Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-06-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανησυχία για τη διαρροή κλοφέν στο Σύνταγμα
  • [02] Μεταλλωρύχοι κλειστηκαν οικειοθελώς σε στοές
  • [03] Απολογισμός ελληνικής προεδρίας από τον Τάσο Γιαννίτση
  • [04] Συνάντηση Αναπτυξιακής Συνεργασίας της ΕΕ
  • [05] Αισιοδοξία για επίλυση του Μεσανατολικού
  • [06] Οσάμα Μπιν Λάντεν και Αλ Κάιντα ''ξαναχτυπούν''
  • [07] Κανονικά το Ολυμπιακός-ΑΕΚ
  • [08] Bενιζέλος: ''Δεν αλλάζει ο αθλητικός νόμος''
  • [09] Νέα διοίκηση στον ΠΑΟΚ
  • [10] Φλερτ Ολυμπιακού με Βιάλι;
  • [11] Ο Γρανίτσας πρόεδρος στην ΑΕΚ
  • [12] Ανανέωσαν με Ακράτητο οι Ιορδανίδης, Δαμίγος και Ράπτης
  • [13] Στη Μίλαν ο Καφού
  • [14] Την Κυριακή το Λεβαδειακός-Καβάλα

    [01] Ανησυχία για τη διαρροή κλοφέν στο Σύνταγμα

    3/6/2003 7:36:00 μμ

    Υψηλή συγκέντρωση κλοφέν στο κτίριο που στεγάζει το υπουργείο Οικονομίας, στο Σύνταγμα, επιβεβαίωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γιώργου Ζανιά, ύστερα από τα αποτελέσματα των μετρήσεων του Πανεπιστημίου της Κρήτης που έδειξαν ότι υπάρχει πρόβλημα διαρροής της απαγορευμένης ουσίας από τον υποσταθμό του υπογείου. Το υπουργείο Οικονομίας, έχοντας επίγνωση του προβλήματος με το κλοφέν, προχωρεί στην ταχεία αντιμετώπισή του μέχρι τις 10 Ιουλίου σε συνεννόηση με τη γερμανική εταιρεία που έχει ήδη αναλάβει την αντικατάσταση του συγκεκριμένου υποσταθμού με καινούργιο νέας τεχνολογίας.

    Λήψη άμεσων μέτρων

    Το υπουργείο, σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Ζανιά, ζήτησε από τη γερμανική εταιρεία αφενός να στεγανοποιήσει το χώρο, όπως και έγινε, αφετέρου να επισπεύσει τις διαδικασίες αντικατάστασης του συγκεκριμένου υποσταθμού.

    Η σύμβαση της εταιρείας με το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων προέβλεπε την αντικατάσταση του υποσταθμού μέχρι τις 20 Αυγούστου. Ύστερα όμως από τις ενέργειες του υπουργείου Οικονομίας, αποφασίστηκε η αντικατάσταση των μετασχηματιστών να γίνει γρηγορότερα, μέχρι τις 10 Ιουλίου.

    Πάντως, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, η έκθεση με τις σχετικές μετρήσεις του Πανεπιστημίου, που παραδόθηκε στα μέσα Μαΐου, δείχνει μεν αυξημένα επίπεδα ρύπων, όμως αυτά βρίσκονται κάτω από το όριο ασφαλείας που ισχύουν στη Γερμανία. Παράλληλα έχει ήδη δρομολογηθεί έρευνα ανίχνευσης των υπολειμμάτων μετά την απομάκρυνση του κλοφέν, ώστε να ακολουθήσει ο ενδεδειγμένος καθαρισμός.

    Παράγοντες του υπουργείου Οικονομίας αναφέρουν ότι η ανάγκη αντικατάστασης του σταθμού προέκυψε ύστερα από την έκδοση σχετικής οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης το 2001, η οποία καθιστούσε απαγορευμένη ουσία το κλοφέν. Στη συνέχεια το υπουργείο, σε συνεργασία με το σύλλογο υπαλλήλων, προχώρησε στη διενέργεια διαγωνισμού για την επιλογή της εταιρίας που θα αναλάμβανε την αντικατάσταση του υποσταθμού και η οποία επιλογή έγινε το Φεβρουάριο του 2003.

    Δεν είναι υποσταθμός της ΔΕΗ

    Η ΔΕΗ σχετικά με το ζήτημα της διαρροής κλοφέν, ανακοίνωσε ότι ο υποσταθμός που βρίσκεται στο υπόγειο του κτιρίου Ερμού, Μητροπόλεως και Νίκης στο Σύνταγμα, δεν είναι υποσταθμός της. Όπως αναφέρει η ΔΕΗ, ο υποσταθμός κατασκευάστηκε το 1973 από τους ιδιοκτήτες του κτιρίου και έκτοτε λειτουργεί και συντηρείται με δική τους ευθύνη. Η εταιρεία δεν έχει καμία σχέση και καμία ευθύνη για τους μετασχηματιστές του υποσταθμού αυτού, που αναφέρονται στα δημοσιεύματα, ως αιτία του προβλήματος, επισημαίνεται στην ανακοίνωση. Πρέπει να τονιστεί ότι η ΔΕΗ στους δικούς της υποσταθμούς δεν χρησιμοποιεί μετασχηματιστές αυτού του τύπου.

    [02] Μεταλλωρύχοι κλειστηκαν οικειοθελώς σε στοές

    3/6/2003 7:49:00 μμ

    φωτό Αρχείου

    Αναβρασμός επικρατεί στα μεταλλεία της TVX, στο Στρατώνι Χαλκιδικής καθώς περίπου 100 μεταλλωρύχοι έχουν κλειστεί στις στοές και αρνούνται να βγουν έξω ζητώντας να παραμείνουν ανοιχτά τα μεταλλεία και να μην χάσουν τις δουλειές τους. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων, Ευριπίδη Ατζιαμή, οι εργαζόμενοι προέβησαν σ΄ αυτή την ενέργεια καθώς αύριο συζητείται στα δικαστήρια η αίτηση πτώχευσης, που κατέθεσε η εταιρία. Οι μεταλλωρύχοι, που βρίσκονται στις στοές από χθες το βράδυ δέχονται από τους συναδέλφους τους μόνο νερό και δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν μέσα.

    [03] Απολογισμός ελληνικής προεδρίας από τον Τάσο Γιαννίτση

    3/6/2003 10:59:00 μμ

    Τον απολογισμό 22 εβδομάδων ελληνικής προεδρίας έκανε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο προεδρεύων του Συμβουλίου αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης. Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε συνοπτικά σε 4 μεγάλες ενότητες στις οποίες επιτεύχθηκαν εξελίξεις κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας .

    Στον τομέα της διεύρυνσης: Με το τελετουργικό της 16ης Απριλίου στην Αθήνα, η Ευρωπαϊκή Ενωση προχώρησε πιο βαθιά στη διεύρυνση, είπε ο υπουργός. Οι νέες χώρες έχουν ήδη αρχίσει να εκφράζουν τις θέσεις τους και έχει αρχίσει να λειτουργεί το νέο σύστημα συμπόρευσης ανάμεσα σε παλιές και νέες χώρες.

    Στον τομέα των πολιτικών εξελίξεων: Το Ιράκ κυριάρχησε κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας, είπε ο υπουργός. Μία διάχυτη δυσπιστία και ειρωνεία κυριαρχούσε στις αρχές του εξάμηνου σχετικά με τη δυνατότητα ή όχι της Ευρώπης να υιοθετήσει μία κοινή θέση. Στην πορεία όμως ή εικόνα άλλαξε, η εικόνα της Ευρώπης είναι μικτή. Είχαμε τις διαφωνίες προχωρήσαμε όμως και σε κοινές δηλώσεις το Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Με το τέλος του πολέμου βλέπουμε τις προσπάθειες γεφύρωσης των διαφορών των χωρών μελών αλλά και την ανάπτυξη ενός ευρύτερου προβληματισμού γιά την κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνα. -

    Η Μέση Ανατολή είναι ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο στο οποίο δόθηκε ιδιαίτερη σημασία από την προεδρία. Ο οδικός χάρτης είναι μία εξέλιξη γιά τον οποίο η Ενωση έκανε μεγάλη προσπάθεια ώστε να γίνει πραγματικότητα και τώρα ασκεί πιέσεις γιά την υλοποίησή του.

    Ο κ. Γιαννίτσης αναφέρθηκε στη συνέχεια σε άλλα πολιτικά πεδία στα οποία η παρουσία της ΕΕ είναι πλέον ισχυρότερη οπως : Η Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη, οι σχέσεις με τη Ρωσία, τα Δυτικά Βαλκάνια, οι τρίτες χώρες.

    Στον τομέα των θεσμικών αλλαγών: Ειδικά για τη Συνέλευση ο κ. Γιαννίτσης είπε οτι τελειώνει τις εργασίες της, οι δε προτάσεις της αναμένεται να κατατεθούν -μέσω του προέδρου της- στη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης. Υπάρχουν διαφορές απόψεων στη Συνέλευση, αναγνώρισε ο υπουργός, υπήρξαν όμως και σημαντικές τάσεις σύγκλισης. Ελπίζω, κατέληξε, να κατορθώσουμε να διαμορφώσουμε τον Ιούνιο τη γέφυρα που είναι αναγκαία ώστε να περάσουμε στην τελική φάση για τις θεσμικές αλλαγές.

    Στον τομέα των '' at hoc'' επιμέρους θεμάτων, ο κ. Γιαννίτσης αναφέρθηκε σε σειρά ρυθμίσεων και αποφάσεων όπως : η χρηματοδότηση της διεύρυνσης, το καθεστώς των κοινοτικών υπαλλήλων, το θέμα της ασφάλειας στις ναυτιλιακές μεταφορές, το Σύμφωνο Σταθερότητας η Κοινή Αγροτική Πολιτική.

    [04] Συνάντηση Αναπτυξιακής Συνεργασίας της ΕΕ

    3/6/2003 9:04:00 μμ

    Στην ανάγκη ύπαρξης ενός πλαισίου οργανωμένης αλληλεγγύης από την Ε.Ε, προκειμένου μέσω της αναπτυξιακής συνεργασίας να ενισχυθούν με μεταφορά πόρων οι φτωχές χώρες, κατέληξαν σήμερα οι "25" υφυπουργοί και αξιωματούχοι υπουργείων, που συμμετείχαν στην Άτυπη Συνάντηση, που διοργανώθηκε στις 2 και 3 Ιουνίου στην Αλεξανδρούπολη, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας. Κατά την διάρκεια των εργασιών, οι συμμετέχοντες εξέτασαν το ρόλο της "Ευρώπης των 25" στην ανάπτυξη, αφού με την επικείμενη διεύρυνση η Ευρώπη καλείται πλέον να διαδραματίσει έναν ουσιαστικότερο ρόλο στα διεθνή πράγματα, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση κρίσιμων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αναπτυσσόμενες χώρες.

    Πρώτη η Ε.Ε στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας

    Ο προεδρεύων Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Λοβέρδος, σε συνέντευξη τύπου, τόνισε ότι οι αντιπροσωπείες συμφώνησαν στην ανάγκη μιας οργανωμένης και αλληλέγγυας Ε.Ε, που θα προσφέρει πόρους, υπογραμμίζοντας, πως "η Ε.Ε, με ποσοστό 55%, κατέχει την πρώτη θέση παγκοσμίως σε παροχή αναπτυξιακής βοήθειας".

    Πρόσθεσε επίσης, ότι "αναδείξαμε την ανάγκη της οργανωμένης αλληλεγγύης στην Ε.Ε και απορρίψαμε την επιχειρηματολογία για κλαμπ των πλουσίων και φτωχών χωρών. Είμαστε μια οργανωμένη Ε.Ε, που μεταφέρει πόρους σε χώρες, που έχουν ανάγκη".

    Οι αξιωματούχοι των "25" έκαναν αναφορά στην ανάγκη ύπαρξης ενός κεκτημένου, χαλαρότερου του υφιστάμενου κοινοτικού πλαισίου στον τομέα της αναπτυξιακής συνεργασίας, για να διευκολυνθεί η μετάβαση των υπό ένταξη κρατών, από χώρες λήπτριες σε δότριες.

    Χώρες όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Τσεχία, η Κύπρος και η Μάλτα, μολονότι αρχικά διατύπωσαν επιφυλάξεις για το εάν θα καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στην υποχρέωση, για παροχή αναπτυξιακής βοήθειας, τελικά συμφώνησαν να συμμετάσχουν στη διαδικασία.

    Την πρόβλεψη ότι μέσα στα επόμενα χρόνια η βοήθεια της Ε.Ε αναμένεται να αυξηθεί, έκανε ο κ. Λοβέρδος, σημειώνοντας ότι "χρειάζεται οργανωμένη στρατηγική" συντονισμός και συμπληρωματικότητα μεταξύ όλων των χωρών-μελών και ιδίως των νέων χωρών, από τις οποίες λείπει η γνώση της διαδικασίας προσφοράς της αναπτυξιακής βοήθειας.

    Χαρακτηριστικό είναι, ότι το Λουξεμβούργο και η Ισπανία κατέθεσαν πρόταση για την ανάγκη πληροφόρησης και μεταφοράς τεχνογνωσίας στα 10 νέα υπό ένταξη μέλη μέσω από συγκεκριμένες μορφές συνεργασίας. Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Αναπτυξιακής Συνεργασίας κ. Πολ Νίλσον, επεσήμανε στη συνέντευξη τύπου την ανάγκη στενότερης συνεργασίας και μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας στην διαδικασία λήψης αποφάσεων αλλά και εφαρμογής τους, όχι μόνο από τα δέκα νέα μέλη αλλά και από τα παλαιότερα.

    Ο κ. Νιλσον τόνισε χαρακτηριστικά ότι "για την καταπολέμηση της φτώχειας είναι απαραίτητη η συμμετοχή όλων των πολιτικών και όχι οι αντιθέσεις. Εξειδικευμένα ζητήματα όπως η αγροτική και εμπορική πολιτική αντιμετωπίζονται με βάση τα διαφορετικά συμφέροντα".

    Τέλος ο Ευρωπαίος επίτροπος κάνοντας αναφορά στη Σύνοδο της G8, εξέφρασε την λύπη του για το γεγονός ότι, οι ΗΠΑ υποβάθμισαν το γαλλικό σχέδιο, που παρουσιάστηκε και το οποίο αφορούσε τη λήψη μέτρων για την ανάπτυξη της Αφρικής.

    Εκπρόσωποι των υποψηφίων χωρών, της Βουλγαρίας, της Ρουμανία και της Τουρκία, συμμετείχαν το μεσημέρι σε γεύμα εργασίας και ενημερώθηκαν από τον κ. Λοβέρδο για τα αποτελέσματα των συζητήσεων.

    [05] Αισιοδοξία για επίλυση του Μεσανατολικού

    3/6/2003 11:07:00 μμ

    Κορυφώνονται οι προσπάθειες του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους για την προώθηση και έγκριση του οδικού χάρτη από Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους με τη Συνάντηση Κορυφής στην Ακαμπα της Ιορδανίας την Τετάρτη. Την Τρίτη ο Τζορτζ Μπους στη Σύνοδο στο αιγυπτιακό θέρετρο του Σαρμ Ελ Σείχ, εξασφάλισε την καταρχήν υποστήριξη των αραβικών χωρών για το ειρηνευτικό σχέδιο του κουαρτέτου. Ο Αμερικανός πρόεδρος, τάχθηκε υπέρ της ίδρυσης Παλαιστινιακού κράτους, ενώ δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στο Τελ Αβίβ. Οι Αραβες ηγέτες από την πλευρά τους, δεσμεύτηκαν να λάβουν μέτρα για τον τερματισμό της χρηματοδότησης οργανώσεων εξτρεμιστών. Το Ισραήλ, σε μια κίνηση καλής θέλησης, απελευθέρωσε αρκετούς Παλαιστίνιους κρατούμενους.

    Καταρχήν αποδοχή του οδικού χάρτη από Αραβες ηγέτες

    ''Είμαι από τους ανθρώπους που κάνουν ό,τι λένε και αυτό που λέω είναι ότι ο κόσμος έχει ανάγκη από ένα ελεύθερο και ειρηνικό παλαιστινιακό κράτος'', τόνισε ο Τζορτζ Μπους, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος ευχαρίστησε παράλληλα τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό που πήρε μέρος στη συνάντηση και απηύθυνε έκκληση για τερματισμό των τρομοκρατικών επιθέσεων κατά του Ισραήλ, αλλά και για τερματισμό της πολιτικής δημιουργίας εβραϊκών οικισμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

    ''Το Ισραήλ έχει ευθύνες. Το Ισραήλ πρέπει να αντιμετωπίσει το θέμα των οικισμών. Το Ισραήλ πρέπει να εξασφαλίσει την ύπαρξη ενός συνεχόμενου εδάφους το οποίο οι Παλαιστίνιοι να μπορούν να αποκαλούν πατρίδα'', τόνισε ο Μπους στη διάρκεια της συνάντησης κορυφής, η οποία διήρκεσε μόλις μισή ώρα.

    Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ από την πλευρά του διαβεβαίωσε πως οι Αραβες θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να αγωνιστούν εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων.

    Ο Μουμπάρακ εξέφρασε επίσης την υποστήριξη των Αράβων στον οδικό χάρτη και κάλεσε το Ισραήλ να εφαρμόσει όλα αυτά που προβλέπονται για τη δική του πλευρά στο ειρηνευτικό αυτό σχέδιο.

    Νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος είχε λάβει την διαβεβαίωση των Αράβων ηγετών ότι απορρίπτουν κατηγορηματικά την τρομοκρατία απ' όπου και εάν προέρχεται.

    Θέσεις και αντιθέσεις με φόντο την Ακαμπα

    Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ, σε συνάντηση που είχε με τους μετέχοντες στη συνάντηση Αραβες ομολόγους του, τους κάλεσε να επιταχύνουν τη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεών τους με το Ισραήλ, αλλά η έκκλησή του αυτή αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό.

    Ο Κόλιν Πάουελ δήλωσε ικανοποιημένος από το γεγονός ότι οι Αραβες ηγέτες αποδέχθηκαν τον ''οδικό χάρτη'', πρόσθεσε όμως ότι θα πρέπει να ληφθούν και συγκεκριμένα μέτρα όπως η εξομάλυνση των σχέσεών τους με το Ισραήλ.

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, προειδοποίησε επίσης τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφάτ, να μην εμποδίσει την ειρηνευτική διαδικασία ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι αυτή η χρονική περίοδος είναι ιδανική για την προώθηση του οδικού χάρτη καθώς πιστεύουν ότι τόσο οι Παλαιστίνιοι όσο και οι Ισραηλινοί έχουν κουρασθεί μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα βίας στην περιοχή.

    Παράλληλα, όμως, ο κ. Μπους προσπαθεί να μετριάσει τις προσδοκίες. Αν και επιμένει ότι "μπορεί να επιτευχθεί πρόοδος", εν τούτοις επισημαίνει ότι πρόκειται για μια "μακρά και δύσκολη διαδικασία".

    Αυτό αποδεικνύεται και από τις δηλώσεις ηγετικού στελέχους της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς ότι οι τόσο τις αραβο-αμερικανικές συναντήσεις της Τρίτης, αλλά και η συνάντηση στην Ακαμπα είναι καταδικασμένες σε αποτυχία, αλλά και από εκατοντάδες Παλαιστίνιους που διαδήλωσαν στην πόλη της Γάζας και της Τουλκαρέμ διαμαρτυρόμενοι για τον οδικό χάρτη, για τις συνόδους κορυφής του Σαρμ ελ Σέιχ και της Ακαμπα και υπέρ του Γιάσερ Αραφάτ.

    Παρά τις όποιες δυσκολίες πάντως, ο αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου στρατού στρατηγός Μοσέ Γιααλόν εξέφρασε την αισιοδοξία του πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα Ισραήλ και Παλαιστίνιοι να καταλήξουν σε συμφωνία προσωρινής εκεχειρίας.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους κατά τη διάρκεια της συνάντησης στην Ακαμπα σύμφωνα με πληροφορίες Αμερικανών αξιωματούχων πρόκειται να διορίσει ένα διπλωμάτη καριέρας για να συντονίζει τα θέματα εφαρμογής του οδικού χάρτη. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες πρόκειται για τον Τζον Γουλφ τώρα αναπληρωτή γραμματέα υπεύθυνου για τη μη διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφή.

    [06] Οσάμα Μπιν Λάντεν και Αλ Κάιντα ''ξαναχτυπούν''

    3/6/2003 8:41:00 μμ

    Στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας επανέρχονται ο Οσάμα Μπιν Λάντεν και η τρομοκρατική του οργάνωση Αλ Κάιντα. Σαουδάραβες αστυνομικοί σκότωσαν έναν ύποπτο για σχέσεις με την Αλ Κάιντα και στις τσέπες του βρήκαν επιστολή, που φέρεται να έχει συνταχθεί από τον καταζητούμενο τρομοκράτη. Το γράμμα γράφτηκε πριν από έξι μήνες. Πολλά από τα στοιχεία της επιστολής, όμως, έχουν σβηστεί και θα χρειαστεί χρόνος για να εξακριβωθεί ποιος τελικά είναι ο αποστολέας της. Την ίδια ώρα, έκθεση της CIA αναφέρει ότι η Αλ Κάιντα, διαθέτει όλα τα υλικά και τα μέσα που χρειάζονται για να πραγματοποιήσει χημικές βιολογικές και πυρηνικές επιθέσεις.

    Επιστολή δια χειρός Λάντεν;

    Σύμφωνα με τη CIA, η Αλ Κάιντα και τα τρομοκρατικά δίκτυα που συνεργάζονται μαζί της έχουν ήδη προσπαθήσει να εξαπολύσουν επιθέσεις στην Ευρώπη με ''χημικά και βιολογικά όπλα ενώ η οργάνωση έχει όλον τον απαραίτητο εξοπλισμό για να παρασκευάσει αέριο μουστάρδας, σαρίν κα.

    Στο μεταξύ, «λαυράκι» φαίνεται να έπιασαν οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας, συλλαμβάνοντας τον Γιουσέφ Σαλέχ Αλγίρι, ύποπτο για για συμμετοχή στο τριπλό τρομοκρατικό χτύπημα του Μαϊου στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.

    Πάνω του, πέρα από τέσσερις ταυτότητες και ένα δίπλωμα οδήγησης εντοπίστηκε μία χειρόγραφη επιστολή που φέρει ημερομηνία του αραβικού ημερολογίου και περιλαμβάνει ευχές για μουσουλμανική γιορτή που γιορτάζεται το Δεκέμβριο.

    Το όνομα του αποστολέα δε φαίνεται ξεκάθαρα, αλλά η Αραβική εφημερίδα Αλ Γουατάν αποκαλύπτει πως πρόκειται για τον ίδιο τον Οσάμα Μπιν Λάντεν.

    Ο Αλγίρι, εκτός από διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα, κατηγορείται ότι μετέφερε όπλα σε μυστική τοποθεσία στο Ριάντ, που αργότερα ανακάλυψαν οι αρχές, μόλις έξι μέρες πριν από την επίθεση.

    [07] Κανονικά το Ολυμπιακός-ΑΕΚ

    3/6/2003 8:29:00 μμ

    ΑΕΚ-Ολυμπιακός 1-0... Αυτή είναι κατ΄ουσίαν η απόφαση του αθλητικού δικαστή, αναφορικά με την ένσταση που είχαν υποβάλει οι "ερυθρόλευκοι" κατά του κύρους του πρώτου αγώνα για τα ημιτελικά των πλέι-οφ της Α1 μπάσκετ. Ο αθλητικός δικαστής απέρριψε και τις δύο ενστάσεις που είχε καταθέσει ο σύλλογος του Πειραιά (μία για ακαταλληλότητα του γηπέδου των Ανω Λιοσίων επειδή δεν λειτουργούσαν τα χρονόμετρα και μία για την επίμαχη φάση στα τελευταία δευτερόλεπτα), οπότε το Κυριακάτικο παιχνίδι κατακυρώνεται και επίσημα στην Ενωση με σκορ 68-66. Ακόμη, ο αθλητικός δικαστής τιμώρησε με απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα για δύο μήνες τον μάνατζερ της ΚΑΕ Ολυμπιακός Στάυρο Ελληνιάδη, επειδή αποκάλεσε "αμαθή" τον κομισάριο του αγώνα με την ΑΕΚ στα Ανω Λιόσια. Για το ίδιο παιχνίδι, οι "ερυθρόλευκοι" τιμωρήθηκαν με πρόστιμο 3.000 ευρώ και η ΑΕΚ με 4.000 ευρώ.

    Δύο αγωνιστικές στον ΠΑΟ

    Ετσι, οι δύο ομάδες θα αναμετρηθούν κανονικά αύριο (18:00) στο κλειστό του Κορυδαλλού, στο δεύτερο παιχνίδι της σειράς. Αν η ΑΕΚ κερδίσει εξασφαλίζει το εισιτήριο για τον τελικό, ενώ αν επικρατήσουν οι γηπεδούχοι, όλα θα κριθούν στο τρίτο παιχνίδι που θα γίνει το Σάββατο στα Ανω Λιόσια.

    Ο Σλόμπονταν Σούμποτιτς δεν υπολογίζει στις υπηρεσίες του τραυματία ΝτεΜάρκο Τζόνσον, ενώ αμφίβολη είναι και η συμμετοχή του Νίκου Μπουντούρη.

    Αύριο διεξάγεται και το δεύτερο παιχνίδι της άλλης σειράς των ημιτελικών. Το Περιστέρι υποδέχεται στο κλειστό "Ανδρέας Παπανδρέου" τον Παναθηναϊκό και φιλοδοξεί να ολοκληρώσει τη μεγάλη έκπληξη, εξασφαλίζοντας για πρώτη φορά την ιστορία του την πρόκριση στον τελικό της Α1. Η ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη νίκησε την Κυριακή 85-82 στο Σπόρτιγκ και δείχνει ικανή να αφήσει εκτός τελικού τους Κυπελλούχους Ελλάδας, που παίζουν με την πλάτη στον τοίχο.

    Με τους "κυανοκίτρινους" μάλλον θα αγωνιστεί και ο Λάρι Στιούαρτ, που τα βρήκε με τη διοίκηση του συλλόγου και αναμένεται απόψε να επιστρέψει από τις ΗΠΑ. Σε περίπτωση που ο Παναθηναϊκός κερδίσει το παιχνίδι θα αναγκαστεί να παίξει μακριά από την Αθήνα καθώς ο αθλητικός δικαστής τον τιμώρησε με αποκλεισμό της έδρας του για δύο αγωνιστικές, κάτι που σημαίνει ότι θα δώσει κεκλεισμένων των θυρών. Οι "πράσινοι" θα πληρώσουν και πρόστιμο 8.000 ευρώ.

    [08] Bενιζέλος: ''Δεν αλλάζει ο αθλητικός νόμος''

    3/6/2003 11:17:00 μμ

    Επιθετικός έναντι των ΠΑΕ εμφανίστηκε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την ενημέρωση της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την πορεία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Απαντώντας στον πρόεδρο της ΕΠΑΕ Θανάση Κανελλόπουλο, που διατύπωσε καινούρια οικονομικά αιτήματα, είπε ότι "ο ψηφισθείς νόμος δεν αλλάζει, ούτε τελεί υπό αμφισβήτηση', ενώ για τις απειλές των ΠΑΕ ότι δεν θα αρχίσει το πρωτάθλημα, είπε πως απειλές δεν δέχεται και μπορεί η χώρα να κάνει χωρίς πρωτάθλημα για ένα ή δύο χρόνια. Σχετικά με τον ΠΑΣ Γιάννινα είπε ότι "ο νόμος είναι νόμος και όποιες ομάδες δεν πληρώνουν τα χρέη τους θα υποβιβάζονται στις ερασιτεχνικές κατηγορίες".

    Στη διάρκεια της συζήτησης τέθηκε και το ζήτημα της αναδιάρθρωσης των ποδοσφαιρικών κατηγοριών. Το θέμα έθεσαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Αλ. Ακριβάκης και Χρ. Σμυρλής, οι οποίοι ανέφεραν ότι έχουν συντάξει τροπολογία, υπογεγραμμένη από 160 βουλευτές της περιφέρειας (πλην ΚΚΕ) για την αύξηση των ομάδων που θα ανεβαίνουν από την Δ Εθνική στην Γ Ερασιτεχνική.

    Ο κ. Βενιζέλος δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει το θέμα, ενώ ο παριστάμενος υφυπουργός Αθλητισμού Γ. Λιάνης διευκρίνισε ότι προέχει η αυστηρή τήρηση του νόμου και ότι δεν θα ήταν σωστό να ισχύσει τώρα ένα μέτρο που δεν ήταν γνωστό από την αρχή.

    [09] Νέα διοίκηση στον ΠΑΟΚ

    3/6/2003 11:16:00 μμ

    Μετά από διαβουλεύσεις ημερών και ύστερα από πολλές προσπάθειες η νέα διοίκηση του ΠΑΟΚ είναι γεγονός. Μετά από συνεδρίαση που διεξήχθη την Τρίτη στα γραφεία της ΠΑΕ, το προσωρινό διοικητικό συμβούλιο της ομάδας συγκροτήθηκε σε σώμα. Με πρόεδρο τον Βασίλη Σεργιαννίδη, αναπληρωτή πρόεδρο τον Στέφανο Κατέρογλου, τον Ιάκωβο Τρυπάνη ως υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων-Τύπου, έφορο τον Γιώργο Ποζατζίδη και τον Κωνσταντίνο Παπαδάκη σύμβουλος. Στο μεταξύ, ελεύθερος έμεινε σήμερα ο Νίκος Φρούσσος, καθώς μετά την εκδίκαση της προσφυγής του στην ΕΕΟΔΕΠ, η απόφαση της οποίας τον αποδεσμεύει από τον ΠΑΟΚ, ενώ παράλληλα του επιδικάζονται 300.000 ευρώ περίπου που έχει λαμβάνειν από το σύλλογο από δόσεις συμβολαίου και μισθούς. Αντίθετα, αναβολή πήρε η εκδίκαση της υπόθεσης του Παντελή Καφέ, μετά από σχετικό αίτημα που κατέθεσε στην επιτροπή ο «Δικέφαλος, ενώ - όπως ήταν επόμενο- ο ΠΑΟΚ κατέθεσε σήμερα στην ΕΕΟΔΕΠ αίτηση για εξάμηνη διακοπή συμβολαίου του Γιαννάκη Οκκά.

    [10] Φλερτ Ολυμπιακού με Βιάλι;

    3/6/2003 10:57:00 μμ

    Το όνομα του Τζιανλούκα Βιάλι εξετάζεται σοβαρά από τη διοίκηση του Ολυμπιακού, για προπονητή της ποδοσφαιρικής ομάδας. Ο Ιταλός τεχνικός έχει προταθεί στους πρωταθλητές Ελλάδας, ενώ ήδη κάποια ιταλικά μέσα ενημέρωσης έχουν συνδέσει το όνομά του με τον Ολυμπιακό, καθώς το φαβορί, ο Κριστόφ Ντάουμ, καταλήγει πιθανότατα στη Φενέρμπαχτσε. Μια ακόμη περίπτωση που εξετάζεται είναι αυτή του Ντιντιέ Ντεσάμπ. Ο Γάλλος πραγματοποίησε εξαιρετική πορεία πέρυσι στον πάγκο της Μονακό, καταλαμβάνοντας την 2η θέση στο πρωτάθλημα και κατακτώντας το γαλλικό Λιγκ Καπ.

    Στο μεταξύ, τον Ολυμπιακό απασχολεί και η απόκτηση μέσου που να αγωνίζεται στην δεξιά πλευρά και που θα μπορέσει να καλύψει τη θέση του Στέλιου Γιαννακόπουλου.

    Η εν λόγω κίνηση αποτελεί προτεραιότητα για τους πρωταθλητές, μετά και την εξέλιξη που πήρε το θέμα του Βασίλη Λάκη και την προφορική συμφωνία του με την ΑΕΚ. Ο ποδοσφαιριστής που θα κληθεί να καλύψει αυτό το κενό θα είναι κατά πάσα πιθανότητα από το εξωτερικό, αφού πέραν του Γιώργου Γεωργιάδη δεν υπάρχει κάποιος άλλος από την εγχώρια αγορά που να μπορεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον των Πειραιωτών.

    Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να οριστικοποιηθούν και οι αποδεσμεύσεις των Μπερμούντες, Πουρσανίδη και πιθανότατα του Ζε Ελίας.

    [11] Ο Γρανίτσας πρόεδρος στην ΑΕΚ

    3/6/2003 10:48:00 μμ

    Σε σώμα συγκροτήθηκε την Τρίτη, το νέο διοικητικό συμβούλιο της Ενωσης, που εξελέγη στη χθεσινή Γενική Συνέλευση των μετόχων, με τον πρόεδρο της ερασιτεχνικής ΑΕΚ να διατηρεί τη θέση του προέδρου που είχε και στην προσωρινή διοίκηση. Σε θέση πρώτου αντιπροέδρου τοποθετήθηκε ο Πέτρος Στάθης, που θα είναι ο «συνδετικός κρίκος ανάμεσα στη διοίκηση και την ENIC, που κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών. Σε νευραλγικό πόστο (αυτό του διευθυντή του ποδοσφαιρικού τμήματος) επιστρέφει και ο Νίκος Στράτος.

    Αναλυτικά το νέο Δ.Σ. της ΠΑΕ ΑΕΚ συγκροτήθηκε ως εξής:

    Πρόεδρος: Γρανίτσας Ιωάννης

    Α΄ Αντιπρόεδρος: Στάθης Πέτρος

    Β΄ Αντιπρόεδρος: Λάλος Πέτρος

    Οικονομικός Διευθυντής: Βαλασσόπουλος Παναγιώτης

    Διευθυντής ποδοσφαιρικού τμήματος: Στράτος Νίκος.

    Εκπρόσωποι της ΑΕΚ ΠΑΕ στην ΕΠΟ και την ΕΠΑΕ ορίστηκαν ο κ. Γρανίτσας κι ο κ. Στάθης, ενώ την εταιρεία θα δεσμεύουν με τις υπογραφές τους οι κ.κ. Γρανίτσας και Βαλασσόπουλος.

    Κατά τη διάρκεια της σημερινής πρώτης συνεδρίασης του νέου Δ.Σ., ο κ. Γρανίτσας ενημέρωσε τα μέλη για την τρέχουσα οικονομική και αγωνιστική κατάσταση της ομάδας και ο κ.Στάθης για τις προθέσεις της ENIC σχετικά με τη χρηματοδότηση της ομάδας, που θα ξεκινήσει άμεσα, δίνοντας λύση σε πολλά από τα χρονίζοντα προβλήματα του συλλόγου.

    Μετά από πρόταση του Γιάννη Γρανίτσα και του Πέτρου Στάθη, το Διοικητικό Συμβούλιο αναγνώρισε ομόφωνα το έργο της προσωρινής Διοίκησης, του κ. Στράτου, του προπονητή και των ποδοσφαιριστών της ομάδας, παρά τις αντίξοες συνθήκες που είχαν να αντιμετωπίσουν τους τελευταίους μήνες. Τέλος, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου διαπίστωσαν ομόφωνα την ανάγκη για κοινή προσπάθεια κι ενωτικό πνεύμα για την καλύτερη προάσπιση των συμφερόντων της ομάδας.

    [12] Ανανέωσαν με Ακράτητο οι Ιορδανίδης, Δαμίγος και Ράπτης

    3/6/2003 8:39:00 μμ

    Τρεις ακόμα παίκτες ανανέωσαν τα συμβόλαιά τους για έναν ακόμα χρόνο με τον Ακράτητο. Πρόκειται για τους Ιορδανίδη, Δαμίγο και Ράπτη που αποδέχθηκαν την πρόταση της διοίκησης για μείωση των αποδοχών τους και υπέγραψαν τα καινούργια τους συμβόλαια. Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ξεκαθαρίσει η κατάσταση και με τους υπόλοιπους παίκτες και στην συνέχεια θα γίνουν οι μεταγραφικές κινήσεις που ήδη έχει χαράξει ο Ντουμιτρίου σε συνεργασία με την διοίκηση.

    [13] Στη Μίλαν ο Καφού

    3/6/2003 8:06:00 μμ

    Στη Μίλαν θα συνεχίσει την καριέρα του ο Βραζιλιάνος άσος της Ρόμα Μάρκος Εβαντζελίστα Καφού, όπως αναφέρουν σήμερα οι ιταλικές εφημερίδες. Μετά την ολοκλήρωση του συμβολαίου του με την ομάδα της αιώνιας πόλης, ο Καφού, που πέρασε ήδη από τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και αναμένεται να υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας δύο χρόνων έναντι ποσού 1.5 εκ ευρώ για κάθε σεζόν. Ο Βραζιλιάνος αμυντικός, που είναι 33 ετών, μεταγράφηκε στη Ρόμα το 1997 από την Παλμέιρας και το περασμένο καλοκαίρι ήταν αρχηγός της εθνικής Βραζιλίας στο θρίαμβο της Σελεσάο στην Ιαπωνία με την κατάκτηση του μουντιάλ 2002.

    [14] Την Κυριακή το Λεβαδειακός-Καβάλα

    3/6/2003 7:46:00 μμ

    Την Κυριακή 8 Ιουνίου (17.45) θα διεξαχθεί στο εθνικό στάδιο της Λάρισας, ο αγώνας μπαράζ ανάμεσα στο Λεβαδειακό και την Καβάλα. Ο νικητής της συνάντησης, η οποία θα μεταδοθεί τηλεοπτικά από τον Alpha και το Supersport, τη νέα σεζόν θ΄αγωνίζεται στη Β΄Εθνική, ενώ ο ηττημένος στη Γ` Εθνική κατηγορία.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 3 June 2003 - 21:03:59 UTC