Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-05-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οικογενειακή τραγωδία στη Ραφήνα
  • [02] Συζήτηση για το ατύχημα στα Τέμπη στη Βουλή
  • [03] Πρόταση Παπανδρέου για άμεση εκλογή του προέδρου της Ε.Ε.
  • [04] Στη Βρετανία ο πρωθυπουργός
  • [05] Στο πορτοκαλί ο συναγερμός στις ΗΠΑ
  • [06] Γυναίκα - καμικάζι πίσω από την επίθεση στην Τουρκία
  • [07] Αγωνία για τα λουκέτα στις επιχειρήσεις
  • [08] Μέτρα για την τόνωση των εξαγωγών
  • [09] Αλλάζει περιβάλλον ο Ντέμης Νικολαϊδης;
  • [10] Κρούσμα τρελών αγελάδων στον Καναδά

    [01] Οικογενειακή τραγωδία στη Ραφήνα

    20/5/2003 11:24:00 μμ

    Φρικιαστική τραγωδία με δράστη πατέρα και θύμα το γιο του σημειώθηκε πριν από λίγη ώρα στη Ραφήνα. Ο 56χρονος Αντώνης Ρούπας πυροβόλησε και σκότωσε το γιο του Βασίλη 25 χρόνων και στη συνέχεια αυτοπυροβολήθηκε και αυτοκτόνησε. Το περιστατικό σημειώθηκε στην οδό Κωστή Παλαμά 5 στη Ραφήνα.

    [02] Συζήτηση για το ατύχημα στα Τέμπη στη Βουλή

    20/5/2003 9:34:00 μμ

    Σε ήπιους τόνους άρχισε και συνεχίζεται στη Βουλή, η συζήτηση της πρότασης της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα αίτια που προκάλεσαν το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστας Καραμανλής, στην ομιλία του τόνισε ότι "κάθε χρόνο εξαφανίζεται από τα τροχαία μια μικρή πόλη, αφού θρηνούμε 2.000 νεκρούς και πάνω από 30.000 τραυματίες" και πρότεινε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για να δοθεί απάντηση στο ερώτημα "ποιος φταίει;". Παίρνοντας τον λόγο ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, επισήμανε ότι μέσα στη διετία 2001-2002 επιτεύχθηκε ο στόχος της πενταετίας για μείωση κατά 20% των νεκρών από τροχαία, ενώ αναφέρθηκε σε σχέδιο που υπάρχει για την αντιμετώπιση του προβλήματος της οδικής ασφάλειας. Κατά της σύστασης εξεταστικής επιτροπής, τάχθηκαν ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ, ενώ υπέρ της πρότασης της Ν.Δ. τάχθηκε ο Συνασπισμός διά του προέδρου του κόμματος Νίκου Κωνσταντόπουλου.

    Ο κ. Καραμανλής, αναφέρθηκε στην ανάγκη αναθεώρησης των ακολουθούμενων πολιτικών καθώς "κάθε χρόνο χάνονται τόσοι άνθρωποι, όσο ο πληθυσμός μιας μικρής πόλης", ενώ κάθε χρόνο δαπανώνται πάνω από 100 δις δρχ. για την κάλυψη ορισμένων από τις συνέπειες του δράματος.

    Ο κ. Καραμανλής, επεσήμανε ότι χρειάζεται μια συνολική πολιτική και συγκροτημένη εθνική στρατηγική, που θα αντιμετωπίσει την διασπορά αρμοδιοτήτων, την έλλειψη πόρων που επικαλείται η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τη διαφθορά που επικρατεί, όπως επεσήμανε στο υπουργείο Μεταφορών και τα ΚΤΕΟ, την κακή κατάσταση του - περιφερειακού κυρίως - οδικού δικτύου και κυρίως, τη κακή νοοτροπία ορισμένων οδηγών.

    Επίσης, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ "μελέτη του ΙΟΒΕ το 2002, επισημαίνει ότι περισσότερα από τα μισά φορτηγά που κυκλοφορούν στην Ελλάδα, έχουν ηλικία άνω των 20 ετών. Περισσότερα από 50.000 φορτηγά δεν περνούν από ΚΤΕΟ και, εάν υποστούν έλεγχο, έχουν εύκολη τη λύση: Με 300 ευρώ πρόστιμο, παίρνουν το "ελευθέρας" και συνεχίζουν".

    Απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, επεσήμανε ότι το θέμα της οδικής ασφάλειας, απασχολεί όλες τις χώρες, όπου και εφαρμόστηκε μια σειρά από ανεπιτυχή μέτρα και προγράμματα, για να οδηγηθούν οι κυβερνήσεις στο συμπέρασμα ότι χρειάζεται μακροχρόνια στρατηγική.

    Στην Ελλάδα, τόνισε ο υπουργός μια τέτοια στρατηγική εκπονήθηκε για πρώτη φορά το 2000, θέτοντας μετρήσιμους, ποσοτικούς στόχους μείωση του αριθμού των νεκρών στα τροχαία κατά 20%, ασφαλές οδικό περιβάλλον, αποτελεσματική αστυνόμευση, αποτελεσματική αντιμετώπιση μετά το ατύχημα.

    Ερώτημα για τη "σκοπιμότητα" του διαχωρισμού του οδικού από το σιδηροδρομικό έργο στα Τέμπη, έθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος, ενώ ότι η συγκρότηση της εξεταστικής επιτροπής θα αποτελούσε ελάχιστο χρέος προς τις οικογένειες των θυμάτων, «όχι για να καταγγείλουμε ως ένοχη την κυβέρνηση, αλλά για να διαπιστώσουμε πολιτικά τις αιτίες που οδηγούν στα δυστυχήματα.

    Νωρίτερα, ευθύνες στην κυβέρνηση για την απουσία ελέγχου και εποπτείας στις εθνικές οδούς επέρριψε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Ν. Αγγελόπουλος ανοίγοντας τη συζήτηση στη Βουλή για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, με αντικείμενο τη διερεύνηση των αιτιών που οδήγησαν στο πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, μετά από πρόταση του κόμματός του.

    Για προσπάθεια αξιοποίησης του πόνου των οικογενειών των νεκρών από το δυστύχημα στα Τέμπη για την είσπραξη πολιτικών οφελών κατηγόρησε τη ΝΔ ο βουλευτής της συμπολίτευσης Αν. Μαντέλης.

    Υπέρ της σύστασης ειδικής διακομματικής επιτροπής για την έρευνα των προβλημάτων, όπου θα γίνει καλόπιστη συζήτηση και όχι υπέρ μιας εξεταστικής επιτροπής με ανακριτικά καθήκοντα τάχθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Σκυλλάκος.

    Αντιθέτως, θετική ψήφο στην πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής προανήγγειλε η βουλευτής του ΣΥΝ Ασημ. Ξηροτύρη-Αικατερινάρη. Πριν τριάντα χρόνια είχαμε τη δικαιολογία ότι δεν είχαμε πόρους για την αναβάθμιση των οδικών δικτύων, ενώ τώρα σπαταλούνται οι υπάρχοντες εθνικοί και ευρωπαϊκοί πόροι είπε η κ. Ξηροτύρη.

    [03] Πρόταση Παπανδρέου για άμεση εκλογή του προέδρου της Ε.Ε.

    20/5/2003 10:05:00 μμ

    Την πρότασή του υπέρ της εκλογής από τους λαούς της Ενωμένης Ευρώπης ενός προέδρου του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης μακράς θητείας, επανέλαβε την Τρίτη από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκειά παρέμβασής του σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, στην οποία έλαβαν μέρος οι πρώην πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ και Ζακ Σαντέρ, καθώς και ο ευρωβουλευτής και ιστορικό στέλεχος, κάποτε, του ιταλικού ΚΚ, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

    Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι η Ελλάδα θέλει ένα εκλεγμένο πρόεδρο, θεωρώντας ότι με τον τρόπο αυτό θα ευαισθητοποιηθούν οι Ευρωπαίοι πολίτες, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι αν και πολλοί μπορούν να χαρακτηρίσουν αυτή την πρόταση ουτοπική, οι ουτοπίες αποδεικνύονται μερικές φορές χρήσιμες.

    Την πρόταση αυτή, υποδέχθηκαν με κάποιο σκεπτικισμό οι υπόλοιποι ομιλητές, ενώ ο Ζακ Σαντέρ σημείωσε και αυτός ότι τη θεωρεί ουτοπική, υπογραμμίζοντας όμως πως μερικές φορές ''οι ουτοπιστές του χθες είναι οι ρεαλιστές του σήμερα''.

    Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για τη θεσμική αναμόρφωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ τόνισε ότι στόχος της Ενωμένης Ευρώπης θα πρέπει να είναι η διασφάλιση της ειρήνης, η διεύρυνση της αυτονομίας της και η αύξηση της επιρροής της.

    Ο Ζακ Ντελόρ τάχθηκε επίσης υπέρ των ενισχυμένων συνεργασιών ορισμένων μόνο κρατών-μελών της ΕΕ, σημειώνοντας ότι οι συνεργασίες αυτές θα πρέπει να παραμένουν ανοικτές σε όσους θέλουν και μπορούν να συμμετάσχουν.

    Τέλος, ο τέως πρόεδρος της Επιτροπής Ζακ Σαντέρ επισήμανε και αυτός την ύπαρξη κινδύνων ενόψει της θεσμικής μεταρρύθμισης και τάχθηκε υπέρ της κοινοτικής μεθόδου λειτουργίας της ΕΕ.

    [04] Στη Βρετανία ο πρωθυπουργός

    20/5/2003 10:06:00 μμ

    Επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί από σήμερα Τρίτη ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στη Βρετανία συνεχίζοντας το ''γύρο των πρωτευουσών'' της ΕΕ ενόψει της συνόδου κορυφής της Θεσσαλονίκης. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί με τον Τόνι Μπλερ, στη συνέχεια θα μεταβεί στο Δουβλίνο και στη Σλοβενία.

    [05] Στο πορτοκαλί ο συναγερμός στις ΗΠΑ

    20/5/2003 11:21:00 μμ

    Με το φόβο αναζωπύρωσης της διεθνούς τρομοκρατίας, ζουν οι Αμερικανοί που φοβούνται νέο τρομοκρατικό χτύπημα στα εδάφη τους. Σύμφωνα με το CNN, τα τελευταία χτυπήματα σε Ριάντ και Καζαμπλάνκα αλλά και πληροφορίες που έχουν στη διάθεση τους οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, καθιστούν αναγκαίο να τεθεί στο πορτοκαλί ο βαθμός συναγερμού σε όλη τη χώρα. "Φοβόμαστε νέες επιθέσεις πέραν της Σαουδικής Αραβίας" δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλάισερ, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

    Φοβούνται την Αλ Κάιντα

    Σύμφωνα με το CNN, το FBI έχει προειδοποιήσει τις πολιτείες και τις αστυνομικές αρχές στις ΗΠΑ για νέο χτύπημα επί αμερικανικού εδάφους.

    Σε σχετική του ενημέρωση, δηλώνεται χαρακτηριστικά, ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις σε Μαρόκο και Σαουδική Αραβία, ενδέχεται να αποτελούν πρελούδιο νέας επίθεσης στις ΗΠΑ.

    Το FBI τους ζητά επίσης, άμεση ενημέρωση σε περίπτωση που αντιληφθούν κάποια ύποπτη ενέργεια.

    Κλείνουν προξενεία και πρεσβείες ΗΠΑ - Βρετανία -Γερμανία

    Δυο αμερικανικά προξενεία στη Σαουδική Αραβία, στη Τζέντα και το Νταχράν, έκλεισαν τις πύλες τους για το κοινό, καθώς μέρα με την ημέρα αυξάνουν οι φόβοι ότι θα βρεθούν στο στόχαστρο τρομοκρατών.

    Την πρεσβεία της στη Σαουδική Αραβία, αποφάσισε να κλείσει και η Βρετανία.

    Μέχρι την Παρασκευή, θα παραμείνει κλειστή και η πρεσβεία της Γερμανίας στη Τζέντα.

    Στη Σαουδική Αραβία, ο συναγερμός βρίσκεται στο πιο υψηλό σημείο, ενώ νωρίτερα το απογευμα της Τρίτης έγινε γνωστή από τις αρχές η σύλληψη τριών πιθανών μελών της Αλ Κάιντα.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από λίγες μέρες, το βρετανικό Foreing Office, απηύθυνε προειδοποίηση προς τους Βρετανούς πολίτες, να αποφεύγουν τα ταξίδια τους σε επτά χώρες της Αφρικής, όπως οι Κένυα, Τανζανία, Ουγκάντα, Τζιμπουτί, Ερυθραία, Αιθιοπία και Σομαλία.

    [06] Γυναίκα - καμικάζι πίσω από την επίθεση στην Τουρκία

    20/5/2003 9:40:00 μμ

    Ένα άτομο σκοτώθηκε και ακόμα ένα τραυματίσθηκε από ισχυρή έκρηξη που συγκλόνισε καφετέρια στο κέντρο της Αγκυρας. Όπως μετέδωσε το CNN Turk, την τρομοκρατική επίθεση προκάλεσε γυναίκα καμικάζι η οποία ήταν ζωσμένη με εκρηκτικά. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα στοιχεία της γυναίκας ούτε τα κίνητρά της. Εξετάζεται πάντως το ενδεχόμενο η επίθεση να είχε σχέση με τις τουρκο-κυπριακές αερογραμμές, που στεγάζονται πάνω από την καφετέρια.

    Έρευνες από την αστυνομία

    Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που κομμάτια μετάλλου και γυαλιού εκτοξεύτηκαν σε απόσταση δεκάδων μέτρων από το καφέ, όπου συχνάζουν φοιτητές και το οποίο βρίσκεται στην κεντρική εμπορική περιοχή του Κιζίλαϊ.

    ''Ακουσα μία ισχυρή έκρηξη περίπου στις 9 το πρωί και ήρθα τρέχοντας. Είδα στο δρόμο μέλη ανθρώπινου σώματος'', δήλωσε ένας καταστηματάρχης που βρέθηκε στην περιοχή.

    Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η νεαρή γυναίκα εθεάθη να μπαίνει στην τουαλέτα του καφενείου, ενώ τη στιγμή της έκρηξης, ευτυχώς στο μαγαζί βρίσκονταν λίγοι πελάτες.

    Η αστυνομία διεξάγει έρευνες για τα αίτια της επίθεσης.

    [07] Αγωνία για τα λουκέτα στις επιχειρήσεις

    20/5/2003 11:09:00 μμ

    Αναστάτωση προκαλεί στην αγορά το κλείσιμο γνωστών επιχειρήσεων και το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν και άλλες. Τα στοιχεία πάντως που επικαλείται η κυβέρνηση, δείχνουν ότι φέτος οι πτωχεύσεις δεν είναι περισσότερες από προηγούμενα χρόνια. "Δεν πρέπει να βλέπουμε μόνο πόσες εταιρίες κλείνουν, αλλά και πόσες ανοίγουν" δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου. Νωρίτερα, ο Νίκος Χριστοδουλάκης, επέρριψε ευθύνες στις επιχειρήσεις για μη αξιοποίηση μέτρων και κινήτρων που δίνει η κυβέρνηση. "Η κυβέρνηση λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα κοινωνικής προστασίας και επανένταξης των ανέργων στην αγορά εργασίας" δήλωσε o Χρήστος Πρωτόπαπας.

    Στην Αργεντινή το εργοστάσιο κομπόστας ΠΑΥΛΙΔΗΣ

    Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι το κλείσιμο των επιχειρήσεων είναι η μία όψη, υπάρχει και η άλλη που είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

    Όπως επεσήμανε η μεταφορά των εταιρειών από χώρα σε χώρα είναι προϊόν της παγκοσμιοποίησης.

    Οι απανωτές πτωχεύσεις των τελευταίων εβδομάδων παίρνουν καθημερινά νέες διαστάσεις, παγώνοντας την αγορά και δημιουργώντας ένα κλίμα αβεβαιότητας σε χιλιάδες εργαζόμενους.

    Η δραματική αυτή τροπή που αποδίδεται κυρίως στη συρρίκνωση της κατανάλωσης, στον υπερδανεισμό των εταιριών λόγω κακών εκτιμήσεων και σε λάθος επιχειρηματικές κινήσεις, απασχολεί τα εργατικά συνδικάτα, τις εργοδοτικές ενώσεις αλλά και την Κυβέρνηση, που φοβάται την διόγκωση της ανεργίας.

    Από την αρχή του μήνα 1500 εργαζόμενοι έχουν μείνει άνεργοι μετά την απόφαση γνωστών εταιριών , να κλείσουν.

    Η εταιρία ΠΑΛΚΟ έκανε την αρχή. Τα καταστήματα καλλυντικών Υβόνη και η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Αντωνόπουλος ακολούθησαν, ενώ, μια ακόμη επιχείρηση - το εργοστάσιο μεταποίησης κομπόστας ΠΑΥΛΙΔΗΣ-μεταφέρεται, όπως έγινε γνωστό σήμερα, από τη Σκύδρα στην Αργεντινή.

    Ευθύνες στις επιχειρήσεις επιρρίπτει ο Χριστοδουλάκης

    "Τα κίνητρα υπάρχουν. Δεν αξιοποιούνται όμως από τους επιχειρηματίες" εκτιμά από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης.

    Μιλώντας στην εκπομπή του Κώστα Αρβανίτη, ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Νίκος Αναλυτής επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση γιατί δεν έλαβε εγκαίρως τα αναγκαία μέτρα.

    Πάντως, ο υπουργός Οικονομίας, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ακολουθήσει πολιτική συμπίεσης του εργατικού κόστους για να αποτραπεί ο κίνδυνος μετανάστευσης επιχειρήσεων από την Ελλάδα σε χώρες των Βαλκανίων με φτηνό εργατικό δυναμικό.

    Δηλώσεις Πρωτόπαπα - Πολυζωγόπουλου

    "Η κυβέρνηση λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα κοινωνικής προστασίας και επανένταξης των ανέργων στην αγορά εργασίας" δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας και παρουσίασε στοιχεία για τις αιτήσεις πτωχεύσεως επιχειρήσεων στη χώρα μας, οι οποίες φθάνουν ετησίως περίπου τις 3.000.

    Όπως επεσήμανε κάθε χρονιά υπάρχουν επιχειρήσεις που κλείνουν κι άλλες που ανοίγουν, χωρίς να επηρεάζεται το ισοζύγιο της απασχόλησης που είναι θετικό.

    Για σχέδιο υπονόμευσης των εργασιακών δικαιωμάτων, μιλά ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος.

    "Μπορεί να υπάρχει εργοδοτικό σχέδιο για την απορύθμιση και την ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων", είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι μετά την πρόβλεψη του ΣΕΒ για υπερδιπλασιασμό της ανεργίας, μέσα σε ελάχιστο χρόνο κλείνουν σχεδόν ταυτόχρονα μερικές επιχειρήσεις.

    Επίσης, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ επισήμανε ότι οι μαζικές απολύσεις από μερικές επιχειρήσεις δεν πρέπει να γίνουν αντικείμενο κομματικού ανταγωνισμού και αντιπαραθέσεων, υπογραμμίζοντας ότι κυβέρνηση, κόμματα, συνδικάτα και επιχειρήσεις θα πρέπει να συνεργαστούν για την αναζήτηση λύσεων στα προβλήματα των εργαζομένων.

    Χωρίς αποτέλεσμα οι συναντήσεις στο υπ. Εργασίας

    Μέτρα στήριξης εργαζομένων από την κυβέρνηση

    Σε μαραθώνιο διαπραγματεύσεων εξελίχθηκαν οι συναντήσεις των τριμερών επιτροπών στο υπουργείο Εργασίας με τις επιχειρήσεις που μεταναστεύουν, κλείνουν ή απειλούν με πτώχευση.

    Ακαρπη απέβη η συνάντηση των εκπροσώπων της Palco με τον υφυπουργό Εργασίας Λευτέρη Τζιόλα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονταν μέχρι αργά το βράδυ οι συναντήσεις του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Ρέππα με τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων ΥΒΟΝΗ Stores και Σούπερ -μάρκετ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ.

    Η συνάντηση για το μέλλον της Palco διεξήχθη σε υψηλούς τόνους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Εργασίας πρότεινε την ένταξη της επιχείρησης σε προγράμματα του Γ' ΚΠΣ που θα επέτρεπαν να παραμείνει σε λειτουργία, να εκσυγχρονίσει τις υποδομές της και να προχωρήσει σε εξειδικευμένη παραγωγή ποιότητας.

    Από την πλευρά τους, όμως, οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών, επέμεναν στην προοπτική μετανάστευσης της επιχείρησης, δηλώνοντας ότι για να διασφαλίσουν την κερδοφορία τους αποβλέπουν σε μια οργάνωση της παραγωγής με κριτήριο το χαμηλό εργατικό κόστος.

    Σε αυτή την προοπτική, ο υφυπουργός Λευτέρης Τζιόλας υπογράμμισε ότι το υπουργείο δεν θα υπογράψει προς το παρόν τις απολύσεις μέχρι να κριθεί η νομιμότητά τους και δεσμεύτηκε ότι θα στηρίξει τους εργαζομένους.

    Την ίδια ώρα, με ανακοίνωσή τους ο Ομιλος ΞΥΝΗ και ο Ομιλος ΑΥΓΕΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ, για τους οποίους δημοσιεύματα ανέφεραν ότι οδηγούνται σε πτώχευση διαψεύδουν τις φήμες και δηλώνουν ότι λειτουργούν κανονικά και χωρίς προβλήματα.

    Στο μεταξύ, μέτρα στήριξης των εργαζομένων από τις επιχειρήσεις που υπό το βάρος των χρεών κλείνουν, εξετάστηκαν το πρωί κατά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Υπουργό Εργασίας Δημ. Ρέππα.

    Επερώτηση στη Βουλή από τη ΝΔ

    Η πρωτοφανών διαστάσεων κρίση στην αγορά είναι συνέπεια της στρεβλής κυβερνητικής πολιτικής, σχολίασε από τη Νέα Δημοκρατία ο Γιώργος Αλογοσκούφης.

    Λίγο αργότερα δέκα βουλευτές της ΝΔ, κατέθεσαν επερώτηση στη Βουλή, για την κρίση στην αγορά εργασίας.

    Οι βουλευτές επέκριναν την κυβέρνηση για αποτυχημένη πολιτική απασχόλησης, για τον τρόπο λειτουργίας του ΟΑΕΔ, καθώς και για την ανεπάρκεια απορρόφησης των πόρων του Γ' ΚΠΣ.

    Πλασματικές είναι πολλές φορές οι πτωχεύσεις των επιχειρήσεων, με στόχο να απαλλαγούν από το βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων, καταγγέλλει η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Μεταξία Στεκουλέα, μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8.

    Τα μεγάλα αδιέξοδα που δημιούργησε η οικονομική και κοινωνική πολιτική των αριθμών που εφαρμόζεται στη χώρα μας από το 1990 μέχρι σήμερα, αποδεικνύουν οι αλλεπάλληλες πτωχεύσεις και το κλείσιμο επιχειρήσεων με μαζικές απολύσεις", τονίζει σε ανακοίνωση του ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας, με αφορμή τις μαζικές απολύσεις εργαζομένων.

    Συλλαλητήριο για την ανεργία την Πέμπτη

    Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας παρεμβαίνοντας στο θέμα του κλεισίματος των επιχειρήσεων και της κλιμάκωσης της ανεργίας οργανώνει την Πέμπτη, στις 7 το απόγευμα στο Σύνταγμα, συλλαλητήριο για να απαιτήσει μέτρα προστασίας των εργατικών δικαιωμάτων και στήριξης των ανέργων.

    [08] Μέτρα για την τόνωση των εξαγωγών

    20/5/2003 8:45:00 μμ

    Μέτρα για την τόνωση των ελληνικών εξαγωγών αποφάσισε σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο Εξαγωγών, υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομίας. Τα μέτρα αφορούν στην απλοποίηση εγγραφής στο μητρώο εξαγωγέων, στην κατάργηση των εγγυήσεων που καταθέτουν οι εξαγωγής νωπών προϊόντων, τις βελτιώσεις στα τελωνειακά συστήματα των τελωνείων και την επανεξέταση της κατάργησης των τελών που επιβάλλονται κατά τις εξαγωγές και τις μεταφορές. Επίσης, στη συνεδρίαση αποφασίστηκε η αξιοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων και την προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα.

    [09] Αλλάζει περιβάλλον ο Ντέμης Νικολαϊδης;

    20/5/2003 8:13:00 μμ

    To ενδεχόμενο φυγής του Ντέμη Νικολαϊδη από την ΑΕΚ είναι πολύ πιθανόν. Ο διεθνής επιθετικός, διστάζει να πάρει την μεγάλη απόφαση, όμως όλα δείχνουν ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αποτελέσει παρελθόν για την Ένωση. Μάλιστα, αν και δεν επιβεβαιώνεται επίσημα από την πλευρά του παίκτη, η διάθεση του να μην διεκδικήσει τα οφειλόμενα, αλλά και να παραιτηθεί ενός μοναδικού προνομίου στην συνεργασία του με την ΑΕΚ, μαρτυρούν πολλά. Όπως είναι γνωστό, ο Ντέμης έχει λαμβάνειν περίπου 450.000 ευρώ, ενώ το 2004 που λήγει το συμβόλαιο του, έχει δικαίωμα να ανανεώσει μονομερώς (!) την συνεργασία του με την ΑΕΚ, έναντι περίπου 3 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, ανεξάρτητα με το αν η διοίκηση της ομάδας επιθυμεί την παραμονή του.

    Πιθανός σταθμός η Μονακό

    Όλα αυτά αποτελούν την "περιρρέουσα ατμόσφαιρα" και πηγάζουν από το περιβάλλον του διεθνή ποδοσφαιριστή, ο οποίος εξακολουθεί να κρατά το στόμα του κλειστό.

    Οι λόγοι, που κατά πάσα πιθανότητα, φέρνουν τον Νικολαϊδη σ' αυτήν την κατάσταση είναι πολλοί.

    Ένας από τους κύριους, όμως, είναι η αβεβαιότητα που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΑΕΚ και που έφερε την αγαπημένη του ομάδα σ' αυτό το αδιέξοδο.

    Υπήρξαν πολλές φορές που ο Ντέμης έγινε μπροστάρης στις δύσκολες στιγμές της ομάδας, προσπαθώντας να προστατεύσει τα συμφέροντα της Ένωσης και των συμπαικτών του. Διαπίστωσε όμως, ότι κάθε προσπάθεια του προσέφερε προσωρινή ηρεμία, καθώς η ουσία δεν άλλαζε.

    Παράλληλα, αν και τα πρώτα χρόνια δεν ήθελε να το παραδεχθεί, ότι με την υπάρχουσα κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο, οι διακρίσεις για την ΑΕΚ αποτελούν απατηλό όνειρο, γεγονός που τον γέμισε απογοήτευση.

    Ο χαρακτήρας του Νικολαϊδη δεν του επιτρέπει να ανέχεται ανάλογες καταστάσεις και με δεδομένη την ωριμότητα και τις εμπειρίες που απέκτησε με την πάροδο των ετών, φαίνεται αποφασισμένος να κάνει την υπέρβαση.

    Χωρίς να απαρνηθεί τον "δικέφαλο" που στο μπράτσο του έγινε σήμα κατατεθέν για την λατρεία που έχει στην ΑΕΚ, ο 30χρονος Νικολαϊδης φαίνεται ώριμος να συνεχίσει στο εξωτερικό, τα δύο-τρία χρόνια που του απομένουν για καλό ποδόσφαιρο. Βέβαια, για να γίνει αυτό πρέπει να συναινέσει η διοίκηση της ομάδας, όταν και εφόσον αυτή υπάρξει.

    Όσον αφορά τώρα στον επόμενο ποδοσφαιρικό "σταθμό" της καριέρας του, πιθανότερη εξέλιξη πρέπει να θεωρείται μία μεταγραφή στην Μονακό.

    Στους Μονεγάσκους ανήκει ο Ακης Ζήκος "κολλητός" του Νικολαϊδη και σίγουρα σε περίπτωση που ο γαλλικός σύλλογος ενδιαφερθεί για τον διεθνή επιθετικό, ο "γάμος" θα είναι πιο εύκολος.

    Δεν αποκλείεται πάντως, ο "Ντεμίνιο" να εξετάσει προτάσεις τόσο από την Ιταλία, όπως και από χώρες της κεντρικής Ευρώπης ή την Αγγλία, καθώς τα σύνορα πλέον είναι ανοικτά για τους Ελληνες ποδοσφαιριστές.

    Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για έναν παίκτη με τις ικανότητες και τις αγωνιστικές "περγαμηνές" του Νικολαϊδη.

    Να σταματήσουν τις ύβρεις κατά του Μπάγεβιτς

    Με τα σημερινά δεδομένα όμως, μία τέτοια κίνηση από την πλευρά των διοικούντων δεν θα ήταν άστοχη, καθώς η πιθανή αιτιολογία για την παραχώρηση μίας ευκαιρίας για διεθνή καριέρα στην σημαία της ομάδας, θα μετριάσει σε μεγάλο βαθμό τις όποιες αντιδράσεις. Ένας δεύτερος λόγος, αρκετά σημαντικός, για μία ενδεχόμενη αποχώρηση του Νικολαϊδη, αποτελεί η συμπεριφορά των οπαδών, της γνωστής "Original".

    Δεν ήταν λίγες οι φορές που ο Ντέμης αποτέλεσε τον δίαυλο επικοινωνίας αυτών των οπαδών με την εκάστοτε διοίκηση.

    Και ενώ στην αρχή τα πράγματα έδειχναν να βρίσκονται υπό έλεγχο, το τελευταίο διάστημα οι εν λόγω οπαδοί δεν σέβονται τις απόψεις τους.

    Ο Ντέμης τους ζήτησε να σταματήσουν τις ύβρεις κατά του Ντούσαν Μπάγεβιτς και άλλων μη αρεστών, όμως αυτοί με κάθε ευκαιρία φρόντισαν να δείξουν την συμπάθεια τους στο πρόσωπο του έμπειρου τεχνικού.

    Παράλληλα, ο τραυματισμός με την Εθνική στην Ιρλανδία, που τον κράτησε για αρκετό διάστημα εκτός των υποχρεώσεων της ΑΕΚ και το γνωστό επεισόδιο με τον Μάκη Ψωμιάδη, επέδρασαν ανασταλτικά στην διάθεση του Ντέμη, ο οποίος βλέπει πως δεν υπάρχουν θετικές εξελίξεις στα διοικητικά, ακόμη και φύγει -όπως θεωρείται βέβαιο- ο "Μπιγκ Μακ", καθώς θα αναλάβουν πάλι οι Αγγλοι και ενδεχομένως θα παραχωρήσουν τις μετοχές τους σε κάποιον άγνωστο επιχειρηματία.

    Όσον αφορά στον τραυματισμό του, το γεγονός ότι επέλεξε να ακολουθήσει αποθεραπεία που του συνέστησε φυσιοθεραπευτής της επιλογής του και όχι αυτός της ΑΕΚ, είναι ενδεικτικό για την αλλαγή στάσης του "Ντεμίνιο".

    Είναι ευνόητο, λοιπόν, πως οι σχέσεις του Νικολαϊδη με την ΑΕΚ δεν είναι οι ίδιες και οι δεσμοί με την αγαπημένη του ομάδα, περιορίζονται πλέον σε ...προσωπικό επίπεδο. Γιατί κανείς δεν μπορεί να σκεφτεί ότι ο Ντέμης δεν θα παραμείνει οπαδός της ΑΕΚ για πάντα.

    Όλα αυτά, συμβαίνουν περίπου τρεις εβδομάδες πριν τον γάμο του με την Δέσποινα Βανδή. Και ενώ το ευτυχές γεγονός, που θα τελεστεί στο κτήμα Νάσιουτζικ στα μέσα Ιουνίου, αποτελεί πρώτο θέμα στις σελίδες των περιοδικών, η απόφαση του Νικολαϊδη να νυμφευθεί αποδεικνύει εμπράκτως το γεγονός ότι ο διεθνής άσος έχει ωριμάσει.

    Κατά συνέπεια, όλες οι ενέργειες του "φιλτράρονται" και οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται κατόπιν ωρίμου σκέψεως και πιθανότατα με την συνδρομή της συντρόφου και μέλλουσας συζύγου του.

    Αρα, ο Νικολαϊδης δεν λειτουργεί πλέον με το συναίσθημα ή τουλάχιστον, δεν λειτουργεί μόνο με αυτόν τον τρόπο.

    [10] Κρούσμα τρελών αγελάδων στον Καναδά

    20/5/2003 11:16:00 μμ

    Κρούσμα της νόσου των τρελών αγελάδων εντοπίσθηκε σε ζώο στην επαρχία Αλμπέρτα του δυτικού Καναδά. Σύμφωνα με αξιωματούχο της Καναδικής Ομοσπονδίας Εξαγωγών Βοδινού, το γεγονός αυτό διαπιστώθηκε πριν από λίγες μέρες ενώ το τεστ έγινε στις 31 Ιανουαρίου. Πρόκειται για μία αγελάδα οκτώ ετών. Μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης της Οτάβας, οι ΗΠΑ απαγόρευσαν προσωρινά την εισαγωγή κρέατος και προϊόντων από βοοειδή από τον Καναδά.

    Καθησυχαστικός ο Καναδός υπουργός Υγείας

    "Το ζώο δεν εισήχθη στην τροφική αλυσίδα'' δήλωσε ο Καναδός υπουργός Υγείας, Λιλ Βανκλιφ, τονίζοντας ότι το κοπάδι στο οποίο ανήκε έχει ήδη τεθεί σε καραντίνα.

    Παράλληλα, πρόσθεσε ότι όλα τα ζώα του κοπαδιού θα εξολοθρευτούν μόλις ληφθούν τα απαραίτητα δείγματα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 20 May 2003 - 20:56:00 UTC