Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-06-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για τη Σύνοδο Κορυφής
  • [02] Ζητούσαν ''φακελάκι'' από αλλοδαπούς για άδειες παραμονής
  • [03] Τον ακρωτηρίασε, δαγκώνοντας τον
  • [04] Επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας
  • [05] Σε εξέλιξη πυρκαγιά σε φαρμακαποθήκη
  • [06] Βρετανικό στρατόπεδο εκτός ΕΕ για όσους ζητούν άσυλο
  • [07] Έκρυθμη η κατάσταση στη Μέση Ανατολή
  • [08] Νέα κόντρα ΗΠΑ-Γαλλίας
  • [09] Λίβανος: Ρουκέτες κατά τηλεοπτικού σταθμού
  • [10] Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στο Ιράν
  • [11] Πολύνεκρη συμπλοκή στη Μέκα
  • [12] Δημοψήφισμα για τις απολύσεις στην Ιταλία
  • [13] Ο Σαντάμ είναι ζωντανός, λέει ο στρατηγός Μάγερς
  • [14] Νέα αμερικανική επιχείρηση εναντίον οπαδών του Μπάαθ
  • [15] Μπάσκετ Α1: ΠΑΟ-ΑΕΚ στην πάλη για τον τίτλο
  • [16] Στίβος: Δύο ρεκόρ και αρκετές πολύ καλές επιδόσεις
  • [17] Στη Γαλλία με αισιοδοξία η εθνική ομάδα βόλεϊ
  • [18] Μπάσκετ Α1: Επικράτηση Ολυμπιακού επί του Περιστερίου
  • [19] Μπιτς βόλεϊ-Οπεν Ρόδου: Εκτός ημιτελικών τα ελληνικά ζευγάρια
  • [20] Χάντμπολ-Ευρωπαϊκό ανδρών: Ελλάς-Γαλλία 17-27
  • [21] Τένις-Τουρνουά Μπέρμιγχαμ: Εκτός τελικού η Δανιηλίδου
  • [22] Πόλο γυναικών: Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ιταλία
  • [23] Παγκόσμιο ρεκόρ στα 200μ. πρόσθιο
  • [24] Συνέδριο για τη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση
  • [25] Οι γονείς ευθύνονται για το πάχος των παιδιών

    [01] Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για τη Σύνοδο Κορυφής

    15/6/2003 1:57:00 μμ

    Η πρώτη και μεγαλύτερη διακλαδική επιχείρηση Αστυνομίας, Στρατού και Λιμενικού θα πραγματοποιηθεί με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στη Θεσσαλονίκη, που θα λάβει χώρα στις 20 και 21 Ιουνίου. Η επιχείρηση αυτή μάλιστα θα αποτελέσει και την πρώτη τέτοια άσκηση πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και θα εξελιχθεί στη συμπρωτεύουσα, στη Σιθωνία και στη Κασσάνδρα Χαλκιδικής. Στα μέτρα θα πάρουν μέρος περισσότεροι από 15.000 άνδρες, εκ των οποίων 10.500 είναι αστυνομικοί, 100 λιμενικοί και 4.000 στρατιώτες, ναύτες και σμηνίτες. Η συνεργασία των χιλιάδων ανδρών θα γίνει κάτω από τις οδηγίες ενιαίου γενικού επιχειρησιακού κέντρου, το οποίο θα συντονίζει ο αρχηγός της ΕΛΑΣ αντιστράτηγος Φώτης Νασιάκος. Ο κ. Νασιάκος θα έχει ανοιχτή γραμμή με το πολιτικό, συντονιστικό κέντρο, του οποίου θα προΐσταται ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχ. Χρυσοχοϊδης.

    Φρούριο το Πόρτο Καρράς

    Για την αποφυγή κάθε ενδεχομένου, η μεταφορά των ηγετών και των συνοδειών τους θα γίνει με ελικόπτερα του στρατού από εξασφαλισμένους αεροδιαδρόμους, πάνω από τη θάλασσα.

    Το ''Πόρτο Καρράς'' θα μετατραπεί σε πραγματικό φρούριο, με 4 σημεία αποκοπής. Τα τρία είναι χερσαία και αφορούν τη γέφυρα του Μαρμαρά από τα βόρεια, τον οδικό άξονα προς το ''Πόρτο Καρράς'' από τα νότια και το δάσος από τα ανατολικά. Το τέταρτο από τα δυτικά είναι θαλάσσιο και αφορά όλο το εύρος του Τορωναίου κόλπου, όπου θα αναπτυχθούν 1000 λιμενικοί με ελαφρά σκάφη.

    Μέσα στο αποκλεισμένο χώρο του ''Πόρτο Καρράς'' θα αναπτυχθούν 2000 άνδρες και στους τρεις χερσαίους κόμβους αποκλεισμού πάνω από 3000. Στην περιοχή του δάσους, έξω από τα συρματοπλέγματα, μήκους αρκετών χιλιομέτρων, θα αναπτυχθούν καταδρομείς, εφοδιασμένοι με υπερσύγχρονα μέσα, όπως θερμικές κάμερες που εντοπίζουν προσέγγιση ατόμων από απόσταση και βιόπτρες νυχτός. Από την πλευρά της θάλασσας του Τορωναίου Κόλπου θα σχηματιστούν τρεις ζώνες αποκλεισμού με σκάφη του λιμενικού και του ναυτικού και κάθε ζώνη θα απέχει από την άλλη 1,5 έως 3 μίλια.

    Υπάρχουν εντολές τα τέσσερα φράγματα προς το ''Πόρτο Καρράς'' να μην σπάσουν έναντι οποιουδήποτε αντιτίμου, με σαφές στίγμα που έχουν λάβει οι ειδικές δυνάμεις. Οι οδικοί άξονες προς τα δύο πόδια της Χαλκιδικής, Κασσάνδρα και Σιθωνία θα επιτηρούνται εναερίως και θα αστυνομεύονται με σχετική διακριτικότητα σε όλο τους το μήκος.

    [02] Ζητούσαν ''φακελάκι'' από αλλοδαπούς για άδειες παραμονής

    15/6/2003 6:52:00 μμ

    "Φακελάκι" 500 ευρώ ζητούσαν από πέντε αλλοδαπούς προκειμένου να τους εκδώσουν άδεια παραμονής, ο Κ.Θ. υπάλληλος της Διεύθυνσης Τοπικής Αυτοδιοίκησης νομού Πιερίας και Π.Ι. υπάλληλος του δήμου Κατερίνης οι οποίοι συνελήφθησαν από άνδρες της Υποδιεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων Βόρειας Ελλάδας. Στην κατοχή τους, μετά από έρευνα της αστυνομίας βρέθηκαν 2.500 προσημειωμένα ευρώ. Οι συλληφθέντες με την δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Κατερίνης.

    Πέντε άνδρες Αλβανικής υπηκοότητας είχαν ζητήσει να τους χορηγηθεί άδεια παραμονής, αλλά οι δράστες είχαν ζητήσει από τον καθένα 500 ευρώ.

    Ένας από τους Αλβανούς, αφού συγκέντρωσε τα χρήματα, πήγε στο γραφείο του Κ.Θ. και του παρέδωσε συνολικά 2.500 ευρώ τα οποία ήταν προσημειωμένα.

    Στη συνέχεια, ο υπάλληλος του δήμου πήγε στο κτίριο της Διεύθυνσης Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Διοίκησης Νομού Πιερίας και μπήκε στο γραφείο του Π.Ι.. Με την επέμβαση της αστυνομίας στην έρευνα που ακολούθησε βρέθηκαν τα προσημειωμένα χρήματα και οι άδειες παραμονής.

    [03] Τον ακρωτηρίασε, δαγκώνοντας τον

    15/6/2003 12:41:00 μμ

    Κατά την διάρκεια έντονου διαπληκτισμού μεταξύ δυο Σύρων στο Ηράκλειο Κρήτης, ο ένας δάγκωσε τον αντίχειρα του δεξιού χεριού του άλλου με αποτέλεσμα να τον ακρωτηριάσει. Το θύμα νοσηλεύεται στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, ενώ ο δράστης αναζητείται.

    [04] Επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας

    15/6/2003 11:00:00 πμ

    φωτο αρχείου

    Τουλάχιστον πενήντα άτομα προσήχθησαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής από αστυνομικές δυνάμεις στην Ασφάλεια Αττικής. Τα νεαρά άτομα έπειτα από συναυλία στο Πεδίο του Αρεως επιδόθηκαν σε φθορές και βανδαλισμούς στην περιοχή με αποτέλεσμα να γίνει επέμβαση της αστυνομίας. Οι αστυνομικοί έριξαν μεγάλες ποσότητες χημικών, και οι νεαροί, υποχώρησαν και χάθηκαν στο Πεδίον του Αρεως. Η τροχαία διέκοψε για περισσότερο από δύο ώρες την κυκλοφορία στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και στους γύρω δρόμους. Τελικά όλοι οι προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ η ατμόσφαιρα στο πεδίο του Αρεως ήταν παρέμεινε αποπνικτική, από τη χρήση των χημικών, για πολλές ώρες μετά τα γεγονότα.

    [05] Σε εξέλιξη πυρκαγιά σε φαρμακαποθήκη

    15/6/2003 7:10:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά, σε φαρμακαποθήκη, στον έβδομο όροφο πολυκατοικίας στην οδό Σολωμού 65 και Αριστοτέλους. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, στις 6 μ.μ. και την κατάσβεσή της επιχειρούν 55 πυροσβέστες με 10 οχήματα.

    [06] Βρετανικό στρατόπεδο εκτός ΕΕ για όσους ζητούν άσυλο

    15/6/2003 4:46:00 μμ

    Η Βρετανία, που είχε προτείνει στους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ενωση να μεταφέρουν τους αιτούντες άσυλο σε "κέντρα διαμετακόμισης" εκτός ΕΕ, έχει ήδη κατασκευάσει ένα τέτοιο κέντρο στην Κροατία, γράφει σήμερα η εφημερίδα "Observer". Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα, ένα κέντρο χωρητικότητας 800 ατόμων χτίστηκε με τη μεγαλύτερη μυστικότητα στο Τρσένικ, σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από το Ζάγκρεμπ, κοντά στην πόλη Ντούγκο Σέλο, σε μια εγκαταλειμμένη στρατιωτική βάση.

    Το κέντρο μπορεί να φιλοξενήσει άμεσα 60 άτομα. Τα 13 κτίρια που έχουν ήδη αποκατασταθεί διαθέτουν από 26 αίθουσες το καθένα.

    Η κατασκευή του, που κόστισε ένα εκατομμύριο λίρες (1,40 εκ. ευρώ) χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το Λονδίνο σκοπεύει να μεταφέρει σε κέντρα τέτοιου τύπου, όσους φτάνουν σε βρετανικά λιμάνια και αεροδρόμια και ζητούν άσυλο στη χώρα.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ωστόσο, σε έκθεση της στις αρχές του μήνα εκφράζει σοβαρά ερωτήματα για τη λειτουργικότητα του συστήματος που προτείνει η Βρετανία και για το αν η βίαιη μεταφορά όσων ζητούν άσυλο σε χώρες εκτός ΕΕ είναι σύμφωνη με τις διεθνείς συνθήκες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    [07] Έκρυθμη η κατάσταση στη Μέση Ανατολή

    15/6/2003 3:31:00 μμ

    Ένας Παλαιστίνιος, μέλος της οργάνωσης "Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ-Ακσα", σκοτώθηκε μέσα στο σπίτι του και δυο τραυματίστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής από ισραηλινά πυρά στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Την ίδια ώρα, έχασε τη μάχη με το θάνατο ακόμα μία μικρή Παλαιστίνια, η οποία είχε τραυματιστεί από ισραηλινά πυρά την περασμένη Τρίτη. Στην Ιερουσαλήμ βρίσκεται από το βράδυ του Σαββάτου και ο Αμερικανός διπλωμάτης, Τζον Γουλφ. Τέλος, έκκληση και στις δύο πλευρές να ξεπεράσουν την παρούσα φάση της βίας και να μην επιτρέψουν να καταστραφεί ο "οδικός χάρτης", απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ. Αποφασισμένος να διαλύσει την υποδομή της παλαιστινιακής τρομοκρατίας, δήλωσε ο Σαρόν.

    ''Συνεχίζουμε να ενεργούμε κατά καθορισμένων στόχων''

    Το Ισραήλ θα συνεχίσει "τη δράση του για την καταστροφή της υποδομής των τρομοκρατικών οργανώσεων", όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, σύμφωνα με ραδιφωνικό σταθμό. Ο Σαρόν επισήμανε χαρακτηριστικά ότι "το Ισραήλ θα συνεχίζει να ενεργεί εναντίον καθορισμένων στόχων, όπως είναι οι ανθρώπινες βόμβες και αν οι Παλαιστίνιοι δεν αποφασίσουν να καταστρέψουν την υποδομή των τρομοκρατικών οργανώσεων, θα αναλάβει να το κάνει το Ισραήλ".

    Ο ραδιοφωνικός σταθμός δεν διευκρίνισε αν οι δηλώσεις Σαρόν αφορούσαν τους μαχητές της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς ή και τους αρχηγούς του ισλαμικού κινήματος, όπως τον Αμπντελαζίζ αλ-Ραντίσι, που γλίτωσε την τελευταία στιγμή, την περασμένη Τρίτη από επιχείρηση του ισραηλινού στρατού.

    Νωρίτερα ραδιοφωνικός σταθμός είχε αναφέρει ότι ισραηλινός στρατός προετοιμάζεται να αποχωρήσει από τον βόρειο τομέα της Λωρίδας της Γάζας, έπειτα από τη συνάντηση ανάμεσα σε ισραηλινούς και παλαιστινίους υπευθύνους των υπηρεσιών ασφαλείας, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο.

    Ο συντονιστής των ισραηλινών επιχειρήσεων στα Παλαιστινιακά Εδάφη, στρατηγός Αμος Γκιλάαντ εισηγήθηκε την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα με αντάλλαγμα να δεσμευθεί ο παλαιστίνιος υπουργός Ασφαλείας Μοχάμεντ Νταλάν ότι θα εμποδίσει τις αντι-ισραηλινές επιθέσεις από τις εκκενωθείσες ζώνες, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε στην κατοικία του αμερικανού πρέσβη Νταν Κούρτζερ στη Χερτζίλια, στα βόρεια του Τελ Αβίβ, ο Νταλάν έμεινε σύμφωνος με την ισραηλινή πρόταση. Όμως ο παλαιστίνιος υπουργός ζήτησε ο ισραηλινός στρατός, εξόν από την αποχώρησή του από τα βόρεια της Γάζας, να εκκενώσει παράλληλα και μία από τις πόλεις στη Δυτική Όχθη που είχε ανακαταλάβει προ ενός έτους.

    Η ισραηλινή ραδιοφωνία δεν προσδιορίζει ποια στιγμή ακριβώς πρόκειται να ξεκινήσει ηεκκένωση των βορείων τομέων της Γάζας από τον ισραηλινό στρατό, απ' όπου η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς συνηθίζει να πλήττει με ρουκέτες τύπου Κάσαμ ισραηλινά εδάφη και ιδιαίτερα την πόλη Σντερότ.

    Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν, πάντως, ότι δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας με δεδομένη την απόρριψη του ''οδικού χάρτη'' για την ειρήνη από τη Χαμάς και τις απειλές της για συνέχιση των επιθέσεων κατά του Ισραήλ. ''Δεν πρόκειται να αποδεχτούμε οποιαδήποτε εκεχειρία'' προειδοποίησε άλλωστε το Σάββατο ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Μαχμούντ αλ Ζαχάρ.

    Τη Δευτέρα πρόκειται πάντως να μεταβεί στη Γάζα ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μαχμούντ Αμπάς για να συνεχίσει το διάλογο με τις ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και τη Χαμάς, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Παλαιστίνιος αξιωματούχος.

    Με τον Σαρόν συναντάται τη Δευτέρα ο αμερικανός απεσταλμένος

    Στην Ιερουσαλήμ βρίσκεται από το βράδυ του Σαββάτου, ο Αμερικανός διπλωμάτης Τζον Γουλφ, ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Τζορτζ Μπους για να επιβλέψει την εφαρμογή του λεγόμενου "οδικού χάρτη", του σχεδίου που εκπόνησε η διεθνής κοινότητα για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, όπως ανακοίνωσε το ισραηλινό ΥΠΕΞ.

    Ο Γούλφ κατέφθασε συνοδευόμενος από μία ομάδα επιφορτισμένη με τον έλεγχο της εφαρμογής του οδικού χάρτη, όπως τόνισε εκπρόσωπος του υπουργείου, ενώ σύμφωνα με την κρατική ραδιοφωνία του Ισραήλ, ο Αμερικανός διπλωμάτης θα συναντηθεί τη Δευτέρα με τον πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν, τον ΥΠΕΞ Σιλβάν Σαλόμ, και τον υπουργό Αμύνης Σαούλ Μοφάζ, καθώς και με αξιωματούχους του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας. Ο Γουλφ θα έχει επίσης διαβουλεύσεις με παλαιστινίους αξιωματούχους, όπως ανακοίνωσαν ανάλογες πηγές.

    Παράλληλα, έκκληση και στις δύο πλευρές να ξεπεράσουν την παρούσα φάση της βίας και να μην επιτρέψουν να καταστραφεί ο "οδικός χάρτης", το τελευταίο ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ.

    Ο Πάουελ θα συμμετάσχει στη σύνοδο του "κουαρτέτου" (ΗΠΑ, Ρωσία, ΟΗΕ, Ευρωπαϊκή Ενωση) για το μεσανατολικό, στις 22 Ιουνίου στην Ιορδανία.

    Ακόμα δύο Παλαιστίνιοι προστίθενται στη ''λίστα των νεκρών''

    Ένας Παλαιστίνιος, μέλος της οργάνωσης "Ταξιαρχίες του Αλ-Ακσα", σκοτώθηκε μέσα στο σπίτι του, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, από Ισραηλινούς στρατιώτες το πρωί της Κυριακής, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και παλαιστινιακές νοσοκομειακές πηγές.

    Το περιστατικό συνέβη όταν ομάδα Ισραηλινών εισέβαλε στο σπίτι του Ραφάτ αλ-Ζάανι, 30 ετών, μέλους των Μαρτύρων του Αλ-Ακσα, ένοπλης οργάνωσης που συνδέεται με τη Φατάχ του Παλαιστίνιου προέδρου Γιάσερ Αραφάτ και του πρωθυπουργού του, Μαχμούντ Αμπάς, και τον σκότωσαν. Ακολούθησε ανταλλαγή πυρών, κατά την οποία τραυματίστηκαν δύο ένοπλοι Παλαιστίνιοι.

    Εξάλλου, έχασε τη μάχη με τον θάνατο την Κυριακή μία 8χρονη Παλαιστίνια, η οποία είχε τραυματισθεί την περασμένη Τρίτη στη Γάζα, κατά την ισραηλινή επίθεση για την εξόντωση του Αμπντελαζίζ αλ Ραντίσι, ηγετικού στελέχους της Χαμάς. Η Αμάλ αλ Ζαρούσα, ήταν κλινικά νεκρή ήδη από τη μεταφορά της στο νοσοκομείο Σίφα της Γάζας. Ο θάνατος της μικρής Παλαιστίνιας ανεβάζει στους 3,346 τον αριθμό των νεκρών από την έναρξη της Ιντιφάντα (2,251 Παλαιστίνιοι, και 765 Ισραηλινοί).

    [08] Νέα κόντρα ΗΠΑ-Γαλλίας

    15/6/2003 12:58:00 μμ

    "Ξεσπάθωσε" το Πεντάγωνο το βράδυ του Σαββάτου κατά των δηλώσεων της Γαλλίδας υπουργού Αμύνης, Μισέλ Αλιό-Μαρί, η ο οποία κατηγόρησε τον Αμερικανό ομόλογό της Ντόναλντ Ράμσφελντ πως ενστερνίζεται ένα όραμα του κόσμου επικεντρωμένο αποκλειστικά στην μονοκρατορία των ΗΠΑ. "Ο Γάλλος υπουργός Αμύνης έχει δικαίωμα να έχει τη δική του γνώμη. Μολαταύτα, η γνώμη του δεν χαρακτηρίζει με τρόπο επαρκή την πολιτική, ή τις θέσεις του υπουργού μας, ούτε τη θέση της αμερικανικής κυβέρνησης", τόνισε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζιμ Τέρνερ. "Ο Αμερικανός υπουργός Αμύνης πιστεύει πως οι ΗΠΑ είναι η μοναδική στρατιωτική και οικονομική δύναμη στον κόσμο. Δεν συμμεριζόμαστε αυτήν την άποψη" είχε τονίσει η κα Αλιό-Μαρί, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Μοντ.

    Η νέα τούτη τριβή προκλήθηκε τη στιγμή που στον ορίζοντα διαφαινόταν πως οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Γαλλίας εξομαλύνονταν, ιδιαίτερα μετά τη συνάντηση του Γάλλου προέδρου Ζακ Σιράκ με τον αμερικανό ομόλογό του Τζορτζ Μπους στα περιθώρια της συνόδου της Ομάδος των Οχτώ (G8) στις αρχές του μηνός.

    Το Σάββατο μάλιστα ο Σιράκ διαβεβαίωσε μία ομάδα Αμερικανών επιχειρηματιών πως παρά τις διαφωνίες τους για το Ιράκ, η Γαλλία και οι ΗΠΑ διατηρούν ευλαβικά μία "σχέση διαλόγου κι εμπιστοσύνης" και παραμένουν "πιστοί σύμμαχοι".

    [09] Λίβανος: Ρουκέτες κατά τηλεοπτικού σταθμού

    15/6/2003 7:37:00 μμ

    O Ραφίκ αλ-Χαρίρι

    Δύο ρουκέτες έπληξαν την Κυριακή έναν λιβανέζικο τηλεοπτικό σταθμό ιδιοκτησίας του πρωθυπουργού Ραφίκ αλ-Χαρίρι, με αποτέλεσμα κάποια στούντιο να τυλιχθούν στις φλόγες, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν θύματα. Ο επικεφαλής του σταθμού Αλι Τζάμπερ δήλωσε στο Ρόιτερ πως οι ρουκέτες εκτοξεύθηκαν εναντίον του κτιρίου της Future Television από ένα λευκό BMW που ήταν σταθμευμένο εκεί κοντά, διαπέρασαν τους τοίχους και εξερράγησαν στο εσωτερικό του. Το περιστατικό αυτό είναι το πρώτο του είδους του μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου στο Λίβανο (1975-90).

    "Δεν γνωρίζουμε ποιος θα μπορούσε να επωφεληθεί από κάτι τέτοιο και γιατί", δήλωσε ο Τζάμπερ.

    "Δεν υπάρχει αμφιβολία πως πρόκειται για σοβαρό περιστατικό και πως είχε σκοπό να αποτελέσει ένα μήνυμα για την τηλεόραση αλλά δεν γνωρίζουμε από ποιον".

    Οι δυνάμεις ασφαλείας διασκορπίστηκαν στην περιοχή και ξεκίνησαν εντατικές έρευνες.

    Ο Τζάμπερ δήλωσε πως ο σταθμός λαμβάνει προληπτικά μέτρα ασφάλειας μετά την επίθεση.

    [10] Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στο Ιράν

    15/6/2003 1:46:00 μμ

    Χιλιάδες Ιρανοί ξεχύθηκαν στους δρόμους της Τεχεράνης νωρίς το πρωί της Κυριακής, της πέμπτης συνεχόμενης ημέρας έντονων διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας. Ωστόσο οι περισσότεροι παρέμειναν μέσα στα αυτοκίνητά τους φοβούμενοι τις επιθέσεις από εξαγριωμένους ισλαμιστές φανατικούς, οι οποίοι προσπαθούν να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους και να εκφοβίσουν τους διαδηλωτές, επιτιθέμενοι με ραβδιά, μαχαίρια κι αλυσίδες.

    Τον φόβο σκορπούν οι Ισλαμιστές

    Οι ειδικές κατασταλτικές μονάδες της αστυνομίας δημιούργησαν ένα κλοιό γύρω από το Πανεπιστήμιο της πόλης, προκειμένου να προστατεύσουν τους φοιτητές από τις επιθέσεις των Ισλαμιστών, οι οποίοι το Σάββατο εισέβαλαν σε κοιτώνες και ξυλοκόπησαν τους ενοίκους τους. Την ίδια ώρα εκατοντάδες φανατικοί υποστηρικτές του Ανώτατου Θρησκευτικού Ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ, παρέμεναν από την άλλη μεριά του κιγκλιδώματος του περιβόλου, σχηματίζοντας οδοφράγματα σε όλη την πόλη, και περιπολώντας ανάμεσα στα νυχτερινά μποτιλιαρίσματα, που σχημάτιζαν τα αυτοκίνητα των διαδηλωτών.

    Σε ένα από τα λιγοστά δείγματα ταραχών, περίπου 50 νεαροί σε έναν αυτοκινητόδρομο της πόλης έριξαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών των ειδικών μονάδων, που προστατεύθηκαν πίσω από τις ασπίδες τους. Σε άλλα σημεία, οι οδηγοί- διαδηλωτές αρκέσθηκαν να ηχούν τις κόρνες των αυτοκινήτων τους όταν οι φανατικοί Ισλαμιστές δεν βρίσκονταν παρόντες.

    Την ίδια στιγμή το πρακτορείο ειδήσεων των φοιτητών ISNA μετέδωσε πως σημειώθηκαν νέες συγκρούσεις στην πόλη Σιράζ, στον νότο, όπου 100 άτομα συνελήφθηκαν κι ένας άνθρωπος μαχαιρώθηκε θανάσιμα μετά τις διαδηλώσεις του Σαββάτου.

    Κι ενώ ο μεταρρυθμιστής πρόεδρος Μοχάμεντ Χαταμί παραμένει σιωπηρός, μόλο που οι διαδηλώσεις συνεχίζονται αμείωτες επί πέντε ημέρες, πηγές από το περιβάλλον του τονίζουν πως οι διαμαρτυρίες καταδεικνύουν την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στην Ισλαμική Δημοκρατία, που σύμφωνα με τους ίδιους θα πρέπει να αλλάξει εάν θέλει να επιβιώσει. Οι συντηρητικοί από την άλλη πλευρά αποδίδουν τις ταραχές σε αμερικανικής έμπνευσης συνωμοσία.

    [11] Πολύνεκρη συμπλοκή στη Μέκα

    15/6/2003 12:47:00 μμ

    φωτο αρχείου

    Δέκα άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και πέντε άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας, σκοτώθηκαν τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή στη Μέκα της Σαουδικής Αραβίας σε συμπλοκή αστυνομικών με μια ομάδα ατόμων που φέρονται ως ύποπτοι τρομοκράτες, όπως ανέφερε την Κυριακή η εφημερίδα ''Οκάζ''. Σύμφωνα με την εφημερίδα, άλλα πέντε μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας τραυματίστηκαν κατά τη συμπλοκή που σημειώθηκε στη συνοικία Χαλντίγια, ενώ επτά ύποπτοι για τρομοκρατία, που καταζητούνταν από τις αρχές, συνελήφθησαν.

    Το αντιπολιτευόμενο Ισλαμικό Κίνημα για τη Μεταρρύθμιση στην Αραβία, που εδρεύει στο Λονδίνο, ανέφερε από την πλευρά του-- επικαλούμενο "διάφορες πηγές"-- ότι στο επεισόδιο αυτό σκοτώθηκαν οκτώ μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας και τρεις πολίτες

    [12] Δημοψήφισμα για τις απολύσεις στην Ιταλία

    15/6/2003 1:02:00 μμ

    Περίπου 50 εκατ. Ιταλοί ψηφοφόροι καλούνται σήμερα, από τις 09.00 ώρα Ελλάδος που άνοιξαν οι κάλπες, να εκφρασθούν υπέρ, ή κατά της επέκτασης και στις μικρές επιχειρήσεις της ισχύος του άρθρου 18 κατά των αυθαίρετων απολύσεων των εργαζομένων. Στη σημερινή μορφή του, το άρθρο επιβάλλει στις επιχειρήσεις με περισσότερους από 15 εργαζομένους να επαναπροσλάβουν κάποιον απολυμένο, εάν η δικαιοσύνη αποφανθεί πως η απόλυσή του δεν είναι νομότυπη.

    Μικρές οι πιθανότητες επέκτασης λόγω διάσπασης της Αριστερας

    Οι υποστηρικτές του άρθρου επιθυμούν με το σημερινό δημοψήφισμα να επεκτείνουν την ισχύ του και στις επιχειρήσεις με λιγότερους από 15 εργάτες, ενώ η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι επιθυμεί τον περιορισμό της εφαρμογής του.

    Μάλιστα η κυβέρνηση είχε να αντιμετωπίσει την αντίδραση περίπου 3 εκατ. εργαζομένων, οι οποίοι είχαν απεργήσει και είχαν κατεβεί στους δρόμους την άνοιξη του 2002, όταν ο Μπερλουσκόνι προσπάθησε να καταστρατηγήσει το άρθρο.

    Για να υπερισχύσει το "ναι" θα πρέπει, όχι μόνον να ξεπεράσει σε ψήφους την αντίθετη γνώμη, αλλά παράλληλα και η προσέλευση των ψηφοφόρων να είναι μεγαλύτερη από το 50% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους. Κάτι τέτοιο θεωρείται πολύ δύσκολο δοθέντων των πολλαπλών αντιδράσεων και της πολυδιάσπασης στις τάξεις της κεντροαριστερής παράταξης της "Εληάς", που υποστηρίζει την επέκταση.

    Κύριοι υποστηρικτές της επέκτασης του άρθρου 18 είναι όλα τα κόμματα της Αριστεράς: η "Κομμουνιστική Επανένταξη", το PDCI, οι Πράσινοι, και η κυριότερη συνδικαλιστική οργάνωση της χώρας CGIL.

    Αντίθετη άποψη πρεσβεύουν τα υπόλοιπα μετριοπαθή αριστερά και κεντρώα κόμματα της "Εληάς", οι συνδικαλιστικές ενώσεις CISL (Καθολική) και UIL (Μετριοπαθής) και φυσικά όλα τα κόμματα του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού του "Πόλου των Ελευθεριών".

    [13] Ο Σαντάμ είναι ζωντανός, λέει ο στρατηγός Μάγερς

    15/6/2003 3:07:00 μμ

    Την άποψη ότι ο πρώην ηγέτης του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, είναι πιθανότατα ζωντανός και η Ουάσινγκτον πρέπει να τον αναζητήσει, εξέφρασε ο στρατηγός Ρίτσαρντ Μάγερς, ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο ''Φοξ Νιους''. Ο στρατηγός υποστήριξε επίσης ότι υπάρχουν τουλάχιστον πέντε οργανώσεις που δρουν κατά των αμερικανικών και βρετανικών δυνάμεων στο Ιράκ, ότι τα όπλα μαζικής καταστροφής θα βρεθούν όταν έρθει η ώρα και ότι ο Λευκός Οίκος δεν προσπάθησε να παρουσιάσει πλαστές αποδείξεις για την ύπαρξη των όπλων αυτών. Την πεποίθηση ότι ο πατέρας της είναι ζωντανός, εξέφρασε και μία από τις κόρες του πρώην δικτάτορα.

    ''Η πλειοψηφούσα άποψη είναι ότι (ο Σαντάμ Χουσέιν) είναι ζωντανός και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Όπως ξέρετε συλλαμβάνουμε πολλούς από τους στενούς συνεργάτες και ανώτατους συμβούλους του. Θα πρέπει να αναζητήσουμε και τον ίδιο τον Σαντάμ και αυτό κάνουμε'' είπε ο στρατηγος.

    Ερωτώμενος σχετικά με τις επιθέσεις που δέχονται οι Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ, ο Μάγερς είπε ότι στη χώρα δρουν πέντε διαφορετικές οργανώσεις: ''Υπάρχουν αυτοί που παραμένουν πιστοί στο κόμμα Μπάαθ και πιστεύουν ότι ίσως επανέλθει στην εξουσία. Υπάρχει η οργάνωση Ανσάρ αλ-Ισλάμ που δρούσε πριν πάμε εμείς, ενώ άλλοι ήρθαν για να πολεμήσουν''.

    ''Υπάρχουν πολλά χρήματα στο Ιράκ'' πρόσθεσε ο στρατηγός όταν ρωτήθηκε ποιος χρηματοδοτεί αυτές τις οργανώσεις. ''Ξέρουμε ότι υπάρχουν ομάδες μέσα στο Ιράκ που υποστηρίζονται από το Ιράν. Γνωρίζουμε ότι ορισμένες οργανώσεις προέρχονται πιθανότατα από τη Συρία, τουλάχιστον έτσι είχε γίνει στο παρελθόν. Τα σύνορα και από τις δύο πλευρές είναι διάτρητα'' τόνισε.

    Για το ζήτημα των όπλων μαζικής καταστροφής, ο Μάγερς υποστήριξε ότι το ερώτημα δεν είναι εάν το Ιράκ διέθετε χημικά ή βιολογικά όπλα. ''Προφανώς είχαν τη δυνατότητα (να τα παράγουν). Πιστεύω ότι πρέπει απλώς να κάνουμε υπομονή. Θα χρειαστεί χρόνος. Βρισκόμαστε εκεί εδώ και 90 ημέρες'' πρόσθεσε.

    ''Επέζησε ο πατέρας μου'' λέει η πρωτότοκη κόρη του Σαντάμ

    Ο Σαντάμ Χουσεΐν είναι ζωντανός ''ξέρω ότι επέζησε του πολέμου'', δήλωσε η πρωτότοκη κόρη του πρώην δικτάτορα, Ραγκάντ 36 ετών, σε συνέντευξή της στη βρετανική εφημερίδα Sunday Times. ''Η τελευταία φορά που μίλησα στον πατέρα μου ήταν πέντε μέρες πριν τον πόλεμο. Είχε υψηλό ηθικό, ξέρω ότι επέζησε του πολέμου''.

    Η Ραγκντάντ που βεβαιώνει ότι εξακολουθεί να ζει στο Ιράκ με τα τέσσερα παιδιά της, και την αδελφή της Ράνα με τα τρία παιδιά της, λέει ότι εγκατέλειψε τη Βαγδάτη στις 9 Απριλίου, όταν η πόλη έπεσε στα χέρια των Αμερικανών.

    ''Από τη στιγμή που η Βαγδάτη έπεσε, η οικογένεια διαλύθηκε. Δεν έχω πια επαφή με κανέναν, αλλά πιστεύω ότι είναι ζωντανοί''. Αν και αρνείται ότι έχει την πρόθεση να ζητήσει πολιτικό άσυλο στη Βρετανία, όπως γράφουν ορισμένες βρετανικές εφημερίδες, παραδέχεται ότι ''δεν μπορεί πια να ζήσει στη χώρα της''. Σύμφωνα με τη Sunday Times διαπραγματεύεται την αναχώρησή της για τα Εμιράτα.

    Για τη δολοφονία του συζύγου της καθώς και του συζύγου της Ράνα, μετά την επιστροφή τους από την Ιορδανία, όπου είχαν αυτομολήσει το 1995, η Ραγκντάντ περιορίστηκε να πει για τον Σαντάμ που πιστεύεται ότι είναι πίσω από τις δολοφονίες : ''Είναι πατέρας μου και είμαι κόρη του. Ήταν καλός πατέρας και παππούς''

    [14] Νέα αμερικανική επιχείρηση εναντίον οπαδών του Μπάαθ

    15/6/2003 12:49:00 μμ

    Μία νέα επιχείρηση, με την κωδική ονομασία ''Σκορπιός της Ερήμου'' εξαπέλυσαν από το Σάββατο το βράδυ οι αμερικανικές δυνάμεις στο βόρειο Ιράκ, εναντίον των πιστών του ανατραπέντος καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος των συμμαχικών στρατευμάτων. ''Η επιχείρηση ''Σκορπιός της Ερήμου'' ξεκίνησε την περασμένη νύχτα και συνεχίζεται'', τόνισε ο λοχίας Μπράιαν Τόμας, προσθέτοντας πως ''κυρίως εξελίσσεται στα βόρεια και στα βορειοδυτικά του Ιράκ'', αρνούμενος όμως να διευκρινίσει σε ποιους τομείς.

    Υπάρχουν ''κρατούμενοι''

    Η επιχείρηση, τόνισε ο εκπρόσωπος, ''έχει στόχο εκείνους που επιτίθενται σε αμερικανούς στρατιώτες. Ορισμένοι ανήκουν στο κόμμα Μπάαθ, άλλοι αντιτίθενται απλώς στις ειρηνευτικές προσπάθειες''.

    Η επιχείρηση ήδη έχει οδηγήσει σε συλλήψεις. "Έχουμε κρατουμένους, αλλά μέχρι στιγμής δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε αριθμό', τόνισε ο ίδιος εκπρόσωπος, προσθέτοντας πως μέχρι στιγμής ο αμερικανικός στρατός δεν έχει απώλειες.

    [15] Μπάσκετ Α1: ΠΑΟ-ΑΕΚ στην πάλη για τον τίτλο

    15/6/2003 4:54:00 μμ

    Η αναμέτρηση για τον τίτλο του πρωταθλητή στο μπάσκετ αρχίζει απόψε στα Πατήσια. Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται την ΑΕΚ στον πρώτο αγώνα της σειράς των τελικών, που θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών λόγω τιμωρίας της έδρας του τριφυλλιού. Ο πρώτος τελικός θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών, αφού οι "πράσινοι" εκτίουν την δεύτερη και τελευταία αγωνιστική της τιμωρίας τους από τα επεισόδια στον πρώτο ημιτελικό με το Περιστέρι. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο ομάδες έχουν κατακτήσει τα πέντε τελευταία πρωταθλήματα (τέσσερα το "τριφύλλι" και ένα η Ενωση), χωρίς όμως να έχουν συναντηθεί ποτέ σε τελικό. Τον τίτλο θα κατακτήσει η ομάδα που θα συμπληρώσει τρεις νίκες.

    [16] Στίβος: Δύο ρεκόρ και αρκετές πολύ καλές επιδόσεις

    15/6/2003 4:20:00 μμ

    Δύο πανελλήνια ρεκόρ και αρκετές πολύ καλές επιδόσεις σημειώθηκαν το Σάββατο, πρώτη ημέρα του πανελληνίου πρωταθλήματος ανδρών (89ο) και γυναικών (68ο) που διεξάγεται στα Τρίκαλα. Η Ειρήνη Τερζόγλου του ''Αλέξανδρου ΑΣ Ξηροκρήνης'' έγινε η πρώτη Ελληνίδα σφαιροβόλος που ξεπερνά τα 19.00μ στον ανοικτό στίβο. Η Τερζόγλου με βολή 19.10 μ στον τελικό του πανελληνίου πρωταθλήματος στα Τρίκαλα πέτυχε νέο ρεκόρ και παράλληλα κέρδισε τον αγώνα. Το προηγούμενο κατείχε η Καλλιόπη Ουζούνη του Πανελληνίου με 18.63μ από τις 28/9/2000 στο Σίδνεϊ. Στο επί κοντώ ανδρών νικητής αναδείχθηκε ο Σταύρος Κουρουπάκης, όμως είδε το δικό του πανελλήνιο ρεκόρ παίδων (5.11μ από 26/7/2000 στα Χανιά) να το συντρίβει ο 17χρονος άλτης του Πανελληνίου Κώστας Φιλιππίδης, πρώτα με 5.12μ και στη συνέχεια με 5.22μ.

    Στα 100μ ανδρών νικητής αναδείχθηκε ο Αρης Γκαβέλας, χάρη και στο τράβηγμα που υπέστη στα τελευταία μέτρα της κούρσας ο Χριστόφορος Χοϊδης, ενώ στις γυναίκες πρώτευσε η αειθαλής Μαρίνα Βασαρμίδου.

    Στα υψηλά εμπόδια των γυναικών η Χριστιάνα Ταμπάκη σημείωσε 13.10 κερδίζοντας για 8η φορά στην καριέρα της σε πανελλήνιο πρωτάθλημα, ενώ στους άνδρες ο Δημήτρης Πιέτρης νίκησε άνετα με 13.96μ.

    Στα 400μ των ανδρών ο Στέλιος Δημότσιος με 45.70 σημείωσε την τρίτη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στην Ελλάδα, ενώ στα 400μ των γυναικών η χρύσα Γκουντενούδη με 52.77 σημείωσε την καλύτερη φετινή επίδοση στη χώρα μας.

    Ο Χρήστος Μελέτογλου στο τριπλούν ήταν ο νικητής με 16.92μ, επίδοση που είναι η καλύτερη φετινή στη χώρα μας και η τέταρτη στην Ευρώπη.

    Τέλος στη σφυροβολία γυναικών η Αλεξάνδρα Παπαγεωργίου με 66.32μ, έφθασε μόλις 17 εκατοστά μακριά από το Πανελλήνιο ρεκόρ που είναι 66.49μ, ενώ στα 5.000μ ο Νότης Παούλιας θύμισε τον παλιό καλό πρωταθλητή της ΑΕΚ όπου μετά από εξαιρετική εμφάνιση αναδείχθηκε νικητής με 13.45.64.

    Στη βαθμολογία, μετά τα αγωνίσματα της πρώτης ημέρας, προηγείται ο Πανελλήνιος στους άνδρες με 206,5β και ακολουθούν Ολυμπιακός με 122, ΑΕΚ με 65, ΓΣ Κηφισιάς με 48,5, Εθνικός ΓΣ με 39 και Παναθηναϊκός με 37.5.

    Στις γυναίκες προηγείται επίσης ο Πανελλήνιος με 231β, έναντι 52 της ΓΕ Πτολεμαϊδας, 46 του Ολυμπιακού, 43 τους ΜΕΑΣ Τρίτων Θεσσαλονίκης, 41 του ΑΣΕ Δούκα και 35 του ΓΣ Εδεσσσας.

    [17] Στη Γαλλία με αισιοδοξία η εθνική ομάδα βόλεϊ

    15/6/2003 4:51:00 μμ

    Η εθνική μας ομάδα βόλεϊ των ανδρών βρίσκεται στη Ντιζόν, όπου σήμερα Κυριακή θα δώσει τον δεύτερο αγώνα της με την Γαλλία, για το Παγκόσμιο Λιγκ, στις 19.00 (ώρα Ελλάδας). Οι διεθνείς μας, Στέλιος Προσαλίκας, ο Μιχάλης Τριανταφυλλίδης και ο Δημήτρης Ανδρεόπουλος, που βρίσκονται σε πολύ καλή αγωνιστική και ψυχολογική κατάσταση, περίμεναν με τα τηλέφωνα ανοιχτά το αποτέλεσμα από το πρώτο ματς των Τσέχων στην Ιαπωνία. Μόλις έμαθαν τη νίκη των Τσέχων, επισήμαναν πως για να είναι σίγουρη η Εθνική θα χρειαστεί μία νίκη και στην Τσεχία, ανεξάρτητα ίσως με το τι θα κάνει σήμερα. Η πρόκριση στις οκτώ κορυφαίες ομάδες του Γουόρλντ Λιγκ είναι πιο κοντά από ποτέ. Το παιχνίδι μπορείτε να το δείτε μαγνητοσκοπημένο από την ΕΤ-1 τα μεσάνυχτα.

    [18] Μπάσκετ Α1: Επικράτηση Ολυμπιακού επί του Περιστερίου

    15/6/2003 4:49:00 μμ

    Ο Ολυμπιακός ήταν ο νικητής στο πρώτο παιχνίδι της σειράς του μικρού τελικού στην Α1 μπάσκετ, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο. Οι "ερυθρόλευκοι" επικράτησαν δύσκολα στο κλειστό του Κορυδαλλού 84-80 του Περιστερίου και πέτυχαν την πρώτη από τις τρεις νίκες που απαιτούνται για την κατάληψη της τρίτης θέσης. Το δεύτερο ματς είναι προγραμματισμένο για την Τρίτη, στο κλειστό "Ανδρέας Παπανδρέου".

    Τα δεκάλεπτα: 18-22, 42-43, 57-65, 84-80.

    Το Περιστέρι δεν φάνηκε να επηρεάζεται από την αιφνίδια φυγή του Αντρέ Χάτσον (όπως άλλωστε δεν είχε επηρεαστεί και από την... κοπάνα του Λάρι Στιούαρτ πριν τον πρώτο ημιτελικό με τον Παναθηναϊκό). Οι παίκτες του Αργύρη Πεδουλάκη ξεκίνησαν με 3/3 τρίποντα (δύο ο Στιούαρτ και ένα ο Πελεκάνος) και προηγήθηκαν 14-4 στο 4΄.

    Οι γηπεδούχοι αντέδρασαν, βελτίωσαν κάπως την άμυνά τους και, με κορυφαίο το Νίκο Μπουντούρη, ισοφάρισαν 22-22 στο 12΄.

    Ομως οι "κυανοκίτρινοι" δεν κατέθεσαν τα όπλα και διατήρησαν το προβάδισμα ως τη λήξη του ημιχρόνου (με μοναδική εξαίρεση το 40-38 με γκολ-φαουλ του Μάρκοβιτς στο 18΄30΄΄), αφού Στιούαρτ και Πελεκάνος είχαν τις λύσεις απέναντι στην "ερυθρόλευκη" άμυνα.

    Παρά την άνοδο του (πολύ άστοχου στο πρώτο μέρος) Μίλαν Τόμιτς, αλλά και του ΝτεΜάρκο Τζόνσον, το Περιστέρι διατήρησε τον έλεγχο του αγώνα, εκμεταλλευόμενο την αμυντική χαλαρότητα του Ολυμπιακού.

    Στιούαρτ και Πελεκάνος συνέχισαν να κάνουν... πάρτι κι όταν ο αρχηγός των "ερυθρολεύκων" φορτώθηκε με τέταρτο φάουλ, οι φιλοξενούμενοι δεν έχασαν την ευκαιρία να ξεφύγουν εκ νέου (64-55 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη της τρίτης περιόδου).

    Η επιστροφή του Τόμιτς και η αμυντική βελτίωση των γηπεδούχων έφερε ξανά το ματς στα ίσα (71-71 στο 36΄) και το ματς κρεμόταν πλέον σε μία κλωστή.

    Παρά την αποβολή των Μάρκοβιτς και Τζόνσον με πέντε φάουλ, οι Πειραιώτες κατάφεραν τελικά να φτάσουν στη νίκη με 84-80, χάρη και στο άγχος των φιλοξενούμενων, που έχασαν καθοριστικές βολές στο τέλος (κυρίως ο Πελεκάνος).

    Διαιτητές: Βορεάδης, Σχινάς

    Οι συνθέσεις:

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Μπουντούρης 15 (3), Χαρίσης 2, Μάρκοβιτς 12 (1), Γιαννουζάκος 7 (1), Μαντζάνας 5 (1), Τόμιτς 19 (3), Τζικάνοβιτς, Μοράλες 2, Τζόνσον 21, Ντε Μιγκέλ 1

    ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ: Κούρτοβιτς 12, Παπαμακάριος 12, Ραντοβάνοβιτς, Πελεκάνος 21 (2), Στιούαρτ 26 (3), Γιοβανόφσκι 8 (1), Γλυνιαδάκης, Θέος 1

    [19] Μπιτς βόλεϊ-Οπεν Ρόδου: Εκτός ημιτελικών τα ελληνικά ζευγάρια

    15/6/2003 4:38:00 μμ

    Οι Βάσω Καραντάσιου-Έφη Σφυρή και Βίκυ Αρβανίτη-Θάλεια Κουτρουμανίδου μπορεί να μην κατάφεραν τελικά να πάρουν το εισιτήριο για τα ημιτελικά του τουρνουά Οπεν της Ρόδου, όμως έγραψαν ιστορία μπροστά σε 3.500 θεατές. Δύο ελληνικά ζευγάρια φιγουράρουν στην πέμπτη θέση της πρεμιέρας του ''World Tour Swatch 2003'' και κάνουν το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα. Οι Καραντάσιου-Σφυρή πάλεψαν, αλλά ηττήθηκαν από το Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης Γουόλς/Μέι (ΗΠΑ) με 2-1 (21-10, 18-21, 15-9), ενώ οι Αρβανίτη-Κουτρουμανίδου έχασαν από τις έμπειρες Ανα Πάουλα-Σάντρα Πίρες (Βραζιλία) με 2-0 (21-9, 21-18). Το βράδυ της Κυριακής, η ΕΤ1 θα μεταδώσει στις 21.00 τον ημιτελικό και στις 22.00 τον τελικό της διοργάνωσης.

    "Ρισκάραμε στο πρώτο σετ, αλλά αυτό δεν μας βγήκε σε καλό, γιατί το χάσαμε εύκολα. Στο δεύτερο βελτιωθήκαμε καταφέραμε να ισοφαρίσουμε το παιχνίδι. Χάσαμε στο τάι μπρεικ από την καλύτερη ομάδα του κόσμου. Συνεχίζουμε" τόνισε, η Εφη Σφυρή, ενώ η Βάσω Καραντάσιου συμπλήρωσε: ''Στόχος μας ήταν να μπούμε στις ''16'' και το καταφέραμε. Δεν είναι εύκολο κάθε χρόνο να κατακτάς ένα μετάλλιο σε ένα παγκόσμιο τουρνουά. Ευχαριστούμε τον κόσμο για την συμπαράστασή του και ελπίζουμε σε καλύτερη συνέχεια''.

    Παράλληλα, η Βίκυ Αρβανίτη, μέλος της ομάδας-έκπληξης του τουρνουά ανέφερε: ''Μπήκαμε πολύ αγχωμένες στο παιχνίδι χωρίς λόγο και έτσι χάθηκε εύκολα το πρώτο σετ. Στο δεύτερο βελτιωθήκαμε και κοντράραμε μία από τις καλύτερες ομάδες στον κόσμο. Το όνειρο για εμάς τελειώσε στη Ρόδο και ελπίζουμε στα επόμενα σιρκουϊ σε ανάλογες εμφανίσεις, που θα ανεβάσουν τη θέση μας στην παγκόσμια κατάταξη''.

    Τα αποτελέσματα των προημιτελικών:

    Γουόλς/Μέι (ΗΠΑ)-Σφυρή/Καραντάσιου 2-1 (21-10, 18-21, 15-9)

    Ανα Πάουλα/Σάντρα Πίρες (Βραζιλία)-Αρβανίτη/Κουτρουμανίδου 2-0 (21-9, 21-18)

    Μόνικα/Μπάρος (Βραζιλία)-Αντριάνα Μπεχάρ Σέλντα (Βραζιλία) 1-2 (21-18, 15-21, 9-15)

    Περάθα/Γκρασέτ (Κούβα)-Γουάνγκ/Ζι (Κίνα)

    [20] Χάντμπολ-Ευρωπαϊκό ανδρών: Ελλάς-Γαλλία 17-27

    15/6/2003 6:20:00 μμ

    "Λίγη" φάνηκε η εθνική χάντμπολ των ανδρών απέναντι στην πανίσχυρη Γαλλία, στον πρώτο αγώνα των πλέι-οφ του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα γνώρισε την ήττα με 27-17 (ημίχρονο 11-4) στο κλειστό του Κιλκίς απέναντι στους "τρικολόρ" που δικαίωσαν τη φήμη τους και απέδειξαν ότι είναι μία από τις καλύτερες ομάδες στον κόσμο. Ο επαναληπτικός, που αποκτά πλέον διαδικαστικό χαρακτήρα, θα γίνει την Τετάρτη στη Μασσαλία.

    Οι παίκτες του Ουλφ Σέφερτ μπήκαν στο παιχνίδι με εμφανές άγχος και δεν κατάφεραν σε κανένα σημείο να κοντράρουν τους "τρικολόρ". Η γαλλική άμυνα θύμιζε... μπετόν και η ελληνική ομάδα δεν είχε το αντίδοτο. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλο το πρώτο ημίχρονο η εθνική αναλώθηκε σε μακρινά σουτ που δεν δημιουργούσαν κανένα πρόβλημα στον τερματοφύλακα Ομεϊέρ.

    Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα σκόραρε για πρώτη φορά στο 8΄ με τον Βόγλη στον αιφνιδιασμό, ενώ το πρώτο γκολ "στα ίσα" ήρθε από τον Μπαλωμένο στα μέσα του πρώτου μέρους. Ετσι οι φιλοξενούμενοι, παρότι ξεκίνησαν χωρίς το μεγάλο τους αστέρι, τον Τζάκσον Ρίτσαρντσον (προέρχεται από τραυματισμό), πήραν από την αρχή σημαντικό προβάδισμα στο σκορ και φτάνοντας ακόμα και στο +8 (11-3) λίγο πριν τη λήξη του ημιχρόνου.

    Ηταν προφανές ότι δεν υπήρχαν περιθώρια (ούτε και δυνατότητες) να αλλάξει κάτι στο δεύτερο μέρος. Η Γαλλία, χωρίς να φορτσάρει ιδιαίτερα, διατήρησε ένα άνετο προβάδισμα, προσφέροντας παράλληλα σε κάποιες στιγμές σπουδαίο θέαμα, χάρη στο οποίο κέρδισε το χειροκρότημα των φιλάθλων που γέμισαν το γήπεδο.

    Από την πλευρά της, η ελληνική ομάδα, απαλλαγμένη από το άγχος του αποτελέσματος, βελτιώθηκε κάπως, κυρίως επιθετικά και έτσι δεν επέτρεψε στους "τρικολόρ" να φτάσουν σε ένα μεγάλο σκορ. Το τελικό 27-17 ήρθε χωρίς άγχος για την ομάδα του Κλοντ Ονεστά, που φυσικά εξασφάλισε εισιτήριο για τα τελικά του ευρωπαϊκού πρωτθλήματος, που θα γίνουν τον Ιανουάριο του 2004 στη Σλοβενία.

    Δεκάλεπτα: 1-4, 3-8, 4-11, 9-17, 13-22, 17-27 Διαιτητές: Γιακούλαβ-Λιουντόγισα (Ουκρανία)

    Οι συνθέσεις:

    ΕΛΛΑΔΑ (Ουλφ Σέφερτ): Τσιλιμπάρης, Σανίκης, Κοτελίδας, Βόγλης 2, Νταρλαγιάννης, Σουγγάρας 1, Μπαλωμένος 3, Κοκολοδημητράκης, Γραμματικός, Καφάτος, Ζαραβίνας, Χαλκίδης 3, Βασιλάκης 7, Καρυπίδης 1

    ΓΑΛΛΙΑ (Κλοντ Ονεστά): Πλοκίν, Γκιλμπέρ 3, Ντινάρ, Μπουρντέ 1, Γκιλ 6, Κερβαντέκ 4, Ανκετίλ 6, Γκιγκού 1, Γκιρό, Καραμπατίκ 2, Κεμπέ 1, Ομεϊέρ, Ρίτσαρντσον 1, Αμπατί 2.

    [21] Τένις-Τουρνουά Μπέρμιγχαμ: Εκτός τελικού η Δανιηλίδου

    15/6/2003 4:59:00 μμ

    Μια μεγάλη ευκαιρία να κατακτήσει το τρίτο επαγγελματικό τουρνουά της καριέρας της έχασε η Λένα Δανιηλίδου. Η Ελληνίδα τενίστρια ηττήθηκε στον ημιτελικό του διεθνούς τουρνουά του Μπέρμιγχαμ από τη Βουγλάρα Μαγκνταλένα Μαλέεβα (Νο13 στην παγκόσμια κατάταξη) με 2-1 σετ. Η 21χρονη πρωταθλήτρια μας, Νο2 στο ταμπλό, έχασε το πρώτο σετ από την έμπειρη αντίπαλο της με 6-3, όμως στη συνέχεια έδειξε την αξία της. Κέρδισε μετά από μεγάλη μάχη το δεύτερο σετ με 7-5 και στο τρίτο προηγήθηκε με 3-0. Εκεί όμως έπαθε... μπλακ-άουτ και η Μαλέεβα δεν συγχώρησε τα λάθη της, κερδίζοντας το τελευταίο σετ με 6-4 και εξασφαλίζοντας την πρόκριση στον τελικό.

    [22] Πόλο γυναικών: Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ιταλία

    15/6/2003 4:15:00 μμ

    Πρωταθλήτρια Ευρώπης στο πόλο γυναικών είναι και πάλι, μετά από τέσσερα χρόνια η Ιταλία, που νίκησε με 6-5 την Ουγγαρία σ΄ έναν συγκλονιστικό τελικό το Σάββατο στη Λιουμπλιάνα. Τα επτάλεπτα: 1-2, 0-0, 1-0, 4-3. Απόψε στις επτά στο Κράνι, η ομάδα της Σερβίας - Μαυροβουνίου και η Κροατία θα διεκδικήσουν το ευρωπαϊκό στέμμα στους άνδρες. Στις πέντε αρχίζει ο μικρός τελικός του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Και τους δύο αγώνες μπορείτε να δείτε απευθείας από την ΕΤ-1.

    Τα γκολ της Ιταλίας πέτυχαν οι Γκρέγκο 2, Μικέλι, Μουσουμέκι, Ντι Μάριο, Τζάνγκι, ενώ για την Ουγγαρία σκόραραν οι Βαλκάι 2, Πέλε, Σρένκο και Πρίματς.

    Καλύτερη παίκτρια της διοργάνωσης αναδείχθηκε η Ιταλίδα Τζούζι Μαλάτο, καλύτερη γκολκίπερ η Ουγγαρέζα Ιλντιγκο Σος, ενώ πρώτη σκόρερ η Ολλανδέζα Ντανιέλε Ντε Μπρούϊν με 15 γκολ.

    [23] Παγκόσμιο ρεκόρ στα 200μ. πρόσθιο

    15/6/2003 4:13:00 μμ

    Ο Ντιμίτρι Κομορνίκοφ είναι από το Σάββατο ο νέος κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ στα 200μ. πρόσθιο. Ο Ρώσος κολυμβητής, που πριν από τέσσερις μέρες στο Μονακό είχε κάνει ρεκόρ Ευρώπης με 2:10.39, πέτυχε επίδοση 2:09.52 στο μίτινγκ "Μάρε Νόστρουμ" που διεξάγεται στη Βαρκελόνη και κατέρριψε το ρεκόρ που κατείχε ο Ιάπωνας Κοσούκε Κιταγίμα από πέρυσι (2 Οκτωβρίου, στη Μπουσάν της Νότιας Κορέας) με 2:09.97.

    [24] Συνέδριο για τη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση

    15/6/2003 6:57:00 μμ

    Στις 20-22 Ιουνίου το Κέντρο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης ΚΕ.Δ.ΕΚ. διοργανώνει το 6ο Διεθνές Συνέδριο με θέμα "Διαπολιτισμική εκπαίδευση - Ελληνικά ως δεύτερη ή ξένη γλώσσα", στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, με χορηγό επικοινωνίας την ΕΡΤ ΑΕ και συγκεκριμένα την ΕΡΑ 5 και το ΡΑΔΙΟ ΦΙΛΙΑ. Kύριος στόχος του Συνεδρίου είναι η ουσιαστική προσέγγιση θεμάτων της Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας ως δεύτερης ή ξένης, και κατ' επέκταση η διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού πέρα από τα όρια του ελλαδικού χώρου.

    Το Συνέδριο απευθύνεται σε πανεπιστημιακούς, φοιτητές, στελέχη εκπαίδευσης, εκπαιδευτικούς α'/θμιας και β'/θμιας εκπαίδευσης από την Ελλάδα και το εξωτερικό και ερευνητές και σε όλους όσους έρχονται σε άμεση ή έμμεση επαφή με το πρόβλημα της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας σε παλιννοστούντες, ομογενείς, αλλοδαπούς και μειονότητες. Έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή καθηγητές από τα Πανεπιστήμια της Ευρώπης, των ΗΠΑ, των Βαλκανίων, και των Δημοκρατιών της πρώην Σ.Ε. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία ο αριθμός των εισηγητών ανέρχεται στους 250 και των συμμετεχόντων στους 300.

    Οι θεματικές ενότητες του Συνεδρίου είναι οι εξής:

    1. Διαπολιτισμική Εκπαίδευση

    2. Η ελληνόφωνη εκπαίδευση στο εξωτερικό

    3. Η διδασκαλία της ελληνικής σε αλλοδαπούς και παλιννοστούντες μαθητές στην Ελλάδα.

    4. Διδακτική της ελληνικής ως δεύτερης ή ξένης γλώσσας

    5. Διεθνή και ελληνικά μεταναστευτικά ρεύματα

    6. Ηλεκτρονική τεχνολογία και διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης ή ξένης γλώσσας

    7. Παγκοσμιοποίηση: το μέλλον της ελληνικής γλώσσας - Γλωσσική πολιτική της Ελλάδας και προοπτικές

    Λεπτομέρειες-Πληροφορίες: http://www.kedek.gr/

    [25] Οι γονείς ευθύνονται για το πάχος των παιδιών

    15/6/2003 6:59:00 μμ

    Οταν λέμε παχύσαρκα παιδιά το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι στρουμπουλά πιτσιρίκια με σχολικές φόρμες να συνωστίζονται μπροστά στην καντίνα του σχολείου για να αγοράσουν ανθρακούχα αναψυκτικά και παχυντικές τροφές. Μια μελέτη όμως απο την Αυστραλία έρχεται να ανατρέψει την υπάρχουσα θεωρία. Απο τη μελέτη προκύπτει ότι ένα στα πέντε παιδιά είναι υπέρβαρο πριν καν αρχίσει το σχολείο. Η μελέτη που διεξήχθη απο το υπουργείο Υγείας της Νότιας Αυστραλίας, αφορούσε 14.000 παιδιά ηλικίας 4 και 5 χρόνων και διήρκεσε επτά χρόνια. Απο τη μελέτη πρόεκυψε ότι το 19% των αγοριών και το 22% των κοριτσιών αυτής της ηλικίας είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Οι ερευνητές επιρρίπτουν τις ευθύνες στους γονείς και όχι στα παιδιά.

    ''Σίγουρα δεν περιμέναμε να προκύψουν τέτοια συμπεράσματα'', δήλωσε ο Ντέιβιντ Ενγκελχαρτ, που ήταν επικεφαλής της ομάδας μελέτης και πρόσθεσε ''Κανείς δεν είχε αντιληφθεί ότι αυτό αποτελεί πρόβλημα για 4χρονα και 5χρονα παιδιά''.

    Τα νήπια αυτής της ηλικίας δεν αποφασίζουν εκείνα τί θα φάνε αλλά οι γονείς τους. Δεν πρόκειται απλά για πρόβλημα αισθητικής. Ασθένειες των ενηλίκων όπως διαβήτης, υπέρταση, αρθρίτιδα και υψηλή χοληστερίνη παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση στα παιδιά σχολικής ηλικίας.

    Ο Κέριν Φελπς, πρώην πρόεδρος της Ιατρικής Ενωσης Αυστραλίας είχε δήλωσει πρόσφατα σε συνέδριο στο Σίδνεϊ για την παιδική παχυσαρκία ότι οι μόνοι υπεύθυνοι είναι οι γονείς.

    "Είναι γελοίο το επιχείρημα ότι τα παιδιά πιέζουν τους γονείς να τους αγοράσουν τροφές που τους κάνουν κακό. Οι γονείς είναι εκείνοι που ρυθμίζουν τα οικονομικά της οικογένειας, εκείνοι ψωνίζουν, οι γονείς ελέγχουν πόσα χρήματα θα διαθέσουν και που'', κατέληξε ο δόκτωρ Φελπς.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 15 June 2003 - 16:56:00 UTC