Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-05-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ''Δεν πείθουν'' τη Λευκωσία οι εξαγγελίες Ερντογάν
  • [02] Απεργούν τη Δευτέρα οι δημόσιοι υπάλληλοι
  • [03] ΕΛΑ: Στον Ευαγγελισμό ο Τσιγαρίδας
  • [04] Μαραθώνια πορεία Ειρήνης
  • [05] Στην Πράγα η Φώφη Γεννηματά
  • [06] ''ΟΧΙ στις χωματερές''
  • [07] Στο Κιλκίς ο πρόεδρος της Δημοκρατίας
  • [08] To 2006 έτοιμο το στρατιωτικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης
  • [09] Αυτόνομη κάθοδος ΔΗΚΚΙ στις εκλογές
  • [10] Θεσ/νίκη: ΑΓΝΟ - Στάση εργασίας
  • [11] Πιθανή επίθεση αρκούδας σε γυναίκα στο Ανήλιο Μετσόβου
  • [12] Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών Αμυνας της Ε.E τη Δευτέρα
  • [13] Ρογκ: Ικανοποίηση για την πρόοδο των έργων του 2004
  • [14] Πλημμύρες και κατολισθήσεις στη Σρί Λάνκα
  • [15] Απέρριψαν οι Ελβετοί τη χρήση πυρηνικής ενέργειας
  • [16] Σεισμός 3,2 στη Βουλγαρία
  • [17] Ομιλία του Αλβανού πρωθυπουργού για την ελληνική μειονότητα
  • [18] Τα ογδοηκοστά τρίτα γενέθλιά του γιόρτασε ο Πάπας
  • [19] Εκλογές στο Βέλγιο
  • [20] Την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία ζητά η UNICEF
  • [21] Με επεισόδια έληξε ο αγώνας ΠΑΟΚ-Αρης
  • [22] Ποδόσφαιρο: Ολλανδία (32η ημέρα)
  • [23] Ποδηλασία: Τραυματίστηκε ο Ταμουρίδης
  • [24] Κολύμβηση: Πανελλήνιο ρεκόρ η Δημοσχάκη
  • [25] SARS: Αυξομειώσεις του κρουσμάτων στην Ασία
  • [26] Βουλγαρία: Εξάπλωση της ''πανούκλας του 20ού αιώνα''
  • [27] Κωφός παίρνει το πτυχίο του στη μουσική

    [01] ''Δεν πείθουν'' τη Λευκωσία οι εξαγγελίες Ερντογάν

    18/5/2003 3:35:00 μμ

    "Κίνηση εντυπωσιασμού" και "δώρον άδωρον" χαρακτήσε, μιλώντας στη ΝΕΤ, ο Πρόεδρος της Κύπρου Τάσος Παπαδόπουλος την εξαγγελία που έκανε από την Αττάλεια ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ερντογάν. Το Σάββατο ο κ. Ερντογάν, κάνοντας λόγο για χειρονομία καλής θέλησης, ανακοίνωσε ότι θα επιτρέπεται πλέον στους Ελληνοκύπριους να περνούν τα τουρκικά σύνορα χωρίς βίζα. Η Τουρκία από τις 22 Μαϊου, ανοίγει τις πύλες της σε όλους τους Ελληνοκύπριους έπειτα από 40 χρόνια.

    Μέσω κατεχομένων η είσοδος στην Τουρκία

    Ο κ. Ερντογάν σημείωσε ότι από τις 22 Μαΐου 2003 "παρέχεται στους "Νοτιοκυπρίους" η άδεια να εισέρχονται στην Τουρκία", και να παραμένουν επί ένα μήνα με δυνατότητα παράτασης του χρονικού αυτού διαστήματος. Από τις 22 Μαΐου θα καταργηθούν όλοι οι περιορισμοί στην είσοδο στην Τουρκία Κυπρίων που ταξιδεύουν από χώρες εκτός Κύπρου.

    Από την ομιλία του κ. Ερντογάν προκύπτει ότι όρος για τη δυνατότητα εισόδου στην Τουρκία για όσους ταξιδεύουν από την Κύπρο, θα είναι η είσοδος στη χώρα, μέσω της λεγομένης ΤΔΒΚ. "Οι πολίτες της ''Ελληνοκυπριακής Διοίκησης'' της ''Νότιας Κύπρου'' θα μπορούν να παίρνουν θεωρήσεις εισόδου στην Τουρκία από την τουρκική πρεσβεία στην ''ΤΔΒΚ'' ή θα μπορούν να αγοράζουν ταινία [εισόδου] έναντι 10 δολαρίων στις συνοριακές διόδους στα αεροδρόμια και λιμάνια της Τουρκίας", είπε ακόμα ο κ. Ερντογάν.

    Οι τουρκικές αρχές, διευκρίνισε ο κ. Ερντογάν θα καταχωρούν τις θεωρήσεις και τι ταινίες εισόδου "σε έντυπα που θα προσκομίζουν οι πολίτες της Νότιας Κύπρου". Οι διοικητικές πράξεις για την εφαρμογή του παραπάνω μέτρου δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές.

    "Τώρα αναμένουμε και από την Ελλάδα να πραγματοποιήσει τα ίδια βήματα, ο κόσμος έχει ανάγκη πια από ειρήνη, ενώ οι διαμάχες δεν επιφέρουν κανένα όφελος", είπε ακόμη ο Τούρκος πρωθυπουργός.

    Διπλωματικοί αναλυτές σημειώνουν ωστόσο ότι τα μέτρα που εξήγγειλε ο κ Ερντογάν επιβάλλονται από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. "Η Τουρκία θα οδηγείτο σε σύγκρουση με τα όργανα της Ε.Ε. αν αρνείτο να αναγνωρίσει ταξιδιωτικά έγγραφα κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

    ''Σοβαρευτείτε επιτέλους'' λέει ο Κύπριος ΥΠΕΞ

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου σχολιάζοντας την ανακοίνωση του πρωθυπουργού της Τουρκίας να ανοίξει η χώρα του τα σύνορα για τους ελληνοκυπρίους, δήλωσε ότι είναι καιρός ο οι κύριοι Ερντογαν και Γκιούλ να αντιμετωπίσουν σοβαρά τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν και να μην περιορίζονται σε συνθήματα και αφορισμούς.

    Ο υπουργός Εξωτερικών έκανε τις δηλώσεις αυτές πριν την αναχώρηση του για τις Βρυξέλλες, όπου μαζί με τον υπουργό Αμυνας Κυριάκο Μαυρονικόλα θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Ιακώβου θα συζητήσει με τον Γκίντερ Φερχόιγκεν το πακέτο μέτρων, το οποίο προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για τους τουρκοκυπρίους. Θα έχει επίσης συνάντηση με τον Υπατο Εκπρόσωπο για την εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια Χαβιέ Σολάνα.

    Ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας δήλωσε ότι στόχος της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι να διατηρήσει όλα τα μέτρα ασφάλειας που έχουν ληφθεί, προκειμένου η διακίνηση από και προς τα κατεχόμενα να αποτελέσει την απαρχή μιας γενικότερης προσπάθειας για λύση του Κυπριακού.

    Ο κ. Μαυρονικόλας εξήρε και τη σημασία να υποδειχθεί στην τουρκοκυπριακή πλευρά ότι οφείλει να παρουσιάσει μια διαφορετική πολιτική σε σχέση με το Κυπριακό. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι γίνεται ενημέρωση σε όλα τα επίπεδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με διώξεις Ελληνοκυπρίων και απαγόρευσή τους να τελέσουν λειτουργίες στις εκκλησίες στα κατεχόμενα.

    Για ευεργετική απόφαση κάνει λόγο ο Ντενκτάς

    Απόφαση καλής θέλησης, χαρακτήρισε ο Ραούφ Ντενκτάς την κίνηση Ερντογαν να ανοίξει τα σύνορα της Τουρκίας για τους Ελληνοκυπρίους. Μιλώντας στα Αδανα, ο κατοχικός ηγέτης είπε ότι αυτή θα είναι "ευεργετική" και θα βοηθήσει στη σύσταση ενός ισοζυγίου σε ένα μελλοντικό συμβιβασμό. Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα η Ελλάδα να ανταποκριθεί με παρόμοιο τρόπο.

    Είπε ακόμη ότι η απόφαση Ερντογαν αποδεικνύει ότι η Τουρκία δεν είναι μια χώρα που έχει καταρρεύσει και βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση.

    Κατά τον Ντενκτάς, οι Ελληνοκύπριοι θα αρχίσουν να σκέφτονται με διαφορετικό τρόπο, αν δουν το μεγαλείο της Τουρκίας, τη φιλοξενία και τον ανθρωπισμό της. Πρόσθεσε ότι τέτοιες επαφές θα επιφέρουν οφέλη.

    [02] Απεργούν τη Δευτέρα οι δημόσιοι υπάλληλοι

    18/5/2003 2:47:00 μμ

    φωτο αρχείου

    Μετ' εμποδίων θα εξυπηρετηθούν τη Δευτέρα οι πολίτες στις δημόσιες υπηρεσίες, λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στο νέο μισθολόγιο. Την ίδια μέρα οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πραγματοποιήσουν πορεία προς το Υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα. Πάντως κανονικά θα διεξαχθούν τη Δευτέρα οι πτήσεις όλων των αεροπορικών εταιρειών, καθώς οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας αποφάσισαν να αναστείλουν την προγραμματισμένη 24ωρη απεργία τους. Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί εάν ανέστειλαν και την 4ωρη στάση εργασίας που έχουν εξαγγείλει για την Πέμπτη από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα.

    Όσοι επιβάτες έχουν ειδοποιηθεί για την ακύρωση της πτήσης τους, παρακαλούνται να επικοινωνήσουν άμεσα με τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΟΑ στα τηλέφωνα 2109666666 και 801-11-44444

    [03] ΕΛΑ: Στον Ευαγγελισμό ο Τσιγαρίδας

    18/5/2003 2:41:00 μμ

    Στον Ευαγγελισμό μεταφέρθηκε το μεσημέρι της Κυριακής ο κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού Χρήστος Τσιγαρίδας, ο οποίος υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο Χρήστος Τσιγαρίδας, ο οποίος κατηγορείται για συμμετοχή στον Επαναστατικό Λαϊκό Αγώνα, έχει δηλώσει στις αρχές ότι αποδέχεται την πολιτική ευθύνη των ενεργειών του ΕΛΑ μέχρι το 1991, οπότε αποχώρησε από την οργάνωση. Την Κυριακή η κόρη του Ελένη έδωσε στους δημοσιογράφους ανακοίνωση με την οποία επισημαίνει ότι η κράτηση του πατέρα της δεν στηρίζεται νομικά και τόσο για τον ίδιο όσο και για τους υπόλοιπους κρατούμενους για συμμετοχή στον ΕΛΑ δεν προκύπτει από στοιχεία να έχουν σχέση με την οργάνωση.

    [04] Μαραθώνια πορεία Ειρήνης

    18/5/2003 7:13:00 μμ

    Σαράντα χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη διοργάνωσε, Μαραθώνια πορεία Ειρήνης που ξεκίνησε στις 8.30 το πρωί από τον Τύμβο του Μαραθώνα. Η πορεία, με ενδιάμεσες στάσεις, τερματίστηκε το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος. Μπροστά στο Δημαρχείο της Νέας Μάκρης, έγινε σύντομη εκδήλωση και απευθύνθηκαν χαιρετισμοί. Στην πορεία συμμετείχε η γενική γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας Αλέκα Παπαρήγα.

    [05] Στην Πράγα η Φώφη Γεννηματά

    18/5/2003 6:53:00 μμ

    "Οι πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις είναι ίσως ο ιδανικότερος τρόπος για να έρθουν ακόμη πιο κοντά οι λαοί της Ευρώπης". Το μήνυμα αυτό φέρνει από την Πράγα πίσω στην Αθήνα η υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς Φώφη Γεννηματά. Η κ. Γεννηματά ήταν επίσημη καλεσμένη του Διεθνούς Μαραθωνίου της Πράγας που διεξήχθη τη Κυριακή. Το Σάββατο το βράδυ η υπερνομάρχης συναντήθηκε στην πρωτεύουσα της Τσεχίας με τον πρωθυπουργό της χώρας Βλαντιμίρ Σπίντλα, με τον οποίο συνομίλησαν για αρκετή ώρα για την συνεργασία Ελλάδας και Τσεχίας στα πλαίσια της αμοιβαίας φιλίας που συνδέει τους δύο λαούς.

    Ευχές για μια επιτυχημένη Ολυμπιάδα

    Ο Τσέχος πρωθυπουργός είναι φανατικός λάτρης των δρόμων αντοχής, με συνεχείς συμμετοχές σε αγώνες σε όλη την χώρα.

    Επίσης, το Σάββατο απουσίαζε από την εκδήλωση της Πράγας γιατί προετοιμάζεται για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα βετεράνων την ερχόμενη εβδομάδα.

    Η κ. Γεννηματά δήλωσε εντυπωσιασμένη από την όλη εκδήλωση και από την συμμετοχή και την ανταπόκριση του κόσμου όχι μόνο στον μεγάλο αγώνα της ημέρας που ήταν ο κλασικός Μαραθώνιος αλλά κυρίως στους αγώνες μικρότερων αποστάσεων για τους λιγότερο τολμηρούς και τις οικογένειες.

    "Ήταν μοναδική εμπειρία. Χιλιάδες κόσμου είχαν κατακλύσει από νωρίς το πρωί την Παλιά Πλατεία, το πολύ όμορφο αυτό σημείο της Πράγας, ενώ είδα να τρέχουν ακόμη και μικρά παιδιά", είπε χαρακτηριστικά για την εκδήλωση η κ. Γεννηματά.

    "Ελπίζω κάποια στιγμή και στην Αθήνα να μπορέσουμε κάποια στιγμή να κάνουμε κάτι αντίστοιχο. Εγώ προσωπικά έκανα την απονομή στον πρώτο Ευρωπαίο αθλητή, ο οποίος, κατά σύμπτωση, ήταν Τσέχος".

    Από την Πράγα η υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς φέρνει στην Αθήνα τις ευχές για μια επιτυχημένη Ολυμπιάδα τόσο από τον πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Σπίντλα όσο και από τον Δήμαρχο της Πράγας Πάβελ Μπεμ, αλλά και αμοιβαίες υποσχέσεις πως, σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης τουλάχιστον θα δημιουργηθούν ευκαιρίες για περαιτέρω συνεργασία με την Πράγα σε ότι αφορά πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις.

    [06] ''ΟΧΙ στις χωματερές''

    18/5/2003 6:33:00 μμ

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έκαναν σήμερα περίπου 200 κάτοικοι της Νέας Μάκρης και του Μαραθώνα, για την δημιουργία χώρου υγειονομικής ταφής αποριμμάτων στην περιοχή τους. Οι συγκεντρωμένοι είχαν κλείσει τμήμα της Λεωφόρου Μαραθώνος. Όλες οι ανεξέλεγκτες χωματερές πρέπει να κλείσουν μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, σύμφωνα με τη νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΧΩΔΕ που προωθείται, εντός των ημερών, προς κύρωση, στη Βουλή. Σήμερα, στη χώρα μας λειτουργούν περισσότερες από 1.260 ανεξέλεγκτες χωματερές, αρκετές, εκ των οποίων στην Αττική.

    [07] Στο Κιλκίς ο πρόεδρος της Δημοκρατίας

    18/5/2003 4:04:00 μμ

    Στον εορτασμό της μάχης του Σκρά, στο δήμο Αξιούπολης Κιλκίς παραβρέθηκε την Κυριακή ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος. Όπως ανέφερε σε ομιλία του κατά τη διάρκεια επίσημου γεύματος που του παρατέθηκε στο δημαρχείο Αξιούπολης, "σήμερα είμαστε υποχρεωμένοι να θυμηθούμε ότι η Μακεδονία έσωσε την Ελλάδα, όχι μόνο με τους πολέμους του ΄12 και του ΄13 που ελευθερώθηκε αυτή η χώρα αλλά έσωσε την Ελλάδα και το ΄17-΄18".

    Ο κ. Στεφανόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη Μακεδονία τονίζοντας ότι είναι το τμήμα εκείνο που οδηγεί όλη την υπόλοιπη χώρα προς την πρόοδο.

    "Πρώτα ακμάζει η Μακεδονία και μετά όλες οι άλλες περιοχές. Η Μακεδονία είναι η πρώτη στην ανάπτυξη, είναι η πρώτη στην οικονομική δραστηριότητα, είναι η πρώτη στη γεωργική ανάπτυξη και είναι η πρώτη στη συναλλαγή με τις άλλες χώρες καθώς διευκολύνεται λόγω της τοποθετήσεώς της" σημείωσε ο κ. Στεφανόπουλος

    [08] To 2006 έτοιμο το στρατιωτικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

    18/5/2003 2:40:00 μμ

    Στις αρχές του 2006 θα είναι έτοιμο το νέο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης προϋπολογισμού 180 εκατομμυρίων ευρώ όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Λουκάς Αποστολίδης κατά την επίσκεψή του στο εργοτάξιο του έργου. "Θα είναι ένα Νοσοκομείο μοναδικό στο είδος του και πιθανόν στην περιοχή ολόκληρη, με την πιο σύγχρονη δυνατή υποδομή και εξοπλισμό που θα διαθέτει, αλλά και τη δυνατότητα ανταπόκρισης σε οποιοδήποτε περιστατικό, ακόμη και βιοχημικού πολέμου, δυναμικότητας 424 κλινών, όσες και η ονομασία του και αριθμό απασχολουμένου προσωπικού πάσης φύσεως πάνω από 2.000 άτομα" δήλωσε ο κ.Αποστολίδης

    Το 424 στρατιωτικό νοσοκομείο βρίσκεται δίπλα στο νοσοκομείο "Παπαγεωργίου". Προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η κατασκευή υπογείων χώρων νοσηλείας, δυναμικότητας 300 κλινών που καλύπτουν την προστασία του προσωπικού από τις επιπτώσεις βιοχημικού πολέμου ενώ στον περιβάλλοντα χώρο προβλέπονται 2 ελικοδρόμια, βοηθητικοί χώροι και 1200 θέσεις στάθμευσης ΙΧ οχημάτων.

    Ο κ.Αποστολίδης απαντώντας σε ερώτηση για τυχόν παραχώρηση της έκτασης του υπάρχοντος 424 ΓΣΝΘ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης τόνισε ότι υπάρχουν προτάσεις από διάφορες πλευρές, συμπεριλαμβανομένου και του Στρατού, αλλά θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι πολύ μεγάλες εκτάσεις του στρατού έχουν ήδη αποδεσμευτεί και αποδοθεί στις τοπικές κοινωνίες προς αξιοποίηση και μάλιστα σε ποσοστό μεγαλύτερο του πλαφόν του 50% που προβλέπεται.

    Όσον αφορά την μετεξέλιξη της Ανωτέρας Σχολής Πολέμου σε Διακλαδική Σχολή Πολέμου, ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας τόνισε ότι θα αναβαθμιστεί διότι "η διακλαδική αντίληψη σήμερα, ανακύπτει από τις ίδιες τις ανάγκες που υπαγορεύουν οι νέοι κίνδυνοι και απειλές που αντιμετωπίζουμε". "Πολύ απλά θα σας έλεγα, ότι, αν, παλιότερα στις Ειδικές Δυνάμεις, πριν τεθεί σε εφαρμογή η ενισχυμένη διακλαδικότητα, είχαμε μία μηχανική συνεργασία των τριών κλάδων, στρατού ξηράς- πολεμικού ναυτικού- πολεμικής αεροπορίας, στην ειρήνη και μόνον στην κρίση ή τον πόλεμο τη διακλαδική τους συνάντηση, σήμερα έχουμε τη συνάντηση αυτή, από τον καιρό της ειρήνης. Και ασφαλώς επειδή το κλειδί είναι στην εκπαίδευση των Αξιωματικών μας, την αναβαθμίζουμε και στο σκέλος της θεωρητικής κατάρτισης, αλλά και του κοινού σχεδιασμού"

    Στη συνέχεια ο κ. Αποστολίδης επισκέφθηκε την έδρα του Γ΄ Σώματος Στρατού, όπου παρακολούθησε ενημέρωση για την διπλή δραστηριότητα του Σήματος, ως Σχηματισμού Εθνικού, αλλά και Συμμαχικού

    [09] Αυτόνομη κάθοδος ΔΗΚΚΙ στις εκλογές

    Πηγή: ΑΠΕ 18/5/2003 12:07:00 μμ

    Την αυτόνομη κάθοδο του ΔΗΚΚΙ και με πλήρεις συνδυασμούς σε όλη τη χώρα, όποτε και αν γίνουν οι εκλογές, υπογράμμισε το Σάββατο από το Ηράκλειο, ο πρόεδρος του Κινήματος Δημήτρης Τσοβόλας που εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση εναντίον της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ και δη των εκσυγχρονιστών. Παράλληλα δήλωσε ότι το ΔΗΚΚΙ είναι ανοιχτό σε προοδευτικές και κοινωνικές συνεργασίες και επεσήμανε χαρακτηριστικά: "Καλούμε τους πολίτες και τα στελέχη, ανεξάρτητα από τις μέχρι τώρα κομματικές πεποιθήσεις τους, να συσπειρωθούν σε μια λαϊκή δημοκρατική συμπαράταξη, για την άρση από την κρίση".

    Ο κ. Τσοβόλας εμφανίστηκε βέβαιος για την είσοδο του ΔΗΚΚΙ στη Βουλή και μάλιστα με τρόπο δυναμικό, υποστηρίζοντας ότι "ο ελληνικός λαός κατάλαβε πλέον ότι η παρουσία μας, σε μια τέτοια κρίσιμη περίοδο, είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία".

    Αυτή τη φορά --πρόσθεσε-- τα ψευτοδιλήμματα δεν θα περάσουν. Χαρακτήρισε, μάλιστα, προβοκατόρικα τα δημοσιεύματα που τον θέλουν να διατηρεί διαύλους επικοινωνίας με το ΠΑΣΟΚ. "Δεν έχουμε καμιά επικοινωνία με την ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και οι μηχανισμοί που διαδίδουν κάτι τέτοιο παραπέμπουν σε 5η φάλαγγα", επισήμανε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Τσοβόλας παραλλήλισε "την εκσυγχρονιστική ομάδα του ΠΑΣΟΚ με τη σκληρή δεξιά του 1989" και υποστήριξε: "Τι ντροπή τους αλήθεια! Θέλησαν να με εξοντώσουν, αυτοί που στους αγώνες από το 1989 και μετά ήταν απόντες και έκαναν συναλλαγή για να χτυπήσουν τον Ανδρέα Παπανδρέου, εμένα και το ΠΑΣΟΚ. Τους παραδίνω στην κρίση των συντρόφων μας του ΠΑΣΟΚ, τους οποίους αγαπάμε".

    Στην ίδια ομάδα επέρριψε τις ευθύνες για διαπλοκή με μεγαλοεκδότες και οικονομικά συμφέροντα. Ανάλογα φαινόμενα - είπε- παρατηρούνται και στη ΝΔ, που απλά διαπιστώνει τα φαινόμενα, χωρίς να μπορεί να τα καταπολεμήσει.

    Ο κ. Τσοβόλας χαρακτήρισε την τρέχουσα περίοδο ως περίοδο πολιτικής έντασης και άγονης αντιπαράθεσης των "δυο νεοταξικών και νεοφιλελεύθερων κομμάτων, οι πολιτικές ηγεσίες των οποίων οδήγησαν τον ελληνικό λαό στο περιθώριο".

    Πρόκειται --πρόσθεσε-- για τεχνητή όξυνση από πλευράς των ηγεσιών, για τον εγκλωβισμό των πολιτών. Παραπλάνησαν --υποστήριξε-- τον ελληνικό λαό, ο οποίος καλείται τώρα να σπάσει τα δεσμά, να χαλάσει τα σχέδια και να βάλει στο περιθώριο τους διαπλεκόμενους.

    [10] Θεσ/νίκη: ΑΓΝΟ - Στάση εργασίας

    18/5/2003 5:39:00 μμ

    Τρίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας (6 π.μ-9 π.μ) αποφάσισε για την Κυριακή το Σωματείο Εργαζομένων στην "ΑΓΝΟ", μετά την μονομερή, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, απόφαση της ΑΤΕ να κρίνει ως προτιμητέο αγοραστή την Κολιός Α.Ε, εξέλιξη για την οποία ενημερώθηκε μέσω του Τύπου. Στην ανακοίνωσή του, το Σωματείο υποστηρίζει ότι "σε μια περίοδο που επιχειρήσεις κλείνουν η μία πίσω από την άλλη, πετώντας στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους, δεν μπορεί η κυβέρνηση που κάνει τον Πόντιο Πιλάτο, να αποφασίζει, άλλοι 430 εργαζόμενοι να βρεθούν στο δρόμο χωρίς δουλειά και δικαιώματα". Οι εργαζόμενοι απαιτούν: άμεση ενημέρωση για τις εξελίξεις, να σταματήσουν τα "παζάρια" και να παγώσουν οι προσπάθειες ξεπουλήματος της ΑΓΝΟ.

    [11] Πιθανή επίθεση αρκούδας σε γυναίκα στο Ανήλιο Μετσόβου

    18/5/2003 4:12:00 μμ

    Σε κατάσταση σοκ παρέλαβαν τραυματιοφορείς του EKAB τον ηλικιωμένο σύζυγο της Ευθαλίας Σότσιου, η οποία έχασε τη ζωή της κατά πάσα πιθανότητα από επίθεση αρκούδας, την ώρα που είχε πάει να μαζέψει το κοπάδι της στο Ανήλιο Μετσόβου. Σύμφωνα με τους κατοίκους η αρκούδα με την οποία ήρθε αντιμέτωπη η ηλικιωμένη έχει τη φωλιά της στην περιοχή. Ο ιατροδικαστής που εξέτασε την άτυχη γυναίκα διαπίστωσε ότι ο θάνατός της επήλθε από επίθεση άγριου ζώου. Οι κάτοικοι του χωριού έχουν δει στο παρελθόν αρκούδες να καταστρέφουν τις καλλιέργειές τους, είναι όμως η πρώτη φορά που το άγριο ζώο επιτίθεται σε άνθρωπο.

    [12] Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών Αμυνας της Ε.E τη Δευτέρα

    18/5/2003 1:17:00 μμ

    Για τις Βρυξέλλες, όπου τη Δευτέρα πραγματοποιούνται οι εργασίες του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναχώρησε ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας, κ. Γιάννος Παπαντωνίου. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, η συνάντηση, στην οποία θα προεδρεύσει ο κ. Παπαντωνίου, πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής στη Θεσσαλονίκη, και θα συζητηθούν θέματα Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας (ΕΠΑΑ).

    Τα θέματα που θα συζητηθούν κατά τη συνεδρίαση των 25 Υπουργών Αμυνας είναι τα εξής:

    - Ευρωπαϊκές Δυνατότητες

    - Στοιχεία Ταχείας Αντίδρασης

    - Στρατιωτική Επιχείρηση CONCORDIA στην ΠΓΔΜ

    - Πρόγραμμα Ασκήσεων Διαχείρισης Κρίσεων μετά το 2003

    - Διαστημικές Εφαρμογές στο πλαίσιο της ΕΠΑΑ

    - Κοινή Εκπαίδευση

    - Μεσογειακή Διάσταση της ΕΠΑΑ

    - Τρομοκρατία

    Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να ανακοινωθεί η επίτευξη πλήρους επιχειρησιακής ικανότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε όλο το φάσμα των αποστολών που της έχουν ανατεθεί, δηλαδή ανθρωπιστική βοήθεια, διατήρηση και επιβολή ειρήνης.

    Επιπλέον, το Συμβούλιο Υπουργών Αμυνας θα υιοθετήσει μια σειρά σημαντικών πρωτοβουλιών της Ελληνικής Προεδρίας, με κυριότερη τη συμφωνία δημιουργίας Ευρωπαϊκού Οργανισμού Εξοπλισμών και την ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    [13] Ρογκ: Ικανοποίηση για την πρόοδο των έργων του 2004

    18/5/2003 6:57:00 μμ

    Απόλυτα ικανοποιημένος, από την πρόοδο των έργων στην Αθήνα, δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ, στην διήμερη σύνοδο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, που ολοκληρώθηκε τη Κυριακή στη Μαδρίτη. Ο κ. Ρογκ μίλησε με εγκωμιαστικά σχόλια για την πορεία της Ολυμπιακής προετοιμασίας. Για το θέμα της ασφάλειας ο πρόεδρος της ΔΟΕ τόνισε ότι ο ιός της άτυπης πνευμονίας (SARS) και οι συνεχείς ανά τον κόσμο τρομοκρατικές επιθέσεις, εξακολουθούν να αποτελούν απειλή για τους αγώνες του 2004.

    Επίσης, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για υπερβολικές αντιδράσεις και ότι οι αθλητές που προέρχονται από τις χώρες "υψηλού κινδύνου", θα υποβάλλονται σε ελέγχους ανάλογους με οποιονδήποτε άλλον ταξιδιώτη.

    Κατά τη διάρκεια της συνόδου στην οποία πάρθηκαν σημαντικές αποφάσεις.

    Aπαλλάχθηκε ο Καρλ Λιούις από τις κατηγορίες περί χρήσης αναβολικών ουσιών, ένα θέμα για το οποίο υπεύθυνη θεωρείται η Ολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ.

    Έτσι, η ΔΟΕ θα στείλει επιστολή στους Αμερικανούς, ζητώντας εξηγήσεις για το θέμα της συγκάλυψης των ντοπαρισμένων αθλητών, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ.

    Tέλος, η ΔΟΕ τιμώρησε με αποκλεισμό την Ολυμπιακή Επιτροπή του Ιράκ, πρόεδρος της οποίας ήταν ο Ουντάι Χουσεϊν, γιος του Σαντάμ.

    "Οι Ιρακινοί αθλητές είναι ευπρόσδεκτοι στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, έστω κι αν στο Ιράκ δεν έχει προλάβει να συσταθεί η νέα Ολυμπιακή Επιτροπή, τους προσεχείς 13 μήνες", διευκρίνισε ο κ. Ρογκ.

    [14] Πλημμύρες και κατολισθήσεις στη Σρί Λάνκα

    18/5/2003 3:35:00 μμ

    Τουλάχιστον 91 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από τις σφοδρές πλημμύρες και τις κατολισθήσεις που πλήττουν την Σρι Λάνκα τις τελευταίες ώρες. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της μετεωρολογικής υπηρεσίας της νησιωτικής χώρας, η Σρι Λάνκα είναι αντιμέτωπη με το σφοδρότερο και πλέον επικίνδυνο κύμα κακοκαιρίας για τα 56 τελευταία έτη. Ήδη στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας άλλοι 80 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της θεομηνίας αυτής σε απόσταση περίπου 100 χλμ. από την πρωτεύουσα Κολόμπο. Οι άστεγοι είναι περίπου 315 χιλιάδες.

    [15] Απέρριψαν οι Ελβετοί τη χρήση πυρηνικής ενέργειας

    18/5/2003 6:03:00 μμ

    Πλειοψηφία των 26 καντονιών της Ελβετίας απέρριψε την Κυριακή, με δημοψήφισμα, δύο νομοθετικές πρωτοβουλίες κατά της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας στην Ελβετία. Το 37% της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται σήμερα στην Ελβετία, παράγεται χάρη σε ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας. Προκειμένου να απορριφθεί με δημοψήφισμα μία ρύθμιση στην Ελβετία πρέπει να καταψηφιστεί ταυτόχρονα απο πλειοψηφία εκλογέων αλλά και καντονιών. Οι Ελβετοί εκλογείς καλούνταν να επικυρώσουν ή να απορρίψουν με την ψήφο τους δύο νομοθετικές πρωτοβουλίες, η πρώτη με τον γενικό τίτλο ''Εγκαταλείψτε την πυρηνική ενέργεια'' και η δεύτερη ''Τέλος στο μορατόριο''.

    Δυο νομοθετικές πρωτοβουλίες

    Οι δύο νομοθετικές πρωτοβουλίες:

    Να κλείσουν σταδιακά όλα τα πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας έως το έτος 2014 Να παραταθεί για μία ολόκληρη δεκαετία το ισχύον μορατόριο για μη κατασκευή και νέων πυρηνικών μονάδων στο ελβετικό έδαφος.

    Διοργανώθηκαν λοιπόν εννέα δημοψηφίσματα την ίδια μέρα σε όλη την Ελβετία για να κριθούν με λαϊκή ψηφοφορία αυτά τα δύο θέματα, ένα ρεκόρ αυτό καθ'εαυτό στην ελβετική ιστορία, όπου τα δημοψηφίσματα αφθονούν.

    [16] Σεισμός 3,2 στη Βουλγαρία

    18/5/2003 4:46:00 μμ

    Σεισμική δόνηση 3,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 4.49 το πρωί στη Βουλγαρία. Όπως ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Βουλγαρικής Ακαδημίας των Επιστημών, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται σε απόσταση 250 χιλιομέτρων ανατολικά της Σόφιας. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο δεν υπάρχουν θύματα ή υλικές ζημιές.

    [17] Ομιλία του Αλβανού πρωθυπουργού για την ελληνική μειονότητα

    18/5/2003 3:56:00 μμ

    Υπέρ της μεγαλύτερης συμμετοχής της ελληνικής μειονότητας στη διοίκηση της Αλβανίας και της πληρέστερης άσκησης των δικαιωμάτων της, τάσσεται ο πρωθυπουργός της χώρας Φάτος Νάνο. Ο Αλβανός πρωθυπουργός, μιλώντας σε τοπικά στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος στο Αργυρόκαστρο, το Σάββατο το βράδυ, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ''πληρέστερης άσκησης των θεμελιωδών ελευθεριών και δικαιωμάτων που αναγνωρίζει το σύνταγμα και για την ελληνική μειονότητα, καθώς και του ανοίγματος κάθε πόρτας για την συνεισφορά και την συμπερίληψη των μελών της στην διοίκηση της χώρας σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο, στην αστυνομία και το στρατό''.

    "Είμαστε", τόνισε ο κ. Νάνο, "εκατό τοις εκατό πολιτικοί φίλοι με την ελληνική μειονότητα διότι και το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (το οποίο εκπροσωπεί την Εθνική Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανική Βουλή) μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό''.

    Ο Αλβανός πρωθυπουργός, ενώ θεώρησε την συνεργασία με το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ''αναγκαιότητα για εκλογική ενδυνάμωση των μικρών κομμάτων στον κυβερνητικό συνασπισμό'', παρότρυνε τους τοπικούς παράγοντες του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ώστε ''οι σχέσεις συνεργασίας με το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να αντικαταστήσουν και σε τοπικό επίπεδο τον αποκλεισμό και την αντιπαράθεση''.

    Ο Αλβανός πρωθυπουργός για πολλοστή φορά στην ομιλία του χαρακτήρισε άριστες τις σχέσεις με την Ελλάδα και την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο καταφέρθηκε σκληρά ''στην απαρχαιωμένη αντιπολίτευση'', όπως είπε αναφερόμενος στα μικρά εθνικιστικά κόμματα προερχόμενα από τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η οποία κάνοντας κατάχρηση ευαισθησιών για άλυτα προβλήματα ενός τμήματος Αλβανών στην Ελλάδα, προσπαθεί να προβάλλει τέτοια θέματα όπως "το τσάμικο".'

    "Οι τσάμηδες, είπε ο Φάτος Νάνο δεν αποτελούν εθνική κοινότητα ,αλλά πολιτιστική ενότητα, δεν βρίσκονται μόνο στην Αλβανία αλλά και στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες". "Αρα", πρόσθεσε ο κ. Νάνο, "να θέσεις στα σύγχρονα Βαλκάνια παλιές υποθέσεις, σημαίνει να ζητήσεις αλλαγή των συνόρων, σημαίνει να αντιπαραθέσεις μεταξύ τους κοινότητες και κράτη".

    Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες, ο Φάτος Νάνο θεώρησε την ''εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας παράδοξη, αναχρονιστική και παράλογη'' η οποία ''ανήκει στα αρχεία''.

    Μίλησε ταυτόχρονα ότι έχει ξεκινήσει ''διακρατική και διακυβερνητική συνεργασίας σε επίπεδο νομικών και οικονομικών εμπειρογνωμόνων για το ξεπέρασμα όλων των προβλημάτων εντοπισμού και αποζημίωσης των περιουσιών και ιδιοκτησιών που έχει προκαλέσει η εμπόλεμος κατάσταση''. "Αυτό", πρόσθεσε, "ισχύει και για τους τσάμηδες και για τους Έλληνες μειονοτικούς και για όλους τους Αλβανούς'.'

    [18] Τα ογδοηκοστά τρίτα γενέθλιά του γιόρτασε ο Πάπας

    18/5/2003 2:53:00 μμ

    Είκοσι τέσσερα χρόνια στον Παπικό θρόνο, ο Πολωνικής καταγωγής Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας γιόρτασε την Κυριακή τα ογδοηκοστά τρίτα γενέθλιά του με μια μεγαλοπρεπή λειτουργία στην πλατεία του Αγίου Πέτρου. Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο δεύτερος, πάρα τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει, εμφανίστηκε με καλή διάθεση και κατέφερε να εκφωνήσει την καθιερωμένη ομιλία γενεθλίων, επευφημούμενος από τους χιλιάδες πιστούς που είχαν κατακλύσει την πλατεία. Ωστόσο, η ολοένα επιδεινούμενη κατάσταση της υγείας του έρχεται ξανά στο προσκήνιο, με την επίσημη παραδοχή του Βατικανού ότι ο Ποντίφικας πάσχει από την ασθένεια του Πάρκινσον.

    [19] Εκλογές στο Βέλγιο

    18/5/2003 2:09:00 μμ

    Περίπου 7,5 εκατομμύρια Βέλγοι καλούνται σήμερα στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές για τις οποίες οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν άνοδο της ακροδεξιάς αλλά και ότι θα δοθεί μάχη μεταξύ των μεγαλυτέρων κομμάτων για την πρώτη θέση. Τα πρώτα, μερικά αποτελέσματα, δεν αναμένεται να γίνουν γνωστά παρά μόνο αργά το απόγευμα, αφού δεν θα υπάρχουν δημοσκοπήσεις κατά την έξοδο από την κάλπη (έξιτ-πολ).

    Προβλέπεται άνοδος των Χριστιανοδημοκρατών

    Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της πολυκομματικής κυβέρνησης των Φιλελεύθερων, των Σοσιαλιστών και των Οικολόγων, Γκι Φερχοφστάτ, φαίνεται ότι είναι σε θέση να διεκδικήσει μια δεύτερη κυβερνητική θητεία.

    Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο Φερχοφστάτ τάχθηκε υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ των Φιλελευθέρων και των Σοσιαλιστών, αφήνοντας στην αντιπολίτευση τους Οικολόγους, τα ποσοστά των οποίων καταγράφουν κατακόρυφη πτώση στις δημοσκοπήσεις. Η κυριότερη απειλή για τον απερχόμενο πρωθυπουργό είναι η άνοδος του μεγαλύτερου αντιπολιτευόμενου κόμματος, των Φλαμανδών Χριστιανοδημοκρατών (CD&amp;V) του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Στεφάαν Ντε Κλερκ.

    Στη Βαλονία το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) φαίνεται ότι θα καταφέρει να διατηρηθεί στην πρώτη θέση μπροστά από το Μεταρρυθμιστικό Κίνημα (MR) του δημοφιλούς υπουργού Εξωτερικών Λουί Μισέλ. Τέλος, το ακροδεξιό φλαμανδικό κόμμα Vlaams Blok, που στις εκλογές του 1999 είχε λάβει στη Φλάνδρα ποσοστό 15,4%, ενδέχεται να καταγράψει νέα άνοδο.

    [20] Την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία ζητά η UNICEF

    18/5/2003 2:18:00 μμ

    Το Ιράκ αντιμετωπίζει πολύ σημαντικές προκλήσεις σε ανθρωπιστικό επίπεδο, δήλωσε την Κυριακή στη Βαγδάτη η Γενική Διευθύντρια της UNICEF Κάρολ Μπέλαμι, η οποία επέμεινε στη σημασία που έχει να επιστρέψουν τα παιδιά στα σχολεία. ''Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πολύ σημαντικές προκλήσεις σε ανθρωπιστικό επίπεδο'', δήλωσε ο Μπέλαμι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στην ιρακινή πρωτεύουσα. ''Όταν υπάρχει έλλειψη πρόσβασης στο νερό, όταν τα παιδιά φοβούνται να πάνε στο σχολείο και κυρίως όταν μια χώρα βγαίνει από ένα πόλεμο, τότε αντιμετωπίζουμε κρίση'', πρόσθεσε.

    Η Μπέλαμι επισκέφθηκε δύο σχολεία στο φτωχό σιιτικό προάστιο Σαντρ Σίτι (πρώην Σαντάμ Σίτι) και ένα νοσοκομείο παίδων στο Αλ-Αλούια. Παρέδωσε στα σχολεία 35 ''σχολικά σετ'', καθένα από τα οποία περιέχει εκπαιδευτικό υλικό για 80 μαθητές.

    ''Η κατάσταση στα σχολεία είναι κακή, αλλά με λίγη βοήθεια οι μαθητές θα μπορέσουν να επιστρέψουν και ελπίζω όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά να περάσουν τις εξετάσεις στο τέλος της χρονιάς'', δήλωσε. ''Γνωρίζουμε πως οι γονείς φοβούνται να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο, κυρίως τα κορίτσια, αλλά η βασική φροντίδα μας είναι να επιστρέψουν όλα τα παιδιά, έστω κι αν οι συνθήκες δεν είναι τέλειες'', πρόσθεσε.

    Σύμφωνα με τη Γενική Διευθύντρια της UNICEF, το Ιράκ έχει 8.000 σχολικά ιδρύματα και έχει ανάγκη 5.000 ακόμη. Εξάλλου η Μπέλαμι εξέφρασε βαθιά ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων οξείας διάρροιας στη Βαγδάτη, ιδιαίτερα μεταξύ των παιδιών, λόγω των προβλημάτων στην υδροδότηση και το αποχετευτικό σύστημα της ιρακινής πρωτεύουσας

    [21] Με επεισόδια έληξε ο αγώνας ΠΑΟΚ-Αρης

    18/5/2003 4:05:00 μμ

    Συντρίμμια άφησαν πίσω τους οι οπαδοί του Αρη και του ΠΑΟΚ που παρακολούθησαν τον τελικό ποδοσφαιρικού αγώνα για το Kύπελλο Ελλάδος, στο γήπεδο της Τούμπας. Σύμφωνα με την αστυνομική διεύθυνση οπαδοί του Αρη κατά την αποχώρησή τους από το γήπεδο προκάλεσαν φθορές σε 8 καταστήματα σπάζοντας τζαμαρίες, σε κεντρικές εισόδους, σε ένα ΙΧΕ επιβατικό αυτοκίνητο, σε τρεις τράπεζες, σε δυο σούπερ μάρκετ, και σε δύο υπηρεσιακά αυτοκίνητα της ΕΛ.ΑΣ. Συνολικά συνελήφθησαν 21 άτομα από τους οποίους οι οκτώ επειδή προσπάθησαν να μπουν στο γήπεδο χρησιμοποιώντας πλαστά εισιτήρια.

    Τραυματισμοί

    Από την αστυνομία σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος αγνώστων οπαδών του ΠΑΟΚ διότι κατά την είσοδο τους στις κερκίδες 4 και 4Α επιτέθηκαν και τραυμάτισαν 4 αστυνομικούς οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο και μετά από την παροχή πρώτων βοηθειών αποχώρησαν.

    Η δικογραφία αφορά και το γεγονός ότι καθ' όλη τη διάρκεια του αγώνα άγνωστοι εκτόξευαν φωτοβολίδες και καρέκλες εντός του αγωνιστικού χώρου και εναντίον φιλάθλων του Αρη.

    Επίσης, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος αγνώστων οπαδών του Αρη, διότι μετά τη λήξη του αγώνα και κατά τη αποχώρηση τους, τραυμάτισαν ελαφρά στο αριστερό μάτι αστυνομικό και προκάλεσαν φθορές σε ένα υπηρεσιακό αυτοκίνητο της ΕΛ. ΑΣ και σε δύο δίκυκλες μοτοσυκλέτες της Αμεσης Δράση.

    Κατά τη διάρκεια του αγώνα άγνωστοι οπαδοί έριχναν φωτοβολίδες, καρέκλες και πέτρες κατά των αστυνομικών δυνάμεων εντός του αγωνιστικού χώρου και στις κερκίδες των επισήμων.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, ο 28χρονος οπαδός της ομάδας του ΠΑΟΚ, ενώ βρισκόταν στην κερκίδα της θύρας 4 τραυματίστηκε στο άκρο του δεξιού χεριού του από έκρηξη κροτίδας.

    [22] Ποδόσφαιρο: Ολλανδία (32η ημέρα)

    18/5/2003 5:50:00 μμ

    "Καυτές" αναμένεται να είναι οι δύο τελευταίες αγωνιστικές στο Ολλανδικό πρωτάθλημα, μετά τη σημερινή νίκη της Φέγενορντ επί της πρωτοπόρου Αϊντχόβεν με 3-1, στο πλαίσιο της 32ης ημέρας. Με την ήττα αυτή η Αϊντχόβεν έμεινε στους 80 βαθμούς, τρεις μόλις περισσότερους από τον Αγιαξ, που σήμερα έκανε υγιεινό περίπατο απέναντι στην ουραγό Ντε Γκράαφσαπ, την οποία συνέτριψε με 7-1 και τέσσερις από τη Φέγενορντ που καραδοκεί παρά το γεγονός ότι συγκεντρώνει τις λιγότερες πιθανότητες από τους τρεις υποψήφιους για τον τίτλο.

    Αποτελέσματα - Βαθμολογία 32ης ημέρας

    Τα αποτελέσματα της 32ης ημέρας:

    Ουτρέχτη-Ρόντα 4-4 Βίλεμ-Εξέλσιορ 2-1 Ρούζενταλ-Ναϊμέγκεν 0-2 Τσβόλε-Χέρενβεν 0-1 Βίτεσε-Τβέντε 0-1 Αγιαξ-Ντε Γκράαφσαπ 7-1 Γκρόνινγκεν-Αλκμααρ 1-0 Βάαλβικ-Μπρέντα 2-3 Φέγενορντ-Αϊντχόβεν 3-1

    Βαθμολογία (σε 32 αγώνες):

    Αϊντχόβεν 80 - Champions League Αγιαξ 77 - Champions League Φέγενορντ 76 - UEFA Ρόντα 47 - UEFA Ναϊμέγκεν 47 - UEFA Βάαλβικ 46 Μπρέντα 46 Ουτρέχτη 44 Χέρενβεν 44 Αλκμααρ 41 Βίλεμ 41 Τβέντε 41 Ρούζενταλ 36 Γκρόνινγκεν 31 Βίτεσε 29 Τσβόλε 28 - Μπαράζ Εξέλσιορ 22 - Μπαράζ Ντε Γκράαφσαπ 20 - Υποβιβασμός

    [23] Ποδηλασία: Τραυματίστηκε ο Ταμουρίδης

    18/5/2003 4:27:00 μμ

    Σοβαρά τραυματίστηκε ο Γιάννης Ταμουρίδης, στην 3η και τελευταία ημέρα, του 4ου Παγκοσμίου Κυπέλλου πίστας που διεξήχθη στο Σίδνεϊ. Ο Έλληνας πρωταθλητής του Αυτόδρομου Πανοράματος, υπέστη κάταγμα διπλής κλείδας και την Δευτέρα θα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση προκειμένου ν' αποκατασταθεί η ζημιά στην ωμοπλάτη. Ο Ταμουρίδης, τραυματίστηκε στα προκριματικά του Μάντισον, όπου μετείχε με τον Βασίλη Αναστόπουλο. Στο δεύτερο σπριντ και ενώ η ελληνική ομάδα, μαζί με τρεις ακόμη, είχαν αποσπαστεί αρκετά από τις υπόλοιπες οκτώ που μετείχαν στο γκρουπ, υπήρξε επαφή με ποδήλατο αντιπάλου, με αποτέλεσμα ο Ταμουρίδης να τραυματιστεί σοβαρά. Αμέσως μεταφέρθηκε σε κοντινό νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε το μέγεθος του τραυματισμού.

    Πρώτευσε η Νέα Ζηλανδία

    Η διοίκηση της ΕΟΠ σε συνεργασία με τον αρχηγό της αποστολής αλλά και το προπονητικό επιτελείο, προέβησαν αστραπιαία στις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε αύριο, ο Έλληνας πρωταθλητής να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο Σίδνεϊ.

    Στον αγωνιστικό τομέα, το ομαδικό σπριντ, αποτελούμενο από τους Θανάση Μαντζουράνη, Λάζαρο Σκούμπα και Λάμπρο Βασιλόπουλο κατέκτησε την 5η θέση, με 46.319 και πήρε το "εισιτήριο" για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που θα γίνει στη Στουτγκάρδη.

    Η ελληνική ομάδα, πριν προκριθεί στον τελικό, είχε πάρει την πέμπτη θέση και στον προκριματικό με 46.495. Πρώτευσε η Ιαπωνία, αφήνοντας δεύτερη την Αυστραλία και τρίτη τη Γερμανία.

    Το "παρών" στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα, θα δώσει και το ομαδικό πουρσουίτ (Βασίλης Γιαννιώσης, Ελπιδοφόρος Ποτουρίδης, Κώστας Ροδόπουλος, Γιάννης Τσακουρίδης), που στον τελικό του αγωνίσματος πήρε την έβδομη θέση.

    Πρώτευσε η ομάδα της Νέας Ζηλανδίας, ενώ ακολούθησαν Γερμανία και Αυστραλία.

    Η Ελλάδα, μετά τη διεξαγωγή του 4ου και τελευταίου Παγκοσμίου Κυπέλλου, κατετάγη 10η με 34 βαθμούς, ενώ πρώτευσε η Αυστραλία με 141. Ακολούθησαν Γερμανία (90), Νέα Ζηλανδία (79), Ολλανδία (60) και Ρωσία (58).

    [24] Κολύμβηση: Πανελλήνιο ρεκόρ η Δημοσχάκη

    18/5/2003 3:15:00 μμ

    Εκπληκτικό ρεκόρ πέτυχε η Ζωή Δημοσχάκη στα 200μ. ελεύθερο, κατά τη διάρκεια του Διεθνούς μίτινγκ "Ακρόπολις", που διεξάγεται στο κολυμβητήριο του Πειραιά. Η 18χρονη πρωταθλήτρια, με 2:00.77 μπορεί να έχασε την πρωτιά από την Λίλατζ (2:00.76), πλην όμως, συνέτριψε το δικό της πανελλήνιο ρεκόρ που είχε σημειώσει στα Χανιά στις 3 Μαϊου και ήταν 2:01.34.

    Επίσης, από ελληνικής πλευράς, κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας του "Ακρόπολις", σημειώθηκαν άλλα δύο πανελλήνια ρεκόρ κατηγοριών.

    Το πρώτο από τη Μάρθα Μάτσα της ΧΑΝΘ στα 50μ. ελεύθερο κορασίδων με 26.55 (προηγούμενο 26.70 της ίδιας από τις 12 Απριλίου φέτος στην Πράγα) και το δεύτερο στα 50μ. ύπτιο παγκορασίδων Α' από τη Βασιλική Τσαμπασιάν του Θρίαμβου Πατρών με 31.35 (προηγούμενο 31.42 της Μάτσα από 9 Αυγούστου 2001 στο Μαρούσι).

    [25] SARS: Αυξομειώσεις του κρουσμάτων στην Ασία

    18/5/2003 12:36:00 μμ

    Ύφεση παρουσιάζει η επιδημία της άτυπης πνευμονίας στο Χόνγκ Κόνγκ και τη Σιγκαπούρη σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές. Η Κίνα όμως ανακοίνωσε την Κυριακή 28 νέα κρούσματα της άτυπης πνευμονίας και δύο ακόμη θανάτους το τελευταίο 24ωρο, ενώ η Ταϊβάν ανακοίνωσε πως το Σοβαρό και Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο προκάλεσε τέσσερις θανάτους και 36 κρούσματα επιπλέον.

    Αύξηση των πασχόντων στην Ταϊβάν

    Νέο ρεκόρ αύξησης κρουσμάτων του SARS σημειώθηκε την Κυριακή στην Ταϊβάν, όπου έκλεισε ένα νοσοκομείο. Οι υγειονομικές αρχές της χώρας ανακοίνωσαν πως το Σοβαρό και Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο προκάλεσε τέσσερις θανάτους και 36 κρούσματα επιπλέον. Με τα στοιχεία αυτά, ο απολογισμός του SARS αυξάνεται στο νησί σε 40 νεκρούς σε 344 κρούσματα. Το υπουργείο Υγείας υποβάθμισε πάντως τη σημασία του νέου ρεκόρ, λέγοντας πως είναι αποτέλεσμα μιας επιτάχυνσης στην εξέταση των ύποπτων κρουσμάτων.

    Στο αρχιπέλαγος Πενγκού, περίπου 40 χλμ. δυτικά της Ταϊβάν, ένα νοσοκομείο έκλεισε και περισσότεροι από 100 ασθενείς και μέλη του ιατρικού προσωπικού βρίσκονται σε καραντίνα αφού ένας άνδρας και η σύζυγός του, που είχαν επισκεφθεί ένα νοσοκομείο με ασθενείς του SARS στην Ταϊβάν, διαγνώσθηκε πως είχαν κολλήσει την ασθένεια. Το ζευγάρι εμφάνισε συμπτώματα του SARS αφού επέστρεψε στο σπίτι του από το νοσοκομείο Chang Gung Memorial της πόλης Καοχσιούνγκ, στη νότια Ταϊβάν, όπου βρίσκονται σε καραντίνα 110 άνθρωποι, εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας.

    Η Ταϊβάν ζήτησε εξάλλου συγγνώμη για το ταξίδι που πραγματοποίησε στην Ιαπωνία ένας γιατρός άρρωστος από SARS. Ο γιατρός του νοσοκομείου Mackay Memorial της Ταϊπέι υποβλήθηκε σε τεστ που επιβεβαίωσαν το Σάββατο πως πάσχει πράγματι από τη νόσο. Είχε μεταβεί στην Ιαπωνία από τις 8 ως τις 13 Μαΐου και εμφάνισε εκεί τα συμπτώματα του SARS.

    Θα συνεργαστεί με την ΠΟΥ δηλώνει τώρα η Κίνα

    Η Κίνα ανακοίνωσε την Κυριακή 28 νέα κρούσματα της άτυπης πνευμονίας και δύο ακόμη θανάτους από τη νόσο αυτή το τελευταίο 24ωρο. Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως και οι δύο θάνατοι σημειώθηκαν στο Πεκίνο, στο οποίο άλλωστε εμφανίστηκαν και 17 από τα νέα κρούσματα.

    Ο πρόεδρος της χώρας Χου Τζιντάο, σε συνέντευξή του προς το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ, δήλωσε πως η Κίνα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα για την καταπολέμηση του θανατηφόρου Σοβαρού και Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS).

    Η Κίνα έχει επικριθεί ότι υποβάθμισε την έκταση της επιδημίας του SARS, εξαιτίας της οποίας έχουν πεθάνει, από τότε που αναφέρθηκε για πρώτη φορά, στα τέλη της περυσινής χρονιάς, 610 άνθρωποι σ' όλο τον κόσμο, οι 284 εξ αυτών στην Κίνα. Η Κίνα έχει επίσης καταγράψει μέχρι σήμερα 5.233 κρούσματα.

    Πάντως στο Πεκίνο θα αρχίσουν να λειτουργούν και πάλι αυτή την εβδομάδα τα σχολεία που παρέμεναν κλειστά επί ένα μήνα λόγω του SARS, σύμφωνα με τις εφημερίδες. Σύμφωνα. Η πρωτεύουσα της Κίνας είναι η πόλη που έχει πληγεί περισσότερο από το SARS σε όλο τον κόσμο, καθώς έχουν πεθάνει σ' αυτή 145 άνθρωποι και έχουν καταγραφεί περισσότερα από 2.400 κρούσματα.

    [26] Βουλγαρία: Εξάπλωση της ''πανούκλας του 20ού αιώνα''

    18/5/2003 5:42:00 μμ

    Τουλάχιστον 425 είναι οι καταγεγραμμένοι φορείς του HIV στη Βουλγαρία. Εκατόν είκοσι πέντε από αυτούς ήδη έχουν αναπτύξει τα συμπτώματα του AIDS, σύμφωνα με τα στοιχεία του βουλγαρικού Yπουργείου Υγείας, ύστερα από πρωτοβουλία του οποίου στη χώρα πραγματοποιήθηκαν πολυάριθμες ενημερωτικές εκδηλώσεις για την πρόληψη του κινδύνου εξάπλωσης της θανατηφόρας ''πανούκλας του 20ού αιώνα'' με αφορμή τη διεθνή ημέρα καταπολέμησης του AIDS. Το 68% των Βούλγαρων φορέων του ιού του HIV είναι άνδρες ηλικίας 23 με 29 ετών. 167 είναι τα θύματα του AIDS, στη Βουλγαρία μέχρι σήμερα, διαπιστώνει η θλιβερή στατιστική των υγειονομικών αρχών.

    [27] Κωφός παίρνει το πτυχίο του στη μουσική

    18/5/2003 3:29:00 μμ

    Ένας Αυστραλός που γεννήθηκε κωφός αποφοίτησε με δίπλωμα Μουσικής. Για τον Τζέιμς Κέρνεϊ χρειάστηκαν 10 χρόνια για να πάρει το πτυχίο του από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας στην Καμπέρα. Ο ίδιος είπε ότι η αγάπη του για τη μουσική τον κάνει να νιώθει ολοκληρωμένος. ''Είναι σαν κάποιος να σου μιλάει. Η μουσική μπορεί να σε πλησιάζει, να σε αγγίζει με έναν τρόπο που νομίζω πως οι περισσότερες μορφές τέχνης δεν το κάνουν'', δήλωσε στο ραδιόφωνο ABC. Ο αντιπρύτανης Ιάν Τσαμπ είπε ότι η αποφοίτηση του Κέρνεϊ θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης για όλους τους φοιτητές.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 18 May 2003 - 16:55:44 UTC