Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-06-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πυρκαγιές σε Πεντέλη, Σαλαμίνα και Ανδρο
  • [02] Στον ανακριτή ο ''εκδικητικός'' νευροχειρουργός
  • [03] Αιματηρή συμπλοκή σε περιοχή της Τρίπολης
  • [04] Αντιδράσεις ΚΚΕ στη δικαστική συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ
  • [05] Θετικός ο Σημίτης για το Σύνταγμα της Ε.Ε.
  • [06] Μείωση της επιρροής του στρατού ζητεί η ΕΕ από την Τουρκία
  • [07] Εκστρατεία για την οδική ασφάλεια παιδιών
  • [08] Χρηματοδότηση δράσεων για το Ετος Εκπαίδευσης μέσω Αθλητισμού
  • [09] Συμφωνία για την οδηγία περί περιβαλλοντικής ευθύνης
  • [10] Προτάσεις της Επιτροπής κατά της διαφθοράς
  • [11] ''Επί τάπητος'' η δέσμη μέτρων για τους Τουρκοκύπριους
  • [12] Βομβαρδίζεται η ειρήνη
  • [13] Βενεζουέλα: Σφοδρές συγκρούσεις διαδηλωτών-αστυνομίας
  • [14] ''Καζάνι που βράζει'' η ιρανική πρωτεύουσα
  • [15] Είκοσι νεκροί σε επεισόδια βίας στην Αλγερία
  • [16] Και νέες διώξεις κατά Μπερλουσκόνι
  • [17] Ογδόντα δύο νεκροί από αμερικανικά πυρά
  • [18] Ξεκινά η εξαγωγή αργού πετρελαίου από το Ιράκ
  • [19] Σάλαμπι: Δώστε εξουσίες στους Ιρακινούς
  • [20] Παράταση των παραστάσεων του Gala Flamenco
  • [21] To ''Καπνισμένο τσουκάλι'' στο θέατρο Λυκαβηττού
  • [22] SARS: Πέντε θάνατοι, αλλά ελάχιστα τα νέα κρούσματα
  • [23] Μια παραλία έξω από τη γερμανική... βουλή

    [01] Πυρκαγιές σε Πεντέλη, Σαλαμίνα και Ανδρο

    14/6/2003 7:39:00 μμ

    φωτο αρχείου

    Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 7.00 το απόγευμα του Σαββάτου σε δασική έκταση στη θέση Αγία Τριάδα στην Πεντέλη, ενώ για την αντιμετώπιση της έχουν σταλεί πέντε οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 20 πυροσβέστες. Σε εξέλιξη βρίσκονται ακόμα δύο πυρκαγιές. Η μία στη Σαλαμίνα, η οποία εκδηλώθηκε στις 6.10 το απόγευμα σε δασική έκταση στο Αιάντειο, κοντά σε κατοικημένη περιοχή και για την κατάσβεση της επιχειρούν έξι πυροσβεστικά αεροσκάφη, ένα ελικόπτερο και 12 πυροσβεστικά οχήματα με 50 πυροσβέστες. Η δεύτερη πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 16.40 στη θέση Φελλός στην Ανδρο, κοντά σε κατοικημένη περιοχή, όπου καίγεται θαμνώδης έκταση και επιχειρούν 8 πυροσβεστικά οχήματα με 40 πυροσβέστες καθώς και 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη.

    [02] Στον ανακριτή ο ''εκδικητικός'' νευροχειρουργός

    14/6/2003 1:08:00 μμ

    Στον ανακριτή Πειραιά αναμένεται να οδηγηθεί την Τρίτη ο νευροχειρουργός του Τζάνειου Νοσοκομείου Ζ.Γ., 48 ετών, μετά από καταγγελία δύο συναδέλφων του ότι κατά διαστήματα έριχνε υπνωτικά χάπια στον καφέ τους. Η σύλληψη του 48χρονου έγινε το απόγευμα της Πέμπτης στο Τζάνειο Νοσοκομείο, όπου ο καταγγελθείς είχε υπηρεσία. Μετά από έρευνες βρέθηκαν στις τσέπες του υπνωτικά χάπια αλλά και στο γραφείο του και ο οποίος δεν μπόρεσε να τα δικαιολογήσει. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 48χρονος παραδέχθηκε ότι κατά διαστήματα έριχνε υπνωτικά χάπια για να εκδικηθεί τους συναδέλφους του που τον "αδικούσαν" στις βάρδιες του νοσοκομείου.

    [03] Αιματηρή συμπλοκή σε περιοχή της Τρίπολης

    14/6/2003 12:39:00 μμ

    Ένας νεκρός και ένας σοβαρά τραυματισμένος είναι το αποτέλεσμα συμπλοκής που πραγματοποιήθηκε στις 02.30 το πρωί στη βιομηχανική περιοχή της Τρίπολης για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία και από άγνωστους δράστες. Νεκρός είναι ο 50χρονος Γεωργιόνης Πέτρος και σοβαρά τραυματισμένος ο αδερφός του Γεωργιόνης Ανδρέας 42 ετών, ο οποίος διακομίστηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου. Έρευνες διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Τρίπολης.

    [04] Αντιδράσεις ΚΚΕ στη δικαστική συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ

    14/6/2003 12:35:00 μμ

    Την σύγκληση των κοινοβουλευτικών επιτροπών Εξωτερικών και Δικαιοσύνης, πριν από την υπογραφή της "συμφωνίας ΕΕ-ΗΠΑ για την έκδοση και αμοιβαία δικαστική συνδρομή" ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ που μετέχουν στις επιτροπές αυτές. Με σχετικές επιστολές τους προς τους προέδρους των δύο επιτροπών, επισημαίνουν ότι οι αρμόδιοι υπουργοί πρέπει να προμηθεύσουν εγκαίρως τους βουλευτές με το τελικό κείμενο της συμφωνίας, καθώς και το μέχρι σήμερα ισχύον δίκαιο σχετικά με την έκδοση και την αμοιβαία συνδρομή μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. Όπως αναφέρουν οι βουλευτές Ο. Κολοζώφ, Λ. Κανέλλη, Α. Σκυλλάκος και Α. Τζέκης, η συμφωνία που θα υπογραφεί στις 25 Ιούνη, περιστέλλει ή καταργεί, στο όνομα της "αντιτρομοκρατικής εκστρατείας", ατομικά και δημοκρατικά δικαιώματα και παρακάμπτει Συντάγματα και διεθνές δίκαιο.

    [05] Θετικός ο Σημίτης για το Σύνταγμα της Ε.Ε.

    14/6/2003 7:52:00 μμ

    Την ικανοποίησή του για το σχέδιο του ευρωπαϊκού συντάγματος εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μετά τη συνάντησή του με τον αυστριακό καγκελάριο στη Βιέννη, το Σάββατο. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε επίσης, την πεποίθηση ότι η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Θεσσαλονίκη θα στεφθεί με απόλυτη επιτυχία. Ο αυστριακός Καγκελάριος Βόλφγκανγκ Σιούσελ, με τη σειρά του συνεχάρη επανειλημμένα τον πρωθυπουργό για το αποτελεσματικό έργο και τους άριστους χειρισμούς της Ελληνικής Προεδρίας, μιας "πολύ δύσκολης" προεδρίας, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ενόψει των οικονομικών προβλημάτων ολόκληρης της Ευρώπης, των διεθνών προβλημάτων, του πολέμου στο Ιράκ, των σχέσεων με τις ΗΠΑ και του όλου θέματος της Μέσης Ανατολής.

    ''Βάση για ουσιαστική συζήτηση το σχέδιο''

    Στον απολογισμό της περιοδείας του, ο κ. Σημίτης-- που είναι και ο πρώτος προεδρεύων Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που επισκέπτεται επίσημα τόσο πολλές πρωτεύουσες στο πλαίσιο προετοιμασίας της Συνόδου Κορυφής-- ανέφερε πως κατά τις επαφές του διαπίστωσε τη βούληση συνεργασίας και τις δυνατότητες για καλύτερη λύση των προβλημάτων.

    Σε σχέση με το σχέδιο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, ο κ. Σημίτης ανέφερε ότι υπάρχουν βέβαια μερικά σημεία που πρέπει να αποσαφηνιστούν, ενόψει διαφορετικών θεωρήσεων και διαφορετικών ευαισθησιών. Τα νέα μέλη θα πρέπει να συνεργασθούν για να κατανοήσουν την ΕΕ και μέσω της συνεργασίας θα μπορούν να αποδώσουν πολύ θετικά αποτελέσματα, είπε ο πρωθυπουργός.

    Από τις επισκέψεις του αυτές, ο ίδιος απέσπασε την εμπειρία πως δεν μπορούν να γίνουν όλα τώρα, αλλά θα πρέπει να γίνουν σταδιακά, ώστε αργότερα να επιτευχθεί αυτό που τώρα ίσως δεν είναι εφικτό.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως στη Θεσσαλονίκη οι ηγέτες των κυβερνήσεων-- οι οποίοι θα ενημερωθούν για το σχέδιο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος από τον πρόεδρο της Συντακτικής Συνέλευσης Βαλερί Ζισκάρ ντ΄Εστέν-- θα πρέπει να αποφασίσουν για τη Διακυβερνητική Διάσκεψη, όπου η συζήτηση των θεμάτων του Ευρωπαϊκού Συντάγματος θα έχει ένα πλαίσιο, μια βάση, μια κατεύθυνση, με στόχο την ολοκλήρωση των εργασιών της πριν τις επόμενες Ευρωεκλογές στις 15 Ιουνίου του 2004.

    Περί λαθρομετανάστευσης

    Σχετικά με το δεύτερο κύριο θέμα της Συνόδου της Θεσσαλονίκης, εκείνο της παράνομης μετανάστευσης, ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε πως θα πρέπει να παρθούν αποφάσεις για ταχείες, συγκεκριμένες και αποτελεσματικές ενέργειες, μιας και πρόκειται για πρόβλημα που γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο.

    Πέρα από την καταπολέμηση του φαινομένου και τη ρύθμισή του, θα πρέπει να δοθεί απάντηση στο ερώτημα της ένταξης των μεταναστών στην κοινωνία, όπου η κοινωνική διάσταση θα παίζει μεγάλο ρόλο.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το τι μπορούν να προσδοκούν οι χώρες της Ν.Α. Ευρώπης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός τόνισε πως θα επιδιωχθεί βελτίωση των υπαρχόντων μηχανισμών για τη μέχρι τώρα συνεργασία, θα υπάρξουν περισσότεροι οικονομικοί πόροι και περισσότερα κοινά προγράμματα, ενώ στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων θα δοθεί η προοπτική της ένταξης έπειτα από την πλήρωση των αναγκαίων προϋποθέσεων.

    Από την πλευρά του ο καγκελάριος της Αυστρίας σημείωσε πως οι άριστοι χειρισμοί της Ελληνικής Προεδρίας σε δύσκολες καταστάσεις συνιστούν καλό σημάδι στο ότι το σύστημα των εκ περιτροπής προεδριών λειτούργησε και λειτουργεί και πως αυτές μπορούν να φέρουν συνεχώς νέο άνεμο στην ΕΕ. Ο κ. Σιούσελ χαιρέτησε την πρωτοβουλία της Ελληνικής Προεδρίας για συμμετοχή των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης.

    [06] Μείωση της επιρροής του στρατού ζητεί η ΕΕ από την Τουρκία

    14/6/2003 5:22:00 μμ

    Οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που η ΕΕ επιθυμεί να γίνουν στην Τουρκία θα μείνουν ανολοκλήρωτες, αν η χώρα αποτύχει να μειώσει την επιρροή του στρατού της στην πολιτική ζωή, δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ στην Τουρκία, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή. ''Αν οι σχέσεις μεταξύ των πολιτών και των στρατιωτικών στην Τουρκία δεν πάρουν τη μορφή που έχουν στις χώρες της ΕΕ, αυτό θα προδίδει αδυναμία και έλλειμμα στον τομέα της δημοκρατίας'', δήλωσε ο πρέσβης Χάνσγιοργκ Κρέτσμερ, στους δημοσιογράφους, κατά την επίσκεψη του στην Αττάλεια της νότιας Τουρκίας.

    ''Το κοινωνικό κύρος των στρατιωτικών, το Εθνικό Συμβούλιο, η άνεση της οποίας χαίρουν στον προϋπολογισμό, ο τρόπος που εκφράζουν τις απόψεις και τις παρατηρήσεις τους είναι πράγματα που δεν συνηθίζουμε στην ΕΕ'', πρόσθεσε ο Κρέτσνερ.

    Η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης διαθέτει ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία ώστε να ψηφίσει εύκολα τις ενδεδειγμένες μεταρρυθμίσεις, προτείνει ο ευρωπαίος απεσταλμένος.

    Η τουρκική κυβέρνηση, της οποίας η πορεία προς την ΕΕ θα κριθεί αποφασιστικά τον Δεκέμβριο του 2004, έθεσε ενώπιον του κοινοβουλίου την περασμένη Πέμπτη ένα νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων, για την προώθηση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το οποίο ευελπιστεί να ψηφίσει πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης στις 20-21 Ιουνίου, για να ενισχύσει τη θέση της ως υποψήφια στην ΕΕ.

    [07] Εκστρατεία για την οδική ασφάλεια παιδιών

    14/6/2003 4:22:00 μμ

    Ευρωπαϊκή εκστρατεία για την οδική ασφάλεια σε παιδιά ηλικίας 7-11 ετών με σύνθημα ''Η ζωή σου είναι μία και μοναδική... Γι'αυτό πρόσεχε'', ξεκίνησε ο Ερυθρός Σταυρός και στις 25 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η εκστρατεία κρίθηκε αναγκαία, γιατί, σύμφωνα με έκθεση της UNICEF, τα τροχαία ατυχήματα είναι η μεγαλύτερη μεμονωμένη απειλή για τα παιδιά. Σύμφωνα με στοιχεία του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, στην ΕΕ κάθε μέρα χάνουν τη ζωή τους από τροχαία ατυχήματα 120 πολίτες και στην Ελλάδα πέντε. Στο πλαίσιο του προγράμματος θα αναπτυχθούν δραστηριότητες με ενημερωτικές διοργανώσεις και μαθήματα πρώτων βοηθειών κατά το καλοκαίρι και τα Χριστούγεννα, έντυπο υλικό, παιχνίδια οδικής ασφάλειας κ.α.

    Στην ΕΕ τα θύματα των τροχαίων μειώθηκαν, ενώ στην Ελλάδα αυξήκαν κατά 50%

    Η συντονίστρια του προγράμματος από τον Γερμανικό Ερυθρό Σταυρό, Ούτε Μόερινγκ, τόνισε ότι ''στόχος είναι η αύξηση της ασφάλειας των παιδιών κυρίως στους σχολικούς δρόμους μέσα από την προσέγγιση όλων των εμπλεκομένων με το θέμα: Παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικοί, αρχές''.

    Το πρόγραμμα, το οποίο θα ολοκληρωθεί στις 7 Απριλίου 2004, εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στοχεύει στη μείωση του αριθμού των τραυματισμών ή θανάτων των μικρών παιδιών από τροχαία - ένας αριθμός ιδιαίτερα υψηλός τόσο για τα κράτη της ΕΕ όσο και για τη χώρα μας.

    Σύμφωνα με στοιχεία του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, στην ΕΕ κάθε μέρα χάνουν τη ζωή τους από τροχαία ατυχήματα 120 πολίτες και στην Ελλάδα πέντε. Σε ετήσια βάση, σημειώνονται στην Ελλάδα 17.000 οδικά ατυχήματα, στα οποία σκοτώνονται περισσότερα από 1.650 άτομα και τραυματίζονται περίπου 22.000. Οι αντίστοιχοι αριθμοί για την ΕΕ είναι 1.200.000 ατυχήματα, 38.000 νεκροί και 1.500.000 τραυματίες.

    Ο Σύλλογος υπογραμμίζει ότι στην ΕΕ ο αριθμός των νεκρών από τροχαία παρουσίασε θεαματική πτώση 30% κατά την τελευταία 20ετία, μετά από συντονισμένες πολυετείς προσπάθειες, ενώ η μοναδική χώρα που αποτέλεσε εξαίρεση είναι η Ελλάδα που ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 50%.

    (Στη φωτό οι πρωταγωνιστές της εκστρατείας για τα παιδιά Τούρμπο,Τάγκ και Ντίνα)

    [08] Χρηματοδότηση δράσεων για το Ετος Εκπαίδευσης μέσω Αθλητισμού

    14/6/2003 4:10:00 μμ

    Σχέδια Κοινοτικών φορέων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Εκπαίδευσης Μέσω του Αθλητισμού 2004 προτίθεται να χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για δραστηριότητες που θα προάγουν την ανάπτυξη της εκπαίδευσης μέσω του αθλητισμού. Ειδικότερα, οι προτεινόμενες δράσεις θα πρέπει να αφορούν είτε σχέδια Κοινοτικής εμβέλειας είτε σχέδια τοπικής, περιφερειακής, εθνικής ή διακρατικής εμβέλειας, τα οποία θα προωθούν τους στόχους του Ευρωπαϊκού Έτους. Το Ευρωπαϊκό Έτος Εκπαίδευσης Μέσω του Αθλητισμού 2004 έχει στόχους την ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών και αθλητικών οργανώσεων σχετικά με τη συνεργασία για την ανάπτυξη της εκπαίδευσης μέσω του αθλητισμού, την αξιοποίηση των αξιών που μεταδίδονται μέσω του αθλητισμού και την αύξηση των γνώσεων και των δεξιοτήτων των νέων, την ανταλλαγή καλών πρακτικών σχετικά με το ρόλο του αθλητισμού στα εκπαιδευτικά συστήματα κλπ.

    Στα σχέδια Κοινοτικής εμβέλειας, είναι απαραίτητη η συμμετοχή εταίρων από τουλάχιστον οκτώ συμμετέχοντα κράτη.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο διαθέσιμος προϋπολογισμός ύψους 6,5 εκατ. Ευρώ θα κατανεμηθεί σε περίπου 185 προτάσεις, από τις οποίες οι δέκα θα αφορούν προγράμματα Κοινοτικής εμβέλειας. Ο προϋπολογισμός θα κατανεμηθεί σε τρεις ομάδες και, ανάλογα με την ημερομηνία έναρξης των σχεδίων, δηλαδή ποσό ύψους 500 χιλιάδων ευρώ για τα σχέδια που θα ξεκινήσουν πριν από την 1η Ιανουαρίου 2004, ποσό τεσσάρων εκατ.ευρώ για τα σχέδια με ημερομηνία έναρξης από 1ης Ιανουαρίου 2004 μέχρι 30ης Ιουνίου 2004 και ποσό 2 εκατ.ευρώ για σχέδια που θα ξεκινήσουν από 1ης Ιουλίου 2004. Η συγχρηματοδότηση θα ανέρχεται στο 80% των συνολικών επιλέξιμων δαπανών για τα σχέδια κοινοτικής εμβέλειας (ποσό επιχορήγησης 150 χιλ.ευρώ) και στο 50% των συνολικών επιλέξιμων δαπανών για τα σχέδια τοπικής, περιφερειακής, εθνικής ή διακρατικής εμβέλειας.

    Προτάσεις μπορούν να υποβάλουν οργανώσεις εγκατεστημένες στα 15 κράτη μέλη, στις δέκα χώρες της διεύρυνσης για ενέργειες μετά την 1η Ιανουαρίου 2004 στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και θώς και στις υποψήφιες για ένταξη χώρες Ρουμανία, Βουλγαρία και Τουρκία. Δεν μπορεί να παρασχεθεί ενίσχυση σε σχέδια που αποφέρουν χρηματικό κέρδος στους φορείς υλοποίησης καθώς και σχέδια που προτείνονται από ιδιώτες και στα οποία δεν έχει συμμετοχή κάποιος από τους παραπάνω οργανισμούς.

    Η προθεσμία υποβολής των προτάσεων λήγει στις 4 Ιουλίου 2003 για σχέδια με έναρξη υλοποίησης πριν την 1η Ιανουαρίου 2004, την 1η Οκτωβρίου για σχέδια με έναρξη υλοποίησης μεταξύ 1η Ιανουαρίου 2004 και 30ης Ιουνίου 2004 και την 1η Μαρτίου 2004 για σχέδια με έναρξη υλοποίησης από 1ης Ιουλίου 2004.

    Το έντυπο για την υποβολή της αίτησης μπορεί να αναζητηθεί από τον ιστοχώρο της μονάδας "Αθλητισμός" στην διεύθυνση: http://europa.eu.int/comm/sport ή από τις εθνικές μονάδες συντονισμού κάθε κράτους μέλους (κατάλογος εθνικών υπηρεσιών συντονισμού στην ηλεκτρονική διεύθυνση : http://europa.eu.int/comm/sport).

    Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται στην εθνική μονάδα συντονισμού ή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EAC-EYES2004@cec.eu.int ) και για τα σχέδια κοινοτικής εμβέλειας στη διεύθυνση:

    Commission Europeene,

    DG EAC C.5,

    Unite Sport,

    B-100 5/48,

    B-1049

    Brussels

    [09] Συμφωνία για την οδηγία περί περιβαλλοντικής ευθύνης

    14/6/2003 1:27:00 μμ

    Συμφωνία σχετικά με πρόταση Οδηγίας για την περιβαλλοντική ευθύνη σε ότι αφορά την πρόληψη και την αποκατάσταση των περιβαλλοντικών ζημιών, επιτεύχθηκε την Παρασκευή 13 Ιουνίου κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Περιβάλλοντος της ΕΕ, που διεξήχθη υπό την προεδρία της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου, στο Λουξεμβούργο. Η επίτευξη συμφωνίας επί της συγκεκριμένης πρότασης Οδηγίας του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου -η οποία σχετίζεται τόσο με αμιγώς περιβαλλοντικά όσο και με οικονομικά και κοινωνικά θέματα- θα επιτρέψει τη θέσπιση μέτρων για την περιβαλλοντική ευθύνη σχετικά με την πρόληψη και αποκατάσταση των περιβαλλοντικών ζημιών στη βάση της αρχής "Ο ρυπαίνων πληρώνει". Η επίτευξη συμφωνίας ήταν από τις βασικές προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας, αφού η ανάγκη μιας νομοθετικής ρύθμισης για το θέμα αυτό συζητείται στην Κοινότητα τα τελευταία είκοσι χρόνια.

    Μια σημαντική επιτυχία

    Συγκεκριμένα, η Οδηγία θα εφαρμόζεται σε περιπτώσεις που προκαλείται περιβαλλοντική ζημιά από επαγγελματικές δραστηριότητες -υπό την αίρεση ορισμένων εξαιρέσεων- και υποχρεώνει τους φορείς εκμετάλλευσης να λάβουν προληπτικά μέτρα όταν υπάρχει ενδεχόμενη απειλή και μέτρα αποκατάστασης -με δικά τους έξοδα- όταν προκληθεί ζημιά στο περιβάλλον.

    Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα ανάληψης δράσης από το ενδιαφερόμενο κοινό και συνεργασίας μεταξύ κρατών μελών σε περιπτώσεις διασυνοριακής ρύπανσης.

    Εξάλλου με τη νέα Οδηγία τα κράτη μέλη οφείλουν να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη ενός συστήματος χρηματοοικονομικής ασφάλειας.

    Επίσης, το Συμβούλιο Περιβάλλοντος υιοθέτησε "κοινή προσέγγιση" επί της πρότασης Οδηγίας που τροποποιεί την Οδηγία 97/68/ΕΚ για την προσέγγιση των νομοθεσιών των κρατών μελών σχετικά με τα ληπτέα μέτρα κατά της εκπομπής αερίων και σωματιδιακών ρύπων προερχόμενων από κινητήρες εσωτερικής καύσης που τοποθετούνται σε μη οδικά κινητά μηχανήματα, δεδομένου ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει προχωρήσει σε υιοθέτηση τροπολογιών στην Α΄ ανάγνωση.

    Τα ποιό σημαντικά σημεία της πρότασης είναι η ένταξη των κινητήρων των σκαφών εσωτερικής ναυσιπλοίας και των κινητήρων των σιδηροδρόμων στο πεδίο εφαρμογής της και η καθιέρωση σχήματος ευελιξίας για τους κατασκευαστές μηχανημάτων με κινητήρες που περιλαμβάνονται στο πεδίο εφαρμογής της.

    Τέλος, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Περιβάλλοντος υιοθετήθηκε συμφωνία επί της πρότασης Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη διασυνοριακή διακίνηση γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών που αποτελεί τον εφαρμοστικό κανονισμό της Κοινότητας σχετικά με το πρωτόκολλο της Καρθαγένης για τη βιοασφάλεια.

    [10] Προτάσεις της Επιτροπής κατά της διαφθοράς

    14/6/2003 12:19:00 μμ

    Με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προωθείται η ιδέα μιας σφαιρικής ευρωπαϊκής πολιτικής κατά της διαφθοράς. Σε σχετικό της έγγραφο που κοινοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Συμβούλιο και στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες να πολλαπλασιάσουν τις προσπάθειές τους στη μάχη ενάντια σε αυτήν την μορφή της εγκληματικότητας, όπως χαρακτηρίζει τη διαφθορά.

    Ο αρμόδιος Επίτροπος, Αντόνιο Βιτορίνο, δήλωσε σχετικά πως η Επιτροπή είναι αποφασισμένη να καταπολεμήσει τη διαφθορά σε όλα τα επίπεδα, είτε αυτή παρατηρείται στο εσωτερικό της Ένωσης, είτε εκτός των ευρωπαϊκών συνόρων, είτε ακόμα και εντός των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.

    "Οι προσπάθειες για την καταπολέμηση και την πρόληψη της διαφθοράς δεν πρόκειται να αποδώσουν όσο οι κοινωνικές δυνάμεις παραμένουν διχασμένες και ανενεργές" προσθέτει ο κ. Βιτορίνο, για να συνεχίσει υποστηρίζοντας πως για την καλύτερη εκπλήρωση του σκοπού αυτού απαιτείται η δημιουργία μιας εξειδικευμένης ιεραρχίας με αποστολή την πάταξη της διαφθοράς.

    Ο Ευρωπαίος Επίτροπος υπογραμμίζει πως οι όποιες πρωτοβουλίες αναληφθούν στο μέλλον θα πρέπει να επικεντρωθούν σε προληπτικά μέτρα αποφυγής της σύγκρουσης συμφερόντων και στη συστηματοποίηση των σχετικών ελέγχων.

    Υπενθυμίζεται πως η καταπολέμηση της διαφθοράς και η πρόληψη παρόμοιων φαινομένων αναφέρονται στις ευρωπαϊκές συνθήκες, ως σημαντικό στοιχείο της διαδικασίας δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης.

    Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος για τον οποίο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Τάμπερε (Φιλανδία) η οποία είχε αφιερωθεί σχεδόν αποκλειστικά στις υποθέσεις του χώρου της δικαιοσύνης και των εσωτερικών υποθέσεων, καθώς και πλήθος άλλων σχεδίων δράσεως της Ένωσης με αντικείμενο την πρόληψη και τον έλεγχο του οργανωμένου εγκλήματος καλούσαν σε ενεργοποίηση την Επιτροπή και τα κράτη-μέλη να αντιμετωπίσουν, μεταξύ άλλων και το πρόβλημα της διαφθοράς.

    [11] ''Επί τάπητος'' η δέσμη μέτρων για τους Τουρκοκύπριους

    14/6/2003 6:47:00 μμ

    Συμφωνία σε συγκεκριμένα σημεία που αφορούν την εφαρμογή της δέσμης μέτρων για τους Τουρκοκυπρίους, επήλθε κατά τη συνάντηση που είχαν την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, αντιπροσωπείες της κυπριακής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συζητήθηκαν τα κρίσιμα ζητήματα της έκδοσης πιστοποιητικών κινήσεως, της διακίνησης γεωργικών προϊόντων και της έκδοσης φυτοϋγειονομικών πιστοποιητικών, καθώς και της χρηματοδότησης έργων κοινής ωφελείας και της συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στα κοινοτικά προγράμματα.

    Οι διαβουλεύσεις εισήλθαν σε θέματα πρακτικής εφαρμογής των μέτρων, με τη συμμετοχή αρμοδίων τεχνοκρατών και από τις δύο πλευρές, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας, διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του προέδρου της Δημοκρατίας, πρέσβης Τάσος Τζιωνής. Η επόμενη συνάντηση έχει οριστεί για το τέλος Ιουνίου στη Λευκωσία.

    Σύμφωνα με πηγές στις Βρυξέλλες, η εφαρμογή των μέτρων αποτελεί μια συνεχιζόμενη διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει ακόμη και έως το τέλος του φθινοπώρου, αφού υπάρχουν πολλά διαδικαστικά και άλλα ζητήματα που θα πρέπει να συζητηθούν και να συμφωνηθούν πριν από την υλοποίηση της κάθε πρότασης.

    Τα μέτρα προς τους Τουρκοκυπρίους αναμένεται να είναι στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα στη Λευκωσία, ο επίτροπος για τη διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν.

    Αν και κατά τις επαφές του στην Κύπρο, ο επίτροπος Φερχόιγκεν θα έχει ενώπιόν του την ολοκληρωμένη πρόταση της Επιτροπής, θα εκκρεμούν θέματα που αφορούν την εφαρμογή επί μέρους μέτρων.

    [12] Βομβαρδίζεται η ειρήνη

    14/6/2003 6:27:00 μμ

    Υπό το φόβο νέων ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών, αλλά και παλαιστινιακών τυφλών επιθέσεων αυτοκτονίας ζει η Μέση Ανατολή, ενώ μοναδική ελπίδα είναι η επανάληψη των διμερών συνομιλιών σε επίπεδο αξιωματούχων ασφαλείας. Στη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής Ισραηλινά ελικόπτερα έπληξαν με πυραύλους παλαιστινιακό στόχο στη Λωρίδα της Γάζας, λίγη ώρα αφ' ότου πυραυλική επίθεση είχε προκαλέσει το θάνατο μαχητή της Χαμάς και τον τραυματισμό δεκάδων Παλαιστίνιων σε απόσταση αναπνοής από την οικία του πνευματικού ηγέτη της οργάνωσης Σεΐχη Αχμέντ Γιασίν.

    Εκατέρωθεν απειλές

    Ο ισραηλινός στράτος ανέφερε ότι τα ελικόπτερα έπληξαν εργοστάσιο οπλών ενώ αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για χτύπημα στην κατοικία οικογένειας που διατηρούσε σχέσεις με τη Χαμάς στην περιοχή Σάμπρα της Λωρίδας της Γάζας. Πάντως δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα από την πυραυλική επίθεση.

    Η ισραηλινή κυβέρνηση απειλεί με πόλεμο μέχρις εσχάτων εναντίον της Χαμάς, η οποία από την πλευρά της με ανακοίνωση που ενέδωσε το απόγευμα του Σαββάτου απέρριψε την πιθανότητα κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ.

    Εν τω μεταξύ, υπεύθυνοι των υπηρεσιών ασφαλείας του Ισραήλ και των Παλαιστινίων ενδέχεται να συναντηθούν το βράδυ του Σαββάτου για διαβουλεύσεις με αντικείμενο μια πιθανή αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από κάποιους αυτόνομους παλαιστινιακούς τομείς. Η απόφαση ελήφθη μετά από πιέσεις των ΗΠΑ και της Αιγύπτου. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Αριελ Σαρόν έχει διατυπώσει επανειλημμένα ότι διάκειται ευνοϊκά στην αποχώρηση του στρατού από τις κατεχόμενες ζώνες, υπό την προϋπόθεση ότι οι Παλαιστίνιοι θα αναλάβουν την ευθύνη να διατηρήσουν την τάξη και το νόμο. Από την πλευρά του ο Παλαιστίνιος υπουργός πληροφόρησης Ναμπίλ Αμρ υποστηρίζει ότι η Παλαιστινιακή Αρχή είναι έτοιμη να αναλάβει την ευθύνη της ασφάλειας στους τομείς που θα εκκενώσει ο Ισραηλινός στρατός.

    Προσπάθεια διάσωσης του ειρηνευτικού σχεδίου

    Μέσα στην εβδομάδα ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών Κόλιν Πάουελ θα επισκεφθεί την Ιορδανία όπου θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Αναν, τον Ρώσο ομόλογό του Ιγκόρ Ιβανώφ, τον Ελληνα υπουργό εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου και τον επικεφαλής της ΕΕ για θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής Χαβιέ Σολάνα, με τους οποίους θα εξετάσει τρόπους διάσωσης του ειρηνευτικού σχεδίου για τη Μέση Ανατολή.

    [13] Βενεζουέλα: Σφοδρές συγκρούσεις διαδηλωτών-αστυνομίας

    14/6/2003 1:16:00 μμ

    Δεκαέξι άνθρωποι τραυματίστηκαν, κάποιοι από σφαίρες, την Παρασκευή (τοπική ώρα) στο Καράκας, όταν η αστυνομία αποπειράθηκε να διαλύσει οπαδούς του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες, οι οποίοι επιχείρησαν να εμποδίσουν διαδήλωση της αντιπολίτευσης, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος Χοσέ Βισέντε Ρανγκέλ. ''Υπάρχουν 16 τραυματίες, από τους οποίους επτά από σφαίρες και ένας σοβαρά'', δήλωσε ο Ρανγκέλ στο τηλεοπτικό κανάλι Venezolana de Television (VTV), λίγο μετά τις συγκρούσεις που ξέσπασαν στο λαϊκό προάστιο Πετάρε, προπύργιο των οπαδών του προέδρου Τσάβες, στα ανατολικά του Καράκας.

    Μομφές κατά αντιπολίτευσης

    Ο αντιπρόεδρος κατηγόρησε την αντιπολίτευση για ''πρόκληση στη βία'' και ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση θα λάβει τα απαραίτητα νόμιμα μέτρα προκειμένου να αντισταθεί στη βία που προκαλείται από ''οργανώσεις που συνδέονται με τους πραξικοπηματίες και την τρομοκρατία''.

    Ο Ρανγκέλ κατηγόρισε επίσης τη Μητροπολιτική Αστυνομία και την Αστυνομία του κρατιδίου Μιράντα, που ελέγχονται από την αντιπολίτευση, ότι προκάλεσαν τη βία ''πυροβολώντας απροκάλυπτα εναντίον αόπλων''.

    Οι υποστηρικτές του Τσάβες επιχείρησαν να εμποδίσουν διαδήλωση 2.000 οπαδών της αντιπολίτευσης στο Πετάρε.

    Σύμφωνα με το διοικητή της αστυνομίας Χένρι Ρίβας, δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν, εκ των οποίων ο ένας από σφαίρα στο πόδι.

    [14] ''Καζάνι που βράζει'' η ιρανική πρωτεύουσα

    14/6/2003 12:43:00 μμ

    Πυρά αυτόματων όπλων ακούστηκαν στους δρόμους της ιρανικής πρωτεύουσας νωρίς το πρωί του Σαββάτου (τοπική ώρα), όταν εκατοντάδες φιλο-κληρικοί πολιτοφύλακες, μερικοί οπλισμένοι με Καλάσνικοφ, επιτέθηκαν εναντίον ομάδων διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για την εξουσία του κλήρου. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ακόμη πως είδαν αστυνομικούς και πολιτοφύλακες να τραβούν νεαρούς έξω από αυτοκίνητα και να τους χτυπούν με ρόπαλα. Λίγο αργότερα το φοιτητικό πρακτορείο ISNA μετέδωσε ότι πολλοί σπουδαστές τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας όταν ισλαμιστικά στοιχεία εισέβαλαν σε κοιτώνες του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης με στόχο την καταστολή για να καταστείλουν τις φοιτητικές διαδηλώσεις που διεξάγονται τις τελευταίες τέσσερις ημέρες.

    Φανατικοί ''Μπασίτζι'' εναντίον φοιτητών - Υποκινούμενες από τις ΗΠΑ οι διαδηλώσεις λέει ο Χαμενεΐ

    Ο ανταποκριτής του Ρόιτερ Τζον Χέμινγκ είπε πως περισσότεροι από 100 ισλαμιστές πολιτοφύλακες, που δεν φορούσαν στολή, εφόρμησαν εναντίον ομάδας μερικών δεκάδων νεαρών που είχαν ανάψει φωτιά σε έναν παράδρομο, όχι μακριά από τους κοιτώνες του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης, που έχει γίνει το επίκεντρο των διαδηλώσεων.

    ''Εφόρμησαν από φορτηγά και μοτοσικλέτες. Οι περισσότεροι ήταν οπλισμένοι με ρόπαλα και αλυσίδες, αλλά ορισμένοι είχαν Καλάσνικοφ'', είπε.

    ''Ακουσα πυρά αυτόματων όπλων, αλλά δεν μπορούσα να δω από πού προέρχονταν ή τι στόχευαν''.

    Οι νεαροί πετούσαν πέτρες και τραγουδούσαν συνθήματα, μεταξύ των οποίων και ''Θάνατος στον Χαμενεϊ'', μια αναφορά στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλι Χαμενεΐ, ο οποίος έχει κατηγορήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι υποκινούν τις αναταραχές στη χώρα.

    Στην κεντρική Τεχεράνη, ισλαμιστές πολιτοφύλακες, που ανήκουν κυρίως στη σκληροπυρηνική οργάνωση Ανσάρ-ε-Χιζμπόλα, βρίσκονταν σε σημεία ελέγχου και ερευνούσαν προσεκτικά τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούσαν στους δρόμους γύρω από την πανεπιστημιούπολη.

    ''Έβγαλαν μερικούς ανθρώπους έξω από τα αυτοκίνητά τους και τους κτύπησαν με γροθιές και ρόπαλα. Κτύπησαν ακόμα και νεαρά κορίτσια'', είπε φωτογράφος που βρέθηκε επί τόπου.

    ''Είδα τουλάχιστον δέκα τραυματίες. Ένας άνδρας είχε μία πληγή από μαχαίρι'', πρόσθεσε.

    Στο στόχαστρο της οργής των ισλαμιστών βρέθηκαν κατόπιν οι φοιτητές που βρίσκονταν στους κοιτώνες του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης. Ανδρες οπλισμένοι με μαχαίρια, αλυσίδες, και σιδηροσωλήνες, εισέβαλαν στους κοιτώνες Ταράστ ενός τμήματος του Πανεπιστημίου και προκάλεσαν ζημιές στις εγκαταστάσεις του, ενώ πολλοί σπουδαστές τραυματίσθηκαν, όπως μεταδίδει το φοιτητικό πρακτορείο ISNA.

    Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ΙRNA, ισλαμιστές μαχητές (μπασίτζι) εστάλησαν για να διαλύσουν τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του καθεστώτος, και κατέλαβαν για αρκετή ώρα τους κοιτώνες του τμήματος Αλαμέχ Ταμπαταμπάι του Πανεπιστημίου.

    [15] Είκοσι νεκροί σε επεισόδια βίας στην Αλγερία

    14/6/2003 12:33:00 μμ

    Είκοσι άτομα, εκ των οποίων εννέα στρατιώτες, έχασαν τη ζωή τους την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη στην Αλγερία, σύμφωνα με επίσημες πηγές και τον τοπικό Τύπο. Οχτώ στρατιώτες βρήκαν τον θάνατο κι άλλοι δύο τραυματίσθηκαν χθες σε ενέδρα που είχε στήσει ομάδα ενόπλων Ισλαμιστών στην περιοχή του Τισεμσλίτ, 300 χλμ δυτικά του Αλγερίου), σύμφωνα με τον σημερινό Τύπο. Η επίθεση αυτή αποδίδεται από την εφημερίδα Λε Ματέν στην Πράσινη Φάλαγγα (Κατιμπάτ ελ κάχντρα) της Σαλαφικής Ομάδας για την Προσευχή και τη Μάχη (GSPC), της οποίας ηγείται ο Αμπντελκαντέρ Σαουάν και έχει ως ορμητήριο τα όρη Ουαρσένις. Αλλος ένας στρατιώτης και δύο πολίτες δολοφονήθηκαν την Τετάρτη, έξι ένοπλοι ισλαμιστές σκοτώθηκαν την Πέμπτη, ενώ τρία άλλα άτομα δολοφονήθηκαν από ισλαμιστές την ίδια ημέρα, σύμφωνα με την κρατική ραδιοφωνία.

    [16] Και νέες διώξεις κατά Μπερλουσκόνι

    14/6/2003 5:48:00 μμ

    Αντιμέτωπος με νέα εισαγγελική έρευνα για ανάμειξη σε οικονομικό σκάνδαλο είναι ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Η υπόθεση αφορά φοροδιαφυγή και καταχώρηση ψευδών στοιχείων στα λογιστικά βιβλία του ομίλου ραδιοτηλεοπτικών μέσων Mediaset, για την εξαγορά των τηλεοπτικών δικαιωμάτων αμερικανικών ταινιών στο χρονικό διάστημα 1994-1996, η οποία απέφερε στην εταιρεία 85 εκατ. ευρώ κέρδος. Ο Ιταλός πρωθυπουργός είναι ήδη στο "μάτι του κυκλώνα" καθώς αντιμετωπίζει κατηγορίες για δωροδοκία δικαστικών το 1985 για την υπόθεση πώλησης κρατικής εταιρείας τροφίμων. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι έχει πέσει θύμα πολιτικών σκοπιμοτήτων αριστερών δικαστικών.

    [17] Ογδόντα δύο νεκροί από αμερικανικά πυρά

    14/6/2003 7:04:00 μμ

    Ογδόντα δύο μαχητές σκοτώθηκαν από τις αμερικανικές δυνάμεις σε στρατόπεδο εκπαίδευσης στο βορειοδυτικό Ιράκ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, σύμφωνα με μαρτυρία ιμάμη γειτονικού χωριού. Όπως ανέφεραν χωρικοί οι συγκρούσεις, οι οποίες διήρκεσαν 13 ώρες, άρχισαν τα ξημερώματα της Πέμπτης μέσα στο στρατόπεδο, στο οποίο βρέθηκαν και αποθηκευμένα όπλα.

    Η αμερικανική διοίκηση ανέφερε ότι εξήντα πτώματα, κάποια από τα οποία ήταν διαμελισμένα, μεταφέρθηκαν από κατοίκους του χωριού στο νεκροταφείο της Ράουα, 350 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Βαγδάτης. Επίσης άλλα επτά βρέθηκαν στο σημείο συντριβής ενός ελικοπτέρου Απάτσι, το οποίο είχε χτυπηθεί την Πέμπτη σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από τον καταυλισμό.

    Δύο ακόμη Απάτσι άνοιξαν πυρ εναντίον ''δυνάμεων ατάκτων'' που βρίσκονταν κοντά στο σημείο κατάρριψης του πρώτου ελικοπτέρου, ανέφερε η αμερικανική κεντρική διοίκηση.

    Αυτός ο τύπος αεροπορικών επιθέσεων, σύμφωνα με την αμερικανική διοίκηση, έχει σκοπό να εξουδετερώσει τους οπαδούς του Μπάαθ, τις "παραστρατιωτικές" δυνάμεις και άλλα "ανατρεπτικά" στοιχεία.

    [18] Ξεκινά η εξαγωγή αργού πετρελαίου από το Ιράκ

    14/6/2003 2:40:00 μμ

    Οι πρώτες εξαγωγές ιρακινού αργού πετρελαίου ξεκινούν την Παρασκευή για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργού Πετρελαίου του Ιράκ, ενώ λίγες μέρες αργότερα, θα αρχίσει εκ νέου η άντληση και η ροή προς τους τερματικούς σταθμούς. Οι πρώτες εξαγωγές αφορούν 8 εκατομμύρια βαρέλια αργού, αποθηκευμένα στο Κιρκούκ που θα εξαχθούν από τον τερματικό σταθμό του Τσεϊχάν και 2 εκατομμύρια από τη Βασόρα. Να σημειωθεί ότι από τις παραπάνω ποσότητες, η Βαγδάτη διέθεσε 5,5 εκατομμύρια βαρέλια σε ευρωπαϊκές εταιρείες (γαλλική Total, ισπανικές Cespa και Repsol, ιταλική Eni, τουρκική Tupras) και 4 εκατομμύρια βαρέλια στην αμερικανική ChevronTexaco.

    [19] Σάλαμπι: Δώστε εξουσίες στους Ιρακινούς

    14/6/2003 1:51:00 μμ

    Ο πρόεδρος του κόμματος του Ιρακινού Εθνικού Κογκρέσου (CNI) Αχμέντ Σάλαμπι υποστηρίζει σε συνέντευξή του, στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Ουάσιγκτον Ποστ, πως η αμερικανική κυβέρνηση διαπράττει μέγα λάθος που δεν εμπιστεύεται στους Ιρακινούς περισσότερες εξουσίες στη χώρα τους. Ο Σάλαμπι τονίζει στην εφημερίδα πως η απόφαση του Λευκού Οίκου να μην αναθέσει αμέσως ευθύνες σε Ιρακινούς, ούτε να επιτρέψει να εκλέξουν τα μέλη ενός συμβουλίου που θα αναλάβει ένα συμβουλευτικό ρόλο προς την αμερικανική διοίκηση της χώρας, ενδέχεται να αυξήσει την αντίθεση προς τις κατοχικές δυνάμεις.

    ''Θα πρέπει να ξεκινήσουμε μία ιρακινή πολιτική διαδικασία αμέσως'', υπογράμμισε ο Σάλαμπι, τονίζοντας πως η συμβουλευτική ομάδα που συνέστησε ο αμερικανός διοικητής του Ιράκ Πολ Μπρέμερ δεν είναιδυνατόν να είναι πιό αντιπροσωπευτική από ένα σώμα που θα έχει αναδειχθεί από τους ίδιους τους Ιρακινούς.

    Ο ίδιος προσθέτει στην εφημερίδα πως η ιδέα καθαυτή της αμερικανικής κατοχής θα πρέπει να ''διορθωθεί'' και κάλεσε την κυβέρνηση του προέδρου Τζορτζ Μπους να αντλήσει από την ''τεράστια ενέργεια'' των Ιρακινών, δημιουργώντας μία ιρακινή δύναμη ασφαλείας, που θα αποτελείται από 25,000 άνδρες, οι οποίοι μπορεί να εκπαιδευθούν από τις αμερικανικές δυνάμεις.

    Ο Σάλαμπι βρίσκεται στις ΗΠΑ με στόχο να προσπαθήσει να πείσει την αμερικανική κυβέρνηση να εμπιστευθεί περισσότερες εξουσίες στην εξόριστη ιρακινή αντιπολίτευση.

    [20] Παράταση των παραστάσεων του Gala Flamenco

    14/6/2003 2:44:00 μμ

    Το παθιασμένο flamenco της Ανδαλουσίας, στο οποίο θα μυηθεί το ελληνικό κοινό από τη Χουάνα Αμαγια, τον Φαρουχίτο και τον Αντόνιο Κανάλες σε λίγες ημέρες στο θέατρο του Λυκαβηττού, φαίνεται πως έχει περισσότερους φίλους απ ότι περίμεναν οι διοργανωτές. Η αυξημένη ζήτηση των εισιτηρίων, έχει αφήσει μόνο ελάχιστες διαθέσιμες θέσεις για τις δύο παραστάσεις της Παρασκευής και του Σαββάτου στις 20 και 21 Ιουνίου, γεγονός που οδήγησε στην πραγματοποίηση και τρίτης παράστασης την Κυριακή 22 του μηνός. Όσοι λοιπόν νόμισαν ότι δεν θα είχαν τη δυνατότητα να γευτούν αυτή τη φιέστα των αισθήσεων, πλέον έχουν την ευκαιρία να ζήσουν από κοντά τις γεμάτες πάθος, μελαγχολία και έρωτα, ιστορίες του ανδαλουσιάνικου φλαμένκο.

    To Gala Flamenco έχει σαν στόχο να παρουσιάσει το αυθεντικό φλαμένκο της Ανδαλουσίας, έτσι όπως το θέλει η πλούσια παράδοσή του, με ένα σύνολο που ανταποκρίνεται απόλυτα στα βασικά στοιχεία αυτής της τέχνης: το τραγούδι (cante), τον χορό (baile), την κιθάρα (toque) και την φωνητική λυτρωτική έκφραση (jaleo), μέσα από όλες τις κλασικές φόρμες του (soleares, alegrias, malaguenas, fandangos, rondenas κ.λπ.).

    Οι μεγάλοι Σεβιλλιάνοι χορευτές Farruquito και Farruco (Φαρουκίτο και Φαρούκο), Juana Amaya (Χουάνα Αμάγια), Antonio Canales (Αντόνιο Κανάλες), η τραγουδίστρια και χορεύτρια Juana la del Revuelo (Χουάνα λα ντελ Ρεβουέλο), και ένα πλήθος από κιθαρίστες και περκασιονίστες - έξοχους εργάτες του είδους - δίνουν όχι μόνο ένα πανόραμα του αυθεντικού ανδαλουσιάνικου φλαμένκο αλλά μας οδηγούν με την μουσική, τον χορό και το πάθος τους σε μια μοναδική φιέστα των αισθήσεων. Μια εμπειρία πραγματικά μοναδική, που μόνο το βιωμένο συναίσθημα μπορεί να την περιγράψει...

    Πληροφορίες http://www.flamencofestival.gr/

    [21] To ''Καπνισμένο τσουκάλι'' στο θέατρο Λυκαβηττού

    14/6/2003 1:39:00 μμ

    Μια πορεία σαράντα χρόνων στη μουσική ζωή της χώρας έχει διανύσει ο Χρήστος Λεοντής και τα τραγούδια του είναι συνδεδεμένα με τους αγώνες του ελληνικού λαού. Για τα σαραντάχρονά του τον τιμά το Ελληνικό Φεστιβάλ, στο θέατρο του Λυκαβηττού στις 16 Ιουνίου και το διάσημο έργο του "Καπνισμένο τσουκάλι" σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί στη συναυλία για πρώτη φορά ολόκληρο και ειδικά μεταγραμμένο για μικτή χορωδία, λαϊκή ορχήστρα, αφηγητή και σολίστες. Με τον Χρήστο Λεοντή θα βρίσκονται στη σκηνή για να ερμηνεύσουν τα τραγούδια του οι Μανώλης Μητσιάς, Δημήτρης Μητροπάνος, Τάνια Τσανακλίδου, Λάκης Χαλκιάς, Δώρος Δημοσθένους, Μαρία Σουλτάτου και Ιωάννα Φόρτη. Συμμετέχει η 65μελής μικτή χορωδία νέων του πολιτιστικού κέντρου Δήμου Κηφισιάς με διευθυντή τον Γιώργο Αρβανίτη, η δεκαμελής λαϊκή ορχήστρα του Χρηστου Λεοντή. Διαβάζουν οι ηθοποιοί Γιώργος Παρτσαλάκης και Ουρανία Μπασλή.

    [22] SARS: Πέντε θάνατοι, αλλά ελάχιστα τα νέα κρούσματα

    14/6/2003 1:04:00 μμ

    Οι ασιατικές χώρες που τόσο υπέφεραν από την επιδημία της άτυπης πνευμονίας πλέον μπορούν να δηλώνουν ικανοποίηση για τον έλεγχο της νόσου. Στην Κίνα για 20η συνεχόμενη ημέρα κατεγράφησαν λιγότερα από δέκα κρούσματα του Οξέως Αναπνευστικού Συνδρόμου, η Ταϊβάν ανάφερε ένα, ενώ το Χονγκ Κονγκ, κανένα. Ωστόσο, καθημερινά υπάρχουν ασθενείς που υποκύπτουν στη μοιραία αρρώστια. Τόσο στην Κίνα, όσο και στην Ταϊβάν το τελευταίο 24ωρο πέθαναν δύο άνθρωποι, ενώ στο Χονγκ Κονγκ άλλη μια γυναίκα έχασε τη ζωή της.

    Ο θάνατος της 69χρονης γυναίκας ανεβάζει στους 294 τον αριθμό των νεκρών επί 1755 επιβεβαιωμένων ασθενών από άτυπη πνευμονία. Το Χονγκ Κονγκ, που για τρίτη συνεχόμενη ημέρα δεν κατέγραψε νέο κρούσμα του SARS, μαστίζεται από την επιδημία της άτυπης πνευμονίας επί 13 εβδομάδες.

    Την ίδια ώρα στην Ταϊβάν άλλοι δύο ασθενείς που έπασχαν από άτυπη πνευμονία υπέκυψαν ανεβάζοντας τον αριθμό των θανατηφόρων κρουσμάτων στο νησί στα 83.

    Οι δύο νέοι θάνατοι ενδέχεται να καθυστερήσουν κι άλλο την άρση της ταξιδιωτικής οδηγίας που έχει εκδώσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την Ταϊβάν. Την Παρασκευή ο Οργανισμός αρνήθηκε για δεύτερη φορά να άρει την οδηγία, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν ακόμη κάποια ερωτήματα σχετικά με την επιδημία και την εξαγωγή της από την Ταϊβάν στη Βραζιλία.

    Προχώρησε ωστόσο στην άρση της οδηγίας για τις επαρχίες Χεμπέι, Σανξί, Τιαντζίν και Εσωτερική Μογγολία της Κίνας, εκθειάζοντας τις προσπάθειες που καταβάλει το Πεκίνο για τον περιορισμό της εξάπλωσης της ασθένειας.

    [23] Μια παραλία έξω από τη γερμανική... βουλή

    14/6/2003 1:59:00 μμ

    Περίπου 80 τόνοι άμμου από τη Βαλτική σκέπασαν τις όχθες του ποταμού Σπρέε που διασχίζει το Βερολίνο, για τη διαμόρφωση εκεί μιας παραλίας στο μέσο της συνοικίας, όπου στεγάζονται η γερμανική κυβέρνηση και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ο χώρος ονομάστηκε ''Παραλία του Ομοσπονδιακού Τύπου'' εξαιτίας της γειτνίασής της με τον Οίκο του Ομοσπονδιακού Τύπου, όπου γίνεται η ενημέρωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Η είσοδος είναι δωρεάν για όλους τους περαστικούς από τις 10:00 το πρωί έως τα μεσάνυχτα καθημερινά, η επιχείρηση αυτή τα εγκαίνια της οποίας έγιναν χθες βράδυ, θα λειτουργεί έως τα τέλη Αυγούστου.

    Στην άμμο που απλώνεται σε μήκος 30 μέτρων είναι διάσπαρτες κόκκινες ξαπλώστρες και κίτρινες ομπρέλες. Μια καντίνα με τραπεζάκια γύρω της συμπληρώνουν την καλοκαιρινή νότα, μόλις δύο βήματα από το Ράιχσταγκ, την έδρα του κοινοβουλίου.

    Καλλιτέχνες από το Βερολίνο, από άλλες πόλεις και χώρες θα δίνουν παραστάσεις στην σκηνή που έχει στηθεί στην άκρη της προκυμαίας.

    Η ιδέα μεταξύ άλλων είναι να δοθεί η δυνατότητα σε πολιτικούς και δημοσιογράφους να συναντώνται μακριά από την πιεστική ατμόσφαιρα του χώρου δουλειάς, σύμφωνα με τη Σάντρα Σένερ, της εταιρίας επικοινωνίας ''Walks &amp; Talks'' που είχε και την ιδέα για το καινοτόμο έργο. ''Οι βουλευτές της Μπούντεσταγκ θα έρχονται σίγουρα, δουλεύουν ακριβώς δίπλα, κάνοντας τουλάχιστον ένα ευχάριστο διάλειμμα'' είπε. ''Όλα αυτά είναι εφικτά καθώς η πόλη είναι σε φάση αλλαγής'', σημειώνει η Σένερ, ενώ παραδίπλα επικρατούσε οργασμός δουλειάς με τα φορτηγά να ρίχνουν πίσσα, μηχανές να φτυαρίζουν, φορτηγά γεμάτα άμμο να ξεφορτώνουν. Τίποτε ακόμη δεν προγραμματίζεται για την επόμενη χρονιά.

    Μετά το καλοκαίρι η άμμος θα επιστραφεί στη Βαλτική, έως τότε καλό καλοκαίρι...


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 14 June 2003 - 17:07:59 UTC