Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-05-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι απαντήσεις για την τραγωδία στα Τέμπη
  • [02] Πανελληνίων εξετάσεων συνέχεια την Πέμπτη
  • [03] Απροθυμία Ανάν να εμπλακεί εκ νέου με το Κυπριακό
  • [04] Τοποθετήσεις για σενάρια εκλογών - ανασχηματισμού
  • [05] Σκληρή γλώσσα Παπαντωνίου κατά Σπηλιωτόπουλου
  • [06] Aπειλούν με κινητοποιήσεις οι βενζινοπώλες
  • [07] Στριπτίζ σε κέντρο διασκέδασης - Συλλήψεις
  • [08] Αλλαγές στο νόμο επιτάχυνσης απονομής Δικαιοσύνης
  • [09] Στα Επτάνησα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας
  • [10] Νεκρή ορειβάτισσα στον Όλυμπο
  • [11] Αναμόρφωση των ελληνικών συντάξεων ζητά η Κομισιόν
  • [12] Τα αποτελέσματα της ελληνικής προεδρίας στην Αμυνα
  • [13] Τρίτη Ευρωμεσογειακή Συνδιάσκεψη Υπουργών Ενέργειας
  • [14] Η Μ. Βρετανία δεν θα αποχωριστεί τη λίρα
  • [15] Σε επαγρύπνηση οι ΗΠΑ για νέο τρομοκρατικό χτύπημα
  • [16] Συνάντηση Κορυφής Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης
  • [17] Προσπάθειες διάσωσης του ''οδικού χάρτη''
  • [18] Πενήντα χρόνια από την κατάκτηση του Έβερεστ
  • [19] ΟΗΕ: Ψηφοφορία για το σχέδιο απόφασης για το Ιράκ
  • [20] Ο γιος του Καντάφι προσέφερε άσυλο στον Σαντάμ Χουσεΐν
  • [21] Βοήθεια ΝΑΤΟ στην Πολωνία
  • [22] Τον Ιούλιο η ανάδειξη προσωρινής κυβέρνησης στο Ιράκ
  • [23] Ενδεχόμενη επιστροφή των επιθεωρητών στο Ιράκ
  • [24] ''Κόντρα'' για το ρόλο των τραπεζών στην αποκρατικοποίηση του Χ.Α.
  • [25] Νομοσχέδιο διαχείρισης εκλογικών δαπανών των ΟΤΑ
  • [26] Απλοποίηση διαδικασιών επιστροφής φόρου εισοδήματος
  • [27] Ζητά τη συντηρητική κατάσχεση περιουσίας Περατικού
  • [28] Οχι στο βοδινό από Καναδά λένε ΗΠΑ και Ιαπωνία
  • [29] SARS: Νέα κρούσματα και θάνατοι
  • [30] Η πρώτη διεθνής συνθήκη κατά του καπνίσματος
  • [31] Νέος γεν. διευθυντής Π.Ο.Υ

    [01] Οι απαντήσεις για την τραγωδία στα Τέμπη

    21/5/2003 7:37:00 μμ

    Ενα σημαντικό βήμα για τον προσδιορισμό της αιτίας και την απόδοση ευθυνών έγινε με την ολοκλήρωση του πορίσματος των εμπειρογνωμόνων για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών που στοίχισε τη ζωή σε 21 μαθητές από το Μακροχώρι Βέροιας. Οι διαπιστώσεις των εμπειρογνωμόνων σοκάρουν για την ανευθυνότητα όσων είχαν την υποχρέωση της επίβλεψης και συντήρησης των δυο οχημάτων, της νταλίκας όσο και του λεωφορείου. Μετά την κατάθεση του πορίσματος ο δρόμος για την δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης είναι πλέον ανοικτός. Όμως ο αβάσταχτος πόνος των οικογενειών που θρηνούν στο Μακροχώρι το χαμό των παιδιών τους οφείλει να αποτελεί για όλους το μέτρο της ευθύνης για το μέλλον.

    Τι αποκαλύπτει το πόρισμα

    Η μοιραία νταλίκα που χτύπησε το λεωφορείο διαπιστώθηκε σύμφωνα με το πόρισμα που αποκαλύπτει η ΝΕΤ ότι:

    α) είχε φθαρμένα ελαστικά τα οποία έπρεπε προ πολλού να είχαν αντικατασταθεί,

    β) είχε πειραγμένο ταχογράφο,

    γ) στο σημείο του δυστυχήματος έτρεχε πάνω από το όριο ταχύτητας.

    Σύμφωνα πάντα με το πόρισμα πριν τη σύγκρουση:

    1) ανασηκώθηκαν οι δεξιοί τροχοί του ρυμουλκούμενου, επανήλθαν προς στιγμήν στο δρόμο και αμέσως μετά το έμφορτο με νοβοπάν ρυμουλκούμενο έφυγε αριστερά και χτύπησε στο αντίθετο ρεύμα το πούλμαν με τους μαθητές.

    2) Επιπρόσθετα το πόρισμα διαπιστώνει ότι η νταλίκα ήταν υπέρβαρη κατά πέντε ολόκληρους τόνους.

    Σε ό,τι αφορά τους οδηγούς και των δύο οχημάτων οι εξετάσεις κατέδειξαν ότι δεν βρίσκονταν υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών.

    Ωστόσο, οι διαπιστώσεις αυτές αποτελούν μάλλον τον κανόνα της απαράδεκτης κατάστασης στην οποία βρίσκονται πολλά από τα επαγγελματικά οχήματα που κυκλοφορούν στους Ελληνικούς δρόμους.

    [02] Πανελληνίων εξετάσεων συνέχεια την Πέμπτη

    21/5/2003 7:29:00 μμ

    Με το μάθημα της Αλγεβρας για τη Β' Λυκείου και της Έκθεσης για τη Γ' Λυκείου, θα συνεχιστούν την Πέμπτη, οι Πανελλήνιες εξετάσεις. Κατά την πρώτη ημέρα, οι μαθητές χαρακτήρισαν εύκολα και πρωτότυπα τα θέματα. Στο ειδικό site που έχει δημιουργήσει για τέταρτη συνεχή χρονιά η ΕΡΤonline, στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.ert.gr/ μπορείτε να ενημερωθείτε πρώτοι για τα θέματα των εξετάσεων απευθείας από το Υπουργείο Παιδείας και τις απαντήσεις τους, σε συνεργασία με το φροντιστήριο "Σύνολο". Τις απαντήσεις σε όλα τα θέματα των εξετάσεων θα μεταδίδει και η ΝΕΤ 105,8 κάθε Τρίτη Πέμπτη και Σάββατο 13.30 - 14.00 το μεσημέρι.

    Πρωτότυπα τα θέματα της πρώτης ημέρας

    Περισσότεροι από 137.000 μαθητές, ρίχνονται φέτος στη μάχη των Πανελληνίων εξετάσεων, ενώ συνολικά τουλάχιστον 94.000 μαθητές της Γ' Λυκείου διεκδικούν 65.500 θέσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

    Οι εξετάσεις θα συνεχιστούν ως το τέλος Ιουνίου, ενώ οι βαθμολογίες, αναμένεται να αναρτηθούν στα Λύκεια μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, οπότε και θα αρχίσει και η κατάθεση των μηχανογραφικών δελτίων των υποψηφίων με τις προτιμήσεις σχολών.

    Οι εισαγωγικές βάσεις και τα ονόματα των εισαγομένων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αναμένεται να ανακοινωθούν στο τέλος Αυγούστου ή τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου.

    Κατά την πρώτη μέρα των εξετάσεων, την παράσταση έκλεψε το θέμα της Έκθεσης για τη Β' Λυκείου καθώς ήταν βγαλμένο από την τηλεοπτική ζωή. "Ριάλιτι εναντίον λογοτεχνικών βιβλίων".

    Η ΕΡΤonline στο πλευρό των μαθητών

    Για τέταρτη συνεχή χρονιά, η ΕΡΤonline, βρίσκεται στο πλευρό των μαθητών, παρουσιάζοντας μέσα από ένα ειδικό δικτυακό τόπο http://exams.ert.gr/ που έχει δημιουργήσει, τα θέματα και τις λύσεις των εξετάσεων.

    Οι χρήστες μπορούν επίσης να βρουν αναλυτικά το πρόγραμμα των εξετάσεων για τα Ενιαία και Τεχνολογικά Λύκεια και, οδηγίες και συμβουλές προς τους υποψηφίους για να αντεπεξέλθουν την περίοδο αυτή της ζωής τους.

    Στάση εργασίας ΕΛΜΕ Ν. Σμύρνης, Καλλιθέας, Μοσχάτου

    Στο μεταξύ, στάση εργασίας κήρυξε η ΕΛΜΕ Ν. Σμύρνης, Καλλιθέας, Μοσχάτου, για τα Σάββατα των Πανελλαδικών Εξετάσεων απο τις 8 ως τις 11 το πρωί. Οι καθηγητές διαμαρτύρονται για την μη καταβολή των αποζημιώσεων για τα Σάββατα που εργάστηκαν πέρσι.

    Ωστόσο το υπουργείο Παιδείας έχει, ήδη, δρομολογήσει την τακτοποίηση των καθηγητών και από την Πέμπτη θα καταβάλλονται κανονικά οι αποζημιώσεις τους.

    [03] Απροθυμία Ανάν να εμπλακεί εκ νέου με το Κυπριακό

    21/5/2003 5:33:00 μμ

    Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών δεν είναι πρόθυμος να εμπλακεί εκ νέου στο Κυπριακό με ανοικτές προθεσμίες, εκτός αν υπάρξει ξεκάθαρο χρονικό πλαίσιο, δήλωσε ο ειδικός σύμβουλός του για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο. Σε συνέντευξη στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. ντε Σότο χαρακτήρισε ατέρμονες τις όποιες προσπάθειες για επαναδιαπραγμάτευση κεφαλαίων στα οποία κατέληξαν οι δύο πλευρές. Στο μεταξύ, στην Κύπρο φτάνει στις 19 Ιουνίου ο επίτροπος για τη Διεύρυνση της Ε.Ε. Γκίντερ Φερχόιγκεν, όπου θα έχει επαφές με την κυπριακή κυβέρνηση και την τουρκοκυπριακή πλευρά.

    Αλβαρο ντε Σότο: ''Το σχέδιο Ανάν μπορεί να αναβιώσει''

    Ο Αλβαρο ντε Σότο σημείωσε ότι ο γ.γ. του ΟΗΕ επιθυμεί να φέρει τις δύο πλευρές πίσω στο σημείο που βρίσκονταν κατά τις συνομιλίες στη Χάγη, προκειμένου να αναμειχθεί και πάλι στο Κυπριακό.

    Ο κ. ντε Σότο εξέφρασε την άποψη ότι παρόλο που ο Ραούφ Ντενκτάς θεωρεί το σχέδιο Ανάν νεκρό, το σχέδιο μπορεί να αναβιώσει.

    Ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό σημείωσε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος είχε συμφωνήσει να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με στόχο να υπάρξει συμφωνία στη βάση του σχεδίου Ανάν, ενώ εξέφρασε και την ετοιμότητά του να μην ξανανοίξει σημαντικά κεφάλαια του σχεδίου, υπό την προϋπόθεση ότι ούτε ο Ραούφ Ντενκτάς θα ζητήσει την επαναδιαπραγμάτευση του.

    Ο κ. Ντε Σότο υπογράμμισε πως σε περίπτωση που και ο κατοχικός ηγέτης συμφωνήσει να μην ανοίξει εκ νέου το σχέδιο και το αποδεχθεί ως βάση για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, έχοντας τη στήριξη της Τουρκίας, τότε θα υπάρξει μια βάση για επανέναρξη των συνομιλιών και ο Κόφι Ανάν θα μπορούσε να προσφέρει και πάλι τη βοήθεια του.

    Ορισμένα πράγματα στο σχέδιο Ανάν για εμφανείς λόγους θα πρέπει να αλλάξουν, τόνισε ο κ. Ντε Σότο, σημειώνοντας πως μερικές ημερομηνίες και κάποιες τεχνικές πτυχές του σχεδίου θα πρέπει να επανεξεταστούν.

    Στο μεταξύ, ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Διεύρυνση, Γκίντερ Φερχόιγκεν φθάνει στην Κύπρο στις 19 Ιουνίου, για επαφές με την κυπριακή κυβέρνηση και την τουρκοκυπριακή πλευρά. Να σημειώσουμε ότι στις 3 Ιουνίου η Ε.Ε. αναμένεται να εξαγγείλει τη δέσμη μέτρων ενίσχυσης των Τουρκοκυπρίων.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, κατά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, όπου συναντήθηκε με τον κ. Φερχόιγκεν υπογράμμισε πως η Τουρκία δεν είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις επί του Κυπριακού, αλλά με την πάροδο του χρόνου θα αισθανθεί πιέσεις αν ενδιαφέρεται για την ευρωπαϊκή της πορεία.

    [04] Τοποθετήσεις για σενάρια εκλογών - ανασχηματισμού

    21/5/2003 4:47:00 μμ

    Την εκτίμηση ότι ο Πρωθυπουργός θα εξαντλήσει την τετραετία και δεν θα προσφύγει νωρίτερα σε εκλογές, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης. Παράλληλα, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τα σενάρια για ανασχηματισμό, επισήμανε ότι το πρόβλημα της χώρας δεν είναι ο ανασχηματισμός. Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Κακλαμάνη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός είναι εκείνος που αποφασίζει ή όχι για έναν ανασχηματισμό. "Ένας ανασχηματισμός δεν φέρνει την Ανοιξη". Ο πρωθυπουργός μετά το πέρας της προεδρίας θα εκτιμήσει τα δεδομένα και θα πράξει τα δέοντα είπε στη ΝΕΤ 105,8, το μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, Τόνια Αντωνίου.

    Κάλεσμα Σημίτη για προώθηση του κυβερνητικού έργου

    Ο Χρ. Πρωτόπαπας, είπε επίσης ότι κανένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, δεν έχει εισηγηθεί επίσπευση των εθνικών εκλογών.

    Πάντως, κατά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν την ερχόμενη Ανοιξη και οι ευρωεκλογές τον Ιούνιο.

    Όπως τόνισε, "όσα ακούγονται και γράφονται για διπλές εκλογές τον Ιούνιο δεν ισχύουν και ούτε επιτρέπονται από την ΕΕ".

    Απέδωσε την εμφάνιση της κρίσης του ΠΑΣΟΚ στην εξυπηρέτηση συμφερόντων και ζήτησε να σταματήσουν οι συζητήσεις για την ανασχηματολογία που οδηγούν σε εσωστρέφεια.

    Παράλληλα, ζήτησε προσήλωση στην προώθηση του κυβερνητικού έργου και κάλεσε τα στελέχη να υπερτονίζουν τη διαχωριστική γραμμή με τη συντηρητική πολιτική του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

    Τέλος, ο υπουργός Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου δήλωσε ότι δεν ανήκει σε κανένα από τα στρατόπεδα που φέρονται να έχουν δημιουργηθεί με αφορμή τις φήμες για ανασχηματισμό.

    [05] Σκληρή γλώσσα Παπαντωνίου κατά Σπηλιωτόπουλου

    21/5/2003 4:11:00 μμ

    Υπαινιγμούς κατά του βουλευτή της ΝΔ Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου άφησε ο υπουργός Αμυνας για το περιστατικό εντοπισμού μεταλλικών αντικειμένων σε κινητήρες αεροσκαφών Α7 Κορσέρ στην αεροπορική βάση Αράξου. Με αφορμή ισχυρισμό του κ. Σπηλιωτόπουλου ότι και πριν μερικούς μήνες είχαν βρεθεί εξαρτήματα και σε άλλους κινητήρες και δεν δημοσιοποιήθηκε το γεγονός, ο υπουργός Αμυνας διέψευσε ότι υπάρχει τέτοιο περιστατικό. "Πώς γνωρίζει ο κ. Σπηλιωτόπουλος", είπε ο κ. Παπαντωνίου, "κάτι που δεν έχει καταγραφεί και δεν είναι σε γνώση του Γενικού Επιτελείου; Πώς έλαβε γνώση;"

    Ο κ. Παπαντωνίου μίλησε για δημοκοπία σε θέματα που αφορούν την ασφάλεια και ιδίως τη ζωή των πιλότων. Ρώτησε ακόμη τον κ. Σπηλιωτόπουλο, εφόσον ήξερε αυτό το περιστατικό, γιατί δεν ενημέρωσε, προκειμένου να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας.

    Όσον αφορά τις έρευνες, στο θέμα έχει εμπλακεί και η Ελληνική Αστυνομία, η οποία εξετάζει αποτυπώματα που έχουν βρεθεί σε διάφορα ευαίσθητα σημεία.

    Διαψεύδει κατάρριψη αεροσκάφους από τουρκικό το 1996

    "Δεν έχει καμία βάση", δήλωσε ο υπουργός Αμυνας αναφορικά με την πληροφορία που είδε τελευταία το φως της δημοσιότητας και υιοθέτησε ο πρώην αρχηγός της τουρκικής αστυνομίας περί δήθεν καταρρίψεως αεροσκάφους από τουρκικό το 1996.

    Ο κ. Παπαντωνίου συνέδεσε την ανάσυρση του θέματος αυτού με την τουρκική επιθετικότητα που βρίσκεται σε έξαρση, όπως είπε, το τελευταίο διάστημα στο Αιγαίο.

    Ο κ. Παπαντωνίου είπε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αλλάξει τακτική απέναντι στην Τουρκία και ότι χειρίζεται το θέμα με ψυχραιμία, επιμονή, αλλά και διατήρηση υψηλού βαθμού ετοιμότητας από τις Ένοπλες Δυνάμεις.

    Μίλησε ακόμη για διαφαινόμενη αυτονόμηση του στρατιωτικού κατεστημένου της Τουρκίας από την πολιτική ηγεσία.

    Περί ευρωστρατού

    Την πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα της δύναμης του ευρωστρατού που επιβεβαιώθηκε στην προχθεσινή διάσκεψη στις Βρυξέλλες προσδιόρισε ως μία από τις μεγάλες επιτυχίες της ελληνικής προεδρίας στον τομέα της άμυνας, ο υπουργός Αμυνας.

    Ο κ. Παπαντωνίου, κάνοντας απολογισμό της πλούσιας, όπως είπε, ελληνικής προεδρίας, τόνισε ότι ο ευρωστρατός μπορεί πλέον να αναλαμβάνει επιχειρήσεις και υπογράμμισε ότι η ενοποίηση της άμυνας της ΕΕ που δρομολογείται αποτελεί εξίσου σημαντική πρόοδο με αυτή της καθιέρωσης του ενιαίου νομίσματος.

    "Μέσα από την ευρωπαϊκή Αμυνα", είπε ο κ. Παπαντωνίου, "καλύπτουμε και τα ελληνικά θέματα άμυνας, καθώς" όπως είπε, "η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που αντιμετωπίζει απειλή κατά της εδαφικής της ακεραιότητας".

    Ακόμη ο κ. Παπαντωνίου τόνισε ότι η διεθνοποίηση των προβλημάτων ασφάλειας μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 με την εισφορά στην Ελλάδα από άλλες χώρες τόσο πληροφοριών, όσο και άλλων συστημάτων ασφάλειας.

    [06] Aπειλούν με κινητοποιήσεις οι βενζινοπώλες

    21/5/2003 7:45:00 μμ

    Με δυναμικές κινητοποιήσεις προειδοποιούν οι βενζινοπώλες την κυβέρνηση εφόσον επιμείνει στη εφαρμογή των ταμειακών μηχανών χωρίς παράλληλη σφράγιση των δεξαμενών. Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος επισημαίνει ότι ο κλάδος θα αντιδράσει άμεσα εφόσον τα συναρμόδια υπουργεία δεν μεριμνήσουν ώστε η χρήση των Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανών να μην οδηγήσει στην επιβολή άδικων προστίμων κατά πρατηριούχων. Υπενθυμίζεται ότι για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη η προθεσμία για τη χρήση των ταμειακών μηχανών λήγει στις 30 Ιουνίου 2003 και για την υπόλοιπη χώρα στις 31 Αυγούστου 2003.

    [07] Στριπτίζ σε κέντρο διασκέδασης - Συλλήψεις

    21/5/2003 7:19:00 μμ

    Υπηρεσίες. . . στριπτίζ, εκτός από ποτό, προσέφεραν οι ιδιοκτήτες κέντρου διασκέδασης στη Λάρισα. Τέσσερις κοπέλες από χώρες της Αν. Ευρώπης, είχαν αναλάβει αυτού του είδους τη διασκέδαση, στους ουκ ολίγους πελάτες του καταστήματος. Αυτό που δεν γνώριζαν όλοι τους, ήταν ότι μεταξύ των θαμώνων βρίσκονταν και τρεις αστυνομικοί, οι οποίοι δέχθηκαν επίσης τις ''περιποιήσεις'' των νεαρών καλλονών. Τις τελευταίες υποχρέωνε ο ιδιοκτήτης του κέντρου να κάνουν στριπτίζ, σχεδόν σε αδαμιαία περιβολή (μόνο ένα λεπτό κορδόνι ''κάλυπτε'' ευαίσθητα σημεία της θηλυκότητάς τους), έναντι αμοιβής 20 ευρώ, από τα οποία όμως εκείνος κρατούσε τα 17 και απέδιδε τα υπόλοιπα σε κάθε κοπέλα.

    Βαριές οι κατηγορίες

    Η σύλληψη, τόσο του ιδιοκτήτη όσο και τριών υπαλλήλων του κέντρου, έγινε χθες στις 3 τα ξημερώματα από τους αστυνομικούς, οι οποίοι, συν τοις άλλοις είχαν πληρώσει για τις προαναφερόμενες υπηρεσίες με προσημειωμένα χαρτονομίσματα.

    Και οι τέσσερις δεν αντιμετωπίζουν μόνο την κατηγορία της σωματεμπορίας αλλά και αυτή των ασελγών πράξεων, καθότι οι κοπέλες δεν υποχρεωνόταν μόνο σε χορό, αλλά έρχονταν σε επαφή με τους πελάτες. . .

    Για πρώτη φορά μάλιστα, μετά την αλλαγή του σχετικού νόμου, οι κατηγορίες που τους αποδίδονται είναι σε βαθμό κακουργήματος.

    [08] Αλλαγές στο νόμο επιτάχυνσης απονομής Δικαιοσύνης

    21/5/2003 5:04:00 μμ

    Σε ορισμένες τροποποιήσεις του νομοσχεδίου ''για την επιτάχυνση της ποινικής διαδικασίας και άλλες διατάξεις'' προέβη την Τετάρτη ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος, μετά τις τοποθετήσεις και των φορέων στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής. Ειδικότερα, η παράγραφος 3 του άρθρου 246 του ΚΠΔ αντικαθίσταται έτσι, ώστε ο εισαγγελέας να μπορεί να δώσει την παραγγελία προς τον ανακριτή σε οποιοδήποτε στάδιο της προανάκρισης και αμέσως μετά την κίνηση της ποινικής διαδικασίας όχι μόνο σε κακουργήματα --όπως προβλεπόταν πριν-- αλλά και σε πλημμελήματα, στα οποία κατά την κρίση του συντρέχει περίπτωση να επιβληθούν περιοριστικοί όροι στον κατηγορούμενο.

    Δυσκολότερες πλέον οι αναβολές δικών

    Εξάλλου, άρθρο 29 αναδιατυπώνεται έτσι ώστε δεύτερη αναβολή της δίκης να μπορεί να διαταχθεί μόνο εφόσον βεβαιώνεται αιτιολογημένα ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το σημαντικό αίτιο με τη διακοπή. Επίσης ορίζεται ότι τρίτη αναβολή δεν μπορεί να διαταχθεί, εκτός αν με ειδική αιτιολογία το δικαστηριο κρίνει επιπλέον ότι είναι άλλως αδύνατη η διεξαγωγή της δίκης.

    Στο άρθρο 41 τελικά δεν καταργείται η παράγραφος 1 του άρθρου 482 του ΚΠΔ, αλλά αντικαθίσταται έτσι ώστε ο κατηγορούμενος να μπορεί να ζητήσει την αναίρεση του βουλεύματος όταν

    α. τον παραπέμπει στο ακροατήριο για κακούργημα και

    β. παύει προσωρινά την ποινική δίωξη εναντίον του. Στο άρθρο 50 τίθενται ενδεικτικοί και όχι πλέον περιοριστικοί όροι για τις περιπτώσεις υπέρβασης εξουσίας του δικαστηρίου.

    Στο ίδιο άρθρο προστίθεται νέα παράγραφος 6, η οποία ορίζει ότι αν υπάρχει περίπτωση απαράδεκτου κατά το άρθρο 476, το δικαστήριο του Αρείου Πάγου απορρίπτει την αίτηση αναίρεσης ως απαράδεκτη και μπορεί να καταδικάσει εκείνον που την ασκεί σε χρηματική ποινή ως 100 ευρώ.

    Τέλος, στο άρθρο 54 αναφέρεται ότι στο άρθρο 595 του ΚΠΔ προστίθεται εδάφιο, σύμφωνα με το οποίο, ''διατάξεις ειδικών νόμων, που προβλέπουν διαφορετικό τρόπο ως προς την περάτωση της ανάκρισης ή την παραπομπή στο ακροατήριο, δεν θίγονται''.

    [09] Στα Επτάνησα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας

    21/5/2003 4:24:00 μμ

    Κορυφώθηκαν την Τετάρτη στην Κέρκυρα οι εκδηλώσεις για την 139η επέτειο της Ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα. Το νησί επισκέφθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ο οποίος παραβρέθηκε στην επίσημη Δοξολογία, στην οποία χοροστάτησε ο μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, κ. Νεκτάριος, ενώ στη συνέχεια παρακολούθησε τον πανηγυρικό της ημέρας που εκφωνήθηκε στα ανάκτορα των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου. Αμέσως μετά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακολούθησε τη μεγάλη παρέλαση και το μεσημέρι παρακάθισε σε επίσημο γεύμα, που παρέθεσε προς τιμή του ο δήμαρχος Κερκυραίων, Αλέξανδρος Μάστορας.

    Επίτιμος δημότης Παξίων

    Στο γεύμα, ο κ. Στεφανόπουλος υπογράμμισε τους αγώνες των Επτανησίων για την ένωση με την Ελλάδα, αλλά και την προσφορά των Επτανησίων στον ελληνικό πολιτισμό.

    Τα Επτάνησα είναι ένα πολύτιμο τμήμα του ελληνικού θησαυρού, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος υπογράμμισε με ιδιαίτερη έμφαση την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες.

    Αμέσως μετά το επίσημο γεύμα, ο κ. Στεφανόπουλος αναχώρησε για την Αθήνα.

    Νωρίτερα, βρέθηκε στο νησί των Παξών, όπου σε τελετή που οργανώθηκε στην πλατεία Γαίου, ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Παξίων, ενώ στη συνέχεια επισκέφτηκε το Λαογραφικό Μουσείο των Παξών.

    Επίσης, ο κ. Στεφανόπουλος περιηγήθηκε οδικώς στους οικισμούς των Παξών και κατέληξε στη Λάκκα, όπου προσκύνησε στην εκκλησία της Παναγίας της Υπαπαντής.

    Στις εορταστικές εκδηλώσεις, την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Γεωργίας, Γιώργος Δρυς και το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

    [10] Νεκρή ορειβάτισσα στον Όλυμπο

    21/5/2003 7:24:00 μμ

    Τραγικό θάνατο βρήκε η 51χρονη Γερμανίδα Kildegard- Roswitha Knecht στον Όλυμπο όταν έπεσε σε χαράδρα βάθους 50 μέτρων. Η γυναίκα, η οποία είχε πάει μαζί με τον άντρα της για ορειβασία, κατά την κατάβαση, στη θέση "Χοντρο Μεσοράχη" σε υψόμετρο 2.350 μέτρων, γλίστρησε στο χιόνι και έπεσε σε χαράδρα με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα. Στον τόπο του συμβάντος έσπευσε ομάδα της πυροσβεστικής υπηρεσίας Πιερίας η οποία ανέσυρε το πτώμα της άτυχης γυναίκας, το οποίο μεταφέρθηκε στο νεκροτομείο του γενικού νομαρχιακού νοσοκομείου Κατερίνης. Προανάκριση για το δυστύχημα διενεργεί το αστυνομικό τμήμα Λιτοχώρου.

    Μια απροσεξία στον Ολυμπο μπορεί να αποβεί μοιραία

    Τυλιγμένος για χιλιάδες χρόνια στην αχλύ του μύθου ο Όλυμπος με την ιστορία του και τη πολύμορφη και ευμετάβλητη γοητεία της φύσης του, κρύβει παγίδες για τους επισκέπτες του.

    Ο καθένας που ανεβαίνει στον Ολυμπο πρέπει να έχει την κατάλληλη εμπειρία. Οταν δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, λένε οι ειδικοί, τότε δε θα σταματήσουν μα σημειώνονται με κανένα τρόπο δυσάρεστα περιστατικά.

    Μια απροσεξία μπορεί να αποβεί μοιραία. Και δεν είναι λίγοι αυτοί που πλήρωσαν ακόμη και με τη ζωή τους, το χόμπι τους για ορειβασία στο βουνό των θεών.

    [11] Αναμόρφωση των ελληνικών συντάξεων ζητά η Κομισιόν

    21/5/2003 4:30:00 μμ

    Τον κώδωνα του κινδύνου για την εξέλιξη των δημοσίων δαπανών για τις συντάξεις, κρούει προς την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε έκθεση της για τα δημόσια οικονομικά των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες η Κομισιόν ζητά τη λήψη μέτρων για την επίσπευση της αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος και τη διατήρηση της μακροοικονομικής δυνατότητας στη χώρα μας.

    Κίνδυνος ύπαρξης δημοσιονομικών ελλειμμάτων

    Tην επίσπευση της αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος καθώς και την αυστηρή τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας συστήνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα με την ετήσια έκθεσή της για τη δημοσιονομική κατάσταση των χωρών μελών της ΕΕ, που έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

    Η Επιτροπή επισημαίνει ακόμη ότι η διατήρηση της μακροοικονομικής σταθερότητας, η περαιτέρω μείωση του υψηλού δημοσίου χρέους και η προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι οι βασικές προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια.

    Στην έκθεσή της με τίτλο "Δημόσια οικονομικά στην ΟΝΕ το 2003", η Επιτροπή επισημαίνει τον κίνδυνο εκδήλωσης δημοσιονομικών ελλειμμάτων ως αποτέλεσμα της αύξησης των δημοσίων δαπανών που οφείλονται στη γήρανση του πληθυσμού και οι οποίες προορίζονται για τις συντάξεις.

    Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι, αν δεν ληφθούν μέτρα, η Ελλάδα, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Αυστρία και η Πορτογαλία αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

    Σύμφωνα με την Επιτροπή, υψηλό κίνδυνο εμφάνισης δημοσιονομικών ελλειμμάτων παρουσιάζουν η Ελλάδα (όπου ως το 2040 η αύξηση των δαπανών για τις συντάξεις θα αντιστοιχεί στο 12% του ΑΕΠ) και η Ισπανία (με 8%). Οι αυξήσεις αυτές είναι οι υψηλότερες μεταξύ των κρατών μελών.

    Προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας, η Επιτροπή συστήνει στην Ελλάδα τη λήψη μέτρων για την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος ώστε να συγκρατηθούν οι υψηλές δαπάνες, που οφείλονται στη γήρανση του πληθυσμού, επισημαίνοντας παράλληλα ότι στο ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας δεν έχει προβλεφθεί λεπτομερής πρόταση για την επίλυση του κύριου αυτού προβλήματος.

    Ζητείται επίσης από τις ελληνικές αρχές να προωθήσουν συμπληρωματικά ιδιωτικά προγράμματα συνταξιοδότησης και να λάβουν μέτρα για την ενίσχυση των ελέγχων σε όλες τις δαπάνες που σχετίζονται με τη γήρανση του πληθυσμού.

    Στην έκθεσή της η Επιτροπή αναφέρει ακόμη ότι, παρά τους ισχυρούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης που χαρακτήρισαν την ελληνική οικονομία το 2002, η μείωση του δημοσίου ελλείμματος ήταν περιορισμένη και έφτασε στο 1,2% του ΑΕΠ από 1,4% το 2001, ενώ επισημαίνεται η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για ισοσκελισμένο ή πλεονασματικό προϋπολογισμό μέσα στην επόμενη διετία.

    Γίνεται επίσης αναφορά στη μείωση, μετά από δυο χρόνια, του δημοσίου χρέους (104,9% του ΑΕΠ το 2002) που όμως, όπως επισημαίνεται, θα πρέπει να συνεχιστεί με ακόμη γρηγορότερους ρυθμούς.

    Η Ελλάδα, η Ιταλία και το Βέλγιο είναι οι μόνες χώρες μέλη που εξακολουθούν να έχουν δημόσιο χρέος πάνω από το 100% του ΑΕΠ, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής, το 2004 μόνο η Ιταλία θα έχει χρέος πάνω από 100%.

    Θετικές χαρακτηρίζονται πάντως οι συνθήκες της εσωτερικής οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα, οι οποίες σε συνδυασμό με τα μέτρα που λήφθηκαν για την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη διεύρυνση τα φορολογικής βάσης, συνέβαλαν στην αύξηση των εσόδων στο προβλεπόμενο όριο.

    Τέλος, ζητείται η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων στον προϋπολογισμό για τις επόμενες δεκαετίες, ώστε να συνεχιστεί η εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών.

    [12] Τα αποτελέσματα της ελληνικής προεδρίας στην Αμυνα

    21/5/2003 6:30:00 μμ

    Την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών για την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής ενοποίησης στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, προκειμένου, όπως είπε, η Ευρώπη να αποκτήσει την αξιοπιστία και το ειδικό βάρος που απαιτείται ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει πιο ουσιαστικά στις διεθνείς εξελίξεις. Ως ακραίο παράδειγμα ανέφερε το πρόβλημα με το Ιράκ, εκτιμώντας ότι εάν η Ευρώπη είχε μία ισχυρή πολιτική φωνή και μία ισχυρή στρατιωτική δύναμη θα μπορούσε να επιβληθεί στον ΟΗΕ και μπορεί να μη γινόταν ο πόλεμος. Κάνοντας τον απολογισμό του έργου της 12μηνης Ελληνικής Προεδρίας στον τομέα της ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας, ο κ. Παπαντωνίου ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ως επιτεύγματα της Προεδρίας τη ''γέννηση'' της ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης των 60.000 ανδρών και γυναικών.

    Δούναι και λαβείν η ευρωπαϊκή άμυνα

    Όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα του πρόσφατου Συμβουλίου υπουργών Αμυνας, η Ε.Ε. των 25 σήμερα διαθέτει την επιχειρησιακή ικανότητα για να διεξάγει ανθρωπιστικές και ειρηνευτικές αποστολές. Η ευρωπαϊκή δύναμη, είπε, θα μπορούσε μέσα από μία μακροπρόθεσμη προοπτική να καλύψει θέματα κλασικής άμυνας της Ευρώπης. Παράλληλα παρατήρησε ότι η ευρωπαϊκή άμυνα είναι υπόθεση δούναι και λαβείν.

    Η χώρα μας αποκτά μεγαλύτερη ασφάλεια απέναντι στη σαφή και ορατή απειλή που αντιμετωπίζει, αλλά και η Γαλλία, η Γερμανία, η Μεγάλη Βρετανία κερδίζουν, καθώς μέσα από την ευρωπαϊκή άμυνα θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τα δικά τους προβλήματα ασφάλειας όπως την τρομοκρατία.

    Ο κ. Παπαντωνίου επανέλαβε ότι η γνωστή ως πρωτοβουλία των "τεσσάρων" δεν αποτελεί αυτόνομη ενέργεια, αλλά συμβολή τους στη συλλογική προσπάθεια για κοινή ευρωπαϊκή άμυνα. Επίσης διευκρίνισε ότι η ευρωπαϊκή άμυνα δεν λειτουργεί ανταγωνιστικά απέναντι στις ΗΠΑ, αλλά εξισορροπιστικά στη διεθνή σκηνή.

    Πάντως επανέλαβε ότι εάν σημειωθούν μπλοκαρίσματα στη διακυβερνητική διάσκεψη, τότε η ευρωπαϊκή άμυνα θα πρέπει να προχωρήσει με έναν πυρήνα χωρών.

    Όσον αφορά την κάλυψη των ελλείψεων σε οπλικά συστήματα ο κ. Παπαντωνίου προέταξε την προμήθεια οπλικών συστημάτων για στρατηγικές μεταφορές δηλαδή την απόκτηση μεταφορικών αεροσκαφών.

    Σχόλιο για την τουρκική προκλητικότητα

    Κληθείς να σχολιάσει την έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας και την επιμονή του στρατιωτικού κατεστημένου της Τουρκίας στις παράνομες μονομερείς διεκδικήσεις σε βάρος της χώρας μας ο υπουργός Εθνικής Αμυνας τόνισε ότι το Ελσίνκι αποτελεί μονόδρομο για την Ελλάδα με την ελπίδα κάποια στιγμή να υπάρξει ανταπόδοση. Ο απομονωτισμός της Τουρκίας θα οδηγούσε σε πολύ χειρότερα αποτελέσματα, πρόσθεσε.

    Ο κ. Παπαντωνίου επανέλαβε, επίσης, ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει τις προκλήσεις με ψυχραιμία και σταθερότητα και εκτίμησε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος στο επόμενο διάστημα από αυτή την αυτονόμηση του στρατιωτικού κατεστημένου της γείτονος χώρας.

    Ο κ. Παπαντωνίου απέδωσε την ανακίνηση του θεάματος της δήθεν κατάρριψης τουρκικού μαχητικού από ελληνικό το 1996, στη συστηματική προσπάθεια δημιουργίας έντασης από την άλλη πλευρά του Αιγαίου.

    Καμία συμμετοχή μας σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ

    Εξάλλου, ο Γιάννος Παπαντωνίου επανέλαβε ότι δεν τίθεται θέμα συμμετοχής ευρωπαϊκών χωρών σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ. Οι πρωτοβουλίες της Ευρώπης θα άπτονται στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

    Εξάλλου γνωστοποίησε ότι πολύ σύντομα θα πληρωθούν οι Έλληνες πιλότοι που συμμετείχαν σε επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν.

    [13] Τρίτη Ευρωμεσογειακή Συνδιάσκεψη Υπουργών Ενέργειας

    21/5/2003 5:37:00 μμ

    Ένα ακόμα βήμα στο φιλόδοξο στόχο της ενεργειακής διασύνδεσης και ολοκλήρωσης όλου του ευρωμεσογειακού χώρου έγινε την Τετάρτη στην Αθήνα στο πλαίσιο της 3ης Ευρωμεσογειακής Υπουργικής Συνδιάσκεψης για την Ενέργεια που πραγματοποιήθηκε στον ''Αστέρα'' Βουλιαγμένης με τη συμμετοχή 35 χωρών (της διευρυμένης ΕΕ και γειτονικών μεσογειακών). Οι εργασίες της συνόδου κατέληξαν στην ομόφωνη ψήφιση της νέας Διακήρυξης Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας. Η διακήρυξη αυτή, η οποία φέρει την ονομασία ''Διακήρυξη των Αθηνών'', όπως υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, αποτελεί το νέο πολιτικό πλαίσιο που επιβεβαιώνει τη βούληση συνεργασίας των χωρών της Ευρώπης και της Μεσογείου ''για την καθιέρωση μιας γνήσιας ενεργειακής πολιτικής'' με στόχο ''τη δημιουργία μιας μελλοντικής Ευρω-μεσογειακής ενεργειακής αγοράς που θα είναι πλήρως ολοκληρωμένη και διασυνδεόμενη''.

    ''Ενεργειακός κόμβος ευρωπαϊκής εμβέλειας η Ελλάδα''

    Ειδική αναφορά, εν προκειμένω, γίνεται στη διασύνδεση του δικτύου αερίου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που θα ολοκληρωθεί το 2005, καθώς και τις σχετικές συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας-Ιταλίας.

    "Η Ελλάδα μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο ευρωπαϊκής εμβέλειας για όλη την περιοχή της Μεσογείου και της ΕΕ", υπογράμμισε και ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος σε συνέντευξη Τύπου, με το πέρας των εργασιών της διάσκεψης.

    Ισραήλ και Παλαιστίνη προτίθενται να συνεργαστούν

    Ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει στο γεγονός ότι στη διακήρυξη γίνεται ξεχωριστή αναφορά στο κράτος του Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή που δήλωσαν την πρόθεση τους να προωθήσουν τη μεταξύ τους συνεργασία στο επίπεδο της ενέργειας και για το σκοπό αυτό δημιουργείται μια τριμερής τεχνική ομάδα εργασία στον ενεργειακό τομέα (θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από Ισραήλ, Παλαιστίνη και ΕΕ).

    Την ικανοποίηση της για την εξέλιξη αυτή εξέφρασε η Λογιόλα Ντε Παλάθιο, επίτροπος της ΕΕ για τις μεταφορές και τη ενέργεια, υπογραμμίζοντας ότι αποφασίστηκε η σύσταση τριμερούς ομάδας εργασίας, η οποία θα περιλαμβάνει το Ισραήλ και την Παλαιστίνη, έτσι ώστε να εδραιωθούν τα ενεργειακά σχέδια κοινού ενδιαφέροντος για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη.

    Αυτή η ομάδα εργασίας θα είναι ανοικτή σε συμμετοχή και από άλλες χώρες, όπως τόνισε. ''Η ενέργεια θα αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα κτίσουμε την σταθερότητα και την ειρήνη σε όλη την ευρω-μεσογειακή περιοχή'', υπογράμμισε χαρακτηριστικά η κα Παλάθιο, ενώ οι εκπρόσωποι του Ισραήλ και της Παλαιστίνης έστειλαν το δικό τους μήνυμα ειρήνης.

    Ο εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής Azzam Shawwa, υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, υπογράμμισε ότι αυτό θα είναι το πρώτο βήμα για μια νέα σχέση με το Ισραήλ.

    Από την μεριά του ο αρμόδιος υπουργός Φυσικών Υποδομών του Ισραήλ Joseph Paritzky σημείωσε ότι, αν και υπάρχουν βαθύτατες πολιτικές διαφορές με την Παλαιστίνη, τουλάχιστον στον ενεργειακό τομέα αποφασίστηκε ότι θα υπάρξει από κοινού προσπάθεια με την Παλαιστινιακή Αρχή να υπάρξει συνεργασία.

    Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα η ομάδα εργασίας να δώσει αποτελέσματα προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής και των δυο πλευρών. ''Μακάρι αυτό να είναι το πρώτο λουλούδι που θα φέρει την άνοιξη'', ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ισραηλινός υπουργός.

    Προς ένα ενοποιημένο μεσογειακό χώρο ενέργειας

    Στη διάρκεια της συνόδου αποφασίστηκε η στήριξη της ουσιαστικής συνεργασίας μεταξύ των ευρω-μεσογειακών χωρών με σκοπό να διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο δίκτυο ενέργειας, το οποίο θα περιλαμβάνει συνεργασία στο επίπεδο του φυσικού αερίου, του πετρελαίου και του ηλεκτρισμού.

    Όπως τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, υπήρξε συμφωνία στο γεγονός ότι πρέπει να υπάρξει σύγκλιση των ενεργειακών πολιτικών των χωρών με σκοπό να διαμορφωθεί ένας ενοποιημένος μεσογειακός χώρος αγοράς ενέργειας.

    Για την επίτευξη των επενδύσεων που θα πραγματοποιηθούν, κρίνεται απαραίτητη η συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα, όπως επεσήμανε τόσο η Λογιόλα Ντε Παλάθιο, όσο και Ακης Τσοχατζόπουλος.

    Όσον αφορά τις προτεραιότητες που τέθηκαν για την περίοδο 2003-2006, επαναεπιβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον των υπουργών για τη σημασία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην προοπτική ενός βιώσιμου ενεργειακού μέλλοντος, όπως προτάθηκε και στην τελευταία σύνοδο κορυφής στο Γιοχάνεσμπουργκ.

    Εξάλλου οι υπουργοί χαιρέτισαν τη σημαντική πρωτοβουλία που πήραν η Αλγερία, το Μαρόκο και η Τυνησία, σε συνεργασία με την ΕΕ, να εργαστούν προς τη βαθμιαία καθιέρωση των απαραίτητων όρων για την ανάπτυξη μιας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στο Μαγκρέμπ και τη μελλοντική ένταξη της στην εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ.

    Τέλος, οι υπουργοί Ενέργειας, μετά τα πρόσφατα ατυχήματα κατά τη θαλάσσια μεταφορά πετρελαίου (με πιο πρόσφατη την περίπτωση του ''Πρεστίζ''), αναφέρουν στη διακήρυξη τους ότι ''είναι σημαντικό να εξεταστεί η σκοπιμότητα μείωσης της θαλάσσιας μεταφοράς των υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο μέσω της ανάπτυξης αγωγών μεταφοράς πετρελαίου'', προσθέτοντας πως ''σε αυτό το πλαίσιο είναι ευπρόσδεκτη η περαιτέρω ανάπτυξη της τεχνολογίας διπλού κύτους για τα δεξαμενόπλοια''.

    Να σημειωθεί ότι η πρώτη Ευρω-μεσογειακή διάσκεψη υπουργών ενέργειας είχε πραγματοποιηθεί στην Τεργέστη τον Ιούνιο του 1996 και η δεύτερη στις Βρυξέλλες το 1998.

    [14] Η Μ. Βρετανία δεν θα αποχωριστεί τη λίρα

    21/5/2003 4:27:00 μμ

    Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ και ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησής του, Γκόρντον Μπράουν αποφάσισαν ότι η χώρα τους δεν είναι ακόμη έτοιμη να υιοθετήσει το ευρώ, όπως δήλωσε την Τετάρτη η πρώην υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης Κλερ Σορτ. Οι κ.κ. Μπλερ και Μπράουν, οι οποίοι στις 9 Ιουνίου θα ανακοινώσουν αν η βρετανική οικονομία πληροί πέντε οικονομικούς όρους για την υιοθέτηση του ευρώ, δεν έχουν επισήμως λάβει ακόμη την απόφασή τους. Ωστόσο, τα περισσότερα βρετανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο Γκόρντον Μπράουν τείνει να συμπεράνει ότι η Βρετανία δεν είναι ακόμη έτοιμη να υιοθετήσει το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.

    Σορτ: Δεν θα πρέπει να κλείσουμε την πόρτα στο ευρώ

    Η Κλερ Σορτ, βουλευτής προσκείμενη στον Γκόρντον Μπράουν, δήλωσε στο στο ραδιοφωνικό δίκτυο του BBC ότι ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας συμφωνούν στο ότι η χώρα δεν είναι ακόμη έτοιμη, αλλά ότι πρέπει η πόρτα να μείνει ανοικτή ανάλογα με τις οικονομικές εξελίξεις.

    Η Κλερ Σορτ παραιτήθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση στις 12 Μαΐου, εξαιτίας της διαφωνίας της με τον Βρετανό Πρωθυπουργό ως προς τον ρόλο των Ηνωμένων Εθνών στην ανοικοδόμηση του Ιράκ μετά τον πόλεμο.

    Η ίδια διέψευσε τις πληροφορίες για διαφωνίες στους κόλπους της βρετανικής κυβέρνησης για το θέμα του ευρώ, όπως άφησε να εννοηθεί ο πρώην υπουργός Πίτερ Μάντελσον σε δηλώσεις του προς τον βρετανικό Τύπο.

    "Πρέπει όλοι να σκεφθούμε αυτό που είναι προς το συμφέρον της χώρας μας. Το βέβαιο είναι ότι δεν υπάρχει ιδεολογική θέση για το ευρώ. Εάν είναι προς το συμφέρον της χώρας μας, τότε πρέπει να οργανώσουμε ένα δημοψήφισμα. Εάν δεν έχει έλθει ακόμη η στιγμή, πρέπει να αφήσουμε το θέμα ανοικτό", τόνισε χαρακτηριστικά, Κλερ Σορτ.

    [15] Σε επαγρύπνηση οι ΗΠΑ για νέο τρομοκρατικό χτύπημα

    21/5/2003 7:50:00 μμ

    Εντείνονται οι φόβοι στις ΗΠΑ για αναζωπύρωση της τρομοκρατίας ακόμα και εντός των αμερικανικών εδαφών. Λίγες ώρες μετά την απόφαση του αμερικανικού υπουργείου Εσωτερικών να τεθεί σε πορτοκαλί ο βαθμός συναγερμού στις ΗΠΑ, σε ηχογραφημένο του μήνυμα κορυφαίο στέλεχος της Αλ Κάιντα, ο Αιμάν Αλ Ζαουάχρι καλεί τους Μουσουλμάνους να πολεμήσουν κατά των ΗΠΑ και στέλνει μήνυμα συμπαράστασης στον ιρακινό λαό. Την ίδια ώρα, μία νέα τρομοκρατική επίθεση, τύπου 11ης Σεπτεμβρίου, φαίνεται να απετράπη την τελευταία στιγμή. Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας, συνέλαβαν, τρεις επίδοξους αεροπειρατές, πιθανότατα μέλη της Αλ Κάιντα, οι οποίοι σχεδίαζαν να καταλάβουν επιβατικό αεροπλάνο των σαουδικών αερογραμμών και να το ρίξουν σε κτίριο στην πόλη Τζέντα.

    Οι πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις συλληφθέντες είναι μαροκινής καταγωγής και σχεδίαζαν να ρίξουν επιβατικό αεροπλάνο με προορισμό το Χαρτούμ, σε κτίριο τράπεζας.

    Αδιευκρίνιστο ωστόσο παραμένει, αν συνδέονται με τις τρομοκρατικές επιθέσεις της τελευταίας εβδομάδας.

    Την ίδια ώρα, σε επαγρύπνηση καλεί τους Αμερικανούς, ο πρόεδρος του FBI, Ρόμπερτ Μίλερ.

    Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση του Αρι Φλάισερ, αμέσως μετά την απόφαση να τεθεί η χώρα σε πορτοκαλί συναγερμό.

    "Φοβόμαστε νέες επιθέσεις πέραν της Σαουδικής Αραβίας" είπε χαρακτηριστικά.

    Όπως μετέδωσε πρώτο το CNN, το FBI έστειλε την Τρίτη, προειδοποιήσεις προς τις πολιτείες και τις αστυνομικές αρχές για νέο χτύπημα επί αμερικανικού εδάφους.

    Σύμφωνα με τη σχετική του ενημέρωση στις αρχές, οι τελευταίες επιθέσεις σε Μαρόκο και Σαουδική Αραβία, ενδέχεται να αποτελούν πρελούδιο νέας επίθεσης στις ΗΠΑ.

    Οι τελευταίες πληροφορίες που έχουν στα χέρια τους οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, μιλούν για τρομοκρατικές ενέργειες εις βάρος αυτή τη φορά πιο ήπιων στόχων, όπως εμπορικά κέντρα στις ΗΠΑ ή εταιρείες αμερικανικών συμφερόντων εκτός αμερικανικού εδάφους.

    Χώρα υψηλού κινδύνου η Σαουδική Αραβία

    Νωρίτερα, δυο αμερικανικά προξενεία στη Σαουδική Αραβία, στη Τζέντα και το Νταχράν, έκλεισαν τις πύλες τους για το κοινό, καθώς μέρα με την ημέρα αυξάνουν οι φόβοι ότι θα βρεθούν στο στόχαστρο τρομοκρατών.

    Την πρεσβεία της στη Σαουδική Αραβία, αποφάσισε να κλείσει και η Βρετανία, ενώ μέχρι την Παρασκευή, θα παραμείνει κλειστή και η πρεσβεία της Γερμανίας στη Τζέντα.

    Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Οτο Σίλι τόνισε την Τετάρτη ότι χώρα του βρίσκεται μεταξύ των στόχων ενδεχόμενων επιθέσεων του δικτύου Αλ Κάιντα, προσθέτοντας ότι οι πρόσφατες επιθέσεις στο Μαρόκο και τη Σαουδική Αραβία στηρίζουν την κυβερνητική εκτίμηση για μια ενδεχόμενη απειλή στη Γερμανία.

    Να σημειωθεί ότι σε μαγνητοσκοπημένο ηχητικό μήνυμα του Οσάμα Μπιν Λάντεν, που μεταδόθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, αναφέρεται σαφώς η Γερμανία ως ενδεχόμενος στόχος μαζί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Ιταλία και η Βρετανία.

    Λίγες μέρες νωρίτερα, το βρετανικό Foreing Office, απηύθυνε προειδοποίηση προς τους Βρετανούς πολίτες, να αποφεύγουν τα ταξίδια τους σε επτά χώρες της Αφρικής, όπως οι Κένυα, Τανζανία, Ουγκάντα, Τζιμπουτί, Ερυθραία, Αιθιοπία και Σομαλία.

    Στο μεταξύ, ο εφιάλτης της τρομοκρατίας, φαίνεται να απασχολεί και την Αυστραλία.

    Είναι χαρακτηριστικό, ότι το εργατικό κόμμα Αυστραλίας χαρακτήρισε "ανεξήγητη" την απόφαση της αυστραλιανής κυβέρνησης να διατηρήσει ανοιχτή την πρεσβεία της χώρας στο Ριαντ.

    Χαρακτηριστική και η δήλωση του Αυστραλού υπουργού Εξωτερικών, Αλεξάντερ, Ντάουνερ, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στο μέλλον και η Αυστραλία να αντιμετωπίσει το φαινόμενο των επιθέσεων αυτοκτονίας.

    Δίκη τρομοκρατών στις Βρυξέλλες

    Στο μεταξύ, σε δίκη θα προσαχθούν στις Βρυξέλλες, 13 άτομα με την κατηγορία της συνεργασίας με την τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα και του σχεδιασμού επίθεσης σε αεροπορική βάση, κατοχής πλαστών διαβατηρίων και ταυτοτήτων που είχαν χρησιμοποιηθεί από τους δολοφόνους ενός Αφγανού ηγέτη της Αντιπολίτευσης.

    [16] Συνάντηση Κορυφής Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης

    21/5/2003 7:05:00 μμ

    Με γενικό θέμα "Πέρα από τη διεύρυνση - Το μέλλον της Κεντρικής Ευρώπης σε μια μεγαλύτερη Ευρώπη", πραγματοποιείται την Πέμπτη και την Παρασκευή στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, η 10η ετήσια Συνάντηση Κορυφής των προέδρων 17 χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, έπειτα από πρόσκληση του Αυστριακού προέδρου Τόμας Κλέστιλ. Στη διάρκεια της Συνάντησης Κορυφής, θα συζητηθεί μια σειρά επί μέρους θεμάτων, όπως "Οράματα για το ρόλο της Ευρώπης στη διεθνή πολιτική υπό το φως των νέων διεθνών εξελίξεων", "Προοπτικές για την περιφερειακή ανάπτυξη μετά την κοινοτική διεύρυνση", "Δυνατότητες ενίσχυσης της ανάπτυξης στη διευρυμένη Ευρώπη και προώθηση της ολοκλήρωσης".

    Η ιδέα διοργάνωσης τακτικών Συνόδων Κορυφής των ηγετών των χωρών της ΚΑ Ευρώπης γεννήθηκε το καλοκαίρι του 1993, στη συνάντηση που είχαν τότε με την ευκαιρία της παρουσίας τους στα φημισμένα Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ, έπειτα από δική του πρόσκληση, ο νεοεκλεγμένος τότε πρόεδρος της Αυστρίας Τόμας Κλέστιλ, με τους ομολόγους του της Γερμανίας Ρίχαρντ φον Βάιτσεκερ, της Τσεχίας Βάτσλαβ Χάβελ, της Ουγγαρίας Αρπαντ Γκεντς και της Σλοβενίας Μίλαν Κούτσαν.

    Σε εκείνη την πρώτη Σύνοδο Κορυφής, που συνέπιπτε με τις δραματικές εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία και την πολιορκία του Σεράγεβο, τα θέματα που είχαν απασχολήσει τους συμμετέχοντες ήταν οι όροι "Ευρώπη" και "Κεντρική Ευρώπη", όπως επίσης ο εκδημοκρατισμός στις χώρες του πρώην ανατολικού συνασπισμού και η οικοδόμηση της λεγόμενης "κοινωνίας πολιτών".

    Την πρώτη εκείνη άτυπη Σύνοδο Κορυφής στο Σάλτσμπουργκ ακολούθησαν - θεσμοποιημένες πλέον και διευρυμένες με νέες χώρες - ετήσιες Σύνοδοι σε διαφορετικές, κάθε χρονιά, χώρες της ΚΑ Ευρώπης, διαδοχικά σε Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβενία, Σλοβακία, Ουκρανία, Ουγγαρία, Ιταλία και Σλοβενία, για να επιστρέψει φέτος η πανηγυρική 10η στη σειρά Σύνοδος, στη γενέτειρά της στο Σάλτσμπουργκ. Χαρακτηριστικό και των δέκα Συνόδων είναι πως, όλες τους ανεξάρτητα, διεξήχθησαν σε μια πόλη της χώρας που τις φιλοξενούσε, και ποτέ στην πρωτεύουσά της.

    Στην τωρινή Συνάντηση στο Σάλτσμπουργκ αναμένονται οι πρόεδροι της Αλβανίας Αλφρεντ Μοισίου, της Βοσνίας Μπόρισαβ Πάραβατς, της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ, της Κροατίας Στέπαν Μέζιτς, της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους, της ΠΓΔΜ Μπόρις Τράικοφσκι, της Γερμανίας Γιοχάνες Ράου, της Ουγγαρίας Φέρεντς Μαντλ, της Ρουμανίας Ιον Ιλιέσκου, της Σλοβενίας Γιάνεζ Ντρνόβοσεκ, της Σλοβακίας Ρούντολφ Σούστερ, της Ιταλίας Κάρλο Τσιάμπι, της Πολωνίας Αλεξάνταρ Κβασνιέφσκι, της Μολδαβίας Βλαντίμιρ Βόρονιν, της Σερβίας-Μαυροβουνίου Σβέτεζαρ Μάροβιτς και της Ουκρανίας Λέονιντ Κούτσμα.

    Για τον οικοδεσπότη της φετινής Συνόδου Κορυφής στο Σάλτσμπουργκ, τον Αυστριακό πρόεδρο, αυτή θα είναι και η τελευταία και η αποχαιρετιστήρια από τους ομολόγους του, μιας και την ερχόμενη άνοιξη ολοκληρώνεται και η δεύτερη εξάχρονη θητεία του στο ύπατο αξίωμα της χώρας, για το οποίο, σύμφωνα με το αυστριακό Σύνταγμα, ο ίδιος δεν μπορεί πλέον να είναι υποψήφιος για μια τρίτη φορά.

    [17] Προσπάθειες διάσωσης του ''οδικού χάρτη''

    21/5/2003 6:07:00 μμ

    Θα καταδιώξει όλους όσους αμφισβητούν τη γενοκτονία των Εβραίων από τους Ναζί --μεταξύ αυτών και το νέο Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μαχμούντ Αμπάς-- το Ισραήλ με απόφαση του Κοινοβουλίου του. Την ίδια στιγμή ο Αμπάς σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο ''αλ Αραμπίγια'' υποστήριζε ότι οι πληροφορίες περί διαφωνιών του με τον Γιάσερ Αραφάτ είναι επινόηση των Ισραηλινών, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους εξετάζει το ενδεχόμενο να κάνει την πρώτη περιοδεία του στη Μέση Ανατολή τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με την ηλεκτρονική σελίδα των New York Times.

    Ενδεχόμενη περιοδεία Μπους στη Μέση Ανατολή

    Το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει την πρώτη περιοδεία του στη Μέση Ανατολή τις αμέσως επόμενες εβδομάδες σε μια προσπάθεια διάσωσης του σχεδίου ειρήνευσης που απειλείται από τις συνεχείς επιθέσεις αυτοκτονίας εξετάζει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, όπως ανέφεραν την Τετάρτη οι New York Times στην ηλεκτρονική τους σελίδα.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν στην εφημερίδα ότι ο πρόεδρος Μπους ενδέχεται να συναντηθεί με τους Ισραηλινούς και Παλαιστινίους ηγέτες στο Κουβέιτ, ή το Κατάρ, αλλά μάλλον είναι απίθανο να επισκεφτεί το Ισραήλ.

    Οι Times σημειώνουν ακόμη ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι πιέζουν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν να απομακρύνει ορισμένους οικισμούς εποίκων που κατασκευάστηκαν πρόσφατα και να λάβει κάποια άλλα μέτρα καλής θέλησης που δεν θα επηρεάζουν την ασφάλεια του Ισραήλ.

    Να σημειωθεί ότι την Τρίτη ο πρόεδρος Μπους συνομίλησε για πρώτη φορά τηλεφωνικά με τον νέο πρωθυπουργό των Παλαιστινίων, Αμπού Μάζεν. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε την ''απόλυτη ανάγκη'' καταπολέμησης της τρομοκρατίας και επανέλαβε την άποψή του για δύο κράτη που θα ζουν μαζί ειρηνικά. Οι Μπους και Αμπάς συζήτησαν επίσης για τον ''οδικό χάρτη'' που προβλέπει τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους μέχρι το 2005. Ο Μαχμούντ Αμπάς ζήτησε από τον Αμερικανό πρόεδρο να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ να αποδεχθεί τον ''οδικό χάρτη'', έτσι ώστε να καταστεί δυνατό να αρχίσει αμέσως η εφαρμογή του.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε το βράδυ της Τρίτης τηλεφωνική συνομιλία και με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν κατά τη διάρκεια της οποίας του εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια με αφορμή το κύμα βομβιστικών επιθέσεων που έπληξαν τις τελευταίες ημέρες το Ισραήλ.

    Παράλληλα ο κ. Μπους προέτρεψε τον κ. Σαρόν να παραμείνει δεσμευμένος στην ειρηνευτική διαδικασία παρά τις βομβιστικές επιθέσεις, και πρόσθεσε ότι πιστεύει πως και ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μαχμούντ Αμπάς είναι δεσμευμένος στην διαδικασία αυτή.

    Σημειώνεται ότι ο κ. Σαρόν ανέβαλε την επίσκεψή του στις ΗΠΑ και την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον πρόεδρο Μπους λόγω αυτού του κύματος βομβιστικών επιθέσεων κατά της χώρας του, που προκάλεσε το θάνατο 12 πολιτών και δεκάδες τραυματίες.

    Καταδίωξη των αρνητών του Ολοκαυτώματος και του Αμπάς υπόσχεται το Ισραήλ

    Το Ισραήλ δεσμεύεται ''να καταδιώξει όλους τους αρνητές του Ολοκαυτώματος --της γενοκτονίας των Εβραίων από τους Ναζί-- και ειδικά τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μαχμούντ Αμπάς' σύμφωνα με απόφαση που υιοθέτησε υο ισραηλινό κοινοβούλιο (Κνεσέτ) το βράδυ της Τρίτης.

    ''Η απόφαση αυτή, που δεν έχει ισχύ νόμου, εγκρίθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης, μετά από συζήτηση, με ψήφους 13 υπέρ έναντι 5 κατά'', σε σύνολο 120 βουλευτών, είπε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής νομικής επιτροπής, Μάικλ Ειτάν, μιλώντας στη δημόσια ισραηλινή τηλεόραση.

    Όπως είπε, το κείμενο της πρότασης είχε υποβληθεί από την Εθνική Ένωση, μια εθνικιστική ακροδεξιά οργάνωση.

    Ο Αμπάς είχε κάνει το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας με θέμα ''Οι μυστικές σχέσεις του ναζισμού με το σιονισμό'' και υποστήριζε ότι στη γενοκτονία δεν έχασαν τη ζωή τους έξι εκατομμύρια Εβραίοι αλλά ''λιγότερο από ένα εκατομμύριο''.

    ''Κατασκευασμένες οι πληροφορίες διαφωνίας Αραφάτ- Αμπάς''

    ''Εφεύρημα των Ισραηλινών'' είναι οι πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες υφίστανται διαφωνίες με τον Γιάσερ Αραφάτ, ανέφερε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μαχμούντ Αμπάς σε συνέντευξή του που μετέδωσε το δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο ''αλ Αραμπίγια''. ''(Ο Γιάσερ Αραφάτ) είναι ο νόμιμος Παλαιστίνιος ηγέτης, που είναι εκλεγμένος να ηγηθεί του αγώνα'', υπογράμμισε ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός.

    Εξάλλου ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος επισήμανε ότι ο ''οδικός χάρτης''--το διεθνές ειρηνευτικό σχέδιο που έχει καταρτιστεί προκειμένου να επιλυθεί η ισραηλοπαλαιστινιακή διένεξη--''είναι αδιαίρετο''.

    Ο ίδιος υπενθύμισε ότι κατά τη συνάντηση με τον ισραηλινό πρωθυπουργό που έγινε το Σάββατο ζήτησε από τον κ. Σαρόν ''αν επιθυμεί να σημειωθεί πρόοδος, το Ισραήλ να αποδεχθεί όλο τον οδικό χάρτη, όπως διατυπώθηκε''. Παράλληλα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ ότι επιδιώκει μία ''τμηματική εφαρμογή'' του οδικού χάρτη, καθώς επίσης ότι κάνει ''κουτοπονηριές''.

    Από τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό ζητήθηκε το κουαρτέτο που κατήρτισε τον οδικό χάρτη (ΟΗΕ, ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία) να εποπτεύει στην τήρησή του, κάτι που σύμφωνα δημοσίευμα της Jerusalem Post αρνήθηκε το Ισραήλ.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ανώτατος διπλωμάτης είπε: ''Δεν έχουμε ανάγκη από ελεγκτές, καθώς δεν υπάρχει λόγος να ελεγχθεί οτιδήποτε'' όσον αφορά την εφαρμογή του οδικού χάρτη. Το ειρηνευτικό σχέδιο το οποίο επεξεργάστηκε το κουαρτέτο (Ευρωπαϊκή Ένωση, Ρωσία, ΟΗΕ και Ηνωμένες Πολιτείες) για τη Μέση Ανατολή προβλέπει κυρίως την πλήρη διακοπή των βιαιοτήτων της παλαιστινιακής εξέγερσης, το πάγωμα των εβραϊκών οικισμών στα κατεχόμενα εδάφη και τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους έως το 2005.

    Η Jerusalem Post διευκρινίζει ότι η αντιπροσωπεία υπό τον Ρίτσαρντ Ερντμαν, αξιωματούχο του Στέητ Ντιπάρτμεντ και τον Τζεφ Ο Κόνελ, αξιωματούχο της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) θα μεταβεί αρχικά στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη, μετά την επίσκεψη στις 10 και 11 Μαΐου του Aμερικανού υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ.

    Ο ''οδικός χάρτης'' προβλέπει σταδιακή ειρηνική επίλυση της μακρόχρονης διένεξης Ισραηλινών Παλαιστινίων και ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στη διάρκεια του 2005.

    Να σημειωθεί ότι ο Αμπάς στη συνέντευξη του εξέφρασε επίσης τη λύπη του που δεν αίρεται ο ισραηλινός αποκλεισμός στο αρχηγείο του προέδρου Γιάσερ Αραφάτ που έχει ξεκινήσει από φέτος τον Ιανουάριο και ανέφερε ότι το θέμα των Παλαιστίνιων, που είναι φυλακισμένοι σε διάφορα ισραηλινά σωφρονιστικά καταστήματα, ήταν αντικείμενο συζήτησης στις πρώτες συνομιλίες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό.

    [18] Πενήντα χρόνια από την κατάκτηση του Έβερεστ

    21/5/2003 4:59:00 μμ

    Η κατάκτηση του Έβερεστ ήταν σαν να κερδίζεις έναν πόλεμο για χάρη της ανθρωπότητας, δήλωσε την Τετάρτη ο σερ Εντμουντ Χίλαρι στην τελετή εγκαινίων έκθεσης για το κατόρθωμα αυτό που οργάνωσε η Ορειβατική Ομοσπονδία της Ινδίας στο Νέο Δελχί. ''Πολλοί άνθρωποι με ρωτούν με ποιο τρόπο ωφελήθηκε η ανθρωπότητα από αυτό το γεγονός. Η απάντησή μου σε αυτούς είναι πως μας δίδαξε τις τεράστιες και ανεκμετάλλευτες ικανότητες του ανθρώπου, το θάρρος, την αντοχή, το πάθος, το αίσθημα ευθύνης και την ικανότητά του να πετύχει το αδύνατο...Είναι σαν να φτάνεις στο φεγγάρι χωρίς τη βοήθεια της τεχνολογίας'', είπε χαρακτηριστικά ο 83χρονος Χίλαρι που πριν από 50 χρόνια, στις 29 Μαΐου 1953, μαζί με τον οδηγό Τένζινγκ Νοργκάι από το Νεπάλ ήταν οι πρώτοι που κατάφεραν να φτάσουν στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου, το Έβερεστ, ύψους 8.850 μέτρων.

    Παρά την προχωρημένη ηλικία του ο σερ Χίλαρι, θυμάται με κάθε λεπτομέρεια, όπως λέει ο ίδιος, τα τελευταία μέτρα που τους χώριζαν από την κορυφή.

    ''Η ζωή μας ποτέ πια δεν ήταν ίδια μετά από αυτό. Δεν υπάρχει τίποτε στη γη που να συγκρίνεται με το θρίαμβο της κορυφής'', επισήμανε.

    Ο Χίλαρι, στη διάρκεια της ομιλίας του, εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι σήμερα οι περισσότερες αποστολές στο Έβερεστ έχουν εμπορικό χαρακτήρα και είναι πιο πολύ ταξίδια με στόχο την ικανοποίηση του εγωισμού των ορειβατών και όχι της επιθυμίας τους για περιπέτεια.

    Ζωντανές εικόνες από το Έβερεστ για πρώτη φορά στην τηλεόραση

    Στο μεταξύ, τις πρώτες ζωντανές εικόνες από την κορυφή του Έβερεστ έστειλαν την Τετάρτη Κινέζοι ορειβάτες. Οι εικόνες αυτές προβλήθηκαν απευθείας από την Κεντρική Τηλεόραση της Κίνας (CCTV) και τις παρακολούθησαν εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σ' όλο τον κόσμο.

    Οι Κινέζοι ορειβάτες άρχισαν την ανάβασή τους από την βόρεια πλαγιά του βουνού στις 11 Μαΐου και σήμερα έφτασαν στην κορυφή. ''Ο άνεμος είναι πάρα πολύ δυνατός. Εμείς στεκόμαστε εδώ και στέλνουμε τις καλύτερές μας ευχές στο λαό της Κίνας'', είπε ένας από τους ορειβάτες

    [19] ΟΗΕ: Ψηφοφορία για το σχέδιο απόφασης για το Ιράκ

    21/5/2003 7:35:00 μμ

    Σε ψηφοφορία στον ΟΗΕ θα θέσουν την Πέμπτη οι Ηνωμένες Πολιτείες το σχέδιο απόφασης για το μεταπολεμικό Ιράκ. Το σχέδιο δεν θα μπορεί πλέον να τροποποιηθεί μετά τις νέες μικρές μεταρρυθμίσεις που έγιναν στο κείμενο του, όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη από την αμερικανική αποστολή στον ΟΗΕ. Ο Ρικ Γκρένελ, εκπρόσωπος του Αμερικανού πρεσβευτή στον Οργανισμό, Τζον Νεγκροπόντε σημείωσε ότι επέφεραν σημαντικές αλλαγές στο σχέδιο, το κείμενο του οποίου είναι οριστικό και θα ψηφιστεί την Πέμπτη.

    Ρωσία και Γαλλία βλέπουν πρόοδο στο Συμβούλίο Ασφαλείας του ΟΗΕ

    Στο μεταξύ, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας Ιγκόρ Ιβανόφ και της Γαλλίας Ντομινίκ ντε Βιλπέν, που πραγματοποιούν επίσκεψη στην Στοκχόλμη, σημείωσαν την Τετάρτη ότι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στη σύνταξη μιας απόφασης για την ανοικοδόμηση του Ιράκ στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Ωστόσο, ο κ. Ντε Βιλπέν τόνισε ότι χρειάζεται ακόμη να αποσαφηνιστούν κάποια σημεία όσον αφορά την άρση των κυρώσεων, τον αφοπλισμό, το ζήτημα της πολιτικής αρχής και τις πολιτικές προοπτικές στο Ιράκ.

    "Πιστεύουμε ότι αν επιθυμούμε να είμαστε αποτελεσματικοί οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι, αυτό είναι το κλειδί για να προχωρήσουμε μπροστά, στο Ιράκ όπως και στη Μέση Ανατολή'', δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας ότι ο ΟΗΕ και στις δύο διαδικασίες θα πρέπει να έχει έναν κεντρικό ρόλο για την σταθερότητα του κόσμου και της περιοχής.

    Από την πλευρά του, ο Ιγκόρ Ιβανόφ έκανε λόγο για τη μεγάλη πρόοδο που έχει σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι υπάρχουν ζητήματα, όπως οι κυρώσεις, που δεν έχουν επιλυθεί και τα οποία συζητούν ακόμη σήμερα.

    Τέλος, ο Ρώσος υπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι η υιοθέτηση μιας απόφασης για το Ιράκ στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα δώσει μεγαλύτερη πνοή και δυνατότητες για την επίλυση των προβλημάτων, μεταξύ των οποίων και η ανθρωπιστική κατάσταση.

    Δυνατότητα ομαλής ροής ιρακινού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές

    Διπλωματική πηγή στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, τόνισε την Τετάρτη ότι όταν αρθούν οι πολύχρονες κυρώσεις του Οργανισμού σε βάρος της Βαγδάτης, θα υπάρξει άμεσα δυνατότητα ροής του ιρακινού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές μαύρου χρυσού.

    Ο διπλωμάτης, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει η ανάγκη να προηγηθεί η επαναλειτουργία ενός εποπτικού οργανισμού, παρά μόνο όταν αρθούν οι κυρώσεις.

    Από την πλευρά τους αμερικανικές αλλά και ιρακινές πηγές, ειδικές στα πετρέλαια, επιμένουν ότι η ροή του ιρακινού πετρελαίου θα βρεθεί αντιμέτωπη με προβλήματα που έχουν σχέση στην παρούσα συγκυρία με θέματα υποδομών αλλά, κυρίως, ασφάλειας.

    [20] Ο γιος του Καντάφι προσέφερε άσυλο στον Σαντάμ Χουσεΐν

    21/5/2003 6:01:00 μμ

    Ασυλο στη Λιβύη για τον Σαντάμ Χουσεΐν και μέλη του καθεστώτος του, που αναζητούνται από τις ΗΠΑ, προσέφερε ο Σέϊφ αλ-Ισλάμ Καντάφι, γιος του λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, όπως γράφει στο σημερινό της φύλλο η αραβική εφημερίδα Al-Sharq Al-Awsat. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Καντάφι προειδοποίησε ότι οι προσπάθειες αμερικανικών στρατευμάτων να εντοπιστούν και συλληφθούν μέλη του παλιού ιρακινού καθεστώτος δεν είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο. Ωστόσο, ο γιος του Λίβυου ηγέτη τονίζει ότι η προσφορά για άσυλο δεν αντικατοπτρίζει την πολιτική θέση της χώρας του, αλλά αποτελεί μια προσωπική προσφορά.

    Ασυλο και από τον Ταλαμπάνι στη γυναίκα του Χουσεΐν

    Παράλληλα, ο Τζαλάλ Ταλαμπάνι, ηγέτης της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν, μια από τις δύο μεγαλύτερες κουρδικές παρατάξεις στο Ιράκ, σε σημερινή του συνέντευξή δήλωσε ότι προσφέρει άσυλο στη σύζυγο και την κόρη του Σαντάμ Χουσεΐν.

    Ο Τζαλάλ Ταλαμπάνι, ερωτηθείς από το τουρκικό κανάλι NTV, υποστήριξε ότι έλαβε μήνυμα από ένα φίλο για την τύχη της συζύγου του Σαντάμ Χουσεΐν και της οικογένειάς του χωρίς να αποκαλύψει το περιεχόμενό του.

    Επίσης, αρνήθηκε να αποκαλύψει που βρίσκονται, ενώ τόνισε ότι δεν έχει καμία πληροφόρηση για την τύχη του πρώην Ιρακινού ηγέτη και των δύο γιων του.

    Αγνωστη παραμένει μέχρι σήμερα η τύχη του Σαντάμ Χουσεΐν, ο οποίος βρίσκεται επικεφαλής στην λίστα με τους 55 Ιρακινούς αξιωματούχους που καταζητούνται από τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν συλλάβει περίπου 20 καταζητούμενους, μεταξύ των οποίων ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τάρεκ Αζίζ.

    [21] Βοήθεια ΝΑΤΟ στην Πολωνία

    21/5/2003 5:37:00 μμ

    Οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ συμφώνησαν ομόφωνα την Τετάρτη να παράσχουν στην Πολωνία την επιμελητειακή υποστήριξη που επιζητούσε, προκειμένου να διοικήσει τη "ζώνη σταθεροποίησης" την οποία της εμπιστεύθηκαν οι ΗΠΑ στο Ιράκ. Κατά την εβδομαδιαία σύσκεψη στις Βρυξέλες, ο γ.γ. της Συμμαχίας Τζορτζ Ρόμπερτσον σημείωσε ότι οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των 19 χωρών μελών ανέθεσαν στις στρατιωτικές αρχές της Συμμαχίας να μελετήσουν τους τρόπους παροχής μιας τέτοιας υποστήριξης. Η Πολωνία, που την προηγούμενη εβδομάδα είχε ζητήσει μία επιμελητειακή υποστήριξη, κυρίως στον τομέα των πληροφοριών και τον στρατιωτικό σχεδιασμό, πρόκειται να διοικήσει ένα τομέα στο Νότιο Ιράκ, στο πλαίσιο μιας δύναμης σταθεροποίησης ad hoc, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

    Ικανοποίηση των ΗΠΑ για την απόφαση του ΝΑTO

    Στο μεταξύ, την ικανοποίησή τους για την απόφαση του ΝΑΤΟ να παράσχει επιμελητειακή υποστήριξη στην Πολωνία, εξέφρασαν οι ΗΠΑ, που υπογράμμισαν ότι η Συμμαχία ''ξεπέρασε'' πλέον τις διαιρέσεις της.

    "Η σημερινή απόφαση θα επιτρέψει να αναμιχθεί το ΝΑΤΟ στο Ιράκ", τόνισε ο Αμερικανός πρεσβευτής στο ΝΑΤΟ Νίκολας Μπερνς, που δεν απέκλεισε έναν ευρύτερο ρόλο της Συμμαχίας στο μέλλον.

    Η απόφαση του ΝΑΤΟ να πάει στο Αφγανιστάν και στη συνέχεια αποδεχόμενο σήμερα να διαδραματίσει ένα ρόλο στο Ιράκ, το ΝΑΤΟ ξεπέρασε την κρίση που το είχε κλονίσει το Φεβρουάριο, δήλωσε ο Αμερικανός διπλωμάτης, εκφράζοντας, παράλληλα, την ικανοποίησή του για την ομόφωνη απόφαση των συμμάχων, στους οποίους περιλαμβάνονται η Γαλλία και η Γερμανία.

    [22] Τον Ιούλιο η ανάδειξη προσωρινής κυβέρνησης στο Ιράκ

    21/5/2003 5:17:00 μμ

    Με περισσότερο από έναν μήνα καθυστέρηση θα πραγματοποιηθεί η ιρακινή εθνική διάσκεψη για την ανάδειξη της προσωρινής κυβέρνησης της χώρας, σύμφωνα με δηλώσεις του Αμερικανού πολιτικού διοικητής στο Ιράκ Πολ Μπρέμερ ''Συνεχίζουμε το διάλογο με ιρακινούς ηγέτες, συναντιόμαστε μαζί τους καθημερινά'', τόνισε ο Μπρέμερ προς τους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε μία ανακαινισμένη φυλακή στο κέντρο της Βαγδάτης. Ερωτηθείς πότε θα διεξαχθεί η εθνική διάσκεψη ,ο Μπρέμερ απάντησε: ''Δεν νομίζω ότι θα γίνει τον Ιούνιο. Συζητάμε τώρα την διεξαγωγή μίας εθνικής διάσκεψης κάπου μέσα στον Ιούλιο''. Όταν πιέστηκε, διατύπωσε την εκτίμηση ότι η διάσκεψη θα διεξαχθεί στα μέσα Ιουλίου, αλλά αρνήθηκε να δεσμευθεί σε μία ημερομηνία.

    Ο Μπρέμερ, συνοδευόμενος από τον πρώην διοικητή της αστυνομίας της Νέας Ύόρκης, έφθασε στη Βαγδάτη την Τετάρτη και επισήμανε ότι η αστυνομική δύναμη των περίπου 8.000 ανδρών που υπάρχει σήμερα στην ιρακινή πρωτεύουσα πρέπει να αυξηθεί, αλλά παρατήρησε ότι όσοι θα προσληφθούν θα πρέπει να εξεταστούν για τις σχέσεις τους με το κόμμα Μπάαθ του Σαντάμ Χουσεΐν.

    Ο Αμερικανός πολιτικός διοικητής πρόσθεσε ότι οι συμμαχικές δυνάμεις θα παραμείνουν στο Ιράκ μόνο όσο διάστημα είναι αναγκαίο.

    [23] Ενδεχόμενη επιστροφή των επιθεωρητών στο Ιράκ

    21/5/2003 4:22:00 μμ

    Την επιστροφή των επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στο Ιράκ με περιορισμούς προσφέρθηκαν να επιτρέψουν οι ΗΠΑ, δύο μήνες μετά την αναχώρησή τους από τη χώρα στις παραμονές του πολέμου, για να ελέγξουν μια πυρηνική εγκατάσταση που λεηλατήθηκε, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η συγκεκριμένη υπηρεσία του ΟΗΕ. Η ΙΑΕΑ διευκρίνισε πως έχει συνομιλίες με τις ΗΠΑ σχετικά με τις λεπτομέρειες της διοργάνωσης μιας περιορισμένης αποστολής σε μια πυρηνική εγκατάσταση.

    Η Ουάσινγκτον δήλωσε την Τρίτη για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο πως οι εμπειρογνώμονες της ΙΑΕΑ θα μπορούσαν ενδεχομένως να επιστρέψουν στο Ιράκ.

    ''Αυτή τη στιγμή συζητάμε με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με την επιστροφή των αποστολών της ΙΑΕΑ στο κέντρο πυρηνικών ερευνών στην Τουάιτα'', δήλωσε προς το Ρόιτερ ο εκπρόσωπος της ΙΑΕΑ Μαρκ Γκβοζντέτσκι.

    Η υπηρεσία είχε επανειλημμένα καλέσει τις ΗΠΑ να επιτρέψει την επιστροφή των εμπειρογνωμόνων της στο Ιράκ για να ελέγξουν την κατάσταση των ραδιενεργών υλικών, ειδικά μετά τις αναφορές για λεηλασίες στο κέντρο πυρηνικών ερευνών της Τουάιτα.

    ''Ο λόγος για τον οποίο θα έπρεπε να είμαστε εκεί είναι ότι εμείς ξέρουμε τι υπάρχει εκεί. Η αμερικανική αποστολή μας ενημέρωσε επισήμως σήμερα το πρωί γι' αυτή την πληροφορία'', δήλωσε ο Γκβοζντέτσκι.

    Πηγή της ΙΑΕΑ δήλωσε πως η υπηρεσία περιμένει να επιβεβαιωθεί γραπτώς η προσφορά των Ηνωμένων Πολιτειών.

    [24] ''Κόντρα'' για το ρόλο των τραπεζών στην αποκρατικοποίηση του Χ.Α.

    21/5/2003 7:43:00 μμ

    Όποιος βούλεται μπορεί να συμμετάσχει στη διαδικασία αποκρατικοποίησης του Χρηματιστηρίου. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, απαντώντας στην εκτίμηση ότι η διάθεση του 35% της ΧΑΑ ΑΕ που διαθέτει το Δημόσιο, μέσω των τραπεζών, θα οδηγήσει σε "μονοκρατορία" του τραπεζικού συστήματος. Μιλώντας κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου με τίτλο "Ίδρυση και εποπτεία χρηματιστηρίων και οργανωμένων αγορών, νέες αρμοδιότητες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και τροποποιήσεις χρηματιστηριακής νομοθεσίας", ο κ. Χριστοδουλάκης είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια πρόταση ομίλου τραπεζών, οι οποίες θα διαθέσουν το 35% που κατέχει σήμερα το ελληνικό Δημόσιο.

    Αλογοσκούφης: Ενισχύεται ο ρόλος των τραπεζών

    "Δεν υπάρχει ούτε δέσμευση, ούτε συμφωνία, ούτε στόχος του ομίλου αυτού να κρατήσουν οι ίδιοι το 35%, αλλά εγγυώνται την απορρόφησή του", είπε ο κ. Χριστοδουλάκης και πρόσθεσε: "Η αποκρατικοποίηση απευθύνεται σε όλους, δηλαδή στους υπάρχοντες μετόχους, στην Ένωση Εισηγμένων, στο ΣΜΕΧΑ, στους κατόχους προμετόχων και σε κάθε ενδιαφερόμενο".

    Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο βουλευτής της ΝΔ Α' Αθηνών Γ. Αλογοσκούφης είπε ότι η κυβέρνηση συμπεριφέρεται όπως στην περίπτωση "του εγκλήματος της Σοφοκλέους" που ενώ πριν κόμπαζε για τις επιτυχίες, μετά έλεγε στους επενδυτές "ας προσέχατε". Έτσι και "τώρα που αρχίζουν και κλείνουν επιχειρήσεις, τους λέει ας προσέχατε".

    Αναλύοντας τους λόγους που η ΝΔ καταψηφίζει το νομοσχέδιο, είπε ότι "ενισχύεται ο ρόλος των τραπεζών", καθώς, αφού η κυβέρνηση επέτρεψε τη δημιουργία "ολιγοπωλιακής συγκέντρωσης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα" με την κυριαρχία τεσσάρων τραπεζών, τώρα τους δίδει τη δυνατότητα να διαθέσουν εκείνες το ποσοστό που κατέχει το Δημόσιο στο Χρηματιστήριο.

    "Είναι δυνατόν να πιστέψει κανείς ότι θα έχουν την πλειοψηφία των μετοχών και δεν θα επιδιώξουν να διορίσουν ένα διοικητικό συμβούλιο της αρεσκείας τους;", αναρωτήθηκε ο κ. Αλογοσκούφης.

    Ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης είπε ότι, παρότι η κυβέρνηση ψήφισε αρκετούς νόμους για τη διαφάνεια και τον έλεγχο των εισηγμένων επιχειρήσεων, "δεν διασφαλίστηκε τίποτα" και ο ελληνικός λαός "γνωρίζει στο πετσί του πολύ καλά και τη διαπλοκή αλλά και τους διαπλεκόμενους".

    Ο βουλευτής του ΣΥΝ Π. Λαφαζάνης έθεσε θέμα για τους εργαζόμενους στην Χρηματιστήριο ΑΕ μετά την ιδιωτικοποίησή της.

    Όπως, πάντως, απάντησε ο παριστάμενος υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Χρ. Πάχτας, "κανείς δεν θα χάσει τη δουλειά του".

    [25] Νομοσχέδιο διαχείρισης εκλογικών δαπανών των ΟΤΑ

    21/5/2003 4:46:00 μμ

    Ανώτατο όριο εκλογικών δαπανών για τους υποψήφιους νομάρχες, δημάρχους και νομαρχιακούς και δημοτικούς συμβούλους, θεσπίζεται με σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της διαφάνειας και ελέγχου των ΟΤΑ, κατά το πρότυπο των εθνικών εκλογών. Το βασικό σημείο του νομοσχεδίου είναι η θέσπιση διαχειριστή των οικονομικών για κάθε εκλογικό συνδυασμό, ο οποίος ορίζεται από τον επικεφαλής του συνδυασμού και γνωστοποιείται στην Επιτροπή Ελέγχου Δαπανών. Η θέση του διαχειριστή είναι υποχρεωτική, ενώ σε αντίθετη περίπτωση, ο συνδυασμός δεν μπορεί να συμμετέχει στις εκλογές.

    Με το ίδιο νομοσχέδιο θέτονται τα όρια των δαπανών για τους υποψήφιους νομαρχιακούς και δημοτικούς συμβούλους τα οποία κυμαίνονται από 5.000 και φθάνουν τα 40.000 ευρώ για το Δήμο Αθηναίων, ενώ για τους υποψήφιους δήμαρχους και νομάρχες Αθηνών μέχρι 60.000 ευρώ.

    Με το νομοσχέδιο καταργούνται τα προσωπικά εκλογικά κέντρα, ενώ επιτρέπεται η λειτουργία ενός εκλογικού κέντρου για κάθε δημοτικό συνδυασμό και τρία για κάθε νομαρχιακό.

    Απαγορεύονται τα πανό, αεροπανό, αφίσες και φωτογραφίες σε δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους καθώς και η διακίνηση κάθε μορφής ένθετων φυλλαδίων μέσω του Τύπου ή μέσω καταστημάτων δημοσίων υπηρεσιών.

    Ο έλεγχος των οικονομικών των συνδυασμών και των υποψηφίων ανατίθεται σε Επιτροπή Ελέγχου που θα εδρεύει σε κάθε νομό από τον ΓΓ της Περιφέρειας και η οποία ενεργεί ως ειδικό όργανο. Μετά τη σύνταξη των εκθέσεων των Επιτροπών Ελέγχου και εφόσον διαπιστωθούν παραβάσεις μπορούν να επιβληθούν κυρώσεις που φθάνουν έως και την έκπτωση του αιρετού.

    Ανακοινώνοντας και τη διαδικασία προληπτικών ελέγχων των δαπανών των ΟΤΑ, ο υπουργός Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδης, δήλωσε πως ο νέος ρόλος της Αυτοδιοίκησης με ενισχυμένες αρμοδιότητες και ευθύνες καθιστά αναγκαία την πλήρη διαφάνεια της οικονομικής διαχείρισης των Νομαρχιών και των Δήμων.

    Ετσι, με νομοθετική ρύθμιση θεσπίζεται υποχρεωτικός προληπτικός έλεγχος από 1-1-04 για όλους τους νομούς και δήμους άνω των 5.000 κατοίκων, ενώ ο κατασταλτικός έλεγχος θα είναι δειγματοληπτικός και θα γίνεται κάθε 4 χρόνια.

    Καμία οικονομική συναλλαγή των Νομαρχιών και των Δήμων δεν θα εκτελείται αν κατά τον προληπτικό έλεγχο που θα διενεργείται σε όλη τη διάρκεια του έτους, το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν πιστοποιεί τη νομιμότητά τους.

    Προκειμένου να ανταποκριθεί σ' αυτό το έργο το Ελεγκτικό Συνέδριο, δημιουργούνται συνολικά 213 νέες θέσεις με ειδικό προσωπικό κυρίως οικονομικής κατεύθυνσης, το οποίο θα έχει και ανακριτικές αρμοδιότητες. Από το οικονομικό έτος 2004 υποβάλλονται ετησίως αντίγραφα των απολογισμών των ΟΤΑ α' και β' βαθμού και θα γίνεται ο προβλεπόμενος έλεγχος.

    [26] Απλοποίηση διαδικασιών επιστροφής φόρου εισοδήματος

    21/5/2003 4:36:00 μμ

    Απλοποιούνται οι διαδικασίες επιστροφής του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, με αποτέλεσμα σε βασικές περιπτώσεις η επιστροφή του φόρου να γίνεται πιο γρήγορα στους φορολογούμενους. Αυτό προβλέπεται σε απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Φωτιάδη.

    Ειδικότερα οι περιπτώσεις στις οποίες απλοποιούνται οι διαδικασίες είναι οι ακόλουθες:

    1) Όταν προκύπτει επιστροφή φόρου εισοδήματος από προκαταβολή φόρου που είχε γίνει το προηγούμενο έτος. Μέχρι τώρα οι φορολογούμενοι αυτοί ελέγχονταν από τις ΔΟΕ. Ο έλεγχος αυτός διαρκούσε από έναν έως πέντε μήνες με αποτέλεσμα να υπάρχει καθυστέρηση στην επιστροφή.

    Στην απόφαση του υπουργείου Οικονομικών προβλέπεται ότι από τώρα και στο εξής ο έλεγχος θα γίνεται μηχανογραφικά και οι επιταγές επιστροφής του φόρου θα στέλνονται απ' ευθείας στους δικαιούχους.

    2) Όταν ο φορολογούμενος που δικαιούται την επιστροφή, έχει εκπρόθεσμη βεβαιωμένη οφειλή προς το Δημόσιο. Μέχρι σήμερα οι διαδικασίες συμψηφισμού των ποσών αυτών διαρκούσαν τρεις-τέσσερις μήνες.

    Από τώρα και στο εξής η διαφορά του φόρου θα επιστρέφεται στο δικαιούχο σε διάστημα δέκα ημερών. Στις περιπτώσεις αυτές υπάγονται κατά μέσο όρο κάθε χρόνο 95.000 φορολογούμενοι.

    [27] Ζητά τη συντηρητική κατάσχεση περιουσίας Περατικού

    21/5/2003 7:02:00 μμ

    Τη συντηρητική κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων του Μιχάλη Περατικού μέχρι του ποσού των 900.000 δολαρίων Καναδά, ζήτησε σήμερα με αίτησή της στο Πρωτοδικείο Πειραιά η εταιρεία με έδρα τον Καναδά ''Καλογεράτος και Μάστερ Σαν Πλάιζ''. Η ξένη εταιρεία, στην οποία συμμετέχει και Έλληνας επιχειρηματίας, σύμφωνα με την αίτησή της που θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες από το τμήμα ασφαλιστικών μέτρων του Πρωτοδικείου Πειραιά, είχε προμηθεύσει για τα 13 δεξαμενόπλοια του ομίλου Περατικού διάφορα ναυτιλιακά είδη για τα οποία δεν εξοφλήθηκε. Σύμφωνα με ναυτιλιακούς κύκλους, οι προσφυγές στην ελληνική δικαιοσύνη κατά του ομίλου από διάφορες προμηθεύτριες εταιρείες -ελληνικές και ξένες- θα αυξηθούν τις επόμενες ημέρες.

    [28] Οχι στο βοδινό από Καναδά λένε ΗΠΑ και Ιαπωνία

    21/5/2003 5:09:00 μμ

    Δυο χώρες, οι ΗΠΑ και Ιαπωνία, παγώνουν προσωρινά την εισαγωγή βοδινού κρέατος από τον Καναδά, μετά την ανακοίνωση της Καναδικής Ομοσπονδίας Εξαγωγών βοδινού, ότι εντοπίσθηκε κρούσμα της νόσου των τρελών αγελάδων σε ένα ζώο στην επαρχία Αλμπέρτα. Όπως έγινε γνωστό, το γεγονός διαπιστώθηκε πριν από λίγες μέρες, ενώ το τεστ έγινε στις 31 Ιανουαρίου. Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο Καναδός υπουργός Υγείας. "Το ζώο δεν εισήχθη στην τροφική αλυσίδα'' είπε, τονίζοντας ότι το κοπάδι στο οποίο ανήκε έχει ήδη τεθεί σε καραντίνα. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι όλα τα ζώα του κοπαδιού θα εξολοθρευτούν μόλις ληφθούν τα απαραίτητα δείγματα.

    Αμεση η αντίδραση

    Το κρούσμα, καταγράφηκε σε αγελάδα ηλικίας 8 ετών.

    Λίγο μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης της Οτάβας, οι ΗΠΑ απαγόρευσαν προσωρινά την εισαγωγή κρέατος και προϊόντων από βοοειδή από τον Καναδά.

    Την απαγόρευση των εισαγωγών καναδικού βοδινού κρέατος, ανακοίνωσε και η Ιαπωνία.

    "Για να βεβαιωθούμε πως η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια δεν θα περάσει στη χώρα μας εκδώσαμε μία άμεση διαταγή απαγόρευσης εισαγωγής καναδικών αγελάδων και αμνοεριφίων καθώς και προϊόντων του κρέατός τους, των οργάνων τους κι άλλων παραγώγων τους", τονίζεται σε ανακοίνωση του ιαπωνικού υπουργείου Υγείας.

    [29] SARS: Νέα κρούσματα και θάνατοι

    21/5/2003 5:00:00 μμ

    Στην Ταϊβάν και σήμερα η επιδημία της άτυπης πνευμονίας παρουσιάζει έξαρση, με 35 νέα κρούσματα, όχι όμως και αύξηση των θανάτων. Στο Πεκίνο αναφέρθηκαν δύο ακόμα νεκροί, ενώ 12 άνθρωποι μολύνθηκαν από τον ιό. Στο Χονγκ Κονγκ ανακοινώθηκε ότι δύο ακόμη άνθρωποι υπέκυψαν στη νόσο και ένας ακόμη μολύνθηκε. Την ίδια ώρα αυξάνεται και ο αριθμός των ατόμων που έχουν αποθεραπευτεί, τόσο στην Κίνα όσο και στο Χονγκ Κονγκ, δύο χώρες που μπορούν πλέον να μιλούν για σταθερή μείωση των κρουσμάτων και των θανάτων. Μετά τον Καναδά και το Βιετνάμ, ήρθε η ώρα να αποσυρθούν και οι Φιλιππίνες από τη λίστα των χωρών υψηλού κινδύνου, αφού, σύμφωνα με τα κριτήρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, πέρασαν 20 ημέρες χωρίς να αναφερθούν νέα θύματα. Στη Σιγκαπούρη, η οποία ήθελε μόλις μία ακόμα ημέρα χωρίς νέα κρούσματα, για να βγει από τη λίστα επικινδυνότητας, τα σκληρά μέτρα παραμένουν σε ισχύ. Και σήμερα επιβλήθηκε πρόστιμο σε 11 πολίτες, καθώς παραβίασαν την απαγόρευση να φτύνουν δημόσια.

    Επεκτείνεται η ταξιδιωτική οδηγία για όλη την Ταϊβάν

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη πως επεκτείνει την ταξιδιωτική οδηγία της για όλη την Ταϊβάν, ενώ μέχρι τώρα η σύσταση ίσχυε μόνο για την πρωτεύουσα Ταϊπέι. ''Μετά από εκτιμήσεις για την κατάσταση των κρουσμάτων του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS-άτυπη πνευμονία), ο Π.Ο.Υ. συστήνει σε όσους σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στις επαρχίες της Ταϊβάν να αναβάλουν τα ταξίδια τους, εκτός από αυτά που είναι απολύτως αναγκαία'', επισημαίνεται στην ανακοίνωση της οργάνωσης.

    Ο Π.Ο.Υ. που εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία στις 8 Μαΐου μόνο για την Ταϊπέι, πήρε την τελευταία απόφαση βασιζόμενη σε πληροφορίες για εξάπλωση της επιδημίας πέραν της πρωτεύουσας.

    Εξιτήριο για την αεροσυνοδό - Ακούσια δημοσιοποίηση φωτογραφία της

    Η 23χρονη Νοτιοαφρικανή αεροσυνοδός για την οποία υπήρξαν ενδείξεις ότι είχε "χτυπηθεί" από την άτυπη πνευμονία αλλά τελικά οι εξετάσεις της στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο βγήκαν αρνητικές στον ιό, αναμένεται να πάρει εξιτήριο την ερχόμενη Παρασκευή.

    Η εφημερίδα ESPRESSO της Τετάρτης δημοσιεύει φωτογραφία της 23χρονης αεροσυνοδού καθώς και συνέντευξη της την οποία, όμως, η ίδια η γυναίκα αρνείται ότι έδωσε, σύμφωνα με έγγραφο του διοικητή του νοσοκομείου.

    Εξαιτίας αυτού του περιστατικού, ο υπουργός Υγείας και Πρόνοιας Κώστας Στεφανής διέταξε κατεπείγουσα Ένορκη Διοικητική Εξέταση (Ε.Δ.Ε.) για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες παραβιάστηκαν τα δικαιώματα της ασθενούς και οι κανόνες ασφαλείας του ιδρύματος.

    Κανένα κορύσμα στη χώρα μας

    Στην Ελλάδα οι Αρχές βρίσκονται πάντα σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε κρούσμα SARS.

    Πρωτοβουλία Σάμου

    Στο μεταξύ, σύσκεψη με θέμα την άτυπη πνευμονία και τα προληπτικά μέτρα που λαμβάνονται στο νομό, έγινε στην Σάμο με πρωτοβουλία του Νομάρχη Μαν. Κάρλα. Στην σύσκεψη πήραν μέρος η Επιτροπή Λοιμώξεων του Νοσοκομείου, ο Λιμενάρχης, ο πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων, το Τμήμα Υγιεινής της ΝΑ, υπεύθυνοι της Ολυμπιακής κα. Από την συζήτηση που έγινε προέκυψε ότι όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι ενημερωμένες για τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν, έχει ετοιμαστεί πρόχειρος χώρος υποδοχής πιθανού κρούσματος, στην παλιά Νοσοκομειακή Σχολή και υπάρχουν όλα τα κατάλληλα υγειονομικά υλικά. Στο λιμάνι Σάμου οι επισκέπτες που έρχονται μέσω Τουρκίας παίρνουν έντυπο που τους ενημερώνει και τους ζητά σε περίπτωση αδιαθεσίας να απευθυνθούν άμεσα στο νοσοκομείο. Το αεροδρόμιο Σάμου δεν δέχεται άτομα από την Ανατολή ωστόσο τοποθετούνται πινακίδες με οδηγίες για τους επιβάτες. Όσον αφορά στο θάλαμο αρνητικής πίεσης δεν υπάρχει στο νοσοκομείο και από ό,τι δήλωσε ο Νομάρχης, κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται. Εξάλλου θα υπάρξει και δεύτερη σύσκεψη με εκπροσώπους της Αστυνομίας, του Τελωνείου, των Ξενοδόχων και ενοικιαζόμενων δωματίων κα προκειμένου να υπάρξουν συντονισμένες προληπτικές ενέργειες από όλους τους φορείς του νησιού.

    [30] Η πρώτη διεθνής συνθήκη κατά του καπνίσματος

    21/5/2003 4:46:00 μμ

    Την πρώτη διεθνή συνθήκη κατά του καπνίσματος, υιοθέτησαν την Τετάρτη τα 192 κράτη-μέλη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ), κατά την ετήσια γενική συνέλευση της στη Γενεύη. Πρόκειται για την πρώτη διεθνή συνθήκη για τη δημόσια υγεία, που προβλέπει την πιθανή απαγόρευση του διαφήμισης των τσιγάρων με σκοπό να ''πάψει'' μια συνήθεια που σκοτώνει περίπου πέντε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Καμιά χώρα δεν αντιτίθεται στη συνθήκη αυτή, το κείμενο της οποίας ολοκληρώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, μετά από τρία χρόνια σκληρών διαπραγματεύσεων.

    Αντιδράσεις από τις καπνοβιομηχανίες

    Η συνθήκη αυτή είναι προς υπογραφή και επικύρωση από τα κράτη-μέλη και θα τεθεί σε ισχύ μόλις επικυρωθεί από 40 κράτη.

    ''Είναι μια νίκη της διεθνούς συνεργασίας για την προώθηση της δημόσιας υγείας. Σήμερα ενεργούμε για να σώσουμε δισεκατομμύρια ζωές και να προστατεύσουμε την υγεία του κόσμου για τις γενιές που ακολουθούν. Είναι μια ιστορική στιγμή'', τόνισε χαρακτηριστικά η απερχόμενη γενική διευθύντρια της ΠΟΥ Γκρο Χάρλεμ Μπρούντλαντ.

    Ωστόσο, η κ. Μπρούντλαντ υπογράμμισε ότι τα κράτη-μέλη θα πρέπει να επικυρώσουν το κείμενο το ταχύτερο και να το χρησιμοποιήσουν ως βάση για τη δική τους εθνική νομοθεσία για την καταπολέμηση του καπνίσματος.

    Στόχος της συνθήκης της ΠΟΥ για τον έλεγχο του καπνίσματος είναι η μείωση του ποσοστού θνησιμότητας εξαιτίας του καπνίσματος: 4,9 εκατομμύρια θάνατοι κάθε χρόνο από καρκίνο, καρδιοαγγειακές νόσους και άλλες ασθένειες που οφείλονται στο κάπνισμα.

    Σύμφωνα με την ΠΟΥ, ο θλιβερός απολογισμός θα φθάσει τα 10 εκατομμύρια έως το 2020, με το 70% των θυμάτων στις αναπτυσσόμενες χώρες.

    Η σύμβαση περιορίζει ή και απαγορεύει τη διαφήμιση προϊόντων καπνού, επιβάλλει την αναγραφή πάνω στα πακέτα των τσιγάρων την προειδοποίηση για τους κινδύνους του καπνίσματος.

    Επίσης, προβλέπει την απαγόρευση της πώλησης προϊόντων καπνού στους ανήλικους, τη συμπεριφορά της εξάρτησης και την υιοθέτηση μέτρων κατά του λαθρεμπορίου προϊόντων καπνού.

    Στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, οι προσπάθειες της ΠΟΥ συνάντησαν τις πολύ ισχυρές αντιδράσεις των καπνοβιομηχανιών, σε τέτοιο βαθμό που ανώτατοι αξιωματούχοι της υπηρεσίας του ΟΗΕ είχαν καταγγείλει τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη των καπνοβιομηχανιών, ώστε να ανατραπεί η πρωτοβουλία αυτή.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία και η Ιαπωνία ήραν την τελευταία στιγμή τις επιφυλάξεις που διατηρούσαν όσον αφορά το κείμενο της συνθήκης.

    [31] Νέος γεν. διευθυντής Π.Ο.Υ

    21/5/2003 6:16:00 μμ

    Ο Nοτιοκορεάτης Γιόνγκ Γουκ Λι διορίστηκε επισήμως νέος γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), σήμερα κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης της οργάνωσης. Ο 58χρονος Γιονγκ Γουκ Λι επελέγη τον Ιανουάριο ως αντικαταστάτης της Γκρο Χάρλεμ Μπρούντλαντ και ο διορισμός του επικυρώθηκε σήμερα από τα 192 κράτη-μέλη της ΠΟΥ. Η πενταετής θητεία του θα αρχίσει στις 21 Ιουλίου. Είναι ο πρώτος Νοτιοκορεάτης που αναλαμβάνει γενικός διευθυντής της ΠΟΥ και ο δεύτερος Ασιάτης. Μέχρι σήμερα ο Γιονγκ ήταν επικεφαλής του προγράμματος ''Τέλος στη φυματίωση'' της οργάνωσης.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 21 May 2003 - 17:01:20 UTC