Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-07-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δριμεία κριτική Καραμανλή στη κυβέρνηση
  • [02] Πυρκαγιές σε Οινόφυτα και Σαλαμίνα
  • [03] Συνελήφθησαν Ελληνοκύπριοι ψαράδες
  • [04] Λουτρό αίματος από επίθεση καμικάζι στη Μόσχα
  • [05] Κλείνουν τα σύνορα Τουρκίας-Ιράκ μετά τη σύλληψη Τούρκων στρατιωτικών
  • [06] Αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας τους στην Αφρική μελετούν οι ΗΠΑ
  • [07] Τη συνεργασία του Ιράν ζητά ο Ελ Μπαραντέι
  • [08] Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλει τις δίκες του Γκουαντάναμο
  • [09] Επτά νεκροί από έκρηξη σε αστυνομικό τμήμα στο Ιράκ
  • [10] Διεθνές Μίτινγκ Στίβου Γκόλντεν Λιγκ
  • [11] Η Σερένα Ουίλιαμς νικήτρια στο Γουίμπλεντον
  • [12] Δύο ποτηράκια κόκκινο κρασί με συνταγή... καρδιοχειρουργού!

    [01] Δριμεία κριτική Καραμανλή στη κυβέρνηση

    5/7/2003 3:49:00 μμ

    Εκλογές ζήτησε και πάλι από την Βέροια μιλώντας στις παραγωγικές τάξεις του νομού Ημαθίας, ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, ο οποίος άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση. Ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εμπαίζει τους πολίτες στο θέμα της ανεργίας τονίζοντας ότι η Ελλάδα, κατέχει την δεύτερη θέση στη Ευρώπη, ενώ την χαρακτήρισε καθεστώς κακοδιοίκησης, ασύδοτης σπατάλης και ατιμωρησίας. Ο πρόεδρος της ΝΔ, αναφέρθηκε επίσης στα αποτελέσματα της ΚΑΠ, θεωρώντας ως χαμένη ευκαιρία για την Ελλάδα τα νέα μέτρα, καθώς εξαιρεί χιλιάδες αγρότες από σημαντικές κοινοτικές επιδοτήσεις.

    Καραμανλής: ''Ανεπαρκής η κυβέρνηση''

    Ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανεπάρκεια, ενώ αναφερόμενος στον ανασχηματισμό, τόνισε ότι οι αλλαγές που επέβαλε ο πρωθυπουργός αφορούν "το κόμμα του, τις καρέκλες τους, τη διαδοχή του".

    Για την προεκλογική περίοδο, ο κ.Καραμανλής δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται για νέο "εμπόριο ελπίδων" και καινούργιο παιχνίδι εκβιαστικών διλημμάτων, ενώ υπενθύμισε κάποιες από τις προτάσεις νόμων που κατέθεσε η ΝΔ, όπως η συγκρότηση Ανεξάρτητης Αρχής Έργων και Προμηθειών, η καθιέρωση του "πόθεν έσχες", για τα οικονομικά των κομμάτων και των υποψηφίων, και η θωράκιση των δικαστικών αποφάσεων, που ακυρώνουν παράνομες και επιζήμιες δημόσιες συμβάσεις, και στιγμάτισε το γεγονός ότι η κυβέρνηση τις απέρριψε.

    Αναφερόμενος στο νομό Πέλλας, είπε ότι άμεση προτεραιότητα αποτελεί η αντιμετώπιση των συνεπειών από την καταστροφή της γεωργικής παραγωγής και ζήτησε την άμεση και ταχεία υλοποίηση των εγγειοβελτιωτικών έργων στις περιοχές Βεργίνας-Μελίκης-Αιγινίου και ειδικότερα στις περιοχές που εκτείνονται κατά μήκος της δεξιάς όχθης του Αλιάκμονα, τον εκσυγχρονισμό των παλαιών αρδευτικών δικτύων, να ανακατασκευαστούν οι διώρυγες και να αλλάξει ο τρόπος άρδευσης.

    Παράλληλα, υπογράμμισε ότι είναι αναγκαία η επαναλειτουργία του οδικού άξονα Θεσσαλονίκης-Ευζώνων-Σκοπίων, που οδηγεί στο Βελιγράδι και τη Δυτική Ευρώπη, γιατί είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του νομού και ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας.

    Νωρίτερα ο κ.Καραμανλής συναντήθηκε με το νομάρχη Ημαθίας Γιάννη Σπάρτση, τον δήμαρχο Βέροιας Χρήστο Σκουμπόπουλο και τον Μητροπολίτη Βέροιας, Ναούσης και Καμπανιας.

    Το μεσημέρι, ο πρόεδρος της ΝΔ, είχε συνάντηση με τους συγγενείς μαθητών από την Ημαθία που έχασαν τη ζωή τους στο πολύνεκρο τροχαίο δυστύχημα. Οι συγγενείς των αδικοχαμένων μαθητών τον επισκέφθηκαν στο ξενοδοχείο όπου διαμένει στη Βέροια κατά την επίσκεψή του στο νομό Ημαθίας και του εξέφρασαν τις αντιρρήσεις του για την αποφυλάκιση των δύο ιδιοκτητών της νταλίκας που σκόρπισε τον θάνατο. Στη συνέχεια ο κ. Καραμανλής μετέβη σε εκκλησία της Βέροιας όπου άναψε ένα κερί στην μνήμη των μαθητών και παρακολούθησε την επιμνημόσυνη δέηση που εψάλη για τα 21 παιδιά.

    Απάντηση Πρωτόπαπα

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, απαντώντας στις δηλώσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνου Καραμανλή δήλωσε τα εξής:

    '' Με τις σημερινές του δηλώσεις ο κ. Καραμανλής αποδεικνύει για μια ακόμα φορά ότι αδυνατεί να αντιληφθεί το μοντέλο της σύγχρονης διακυβέρνησης που έχει ανάγκη ο τόπος. Δέσμιος της παλιομοδίτικης αντίληψης του ''φύγε εσύ - έλα εσύ'', δεν κατανοεί ότι οι πολίτες απαιτούν πάνω από όλα σαφήνεια στους στόχους, συνέχεια στις πολιτικές και αξιολογούν πρώτα όχι τα πρόσωπα, αλλά τα αποτελέσματα του Κυβερνητικού έργου. Αφήνουμε τον κ. Καραμανλή να ''διαχειρίζεται εντυπώσεις'' στις άνευ στόχου και σκοπού περιοδείες του. Ως φαίνεται το κόμμα του δεν είναι ικανό και για τίποτα άλλο. Γι' αυτό και την Ανοιξη του 2004 θα πάρει την απάντηση που πρέπει από τον ελληνικό λαό''.

    "Mε τις σημερινές του δηλώσεις ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι τίποτε δεν άλλαξε ούτε στη σκέψη, ούτε στη νοοτροπία της Κυβέρνησης. Είναι μία από τα ίδια. Αυτό όμως που χρειάζεται ο τόπος είναι μια άλλη κυβέρνηση, μια άλλη πολιτική. Μία κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας. Γι΄ αυτό και η μόνη καθαρή λύση είναι οι εκλογές", η απάντηση του Θ. Ρουσόπουλου.

    [02] Πυρκαγιές σε Οινόφυτα και Σαλαμίνα

    5/7/2003 7:28:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Σε εξέλιξη βρίσκονται πυρκαγιές στα Οινόφυτα, σε περιοχή με ξερά χόρτα στο 54 χλμ της εθνικής Αθηνών - Λαμίας, και στη Σαλαμίνα. Στα Οινόφυτα, οι φλόγες έφθασαν κοντά σε εργοστάσιο χαρτικών και έπιασε φωτιά μία από τις δύο αποθήκες. Επί τόπου βρίσκονται ισχυρότατες επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, όπως και ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Παναγιώτης Φούρλας, ενώ στην κατάσβεση βοηθούν αεροπλάνα και ελικόπτερα. Η φωτιά στο Περάνι Σαλαμίνας είναι κοντά σε κατοικημένη περιοχή, ενώ επί τόπου έχουν σπεύσει ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις.

    [03] Συνελήφθησαν Ελληνοκύπριοι ψαράδες

    5/7/2003 5:52:00 μμ

    Δύο Ελληνοκύπριοι επαγγελματίες ψαράδες συνελήφθησαν από τις κατοχικές αρχές, ενώ ψάρευαν στη θαλάσσια περιοχή ''Κάππαρη'', στο Παραλίμνι. Η ώρα και οι συνθήκες σύλληψής τους παραμένουν άγνωστες. Οι δύο ψαράδες, σύμφωνα με καταγγελία που έκαμε ομοχώριός τους, πήγαν για ψάρεμα γύρω στις 3 τα ξημερώματα και μέχρι τις 9 το πρωί δεν είχαν δώσει σημεία ζωής. Ύστερα από επανειλημμένες προσπάθειες κατάφερε να επικοινωνήσει μαζί τους, μέσω κινητού τηλεφώνου και οι δύο ψαράδες του ανέφεραν ότι συνελήφθησαν από τις τουρκικές αρχές κατοχής και κρατούνται στον Αστυνομικό Σταθμό Αμμοχώστου. Ανέφεραν επίσης ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα προσαχθούν ενώπιον ψευδοδικαστηρίου.

    [04] Λουτρό αίματος από επίθεση καμικάζι στη Μόσχα

    5/7/2003 6:10:00 μμ

    Τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 20 άλλοι τραυματίστηκαν από επίθεση αυτοκτονίας δύο γυναικών καμικάζι έξω από το χώρο όπου διεξαγόταν φεστιβάλ ροκ μουσικής στο αεροδρόμιο του Τουσίνο, ΒΔ της Μόσχας, το οποίο παρακολουθούσαν περίπου 40.000 θεατές. Σύμφωνα με πληροφορίες, μία από αυτές έχει επιζήσει, βαριά τραυματισμένη. Οι ''ζώνες των μαρτύρων'' έφεραν εκτός από εκρηκτικά TNT βάρους 500 γραμμαρίων και σφαίρες από ατσάλι και άλλα μεταλλικά θραύσματα. Την ευθύνη για την έκρηξη δεν την έχει αναλάβει καμία οργάνωση μέχρι στιγμής, αλλά όλα δείχνουν ότι πρόκειται για έργο των Τσετσένων αυτονομιστών, καθώς σε μία από τις γυναίκες βρέθηκε τσετσενικό διαβατήριο. Ο πρόεδρος Πούτιν ενημερώθηκε αμέσως, ενώ η εισαγγελία της Μόσχας ξεκίνησε ποινική έρευνα για ''τρομοκρατία''.

    ''Τρομοκρατική ενέργεια'', λέει ο Ρώσος υπουργός Εσωτερικών

    Μπορίς Γκριζλόφ

    Μιλώντας στον τόπο των επιθέσεων, στο αεροδρόμιο του Τουσίνο, προαστίου της Μόσχας, ο Ρώσος υπουργός Εσωτερικών, Μπορίς Γκριζλόφ, τις συνέδεσε με τις προσεχείς προεδρικές εκλογές στην Τσετσενία, που αποτελούν ένα στοιχείο ομαλοποίησης της κατάστασης την οποία επιθυμεί το Κρεμλίνο.

    ''Σήμερα ο πρόεδρος υπέγραψε διάταγμα για τις εκλογές στην Τσετσενία και κανείς μπορεί να υποθέσει πως οι επιθέσεις συνδέονται με το γεγονός αυτό'', είπε ο υπουργός.

    Ο Γκριζλόφ έδωσε τον απολογισμό των δύο εκρήξεων που είναι 16 νεκροί και 20 τραυματίες οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Νωρίτερα, αστυνομικές πηγές είχαν δηλώσει στο Ιτάρ-Τας ότι οι νεκροί ήταν 20.

    Στο μεταξύ, ο υπουργός υποστήριξε ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στις επιθέσεις αυτοκτονίας που πραγματοποιήθηκαν σήμερα και των Τσετσένων αυτονομιστών ανταρτών, λέγοντας ότι βρέθηκε τσετσενική ταυτότητα που ανήκε σε μία από τις καμικάζι.

    Δεκάδες χιλιάδες οι νέοι στη συναυλία

    Η εμφάνιση των γυναικών στην είσοδο του αεροδρομίου προκάλεσε υποψίες στις υπηρεσίες ασφάλειας που τους έκαναν ερωτήσεις. Στη συνέχεια πυροδότησαν τα εκρηκτικά κοντά στα ταμεία της συναυλίας και σε μία λαϊκή αγορά. Σύμφωνα με τις ειδικές υπηρεσίες FSB, σημειώθηκαν συνολικά τρεις εκρήξεις.

    Περίπου 20 ασθενοφόρα και ένα ελικόπτερο με μία ομάδα πρώτων βοηθειών του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων έχουν μεταβεί στο σημείο, ενώ τα νοσοκομεία της Μόσχας ετοιμάζονται να δεχθούν πολλούς τραυματίες.

    Σύμφωνα με το ραδιόφωνο "Ηχώ" της Μόσχας, περίπου 40.000 νέοι παρακολουθούσαν τη συναυλία ροκ στο αεροδρόμιο του Τουσίνο. Το φεστιβάλ συνεχίστηκε μετά τις εκρήξεις, καθώς αυτές δεν έγιναν αντιληπτές στο χώρο της συναυλίας.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρία Νοβόστι, νέα έκρηξη σημειώθηκε ΝΔ της Μόσχας, επικαλούμενο την αστυνομία της ρωσικής πρωτεύουσας, δύο ώρες μετά την επίθεση στο αεροδρόμιο. Ωστόσο, το ίδιο πρακτορείο ανέφερε πως ο Ρώσος υπουργός Εσωτερικών, Μπορίς Γκριζλόφ, καθώς και το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων δεν επιβεβαιώνουν τα περί νέας έκρηξης.

    Οι επιθέσεις αυτοκτονίας από γυναίκες καμικάζι που ανήκουν στους αυτονομιστές της Τσετσενίας, ήταν απανωτές τους δύο τελευταίους μήνες. Στις 12 Μαΐου σκοτώθηκαν 59 άνθρωποι, και στις πέντε Ιουνίου 13 ρώσοι αξιωματικοί βρήκαν τραγικό θάνατο.

    Ωστόσο, οι προηγούμενες αυτές επιθέσεις είχαν στόχους στη νότια Ρωσία, κοντά στα σύνορα με την Τσετσενία.

    [05] Κλείνουν τα σύνορα Τουρκίας-Ιράκ μετά τη σύλληψη Τούρκων στρατιωτικών

    5/7/2003 5:40:00 μμ

    Η Τουρκία έκλεισε σήμερα τα σύνορά της με το βόρειο Ιράκ, έπειτα από τη σύλληψη 11 Τούρκων στρατιωτικών από τις αμερικανικές δυνάμεις την Πέμπτη, μετέδωσε το ειδησεογραφικό κανάλι NTV. ''Είναι ένα γεγονός που προκαλεί απέχθεια και δεν θα έπρεπε να είχε συμβεί'', σχολίασε το Σάββατο ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Ανατολή, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες της εφημερίδας "Χουριέτ". Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι Τούρκοι στρατιωτικοί συνελήφθησαν ως ύποπτοι για υποκίνηση επίθεσης εναντίον ενός Κούρδου κυβερνήτη στο βόρειο τμήμα της χώρας.

    Ερντογάν: Να αφεθούν αμέσως ελεύθεροι

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, 100 περίπου Αμερικανοί στρατιώτες εισέβαλαν την Παρασκευή γύρω στις 14.00 (τοπική ώρα) σε ένα γραφείο των τουρκικών ειδικών δυνάμεων στη Σουλεϊμανίγια και αφού προηγουμένως έκοψαν την τηλεφωνική γραμμή, συνέλαβαν τους 11 Τούρκους στρατιωτικούς καθώς και έξι υπαλλήλους, για να μεταφέρουν στο Κιρκούκ, προκειμένου να τους ανακρίνουν για πιθανή συνωμοσία εναντίον της ζωής Κούρδου ηγέτη.

    Το γεγονός, προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Τούρκου πρωθυπουργού που το χαρακτήρισε απεχθή, καταγγέλλοντας μια "συμπεριφορά η οποία δεν αρμόζει σε δύο σύμμαχες χώρες", ενώ ζήτησε από την Ουάσινγκτον να αφεθούν αμέσως ελεύθεροι οι τρεις αξιωματικοί και οι οκτώ υπαξιωματικοί.

    Ο αναπληρωτής αρχηγός του γενικού επιτελείου, Γιασάρ Μπουγιουκανίτ, δήλωσε από την πλευρά του ότι η ''κατάσταση είναι πολύ σοβαρή'' ανάμεσα στις δύο χώρες-συμμάχους, σύμφωνα με τη "Χουριέτ".

    Το συνοριακό φυλάκιο της Χαμπούρ, μοναδικό σημείο διέλευσης ανάμεσα στην Τουρκία και το Ιράκ, στη ζώνη που ελέγχεται από τους Κούρδους, έκλεισε από σήμερα το πρωί, μετέδωσε το NTV, παρά τις διαβεβαιώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Ανατολή, ότι η κυκλοφορία έχει απλώς ''επιβραδυνθεί''.

    Σύμφωνα με το NTV, η ''κρίση'' είναι έκφραση της ''δυσφορίας'' των Αμερικανών για την τουρκική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή η οποία θα δηλωθεί από την Ουάσινγκτον προς τους 2 Κούρδους ηγέτες Τζαλάλ Ταλαμπανί και Μασούντ Μπαρζανί.

    Το NTV εκτιμά πως η Ουάσινγκτον ''επιθυμεί να κλείσει η Τουρκία τα γραφεία πληροφοριών των ειδικών της δυνάμεων στα μεγάλα κέντρα όπως το Ερμπίλ, το Ντοχούκ και η Σουλεϊμανίγια και αποσύρει τα μέλη των ειδικών της δυνάμεων''.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός διευκρίνισε πως ο Αμπντουλάχ Γκιούλ είχε συνομιλία με τον Αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ και ο τελευταίος τον διαβεβαίωσε πως οι Τούρκοι στρατιώτες είναι "ασφαλείς" και πως "θα κάνει ό,τι μπορεί για την απελευθέρωσή τους".

    [06] Αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας τους στην Αφρική μελετούν οι ΗΠΑ

    5/7/2003 6:25:00 μμ

    Δυνητικά καταφύγια για τις τρομοκρατικές οργανώσεις διαβλέπει ο αμερικανικός στρατός στην Αφρική, όπου και επιθυμεί να αυξήσει την παρουσία του, αναφέρουν στη σημερινή τους έκδοση οι "Τάιμς" της Νέας Υόρκης. Ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους αναχωρεί τη Δευτέρα για περιοδεία στην Αφρική, στο πλαίσιο της οποίας θα επισκεφθεί τη Σενεγάλη, τη Νότια Αφρική, την Μποτσουάνα, την Ουγκάντα και τη Νιγηρία. Το Πεντάγωνο επιδιώκει να ενισχύσει τους δεσμούς του με συμμάχους όπως το Μαρόκο και η Τυνησία, να αποκτήσει πρόσβαση μακροπρόθεσμα στις βάσεις του Μάλι και της Αλγερίας και να συνάψει συμφωνίες για ανεφοδιασμό των αεροπλάνων του σε καύσιμα με τη Σενεγάλη και την Ουγκάντα, σύμφωνα με τους "Τάιμς".

    ''Πιεστικό πρόβλημα η Αφρική''

    ''Η Αφρική, όπως δείχνουν τα πρόσφατα γεγονότα, είναι σίγουρα ένα όλο και περισσότερο πιεστικό πρόβλημα'', δήλωσε στους "Τάιμς" ο στρατηγός Τζέιμς Τζόουνς, επικεφαλής της διοίκησης Ευρώπης, ο οποίος είναι επίσης υπεύθυνος για μεγάλο μέρος της Αφρικής.

    ''Στον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας, οφείλουμε να πάμε εκεί όπου βρίσκονται οι τρομοκράτες. Έχουμε τις αποδείξεις, τουλάχιστον τις προκαταρκτικές, ότι όλο και περισσότερο αυτές οι μη ελεγχόμενες από καμία κυβέρνηση περιοχές είναι πιθανό να γίνουν δυνητικά καταφύγια για τέτοιου τύπου δραστηριότητες'', δήλωσε.

    [07] Τη συνεργασία του Ιράν ζητά ο Ελ Μπαραντέι

    5/7/2003 1:27:00 μμ

    Την υπογραφή ενός πρόσθετου πρωτοκόλλου που θα επιτρέπει αυστηρότερες επιθεωρήσεις ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια στο πυρηνικό πρόγραμμά του ζήτησε από το Ιράν, ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι. Αν το Ιράν αποδεχθεί να υπάρξει αυτή η μεγαλύτερη διαφάνεια, τότε οι διεθνείς περιορισμοί που του έχουν επιβληθεί όσον αφορά την πυρηνική τεχνολογία θα αρθούν σταδιακά, πρόσθεσε ο Ελ Μπαραντέι σε συνέντευξη που έδωσε στη Ρώμη προς το πρακτορείο Ρόιτερ στη Ρώμη, όπου έφτασε για ένα συνέδριο. Ο Ελ Μπαραντέι πρόκειται να επισκεφθεί την Τετάρτη το Ιράν. Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Ισλαμική Δημοκρατία ότι επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

    [08] Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλει τις δίκες του Γκουαντάναμο

    5/7/2003 1:05:00 μμ

    Ως ''παρωδία της δικαιοσύνης'' κατήγγειλε το Σάββατο η Διεθνής Αμνηστία τις σχεδιαζόμενες δίκες από αμερικανικά στρατοδικεία έξι κρατουμένων στο Γκουαντάναμο, εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη της επειδή ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, αψηφά θεμελιώδη κριτήρια της δικαιοσύνης. Οι κατηγορίες που έχουν ασκηθεί εναντίον τους είναι βαρύτατες και πιθανόν να επιφέρουν τη θανατική ποινή. Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε επίσης την αμερικανική κυβέρνηση να ξανασκεφτεί τη στρατηγική της πριν πλήξει περαιτέρω τις διεθνείς προδιαγραφές περί δίκαιης διεξαγωγής δικών, ενώ επέκρινε τις στρατιωτικές επιτροπές, υπογραμμίζοντας ότι τα κριτήρια που χρησιμοποιούν δεν θα γίνονταν δεκτά από ένα κανονικό δικαστήριο. Επισημαίνει επίσης πως οι οδηγίες του Πενταγώνου δεν αποκλείουν ρητά τη χρησιμοποίηση δηλώσεων που αποσπάσθηκαν με μεθόδους καταναγκασμού.

    [09] Επτά νεκροί από έκρηξη σε αστυνομικό τμήμα στο Ιράκ

    5/7/2003 3:46:00 μμ

    Τουλάχιστον επτά ιρακινοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν και 40 άλλοι τραυματίστηκαν το Σάββατο, από μεγάλη έκρηξη που σημειώθηκε κοντά σε αστυνομικό τμήμα στο δυτικό Ιράκ, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Τζαζίρα. Επικαλούμενο τον ανταποκριτή του στην πόλη Ραμάντι, περίπου 100 χλμ. δυτικά της Βαγδάτης, το Αλ-Τζαζίρα μετέδωσε ότι η έκρηξη σημειώθηκε κοντά στο αστυνομικό τμήμα όπου αμερικανοί στρατιώτες πιστεύεται ότι εκπαιδεύουν ιρακινούς αστυνομικούς. Το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο δεν έκανε γνωστό αν υπάρχουν Αμερικανοί μεταξύ των θυμάτων.

    [10] Διεθνές Μίτινγκ Στίβου Γκόλντεν Λιγκ

    Πηγή: ΑΠΕ 5/7/2003 7:05:00 μμ

    Μάταια φαίνεται ότι προσπαθεί να ξαναβρεί τον καλό του εαυτό ο Μορίς Γκριν. Ο Αμερικανός χρυσός Ολυμπιονίκης και παγκόσμιος πρωταθλητής των 100μ. πραγματοποίησε μία ακόμη μέτρια εμφάνιση σήμερα στο Σεντ Ντενί, στο δεύτερο φετινό μίτινγκ στίβου της σειράς Γκόλντεν Λιγκ, και περιορίστηκε στην τρίτη θέση του αγωνίσματος με χρόνο 10.11. Νικητής της κούρσας ήταν ο πρωταθλητής ΗΠΑ, Μπέρναρντ Ουίλιαμς, με 10.05 και δεύτερος ο Νιγηριανός, Ντεζί Αλιού, με 10.07. Στο αντίστοιχο αγώνισμα των γυναικών, η Τσάντρα Στούρουπ από τις Μπαχάμες επιβεβαίωσε ξανά τη φόρμα της και επικράτησε με 11.01.

    Κατά τα άλλα, την παράσταση "έκλεψε" ο Αμερικανός Αλεν Τζόνσον, που επικράτησε στα 110μ. με εμπόδια με χρόνο 12.97, που είναι η καλύτερη φετινή επίδοση στον κόσμο, ενώ είναι η πρώτη φορά μετά το 2000 που κάποιος αθλητής "κατεβαίνει" τα 13 δευτερόλεπτα στην απόσταση.

    Τις καλύτερες φετινές επιδόσεις στον κόσμο πέτυχαν ακόμα η Ρουμάνα Γκαμπριέλα Σάμπο στα 3.000μ. (8:34.09), ο Γάλλος Μεχντί Μπααλά στα 1.500μ. (3:30.97) και η Ρωσίδα Τατιάνα Λεμπέντεβα στο τριπλούν (15.12μ.). Επίσης, ο Γάλλος Μπουαμπνταλάχ Ταχρί, αν και τερμάτισε τρίτος στα 3.000μ στηπλ, ισοφάρισε με χρόνο 8:06.91 το ρεκόρ Ευρώπης του Ολλανδού Σιμόν Βρέμεν (19/7/2002 στο Μονακό).

    Στα σημαντικά στοιχεία του σημερινού μίτινγκ ήταν και η ήττα του Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ στα 5.000μ. Ο Αιθίοπας πρωταθλητής έμεινε δεύτερος, πίσω από τον Κενυάτη Αμπρααμ Τσεμπίι που κέρδισε χάρη στο καλό του φίνις.

    Συνοπτικά οι τρεις πρώτοι νικητές ανά αγώνισμα:

    ΑΝΔΡΕΣ

    100μ.

    1.Μπέρναρντ Ουίλιαμς (Η.Π.Α.) 10.05

    2.Ντεζί Αλιού (Νιγηρία) 10.07

    3.Μορίς Γκριν (Η.Π.Α.) 10.11

    400μ. με εμπόδια

    1.Φέλιξ Σάντσες (Δομηνικανή Δημ.) 48.30

    2.Κρίστοφερ Ρόουλινσον (Μ.Βρετανία) 48.83

    3.Λιουελίν Χέρμπερτ (Ν.Αφρική) 49.04

    5.000μ.

    1.Αμπρααμ Τσεμπίι (Κένυα) 12:53.37

    2.Χαϊλε Γκεμπρεσελασιέ (Αιθιοπία)12:54.36

    3.Μπέντζαμιν Λίμο (Κένυα) 12:54.99

    100μ. με εμπόδια

    1.Αλεν Τζόνσον (Η.Π.Α.) 12.97

    2.Ντουάνε Ρος (Η.Π.Α.) 13.21

    3.Στάνισλαβς Ολιαρς (Λετονία) 13.26

    1.500μ.

    1.Μεχντί Μπααλά (Γαλλία) 3:30.97

    2.Μπέρναρντ Λάγκατ (Κένυα) 3:31.40

    3.Πολ Κορίρ (Κένυα) 3:32.44

    Επί κοντώ

    1.Ντέρεκ Μάιλς (Η.Π.Α.) 5.76μ.

    2.Τιμ Λόμπινγκερ (Γερμανία) 5.76μ.

    3.Νικ Χάισονγκ (Η.Π.Α.) 5.76μ.

    800μ.

    1.Γιούρι Μπορζακόφσκι (Ρωσία) 1:43.94

    2.Μπουλαένι Μουλαουτζί (Ν.Αφρική) 1:44.12

    3.Αντρέ Μπουσέρ (Ελβετία) 1:44.25

    200μ.

    1.Τζον Κάπελ (Η.Π.Α.) 20.21

    2.Ρέιμον Κλέι (Η.Π.Α.) 20.31

    3.Ντάρβις Πάτον (Η.Π.Α.) 20.32

    Ακοντισμός

    1.Γιαν Ζελέζνι (Τσεχία) 89.06μ.

    2.Σεργκέι Μακάροφ (Ρωσία) 87.69μ.

    3.Ερικς Ραγκς (Λετονία) 84.70μ.

    3.000μ. στηπλ

    1.Στέφεν Τσερόνο (Κένυα) 8:06.41

    2.Πολ Κόετς (Κένυα) 8:06.63

    3.Μπουαμπνταλάχ Ταχρί (Γαλλία) 8:06.91

    ΓΥΝΑΙΚΕΣ

    400μ. με εμπόδια

    1.Σάντρα Γκλόβερ (Η.Π.Α.) 54.47

    2.Ιονέλα Τιρλέα (Ρουμανία) 54.55

    3.Τζάνα Πίτμαν (Αυστραλία) 54.55

    100μ.

    1.Τσάντρα Στούρουπ (Μπαχάμες) 11.01

    2.Κέλι Ουάιτ (Η.Π.Α.) 11.09

    3.Κριστίν Αρόν (Γαλλία) 11.12

    1.500μ.

    1.Ναταλία Ροντρίγκεθ (Ισπανία) 4:03.33

    2.Ελενα Ζαντορόζναγια (Ρωσία) 4:03.57

    3.Χεϊλέι Τουλέτ (Μ.Βρετανία) 4:03.87

    3.000μ.

    1.Γκαμπριέλα Σάμπο (Ρουμανία) 8:34.09

    2.Ζορ Ελ Καμτς (Μαρόκο) 8:34.85

    3.Μπερχάνε Αντέρε (Αιθιοπία) 8:36.25

    100μ. με εμπόδια

    1.Γκέιλ Ντίβερς (Η.Π.Α.) 12.45

    2.Μπρίτζιτ Φόστερ (Τζαμάικα) 12.64

    3.Γκλόρι Αλόζιε (Ισπανία) 12.71

    Τριπλούν

    1.Τατιάνα Λεμπέντεβα (Ρωσία) 15.12μ.

    2.Γιαμίλε Αλντάμα (Κούβα) 15.08μ.

    3.Φρανσουάζ Μπανγκό-Ετονέ (Καμερούν)14.82μ.

    Αλμα εις Υψος

    1.Μπλάνκα Βλάσιτς (Κροατία) 1.99μ.

    2.Εστρί Κλοέτ (Ν.Αφρική) 1.99μ.

    3.Ινγκα Μπαμπάκοβα (Ουκρανία) 1.97μ.

    800μ.

    1.Μαρία Μούτολα (Μοζαμβίκη) 1:57.58

    2.Γιολάντα Τσέπλακ (Σλοβενία) 1:57.84

    3.Μίνα Αϊτ Χαμού (Μαρόκο) 1:58.82

    200μ.

    1.Κέλι Ουάιτ (Η.Π.Α.) 22.43

    2.Μιριέλ Ιρτίς (Γαλλία) 22.62

    3.Αλισον Φέλιξ (Η.Π.Α.) 22.66

    [11] Η Σερένα Ουίλιαμς νικήτρια στο Γουίμπλεντον

    5/7/2003 6:49:00 μμ

    Σερένα Ουίλιαμς

    Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η Σερένα Ουίλιαμς κατέκτησε τον τίτλο στο απλό γυναικών στο τουρνουά Γουίμπλεντον, που διεξάγεται στο Λονδίνο. Η Αμερικανίδα τενίστρια, Νο1 στον κόσμο, επικράτησε -όπως και πέρυσι- της μεγαλύτερης αδελφής της Βένους, με 2-1 σετ και πανηγύρισε την κατάκτηση του έκτου τροπαίου σε τουρνουά της σειράς γκραν-σλαμ στην καριέρα της. Η Βένους πήρε το πρώτο σετ με 6-4, όμως στη συνέχεια οι έντονες ενοχλήσεις που αισθανόταν στους κοιλιακούς δεν της επέτρεψαν να συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό. Χαρακτηριστικό είναι ότι σέρβιρε με δυσκολία. Έτσι, η Σερένα κέρδισε με 6-4 το δεύτερο σετ και με 6-2 το τρίτο και κατέκτησε το βαρύτιμο έπαθλο.

    [12] Δύο ποτηράκια κόκκινο κρασί με συνταγή... καρδιοχειρουργού!

    5/7/2003 4:13:00 μμ

    Γιατροί στο νοσοκομείο της δυτικής Αγγλίας συνιστούν δύο ποτηράκια κόκκινο κρασί ημερησίως στους ασθενείς με προβλήματα καρδιάς "αναγκάζοντάς" τους να τα πίνουν για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, είτε αυτό τους αρέσει είτε όχι. Ο καρδιοχειρουργός Ουίλιαμ Μακ Κρία του Great Western Hospital στο Σουίντον, δήλωσε ότι αποφάσισε να προτείνει αυτή τη θεραπευτική αγωγή, καθώς εξέταζε στατιστικά στοιχεία για καρδιοπάθειες στη Γαλλία. ''Καταναλώνουν διπλάσια ποσότητα λίπους σε σχέση με εμάς, καπνίζουν περισσότερο από μας και δεν ασκούνται σωματικά περισσότερο από εμάς, ωστόσο το ποσοστό θνησιμότητας από καρδιοπάθειες αντιστοιχεί στο ήμισυ του δικού μας'', υπογράμμισε.

    Καλύτερο το κόκκινο κρασί

    Ο Bρετανός καρδιοχειρουργός, ωστόσο, παρατήρησε ότι οι Γάλλοι είναι τακτικοί αλλά και μετριοπαθείς οινοπότες σε σχέση με τους Βρετανούς που είναι των άκρων, δηλαδή είτε δεν πίνουν καθόλου ή μεθούν. Ο ίδιος είπε ότι τα νεότερης εσοδείας και φθηνότερα κόκκινα κρασιά είναι καλύτερα για την καρδιά, καθώς κρασιά ετών χάνουν τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες στο βαρέλι. Ο ίδιος συνέστησε το Cabernet Sauvignon, το Shiraz και το Pinot Noir.

    Τα λευκά κρασιά δεν είναι καλά γιατί τα υγιεινά χημικά συστατικά τους εμπεριέχονται στη φλούδα του σταφυλιού, η οποία αφαιρείται κατά τη διαδικασία παραγωγής του λευκού οίνου. Αλλωστε το κρασί πρέπει να πίνεται μόλις ανοίγεται η φιάλη γιατί χάνει τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες όταν παραμείνει εκτεθειμένο στην ατμόσφαιρα.

    Ο Μακ Κρία παραδέχτηκε ότι ορισμένοι από τους ασθενείς του δέχτηκαν ευχαρίστως ν' ακολουθούν πιστά τη συμβουλή του. ''Ορισμένοι από τους μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς δεν πίνουν στο σπίτι και θεωρούν ότι τα δύο ποτήρια με κόκκινο κρασί είναι φαρμακευτική αγωγή'', κατέληξε.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 5 July 2003 - 16:55:31 UTC