Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-06-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παραιτήθηκαν Μανίκας, Νεονάκης
  • [02] Και νέος σεισμός στα Ψαχνά
  • [03] Τηλεδιάσκεψη για τη σύνοδο Ε.Ε-ΗΠΑ
  • [04] Αποχώρησε για λόγους υγείας ο εφέτης Χ. Παπαηλιού
  • [05] Eπίθεση ένοπλων αυτονομιστών στο Γκρόζνι - 3 νεκροί
  • [06] Νεκρή 7χρονη Ισραηλινή από πυρά Παλαιστινίων
  • [07] Μιανμάρ: Ελεύθερη θέλει την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης ο Πάουελ
  • [08] Επαφές Τούρκου Υφυπουργού Εξωτερικών στην Ουάσινγκτον
  • [09] Ιορδανία: Συντριπτική νίκη των προσκείμενων στη μοναρχική εξουσία
  • [10] ΗΠΑ: Εκλάπη πίνακας του Νταλί σε φυλακές
  • [11] Αμερικανικά πυρά εναντίον διαδηλωτών στη Βαγδάτη
  • [12] Τζεφ Χουν: Στο Ιράκ βρίσκεται ο Σαντάμ
  • [13] Απελευθέρωση Ιρακινών κρατουμένων
  • [14] Μπέκαμ: ''Αν έλεγα όχι, θα το μετάνοιωνα''
  • [15] Βόλεϊ: Χωρίς Γκιούρδα - Χατζηαντωνίου η Εθνική στην Τσεχία
  • [16] Οι ακριβότερες μεταγραφές στην ιστορία του ποδοσφαίρου
  • [17] Έκθεση Ζωγραφικής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες
  • [18] Κοντά στο τέλος ο φονικός ιός SARS
  • [19] Εμβόλιο στη θέση του ''Τεστ Παπ''
  • [20] ΗΠΑ: Υπέρ της κλωνοποίησης για θεραπεία, μεγάλος ιατρικός σύλλογος
  • [21] Καναδάς: Νομοσχέδιο για ομοφυλόφιλα ζευγάρια
  • [22] Διάψευση περί δεσμού πρίγκηπα Ουίλιαμ - Τζέσικα Κράιγκ
  • [23] Προσφέρει έκπτωση χωρίς να είναι μειωμένες οι... υπηρεσίες!
  • [24] Πάντρεψαν τα γαϊδούρια μήπως και... βρέξει

    [01] Παραιτήθηκαν Μανίκας, Νεονάκης

    18/6/2003 11:30:00 πμ

    Υπέβαλαν προφορικά τις παραιτήσεις τους στον πρωθυπουργό, ο Στέφανος Μανίκας από υπουργός Επικρατείας και ο Μιχάλης Νεονάκης από μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, μετά τα όσα διαδραματίστηκαν το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή. Οι δύο άντρες διατηρούν τη βουλευτική τους ιδιότητα.

    [02] Και νέος σεισμός στα Ψαχνά

    18/6/2003 10:36:00 πμ

    Σεισμική δόνηση 4.9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε λίγο πριν τις 8.30 σε απόσταση 70 χλμ βόρεια της Αθήνας, με επίκεντρο τα Ψαχνά Εύβοιας. Από το σεισμό προκλήθηκε ανησυχία στους κατοίκους, ρωγμές σε κατοικίες και καταρρεύσεις παλαιών ακατοίκητων κτιρίων. Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι ως προς την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας από την περιοχή των Ψαχνών της Εύβοιας. ''Η περιοχή είναι σε διέγερση. Παρακολουθούμε το φαινόμενο'', δήλωσε στο ΑΠΕ ο καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Μακρόπουλος. Μηχανικούς στα Ψαχνά στέλνουν ΥΠΕΧΩΔΕ και ΟΑΣΠ, για να ελέγξουν τα κτίρια. Επίσης, ο ΟΑΣΠ θα εγκαταστήσει φορητό σεισμογράφο για να γίνεται καταμέτρηση της σεισμικής δραστηριότητος.

    ''Αυτή τη στιγμή δε μπορούμε να πούμε τίποτα περισσότερο. Πρέπει, όμως, να επισημάνουμε ότι ο ίδιος εστιακός χώρος είχε δώσει άλλους δύο σεισμούς, μεγέθους περίπου 4,7 ρίχτερ την Παρασκευή το πρωί, ενώ ο σημερινός ήταν λίγο μεγαλύτερος'', συμπλήρωσε ο κ. Μακρόπουλος και διευκρίνισε ότι ''στατιστικά και ιστορικά η περιοχή αυτή δεν έχει δώσει μεγαλύτερο σεισμό''.

    Πηγές: ΑΠΕ - ΝΕΤ 105,8

    [03] Τηλεδιάσκεψη για τη σύνοδο Ε.Ε-ΗΠΑ

    18/6/2003 8:32:00 πμ

    Η προσεχής σύνοδος μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Ηνωμένων Πολιτειών, στις 25 Ιουνίου στην Ουάσινγκτον, θα επιτρέψει την ανάπτυξη μιας ''συνέργιας'' μεταξύ των δύο δυνάμεων σε πολλούς τομείς, μετά την κρίση του Ιράκ, υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης μεταξύ Αθηνών, Βρυξελλών και Ουάσινγκτον. Στους τομείς συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών που ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών περιλαμβάνονται τα όπλα μαζικής καταστροφής, η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, το περιβάλλον, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η προάσπιση της δημοκρατίας στον κόσμο.

    Δηλώσεις Παπανδρέου - Πάτεν

    Την εκτίμηση ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και το Κυπριακό θα είναι μεταξύ των θεμάτων, αν και όχι ψηλά στην ατζέντα, που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής ΗΠΑ-ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον την ερχόμενη Τετάρτη, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης μεταξύ Ουάσιγκτον, Αθήνας και Βρυξελλών.

    Αμερικανοί και Ευρωπαίοι δημοσιογράφοι από την Ουάσιγκτον έθεταν ταυτόχρονα ερωτήσεις στον ευρισκόμενο στην Αθήνα επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, και στους επιτρόπους Εξωτερικών Υποθέσεων Κρις Πάτεν και Εμπορίου Πασκάλ Λαμί οι οποίοι βρίσκονταν στις Βρυξέλλες.

    Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε την πρόσφατα επαναληφθείσα δέσμευση των ΗΠΑ για λύση του Κυπριακού επισημαίνοντας ότι με την ελεύθερη διακίνηση οι ίδιες οι κοινότητες στο νησί απέδειξαν ότι καταρρέρει η πράσινη γραμμή.

    Επίσης, έδωσε έμφαση στη συνάντηση με τους ηγέτες των βαλκανικών κρατών που θα ακολουθήσει μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, λέγοντας ότι οι χώρες αυτές γίνονται όλο και περισσότερο μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας.

    Επέμεινε, πάντως, ότι επιβάλλεται να συνεχισθούν το ενδιαφέρον και η παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή, ενώ ερωτηθείς σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από το μέλλον του Κοσυφοπεδίου, δήλωσε ότι μετά από συζητήσεις σε χαμηλότερο επίπεδο θα ακολουθήσουν και οι αποφάσεις για το τελικό καθεστώς, σπεύδοντας πάντως να τονίσει ότι "δεν βρισκόμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο".

    Στην τηλεδιάσκεψη, που διήρκεσε μια ώρα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι με την υπογραφή της συμφωνίας νομικής αρωγής που περιλαμβάνει και το ζήτημα των εκδόσεων, δεν περιορίζονται αλλά, αντίθετα, ενισχύονται τα δικαιώματα των πολιτών και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην δέσμευση ότι δεν πρόκειται να υπάρξει έκδοση προς τις ΗΠΑ εάν ο καταδικασθείς κινδυνεύει να του επιβληθεί η θανατική ποινή.

    Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο κ. Πάτεν λέγοντας ότι και οι δυο πλευρές του Ατλαντικού επιθυμούν να συνεργασθούν για να καταπολεμήσουν την διεθνή τρομοκρατία και στο πλαίσιο αυτό ενέταξε και τη συμφωνία για τις εκδόσεις, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη στενή συνεργασία της "Γιουροπόλ" με το FBI και άλλες αμερικναικές αρχές ασφαλείας.

    Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι στη συνάντηση του Προέδρου Μπους με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, θα δοθεί έμφαση στην αποκατάσταση των ευρωατλαντικών σχέσεων, στην αποφυγή της εξάπλωσης όπλων μαζικής καταστροφής, κάτι που η ΕΕ προτιμά να γίνει μέσα από πολυμερή προσέγγιση, στην ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, ενώ θα συζητηθεί και η ανοικοδόμηση του Ιράκ.

    Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επικαλέσθηκε την εμπειρία ευρωπαϊκών κρατών, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, όπως φυσικά και τα κράτη του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας, για να υποστηρίξει ότι η ΕΕ μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμη στη διαδικασία μετάβασης του Ιράκ από τον ολοκληρωτισμό στη δημοκρατία.

    Η Ευρώπη, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, θέλει να αντιμετωπίζεται ως ισότιμος εταίρος από τις ΗΠΑ, και θα καταβάλλει πρόθυμα κάθε προσπάθεια για να το πετύχει.

    Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ετέθησαν και η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κούβα, την οποία καταδίκασε ο κ. Παπανδρέου, αλλά και ζητήματα εμπορικών συναλλαγών ανάμεσα στις δυο μεγαλύτερες οικονομικές δυνάμεις του κόσμου.

    Ο κ. Πάτεν σημείωσε ότι η καλή συνεργασία ΗΠΑ - ΕΕ είναι προς όφελος της ανθρωπότητας, ενώ στις επανειλημμένες παρεμβάσεις του για τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις ο κ. Λαμί επιχείρησε να σκιαγραφήσει ένα θετικό περιβάλλον, λέγοντας ότι παρά τα όποια προβλήματα και τις διαφορές, αυτό που έχει σημασία είναι να βλέπει κανείς "το δάσος και όχι μερικά δένδρα".

    [04] Αποχώρησε για λόγους υγείας ο εφέτης Χ. Παπαηλιού

    18/6/2003 10:09:00 πμ

    Αποχώρησε για λόγους υγείας από τη διαδικασία ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, ο αναπληρωτής εφέτης Χαράλαμπος Παπαηλιού. Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του δικαστηρίου αναφέρει ότι λόγω επιδείνωσης της κατάστασης της υγείας του αδυνατεί να παραστεί στις συνεδριάσεις. Την επιστολή ανέγνωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Μιχάλης Μαργαρίτης, ο οποίος εξέφρασε τη λύπη του για την αποχώρηση του κ. Παπαηλιού. Ο κ. Μαργαρίτης, όπως και ο εισαγγελέας της έδρας, Χρήστος Λάμπρου, ευχήθηκαν ταχεία ανάρρωση στον εφέτη. Η δίκη συνεχίζεται με ένα μέλος του δικαστηρίου λιγότερο, αφού ο κ. Παπαηλιού ήταν αναπληρωτής εφέτης και δεν απαιτείται η αντικατάστασή του.

    [05] Eπίθεση ένοπλων αυτονομιστών στο Γκρόζνι - 3 νεκροί

    18/6/2003 11:37:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Τρεις τσετσένοι αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια επίθεσης ενόπλων αυτονομιστών στο Γκρόζνι, μετέδωσε το πρακτορείο Ιτάρ Τας. Οι αυτονομιστές αντάρτες άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα και χειροβομβίδες εναντίον του περιπολικού όπου επέβαιναν οι τρεις αυτονομιστές με αποτέλεσμα το όχημα να τυλιχτεί στις φλόγες και να καεί, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο. Τουλάχιστον 18 κυβερνητικά οχήματα έχουν καταστραφεί από επιθέσεις τσετσένων αυτονομιστών ανταρτών στην Τσετσενία από τις αρχές του μήνα.

    [06] Νεκρή 7χρονη Ισραηλινή από πυρά Παλαιστινίων

    18/6/2003 9:08:00 πμ

    Μιά επτάχρονη Ισραηλινή έχασε τη ζωή της από τα πυρά παλαιστινίων ενόπλων που τραυμάτισαν την αδελφή της, τον αδελφό της και τον παππού τους, ανακοίνωσαν ισραηλινές νοσοκομειακές πηγές. Η επίθεση εκδηλώθηκε στο σταυροδρόμι Εϊλαλ, σε ισραηλινό έδαφος, κοντά στην πράσινη γραμμή που χωρίζει το Ισραήλ με τη Δυτική Όχθη. Η επτάχρονη Νόαμ Λέιμποβιτς ταξίδευε μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της οικογενείας της όταν έγινε η επίθεση. Ο ισραηλινός στρατός έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των δραστών και επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας στην παλαιστινιακή πόλη Καλκίλια που βρίσκεται κοντά στον τόπο της επίθεσης. Στο μεταξύ, ένοπλοι Παλαιστίνιοι εκτόξευσαν ρουκέτα τύπου Αλ Κασάμ εναντίον κοινότητας στο νότιο Ισραήλ, δίχως να υπάρξουν θύματα, ανακοίνωσαν στρατιωτικές πηγές. Η ρουκέτα εκτοξεύτηκε από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και προκάλεσε ζημιές σε ένα σπίτι, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

    Ισραηλινή στρατιωτική περίπολος ανακάλυψε και κατέστρεψε μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών υλών κοντά στη Ράφα, ανάμεσα στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και τα αιγυπτιακά σύνορα.

    Από την περιοχή αυτή είχε εκτοξευτεί μία αντι-αρματική ρουκέτα εναντίον ισραηλινού στρατιωτικού φυλακίου δίχως να υπάρξουν θύματα.

    Από την έναρξη της παλαιστινιακής Ιντιφάντα στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2000 έχουν σκοτωθεί 3.348 άτομα, εκ των οποίων 2.522 Παλαιστίνιοι και 766 Ισραηλινοί.

    [07] Μιανμάρ: Ελεύθερη θέλει την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης ο Πάουελ

    18/6/2003 10:56:00 πμ

    Την άμεση απελευθέρωση της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης στην Μυανμάρ, Αούνγκ Σαν Σου Κίι αξίωσε ο Aμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, απευθύνοντας ταυτόχρονα έκκληση στη χούντα που κυβερνά τη χώρα να επαναφέρει τη δημοκρατία. "Μαζί, πρέπει να πούμε στους ηγέτες της Μυανμάρ (Βιρμανίας) να απελευθερώσουν την Αούνγκ Σαν Σου Κίι, να αφήσουν ελεύθερους τους οπαδούς της, να απελευθερώσουν το λαό με την επιστροφή της χώρας στο δρόμο της δημοκρατίας" τόνισε ο Πάουελ μιλώντας στους ομολόγους του στη σύνοδο του ΑΣΕΑΝ στην Πνομ Πένχ.

    Έκκληση για επαναφορά δημοκρατίας

    "Επί μήνες τώρα έχει γίνει σαφές ότι οι ηγέτες της Βιρμανίας έκαναν πίσω στις δεσμεύσεις τους να ανοίξουν την πολιτική διαδικασία στους πολίτες της χώρας και στα Ηνωμένα Έθνη" τόνισε ο Πάουελ.

    Η Σου Κίι συνελήφθη στις 30 Μαΐου μετά από συγκρούσεις των οπαδών της με τις δυνάμεις ασφαλείας της χούντας.

    [08] Επαφές Τούρκου Υφυπουργού Εξωτερικών στην Ουάσινγκτον

    18/6/2003 9:51:00 πμ

    Το ευρύ φάσμα των θεμάτων που καλύπτουν οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις αυτή την περίοδο, σκιαγράφησε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Φίλιπ Ρίκερ, αναφερόμενος στο περιεχόμενο της συνάντησης που είχαν ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών Μαρκ Γκρόσμαν με τον επισκεπτόμενο την Ουάσιγκτον Τούρκο ομόλογό του κ. Ζιγιάλ. "Η υποψηφιότητα της Τουρκία για ένταξη στην ΕΕ, το Κυπριακό, η Αρμενία, το Ιράκ, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, σίγουρα η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της τουρκικής οικονομίας", ήταν τα θέματα που συζήτηθηκαν, σημείωσε ο κ. Ρίκερ ο οποίος χαρακτήρισε την Αγκυρα "στρατηγικό εταίρο" και τις σχέσεις των δυο χωρών "νομίζω ευρείες και ισχυρές".

    Αναφερόμενος στην οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας, ο κ. Ρίκερ σημείωσε ότι η κυβέρνηση Μπους αναμένει την προώθηση από το Κογκρέσο της πρότασης για παροχή ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων προς την Αγκυρα.

    Τέλος, σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, τόνισε ότι η θέση των ΗΠΑ είναι η ίδια τόσο στις δημόσιες δηλώσεις όσο και στις ιδιωτικές συζητήσεις, και επικεντρώνεται στην υποστήριξη των καλών υπηρεσιών του ΓΓ και την έκφραση της ελπίδας ότι "όλα τα μέρη θα καταβάλλουν τη μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια για την επιτυχή υλοποίησή τους".

    [09] Ιορδανία: Συντριπτική νίκη των προσκείμενων στη μοναρχική εξουσία

    18/6/2003 8:59:00 πμ

    Οι προσκείμενοι στη μοναρχική εξουσία ανεξάρτητοι υποψήφιοι κατέλαβαν την πλειοψηφία από 110 έδρες στο νέο κοινοβούλιο της Ιορδανίας, ενώ οι Ισλαμιστές σημειώσαν μία ηχηρή εκλογική αποτυχία, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των χθεσινών βουλευτικών εκλογών που ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι, που αντιπροσωπεύουν κατά κύριο λόγο τις μεγάλες οικογένειες του βασιλείου, και παραδοσιακά μένουν πιστοί στη μοναρχία, εξασφάλισαν την συντριπτική πλειοψηφία σε περισσότερες από τις μισές από τις 45 εκλογικές περιφέρειες της χώρας. Από τους 68 βουλευτές που έχουν ήδη αναδειχθεί, οι ισλαμιστές δεν εκλέγουν παρά μόνον πέντε, ενώ η αριστερά έναν μόνον βουλευτή.

    Τα αποτελέσματα για τις 36 έδρες που εκκρεμούν δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί, ενώ έξι άλλες έδρες επιφυλάσσονται για γυναίκες, σύμφωνα με την ισχύουσα ποσόστωση. Από τους 68 έως τώρα εκλεγέντες βουλευτές, μόνον οι 16 ήσαν και πριν μέλη του ιορδανικού κοινοβουλίου.

    Οι ισλαμιστές του Μετώπου Ισλαμικής Δράσης (FAI) κατέβασαν στις εκλογές τριάντα υποψηφίους, εκ των οποίων για πρώτη φορά μία γυναίκα.

    Το ποσοστό προσέλευσης στις κάλπες ανερχόταν στο 52.5% πριν κλείσουν οι κάλπες στις 19.00, ώρα Ελλάδος, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο. Συνολικά ψήφισαν 1,221,682 Ιορδανοί (το 54% γυναίκες) από τους 2,325,496 εγγεγραμμένους.

    [10] ΗΠΑ: Εκλάπη πίνακας του Νταλί σε φυλακές

    18/6/2003 8:40:00 πμ

    Κατηγορίες για κλοπή απαγγέλθηκαν τη Τρίτη σε δύο φύλακες της μεγαλύτερης φυλακής στη Νέα Υόρκη, για την αφαίρεση από τις εγκαταστάσεις του σωφρονιστικού ιδρύματος ενός αυθεντικού πίνακα του μεγάλου σουρεαλιστή ζωγράφου Σαλβαδόρ Νταλί, τον οποίο ο καλλιτέχνης είχε προσφέρει το 1965 στους κρατουμένους. Στις αρχές Μαρτίου, η διεύθυνση των φυλακών διαπίστωσε πως ο πίνακας, που είχε φιλοτεχνήσει ο μεγάλος δημιουργός πάνω σε χαρτί, έλειπε από τη θέση του, στην αίθουσα επισκέψεων των φυλακών Ρίκερς Αιλαντ. Αντ' αυτού στον τοίχο κρεμόταν ένα αχνό αντίγραφό του. Αμέσως οι υποψίες έπεσαν στους φύλακες, καθώς την προηγουμένη είχε σημάνει ένας παράξενος και όπως αποδίεχθηκε ύποπτος, συναγερμός για πυρκαγιά.

    Έπειτα από λίγες εβδομάδες ερευνών, η αστυνομία κατέληξε σε τέσσερις φύλακες, στους οποίους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για διακεκριμένη κλοπή, οι οποίες επισύρουν ποινές έως και 15-ετούς κάθειρξης. Ο Νταλί είχε δεχθεί κατόπιν σχετικής παράκλησης της φίλης του Αννα Μόσκοβιτς να επισκεφθεί τους κρατουμένους στο Ρίκερς Αιλαντ, στις 26 Φεβρουαρίου 1965.

    Την ημέρα όμως εκείνη ο ισπανός μαίτρ είχε πυρετό κι αντί να μεταβεί αυτοπροσώπως έστειλε έναν πίνακα, με θέμα τη σταύρωση, που φιλοτέχνησε πάνω σε μέσα σε δύο ώρες στη σουΐτα του ξενοδοχείου του, και τον οποίο αφιέρωσε ιδιοχείρως, υπογράφοντας στο αριστερό άκρο του ''Για το σωφρονιστικό ίδρυμα του Ρίκερ'ς Αιλαντ, S.D''.

    [11] Αμερικανικά πυρά εναντίον διαδηλωτών στη Βαγδάτη

    18/6/2003 11:32:00 πμ

    Δύο Ιρακινοί σκοτώθηκαν και ακόμα δύο τραυματίστηκαν όταν Αμερικανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ το πρωί της Τετάρτης εναντίον διαδηλωτών που πραγματοποιούσαν συγκέντρωση έξω από την έδρα της αμερικανικής διοίκησης στη Βαγδάτη, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου που παρακολουθούσε τη διαδήλωση.

    [12] Τζεφ Χουν: Στο Ιράκ βρίσκεται ο Σαντάμ

    18/6/2003 8:46:00 πμ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους θεωρούν ότι ο Σαντάμ Χουσέιν εξακολουθεί κατά πάσα πιθανότητα να βρίσκεται στο Ιράκ και τελικά θα συλληφθεί, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Τζεφ Χουν. Ο Χουν που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αυστραλία εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι θα βρεθούν τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ και απέκρουσε τις κατηγορίες ότι αλλοιώθηκαν οι πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών για να δικαιολογηθεί ο πόλεμος στο Ιράκ.

    "Αναφορικά με το που βρίσκεται ο Σαντάμ Χουσέιν η εκτίμησή μου όπως και η εκτίμηση της συμμαχίας είναι ότι βρίσκεται σχεδόν σίγουρα στο Ιράκ" τόνισε ο Χουν μιλώντας σε αυστραλούς δημοσιογράφους.

    "Καθώς προχωρούν οι ημέρες συλλαμβάνουμε όλο και περισσότερα ονόματα από την λίστα, γεγονός που δείχνει ότι έχουμε επιτυχία στον εντοπισμό προσώπων, και είμαι πεπεισμένος ότι τελικά θα εντοπίσουμε και τον Σαντάμ Χουσέιν" πρόσθεσε.

    [13] Απελευθέρωση Ιρακινών κρατουμένων

    17/6/2003 11:32:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ απελευθέρωσαν περισσότερους από 11.0000 αιχμαλώτους, αλλά κρατούν ακόμη 2.050 ανθρώπους τους οποίους χαρακτηρίζουν, στην πλειοψηφία τους, κοινούς εγκληματίες. Στους αριθμούς αυτούς δεν περιλαμβάνονται οι εκατοντάδες Ιρακινοί που συνελήφθησαν τις τελευταίες ημέρες στην επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη σύλληψη όσων παραμένουν πιστοί στον Σαντάμ Χουσεΐν. Οι περισσότεροι από τους κρατούμενους είναι εγκληματίες και μόνο 380 από αυτούς χαρακτηρίζονται "εχθροί αιχμάλωτοι πολέμου.

    Η μεγαλύτερη φυλακή βρίσκεται κοντά στο λιμάνι Ουμ Κασρ, σε ένα προσωρινό στρατόπεδο που κατασκεύασαν οι βρετανικές δυνάμεις και που από τον Απρίλιο πέρασε στον έλεγχο των αμερικανικών δυνάμεων.

    Υπάρχουν επίσης αρκετές φυλακές στην περιοχή της Βαγδάτης, μία από τις οποίες, χωρητικότητας 300 ατόμων, επεκτείνεται για να μπορέσει να στεγάσει μέχρι και 5.000 κρατούμενους. Αλλη μία προορίζεται για 50 γυναίκες και παιδιά.

    [14] Μπέκαμ: ''Αν έλεγα όχι, θα το μετάνοιωνα''

    18/6/2003 11:42:00 πμ

    Απόλυτα ειλικρινής εμφανίσθηκε στις πρώτες δηλώσεις του ως παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης, ο Ντέιβιντ Μπέκαμ. "Ξέρω ότι αν είχα αρνηθεί την ευκαιρία να αγωνισθώ στην Ρεάλ Μαδρίτης, θα το μετάνοιωνα για το υπόλοιπο της ζωής μου. Πρόκειται για μία εξαιρετική ευκαιρία στην συγκεκριμένη φάση της καριέρας μου και ξέρω ότι θα είναι μία καταπληκτική εμπειρία για εμένα και την οικογένεια μου", δήλωσε ο Μπέκαμ, στο "Press Association". Στην συνέχεια, ο Αγγλος άσος ευχαρίστησε όσους συλλόγους ενδιαφέρθηκαν για την απόκτηση του -ειδικά την Μπαρτσελόνα- και αιτιολόγησε την απόφαση του "Θέλω πραγματικά να παίξω στο Champions League". Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα ΜΑΡΚΑ, ο Μπέκαμ υπέγραψε τη Τρίτη συμβόλαιο συνεργασίας για 4 χρόνια. Ο Φλορεντίνο Πέρεθ, πρόεδρος της Ρεάλ, θα πληρώσει στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 30 εκατομμύρια ευρώ. Ο αρχηγός της Eθνικής Αγγλίας συμφώνησε για 25 εκατομμύρια ευρώ εκτός από τα πρίμ των τίτλων. Η παρουσίαση του θα γίνει στις 2 Ιουλίου, μετά την περιοδία του Μπέκαμ στην Ιαπωνία.

    ''Εύχομαι κάθε επιτυχία στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ''

    Αμέσως μετά, ο "Μπεκς" έσπευσε να αναγνωρίσει την συμβολή του Σερ Αλεξ Φέργκιουσον στην δημιουργία της καριέρας του, λέγοντας: "Θέλω να ευχαριστήσω δημόσια τον Σερ Αλεξ Φέργκιουσον, για όσα έκανε για να φτάσω στο επίπεδο που βρίσκομαι σήμερα".

    Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, ο Μπέκαμ, δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, την ομάδα που τον ανέδειξε: "Εύχομαι κάθε επιτυχία στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, της οποίας ηγείται ο αρχηγός, Ρόι Κιν. Είμαι σίγουρος ότι θα βελτιώνεται διαρκώς".

    Λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της μεταγραφής του στην Ρεάλ Μαδρίτης, ο Ντέιβιντ Μπέκαμ έφτασε στο αεροδρόμιο του Τόκιο -στην περιοχή Ναρίτα- απ' όπου ξεκινά μία "περιοδία" στην Ασία.

    Συνοδευόμενος από την σύζυγο του, Βικτώρια, ο Αγγλος άσος μίλησε στους δημοσιογράφους, τόσο για την μεταγραφή του, όσο και για την παρουσία του στην Ιαπωνία, όπου είναι ίνδαλμα για την νεολαία.

    Όπως είναι γνωστό, ο Μπέκαμ που αποτελεί ένα από τα "ισχυρά χαρτιά" του διεθνούς μάρκετινγκ, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ασία και από το περασμένο καλοκαίρι οπότε και βρέθηκε στην Ιαπωνία για τα τελικά του Μουντιάλ, η δημοτικότητα του ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

    Γι' αυτό άλλωστε αποφασίσθηκε να πραγματοποιηθεί αυτή η επίσκεψη, την ώρα που οι περισσότεροι συνάδελφοι του απολαμβάνουν τις διακοπές τους.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν είναι ικανοποιημένος από την μεταγραφή του στην Ρεάλ, ο Μπέκαμ απάντησε λακωνικά: "Ναι, είμαι".

    Στην συνέχεια, ο Αγγλος μέσος εξέφρασε την χαρά του που βρίσκεται και πάλι στην Ιαπωνία: "Είμαι πολύ χαρούμενος που επέστρεψα εδώ. Αγαπώ πραγματικά την Ιαπωνία".

    Ανάλογες δηλώσεις, έκανε και η Βικτώρια: "Λατρεύω την Ιαπωνία και μου αρέσει πολύ που βρίσκομαι εδώ".

    Λίγο πριν την άφιξη του ζεύγους Μπέκαμ, περίπου 300 νεαρές Γιαπωνέζες, έφτασαν στο αεροδρόμιο κρατώντας σημαίες της Αγγλίας με τον Σταυρό του Αγίου Γεωργίου, ενώ αρκετές φορούσαν μπλουζάκια και σορτσάκια με το "μαγικό" νούμερο 7, που φορά στα γήπεδα το ίνδαλμα τους.

    "Τον αγαπώ πραγματικά γιατί είναι εκπληκτικός. Εχει μία οικογένεια και αγαπά την σύζυγο του. Δεν με ενδιαφέρει σε ποιά ομάδα αγωνίζεται. Τον λατρεύω", δήλωσε η 26χρονη Ρίε Γιαμανάκα, που με δυσκολία κρατούσε τα δάκρυα της.

    Τι γράφει ο Ισπανικός Τύπος

    Με εξαίρεση ορισμένες οικονομικές εφημερίδες, το σύνολο του ισπανικού Τύπου, φιλοξενεί στην πρώτη σελίδα την μεταγραφή του Ντέιβιντ Μπέκαμ, από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην Ρεάλ Μαδρίτης.

    "Το τρελό όνειρο συνεχίζεται" αναφέρει χαρακτηριστικά η "As" που προσθέτει "Ο έκτος του Γαλαξία", ενώ η "Marca" που έχει τίτλο "Εγινε", συνεχίζει το ρεπορτάζ "Η μεγαλύτερη συγκέντρωση αστέρων στην Ιστορία του ποδοσφαίρου. Ο πρόεδρος της Ρεάλ, Φλορεντίνο Πέρεθ, πέτυχε τον τετραγωνισμό του κύκλου".

    "Η Μαδρίτη κέρδισε την μάχη για τον Μπέκαμ", αναφέρει με την σειρά της η "El Pais", ενώ η "El Mundo", που όπως οι περισσότερες εφημερίδες υπογραμμίζει την ήττα της Μπαρτσελόνα, τονίζει "Ο Φλορεντίνο Πέρεθ άρπαξε τον Μπέκαμ από την Μπαρτσα για 35 εκατομμύρια ευρώ και ολοκλήρωσε τις μεγάλες μεταγραφές. Ο Μπέκαμ είναι πολλά περισσότερα από ένα όμορφο πρόσωπο. Πρόκειται για έναν εκπληκτικό μέσο, αλλά και τον καλύτερο εκτελεστή φάουλ στον κόσμο".

    Μία διαφορετική παράμετρο της μεταγραφής -αλλά ίσως την πιό ουσιαστική- επισημαίνει στο πρωτοσέλιδο της, η οικονομική εφημερίδα "Expansion", που αναφέρει χαρακτηριστικά "Ο πιο λαμπερός ποδοσφαιριστής υπέγραψε στην Ρεάλ Μαδρίτης".

    Από την πλευρά τους, δύο εφημερίδες της Καταλωνίας, η "Vanguardia" και η "El Periodico", αναφέρονται λακωνικά στο θέμα με τους αντίστοιχους τίτλους: "Η Μαδρίτη απέκτησε τον Μπέκαμ" και "Η Μαδρίτη πήρε τον Μπέκαμ από την Μπάρτσα", ενώ πιό σκληρό ύφος χρησιμοποιεί η "Razon" που τονίζει "Ο Φλορεντίνο Πέρεθ νίκησε, ο Λαπόρτα γελοιοποιήθηκε".

    [15] Βόλεϊ: Χωρίς Γκιούρδα - Χατζηαντωνίου η Εθνική στην Τσεχία

    18/6/2003 9:46:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Χωρίς δύο βασικά της στελέχη, τον Μάριο Γκιούρδα και τον Ακη Χατζηαντωνίου, θα ταξιδέψει η αποστολή της Εθνικής Βόλεϊ ανδρών στην Οστράβα για τους τελευταίους αγώνες του Παγκοσμίου Λιγκ με αντίπαλο την Τσεχία, το Σάββατο στις 3.30μ.μ. και την Κυριακή στις 6μ.μ. Ο Στέλιος Προσαλίκας αποφάσισε να ξεκουράσει τους δύο παίκτες, αν και το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα παίζει στις δύο αυτές αναμετρήσεις την πρόκριση για την τελική φάση, που θα διεξαχθεί στην Ισπανία. Η 12αδα που επέλεξε ο ομοσπονδιακός τεχνικός είναι: Χρύσανθος Κυριαζής, Βασίλης Κουρνέτας, Γιώργος Στεφάνου, Αντώνης Τσακιρόπουλος, Νίκος Ρουμελιώτης, Γιώργος Ντράγκοβιτς, Νίκος Σμαραγδής, Ηλίας Λάππας, Κώστας Προύσσαλης, Σωτήρης Πανταλέων, Θεόκλητος Καρυπίδης, Θεόδωρος Μπάεφ.

    [16] Οι ακριβότερες μεταγραφές στην ιστορία του ποδοσφαίρου

    18/6/2003 9:29:00 πμ

    Οι καιροί άλλαξαν και τα ποσά που ξοδεύονται για μεταγραφές στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο μειώνονται. Τρανή απόδειξη, τα 35 εκ. ευρώ που θα ξοδέξει η Ρεάλ για την απόκτηση του Ντέιβιντ Μπέκαμ από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Αν και ο αρχηγός της Eθνικής Αγγλίας είναι ένας από τους κορυφαίους παίκτες στον κόσμο, η μετακίνησή του είναι μόλις η όγδοη ακριβότερη στην ιστορία του ποδοσφαίρου, ενώ είναι λιγότερο ακριβή από τις μεγάλες μεταγραφές των "μερένγκες" την τελευταία τριετία (Φίγκο, Ζιντάν, Ρονάλντο). Πάντως, οι Μαδριλένοι κατέχουν πλέον τέσσερις από τις πρώτες οκτώ θέσεις της συγκεκριμένης λίστας.

    Παίκτης

    Έτος

    Από

    Σε

    Ποσό($)

    Ζινεντίν Ζιντάν

    2001

    Γιουβέντους

    Ρεάλ Μαδρ

    64,4 εκ

    Λουϊς Φίγκο

    2000

    Μπαρτσελόνα

    Ρεάλ Μαδρ.

    56,1 εκ

    Ερνάν Κρέσπο

    2000

    Πάρμα

    Λάτσιο

    54,1 εκ

    Κριστιάν Βιέρι

    1999

    Λάτσιο

    Ιντερ

    50 εκ

    Ρίο Φέρντιναντ

    2002

    Λιντς

    Μάντσεστερ Γ.

    47 εκ

    Τζιανλ. Μπουφόν

    2001

    Πάρμα

    Γιουβέντους

    45,9 εκ

    Ρονάλντο

    2002

    Ιντερ

    Ρεάλ Μαδρ.

    44,2 εκ

    Ντέιβιντ Μπέκαμ

    2003

    Μάντσεστερ Γ.

    Ρεάλ Μαδρ.

    41,3 εκ

    Γκάιθκα Μεντιέτα

    2001

    Βαλένθια

    Λάτσιο

    41 εκ

    Χουάν Βερόν

    2001

    Λάτσιο

    Μάντσεστερ

    39,5 εκ

    Πάβελ Νέντβεντ

    2001

    Λάτσιο

    Γιουβέντους

    36,4 εκ

    Νικολά Ανελκά

    1999

    Αρσεναλ

    Ρεάλ Μαδρ.

    35,7 εκ

    Μαρκ Οφερμαρς

    2000

    Αρσεναλ

    Μπαρτσελόνα

    35,5 εκ

    Λιλιάν Τιράμ

    2001

    Πάρμα

    Γιουβέντους

    35,4 εκ

    Ντένιλσον

    1997

    Σάο Πάουλο

    Μπέτις

    35 εκ

    Ρουί Κόστα

    2001

    Φιορεντίνα

    Μίλαν

    34,9 εκ

    Γκαμπ. Μπατιστούτα

    2000

    Φιορεντίνα

    Ρόμα

    33,8 εκ

    Μάρτσιο Αμορόζο

    1999

    Ουντινέζε

    Πάρμα

    33,1 εκ

    Νικολά Ανελκά

    2000

    Ρεάλ Μαδρίτης

    Παρί Σ.Ζ.

    31,2 εκ

    Αλεσάντρο Νέστα

    2002

    Λάτσιο

    Μίλαν

    29,7 εκ

    [17] Έκθεση Ζωγραφικής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

    18/6/2003 10:02:00 πμ

    Μια έκθεση ζωγραφικής με τίτλο "Ολυμπιακοί Αγώνες - Πέντε Κρίκοι Αθλητικού Συναγωνισμού, Αλληλεγγύης, Πολιτισμού, Ελπίδας και Ειρήνης", φιλοξενεί το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, από τις 24 Ιουνίου έως και τις 15 Σεπτεμβρίου 2003. Πρόκειται για μια εικαστική συνάντηση 10 γνωστών σύγχρονων Ελλήνων ζωγράφων και 15 Ιταλών ομότεχνών τους. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν έργα των Μόραλη, Τέτση, Τσόκλη, Φασιανού, Παύλου, Μυταρά, Τζιάνι Πιζάνι, Μίμο Παλαντίνο, Μίμο Ροτέλα, Ερνέστο Ταταφιόρε κ.ά. με θεματολογία εμπνευσμένη από τα Ολυμπιακά Ιδεώδη και γενικότερα τον αθλητισμό. Η έκθεση, που φιλοξενήθηκε στο παρελθόν στη Νάπολι, διοργανώνεται από τη Γενική Γραμματεία Ολυμπιακών Αγώνων του Υπουργείου Πολιτισμού και εντάσσεται στις δραστηριότητές της που στοχεύουν στην προβολή της πολιτιστικής διάστασης και αξίας των Ολυμπιακών Αγώνων και των ολυμπιακών ιδεωδών. Χορηγός επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ Α.Ε.

    [18] Κοντά στο τέλος ο φονικός ιός SARS

    18/6/2003 12:00:00 μμ

    Ένας άνδρας 67 ετών πέθανε την Δευτέρα στον Καναδά από άτυπη πνευμονία, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών από την ασθένεια αυτή στους 34. Τριάντα επτά άνθρωποι εξακολουθούν να νοσηλεύονται πάσχοντας από τον φονικό ιό, στη χώρα αυτή, τη μοναδική εκτός Ασίας όπου έχουν αναφερθεί θανατηφόρα κρούσματα. Στην Ταϊβάν για τρίτη συνεχόμενη ημέρα δεν ανακοινώθηκε κανένα νέο κρούσμα της νόσου. Οι υγειονομικές αρχές της χώρας τόνισαν πως ο αριθμός των κρουσμάτων της νόσου της άτυπης πνευμονίας έχει παραμείνει καθηλωμένος στα 697, 83 εκ των οποίων ήταν θανατηφόρα. Ένας θάνατος καταγράφηκε το τελευταίο 24ωρο από την επιδημία της άτυπης πνευμονίας, ανακοίνωσε το Κινεζικό Υπουργείο Υγείας. Ο αριθμός των θανάτων από τον ιό SARS στην Κίνα ανέρχεται τώρα σε 347, από τους οποίους οι 191 στο Πεκίνο, ενώ τα κρούσματα είναι 5.326. Ο νέος θάνατος καταγράφηκε στο Πεκίνο. Η σημερινή είναι η 11η κατά σειρά ημέρα στην Κίνα χωρίς κανένα νέο κρούσμα. Στο Χονγκ Κονγκ οι αρχές δεν ανακοίνωσαν σήμερα κανένα νέο κρούσμα ή θάνατο από την επιδημία της άτυπης πνευμονίας.

    Είναι η έβδομη κατά σειρά ημέρα χωρίς κανένα νέο κρούσμα και η τέταρτη χωρίς θάνατο από τον ιό SARS. Οι θάνατοι στο Χονγκ Κονγκ παραμένουν 295 και τα κρούσματα 1.755.

    [19] Εμβόλιο στη θέση του ''Τεστ Παπ''

    18/6/2003 7:59:00 πμ

    Νέα εφεύρεση πιθανόν να απαλλάξει τις γυναίκες από το "Τεστ Παπ", σύμφωνα με δημοσίευμα στην Αυστραλιανή Ιατρική Επιθεώρηση (Medical Journal Australia). Σύμφωνα με το δημοσίευμα προκαταρκτικές δοκιμές δείχνουν ότι ένα εμβόλιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως προληπτικό μέτρο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και μακροπρόθεσμα να αντικαταστήσει το "Τεστ Παπ". Η συγγραφέας του άρθρου, καθηγήτρια, Σούζαν Γκάρλαντ, από το Royal Womens Hospital, δήλωσε ότι " η δυναμική της νέας εφεύρεσης είναι αναμφισβήτητη, δεδομένου ότι οι γυναίκες θα λαμβάνουν το εμβόλιο σε νεαρή ηλικία πριν αρχίσουν τη σεξουαλική τους δραστηριότητα. Αν διαπιστωθεί, με την πάροδο του χρόνου ότι το εμβόλιο καταπολεμά την πλειονότητα των μικροβίων, τότε οι γυναίκες δεν θα είναι υποχρεωμένες να κάνουν το "Τεστ Παπ", παρά μόνο σε προχωρημένη ηλικία κι αυτό σε αραιά χρονικά διαστήματα".

    Εν τω μεταξύ η βουλευτής του ομοσπονδιακού Εργατικού κόμματος, Κέλι Χορ, ανακοίνωσε ότι θα υποβάλλει υπόμνημα στη Βουλή, ζητώντας οι δοκιμές για τη θεραπεία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας να επιχορηγηθούν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

    [20] ΗΠΑ: Υπέρ της κλωνοποίησης για θεραπεία, μεγάλος ιατρικός σύλλογος

    17/6/2003 11:19:00 μμ

    Ο μεγαλύτερος ιατρικός σύλλογος των ΗΠΑ τάχθηκε υπέρ της κλωνοποίησης ανθρώπινων εμβρυακών κυττάρων για ερευνητικούς σκοπούς, όχι όμως και για τη δημιουργία ανθρώπων. Είναι η πρώτη φορά που η Αμερικανική Ιατρική Ενωση παίρνει σαφή θέση στο ευαίσθητο αυτό θέμα θεωρώντας ηθικά αποδεκτή την κλωνοποίηση για θεραπευτικόυς σκοπούς.

    "Η πρόοδος στην έρευνα των εμβρυακών κυττάρων είναι ταχεία. Τα κύτταρα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην ιατρική για να αντικαταστήσουν άρρωστους ή κατεστραμμένους ιστούς", αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο σύλλογος, όπου υπογραμμίζεται ότι "οι γιατροί είναι ελεύθεροι να αποφασίσουν εάν θα συμμετέχουν ή όχι σε αυτού του είδους την έρευνα ή αν θα χρησιμοποιήσουν τα προϊόντα που παράγονται από αυτήν".

    Η απόφαση αυτή "δίνει οδηγίες στους γιατρούς σχετικά με την επιστήμη και την ηθική. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί", υποστήριξε ο Δρ. Μάικλ Γκόλντριτς, ο νέος πρόεδρος της επιτροπής ηθικής της ένωσης, που συνέταξη την απόφαση.

    Η ομοσπονδιακή νομοθεσία στις ΗΠΑ απαγορεύει να χρηματοδοτείται από κρατικούς οργανισμούς η έρευνα για τη θεραπευτική κλωνοποίηση και η Βουλή των Αντιπροσώπων στις αρχές του χρόνου απαγόρευσε, για δεύτερη φορά, όλες τις μορφές της ανθρώπινης κλωνοποίησης, συμπεριλαμβανομένης και της θεραπευτικής.

    [21] Καναδάς: Νομοσχέδιο για ομοφυλόφιλα ζευγάρια

    18/6/2003 11:06:00 πμ

    Η κυβέρνηση του Καναδά προωθεί νομοσχέδιο που θα επιτρέπει το γάμο ανάμεσα σε ομοφυλόφιλα ζευγάρια, έπειτα από μία σειρά δικαστικών υποθέσεων για το εν λόγω θέμα. O Καναδός πρωθυπουργός Ζαν Κρετιέν επεσήμανε ότι η νομοθεσία δεν θα επιβάλλει στην εκκλησία να αναγνωρίζει τέτοιου είδους γάμους. Ωστόσο, σημείωσε ότι βάσει του νομοσχεδίου οι γάμοι ανάμεσα σε ζευγάρια του ίδιου φύλου θα είναι καθ' όλα νόμιμοι. Το νομοσχέδιο πάντως αναμένεται να αντιμετωπίσει τη σθεναρή αντίσταση τόσο μελών του κυβερνώντος κόμματος όσο και της αντιπολίτευσης. Ο κ. Κρετιέν επεσήμανε ότι οι βουλευτές έχουν φυσικά το δικαίωμα να ψηφίσουν κατά βούληση και υποσχέθηκε ότι το νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο μέχρι το φθινόπωρο.

    Οι εν λόγω αποφάσεις του κ. Κρετιέν ανακοινώνονται μία εβδομάδα μετά τη δικαστική απόφαση στο Οντάριο, η οποία ζητά από την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τον ορισμό του γάμου.

    Αμέσως μετά την εν λόγω δικαστική απόφαση, πολλά ζευγάρια ομοφυλοφίλων παντρεύτηκαν στον Καναδά.

    Ανάλογες δικαστικές αποφάσεις έχουν ληφθεί και σε άλλες περιοχές του Καναδά, όμως αυτή του Οντάριο θεωρείται η πιο ισχυρή.

    [22] Διάψευση περί δεσμού πρίγκηπα Ουίλιαμ - Τζέσικα Κράιγκ

    18/6/2003 10:27:00 πμ

    ''Τα ανάκτορα Σεντ Τζέιμς διαψεύδουν ότι υπάρχει ή υπήρχε δεσμός μεταξύ του πρίγκιπα Ουίλιαμ και της Τζέσικας Κράιγκ'', όπως έγραψαν αρκετές κυριακάτικες εφημερίδες, επεσήμανε ο εκπρόσωπος. Σύμφωνα με τη ''Ντέιλι Μέιλ'', ο Ουίλιαμ που γιορτάζει τα 21 του χρόνια στις 21 Ιουνίου και η συνομήλική του Τζέσικα Κρέιγκ, κόρη πλούσιου Κενυάτη, γνωρίστηκαν σ' ένα ταξίδι του Ουίλιαμ στη Κένυα το 2001. ''Ο Ουίλιαμ και η Τζέσικα είναι απλώς καλοί φίλοι'', υπογράμμισε ο εκπρόσωπος των ανακτόρων. Σε συνέντευξή του στο βρετανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Πρες Ασοσιέισον, ο Ουίλιαμ είχε πει ότι μια ''αγάπη για την Αφρική'' τον έκανε να αρχίσει μαθαίνει σουαχίλι.

    Αντίθετα, τα Ανάκτορα Σεντ Τζέιμς, επίσημη κατοικία του Κάρολου, επιβεβαίωσαν ένα ''συμβάν ελάσσονος σημασίας'' το Σάββατο μεταξύ του Ουίλιαμ και του 76χρονου βρετανού αριστοκράτη, Λόρδου Μπάθερστ.

    Ο νεαρός πρίγκιπας, οδηγούσε το αυτοκίνητο Γκολφ που έχει, ενώ τον ακολουθούσε περιπολικό της αστυνομίας.

    Όπως φαίνεται, ο Ουίλιαμ προσπέρασε τη Λαντ Ρόβερ του κόμη Μπάθερστ, σε χωματόδρομο, ύστερα από έναν αγώνα πόλο σε λέσχη στη δυτική Αγγλία που βρίσκεται στο κτήμα του κόμη.

    Ο ηλικιωμένος αριστοκράτης πάτησε γκάζι για να φτάσει και να ''στριμώξει'' τον αλήτη οδηγό, όπως ο ίδιος δήλωσε μη γνωρίζοντας ποιόν χαρακτήριζε έτσι όπως και να του επισημάνει τους αυστηρούς περιορισμούς στο όριο ταχύτητας μέσα στον τομέα του.

    Δεν πρόφθασε όμως καθώς συνελήφθη και δέχτηκε την επίπληξη των αστυνομικών που εκείνη την ώρα διασφάλιζαν την προστασία του μέλλοντα βασιλιά της Αγγλίας. Ο λόρδος είπε αργότερα στην εφημερίδα ''Ντέιλι Μέιλ'' ότι ο πρίγκιπας Κάρολος του ζήτησε συγνώμη για το συμβάν. .

    [23] Προσφέρει έκπτωση χωρίς να είναι μειωμένες οι... υπηρεσίες!

    Πηγή: ΑΠΕ 18/6/2003 9:55:00 πμ

    Πρωτοτύπησε ένας οίκος ανοχής της Βρισβάνης με την απόφασή του να προσφέρει έκπτωση στους συνταξιούχους. Ο οίκος ανοχής The Viper Room είναι ο πρώτος της Αυστραλίας, που προσφέρει έκπτωση στους συνταξιούχους. ''Κάνουμε αυτό που κάνουν οι περισσότερες επιχειρήσεις της χώρας'', δήλωσε ο ιδιοκτήτης του οίκου ανοχής, Νιλ Κάμπελ, προσθέτοντας ότι ''οι συνταξιούχοι εργάστηκαν μια ολόκληρη ζωή, πλήρωσαν φόρους και δικαιούνται κάποιας εξυπηρέτησης τώρα που αποσύρθηκαν από τις εργασίες τους''. Ο κ. Κάμπελ πρόσθεσε πως ''οι υπηρεσίες, που θα προσφέρονται στους συνταξιούχους δε θα είναι καθόλου μειωμένες''.

    [24] Πάντρεψαν τα γαϊδούρια μήπως και... βρέξει

    18/6/2003 8:19:00 πμ

    Οι κάτοικοι του κρατιδίου Καρνατάκα στη νότια Ινδία αποφάσισαν να παντρέψουν δύο γαϊδούρια, προκειμένου να εξευμενιστούν τα πνεύματα και τους θεούς της βροχής, ώστε το μέρος τους να πάψει να πλήττεται από τη φοβερή ξηρασία, γράφει η εφημερίδα ''Τάιμς οφ Ιντια''. Οι ντόπιοι στην επαρχία Μαγκαντί, έξω από την πρωτεύουσα Μπανγκαλόρ, πάντρεψαν τα δύο γαϊδούρια σύμφωνα με μια αρχαία ινδουιστική παράδοση. Όπως λοιπόν πιστεύεται, όταν οι θεοί είναι ταραγμένοι εξαιτίας της απουσίας βροχής και ανέμου παρακαλούν το θεό του νερού Βαρούνα να βάλει το χέρι του. Εκείνος τους ''δείχνει'' ένα γαϊδούρι το οποίο με τη σειρά του ''δείχνει το δρόμο'' για το νερό, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Περίπου 100 καλεσμένοι παρέστησαν στο γάμο.

    Το πρόβλημα της λειψυδρίας είναι οξύτατο

    Η νύφη ονομάστηκε Γάγγα, από τον ιερό ποταμό των Ινδών Γάγγη. Ο γαμπρός ονομάστηκε Βαρούνα, όπως ο θεός του νερού. Τη Γάγγα είχαν ντύσει με ένα πράσινο σαρί με αστραφτερά χρυσά σχέδια στο τελείωμά του.

    Ένα μικροπροβληματάκι προέκυψε μόνο όταν ο ινδουιστής ιερωμένος άρχισε ν' απαγγέλλει ιδιαίτερα δυνατά αποσπάσματα από τις ιερές ινδουιστικές γραφές, αφυπνίζοντας έτσι τους πιστούς.

    Η νύφη όμως, αν και γαϊδούρα, ενοχλήθηκε από τη φασαρία και άρχισε να κάνει πίσω εκδηλώνοντας φόβο.

    Ο γαμπρός επηρεάστηκε από την ατμόσφαιρα χτυπώντας βαριά τα πόδια και κλωτσώντας. Οι χωρικοί έσπευσαν και τάισαν τα ζώα με ακατέργαστη ζάχαρη για να ηρεμήσουν, όπως και έγινε.

    Γλυκίσματα και μεζέδες από ρύζι είχαν ετοιμαστεί για τους καλεσμένους. Παρότι ο μουσώνας έπληξε αρκετά κρατίδια στην Ινδία πρόσφατα, άλλες περιοχές εξακολουθούν να μαστίζονται από ξηρασία και κύμα καύσωνα.

    Συνεχή χρόνια ξηρασίας με ελάχιστες βροχοπτώσεις έχουν μειώσει κατά πολύ τα αποθέματα νερού.

    Το πρόβλημα της λειψυδρίας είναι οξύτατο τόσο στις αστικές όσο και στις αγροτικές περιοχές, καθώς οι κάτοικοι στερούνται το πολύτιμο αυτό αγαθό για μέρες ολόκληρες.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 18 June 2003 - 9:40:29 UTC