Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-06-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι καιρικές συνθήκες αιτία του ατυχήματος του Jet-1
  • [02] Σώος ο πιλότος από συντριβή F-16 στην Αγχίαλο
  • [03] Σύντομη συνομιλία Μπους-Τ. Παπαδόπουλου
  • [04] Αλλάζει πρόσωπο η Κεντρική Αγορά του Ρέντη
  • [05] Νομοσχέδιο για δημιουργία ''ναυτιλιακού ΟΑΕΔ''
  • [06] Σάμος: Σεμινάρια για αντιμετώπιση προσφύγων
  • [07] G8: Διαβουλεύσεις εν μέσω διαδηλώσεων
  • [08] Αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας στην Ακαμπα
  • [09] Σύνοδος υπουργών Εξωτερικών ΝΑΤΟ-ΕΕ-Ρωσίας
  • [10] Ινδία: Ραγδαία αύξηση του αριθμού των νεκρών από τον καύσωνα
  • [11] Οζκιόκ: Η ΕΕ ανέχεται τους Κούρδους αυτονομιστές
  • [12] Καμικάζι απειλούν να γίνουν απολυμένοι Ιρακινοί στρατιωτικοί
  • [13] ΕΛΠΕ-ΠΕΤΡΟΛΑ: Και η κόντρα συνεχίζεται...
  • [14] Πάχτας: Ιδιαίτερα ικανοποιητική η πορεία του Γ' ΚΠΣ
  • [15] Σε κατάσταση πτώχευσης τα ''Υβόννη Stores''
  • [16] Ολοκληρώθηκε η υποβολή των δηλώσεων
  • [17] Αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού
  • [18] Μεγάλη επίδοση από το Μορίς Γκριν στα 100μ.
  • [19] Ανανέωσε με Μπάγερν ο Σαλιχάμιζιτς
  • [20] Έκθεση για την Αίγυπτο στο Μέγαρο Μουσικής
  • [21] Οι ''Mode Plagal'' στη Μ. Βρετανία
  • [22] Πέθανε η γηραιότερη γυναίκα στον κόσμο

    [01] Οι καιρικές συνθήκες αιτία του ατυχήματος του Jet-1

    2/6/2003 2:51:00 μμ

    Το πόρισμα με το οποίο φωτίζονται τα αίτια του ατυχήματος που σημειώθηκε στο ταχύπλοο Jet-1 την περασμένη εβδομάδα, ανοιχτά της Σαντορίνης, παρουσίασε το μεσημέρι ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Γιώργος Ανωμερίτης. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, το ατύχημα οφείλεται στην υψηλή ταχύτητα των 28 κόμβων που είχε αναπτύξει το σκάφος σε συνδυασμό με τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, τον υψηλό κυματισμό και το άνοιγμα του πρωραίου δεξιού θυροπαράθυρου καταστρώματος. Το Jet 1 είχε εκπέμψει SOS το βράδυ της Πέμπτης, την ώρα που έπλεε 20 ν.μ ανοιχτά της Σαντορίνης, όταν παρουσιάστηκε εισροή υδάτων στο πρωραίο στεγανό του, ενώ στην περιοχή έπνεαν άνεμοι εντάσεως 7-8 μποφόρ. Αμέσως ξεκίνησε μεγάλη επιχείρηση για την ασφαλή μεταφορά των επιβατών στη Σαντορίνη, κάτι που επιτεύχθηκε το πρωί της Παρασκευής, χωρίς κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Το συνολικό υλικό απεστάλει στην Εισαγγελία Νάξου. Μετά την ανάκριση το θέμα θα παραπεμφθεί στο Ανακριτικό Συμβούλιο Ναυτικών Ατυχημάτων.

    Επίσης ο κ. Ανωμερίτης ανέφερε ότι:

    - Για πρώτη φορά παγκοσμίως γίνεται ανάλυση δεδομένων ατυχήματος και μέσω του "μαύρου κουτιού" (VDR), τα οποία εγκαταστάθηκαν από τον Ιανουάριο 2003, βάση του Κανονισμού της Ε.Ε., σε όλα τα επιβατηγά, οχηματαγωγά και ταχύπλοα πλόων κατηγορίας Α και στη χώρα μας.

    - Το ατύχημα και η ακυβερνησία δεν προήλθε από ρήγμα στα ύφαλα και το κύριο μέρος του σκάφους.

    - Η εισροή υδάτων προήλθε από ρήξη του ρούμπου (θυροπαράθυρο καταστρώματος) στη δεξιά πλευρά του πλοίου.

    - Ο Υπουργός, τέλος, τόνισε την αυστηρή εφαρμογή των κανόνων ταχυτήτων στη θάλασσα και ιδιαίτερα στους διαδρόμους ελεγχόμενης ταχύτητας από ταχύπλοα σκάφη.

    "Όλοι επιθυμούμε γρηγορότερες και καλύτερες θαλάσσιες μεταφορές, αλλά σε καμία περίπτωση σε βάρος της ασφάλειας σκαφών και επιβατών και σε βάρος του οικοσυστήματος".

    [02] Σώος ο πιλότος από συντριβή F-16 στην Αγχίαλο

    2/6/2003 2:03:00 μμ

    φωτο αρχείου

    Μαχητικό αεροσκάφος F-16 κατέπεσε και συνετρίβη στις 13:05 το μεσημέρι της Δευτέρας 3 μίλια ανατολικά από το αεροδρόμιο της Αγχιάλου. Ευτυχώς ο πιλότος σμηναγός Πλιάτσικας Θεόδωρος κατάφερε να χρησιμοποιήσει το σύστημα αυτόματης εκτίναξης καθίσματος και είναι καλά στην υγεία του. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η πτώση του αεροσκάφους οφείλεται από εισρόφηση πουλιού από τον κινητήρα. Ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας παρέλαβε τον πιλότο και τον μετέφερε για προληπτικούς λόγους στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

    [03] Σύντομη συνομιλία Μπους-Τ. Παπαδόπουλου

    2/6/2003 1:39:00 μμ

    Το Κυπριακό βρέθηκε τη Δευτέρα στο επίκεντρο ολιγόλεπτης συνάντησης του Αμερικανού προέδρου Τζ. Μπους με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τ. Παπαδόπουλο, στη διάρκεια δεξίωσης στην Αγία Πετρούπολη. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Πρόεδρος Μπους ανέφερε προς τον κ. Παπαδόπουλο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν λύση του Κυπριακού, ενώ ο Κύπριος πρόεδρος ανέφερε πως το πρόβλημα για τη μη επίτευξη συμφωνίας στο πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου είναι η συνεχιζόμενη τουρκική αδιαλλαξία και ζήτησε τη συμβολή των ΗΠΑ για να αλλάξει η στάση αυτή των Τούρκων. Στη Λευκωσία, εν τω μεταξύ, συνεδριάζει το απόγευμα το Εθνικό Συμβούλιο, ενώπιον του οποίου θα τεθούν οι εξελίξεις που σχετίζονται με το Κυπριακό, και θα συζητηθούν θέματα που αφορούν την τακτική της κυπριακής και ελληνικής πλευράς.

    Έποικοι το 25% με ''τουρκοκυπριακή ιθαγένεια''

    Από το 1974 έως σήμερα το κατοχικό καθεστώς παραχώρησε τη λεγόμενη τουρκοκυπριακή ιθαγένεια σε 52 χιλιάδες εποίκους, αριθμός, που αντιστοιχεί στο 25% του συνολικού πληθυσμού του ψευδοκράτους, που έτσι, υπολογίζεται σε διακόσιες και πλέον χιλιάδες, σύμφωνα με την εφημερίδα Κίπρις. Με βάση τους υπολογισμούς της Κίπρις κάθε χρόνο αποκτούν αδιάκοπα τη λεγόμενη ιθαγένεια, 1793 άτομα, που αναλογούν σε 150 τον μήνα.

    Στο μεταξύ δριμύτερο επανέρχεται το σχέδιο Ανάν σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα Κιπρισλί, που αναφέρει επίσης ότι οι τεχνοκράτες εργάζονται πυρετωδώς για την ανέγερση 20 χιλιάδων κατοικιών, που θα στεγάσουν τις 60 χιλιάδες Τουρκοκυπρίους, που θα μετακινηθούν, όταν επιτευχθεί η λύση του Κυπριακού. Σύμφωνα με την εφημερίδα, για τον σκοπό αυτό Αμερικανοί ειδικοί πραγματοποιούν επαφές στα Κατεχόμενα.

    Η Κιπρισλί, επικαλούμενη δικές της πληροφορίες, γράφει ότι ο Πρόεδρος Μπους είναι εξοργισμένος με τα εμπόδια, που παρεμβάλλει ο Ντενκτάς στα θέματα των αποζημιώσεων και της εγκατάστασης και ότι θα ζητήσει τη βοήθεια της Τουρκίας για να παρακαμφθούν οι αντιδράσεις.

    [04] Αλλάζει πρόσωπο η Κεντρική Αγορά του Ρέντη

    2/6/2003 7:45:00 μμ

    Στα τέλη Ιουνίου, θα προκηρυχθεί το έργο αναβάθμισης της Kεντρικής Aγοράς του Pέντη Αυτό ανακοίνωσε τη Δευτέρα, μετά από συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της αγοράς ο υπουργός ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, τονίζοντας ότι το συνολικό κόστος της επένδυσης θα ανέλθει στα 16 εκατομμύρια Ευρώ. Όπως ανέφερε, ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη όλες οι απαραίτητες συνεννοήσεις με τα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ, Γεωργίας αλλά και με την εταιρεία ΑΣΠΡΟΦΟΣ, προκειμένου να συντονιστούν οι υπηρεσίες και να μην καθυστερήσει η ανάθεση της εργολαβίας.

    Aρμόδιος κατασκευαστικός φορέας ανέλαβε η Nομαρχία Πειραιά.

    Η ολοκλήρωση του έργου κρίνεται επιβεβλημένη, καθώς οι ελεγκτές της Ε.Ε. έχουν κατ επανάληψη επισημάνει τις κακές συνθήκες λειτουργίας και υγιεινής που επικρατούν στου Ρέντη.

    O υπουργός ανέφερε ότι τα ακριβή στοιχεία του έργου αναβάθμισης θα γνωστοποιηθούν με την προκήρυξη, ενώ σχετικά με την λειτουργία της αγοράς οπωροκηπευτικών ανέφερε ότι η ψήφιση του σχεδίου νόμου από τη Bουλή μέσα στο καλοκαίρι θα βοηθήσει στην εξασφάλιση της διαφάνειας και στη μείωση των τιμών.

    [05] Νομοσχέδιο για δημιουργία ''ναυτιλιακού ΟΑΕΔ''

    2/6/2003 3:55:00 μμ

    Στα χέρια του υπουργού Ναυτιλίας κ. Ανωμερίτη παρέδωσε τη Δευτέρα η αρμόδια Επιτροπή το Προσχέδιο Νόμου για νέο "Οργανισμό Απασχόλησης Ελλήνων Ναυτικών". Όπως είναι γνωστό, πρόθεση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας υπήρξε η δημιουργία ενός νέου ενιαίου φορέα για τα θέματα της ναυτεργασίας, με την απορρόφηση του Γραφείου Ναυτικής Εργασίας, του Ταμείου ΕΛΟΕΝ και των διάσπαρτων Υπηρεσιών. Με το Προσχέδιο Νόμου, το οποίο θα ολοκληρωθεί εντός του Ιουνίου, δημιουργείται ένα όργανο εργασίας και ανεργίας (ένας ναυτιλιακός ΟΑΕΔ), το οποίο θα έχει πρόσβαση σε εθνικά και κοινοτικά προγράμματα, θα αναλάβει μεταξύ άλλων την πλήρη κάλυψη ανέργων, θα παρακολουθεί την εποχικότητα εργασίας του κλάδου, την εξεύρεση εργασίας.

    [06] Σάμος: Σεμινάρια για αντιμετώπιση προσφύγων

    2/6/2003 1:05:00 μμ

    Εκπαιδευτικά σεμινάρια για τους πρόσφυγες που απευθύνονταν τόσο στην Αστυνομία και το Λιμενικό όσο και στο κοινό, την Νομ. Αυτοδιοίκηση, Τοπ. Αυτοδιοίκηση, τους φορείς δικηγόρους, δικαστικούς, κλπ, διοργανώθηκαν στη Σάμο από το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Ελλάδα παρουσία του αντιπροσώπου του Υπατου Αρμοστή Ρόμπερτ Γουάιτ.

    Ο κ.Γουάιτ μιλώντας, τόνισε μεταξύ άλλων ότι υπάρχει κάποια βελτίωση τα τελευταία χρόνια στο κέντρο υποδοχής προσφύγων, όμως πολλά είναι εκείνα που πρέπει να γίνουν ακόμα, ενώ απαιτείται μεγαλύτερη χρηματοδότηση.

    Επισήμανε, δε, ότι απαγορεύεται σύμφωνα με το νόμο να επαναπροωθούνται οι πρόσφυγες αιτούντες, πολιτικού ασύλου μέχρι την οριστική έκδοσή του και συμπέρανε ότι αν και το ανάλογο προεδρικό διάταγμα για το πολιτικό άσυλο είναι θετικό, εφαρμόζεται πλημμελώς στην Ελλάδα.

    [07] G8: Διαβουλεύσεις εν μέσω διαδηλώσεων

    2/6/2003 7:29:00 μμ

    Η πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ο περιορισμός των όπλων μαζικής καταστροφής και η ενίσχυση των φτωχότερων χωρών βρίσκονται στο επίκεντρο της συνόδου των G8, που πραγματοποιείται στο Εβιάν. Την ίδια ώρα δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, για δεύτερη ημέρα κατέκλυσαν τις γύρω περιοχές, εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή τους στην παγκοσμιοποίηση, ενώ δεν έλειψαν τα επεισόδια. Αργότερα σήμερα, ο Προεδρεύων της ΕΕ και Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης θα ανακοινώσει το περιεχόμενο των συζητήσεων στο πλαίσιο της συνάντησης των G8.

    Προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας

    Οι ηγέτες των οκτώ πλουσιότερων κρατών ανακοίνωσαν ότι προχωρούν στη σύσταση μίας "ομάδας δράσης" που θα αντιμετωπίζει τα συναφή με τη διεθνή τρομοκρατία προβλήματα, αποκαλώντας ταυτόχρονα την τρομοκρατία ''μεγάλο κίνδυνο σε διεθνή κλίμακα''.

    Ανακοινώθηκε επίσης ότι και άλλα κράτη-δωρητές θα συνεισφέρουν στην ''ομάδα δράσης'' και ότι σκοπός της θα είναι να ενισχυθεί η πολιτική βούληση κατά της τρομοκρατίας, αλλά και να συντονίζεται η αλληλοβοήθεια σε επίπεδο θεσμικό με τον ίδιο ακριβώς σκοπό. Στο πλαίσιο της "ομάδας δράσης" τα μέλη θα έχουν αποστολή να κάνουν τακτικές συνεισφορές, να παρέχουν αντιτρομοκρατική εκπαίδευση, αλλά και να ανταλλάσσουν τεχνογνωσία και εμπειρίες.

    Αποφασίστηκε επίσης να συσταθεί "Παγκόσμια Εταιρική Σχέση" εναντίον της διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής, όπως ακριβώς είχε προδιαγραφεί κατά τη σύνοδο των G8 που έγινε πέρυσι στον Καναδά. Στόχος αυτού του δεύτερου θεσμικού οργάνου θα είναι η παρεμπόδιση της απόκτησης πυρηνικών, χημικών ή βιολογικών όπλων από τρομοκράτες.

    Μάλιστα για να υλοποιηθούν αυτοί οι στόχοι ανακοινώθηκε ότι θα δαπανηθούν μέσα στα 10 ερχόμενα χρόνια συνολικά περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια. Και πάλι διευκρινίστηκε ότι ο θεσμός θα είναι ανοικτός και σε κράτη δωρητές.

    Ειδικά για τον τομέα των μεταφορών (διεθνών και μη) και τις τρομοκρατικές απειλές, οι Οκτώ αποφάσισαν να εντατικοποιήσουν άμεσα στις προσπάθειες για να εξαλειφθεί η απειλή αυτή.

    Οι θαλάσσιες μεταφορές, οι εμπορικού χαρακτήρα μεταφορές, οι επιβάτες, οι αεροπορικές μεταφορές και οι επιθέσεις από το έδαφος στον αέρα θα είναι πέντε ουσιώδεις τομείς όπου θα επικεντρώσουν τον αντιτρομοκρατικό αγώνα σε επίπεδο μεταφορών, διεθνών και μη, οι Οκτώ.

    Στο θέμα της πρόληψης των επιθέσεων από το έδαφος στον αέρα, ειδική πρόνοια θα ληφθεί στην εξουδετέρωση των υπαρχόντων πυραυλικών συστημάτων, υπό το πρίσμα της μεγάλης διάδοσής τους, τόσο σε αριθμό, όσο και σε παραλήπτες διεθνώς.

    Συστάσεις προς Β. Κορέα και Ιράν για περιστολή των πυρηνικών

    Εξάλλου, οι ηγέτες που συμμετέχουν στη Σύνοδο G8 κάλεσαν την Βόρεια Κορέα και το Ιράν να περικόψουν τα πυρηνικά τους προγράμματα, εκδίδοντας μία ανακοίνωση στην οποία τα όπλα μαζικής καταστροφής χαρακτηρίζονται ως πρωταρχική απειλή για την διεθνή ασφάλεια.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να χρησιμοποιήσει τις επιθεωρήσεις όπλων, τους ελέγχους των εξοπλισμών και ''εάν είναι αναγκαίο και άλλα μέτρα'' για να αντιμετωπιστεί η απειλή από τα όπλα αυτά.

    Αναθέρμανση των σχέσεων ΗΠΑ-Γαλλίας

    Εν τω μεταξύ, οι πρόεδροι των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους και της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, προσπαθώντας να γεφυρώσουν το χάσμα στις αμερικανο-γαλλικές σχέσεις, εξαιτίας του πολέμου στο Ιράκ, μίλησαν Δευτέρα με θερμά λόγια ο ένας για τον άλλο.

    Μετά την ψυχρή χειραψία που αντάλλαξαν την Κυριακή, ο Γάλλος πρόεδρος -που είναι ο οικοδεσπότης της συνόδου κορυφής των Οκτώ περισσότερο Ανεπτυγμένων Βιομηχανικά Χωρών στην γαλλική πόλη- εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του προς το ειρηνευτικό σχέδιο του Αμερικανού ηγέτη για την Μέση Ανατολή, ενώ απέσπασε προσωπικά θετικά σχόλια από τον πρόεδρο Μπους.

    Τόσο ο Μπους όσο και ο Σιράκ χαρακτήρισαν τη σημερινή σύνοδο της G8 για την διεθνή οικονομία ''πολύ θετική'' και ο Αμερικανός ηγέτης είπε πως συμφώνησαν για τον τρόπο που θα γίνουν οι περαιτέρω κινήσεις στο Ιράκ.

    ''Μπορεί να έχουμε διαφωνίες αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο ένας πρέπει να γίνεται δυσάρεστος στον άλλο'', τόνισε προς τους δημοσιογράφους ο Μπους.

    Μετά τη συνάντηση των προέδρων της Γαλλίας και των ΗΠΑ, ο Αμερικανός ηγέτης αναχώρησε για το Σαρμ ελ-Σέιχ της Αιγύπτου, για να λάβει μέρος στην σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη με τους Αραβες ηγέτες.

    Επίσης όπως έγινε γνωστό, μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών, ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ θα επισκεφθεί το προσεχές Φθινόπωρο τις ΗΠΑ όπου και θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζορτζ Μπους, σε μια νέα χειρονομία καλής θέλησης.

    Ερωτηθείς ο Γάλλος πρόεδρος για αυτήν την επικείμενη επίσκεψή του αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

    Μήνυμα Σημίτη προς τους ισχυρούς του πλανήτη

    Παρών στις εργασίες της Συνόδου και ο πρωθυπουργός και προεδρεύων της ΕΕ Κώστας Σημίτης, ο οποίος την Κυριακή τόνισε ότι οι ΗΠΑ η ΕΕ και η Ιαπωνία αποτελούν τις ατμομηχανές της παγκόσμιας οικονομίας, ωστόσο πρέπει να συνεισφέρουν και άλλες χώρες, όπως η Ρωσία και η Κίνα, ώστε να ξεπεραστούν τα φαινόμενα της ύφεσης.

    Επίσης τόνισε πως πρέπει να υπάρξει σημαντική βοήθεια προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ σημείωσαν τους χαμηλούς ρυθμούς που ακολουθούν οι αναπτυγμένες χώρες στην παροχή βοήθειας.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πρωτόπαπας αναφέρθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στη σύνοδο των G8 στο Εβιάν και επισήμανε πως ''οι ισχυροί της γης πρέπει να πάρουν το μήνυμα ότι η πρόοδος της παγκοσμιοποίησης απαιτεί την προώθηση μέτρων υπέρ των φτωχών, για να αντιμετωπιστούν και να προληφθούν τα φαινόμενα βίας και μισαλλοδοξίας''.

    Ο κ. Πρωτόπαπας τόνισε ότι ο Πρωθυπουργός επιστρέφει στη χώρα βράδυ της Τρίτης.

    Διαδηλώσεις από τους πολέμιους της παγκοσμιοποίησης

    Στο μεταξύ σε πεδίο μάχης μετατράπηκαν οι δρόμοι της Γενεύης και της Λωζάνης καθώς χιλιάδες διαδηλωτές κατά της παγκοσμιοποίησης συγκρούστηκαν με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 11 διαδηλωτές και ένας αστυνομικός, ενώ η αστυνομία προέβη σε εκατοντάδες συλλήψεις.

    Στην περιοχή του Εβιάν, η αστυνομία συνέλαβε 14 άτομα, το ένα από τα οποία για μεταφορά όπλων.

    [08] Αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας στην Ακαμπα

    2/6/2003 6:46:00 μμ

    Εντείνονται οι διεργασίες ενόψει της συνάντησης κορυφής μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων υπό την προεδρία του Τζορτζ Μπους στην Ακαμπα της Ιορδανίας. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ μεταβαίνει στη Μέση Ανατολή και την Τρίτη αναμένεται να συναντηθεί με τους Αραβες ηγέτες, πριν την τριμερή Σύνοδο της Τετάρτης. Ο Τζορτζ Μπους εμφανίστηκε στο Εβιάν πεπεισμένος, πως υπάρχει η δυνατότητα "να σημειωθεί πρόοδος" στη διαδικασία για ειρήνευση στη Μ. Ανατολή. Την αισιοδοξία του εξέφρασε και ο Aμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ σχετικά με την πιθανότητα να υπάρξει μία κοινή δήλωση μεταξύ ΗΠΑ-Ισραήλ και Παλαιστινίων υπέρ του ''οδικού χάρτη'' για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

    Διεργασίες ενόψει της Συνόδου

    Ο Κόλιν Πάουελ μετά από τις συνομιλίες που είχε στην Ρώμη με τον Ιταλό ομόλογό του, Φράνκο Φρατίνι δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ότι αναμένει να υπάρξουν θετικές δηλώσεις από τη σύνοδο κορυφής μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους και των πρωθυπουργών του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν και των Παλαιστινίων Μαχμούντ Αμπάς, την Τετάρτη στην Ακαμπα της Ιορδανίας.

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως το Ισραήλ δεν μπορεί να διατηρήσει περίπου 3,5 εκατομμύρια Παλαιστίνιους υπό ''καθεστώς κατοχής''.

    Στην κοινή συνέντευξη των δύο υπουργών Εξωτερικών ο Πάουελ είπε ότι η χρησιμοποίηση της λέξης ''κατοχή'' από τον Σαρόν ήταν κάτι το θετικό παρότι θα μπορούσε να ερμηνευθεί με δύο τρόπους.

    ''Ηταν η πρώτη φορά που τον ακούσαμε να αναφέρεται σε μία κατοχή -είτε πρόκειται μόνο για την παρουσία ισραηλινών δυνάμεων σε παλαιστινιακές πόλεις είτε πρόκειται για κατοχή εδαφών'', ανέφερε ο Πάουελ και πρόσθεσε ότι θα αφήσει την ερμηνεία στον Σαρόν.

    ''Αλλά νομίζω ότι δείχνει πως αναγνωρίζει ότι οποιαδήποτε ερμηνεία δοθεί, η κατοχή πόλεων η εδαφών είναι μία κατάσταση που δεν μπορεί να συντηρηθεί για καιρό'', υπογράμμισε και τόνισε ότι ''ήταν μία θετική δήλωση''.

    Ο Πάουελ πρόκειται να συναντηθεί και με τον πάπα Ιωάννη Παύλο και στην συνέχεια θα αναχωρήσει για να λάβει μέρος σε μία σύνοδο κορυφής Αράβων ηγετών στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ ελ-Σέιχ.

    Ο πρόεδρος Μπους αναμένεται να συναντηθεί στην ίδια πόλη με τους Αραβες ηγέτες την Τρίτη, πριν μεταβεί στην Ακαμπα για τις συνομιλίες του με τον Σαρόν και τον Αμπάς.

    Ο Κόλιν Πάουελ είπε ότι ενημερώθηκε από τον Αμερικανό βοηθό υπουργό Εξωτερικών Ουίλιαμ Μπερνς, που βρίσκεται στη Μέση Ανατολή προετοιμάζοντας τις δύο συνόδους κορυφής και χαρακτήρισε την ενημέρωση που είχε ενθαρρυντική.

    Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών από την πλευρά του ανέφερε ότι θα αναχωρήσει μέσα στην εβδομάδα για μία περιοδεία στην Συρία, την Αλγερία, τον Λίβανο, την Τυνησία, το Μαρόκο και την Λιβύη.

    Ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι η χώρα του αναμένεται να διαδραματίσει ένα ''σημαντικό ρόλο'' στην ειρηνευτική διαδικασία στην Μέση Ανατολή.

    Ο Αριέλ Σαρόν αναμένεται στο τέλος της Συνόδου Κορυφής να κάνει λόγο για την κατεδάφιση ορισμένων και κατά το Ισραήλ παράνομων εβραϊκών οικισμών στα παλαιστινιακά εδάφη.

    Ο Μαχμούντ Αμπάς μεταβαίνει στην Ακαμπα με την αισιοδοξία ότι τελικά θα επιτευχθεί συμφωνία με την Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ, για τον ''τερματισμό'' όλων των επιθέσεων αυτοκτονίας εναντίον ισραηλινών στόχων.

    [09] Σύνοδος υπουργών Εξωτερικών ΝΑΤΟ-ΕΕ-Ρωσίας

    2/6/2003 3:05:00 μμ

    Τη νέα διεθνή πραγματικότητα και τη μελλοντική δράση του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν την Τρίτη και Τετάρτη στην Μαδρίτη οι υπουργοί Εξωτερικών των 19 κρατών-μελών της Συμμαχίας, οι οποίοι θα έχουν και συναντήσεις τόσο με τους ομολόγους τους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και με τον ομόλογό τους της Ρωσίας και των χωρών που συμμετέχουν στον Μεσογειακό Διάλογο και την Ευρωατλαντική Συνεργασία. Όπως αναφέρεται και σε επιστολή που απέστειλε την Κυριακή ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, λόρδος Ρόμπερτσον, προς όλους τους συμμετέχοντες, η πρώτη συνάντηση μετά την Σύνοδο Κορυφής της Πράγας έχει ως βασικό στόχο να εκτιμήσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων που αποφασίσθηκαν σε αυτή και να επαναβεβαιώσει τον ρόλο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ως ακρογωνιαίου λίθου της Ευρωατλαντικής Συνεργασίας.

    Και ο ευρωστρατός επί τάπητος

    Αναλυτικότερα, τα θέματα που θα απασχολήσουν την συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών είναι:

    Η ανάμιξη του ΝΑΤΟ στην διαδικασία ανοικοδόμησης του Ιράκ Η παρουσία της Συμμαχίας στο Αφγανιστάν Οι σχέσεις με την ΕΕ, με επίκεντρο την συνεργασία στα Δυτικά Βαλκάνια (και την ανάληψη από την ΕΕ της Task Force Fox στην πΓΔΜ) Οι σχέσεις με τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, αλλά και την Ρωσία και την Ουκρανία Οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις των νέων μελών του ΝΑΤΟ Ο Μεσογειακός Διάλογος

    Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Παπανδρέου, ως προεδρεύων του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, θα αναλάβει βασικό ρόλο στον διάλογο της Ένωσης με το ΝΑΤΟ, όπου δεν αναμένεται να δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα.

    Ανάμεσα στα θέματα που θα απασχολήσουν τις δύο πλευρές είναι η εξέλιξη του λεγόμενου "Ευρωστρατού", η πορεία του εκδημοκρατισμού στις χώρες οι οποίες βρίσκονται σε ευρωπαϊκή πορεία και τα περιθώρια συνεργασίας των δύο πλευρών.

    Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως αναμένεται η συζήτηση σχετικώς με την ανάληψη από πλευράς του ΝΑΤΟ δράσης στο Ιράκ.

    [10] Ινδία: Ραγδαία αύξηση του αριθμού των νεκρών από τον καύσωνα

    2/6/2003 2:56:00 μμ

    Τους 884 έφθασαν οι νεκροί στο κρατίδιο Αντρα Πραντές της νότιας Ινδίας από το κύμα καύσωνα που πλήττει τη χώρα, δήλωσε σήμερα ινδός αξιωματούχος. Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι οι παράκτιες περιοχές είναι αυτές που πλήττονται περισσότερο από τον καύσωνα και πρόσθεσε ότι στις πόλεις Κοταγκουντέμ και Βιτζαγιαβάντα η θερμοκρασία έφθασε τους 49 βαθμούς Κελσίου. Η κυβέρνηση του Αντρα Πραντές καλεί τον κόσμο από τα μέσα ενημέρωσης να μην κυκλοφορεί μετά τις 11 το πρωί και να πίνει άφθονο νερό, το οποίο λόγω έλλειψης συχνά προσφέρει δωρεάν σε κιόσκια. Στην πρωτεύουσα του κρατιδίου, το Χαϊντεραμπάντ, 50.000 ψαράδες συγκεντρώθηκαν στην λίμνη Οσμανσαγκάρ για να προσευχηθούν ώστε να βρέξει. Η λίμνη αυτή, η κυριότερη πηγή πόσιμου νερού, έχει ξεραθεί εντελώς για πρώτη φορά εδώ και 80 χρόνια.

    [11] Οζκιόκ: Η ΕΕ ανέχεται τους Κούρδους αυτονομιστές

    2/6/2003 4:27:00 μμ

    Την Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγόρησε σήμερα ο αρχηγός του επιτελείου του τουρκικού στρατού, στρατηγός Χιλμί Οζκιόκ, ότι ανέχεται τους Κούρδους αυτονομιστές της Τουρκίας που άλλαξαν όνομα, και τόνισε πως η στάση αυτή τους "ενθαρρύνει". Ο στρατηγός Οζκιόκ εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι το KADEK δεν περιλαμβάνεται στον ευρωπαϊκό κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων όπως το PKK, εφόσον "χρησιμοποιεί το ίδιο λογότυπο και έχει τους ίδιους αξιωματούχους και ένοπλα μέλη με το PKK".

    "Πιστέψαμε πως μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου θα υπήρχε μια κοινή στάση εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK, γνωστή και ως KADEK", δήλωσε ο στρατηγός Οζκιόκ στη διάρκεια διεθνούς συμποσίου στην Aγκυρα.

    Ωστόσο, "παρ' όλες τις αποφάσεις που ελήφθησαν για να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία, πρέπει με λύπη μου να πω πως δεν λάβαμε καμιά ρεαλιστική υποστήριξη όσον αφορά τους τρομοκράτες του KADEK", υπογράμμισε ο στρατηγός.

    Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο διεξήγαγε ένοπλο αγώνα από 1984 ως το 1999 για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στη νοτιοανατολική Τουρκία όπου ζουν κυρίως Κούρδοι, μετονομάσθηκε το 2002 σε KADEK (Κογκρέσο για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία στο Κουρδιστάν), το οποίο τονίζει πως μάχεται για τα πολιτιστικά δικαιώματα των Κούρδων. Αλλά για τις τουρκικές αρχές, το KADEK είναι ο κληρονόμος του PKK και μια απλή αλλαγή ονόματος δεν σημαίνει τίποτε.

    "Αυτή η κατάσταση ισοδυναμεί με υποστήριξη των τρομοκρατικών πράξεων και ενθαρρύνει την τρομοκρατική οργάνωση KADEK", της οποίας ο αριθμός των ενόπλων ανταρτών, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν καταφύγει στο βόρειο Ιράκ, υπολογίζεται σε περίπου 5.000, σύμφωνα με τον στρατηγό.

    [12] Καμικάζι απειλούν να γίνουν απολυμένοι Ιρακινοί στρατιωτικοί

    2/6/2003 3:50:00 μμ

    Περισσότεροι από 3.000 εξαγριωμένοι στρατιωτικοί από τον διαλυθέντα ιρακινό στρατό συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο στο οποίο στεγάζεται η διοίκηση των συμμαχικών δυνάμεων, φωνάζοντας συνθήματα και υποσχόμενοι ότι θα προχωρήσουν σε επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων εάν δεν τους καταβληθούν μισθοί και αποζημιώσεις. Ο Πολ Μπρέμερ, ο Αμερικανός πολιτικός διοικητής στο Ιράκ, διέλυσε τις ένοπλες δυνάμεις του Σαντάμ Χουσεΐν, αρκετά σώματα ασφαλείας και το υπουργείο Αμυνας τον περασμένο μήνα, απολύοντας έτσι περίπου 400.000 άτομα.

    Αίτημα για εκλεγμένη ιρακινη κυβέρνηση

    ''Όλοι μας θα γίνουμε βομβιστές καμικάζι'', δήλωσε ο Χαΐρι Τζάσιμ, πρώην αξιωματικός και πρόσθεσε:''Θα μετατρέψω τις έξι κόρες μου σε βόμβες για να σκοτώσουν Αμερικανούς''.

    Πολλοί διαδηλωτές υποστήριξαν ότι δεν μπορούν πλέον να θρέψουν τις οικογένειές τους. ''Έχω μόνο 750 δηνάρια (περίπου 60 αμερικανικά σεντς) στην τσέπη μου. Πως μπορώ να θρέψω την οικογένειά μου;'', τόνισε ο Σαμπάχ Αμπντάλα, επίσης πρώην αξιωματικός.

    Πολλοί από τους διαδηλωτές ζητούσαν από τους Αμερικανούς να φύγουν από το Ιράκ. Ορισμένοι κρατούσαν πανό ζητώντας το σχηματισμό μίας εκλεγμένης ιρακινής κυβέρνησης, την άμεση καταβολή μισθών στους πρώην στρατιωτικούς και τον τερματισμό κάθε προσπάθειας σχηματισμού μίας δύναμης που θα αντικαταστήσει τον στρατό.

    Οι διαδηλωτές διαλύθηκαν το απόγευμα αφού τους δόθηκε η υπόσχεση ότι θα έχουν συνομιλίες την Τρίτη με την διοίκηση των συμμαχικών δυνάμεων, αλλά τόνισαν ότι θα αναλάβουν δράση σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

    ''Ο ιρακινός στρατός δεν πολέμησε τους Αμερικανούς στρατιώτες επειδή δεν ήθελε τον Σαντάμ Χουσεΐν. Εάν τους είχε πολεμήσει θα τους είχε σκοτώσει και θα τους είχε εμποδίσει να εισβάλουν στο Ιράκ'', τόνισε ο Τάλιμπ Καζίμ, που τραυματίστηκε στον ιρανο-ιρακινό πόλεμο του 1980-1988. Ο ίδιος ανέφερε ότι ο μηνιαίος μισθός του ήταν συνήθως γύρω στα 92.000 δηνάρια (περίπου 80 δολάρια).

    [13] ΕΛΠΕ-ΠΕΤΡΟΛΑ: Και η κόντρα συνεχίζεται...

    2/6/2003 7:10:00 μμ

    ''Ούτε μονοπώλιο, ούτε κρατικοποίηση''. Αυτό δηλώνει κατηγορηματικά ο Υπουργός Οικονομίας, σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ, για τη συμφωνία μαμούθ μεταξύ των Ελληνικών Πετρελαίων και της ΠΕΤΡΟΛΑ. Ο Νίκος Χριστοδουλάκης επισημαίνει ότι θα υπάρξουν σημαντικότατα οφέλη για την εθνική οικονομία και τους καταναλωτές, καθώς η νέα εταιρία θα αποτελέσει έναν από τους ''ισχυρότερους παίκτες'' στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Την ίδια ώρα, ο επίμαχος "γάμος" συνεχίζει να συγκεντρώνει τα πυρά των κομμάτων της Αντιπολίτευσης. Σκληρή κριτική για τη συγχώνευση άσκησε η Γενική Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας Αλέκα Παπαρήγα, ενώ ο Χρήστος Πρωτόπαπας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη ΝΔ για τη στάση που έχει κρατήσει γύρω από το ζήτημα.

    Σκληρή κόντρα κυβέρνησης - ΝΔ για τη συμφωνία

    ''Οι μάσκες έπεσαν και οι πολιτικοί ατζέντηδες ποικιλώνυμων συμφερόντων δεν μπορεί να συμπεριφέρονται ως κήνσορες της διαφάνειας'', τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολιάζοντας τη στάση της ΝΔ για τη συμφωνία συγχώνευσης ΕΛΠΕ-Πετρόλα.

    ''Αυτοί που καταγγέλλουν τις διαπλοκές είναι αυτοί που διατηρούν σταθερές και ανάρμοστες σχέσεις με ποικίλα συμφέροντα'', επισήμανε ο Χρήστος Πρωτόπαπας και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση ''δεν θα αφήσει να εξελίσσεται μια πορεία λάσπης. Ας μην κλαυθμηρίζουν οι πολιτικοί της ΝΔ, ο λαός καταλαβαίνει πολλά''.

    Προειδοποίησε δε, το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ότι "αν συνεχίσει την πολιτική λάσπης η απάντηση θα ναι πάρα πολύ σκληρή''.

    Χαρακτήρισε στρατηγική τη συμμαχία Ελληνικά Πετρέλαια Πετρόλα, η οποία κατοχυρώνει τη θέση των εργαζομένων, αναδεικνύει το δυναμισμό της ελληνικής οικονομίας και επιτρέπει στη χώρα να διαδραματίσει ευρωπαϊκό ρόλο.

    "Ακόμη και οι πέτρες σε αυτόν τον τόπο γνωρίζουν ποιον στηρίζουν τα συμφέροντα" απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Θοδ. Ρουσόπουλος και πρόσθεσε πως ο ελληνικός λαός, γνωρίζει ότι η λάσπη και το ΠΑΣΟΚ ταυτίζονται.

    Παράλληλα, κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να αποδεχθεί την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση του Χρηματιστηρίου.

    "Λόγια πολλά και για την ταμπακιέρα τίποτα. Οι αντιπερισπασμοί που επιχειρεί ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας δεν πείθουν" δήλωσε απαντώντας στις δηλώσεις Ρουσόπουλου, ο Χρήστος Πρωτόπαπας.

    Παρέμβαση Βαρδή Βαρδινογιάννη

    Για υστερόβουλη προσπάθεια σύνδεσής του ονόματός του με τη διαπλοκή, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Motor Oil, Βαρδής Βαρδινογιάννης.

    "Τελευταίως ορισμένοι, είτε υστερόβουλα είτε ανεύθυνα, προσπαθούν να συνδέσουν το όνομά μου με την διαπλοκή. Προκαλώ δημόσια να αναφέρουν με στοιχεία συγκεκριμένη περίπτωση διαπλοκής μου είτε με το ΠΑΣΟΚ είτε με τη Νέα Δημοκρατία είτε με άλλο κόμμα" αναφέρει στη γραπτή ανακοίνωσή του υπογραμμίζοντας για ακόμα μια φορά ότι πρόκειται για μία πολιτική κίνηση που αφορά την εθνική οικονομία, την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.

    Τονίζει ωστόσο ότι η εταιρεία του θα έχει αγαθή συνεργασία και τις δυο εταιρείες.

    Αντιδράσεων συνέχεια

    Έντονη κριτική στην κυβέρνηση ασκήθηκε και από ΚΚΕ, ΣΥΝ και ΔΗΚΚΙ.

    ''Ο καβγάς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τη συγχώνευση ΕΛΠΕ και ΠΕΤΡΟΛΑ, πρέπει να αφήσει αδιάφορους τους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη από τον δικό τους αυτοτελή δρόμο και όχι από την εμπλοκή της διαδικασίας συγχώνευσης " επεσήμανε σε σχετικές δηλώσεις της η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Χαρακτήρισε δε, κόμματα πλουτοκρατίας το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και έκανε λόγο για συμφωνίες που υλοποιούνται στο πλαίσιο των αποφάσεων της Ε.Ε.

    Σύμβαση διαπλοκής και ντροπής χαρακτήρισε τη συμφωνία ο Δημήτρης Τσοβόλας.

    Γ. Παπαντωνίου: Είναι ιδιωτικοποίηση

    Θετικότατη κίνηση για την ελληνική οικονομία χαρακτήρισε τη συμφωνία ο πρώην υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου και εξήγησε γιατί η διαδικασία είναι ιδιωτικοποίηση και όχι κρατικοποίηση.

    ''Ξεκινάνε με 16,5%, μετά προστίθεται άλλο ένα 9% και μετά ένα άλλο σημαντικό ποσοστό, οπότε στο τέλος της πενταετίας αυτής, εφόσον συντρέξουν και άλλες προϋποθέσεις, η ιδιωτικοποίηση μπορεί να φτάσει το 35% που είναι ένα ποσοστό ελέγχου. Είναι πάνω από το ένα τρίτο (του μετοχικού κεφαλαίου), άρα μιλάμε για ιδιωτικοποίηση'' είπε.

    Παράλληλα, αναφερόμενος στις κατηγορίες που διατυπώνονται από πλευράς Αντιπολίτευσης για διαπλοκή, είπε χαρακτηριστικά.

    ''Οι διαπλεγμένοι είναι από την άλλη πλευρά".

    Σχολιάζοντας τις επικρίσεις, ο Άκης Τσοχατζόπουλος χαρακτήρισε τα ΕΛΠΕ, μετά τη συγχώνευσή τους με την Πετρόλα, "εθνικό πρωταθλητή της αγοράς πετρελαίου".

    Η κόντρα θα συνεχιστεί την Τετάρτη στη Βουλή

    Η πολιτική αντιπαράθεση αναμένεται να κορυφωθεί την Τετάρτη στην προ ημερήσιας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την πορεία της Οικονομίας.

    Την Τρίτη, σε κοινή σύσκεψη των Διοικητικών Συμβουλίων των Ελληνικών Πετρελαίων και της ΠΕΤΡΟΛΑ, θα τεθεί επί τάπητος η επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης της συμφωνίας.

    [14] Πάχτας: Ιδιαίτερα ικανοποιητική η πορεία του Γ' ΚΠΣ

    2/6/2003 2:47:00 μμ

    Στο 86% των μέτρων των επιχειρησιακών προγραμμάτων του Γ' ΚΠΣ είχε φτάσει η ενεργοποίηση του προγράμματος μέχρι το τέλος Μαΐου 2003, ενώ μέχρι το ίδιο διάστημα ο ρυθμός απορρόφησης των κοινοτικών πόρων αντιστοιχούσε στο 22% της κοινοτικής συμμετοχής. Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα Δευτέρα στη δημοσιότητα ο υφυπουργός Οικονομίας Χρήστος Πάχτας, έχουν ενταχθεί στα επιχειρησιακά προγράμματα περισσότερα από 9.200 έργα και δράσεις με προϋπολογισμό που προσεγγίζει το 57% του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος. Αυτό σημαίνει ότι τα δύο τρίτα του Γ'ΚΠΣ έχουν ήδη πάρει το πράσινο φως για χρηματοδότηση.

    Θα ενισχυθούν οι φτωχότερες χώρες

    Μέχρι τώρα, οι συνολικές εισροές ανέρχονται σε 4,6 δισ. ευρώ, έως το τέλος του 2003 θα έχουν εισρεύσει στη χώρα μας περίπου άλλα 800 εκατ. ευρώ (υπόλοιπα από το Β' ΚΠΣ), ενώ πρόσφατα εισέρευσαν άλλα 200 εκατ. ευρώ από το Β' ΚΠΣ, πρόσθεσε ο ίδιος.

    Αναφερόμενος ειδικά στο πρόγραμμα ανταγωνιστικότητας, ο κ. Πάχτας είπε ότι στην πραγματικότητα η απορρόφηση κοινοτικών κεφαλαίων δεν είναι της τάξης του 14% αλλά παραπάνω διότι η ΕΕ θεώρησε τώρα επιλέξιμες όλες τις δαπάνες και τις προκαταβολές που είχαν δοθεί ενώ προηγουμένως δεν έκανε αποδεκτές τις προκαταβολές.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Ελλάδα καλύπτει ήδη τις δεσμεύσεις για το 2001, ενώ μέχρι τέλος του χρόνου εκτιμάται ότι θα έχουν καλυφθεί σε μεγάλο βαθμό και οι δεσμεύσεις για το 2002. Το ποσόν που αντιστοιχεί στις νομικές δεσμεύσεις φθάνει τα 10,2 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 32% του συνολικού προϋπολογισμού, γεγονός που σημαίνει ότι το ένα τρίτο του Γ' ΚΠΣ ήδη εκτελείται.

    Ο υφυπουργός κατέστησε σαφές ότι θα χρειαστούν περισσότεροι πόροι για τα 25 κράτη παρά για τα 15 και η προτεραιότητα που θα τεθεί τα επόμενα χρόνια (από το 2007 και μετά) θα είναι να ενισχυθούν οι φτωχότερες περιοχές της ΕΕ. Με τα σημερινά δεδομένα, θα διατεθούν τα δυο τρίτα των συνολικών κοινοτικών πόρων στις φτωχότερες περιοχές.

    Αναφερόμενος εξάλλου στο ''Δ' ΚΠΣ'', οι βασικές κατευθύνσεις του οποίου συζητούνται από τώρα στην ΕΕ, ο κ. Πάχτας είπε ότι η συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε στη Χαλκιδική (άτυπο Συμβούλιο υπουργών Περιφερειακής Ανάπτυξης) προβλέπει μεταξύ άλλων ότι εκτός της ενίσχυσης των νέων χωρών-μελών της ΕΕ θα πρέπει να συνεχιστεί η εμβάθυνση και η άρση των περιφερειακών ανισοτήτων στα ήδη 15 κράτη-μέλη της ΕΕ.

    [15] Σε κατάσταση πτώχευσης τα ''Υβόννη Stores''

    2/6/2003 4:04:00 μμ

    Σε κατάσταση πτώχευσης κήρυξε το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας τα καταστήματα "Υβόννη Stores" κάνοντας δεκτή τη σχετική αίτηση που είχε καταθέσει η ιδιοκτήτρια κ. Υβόννη Αθανασόπουλου. Το δικαστήριο όρισε προσωρινό σύνδικο, που θα καλέσει σε γενική συνέλευση τους πιστωτές για να ορίσουν με τη σειρά τους τον οριστικό σύνδικο. Παράλληλα ο προσωρινός σύνδικος θα προχωρήσει στη διαδικασία του σφραγίσματος των καταστημάτων και της απογραφής των προϊόντων.

    [16] Ολοκληρώθηκε η υποβολή των δηλώσεων

    2/6/2003 3:52:00 μμ

    Ολοκληρώθηκε σήμερα η παραλαβή από τις εφορίες των φορολογικών δηλώσεων των μισθωτών και των συνταξιούχων που αποτελούν και την πλειοψηφία των φορολογουμένων. Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων πραγματοποιήθηκε φέτος χωρίς ουρές και προβλήματα, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, ενώ δεν πρόκειται να δοθεί παράταση στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, μέχρι στιγμής έχει εκκαθαριστεί το 40% των δηλώσεων από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας το ποσό αυτό θα ανέλθει στο 50%. Υπολογίζεται ότι φέτος υποβλήθηκαν περίπου 5.000.000 φορολογικές δηλώσεις.

    Το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών σημειώνει επίσης ότι φέτος δεν παρουσιάστηκε κανένα πρόβλημα στην παραλαβή των δηλώσεων μέσω του TAXIS, καθώς έχει πολλαπλασιαστεί η ισχύς του συστήματος, ενώ παράλληλα περιορίστηκαν στο μισό τα λάθη που εντοπίστηκαν στις δηλώσεις.

    Σε δήλωσή του ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Απόστολος Φωτιάδης, τονίζει ότι τα δυο τελευταία χρόνια γίνεται μια σημαντική προσπάθεια για την καλύτερη εξυπηρέτηση και διευκόλυνση των πολιτών, τη μείωση του κόστους του φορολογικού συστήματος και τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ φορολογούμενου και φορολογικής αρχής.

    [17] Αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού

    2/6/2003 3:41:00 μμ

    Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, στο πεντάμηνο Ιανουάριος-Μάιος 2003 τα έσοδα του προϋπολογισμού παρουσίασαν αύξηση 2,8% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ μόνο στις εφορίες ο ρυθμός αύξησης των εσόδων ανήλθε σε 8,7%. Πάντως σε ορισμένους τομείς παρουσιάζεται υστέρηση των εσόδων σε σχέση με τους στόχους που είχε θέσει το υπουργείο. Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Φωτιάδης, λόγω της μείωσης της κερδοφορίας των τραπεζών το 2002, το Δημόσιο θα εισπράξει λιγότερα έσοδα από το φόρο εισοδήματος επί των κερδών των Τραπεζών από ό,τι είχε υπολογίσει. Πέρυσι είχαν εισπραχτεί 500 εκατ. ευρώ από το φόρο επί των κερδών των τραπεζών, ενώ φέτος αναμένεται να υπάρξει επιστροφή φόρου προς τις τράπεζες λόγω της υψηλότερης προκαταβολής φόρου που είχαν καταβάλει.

    [18] Μεγάλη επίδοση από το Μορίς Γκριν στα 100μ.

    2/6/2003 1:08:00 μμ

    Ο Μορίς Γκριν είναι εδώ και αποδεικνύει πως παραμένει μια μεγάλη δύναμη στους δρόμους ταχύτητας. Ο Αμερικανός σπρίντερ με το 9.94 που έκανε σε αγώνες στο Λος Αντζελες, πέτυχε τον δεύτερο ταχύτερο χρόνο της χρονιάς στα 100μ. "Ολοι λένε πως από τη στιγμή που έχασα το παγκόσμιο ρεκόρ, έχω ξοφλήσει. Δεν με νοιάζει τι λένε, εγώ θα τους δείξω πως είμαι ακόμη δυνατός και έτοιμος για μεγάλες επιδόσεις", τόνισε ο Γκριν, που έχασε, πέρσι, το παγκόσμιο ρεκόρ από τον Τιμ Μοντγκόμερι (9.78). Το 9.94 του Γκριν είναι ο δεύτερος καλύτερος χρόνος της χρονιάς στα 100μ, μετά το 9.93 του Αυστραλού Πάτρικ Τζόνσον.

    [19] Ανανέωσε με Μπάγερν ο Σαλιχάμιζιτς

    2/6/2003 1:02:00 μμ

    Κάτοικος Μονάχου έως το 2006 θα μείνει ο Χασάν Σαλιχάμιζιτς, καθώς ανανέωσε το συμβόλαιο συνεργασίας του με τη Μπάγερν. Ο μάνατζερ της πρωταθλήτριας Γερμανίας, Ούλι Χένες, ανακοίνωσε πως ο διεθνής Βόσνιος μέσος έβαλε την υπογραφή του στο νέο συμβόλαιο, αφού πρώτα του έγινε αύξηση στις ετήσιες αποδοχές του. "Ο Χασάν υπέγραψε το νέο συμβόλαιο και θα μείνει στην ομάδα έως το 2006", δήλωσε σχετικά ο Χένες, ο οποίος θ' αναχωρήσει για την Αργεντινή για να παρακολουθήσει το νέο αστέρι της Μπόκα Τζούνιορς, τον 19χρονο Αλμπέρτο Τέβες.

    [20] Έκθεση για την Αίγυπτο στο Μέγαρο Μουσικής

    2/6/2003 5:55:00 μμ

    Εγκαινιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο και τη σύζυγο του προέδρου της Αιγύπτου Σουζάν Μουμπάρακ, η έκθεση "Πρόσωπα της Αιγύπτου. Από την Γκίζα στο Φαγιούμ". Η έκθεση δίνει στους επισκέπτες τη μοναδική ευκαιρία να προσεγγίσουν τα τεκμήρια του μεγάλου αιγυπτιακού πολιτισμού.

    Μοναδικές δημιουργίες

    Εντυπωσιακά πορτρέτα του Φαγιούμ από το Μουσείο του Καϊρου, φιλοξενούνται από τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μουσικής, μαζί με μια έκθεση φωτογραφίας με θέμα τις νεκροπόλεις και τα τοπία των οάσεων της ερήμου.

    "Τα πορτραίτα Φαγιούμ, αποτυπώνουν την ιδεολογία της μετάβασης από τον αρχαίο ελληνικό κόσμο στο χριστιανικό" δήλωσε, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ευχαρίστησε τις αιγυπτιακές αρχές για την άδεια να βγουν τα έργα Τέχνης από τη χώρα και να φιλοξενηθούν στην Ελλάδα.

    "Τα πορτραίτα Φαγιούμ προερχόνται από τη ρωμαϊκή εποχή, βασίζονται όμως στην ελληνική τεχνοτροπία" δήλωσε από την πλευρά της η πρώτη κυρία της Αιγύπτου, Σουζάν Μουμπάρακ.

    Η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας χώρος διακίνησης ιδεών

    Λίγο αργότερα κατά την ομιλία της με θέμα "Συνεργασία για ένα καλύτερο Μέλλον: Η βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας στον 21ο αιώνα" η κα Μουμπάρακ ευχαρίστησε τη χώρα μας για τη στήριξη που πρόσφερε στο project της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης.

    Χαρακτήρισε δε τα εγκαίνια της βιβλιοθήκης, πολιτικό γεγονός.

    "Σε καιρούς πολέμου και αβεβαιότητας είναι σημάδι ειρήνης, σε καιρούς βαρβαρότητας είναι δείγμα ανθρωπιάς" ανέφερε μεταξύ άλλων, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για χώρο αποθήκευσης βιβλίων αλλά διακίνησης ιδεών και διεκδίκησης της μάθησης.

    Αυτό εξάλλου όπως είπε είναι και το όραμα της, η λειτουργία της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης να είναι ίδια με αυτή των Ελληνιστικών χρόνων.

    [21] Οι ''Mode Plagal'' στη Μ. Βρετανία

    2/6/2003 1:23:00 μμ

    Στο πλαίσιο της επιτυχημένης σειράς εκδηλώσεων με γενικό τίτλο «Greece in Britain», αφιερωμένη φέτος στην Ελληνική Προεδρία της Ε.E. που αναπτύσσει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στο Λονδίνο, εντάσσονται και μουσικές δραστηριότητες στη Μ. Βρετανία. Το ρυθμό δίνουν οι Mode Plagal με τις συναυλίες τους στις 6 Ιουνίου στο Bath Fringe Festival του Μπαθ, στις 8 Ιουνίου στο Journeys Club στο Κάρντιφ και στις 26 Iουλίου, στο Φεστιβάλ Rhythmsticks στο Λονδίνο (Queen Elizabeth Hall). Ήδη αναγνωρισμένοι διεθνώς ως ένα από τα πιο αξιόλογο ελληνικό έθνικ σχήμα, οι Mode Plagal επισκέπτονται τη Μ. Βρετανία για να παίξουν σε φεστιβάλ και σε τζαζ κλαμπς.

    Οι επερχόμενες εμφανίσεις τους είναι μια καλή ευκαιρία να ξανασυναντηθούν με το πιστό και σταθερά αυξανόμενο βρετανικό κοινό τους που ανταποκρίνεται στα ιδιαίτερα μουσικά ακούσματα του γκρουπ, ένα μίγμα τζαζ-φανκ και παραδοσιακής μουσικής των Βαλκανίων.

    «Πιο ρυθμικό από οποιοδήποτε αμερικανικό άλμπουμ έχουμε ακούσει εδώ και πολύ καιρό» ήταν το σχόλιο του έγκυρου αμερικανικού περιοδικού «Modern Drumer» για το επίσημο ντεμπούτο του συγκροτήματος το 1995. Οι Mode Plagal επιστρέφουν με το άλμπουμ «Πέρα από τον Βόσπορο», αποτέλεσμα της συνεργασίας τους με το τουρκικό μουσικό σχήμα «Βόσπορος».

    Η πρώτη εμφάνιση των Mode Plagal στο Λονδίνο έγινε το 2001 στο Barbican Centre, πάντα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Greece in Britain.

    [22] Πέθανε η γηραιότερη γυναίκα στον κόσμο

    2/6/2003 2:13:00 μμ

    Μια γυναίκα από το Μπαγκλαντές-- που όπως λέγεται ήταν η γηραιότερη γυναίκα στον κόσμο-- πέθανε το Σάββατο σε ηλικία 151 χρόνων. Σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών εφημερίδων η Ποϊράν Νέσα, που θεωρείτο από την κοινωνία του Μπαγκλαντές ως η γηραιότερη γυναίκα στον κόσμο, πέθανε το Σάββατο στο απομακρυσμένο χωριό Σαρ Γκοβινταπούρ στην βόρεια επαρχία της Πάμπνα.

    Οι ισχυρισμοί για την ηλικία της Νέσα δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν καθώς δεν υπάρχουν επίσημα έγγραφα που να πιστοποιούν την ακριβή ημερομηνία γεννήσεως της. Η Νέσα είχε δηλώσει σχετικά πρόσφατα στα τοπικά ΜΜΕ ότι παντρεύτηκε στα 10της χρόνια και έμεινε χήρα όταν ήταν ακόμη έφηβη.

    Η εφημερίδα Μπαγκλαντές Ομπζέρβερ γράφει ότι η Νέσα παντρεύτηκε για δεύτερη φορά και απέκτησε 4 γιους και 5 κόρες, ενώ ο σύζυγός της πέθανε πριν από 50 χρόνια.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 2 June 2003 - 17:02:43 UTC