στην Τουρκική.

    Από το Σεπτέμβριο του 2003 έχει προγραμματιστεί περαιτέρω αύξηση και ποιοτική αναβάθμιση των προγραμμάτων στην τουρκική γλώσσα του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος. Για την παρακολούθηση της υλοποίησης της Απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για τα μέτρα προς τους Τουρκοκυπρίους αποφασίστηκε όπως γίνονται τακτικές συσκέψεις με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων Υπουργείων και Κρατικών Υπηρεσιών.

    [04] Περιοδεία Καραμανλή στα νησιά του νομού Λέσβου

    10/5/2003 4:52:00 μμ

    Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Καραμανλής επισκέπτεται το Σαββατοκύριακο τα νησιά του Νομού Λέσβου. Το πρωί του Σαββάτου ο κ. Καραμανλής είχε συναντήσεις με το Νομάρχη και το Δήμαρχο Λέσβου και τις παραγωγικές τάξεις του νησιού. Σε ομιλία του άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό. Η απάντηση ήταν άμεση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, οποίος κατηγόρησε τον κύριο Καραμανλή για έλλειψη ψυχραιμίας. Το απόγευμα ο πρόεδρος της ΝΔ θα παρακολουθήσει τον Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινός Ιερού Προσκυνήματος Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μανταμάδου και το βράδυ θα εγκαινιάσει την Εμπορική έκθεση Μυτιλήνης. Την Κυριακή ο πρόεδρος της ΝΔ θα περιοδεύσει στη Λήμνο και τον Αγιο Ευστράτιο, ενώ στις 11 το πρωί της Κυριακής ο κ. Καραμανλής θα μιλήσει σε Ημερίδα του Ινστιτούτου Δημοκρατίας "Κωνσταντίνος Καραμανλής" με θέμα: "Ανάπτυξη στο Αιγαίο: Απασχόληση, κοινωνική πολιτική και υγεία". Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο Λήμνου, Ξενοδοχείο Ακτή Μύρινα.

    [05] Απονομή βραβείων 10ου Διαγνωσιμού μαθητικών εντύπων

    10/5/2003 3:25:00 μμ

    "Βήμα για την έκφραση, την κρίση, τη δημιουργία , το όραμα αποτελούν οι μαθητικές εφημερίδες ενώ η σχέση των μαθητών με τον έντυπο λόγο τους εξοπλίζει με τον καλύτερο τρόπο". Αυτό τόνισε ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου κατά τη σημερινή τελετή απονομής βραβείων του 10ου Πανελληνίου διαγωνισμού μαθητικών εντύπων, που διοργανώνει η εφημερίδα "Τα Νέα". Τα βραβεία απένειμαν ο υπουργός Τύπου Χρήστος. Πρωτόπαπας, η υφυπουργός Παιδείας Ελένη Κούρκουλα , η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Ν. Τσούλιας κ.α. Με σύντομες ομιλίες συνεχάρησαν τους μαθητές για τις αξιέπαινες προσπάθειες και την ενασχόληση τους με τα κοινά (πόλεμος, ναρκωτικά, μετεκπαίδευση, αμβλώσεις, εφηβεία κ.λ.π.), αλλά και την εφημερίδα "Τα Νέα" για αυτή την πρωτοβουλία.

    Βραβεία και έπαινοι

    Εξήραν την πρωτότυπη οπτική και σκέψη τους, τη δημιουργικότητα, την αμφισβήτηση και την ωριμότητα, που απορρέει από τα γραπτά τους και εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι "αυτή η ενασχόληση τους με τα μαθητικά έντυπα αποτελεί την καλύτερη προετοιμασία για τον αυριανό κοινωνικό στίβο".

    Ο κ. Πρωτόπαπας συνεχάρη και τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι όπως είπε, "μέσα από αυτή τη διαδικασία δημιουργούν ολοκληρωμένους και συνειδητούς πολίτες". Ακόμη υποσχέθηκε την οικονομική ενίσχυση δύο εκ των βραβευθέντων μαθητικών εφημερίδων με το ποσό των 1.500 ευρώ.

    Η κα Μπακογιάννη επιβεβαίωσε τα παραπάνω με την ομολογία της ότι την δυσκολότερη και περισσότερο ενδιαφέρουσα συνέντευξη που έχει δώσει της πήρε 5μελής μαθητική ομάδα.

    Από την πλευρά τους ο διευθυντής και ο σύμβουλος έκδοσης της εφημερίδας Παντελής Καψής και Βασίλης Νικολόπουλος μίλησαν για τον καταξιωμένο θεσμό του Διαγωνισμού και τους λόγους ενθάρρυνσης των νέων να ασχολούνται με τον Τύπο, ενώ δεν έκρυψαν το θαυμασμό τους για τις σημαντικές προσπάθειες που καταβάλουν οι μαθητές και εκφράζονται μέσα στα έντυπα με φρεσκάδα και ευρηματική προσέγγιση.

    Τα σχολεία που βραβεύτηκαν ήταν με την σειρά: 1ο Ενιαίο Λύκειο Ελευσίας, 9ο Γυμνάσιο Βόλου, 2ο Δημοτικό Γυμνάσιο Σκύδρας (Ν. Πέλλας), 2ο Ενιαίο Λύκειο Δραπετσώνας, 2ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου, 2ο Δημοτικό Γυμνάσιο Αργυρούπολης, 1ο ΤΕΕ Πυλαίας Θεσσαλονίκης, 6ο Γυμνάσιο Ηρακλείου και 13ο &amp; 21ο Δημοτικό Σχολείο Κερατσινίου.

    Επίσης επαίνους έλαβαν τα: 5ο Δημοτικό Σχολείο Πύργου, 3ο Γυμν. Νάουσας και το Ενιαίο Πειραματικό Λύκειο Βαρβακείου Σχολής. Τα βραβεία ήταν από 1.500 ευρώ (για τα τρία πρώτα σχολεία), ηλεκτρονικοί υπολογιστές, εκτυπωτές, στυλό και ηχοσυστήματα.

    [06] Ο Υπουργός Αμυνας για τις πολιτικές εξελίξεις

    10/5/2003 1:49:00 μμ

    Η "διαδοχολογία" αποτελεί αρνητικό στοιχείο για την πολιτική εξέλιξη κάθε κόμματος, σχολίασε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στην οποία περιελήφθη το όνομα του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου και ζήτησε από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να στηρίξουν τον "ικανότατο αρχηγό" και τις προσπάθειές του για να ολοκληρώσει το έργο της κυβέρνησης και να προσδιορίσει το πρόγραμμα για την επόμενη τετραετία. Η "διαδοχολογία" εκτρέπει τη συζήτηση από τα ουσιώδη θέματα και δεν αφορά τους πολίτες, πρόσθεσε ο κ. Παπαντωνίου, που παίρνει μέρος σε διημερίδα με θέμα τη Μεσογειακή Διάσταση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας στην Κέρκυρα.

    Εξάλλου ο κ. Παπαντωνίου χαρακτήρισε θετικές τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται για τη βελτίωση του πολιτικού μας συστήματος, ωστόσο διευκρίνισε ότι δεν θα συμμετάσχει στη συνάντηση, που προγραμματίζουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ και η οποία πραγματοποιείται σήμερα, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα.

    Όσον αφορά το χρόνο εκδήλωσης αυτών των πρωτοβουλιών ο κ. Παπαντωνίου ανέφερε ότι πρέπει να ξεπεραστεί η τάση που έχουμε ως χώρα να αναβάλουμε διαρκώς τις μεταρρυθμίσεις. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας γνωστοποίησε ότι στις 11 Ιουνίου θα παρουσιάσει το βιβλίο του "Σύγχρονο κράτος με ισχυρή κοινωνία".

    Πρόκειται, όπως είπε, για μία πολιτική παρέμβαση κλασικού τύπου με την ελπίδα να συμβάλει στην πορεία του κόμματος και της κυβέρνησης τα επόμενα χρόνια. Διευκρίνισε δε ότι τα θέματα αυτά τα έχει συζητήσει εκτενώς με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Σε ερώτηση εάν η παρέμβασή του αυτή υποδηλώνει επιθυμία για μετακίνησή του στο υπουργείο Εσωτερικών, περιορίστηκε να επαναλάβει αστειευόμενος ότι αυτό είναι θέμα του πρωθυπουργού.

    Μέχρι στιγμής, όπως είπε, δεν έχουν προσδιοριστεί οι άνθρωποι που θα παρουσιάσουν το βιβλίο του. Σε ερώτηση εάν η σκανδαλολογία μπορεί να υποθάλπεται από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπαντωνίου απάντησε ότι αποκλείεται να προέρχεται από κύκλους του κόμματος. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, αφού σχολίασε ότι κάθε καταγγελία πρέπει να διερευνάται, χαρακτήρισε ορθή τη θέση του πρωθυπουργού να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία μετά το τέλος της Ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε, ώστε αυτή να μην τελεί υπό το βάρος του κλίματος αυτών των ημερών.

    [07] Εκδηλώσεις για τα 40 χρόνια από τη δολοφονία του Γρ.Λαμπράκη

    10/5/2003 1:15:00 μμ

    φωτό Αρχείου

    Από την Κερασίτσα Αρκαδίας, γενέτειρα του Γρηγόρη Λαμπράκη, ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις, που είναι αφιερωμένες στα 40 χρόνια από τη δολοφονία του Μαραθωνοδρόμου της Ειρήνης. Αύριο Κυριακή στις 4 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί πορεία ειρήνης με αφετηρία το σπίτι, που γεννήθηκε ο Λαμπράκης στην Κερασίτσα και κατάληξη την πλατεία Αγίου Βασιλείου στην Τρίπολη. Στην πορεία, που οργανώνεται από το δήμο Τεγέας, το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ Αρκαδίας, το Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας και άλλους 25 φορείς, θα πάρει μέρος αντιπροσωπεία από την Αθήνα από τους Μ.Περιστεράκη (ΑΚΕ), Πάνο Τριγάζη, Γ.Στρατή και Γιάννη Σχίζα (Πολίτες του Κόσμου), Γ.Δολιανίτη (ΚΕΑΔΕΑ), τον γιο του Λαμπράκη, Γρηγόρη Λαμπράκη κ.α.

    Μήνυμα του Διεθνούς Γραφείου Ειρήνης

    Θερμό χαιρετισμό - τιμή στο Γρηγόρη Λαμπράκη και το Ελληνικό Κίνημα Ειρήνης έστειλε με την ευκαιρία των εκδηλώσεων, ο γ.γ του Διεθνούς Γραφείου Ειρήνης Κόλιν Αρτσερ.

    "Είναι οφειλόμενες οι τιμές σε έναν σπουδαίο αγωνιστή που ενέπνευσε όλη την Ευρώπη με το όνειρο της ειρήνης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας", τονίζει ο Κόλιν Αρτσερ για τον Λαμπράκη.

    [08] Συνελήφθησαν ληστές τράπεζας

    10/5/2003 4:48:00 μμ

    Δύο Αλβανοί ληστές τράπεζας συνελήφθησαν από αστυνομικούς της ασφάλειας Αττικής, προχθές στην πλατεία Αγίας Παρασκευής. Πρόκειται για τον Αντριάν Ζανέλι, 21 ετών και τον Ελτον Μερκούρις, 20 ετών, στην κατοχή των ποίων βρέθηκαν ένα μοτοποδήλατο που είχαν κλέψει από την Παλλήνη, κλειδιά αυτοκινήτων, δύο χιλιάδες ευρώ και άλλα αντικείμενα. Από την έρευνα προέκυψε ότι οι δύο Αλβανοί είχαν διαπράξει ένοπλη ληστεία στις 5 Μαΐου 2003 στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας Βύρωνα, στη Φορμίωνος, από το οποίο είχαν πάρει 30.000 ευρώ. Οι δράστες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα ο οποίος τους παρέπεμψε στον 27ο τακτικό ανακριτή Αθηνών, ενώ η έρευνα συνεχίζεται για να διαπιστωθεί αν ενέχονται και σε άλλες παράνομες πράξεις.

    [09] Σύλληψη αρχαιοκαπήλων στη Βοιωτία

    10/5/2003 4:31:00 μμ

    Στο Εισαγγελέα Θήβας οδήγηθηκαν τα τέσσερα άτομα, που συνελήφθησαν χτες στο Αρμα Βοιωτίας και στην περιοχή Τρύπα Δηλεσίου με την κατηγορία της αρχαιοκαπηλίας. Στην πρώτη περίπτωση συνελήφθησαν ο Αγγελος Αθανασίου, 62 χρόνων, γεωργός και ο γιος του Ιωάννης, 29 ετών, ιδιωτικός υπάλληλος, οι οποίοι διαπραγματεύονταν να πουλήσουν αντί μεγάλου χρηματικού ποσού 44 αρχαία αντικείμενα σημαντικής αξίας. Στη δεύτερη περίπτωση συνελήφθησαν ο σιδεράς Ηλίας Γκούλης, 40 ετών και ο εργάτης Γεώργιος Ιωάννου, 46 ετών, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 221 νομίσματα και τμήματα αγγείων, τέσσερα ειδώλια χάλκινα, ένα ειδώλιο σιδερένιο και ένα ειδώλιο αλαβάστρινο, καθώς και ένα κυνηγετικό όπλο με κομμένα την κάνη και το κοντάκι.

    Οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα

    Όλα τα αρχαία αντικείμενα εξετάστηκαν από αρχαιολόγους οι οποίοι αποφάνθηκαν ότι χρονολογούνται στους μυκηναϊκούς χρόνους (1600 π.Χ) κλασικούς (400 π.Χ) Ρωμαϊκούς, Βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς χρόνους.

    [10] Εξαρθρώθηκαν σπείρες εμπόρων ναρκωτικών

    10/5/2003 4:24:00 μμ

    φωτό Αρχείου

    Δύο αλβανικές σπείρες, που διακινούσαν μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών στην περιοχή της Αττικής, εξαρθρώθηκαν από αστυνομικούς της ασφάλειας Αττικής. Την πρώτη σπείρα αποτελούσαν οι Γκλοράτ Μούκα, 24 ετών, και Ρεζάρτ Κάτσι, 21 ετών οι οποίοι φέρονται από τους κύριους προμηθευτές ηρωίνης, κοκαΐνης, έκσταση και ακατέργαστης κάνναβης στους αθίγγανούς της δυτικής Αττικής. Στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 3.840 γραμμάρια ηρωίνης, 1.163 γραμμάρια κοκαΐνης, 3.975 δισκία έκσταση, 990 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης, ένα πιστόλι, φυσίγγια και άλλα πειστήρια.

    Τη δεύτερη σπείρα αποτελούσαν τα αδέλφια Γιάννης και Βαγγέλης Κούρο 27 και 32 χρόνων, αντίστοιχα, οι οποίοι διακινούσαν σημαντικές ποσότητες ακατέργαστης κάνναβης στη Γλυφάδα και στα υπόλοιπα νοτιοανατολικά προάστια. Στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 34 κιλά ακατέργαστης κάνναβης, ένα βιβλιάριο καταθέσεων της Εμπορικής Τράπεζας και ένα ΙΧ αυτοκίνητο.

    [11] Δημοψήφισμα στη Λιθουανία για την ένταξη στην ΕΕ

    10/5/2003 4:38:00 μμ

    Περίπου 2,6 εκατομμύρια Λιθουανοί ψηφοφόροι καλούνται το Σάββατο και την Κυριακή στις κάλπες για το δημοψήφισμα που θα κρίνει την ένταξη της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2004. Η νίκη του "ναι" στην ΕΕ φαίνεται εξασφαλισμένη αφού σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το 66% των κατοίκων θα ψηφίσουν υπέρ της ένταξης έναντι 13% που δηλώνει ότι θα καταψηφίσει την πρόταση. Ωστόσο, για να είναι έγκυρο το δημοψήφισμα, η συμμετοχή πρέπει να ξεπεράσει το 50% των εγγεγραμμένων. Η Λιθουανία είναι η τέταρτη χώρα που οργανώνει δημοψήφισμα με θέμα την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, μετά τη Μάλτα, τη Σλοβενία και την Ουγγαρία. Θα ακολουθήσει η Πολωνία στις 7 και 8 Ιουνίου.

    Ηδη περίπου 200.000 Λιθουανοί, δηλαδή των 7,6% του εκλογικού σώματος, έχουν ψηφίσει μέσω ταχυδρομείου, ποσοστό πολύ ενθαρρυντικό αφού είναι κατά δύο φορές μεγαλύτερο από αυτό των τελευταίων εκλογών που διεξήχθησαν στη χώρα.

    "Είναι μια πολύ καλή τάση που δείχνει ότι οι άνθρωποι είναι πιο δραστηριοποιημένοι σε σχέση με όλες τις προηγούμενες εκλογές" είπε ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής, Πέτρας Οστρεβίσιους.

    Η προεκλογική εκστρατεία ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης με μια μεγάλη συναυλία στην πρωτεύουσα Βίλνιους που την παρακολούθησαν 50.000 θεατές.

    Την Παρασκευή, μολονότι ο εκλογικός νόμος απαγορεύει οποιαδήποτε πολιτική εκδήλωση, δεκάδες νέοι βγήκαν στους δρόμους χορεύοντας και τραγουδώντας για τη Γιορτή της Ευρώπης, υπενθυμίζοντας εμμέσως στους γονείς τους να μεταβούν στις κάλπες.

    Οι κάλπες άνοιξαν στις 6:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 22:00 το βράδυ. Η ψηφοφορία θα συνεχιστεί και την Κυριακή, τις ίδιες ώρες, και τα πρώτα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά μετά τις 23:00 της Κυριακής.

    [12] Διήμερο συνέδριο για την επιχειρηματικότητα στην Ε.Ε

    10/5/2003 4:07:00 μμ

    Υπό τη σκιά της διακοπής της λειτουργίας της παραγωγικής εγκατάστασης της Schiesser Pallas στην Αθήνα και της εξαγοράς της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος από θυγατρική εταιρία της Philip Morris International άρχισαν σήμερα, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, οι εργασίες του διήμερου συνεδρίου με θέμα "Η επιχείρηση στην εσωτερική αγορά - Ευκαιρίες και Προοπτικές", που συνδιοργανώνουν η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών. Ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος από το βήμα του συνεδρίου χαρακτήρισε τραγικό το γεγονός ότι έκλεισε το εργοστάσιο της Schiesser Pallas, με αποτέλεσμα 500 εργαζόμενοι, κυρίως γυναίκες, να απολυθούν.

    Δεν διαθέτει φθηνό εργατικό δυναμικό η Ελλάδα

    Η πολιτεία πρέπει, σύμφωνα με τον κ. Τσοχατζόπουλο, να έχει νόμους για να προστατεύσει τους εργαζόμενους όταν η επιχείρηση τερματίσει τη δραστηριότητά της. Ωστόσο αυτό που θα δώσει καθοριστική λύση στην προστασία των εργαζομένων είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσα από νέες επενδύσεις.

    "Χρειαζόμαστε νέες επενδύσεις, έχοντας αύξηση επενδύσεων ιδιωτικού (6%) και δημόσιου (8%) χαρακτήρα ετησίως εξασφαλίζουμε νέες θέσεις εργασίας'', επεσήμανε ο κ. Τσοχατζόπουλος.

    Το ελληνικό εργατικό δυναμικό αυξάνει την παραγωγικότητά του σταθερά τα τελευταία χρόνια 3-3,5%. Ωστόσο σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης η χώρα μας δεν διαθέτει φτηνό εργατικό δυναμικό. Ως αποτέλεσμα αρκετές επιχειρήσεις φασόν επιλέγουν τα Βαλκάνια όπου αναζητούν φτηνό εργατικό δυναμικό.

    Από την πλευρά της η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μαριέττα Γιαννάκου τόνισε ότι σε μια παγκοσμιοποιημένη αγορά φαινόμενα σαν αυτά της Schiesser Pallas και της Παπαστράτος, κρίνονται φυσιολογικά αλλά χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση.

    Στην ομιλία της η κ. Γιαννάκου αναφέρθηκε στην μεγάλη πρόκληση που αποτελεί για τις ελληνικές επιχειρήσεις η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και επεσήμανε ότι είναι αναγκαία η αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της διεύρυνσης η οποία δίνει την ευκαιρία στις επιχειρήσεις να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στις νέες χώρες της Ε.Ε.

    Νέα δυναμική μέσω της διεύρυνσης

    Εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων εξέφρασαν από το βήμα του συνεδρίου την αγωνία τους για όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες στον χώρο των επιχειρήσεων ενώ παράλληλα τόνισαν ότι η ελληνική αγορά μέσω της διεύρυνσης θα αποκτήσει νέα δυναμική.

    Όπως προέκυψε από την πρώτη ημέρα των εργασιών του συνεδρίου οι ελληνικές επιχειρήσεις, στο νέο περιβάλλον έτσι όπως διαμορφώνεται μετά τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκή Ένωσης, αναγνωρίζοντας τη δυνατότητα αύξησης των δραστηριοτήτων τους, καθώς και τις νέες ευκαιρίες που προσφέρονται από την ένταξη των νέων χωρών στην Ε.Ε, σκοπεύουν να επεκταθούν σε όλες τις χώρες.

    Στα οφέλη της διεύρυνσης, που αναμένουν οι ελληνικές επιχειρήσεις περιλαμβάνονται η αύξηση των εμπορικών συναλλαγών, η αύξηση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών των νέων χωρών, η επέκταση της επενδυτικής δραστηριότητας, η μείωση του κόστους παραγωγής, η ομογενοποίηση διαδικασιών (φορολογία κερδών, τραπεζικό σύστημα) στις νέες χώρες κ.λπ.

    [13] Διημέριδα για τη άμυνα και ασφάλεια στην Κέρκυρα

    10/5/2003 2:23:00 μμ

    Η Μεσογειακή Προοπτική της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας είναι το αντικείμενο διημερίδας, που διοργανώνει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Κέρκυρα με τη συμμετοχή χωρών της Ε.Ε, της Βαλκανικής και της Μεσογείου. Ειδικότερα στη συνάντηση συμμετέχουν εκπρόσωποι από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιταλία, την Κύπρο, την Τουρκία, το Ισραήλ, την Παλαιστίνη, την Αίγυπτο, την Τυνησία, το Μαρόκο, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Φινλανδία, τη Σουηδία, το Λουξεμβούργο, την Εσθονία, τη Λιθουανία και τη Μάλτα.

    Κλίμα δυσπιστίας

    ''Οι μεσογειακοί εταίροι δεν θα πρέπει να θεωρούν ότι η αμυντική μας προσπάθεια στοχεύει στην επέκταση της στρατηγικής επιρροής της Ευρώπης στη Μεσόγειο ή στην ενίσχυση της στρατιωτικής ισχύος του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα σε ότι αφορά στην ανάπτυξη της δυνατότητας παρέμβασης σε ενδοκρατικές κρίσεις'', τόνισε στην ομιλία του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της διημερίδας.

    Στόχος της πρωτοβουλίας πρόσθεσε, είναι ο συντονισμός των προσπαθειών ώστε να μην υπάρξει κάποια έκπληξη σε περίπτωση κρίσεων. Παράλληλος στόχος, συμπλήρωσε, είναι να διαμορφωθεί μία συναντίληψη στα θέματα ασφάλειας που επικρατούν στις δύο όχθες της Μεσογείου.

    Στη διάρκεια συνέντευξης ο κ. Παπαντωνίου σχολίασε ότι υπάρχει κλίμα δυσπιστίας ιδιαίτερα από τις χώρες της βορείου Αφρικής για την ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας και ασφάλειας μετά μάλιστα την κρίση στο Ιράκ. Πάντως ξεκαθάρισε ότι η ευρωπαϊκή δύναμη ταχείας αντίδρασης δεν χρησιμοποιείται για την εξυπηρέτηση ιδιοτελών σκοπών αλλά αποτελεί εργαλείο για την άσκηση κοινής ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής που λειτουργεί εξισσοροπιστικά έναντι της αμερικανικής υπερδύναμης.

    Ο κ. Παπαντωνίου επανέλαβε ότι η ευρωπαϊκή άμυνα για να είναι αξιόπιστη πρέπει να εξασφαλίσει την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή. "Η Ευρώπη, τόνισε, πρέπει να επιδιώξει καταρχήν μια συμφωνία για κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας στο επίπεδο των "25", δηλαδή στο πλαίσιο της Συνέλευσης για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα".

    "Απευχόμαστε, πρόσθεσε, το ενδεχόμενο η ευρωπαϊκή άμυνα να περιοριστεί σε επίπεδο 4 χωρών". Όσον αφορά στις σχέσεις της Ε.Ε με τις ΗΠΑ μετά τη δημιουργία της ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας αντίδρασης ο κ.Παπαντωνίου τόνισε ότι η Ε.Ε αποκλείεται να υπαχθεί στο ΝΑΤΟ.

    Εξάλλου ο κ. Παπαντωνίου γνωστοποίησε ότι στις 28 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο στην Αθήνα για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία στο οποίο έχουν κληθεί να εκθέσουν τις απόψεις τους εκπρόσωποι των αμυντικών βιομηχανιών, συνδικαλιστικών οργανώσεων, κυβερνήσεων και της ευρωπαϊκής επιτροπής.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τη συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Αλβανία, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας είπε ότι δεν την βλέπουμε ανταγωνιστικά. Επίσης ο κ. Παπαντωνίου κλήθηκε να σχολιάσει τη μη ψήφιση από τη Βουλή της συμφωνίας για την κατασκευή ναυτικής βάσης στο Δυρράχιο μετά από τις αιτιάσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ότι η αμυντική συνεργασία της χώρας μας με την Αλβανία δεν έχει ανταποδοτικότητα. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας δήλωσε ότι τη συνεργασία με την Αλβανία θα πρέπει να τη βλέπουμε σε βάθος χρόνου καθώς λειτουργεί προς το συμφέρον της χώρας μας.

    Τέλος κάνοντας απολογισμό της Ελληνικής Προεδρίας στην Ε.Ε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας επισήμανε ότι η χώρα μας έκανε πολύ σοβαρή δουλειά στον τομέα της εδραίωσης της ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας αν και το μέγεθος της δεν είναι αυτό όπως της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Μεγάλης Βρετανίας που έχουν μεγάλες δυνατότητες.

    [14] Πρόταση Μπους για ζώνη ελεύθερου εμπορίου στη Μ.Ανατολή

    10/5/2003 4:27:00 μμ

    Δημιουργία μιας ζώνης ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των ΗΠΑ και των χωρών της Μέσης Ανατολής, με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης τα δέκα χρόνια και με σκοπό την οικονομική ανάπτυξη και τη σταθεροποίηση της περιοχής, πρότεινε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους. Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τους Παλαιστινίους να λάβουν μέτρα για να θέσουν τέρμα στη βία και να συνεχίσουν ''στο δρόμο της ειρήνης και της δημοκρατίας''. ''Έτσι, όλος ο κόσμος θα δει την παλαιστινιακή σημαία να κυματίζει σε μία χώρα ελεύθερη και ανεξάρτητη'', είπε. Ο Μπους, ο οποίος στις 20 Μαΐου θα υποδεχθεί στο Λευκό Οίκο τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν, κάλεσε το Ισραήλ να ''ελαφρύνει τα βάσανα των Παλαιστινίων και να δείξει σεβασμό για την αξιοπρέπειά τους'' και απηύθυνε νέα έκκληση για τον τερματισμό της ανέγερσης εβραϊκών οικισμών στα κατεχόμενα εδάφη.

    Περιοδεία Πάουελ για προώθηση του ''οδικού χάρτη''

    ''Τώρα, με το Ιράκ απελευθερωμένο, με μία νέα κυβέρνηση για τον παλαιστινιακό λαό, με τις προσπάθειες ηγετών όπως ο Αιγύπτιος Μουμπάρακ και ο πρίγκιπας διάδοχος Αμπντάλα, οι ελπίδες για την ειρήνη έχουν ενισχυθεί", υπογράμμισε ο Μπους.

    Είπε επίσης πως όλες οι χώρες της Μέσης Ανατολής "έχουν υποχρεώσεις" και διευκρίνισε πως ''οι αραβικές χώρες οφείλουν να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία σε όλες της τις μορφές, να παραδεχθούν και να αναγνωρίσουν το δικαίωμα ύπαρξης του εβραϊκού κράτους του Ισραήλ, σε ειρήνη με τους γείτονές του''.

    Ο Τζορτζ Μπους υπενθύμισε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ αναχωρεί το Σάββατο για περιοδεία σε διάφορες χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης, στην προσπάθεια να εξασφαλίσει μια συμφωνία για τον "οδικό χάρτη" που παρουσιάστηκε στις 30 Απριλίου και προβλέπει την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους έως το 2005.

    ''Ο κ. Πάουελ μεταφέρει την προσωπική μου δέσμευση: η Αμερική θα εργαστεί χωρίς ανάπαυλα έως τη δημιουργία δύο κρατών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, που θα ζουν το ένα δίπλα στο άλλο, με ασφάλεια, ευημερία και ειρήνη'', είπε.

    Όσον αφορά την εγκαθίδρυση της ζώνης ελεύθερου εμπορίου, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είπε πως ''σε ολόκληρο τον πλανήτη, οι ανταγωνιστικές αγορές και το ελεύθερο εμπόριο βοήθησαν στην καταπολέμηση της φτώχειας και δίδαξαν στους άνδρες και τις γυναίκες τη συνήθεια της ελευθερίας''.

    Σύμφωνα με τον ίδιον, μία ζώνη ελεύθερου εμπορίου με τη Μέση Ανατολή με ορίζοντα το 2013 θα βοηθήσει την περιοχή να επωφεληθεί παρομοίως.

    Οι ΗΠΑ έχουν ήδη συνάψει συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με την Ιορδανία και το Ισραήλ.

    [15] Ιατρικό σκάνδαλο στη Βρετανία

    10/5/2003 4:17:00 μμ

    Χιλιάδες εγκέφαλοι ψυχασθενών ή ατόμων με πνευματική καθυστέρηση αφαιρέθηκαν και διατηρήθηκαν παράνομα τα τελευταία 30 χρόνια στη Βρετανία με στόχο να χρησιμοποιηθούν σε ιατρικές έρευνες, σύμφωνα με μια κυβερνητική έρευνα, τα αποτελέσματα της οποία πρόκειται να δοθούν επίσημα στη δημοσιότητα την Δευτέρα. Όπως αναφέρει σήμερα η εφημερίδα "Τάιμς", οι εγκέφαλοι των νεκρών ασθενών αφαιρέθηκαν από τους γιατρούς και τους ερευνητές χωρίς τη συγκατάθεση των οικείων τους, από το 1970 μέχρι το 1999. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, 24.000 εγκέφαλοι, δηλαδή τα μισά από τα όργανα, που αφαιρέθηκαν και διατηρήθηκαν για ερευνητικούς σκοπούς, φυλάσσονται ακόμη στα βρετανικά νοσοκομεία και πανεπιστήμια.

    Η βρετανική νομοθεσία απαγορεύει στους γιατρούς να αφαιρούν όργανα νεκρών, παρά μόνο για να καθορίσουν την αιτία θανάτου ή κατόπιν συναίνεσης των συγγενών. Όμως ο νόμος δεν προβλέπει κυρώσεις για τους γιατρούς, που δεν τον τηρούν.

    Η "πρακτική" άρχισε να φθίνει το 1999, όταν μια έρευνα αποκάλυψε ότι καρδιές και άλλα όργανα παιδιών κρατούνταν παράνομα στο νοσοκομείο του Λίβερπουλ Alder Hey, χωρίς τη συγκατάθεση των γονιών ενώ μετά το σάλο, που είχε προκληθεί ο υπουργός Υγείας Αλαν Μίλμπουρν είχε υποσχεθεί ότι ο νόμος θα άλλαζε, κάτι όμως που δεν έγινε.

    Μετά την αποκάλυψη, οι γονείς είχαν αποζημιωθεί με πέντε εκατομμύρια στερλίνες και ένας γιατρός, που ήταν αναμεμειγμένος στο σκάνδαλο έχασε την άδεια άσκησης του επαγγέλματός του στη Βρετανία.

    [16] Μπαγκλαντές: Δεκαέξι νεκροί από καταιγίδα

    10/5/2003 12:59:00 μμ

    Φονική καταιγίδα έπληξε το ανατολικό Μπαγκλαντές με αποτέλεσμα να έχουν χάσει μέχρι στιγμής την ζωή τους 16 άνθρωποι και να έχουν τραυματιστεί περίπου 300, ενώ έχουν καταστραφεί σπίτια, έχουν ξεριζωθεί δένδρα και σε πολλές περιοχές έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση, όπως ανακοίνωσαν σήμερα τοπικοί αξιωματούχοι. Χιλιάδες είναι οι άστεγοι από την καταιγίδα, που έπληξε την νύκτα την περιοχή με αποτέλεσμα να προκληθούν τεράστιες καταστροφές στις καλλιέργειες ρυζιού. Περισσότερο επλήγη η περιοχή Πάμπνα. Τα σωστικά συνεργεία εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί καθώς πολλά χωριά παραμένουν αποκλεισμένα.

    [17] Αιματηρό επεισόδιο σε Πανεπιστήμιο του Οχάιο

    10/5/2003 12:48:00 μμ

    Αγνωστος 50χρονος ένοπλος άνδρας, ντυμένος με στολή παραλλαγής και κράνος, εισέβαλλε στην καφετέρια του Πανεπιστημίου Κέις Γουέστερν Ριζέρβ του Οχάιο, ανοίγοντας πυρ εναντίον των παρευρισκομένων, με αποτέλεσμα να σκοτώσει ένα άτομο και να τραυματίσει τουλάχιστον άλλα δύο. Περίπου 70 φοιτητές και καθηγητές βρίσκονταν μέσα στο κτίριο όταν ο δράστης άρχισε να πυροβολεί. Η αστυνομία περικύκλωσε τα κτίρια της σχολής και κατάφερε να συλλάβει τον άνδρα μέσα σε ένα από αυτά. Τα στοιχεία του δεν έγιναν γνωστά. Πάντως, οι τραυματίες δεν διατρέχουν κίνδυνο, ενώ αδιευκρίνιστα παραμένουν τα αίτια που οδήγησαν τον δράστη στην ενέργειά αυτή.

    [18] Υεμένη: Καταδικάστηκε σε θάνατο ο δολοφόνος τριών Αμερικανών

    10/5/2003 12:19:00 μμ

    Δικαστήριο της Υεμένης καταδίκασε σήμερα σε θάνατο ένα άνδρα, που δολοφόνησε μία Αμερικανίδα γιατρό και δύο συναδέλφους της πέρυσι. Ο Αμπεντ Αμπντελ Ραζάκ Κάμελ δήλωσε ότι σκότωσε τα τρία μέλη της ιεραποστολής για να βρεθεί πιο κοντά στον Θεό. Επέκρινε την δικαστική ετυμηγορία και υποστήριξε ότι έπρεπε να δικαστεί από ισλαμικό και όχι πολιτικό δικαστήριο. Η θανατική ποινή εκτελείται συνήθως δια τουφεκισμού. Ο δικηγόρος του είπε ότι θα ασκήσει έφεση. Ο Κάμελ,30 ετών, εισήλθε οπλοφορώντας σε ένα νοσοκομείο στην πόλη Τζίμπλα της νότια Υεμένης τον περασμένο Δεκέμβριο και σκότωσε μία γιατρό και δύο συναδέλφους της, ενώ τραυμάτισε ένα αμερικανό φαρμακοποιό. Το αντιαμερικανικό αίσθημα είναι μεγάλο στην Υεμένη, πατρίδα των προγόνων του Οζάμα Μπιν Λάντεν, ηγέτη του δικτύου της Αλ Κάιντα.

    [19] Επίθεση καμικάζι στις Φιλιππίνες με 13 νεκρούς

    10/5/2003 12:19:00 μμ

    Μουσουλμάνοι αντάρτες πραγματοποίησαν σήμερα βομβιστική επίθεση στις νότιες Φιλιππίνες με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 13 άνθρωποι, όπως ανακοινώθηκε από τις τοπικές αρχές. Η βόμβα εξερράγη σε αγορά στην πόλη Κοροναντάλ. Νοσοκομειακές πηγές και αστυνομικοί ανέφεραν ότι σκοτώθηκαν 13 άτομα και ορισμένοι από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Σύμφωνα με την αστυνομία μεταξύ των νεκρών είναι και ο αντάρτης, που μετέφερε τον εκρηκτικό μηχανισμό.

    [20] Ιράκ: Ενθουσιώδη υποδοχή για τον ηγέτη των Σιϊτών

    10/5/2003 12:07:00 μμ

    Eπέστρεψε σήμερα στην πατρίδα του μετά από εξορία 23 ετών στο γειτονικό Ιράν o ηγέτης της μεγαλύτερης σιιτικής μουσουλμανικής οργάνωσης του Ιράκ, για να γίνει δεκτός με ενθουσιασμό από χιλιάδες Ιρακινούς. Υποστηρικτές του κρατούσαν σημαίες και φώναζαν σιιτικά συνθήματα όταν η φάλαγγα των αυτοκινήτων του Αγιατολάχ Μοχάμεντ Μπακίρ αλ-Χακίμ, 63 ετών, διέσχισε τα σύνορα από το Ιράν, όπου ο κληρικός με την μεγάλη επιρροή είχε ηγηθεί του Ανωτάτου Συμβουλίου της Ισλαμικής Επανάστασης στο Ιράκ (SCIRI) από το 1980. Πολλοί προσπάθησαν να ακουμπήσουν το αυτοκίνητό του και άλλοι έκλαιγαν απο χαρά στο συνοριακό πέρασμα 20 χιλιόμετρα από την Βασόρα, όπου αργότερα ο Χακίμ αναμένεται να μιλήσει σε συγκέντρωση.

    Έτοιμος να αναλάβει οποιοδήποτε ρόλο

    "Ο Χακίμ είχε πολλούς μάρτυρες στην οικογένεια του. Αξίζει της υποδοχής μας μετά απο παραμονή στο εξωτερικό για 23 χρόνια. Είναι δικαίωμα κάθε ιρακινού να επιστρέψει τώρα μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσέιν", ανέφερε ο 36-χρονος Μοχάμεντ Λαμπραγιανί από την Βασόρα.

    Ο Χακίμ, που φυλακίστηκε και βασανίστηκε επειδή την δεκαετία του '70 αντιστάθηκε στον Σαντάμ, έχει δηλώσει ότι θα αναλάβει οποιοδήποτε ρόλο του ζητήσει ο ιρακινός λαός και ότι είναι υπέρ μίας δημοκρατικά εκλεγμένης, ευρείας βάσης κυβέρνησης συνασπισμού, που θα αντικαταστήσει τον Σαντάμ.

    Τα τελευταία τριάντα χρόνια, πέντε από τους αδελφούς του Χακίμ, που διατηρεί στενές σχέσεις με το Ιράν και πάνω από δέκα άλλοι συγγενείς του σκοτώθηκαν μαχόμενοι την κυβέρνηση του Σαντάμ Χουσέιν. Τελικά ο Χακίμ κατέφυγε το 1980 στο Ιράν, όπου ο Αγιατολάχ Χομεϊνί ίδρυσε ισλαμικό κράτος. Μετά από την Βασόρα θα μεταβεί και στην Νατζάφ.

    [21] Στο Μαρόκο κρατείται ο Τάρεκ Αζίζ

    10/5/2003 6:42:00 μμ

    Ο πρώην αντιπρόεδρος της ιρακινής κυβέρνησης, Τάρεκ Αζίζ, βρίσκεται εδώ και μερικές ημέρες στο Μαρόκο "υπό αμερικανική επιτήρηση" ανέφερε ένας από τους οικείους του στο Γαλλικό Πρακτορείο. "Αφού παραδόθηκε και έμεινε κάποιες ημέρες στη Βαγδάτη, μεταφέρθηκε στο Μαρόκο όπου είναι αιχμάλωτος του αμερικανικού στρατού, που τον ανακρίνει" είπε η πηγή αυτή, χωρίς να διευκρινίσει σε ποια περιοχή κρατείται ο Αζίζ. Ο Τάρεκ Αζίζ, πρώην υπουργός Εξωτερικών του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν, παραδόθηκε στις 24 Απριλίου, αφού υπέστη δύο καρδιακές κρίσεις. Η παράδοση του επιτεύχθηκε μετά από αρκετές ημέρες διαπραγματεύσεων, στις οποίες συμμετείχε και το Βατικανό. Ο Αζίζ, ο ένας από τους δύο χριστιανούς υπουργούς του Σαντάμ Χουσεΐν, είχε συναντηθεί πολλές φορές με τον Πάπα Ιωάννη Παύλο.

    [22] Το φθινόπωρο νέα μέτρα για τους οικονομικά ασθενέστερους

    10/5/2003 3:29:00 μμ

    Πακέτο μέτρων για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων, καθώς και άλλων οικονομικά ασθενέστερων ομάδων εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή σταδιακά από το φθινόπωρο. Τα μέτρα αναμένεται να εξαγγελθούν από τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη στο πλαίσιο της ομιλίας του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομίας εξετάζεται να χορηγηθούν αυξήσεις στο Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ), καθώς και στις συντάξεις του ΟΓΑ. Οι αυξήσεις αυτές θα χορηγηθούν σε δόσεις. Επίσης προβλέπονται νέες προσλήψεις στο δημόσιο.

    Η πρώτη το φθινόπωρο και η δεύτερη τον Ιανουάριο του 2004, ενώ θα προβλέπεται και νέα αύξηση το 2005. Το ίδιο θα ισχύσει και για τις συντάξεις του ΟΓΑ.

    Επίσης, στο πακέτο μέτρων, θα προβλέπονται και αυξήσεις στα επιδόματα των ατόμων με ειδικές ανάγκες, οι οποίες θα ανέρχονται σε ποσοστό 10% κάθε χρόνο στο διάστημα της επόμενης πενταετίας.

    Στα οικονομικά μέτρα περιλαμβάνονται ακόμα, οι προσλήψεις με το καθεστώς της μερικής απασχόλησης, που θα γίνουν στο δημόσιο, καθώς και οι προσλήψεις μονίμων δημοσίων υπαλλήλων, που έχουν ήδη αποφασιστεί να γίνουν τη διετία 2003-2004 και θα αφορούν 15.000 άτομα.

    [23] Πρόκριση για την εθνική βόλεϊ των ανδρών

    10/5/2003 7:18:00 μμ

    Η Εθνική ομάδα βόλεϊ των ανδρών "ζευγάρωσε" τις νίκες της στον Β΄ γύρο των προκριματικών του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Μετά τη νίκη επί της Γαλλίας, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα επικράτησε και τους αντίστοιχου της Φινλανδίας στην πόλη Τάμπερε με 3-1 και εξασφάλισε την πρόκριση στην τελική φάση της διοργάνωσης, η οποία θα διεξαχθεί στην Γερμανία το διάστημα 5-14 Σεπτεμβρίου.

    Τα σετ (με πρώτη την Φινλανδία): 26-28, 25-16, 25-27, 12-25.

    [24] ΟΦΗ-Ξάνθη 2-0

    10/5/2003 7:00:00 μμ

    Σ' έναν αδιάφορο βαθμολογικά αγώνα, ο ΟΦΗ νίκησε 2-0 την Ξάνθη στο πλαίσιο της 29ης ημέρας για το πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής, ο οποίος έγινε στο γήπεδο "Θεόδωρος Βαρδινογιάννης". Σκόρερ ήταν οι Σολίς (19΄) και Κιάσος (85΄). Παράλληλα, ο αγώνας "σημαδεύτηκε" από την ενέργεια του ποδοσφαιριστή του ΟΦΗ, Ντέρεκ Μπόατενγκ, να πετάξει την φανέλα του και να αποχωρήσει από τον αγώνα στο 44΄, επειδή οι οπαδοί της ομάδας του τον αποδοκίμαζαν έντονα, λόγω της μη συμμετοχής του στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό.

    [25] Η Γιουβέντους κατέκτησε το πρωτάθλημα

    10/5/2003 6:18:00 μμ

    Η Γιουβέντους εξασφάλισε σήμερα και μαθηματικά τον τίτλο της πρωταθλήτριας στην Ιταλία. Η ομάδα του Μαρτσέλο Λίπι αναδείχθηκε ισόπαλη 2-2 με την Περούτζια του Ζήση Βρύζα, σε αναμέτρηση για την 32η αγωνιστική, και "σκαρφάλωσε" στους 69 βαθμούς, την ώρα που η δεύτερη της βαθμολογίας Ιντερ παραχώρησε εντός έδρας ισοπαλία 1-1 στην Πάρμα και έφτασε τους 61 βαθμούς, δύο αγωνιστικές πριν από το τέλος του πρωταθλήματος.

    [26] Ροναλντίνιο: ''Δεν ξέρω που θα αγωνίζομαι του χρόνου''

    10/5/2003 4:12:00 μμ

    Αδηλον το μέλλον πάσιν ανθρώποις. Η συγκεκριμένη φράση ταιριάζει "γάντι" στον Ροναλντίνιο, ο οποίος δήλωσε πως είναι αμφίβολο το που θα βρίσκεται την επόμενη χρονιά, μετά την εφετινή σεζόν του στην Παρί Σεν Ζερμέν. "Ειλικρινά, δεν ξέρω που θα βρίσκομαι (την επόμενη σεζόν)" τόνισε ο Βραζιλιάνος διεθνής, με δηλώσεις του στην Le Parisien, και συνέχισε: "Θέλω, όμως, να αγωνιστώ σε μεγάλες διοργανώσεις και να κατακτήσω τρόπαια".

    Οντας στην όγδοη θέση του γαλλικού πρωταθλήματος, η Παρί Σεν Ζερμέν έχει χάσει κάθε ελπίδα πρόκρισης στο Τσάμπιονς Λιγκ της νέας περιόδου, αλλά μπορεί να εξασφαλίσει ένα "εισιτήριο" για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, εφόσον κατακτήσει το Κύπελλο Γαλλίας στον τελικό της 31ης Μαϊου κόντρα στην Οσέρ.

    "Αυτό που με κάνει να λυπάμαι είναι το να βλέπω ότι δεν τερματίσαμε μέσα στην πρώτη τριάδα του γαλλικού πρωταθλήματος. Ομως, η Παρί είναι μια μεγάλη ομάδα, που διαθέτει πολλούς καλούς παίκτες" συμπλήρωσε ο πρωταθλητής Κόσμου με την "Σελεσάο", το συμβόλαιο του οποίου με τον παρισινό σύλλογο λήγει το 2006.

    [27] Εφυγε ο φωτογράφος Δημήτρης Τλούπας

    10/5/2003 7:44:00 μμ

    Μια από τις ιστορικές μορφές της ελληνικής φωτογραφίας, ο άνθρωπος που τίμησε ευλαβικά μέσα από το έργο του τη φύση και τους ανθρώπους της Θεσσαλίας δεν είναι πια ανάμεσα μας. Ο Δημήτρης Τλούπας έφυγε σε ηλικία 83 ετών, χτυπημένος από εγκεφαλικό, στην πόλη που γεννήθηκε και τόσο αγαπούσε, τη Λάρισα. Η κηδεία του έγινε την Παρασκευή από το Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αχιλλείου Λάρισας. Ο Τάκης Τλούπας μπορεί να έφυγε, αλλά η παρακαταθήκη που κληροδότησε και η οποία αποτελείται από το αρχείο του και φωτογραφικά λευκώματα, θα καταμαρτυρεί αιώνια και αδιάψευστα άλλες περασμένες και ίσως ξεχασμένες εποχές και παραδόσεις της Ελλάδας και κυρίως της ελληνικής υπαίθρου. Χρόνια σκληρά, αλλά έντιμα, εικόνες από τον ανθρώπινο μόχθο και το μεγαλείο της φύσης, αιχμαλωτισμένες με τρυφερότητα αλλά και με δέος, από τη διακριτική ματιά ενός ανθρώπου που ήταν και ο ίδιος μέρος τους. Ο Τάκης Τλούπας ήταν παντρεμένος και πατέρας δύο κοριτσιών.

    [28] ''Θερίζει'' ο SARS στις ασιατικές χώρες

    10/5/2003 6:19:00 μμ

    Σχεδόν τα δύο τρίτα των ατόμων που προσβλήθηκαν από το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο παγκοσμίως διαβιούν στην Κίνα, όπου σήμερα ανακοινώθηκαν άλλοι πέντε θάνατοι και 85 νέα κρούσματα, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των νεκρών να φθάσει τους 235 και των κρουσμάτων τα 4.884. Νέα θύματα της νόσου καταγράφηκαν επίσης στο Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν, ενώ η Νιγηρία ανακοίνωσε το πρώτο ύποπτο κρούσμα SARS, που αναφέρεται στην αφρικανική ήπειρο. Στο μεταξύ, η Ιταλία ανέστειλε την εφαρμογή της Συνθήκης Σένγκεν, ώστε να ελέγχονται όλοι οι επιβάτες, που προέρχονται από χώρες με πρόβλημα επιδημίας, ενώ οι αρχές της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσαν ότι θα θερμομετρούνται υποχρεωτικά στο αεροδρόμιο όλοι όσοι φθάνουν από την Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ, καθώς ο πυρετός είναι το πρώτο σύμπτωμα του ιού.

    Νέοι θάνατοι

    Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Υγείας κανένα κρούσμα άτυπης πνευμονίας δεν έχει αναφερθεί στην Τουρκία μέχρι σήμερα.

    Στην Κίνα, οι δύο από τους νέους θανάτους αναφέρθηκαν στο Πεκίνο, όπου τελευταία είναι η περιοχή που πλήττεται περισσότερο στον κόσμο. Στο Πεκίνο, έχουν χάσει μέχρι στιγμής την ζωή τους 114 άνθρωποι, το ένα πέμπτο του αριθμού που έχουν αναφερθεί διεθνώς, ενώ έχουν επιβεβαιωθεί 2.177 περιπτώσεις και 1,425 ύποπτα κρούσματα Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου. Περί τα 19.000 άτομα έχουν τεθεί σε καραντίνα στην κινεζική πρωτεύουσα, ενώ ο πρόεδρος Χου Τζιντάο έκανε έκκληση για επαγρύπνηση.

    Στο Χονγκ Κονγκ, όπου νωρίτερα σήμερα ανακοινώθηκαν δύο νέοι θάνατοι και 7 νέα κρούσματα, οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι εξήλθαν από τα νοσοκομεία 1.035 άτομα που βρίσκονταν υπό παρακολούθηση και παραμένουν σε μονάδες εντατικής θεραπείας 67.

    Στο μεταξύ, οι αρχές του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσαν ότι η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) θα εξετάσει το ενδεχόμενο άρσης της προειδοποίησης μη μετάβασης στο Χονγκ Κόνγκ, παρά μόνο εάν υπάρχει ανάγκη, όταν τα νέα κρούσματα θα μειωθούν κάτω των πέντε καθημερινά για τρεις συνεχείς ημέρες. Η προειδοποίηση που εξέδωσε η ΠΟΥ στις 2 Απριλίου είχε αρνητικές επιπτώσεις στην ήδη ευπαθή οικονομία του Χονγκ Κονγκ, όπου έχουν χάσει μέχρι στιγμής την ζωή τους από την άτυπη πνευμονία 212 άνθρωποι.

    Πέντε νέοι θάνατοι και 23 νέα κρούσματα από τον ιό SARS ανακοινώθηκαν σήμερα στην Ταϊβάν από το υπουργείο Υγείας. Μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί 18 θάνατοι και 172 κρούσματα. Οι αρχές ανακοίνωσαν αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του φονικού ιού μεταξύ των οποίων της υποχρέωσης των οδηγών ταξί να φορούν μάσκες και της χρησιμοποίησης του συστήματος global protection για την παρακολούθηση ατόμων που βρίσκονται σε καραντίνα.

    Οταν εμφανίστηκε ο ιός στην Ταϊβάν τον Μάρτιο, οι περισσότερες περιπτώσεις είχαν να κάνουν με άτομα που είχαν ταξιδεύσει στην νότια Κίνα και το Χονγκ Κονγκ. Τον Απρίλιο άρχισε να διαδίδεται στην Ταϊβάν και πολλά κρούσματα αναφέρθηκαν σε τρία νοσοκομεία.

    Μέχρι στιγμής, περισσότεροι από 500 ασθενείς έχουν υποκύψει ενώ τουλάχιστον 7.200 άτομα έχουν μολυνθεί σε τριάντα χώρες σε όλον τον κόσμο.

    Η Νιγηρία ελέγχει ύποπτο κρούσμα

    Η Νιγηρία ανέφερε ένα ύποπτο κρούσμα άτυπης πνευμονίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO). Πρόκειται για έναν Κινέζο άνδρα, που αφιχθεί στη χώρα από την Ταϊβάν και παρουσίασε συμπτώματα ασθένειας του αναπνευστικού συστήματος, προτού τελικά υποκύψει στο νοσοκομείο.

    ''Είναι ένα ύποπτο κρούσμα. Δεν έχει επιβεβαιωθεί" είπε ο υπουργός Υγείας της Νιγηρίας, Αλφόνσους Νουόσου, στην κρατική τηλεόραση. Ο υπουργός δεν διευκρίνισε πότε έφτασε ο άνδρας αυτός στη Νιγηρία, ούτε το πότε πέθανε. Επίσης παραμένει ασαφές εάν πρόκειται για υπήκοο της Κίνας ή της Ταϊβάν.

    Εάν πάντως επιβεβαιωθεί ότι έπασχε από SARS, θα είναι ο πρώτος θάνατος από την ασθένεια αυτή που καταγράφεται στην Αφρική, μια ήπειρο που ήδη αφανίζεται από το AIDS. Ο Νουόσου είπε ότι 12 Νιγηριανοί που είχαν έρθει σε επαφή με τον άνδρα τέθηκαν σε καραντίνα, η οποία πλέον έχει λήξει.

    Η Νιγηρία, η πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής με 120 εκατομμύρια κατοίκους και ένα ετοιμόρροπο σύστημα υγείας, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα στείλει νοσηλευτικό προσωπικό σε όλα τα διεθνή αεροδρόμια για να εξετάζουν όλους τους επιβάτες που φτάνουν στη χώρα. Ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου Ρόιτερ όμως, που επισκέφθηκε τον αερολιμένα του Λάγκος, την κύρια πύλη εισόδου από το εξωτερικό, είπε ότι δεν είδε να γίνεται κανένας έλεγχος.

    [29] Μην βήχετε στην οδοντιατρική καρέκλα!

    10/5/2003 1:41:00 μμ

    Ένας 63χρονος στην περιοχή Γιουνλίν της νοτιοδυτικής Ταιβάν δεν είχε ποτέ φανταστεί ότι μία επίσκεψη στον οδοντογιατρό για μία απλή εξαγωγή δοντιού θα τον οδηγούσε σε χειρουργική επέμβαση...στομάχου! Το δίκτυο TVBS, επικαλούμενο δηλώσεις οδοντογιατρού που δεν κατονομάζει, μετέδωσε σήμερα ότι ένας άνδρας που επισκέφθηκε τελευταία τον οδοντογιατρό του για μία εξαγωγή δοντιού, κατάπιε την βελόνα της ένεσης όταν του ήλθε βήχας την στιγμή, που ο γιατρός επιχειρούσε να του κάνει ένεση στα ούλα. Μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε κοντινό νοσοκομείο και οι χειρουργοί χρειάστηκαν δύο ώρες για να αφαιρέσουν την μήκους τριών εκατοστών βελόνα από το στομάχι του, που ευτυχώς δεν του είχε προκαλέσει ζημιά σε άλλα όργανα, ανέφερε το δίκτυο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 10 May 2003 - 16:54:38 UTC