Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-05-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο αρχείο οι καταγγελίες του Κουρή
  • [02] Ανωμερίτης: Απετράπη εν πλω τρομοκρατική ενέργεια
  • [03] Αναγνώριση των ψευδοδικαστηρίων θα ζητήσει η Τουρκία
  • [04] Αναβαθμίζεται το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης
  • [05] Εκθεση για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα
  • [06] Νομοσχέδιο για την οπλοφορία αστυνομικών
  • [07] Διευκολύνσεις στις εγγραφές Τουρκοκυπρίων
  • [08] Εύσημα Κρετιέν για την οικονομική πολιτική της Ελλάδας
  • [09] Σε εννιά χρόνια αναμένει ο Ερντογάν την ένταξη της Τουρκίας
  • [10] Σε όλα τα όργανα της Ε.Ε θα μετέχει η Κύπρος
  • [11] Διεθνές Συνέδριο για τις υδατοκαλλιέργειες
  • [12] Προκηρύξεις στο πλαίσιο του ''Ανταγωνιστικότητα''
  • [13] Ένταση για την απολογία του Παύλου Σερίφη
  • [14] Αρουν τις κυρώσεις εναντίον της Σερβίας οι ΗΠΑ
  • [15] Το βράδυ η συνάντηση Σαρόν- Αμπάς
  • [16] Ρωσικός Τύπος: Έτοιμη στρατιωτική επιχείρηση ΗΠΑ κατά Ιράν
  • [17] Εορτασμοί για την 50ή επέτειο της κατάκτησης του Έβερεστ
  • [18] Μπανγκλαντές: Πυρ χωρίς προειδοποίηση
  • [19] Πέθανε Σέρβος στρατηγός, κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου
  • [20] Στο Ιράκ ο Τόνι Μπλερ
  • [21] Συνελήφθησαν Παλαιστίνιοι διπλωμάτες στη Βαγδάτη
  • [22] UNICEF: ''Υποφέρουν'' από οξύ υποσιτισμό τα παιδιά του Ιράκ
  • [23] Έκρηξη αντιαρματικής νάρκης στην Καμπούλ
  • [24] Ρονάλντο: ''Βαρετός ο τελικός του Champions League''
  • [25] Μπιτς Βόλεϊ: Όπεν Ρόδου (Γυναικών)
  • [26] Νέα διοίκηση στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ
  • [27] ΕΠΑΕ: Πρόστιμο σε πέντε ΠΑΕ της Α' Εθνικής
  • [28] Διεθνές μίτιγκ στίβου ''ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΕΙΑ''
  • [29] Πωλήθηκε το ερωτηματολόγιο του Προυστ
  • [30] Απαγόρευση καπνίσματος σε ιδιωτικούς χώρους
  • [31] Τελευταία η Ελλάδα στις νέες τεχνολογίες
  • [32] Την κατήγγειλαν για ερωτική ηχορύπανση

    [01] Στο αρχείο οι καταγγελίες του Κουρή

    29/5/2003 6:49:00 μμ

    Αβάσιμες έκρινε τις καταγγελίες της εφημερίδας ΑΥΡΙΑΝΗ εις βάρος του Υπουργού Τύπου Χρήστου Πρωτόπαπα η εισαγγελέας πρωτοδικών Έλλη Τουμπάνου, θέτοντας την υπόθεση στο αρχείο. Πρότεινε επίσης να μπουν προσωρινά στο αρχείο και οι καταγγελίες για επιλήψιμη δραστηριότητα κυβερνητικών στελεχών στο χρηματιστήριο. Σύμφωνα με την εισαγγελική εντολή, τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα τον περασμένο Απρίλιο, έπρεπε να διερευνηθούν, για να διαπιστωθεί εάν προέκυπταν ή όχι ποινικές ευθύνες πολιτικών.

    Το πόρισμα της προκαταρκτικής εξέτασης της Εισαγγελέως

    Στο πόρισμα αναφέρεται, ότι δεν προέκυψαν αποχρώσεις ενδείξεις για παράνομες χρηματοδοτήσεις του προεκλογικού αγώνα του κ. Πρωτόπαπα το 1996 και το 2000, όπως επίσης και ότι η οικοδομή στα Μελίσσια, δεν έχει πολεοδομικές παραβάσεις και έχει ανεγερθεί με νόμιμα εισοδήματα του ίδιου και της συζύγου του που δηλώνονται στο πόθεν έσχες που έχει καταθέσει ο κ. Πρωτόπαπας στη Βουλή.

    Το ίδιο ισχύει και για την εξοχική του κατοικία στο Λαύριο, η οποία έχει ανεγερθεί με νόμιμα εισοδήματα του ιδίου και της συζύγου του.

    "Το πόρισμα της εισαγγελέως αποτελεί πλήρη δικαίωση των απόψεών μας και αποδεικνύει περίτρανα ότι όλα όσα δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα για τον κ. Πρωτόαπαπα είναι ψευδή και συκοφαντικά" δήλωσε ο δικηγόρος του υπουργού, Ιωάννης Χαρακτινιώτης.

    Ερωτηθείς σχετικά από τους δημοσιογράφους, ο κ. Χαρακτινιώτης επανέλαβε ότι "ο κ. Αθανασούλης δεν είχε δώσει ούτε μία δραχμή για τις προεκλογικές εκστρατείες του κ. Πρωτόπαπα" και διευκρίνισε ότι ο πελάτης του επιμένει στις μηνύσεις που έχει καταθέσει εναντίον του εκδότη της "Αυριανής", Γιώργου Κουρή.

    Η διαπλοκή στο επίκεντρο του σημερινού briefing

    Νωρίτερα, η διαπλοκή με τα επιχειρηματικά συμφέροντα, την οποία κατήγγειλε ο πρωθυπουργός, απασχόλησε την ενημέρωση των δημοσιογράφων από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

    Ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης τόνισε ότι η κυβέρνηση δέχεται επίθεση το τελευταίο διάστημα, κατηγορούμενη για διαπλοκή με επιχειρηματικά συμφέροντα, χωρίς όμως ποτέ η Νέα Δημοκρατία, που βρίσκεται πίσω απ αυτές τις καταγγελίες, να τις στοιχειοθετεί.

    Παράλληλα, κάλεσε το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να απαντήσει στα ερωτήματα που θέτει σε βιβλίο του ο δημοσιογράφος Γιώργος Κύρτσος.

    Εξειδικεύοντας ο κ.Χυτήρης σημείωσε πως η κυβέρνηση διερωτάται για τις θέσεις της ΝΔ, κυρίως μετά την αρνητική στάση που κράτησε στη Βουλή για τη θέσπιση του διπλού πυθμένα στα φορτηγά πλοία, η οποία είναι και οδηγία της Ε.Ε. για την προστασία του περιβάλλοντος.

    Το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τάχθηκε υπέρ των μονοπύθμενων τάνκερ.

    Παράλληλα, υπογράμμισε ότι " κατόπιν συγκεκριμένων ενεργειών της ΝΔ θάφτηκε το βιβλίο του κ. Κύρτσου''.

    Αναφερόμενος στη μομφή της ΝΔ ότι η κυβέρνηση διχάζει τον ελληνικό λαό, είπε ότι το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα πρέπει να θυμηθεί ''ποιές κυβερνήσεις συμφιλίωσαν τον ελληνικό λαό".

    Ο κ. Χυτήρης αναφέρθηκε επίσης και στη δημοσκόπηση καθημερινής εφημερίδας, η οποία δημοσίευσε σε κεντρικό της θέμα τα αποτελέσματα έρευνας μιας άγνωστης νέας εταιρίας, που για πρώτη φορά κάνει δημοσκόπηση κόντρα στη δεοντολογία της ΕΑΔΕ".

    [02] Ανωμερίτης: Απετράπη εν πλω τρομοκρατική ενέργεια

    29/5/2003 6:05:00 μμ

    Σε ''κόκκινο'' συναγερμό τέθηκαν κατά τη διάρκεια της κρουαζιέρας του Ατυπου Συμβουλίου των Υπουργών Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι πλωτές δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος, όταν η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, ανέφερε την ύπαρξη δυο μικρών φορτηγών πλοίων που είχαν αποπλεύσει από το Λίβανο, μεταφέροντας εκρηκτικά και τρομοκράτες, με πιθανό προορισμό την Κύπρο ή την Ελλάδα. Την αποκάλυψη έκανε την Πέμπτη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Ανωμερίτης, αναφέροντας ότι αμέσως δόθηκε εντολή για πλήρη κινητοποίηση όλων των περιπολικών σκαφών του Λιμενικού, που με τη βοήθεια του Πολεμικού Ναυτικού για δυο ημέρες ''χτένιζαν'' ολόκληρο το Αιγαίο και ειδικότερα το Νοτιοανατολικό, όπου και θα εμφανίζονταν τα δυο ύποπτα πλοία.

    Ο κ. Ανωμερίτης είπε ότι τα ύποπτα πλοία δεν εμφανίστηκαν ούτε στα διεθνή ύδατα, αφού η Ελλάδα είχε φροντίσει να θωρακίσει τα θαλάσσια σύνορά της.

    [03] Αναγνώριση των ψευδοδικαστηρίων θα ζητήσει η Τουρκία

    29/5/2003 7:35:00 μμ

    Η Τουρκία θα δεχθεί να καταβάλει τις αποζημιώσεις στην Τιτίνα Λοϊζίδου, εάν η Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης αναγνωρίσει τα ψευδοδικαστήρια του καθεστώτος. Σύμφωνα με πληροφορίες, σχετική πρόταση θα υποβάλει η Τουρκία την ερχόμενη Τετάρτη, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Στη συνεδρίαση της Τετάρτης, η Κυπριακή Δημοκρατία θα επαναλάβει ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πρέπει να γίνει σεβαστή και να εφαρμοσθεί.

    [04] Αναβαθμίζεται το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης

    29/5/2003 4:40:00 μμ

    Με νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης αναβαθμίζεται το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο μετονομάζεται σε Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ), με εκπαιδευτικές μονάδες την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, την Εθνική Σχολή Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΣΤΑ) και το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης (ΙΝΕΠ). Ο κ. Σκανδαλίδης σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε με αφορμή το νομοσχέδιο, επισήμανε τις καινοτομίες που ξεκινούν από σήμερα στον τομέα της Δημόσιας Διοίκησης.

    Καινοτομίες στην Δημόσια Διοίκηση

    Η αποστολή του ΕΚΔΔΑ είναι η δημιουργία στελεχών καθώς και η ενημέρωση και επιμόρφωση των αιρετών οργάνων των ΟΤΑ. Ο δεύτερος στόχος του ΕΚΔΔΑ είναι η εκπόνηση μελετών και ερευνών, καθώς και η οργάνωση προγραμμάτων εκπαίδευσης, η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στους δημόσιους φορείς που παρέχουν εκπαίδευση κ.λπ.

    Σύμφωνα με τον κ. Σκανδαλίδη, τρεις είναι οι καινοτομίες που ξεκινούν από σήμερα στον τομέα της Δημόσιας Διοίκησης:

    Η ίδρυση της Εθνικής Σχολής Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΣΤΑ) ως νέα εκπαιδευτική μονάδα του ΕΚΔΔΑ, αρμόδια για την παραγωγή στελεχών που θα καλύπτουν τις ανάγκες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η θεσμοθέτηση του Ατομικού Δελτίου Κατάρτισης Υπαλλήλου. Πρόκειται για τη δημιουργία ενός συστήματος παρακολούθησης και υποστήριξης της καριέρας κάθε υπαλλήλου μέσα από τη δια βίου κατάρτισή του. Με την καθιέρωση αυτού του θεσμού, διευκολύνεται η κινητικότητα εντός των ορίων της ΕΕ, καθώς το Ατομικό Δελτίο θα έχει το ρόλο ενός ''Διαβατηρίου Γνώσης'' στον ευρωπαϊκό χώρο και ο κάθε υπάλληλος ανάλογα με τον αριθμό ''μονάδων κατάρτισης'' που θα συγκεντρώνει, θα μπορεί να συμμετέχει σε σεμινάρια, συνέδρια κλπ. Η σύσταση Μονάδας Μελετών και Έρευνας και την καθιέρωση του ''Βαρόμετρου του Πολίτη''. Η Μονάδα αυτή θα συμβάλει στην αντιμετώπιση σημαντικών αναγκών που υπάρχουν σε φορείς της Δημόσιας Διοίκησης, όπως η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και μελετών. Το ''Βαρόμετρο του Πολίτη'' αποτελεί μια επιστημονική μέθοδο μέτρησης της ικανοποίησης των πολιτών. Η μέθοδος αυτή εφαρμόστηκε σε δείγμα 2.500 πολιτών και έδειξε πως οι μισοί περίπου πολίτες πραγματοποιούν μια τουλάχιστον συναλλαγή με Δημόσια Υπηρεσία το χρόνο, ενώ το 7% μία συναλλαγή το μήνα. Συνολικά από τους πολίτες αυτούς, το 78% έμειναν ικανοποιημένοι από την τελευταία τους συναλλαγή με το Δημόσιο.

    [05] Εκθεση για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα

    29/5/2003 12:02:00 μμ

    Κακομεταχείριση κρατουμένων από αστυνομικούς, περιστατικά αστυνομικών που πυροβόλησαν και σκότωσαν πολίτες, καθώς και στρατιωτών με καθήκοντα φύλαξης των συνόρων που φέρονται να πυροβόλησαν και να τραυμάτισαν λαθρομετανάστες που προσπαθούσαν να εισέλθουν στην Ελλάδα, είναι μερικές από τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που καταγράφει για τη χώρα μας η Διεθνής Αμνηστία στην Ετήσια Εκθεσή της για το 2002, που δημοσιοποιήθηκε από τη γ.γ. της οργάνωσης Αϊρίν Χαν.

    Καταγραφή περιστατικών στη χώρα μας

    Ειδικότερα, στην έκθεση αναφέρονται περιστατικά στα οποία αστυνομικοί ή στρατιώτες φέρονται ότι κατέφυγαν σε χρήση πυροβόλων όπλων, αντίθετα προς τα διεθνή πρότυπα για τη χρήση τους. Υπήρξαν τουλάχιστον δύο επεισόδια, στα οποία άοπλοι Αλβανοί, που προσπαθούσαν να εισέλθουν κρυφά στην Ελλάδα για να αναζητήσουν εργασία, πυροβολήθηκαν και τραυματίστηκαν σοβαρά από τις δυνάμεις φύλαξης των συνόρων.

    Εξάλλου, αστυνομικός πυροβόλησε και τραυμάτισε θανάσιμα τον νεαρό Αναστάσιο Λιμούρα, ο οποίος φέρεται ότι επιτέθηκε στον αστυνομικό όταν εκείνος τον εντόπισε να ετοιμάζεται, κατά τα φαινόμενα, να αρπάξει μία τσάντα. Ο αστυνομικός προφυλακίστηκε με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας καθ' υπέρβαση των ορίων της άμυνας.

    Ο Νίκος Καμπουρέλης υπέβαλε μήνυση, σύμφωνα με την οποία, αστυνομικοί στη Θεσσαλονίκη τον ξυλοκόπησαν και τον τραυμάτισαν κατά τη σύλληψη (βρέθηκε στην κατοχή του μικρή ποσότητα κάνναβης). Την καταγγελία του υποστήριζαν, σύμφωνα με αναφορές, δύο αυτόπτες μάρτυρες και ένα ιατρικό πιστοποιητικό που επιβεβαίωνε την ύπαρξη τραυμάτων στο πρόσωπο και το σώμα του. Κινήθηκε προανάκριση και τελικά απαγγέλθηκε σε δύο αστυνομικούς κατηγορία για πρόκληση σωματικής βλάβης.

    Δύο αστυνομικοί καταδικάστηκαν για ανθρωποκτονία από αμέλεια.

    Σχετικά με μετανάστες χωρίς έγγραφα και αιτούντες άσυλο, η έκθεση αναφέρει πως οι αρχές, σύμφωνα με αναφορές, παρέλειψαν να πληροφορήσουν τους μετανάστες για τα δικαιώματά τους και αρνήθηκαν να τους χορηγήσουν έντυπα αίτησης ασύλου. Μερικοί μετανάστες χωρίς έγγραφα ή αιτούντες άσυλο, οι οποίοι συνελήφθησαν αφού εισήλθαν στη χώρα κρυφά, αναφέρεται ότι δικάστηκαν χωρίς συνήγορο και καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης ή σε απέλαση μετά από συντομότατες δίκες. Οι συνθήκες κράτησής τους συχνά υπήρξαν κακές και σε μερικές περιπτώσεις απάνθρωπες και ταπεινωτικές.

    Η Διεθνής Αμνηστία κάνει επίσης αναφορά σε περιπτώσεις Μαρτύρων του Ιεχωβά, στους οποίους δεν χορηγήθηκε ή αφαιρέθηκε το νομικό καθεστώς του αντιρρησία συνείδησης και αντιμετώπιζαν το ενδεχόμενο της φυλάκισης. Σε μερικές περιπτώσεις, η άρνηση χορήγησης του καθεστώτος του αντιρρησία συνείδησης ήταν αποτέλεσμα της καθυστέρησης των αρχών να χορηγήσουν στον αιτούντα τις απαραίτητες πληροφορίες.

    Τέλος, στην έκθεση γίνεται αναφορά και στην προανακριτική διαδικασία για την υπόθεση της "17 Νοέμβρη".

    [06] Νομοσχέδιο για την οπλοφορία αστυνομικών

    29/5/2003 5:17:00 μμ

    Κατατέθηκε στη Βουλή νομοσχέδιο του Yπουργείου Δημόσιας Τάξης για την ''οπλοφορία, χρήση πυροβόλων όπλων από αστυνομικούς και την εκπαίδευση τους".

    Ακολουθούν τα παρακάτω:

    Επανακαθορίζεται το καθεστώς που διέπει την οπλοφορία των αστυνομικών και την οπλοχρησία Ρυθμίζονται θέματα εκπαίδευσης των αστυνομικών.

    Μεταξύ άλλων καθορίζονται οι προϋποθέσεις οπλοκατοχής και οπλοφορίας των αστυνομικών:

    ορίζεται ότι ο αστυνομικός κατέχει οπλισμό εφ' όσον κρίνεται σωματικά και ψυχικά κατάλληλος παρέχεται στον αστυνομικό η δυνατότητα να παραδίδει στην υπηρεσία για φύλαξη τον οπλισμό του όταν είναι εκτός υπηρεσίας ή όταν δεν επιτρέπεται να οπλοφορεί καθορίζονται οι περιπτώσεις που δεν έχει δικαίωμα οπλοφορίας.

    Επίσης, ορίζεται ότι η χρήση όπλου δε συνιστά υπερβολικό μέτρο σε σχέση με το είδος της απειλουμένης βλάβης και την επικινδυνότητα της απειλής, ο άδικος χαρακτήρας πράξης αστυνομικού δεν αίρεται από αντισυνταγματική διαταγή ανωτέρου, προσδιορίζονται οι περιπτώσεις που επιτρέπεται ο εκφοβιστικός πυροβολισμός, ο πυροβολισμός ακινητοποίησης και εξουδετέρωσης και ότι σε περίπτωση ομαδικής δράσης για τη χρήση πυροβόλου όπλου απαιτείται διαταγή του επικεφαλής, εκτός αν απειλείται η ζωή του δεχόμενου την επίθεση αστυνομικού.

    Ακόμα θεσπίζονται ποινικές κυρώσεις για:

    την πλημμελή φύλαξη του οπλισμού την παράδοση οπλισμού σε τρίτο την παράνομη απειλή ή τον παράνομο πυροβολισμό την από αμέλεια χρήση πυροβόλου όπλου.

    Επίσης, ορίζεται ότι ο μη καταλογισμός της υπέρβασης των ορίων άμυνας στην περίπτωση ενέργειας υπό καθεστώς φόβου ή ταραχής δεν έχει εφαρμογή για αστυνομικό

    [07] Διευκολύνσεις στις εγγραφές Τουρκοκυπρίων

    29/5/2003 4:04:00 μμ

    Απόφαση, που θα διευκολύνει την εγγραφή των παιδιών των Τουρκοκυπρίων στα μητρώα της Κυπριακής Δημοκρατίας πήρε η Κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Κύπριο υπουργό Εσωτερικών Ανδρέα Χρίστου καταργήθηκε το πρόστιμο των 15 λιρών για όσους αμελούν να εγγράψουν τα παιδιά τους, ενώ οι Τουρκοκύπριοι θα καταβάλλουν μόνο τέλος μιας λίρας για την εγγραφή των παιδιών τους. Εξ άλλου, είναι πολύ περιορισμένος ο αριθμός των Τουρκοκυπρίων, που επιθυμούν να ζήσουν στις ελεύθερες περιοχές και να διεκδικήσουν της περιουσίες τους. Ωστόσο δίδονται τίτλοι ιδιοκτησίας σε όλους τους Τουρκοκύπριους, πολλοί από τους οποίους ζητούν, να διεξαχθεί έρευνα για τις περιουσίες τους. Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα, που προέκυψε με τον Τουρκοκύπριο, που μετέβη στη Λάρνακα και ζήτησε να μείνει στο σπίτι του, ο κ. Χρίστου τόνισε ότι το θέμα μελετάται και ενδεχομένως να του δοθεί άλλο σπίτι.

    [08] Εύσημα Κρετιέν για την οικονομική πολιτική της Ελλάδας

    29/5/2003 7:33:00 μμ

    Την ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη εξήρε για την οικονομική πολιτική της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε συνέντευξη τύπου ο Καναδός ομόλογος του, Ζαν Κρετιέν, ο οποίος σήμερα ολοκληρώνει την διήμερη επίσκεψή του στην Αθήνα στο πλαίσιο Συνόδου Κορυφής με την Ε.Ε., που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης στο Ζάππειο, παρουσία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι. Ο κ. Κρετιέν ανέφερε ότι ήταν πολύ παραγωγική η επίσκεψη, που του έδωσε την ευκαιρία να ανανεώσει τις σχέσεις του Καναδά με την Ελλάδα και να συζητήσει όλο το φάσμα των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια.

    Ο Καναδάς, μοντέλο οικονομικής εξυγίανσης

    Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην πολιτική Σημίτη για την ενιαία οικονομική ευρωπαϊκή προοπτική της, τονίζοντας ότι ανέλαβε μια προβληματική οικονομία την οποία με σύνεση οδήγησε στην ενιαία ευρωπαϊκή νομισματική πολιτική.

    Ο Ζαν Κρετιέν αναφέρθηκε στον Καναδά ως παγκόσμιο μοντέλο οικονομικής εξυγίανσης και είπε ότι ως κύριος ομιλητής της συνάντησης της "Ομάδας των 8" προβληματίζεται έντονα από την ανισορροπία στις οικονομίες των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της ΕΕ. Δεν θα ήθελε να ξαναδεί τις οικονομίες του κόσμου με τα μεγάλα ελλείμματα των αρχών της δεκαετίας του '90 και τον πληθωρισμό, σημείωσε, και αποκάλυψε ότι πολλοί ηγέτες του δυτικού κόσμου, όπως ο Ζακ Σιράκ, ζητούν τις ιδέες του για την οικονομία των χωρών τους. "Πρέπει να υπάρχει ισολογισμός στα οικονομικά βιβλία του κόσμου", είπε χαρακτηριστικά.

    Ο Καναδός πρωθυπουργός απαντώντας στα πυρά των Καναδών δημοσιογράφων για τη διάστασή του με την Ουάσιγκτον ακόμη και στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής, δήλωσε ότι "όταν βρίσκεται εν όψει διεθνούς οικονομικής συνάντησης δεν μπορεί να μιλάει για δάση". Τόνισε ακόμη ότι εκλέχθηκε ως πρωθυπουργός του Καναδά για να λέει τη γνώμη του και μέχρι την παραίτησή του αυτό σκοπεύει να κάνει.

    Συναντήσεις Κρετιέν με Καραμανλή - Μπακογιάννη

    Στο μεταξύ το μετάλλιο της πόλης των Αθηνών απονεμήθηκε σήμερα από την Δήμαρχο Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη στον Ζαν Κρετιέν, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στο Δημαρχείο. Ο επίσημος προσκεκλημένος μίλησε θερμά για την Αθήνα και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, κάνοντας αναφορά στα έργα υποδομής που έχουν γίνει για τον εκσυγχρονισμό της πόλης. Νωρίτερα, οι διμερείς ελληνοκαναδικές σχέσεις καθώς και τα μείζονα διεθνή προβλήματα αποτέλεσαν αντικείμενο της συνάντησης του Καναδού πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή. Οι δύο άνδρες μετά τη συνάντηση δεν προέβησαν σε δηλώσεις.

    "Η Αθήνα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα ξέρει να τραβάει τα φώτα του κόσμου", είπε ο κ. Κρετιέν και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι "οι Ολυμπιακοί δεν θα είναι μόνο ένα σπουδαίο γεγονός, αλλά θα είναι η ευκαιρία να συνδεθεί η μοντέρνα Ελλάδα με το κλασικό παρελθόν της".

    Η Δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε με θερμούς χαρακτηρισμούς στο πρόσωπο του Καναδού πρωθυπουργού αναγνωρίζοντας την ηγετική του ικανότητα, η οποία οδήγησε το κόμμα των Φιλελευθέρων σε τρίτη επανεκλογή στην κυβέρνηση, όπως χαρακτηριστικά είπε. Η κ. Μπακογιάννη τόνισε ακόμη τους στενούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και Καναδά αναφερόμενη στη μεγάλη ελληνική παροικία της χώρας.

    Επαφές Σημίτη-Κρετιέν στην Αθήνα

    Συνάντηση με Ελληνες επιχειρηματίες

    Εξάλλου κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε γεύμα, ο Ζαν Κρετιέν ενθάρρυνε τους Έλληνες επιχειρηματίες να δουν τον Καναδά σαν προορισμό των δραστηριοτήτων τους, καθώς αποτελεί την έβδομη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Ήδη αρκετοί Έλληνες επιχειρηματίες χρησιμοποιούν τον Καναδά ως πύλη εισόδου στην Βόρεια Αμερική, όπως ακριβώς κάποιες καναδικές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως πύλη εισόδου στα Βαλκάνια.

    Ο Καναδάς, τόνισε ο κ. Κρετιέν, δούλεψε σκληρά κατά τη διάρκεια του παρελθόντος, ώστε να κάνει την οικονομία του περισσότερο δυναμική. Σήμερα τα πλεονεκτήματα μας είναι τεράστια, μετατρέψαμε το έλλειμμα του προϋπολογισμού σε ισχυρό πλεόνασμα, επεσήμανε ο κ. Κρετιέν, με αποτέλεσμα να έχουμε πέντε χρόνια συνεχώς δημοσιονομικό πλεόνασμα.

    Επίσης έχει εξυγιανθεί το σύστημα φορολογίας δημιουργώντας σημαντικά πλεονεκτήματα όσο αφορά την έρευνα και παραγωγή. Ο κ.Κρετιέν φρόντισε να επισημάνει ότι τα ποσοστά φορολογίας των επιχειρήσεων είναι χαμηλότερα από αυτά στις γειτονικές ΗΠΑ, πράγμα που δημιουργεί ένα αναπτυξιακό επιχειρηματικό κλίμα. Ο Καναδάς έχει έντονα εξαγωγικό προσανατολισμό, με το 80% της παραγωγής να βασίζεται στο εμπόριο.

    Όπως επεσήμανε ο κ. Κρετιέν, η σημασία που δίνει η χώρα του στο εμπόριο φαίνεται και από τη δέσμευσή της σε μια πολυμερή ατζέντα που αφορά την απελευθέρωση των παγκόσμιων αγορών και, στο πλαίσιο αυτό, στην ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων του νέου "γύρου της Ντόχα" του ΠΟΕ. Ο Καναδάς προσδοκά να διευρύνει την οικονομική του συνεργασία με την Ευρώπη και την Ελλάδα.

    Στην τελευταία διάσκεψη Καναδά - ΕΕ τον Νοέμβριο του 2002 αποφασίστηκε να δοθεί νέα ώθηση στη σύσφιγξη του διμερούς εμπορίου και στις επενδυτικές σχέσεις. Το εμπόριο μεταξύ Ελλάδας-Καναδά αυξάνεται συνεχώς και το 2001 ξεπέρασε τα 350 εκατ. δολ. Καναδά. Ωστόσο το 2002 μειώθηκε και, σύμφωνα με το Καναδό πρωθυπουργό, πρέπει να γίνουν περισσότερα, ώστε να επιτευχθεί η σαφής προοπτική ανάπτυξης των εμπορικών σχέσεων που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες.

    Σύντομο χαιρετισμό κατά τη διάρκεια του γεύματος απηύθυναν στους επιχειρηματίες τόσο ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης όσο και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην πορεία της ελληνικής οικονομίας και στην ιδιαίτερη πρόοδο που σημειώνει μετά την ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ.

    Παράλληλα αναφέρθηκαν στις πολύ καλές σχέσεις των δύο χωρών και στην προσπάθεια που καταβάλλεται από την πλευρά του επιχειρηματικού κόσμου στο πλαίσιο της διεύρυνσης των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων. Οι καναδικές επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Ελλάδα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την προμήθεια πυροσβεστικών αεροπλάνων, συμμετοχή σε κοινοπραξία για την κατασκευή του μετρό της Θεσσαλονίκης, δραστηριότητες στον τομέα φαγητού και κέτερινγκ κ.α.

    Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν πραγματοποιήσει επενδύσεις στον Καναδά στην παραγωγή εύκαμπτων σωλήνων, στη βιομηχανία επίπλων, στο λογισμικό, στις τραπεζικές υπηρεσίες κ.α. Οι εξαγωγές της Ελλάδας στον Καναδά περιλαμβάνουν προϊόντα όπως ελιές, λάδι, κρασί και πρώτες ύλες.

    [09] Σε εννιά χρόνια αναμένει ο Ερντογάν την ένταξη της Τουρκίας

    29/5/2003 6:36:00 μμ

    Η Τουρκία μπορεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2011-2012 εάν υιοθετήσει τις αναγκαίες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις με την έναρξη, από τις αρχές του 2005, των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, δήλωσε την Πέμπτη μιλώντας στο τουρκικό κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός της χώρας, Ταγίπ Ερτογάν. "Η προοπτική του 2011-2012 που εξασφαλίζεται από τον Eυρωπαίο επίτροπο αρμόδιο για την διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν, μου φαίνεται πολύ ρεαλιστική'', τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

    ''Θα είμαστε έτοιμοι μετά τις μεταρρυθμίσεις''

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας εκτίμησε ότι μετά την υιοθέτηση μιας νέας σειράς μεταρρυθμίσεων που προετοιμάζονται από την κυβέρνησή του και οι οποίες πρόκειται ''πολύ σύντομα'' να υποβληθούν στο κοινοβούλιο, η Τουρκία θα είναι πλέον πλήρως ταυτισμένη με τα πολιτικά κριτήρια ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο κ. Ερτογάν τόνισε ακόμα ότι με την υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων αυτών, δεν θα υπάρχουν πια ''εμπόδια'' για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αγκυρα.

    Ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης πρόσθεσε, καταλήγοντας, ότι δεν αρκεί μόνο να ψηφίζονται νόμοι αλλά θα πρέπει και να εφαρμόζονται πλήρως.

    [10] Σε όλα τα όργανα της Ε.Ε θα μετέχει η Κύπρος

    29/5/2003 3:59:00 μμ

    Η Κύπρος θα συμμετέχει σε όλα τα συμβούλια και τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτο δήλωσε ο Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος, σχολιάζοντας τις πληροφορίες, ότι η Κύπρος, λόγω περιορισμένων πόρων και κυρίως ανθρώπινου δυναμικού, θα μετέχει μόνο στο 10% των συνεδριάσεων. Ωστόσο επιβεβαίωσε, ότι από τις 250 επιτροπές, η Κύπρος θα συμμετέχει όπου κρίνεται ότι είναι αυτό είναι αναγκαίο και χρήσιμο.

    [11] Διεθνές Συνέδριο για τις υδατοκαλλιέργειες

    29/5/2003 2:09:00 μμ

    Διεθνές Συνέδριο με θέμα το μέλλον των Υδατοκαλλιεργειών στην Ευρωπαϊκή Ένωση διοργανώνει στις 29-30 Μαΐου στην Αθήνα, το Υπουργείο Γεωργίας στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας. Οι προσπάθειες των συνέδρων θα εστιασθούν στις πολιτικές, τη νομοθεσία και τις κατευθυντήριες γραμμές που μπορούν να συμβάλουν ώστε οι Υδατοκαλλιέργειες να εξελιχθούν σε μια πιο ολοκληρωμένη οικονομική δραστηριότητα, διεθνώς ανταγωνιστική, περιβαλλοντικά αειφόρος και έτοιμη να προσφέρει υγιεινά προϊόντα υψηλής θρεπτικής αξίας και άριστης ποιότητας.

    Επί τάπητος η Ευρωπαϊκή Στρατηγική στον τομέα αυτό

    Διακόσιοι πενήντα και πλέον σύνεδροι, εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Επιτροπής Περιφερειών, αντιπρόσωποι των Κυβερνήσεων των 25 κρατών-μελών της ΕΕ, Πρόεδροι παραγωγικών τάξεων, περιβαλλοντικών οργανώσεων και οργανώσεων καταναλωτών, στο πλαίσιο του συνεδρίου θα εξετάσουν τις προοπτικές και τους στόχους της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την ανάπτυξη του τομέα των Υδατοκαλλιεργειών.

    Η Ελληνική Προεδρία με βάση την ανακοίνωση που κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Δεκέμβρη σχετικά με την στρατηγική ανάπτυξης του τομέα των Υδατοκαλλιεργειών, ξεκίνησε ήδη τις συζητήσεις τόσο στο Συμβούλιο όσο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή Περιφερειών.

    Με τη διοργάνωση αυτού του Συνεδρίου ξεκινά ένας δεύτερος κύκλος διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους που θα οδηγήσει σε πρακτικές δράσης για μια πιο ολοκληρωμένη διαχείριση της παράκτιας ζώνης, στην οποία η Υδατοκαλλιέργεια αποτελεί κύρια δραστηριότητα. Τα συμπεράσματα του Συνεδρίου θα προωθηθούν από την Ελληνική Προεδρία στο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα συμβάλλουν στην υιοθέτηση κανονισμών και το σχεδιασμό συγκεκριμένων πολιτικών που επηρεάζουν τις Υδατοκαλλιέργειες (περιφερειακή πολιτική, πολιτική ανάπτυξης, περιβάλλοντος, γεωργίας, ενέργειας και βιομηχανική πολιτική).

    Η Υδατοκαλλιέργεια για τη χώρα μας αποτελεί οικονομική βιομηχανία αιχμής που καταλαμβάνει ήδη την πρώτη θέση στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο από άποψη παραγωγής θαλασσινών ειδών ψαριών (90.000 τόνους/έτος). Ταυτόχρονα, προσφέρει τουλάχιστον 5.000 θέσεις εργασίας σε αγροτικές περιοχές της χώρας, συμβάλλοντας κατά 26% στη συνολική αξία των εξαγωγών τροφίμων. Η ηγεσία του Υπουργείου Γεωργίας περιλαμβάνει στις προτεραιότητές της την οικονομική ανάπτυξη της Υδατοκαλλιέργειας, στοχεύοντας στη βιώσιμη εξέλιξη και την εδραίωσή της ως βιομηχανίας προσαρμοσμένης στις απαιτήσεις του κοινωνικού συνόλου, με σεβασμό στο περιβάλλον και στον Ευρωπαϊκό καταναλωτή.

    [12] Προκηρύξεις στο πλαίσιο του ''Ανταγωνιστικότητα''

    29/5/2003 1:52:00 μμ

    Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται πλέον η υλοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ανταγωνιστικότητα", με ανοιχτές προκηρύξεις σε μια σειρά δράσεων, αλλά και νέες παρεμβάσεις που πρόκειται να προκηρυχθούν μέσα στους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας του ΕΠΑΝ, ήδη το 55% του συνολικού προϋπολογισμού έχει προκηρυχθεί και περισσότερα από 5.000 επιχειρηματικά σχέδια έχουν ήδη εγκριθεί, καλύπτοντας το ένα τρίτο των συνολικών πόρων του Προγράμματος. Μέσα από τα συγκεκριμένα σχέδια, υλοποιούνται έργα στους τομείς της μεταποίησης, του τουρισμού, της ενέργειας, των υπηρεσιών και των νέων τεχνολογιών.

    Στην τρέχουσα φάση, σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίας, ανοιχτές για την υποβολή προτάσεων ενίσχυσης από επιχειρήσεις και φορείς ή φυσικά πρόσωπα είναι οι ακόλουθες δράσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος, κατά τομέα:

    A. Για τουριστικές επιχειρήσεις:

    Ποιοτικός εκσυγχρονισμός καταλυμάτων που δεν εντάσσονται στον Αναπτυξιακό Νόμο (Δράση 2.2.2). Συνολικός προϋπολογισμός: 110.340.000 ευρώ. Προϋπολογισμός πρότασης: 73.367 ευρώ. Ποσοστό επιχορήγησης: 40%.

    Προθεσμία: Ανοικτή Προκήρυξη

    Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των τουριστικών ΜΜΕ (Δράση 2.2.3). Συνολικός προϋπολογισμός: 127.100.000 ευρώ. Προϋπολογισμός πρότασης:58.700 ευρώ. Ποσοστό επιχορήγησης: 40%

    Προθεσμία:Ανοικτή Προκήρυξη.

    Διάδοση και καθιέρωση της ελληνικής κουζίνας και ενίσχυση επιχειρήσεων για την απόκτηση σήματος ΕΟΤ για την ελληνική κουζίνα. (Δράση 5.2.2) Συνολικός προϋπολογισμός: 14.673.514.3 ευρώ. Προϋπολογισμός πρότασης: 29.350 ευρώ. Ποσοστό επιχορήγησης: 50%.

    Προθεσμία: 30.6.2003.

    Σχέδια τουριστικής προβολής του ΕΟΤ, που τελούν σε συνέργια με ανάλογα σχέδια του Ιδιωτικού τομέα (Δράση 5.3.1):

    Πρόγραμμα προώθησης και προβολής του Θρησκευτικού Τουρισμού : Συνολικός Προϋπολογισμός: 200.000 ευρώ. Προθεσμία: 30.5.2003 Πρόγραμμα προώθησης και προβολής του Αθλητικού Τουρισμού: Συνολικός Προϋπολογισμός: 350.000 ευρώ. Προθεσμία: 30.6.2003. Πρόγραμμα προώθησης και προβολής του Χειμερινού Τουρισμού: Συνολικός Προϋπολογισμός: 400.000 ευρώ. Προθεσμία: 30.6.2003. Πρόγραμμα προώθησης και προβολής του τουρισμού πόλης (Αστικού Τουρισμού):Συνολικός Προϋπολογισμός: 280.000 ευρώ. Προθεσμία: 30.5.2003. Πρόγραμμα προώθησης και προβολής της ελληνικής γαστρονομίας: Συνολικός Προϋπολογισμός: 300.000 ευρώ. Προθεσμία: 30.6.2003.

    Β. Για ενεργειακές επενδύσεις:

    Παροχή οικονομικών κινήτρων για τη πραγματοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων εξοικονόμησης ενέργειας, συμπαραγωγής ηλεκτρισμού/ θερμότητας/ ψύξης, υποκατάσταση συμβατικής ενέργειας και εφαρμογών Α.Π.Ε. (Δράση 2.1.3). Συνολικός προϋπολογισμός (Β΄ Κύκλος): 470.000.000 ευρώ Προϋπολογισμός πρότασης: 44.000-44.000.000 ευρώ. Ποσοστό επιχορήγησης: 30- 50%.

    Προθεσμία: 30.8.2003 (ανά τετράμηνο μέχρι 31.12.2003).

    Γ. Για ειδικές επενδύσεις

    Ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας Ατόμων με Αναπηρίες (Δράση 2.8.3). Συνολικός προϋπολογισμός : 11.760.000 ευρώ Προϋπολογισμός πρότασης: μέχρι 150.000 ευρώ. Ποσοστό επιχορήγησης: 50%.

    Προθεσμία:15.6.2003.

    "Υποστήριξη ερευνητικών Μονάδων για τη προτυποποίηση και την εμπορική εκμετάλλευση ερευνητικών αποτελεσμάτων με τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων (spin off)". (Δράση 4.1.1) Συνολικός προϋπολογισμός: 67.500.000 ευρώ. Προϋπολογισμός πρότασης: Α΄ Φάση: μέχρι 44.000 ευρώ, Β΄ Φάση: μέχρι 1.000.000 ευρώ. Ποσοστό επιχορήγησης: Α΄ Φάση 100%, Β΄ Φάση: μέχρι 50%.

    Προθεσμία: Aνοικτή Προκήρυξη.

    ΕΛΕΥΘΩ Ανάπτυξη Τεχνολογικών Πάρκων και Θερμοκοιτίδων (Δράση 4.2.1). Συνολικός Προϋπολογισμός: 68.900.000 ευρώ. Προϋπολογισμός πρότασης: μέχρι 7.500.000 ευρώ. Ποσοστό επιχορήγησης: μέχρι 50%.

    Προθεσμία: Aνοικτή Προκήρυξη.

    ΑΚΜΩΝ Ανάπτυξη Δημόσιων Ερευνητικών Φορέων (Δράση 4.2.2). Προϋπολογισμός: 23.650.000 ευρώ. Προϋπολογισμός πρότασης: Από 150.000 ευρώ έως 2.200.000 ευρώ.

    Προθεσμία: Ανοικτή Προκήρυξη.

    ΕΡΜΗΣ "ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΘΥΡΕΣ" Υποστήριξη και Διαμόρφωση Ε&amp;Τ- Διαχείριση Ε&amp;Τ Πληροφοριών (Δράση 4.4.5). Συνολικός Προϋπολογισμός Περιόδου 2003-2005: 900.000 ευρώ. Προϋπολογισμός Πρότασης: Από 30.000 ευρώ έως 170.000 ευρώ.

    Προθεσμία: 6.6.2003

    Δ. Για υφιστάμενες επιχειρήσεις όλων των τομέων

    ΗΡΩΝ. Πρόγραμμα για την απασχόληση ερευνητικού προσωπικού στις επιχειρήσεις (Δράση 8.3.2). Συνολικός προϋπολογισμός: 52.000.000 ευρώ. Προϋπολογισμός πρότασης: μέχρι 402.000 ευρώ. Ποσοστό επιχορήγησης:Από 35% έως 50%.

    Προθεσμία: Aνοικτή προκήρυξη.

    ΠΑΒΕΤ-ΝΕ. Πρόγραμμα για την ανάπτυξη της έρευνας σε νέες επιχειρήσεις (ενίσχυση επιχειρήσεων με διάρκεια ζωής μικρότερη της πενταετίας για εκτέλεση έργων έρευνας και ανάπτυξης, Δράση 4.3.2). Συνολικός προϋπολογισμός: 14.500.000 ευρώ. Ποσοστό επιχορήγησης: Από 35% έως 60%.

    Προθεσμία:30.6.2003.

    Ανθρώπινα δίκτυα ερευνητικής και τεχνολογικής επιμόρφωσης (Δράση 8.3.6). Συνολικός Προϋπολογισμός: 2.934.703 ευρώ. Προϋπολογισμός πρότασης: Από 120.000 ευρώ έως 180.000 ευρώ. Ποσοστό Επιχορήγησης:Από 35% έως 45%.

    Προθεσμία: 30.5.2003.

    Εκπαιδευτική Στήριξη Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (Δράση 8.2.5). Πρόγραμμα υποστήριξης μικρών επιχειρήσεων (προσωπικό μέχρι 10 άτομα και κύκλος εργασιών μέχρι 586.000 ευρώ ) προκειμένου να εξοικειωθούν με πρακτικές ηλεκτρονικού επιχειρείν χρησιμοποιώντας το INTERNET. Συνολικός Προϋπολογισμός: 22.360.638 ευρώ. Ποσοστό επιχορήγησης: 100%.

    Προθεσμία: Ανοικτή Προκήρυξη.

    [13] Ένταση για την απολογία του Παύλου Σερίφη

    29/5/2003 5:22:00 μμ

    Με καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης του Γιάννη Σερίφη, που περιλαμβάνονται όμως στον κατάλογο μαρτύρων του κατηγορητηρίου, συνεχίστηκε η δίκη των 19 φερομένων ως μελών της 17 Νοέμβρη. Καταθέτοντας ο πανεπιστημιακός Ν. Ρήγος τόνισε πως η δράση και η δημόσια έκφραση του Γιάννη Σερίφη δεν έχουν καμία σχέση με την τρομοκρατία. "Από το 1974 και μετά ο Γιάννης Σερίφης ήταν δακτυλοδεικτούμενος από τις αρχές ασφαλείας" σημείωσε από την πλευρά του ο γιατρός και συνδικαλιστής της ΕΙΝΑΠ, Νίκος Μανιός. Ένταση, ωστόσο, δημιουργήθηκε κατά τη διαδικασία, σχετικά με την απολογία το καλοκαίρι του Παύλου Σερίφη, με την οποία ενέπλεκε τον εξάδελφό του Γιάννη, στη δολοφονία του Ρίτσαρντ Ουέλς, το 1975. Στο μεταξύ, τις μεθόδους ανάκρισης στην Αντριτρομοκρατική Υπηρεσία, κατήγγειλε ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος με παρέμβαση του στη δίκη.

    Καταθέσεις Ν. Ρήγου και Ν. Μανιού

    Ο Νίκος Ρήγος, πρώτος μάρτυρας υπεράσπισης του Γιάννη Σερίφη, κατέθετε περίπου τρεις ώρες.

    Όπως είπε, επί 26 χρόνια, ο Γιάννης Σερίφης ήταν ο ''συνήθης ύποπτος'' για τις διωκτικές Αρχές, ενώ όλη η δράση και η δημόσια έκφραση του κατηγορουμένου δεν έχει, όπως είπε, καμία σχέση με πρακτικές ατομικής βίας.

    Από την πλευρά του, ο οφθαλμίατρος Νίκος Μανιός, δεύτερος μάρτυρας υπεράσπισης του κατηγορούμενου, δήλωσε ότι οι πολιτικές απόψεις του Γιάννη Σερίφη δεν του επιτρέπουν να συμμετάσχει σε οργανώσεις, όπως η ''17Ν''.

    Όπως κατέθεσε ο Νίκος Μανιός γνωρίζει τον Γιάννη Σερίφη από το 1971 και ήταν και οι δύο μέλη της αντιστασιακής οργάνωσης "20ή Οκτώβρη".

    Σύμφωνα με τον κ. Μανιό από την περίοδο της χούντας ο Σερίφης είχε κριτική άποψη για την ένοπλη πάλη και απέρριπτε την ατομική βία.

    Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι με την παραπομπή του Γιάννη Σερίφη, ακόμη και αν οδηγήσει σε απαλλαγή, εξυπηρετείται το σενάριο, που επιθυμούν κάποιοι, περί συγκοινωνούντων δοχείων μέσω του οποίου επιχειρείται να πληγεί ο αγώνας όσων αντιστάθηκαν την περίοδο της δικτατορίας στους μηχανισμούς.

    Η εμπλοκή του Γιάννη Σερίφη στη δολοφονία Γουέλς προκάλεσε αντιδράσεις

    Ένταση δημιουργήθηκε κατά την υποβολή ερωτήσεων από τον εισαγγελέα της έδρας Χρήστο Λάμπρου προς το μάρτυρα σχετικά με το περιεχόμενο της απολογίας, που είχε δώσει στην ανακρίτρια ο Παύλος Σερίφης, στην οποία ενέπλεκε στην υπόθεση της δολοφονίας Γουέλς τον εξάδελφό του Γιάννη Σερίφη.

    Ο Παύλος Σερίφης ζήτησε και πήρε το λόγο, ανακαλώντας όσα αναφέρονται στην απολογία του.

    ''Δεν ξέρω τίποτα γι' αυτά. Εγώ, κύριε εισαγγελέα, είμαι ανάπηρος 25 χρόνια. Τα όπλα θέλουν δύο χέρια, ενώ εγώ έχω ένα και μουδιασμένο'', ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κατηγορούμενος.

    Η παρέμβαση Γιωτόπουλου

    Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος αναφερόμενος σε σχόλιο του εισαγγελέα κ. Λάμπρου σχετικά με τους ισχυρισμούς που προέβαλε ο Παύλος Σερίφης στην απολογία του, υποστήριξε ότι η ομολογία αυτή είναι προϊόν ψυχολογικής πίεσης.

    Όπως είπε ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, όσα υποστήριξε ο Παύλος Σερίφης σχετικά με τη δολοφονία Ρίτσαρντ Γουέλς τα έλεγαν και στον ίδιο στην Ασφάλεια μια εβδομάδα πριν τη σύλληψη του Παύλου Σερίφη.

    Χαρακτηριστικός και ο διάλογος που ακολούθησε:

    Γιωτόπουλος: ''Μου έλεγαν ότι στη δολοφονία Γουέλς πήραν μέρος ο ''Σαρδανάπαλος'', ο ''Νίκι Λάουντα'', ''Εσύ και η Αννα''.

    Τους ρώτησα ποιοι είναι αυτοί και μου είπαν ότι ο ''Νίκι Λάουντα'' ήταν ένας νεαρός που οδηγούσε πολύ καλά. Εγώ αρνήθηκα να τα πω αυτά και μια βδομάδα μετά τα είδα στην απολογία του Παύλου Σερίφη''

    Πρόεδρος: Εσάς σάς βασάνισαν;

    Γιωτόπουλος: Οχι, αλλά αν είχα σκλήρυνση κατά πλάκας (σ.σ. εννοεί τον Παύλο Σερίφη) και με άφηναν τόσες ώρες άυπνο μπορεί να τα έλεγα και εγώ.

    Παρέμβαση Παύλου Σερίφη:

    Ο Παύλος Σερίφης ζήτησε το λόγο και αναφερόμενος στην επίμαχη απολογία είπε ότι αυτή δόθηκε, ενώ είχε οδηγηθεί στην ανακρίτρια στις 2 το πρωί χωρίς δικηγόρο και μετά από 40 ώρες αϋπνίας.

    Η υπεράσπιση του Γιάννη Σερίφη ζήτησε από το δικαστήριο να μελετήσει από το φάκελο της δολοφονίας Γουέλς την κατάθεση της χήρας του στην οποία, όπως επισημάνθηκε, δεν υπάρχει περιγραφή δράστη που να συμπίπτει με τα χαρακτηριστικά του Γιάννη Σερίφη.

    Η δίκη θα συνεχιστεί την Παρασκευή με καταθέσεις μαρτύρων για τον Ανέστη Παπαναστασίου και στη συνέχεια για τον Γιάννη Σερίφη.

    [14] Αρουν τις κυρώσεις εναντίον της Σερβίας οι ΗΠΑ

    29/5/2003 7:46:00 μμ

    Τερματίζουν οι ΗΠΑ τις 11ετείς κυρώσεις κατά της Σερβίας-Μαυροβουνίου, όπως ανακοίνωσε με επιστολή του προς το Κογκρέσο ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους. Στην ίδια επιστολή, ο Μπους αναφέρεται στην ενθάρρυνση, που παρέχεται μέσω της άρσης των κυρώσεων στους "αποφασισμένους" μεταρρυθμιστές της πολιτικής και της οικονομικής ζωής στη Σερβία-Μαυροβούνιο. Οι κυρώσεις είχαν προσωρινά αρθεί στη διάρκεια του 1995 και του 2001. Η χρονική παράταση των κυρώσεων αποτελούσε το "αντικείμενο ανησυχίας για τις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Σερβίας-Μαυροβουνίου", όπως διευκρινίζαν πηγές της Ουάσινγκτον. Τέλος έγινε επίσης γνωστό, ότι παραμένουν σε ισχύ οι αμερικανικές κυρώσεις τόσο κατά του ιδίου του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς όσο και κατά των στενότερων συνεργατών του.

    [15] Το βράδυ η συνάντηση Σαρόν- Αμπάς

    29/5/2003 7:23:00 μμ

    Παρά τις φήμες περί νέας αναβολής, συναντώνται το βράδυ της Πέμπτης ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του Μαχμούντ Αμπάς με επίκεντρο τον Οδικό Χάρτη για την ειρήνευση και την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους. Ο Σαρόν πιθανότατα θα προτείνει μερική αποχώρηση του στρατού από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας ώστε να αποδείξει η παλαιστινιακή κυβέρνηση ότι μπορεί να αστυνομεύσει την περιοχή. Την Πέμπτη πάντως δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κι ένας Ισραηλινός τραυματίστηκε σε συμπλοκή στη Γάζα. Επείγουσα έρευνα, εξάλλου, διέταξε ο ισραηλινός στρατός για το περιστατικό της Δευτέρας στο Μπέιτ Χανούν, όταν στρατιώτες πυροβόλησαν εναντίον Ελβετού διπλωμάτη ο οποίος εκτελούσε ανθρωπιστική αποστολή και σώθηκε χάρη στο αλεξίσφαιρο αυτοκίνητό του.

    Ξεχωριστές συνομιλίες Μπους στην Ακαμπα

    Της τριμερούς συνάντησης κορυφής στην Ακαμπα--του προέδρου Μπους και των πρωθυπουργών Αμπάς και Σαρόν--θα προηγηθούν ξεχωριστές συνομιλίες του αμερικανού προέδρου με τους πρωθυπουργούς της Παλαιστινιακής Αρχής και του Ισραήλ, ανακοινώθηκε την Πέμπτη από τον επικεφαλής της ιορδανικής διπλωματίας, Μαρουάν Μουάσερ, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Αμάν.

    Ο ιορδανός υπουργός Εξωτερικών ανέφερε επίσης ότι μετά τη διεξαγωγή της συνόδου κορυφής ΗΠΑ-Παλαιστινιακής Αρχής-Ισραήλ θα επακολουθήσει τετραμερής σύνοδος κορυφής--εκτός των προέδρου Μπους και πρωθυπουργών Αμπάς και Σαρόν και ο ιορδανός μονάρχης Αμπντάλα Β'.

    Διευκρινίστηκε ότι ο ιορδανός μονάρχης και ο αμερικανός πρόεδρος επίσης θα έχουν ξεχωριστές συνομιλίες στο θέρετρο της Ακαμπα, που είναι περίπου 350 χλμ. νοτίως της ιορδανικής πρωτεύουσας. Θα έχουν προηγηθεί συνομιλίες του προέδρου Μπους με άραβες ηγέτες και την παλαιστινιακή ηγεσία στο αιγυπτιακό θέρετρο του Σαρμ ελ Σέιχ.

    Ο ιορδανός υπουργός Εξωτερικών επαίνεσε τον ρόλο που η χώρα του διαδραμάτισε στην κατάρτιση του ειρηνευτικού ''οδικού χάρτη'' για το Μεσανατολικό και έκρινε οτι η διεξαγωγή της συνόδου κορυφής στην Ακαμπα είναι μία επιλογή που επιβραβεύει αυτές τις ιορδανικές ειρηνευτικές προσπάθειες.

    Χαιρετίζουν τον ''οδικό χάρτη'' οι Ταξιαρχίες του Αλ Ακσά

    Αγνοια για δηλώσεις Αμπας έχει η Χαμάς

    Στο μεταξύ, αγνοια δήλωσε εκπρόσωπος της Χαμάς για τις δηλώσεις του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού Μαχμούντ Αμπάς περί συμφωνίας τερματισμού των αντι-ισραηλινών επιθέσεων ως την επόμενη εβδομάδα.

    "Η θέση μας δεν έχει αλλάξει" τόνισε ο εκπρόσωπος της Χαμάς Αμπντέλ Αζίζ αλ Ράντισι.

    "Αν οι Ισραηλινοί σταματήσουν να σκοτώνουν Παλαιστινίους αμάχους ,ελευθερώσουν τους κρατουμένους και σταματήσουν την επίθεσή τους,θα πάψουμε να βάζουμε ως στόχο τους ισραηλινούς αμάχους" τόνισε ο αλ Ράντισι.

    "Η Χαμάς θα δεσμευτεί να σταματήσει την τρομοκρατία τόσο στο εσωτερικό του Ισραήλ όσο και στα παλαιστινιακά εδάφη" υποστήριξε ο Αμπάς σε συνέντευξή του στην ισραηλινή εφημερίδα Γεντιότ Αχρονότ.

    Η Χαμάς έχει αναλάβει την ευθύνη για σωρεία επιθέσεων αυτοκτονίας με θύματα εκατοντάδες Ισραηλινούς από την έναρξη της παλαιστινιακής Ιντιφάντα τον Σεπτέμβριο του 2000.

    Οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσά χαιρετίζουν την αποδοχή του οδικού χάρτη από το Ισραήλ

    Πάντως, η ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσά, χαιρέτισε την επικύρωση του ειρηνευτικού σχεδίου υπό την ονομασία 'οδικός χάρτης' από την ισραηλινή κυβέρνηση και ζητεί να σταματήσει η εκκαθάριση Παλαιστινίων μαχητών από τους Ισραηλινούς.

    "Οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσα χαίρονται που η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν αποδέχθηκαν τον οδικό χάρτη, είναι ένα πολύ κάλό πράγμα", τόνισε ο Αμπού Μουτζαχίντ, εκπρόσωπος του ένοπλου κινήματος που πρόσκειται στην οργάνωση Φατάχ του Γιάσερ Αραφάτ.

    "Είμαστε ευτυχείς για την απόφαση αυτή, όμως πολλά άλλα ζητήματα παραμένουν εκκρεμή" τονίζει ο ίδιος, προσθέτοντας ότι "ο ισραηλινός στρατός θα πρέπει να σταματήσει τις δολοφονίες των ηγετών της Ιντιφάντα. Τα αποτελέσματα του οδικού χάρτη θα πρέπει να γίνουν αισθητά στο πεδίο εφαρμογής τους. Το σχέδιο αυτό δεν πρέπει να παραμείνει μία απλή διακήρυξη, θα πρέπει να οδηγήσει στην δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους".

    [16] Ρωσικός Τύπος: Έτοιμη στρατιωτική επιχείρηση ΗΠΑ κατά Ιράν

    29/5/2003 3:13:00 μμ

    Η Ουάσινγκτον έχει ετοιμάσει μια στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράν, η οποία θα ξεκινήσει από το Ιράκ, αλλά προβλέπει επίσης τη χρήση στρατιωτικών βάσεων της Γεωργίας και του Αζερμπαϊτζάν, γράφει σε σημερινό δημοσίευμά της η ρωσική εφημερίδα ''Νεζαβισίμαγια Γκαζέτα'' επικαλούμενη ''διπλωματικές πηγές''. ''Η στρατιωτική δράση έχει σχεδιαστεί ως συμπλήρωμα μιας λαϊκής εξέγερσης, στην οποία λογαριάζει το Πεντάγωνο'', διαβεβαιώνει η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, σήμερα πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Λευκό Οίκο μια συνεδρίαση για να καθοριστεί η ημερομηνία έναρξης της επιχείρησης.

    Σύμφωνα με τη ''Νεζαβισίμαγια Γκαζέτα'', υπάρχει μια συμφωνία ανάμεσα στο Πεντάγωνο και τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Χαϊντάρ Αλίεφ για την ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στο Αζερμπαϊτζάν. Ένας αξιωματούχος της αζερινής προεδρίας χαρακτήρισε σήμερα τον ισχυρισμό αυτό ''εντελώς ψευδή''.

    ''Τίποτε δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Το άρθρο αυτό έχει στόχο να τορπιλίσει τις ιρανο-αζερινές σχέσεις οι οποίες βελτιώνονται'', δήλωσε ο Φουάντ Αχούντοφ στο ραδιοσταθμό Ηχώ της Μόσχας. Η πρεσβεία της Γεωργίας στη Μόσχα δήλωσε πως ''δεν έχει πληροφορίες για τα αμερικανικά σχέδια σχετικά με το Ιράν''.

    [17] Εορτασμοί για την 50ή επέτειο της κατάκτησης του Έβερεστ

    29/5/2003 2:04:00 μμ

    To Νεπάλ γιορτάζει σήμερα Πέμπτη στην πρωτεύουσα Κατμαντού, την πρώτη επιτυχή ανάβαση του Έβερεστ, παρουσία του επιζήσαντα της εποποιίας αυτής σερ Εντμουντ Χίλαρι, σε τελετή στην οποία μετείχαν αρκετές εκατοντάδες κατακτητές της κορυφής. Την έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων στο Κατμαντού κήρυξε ο πρίγκιπας διάδοχος Παράς Σαχ που φύτευσε συμβολικά μια αξίνα ορειβάτη σε μακέτα του ψηλότερου βουνού στον κόσμο. Στις 29 Μαΐου του 1953, ο Νεοζηλανδός Χίλαρι και ο οδηγός αναβάσεων Τενζίνγκ Νοργκέι κατακτούσαν την κορυφή του βουνού, ύψους 8.848 μέτρων, ύστερα από τουλάχιστον 30 χρόνια άκαρπων προσπαθειών που κατέβαλαν διάφορες αποστολές.

    Ακόμη και σήμερα, ριψοκίνδυνη η ανάβαση

    Η ανάβαση του βουνού συνεχίζει να γοητεύει, το κατόρθωμα όμως της κατάκτησης της κορυφής τιμάται με σειρά εκδηλώσεων στη χώρα όπως και στο Λονδίνο, ενώ ο διεθνής Τύπος καλύπτει ευρέως την 50ή επέτειο. Η κυβέρνηση του Νεπάλ που προσκάλεσε στο Κατμαντού όλους τους κατακτητές της κορυφής του Έβερεστ, που ζουν ακόμη, με την ευκαιρία της πεντηκονταετηρίδας, ευελπιστεί η απήχηση από τους επετειακούς εορτασμούς να προσελκύσει τους τουρίστες που δίστασαν να ταξιδέψουν στη χώρα τα τελευταία τρία χρόνια, εξαιτίας της αιματηρής εξέγερσης των μαοϊκών ανταρτών.

    Παρότι σήμερα η ορειβασία στο Έβερεστ είναι ευκολότερη σε σχέση με τα χρόνια του Χίλαρι, η ανάβαση του ψηλότερου βουνού παραμένει ένας στόχος, αρκετά ριψοκίνδυνος. Στα χρόνια που πέρασαν, 175 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, μεταξύ τους εννέα σε μια μόνο ημέρα το 1996, ενώ πολλά πτώματα παραμένουν παγωμένα στο βουνό. Μόλις χθες, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ελικόπτερο συνετρίβη στους πρόποδες του βουνού, όπου εκατοντάδες αλπινιστές μετείχαν στις επετειακές εκδηλώσεις.

    Μετάλλιο στον σερ Έντμουντ Χίλαρι

    Ο πρίγκιπας διάδοχος σήμερα, τελευταία ημέρα των πενθήμερων εορτασμών, απένειμε το μετάλλιο για την 50ή επέτειο από την κατάκτηση του Έβερεστ στον ''Σερ Εντμουντ'' που παραμένει ''παλικάρι'' στα 83 του χρόνια, ενώ λίγο αργότερα ο πρωθυπουργός Λοκέντρα Μπαχαντούρ Τσαντ τον ανακήρυξε επίτιμο πολίτη της χώρας, πριν από το βασιλικό δείπνο που παραθέτει ο μονάρχης του μοναδικού στον κόσμο ινδουιστικού βασιλείου, βασιλιάς Γκιανέντρα.

    Ο πρίγκιπας βράβευσε και άλλους ήρωες του Εβερεστ, τον Ιταλό Ράινχολντ Μέσνερ, τον πρώτο άνθρωπο που ανέβηκε στο βουνό μόνος και χωρίς φιάλες οξυγόνου, τη Γιαπωνέζα Γιούνκο Ταμπέι, πρώτη γυναίκα που κατάκτησε την κορυφή 1975, τον Τζαμλίνγκ Τενζίνγκ, γιό του Τενζίνγκ Νοργκέι, ο ίδιος ορειβάτης και εκπρόσωπος του πατέρα του που έχει πεθάνει. Περίπου 450 κατακτητές της κορυφής από 48 χώρες, πολλοί μεταξύ αυτών οδηγοί αναβάσεων από το Νεπάλ, τιμηθούν επίσης με το ίδιο μετάλλιο από τον πρωθυπουργό. Οι αναβάτες έγιναν δεκτοί, ο καθένας τους χωριστά, από τον πρίγκιπα πριν λάβουν μέρος σε συμπόσιο με θέμα ''βουνό και περιβάλλον''.

    Περισσότεροι από 1.200 ορειβάτες έχουν ανεβεί το Έβερεστ.

    Η τουριστική επιτυχία του Έβερεστ και της περιοχής του τα τελευταία χρόνια έχει προκαλέσει συνωστισμό στο βουνό και ζημιές στο περιβάλλον, επιπτώσεις που έχουν προκαλέσει αντιπαραθέσεις για την ισορροπία μεταξύ ανάπτυξης και προστασίας της φύσης.

    Ο Χίλαρι και η Ταμπέι κατακρίνουν σήμερα την εμπορευματοποίηση που κυριαρχεί στο βουνό, καθώς οι οδηγοί πληρώνονται έως και 65.000 δολάρια από τους ορειβάτες για να τους κατευθύνουν στην κορυφή.

    ''Σήμερα υπάρχει ακόμη και κατάλυμα για να πιει κανείς το κρασί του. Εάν ξαναγινόμουν 33 ετών και ήμουν νέος, λεπτός και γεμάτος δύναμη όπως νομίζω ότι τώρα ήμουν τότε, απλώς δεν θα ήθελα να ακολουθώ όλον αυτόν τον κόσμο που σχηματίζει ουρά και αναρριχάται για να φτάσει στη βουνοπλαγιά''. Η Ταμπέι, 63 ετών σήμερα και λάτρης της ορειβασίας είπε στο Ρόιτερ: ''Όταν εμείς ανεβαίναμε, όλα έπρεπε να γίνουν από την ομάδα μας. Τώρα οι αναβάτες απλώς ακολουθούν τα χνάρια άλλων. Είναι σαν ένας δρόμος με διόδια''.

    [18] Μπανγκλαντές: Πυρ χωρίς προειδοποίηση

    29/5/2003 3:37:00 μμ

    Παραστρατιωτικές δυνάμεις θα αναπτύξει η κυβέρνηση του Μπανγκλαντές, ενώ παράλληλα θα δώσει εντολή στους αστυνομικούς να πυροβολούν χωρίς προειδοποίηση σε μία προσπάθεια καταπολέμησης τού κύματος της εγκληματικότητας που έγινε αιτία να χάσουν την ζωή τους πάνω από 300 άνθρωποι τον περασμένο μήνα. Στο πλαίσιο προηγούμενης εκστρατείας, τον περασμένο Οκτώβριο, από το στρατό, μειώθηκε σημαντικά η εγκληματικότητα, αλλά τα στρατεύματα αποσύρθηκαν μετά το θάνατο περίπου 40 ανθρώπων, που βρίσκονταν υπό κράτηση και τις διαμαρτυρίες οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Φόβοι για κατάχρηση εξουσίας

    Ένας ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας δήλωσε προς το πρακτορείο Ρόιτερ ότι ''το πυρ χωρίς προειδοποίηση σε περίπτωση αυτοάμυνας αποτελεί τμήμα του ποινικού δικαίου του Μπανγκλαντές, αλλά δεν γίνεται χρήση του σχεδόν καθόλου''.

    Νομικοί εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι το μέτρο μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολές και καταχρήσεις από την αστυνομία. ''Η εγκληματικότητα στους δρόμους σε όλη την επικράτεια έχει αυξηθεί αφότου αποσύρθηκε ο στρατός'', ανέφερε αξιωματικός της αστυνομίας στην πρωτεύουσα Ντάκα.

    Η πρωθυπουργός του Μπανγκλαντές, Μπεγκούμ Χαλέντα Ζία, υποσχέθηκε στις αρχές του μήνα ότι θα καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια για τον περιορισμό της εγκληματικότητας.

    [19] Πέθανε Σέρβος στρατηγός, κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου

    29/5/2003 2:30:00 μμ

    Σέρβος στρατηγός που το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο του είχε απαγγείλει κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, πέθανε την Τετάρτη στο στρατιωτικό νοσοκομείο του Βελιγραδίου, γράφει σήμερα η εφημερίδα ''Βετσέρνι Νοβόστι''. Ο στρατηγός Μομίρ Τάλιτς, 60 ετών, ήταν αρχηγός του γενικού επιτελείου του σερβοβοσνιακού στρατού όταν συνελήφθη στη διάρκεια συνεδρίου στη Βιέννη τον Αύγουστο του 1999, απ΄όπου μεταφέρθηκε στη Χάγη, έδρα του ΔΠΔ. Κατέληξε από καρκίνο των πνευμόνων, ανακοίνωσε ο διευθυντής του νοσοκομείου, στρατηγός Ζόραν Στάνκοβιτς.

    Το Σεπτέμβριο του 2002, το ΔΠΔ αποφάσισε ο κατηγορούμενος ν' αφεθεί ελεύθερος προσωρινά, ώστε να νοσηλευτεί στο Βελιγράδι καθώς η κατάσταση της υγείας του είχε επιδεινωθεί.

    Ο Τάλιτς διοικούσε απόσπασμα του σερβοβοσνιακού στρατού στη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία την περίοδο 1992-1995. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο του ΔΠΔ, ο εκλιπών κατηγορείτο για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, για ''φόνους και άσκηση τρομοκρατίας'' σε βάρος μη σερβικών πληθυσμών στις περιοχές Μποσάνσκι Νόβι, Μποσάνσκα Κρούπα και Κλιούτς της βορειοδυτικής Βοσνίας.

    [20] Στο Ιράκ ο Τόνι Μπλερ

    29/5/2003 4:25:00 μμ

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, πρώτος δυτικός ηγέτης που επισκέπτεται το μεταπολεμικό Ιράκ, έφτασε το απόγευμα της Πέμπτης στο Ουμ Κασρ, το λιμάνι του ιρακινού νότου, προερχόμενος από τη Βασόρα, όπου μίλησε στους εκεί βρετανούς στρατιώτες, ευχαριστώντας τους για το ''θάρρος και την αφοσίωσή'' τους. Στη Βασόρα, όπου έφτασε προερχόμενος από το Κουβέιτ, ο Τόνι Μπλερ συναντήθηκε με τον αμερικανό διοικητή του Ιράκ Πολ Μπρέμερ και τον βρετανό απεσταλμένο Τζον Σόερς, ο οποίος έκανε λόγο στον βρετανό πρωθυπουργό για την ύπαρξη αποδείξεων ότι το γειτονικό Ιράν προσπαθεί να επεκτείνει την επιρροή του στο νότιο Ιράκ. Ο Τόνι Μπλερ είναι ο πρώτος ηγέτης του συνασπισμού που ανέτρεψε το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, ο οποίος επισκέπτεται το Ιράκ.

    Ο πόλεμος ανέτρεψε τον ιρακινό δικτάτορα

    Ο Βρετανός απεσταλμένος τόνισε ότι το σιιτικό ιερατείο του Ιράν προσπαθεί να επιβάλει περιορισμούς στον πληθυσμό της Βασόρας, απαγορεύοντας την πώληση αλκοόλ και καλώντας τις γυναίκες να φορούν το παραδοσιακό κάλυμμα της κεφαλής.

    Μιλώντας στους άνδρες της 7ης τεθωρακισμένης ταξιαρχίας μπροστά σε ένα από τα επιβλητικά ανάκτορα του Σαντάμ Χουσέιν, ο Μπλερ χαρακτήρισε τον πόλεμο που ανέτρεψε τον ιρακινό δικτάτορα ως μία από τις ''στιγμές ορόσημο του αιώνα''.

    ''Γνωρίζω ότι υπήρξαν πολλές διαφωνίες στη χώρα για το κατά πόσον ήταν σοφή η απόφασή μου να διατάξω την ανάληψη (πολεμικής) δράσης. Μπορώ όμως να σας διαβεβαιώσω για ένα πράγμα, δεν υπάρχει απολύτως καμία αμφιβολία στη Βρετανία για τον επαγγελματισμό, το θάρρος και την αφοσίωσή σας'', είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

    ''Όταν οι άνθρωποι θα ανατρέχουν σε αυτή τη στιγμή και θα αναλογίζονται αυτή τη σύγκρουση, πιστεύω ειλικρινά ότι θα τη βλέπουν σαν μία από τις καθοριστικές στιγμές του αιώνα. Και αυτό το καταφέρατε εσείς'', τόνισε.

    Στη συνέχεια, θα επιστρέψει στο Κουβέιτ ο Βρετανός Πρωθυπουργός.

    Το πρόγραμμα του Τόνι Μπλερ περιλαμβάνει μια επίσκεψη στην Πολωνία, απ' όπου θα μεταβεί στην Αγία Πετρούπολη, για να παραστεί στους εορτασμούς για τα 300 χρόνια από την ίδρυση της πρώην αυτοκρατορικής πρωτεύουσας της Ρωσίας.

    Την 1η Ιουνίου αναμένεται στο Εβιάν της Γαλλίας για να μετάσχει στη Διάσκεψη Κορυφής της G8.

    [21] Συνελήφθησαν Παλαιστίνιοι διπλωμάτες στη Βαγδάτη

    29/5/2003 7:21:00 μμ

    Αμερικανοί στρατιώτες συνέλαβαν τον παλαιστίνιο επιτετραμμένο και άλλους δυο Παλαιστίνιους διπλωμάτες, στη διάρκεια έρευνας επί 24ωρου βάσεως στην έδρα της εκπροσώπησής τους στη Βαγδάτη. Στο μεταξύ, κατασχέθηκαν ένα βιβλίο σχετικά με την τρομοκρατία, καθώς και τα όπλα, ανακοινώθηκε από αμερικανό στρατηγό. Σύμφωνα με τον αμερικανό στρατηγό Ντέιβιντ Μακέρναν επικεφαλής των χερσαίων δυνάμεων της συμμαχίας, επτά Παλαιστίνιοι και ένας Σύρος συνελήφθησαν χωρίς να γνωρίζει κανείς ότι ήταν διπλωμάτες. ''Στη διάρκεια της έρευνας οι στρατιώτες μας κατάσχεσαν τέσσερα όπλα ΑΚ-47, επτά χειροβομβίδες, ένα όπλο ΜΠ-5, τέσσερα Μ-9, ένα πιστόλι και ένα βιβλίο σχετικά με την τρομοκρατία'', πρόσθεσε ο στρατηγός. Η έρευνα έγινε μια ημέρα μετά τη δολοφονία αμερικανού στρατιώτη σε σημείο κοντά στην διπλωματική αποστολή των Παλαιστίνιων. Ο αμερικανός στρατηγός δεν έκανε λόγο για την τύχη των συλληφθέντων.

    "Στη διάρκεια της έρευνας που άρχισε τα μεσάνυχτα της Τρίτης και διήρκεσε 24 ώρες, οι αμερικανικές δυνάμεις συνέλαβαν τον επιτετραμμένο των Παλαιστίνιων Ναγιάχ Αμπντέλ Ραχμάν, τον σύμβουλο Ιμπραήμ Μοζέν και τον εμπορικό σύμβουλο Μουνίρ Σόμπι, καθώς και τρείς άνδρες της παλαιστινιακής ασφάλειας και δύο ιρακινούς κηπουρούς'' δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της παλαιστινιακής διπλωματικής αποστολής Μοχάμαντ Ατα.

    "Από τότε, δεν έχουμε λάβει πληροφορίες για την τύχη τους και οι Αμερικανοί στους οποίους προσφύγαμε δεν ήταν σε θέση να μας πληροφορήσουν. Θέλουμε να γνωρίζουμε τί γίνονται οι συλληφθέντες και γιατί οι Αμερικανοί ήρθαν με 40 άρματα μάχης και περικύκλωσαν το κτίριο όπου στεγαζόμαστε'', πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

    [22] UNICEF: ''Υποφέρουν'' από οξύ υποσιτισμό τα παιδιά του Ιράκ

    29/5/2003 6:27:00 μμ

    Ο αριθμός των παιδιών που υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό στο Ιράκ, σχεδόν διπλασιάστηκε από τότε που τελείωσε ο πόλεμος που οδήγησε στην πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο υπεύθυνος της UNICEF στη Βαγδάτη. "Η αύξηση του ποσοστού υποσιτισμού δείχνει ότι υπάρχει μια γενική επιδείνωση της κατάστασης της υγείας των παιδιών", διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της UNICEF Τζέφρι Κίλι σε συνέντευξη Τύπου στη Βαγδάτη.

    Τα παιδιά στερούνται ''επαρκούς τροφής, πόσιμου νερού και καλής υγιεινής''

    Ο αριθμός των παιδιών που υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό ανέβηκε στο 7,7%, ενώ πριν από τον πόλεμο έφτανε το 4%, σημείωσε ο ίδιος.

    Τα παιδιά ''είναι πάρα πολύ αδύνατα σε σχέση με το ύψος τους'', είπε ο ίδιος, ανακοινώνοντας παράλληλα μια πολύ μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων διάρροιας μεταξύ των μικρών Ιρακινών.

    Πριν από τον πόλεμο, περίπου ένα εκατομμύριο παιδιά υπέφεραν κατά μόνιμο τρόπο από υποσιτισμό στο Ιράκ και ένα τέταρτο του εκατομμυρίου υπέφεραν από οξύ υποσιτισμό, συνέχισε.

    Τα παιδιά αυτά στερούνται ''επαρκούς τροφής, πόσιμου νερού και καλής υγιεινής".

    Σύμφωνα με την UNICEF, το 40% του συστήματος παροχής νερού στη Βαγδάτη έχει υποστεί ζημιές, εν μέρει εξαιτίας του πολέμου. Παράλληλα το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (PAM) του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι έχει μεταφέρει στο Ιράκ περίπου 400.000 τόνους τροφίμων από τις αρχές του Απριλίου.

    ''Ο φόβος μας για την ασφάλεια μειώθηκε τις δύο τελευταίες εβδομάδες, όμως εξακολουθούμε να ανησυχούμε. Υπάρχουν περιοχές στις οποίες εξακολουθούμε να μην μπορούμε να πάμε'', δήλωσε ο εκπρόσωπος του PAM Χάλεντ Μανσούρ.

    [23] Έκρηξη αντιαρματικής νάρκης στην Καμπούλ

    29/5/2003 5:07:00 μμ

    Ένας γερμανός στρατιώτης της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής στην Ασφάλεια στο Αφγανιστάν (ISAF) σκοτώθηκε και ένας άλλος τραυματίστηκε από έκρηξη αντιαρματικής νάρκης στην πρωτεύουσα Καμπούλ, δήλωσε εκπρόσωπος της δύναμης. Το περιστατικό σημειώθηκε στις 13:0, τοπική ώρα, σε περιφερειακό δρόμο στα νοτιο-ανατολικά της Καμπούλ στην περιοχή Μπουτχάκ, ανέφερε αξιωματικός της αστυνομίας στην αφγανική πρωτεύουσα. Ο εκπρόσωπος της ISAF είπε ότι δεν γνωρίζει εάν πρόκειται για εκρηκτικό μηχανισμό που είχε πρόσφατα τοποθετηθεί ή για νάρκη από την σοβιετική εποχή.

    [24] Ρονάλντο: ''Βαρετός ο τελικός του Champions League''

    29/5/2003 7:45:00 μμ

    Μπορεί η Ιταλία να παρακολούθησε "με κομμένη την ανάσα" τον χθεσινό τελικό του Champions League, ανάμεσα στη Μίλαν και τη Γιουβέντους, αλλά όπως φαίνεται η υπόλοιπη Ευρώπη και ιδιαίτερα η Ισπανία, δεν εκτίμησαν ιδιαίτερα το θέαμα που πρόσφεραν οι δύο φιναλίστ. Οι εφημερίδες της χώρας αναφέρονται την Πέμπτη με ιδιαίτερα απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς στις δύο ομάδες, με την "As" μάλιστα να γράφει "Δώστε το Κύπελλο πίσω στη Ρεάλ"!. Την άποψη ότι ο αγώνας στο "Ολντ Τράφορντ" δεν ήταν αντάξιος της διοργάνωσης συμμερίστηκε και ο Ρονάλντο, που χαρακτήρισε "βαρετό" τον τελικό.

    "Ήταν εμφανές ότι δεν υπήρχε σπουδαίο θέαμα. Οι Ιταλοί θα σκεφτούν ότι οι Ισπανοί κριτικάρουν τον τρόπο παιχνιδιού τους, αλλά όλοι είδαμε έναν τελικό άσχημο και βαρετό για τους φιλάθλους", τόνισε ο Βραζιλιάνος επιθετικός της Ρεάλ.

    "Το αποτέλεσμα λέει ότι η Μίλαν είναι η καλύτερη ομάδα της Ευρώπης, όμως εμείς παίξαμε το ομορφότερο ποδόσφαιρο", κατέληξε ο άσος της Ρεάλ.

    [25] Μπιτς Βόλεϊ: Όπεν Ρόδου (Γυναικών)

    29/5/2003 7:39:00 μμ

    Οι 24 τυχερές ομάδες ανακοινώθηκαν του κυρίως ταμπλό του τουρνουά Όπεν Ρόδου γυναικών (11-15 Ιουνίου) του World Tour Swatch. Εκτός από τις Βίκυ Αρβανίτη και Θάλεια Κουτρουμανίδου, που πήραν Wild Card (κάρτα ελευθέρας), οι Βραζιλιάνες, Λέιλα Μπάρος/Σάντρα Πίρες Ταβάρες εξασφάλισαν τη δεύτερη.

    Τα ζευγάρια των προκριματικών

    Αναλυτικά τα ζευγάρια που δεν θα περάσουν από την διαδικασία των προκριματικών είναι τα εξής:

    Κέρι Γουόλς/Μίστι Μέι (ΗΠΑ) 1.240 β. Αντριάνα Μπεχάρ/Σέλντα (Βραζιλία) 1.170 Ανα Πάουλα/Μινέλο (Νραζιλία) 990 Ρεμπέκα Καντάικ/Λάριτ Λέενστρα (Ολλανδία) 840 Για Τιαν/Φέι Γουάνγκ (Κίνα) 720 Αλεξάντρα Φονσέκα Ντα Σίλβα/Μόνικα Ροντρίγκες (Βαζιλία) 700 Λέιλα Μπάρος/Σάντρα Πίρες Ταβάρες (Βραζιλία) 640 (WC) Έφη Σφυρή/Βάσω Καραντάσιου (ΕΛΛΑΔΑ) 600 Σόνα Ντοσουντίλοβα/Έυα Τσέλμποβα (Τσεχία) 590 Λουτσίλα Περότα/Ντανιέλα Γκατέλι (Ιταλία) 580 Ριόκο Τοκούνο/Τσιάκι Κουσουχάρα (Ιαπωνία) 520 Νικόλ Σνάιντερ/Σιμόνε Καν (Ελβετία) 520 Στέφανι Πολ/Όκα Ράου (Γερμανία) 500 Νάταλι Κουκ/Νικόλ Σάντερσον (Αυστραλία) 467 Κάθριν Μαασιντ/Σουζάν Γκλέσνες (Νορβηγία) 420 Λάουρα Μπρουσκίνι/Αναμαρία Σολάτζι (Ιταλία) 400 Σάμερ Λόκοβιτζ/Κίλι Γκέρλιτς (Αυστραλία) 400 Ταμάρα Περάθα/Νταίχια Φερνάντες (Κούβα) 375 Λίνα Γιαντσούλοβα/Πέτια Γιαντσούλοβα (Βουλγαρία) 350 Αντι Aμαν/Γιάνα Βόλμερ (Γερμανία) 300 Γιένουι Γιου/Λου Γουάνκ (Κίνα) 280 Μπάλε Κρέσπο/ Ομάρα Εστεβές Ριμπάλτα (Κούβα) 280 Κατερίνα Νικολαΐδου/Μαρία Τσιαρτσιάνη (ΕΛΛΑΔΑ) 75 Βίκυ Αρβανίτη/Θάλεια Κουτρουμανίδου (ΕΛΛΑΔΑ) 58 (WC)

    [26] Νέα διοίκηση στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ

    Πηγή: ΑΠΕ 29/5/2003 6:16:00 μμ

    Καινούργια διοίκηση θα έχει από σήμερα η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, μετά την αποδοχή από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης της αίτησης που κατέθεσε η διοίκηση του ΑΣ ΠΑΟΚ, για το διορισμό διοικούσας επιτροπής στην ΠΑΕ. Η αίτηση έγινε μετά την ομαδική παραίτηση των εναπομείναντων μελών της διοίκησης της ΠΑΕ και τα νέα πρόσωπα που υποδείχτηκαν από τον ΑΣ και διορίζονται στη διοίκηση της ΠΑΕ είναι οι κ. Καλύβας, Σεργιανίδης, Τριπάνης, Κατέρογλου, Κρυσταλάκος, Παπαδάκης, Μποζατζίδης, Καραγιαννούδης, Δημητρίου.

    O αντιπρόεδρος του ΑΣ ΠΑΟΚ και υποστηρικτής της ιδέας της προσφυγής στο Πρωτοδικείο, Τάκης Πανελούδης τόνισε: "Η ασυλία από σήμερα τερματίζεται. Από αύριο σηκώνουμε τα μανίκια όλοι μαζί, ο ΑΣ και η νέα διοίκηση για να δουλέψουμε για την ανασύνταξη και αναγέννηση του ΠΑΟΚ. Υπάρχουν φοβερές υποχρεώσεις που πρέπει να προλάβουμε. Δεν θα συγχωρεθούν, πλέον, ημίμετρα. Η εποχή του Μπατατούδη έχει παρέλθει και από αύριο πρέπει να διεκδικήσουμε, με όλα τα ένδικα μέσα, τις νόμιμες παροχές που θα έπρεπε να είχαν εισρεύσει στα ταμεία της ΠΑΕ και λόγω της παρουσίας του Γιώργου Μπατατούδη, δεν κατέληξαν εκεί που έπρεπε".

    Η νέα διοίκηση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ ενδέχεται να συγκροτηθεί σε σώμα από σήμερα, ώστε να προλάβει τις εξελίξεις, αρχής γενομένης με την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων που αφορούν ποδοσφαιριστές της ομάδας, οι οποίοι προσέφυγαν διεκδικώντας την ελευθερία τους μαζί με τα δεδουλευμένα χρήματα τους.

    Την είδηση περί αντικατάστασης της διοίκηση της ΠΑΕ δέχτηκαν με ικανοποίηση οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ, χωρίς, ωστόσο, να παραγνωρίζουν τη δυσκολία της κατάστασης που θα αντιμετωπίσουν οι νεοδιορισθέντες παράγοντες, οι περισσότεροι των οποίων έχουν την ανάλογη εμπειρία από διοικητικό έργο του παρελθόντος.

    [27] ΕΠΑΕ: Πρόστιμο σε πέντε ΠΑΕ της Α' Εθνικής

    29/5/2003 6:14:00 μμ

    Με πρόστιμο 1.500 ευρω τιμωρήθηκε ο Ολυμπιακός, ενώ με 1.200 η Ξάνθη, από την Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΑΕ, για επεισοδιακή συμπεριφορά οπαδών τους στον μεταξύ τους αγώνα. Παράλληλα, στον ΠΑΣ Γιάννινα επιβλήθηκε πρόστιμο 2.000 ευρω (για παιχνίδι με ΠΑΟΚ), ενώ Ηρακλής και Αρης, τιμωρήθηκαν με 2.000 και 1.600 ευρω, αντίστοιχα. Όσον αφορά στον Εθνικό θα χάνει πλέον κάθε επίσημο αγώνα του με τέρματα 2-0, λόγω των οφειλών του από εκκαθαρίσεις αγώνων και πρόστιμα προς την ΕΠΑΕ. Παράλληλα, η Πειθαρχική δέχθηκε, ότι δεν συντρέχει περίπτωση αυτοδίκαιης έκπτωσης μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των ΠΑΕ Εθνικός Αστέρας, Αχαρναϊκός, Λεβαδειακός, Μαρκό και Θρασύβουλος, γιατί προσκομίστηκε το ποινικό τους μητρώο.

    Αντίθετα, όμως, εξέπεσαν του αξιώματός τους οι Κ.Σταθάκης (Ατρόμητος) και Σ.Ηλίάδης (Λύκοι), γιατί δεν προσκόμισαν το ποινικό μητρώο τους.

    Στο μεταξύ, αναβλήθηκε για την Πέμπτη 5 Ιουνίου η εκδίκαση των υποθέσεων των ΠΑΕ ΑΕΚ, Παναχαϊκή, Προοδευτική, Αρης, Πανιώνιος, Κασσάνδρα, Φωστήρας, Αγροτικός Αστέρας, Ολυμπιακός Βόλου, Βύζας, Εθνικός, Εργοτέλης, Χανιά, Ναυπακτιακός και του ποδοσφαιριστή Χ.Σιλιγαρδάκη.

    Η Πειθαρχική Επιτροπή επέβαλε τις εξής ποινές σε ποδοσφαιριστές: αποκλεισμό δύο αγωνιστικών ημερών στους ποδοσφαιριστές Γεωργέα (ΑΕΚ), Παπδόπουλο (Αρης), Μπλέτσα, Τζούμπα (ΠΑΣ Γιάννινα), Φοφόνκα (Ηρακλής), Μάνγκαν (Παναιγιάλειος), Φρέϊτας (Ατρόμητος), Βλάχο (Απόλλων), Γκουγκούλια (Ολυμπιακός Βόλου), ενώ αποκλεισμό μιας ημέρας στους Πρίττα (Ξάνθη), Καμπάνταη (Αρη), Καραδήμο (ΠΑΟΚ), Γκάγκα (Ολυμπιακός Βόλου) και Τέα (Εθνικός Αστέρας).

    Οι ποδοσφαιριστές Γ. Θεοδώρου και Δ. Κοσμάς κατέθεσαν προσφυγή κατά του Αθηναϊκού, ζητώντας να μείνουν ελεύθεροι, λόγω οικονομικών οφειλών, όπως και ο Γ.Πουλοπουλος κατά της Προοδευτικής.

    [28] Διεθνές μίτιγκ στίβου ''ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΕΙΑ''

    29/5/2003 3:45:00 μμ

    Το πρώτο σημαντικό τεστ για τους Έλληνες αθλητές και αθλήτριες θα είναι, όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, το Διεθνές μίτιγκ στίβου "ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΕΙΑ", που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 31 Μαϊου στο Εθνικό Στάδιο Καλαμάτας και θα μεταδώσει απευθείας η ΕΤ-1 από τις 18.00 μέχρι τις 21.00. Από ελληνικής πλευράς θα δώσουν το "παρών" μεταξύ άλλων οι: Νίκη Ξάνθου στο μήκος, Αγγελος Παυλακάκης και Αρης Γκαβέλας στα 100 μ., Λούης Τσάτουμας και Δημήτρης Φιλίνδρας στο μήκος, Τάσος Γκούσης στα 200 μ., Γεωργία Κοκλώνη στα 100 μ., Χαρούλα Μπουντά στα 200 μ., Χριστίνα Χατζή και Χρυσούλα Γκουντενούδη στα 400 μ., Νίκη Μητροπούλου και Οπουλία Φαρμακά στο ύψος.

    Πολλές και σπουδαίες θα είναι οι συμμετοχές των ξένων αθλητών μεταξύ των οποίων η Ολυμπιονίκης του ύψους Έλενα Γελέσινα από τη Ρωσία, η Ολυμπιονίκης του τριπλούν Τερέζα Μαρίνοβα, καθώς και άλλοι με μεγάλες διεθνείς διακρίσεις όπως ο Κλούγκιν από την Ουκρανία και ο Τόπιτς από τη Σερβία στο ύψος, ο Πολ Κορίρ από την Κένυα στα 1500 μ., ο Ντεί Αλιοού από τη Νιγηρία στα 100 μ. και άλλοι.

    [29] Πωλήθηκε το ερωτηματολόγιο του Προυστ

    29/5/2003 3:00:00 μμ

    Ένα ερωτηματολόγιο που είχε συμπληρώσει ιδιοχείρως ο γάλλος συγγραφέας Μαρσέλ Προυστ (1871-1922), στην ηλικία των 14 ετών πωλήθηκε σε δημοπρασία, χθες, στο Παρίσι αντί 120.227 ευρώ, ποσό υπερτριπλάσιο του αναμενόμενου. Ο γαλλικός οίκος μόδας Ζεράρ Νταρέλ απέσπασε το διάσημο ''Ερωτηματολόγιο του Προύστ'', που χρονολογείται από το 1886, ανακοίνωσαν οι πλειστηριαστές. ''Η τιμή πώλησής του ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες μας'', είπε ο επικεφαλής του οίκου δημοπρασιών Μποσάντ-Λεφέβρ Πιέρ Ιβ Λεφέβρ.

    Όλα εμπεριέχονται σε αυτό το ερωτηματολόγιο ντοκουμέντο

    Ιδιαίτερα της μόδας στη βικτωριανή Αγγλία, η παράδοση του ερωτηματολογίου που επιτρέπει τη σκιαγράφηση της προσωπικότητας αυτού που απαντά, υιοθετήθηκε λίγο αργότερα στη Γαλλία όπου έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής στους νεολαίους αστούς στα τέλη του 19ου αιώνα.

    Ο έφηβος Προυστ και γιός μεγαλοαστικής οικογένειας απάντησε σε αυτό το λεύκωμα ερωτήσεων καθώς του το ζήτησε η φίλη του Αντουανέτ Φορ, κόρη του γάλλου προέδρου Φελίξ Φορ, που οι οικογένειές τους συνδέονταν με φιλικούς δεσμούς.

    Το πρώτο ''ερωτηματολόγιο του Προυστ'' εμπεριέχεται σε αγγλικό 40σελιδο λεύκωμα ερωτήσεων που υπογράφουν οι απαντώντες όπως και ο μελλοντικός συγγραφέας του πολύτομου έργου ''Αναζητώντας το χαμένο χρόνο''.

    Οι απαντήσεις του δίνουν μια πρόγευση για τις αντιλήψεις του τότε εφήβου σε σημαντικά θέματα όπως μετέπειτα τις εξέθεσε στο ημιαυτοβιογραφικό του έργο ''Αναζητώντας το χαμένο χρόνο'' στο οποίο ανέπτυξε με λεπτομέρεια θέματα όπως η τέχνη, η ιστορία, ο έρωτας.

    Ο κατάλογος με τις 24 ερωτήσεις, αρχίζοντας από τους αγαπημένους συγγραφείς, συνθέτες και τα αγαπημένα χρώματα και καταλήγοντας να ζητά τη γνώμη του ερωτούμενου για την ευτυχία, τυπώθηκε σε αναμνηστικά λευκώματα.

    ''Το ερωτηματολόγιο του Μαρσέλ Προυστ είναι τόσο αποκαλυπτικό για το μετέπειτα λογοτεχνικό του έργο, με τις αγωνίες, τα πάθη, τις πίκρες του. Όλα εμπεριέχονται σε αυτό το ερωτηματολόγιο ντοκουμέντο'', είπε ο Λεφέβρ.

    [30] Απαγόρευση καπνίσματος σε ιδιωτικούς χώρους

    29/5/2003 5:50:00 μμ

    Υλοποιήθηκε ο περιορισμός του καπνίσματος σε εργασιακούς χώρους και στον ιδιωτικό τομέα. Υπογράφτηκε την Πέμπτη στο Υπουργείο Υγείας η συμφωνία για την εφαρμογή των μέτρων από εκπροσώπους του Υπουργείου, του ΣΕΒ και της ΓΣΕΕ. Η απόφαση για την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους θα εφαρμοστεί πλήρως από την 1η Οκτωβρίου, ενώ στους υπόλοιπους εργασιακούς χώρους από την 1η Μαρτίου του 2004. Ο υφυπουργός Υγείας Εκτωρ Νασιώκας δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ότι θα γίνει προσπάθεια για συμφωνία ως προς τη εφαρμογή του μέτρου στον κάθε χώρο.

    [31] Τελευταία η Ελλάδα στις νέες τεχνολογίες

    29/5/2003 4:52:00 μμ

    H Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες της ΕΕ με τη τη μεγαλύτερη χρήση κινητών τηλεφώνων και τη μικρότερη ηλεκτρονικών υπολογιστών και Διαδικτύου. Η Ελλάδα είναι η χώρα με το μικρότερο ποσοστό χρηστών του Internet 13,2 χρήστες ανά 100 κατοίκους. Σύμφωνα με έρευνα της Eurostat για τη διάδοση των νέων τεχνολογιών στις χώρες της Ε.Ε, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, ο αριθμός των προσωπικών υπολογιστών στην Κοινότητα αυξήθηκε κατά 9% το 2001.

    Προβάδισμα πάντα οι σκανδιναβικές χώρες

    Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στις Σκανδιναβικές χώρες, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία, ενώ η Ελλάδα (8 υπολογιστές ανά 100 κατοίκους) και η Πορτογαλία (12 ανά 100 κατοίκους), απέχουν πολύ από τον κοινοτικό μέσο όρο που φθάνει το 31%.

    Όσον αφορά τους χρήστες του Διαδικτύου τα υψηλότερα ποσοστά εμφανίζουν η Σουηδία (51,8 χρήστες ανά 100 κατοίκους) και η Φιλανδία (43,1%), ενώ η Ελλάδα έχει ακόμα το χαμηλότερο ποσοστό, 13,2%.

    Συγκριτικά οι ΗΠΑ εμφανίζουν ποσoστά 52,2% και η Ιαπωνία 45,5%. Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου τον Ιούνιο του 2002, το 40% των ευρωπαϊκών νοικοκυριών είχε πρόσβαση στο Internet.

    Το προβάδισμα διατηρούν πάντα οι σκανδιναβικές χώρες, ενώ η Ελλάδα έρχεται τελευταία, αφού μόνο το 9% των νοικοκυριών της έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

    H περιορισμένη διάδοση των νέων τεχνολογιών στην Ελλάδα δεν αφορά τη χρήση των κινητών τηλεφώνων.

    Αντιθέτως, στον τομέα αυτόν συγκαταλέγεται στις χώρες με τις περισσότερες συνδέσεις (75,4 ανά 100 κατοίκους), όταν ο κοινοτικός μέσος όρος φθάνει το 73,5%.

    Προηγούνται το Λουξεμβούργο (98%), η Ιταλία (84%), καθώς και η Αυστρία, η Σουηδία και η Φιλανδία (με 84%). Επονται η Γερμανία (68%) και η Γαλλία (63%). Πηγή: ΑΠΕ

    [32] Την κατήγγειλαν για ερωτική ηχορύπανση

    29/5/2003 1:40:00 μμ

    Δε μπορεί να το πιστέψει μια ωραία τριαντάρα, κάτοικος της Μελβούρνης, ότι οι γείτονές της παραπονέθηκαν στην αρμόδια Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος, κατηγορώντας την για ερωτική ...ηχορύπανση! Ούτε και μπορούσε να πιστέψει τα αυτιά της όταν ο αρμόδιος υπάλληλος του Δήμου Πορτ Φίλιπ επισκέφθηκε το πολυτελέστατο διαμέρισμά της στο Μίντλ Παρκ και της είπε να κάνει μια προσπάθεια να μην φωνάζει τόσο πολύ κατά τη διάρκεια της ερωτικής της έξαρσης. Όπως αναφέρουν οι αυστραλιανές εφημερίδες οι γείτονες ισχυρίζονται ότι τα ερωτικά ξεφωνητά της χυμώδους τριαντάρας, τους αποσπούν την ...προσοχή και δεν μπορούν να δουν τηλεόραση ή να κάνουν άλλες δουλειές. Κυκλοφόρησαν μάλιστα ένα υπόμνημα το οποίο έστειλαν στο δήμο τους αλλά και στην Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος, ζητώντας τους την λήψη μέτρων.

    ''Πάει πολύ να νομοθετήσουμε γι' αυτό''

    Εκπρόσωπος του δήμου Πορτ Φίλιπ στον οποίο και κατέφυγαν είπε ότι ενώ η νομοθεσία προστατεύει τους πολίτες από τον θόρυβο ακόμα και των μηχανών που κόβουν το χορτάρι, για την ...ερωτική ηχορύπανση δεν έχει προβλεφτεί σχετικό όριο. Εξάλλου εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος παρατήρησε ότι "πάει πολύ να νομοθετήσουμε για την κατάργηση της ερωτικής ηχορύπανσης".

    Η ανωτέρω είδηση δεν είναι η μοναδική "παράξενη" που απασχολεί αυτές τις μέρες τη Μελβούρνη.

    Στα πλαίσια της "πολιτικής ορθότητας" και του σεβασμού των μειονοτήτων οι άνδρες δεν θα μπορούν, στο εξής, να κολυμπούν κάθε Κυριακή βράδυ στην δημοτική πισίνα του Μπράνσγουικ η οποία θα είναι ανοιχτή αποκλειστικά για γυναίκες. Την πιο πάνω απόφαση πήρε ο Δήμος του Μόρελαντ για να μπορούν κυρίως οι γυναίκες μουσουλμανικής καταγωγής, που κατοικούν στην περιοχή, να αισθάνονται πιο άνετα.

    Στο μεταξύ ενώ η απόφαση ατή έγινε δεκτή χωρίς αντιδράσεις δεν συνέβη το ίδιο και με την απόφαση του Δήμου Hume που απαγόρευσε από τις εκδηλώσεις του Δήμου το χεμ και όλα τα προϊόντα από χοιρινό. Αναφερόμενος στο θέμα αυτό ο ομοσπονδιακός υπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης Gary Hardgrave είπε ότι η απόφαση του Δήμου Hume τροφοδοτεί το αντιμουσουλμανικό κλίμα. "Είναι εντελώς γελοία και απαράδεκτη απόφαση, τόνισε ο υπουργός, που πάρθηκε στα πλαίσια της πολιτικής ορθοδοξίας. Ο πολυπολιτισμός, πρόσθεσε ο υπουργός, δεν πρέπει να υποχρεώνει τους ανθρώπους να αρνούνται πράγματα, αλλά να αποδέχονται την διαφορετικότητα των άλλων".

    Χθες, πάντως, το δημοτικό συμβούλιο του Hume μετά από πιέσεις που δέχθηκε από διάφορες οργανώσεις του Δήμου ανακοίνωσε θα συνεχίσει να σερβίρει χεμ στις εκδηλώσεις του Δήμου. Απλά όπως διευκρίνισαν θα αναθέτουν σε άλλους προμηθευτές να τους προμηθεύουν προϊόντα χωρίς χεμ, ειδικά για τους μουσουλμάνους πολίτες.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 29 May 2003 - 17:01:08 UTC