Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-06-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κύμα καύσωνα ''προ των πυλών''
  • [02] Κατεδαφίζεται η γέφυρα του Σταυρού
  • [03] Νέα σεισμική δόνηση στα Ψαχνά Ευβοίας
  • [04] Επεισόδια μεταξύ απεργών και αστυνομικών
  • [05] Υποθέσεις Κόκκαλη-Μπουρμπούλια: Δεν θα ανατεθούν σε ειδικό
  • [06] Νέα ''χάρτα'' για τους σεισμούς
  • [07] Στο κοινό οι σταθμοί Πετραλώνων-Μοσχάτου
  • [08] Απεχώρησε από τον Συνασπισμό ο Π.Κουναλάκης
  • [09] Στην ουρά για την άδεια παραμονής
  • [10] Απολογισμός της Ελληνικής Προεδρίας ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου
  • [11] Προς ψήφιση ελληνική πρόταση για τα μεταλλαγμένα
  • [12] Μάρτυρες υπεράσπισης του Κ. Καρατσώλη
  • [13] Καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης του Ψαραδέλλη
  • [14] Εκρυθμη η κατάσταση στη Λιβερία
  • [15] Ινδία: Πτώση λεωφορείου σε ποταμό, 43 νεκροί
  • [16] Κανονικά οι πτήσεις από τη Βρετανία στο Ναϊρόμπι
  • [17] Δανία: Υπογραφή του πρωτοκόλλου κατά των βασανιστηρίων
  • [18] Μπλακ άουτ σε πολλές περιοχές της Ιταλίας
  • [19] ΠΓΔΜ: Συμφωνία για εξαίρεση Αμερικανών από ΔΠΔ
  • [20] Πολύνεκρη ανατροπή πλοιαρίου στη Σιέρα Λεόνε
  • [21] Ρωσία: Κατευναυστική η σύνοδος της ΙΑΕΑ για τα πυρηνικά στο Ιράν
  • [22] Πέθανε ο σύζυγος της Μάργκαρετ Θάτσερ
  • [23] Νέοι κανόνες δημοσιονομικού ελέγχου
  • [24] Ρέππας: Στόχος η άμεση καταβολή των αγροτικών συντάξεων
  • [25] Απεργία διαρκείας από τις 14/7 αποφάσισαν οι βενζινοπώλες
  • [26] Σε απολύσεις εργαζομένων προχωρά η Fiat
  • [27] Tέλος από τον Ολυμπιακό και ο Πουρσανίδης
  • [28] Κοντά σε συμφωνία η Ρόμα με τον Λούσιο
  • [29] Νέα αναβολή της έφεσης του ΠΑΣ Γιάννινα
  • [30] Η συμφωνία... των δώδεκα
  • [31] Ουάσιγκτον: ''Πηνελοπεία: Το Αλλο Ταξίδι'' στο διαδίκτυο
  • [32] ΑΙΕΑ: Διπλασιασμός των κρουσμάτων καρκίνου το 2015 στον τρίτο κόσμο
  • [33] Δικτυωμένος ένας στους δύο Ιταλούς

    [01] Κύμα καύσωνα ''προ των πυλών''

    26/6/2003 7:40:00 μμ

    Σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας αναμένεται από την προσεχή Δεύτερα σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ. Η γ.γ. Πολιτικής Προστασίας με ανακοίνωσή της εφιστά την προσοχή των πολιτών στην αντιμετώπιση της αντίδρασης του ανθρωπίνου οργανισμού σε περιπτώσεις καύσωνα. Επίσης, κατά τις περιόδους καύσωνα παρατηρούνται αύξηση των επιπέδων όζοντος, μεγάλη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, μείωση πίεσης ύδατος, υπερθέρμανση οχημάτων. Παράλληλα, η πρόβλεψη της ΕΜΥ κινητοποίησε το υπουργείο Υγείας, το οποίο έστειλε επείγουσα εγκύκλιο σε όλα τα ΠΕΣΥΠ, το ΕΚΑΒ, τις υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας, τους δήμους και τις κοινότητες, ζητώντας τους να είναι σε ετοιμότητα.

    Σε ετοιμότητα όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες

    Συγκεκριμένα, όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα θα πρέπει να έχουν δωμάτια με κλιματισμό και να είναι σε θέση να προσφέρουν άμεσα την απαραίτητη βοήθεια που χρειάζεται σε άτομα με θερμική εξάντληση.

    Το ΕΚΑΒ καλείται να έχει έτοιμες ειδικές μονάδες στελεχωμένες με εκπαιδευμένο προσωπικό, ενώ ενημερώθηκαν όλες οι μονάδες υγείας και πρόνοιας ότι αν χρειαστεί θα ενταχθούν στο σχέδιο ''Ξενοκράτης''. Τις ημέρες που θα επικρατήσουν υψηλές θερμοκρασίες θα βρίσκεται σε συνεχή λειτουργία στο υπουργείο Υγείας, το Κέντρο Ελέγχου και Κατεύθυνσης.

    Το υπουργείο επίσης συνιστά στους πολίτες να αποφεύγουν την άσκοπη έκθεση στον ήλιο και την βαριά σωματική εργασία, να πίνουν άφθονα υγρά και όχι αλκοόλ, να τρώνε ελαφρά, να χρησιμοποιούν καπέλο και να ντύνονται ελαφρά, καθώς και να κάνουν συχνά ντους.

    Υψηλότερες από τις συνήθεις για την εποχή είναι οι θερμοκρασίες που επικρατούν σε όλη τη χώρα κατά τις τελευταίες ημέρες.

    Μέτρα κατά του καύσωνα

    Ως μέτρα κατά του καύσωνα οι πολίτες θα πρέπει:

    Να μειώνουν -για τις πιο δροσερές ώρες- τις κουραστικές εργασίες, να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο και τα πολύωρα ταξίδια. Θα πρέπει να φορούν ανοικτόχρωμα ρούχα, να μειώσουν την ποσότητα του φαγητού, να πίνουν μεγάλες ποσότητες δροσερού και όχι παγωμένου νερού και χυμών, να κάνουν συχνά ντους, να έχουν τα παράθυρα του σπιτιού ή του γραφείου ανοικτά τη νύχτα και κλειστά την ημέρα. Τα άτομα που υποβάλλονται σε φαρμακευτική αγωγή με δισκία άλατος ή πάσχουν από επιληψία ή έχουν προβλήματα καρδιάς ή νεφρών πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους πριν αυξήσουν την ποσότητα των υγρών που πίνουν. Οι πολίτες πρέπει επίσης να περιορίσουν την ηλεκτρική κατανάλωση, να μην καταναλώνουν νερό για το πότισμα των κήπων, για την πισίνα ή το πλύσιμο των αυτοκινήτων. Τέλος να μην αφήνουν ποτέ παιδιά ή ζώα σε σταθμευμένο αυτοκίνητο. Ειδικά τα νεογνά, βρέφη και μικρά παιδιά, πρέπει να ντύνονται όσο πιο ελαφρά γίνεται, να τους προσφέρονται εκτός από γάλα, και άλλα υγρά όπως χαμομήλι, νερό κλπ, να τρώνε περισσότερα χορταρικά και φρούτα, να μην παραμένουν πολύ ώρα στον ήλιο μετά το μπάνιο και να φορούν πάντα καπέλο. Οι ηλικιωμένοι καλό είναι να παραμένουν σε δροσερούς χώρους και τα δωμάτιά τους να είναι κλειστά το πρωί και να εξαερίζονται τη νύχτα και οι συγγενείς τους να μην τους αφήνουν μόνους τους. Σε περίπτωση θερμικής εξάντλησης δηλαδή αν παρατηρείται ζάλη, λιποθυμία, ναυτία, ανορεξία, πονοκέφαλος, πρέπει να ξαπλώνουμε με τα πόδια υπερυψωμένα σε δροσερό μέρος και να αερίζουμε το σώμα με βεντάλιες, βρεγμένες πετσέτες κ.λπ. Να πίνουμε μικρές ποσότητες δροσερού νερού, να κάνουμε ντους και να ζητήσουμε ιατρική βοήθεια αν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν. Στην περίπτωση θερμοπληξίας που παρουσιάζει τα παραπάνω περίπου συμπτώματα αλλά επί πλέον σπασμούς και υψηλό πυρετό πρέπει να αντιμετωπίζεται σε νοσοκομείο.

    [02] Κατεδαφίζεται η γέφυρα του Σταυρού

    26/6/2003 5:48:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Την Παρασκευή, 27 Ιουνίου, στις 21:00 ξεκινά η κατεδάφιση της γέφυρας του Σταυρού που λειτούργησε επί 22 χρόνια. Στη θέση της κατασκευάζεται ένα σύνθετο έργο σε τρία επίπεδα για να ικανοποιήσει τις αυξημένες κυκλοφοριακές απαιτήσεις της εποχής. Η Λ. Μαραθώνος υπογειοποιείται και θα διέρχεται με ελεύθερη ροή από τη περιοχή του κόμβου με δύο λωρίδες για κάθε κατεύθυνση. Στη στάθμη του εδάφους θα εξυπηρετούνται από σηματοδοτούμενο κόμβο η οδός Κλεισθένους, η Λ. Λαυρίου και οι παράπλευρες οδοί της Λ. Μεσογείων και της Λ. Μαραθώνος. Στη στάθμη πάνω από το έδαφος θα διέρχεται σε γέφυρα η οδός που θα συνδέει την περιφερειακή Λ. Υμηττού με την Λ. Σταυρού-Ελευσίνας (Αττική Οδός). Από την περιοχή του κόμβου εκτιμάται ότι μετά από την ολοκλήρωση του θα εξυπηρετούνται περισσότερα από 140.000 οχήματα καθημερινά. Το έργο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Απρίλιο.

    [03] Νέα σεισμική δόνηση στα Ψαχνά Ευβοίας

    26/6/2003 5:30:00 μμ

    Σεισμός μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 16:46 με επίκεντρο τα Ψαχνά Ευβοίας. Σύμφωνα με το Σεισμολογικό Ινστιτούτο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η δόνηση εντάσσεται στο πλαίσιο της σεισμικής δραστηριότητας που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στην Εύβοια.

    [04] Επεισόδια μεταξύ απεργών και αστυνομικών

    26/6/2003 4:45:00 μμ

    Απίστευτα επεισόδια έγιναν το πρωί στο κέντρο της Αθήνας, όπου κάτοικοι του Οιτύλου Λακωνίας και εργαζόμενοι στα Σπήλαια του Δυρού, που διαμαρτύρονται για την ιδιωτικοποίησή του, προσπάθησαν να συναντηθούν με τον πρόεδρο της Ένωσης τουριστικών ακινήτων. Στην οδό Βουλής και μέσα στη στοά, όπου είχαν συγκεντρωθεί οι διαδηλωτές και είχαν εγκλωβιστεί περαστικοί και καταστηματάρχες, άντρες των ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών, προκαλώντας κυριολεκτικό πανδαιμόνιο. Τα χημικά, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες έκαναν την ατμόσφαιρα αποπνικτική, με αποτέλεσμα, πολλοί από τους εγκλωβισμένους στη στοά να αντιμετωπίσουν αναπνευστικά προβλήματα.

    Στο δρόμο και οι σχολικοί φύλακες

    Την ίδια ώρα, έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα, προκάλεσε στο κέντρο της Αθήνας η διαμαρτυρία των σχολικών φυλάκων όταν έκλεισαν την Βασιλίσσης Σοφίας, στο ύψος του υπουργείου Δημόσιας Διοίκησης, διεκδικώντας πλήρη οκτάωρη απασχόληση και όχι μερική, όπως προβλέπει το σχετικό νομοσχέδιο.

    Οι εκπρόσωποί τους συναντήθηκαν με τον υπουργό Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος τους ενημέρωσε ότι μετά από συμφωνία του Πρωθυπουργού με την ΚΕΔΚΕ, κάποιες από τις θέσεις σχολικών φυλάκων θα προκηρυχθούν από τους Δήμους, ενώ οι υπόλοιπες θα καλυφθούν με μερική απασχόληση. Νέα συνάντηση θα πραγματοποιηθεί περί τα τέλη Ιουλίου.

    [05] Υποθέσεις Κόκκαλη-Μπουρμπούλια: Δεν θα ανατεθούν σε ειδικό εφέτη-ανακριτή

    26/6/2003 4:09:00 μμ

    Ο κ. Κρουσταλάκης

    Με 115 ψήφους έναντι 67 απέρριψε η Ολομέλεια Εφετών την παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ευάγγελου Κρουσταλάκη για τη διενέργεια κύριας ανάκρισης από ειδικό εφέτη-ανακριτή στην υπόθεση του επιχειρηματία κ. Σωκράτη Κόκκαλη. Οι εφέτες έκριναν κατά πλειοψηφία ότι δεν πρέπει να ανατεθεί η δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε βάρος του επιχειρηματία σε ειδικό εφέτη-ανακριτή, επικαλούμενοι νομικούς λόγους. Οσον αφορά το θέμα της πρωτοδίκου κ. Κωνσταντίνας Μπουρμπούλια η Ολομέλεια και πάλι κατά πλειοψηφία απέρριψε τη σχετική παραγγελία του κ. Κρουσταλάκη. Οι εφέτες έκριναν ότι σε βάρος της δικαστικής λειτουργού πρέπει να ασκηθεί ποινική δίωξη, ωστόσο αποφάνθηκαν ότι την ανάκριση θα πρέπει να αναλάβει πρωτοδίκης και όχι εφέτης.

    Πετσάλνικος: ''Η Δικαιοσύνη μίλησε ανεπηρέαστα''

    Σύμφωνα με το σκεπτικό της Ολομέλειας Εφετών η υπόθεση του επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη εκκρεμεί αυτή τη στιγμή στο Συμβούλιο Εφετών το οποίο έχει κληθεί να αποφανθεί αν θα κάνει δεκτή ή όχι την πρόταση του ανακριτή κ. Γιώργου Πουρνάρα, που ζήτησε να αρχειοθετηθεί ο φάκελος κρίνοντας ότι δεν στοιχειοθετούνται οι κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος που έχουν απαγγελθεί σε βάρος του επιχειρηματία.

    Ετσι, η Ολομέλεια έκρινε ότι δεν νομιμοποιείται σε αυτή τη φάση να παρέμβει.

    Από τους 67 μειοψηφούντες εφέτες κάποιοι είχαν την άποψη ότι πρέπει να αναβληθεί η συζήτηση για το θέμα του κ. Κόκκαλη - ενόψει της εκκρεμότητας που υπάρχει στο Συμβούλιο Εφετών - ενώ κάποιοι άλλοι ζήτησαν να γίνει δεκτή η παραγγελία του κ. Κρουσταλάκη.

    Σχολιάζοντας την απόφαση, ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος από την Ουάσιγκτον οδήλωσε ότι, η Δικαιοσύνη μίλησε και έλαβε την απόφασή της ανεπηρέαστα.

    Συμπληρώνοντας παλαιότερη δήλωσή του από το Βήμα της Βουλής, όπου απαντούσε στο αίτημα του Επίτιμου Προέδρου της ΝΔ Κωνσταντίνου Μητσοτάκη περί σύγκλησης της Ολομέλειας του Εφετείου για την υπόθεση, ο κ. Πετσάλνικος τόνισε ότι είναι απαράδεκτο να γίνονται υποδείξεις προς τη Δικαιοσύνη και ότι ανεπηρέαστα αυτή θα πρέπει να επιτελεί το έργο της.

    Η θέση μου, είχε υπογραμμίσει τότε ο υπουργός, είναι σεβασμός προς τη Δικαιοσύνη και περιφρούρηση της ανεξαρτησίας της. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι αυτό αποτελεί πάγια αρχή της κυβέρνησης.

    [06] Νέα ''χάρτα'' για τους σεισμούς

    26/6/2003 3:47:00 μμ

    Το νέο χάρτη σεισμικής επικινδυνότητας που θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2004, με βάση τον οποίο καταργείται η ζώνη χαμηλής σεισμικής επικινδυνότητας για τις περιοχές όλης της χώρας, παρουσίασε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου. Σύμφωνα με αυτόν, όλη η Ελλάδα κατανέμεται πλέον σε τρεις ζώνες σεισμικής επικινδυνότητας ανάλογα με το μέγεθος σεισμικού κινδύνου της κάθε περιοχής. Παράλληλα παρουσίασε δέσμη μέτρων για τη βελτίωση της ποιότητας των δημοσίων αλλά και ιδιωτικών έργων, καθώς και την ενίσχυση της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας

    [07] Στο κοινό οι σταθμοί Πετραλώνων-Μοσχάτου

    26/6/2003 3:39:00 μμ

    Δύο ανακαινισμένοι σταθμοί του ηλεκτρικού, στα Πετράλωνα και το Μοσχάτο, παραδόθηκαν σήμερα στο κοινό. Ο σταθμός των Πετραλώνων έγινε κλειστός, αυξάνοντας την ασφάλεια του χώρου και των επιβατών, ενώ ο σταθμός του Μοσχάτου, ένας από τους παλιότερους σταθμούς του ηλεκτρικού, ανακατασκευάστηκε διατηρώντας τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά του στοιχεία. Όπως δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Βερελής, όλοι οι σταθμοί που ανακατασκευάζονται και παραδίδονται, έχουν φύλαξη σε 24ωρη βάση.

    [08] Απεχώρησε από τον Συνασπισμό ο Π.Κουναλάκης

    26/6/2003 3:03:00 μμ

    Την αποχώρηση του από το Συνασπισμό ανακοίνωσε την Πέμπτη, ο πρώην βουλευτής και μέλος της ΚΕ του κόμματος Πέτρος Κουναλάκης, μετά από τη διατύπωση των διαφωνιών του για την πολιτική και εκλογική τακτική, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας."Η επιλογή του Πέτρου Κουναλάκη είναι απολύτως προσωπική και δεν συναρτάται με έλλειψη εσωκομματικής δημοκρατίας και αδυναμίας στη διατύπωση διαφορετικών απόψεων" αναφέρετε στη σχετική ανακοίνωση του Συνασπισμού. "Ο ΣΥΝ σέβεται την επιλογή αποχώρησης και δεν θέλει να συνδέσει αυτή την αποχώρηση με τα ποικιλία σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας", καταλήγει ο ΣΥΝ στην ανακοίνωσή του, κάνοντας παράλληλα σαφές ότι θα υπερασπιστεί τη φυσιογνωμία και την πολιτική του έναντι κάθε απόπειρας παραποίησης ή συκοφάντησης.

    [09] Στην ουρά για την άδεια παραμονής

    26/6/2003 11:53:00 πμ

    Ουρές από μετανάστες σχηματίστηκαν και σήμερα Πέμπτη, στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων προκειμένου να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και να λάβουν οριστική άδεια παραμονής στη χώρα μας. Η προθεσμία υποβολής μετά από 18μηνη παράταση, λήγει την Δευτέρα γι' αυτό το λόγο οι υπηρεσίες των Νομαρχιών και του Δήμου Αθηναίων θα λειτουργήσουν και το Σαββατοκύριακο με διευρυμένο ωράριο. Ο υφυπουργός Εσωτερικών Λάμπρος Παπαδήμας ξεκαθάρισε ότι δεν θα δοθεί νέα παράταση, ωστόσο, τόνισε ότι κανένας μετανάστης υπό καθεστώς αναμονής έκδοσης της άδειας δεν κινδυνεύει με απέλαση. Όπως είπε ο υφυπουργός Εσωτερικών στην περίπτωση που οι μετανάστες δεν προλάβουν να εξυπηρετηθούν θα εφοδιάζονται με κάρτες προτεραιότητας, σύμφωνα με τις οποίες θα μπορούν να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους από την 1η μέχρι τις 4 Ιουλίου.

    [10] Απολογισμός της Ελληνικής Προεδρίας ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου

    26/6/2003 2:49:00 μμ

    Στον απολογισμό του εξαμήνου της Ελληνικής Προεδρίας, θα προβεί την Τρίτη 1η Ιουλίου, το πρωί, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Η Ελληνική Προεδρία ομολογουμένως υπήρξε μία απο τις πιο δύσκολες προεδρίες στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, λόγω των συγκυριών που προέκυψαν στη διάρκεια του εξαμήνου. Ο κ. Σημίτης θα παρουσιάσει διεξοδικά στην Ολομέλεια τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Θεσσαλονίκης και θα απαντήσει στη συνέχεια σε ερωτήσεις Ευρωβουλευτών. Αναμένεται ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός θα αναφερθεί και στην πρόσφατη συνάντηση Κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον, όπου συζητήθηκαν καθοριστικά για τις σχέσεις των δύο πλευρών ζητήματα.

    Η σκυτάλη σε ιταλικά χέρια

    Ενα θέμα που θα απασχολήσει ακόμα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αφορά τους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς (ΓΤΟ) και πάνω σ'αυτό αναμένονται δηλώσεις τόσο του Ελληνα πρωθυπουργού όσο και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη συνεδρίαση του Παγκόσμιο Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) ως προς το ζήτημα της διακίνησης των οργανισμών αυτών.

    Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη σύνοδό του, που αρχίζει τη Δευτέρα και ολοκληρώνεται την Πέμπτη, θα έχει ως κυρίαρχο θέμα, όπως προαναφέρθηκε, τον απολογισμό της Ελληνικής Προεδρίας, ενώ θα ασχοληθεί και με τις προγραμματικές δηλώσεις της ιταλικής.

    Επίσης θα τεθούν επί τάπητος θέματα που αφορούν την ανακύκλωση των απορριμμάτων συσκευασίας, καθώς και ζητήματα που αφορούν τη νέα νομοθεσία για τις αναθέσεις δημοσίων έργων.

    Tη σκυτάλη της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης παραλαμβάνει απο την Ελλάδα η Ιταλία για το επόμενο εξάμηνο.

    Την Τετάρτη το πρωί ο Ιταλός πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τους Ευρωβουλευτές, το πρόγραμμα της Iταλικής Προεδρίας στο Συμβούλιο Υπουργών για το δεύτερο εξάμηνο του 2003.

    Την ίδια μέρα η ιταλική προεδρία καθώς και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προβούν σε δηλώσεις σχετικά με την κατάσταση στην Τσετσενία.

    [11] Προς ψήφιση ελληνική πρόταση για τα μεταλλαγμένα

    26/6/2003 2:38:00 μμ

    Ενα μεγάλο ''αγκάθι'' στις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ, που αφορά τους γενετικούς τροποποιημένους οργανισμούς, φαίνεται οτι οδεύει προς διευθέτηση. ''Βρισκόμαστε πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαίκού Κοινοβουλίου, Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Συμβουλίου σχετικά με τη θέσπιση κανόνων απο την ΕΕ που αφορούν την ''ιχνηλασιμότητα'', την ''επισήμανση'' των γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών και την ''ιχνηλασιμότητα'' τροφίμων και ζωοτροφών που παράγονται απ' αυτούς''. Τα παραπάνω δήλωσε ο εισηγητής του Ευρωκοινοβουλίου για το θέμα, ευρωβουλευτής της ΝΔ Αν. Τρακατέλλης, ο οποίος συνέταξε το σχετικό κείμενο, που θα τεθεί προς ψήφιση την επόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια του Στρασβούργου. Σημειώνεται ότι η έκθεση έχει ήδη λάβει την έγκριση απο την Επιτροπή Περιβάλλοντος και πολιτικής των καταναλωτών.

    Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, μετά τη συνεδρίαση της αρμόδιας υποεπιτροπής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που συνέρχεται στην Κοπεγχάγη της Δανίας, δήλωσε ότι ''είναι δυνατή η ταχεία υιοθέτηση του κανονισμού χωρίς να μπούμε στη διαδικασία συνδιαλλαγής με το Συμβούλιο και καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναπτύξει κατευθυντήριες γραμμές για τη συνύπαρξη γενετικά τροποποιημένων συμβατικών και οργανικών καλλιεργειών''.

    Η πρόταση Κανονισμού προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:

    - ''Όταν ένα τρόφιμο αποτελείται, περιέχει ή παράγεται από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς οι λέξεις ''Το παρόν προϊόν αποτελείται, περιέχει, παράγεται από γενετικό (ως) τροποποιημένους) οργανισμούς (όνομα του οργανισμού (ων) ή των συστατικών'', θα αναγράφονται στη συσκευασία του.

    -Την εισαγωγή συστημάτων αναγνώρισης της ταυτότητας των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών με την απόδοση ''μοναδικού ταυτοποιητή'' και διαδικασιών που διασφαλίζουν τη δυνατότητα σε όλα τα στάδια της εμπορίας, ώστε να διαπιστώνεται ποιος διέθεσε τα προϊόντα στην αγορά και από πού προέρχονται αυτά.

    -Την υποχρέωση των επιχειρήσεων να διαβιβάζουν πληροφορίες σχετικά με την ''ταυτότητα'' του προϊόντος, δηλαδή να αναφέρουν εάν ένα προϊόν ''είναι παραγόμενο από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς", καθώς και να διατηρούν περαιτέρω πληροφορίες για τουλάχιστον πέντε έτη και να θέτουν τις πληροφορίες αυτές στη διάθεση των αρμοδίων αρχών, εφόσον αυτές το ζητήσουν.

    Όπως δήλωσε ο κ. Τρακατέλλης, η έγκριση του κανονισμού αυτού, καθώς και του αντίστοιχου για τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα και ζωοτροφές που παράγονται από αυτούς, διασφαλίζει την ενημέρωση των καταναλωτών για τη σωστή επιλογή τους, αλλά και την αποφυγή ενός εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αργεντινή κ.α.

    Η έγκριση του σχετικού κανονισμού εντάσσεται στην διαδικασία της συναπόφασης Κοινοβουλίου και Συμβουλίου και η εξέταση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αφορά την δεύτερη ανάγνωσή της.

    Η Επιτροπή Περιβάλλοντος ακολουθώντας τη σύσταση του Ελληνα εισηγητή έκρινε ότι θα πρέπει να προστεθούν κάποιες τροπολογίες που θα καθιστούν κάπως αυστηρότερες τις απαιτήσεις της ΕΕ όσο αφορά την ιχνηλασιμότητα των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών.

    [12] Μάρτυρες υπεράσπισης του Κ. Καρατσώλη

    26/6/2003 3:42:00 μμ

    Με τις καταθέσεις των Μαρία Σαμοθράκη, Κωνσταντίνου Γιαννόπουλου και Περικλή Μήτση, συναδέλφων του κατηγορούμενου Κώστα Καρατσώλη σε εταιρία γραφικών, ολοκληρώθηκε η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, των κατηγορουμένων για συμμετοχή στη "17Ν". Οι μάρτυρες αναφέρθηκαν στη σχέση τους με τον κατηγορούμενο και τόνισαν ότι ποτέ ο Καρατσώλης τόσο στη δουλειά όσο και σε κοινωνικές επαφές που είχαν δεν είχε δώσει κάποιο δείγμα ότι μπορεί να συμμετείχε σε παράνομες δραστηριότητες. Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο με καταθέσεις άλλων μαρτύρων υπεράσπισης.

    [13] Καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης του Ψαραδέλλη

    26/6/2003 1:37:00 μμ

    Με την κατάθεση του καθηγητή της Παντείου Γιάννη Παπαμιχαήλ, μάρτυρα υπεράσπισης του Θεολόγου Ψαραδέλλη, άρχισε σήμερα η δίκη των κατηγορουμένων για συμμετοχή στη 17 Ν. Ο μάρτυρας, ο οποίος είχε γνωρίσει τον Θεολόγο Ψαραδέλλη στο Παρίσι το 1972, είπε ότι ένιωσε μεγάλη έκπληξη όταν αντιλήφθηκε ότι βρίσκεται κατηγορούμενος για ένα πλαίσιο πολιτικών ενεργειών, τις οποίες ο τροτσκισμός καταδικάζει. Αργότερα η σύζυγος του κατηγορούμενου Νάντα Ψαραδέλλη υποστήριξε στο δικαστήριο ότι ο Ψαραδέλλης δεν θα μπορούσε να είναι στην ιδεολογική υποστήριξη το δεξί χέρι κανενός στη ''17Ν'', ρόλος που του αποδίδεται από απολογία του Χριστόδουλου Ξηρού. Σύμφωνα με την ίδια, η επίμαχη φράση του Χριστόδουλου Ξηρού την ξένισε γιατί ''ανέδυε άρωμα αστυνομικής τεχνοκρατίας'' και δεν ανήκει στην αριστερή φρασεολογία.

    Καταθέσεις της αδελφής και φίλων του Ψαραδέλλη

    Η κα. Ψαραδέλλη χαρακτήρισε ''ηλίθια πράξη'' την εμπλοκή του συζύγου της σε ληστεία το 1983, ενώ ήταν κατηγορηματική ότι το διάστημα δολοφονίας του αστυνομικού Παντελή Πέτρου και του οδηγού του Σωτήρη Σταμούλη το 1980 βρισκόταν οικογενειακώς στην Κύπρο. Να σημειωθεί, ότι η κατηγορία για τη διπλή δολοφονία έχει παραγραφεί λόγω παρέλευσης 20ετίας.

    Η αδελφή του κατηγορούμενου Ελένη Ψαραδέλλη αναφέρθηκε στην κατάθεσή της στο καλοκαίρι του 1988, διάστημα που ο Θεολόγος Ψαραδέλλης φέρεται να συμμετείχε σε ληστεία που διέπραξε η ''17Ν''. Η μάρτυρας είπε στο δικαστήριο ότι την περίοδο εκείνη νοσηλευόταν βαριά άρρωστη η αδελφή τους Ελισάβετ, η οποία και πέθανε τον Ιούλιο του 1988. Σύμφωνα με την κα. Ψαραδέλλη ο κατηγορούμενος επί τρεις μήνες βρισκόταν κάθε μέρα στο νοσοκομείο.

    Νωρίτερα, στο δικαστήριο κατέθεσε ο ιδιωτικός υπάλληλος Ιωάννης Φελέκης, ο οποίος υποστήριξε ότι γνωρίζει τον Ψαραδέλλη από την περίοδο της δικτατορίας λόγω των κοινών ιδεολογικών τους πεποιθήσεων. Ο μάρτυρας τόνισε ότι ακόμη και την περίοδο της χούντας δεν χρησιμοποίησαν ποτέ όπλα και εκρηκτικά αν και είχαν στη διάθεσή τους γιατί ως τροτσκιστές ήταν κατά της ατομικής βίας.

    Ο δημοσιογράφος Χαράλαμπος Γεωργούλας, στην κατάθεση του, υποστήριξε ότι θα ήταν αδιανόητο να έχει σχέση ο Θεολόγος Ψαραδέλλης με οργανώσεις της ιδεολογικής κατεύθυνσης και πρακτικής της ''17 Νοέμβρη'', αλλά και ασύμβατο να θεωρείται ιδρυτικό μέλος της οργάνωσης.

    ''Ο Χριστόδουλος Ξηρός δεν θα σήκωνε όπλο ποτέ''

    Επίσης, σήμερα, εξετάστηκε ως μάρτυρας υπεράσπισης του Χριστόδουλου Ξηρού ο ποτοποιός Λεωνίδας Σπυρούδης.

    Ο μάρτυρας ζει στην Ικαρία και γνωρίζει τον κατηγορούμενο, ο οποίος, όπως είπε, κάθε χρόνο, απο το 1987 συμμετείχε στη διοργάνωση τοπικού πανηγυριού και ήταν ταμίας.

    Ο κ. Σπυρούδης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι δεν θα μπορούσε αυτός ο άνθρωπος να σηκώσει όπλο και να σκοτώσει άνθρωπο.

    [14] Εκρυθμη η κατάσταση στη Λιβερία

    26/6/2003 5:55:00 μμ

    Έξω από την πρωτεύουσα Μονρόνια, κατάφεραν να απωθήσουν, τις ομάδες ανταρτών οι δυνάμεις του στρατού της Λιβερίας, σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας της χώρας. Όπως μεταδίδει, το γαλλικό πρακτορείο, μάχες σώμα με σώμα, διεξάγονται τώρα στη γέφυρα του Αγίου Παύλου, περίπου 10 χιλιόμετρα από το κέντρο της Μονρόβια. Χιλιάδες κάτοικοι, έχουν βρει καταφύγιο σε διπλωματικές αποστολές καθώς φοβούνται ότι θα ξαναζήσουν σκηνές από τον εμφύλιο πόλεμο του 1990. την ίδια ώρα ο πρόεδρος της χώρας, Τσαρλς Τέιλορ, ο οποίος είχε πει πριν από μερικές μέρες ότι θα εγκαταλείψει την προεδρία, αλλάζει θέση και δηλώνει ότι θα πολεμήσει για τη θέση του μέχρι τέλους. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος Τέιλορ έχει χαρακτηρισθεί για τις πράξεις του ως εγκληματίας πολέμου από τα Ηνωμένα Έθνη, ενώ χαρακτηριστική είναι και η έκκληση να εγκαταλείψει την εξουσία, την οποία του απεύθυνε ο Αμερικανός πρόεδρος.

    Απρόθυμες να αναλάβουν δράση οι ΗΠΑ

    Τα νέα επεισόδια, αμφισβητούν πλέον στο σύνολό της τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που υπεγράφη στη Γκάνα στις 17 Ιουνίου.

    Την ώρα που η βία κορυφώνεται στη χώρα, ανώτατος διπλωμάτης στα Ηνωμένα Έθνη, πρότεινε την αποστολή στην περιοχή, ειρηνευτικής δύναμης με επικεφαλής τις ΗΠΑ.

    "Μια τέτοια κίνηση θα ήταν καλοδεχούμενη από όλη τη διεθνή κοινότητα" δήλωσε ο Σερ Τζέρεμι Γκρινστόκ, τονίζοντας ότι μία τέτοια εξέλιξη θα ήταν και ιστορικά αποδεκτή μίας και η Λιβερία δημιουργήθηκε από πρώην Αμερικανούς σκλάβους.

    Την πρόταση του Βρετανού διπλωμάτη, απέρριψε ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Λιβερία, Τζον Γουίλιαμ Μπλάνεϊ.

    "Για να αναλάβουν οι ΗΠΑ δράση θα πρέπει οι δυο πλευρές να σταματήσουν τις συγκρούσεις" είπε χαρακτηριστικά.

    Την ίδια απροθυμία, καταδεικνύουν και δηλώσεις Αμερικανού αξιωματούχου στην Ουάσινγκτον, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

    "Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να εμπλακούν στις εμφύλιες συγκρούσεις που για περισσότερα από 14 χρόνια έχουν βυθίσει σε χάος την περιοχή" τόνισε.

    Την Τρίτη πάντως, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα δεχτούν να συμμετάσχουν σε μια ομάδα επίβλεψης της εκεχειρίας, μόλις οι δύο πλευρές σταματήσουν τις μάχες.

    Πηγές: BBC- ΑΠΕ

    [15] Ινδία: Πτώση λεωφορείου σε ποταμό, 43 νεκροί

    26/6/2003 12:36:00 μμ

    Ενα λεωφορείο με 50 επιβάτες έπεσε σε ποταμό που είχε πλημμυρίσει στην Κεντρική Ινδία και οι Αρχές εκφράζουν φόβους ότι 43 εξ αυτών πρέπει να έχουν χάσει τη ζωή τους, καθώς δύτες κατάφεραν να διασώσουν μόνο επτά άτομα, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας. Το δυστύχημα σημειώθηκε όταν το λεωφορείο που διέσχιζε μια ιδιαίτερα στενή γέφυρα έπεσε στον ποταμό Ρέταμ, ο οποίος είχε πλημμυρίσει, είπε ο αξιωματούχος της αστυνομίας που συντονίζει το έργο των σωστικών συνεργείων, διευκρινίζοντας ότι το δυστύχημα σημειώθηκε στην περιοχή Μαντασόρ του κρατιδίου Μάντια Πραντές.

    [16] Κανονικά οι πτήσεις από τη Βρετανία στο Ναϊρόμπι

    26/6/2003 5:16:00 μμ

    Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη την άρση της απαγόρευσης των πτήσεων προς την πρωτεύουσα της Κένυας, Ναϊρόμπι, που είχε επιβληθεί τον περασμένο μήνα για λόγους ασφαλείας. ''Η απαγόρευση ήρθη και θα έχει άμεση ισχύ'', ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου Μεταφορών. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ελπίζει πως σύντομα θα ακολουθήσει παρόμοια απόφαση και για την Μομπάσα, στη νοτιο-ανατολική Κένυα. Η British Airways είχε διακόψει τις πτήσεις της προς το Ναϊρόμπι στις 16 Μαΐου εξαιτίας τρομοκρατικών απειλών.

    [17] Δανία: Υπογραφή του πρωτοκόλλου κατά των βασανιστηρίων

    26/6/2003 4:36:00 μμ

    Η Δανία είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που υπογράφει το πρωτόκολλο των Ηνωμένων Εθνών κατά των βασανιστηρίων, το οποίο υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του οργανισμού το Δεκέμβριο του 2002 και προβλέπει τις αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις σε φυλακές, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών της Δανίας. ''Μέχρι σήμερα η Σενεγάλη, η Κόστα Ρίκα και η Αργεντινή έχουν αντιταχθεί στην υπογραφή του κειμένου αυτού'', τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου.

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, σε μήνυμά του σήμερα με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας υποστήριξης των θυμάτων των βασανιστηρίων εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υιοθέτηση από τη Γενική Συνέλευση του οργανισμού του προαιρετικού αυτού πρωτοκόλλου.

    Το συγκεκριμένο πρωτόκολλο, που πρέπει να επικυρωθεί από 20 χώρες για να ισχύσει, ''ορίζει ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο θα επιτρέπεται σε εθνικές και διεθνείς ανεξάρτητες οργανώσεις να επισκέπτονται τόπους όπου οι άνθρωποι έχουν στερηθεί την ελευθερία τους'', τόνισε ο Αναν. ''Θα συνεισφέρει ώστε να γίνει πραγματικότητα το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να προστατεύεται από τα βασανιστήρια'', κατέληξε ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών.

    [18] Μπλακ άουτ σε πολλές περιοχές της Ιταλίας

    26/6/2003 4:14:00 μμ

    Χιλιάδες νοικοκυριά σε ολόκληρη την Ιταλία έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για αρκετές ώρες σήμερα, καθώς οι ηλεκτρικές εταιρείες διέκοψαν την παροχή για να αντιμετωπίσουν την πολύ μεγάλη ζήτηση που έχει προκληθεί από το παρατεταμένο κύμα καύσωνα. Η διακοπή στην ηλεκτροδότηση έγινε αιτία να σημειωθούν μποτιλιαρίσματα στους δρόμους της Ρώμης, του Μιλάνου και της Φλωρεντίας, καθώς έσβησαν οι φωτεινοί σηματοδότες και χιλιάδες άτομα παγιδεύτηκαν στους ανελκυστήρες. Το κύμα καύσωνα που διαρκεί περίπου ένα μήνα έχει γίνει αιτία το θερμόμετρο να έχει ξεπεράσει τους 35 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες πόλεις, αναγκάζοντας τους Ιταλούς να μην σβήνουν τα κλιματιστικά τους.

    Εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

    Η υπερκατανάλωση έχει ξεπεράσει τη δυνατότητα που έχει η χώρα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η Ιταλία που δεν έχει πυρηνοκίνητα εργοστάσια είναι αναγκασμένη να εισαγάγει αρκετά εκατομμύρια μεγαβάτ από το εξωτερικό.

    Η σημερινή διακοπή οφείλεται εν μέρει στις ελλείψεις στις προμήθειες ηλεκτρικής ενέργειας από την Γαλλία. Δεν αποκλείεται μάλιστα να σημειωθούν και άλλες διακοπές αργότερα σήμερα.

    Οι δήμαρχοι κάλεσαν τους κατοίκους να αποφεύγουν την χρήση ανελκυστήρων, ενώ το υπουργείο Βιομηχανίας κάλεσε τους καταναλωτές να αποφεύγουν την χρήση ηλεκτρικών συσκευών. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας προς τα νοσοκομεία, τα δημόσια μεταφορικά μέσα και άλλες δημόσιες υπηρεσίες δεν θα διακοπεί.

    [19] ΠΓΔΜ: Συμφωνία για εξαίρεση Αμερικανών από ΔΠΔ

    26/6/2003 3:39:00 μμ

    Μπόρις Τραϊκόφσκι

    Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, σε σημερινή της συνεδρίαση στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος της χώρας, Μπόρις Τραϊκόφσκι, αποφάσισε να "προχωρήσει στην υπογραφή διμερούς συμφωνίας με τις ΗΠΑ", για την εξαίρεση των Αμερικανών από την δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Η εκπρόσωπος της αποστολής της Ε.Ε. στην ΠΓΔΜ, Ιρένα Γκιουζέλοβα, δήλωσε σήμερα στα Σκόπια, ότι η χώρα, σε περίπτωση που υπογράψει σχετική συμφωνία με τις ΗΠΑ για την εξαίρεση των Αμερικανών από την δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, δεν θα βρεθεί αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο επιβολής κάποιων κυρώσεων από την μεριά της ΕΕ.

    Σε περίπτωση μη υπογραφής, διακοπή της στρατιωτικής βοήθειας

    ''Δεν θα υπάρξουν κυρώσεις διότι η ΠΓΔΜ δεν είναι χώρα-μέλος της ΕΕ, και η Κοινότητα δεν προβλέπει κυρώσεις για χώρες που δεν είναι μέλη της. Όμως, εάν μία χώρα καταστεί μέλος της ΕΕ, τότε έχει την υποχρέωση να κάνει αποδεκτές όλες τις προηγούμενες αποφάσεις και συμφωνίες της Κοινότητας'', ανέφερε η Γκιουζέλοβα.

    Κυβερνητικοί παράγοντες της ΠΓΔΜ ανέφεραν όλο το προηγούμενο διάστημα ότι η απόφαση που θα ληφθεί για το αίτημα αυτό των ΗΠΑ, θα πρέπει να συνάδει με τα στρατηγικά συμφέροντα της χώρας.

    Το σχετικό κείμενο, αφού πρώτα προετοιμαστεί, αναμένεται να υπογραφεί από τα δύο μέρη το προσεχές διάστημα και εν συνεχεία να τεθεί και στην βουλή της ΠΓΔΜ προς επικύρωση.

    Σύμφωνα με το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, "ΜΙΑ" στην διμερή αυτή συμφωνία με τις ΗΠΑ, η χώρα πρέπει να αναφέρεται με το συνταγματικό της όνομα, ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας".

    Οι ΗΠΑ έχουν δώσει διορία σε χώρες της ΝΑ Ευρώπης οι οποίες δεν είναι μέλη της ΕΕ, να υπογράψουν συμφωνία με αυτές μέχρι την 1η Ιουλίου για την εξαίρεση των Αμερικανών από την δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Σε διαφορετική περίπτωση απείλησαν ότι θα διακόψουν την ετήσια στρατιωτική βοήθεια που παρέχουν σε αυτές.

    Η ΠΓΔΜ λαμβάνει ετησίως στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ, ύψους περίπου 10 εκ. δολαρίων. Όλο το προηγούμενο διάστημα, κυβερνητικοί παράγοντες ανέφεραν ότι η σχετική απόφαση για το αμερικανικό αίτημα, πρέπει να συνάδει με τα στρατηγικά και εθνικά συμφέροντα της χώρας.

    Από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων συμφωνία με τις ΗΠΑ για την εξαίρεση Αμερικανών από την δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, έχουν ήδη υπογράψει η Αλβανία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

    [20] Πολύνεκρη ανατροπή πλοιαρίου στη Σιέρα Λεόνε

    26/6/2003 3:20:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Τριάντα άνθρωποι, κυρίως γυναίκες, πνίγηκαν στα ανοικτά της Σιέρα Λεόνε, όταν ένα πλοιάριο που πιστεύεται ότι έκανε λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων ανατράπηκε εν μέσω θαλασσοταραχής, ανακοινώθηκε σήμερα από την αστυνομία της δυτικο-αφρικανικής χώρας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το πλοιάριο που είχε αναχωρήσει από την γειτονική Γουϊνέα την Τρίτη κατευθυνόμενο στην Φρητάουν προφανώς προσέκρουσε σε βράχο. ''Όλοι οι επιβάτες και το πλήρωμα πνίγηκαν, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνήτη'', ανέφερε αξιωματικός της αστυνομίας. Οι περισσότεροι από τα θύματα ήταν γυναίκες. ''Το πλοιάριο αυτό είχε συμμετοχή σε λαθρεμπόριο'', πρόσθεσε. Το πλοιάριο πιστεύεται ότι ήταν ένα από τα πολλά που έχουν ανάμειξη στο λαθρεμπόριο τσιγάρων, πετρελαίου και άλλων προϊόντων από την Γουϊνέα προς την Σιέρα Λεόνε.

    [21] Ρωσία: Κατευναυστική η σύνοδος της ΙΑΕΑ για τα πυρηνικά στο Ιράν

    26/6/2003 5:04:00 μμ

    Η σύνοδος που πραγματοποιήθηκε αυτό τον μήνα μεταξύ αξιωματούχων των Ηνωμένων Εθνών σε θέματα πυρηνικής ενέργειας κατεύνασε τις διεθνείς ανησυχίες σχετικά με την συνεργασία με το Ιράν στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας και διέψευσε ότι υπήρξαν διαφωνίες για το θέμα αυτό με τις ΗΠΑ. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα η Ρωσία, η οποία βοηθάει το Ιράν στην κατασκευή του πρώτου πυρηνοκίνητου σταθμού. Αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν επικρίνει αυτή την συνεργασία και έχουν κατηγορήσει την Τεχεράνη ότι προσπαθεί να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα.

    ''Μετά την σύνοδο του συμβουλίου διευθυντών, στις 16 Ιουνίου, δεν υπάρχει πλέον θέμα'', τόνισε προς τους δημοσιογράφους ο Αλεξάντερ Γιακοβένκο, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. ''Αλλά θα επαναλάβω ότι εάν κάποιος έχει οποιαδήποτε ανησυχία είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε τον διάλογο. Εχουμε μία ανοικτή και διάφανη θέση'', πρόσθεσε.

    ''Υποστηρίζουμε την Συνθήκη για την Μη Διάδοση των Πυρηνικών όπλων και η συνεργασία μας με το Ιράν βασίζεται στις διεθνείς υποχρεώσεις μας'', είπε ο εκπρόσωπος.

    Το Ιράν υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας αποσκοπεί στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και μόνο.

    [22] Πέθανε ο σύζυγος της Μάργκαρετ Θάτσερ

    Πηγή: ΑΠΕ 26/6/2003 1:35:00 μμ

    Πέθανε την Πέμπτη, σε ηλικία 88 ετών, στο νοσοκομείο Λίστερ του Λονδίνου, ο σερ Ντένις Θάτσερ, σύζυγος της πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της οικογένειας. Ο Ντένις Θάτσερ είχε υποβληθεί σε επέμβαση μπάϊ-πάς τον περασμένο Ιανουάριο. Η επέμβαση είχε χαρακτηριστεί ''πολύ επιτυχής''. Η Μάργκαρετ Θάτσερ, 77 ετών τερμάτισε την πολιτική της καριέρα τον Μάρτιο. Στη λήψη της απόφασης αυτής πιστεύεται ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο ο σύζυγός της. Η Μάργκαρετ και ο Ντένις Θάτσερ είχαν συμπληρώσει 50 και πλέον χρόνια έγγαμου βίου.

    [23] Νέοι κανόνες δημοσιονομικού ελέγχου

    26/6/2003 4:32:00 μμ

    Ριζική αναδιάρθρωση των διαδικασιών δημοσιονομικού ελέγχου επιχειρεί νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τη διαχείριση των δαπανών. Πέντε κέντρα θα διενεργούν το δημοσιονομικό έλεγχο σε όλους τους φορείς που διαχειρίζονται δημόσιους πόρους και παράλληλα θα γίνεται έλεγχος των ελεγκτών και δημιουργείται μονάδα εσωτερικού ελέγχου σε κάθε φορέα του Δημοσίου, που επιχορηγείται με ποσά πάνω από πέντε εκατομμύρια ευρώ. Επίσης προβλέπεται οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου να έχουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.

    Το νομοσχέδιο επιχειρεί να κάνει πιο αυστηρό το σύστημα των ελέγχων των δημοσίων δαπανών, να περιορίσει τη σπατάλη που γίνεται στον τομέα αυτό και να συμβάλλει στην εξοικονόμηση πόρων για τον κρατικό προϋπολογισμό.

    Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ακόμα ότι ο δανεισμός του Δημοσίου θα γίνεται μόνο για την κάλυψη επενδυτικών του δαπανών, ενώ σε ό,τι αφορά τις ΔΕΚΟ που είναι εκτός χρηματιστηρίου και παρουσιάζουν ελλείμματα στον προϋπολογισμό τους, αναφέρεται ότι θα πρέπει να προχωρήσουν στον περιορισμό τους, ώστε να τα μηδενίσουν μέσα στην επόμενη πενταετία.

    [24] Ρέππας: Στόχος η άμεση καταβολή των αγροτικών συντάξεων

    26/6/2003 4:04:00 μμ

    Το 55% των αγροτών που υπέβαλε φέτος αίτηση συνταξιοδότησης θα λάβει τη σύνταξή του τον Ιούλιο, δηλαδή από την πρώτη μέρα που την δικαιούται. Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου σχετικά με τις δραστηριότητες του ΟΓΑ, τόνισε πως από τους 24.000 δικαιούχους που υπέβαλαν εγκαίρως τις αιτήσεις τους, θα συνταξιοδοτηθούν χωρίς καθυστέρηση οι 17.000, οι οποίοι είχαν καταβάλλει εγκαίρως τις εισφορές τους. Στόχος του ΟΓΑ θα είναι να καταβάλλονται οι αγροτικές συντάξεις άμεσα, μέσα στον ίδιο μήνα που προκύπτει η υποχρέωση του Οργανισμού προς τον δικαιούχο.

    ''Στα πρότυπα του αντίστοιχου γαλλικού οργανισμού''

    Το μέτρο θα ολοκληρωθεί και θα έχει συνολική εφαρμογή μέσα στο 2004. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα οι αγροτικές συντάξεις εκδίδονταν με καθυστέρηση που ξεπερνούσε τους 6-7 μήνες.

    Ο Δημήτρης Ρέππας έκανε λόγο για ''τομή'' στην ενημέρωση των αγροτών με την τηλεφωνική γραμμή 1964 που θα παρέχει όλες τις πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες του ΟΓΑ. Αναφέρθηκε επίσης στα καινούργια παραρτήματα της Πάτρας (ανοίγει τον Ιούλιο) της Λάρισας και της Κομοτηνής (ανοίγουν τέλος Αυγούστου) που αναμένεται ότι θα αποσυμφορήσουν τις υπηρεσίες του Οργανισμού.

    Ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε επίσης στην αύξηση των επιδομάτων: Το ΕΚΑΣ από 96 ευρώ αυξάνει στα 118 ευρώ και το επίδομα μητρότητας από τα 146 ευρώ στα 338 ευρώ, ενώ η ανώτατη σύνταξη ΟΓΑ φτάνει στις 135 χιλιάδες δραχμές. Επίσης, εξήγγειλε επέκταση των παροχών της Εργατικής Εστίας στους νέους αγρότες (κοινωνικός τουρισμός, εκπαιδευτικά ταξίδια κλπ).

    Ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ροβέρτος Σπυρόπουλος, υπογράμμισε ότι ο ΟΓΑ θα εξελιχθεί στα πρότυπα του γαλλικού αντίστοιχου Οργανισμού όπου εκτός από αυταπασχολούμενους αγρότες θα ασφαλίζονται και οι εργάτες γης (άρα θα εισπράττει και τριμερείς εισφορές). Χαρακτήρισε τον ΟΓΑ ως έναν από τους βασικούς πυλώνες στη σύντομη προοπτική ενοποίησης των Ταμείων και υπογράμμισε τη σημασία της υπουργικής απόφασης για τη Διαταμειακή Συνεργασία στον κλάδο υγείας, με στόχο να τιθασευτεί η προκλητή ζήτηση υπηρεσιών και δαπανών.

    Ο κ. Σπυρόπουλος έκανε έκκληση στους νέους αγρότες να ασφαλίζονται από την 1η ημέρα εργασίας τους γιατί αλλιώς χάνουν δικαιώματα.

    Σημειώνεται ότι ο ΟΓΑ έχει 2.880.195 ασφαλισμένους εκ των οποίων 2.100.000 κύριας ασφάλισης και 780.000 βασικής σύνταξης.

    Ο διοικητής του ΟΓΑ Γεράσιμος Βουδούρης, αναφέρθηκε στην άμεση προοπτική του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος και δήλωσε ότι το 2003 η βασική σύνταξη του ΟΓΑ αυξήθηκε κατά 10% (από 156 ευρώ στα 170 ευρώ), η πρόσθετη σύνταξη κατά 3% και η κύρια σύνταξη κατά 4%.

    [25] Απεργία διαρκείας από τις 14/7 αποφάσισαν οι βενζινοπώλες

    26/6/2003 3:56:00 μμ

    Την κάθοδο όλων των βενζινοπωλών σε απεργία διαρκείας από τις 14.7.2003, αποφάσισε η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας, διαμαρτυρόμενη για την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να εγκαταστήσει στα πρατήρια τις ταμειακές μηχανές ειδικού τύπου χωρίς τη σφράγιση των δεξαμενών για τη διασφάλιση των βενζινοπωλών από το χρόνιο πρόβλημα των αποκλίσεων. Η Ομοσπονδία, έχει προτείνει την εφαρμογή ενός ηλεκτρονικού συστήματος πλήρους παρακολούθησης των εισροών και εκροών καυσίμων, το οποίο θα διασφαλίζει απόλυτα τη νομιμότητα, τους βενζινοπώλες, τους προμηθευτές και τους καταναλωτές. Οπως αναφέρει στην ανακοίνωση της "δυστυχώς η κυβέρνηση εμμένει σε εφαρμογή ξεπερασμένων συστημάτων που λειτουργούν σε βάρος των βενζινοπωλών".

    [26] Σε απολύσεις εργαζομένων προχωρά η Fiat

    26/6/2003 2:16:00 μμ

    Η ζημιογόνα ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία Fiat θα μειώσει κατά 5% το εργατικό δυναμικό της -περικοπές 12.300 θέσεων εργασίας- μέχρι το 2006 στο πλαίσιο προγράμματος αναδιάρθρωσης που στοχεύει στην επαναφορά της στην κερδοφορία.

    Παράλληλα, σύμφωνα με συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Τζουζέπε Μόρκιο, η Fiat σχεδιάζει να κλείσει 12 μονάδες παραγωγής της, τις περισσότερες εκ των οποίων εκτός Ιταλίας, το 2003 και 2004. Συγκεκριμένα, σκοπεύει να απολύσει 9.500 εργαζομένους της στο εξωτερικό, ωστόσο σχεδιάζει να προχωρήσει στο ίδιο διάστημα σε προσλήψεις 5.400 εργαζομένων μειώνοντας έτσι τον αντίκτυπο των περικοπών θέσεων εργασίας. Η εταιρεία αναμένει ώθηση από νέα προϊόντα της των κερδών της κατά 1,6 δισ. ευρώ μέχρι το 2006.

    Μειωμένη η ζήτηση

    Ο πρόεδρος της Fiat Ουμπέρτο Ανιέλι ανακοίνωσε ότι το ΔΣ της εταιρείας ενέκρινε σχέδιο αύξησης της κεφαλαιακής βάσης της κατά 1,8 δισ. ευρώ, μέσω έκδοσης 368,5 εκατ. νέων ονομαστικών μετοχών, για να βοηθήσει τη χρηματοδότηση του τρίτου -την τελευταία τριετία- προγράμματος αναδιάρθρωσης της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

    Τον προηγούμενο χρόνο, η Fiat ανακοίνωσε ζημίες ύψους 3,9 δισ. ευρώ, καθώς η ζήτηση για Alfa Romeo, Lancia και Stilo σημείωσε δραματική πτώση.

    Η αυτοκινητοβιομηχανία έχει ήδη ανακοινώσει απολύσεις περισσότερων από 8.000 εργαζομένων της στο τμήμα αυτοκινήτων και, το τελευταίο δεκαοκτάμηνο, έχει προχωρήσει σε πώληση στοιχείων ενεργητικού, αξίας άνω των 9 δισ. ευρώ για να μειώσει το χρέος της.

    [27] Tέλος από τον Ολυμπιακό και ο Πουρσανίδης

    26/6/2003 4:24:00 μμ

    Το μπαράζ των αποχωρήσεων στον Ολυμπιακό συνεχίστηκε σήμερα μ` έναν ακόμη ποδοσφαιριστή της λεγόμενης... παλιάς φρουράς αφού ο Ηλίας Πουρσανίδης, αποτελεί και επίσημα παρελθόν για τον πρωταθλητή Ελλάδας. Ο παίκτης συναντήθηκε για δεύτερη φορά με τον αντιπρόεδρο της ΠΑΕ, Γιώργο Λούβαρη, και όπως αναμενόταν βρέθηκε η "χρυσή τομή" και λύθηκε κοινή συναινέσει το συμβόλαιο μεταξύ των δύο πλευρών. Μετά τους Αμανατίδη, Οφορίκουε, Αλεξανδρή, Γιαννακόπουλο, Ζέτερμπεργκ, Νόβακ, Γεωργίου και Μελαμπιανάκη που αποχώρησαν από τους "ερυθρόλευκους", ο Πουρσανίδης έγινε ο ένατος παίκτης που είπε "αντίο" στον Ολυμπιακό και αναμένεται τα επόμενα 24ωρα να πάρουν τη σκυτάλη οι Ζε Ελίας και Μπερμούδες.

    [28] Κοντά σε συμφωνία η Ρόμα με τον Λούσιο

    26/6/2003 1:40:00 μμ

    Πολύ κοντά στην απόκτηση του Βραζιλιάνου αμυντικού της Μπάγερ Λεβερκούζεν Λούσιο, βρίσκεται η Ρόμα ύστερα από τη συμφωνία της ιταλικής ομάδας με την διοίκηση της γερμανικής ομάδας. Συγκεκριμένα, ο γενικός διευθυντής της Ρόμα, Φράνκο Μπαλντίνι, ύστερα από τις συναντήσεις που είχε με τον ομόλογό του, Ρέινερ Καλμούντ, κατάφερε να μειώσει τις αρχικές απαιτήσεις των Γερμανών, που άγγιζαν τα 20 εκατομμύρια ευρώ, στα 15, τα οποία θα δοθούν σε δόσεις μέσα στα επόμενα έξι χρόνια. Η είδηση της συμφωνίας χαροποίησε ιδιαίτερα τον Βραζιλιάνο παίκτη της Ρόμα Έμερσον, ο οποίος αισθανόταν ...μοναξιά, μετά την αποχώρηση των συμπατριωτών του Αλνταϊρ και Καφού και πιθανότατα του Λίμα. "Ο Λούσιο είναι μεγάλος παίκτης και πολύ καλό παιδί", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Έμερσον, ο οποίος, πιθανότατα, δεν θα είναι μόνος του στη Ρόμα.

    [29] Νέα αναβολή της έφεσης του ΠΑΣ Γιάννινα

    26/6/2003 1:23:00 μμ

    Σε δύο εβδομάδες αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής της ΕΠΟ για την έφεση της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα κατά της απόφασης της ΕΠΑΕ, με την οποία επικυρώθηκε η βαθμολογία της Α΄ Εθνικής. Η Δευτεροβάθμια Επιτροπή ζήτησε τόσο από τα Γιάννινα, όσο και από τον Ιωνικό, που έκανε παρέμβαση υπέρ της απόφασης της ΕΠΑΕ, να καταθέσουν υπομνήματα μέχρι την Παρασκευή 4 Ιουλίου. Υπέρ του ΠΑΣ Γιάννινα τάχθηκαν ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Κάρολος Παπούλιας, και βουλευτές του νομού, οι οποίοι υποστήριξαν ότι είναι άδικη η απόφαση για υποβιβασμό της ομάδας, αφού έχει πληρώσει τα χρέη της.

    [30] Η συμφωνία... των δώδεκα

    26/6/2003 1:21:00 μμ

    Σε συμφωνία για την ίδρυση εταιρίας εμπορικής εκμετάλλευσης του ποδοσφαίρου, που πρότεινε ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Γιάννης Βαρδινογιάννης, κατέληψαν οι δώδεκα ΠΑΕ που συμμετείχαν την Τετάρτη, στην συνάντηση που έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, με πρωτοβουλία των "πρασίνων". Εκτός του Παναθηναϊκού μετείχαν οι ΠΑΕ ΑΕΚ, Αιγάλεω, Ακράτητος, Αρης, Ηρακλής, Ιωνικός, Καλλιθέα, ΟΦΗ, Πανηλειακός, Πανιώνιος και Προοδευτική.

    Οι δώδεκα ΠΑΕ συμφώνησαν να ιδρυθεί ανώνυμη εταιρεία με ισότιμη συμμετοχή όλων των ΠΑΕ εταίρων, που θα δραστηριοποιείται στο μάρκετινγκ με σκοπό τη συγκέντρωση του μεγαλύτερου δυνατού ποσού εσόδων από τη συνολική διαπραγμάτευση των τηλεοπτικών και λοιπών δικαιωμάτων, ενώ η διανομή των κερδών θα γίνεται βάσει προσυμφωνημένου συστήματος, με συνυπολογισμό ισομερούς κατανομής, συντελεστού εμπορικότητας κάθε ΠΑΕ και συντελεστού βαθμολογικής κατάταξης.

    Παράλληλα, όπως τονίστηκε βασική προϋπόθεση του εγχειρήματος και της φιλοσοφίας που διακρίνει την πρόταση είναι η ισότιμη συμμετοχή όλων των ΠΑΕ και η διενέργεια από αυτές και από κοινού όλων των πράξεων για την επίτευξη του στόχου αυτού.

    Σκοπός της πρότασης είναινα συμβάλει στη σωτηρία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου που οδηγείται στην καταστροφή, όχι με αποκλειστικά δική του ευθύνη.

    Τέλος οι δώδεκα ΠΑΕ αφού υπογράμμισαν, ότι συμφώνησαν στην αναγκαιότητα υλοποίησης της πρότασης κάλεσαν και τις υπόλοιπες ΠΑΕ να ακολουθήσουν προς την ίδια κατεύθυνση.

    [31] Ουάσιγκτον: ''Πηνελοπεία: Το Αλλο Ταξίδι'' στο διαδίκτυο

    26/6/2003 1:56:00 μμ

    Στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ η ελληνική πρεσβεία της Ουάσιγκτον και o Σύλλογος Τέχνης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου παρουσιάζουν έκθεση σύγχρονης τέχνης με τίτλο "Πηνελοπεία: Το Αλλο Ταξίδι" στην οποία συμμετέχουν εκτός από καλλιτέχνες, πανεπιστημιακοί και διπλωμάτες. Εμπνευσμένες από τον ρόλο της Πηνελόπης στην Οδύσσεια του Ομήρου, 15 Ελληνίδες καλλιτέχνιδες συμμετέχουν σε ένα μεταφορικό ταξίδι στο διαδίκτυο, όπου επικοινωνούν με άλλες γυναίκες από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Συνολικά 23 καλλιτέχνιδες συνεργάζονται και ασχολούνται με θέματα όπως η μετανάστευση, η ξενοφοβία, τα κατασκευασμένα στερεότυπα, βιοτεχνολογία-κλωνοποίηση, η εθνική σε αντιπαράθεση με την τοπική ταυτότητα, η ενδοοικογενειακή βία, ο θρησκευτικός αποκλεισμός, οι καθημερινές ενασχολήσεις, η διατήρηση των φυσικών πόρων και τη πολιτιστική κληρονομιά.

    Με έργα τους που δημιούργησαν αποκλειστικά για την έκθεση αυτή - από σχέδιο, ζωγραφική, βίντεο, φωτογραφία έως την ψηφιακή τέχνη - αποτυπώνουν τις διαδρομές του πρωτότυπου αυτού ταξιδιού στον χώρο και στον χρόνο.

    Τα έργα αυτά σε συνδυασμό με τα παραπάνω θέματα λειτουργούν όπως οι ταξιδιωτικοί χάρτες με τις διαδρομές τους. Η πορεία του ταξιδιού αποτελεί μία έρευνα για το εάν υπάρχει και πως γίνεται η επικοινωνία μεταξύ των λαών της Ενωμένης Ευρώπης.

    Επίσης, διερευνάται εάν επιτυγχάνεται η πρόσβαση των γυναικών στους διεθνείς διαύλους επικοινωνίας και εάν μέσω της παγκόσμιας γλώσσας της τέχνης μπορεί να επιτευχθεί διαπολιτισμικός διάλογος.

    Την παρουσίαση της έκθεσης - την οποία επιμελήθηκε η Ζωή Κοσμίδου - έκανε ο Ελληνας πρέσβης στην Ουάσιγκτον κ. Σαββαϊδης και στα εγκαίνια παρευρέθησαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικος, στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, εκπρόσωποι ξένων διπλωματικών αποστολών, πολιτιστικών, καλλιτεχνικών και ακαδημαϊκών φορέων.

    [32] ΑΙΕΑ: Διπλασιασμός των κρουσμάτων καρκίνου το 2015 στον τρίτο κόσμο

    26/6/2003 4:49:00 μμ

    Ο αριθμός των κρουσμάτων καρκίνου θα διπλασιαστεί μέχρι το 2015 στις αναπτυσσόμενες χώρες, στις οποίες ήδη οι ασθενείς ξεπερνούν τα 10.000.000, σύμφωνα με μελέτη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΑΙΕΑ). Σύμφωνα με τον Μπαντρασαΐν Βικράμ, ογκολόγο στο Ιατρικό Κολέγιο Αλμπερτ Αϊστάιν της Νέας Υόρκης, η αύξηση των περιπτώσεων εμφάνισης καρκίνου οφείλεται στο γεγονός ότι οι καρκινοπαθείς στις αναπτυσσόμενες χώρες δεν μπορούν να υποβληθούν σε ακτινοβολίες εξαιτίας της έλλειψης μέσων.

    Αιθιοπία: Ένα μηχάνημα ακτινοβολιών για 60 εκατ. ανθρώπους

    Η μελέτη της ΑΙΕΑ δείχνει πως στις χώρες αυτές ζει το 85% των καρκινοπαθών όλου του κόσμου, αλλά δεν διαθέτουν παρά το ένα τρίτο (περίπου 2.200) των μηχανημάτων ακτινοβολιών. Για παράδειγμα, στην Αιθιοπία, υπάρχει μόνο ένα τέτοιο μηχάνημα για τα 60.000.000 κατοίκους της.

    Σύμφωνα με τον Δρ Βικράμ, οι επενδύσεις που χρειάζονται να γίνουν μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια στις χώρες αυτές για να αντιμετωπιστεί ο καρκίνος υπολογίζονται σε 2,5 δις δολάρια και σε αυτά περιλαμβάνονται η αγορά ειδικών μηχανημάτων και η εκπαίδευση των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού.

    Οι μορφές καρκίνου που εμφανίζονται συχνότερα στις χώρες αυτές είναι ο καρκίνος της μήτρας, του στήθους και του προστάτη. ''Μπορούμε ακόμα και σήμερα να προλάβουμε την κρίση, αλλά δεν πρέπει να καθυστερήσουμε πολύ'', κατέληξε ο Δρ Βικράμ.

    [33] Δικτυωμένος ένας στους δύο Ιταλούς

    Πηγή: ΑΠΕ 26/6/2003 12:58:00 μμ

    Μετά από μια αργή εκκίνηση, η χρήση του διαδικτύου στην Ιταλία αυξάνεται ραγδαίως, σύμφωνα με τον παρατηρητή των ΜΜΕ ilte.net. Με βάση, δε, τα στοιχεία της Audiweb.it, η αύξηση στην κίνηση του διαδικτύου, κατά το μήνα Μάιο του 2003, έφθασε το 10%. Περισσότεροι από 14 εκατομμύρια Ιταλοί να έχουν τακτική πρόσβαση στο Iντερνετ, ενώ ο συνολικός πληθυσμός των χρηστών είναι 26 εκατομμύρια (57,7 εκατ. κάτοικοι). Ένας στους δύο Ιταλούς χρήστες συρρέουν σε ψυχαγωγικές και αθλητικές διευθύνσεις. Μεταξύ αυτών, η Gazzetta.it (on line έκδοση της εφημερίδας La Gazzetta dello Sport) αποδεικνύεται ιδιαίτερα δημοφιλής. Προσελκύει περισσότερους από 700.000 ξεχωριστούς επισκέπτες, όταν η έντυπη έκδοση έχει κυκλοφορία περίπου 500.000 φύλλα (στοιχεία Φεβ. 2003).

    Πηγή: Poynter Institute


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 26 June 2003 - 16:54:20 UTC