Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-07-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παρελκυστικές κινήσεις Ντενκτάς λόγο πανικού
  • [02] Νεκρός άνδρας σε τροχαίο δυστύχημα στη Θεσσαλονίκη
  • [03] ''Συγνώμη'' από τον Μπερλουσκόνι αξιώνει ο Σρέντερ
  • [04] Κατάθεση μαρτύρων υπεράσπισης του Γ. Σερίφη
  • [05] ΗΠΑ: Τέσσερις νεκροί από έκρηξη φορτηγού με πυροτεχνήματα
  • [06] Σκοτώθηκε ανώτερο στέλεχος των Μαρτύρων του Αλ Ακσα στη Δ. Όχθη
  • [07] ΗΠΑ: Συνελήφθη πρώην μέλος των Ες-Ες
  • [08] Ιαπωνία: Σεισμός 6 Ρίχτερ χωρίς θύματα
  • [09] Νέες επιθέσεις κατά των Αμερικανών στρατιωτών
  • [10] Συνεργάτης του Μπλερ παραποίησε το φάκελο για το Ιράκ
  • [11] Ο πολιτικός διοικητής του Ιράκ ζητά ενισχύσεις

    [01] Παρελκυστικές κινήσεις Ντενκτάς λόγο πανικού

    3/7/2003 10:34:00 πμ

    Τον αποκλεισμό από τις επερχόμενες ψευδοεκλογές του Δεκεμβρίου, όσων κατέχουν διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιχειρεί ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς. Σύμφωνα με δηλώσεις του θα πρέπει να εξετασθεί κατά πόσο δικαιούνται να ψηφίσουν οι κάτοχοι των διαβατηρίων, που στο σύνολο τους είναι άτομα, που αντιτίθενται στην πολιτική του. Η εφημερίδα "Κίπρισλι" αποδίδει τη θέση αυτή του κ. Ντενκτάς στον πανικό του για το αποτέλεσμα των εκλογών και τον κατηγορεί, ότι είχε καταφύγει σε τέχνασμα για αποκλεισμό όσων αντιτίθενται στην πολιτική του, όταν δήλωνε ότι όποιοι ήθελαν ήταν ελεύθεροι να αποκτήσουν διαβατήρια. Εξάλλου, η εφημερίδα "Γενί Ντουζέν" αποδοκιμάζει τη νέα θέση του Ραούφ Ντενκτάς, καταγράφοντας τις ανακόλουθες δηλώσεις του για τους κατόχους διαβατηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας, που κυμαίνονται από απειλές φυλάκισης και το χαρακτηρισμό τους ως προδοτών μέχρι και την παροχή άδειας εξασφάλισης διαβατηρίων.

    ''Κόλπα'' και από τον υιό Ντενκτάς

    Ο Ραούφ Ντενκτάς διατύπωσε και νέα θέση για την Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστηρίζοντας ότι αν οι Τουρκοκύπριοι ενταχθούν πριν από την εξεύρεση λύσης, σημαίνει ότι αποδέχονται την επιστροφή των Ελληνοκυπρίων στις περιουσίες τους στις κατεχόμενες περιοχές και καθεστώς μειονότητας για τους ιδίους. Είπε επίσης ότι οι Τουρκοκύπριοι θα ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ταυτόχρονα με την Τουρκία.

    "Θα ενταχθούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι συρόμενοι, αλλά με το ανάστημά μας. Έχουμε το κράτος μας και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές για συμφωνία με βάση τα δύο κράτη", είπε ο κατοχικός ηγέτης.

    Στο μεταξύ ο γιος του Ντενκτάς, Σερντάρ, που μετέχει στη ψευδοκυβέρνηση, δήλωσε ότι το "κράτος" στα κατεχόμενα έχει την ικανότητα να κάνει, οποιαδήποτε στιγμή, εκπλήξεις και ότι είναι έτοιμο για κάτι τέτοιο. Είπε ακόμη ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά εργάζεται για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των Μαρωνιτών και ότι μετά από επαφές με τον Ντενκτάς και την ψευδοκυβέρνηση, θα υπάρξει αποτέλεσμα στο θέμα αυτό.

    Η εφημερίδα "Γενί Τσιζγκί", εκφραστικό όργανο του Δημοκρατικού Κόμματος, αφιερώνει το σύνολο της πρώτης σελίδας της στο θέμα των Μαρωνιτών υπό τον πηχυαίο τίτλο: "'Σύμφωνα με την 3η Βιέννη οι Μαρωνίτες επιστρέφουν στα χωριά τους".

    Σημειώνεται ότι η η 3η Βιέννη είναι η συμφωνία, που είχε επιτευχθεί μεταξύ του τότε Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς για την επιστροφή υπό συνθήκες ασφάλειας 12.000 και πλέον κατοίκων της Καρπασίας, οι οποίοι είχαν εκδιωχθεί από τα σπίτια τους από το κατοχικό καθεστώς.

    [02] Νεκρός άνδρας σε τροχαίο δυστύχημα στη Θεσσαλονίκη

    3/7/2003 10:45:00 πμ

    Τραγικό τέλος βρήκε άντρας ηλικίας 40 έως 50 χρόνων, αγνώστων μέχρι στιγμής στοιχείων, ο οποίος παρασύρθηκε διαδοχικά από τέσσερα αυτοκίνητα στο τούνελ της περιφερειακής οδού της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την Αστυνομία, τον άτυχο άνδρα παρέσυρε αρχικά ένα Ι.Χ. και αφού έπεσε στο οδόστρωμα, τον παρέσυραν διαδοχικά άλλα τρία αυτοκίνητα που ακολουθούσαν. Με ανακοίνωσή της, η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης απευθύνει έκκληση σε όποιον γνωρίζει οτιδήποτε σχετικά με τις συνθήκες του τροχαίου, τα στοιχεία του θύματος ή τα στοιχεία των αυτοκινήτων που τον παρέσυραν, να επικοινωνήσει στο τηλέφωνο 2310-566210.

    [03] ''Συγνώμη'' από τον Μπερλουσκόνι αξιώνει ο Σρέντερ

    3/7/2003 11:36:00 πμ

    Συνεχίζονται οι "κλυδωνισμοί'' στην Ε.Ε, αφού δύο μόλις μέρες μετά την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι πρόλαβε να προσβάλει προσωπικά έναν Γερμανό σοσιαλδημοκράτη ευρωβουλευτή, να κάνει τον Γερμανό Καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ να πνέει μένεα εναντίον του και να τον κεραυνοβολεί από το βήμα της γερμανικής Βουλής και να δημιουργήσει "στερητικό σύνδρομο" στα κλιμάκια της Ένωσης για τον μετρημένο, σεμνό και απόλυτα επιτυχημένο Κώστα Σημίτη. "Εντελώς απαράδεκτη", χαρακτήρισε ο Σρέντερ τη χθεσινή φραστική επίθεση στο Ευρωκοινοβούλιο του Μπερλουσκόνι εναντίον του ευρωβουλευτή Μάρτιν Σουλτς, τον οποίο συνέκρινε με τους Ναζί, αξιώνοντας από τον Ιταλό Πρωθυπουργό να ζητήσει "συγγνώμη". Την επίσημη συγγνώμη του Μπερλουσκόνι ενδέχεται να αξιώσουν και τα ηγετικά στελέχη του Ευρωκοινοβουλίου. Οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων στο Ευρωκοινοβούλιο επρόκειτο να συναντηθούν στις 11.00, ώρα Ελλάδας, για να συζητήσουν τη στάση του Μπερλουσκόνι έναντι του γερμανού ευρωβουλευτή. Σύμφωνα πάντως με εκπρόσωπο της Ευρωβουλής, δεν πρόκειται να τεθεί προθεσμία για να απολογηθεί στον Ιταλό προεδρεύοντα της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο.

    ''Πολιτική'' έκρηξη

    "Σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχει επίσημο αίτημα αλλά αυτό αναμένεται να είναι το αποτέλεσμα της συνάντησης" πρόσθεσε.

    Η Πασκουαλίνα Ναπολιτάνο, αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, δήλωσε στο Ρόιτερ, ότι ο επικεφαλής της ομάδας της Ενρίκε Μπαρόν Κρέσπο, θα προτείνει να ζητηθεί η επίσημη συγγνώμη του Μπερλουσκόνι. Ο Μπαρόν Κρέσπο θα τονίσει μάλιστα ότι το θέμα θα τεθεί και στη Σύνοδο των ηγετών της ΕΕ στις 15 Οκτωβρίου στην Ιταλία, αν ο Μπερλουσκόνι δεν ζητήσει δημοσίως συγγνώμη.

    "Η σύγκριση αυτή δεν είναι αρμόζουσα και είναι εντελώς απαράδεκτη", τόνισε ο Σρέντερ ανοίγοντας την ομιλία του στο γερμανικό κοινοβούλιο. "Περιμένω ότι ο Ιταλός Πρωθυπουργός θα ζητήσει συγγνώμη για αυτή την απαράδεκτη σύγκριση", τόνισε ο Σρέντερ, καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές.

    Ο προεδρεύων της Ε.Ε Μπερλουσκόνι προκάλεσε πολιτική "έκρηξη" παρουσιάζοντας χθες τις προτεραιότητες και τους στόχους της Ιταλικής Προεδρίας στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο ,όταν απευθυνόμενος προς το σοσιαλδημοκράτη Γερμανό ευρωβουλευτή Μάρτιν Σούλτς, του είπε ότι θα τον προτιμούσε στο ρόλο ενός φύλακα ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης σε κάποια ταινία.

    "Κύριε Σούλτς, ξέρω ότι κάποιος στην Ιταλία γυρίζει μια ταινία για τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Θα ήθελα να σας προτείνω το ρόλο του Κάπο. Θα είσαστε εξαιρετικός", τόνισε ο Μπερλουσκόνι.

    [04] Κατάθεση μαρτύρων υπεράσπισης του Γ. Σερίφη

    3/7/2003 10:08:00 πμ

    Με καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης του Γιάννη Σερίφη άρχισε την Πέμπτη η δίκη των κατηγορουμένων για συμμετοχή στη "17Ν", στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας. Μέχρι στιγμής έχουν καταθέσει πέντε μάρτυρες, υπάλληλοι και συνδικαλιστές του ΗΛΠΑΠ, οι οποίοι αναφέρθηκαν στη συνδικαλιστική δράση και τα στοιχεία της προσωπικότητας του Γιάννη Σερίφη, που τον έκαναν, όπως υποστήριξαν, ιδιαίτερα αγαπητό στους συναδέλφους του. Μεταξύ άλλων, στις καταθέσεις τους επισήμαναν ότι ο Γιάννης Σερίφης εργάστηκε ανιδιοτελώς για τη βελτίωση της θέσης των υπαλλήλων του Οργανισμού και συμπαραστεκόταν πάντα στους συναδέλφους του, ενώ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να έχει σχέση με τη "17Ν". Ο προϊστάμενος τεχνικών υπηρεσιών του ΗΛΠΑΠ Παύλος Γαλάζιος, κατέθεσε ότι ο κατηγορούμενος ήταν ένας συνάδελφος που ήταν πάντα παρών σε όλα τα προβλήματα των εργαζομένων.

    [05] ΗΠΑ: Τέσσερις νεκροί από έκρηξη φορτηγού με πυροτεχνήματα

    3/7/2003 9:20:00 πμ

    Τραγικό θάνατο βρήκαν τέσσερις άνθρωποι στη Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών, όταν ένα φορτηγό φορτωμένο με πυροτεχνήματα για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας εξερράγη, όπως μετέδωσε το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι WKMG. Το δυστύχημα σημειώθηκε κοντά στο Μπονίτα Σπρινγκς, στις ακτές του Κόλπου του Μεξικού, την ώρα που οι εργάτες ξεφόρτωναν τα πυροτεχνήματα που επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν στη γιορτή της 4ης Ιουλίου.

    [06] Σκοτώθηκε ανώτερο στέλεχος των Μαρτύρων του Αλ Ακσα στη Δ. Όχθη

    3/7/2003 12:11:00 μμ

    Ένας τοπικός αρχηγός των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του Αλ Ακσα, της ένοπλης οργάνωσης που συνδέεται με τη Φατάχ του Παλαιστίνιου προέδρου Γιάσερ Αραφάτ σκοτώθηκε τη νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών με Ισραηλινούς στρατιώτες στην Καλκιλίγια της βόρειας Δυτικής Οχθης. Πρόκειται για τον 31χρονο Μοχάμεντ Σάουα, ο οποίος σκοτώθηκε σε επιχείρηση που πραγματοποίησαν Ισραηλινοί στρατιώτες με την υποστήριξη τεθωρακισμένων και από την οποία τραυματίστηκε ένας από τους συντρόφους του, ο οποίος συνελήφθη. Στο μεταξύ, το Ισραήλ απέκλεισε εκ νέου την οδική αρτηρία, που συνδέει το βόρειο με το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας εγκαθιστώντας δύο φυλάκια ελέγχου, σε απαντηση για τη χθεσινή επίθεση με ρουκέτες εναντίον οικισμού εποίκων.

    Το Ισραήλ απέκλεισε οδική αρτηρία στη Λωρίδα της Γάζας

    Ο ισραηλινός στρατός ενημέρωσε τους Παλαιστίνιους αξιωματούχους για το κλείσιμο της οδικής αρτηρίας Σαλαχεντίν, αλλά και τη δημιουργία δύο φυλακίων κοντά στους οικισμούς εποίκων Κφαρ Νταρόμ και Γκους Κατίφ, όπως δήλωσε παλαιστινιακή πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

    Νωρίτερα, τo Iσραήλ είχε διατυπώσει επίσημη διαμαρτυρία για πρώτη φορά από την κήρυξη της παλαιστινιακής εκεχειρίας, για τις επιθέσεις με ρουκέτες που εξαπέλυσαν ένοπλοι Παλαιστίνιοι εναντίον εβραϊκού οικισμού στη λωρίδα της Γάζας.

    Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μαχμούντ Αμπάς χαρακτήρισε "τρομοκράτες" τους δράστες της εν λόγω επίθεσης αλλά και της δολοφονίας ενός Βούλγαρου μετανάστη στη Δυτική Όχθη την περασμένη Δευτέρα.

    "Πρόκειται για τρομοκρατικές ενέργειες τις οποίες απορρίπτουμε" τόνισε ο Αμπάς κατά την επίσκεψή του στην περιοχή Μπέιτ Χανούν, στο βόρειο τμήμα της λωρίδας της Γάζας.

    Σύμφωνα με ισραηλινό εκπρόσωπο, ένοπλοι Παλαιστίνιοι εκτόξευσαν στη διάρκεια της νύχτας τρεις ρουκέτες εναντίον του οικισμού Κφαρ Νταρόμ, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά τρεις Ισραηλινοί.

    [07] ΗΠΑ: Συνελήφθη πρώην μέλος των Ες-Ες

    3/7/2003 8:38:00 πμ

    Ένας πρώην φρουρός σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης, συνελήφθη από τις αμερικανικές Αρχές στο Ντιτρόιτ, ζητώντας, παράλληλα, από τις δικαστικές Αρχές να απελαθεί από τις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον 77χρονο Γιόχαν Λέπριχ, ο οποίος εντοπίστηκε ενώ κρυβόταν πίσω από το κλιμακοστάσιο του σπιτιού του στο Κλίντον Τάουνσιπ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Τζον Ασκροφτ. ''Η σύλληψη αυτή δείχνει ξεκάθαρα ότι αυτοί που συμμετείχαν στην αγριότητα του ολοκαυτώματος δεν θα γλιτώσουν από την εφαρμογή του νόμου, όσος χρόνος κι αν έχει περάσει. Οι συνεργάτες των Ναζί δεν θα βρουν καταφύγιο στις ΗΠΑ'' τόνισε χαρακτηριστικά ο Ασκροφτ. Ο Λέπριχ μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 1952 και το 1958 απέκτησε την αμερικανική υπηκοότητα η οποία όμως του αφαιρέθηκε το 1987, όταν αποκαλύφθηκε ότι υπηρέτησε ως φρουρός των Ες-Ες στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μαουτχάουζεν, στην Αυστρία, από τα τέλη του 1943 μέχρι τον Απρίλιο του 1944.

    [08] Ιαπωνία: Σεισμός 6 Ρίχτερ χωρίς θύματα

    3/7/2003 8:21:00 πμ

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης στις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας, όπως ανακοίνωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία της χώρας. Ο σεισμός σημειώθηκε στις 08:52 τοπική ώρα (02:52 ώρα Ελλάδας) και το επίκεντρο του εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή της πόλης Κουσίρο, στο νησί Χοκάιντο, σε απόσταση 900 χιλιομέτρων βόρεια του Τόκιο. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές, ενώ δεν υπάρχει κίνδυνος για δημιουργία παλιρροϊκών κυμάτων.

    [09] Νέες επιθέσεις κατά των Αμερικανών στρατιωτών

    3/7/2003 11:31:00 πμ

    Φωτο Αρχείου

    Χωρίς τέλος φαίνεται να είναι οι επιθέσεις εναντίον Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ, μετά την επίσημη ανακοίνωση της λήξης του πολέμου από τον Πρόεδρο Τζορτζ Μπους. Έξι Aμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν από έκρηξη, που σημειώθηκε την Πέμπτη στην πόλη Ραμάντι, 100 χλμ. Δυτικά της Βαγδάτης. Αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος τόνισε ότι οι στρατιώτες τραυματίστηκαν από εκρηκτικό μηχανισμό που εκτοξεύτηκε εναντίον φάλαγγας στρατιωτικών οχημάτων. Κάτοικοι της πόλης ανέφεραν ότι οι δράστες επέβαιναν σε μοτοσικλέτα και εκτόξευσαν ρουκέτα εναντίον των αμερικανικών στρατιωτικών οχημάτων. Νωρίτερα, Αμερικανός στρατιώτης τραυματίστηκε από επίθεση με χειροβομβίδα στο κέντρο της Βαγδάτης. Από την ισχυρή έκρηξη καταστράφηκε το στρατιωτικό αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο στρατιώτης, ενώ τραυματίστηκαν και αρκετοί Ιρακινοί πολίτες.

    Ένας νεκρός κατά τη διάρκεια καθαρισμού ναρκών

    Εξάλλου, τραγικό θάνατο βρήκε ένας Αμερικανός πεζοναύτης, ενώ άλλοι τρεις τραυματίστηκαν την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια επιχείρησης καθαρισμού ναρκών στο Ιράκ.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής αμερικανικής Διοίκησης στη Φλόριντα, η έκρηξη σημειώθηκε στην πόλη Κερμπάλα, Νότια της Βαγδάτης, όταν στρατιώτες της 1ης Εκστρατευτικής Δύναμης Πεζοναυτών πραγματοποιούσαν επιχείρηση καθαρισμού ναρκών.

    Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι τεχνικοί της ιρακινής πυροσβεστικής υπηρεσίας συνόδευαν τους Αμερικανούς στρατιώτες, ενώ όλοι οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στην πλησιέστερη ιατρική μονάδα.

    [10] Συνεργάτης του Μπλερ παραποίησε το φάκελο για το Ιράκ

    3/7/2003 10:47:00 πμ

    Ο Αλιστερ Κάμπελ, διευθυντής επικοινωνίας του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, παραδέχτηκε, ότι επεξεργάστηκε το φάκελο για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ σε επιστολή του, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Γκάρντιαν". Ωστόσο, ο Κάμπελ αρνείται τους ισχυρισμούς του BBC, που μετέδωσε, ότι πρόσθεσε στο φάκελο τη δήλωση ότι το Ιράκ ήταν σε θέση να χρησιμοποιήσει όπλα μαζικής καταστροφής μέσα σε διάστημα 45 λεπτών. Η εφημερίδα αναπαράγει την επιστολή, η οποία απευθύνεται σε μια κοινοβουλευτική επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων, που ερευνά τις κατηγορίες ότι η βρετανική κυβέρνηση χειρίστηκε τις πληροφορίες που παρείχαν οι μυστικές υπηρεσίες έτσι ώστε να πείσει την κοινή γνώμη για την αναγκαιότητα του πολέμου στο Ιράκ. Σύμφωνα με την "Γκάρντιαν", η επιστολή πρόκειται να εξεταστεί την Δευτέρα στη συνεδρίαση της επιτροπής.

    Επικοινωνιακά ''τερτίπια'' και μισές αλήθειες

    Η επιστολή αποκαλύπτει ότι ο Αλιστερ Κάμπελ εισηγήθηκε έντεκα αλλαγές στο προσχέδιο του φακέλου που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 22 Σεπτεμβρίου 2002, δηλαδή έξι μήνες πριν από τον πόλεμο.

    Τελικά, πραγματοποιήθηκαν έξι αλλαγές, μεταξύ των οποίων ήταν και η αφαίρεση των λέξεων "εντυπωσιακός και τρομακτικός", που περιλαμβάνονταν στο τμήμα που αφορούσε τα ανθρώπινα δικαιώματα, και τις οποίες ο Κάμπελ έκρινε άσκοπες.

    Επίσης, ο συνεργάτης του Βρετανού Πρωθυπουργού διαφώνησε με τη διατύπωση ότι οι γιοι του Σαντάμ Χουσεΐν "μπορεί να είχαν" την εξουσία να εξαπολύσουν χημικά όπλα, στη θέση της οποίας ήθελε να χρησιμοποιηθεί απλώς η φράση ''είχαν''.

    Στην επιστολή ο Κάμπελ σημειώνει ότι δεν υπήρχαν αρκετές πληροφορίες που να βεβαιώνουν ότι το Ιράκ κατείχε ουράνιο, όμως ότι έπρεπε να διατηρηθεί στο κείμενο η φράση ότι η Βαγδάτη ''προσπαθεί να το αποκτήσει''.

    Ερωτώμενος για το περιεχόμενο της επιστολής, ένας συνεργάτης του Τόνι Μπλερ αρκέστηκε να πει ότι περιμένουν την αναφορά της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων την Δευτέρα.

    [11] Ο πολιτικός διοικητής του Ιράκ ζητά ενισχύσεις

    3/7/2003 9:30:00 πμ

    Ενισχύσεις σε στρατεύματα και πολιτικό προσωπικό ζήτησε από την Ουάσινγκτον ο πολιτικός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, προκειμένου να επιβάλει την τάξη και να αποκαταστήσει τις δημόσιες υπηρεσίες, καθώς κλιμακώνεται η ένοπλη αντίσταση εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Φιλαντέλφια Ινκουάιρερ", που επικαλείται πηγές της αμερικανικής κυβέρνησης, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ εξετάζει το αίτημα του Μπρέμερ, το οποίο δείχνει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι 158.000 Αμερικανοί στρατιώτες και τα μέλη του πολιτικού προσωπικού στο Ιράκ για την επίλυση των προβλημάτων ασφαλείας αλλά και των καθημερινών αναγκών του ιρακινού λαού. Από την 1η Μαΐου που ο Πρόεδρος Μπους ανακοίνωσε επισήμως τη λήξη των πολεμικών επιχειρήσεων στο Ιράκ έχουν σκοτωθεί σε ένοπλες επιθέσεις 23 Αμερικανοί και 6 Βρετανοί στρατιώτες.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 3 July 2003 - 10:07:46 UTC