Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-06-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έκτακτα μέτρα της Τροχαίας ενόψει τριημέρου
  • [02] Συνάντηση Καραμανλή- Γουέστον για Κυπριακό
  • [03] Προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού
  • [04] Έσβησε η φωτιά στο ξενοδοχείο ''Τιτάνια''
  • [05] Απεργία στο υπουργείου Οικονομικών λόγω κλοφέν
  • [06] Ασθενής σεισμική δόνηση νότια της Πάτρας
  • [07] Απεργούν στις 24- 25 Ιουνίου οι ιδιοκτήτες ταξί
  • [08] Μαρτύρων υπεράσπισης ...συνέχεια
  • [09] Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Τεχεράνη
  • [10] Βελιγράδι: Σύλληψη απόστρατου για εγκλήματα πολέμου
  • [11] Εκρηκτικά σε ιταλικό αεροσκάφος
  • [12] Ένας νεκρός σε διαδήλωση στην Καμπότζη
  • [13] Αλβανοί πολιόρκησαν αστυνομικό τμήμα κοντά στα Σκόπια
  • [14] Εκρήξεις βομβών σε αγωγό πετρελαίου στο Β. Ιράκ
  • [15] Κόκκαλης: ''Πρώτα προπονητής, μετά μεταγραφές''
  • [16] Εργασίες αποκατάστασης στο μικρό Θέατρο Επιδαύρου
  • [17] Εκδηλώσεις στους Δελφούς αφιερωμένες στον θεό Απόλλωνα

    [01] Έκτακτα μέτρα της Τροχαίας ενόψει τριημέρου

    13/6/2003 8:17:00 πμ

    Ειδικά μέτρα διευκόλυνσης των εκδρομέων με αφορμή την εορτή του Αγίου Πνεύματος θα θέσει από τις 16:00 σήμερα Παρασκευή η Τροχαία στους δύο κεντρικούς οδικούς άξονες, καθώς και σε κόμβους της περιφέρειας. Στη διάρκεια του τετραημέρου απαγορεύεται από τις 16:00 έως τις 21:00 η κυκλοφορία φορτηγών αυτοκινήτων άνω του 1,5 τόνου. Θερμό προβλέπεται το εορταστικό τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Στο μεταξύ, την Κυριακή, μέχρι και τους 38 βαθμούς Κελσίου μπορεί να αγγίξει ο υδράργυρος, σύμφωνα με τους Μετεωρολόγους.

    Αντίδοτο στις υψηλές θερμοκρασίες, τα μελτέμια του Ιουνίου. Μικρή υποχώρηση της θερμοκρασίας αναμένεται από την ερχόμενη Τρίτη.

    Όσοι σχεδιάζουν να ταξιδέψουν με πλοίο θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι ότι θα ταρακουνηθούν, ενώ προσοχή χρειάζεται και για όλες τις δραστηριότητες που σχετίζονται με τη θάλασσα, καθώς οι άνεμοι μπορεί να φτάσουν και τα 8 μποφόρ τοπικά. Σταδιακά πάντως οι άνεμοι αναμένεται να εξασθενίσουν.

    [02] Συνάντηση Καραμανλή- Γουέστον για Κυπριακό

    Πηγή: ΑΠΕ 13/6/2003 11:48:00 πμ

    Προσπάθεια να αρχίσουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού με βάση το σχέδιο Ανάν θα καταβάλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τόμας Γουέστον στον πρόεδρο της ΝΔ, Κ.Καραμανλή με τον οποίο συναντήθηκε την Παρασκευή. Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο κ.Γουέστον ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θα επανενεργοποιηθούν με στόχο να αρχίσουν τις συνομιλίες το φθινόπωρο δίνοντας και ένα άτυπο χρονοδιάγραμμα για οριστικοποίηση του σχεδίου μέχρι το Δεκέμβριο, καθώς και διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων πριν από το Μάιο του 2004 οπότε και θα ενταχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία στην ΕΕ. Πάντως ο Αμερικανός διαπραγματευτής έκανε λόγο για τεχνικές προσαρμογές του σχεδίου Ανάν αποκλείοντας ουσιαστικά διαπραγματεύσεις επί της ουσίας.

    ΝΔ: ''Όχι στις τεχνικές αναπροσαρμογές στο σχέδιο Ανάν''

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υποστήριξε ότι η λύση θα πρέπει να είναι βιώσιμη και λειτουργική με βάση το ευρωπαϊκό και κοινοτικό κεκτημένο, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, διαφώνησε με την άποψη ότι πρέπει να γίνουν τεχνικές αναπροσαρμογές στο σχέδιο. Και αυτό γιατί θεωρεί ότι υπάρχουν ζητήματα που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στη βιωσιμότητα και κυρίως στη λειτουργικότητα της λύσης

    [03] Προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού

    13/6/2003 9:31:00 πμ

    Τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη είναι αυτά που παρενοχλούν, αφού πετούν οπλισμένα, σε αντίθεση με τα τουρκικά που είναι αφοπλισμένα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μίλησε την Πέμπτη το βράδυ στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι Kanal D. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, μάλιστα έκανε λόγο για αρνητική στάση της ελληνικής πλευράς, ισχυριζόμενος ότι αυτό συμβαίνει επειδή "πλησιάζουν οι εκλογές στην Ελλάδα".

    Για προεκλογικά ''τερτίπια'' της Ελλάδας, κάνει λόγο ο Ερντογάν

    Ο κ. Ερντογάν, αναφερόμενος στις εικονικές αερομαχίες πάνω από το Αιγαίο, επισήμανε ότι η Ελλάδα χρησιμοποιεί τα οπλισμένα της αεροπλάνα, απέναντι στα τουρκικά τα οποία δεν φέρουν οπλισμό. "Αν ρωτήσετε ποια είναι η παρενόχληση, τα δικά μας αεροσκάφη είναι άοπλα και τα δικά τους οπλισμένα" ήταν χαρακτηριστικά τα λόγια του Τούρκου πρωθυπουργού, ο οποίος τόνισε ότι η εικόνα αυτή αποτελεί αρνητική συμβολή στις θετικές εξελίξεις, που επιτεύχθηκαν με τις τουρκικές διπλωματικές πρωτοβουλίες, οι οποίες είχαν απήχηση στον ελληνικό λαό. "Εκείνοι θέλουν να κατευθύνουν αρνητικά τις θετικές εξελίξεις" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε ότι το ίδιο συμβαίνει και στο Κυπριακό και πρόσθεσε ότι κανείς δεν περίμενε να αρθούν οι θεωρήσεις και να ανοίξουν τα Βαρόσια. "Όταν έγιναν αυτά, άρχισε να διαμορφώνεται κάποια δυσαρέσκεια", είπε ο κ. Ερντογάν.

    Τέλος ο τούρκος πρωθυπουργός, συνέδεσε τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά με τις εκλογές στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι επειδή αυτές πλησιάζουν μπορεί να αναπτύσσεται στη χώρα μας κάποια φιλολογία "με στόχο το σφυγμό του λαού".

    Πάντως ο κ. Ερντογάν, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση του έχει την πρόθεση να προωθήσει τις καλές σχέσεις με την Ελλάδα "και να τις οδηγήσει στην ειρήνη", όπως είπε χαρακτηριστικά.

    [04] Έσβησε η φωτιά στο ξενοδοχείο ''Τιτάνια''

    13/6/2003 9:21:00 πμ

    Έσβησε η μικρής έκτασης πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στον 11ο όροφο του ξενοδοχείου "Τιτάνια" στην οδό Πανεπιστημίου. Η φωτιά άρχισε λίγο μετά τις 8:00 στο εστιατόριο του ξενοδοχείου σε λάδια και έσβησε από τους πυροσβέστες που έφθασαν αμέσως, χωρίς να υπάρχει άλλο πρόβλημα. Για την κατάσβεση έφτασαν 10 οχήματα της πυροσβεστικής και 30 πυροσβέστες. Αυτή την ώρα, στον χώρο βρίσκονται άντρες του ανακριτικού τμήματος της πυροσβεστικής.

    [05] Απεργία στο υπουργείου Οικονομικών λόγω κλοφέν

    13/6/2003 8:25:00 πμ

    Κλειστό θα παραμείνει σήμερα Παρασκευή το υπουργείο Οικονομικών καθώς έχει εξαγγελθεί απεργία των υπαλλήλων που διαμαρτύρονται για την υπόθεση σχετικά με τη διαρροή κλοφέν από τους μετασχηματιστές ηλεκτρικού ρεύματος που βρίσκονταν στο υπόγειο του κτιρίου της πλατείας Συντάγματος. Σε σχετική ανακοίνωση του, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων του υπουργείου καλεί τους υπαλλήλους να συμμετάσχουν στην 24ώρη απεργία.

    [06] Ασθενής σεισμική δόνηση νότια της Πάτρας

    13/6/2003 8:05:00 πμ

    Σεισμός μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ σημειώθηκε στις 02:45 τα ξημερώματα στην περιοχή της Αχαΐας. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο της δόνησης ορίζεται σε απόσταση 20 χλμ νότια της Πάτρας -180 χλμ δυτικά βορειοδυτικά της Αθήνας. Η δόνηση έγινε αισθητή στην ευρύτερη περιοχή, ενώ σύμφωνα με τα τοπικά αστυνομικά τμήματα, μέχρι στιγμής, δεν υπήρξαν αναφορές για ζημιές.

    [07] Απεργούν στις 24- 25 Ιουνίου οι ιδιοκτήτες ταξί

    13/6/2003 9:42:00 πμ

    Χωρίς ταξί θα παραμείνει στις 24 και 25 Ιουνίου όλη η χώρα λόγω της απεργίας των ιδιοκτητών τους, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την τοποθέτηση ταμειακών μηχανών στα οχήματά τους.

    [08] Μαρτύρων υπεράσπισης ...συνέχεια

    13/6/2003 9:52:00 πμ

    Με καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης συνεχίζεται η δίκη για την υπόθεση της 17Ν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Η διαδικασία ξεκίνησε με το δημοσιογράφου Πέτρο Γιώτη, μάρτυρα υπεράσπισης του Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος είχε ξεκινήσει χθες την κατάθεση του. Ο κ. Γιώτης χαρακτήρισε ευγενή τα κίνητρα της 17Ν και τη δράση της απολύτως νομιμοποιημένη πολιτικά, όχι μόνο στη συνείδηση των μελών της αλλά, όπως είπε, και του συνόλου της επαναστατικής Αριστεράς. Ο μάρτυρας υποστήριξε, ότι ήταν πράξη ηθικού μεγαλείου και επαναστατικότητας η παράδοση του "Λουκά" της 17Ν, τον οποίο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, δεν είχε την τιμή να το γνωρίζει προσωπικά.

    [09] Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Τεχεράνη

    13/6/2003 9:11:00 πμ

    Γι' άλλη μια νύχτα, φοιτητές και κάτοικοι της Τεχεράνης έκαναν ξεχωριστές διαδηλώσεις στο κέντρο της πόλης ζητώντας πολιτικές μεταρρυθμίσεις, ενώ η αστυνομία είχε αναπτυχθεί στους δρόμους της πόλης για να αποτρέψει κοινή πορεία των διαδηλωτών προς τη φοιτητική εστία του Πανεπιστημίου. Οι αστυνομικοί κάλεσαν τους πολίτες να αποχωρήσουν από τον χώρο μπροστά από την φοιτητική εστία και όταν εκείνοι αρνήθηκαν προκλήθηκαν επεισόδια, με συνέπεια να υπάρχει άγνωστος αριθμός τραυματιών. Είναι η τρίτη συνεχόμενη βραδιά που διοργανώνονται διαδηλώσεις στην Τεχεράνη, με στόχο την κυβέρνηση των φονταμενταλιστών και κύριο αίτημα τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την προώθηση πολιτικών μεταρρυθμίσεων.

    Ζητούν πολιτική μεταρρύθμιση

    Έξω από την πύλη της φοιτητικής εστίας είχαν αναπτυχθεί ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας για να αποτρέψουν την είσοδο διαδηλωτών στο κτίριο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ISNA, που ελέγχεται από τους φοιτητές. Με στόχο την εκτόνωση της έντασης, στον χώρο της φοιτητικής εστίας έσπευσαν εκπρόσωποι της διεύθυνσης του Πανεπιστημίου και του κυβερνήτη, που είχαν διαπραγματεύσεις με τους διαδηλωτές.

    Στην Ουάσινγκτον, η πληροφορία για συλλήψεις διαδηλωτών προκάλεσε έντονες επικρίσεις για την ιρανική κυβέρνηση. ''Ανησυχούμε για τις συλλήψεις διαδηλωτών, που κρατούνται απλά και μόνο γιατί εξέφρασαν τις πολιτικές απόψεις τους και αναμένουμε από το καθεστώς να σεβασθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και να τούς αφήσει ελεύθερους'', δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ.

    Ωστόσο, απέφυγε να απαντήσει στις κατηγορίες Ιρανών βουλευτών, ότι η Ουάσινγκτον υποδαυλίζει τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Τεχεράνη.

    ''Χαιρετίζουμε τον Ιρανικό λαό που επιδιώκει την προσοχή μας για την καταστροφική πολιτική της ιρανικής κυβέρνησης'', δήλωσε ο Μπάουτσερ. Οι διαδηλωτές στην αποψινή συγκέντρωση φώναζαν συνθήματα υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για αλλαγές στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Ακούστηκαν επίσης εθνικιστικά τραγούδια.

    [10] Βελιγράδι: Σύλληψη απόστρατου για εγκλήματα πολέμου

    13/6/2003 9:01:00 πμ

    Βεσέλι Σλιβάντσανιν

    Συνελήφθη από τις σερβικές αρχές ο απόστρατος στρατηγός Βεσέλι Σλιβάντσανιν, ο οποίος καταζητείται από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ως ύποπτος για εγκλήματα πολέμου στο Βούκοβαρ, εκπληρώνοντας έτσι έναν από τους βασικούς όρους που είχαν θέσει οι Ηνωμένες Πολιτείες για τη συνέχιση της οικονομικής βοήθειας προς τη Σερβία και το Μαυροβούνιο. Ο απόστρατος αξιωματικός του γιουγκοσλαβικού στρατού συνελήφθη μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα από άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, που εισέβαλαν στο διαμέρισμά του, σε προάστιο του Βελιγραδίου.

    Αντίσταση από υποστηρικτές του Σλιβάντσανιν

    Η επιχείρηση άρχισε το μεσημέρι της Πέμπτης, όταν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις περικύκλωσαν την πολυκατοικία όπου βρίσκεται το διαμέρισμα του Σλιβάντσανιν, σε προάστιο του Βελιγραδίου. Η άρνηση ωστόσο του ίδιου να παραδοθεί, όπως και το γεγονός ότι η πόρτα εισόδου του διαμερίσματος είχε ειδική θωράκιση δυσκόλεψαν το έργο της αστυνομίας.

    Ακολούθησαν διαπραγματεύσεις που κράτησαν δέκα ώρες περίπου και όταν αποδείχθηκαν άκαρπες η αστυνομία ανατίναξε με εκρηκτικά την πόρτα, εισέβαλε στο διαμέρισμα και συνέλαβε τον κατηγορούμενο που δεν προέβαλε αντίσταση.

    Όσο διαρκούσε η επιχείρηση αυτή έξω από την πολυκατοικία είχαν συγκεντρωθεί μερικές εκατοντάδες πολίτες οι οποίοι ρίχνοντας πέτρες στους αστυνομικούς προσπάθησαν να εμποδίσουν τη σύλληψη του απόστρατου αξιωματικού. Η αστυνομία απάντησε κάνοντας χρήση δακρυγόνων και μετά από συμπλοκές που κράτησαν μια ώρα περίπου, οι διαδηλωτές διαλύθηκαν.

    Ο στρατηγός Σλιβάντσανιν κατηγορείται ότι το 1991 ως διοικητής των επιχειρήσεων του γιουγκοσλαβικού στρατού στην πόλη Βούκοβαρ της Κροατίας επέτρεψε την εκτέλεση 200 Κροατών, αιχμαλώτων και αμάχων, στο χωριό Οβτσαρα. Για την ίδια υπόθεση, κατηγορούμενοι είναι και άλλοι δυο πρώην αξιωματικοί του γιουγκοσλαβικού στρατού, ο στρατηγός Μίλε Μίρκσιτς και ο λοχαγός Μίροσλαβ Ράντιτς που βρίσκονται ήδη στις φυλακές της Χάγης.

    [11] Εκρηκτικά σε ιταλικό αεροσκάφος

    13/6/2003 8:36:00 πμ

    Αυτοσχέδια βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε αεροσκάφος της "Αλιτάλια", εντόπισε και εξουδετέρωσε η ιταλική αστυνομία με ελεγχόμενη έκρηξη. Οι αστυνομικοί εντόπισαν τα εκρηκτικά, που ήταν τυλιγμένα με ηλεκτρικά καλώδια και είχαν τοποθετηθεί κάτω από ένα κάθισμα στο αεροσκάφος, ύστερα από τηλεφώνημα που έκανε άγνωστος στις αστυνομικές αρχές στην Ανκόνα. Το 42 θέσεων αεροσκάφος εκτελούσε πτήση από την Ανκόνα στη Ρώμη. Το μικρό πακέτο με τα εκρηκτικά εντοπίσθηκε πριν από την επιβίβαση των επιβατών. Σύμφωνα με πηγή στο αεροδρόμιο της Ανκόνας, η βόμβα περιείχε περίπου 200 γραμμάρια εκρηκτικής ύλης.

    [12] Ένας νεκρός σε διαδήλωση στην Καμπότζη

    13/6/2003 10:00:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του όταν η αστυνομία της Καμπότζης άνοιξε πυρ εναντίον 300 εργατών κλωστοϋφαντουργίας που διαδήλωναν σε συνοικία της Πνομ Πενχ, ανακοίνωσε η αστυνομία. "Τουλάχιστον ένας διαδηλωτής έχασε τη ζωή του και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν" δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας στο Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας ότι υπάρχουν τραυματίες και μεταξύ των αστυνομικών. "Οι αστυνομικοί πυροβόλησαν στον αέρα για να προφυλαχτούν από τους διαδηλωτές", πρόσθεσε. Οι εργαζόμενοι σε κλωστοϋφαντουργεία πραγματοποιούν συχνά διαδηλώσεις στην Καμπότζη για να διαμαρτυρηθούν για τις συνθήκες εργασίας.

    [13] Αλβανοί πολιόρκησαν αστυνομικό τμήμα κοντά στα Σκόπια

    13/6/2003 9:29:00 πμ

    Αστυνομικό τμήμα στο χωριό Αρατσίνοβο, που κατοικείται από Αλβανούς, και βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ, πολιορκήθηκε την Πέμπτη από δεκάδες Αλβανούς πολίτες, που διαμαρτύρονταν για το θάνατο ενός συγχωριανού τους από πυρά αστυνομικών. ''Από όσα γνωρίζουμε, αρκετοί Αλβανοί εισέβαλαν στο αστυνομικό τμήμα. Κάποιοι αστυνομικοί έχουν χτυπηθεί'', δήλωσε αξιωματικός της αστυνομίας των Σκοπίων, στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Προπύργιο των Αλβανών ανταρτών

    Η ένταση προκλήθηκε όταν έγινε γνωστό ότι ένας Αλβανός από το Αρατσίνοβο, που καταζητείτο από τις αρχές, σκοτώθηκε στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με αστυνομικούς στα Σκόπια.

    Τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης μεταδίδουν ότι δεκάδες άνδρες με μαύρες στολές περικύκλωσαν το αστυνομικό τμήμα στο Αρατσίνοβο και στη συνέχεια εισέβαλαν στο κτίριο. Το Αρατσίνοβο ήταν ένα από τα προπύργια των Αλβανών ανταρτών το 2001.

    Στην περιοχή έχουν σπεύσει εκπρόσωποι της ειρηνευτικής δύναμης της ΕΕ, προσπαθώντας να εκτονώσουν την ένταση.

    [14] Εκρήξεις βομβών σε αγωγό πετρελαίου στο Β. Ιράκ

    13/6/2003 11:25:00 πμ

    φωτο αρχείου

    Στις φλόγες έχει τυλιχτεί αγωγός πετρελαίου στο βόρειο Ιράκ μετά από αλλεπάλληλες εκρήξεις βομβών. Σύμφωνα με απεσταλμένο του Γαλλικού Πρακτορείου ορατές ήταν τουλάχιστον δύο πύρινες εστίες το πρωί της Παρασκευής στον αγωγό που χρησιμοποιείται για την εξαγωγή πετρελαίου προς την Τουρκία, σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από τα διυλιστήρια της πόλης Μπάιτζι, που βρίσκεται στον οδικό άξονα Μοσούλης-Βαγδάτης. Κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι εκρήξεις στον αγωγό σημειώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης από Ιρακινούς που χρησιμοποίησαν εκρηκτικά υλικά, ενώ αργότερα κατέφθασαν αμερικανικά ελικόπτερα. Οι κάτοικοι πιστεύουν ότι το συμβάν αποτελεί σαμποτάζ με στόχο να εμποδιστεί η μεταφορά πετρελαίου από τους Αμερικανούς στην Τουρκία.

    [15] Κόκκαλης: ''Πρώτα προπονητής, μετά μεταγραφές''

    13/6/2003 10:03:00 πμ

    Υποσχέσεις ότι μέσα στον Ιούνιο θα ολοκληρωθούν οι μεταγραφικές κινήσεις του Ολυμπιακού, επανέλαβε ο Σωκράτης Κόκκαλης σε εκδήλωση που έγινε την Πέμπτη στο Ηράκλειο της Κρήτης, χωρίς όμως και πάλι να αναφερθεί σε ονόματα. Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, ξεκαθάρισε ότι αυτό που προέχει είναι η πρόσληψη νέου προπονητή, αποκλείοντας την πιθανότητα αυτοί να είναι ο Ντούσαν Μπάγεβιτς ή ο Γιάννης Κυράστας. Ο Σωκράτης Κόκκαλης μίλησε ξανά για τον στόχο των 100.000 μελών ως τον Οκτώβριο, τονίζοντας θα δώσουν δύναμη στον Ολυμπιακό, με τη φωνή τους, ενώ στηλίτευσε την "αδράνεια", όπως είπε, της Πολιτείας για τη δημιουργία γηπέδων και αθλητικών εγκαταστάσεων.

    Ο πρόεδρος της ερυθρόλευκης ΠΑΕ άφησε για μία ακόμα φορά αιχμές κατά του Παναθηναϊκού λέγοντας: "Όπου πάμε συναντάμε όργια. Ενοχλήθηκαν για την υποδοχή στη Ριζούπολη. Εμείς που την συναντάμε αυτή την υποδοχή παντού, δεν ανοίγουμε τα πόδια μας να τρώμε τρία γκολ".

    Αναφερόμενος εξάλλου στην ομάδα μπάσκετ του συλλόγου, ο κ. Κόκκαλης επεσήμανε: "Το μπάσκετ περνά μεγάλη κρίση, μεγαλύτερη από αυτήν του ποδοσφαίρου. Το ποδόσφαιρο θα την ξεπεράσει. Στο μπάσκετ δεν μπορούν οι υπεύθυνοι να ξεχωρίσουν το επαγγελματικό από το ερασιτεχνικό. Δεν μπορούν κάποιοι να λένε στα επαγγελματικά σωματεία τι να κάνουν. Είναι άνθρωποι που θέλουν να κρατήσουν την καρέκλα τους με κάθε τρόπο. Είχαμε ζητήσει να έχουν οι ομάδες 24 παίκτες, οι 12 από τους οποίους να παίζουν στην λίγκα και οι υπόλοιποι 12 στο άλλο πρωτάθλημα. Όμως, λόγω της καρέκλας, διάφοροι τα απέρριψαν".

    [16] Εργασίες αποκατάστασης στο μικρό Θέατρο Επιδαύρου

    13/6/2003 11:32:00 πμ

    Θέατρο Επιδαύρου

    Ομόφωνα έγινε δεκτή από τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου η μελέτη για τις εργασίες αποκατάστασης στο μικρό αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, που θα ξεκινήσουν άμεσα, μετά το τέλος του φετινού Μουσικού Ιουλίου. Με την μελέτη που εγκρίθηκε δίνεται το "πράσινο φως", για να προστατευθεί και να συντηρηθεί το θέατρο, αλλά και να αναδειχθούν τα αρχιτεκτονικά του στοιχεία. Το αρχαίο θέατρο βρίσκεται στο λαιμό της Χερσονήσου Νησί, στην αρχαία Επίδαυρο. Οι πρώτες ανασκαφές στον χώρο ξεκίνησαν το 1972, αποκαλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος του κοίλου και της ορχήστρας, καθώς και τμήμα του τείχους της πόλης. Η χρηματοδότηση των έργων είναι από το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, δεδομένου ότι το έργο είναι ενταγμένο στο Περιφερειακό πρόγραμμα Πελοποννήσου.

    [17] Εκδηλώσεις στους Δελφούς αφιερωμένες στον θεό Απόλλωνα

    13/6/2003 10:28:00 πμ

    Στον θεό του φωτός και της μουσικής, τον Απόλλωνα, είναι αφιερωμένες οι εκδηλώσεις του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, από 4 έως 11 Ιουλίου, στους Δελφούς. Οι διοργανωτές του έχουν συμπεριλάβει εκτός από τις παραστάσεις του αρχαίου δράματος, τη μη δραματική ποίηση και παράσταση, όπως για παράδειγμα παιάνες, οι ύμνοι, τα επινίκια, που έχουν ως προστάτη τον θεό Απόλλωνα. Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων είναι το διεθνές συμπόσιο, για την "Απολλώνια Ποιητική και Πολιτική".

    Πολυσυλλεκτικό και ποιοτικό το πρόγραμμα

    Ξένοι και έλληνες ειδικοί θα συζητήσουν για το μέγεθος των επιδράσεων που άσκησε από τον ομφαλό της γης ο Απόλλων και το μαντείο του στην πολιτική, θρησκευτική και πολιτιστική ζωή του αρχαίου κόσμου.

    Επίσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν ανάμεσα στις εκδηλώσεις και οι μουσικοί αυτοσχεδιασμοί επτά παραδοσιακών δεξιοτεχνών από Ελλάδα, Τουρκία, Ινδία και Αφρική, που εμπνευσμένοι από τον Απόλλωνα θα τον "υμνήσουν" με κρουστά, σιτάρ, φλάουτο, φλογέρα, αφρικανική άρπα και κλαρίνο.

    Ακόμα, ξεχωριστή θα είναι στους Δελφούς, η παρουσίαση ύμνων και ποιημάτων αφιερωμένων στον θεό του Φωτός από τον Νίκο Κούρκουλο.

    Αρχαίο δράμα, θα παρουσιάσει στους Δελφούς το Εθνικό Θέατρο, ανεβάζοντας τη νέα του παραγωγή "Ιων" του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Λυδίας Κονιόρδου, ενώ αποσπάσματα από χαμένες τραγωδίες του Αισχύλου θα παρουσιάσει η ομάδα Αττις του Θόδωρου Τερζόπουλου, και το Εθνικό Θέατρο του Λουξεμβούργου, αποσπάσματα από τα έργα του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Χανς -Γκύντερ Χέιμ. Η Ρούλα Πατεράκη σκηνοθετεί και ερμηνεύει φέτος στους Δελφούς, την "Κασσάνδρα" της Κρίστα Βόλφ.

    Ακόμα, στο πολιτιστικό κέντρο Δελφών θα εγκαινιαστεί έκθεση με αντιπροσωπευτικά έργα Ντε Κίρικο, Νταλία, Εγγονόπουλου, Χατζηκυριάκου Γκίκα, Τσαρούχη, Χρύσας, Τάκη, Φερνάντο Μποτέρο κ.ά. κορυφαίων, με τίτλο "Η κληρονομιά του Απόλλωνα".

    Τέλος, αξίζει να σημειωθεί η συναυλία με το έργο που έγραψε ο Μότσαρτ σε ηλικία 11 ετών "Υάκινθος ή η Μεταμόρφωση του Υάκινθου", που θα δοθεί σε συνεργασία με την διεύθυνση της όπερας Μπαλσόι και το μπαλέτο "Απόλλων Μουσηγέτης" σε μουσική Ιγκόρ Στραβίνσκι και Απόλλωνα τον Ιγκόρ Ζελένσκι.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 13 June 2003 - 9:42:36 UTC