Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-07-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σημίτης: ''Θα είμαστε και πάλι νικητές''
  • [02] Εγκρίθηκε εισήγηση του Νίκου Κωνσταντόπουλου
  • [03] Ομιλία Καραμανλή στο δήμο Δάφνης
  • [04] Διώξεις για τους πνιγμούς στους Ν. Πόρους Πιερίας
  • [05] Συμπόσιο για την παγκόσμια τάξη πραγμάτων στην Κω
  • [06] Αρχισαν οι έρευνες για το σκάνδαλο στη Eurostat
  • [07] Αποδέκτης επαίνων ο Γ. Δρυς για την ΚΑΠ
  • [08] Φερχόϊγκεν: Καμία αλλαγή στην ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας
  • [09] Ακύρωσε τις διακοπές του στην Ιταλία ο Σρέντερ
  • [10] Ράμσφελντ: ''Ο πόλεμος στο Ιράκ δεν έγινε λόγω αποδείξεων όπλων μαζικής
  • [11] Διχάζει το νομοσχέδιο απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας
  • [12] Ημερίδα για τη διαφάνεια στις χρηματιστηριακές αγορές
  • [13] Παρατείνεται η προσθεσμία για τις συγκεντρωτικές
  • [14] Ολυμπιακός: Σε απολογία ο Χούτος
  • [15] Θάνατος παλαίμαχου ποδοσφαιριστή του ΠΑΣ Γιάννινα
  • [16] Πέρεθ: ''Ο Ροναλντίνιο δεν θα έρθει φέτος στη Ρεάλ''
  • [17] Παίκτης της Ιντερ ο Φαντίγκα
  • [18] Στην Ρόμα ο Κρίστιαν Κίβου
  • [19] Δορυφορικό ραντάρ εντοπίζει θαμμένους θησαυρούς
  • [20] Ξύπνησε από κώμα ύστερα από 19 χρόνια

    [01] Σημίτης: ''Θα είμαστε και πάλι νικητές''

    9/7/2003 11:15:00 μμ

    Με τον πολιτικό σχεδιασμό του ΠΑΣΟΚ ενόψει των εκλογών του 2004 ασχολήθηκε το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ, στην πρώτη συνεδρίαση, υπό την νέα του σύνθεση, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, υπό την προεδρία του Κώστα Σημίτη. Μετά τη συνεδρίαση, που διήρκεσε περίπου τρεις ώρες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι "Θα σφραγίσουμε και πάλι τις εξελίξεις και στο τέλος της προσπάθειας θα είμαστε και πάλι νικητές. Το Ε.Γ συζήτησε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση για τις δυνατότητες του κινήματος, το σχεδιασμό της νέας περιόδου έως την Aνοιξη του 2004 και συσπειρωμένο απευθύνεται στους πολίτες για να συζητήσει μαζί τους τα προβλήματα της χώρας μακριά από υβριστικές επιθέσεις όπως ακούστηκαν σήμερα από τη ΝΔ". Σε τρεις άξονες συμπύκνωσε τα κεντρικά ζητήματα το Ε.Γ.

    Οι τρεις άξονες

    Σε τρεις άξονες συμπύκνωσε τα κεντρικά ζητήματα για το ΠΑΣΟΚ το Εκτελεστικό Γραφείο.

    Την ανάδειξη και προβολή του κυβερνητικού έργου σε συνδυασμό με ένα νέο μοντέλο επαφής με τους πολίτες και επισκέψεις στελεχών στην περιφέρεια, καθώς και την εβδομαδιαία συνεργασία του πρωθυπουργού με το γραμματέα και τους αρμόδιους για τα τρεχοντα θέματα υπουργούς. Στη λειτουργία του κόμματος με στόχο την ενδυνάμωση της σχέσης του ΠΑΣΟΚ με τα κοινωνικά κινήματα Την εκλογική διάταξη της οργάνωσης με βασικά χαρακτηριστικά τη σύνταξη του προγράμματος, πυρήνας του οποίου θα είναι η χάρτα πραγματικής σύγκλησης.

    Το πρόγραμμα θα επικυρωθεί τον Ιανουάριο σε εθνική συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, ενώ το συνολικό σχέδιο για τη νέα περίοδο θα συζητηθεί στην Κεντρική Επιτροπή που θα συνεδριάσει το Σεπτέμβριο.

    Επίσης, το Εκτελεστικό Γραφείο αποφάσισε να προγραμματίσει επισκέψεις σε όλη τη χώρα παράλληλα με το σχεδιασμό που θα γίνει για επισκέψεις του πρωθυπουργού και των υπουργών στην περιφέρεια.

    Το Ε.Γ. ανέθεσε στον Κώστα Γείτονα το συντονισμό της οικονομικής εξόρμησης του κόμματος με στόχο να συγκεντρωθούν έως το τέλος του 2003, 1,5 δισ. δρχ.

    Δηλώσεις Χρυσοχοϊδη

    Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους συζητήθηκε το σχέδιο, το πρόγραμμα και η πορεία μέχρι τις εκλογές και κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην οποία πήραν μέρος όλα τα μέλη του ΕΓ διαπιστώθηκε η διάθεση όλων για σοβαρή δουλειά.

    Επίσης, ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε και στην εβδομαδιαία συνάντηση μεταξύ πρωθυπουργού και γραμματέα του κόμματος και τη συμμετοχή υπουργών ανάλογα με τα θέματα της συζήτησης.

    Ο στόχος, όπως ανέφερε ο γραμματέας της ΚΕ, είναι η ανάδειξη ότι πιο λαμπρού υπάρχει στο χώρο και θα διακρίνεται για το ήθος, την κοινωνική και επαγγελματική του καταξίωση.

    Την Πέμπτη στις 9.30 π.μ ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοϊδης θα έχει συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη για τις πρωτοβουλίες σχετικά με τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος.

    Την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου προσδιορίζεται και η νέα συνεδρίαση του Ε.Γ.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θ. Ρουσόπουλος, αναφερόμενος στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, μετά την συνεδρίαση του Ε.Γ. του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι "το πρόβλημα του κ. Σημίτη είναι ότι, χρόνια τώρα, επαναλαμβάνει αοριστολογίες. Χρόνια τώρα, αντί να αντιμετωπίζει τη διαπλοκή, την υποθάλπει. Χρόνια τώρα αρέσκεται σε μεγάλα λόγια. Ουδένα πείθει και ουδείς πλέον τον εμπιστεύεται".

    [02] Εγκρίθηκε εισήγηση του Νίκου Κωνσταντόπουλου

    9/7/2003 10:22:00 μμ

    Με συντριπτική πλειοψηφία η Κεντρική Επιτροπή του Συνασπισμού ενέκρινε την εισήγηση του προέδρου του κόμματος Νίκου Κωνσταντόπουλου για τις πολιτικές εξελίξεις. Ο ΣΥΝ, όπως ανέφεραν πηγές του κόμματος, προετοιμάζεται ήδη για να αντεπεξέλθει σε μια μακρά προεκλογική εκστρατεία και το επόμενο διάστημα θα επικεντρώσει την προσοχή του στο θέμα των συνεργασιών ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης το 2004, ενώ ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Κωνσταντόπουλος θα αρχίσει ένα ευρύ πρόγραμμα περιοδειών ανά τη χώρα και ενδέχεται να ξεκινήσει από τους καλοκαιρινούς μήνες.

    [03] Ομιλία Καραμανλή στο δήμο Δάφνης

    9/7/2003 9:31:00 μμ

    Τα θέματα της καθημερινότητας ανέδειξε ο πρόεδρος της Ν.Δ Κώστας Καραμανλής, στην ομιλία του στο δήμο Δάφνης το βράδυ της Τετάρτης, ενώ επανέλαβε τις θέσεις του για τις προτάσεις του πρωθυπουργού για τη διαφάνεια στον πολιτικό βίο και την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Καραμανλής στο ζήτημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, λέγοντας ότι η ΝΔ το επαναφέρει στην πολιτική ατζέντα, διότι δεν παίζει με την υγεία των πολιτών, ούτε θέλει να το κρύψει κάτω από το χαλί, όπως η κυβέρνηση.

    Ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανικανότητα να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα με μακρόπνοη προοπτική και πως δεν λαμβάνει μέτρα όταν οι τιμές των ρύπων κτυπούν κόκκινο.

    Οι ρύποι στην Αθήνα, είπε, βρίσκονται στα ίδια επίπεδα με το Λονδίνο, το οποίο όμως έχει τριπλάσιο πληθυσμό από την ελληνική πρωτεύουσα. Ανάμεσα στα μέτρα για το περιβάλλον που παρουσίασε ήταν και αυτό της απόσυρσης των παλαιάς τεχνολογίας αυτοκινήτων και της αντικατάστασής τους με καταλυτικά.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι η κυβέρνηση έχει ηττηθεί στα μέτωπα του πληθωρισμού και της ακρίβειας, ενώ αναφερόμενος στην έκταση της ΠΥΡΚΑΛ, είπε ότι δεν πρέπει να παραδοθεί βορά σε αλόγιστη τσιμεντοποίηση ή σε συμφέροντα και θα πρέπει να αξιοποιηθεί με προτεραιότητα τις κοινωνικές υποδομές, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.

    Ο κ. Καραμανλής μίλησε και πάλι για ένα χάρτη της καθημερινής ζωής, που αποτελεί, όπως είπε, συμβόλαιο με τον κάθε πολίτη για τη δημιουργία μιας πόλης πιο ανθρώπινης.

    Αυτό σημαίνει, ανέφερε μεταξύ άλλων, μικρότερη σπατάλη χρόνου στις μετακινήσεις, στήριξη της εργαζόμενης μητέρας, τη δημιουργία κέντρων δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών, μείωση της γραφειοκρατίας και να κάνουμε πιο εύκολη τη ζωή για τους συνανθρώπους μας με ειδικές ανάγκες.

    [04] Διώξεις για τους πνιγμούς στους Ν. Πόρους Πιερίας

    9/7/2003 8:33:00 μμ

    Μήνυση εναντίον του Δήμου Ανατολικού Ολύμπου, επειδή δεν προσέλαβε εγκαίρως ναυαγοσώστες, στην παραλία Νέων Πόρων Πιερίας κατέθεσε το Λιμεναρχείο Πλαταμώνα. Ο Δήμαρχος από την πλευρά του δήλωσε ότι αν και ζητήθηκαν για πρόσληψη ναυαγοσώστες, κανείς δεν ενδιαφέρθηκε. Οι λουόμενοι καταγγέλουν ότι στη θαλάσσια περιοχή, υπάρχουν δίνες. Είναι χαρακτηριστικό, ότι στη συγκεκριμένη παραλία, από τις 16 Ιουνίου μέχρι και σήμερα, έχουν καταγραφεί πέντε πνιγμοί.

    Μετά τις πιέσεις που δέχτηκε ο Δήμος, στην παραλία των Νέων Πόρων, περιπολούν πέντε εθελοντές ναυαγοσώστες, για να επέμβουν εάν κριθεί αναγκαίο.

    Το Λιμενικό, πάντως, συνιστά προσοχή στους κολυμβητές, επισημαίνοντας ότι η πλειοψηφία των περιστατικών οφείλεται και σε δική τους απερισκεψία.

    [05] Συμπόσιο για την παγκόσμια τάξη πραγμάτων στην Κω

    9/7/2003 8:03:00 μμ

    Συμπόσιο με θέμα ''Διατλαντικές σχέσεις, αναδιαμόρφωση της παγκόσμιας τάξης μετά την 11η Σεπτεμβρίου - προβλήματα και προοπτικές'' διοργανώνει στην Κω το Ίδρυμα Ανδρέας Παπανδρέου. Οι εργασίες του θα ολοκληρωθούν το βράδυ της Παρασκευής με εκδήλωση που θα γίνει στο Κάστρο. Στο νησί βρίσκεται από το μεσημέρι της Τετάρτης και ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπιλ Κλίντον, ο οποίος νωρίτερα επισκέφθηκε τον ιστορικό πλάτανο του Ιπποκράτη και το κάστρο του νησιού.

    Για το συμπόσιο βρίσκονται στην Κω ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο υπουργός Αιγαίου Νίκος Σηφουνάκης, ο ειδικός διαμεσολαβητής των ΗΠΑ για το Κυπριακό (επί προεδρίας Κλίντον) Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, οι πρώην υπουργοί Εξωτερικών και Οικονομικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ και Κεμάλ Ντερβίς, ο τέως πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Γκουτέρες και άλλοι.

    Πολλοί εξ αυτών, επισκέφθηκαν νωρίτερα τη Νίσυρο, ενώ το βράδυ της Δευτέρας παρακολούθησαν στο Ασκληπιείο αναπαράσταση του όρκου του Ιπποκράτη.

    [06] Αρχισαν οι έρευνες για το σκάνδαλο στη Eurostat

    9/7/2003 8:58:00 μμ

    H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη της διαδικασίας πειθαρχικού ελέγχου και επιβολής σειράς μέτρων σε βάρος τριών ανώτατων στελεχών της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat για τους οποίους υπάρχουν υποψίες μη χρηστής χρήσης κοινοτικών κονδυλίων. Συγκεκριμένα πρόκειται για τον επί δεκαέξι χρόνια, Γάλλο γενικό διευθυντή της Eurostat Υβ Φρανσέ και δύο υποδιευθυντές, τον Ντανιέλ Μπικ και τον Φώτη Νανόπουλο, για τους οποίους μετά από ελέγχους που διενήργησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προέκυψαν σοβαρές ενδείξεις απόκρυψης στοιχείων οικονομικής διαχείρισης και εικονικών αναθέσεων μελετών σε μια γαλλική εταιρεία ονόματι ''Πλανιστάτ''. Πάντως, όπως διευκρινίστηκε δεν θα τους επιβληθούν κυρώσεις πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

    Περί τα 40 εκατ. ευρώ ''έρευσαν'' προς τα ταμεία της γαλλικής εταιρείας

    Οπως ανέφεραν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες οι Επίτροποι Νιλ Κίνοκ και Πέδρο Σόλμπες, προς το παρόν δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί - κατά οιουδήποτε - η κατηγορία της κατάχρησης κοινοτικών κονδυλίων με στόχο τον προσωπικό πλουτισμό, ούτε όμως και να αποκλεισθεί.

    Το ενδεχόμενο αυτό ερευνάται άλλωστε, εδώ και χρόνια, από την αρμόδια για την πάταξη της απάτης κοινοτική υπηρεσία OLAF, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει εκδώσει τα πορίσματά της. Δικαιολογώντας τη σπουδή της Επιτροπής να ξεκινήσει τη διαδικασία του πειθαρχικού ελέγχου πριν από την έκδοση των πορισμάτων της OLAF οι δύο Επίτροποι αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, στις πιέσεις της ευρωβουλής αλλά και μερίδας του ευρωπαϊκού Τύπου, ενώ συνεργάτες τους άφηναν να εννοηθεί ότι η σπουδή αυτή οφείλεται εν πολλοίς και στους βραδείς ρυθμούς με τους οποίους λειτουργεί η OLAF.

    Οι δύο Επίτροποι ανέφεραν επίσης ότι απεφάσισαν να προτείνουν τη διαδικασία του πειθαρχικού ελέγχου με βάση δύο εσωτερικές εκθέσεις της Επιτροπής και ότι η πρότασή τους έγινε ομόφωνα δεκτή από το κολέγιο των Επιτρόπων. Ο Επίτροπος Νιλ Κίνοκ ανέφερε συγκεκριμένα ότι οι δύο εκθέσεις εντοπίζουν ''prima facie'' (εκ πρώτης όψεως) την υπάρξη εκτεταμένων παρατυπιών, κυρίως δε παράλληλων τραπεζικών λογαριασμών μέσω των οποίων πληρωνόταν η γαλλική εταιρεία για μελέτες που ενδεχομένως ήταν εικονικές. Το ύψος των αποζημιώσεων που έλαβε η γαλλική εταιρία τα τελευταία χρόνια εκτιμάται, σύμφωνα με δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου, περί τα 40 εκατ. ευρώ. Με βάση τις αποφάσεις που έλαβε σήμερα η Επιτροπή οι συμβάσεις ανάμεσα στην Eurostat και τη γαλλική εταιρία ''παγώνουν''.

    Παράλληλα η Επιτροπή μετά την προ μηνός αποδοχή του αιτήματος των τριών στελεχών της Eurostat να απαλλαγούν των καθηκόντων τους για όσο διάστημα ερευνάται η υπόθεση, απεφάσισε σήμερα να διορίσει νέο διευθυντή στην Eurostat τον Ολλανδό Βάντεν Εμπιλε.

    Τέλος αποφασίσθηκε η δημιουργία μιας εικοσαμελούς ομάδας ''ευρωελεγκτών'' η οποία θα επικουρεί την OLAF στο έργο της.

    [07] Αποδέκτης επαίνων ο Γ. Δρυς για την ΚΑΠ

    9/7/2003 9:09:00 μμ

    Τις ευχαριστίες τους προς την ελληνική προεδρία και τον υπουργό Γεωργίας Γ. Δρυ, σχετικά με την επίτευξη της συμφωνίας για τη μεταρρύθμιση της κοινής αγροτικής πολιτικής, εξέφρασε η πλειονότητα των μελών της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Τετάρτη στις Βρυξέλλες. Ο Υπουργός Γεωργίας τόνισε ότι η επίτευξη της συμφωνίας θα επιτρέψει στην ΕΕ να πάει με μια ξεκάθαρη και ισχυρή θέση στις διαπραγματεύσεις με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, στο Κανκούν του Μεξικού, τον προσεχή Σεπτέμβριο. Όπως είπε ο Γ.Δρυς "η εξέλιξη αυτή είναι πολύ σημαντική γιατί η ΕΕ έχει ισχυρά συμφέροντα και σε ότι αφορά το εξαγωγικό εμπόριο γεωργικών προϊόντων".

    Μετά την παρουσίαση του απολογισμού της ελληνικής προεδρίας από τον Γ. Δρύ -και σε ότι αφορά τους Ελληνες ευρωβουλευτές- το λόγο έλαβαν ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Αλέξανδρος Μπαλτάς, της ΝΔ, Χρήστος Φώλιας και του ΚΚΕ, Γιάννης Πατάκης.

    Ο Α. Μπαλτάς, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Έλληνα υπουργό Γεωργίας και σημείωσε ότι η Σοσιαλιστική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήταν υπέρ της μεταρρύθμισης της κοινής αγροτικής πολιτικής.

    Ο Χ.Φώλιας ευχαρίστησε τον υπουργό Γεωργίας για το έργο της ελληνικής προεδρίας, σημειώνοντας παράλληλα ότι τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι καλύτερα. Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Γ. Δρύ για την επίτευξη της συμφωνίας για το γάλα, η οποία όπως είπε "είναι σημαντική για τους Ελληνες παραγωγούς, αλλά δεν θα σταματήσει την εισαγωγή στην Ελλάδα μεγάλων ποσοτήτων συμπυκνωμένου γάλακτος από τη Γαλλία και τη Γερμανία". Τ

    έλος, ο Γ.Πατάκης, σημείωσε ότι το όριο για τις επιδοτήσεις που θέτει η νέα συμφωνία για την ΚΑΠ είναι χαμηλό και ανέφερε ότι η αποσύνδεση των ενισχύσεων από τον όγκο της παραγωγής προκαλεί δεινά στην παραγωγή ορισμένων προϊόντων, όπως αυτό του σκληρού σιταριού.

    [08] Φερχόϊγκεν: Καμία αλλαγή στην ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας

    9/7/2003 8:15:00 μμ

    H Eυρωπαϊκή Επιτροπή δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να τροποποιήσει τη στρατηγική της σε ό,τι αφορά την υποψηφιότητα της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ. Αυτό κατέστησε σαφές από τις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση επίτροπος Γκίντερ Φερχόϊγκεν, υπογραμμίζοντας ότι δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση η απόφαση να καταστεί η Τουρκία μέλος της ΕΕ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με θέμα τη στρατηγική της ΕΕ με τις νέες γειτονικές χώρες μετά την ολοκλήρωση της Διεύρυνσης, ο κ. Φερχόϊγκεν διέψευσε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο σχετικό δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας.

    Θα δοθεί στην Τουρκία ''μια δίκαιη ευκαιρία'' για την εκπλήρωση των κριτηρίων

    Ο Επίτροπος είχε κληθεί να σχολιάσει δημοσίευμα της εφημερίδας '' Χουριέτ '' σύμφωνα με το οποίο προωθούνται αλλαγές στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ώστε να αναιρεθεί η προοπτική ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο κ. Φερχόϊγκεν διέψευσε κατηγορηματικά το δημοσίευμα λέγοντας ότι αρνείται να συζητήσει οποιαδήποτε εναλλακτική λύση, αφού, όπως είπε, κάτι τέτοιο θα έδινε λανθασμένα μηνύματα στην Τουρκία. Η απόφαση, πρόσθεσε, ελήφθη στο Ελσίνκι και έχει επαναβεβαιωθεί επανειλημμένα.

    Ο κοινοτικός επίτροπος διευκρίνισε ακόμη ότι η απόφαση αυτή αποτελεί σαφή πολιτική επιλογή της ΕΕ και τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί στην Τουρκία "μια δίκαιη ευκαιρία" ώστε να εκπληρώσει τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης που απαιτούνται για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Επανέλαβε ότι η διαδικασία που έχει δρομολογήσει η ΕΕ για το τουρκικό αίτημα είναι γνωστή και υπενθύμισε ότι το φθινόπωρο του 2004 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκπονήσει έκθεση προόδου για την πορεία των μεταρρυθμίσεων που συντελούνται στην Τουρκία, η οποία θα συνοδεύεται από σύσταση που θα απαντά στο ερώτημα κατά πόσο η Αγκυρα μπορεί να προχωρήσει στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    [09] Ακύρωσε τις διακοπές του στην Ιταλία ο Σρέντερ

    9/7/2003 8:36:00 μμ

    Τη λύπη του για τον Γερμανό καγκελάριο Σρέντερ εξέφρασε ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σχολιάζοντας την απόφασή του να ακυρώσει τις προγραμματισμένες διακοπές του στην Ιταλία, μετά τις προσβλητικές δηλώσεις μέλους της ιταλικής κυβέρνησης κατά των Γερμανών τουριστών. Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι επεσήμανε ότι η απόφαση Σρέντερ δεν είναι πολιτική, ωστόσο η ιταλική αντιπολίτευση ζητά την παραίτηση του υφυπουργού Τουρισμού που έκανε τις προσβλητικές δηλώσεις.

    ''Ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ δεν θέλει να αφήσει την οικογένειά του να αναρωτιέται για το λίγο διάστημα που θα περάσουν μαζί τις διακοπές τους'', διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Σρέντερ Μπέλα Αντα.

    ''Συνεπώς, η οικογένεια θα περάσει μαζί τις διακοπές της στο Ανόβερο'', πρόσθεσε ο ίδιος.

    Ο Σρέντερ είχε απειλήσει πως θα ακυρώσει τις διακοπές του στην Ιταλία, που είχαν προγραμματιστεί να αρχίσουν στις 18 Ιουλίου, λόγω των δηλώσεων του Στέφανο Στεφάνι, ο οποίος χαρακτήρισε τους γερμανούς τουρίστες ''ξανθούς υπερεθνικιστές που ξεχύνονται στις παραλίες κάνοντας τρομερό θόρυβο''.

    O Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι τόνισε ότι "λυπάμαι, όμως για μένα το επεισόδιο έχει λήξει εδώ και δύο ημέρες και θα συνεχίσω εγώ προσωπικά να πηγαίνω στη Γερμανία''.

    [10] Ράμσφελντ: ''Ο πόλεμος στο Ιράκ δεν έγινε λόγω αποδείξεων όπλων μαζικής καταστροφής.''

    9/7/2003 8:46:00 μμ

    Ο πόλεμος στο Ιράκ δεν έγινε λόγω νέων αποδείξεων για τα όπλα μαζικής καταστροφής, δήλωσε την Τετάρτη ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, αντικρούοντας έτσι την αρχική θέση που είχε υποστηρίξει η κυβέρνηση Μπούς για να δικαιολογήσει τη στρατιωτική επέμβαση. ''Η Συμμαχία δεν ενήργησε στο Ιράκ επειδή ανακαλύψαμε νέες δραματικές αποδείξεις για την απόκτηση απο το Ιράκ όπλων μαζικής καταστροφής'', δήλωσε ο Ράμσφελντ στη διάρκεια ακρόασης ενώπιον της Επιτροπής στρατιωτικών υποθέσεων της Γερουσίας.

    ''Οι ΗΠΑ δεν επέλεξαν τον πόλεμο''

    ''Ενεργήσαμε επειδή βλέπαμε τις αποδείξεις που υπήρχαν μέσα απο ένα νέο πρίσμα, μέσα απο το πρίσμα της εμπειρίας που ζήσαμε στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001'', συνέχισε ο υπουργός αναφερόμενος στις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγτον.

    ''Αυτή η εμπειρία άλλαξε την εκτίμηση που είχαμε κάνει για το πόσο είναι ευάλωτες οι ΗΠΑ απέναντι στα τρομοκρατικά κράτη και τα τρομοκρατικά δίκτυα που είναι εξοπλισμένα με ισχυρά όπλα'', συνέχισε ο Ράμσφελντ, υπενθυμίζοντας τα 3000 θύματα απο τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

    ''Οι ΗΠΑ δεν επέλεξαν τον πόλεμο. Η επιλογή επέστρεψε στον Σαντάμ Χουσέιν'', σημείωσε.

    Στη Νότια Αφρική, ο πρόεδρος Τζόρτζ Μπούς δήλωσε ''απόλυτα βέβαιος'' οτι έλαβε τη σωστή απόφαση εισβάλοντας στο Ιράκ, ενω ο Λευκός Οίκος ήδη παραδέχτηκε ότι ανακοίνωσε από λάθος ότι ο Σαντάμ Χουσέινβ είχε προσπαθήσει να προμηθευτεί Ουράνιο στην Αφρική.

    ''Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ο Σαντάμ Χουσέιν αντιπροσώπευε μια απειλή για την ειρήνη στον κόσμο, για το λόγο αυτό οι ΗΠΑ, με τους συμμάχους και τους φίλους μας, ενήργησαν σωστά απομακρύνοντάς τον απο την εξουσία'', δήλωσε ο Μπούς από την Πρετόρια.

    [11] Διχάζει το νομοσχέδιο απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας

    9/7/2003 10:33:00 μμ

    Τις έντονη αντίδραση των εργαζομένων στη ΔΕΗ συνάντησε το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που συζητήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή. Ο εκπρόσωπος της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ Νίκος Πηλαλίδης τόνισε ότι όπου δεν έγινε ελεγχόμενο άνοιγμα της αγοράς υπήρξαν αθρόες απολύσεις και ζήτησε να υπάρχει ισότιμη συμμετοχή της ΔΕΗ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Εκ μέρους της διοίκησης της ΔΕΗ, ο Δ. Παπούλιας δήλωσε ότι είναι σύμφωνος με το βασικό κορμό των τροποποιήσεων, ενώ ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Π. Κάπρος δήλωσε ότι οι τροποποιήσεις του υπουργού Ανάπτυξης στο νομοσχέδιο συνιστούν σαφή οικονομική ενίσχυση της ΔΕΗ με έμμεσο τρόπο και ότι αφαιρείται κάθε διοικητική αβεβαιότητα. Πάντως, οι εργαζόμενοι εμμένουν στις κινητοποιήσεις τους και απευθύνουν έκκληση για περιορισμό της κατανάλωσης ρεύματος από τις 12 ως τις 3 το μεσημέρι της Πέμπτης.

    Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης με τίτλο, ''Αξιοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού, τηλεθέρμανση και άλλες διατάξεις'' στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ Ν. Πιλαλίδης υποστήριξε ότι ο υπουργός θα πρέπει να πάρει πίσω όλες τις άδειες που έχουν δοθεί μέχρι τώρα εφόσον οι αδειοδοτηθέντες δεν προχώρησαν σε επενδύσεις και να προκηρύξει διαγωνισμό για τις δύο νέες μονάδες στον οποίο να έχουν δικαίωμα συμμετοχής όλοι συμπεριλαμβανομένης και της ΔΕΗ.

    Επίσης, καταφέρθηκε κατά της ρύθμισης, σύμφωνα με την οποία, η ΔΕΗ θα μπορεί μετά την 1/7/2007 να συνάπτει νέες συμβάσεις για ισχύ, που δεν θα ξεπερνά το 50% της πρόσθετης ετήσιας παραγωγής ενέργειας και εκτίμησε ότι η συγκεκριμένη δέσμευση του 50% έρχεται σε αντίθεση με τους όρους του υγιούς ανταγωνισμού και θα πρέπει να αποσυρθεί από το νομοσχέδιο.

    Εξάλλου ανέφερε ότι για να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση ενέργειας το 2005 θα πρέπει να αδειοδοτηθεί η ΔΕΗ και να προχωρήσει χωρίς παρέμβαση της ΡΑΕ, προκειμένου να λειτουργήσει τη μονάδα του Λαυρίου, ισχύος 400MW.

    Υποστήριξε ακόμη ότι υπάρχει κίνδυνος για τις θέσεις εργασίας στη ΔΕΗ, αν δεν γίνει ελεγχόμενο άνοιγμα της αγοράς και απαξιωθεί η ΔΕΗ.

    Εντούτοις, υπογράμμισε ότι ανταγωνισμός με αύξηση της τιμής της κιλοβατώρας, που στρέφεται κατά των δικαιωμάτων του καταναλωτή και δεν πρόκειται να γίνει δεκτός από τη ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ και θα συνεχιστούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις.

    Εκ μέρους της διοίκησης της ΔΕΗ, ο Δ. Παπούλιας ανέφερε ότι είναι πολύ επιβαρυντική για τη ΔΕΗ η ρύθμιση για το 50%, ενώ είπε ότι γίνεται δεκτή η ρύθμιση για τις δύο νέες μονάδες που θα δημιουργηθούν στο σχετικό διαγωνισμό να μη μετέχει η ΔΕΗ.

    Τέλος, ο πρόεδρος της ΡΑΕ Π. Κάπρος δήλωσε ότι οι χθεσινές τροποποιήσεις του υπουργού Ανάπτυξης στο νομοσχέδιο συνιστούν σαφή οικονομική ενίσχυση της ΔΕΗ με έμμεσο τρόπο και πρόσθεσε ότι ''πρέπει να προχωρήσουμε αποφασιστικά στην αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου'', εκτιμώντας ότι μέσω των δύο νέων μονάδων που θα δημιουργηθούν θα υπάρξει σταδιακή αύξηση του ανταγωνισμού.

    [12] Ημερίδα για τη διαφάνεια στις χρηματιστηριακές αγορές

    9/7/2003 8:09:00 μμ

    "Το Χρηματιστήριο δεν πρέπει να γίνει παραεμπόριο μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων", δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, σε ομιλία του κατά την διάρκεια ημερίδας, που διοργάνωσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, για τη διαφάνεια στις χρηματιστηριακές αγορές. "Οι επιχειρήσεις θα εφαρμόσουν υποχρεωτικά τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα στους ισολογισμούς του 2004, ενώ όσες το επιθυμούν προαιρετικά έχουν τη δυνατότητα να τα εφαρμόσουν και στους ισολογισμούς του 2003", ανέφερε ο Υπουργός Οικονομίας.

    Αλεξάκης : ''Οι εξελίξεις στο εξωτερικό σημάδεψαν την αξιοπιστία των κεφαλαιαγορών''

    Επίσης, ο κ. Χριστοδουλάκης ανέφερε ότι την ερχόμενη Τρίτη, στο Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ληφθεί η τελική απόφαση για την εφαρμογή των διεθνών λογιστικών προτύπων στις εταιρείες.

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Σταύρος Θωμαδάκης μιλώντας στην ημερίδα δήλωσε ότι μετά τη μεγάλη πτώση των τελευταίων ετών, η ανάκαμψη της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, αλλά και των ευρωπαϊκών αγορών είναι αρκετά πιθανή, ενώ διέβλεψε ότι δημιουργούνται οι βάσεις για υγιή ανάπτυξη των αγορών, με τη διαφάνεια να αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την ομαλή λειτουργία της αγοράς, καθώς και θεμελιώδη στοιχείο για την προστασία των επενδυτών.

    Ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Παναγιώτης Αλεξάκης τόνισε ότι οι σημαντικές εξελίξεις στο εξωτερικό που σημάδεψαν την αξιοπιστία των κεφαλαιαγορών σε συνδυασμό με την παγκόσμια ύφεση επηρέασαν και το ελληνικό χρηματιστήριο.

    "Τις θεσμικές εξελίξεις που έλαβαν χώρα στην ελληνική αγορά μεταξύ των οποίων είναι η μεταφορά αρμοδιοτήτων από το Χρηματιστήριο Αθηνών και το Υπουργείο Οικονομίας στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, την ωρίμανση της αγοράς και την ιδιωτικοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου", επεσήμανε ο κ. Αλεξάκης.

    Απόλυτα σύμφωνος με τις κινήσεις της κυβέρνησης στο θέμα της διαφάνειας, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, Οδυσσέας Κυριακόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι η έλλειψη διαφάνειας, αποτελεί ανατρεπτικό παράγοντα για σοβαρούς επενδυτές στη χώρα μας.

    Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδυσσέας Κυριακόπουλος, αναφερόμενος στη διαφάνεια στην κεφαλαιαγορά, είπε ότι αυτή θα πρέπει να γίνεται σε όλους τους τομείς, καθώς και στον πολιτικό τομέα.

    Επίσης, τάχθηκε υπέρ της προσπάθειας της κυβερνητικής πολιτικής να εφαρμόσει αυστηρότερα το "πόθεν έσχες" για τους πολιτικούς, υπογραμμίζοντας ότι οι επενδυτές και η κοινή γνώμη θα πρέπει να πιστεύουν πως οι έλεγχοι ισχύουν για όλους.

    [13] Παρατείνεται η προσθεσμία για τις συγκεντρωτικές

    9/7/2003 9:01:00 μμ

    Παράταση στην υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων προμηθευτών πελατών από τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες έδωσε το υπουργείο Οικονομίας. Αντί για τις 30 Σεπτεμβρίου 2003 που ήταν η καταληκτική ημερομηνία για όλες τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, η υποβολή των καταστάσεων θα πραγματοποιηθεί με βάση το τελευταίο ψηφίο του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου και συγκεκριμένα για τους μέχρι τις 30/9 για τους υπόχρεους που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 4, 5 και 6, έως τις 14/10 σε 7, 8, 9 και έως τις 21/10 για όσους ο ΑΦΜ λήγει σε μηδέν.

    [14] Ολυμπιακός: Σε απολογία ο Χούτος

    9/7/2003 9:38:00 μμ

    Στην αντεπίθεση πέρασε η ΠΑΕ Ολυμπιακός και αποφάσισε να τρίξει τα δόντια στον Λάμπρο Χούτο. Με σημερινή της ανακοίνωση η ΠΑΕ Ολυμπιακός κάλεσε σε απολογία τον Λάμπρο Χούτο για αντισυμβατική και δυσφημιστική συμπεριφορά προς το σύλλογο. Ο παίκτης θα πρέπει να παραδώσει την απολογία εγγράφως εντός 48 ωρών. Με αυτή την ανακοίνωση απάντησε ο Ολυμπιακός στο εξώδικο του Λάμπρου Χούτου, το οποίο απέστειλε ο διεθνής επιθετικός και αξιώνει από την "ερυθρόλευκη" ΠΑΕ 440.205 ευρώ (περίπου 150.000.000 δρχ.). Ο Χούτος ζητά αυτά τα χρήματα υποστηρίζοντας πως προβλέπονται από ιδιωτικό συμφωνητικό που ισχυρίζεται ότι υπέγραψε με τον Ολυμπιακό και αφορούσε δικαιώματα εκμετάλλευσης της εικόνας του.

    Εκνευρισμός επικρατεί στις τάξεις των φιλάθλων

    Ωστόσο, το συμφωνητικό αυτό δεν υπάρχει, αφού δεν κατατέθηκε ποτέ στην αρμόδια επιτροπή της ΕΠΑΕ.

    Όπως γίνεται αντιληπτό, οι σχέσεις του παίκτη με τον Ολυμπιακό δεν βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο, ενώ πολλά θα εξαρτηθούν από την επόμενη κίνηση του ποδοσφαιριστή.

    Οι "ερυθρόλευκοι" περιμένουν τον παίκτη να παραδώσει -ως οφείλει πλέον- την απολογία του και εκτός απρόοπτου θα τιμωρηθεί με "βαριά καμπάνα".

    Κατόπιν, ο Ολυμπιακός περιμένει να τον δει να αφοσιώνεται στις αγωνιστικές του υποχρεώσεις που ξεκινούν την Παρασκευή μαζί με τους άλλους δύο διεθνείς, Κατεργιαννάκη και Βενετίδη.

    Αν υπάρξει άλλη "αντίδραση" του παίκτη (λέγεται πώς θα προσφύγει σε πολιτικό δικαστήριο) τότε ίσως οι εξελίξεις να είναι αρνητικές και το μέλλον του στην ομάδα δυσοίωνο.

    Αλλωστε, πέρα από τη διοίκηση, εκνευρισμός επικρατεί και στις τάξεις των φιλάθλων της ομάδας οι οποίοι περίμεναν γκολ και θέαμα από τον Χούτο, αλλά βλέπουν συνεχώς προβλήματα.

    [15] Θάνατος παλαίμαχου ποδοσφαιριστή του ΠΑΣ Γιάννινα

    9/7/2003 10:00:00 μμ

    Ένας παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του ΠΑΣ Γιάννινα που αγωνίζονταν με τα χρώματα της ηπειρωτικής ομάδας από τα μέσα της δεκαετίας του 70 και στην δεκαετία του 80 άφησε το απόγευμα της Τετάρτης την τελευταία του πνοή, μέσα στο γήπεδο στη βουνοπλαγιά Ιωαννίνων, όπου γίνονταν φιλικός αγώνας μεταξύ των παλαιμάχων ποδοσφαιριστών του ΠΑΣ Γιάννινα και της Καλαμάτας. Πρόκειται για τον 44χρονο Γιώργο Πρίσκα, που ξαφνικά έπεσε στο έδαφος και παρότι δέχτηκε τις πρώτες βοήθειες από δύο γιατρούς που βρίσκονταν εκεί εξέπνευσε. Με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μεταφέρθηκε αμέσως στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννίνων όπου οι γιατροί απλά διέγνωσαν το θάνατό του.

    Πριν λίγο το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων που συνεδρίαζε, μόλις πληροφορήθηκε το θάνατο του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή, που ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στους φιλάθλους της Ηπείρου διέκοψε τη συνεδρίαση και τήρησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του.

    Τα αίτια θανάτου του 44χρονου θα εξακριβωθούν μετά από νεκροψία που θα γίνει από τον ιατροδικαστή καθηγητή Θεόδωρο Βουγιουκλάκη.

    [16] Πέρεθ: ''Ο Ροναλντίνιο δεν θα έρθει φέτος στη Ρεάλ''

    Πηγή: ΑΠΕ 9/7/2003 8:33:00 μμ

    Η Ρεάλ ολοκληρώνει με την απόκτηση του Γκαμπριέλ Μιλίτο τις μεταγραφές της για φέτος και δεν πρόκειται να κινηθεί για τον Ροναλντίνιο. Αυτό δήλωσε την Τετάρτη ο Φλορεντίνο Πέρεθ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την περίπτωση του Βραζιλιάνου επιθετικού της Παρί Σεν Ζερμέν. "Η υπόθεση απόκτησης νέων παικτών έχει τελειώσει και αυτό είναι σίγουρο. Η υπογραφή του Μιλίτο σημαίνει ότι ο Ροναλντίνιο δεν θα έρθει στη Ρεάλ φέτος", τόνισε ο πρόεδρος των "μερένγκες", αφήνοντας πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο απόκτησης του Βραζιλιάνου του χρόνου.

    Στο μεταξύ, ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την μεταγραφή του Μιλίτο εμφανίστηκε ο Κάρλος Κεϊρόζ.

    "Μοιράζει εξαιρετικά τη μπάλα και είναι αληθινός μαχητής. Είναι γρήγορος, ταλαντούχος και δυνατός", δήλωσε ο νέος τεχνικός των πρωταθλητών Ισπανίας για τον 22χρονο Αργεντινό αμυντικό, που αναμένεται στη Μαδρίτη στο τέλος της εβδομάδας, προκειμένου να περάσει από ιατρικές εξετάσεις και να υπογράψει το συμβόλαιό του με τη Ρεάλ.

    [17] Παίκτης της Ιντερ ο Φαντίγκα

    9/7/2003 8:27:00 μμ

    Στην Ιντερ "ανήκει" πλέον ο Καλίλου Φαντίγκα. Ο Σενεγαλέζος μέσος, που αγωνιζόταν στην Οσέρ, συμφώνησε με τους "νερατζούρι" και εντός των ημερών θα κληθεί να υπογράψει τριετές συμβόλαιο, γράφει το επίσημο site του ιταλικού συλλόγου. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο 28χρονος Σενεγαλέζος δεν θα πιάνει θέση ξένου στην Ιντερ, αφού είναι κάτοχος βελγικού διαβατηρίου. Στο μεταξύ, πολύ κοντά στην απόκτηση του Αντι Φαν Ντερ Μέιντε βρίσκονται οι "νερατζούρι". Σύμφωνα με την "Gazzetta dello sport", η ομάδα του Γιώργου Καραγκούνη, έχει συμφωνήσει με τον 23χρονο διεθνή μέσο του Αγιαξ, ενώ έχει κάνει πρόταση στον "Αίαντα", που φτάνει στα 8,6 εκατομμύρια ευρώ.

    Μετά την μεταγραφή του Βραζιλιάνου, Λουτσιάνο, από την Κιέβο, οι "νερατζούρι" αναζητούν έναν ακόμη επιθετικό, ο οποίος θα πλαισιώσει στην επίθεση της ομάδας τον Κριστιάν Βιέρι, που αν και ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς στην περυσινή περίοδο, πέτυχε 24 γκολ και φυσικά αποτελεί το "βαρύ πυροβολικό" της Ίντερ.

    Όσον αφορά στον Φαν Ντερ Μέιντε, έκανε την πρώτη του εμφάνιση με τον Αγιαξ σε ηλικία 18 ετών και στην συνέχεια παραχωρήθηκε δανεικός στην Τβέντε για να επιστρέψει στο Αμστερνταμ το 2000.

    Από τότε αποτελεί βασικό στέλεχος της ομάδας και σε 85 αγώνες, έχει σημειώσει 18 τέρματα.

    [18] Στην Ρόμα ο Κρίστιαν Κίβου

    9/7/2003 8:11:00 μμ

    Η Ρόμα ολοκλήρωσε την μεταγραφή του Κρίστιαν Κίβου από τον Αγιαξ έναντι ποσού 18 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Ρουμάνος αμυντικός που μετέβη για το σκοπό αυτό στη Ρώμη, υπέγραψε συμβόλαιο πενταετούς διάρκειας. Ο ιταλικός σύλλογος θα καταβάλει τα 18 εκ ευρώ στον Αγιαξ, σε 3 ετήσιες δόσεις. Ο Κίβου, που είναι 22 ετών και αποτελεί την πρώτη μεγάλη φετινή μεταγραφική επιτυχία της Ρόμα, αφού περάσει από τις καθιερωμένες ιατρικές εξετάσεις θα παρουσιαστεί αργότερα επίσημα σε συνέντευξη Τύπου.

    [19] Δορυφορικό ραντάρ εντοπίζει θαμμένους θησαυρούς

    9/7/2003 10:03:00 μμ

    Δορυφορικά ραντάρ μικροκυμάτων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να εντοπίσουν κρυμμένους αρχαιολογικούς θησαυρούς, κτίρια που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια της γης και υδάτινα δίκτυα στο υπέδαφος. Οπως αναφέρεται σε άρθρο του περιοδικού ''New Scientist'', επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Μπεν Γκουριόν στο Ισραήλ απέδειξαν πως αυτού του είδους τα ραντάρ μπορούν να "δουν" κάτω από την επιφάνεια στεγνής γης και να εντοπίσουν αντικείμενα κάτω από τόνους άμμου. Οπως για παράδειγμα στην Σαχάρα, όπου έχουν ήδη ανακαλυφθεί ποταμοί που κυλούν κάτω από την αφιλόξενη επιφάνεια της.

    Αποτελεσματική η μέθοδος σε εδάφη χωρίς μεγάλη υγρασία

    ''Τα θαμμένα αντικείμενα είναι δυνατόν να εντοπιστούν με αεροπορικά συστήματα'', τόνισε ο Νταν Μπλούμπεργκ ερευνητής στο πανεπιστήμιο, ο οποίος μαζί με το συνεργάτη του Τζούλιαν Ντάνιελς κατάφεραν να αποδείξουν τη θεωρία τους εντοπίζοντας από αεροπλάνο με τη βοήθεια του ραντάρ πλάκες αλουμινίου που είχαν θάψει στην έρημο Νεγκέβ.

    Οι δύο ερευνητές επισήμαναν πως σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών τους βαθειά κάτω από την έρημο της Σαχάρα κυλούν ακόμα ποταμοί, κάτι που δικαιολογεί απόλυτα την ύπαρξη οάσεων. ''Η χαρτογράφηση των καναλιών ποταμών που είναι θαμμένα κάτω από την άμμο μπορεί να βελτιώσει τις γνώσεις μας για τη γεωλογία και το κλίμα της περιοχής'', δήλωσε ο Ντάνιελς.

    Οι Ισραηλινοί επιστήμονες σκοπεύουν να συνεχίσουν τις έρευνές τους χρησιμοποιώντας το μεγαλύτερο δυνατόν μήκος μικροκύματος για να εντοπίσουν αντικείμενα που βρίσκονται βαθειά μέσα στην άμμο. Μέχρι τώρα έχουν προχωρήσει σε βάθος 40 εκατοστών. Οι ίδιοι διευκρινίζουν πως η τεχνική τους έχει αποτελέσματα μόνο σε πολύ ξηρά εδάφη, που καλύπτουν το 15% της επιφάνειας της γης, γιατί η υγρασία απορροφά την ακτινοβολία.

    [20] Ξύπνησε από κώμα ύστερα από 19 χρόνια

    9/7/2003 9:02:00 μμ

    Ένας Αμερικανός ξύπνησε από κώμα ύστερα από 19 ολόκληρα χρόνια. Ήταν μόλις 20 ετών όταν ένα τροχαίο τον καθήλωσε στο κρεβάτι και επί δύο δεκαετίες ζούσε με τη βοήθεια μηχανημάτων. Οι γιατροί λένε ότι η φροντίδα και η αγάπη της οικογένειάς του έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στην αναγέννησή του. Ο 39χρονος πλέον Τέρυ, τώρα γνώρισε την κόρη του, που γεννήθηκε λίγους μήνες αφ' ότου εκείνος βυθίστηκε στο κώμα. Πάντως, η πρώτη λέξη που είπε ήταν "μαμά".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 9 July 2003 - 20:56:05 UTC