Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-05-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δριμεία επίθεση Σημίτη κατά της ΝΔ
  • [02] Η απάντηση της Αθήνας στους Τούρκους στρατηγούς
  • [03] Αθήνα - Λευκωσία συνεχίζουν τις προσπάθειες για επίλυση
  • [04] Συνάντηση Τ. Παπαδόπουλου - Κ. Καραμανλή
  • [05] Βολές Μητσοτάκη από τη Βουλή για Χρηματιστήριο, Κόκκαλη
  • [06] Ανησυχεί ο ΟΗΕ για τη νομοθεσία της ΕΕ για τους πρόσφυγες
  • [07] Κυρώθηκε από τη Βουλή η συμφωνία ΠΓΔΜ-ΕΕ
  • [08] Οικονομική βοήθεια της Ε.Ε στην Αλγερία
  • [09] Φόβος και πανικός από το νέο σεισμό στην Αλγερία
  • [10] Θύμα τροχαίου ο Ράμσφελντ
  • [11] Καταγγελία της Επιτροπής Δημοσιογράφων προς τις ΗΠΑ
  • [12] Champions League: Κορυφώνεται η αγωνία
  • [13] Βοσνία: Κυπελλούχος η Ζελέζνιτσαρ
  • [14] Πέθανε ο μουσικοσυνθέτης Λουτσιάνο Μπέριο

    [01] Δριμεία επίθεση Σημίτη κατά της ΝΔ

    27/5/2003 9:30:00 μμ

    Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός κατά της "νεοδεξιάς", όπως αποκάλεσε τη ΝΔ, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ. "Η ΝΔ, προσπαθεί να περάσει λαθραία, χωρίς κοινωνικό έλεγχο τις νεοφιλελεύθερες αποσκευές της από το τελωνείο της κάλπης'' είπε χαρακτηριστικά και κατήγγειλε κοινή επίθεση κατά της κυβέρνησης από επιχειρηματικά συμφέροντα και τη συντηρητική παράταξη, με στόχο την ανατροπή και τη μη ολοκλήρωση του έργου της. Δεσμεύτηκε ότι θα οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2004, και ζήτησε από όλους δουλειά, συσπείρωση, αγώνα και ευθύνη. Με σκληρή γλώσσα απάντησε ο Κώστας Καραμανλής.

    Κατήγγειλε συνεργασία επιχειρηματικών συμφερόντων και Ν.Δ.

    Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι υπάρχουν προβλήματα όπως η ανεργία, επισήμανε ωστόσο ότι απέναντι στη δημαγωγία και την υπερβολή η κυβέρνηση εκδηλώνει το έμπρακτο ενδιαφέρον της για την ενίσχυση των αδύναμων της κοινωνίας μας.

    Σχολιάζοντας το κλίμα σκανδαλολογίας ο κ. Σημίτης σημείωσε ότι πίσω από όλα αυτά κρύβονται τα επιχειρηματικά συμφέροντα που θέλουν να ανατρέψουν την κυβέρνηση και οι πραγματικά διαπλεγμένοι με την συντηρητική παράταξη.

    Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στη ΝΔ για την οποία τόνισε ότι είναι καθηλωμένη στο χθες, και εκδηλώνει μια αγωνιώδη προσπάθεια να κρύψει τα ακραία δεξιά στοιχεία της.

    Για ΣΕΒ - Ασφαλιστικό

    Ο πρωθυπουργός περιέλαβε στους στόχους της επίθεσής του και την ηγεσία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, από την οποία εκπορεύτηκε ο ισχυρισμός περί διπλασιασμού της ανεργίας.

    "Είναι ένας ισχυρισμός ο οποίος θα εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες", τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι επιδίωξη είναι η πλήρης απορύθμιση της αγοράς εργασίας.

    Ο κ. Σημίτης απέρριψε τις προτάσεις για την απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων και όπως τόνισε τέτοια μέτρα επιφέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα, γιατί διαταράσσουν βίαια την κοινωνική ειρήνη και υπονομεύουν την κοινωνική συνοχή.

    "Αυτές", πρόσθεσε, "είναι οι απόψεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και όχι του ΠΑΣΟΚ".

    Ο πρωθυπουργός έκλεισε και την συζήτηση που άρχισε τις τελευταίες ημέρες σχετικά με το ενδεχόμενο νέων αλλαγών στο Ασφαλιστικό, με προτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    "Το Ασφαλιστικό", όπως είπε ο πρωθυπουργός, "η κυβέρνηση το έχει λύσει".

    Σημείωσε ότι οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφορούν στην επίλυση του Ασφαλιστικού μέχρι το 2050, ενώ όπως είπε η κυβέρνηση έχει λύσει το Ασφαλιστικό μέχρι το 2030 ή μέχρι το 2040 και δεν υπάρχει κανένας λόγος να αρχίσει να ασχολείται με την επίλυσή του μέχρι το 2050,όταν οι αλλαγές είναι ραγδαίες τα τελευταία χρόνια και μάλιστα στην Ελλάδα είχαμε μεγάλη αύξηση του αριθμού των ξένων μεταναστών, οι οποίοι άλλαξαν και τα δημογραφικά δεδομένα της χώρας.

    Και μέσα και έξω πάμε καλά

    Ο κ. Σημίτης δεν άφησε αναπάντητο και τον ισχυρισμό, σύμφωνα με τον οποίο ''έξω πάμε καλά, μέσα δεν πάμε καλά''.

    Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός δεν υπάρχει το έξω και το μέσα με ασύνδετες επιδόσεις. Αν μια χώρα έχει οικονομία σε κρίση, τότε αυτό έχει αντίκτυπο και στις διεθνείς σχέσεις της και το αντίστροφο, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

    Χαρακτήρισε, δε, παραπλανητική την εικόνα του μέσα πάμε άσχημα, τονίζοντας ότι είναι μία βολική διέξοδος για όσους δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τεκμηριωμένα την άρνησή τους να αναγνωρίσουν τις ποιοτικές μεταβολές που έγιναν.

    "Οι ίδιοι", πρόσθεσε, "όταν κάναμε την προσπάθεια να ενταχθούμε στην ΟΝΕ, μας έλεγαν ότι μέσα πάμε καλά, ενώ έξω δεν πάμε. Τώρα λένε ακριβώς το αντίθετο", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

    Αντιδράσεις κομμάτων

    Αιχμηρή ήταν η αντίδραση του προέδρου της ΝΔ στις καταγγελίες του πρωθυπουργού.

    "Ο Κ. Σημίτης, πορεύεται με τον κακό σύμβουλο του πανικού και αρνείται πεισματικά να δει και να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα" είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι οι πολίτες αξιολογούν την πολιτική του Κώστα Σημίτη ως αντιλαϊκή και αναποτελεσματική, και σημείωσε πως η πολιτική της κυβέρνησης έχει ταυτιστεί με την ανεργία, την ακρίβεια, τα λουκέτα στις επιχειρήσεις, την ανικανότητα και τη διαφθορά, με την οικονομική καταστροφή ενάμιση εκατομμυρίου επενδυτών στο Χρηματιστήριο και την απόγνωση του αγροτικού κόσμου.

    Ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι προσπαθεί συνειδητά να σηκώσει διαχωριστικές γραμμές, προκαλώντας πόλωση και διχασμό, μια πολιτική που, όπως είπε, ανήκει στο παρελθόν.

    "Ο πρωθυπουργός ζει στον κόσμο του. Επιμένει να κοιτάζει τον καθρέφτη της εξουσίας και να μην ακούει τη βοή των κοινωνικής πραγματικότητας" δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    "Η κυβερνητική πολιτική πηγαίνει πολύ καλά όσον αφορά στην εξυπηρέτηση της εγχώριας πλουτοκρατίας και όσον αφορά στην εξυπηρέτηση της ευρωπαϊκής μέσω της ελληνικής προεδρίας αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΚΚΕ.

    " Πρόκληση αλλά και εμπαιγμό" χαρακτήρισε από την πλευρά του την ομιλία του Κ. Σημίτη, ο Δημήτρης Τσοβόλας.

    "Φαίνεται, ο κ. Σημίτης, ως προεδρεύων της Ε.Ε., νοιώθει ότι ζει σε άλλη χώρα κι όχι στην Ελλάδα" αναφέρει μεταξύ άλλων στη δήλωσή του.

    [02] Η απάντηση της Αθήνας στους Τούρκους στρατηγούς

    27/5/2003 8:06:00 μμ

    Σαφή απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις των Τούρκων στρατηγών σχετικά με το θέμα των παραβιάσεων, έδωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου. "Δεν απαντώ στους στρατηγούς, άμεσα ή έμμεσα. Συνομιλητής μου είναι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας με τον οποίο έχουμε τακτικές σχέσεις και επαφές" είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το θέμα των παραβιάσεων έχει ήδη συζητηθεί με την τουρκική πολιτική ηγεσία. Νωρίτερα, για αυξημένη προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο έκανε ο Γιάννος Παπαντωνίου και προειδοποίησε ότι ένα θερμό επεισόδιο θα ακυρώσει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Να εγκαταλείψει την πολιτική των απειλών και της διγλωσσίας, κάλεσε την Αγκυρα, μιλώντας κατά την κοινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Γ. Παπανδρέου: Η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. θέλει αλλαγές

    Απευθυνόμενος στην Αγκυρα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Τουρκία έχει μόνο μία επιλογή, να συνεργασθεί με τη χώρα μας και να εγκαταλείψει την πολιτική των απειλών και της διγλωσσίας.

    "Η πράσινη γραμμή της Λευκωσίας χωρίζει την Τουρκία από την Ευρώπη" υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

    Νωρίτερα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι το θέμα των παραβιάσεων έχει συζητηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του και έχει συμφωνηθεί η ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

    Οι τελευταίες εξελίξεις, είπε, στις σχέσεις των δυο χωρών έχουν βελτιώσει πολλούς τομείς, ενώ έχει μειωθεί και η στρατιωτική ένταση.

    Επεσήμανε ωστόσο, ότι αν η Τουρκία θέλει να μπει στην Ε.Ε. θα πρέπει να κάνει κάποιες μεταρρυθμίσεις που έκαναν τόσο η Ελλάδα όσο και άλλες χώρες προκειμένου να ενταχθούν στους κόλπους της.

    Γ. Παπαντωνίου: Χρειάζεται εγρήγορση

    Στο μεταξύ, προβληματισμό προκαλεί στην Αθήνα και η τελευταία εσωτερική πολιτική κρίση στην Τουρκία με την αντιπαράθεση στρατιωτικής - πολιτικής ηγεσίας.

    Σε ερώτηση αν "βλέπει" πραξικόπημα στην Τουρκία ο Γιάννος Παπαντωνίου, απάντησε ότι "δεν θα ήθελε να κάνει τέτοια πρόβλεψη" και "ότι δεν επιθυμεί να κάνει σχόλιο για τα εσωτερικά της Τουρκίας, αν και διαπίστωσε αναντιστοιχία ανάμεσα στην πολιτική που ακολουθεί η τουρκική κυβέρνηση και το τουρκικό στρατιωτικό κατεστημένο.

    Επεσήμανε πάντως ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να παίξει το παιχνίδι της Αγκυρας.

    "Δεν θα παίξουμε το παιχνίδι της έντασης το οποίο θέλει να παίξει η Aγκυρα. Θα είμαστε σταθεροί στις θέσεις μας " είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι χρειάζεται ετοιμότητα και εγρήγρορση για την αντιμετώπιση του οποιοδήποτε ενδεχομένου.

    "Σε μία τέτοια τεταμένη κατάσταση δεν μπορεί να αποκλειστεί το ατύχημα, η παρανόηση, η παρεξήγηση, η κακή ερμηνεία των προθέσεων του άλλου καθώς πολλές από αυτές τις εμπλοκές ασφαλώς εγκυμονούν κινδύνους" είπε.

    Προκαλούν οι στρατηγοί

    Η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις κορυφώθηκε όταν μετά τα αυξημένα περιστατικά παραβιάσων ο Τούρκος αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Χιλμί Οζκιόκ, δήλωσε πως τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη θα συνεχίσουν να πετούν στην περιοχή πληροφόρησης πτήσεων στο Αιγαίο δίχως να παρέχουν σχετικές πληροφορίες και κάνοντας μάλιστα λόγο για διεθνή εναέριο χώρο και όχι ελληνικό.

    Νωρίτερα, τη Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας ανακοίνωσαν τη Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο χώρες.

    Όπως είπε ο Γιώργος Παπανδρέου συμφωνήθηκε να υπάρξει αμοιβαία ανταλλαγή επισκέψεων επιτελικών αξιωματικών των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, αμοιβαίες επισκέψεις μαθητών των παραγωγικών σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων και να γίνει εγκατάσταση γραφείων τηλεϊατρικής μεταξύ δύο στρατιωτικών νοσοκομείων των δύο χωρών.

    Σχετικά με το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων, συμφωνήθηκε να εξεταστεί το ζήτημα από τους πολιτικούς διευθυντές των δύο υπουργείων Εξωτερικών.

    [03] Αθήνα - Λευκωσία συνεχίζουν τις προσπάθειες για επίλυση

    27/5/2003 11:35:00 μμ

    Απόλυτα ικανοποιημένος από τις συζητήσεις και αποφάσεις που λήφθηκαν στην Αθήνα, επέστρεψε στην Κύπρο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος. Σχολιάζοντας την τουρκική θέση για εξεύρεση λύσης μέχρι το 2004, είπε ότι, κατά τον Ερντογάν λύση μπορεί να εξευρεθεί και αύριο, αν υιοθετηθούν οι απόψεις του, οι οποίες ταυτίζονται με αυτές του Ντενκτάς. Νωρίτερα κατά την κοινή συνεδρίαση της ΚΕ και ΚΟ του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στην προσπάθεια Αθήνας Λευκωσίας για επίλυση με βάση το σχέδιο Ανάν και στην ετοιμότητα τους για διαπραγματεύσεις όταν ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών κρίνει ότι υπάρχει χρόνος για επίλυση. "Η πράσινη γραμμή στη Λευκωσία χωρίζει την Αγκυρα από τις Βρυξέλλες", υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και κάλεσε την Τουρκία να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού. " Κάνουμε πρόοδο" υποστήριξε νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, προσθέτοντας ότι αν αρθεί το εμπάργκο κατά της τουρκοκυπριακής κοινότητας η Αγκυρα θα προχωρήσει σε περαιτέρω μέτρα.

    Τ. Παπαδόπουλος: Η επίλυση προς το συμφέρον των Τουρκοκυπρίων

    Καταλύτη για την επίλυση του Κυπριακού χαρακτήρισε την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσος Παπαδόπουλος.

    Όσον αφορά στο σχέδιο Ανάν, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι η κυπριακή πλευρά δέχεται το σχέδιο σαν βάση διαπραγματεύσεων και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί σε τυχόν νέα πρόσκληση του γ.γ. του ΟΗΕ για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

    Τόνισε ότι οι σχεδιασμοί του Ραούφ Ντενκτάς δεν θα περάσουν και ότι θα πρέπει να πειστούν τόσο οι Τουρκοκύπριοι όσο και η Τουρκία ότι είναι προς το συμφέρον τους η επίλυση του Κυπριακού.

    Ο πρόεδρος της Κύπρου δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την Ελλάδα για τη στήριξή της, επισημαίνοντας ότι ο λαός της Κύπρου είναι ευγνώμων και αυτό φάνηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Σημίτη στην Κύπρο, όπου αναδείχθηκε ως ο πιο δημοφιλής Έλληνας πολιτικός, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων.

    Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην Αθήνα, o Τάσσος Παπαδόπουλος είχε συνομιλίες και με τον αρχηγό της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή.

    Γκιουλ: Θα προσπαθήσουμε για λύση μέχρι το 2004

    Νωρίτερα, με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, τόνισε ότι εκείνο που μετρά είναι η λύση του Κυπριακού και όχι τα σχέδια επίλυσης του.

    Παραδέχθηκε τα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν, διαπίστωσε ωστόσο πρόοδο αναφερόμενος κυρίως στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που έχουν αποφασισθεί.

    ''Κάνουμε πρόοδο'', υποστήριξε προσθέτοντας πως το κατοχικό καθεστώς είναι αυτό που αποφάσισε την μερική άρση των περιορισμών στη διακίνηση από και προς τα κατεχόμενα, με την υποστήριξη και την ενθάρρυνση της Αγκυρας.

    ''Τους ενθαρρύνουμε, τους υποστηρίζουμε, αλλά οι αποφάσεις λαμβάνονται από αυτούς'', είπε.

    Κληθείς τέλος να σχολιάσει αν η λύση του Κυπριακού είναι πιθανή μέχρι το Μάιο 2004, απάντησε καταφατικά.

    ''Πρέπει να προσπαθήσουμε, έχουμε καλές προθέσεις'' είπε.

    [04] Συνάντηση Τ. Παπαδόπουλου - Κ. Καραμανλή

    27/5/2003 10:11:00 μμ

    Τη χαρά του για τη σταθερή υποστήριξη της ΝΔ στην πολιτική που ακολουθείται στο Κυπριακό εξέφρασε ο Τάσσος Παπαδόπουλος, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Από την πλευρά του ο Κώστας Καραμανλής, υπογράμμισε ότι υπήρξε γενική συναντίληψη μετά την επίτευξη του εθνικού στόχου για την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. και εμφανίσθηκε αισιόδοξος για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος.

    Αναφορά και στις δημοσκοπήσεις

    Μία ώρα διήρκεσε η συνάντηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον πρόεδρο της ΝΔ Κ. Καραμανλή.

    Ο Κύπριος πρόεδρος στο διάλογο που είχε με τον κ. Καραμανλή, παρουσία των δημοσιογράφων, αναφέρθηκε και στις δημοσκοπήσεις που δίνουν προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία.

    Όταν ο κ. Καραμανλής ρώτησε τον κ. Παπαδόπουλο για την υγεία του εκείνος απάντησε ότι είναι καλά, ενώ όταν και ο κ. Καραμανλής έδωσε την ίδια απάντηση, ο κ. Παπαδόπουλος πρόσθεσε "πρέπει να είστε καλά".

    [05] Βολές Μητσοτάκη από τη Βουλή για Χρηματιστήριο, Κόκκαλη

    27/5/2003 9:20:00 μμ

    Επίθεση στην κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο ερεύνησε την υπόθεση του Χρηματιστηρίου εξαπέλυσε στη Βουλή ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ''επιτάχυνση της ποινικής διαδικασίας''. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι τον τελευταίο καιρό παρατηρούνται φαινόμενα ηθικού ξεπεσμού και ότι η διαφθορά κινδυνεύει να σαπίσει τα θεμέλια του κράτους, ενώ οι κομματικές παρεμβάσεις στις δικαστικές υποθέσεις θέτουν σε κίνδυνο τη λειτουργία της δικαιοσύνης. Αναφερόμενος στην υπόθεση της ανακρίτριας Κωνσταντίνας Μπουρμπούλια είπε ότι "γίναμε μάρτυρες μιας θλιβερής αποκάλυψης που μια απλή ανακρίτρια ανέλαβε την υπόθεση αυτή, με αποτέλεσμα να μην αποδοθεί δικαιοσύνη και να καλυφθεί η υπόθεση".

    Παράλληλα, αναφέρθηκε στην υπόθεση Κόκκαλη λέγοντας ότι ταλαιπωρεί χρόνια τη δικαιοσύνη και δεν ανατίθεται σε εφέτη ανακριτή και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θέλει να λειτουργεί με αυτό τον τρόπο και δεν προχωρά στη σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

    Στο θέμα του ίδιου του νομοσχεδίου, ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τάχθηκε υπέρ του λέγοντας ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης επιχειρεί με τρόπο έστω και εν μέρει αποτελεσματικό να λύσει το πρόβλημα της καθυστέρησης απονομής δικαιοσύνης με γενναίες τομές, απλοποίηση του συστήματος και επιτάχυνση της όλης διαδικασίας.

    [06] Ανησυχεί ο ΟΗΕ για τη νομοθεσία της ΕΕ για τους πρόσφυγες

    27/5/2003 8:58:00 μμ

    Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανησυχεί βαθύτατα ότι ''η ποιότητα των υπό εξέταση Οδηγιών της Ε.Ε για το άσυλο πλήττεται και ότι οι θεμελιώδεις αρχές της προστασίας των προσφύγων κινδυνεύουν από την υιοθέτηση του χαμηλότερου κοινού παρανομαστή των μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενων εθνικών ρυθμίσεων''.

    Οπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο του ελληνικού τμήματος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες οι διαπραγματεύσεις για την εναρμόνιση της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το άσυλο και τη μετανάστευση βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή.

    Δύσκολο το έργο της Ελληνικής Προεδρίας, λέει η Υπατη Αρμοστεία

    Τα κράτη-μέλη και ειδικά η Ελληνική Προεδρία σημειώνεται στην ανακοίνωση, ''είναι υπό μεγάλη πίεση να τηρήσουν τις προθεσμίες που τέθηκαν στη σύνοδο κορυφής της Σεβίλλης, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία σε σημαντικά νομοθετικά κείμενα''.

    Ο αντιπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα Ρόμπερτ Ουάιτ κάνει έκκληση στην Ελληνική Προεδρία να δώσει την αρμόζουσα σημασία στις θέσεις της Υπατης Αρμοστείας και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να διασφαλίσει ότι οι υπό υιοθέτηση Οδηγίες-κλειδιά για το άσυλο θα είναι σε συμφωνία με τη διεθνή σύμβαση του 1951.

    Μια από τις οδηγίες αυτές, σημειώνεται στην ανακοίνωση, είναι η Οδηγία Καθορισμού του Καθεστώτος του Πρόσφυγα που προβλέπει ποιος θα αναγνωρίζεται ως πρόσφυγας και η Οδηγία για τη Διαδικασία του Ασύλου, που ορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα λαμβάνεται αυτή η απόφαση.

    Η Υπατη Αρμοστεία αναγνωρίζει το δύσκολο έργο της ελληνικής κυβέρνησης στην προσπάθειά της να λάβει υπόψη της τις θέσεις των διαφόρων κρατών-μελών.

    Προειδοποιεί όμως ότι εφόσον υιοθετηθούν τέτοιες θέσεις δε θα παρέχεται πλέον αποτελεσματική προστασία σε κάποιους πρόσφυγες, καθώς τα κριτήρια που θα χρησιμοποιεί η Ε.Ε δεν θα συμβαδίζουν με τις αρχές του διεθνούς δικαίου, ούτε με τις μέχρι σήμερα καλές πρακτικές των κρατών της ΕΕ.

    Η Υπατη Αρμοστεία, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, εκτιμά τις προσπάθειες που κάνει η Eλληνική Pροεδρία να επιτευχθεί μια πρόοδος στην υιοθέτηση των Οδηγιών και την καλεί ενόψει της συνόδου του Συμβουλίου υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, στις 6 Ιουνίου, να εγείρει αυτά τα ζητήματα ουσίας με τα μέλη της Ε.Ε, προκειμένου να διασφαλίσει ότι τα τελικά κείμενα των Οδηγιών για το άσυλο θα συνάδουν με τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών και θα χαίρουν της αναγνώρισης και της υποστήριξης της οργάνωσης.

    [07] Κυρώθηκε από τη Βουλή η συμφωνία ΠΓΔΜ-ΕΕ

    27/5/2003 7:58:00 μμ

    Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής η συμφωνία σύνδεσης της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό των βαλκανικών χωρών, καθώς κάτι τέτοιο είναι υπέρ της Ελλάδας και αυτές οι θέσεις θα υποστηριχθούν και κατά τη σύνοδο Κορυφής στη Χαλκιδική. Επίσης, τόνισε ότι η ελληνική στάση έχει ήδη εκτιμηθεί από την κοινή γνώμη της ΠΓΔΜ και ''αναμένεται η αναγνώρισή της από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ και η υιοθέτηση εκ μέρους της πολιτικής που θα διευκολύνει τις σχέσεις καλής γειτονίας''.

    Καταψήφισαν ΚΚΕ, Γ. Καρατζαφέρης

    Αρνητική ψήφο έδωσε το ΚΚΕ και, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του Αντώνης Σκυλάκος, χαίρεται που ''τα κόμματα που διοργάνωσαν πριν μερικά χρόνια τα συλλαλητήρια και καταδίκαζαν το ΚΚΕ ως προδοτικό κόμμα, σήμερα αναγκάζονται να επικυρώσουν στην πράξη την κρατική οντότητα της χώρας στο όνομα της οποίας υπάρχει η λέξη Μακεδονία''.

    Ο ίδιος απέδωσε την αρνητική ψήφο του κόμματός του στους δεσμευτικούς όρους που περιλαμβάνονται στη συμφωνία και οι οποίοι όπως επισήμανε είναι αρνητικοί για το ίδιο το κράτος και εγκαθιδρύουν την ανισοτιμία στις σχέσεις μεταξύ κρατών.

    Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στον όρο να ακολουθήσει η ΠΓΔΜ την οικονομία της αγοράς και στο γεγονός ότι με τη συμφωνία επιβάλλονται στη γειτονική χώρα κανόνες δυτικής δημοκρατίας.

    Τέλος ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος επίσης καταψήφισε τη συμφωνία δήλωσε ότι αυτή ''συνιστά καταστροφή της ελληνικής οικονομίας, καθώς τα Σκόπια θα καταστούν φορολογικός παράδεισος, κάτι σαν Λίχτενστάιν. Εκατό Πάλκο θα πάνε εκεί. Ουσιαστικά ενισχύουμε τις οικονομίες όσων μας επιβλέπουν και ψηφίζουμε περισσότερη ανεργία για την Ελλάδα''.

    [08] Οικονομική βοήθεια της Ε.Ε στην Αλγερία

    27/5/2003 9:13:00 μμ

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδέσμευσε την Τρίτη, ανθρωπιστική βοήθεια, ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ για τα θύματα του σεισμού στην Αλγερία. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, με αυτή την οικονομική βοήθεια μπορούν να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες του πληθυσμού στον ιατρικό και τον υγειονομικό τομέα και να εξασφαλιστούν προσωρινά καταλύματα''. Κινητές νοσοκομειακές μονάδες και αποστολή φαρμάκων πρώτης ανάγκης θα πρέπει να επιτρέψουν να αντιμετωπιστεί η συρροή τραυματιών και να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία, προστίθεται. Η βοήθεια της Ε.Ε που διασφαλίζεται από το "Echo" (το γραφείο ανθρωπιστικής βοήθειας της Ε.Ε) θα περιλαμβάνει επίσης βοήθεια στον υγειονομικό τομέα, με την παροχή πόσιμου ύδατος.

    [09] Φόβος και πανικός από το νέο σεισμό στην Αλγερία

    27/5/2003 11:13:00 μμ

    Εκατόν ογδόντα επτά, είναι σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, οι τραυματίες από τη νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 5.8 Ρίχτερ που ταρακούνησαν και πάλι την Αλγερία. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες μιλούν και για τρεις νεκρούς στην πόλη Ρεγκάγια . Οι αρχές αποδίδουν τον αυξημένο αριθμό τραυματιών, στον πανικό που επικράτησε μεταξύ των κατοίκων. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες υπάρχουν καταρρεύσεις κτιρίων στις πόλεις Ζεμούρι και Μπουρμεντές. Εικάζεται ότι το επίκεντρο του σεισμού είναι το ίδιο με τον σεισμό των 6.8 Ρίχτερ, της περασμένης Τρίτης από τον οποίο βρήκαν τραγικό θάνατο 2000 άνθρωποι και τραυματίσθηκαν περισσότεροι από 9000.

    [10] Θύμα τροχαίου ο Ράμσφελντ

    27/5/2003 11:06:00 μμ

    Θύμα τροχαίου έπεσε, ενώ κατευθυνόταν στην αεροπορική βάση Αντριους, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας. Όχημα που ξέφυγε από την πορεία του προσέκρουσε μετωπικά στο αυτοκίνητο που επέβαινε ο Ράμσφελτ, χωρίς ωστόσο να τραυματισθεί κανείς. Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας επιβιβάσθηκε αμέσως σε άλλο αυτοκίνητο της πομπής και συνέχισε την πορεία του. Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Γκλεν Φλουντ, οι αρχές της Κολούμπια διερευνούν τα αίτια του ατυχήματος.

    [11] Καταγγελία της Επιτροπής Δημοσιογράφων προς τις ΗΠΑ

    27/5/2003 9:26:00 μμ

    Τη διεξαγωγή επίσημης και δημόσιας έρευνας ζήτησε η Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων (CPJ) που εδρεύει στη Νέα Υόρκη από τις ΗΠΑ, καταγγέλοντας ότι ο θάνατος των δύο δημοσιογράφων από αμερικανική οβίδα στις 8 Απριλίου στο ξενοδοχείο Παλαιστίνη στη Βαγδάτη ''θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί''.

    Οι ΗΠΑ δεν έχουν αποδείξεις

    Σε έκθεσή της που συντάχθηκε μετά την εξέταση περίπου δώδεκα δημοσιογράφων που ήταν παρόντες στο περιστατικό, η CPJ ζητεί από το Πεντάγωνο τη διεξαγωγή ''δημόσιας έρευνας σε βάθος'' για τους λόγους για τους οποίους αμερικανικό άρμα μάχης "Abrams" έριξε οβίδα, η οποία έπληξε μπαλκόνι στον 15ο όροφο του ξενοδοχείου, στο οποίο διέμεναν τότε περίπου εκατό δημοσιογράφοι διεθνών μέσων ενημέρωσης που κάλυπταν τον πόλεμο στο Ιράκ.

    ''Η διεξαγωγή μιας τέτοιας δημόσιας έρευνας είναι απαραίτητη, όχι μόνον για να διευκρινιστούν τα αίτια αυτού του περιστατικού, αλλά και για να εξασφαλιστεί ότι δεν θα επαναληφθούν τέτοια γεγονότα'', γράφει η οργάνωση υπεράσπισης των δημοσιογράφων στην έκθεσή της.

    Σύμφωνα με την CPJ, το Πεντάγωνο και οι στρατιωτικοί διοικητές που βρίσκονταν στην περιοχή γνώριζαν ότι το ξενοδοχείο ήταν γεμάτο δημοσιογράφους και νοιάζονταν για να μην αποτελέσουν στόχο. Ομως οι ανώτεροι υπεύθυνοι δεν "κατάφεραν όπως φαίνεται να μεταδώσουν'' το μήνυμα αυτό στον χειριστή του άρματος μάχης που έριξε στο ξενοδοχείο. ''Δεν υπάρχει αποδεικτικό στοιχείο που να υποστηρίζει την επίσημη αμερικανική θέση, σύμφωνα με την οποία οι αμερικανικές δυνάμεις απάντησαν σε πυρά που δέχθηκαν από το ξενοδοχείο'', καταλήγει η CPJ.

    Από την αμερικανική οβίδα έχασαν τη ζωή τους ο Ουκρανός εικονολήπτης του πρακτορείου Ρόιτερ Τάρας Προτσιούκ και ο Ισπανός εικονολήπτης Χοσέ Κούζο, ο οποίος εργαζόταν για το ισπανικό ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι Τελεσίνκο. Επισης τραυματίστηκαν δύο δημοσιογράφοι και ένας τεχνικός του Ρόιτερ.

    [12] Champions League: Κορυφώνεται η αγωνία

    27/5/2003 8:26:00 μμ

    Αποτελεί την κορυφαία στιγμή του ποδοσφαίρου της "Γηραιάς Ηπείρου', είναι η στιγμή που όλη η Ευρώπη περιμένει. Αύριο Τετάρτη στις 21:45, στο "θέατρο του ονείρου" στο ''Ολντ Τράφορντ'' του Μάντσεστερ, Γιουβέντους και Μίλαν, θα διεκδικήσουν στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ το βαρύτιμο τρόπαιο αλλά και την επιβεβαίωση των κόπων μιας χρονιάς. Η τυπικά γηπεδούχους Γιούβε θα βρεθεί για έκτη φορά στο τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, έχοντας καταφέρει να σηκώσει το κύπελλο δύο φορές. Στον αντίποδα η Μίλαν σε οχτώ συμμετοχές της στο τελικό έχει κατακτήσει πέντε φορές το τρόπαιο.

    Επιστροφή Ντίντα στη Μίλαν

    "Θα είναι ένα κλασικό ιταλικό ματς. Θα υπάρχουν δυνατές μονομαχίες σε όλες τις φάσεις. Είμαι υπερήφανος για το ποδόσφαιρό μας, έστω κι αν διαφέρει στα χαρακτηριστικά και το στιλ που έχουν άλλες χώρες. Είχαμε τρεις ομάδες στους ημιτελικούς και δύο στον τελικό. Αυτό είναι κάτι που, αναμφισβήτητα, μας ικανοποιεί απόλυτα", τόνισε με περηφάνια για το ιταλικό ποδόσφαιρο ο προπονητής της Μίλαν Κάρλο Αντσελότι.

    Αγωνιστικά ο μοναδικός πονοκέφαλος για τον πρωτάρη σε τελικό προπονητή είναι ο κεντρικός αμυντικός της ομάδας Αλεσάντρο Κοστακούρτα, τον οποίο θα περιμένει κυριολεκτικά μέχρι την τελευταία στιγμή, για να δει αν μπορεί να αγωνιστεί η όχι στον τελικό.

    Σε περίπτωση που ο 37χρονος άσος δεν τα καταφέρει, τη θέση του στην άμυνα των "ροσονέρι" θα πάρει ένας εκ των Ντάριο Σίμιτς, Ρόκε Ζούνιορ. Παράλληλα, είναι η δεύτερη φορά που ο "Μπίλι" χάνει έναν τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, καθώς δεν είχε αγωνιστεί και στο αξέχαστο 4-0 επί της Μπαρτσελόνα το 1994, στην Αθήνα.

    Το ευχάριστο για τον παλιό άσο της Μίλαν και τωρινό προπονητή, είναι η επιστροφή και η παρουσία κάτω από τα δοκάρια του Βραζιλιάνου τερματοφύλακα Ντίντα, ενώ έτοιμος είναι και ο αναπληρωματικός γκολκίπερ, Κριστιάν Αμπιάτι.

    Ο προπονητής της Μίλαν σκέφτεται να παρατάξει στην άμυνα τους Μαλντίνι, Νέστα, Καλάτζε και Ρόκε Ζούνιορ, στο κέντρο τους Ζέεντορφ, Πίρλο, Γκατούζο και Ρούι Κόστα ενώ ως επιθετικό δίδυμο τους Σεφτσένκο-Ιντζάγκι.

    Ξεχωριστό ενδιαφέρον στο τελικό δίνει και η παρουσία του Ολλανδού μέσου Κλάρενς Ζέεντορφ, που αύριο θα προσπαθήσει να κατακτήσει το τρόπαιο για τρίτη φορά με τρεις διαφορετικές ομάδες. Ο Ζέεντορφ, το 1995, είχε πανηγυρίσει την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ ως παίκτης του Αγιαξ (1-0 στον τελικό τη Μίλαν) και τρία χρόνια αργότερα με τη Ρεάλ Μαδρίτης (1-0 στον τελικό τη Γιουβέντους).

    Πονοκέφαλος για τον Λίπι η απουσία Νέντβεντ

    Στην αντίπερα όχθη ο προπονητής της Γιουβέντους, Μαρτσέλο Λίπι, πονοκεφαλιάζει για το ποιος θα είναι αυτός που θα αντικαταστήσει τον μεγάλο απόντα του τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ, Πάβελ Νέντβεντ.

    Ο Ιταλός τεχνικός δήλωσε ότι έχει δοκιμάσει πολλά σχήματα στις τελευταίες προπονήσεις προκειμένου να καλύψει το κενό του Τσέχου μέσου, αλλά, η τελική του απόφαση θα παρθεί λίγο πριν τον αυριανό αγώνα.

    Η προφανέστερη λύση για τον Λίπι είναι να αγωνιστεί ο Καμορανέζι δεξιά και να "μετατεθεί" ο Ζαμπρότα στην αριστερή πλευρά, ενώ μία άλλη λύση προσφέρει ο "πολυδιάστατος" Ιγκορ Τούντορ. Ο Κροάτης μπορεί να αγωνιστεί μαζί με τον Αλέσιο Τακινάρντι στο κέντρο της μεσαίας γραμμής και να αγωνιστεί ο Εντγκαρ Ντάβιντς στην αριστερή πλευρά.

    Διαιτητής του αγώνα θα είναι, ο Γερμανός Μάρκους Μερκ.

    Αποτελέσματα στο ιταλικό πρωτάθλημα

    1995-96

    Μίλαν-Γιουβέντους

    2-1

    1995-96

    Γιουβέντους-Μίλαν

    1-1

    1996-97

    Γιουβέντους-Μίλαν

    0-0

    1996-97

    Μίλαν-Γιουβέντους

    1-6

    1997-98

    Μίλαν-Γιουβέντους

    1-1

    1997-98

    Γιουβέντους-Μίλαν

    4-1

    1998-99

    Μίλαν-Γιουβέντους

    1-1

    1998-99

    Γιουβέντους-Μίλαν

    0-2

    1999-00

    Γιουβέντους-Μίλαν

    3-1

    1999-00

    Μίλαν-Γιουβέντους

    2-0

    2000-01

    Μίλαν-Γιουβέντους

    2-2

    2000-01

    Γιουβέντους-Μίλαν

    3-0

    2001-02

    Μίλαν-Γιουβέντους

    1-1

    2001-02

    Γιουβέντους-Μίλαν

    1-0

    2002-03

    Γιουβέντους-Μίλαν

    2-1

    2002-03

    Μίλαν-Γιουβέντους

    2-1

    [13] Βοσνία: Κυπελλούχος η Ζελέζνιτσαρ

    27/5/2003 8:56:00 μμ

    Για τρίτη φορά στην ιστορία της, η Ζελέζνιτσαρ κατέκτησε το Κύπελλο στη Βοσνία/Ερζεγοβίνη. Η ομάδα του Σαράγεβο νίκησε 2-0 την Λεοτάρ Τρέμπινιε, στον τελικό της διοργάνωσης, που έγινε στη βοσνιακή πρωτεύουσα, παρουσία 7.000 θεατών. Τα γκολ πέτυχαν οι Μίρζα Μέσιτς (12') και Αλμίρ Γκρέντιτς (26' πεν.), ενώ η Λεοτάρ τελείωσε το ματς με 10 παίκτες, λόγω αποβολής του Σάνελ Γιάχιτς στο 82'. Από το 1998, όταν διεξήχθη για πρώτη φορά η διοργάνωση, η Ζελέζνιτσαρ έχει κατακτήσει το τρόπαιο τρεις φορές (2000, 2001, 2003), τις υπόλοιπες δύο (1998, 2002) νικήτρια ήταν η Σαράγεβο, ενώ το 1999 η διοργάνωση διεκόπη.

    [14] Πέθανε ο μουσικοσυνθέτης Λουτσιάνο Μπέριο

    27/5/2003 8:20:00 μμ

    Ο γνωστός Ιταλός συνθέτης Λουτσιάνο Μπέριο, 78 χρόνων, που θεωρείτο ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους μουσικούς, πέθανε την Τρίτη, στη Ρώμη, ανακοινώθηκε από την Ακαδημία της Αγίας Κεκιλίας της οποίας ήταν πρόεδρος και διευθυντής. Ο μουσικοσυθέτης πέθανε σε πολυκλινική της ιταλικής πρωτεύουσας μετά από επιπλοκές που παρουσίασε η υγεία του ύστερα από επέμβαση στο παχύ έντερο.

    Ο Λουτσιάνο Μπέριο που γεννήθηκε στην πόλη Ονέλια στη βορειοδυτική Ιταλία τον Οκτώβριο του 1925 προερχόταν από οικογένεια μουσικών και το 1996 είχε τιμηθεί με το ιαπωνικό βραβείο "Praemium Imperiale" που θεωρείται το Νόμπελ των Καλών Τεχνών.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 27 May 2003 - 20:55:34 UTC