Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-07-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διεργασίες για αλλαγές στον εκλογικό νόμο
  • [02] Συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή της Ν.Δ
  • [03] Πλήρη απελευθέρωση ζητούν οι ακτοπλόοι εφοπλιστές
  • [04] Νέες καταδίκες Τουρκίας για περiουσίες Ελληνοκυπρίων
  • [05] Απεργούν οι νοσοκομειακοί γιατροί
  • [06] Κυκλοφοριακές παρεμβάσεις
  • [07] Εξετάσεις Ελλήνων εξωτερικού για εισαγωγή σε ΑΕΙ-ΤΕΙ
  • [08] Ο Σαρόν καλεί την ΕΕ να απομονώσει τον Αραφάτ
  • [09] Έξαλλη η Σωτηροπούλου με τις ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής
  • [10] Καταθέτουν μάρτυρες υπεράσπισης της Σωτηροπούλου
  • [11] Ιράν: Αγωγές θα κάνει ο πατέρας των σιαμαίων
  • [12] Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες για τους Παλαιστίνιους κρατούμενους
  • [13] Πλήθος Νιγηριανών πυρπόλησαν αστυνομικό
  • [14] Έκρηξη βόμβας στην πρωτεύουσα του Πακιστάν
  • [15] Σεισμικές δονήσεις στο Ιράν
  • [16] Στην Ουγκάντα ο Τζορτζ Μπους
  • [17] Έτοιμη να αντιμετωπίσει δυναμικά τη Β. Κορέα η Αυστραλία
  • [18] ΗΠΑ: ''Συντριπτικά'' στοιχεία εις βάρος του ''Αυστραλού Ταλιμπάν''
  • [19] Πέθανε ο κορυφαίος εισαγγελέας της δίκης της Νυρεμβέργης
  • [20] Αποστολή στρατιωτικής δύναμης στα νησιά του Σολομώντα
  • [21] Δυο Ιρακινοί πολίτες τραυματίστηκαν σε ανταλλαγή πυρών
  • [22] Επικριτικός ο Κουκ για τις αποφάσεις Μπλερ
  • [23] Και ο Αυστραλός Πρωθυπουργός παραπλάνησε για τα όπλα του Σαντάμ
  • [24] Πάουελ: ''Γελοίες οι κατηγορίες για παραπλάνηση από Μπους''
  • [25] Ο Λευκός Οίκος αγνόησε τη CIA, λέει το CBS
  • [26] Φρανκς: ''Μέχρι και 4 χρόνια στο Ιράκ οι αμερικανικές δυνάμεις''
  • [27] Επιτάχυνση στην οικονομία
  • [28] Διερεύνηση για ποινικές ευθύνες στο ΧΑΑ ζητά εισαγγελέας
  • [29] Νίκησε η Εθνική εφήβων την ομάδα του Πουέρτο Ρίκο
  • [30] Ματαιώνονται λόγω απεργίας τα φεστιβάλ Αβινιόν και Αιξ-αν-Προβάνς
  • [31] ''Αναγκαστική προσγείωση'' λόγω... ποντικιού!

    [01] Διεργασίες για αλλαγές στον εκλογικό νόμο

    11/7/2003 8:11:00 πμ

    Υψηλές θερμοκρασίες προβλέπονται στο πολιτικό μετεωρολογικό δελτίο και για την ερχόμενη εβδομάδα, λόγω των πρωτοβουλιών του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη για αλλαγή του εκλογικού συστήματος που θα αποσαφηνιστούν μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής την ερχόμενη Πέμπτη. Η Κυβέρνηση προσπαθεί παράλληλα σε δύο μέτωπα, "αριστερά" και "δεξιά", να πείσει για τις καλές προθέσεις της σχετικά με τον εκλογικό νόμο, κάνοντας λόγο για σημαντικά αναλογικότερο νομοθετικό πλαίσιο, αλλά και για πολιτική συμφωνία ώστε να τεθεί σε ισχύ από το 2008. Οι πρωτοβουλίες για τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος βρέθηκαν το πρωί της Πέμπτης στο επίκεντρο της συνεργασίας του υπουργού Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη, με τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

    Δημόσιος διάλογος για το νέο σύστημα

    Μετά τη συνάντηση, ο κ. Σκανδαλίδης τόνισε ότι πολλοί "βιάζονται να πάρουν θέση για κάτι που δεν γνωρίζουν", επισημαίνοντας ότι "ίσως αλλάξουν γνώμη σε λίγες ημέρες που θα ανακοινωθεί η πρόταση για τον εκλογικό νόμο.

    "Η κοινωνία θέλει να προχωρήσουμε μπροστά, απαιτεί την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, διότι όσο η στρόφιγγα είναι κλειστή τόσο παρεμποδίζεται η πρόοδος, η αξιοκρατία και η διαφάνεια'', τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που επισήμανε επίσης ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη διατύπωση μιας πρότασης διαλόγου και το θέμα αυτό θα συζητηθεί στην Κυβερνητική Επιτροπή της Πέμπτης.

    Την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός τόνισε πως πρέπει να αρχίσει ένας δημόσιος διάλογος για το εκλογικό σύστημα ως προς την αναμόρφωση του οποίου το ΠΑΣΟΚ θα υποβάλει ορισμένες προτάσεις-κατευθύνσεις που αποσκοπούν στην ενίσχυση της ποιότητας της δημοκρατίας. ''Ελπίζω στη θετική ανταπόκριση του πολιτικού κόσμου'', υπογράμμισε ο κ. Σημίτης, ''στην ανάπτυξη ενός υπεύθυνου διαλόγου που τώρα είναι περισσότερο αναγκαίος από ποτέ''.

    Η εισήγηση του υπουργού Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη στο υπουργικό συμβούλιο προβλέπει ένα νέο εκλογικό σύστημα, με αναλογικότητα της ψήφου πολύ πάνω από το 70% που ισχύει σήμερα, με ταυτόχρονη όμως διασφάλιση της ανάδειξης αυτοδύναμων κυβερνήσεων.

    Απαντώντας στην πρόταση ο πρόεδρος της ΝΔ, κάλεσε τον πρωθυπουργό να εγκαταλείψει οποιαδήποτε σκέψη για αλλαγή του εκλογικού νόμου και της διοικητικής διαίρεσης των Περιφερειών, κάνοντας λόγο για μικροκομματικές και μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

    Υπέρ της απλής αναλογικής τάχθηκαν ΚΚΕ και Συνασπισμός και το ΔΗΚΚΙ. Την άρνησή του να συμμετάσχει σε συζητήσεις για επιμέρους αλλαγές στον εκλογικό νόμο ανακοίνωσε το ΚΚΕ.

    ''Είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε το ζήτημα προκειμένου ο εκλογικός νόμος να πάψει να μπλοκάρει την εξέλιξη του πολιτικού μας συστήματος και θεωρούμε πως έχουν ωριμάσει οι συνθήκες γι' αυτή την αλλαγή'' τόνισε την Πέμπτη ο κ. Πρωτόπαπας εκφράζοντας την ελπίδα ''η ΝΔ να συμμετέχει σε αυτό το διάλογο και όχι να την παρακολουθεί από μακριά''.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις έντονες επιφυλάξεις που εκφράστηκαν από το ΚΚΕ και τον ΣΥΝ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναρωτήθηκε πως γίνεται ''να απορρίπτεται κάτι που δεν είναι ήδη γνωστό; Όποιος βιάζεται σκοντάφτει'' σημείωσε, και πρόσθεσε πως έχει διαπιστωθεί ότι είναι ''φοβερά άδικο'' το σύστημα που αποδίδει σε κάθε ψήφο ως αξία 0,7.

    Υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει την πρόθεση να αιφνιδιάσει και ότι ουδέποτε είπε πως το νέο εκλογικό σύστημα θα ισχύσει από το 2004 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επισήμανε πως η κυβέρνηση πρωτίστως επιδιώκει ''να μην συντηρηθεί μια κατάσταση που όλοι δεχόμαστε ότι δεν είναι σωστή. Αν το πρόβλημα είναι από πότε θα ισχύσει το νέο σύστημα, εμείς αποδεχόμαστε να ισχύσει από το 2008''.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τέλος σημείωσε πως η αλλαγή των περιφερειών και ο εκλογικός νόμος πρέπει να συνδυαστούν σε ένα ολοκληρωμένο πακέτο που θα διέπεται από μια ενιαία λογική και ως εκ τούτου αν δεν υπάρξει μια διαφορετική διακομματική , πολιτική συμφωνία οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με το παρόν σύστημα των περιφερειών.

    Για εξάρτησή της κυβέρνησης από την εξουσία και καθεστωτική νοοτροπία που την ωθεί σε επικίνδυνα παιχνίδια σε βάρος της Δημοκρατίας και του δημόσιου βίου, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της ΝΔ Θοδωρής Ρουσόπουλος.

    "Όσο και αν υβρίζει ο κ. Ρουσόπουλος, η δύσκολη για τη Ν.Δ. θέση δεν αλλάζει. Ο λαός μας κατανοεί ότι όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, χίλια χρόνια κοσκινίζει. Ας αφήσουν λοιπόν τα προσχήματα και ας συζητήσουν καθαρά τις προτάσεις μας, που σύντομα καταθέτουμε σε διάλογο", ανταπάντησε, ο κ. Πρωτόπαπας.

    Παιχνίδια με τον εκλογικό νόμο επιχειρεί η κυβέρνηση τόνισε στη ΝΕΤ 105,8, ο τομεάρχης οικονομικών της ΝΔ Γιώργος Αλογοσκούφης.

    Από την πλευρά του ο Δημήτρης Παπαδημούλης, στέλεχος του Συνασπισμού, μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8, υποστήριξε ότι το κόμμα του εμμένει στην απλή αναλογική αλλά θα αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα διάλογου.

    [02] Συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή της Ν.Δ

    11/7/2003 11:40:00 πμ

    Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες της 8ης Συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθηνάς, που ξεκίνησαν με την εισήγηση του προέδρου του κόμματος Κώστα Καραμανλή. Ο Κ. Καραμανλής αναμένεται να αναφερθεί στα πρόσφατα ζητήματα, που έθεσε ο πρωθυπουργός και ιδιαίτερα στο πόθεν έσχες των βουλευτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καραμανλής θα τονίσει την ανάγκη πανστρατιάς και εγρήγορσης των μελών του κόμματος ενόψει πιθανών εξελίξεων.

    [03] Πλήρη απελευθέρωση ζητούν οι ακτοπλόοι εφοπλιστές

    11/7/2003 10:21:00 πμ

    Την ουσιαστική απελευθέρωση της ακτοπλοΐας από τον κάθε είδους κρατικό παρεμβατισμό ζητεί η Ένωση των ακτοπλόων εφοπλιστών. Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία εξάλλου με δυναμική κινητοποίηση προγραμματίζει σήμερα την παρεμπόδιση του απόπλου του επιβατικού οχηματαγωγού πλοίου "Νήσος Λήμνος" από το Λαύριο, αλλά και απεργία των ναυτικών σε όλα τα πορθμεία.

    Τροποποιήσεις του νόμου και καταβολή οφειλομένων ζητούν οι εφοπλιστές

    Την πλήρη απελευθέρωση των ναύλων της ακτοπλοΐας, αλλά και την κατάργηση όλων των θεσμοθετημένων εκπτώσεων, ζήτησε χθες η Ένωση Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας. Ο πρόεδρος της Ένωσης Στελιος Σαρρής τόνισε ότι από την 1/1/2004 πρέπει να υπάρξει πλήρης απελευθέρωση και για αυτό το λόγο ζήτησε την τροποποίηση του νόμου Παπουτσή.

    Οι εφοπλιστές καταλογίζουν στην κυβέρνηση και τον πρώην υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργο Ανωμερίτη, πως παρά το γεγονός ότι δεσμεύτηκαν να πληρώνονται οι εκπτώσεις των λιμενικών από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και των στρατιωτικών από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, μέχρι τώρα δεν έχει παρθεί καμία απόφαση για να τους καταβληθούν τα οφειλόμενα χρήματα.

    Επίσης οι εφοπλιστές δήλωσαν, ότι ζητούν τροποποίηση του σχετικού διατάγματος, ώστε η σύνθεση των πληρωμάτων να προσαρμοσθεί στα τεχνικά δεδομένα των πλοίων.

    Αντιδρούν οι ναυτεργάτες

    Από την άλλη πλευρά, στην κήρυξη απεργίας στα πορθμεία όλης της χώρας προσανατολίζεται η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, αντιδρώντας στην πρόθεση των εφοπλιστών για μείωση των οργανικών θέσεων στα πληρώματα των επιβατηγών πλοίων.

    Δυναμική κινητοποίηση στο επιβατικό οχηματαγωγό πλοίο "Νήσος Λήμνος" έχει προγραμματίσει για το πρωί της Παρασκευής, στο λιμάνι του Λαυρίου, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), προκειμένου να μην επιτραπεί στο πλοίο να πραγματοποιήσει δρομολόγιο.

    Η ΠΝΟ προχωρεί στην κινητοποίηση γιατί, όπως έκανε γνωστό, παρά τις διαβεβαιώσεις της πλοιοκτήτριας εταιρείας, ότι το πλήρωμα θα αποτελείτο από 50 μέλη, το καράβι ταξίδεψε με 41 μέλη. Το "Νήσος Λήμνος" εκτελεί ταξίδια μεταξύ Λαυρίου - Ψαρών - Αγίου Ευστρατίου - Λήμνου - Σαμοθράκης - Καβάλας - Αλεξανδρούπολης - Μυτιλήνης.

    [04] Νέες καταδίκες Τουρκίας για περiουσίες Ελληνοκυπρίων

    11/7/2003 10:08:00 πμ

    Αλλες δύο καταδικαστικές αποφάσεις αντιμετωπίζει η Τουρκία σε προσφυγές εκτοπισμένων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι αποφάσεις θα δημοσιοποιηθούν στις 31 Ιουλίου και σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, με αυτές η Τουρκία καταδικάζεται για καταπάτηση των ατομικών δικαιωμάτων των αιτούντων, μίας εταιρείας ανάπτυξης γης και ενός ιδιώτη, όσον αφορά τις περιουσίες τους στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Και οι δύο αποφάσεις στηρίζονται στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου, στην οποία η Τουρκία καταδικάστηκε να καταβάλει σχεδόν μισό εκατομμύριο λίρες για στέρηση της απόλαυσης της περιουσίας της στην Κερύνεια. Η Τουρκία υποσχέθηκε, ότι θα διευθετήσει το θέμα μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου.

    [05] Απεργούν οι νοσοκομειακοί γιατροί

    11/7/2003 8:24:00 πμ

    Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν σήμερα Παρασκευή τα νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά. Η ΕΙΝΑΠ έχει εξαγγείλει 24ωρη προειδοποιητική απεργία, καθώς εκτιμά ότι το ΕΣΥ έχει εγκαταλειφθεί. Το βασικό αίτημα των γιατρών είναι να πληρωθουν κενές θέσεις ιατρικού προσωπικού σε νοσοκομεία όλης της χώρας. Σε συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι της ΕΙΝΑΠ εξήγησαν ότι υπάρχουν πάνω από 1.000 κενές θέσεις γιατρών και αυτό δυσκολεύει σε μεγάλο βαθμό την εφαρμογή των εφημεριών. Ανάμεσα στα άλλα αιτήματα των γιατρών είναι να αναγνωριστεί η εργασία τους ως ανθυγιεινή, να υπολογιστεί ως συντάξιμος χρόνος ο χρόνος των εφημεριών και να βελτιωθεί το ωράριο, αλλά και το ιατρικό μισθολόγιο των γιατρών. Εξ άλλου, σε αποχή απο τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία προχωρούν, απο σήμερα, οι γιατροί του Γενικού Κρατικού Αθηνών, λόγω περικοπής των εφημεριών τους.

    [06] Κυκλοφοριακές παρεμβάσεις

    11/7/2003 10:09:00 πμ

    Διακοπές κυκλοφορίας και άλλες παρεμβάσεις θα υπάρξουν σήμερα και το Σαββατοκύριακο στην Κηφισίας και την Σπύρου Λούη, καθώς και στην λεωφόρο Κηφισού όπου θα διαρκέσουν μέχρι τα τέλη Αυγούστου, λόγω έργων. Συγκεκριμένα, στη λεωφόρο Κηφισίας στο Φάρο Ψυχικού θα διακοπεί η κυκλοφορία στις δύο αριστερές λωρίδες στο ρεύμα προς Κηφισιά από τις 23:00 το βράδυ της Παρασκευής μέχρι τις 7:00 το πρωί του Σαββάτου. Στη Σπύρου Λούη θα διακοπεί η κυκλοφορία σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα από την Κηφισίας έως την Κύμης, λόγω τοποθέτησης αγωγού ομβρίων υδάτων γύρω από το Ολυμπιακό Στάδιο από τις 6 το πρωί του Σαββάτου μέχρι τις 6 το πρωί της Δευτέρας. Τέλος, στη λεωφόρο Κηφισού θα διακόπτεται η κυκλοφορία στις αριστερές λωρίδες και των δύο ρευμάτων από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου μέχρι τις 5 το πρωί και κάθε μέρα τις ίδιες ώρες, μέχρι τις 31 Αυγούστου, λόγω τοποθέτησης προστατευτικού στηθαίου στο τμήμα από τον κόμβο Δυρραχίου έως τη λεωφόρο Αθηνών.

    [07] Εξετάσεις Ελλήνων εξωτερικού για εισαγωγή σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

    11/7/2003 8:06:00 πμ

    Από τις 15 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των υποψηφίων που υπάγονται στις ειδικές κατηγορίες των παιδιών Ελλήνων του εξωτερικού και των παιδιών Ελλήνων υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό. Οι εξετάσεις θα διενεργηθούν σε εξεταστικά κέντρα που θα λειτουργήσουν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

    [08] Ο Σαρόν καλεί την ΕΕ να απομονώσει τον Αραφάτ

    11/7/2003 11:36:00 πμ

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ιταλίας και να απομονώσουν τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιάσερ Αραφάτ. "Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να καταλάβει ότι αρνούμενη την ενίσχυση του Αραφάτ και υποστηρίζοντας τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Αμπού Μάζεν θα μπορέσει να έχει αποτελέσματα" υποστήριξε ο Σαρόν σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Κοριέρε ντελα Σέρα. "Η Ιταλία με την οποία έχουμε εξαιρετικές σχέσεις, το κατάλαβε. Όταν ήλθε ο πρόεδρος Μπερλουσκόνι στο Ισραήλ δεν συναντήθηκε με τον Αραφάτ" τόνισε ο Σαρόν.

    Να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ιταλίας προτείνει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός

    "Οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες συμπεριφέρονται με διαφορετικό τρόπο: Σε αυτόν πηγαίνουν οι ηγέτες τους, σε αυτόν στέλνουν τους απεσταλμένους και τα μηνύματά τους. Πρόκειται για σοβαρό λάθος" υποστήριξε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. "Θα ήθελα να πω στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ιταλίας" τόνισε ο Σαρόν, που πρόκειται να μεταβεί την Κυριακή στη Βρετανία και στη συνέχεια στη Νορβηγία.

    Η άρνηση του Μπερλουσκόνι να συναντήσει τον Γιάσερ Αραφάτ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Μέση Ανατολή προκάλεσε πάντως αντιδράσεις, καθώς σε αντίποινα δεν δέχτηκε τον Ιταλό πρωθυπουργό, ούτε ο Παλαιστίνιος ομόλογός του Αμπού Μάζεν. Ο Μπερλουσκόνι έχει προσκαλέσει πάντως τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό να επισκεφτεί την Ιταλία και η επίσκεψη αυτή αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο διάστημα 15-25 Ιουλίου.

    [09] Έξαλλη η Σωτηροπούλου με τις ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής

    11/7/2003 11:43:00 πμ

    Με απομάκρυνση από την αίθουσα του δικαστηρίου προειδοποίησε την Αγγελική Σωτηροπούλου ο πρόεδρος Μιχάλης Μαργαρίτης. Αφορμή, η "έκρηξη" της κατηγορουμένης, μετά την ερώτηση του συνηγόρου πολιτικής αγωγής Ηλία Αναγνωστόπουλου, για έναν Αλβανό, που απασχολούσε, μαζί με τον Κουφοντίνα, στο κτήμα της Κερατέας. Η Σωτηροπούλου χαρακτήρισε τον δικηγόρο πληρωμένο από τους Αμερικανούς και ο πρόεδρος την προειδοποίησε, ότι εάν ξανατολμήσει να μιλήσει θα την στείλει "κάτω", εννοώντας το υπόγειο κελί της. Και ο Δημήτρης Κουφοντίνας κατηγόρησε τον συνήγορο Ηλία Αναγνωστόπουλο, ότι διαστρεβλώνει ακόμη και τις προκηρύξεις της Οργάνωσης και ξεκαθάρισε, ότι κατά την απολογία του δεν πρόκειται να αναφέρει σε ποιες ενέργειες συμμετείχε ο ίδιος και οι συγκατηγορούμενοί του. "Τα δέκα φορές ισόβια θα τα φάω είτε μιλήσω ,είτε όχι", είπε χαρακτηριστικά.

    [10] Καταθέτουν μάρτυρες υπεράσπισης της Σωτηροπούλου

    11/7/2003 10:33:00 πμ

    Με απόντα τον Σάββα Ξηρό, συνεχίζεται από το πρωί η δίκη των κατηγορουμένων για συμμετοχή στη 17Ν, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας. Ο Σάββας Ξηρός εκνευρισμένος αποχώρησε χθες από τη διαδικασία φωνάζοντας στους δικαστές: "Στείλτε μου την απόφαση στο κελί 12". Αφορμή για την αποχώρηση του Σάββα Ξηρού αποτέλεσε η φράση του εισαγγελέα της έδρας κ. Χρήστου Λάμπρου, ότι ομολόγησε στον εφέτη ανακριτή υπό το φόβο του θανάτου. Η δίκη συνεχίζεται με καταθέσεις μαρτύρων της Αγγελικής Σωτηροπούλου. Μέχρι στιγμής έχουν καταθέσει οι εκπαιδευτικοί Ελένη Περγαλιώτη και Κωνσταντίνος Παντελεΐδης, οικογενειακοί φίλοι της Αγγελικής Σωτηροπούλου και του Δημήτρη Κουφοντίνα. Και οι δύο μίλησαν για την καθημερινή ζωή των δύο κατηγορουμένων και απέκλεισαν το ενδεχόμενο η Αγγελική Σωτηροπούλου να έχει σχέση με τη 17Ν.

    [11] Ιράν: Αγωγές θα κάνει ο πατέρας των σιαμαίων

    11/7/2003 10:47:00 πμ

    Αγωγή εναντίον του νοσοκομείου της Σιγκαπούρης και της ομάδας των γιατρών, που πραγματοποίησαν την αποτυχημένη επέμβαση διαχωρισμού των Ιρανών σιαμαίων αδελφών Μπιτζανί, που οδήγησε στο θάνατό τους, σχεδιάζει να καταθέσει ο θετός πατέρας των δύο κοριτσιών, Αλιρέζα Σαφαϊάν. "Είμαι αναστατωμένος φυσικά", δήλωσε ο γιατρός Σαφαϊάν, που είχε υιοθετήσει τις σιαμαίες αδελφές σε μικρή ηλικία, όταν τις παράτησε ο πραγματικός τους πατέρας. Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο "News Asia" ο Σαφαϊάν, που ζει στην Τεχεράνη δήλωσε, ότι θα υποβάλει μήνυση κατά του νοσοκομείου Ραφλς και της ιατρικής ομάδας, "που πραγματοποίησε αυτή την τόσο επικίνδυνη και με αβέβαια αποτελέσματα επέμβαση και σκότωσαν τα δυο μου παιδιά". Οι 29χρονες σιαμαίες αδελφές Λαντάν και Λαλέχ υπέκυψαν μετά το τέλος της επέμβασης διαχωρισμού τους με διαφορά 90 λεπτών η μία από την άλλη την περασμένη Τρίτη. Οι σοροί των δύο αδελφών μεταφέρθηκαν χθες στην Τεχεράνη, προκειμένου να ενταφιαστούν στη γενέτειρά τους.

    [12] Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες για τους Παλαιστίνιους κρατούμενους

    11/7/2003 9:05:00 πμ

    Μοχάμαντ Νταχλάν

    Οι υπεύθυνοι ασφαλείας του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής δεν κατάφεραν να προωθήσουν το ζήτημα της απελευθέρωσης των Παλαιστινίων κρατουμένων, ένα θέμα που οι ριζοσπαστικές παλαιστινιακές οργανώσεις προειδοποιούν ότι μπορεί να υπονομεύσει την εύθραυστη εκεχειρία. Ο υπουργός Ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής, Μοχάμαντ Νταχλάν, συναντήθηκε με τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ, στο μεθοριακό φυλάκιο Ερέζ, στα σύνορα του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας. Η συνάντηση διήρκεσε δύο ώρες και ήταν ''σύντομη αλλά σοβαρή'', όπως δήλωσε Παλαιστίνιος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι ''ο Μοφάζ δεν έδωσε καμία απάντηση'' στο αίτημα του Νταχλάν για την απελευθέρωση περισσότερων Παλαιστινίων κρατουμένων.

    Ισραήλ: Επικίνδυνη η απελευθέρωση των εξτρεμιστών

    Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι η απελευθέρωση εξτρεμιστών, που έχουν σκοτώσει Ισραηλινούς, ή ανήκουν σε ισλαμικές οργανώσεις, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ειρηνευτική διαδικασία και όχι να την προωθήσει. Επιπλέον, ο Μοφάζ επισήμανε στον Νταχλάν ότι η Παλαιστινιακή Αρχή πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα, αφοπλίζοντας τις ριζοσπαστικές οργανώσεις.

    Ωστόσο, ο Νταχλάν είχε επισημάνει νωρίτερα ότι η άρνηση του Ισραήλ να αφήσει ελεύθερους αρκετούς Παλαιστίνιους είναι η αιτία που οδήγησε στην ματαίωση της συνάντησης που επρόκειτο να έχουν την Τετάρτη ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός και ο Ισραηλινός ομόλογός του.

    Πριν από τη συνάντηση με τον Σαούλ Μοφάζ, ο Μοχάμεντ Νταχλάν είχε συναντηθεί με δύο απεσταλμένους του Αιγύπτιου προέδρου, Χόσνι Μουμπάρακ, οι οποίοι προσπαθούν να εδραιώσουν την προσωρινή εκεχειρία που συμφωνήθηκε από τις ριζοσπαστικές παλαιστινιακές οργανώσεις στις 29 Ιουνίου. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής, ηγετικά στελέχη της Χαμάς, της Τζιχάντ και της Φάταχ προειδοποίησαν ότι ''το θέμα των αιχμαλώτων μπορεί να υπονομεύσει τα πάντα''.

    Εξάλλου, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα επιτευχθεί πρόοδος στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και κάλεσε το Ισραήλ να απελευθερώσει κι άλλους Παλαιστίνιους κρατούμενους.

    [13] Πλήθος Νιγηριανών πυρπόλησαν αστυνομικό

    11/7/2003 8:42:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    Νιγηριανοί έκαψαν ζωντανό έναν αστυνομικό στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας, Λάγος, με αφορμή το θάνατο ενός κλέφτη, τον οποίον καταδίωκε ο αστυνομικός. Ο κλέφτης τραυματίσθηκε θανάσιμα από αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια της καταδίωξής του. Αμέσως στην περιοχή συγκεντρώθηκαν δεκάδες άτομα, που περικύκλωσαν τον αστυνομικό και τον έκαψαν ζωντανό, παρά τις προσπάθειες συναδέλφων του να τον σώσουν. Η αστυνομία συνέλαβε 64 άτομα ως ύποπτα για την επίθεση κατά του αστυνομικού. Το επεισόδιο έγινε λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου, Τζορτζ Μπους, στη Νιγηρία, στο πλαίσιο της περιοδείας του σε πέντε αφρικανικές χώρες.

    [14] Έκρηξη βόμβας στην πρωτεύουσα του Πακιστάν

    11/7/2003 8:30:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    Βόμβα μεγάλης ισχύος εξερράγη στο εμπορικό κέντρο του Καράτσι, με συνέπεια να σκοτωθούν τουλάχιστον δύο άνθρωποι, όπως έγινε γνωστό από αστυνομικές πηγές. "Έχουμε απομακρύνει δύο νεκρούς", δήλωσε αξιωματούχος ιδιωτικής εταιρίας παροχής άμεσης βοήθειας. "Η έκρηξη προκλήθηκε από βόμβα που είχε τοποθετηθεί δίπλα σε κολώνα στην είσοδο του 12ώροφου εμπορικού κέντρου", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Αϊμάλ Μάγκσι. Ουδεμία οργάνωση έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για την επίθεση. Επιπλέον, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι η έκρηξη έγινε έξω από κτίριο όπου στεγάζονται γραφεία εταιριών, στην οδό που οδηγεί από το κέντρο της πόλης προς το αεροδρόμιο. Η έκρηξη έγινε μία εβδομάδα μετά την επίθεση σε σιιτικό τέμενος στην πόλη Κουέτα, όπου σκοτώθηκαν 53 άνθρωποι.

    [15] Σεισμικές δονήσεις στο Ιράν

    11/7/2003 8:22:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    Δύο σεισμοί, 5,6 και 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ αντίστοιχα, σημειώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης σε έρημη περιοχή του νοτίου Ιράν. "Κάποιοι έχασαν τη ζωή τους, ακόμη όμως δεν γνωρίζουμε ακριβή αριθμό ή άλλες λεπτομέρειες", δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών. Ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι οι σεισμοί σημειώθηκαν στην περιοχή Ζαρίν Ντασχτ, στην νότια επαρχία του Φαρς, νότια της πόλης Σιράζ. Η πρώτη σημειώθηκε στις 20:36 και η άλλη στις 22:00 (ώρα Ελλάδος). "Ορισμένα χωριά έχουν υποστεί ζημιές" είπε ο ίδιος αξιωματούχος και πρόσθεσε ότι η περιοχή αυτή δεν είναι πυκνοκατοικημένη.

    [16] Στην Ουγκάντα ο Τζορτζ Μπους

    11/7/2003 11:45:00 πμ

    Αναχώρησε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, το πρωί της Παρασκευής από τη Νότια Αφρική για την Ουγκάντα, προτελευταίο σταθμό της αφρικανικής του περιοδείας πριν τη Νιγηρία, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της νοτιοαφρικανικής κυβέρνησης. Κατά τη διάρκεια της ολιγόωρης επίσκεψής του στην Ουγκάντα, ο πρόεδρος Μπους θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Γιουέρι Μουσεβένι και θα επισκεφτεί κέντρο φιλοξενίας ορφανών παιδιών που έχασαν τους γονείς τους λόγω του AIDS. H Ουγκάντα είναι ο τέταρτος σταθμός της αφρικανικής περιοδείας του προέδρου Μπους. Την Πέμπτη επισκέφτηκε τη Μποτσουάνα και στις επαφές που είχε κυριάρχησαν θέματα που αφορούν τη βελτίωση των εμπορικών σχέσεων των Ηνωμένων Πολιτειών με την μικρή αυτή αφρικανική χώρα αλλά και η δραματική εξάπλωση της επιδημίας του AIDS. Στη Μποτσουάνα το 38,8% των κατοίκων είναι φορείς του ιού.

    [17] Έτοιμη να αντιμετωπίσει δυναμικά τη Β. Κορέα η Αυστραλία

    11/7/2003 9:53:00 πμ

    Διέψευσε σήμερα πληροφορίες ότι υπάρχει σχέδιο κήρυξης πολέμου σε βάρος της Βόρειας Κορέας με την συμμετοχή και της Αυστραλίας, ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τζον Χάουαρντ. "Η Αυστραλία, είπε, θα κάνει ότι είναι δυνατόν να επιλυθεί διπλωματικά το θέμα των πυρηνικών εξοπλισμών της Βόρειας Κορέας. Είναι ένα θέμα που μας ανησυχεί πάρα πολύ". Ο κ. Χάουαρντ πρόσθεσε όμως πως αν το θέμα αυτό δεν αντιμετωπιστεί μέσω της διπλωματικής οδού η κυβέρνησή του, όπως και άλλες χώρες "θα το αντιμετωπίσουν πιο δυναμικά". Ήδη η Αυστραλία δεσμεύτηκε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της, η αστυνομία και οι μυστικές υπηρεσίες τους θα λάβουν μέρος σε ναυτικές ασκήσεις, οι οποίες πιθανότατα θα ξεκινήσουν τον προσεχή Σεπτέμβριο, ως ένα πρώτο βήμα στα πλαίσια μιας σχεδιαζόμενης "παγκόσμιας επιχείρησης περιορισμού παράνομου εμπορίου όπλων μαζικής καταστροφής".

    Έλεγχοι σε βορειοκορεατικά πλοία και αεροπλάνα

    Στα πλαίσια της εκστρατείας αυτής έντεκα χώρες, οι οποίες έλαβαν μέρος σε διάσκεψη που έγινε στο Μπρισμπέην αποφάσισαν τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό του εμπορίου πυρηνικών, χημικών και βιολογικών όπλων. Στα πλαίσια αυτά εξετάζουν το ενδεχόμενο να προβαίνουν σε έλεγχο βορειοκορεάτικων πλοίων και αεροπλάνων, όταν τα θεωρούν ύποπτα μεταφοράς όπλων μαζικής καταστροφής.

    Η Βόρεια Κορέα προχώρησε πρόσφατα στην επεξεργασία μικρού αριθμού από τις 8.000 χρησιμοποιημένες ράβδους πυρηνικού καυσίμου, που υπολογίζεται ότι διαθέτει, καθώς και στη δοκιμή συσκευών που χρησιμοποιούνται για την πυροδότηση πυρηνικών εκρήξεων, ανακοίνωσε χθες η υπηρεσία πληροφοριών της Νότιας Κορέας.

    H ίδια υπηρεσία ανέφερε σε κοινοβουλευτική επιτροπή της Σεούλ ότι η Βόρεια Κορέα έχει προβεί σε τουλάχιστον 70 δοκιμές συσκευών, οι οποίες μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να πυροδοτήσουν πυρηνικές εκρήξεις στο Γιόνγκντουκ- ντονγκ, 40χλμ βορειοδυτικά του Γιονγκμπιόν, περιοχή που αποτελεί τη βάση του πυρηνικού προγράμματός της.

    Η Bόρεια Κορέα δεν έχει ποτέ δοκιμάσει πυρηνικό μηχάνημα, αλλά τον περασμένο μήνα δήλωσε, ότι κατέχει πυρηνικά όπλα.

    [18] ΗΠΑ: ''Συντριπτικά'' στοιχεία εις βάρος του ''Αυστραλού Ταλιμπάν''

    11/7/2003 9:39:00 πμ

    Ο Αυστραλός Ντέιβιντ Χικς, ο οποίος βρίσκεται κρατούμενος των Αμερικανών στο Γκουαντανάμο κατηγορούμενος ως Ταλιμπάν και συνεργάτης της Αλ Κάιντα, συνελήφθη γιατί "σκότωσε ή σκόπευε να σκοτώσει Αμερικανούς", δήλωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αυστραλία, Τομ Σιέφερ. "Όταν θα γίνει η δίκη του θα διαπιστώσουν οι Αυστραλοί και τα συντριπτικά στοιχεία σε βάρος του", είπε ο Αμερικανός διπλωμάτης ο οποίος ομολόγησε ότι ο Χικς, αν βρεθεί ένοχος, αντιμετωπίζει και την ποινή του θανάτου. Ο κ. Σιέφερ απέρριψε τους ισχυρισμούς δημοσιογράφων για "διπλά μέτρα και σταθμά των ΗΠΑ" που από τη μια θέλουν να εξαιρούνται οι στρατιώτες τους από το Διεθνές Δικαστήριο και από την άλλη συλλαμβάνουν, φυλακίζουν και δικάζουν τους Ταλιμπάν. Τόσο ο Αυστραλός υπουργός Αμύνης, Ρόμοερτ Χιλ, όσο και ο Αυστραλός υπουργός Δικαιοσύνης, Ντάριλ Ουίλιαμς, δήλωσαν ότι η Αυστραλία είναι αντίθετη με την θανατική ποινή και θα ζητήσουν με τον πλέον σθεναρό τρόπο να μην εκτελεστεί ο Χικς, ακόμα και αν βρεθεί ένοχος.

    [19] Πέθανε ο κορυφαίος εισαγγελέας της δίκης της Νυρεμβέργης

    11/7/2003 9:07:00 πμ

    Ο λόρδος Σόουκρος, ο κορυφαίος εισαγγελέας της Βρετανίας στη δίκη της Νυρεμβέργης για τα εγκλήματα που διέπραξαν οι Ναζί κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, πέθανε το βράδυ της Πέμπτης στο σπίτι του στο νότιο Λονδίνο σε ηλικία 101 χρόνων. "Τις τελευταίες ημέρες γινόταν όλο και πιο αδύναμος, μερά με τη μέρα, και έτσι απλά έφυγε", δήλωσε η σύζυγος του, λαίδη Σόουκρος. Ο Χάρτλι Σόουκρος γεννήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 1902 και έγινε πασίγνωστος με τις λεπτομερείς και παθιασμένες ομιλίες του στις περίφημες δίκες της Νυρεμβέγης το 1945.

    ''Θάνατος δι' απαγχονισμού''

    Έχει μείνει ιστορική η τελευταία πρόταση της ομιλίας του με την οποία πρότεινε το θάνατο δια απαγχονισμού όλων των προσαχθέντων στη δίκη της Νυρεμβέργης. "Η δικτατορία πίσω από την οποία προσπάθησαν να καλυφθούν αυτοί εδώ, ήταν μέσα στην ίδια τους τη φύση", είχε πει τότε ο λόρδος Σόουκρος απορρίπτοντας τον ισχυρισμό των κατηγορουμένων ότι απλά υπάκουαν σε διαταγές.

    Όλοι οι προσαχθέντες στη δίκη της Νυρεμβέργης εκτελέσθηκαν πλην του Χέρμαν Γκέρινγκ, ο οποίος αυτοκτόνησε πίνοντας δηλητήριο μια ώρα πριν οδηγηθεί για εκτέλεση.

    Ο λόρδος Σόουκρος, που διακρινόταν για την ευφυΐα του, το οξύ του πνεύμα και το καυστικό του χιούμορ ήταν το παλαιότερο μέλος της Βουλής των Λόρδων και ήταν επίτιμος διδάκτωρ σε εννέα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

    [20] Αποστολή στρατιωτικής δύναμης στα νησιά του Σολομώντα

    11/7/2003 10:10:00 πμ

    Αυστραλιανές ένοπλες δυνάμεις αναμένεται να αποβιβαστούν περί τα τέλη Ιουλίου στα νησιά του Σολομώντα, στον Ειρηνικό, "για να αποκαταστήσουν την δημόσια τάξη". Στα νησιά αυτά εδώ και χρόνια δρουν διάφορες ένοπλες συμμορίες που σκορπούν τον όλεθρο, σκοτώνοντας και λεηλατώντας, χωρίς το κράτος να μπορεί να τους θέσει υπό έλεγχο. Επί πλέον, εδώ και χρόνια συγκρούονται μεταξύ τους διαφορετικές εθνικές ομάδες του ίδιου κράτους που ζουν στα διασκορπισμένα νησιά του και η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου.

    ''Νέα μορφή αποικιοκρατίας''

    Η κυβέρνηση των νήσων του Σολομώντα ζήτησε βοήθεια από την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τα άλλα νησιά του Ειρηνικού, που ομόφωνα ανταποκρίθηκαν θετικά. Με τη σειρά της, η Βουλή των νήσων του Σολομώντα αποδέχθηκε την "βοήθεια¨" και έτσι, μόλις ψηφισθεί και ο σχετικός νόμος που θα επιτρέπει την παρουσία ξένων στρατιωτών και αστυνομικών στο κράτος, θα μεταβούν εκεί Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί στρατιώτες και αστυνομικοί καθώς και από άλλα κρατίδια του Ειρηνικού.

    Υπάρχουν όμως και αντιρρήσεις. Διάφοροι παράγοντες της αντιπολίτευσης στα νησιά του Σολομώντα αλλά και σε άλλα κρατίδια του Ειρηνικού κατηγορούν την Αυστραλία ότι "θέλει να το παίξει σερίφης της περιοχής" και ότι επιδιώκει "μια νέα μορφή αποικιοκρατίας".

    "Αν το κράτος αυτό δεν εγκρίνει σχετικό νόμο για την παρουσία μας, δεν πρόκειται να στείλουμε δυνάμεις μας εκεί", διαβεβαίωσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός

    [21] Δυο Ιρακινοί πολίτες τραυματίστηκαν σε ανταλλαγή πυρών

    11/7/2003 10:13:00 πμ

    Δύο Ιρακινοί τραυματίστηκαν, όταν το όχημά τους βρέθηκε εν μέσω αντιπάλων πυρών στη διάρκεια επίθεσης ενόπλων ανταρτών με χειροβομβίδες εναντίον αμερικανικής στρατιωτικής περιπόλου κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός. Η επίθεση εκδηλώθηκε αργά χθες το βράδυ βορειοανατολικά του αεροδρομίου και οι αμερικανικές δυνάμεις απάντησαν στα πυρά, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. "Ένα ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητο βρέθηκε εν μέσω των πυρών με αποτέλεσμα οι δύο επιβαίνοντες να τραυματιστούν από σφαίρες, ο ένας στο λαιμό και άλλος στην κοιλιακή χώρα", τόνισε ο εκπρόσωπος. Οι δύο τραυματίες νοσηλεύονται σε αμερικανικό στρατιωτικό νοσοκομείο. Οι αμερικανικές δυνάμεις δέχονται καθημερινά από το τέλος του πολέμου στο Ιράκ επιθέσεις ενόπλων ανταρτών με αποτέλεσμα να έχουν χάσει τη ζωή τους 31 Αμερικανοί στρατιώτες από εχθρικά πυρά.

    [22] Επικριτικός ο Κουκ για τις αποφάσεις Μπλερ

    11/7/2003 10:01:00 πμ

    Ρόμπιν Κούκ

    "Αποδεδειγμένα παράλογες", χαρακτήρισε ο Βρετανός πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ρόμπιν Κούκ τις δικαιολογίες του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ για την κήρυξη του πολέμου στο Ιράκ. "Το Μάρτιο ο Τόνι Μπλερ απέρριψε ως αποδεδειγμένα παράλογη την άποψη ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής. Αυτή την εβδομάδα έγινε παραδεκτό ότι η κυβέρνησή του συμφωνεί τώρα πως η άποψη αυτή ήταν σωστή", τόνισε ο Κουκ σε άρθρο του στην εφημερίδα Ιντιπέντεντ. "Αυτή η δικαιολόγηση του πολέμου άρχισε να φαίνεται αποδεδειγμένα παράλογη", τόνισε ο Κούκ, που είχε παραιτηθεί από την κυβέρνηση Μπλερ την παραμονή της έναρξης του πολέμου στο Ιράκ. "'Το βρετανικό κοινοβούλιο ψήφισε, όμως, υπέρ του πολέμου γιατί ειπώθηκε, ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν είχε όπλα μαζικής καταστροφής. Μας διαβεβαίωναν, ότι ο Σαντάμ όχι μόνο είχε όπλα μαζικής καταστροφής αλλά και ότι ήταν έτοιμος να τα χρησιμοποιήσει σε διάστημα 45 λεπτών", πρόσθεσε.

    Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό "ο πόλεμο στο Ιράκ προετοιμάστηκε στην Ουάσινγκτον με την πρωτοβουλία μιας ομάδας νεοσυντηρητικών και προωθήθηκε για λόγους, που συνδέονται με την αμερικανική στρατηγική στο εξωτερικό και την εσωτερική πολιτική στις ΗΠΑ".

    "Ο Τόνι Μπλερ πρέπει να παραδεχτεί ανοικτά ενώπιον των οπαδών του ότι δεν υπήρχε πραγματικός και άμεσος κίνδυνος, να διατάξει έρευνα για να δει τι δεν πήγε καλά και να λάβει την απόφαση να κρατήσει μεγάλες αποστάσεις από τους νεοσυντηρητικούς που βρίσκονται γύρω από τον Λευκό Οίκο", κατέληξε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας.

    [23] Και ο Αυστραλός Πρωθυπουργός παραπλάνησε για τα όπλα του Σαντάμ

    11/7/2003 9:42:00 πμ

    Τζον Χάουαρντ

    Η αξιοπιστία της αυστραλιανής κυβέρνησης αμφισβητείται πάλι, μετά την αποκάλυψη ότι ο πρωθυπουργός Τζον Χάουαρντ παραπλάνησε την κοινοπολιτειακή βουλή και τον αυστραλιανό λαό με την ψευδή δήλωσή του στη Bουλή στις 4 Φεβρουαρίου 2003, ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν αγόραζε πρώτες ύλες από την Αφρική για την κατασκευή πυρηνικών όπλων. Ακολουθώντας την τακτική των άλλων ηγετών της Συμμαχίας Τζορτζ Μπους και Τόνι Μπλέρ, ο Αυστραλός Πρωθυπουργός δήλωσε στη Βουλή, ότι το Ιράκ διαπραγματευόταν την αγορά ουρανίου από το Νίγηρα της Αφρικής, για την ενίσχυση του οπλοστασίου του με πυρηνικά όπλα. Η πληροφορία, ότι το Ιράκ αγόραζε ουράνιο από την Αφρική, διαψεύστηκε από τους Αμερικανούς, διάψευση, που αφήνει έκθετο τον Αυστραλό Πρωθυπουργό και την αυστραλιανή Υπηρεσία Aξιoλόγησης Πληροφοριών (Office of National Assesments).

    ''Δε θα άλλαζα απόφαση''

    Τις αμφιβολίες των Αμερικανών γνώριζε από τις αρχές Ιανουαρίου 2003 - πριν την ομιλία Χάουαρντ στην κοινοπολιτειακή βουλή - και η αυστραλιανή Υπηρεσία Aξιoλόγησης Πληροφοριών. Δεν ενημέρωσε, όμως, τον Αυστραλό Πρωθυπουργό.

    Σε γραπτή δήλωσή του ο διευθυντής της αυστραλιανής Υπηρεσίας Αξιολόγησης Πληροφοριών, Κιμ Τζόνς, αναφέρει, ότι η Υπηρεσία έθιξε την προσπάθεια του Σαντάμ να αγοράσει ουράνιο μία φορά μόνο, το Δεκέμβριο του 2002, αναφερόμενη στο βρετανικό φάκελο για τις δραστηριότητες του Σαντάμ.

    "Η Υπηρεσία Αξιολόγησης Πληροφοριών ενημερώθηκε τον Ιανουάριο του 2003 για τις αμφιβολίες, που είχε το αμερικανικό ΥΠΕΞ αναφορικά με την πληροφορία, ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν προσπαθούσε να προμηθευτεί ουράνιο από την Αφρική. Η Υπηρεσία Αξιολόγησης Πληροφοριών δεν ενημέρωσε την κυβέρνηση για τις αμφιβολίες των Αμερικανών στην κυβέρνηση", αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Τζονς.

    Ο πρώην υπάλληλος της Υπηρεσίας Αξιολόγησης Πληροφοριών, Άντριου Γουίλκς, που παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμμετοχή της Αυστραλίας στον πόλεμο εναντίον του Ιράκ, εκτιμά ότι η Υπηρεσία γνώριζε από το 2002 τις επιφυλάξεις των Αμερικανών.

    "Δεν έχω αμφιβολία ότι η Υπηρεσία Αξιολόγησης Πληροφοριών γνώριζε τις αμφιβολίες των Αμερικανών από το 2002. Δεν πιστεύω, ότι η Υπηρεσία δεν ενημέρωσε το Πρωθυπουργό, όπως δεν πιστεύω, ότι η Υπηρεσία δεν ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό μετά τις δηλώσεις. Δεν μπορώ να πιστέψω, ότι μετά τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού στη Βουλή δεν σήκωσε το τηλέφωνο κάποιο στέλεχος της Υπηρεσίας για να τον ενημερώσει για τις αμφιβολίες των Αμερικανών", δηλώνει ο κ. Γουίλκς.

    Ο Χάουαρντ επιμένει, ότι δεν γνώριζε τίποτα για τις αμφιβολίες των Αμερικανών, αλλά σπεύδει να προσθέσει, ότι "...η ενημέρωσή του τον Ιανουάριο 2003 για την ανακρίβεια των πληροφοριών δεν θα άλλαζε την απόφαση της Αυστραλίας να πάρει μέρος στον πόλεμο εναντίον του Ιράκ".

    [24] Πάουελ: ''Γελοίες οι κατηγορίες για παραπλάνηση από Μπους''

    11/7/2003 9:37:00 πμ

    "Γελοίες" χαρακτήρισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, τις κατηγορίες ότι ο πρόεδρος Μπους παραπλάνησε την κοινή γνώμη για τις πυρηνικές δυνατότητες του Ιράκ. Σε συνέντευξή του στο CNN, από την Πρετόρια, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι "δεν έγινε σκόπιμα προσπάθεια από την πλευρά του προέδρου να παραπλανήσει ή να διογκώσει τα στοιχεία για το ιρακινό οπλοστάσιο". Επιπλέον, ο Κόλιν Πάουελ παραδέχτηκε ότι δεν γνωρίζει ακριβώς τον αριθμό των ξένων στρατιωτών που θα μεταβούν στο Ιράκ για να βοηθήσουν τις αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις να εδραιώσουν την ειρήνη στη χώρα.

    ''Θα βρεθούν στοιχεία''

    Από τον Ιανουάριο, όταν ο πρόεδρος Μπους στην ομιλία του για την Κατάσταση του Έθνους ανέφερε, επικαλούμενος βρετανικές πηγές, ότι το καθεστώς του Σαντάμ είχε προσπαθήσει να αγοράσει ουράνιο από το Νίγηρα, έχει ενταθεί η κριτική που ασκείται στο Λευκό Οίκο για τον τρόπο με τον οποίον χειρίσθηκε τις πληροφορίες από την κατασκοπία αναφορικά με το ιρακινό οπλοστάσιο.

    Η κυβέρνηση Μπους παραδέχθηκε ότι τα έγγραφα που έδειχναν ότι το Ιράκ προσπάθησε να αγοράσει πυρηνικό υλικό από την Αφρική ήταν πλαστά.

    Ο Κόλιν Πάουελ ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Πρετόρια, ότι αποφάσισε να μην αναφερθεί σε αυτές τις πληροφορίες όταν στις 5 Φεβρουαρίου, μίλησε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το θέμα του Ιράκ, διότι έκρινε ότι τα σχετικά στοιχεία δεν ήταν βάσιμα.

    "Δεν πιστεύαμε ότι ήταν σωστό να χρησιμοποιήσουμε πλέον αυτό το παράδειγμα... και δεν το χρησιμοποιήσαμε έκτοτε", είπε ο Κόλιν Πάουελ.

    Στη συνέντευξή του στο CNN, ο Κόλιν Πάουελ αναφέρει ότι είναι πεπεισμένος πως θα βρεθούν στοιχεία που θα αποδεικνύουν ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν είχε όπλα μαζικής καταστροφής. Πρόσθεσε εξάλλου ότι και ο πρώην πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, ήταν βέβαιος για την ύπαρξη απαγορευμένων όπλων στο Ιράκ, το 1998, όταν έδωσε εντολή να βομβαρδιστούν δύο εγκαταστάσεις, όπου υπήρχαν υποψίες ότι κρύβονταν τέτοια όπλα.

    "Δεν μπορώ να σας δώσω τον ακριβή αριθμό των χωρών ούτε των ξένων στρατιωτών που θα εμπλακούν", τόνισε ο Πάουελ στη συνέντευξύ του. Η δήλωση Πάουελ έρχεται σε αντίθεση με τις διακηρύξεις ανωτάτων αξιωματούχων του αμερικανικού Πενταγώνου ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο η στρατιωτική βοήθεια άλλων χωρών στο μεταπολεμικό Ιράκ.

    Ο βοηθός υπουργός Αμυνας, Ντάγκλας Φέιθ είχε δηλώσει μάλιστα ότι πάνω από 45 χώρες έχουν προσφέρει την υποστήριξή τους "στις επιχειρήσεις ασφάλειας και σταθερότητας" στο Ιράκ. Ο Φέιθ υποστήριξε ακόμη ότι 18 χώρες έχουν ήδη στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ.

    "Κι άλλες χώρες έχουν εκφράσει τη βούλησή τους να μετάσχουν στην επιχείρηση εδραίωσης της ειρήνης, ορισμένες προσφέρθηκαν να θέσουν στη διάθεσή μας τις εθνικές τους αστυνομίες, όπως για παράδειγμα η Ιταλία που προσφέρθηκε να στείλει καραμπινιέρους" τόνισε ο Φέιθ.

    Ο Πάουελ τόνισε πάντως ότι δεν μπορεί να είναι πολύ μεγάλο το μέγεθος της εξωτερικής βοήθειας στην ασφάλεια του Ιράκ. "Το μεγάλο έργο θα πρέπει να επιτευχθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και τα πρώτα μέλη της συμμαχίας", τόνισε ο επικεφαλής του Στέητ Ντηπάρτμεντ.

    [25] Ο Λευκός Οίκος αγνόησε τη CIA, λέει το CBS

    11/7/2003 9:17:00 πμ

    To τηλεοπτικό δίκτυο CBS αποκαλύπτει ότι ο Λευκός Οίκος αγνόησε αίτημα της CIA να αποσυρθεί από την ομιλία του προέδρου Μπους για την Κατάσταση του Έθνους, η αναφορά στην επιδίωξη του Ιράκ να αγοράσει ουράνιο από την Αφρική για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Η CIA έλεγξε τις αναφορές που έκανε ο πρόεδρος Μπους στην ομιλία του, για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ, για να διαπιστωθεί η ακρίβειά τους και αξιωματούχοι της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών προειδοποίησαν τους συμβούλους του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας, ότι δεν υπήρχαν επαρκείς αποδείξεις ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν είχε προσπαθήσει να προμηθευθεί ουράνιο, σύμφωνα με το CBS.

    Δεν υπήρχαν αποδείξεις

    Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου απάντησαν ότι εφόσον η πληροφορία αυτή αναφερόταν σε έγγραφο της βρετανικής κυβέρνησης, ήταν ακριβής και ο πρόεδρος Μπους μπορούσε να τη χρησιμοποιήσει στην ομιλία του. Έτσι, παρά τις αντιρρήσεις της CIA, ο Τζορτζ Μπους αναφέρθηκε στις δήθεν πυρηνικές φιλοδοξίες του Σαντάμ Χουσεΐν.

    Μόλις αυτή την εβδομάδα ο Λευκός Οίκος παραδέχθηκε ότι ήταν λάθος που χρησιμοποιήθηκε αυτός ο ισχυρισμός, αφού τα σχετικά έγγραφα αποδείχθηκαν πλαστά. Οι επικριτές της πολιτικής του Τζορτζ Μπους εκμεταλλεύθηκαν την παραδοχή του λάθους ως παράδειγμα για την προσπάθεια του Λευκού Οίκου να παραπλανήσει την κοινή γνώμη στο θέμα του Ιράκ, προκειμένου να πείσει για την ανάγκη ανατροπής του καθεστώτος Χουσεΐν.

    Όπως αναφέρουν αμερικανικές κυβερνητικές πηγές, η πληροφορία για την προσπάθεια του έκπτωτου Ιρακινού ηγέτη να αγοράσει ουράνιο από το Νίγηρα, κυκλοφόρησε σε αναφορές της ιταλικής αντικατασκοπίας, αλλά χωρίς να υπάρχουν οι σχετικές αποδείξεις, από τις αρχές του 2002, όταν και διοχετεύθηκε σε μυστικές υπηρεσίες άλλων δυτικών χωρών. Έτσι, την χρησιμοποίησε ο Τόνι Μπλερ στην έκθεσή του για το οπλοστάσιο του Ιράκ και στη συνέχεια και ο Τζορτζ Μπους.

    Εκπρόσωπος της CIA απέφυγε να σχολιάσει το ρεπορτάζ του CBS

    [26] Φρανκς: ''Μέχρι και 4 χρόνια στο Ιράκ οι αμερικανικές δυνάμεις''

    11/7/2003 8:47:00 πμ

    Ο στρατηγός Τόμι Φρανκς, που ηγήθηκε της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ, δήλωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις μπορεί να χρειασθεί να παραμείνουν στη χώρα μέχρι τέσσερα χρόνια και να συνεχίσουν να επιχειρούν σε επικίνδυνες συνθήκες. ''Προβλέπω ότι θα εξακολουθήσουμε να βρισκόμαστε στο Ιράκ στο μέλλον και δεν ξέρω αν αυτό σημαίνει δύο ή τέσσερα χρόνια. Απλά δεν γνωρίζω'', δήλωσε ο στρατηγός Φρανκς, μιλώντας σε μέλη της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της αμερικανικής Βουλής. Οι αμερικανικές δυνάμεις δέχονται καθημερινά από 10 έως 25 επιθέσεις στο Ιράκ και θα εξακολουθήσουν να επιχειρούν σε εχθρικό και επικίνδυνο περιβάλλον, πρόσθεσε ο Αμερικανός στρατηγός, ο οποίος αυτό το καλοκαίρι θα αποστρατευθεί. Ανέφερε ακόμα ότι θα ήταν ευπρόσδεκτη η αύξηση της διεθνούς παρουσίας στο Ιράκ, για να βοηθήσουν κι άλλοι στρατιώτες στο έργο της σταθεροποίησης της κατάστασης, καθώς εντείνονται οι πιέσεις που ασκούνται στις αμερικανικές μονάδες στην περιοχή.

    [27] Επιτάχυνση στην οικονομία

    11/7/2003 7:56:00 πμ

    Νέα ώθηση στις αποκρατικοποιήσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές δίνει η κυβέρνηση όπως αποφασίστηκε σε σειρά συσκέψεων που είχε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης την Πέμπτη με τους αρμόδιους υπουργούς. Πρόθεση της κυβέρνησης, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης, είναι να φανεί ο αντίκτυπος στην ανταγωνιστικότητα και στην απασχόληση, με ένα δεκάμηνο σκληρής δουλειάς και αλλαγών. Ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς οι διαδικασίες για τη νέα Ολυμπιακή και της συγχώνευσης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με την Τράπεζα Αττικής.

    Με αιχμή τις αποκρατικοποιήσεις

    Η πορεία της οικονομίας βρέθηκε στο επίκεντρο των διαδοχικών επαφών επαφών που είχε από το πρωί της Πέμπτης, ο Πρωθυπουργός με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη, τον υπουργό Μεταφορών Χρήστο Βερελή και τον υπουργό Ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλο. Στη σύσκεψη που διήρκεσε περίπου 5 ώρες συζητήθηκαν η πορεία της ελληνικής οικονομίας με έμφαση στις διαρθρωτικές αλλαγές και αιχμή τις αποκρατικοποιήσεις.

    ''Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τις εκλογές και πρέπει να ενδυναμώσουμε όλοι τις προσπάθειές μας ώστε και η οικονομία να αποδώσει παραπάνω, για να μπορέσουμε να λύσουμε αρκετά από τα προβλήματα που υπάρχουν ώστε να διαμορφώσουμε στέρεο πλαίσιο κοινωνικής συνοχής και ανάπτυξης", δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης μετά τη σύσκεψη.

    Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλάκη, η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη όσο ποτέ την υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών, προκειμένου να τονωθεί η απασχόληση.

    Ο υπουργός δήλωσε ότι σύντομα θα δημιουργηθεί η νέα Ολυμπιακή Αεροπορία, η οποία θα πληροί όλες τις προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας, ενώ στη σύσκεψη συζητήθηκε παράλληλα η διευκόλυνση της υλοποίησης επενδύσεων στην αγορά ενέργειας.

    Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών Χρήστου Βερελή, εντός των ημερών, ολοκληρώνεται το τελικό σχέδιο για την Ολυμπιακή Αεροπορία, η οποία θα λειτουργήσει ως νέα εταιρεία, στο τέλος Σεπτεμβρίου.

    Παράλληλα, όπως δήλωσε ο κ. Βερελής, η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στη συγχώνευση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με την Τράπεζα Αττικής. Ακόμα όμως και αν δεν προχωρήσει η συγχώνευση, όπως είπε ο υπουργός, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα εισαχθεί αυτόνομα στο Χρηματιστήριο Αθηνών τους προσεχείς μήνες.

    Σε ό,τι αφορά τα Εμπορευματικά Κέντρα, ο υπουργός Μεταφορών ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την ίδρυση -μαζί με ιδιώτες- 6 τέτοιων κέντρων στη χώρα. Ήδη είναι έτοιμη η σχετική διάταξη νόμου για την ίδρυση και τη λειτουργία τους και σύντομα αναμένεται να προχωρήσει ο διαγωνισμός για δύο από τα έξι Κέντρα, αυτά της Ηγουμενίτσας και της Πάτρας.

    Να υπενθυμίσουμε ότι τα υπόλοιπα 4 προβλέπεται να ιδρυθούν στην περιοχή του Ηρακλείου Κρήτης, στην Αλεξανδρούπολη, στη Θεσσαλία και στην Κεντρική Μακεδονία.

    [28] Διερεύνηση για ποινικές ευθύνες στο ΧΑΑ ζητά εισαγγελέας

    11/7/2003 8:37:00 πμ

    Περαιτέρω διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών των μελών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς του ΧΑΑ, όσον αφορά στον έλεγχο των εταιριών που ενεπλάκησαν στην υπόθεση με τις μετοχές ''φούσκες'' ζητεί ο εισαγγελέας Παντελής Στραγάλης. Ο εισαγγελικός λειτουργός, κρίνει ότι τα μέλη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της περιόδου από 1/1/99 έως 20/4/2000, παρέβησαν το καθήκον τους, καθώς δεν διέγραψαν από το ΧΑΑ, τις εταιρίες που φέρονται αναμεμιγμένες σε χειραγώγηση μετοχών, αν και γνώριζαν ότι υπήρχε σοβαρό ενδεχόμενο παραβίασης της χρηματιστηριακής νομοθεσίας. Έτσι, ο κ. Στραγάλης αποστέλλει τη σχετική δικογραφία για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος, που βαρύνει τα μέλη του ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, στον 19ο τακτικό ανακριτή, διαφωνώντας με την άποψη της ανακρίτριας Κωνσταντίνας Μπουρμπούλια ότι η υπόθεση δεν πρέπει να φτάσει στο ακροατήριο.

    Στη διάταξη του ο εισαγγελέας, ζητά από τον ανακριτή να ελέγξει αν απαιτείται η άρση του τραπεζικού απορρήτου 11 γνωστών επιχειρηματιών και χρηματιστών.

    Με την εισαγγελική παραγγελία ζητείται, επίσης να διενεργηθεί, με τη συνδρομή του ΣΔΟΕ, έλεγχος τόσο σε κινήσεις μετοχών, όσο και στις αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων των εμπλεκομένων εταιριών.

    [29] Νίκησε η Εθνική εφήβων την ομάδα του Πουέρτο Ρίκο

    10/7/2003 11:55:00 μμ

    Η Ελλάδα αποδείχτηκε ανώτερη από το Πουέρτο Ρίκο, επικράτησε με 103-83 (ημίχρονο 45-45) στην πρώτη ημέρα του παγκόσμιου πρωταθλήματος εφήβων στο κλειστό του Ευόσμου και πήρε τους δύο πρώτους της βαθμούς στο πλαίσιο του 2ου Ομιλου. Ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης και ο Στράτος Περπέρογλου σήκωσαν στις πλάτες τους την Ελλάδα στο πρώτο ημίχρονο, ενώ τη μεγάλη διαφορά έκανε ο Κώστας Βασιλειάδης στην τρίτη περίοδο.

    [30] Ματαιώνονται λόγω απεργίας τα φεστιβάλ Αβινιόν και Αιξ-αν-Προβάνς

    11/7/2003 10:54:00 πμ

    Το 57ο θεατρικό φεστιβάλ της Αβινιόν, η μεγαλύτερη καλοκαιρινή πολιτιστική διοργάνωση στη Γαλλία, ματαιώθηκε για φέτος, λόγω της απεργίας που πραγματοποιούν σε εθνικό επίπεδο καλλιτέχνες και τεχνικοί του θεάματος, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο διευθυντής του, Μπερνάρ Φεβρ ντ' Ασιέ. ''Υστερα από τρεις ημέρες, βρίσκω ότι το φεστιβάλ δεν μπορεί να διεξαχθεί φυσιολογικά'', δήλωσε στην εφημερίδα ''Μοντ''. Το 55ο διεθνές φεστιβάλ λυρικής τέχνης στο Αιξ-αν-Προβάνς, την ιστορική περιοχή της νοτιοανατολικής Γαλλίας ματαιώθηκε επίσης, για το ίδιο λόγο, ανακοίνωσε η διεύθυνση της διοργάνωσης του θεσμού.

    Διαμαρτυρίες για το σύστημα αποζημίωσης

    Η απεργία αυτή στον κόσμο του θεάματος στάθηκε αρχικά αιτία αναβολής των εγκαινίων του φεστιβάλ που είχαν προγραμματιστεί για το βράδυ της Τρίτης και η παράτασή της σήμανε και τη ματαίωση των εκδηλώσεων που θα διαρκούσαν από τις 8 έως τις 28 Ιουλίου στη νότια Γαλλία. Είναι η πρώτη φορά από τη δημιουργία του θεσμού, το 1947, από τον Ζαν Βιλάρ, που ματαιώνεται το φεστιβάλ της Αβινιόν, σύμβολο των πολιτιστικών δρώμενων στη χώρα αυτή. Ακόμη και στα γεγονότα του Μάη του '68 το φεστιβάλ μπορεί να διαταράχθηκε αλλά δεν ματαιώθηκε.

    Το φεστιβάλ στο Αιξ-αν-Προβάνς έγινε το βράδυ της Τετάρτης στόχος των καλλιτεχνών οι οποίοι εργάζονται με συμβόλαια περιορισμένου χρόνου, οι οποίοι στη διάρκεια της παράστασης της ''Τραβιάτα'' του Βέρντι στο Θέατρο της Αρχιεπισκοπής, είχαν διοργανώσει ένα τετράωρο ''μουσικό πανδαιμόνιο'' με καστανιέτες, παιδικές τρομπέτες, βαρελότα και μεταλλικά κουτιά που τα χτυπούσαν ρυθμικά.

    ''Είναι αναπόφευκτο για τους καλλιτέχνες, είναι αναπόφευκτο για το κοινό. Δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι αυτό θα επαναλαμβάνεται κάθε βράδυ'', δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου του φεστιβάλ.

    Ο διευθυντής Στεφάν Λισνέρ ''αποφάσισε να διακόψει το φεστιβάλ 2003'', πρόσθεσε η ίδια πηγή.

    Οι απεργοί διαμαρτύρονται για μια συμφωνία που υπογράφηκε στις 27 Ιουνίου, με την οποία τροποποιείται το σύστημα αποζημίωσής τους κατά την περίοδο ανεργίας τους, δηλαδή στο διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ δύο συμβολαίων τους

    [31] ''Αναγκαστική προσγείωση'' λόγω... ποντικιού!

    11/7/2003 9:32:00 πμ

    Οι επιβάτες της αυστραλιανής αεροπορικής εταιρίας Qantas μπορούν να ταξιδεύουν με... σιγουριά και ηρεμία πλέον αφού ένα ποντίκι που υποχρέωσε αρκετές φορές τον τελευταίο καιρό ένα αεροσκάφος, τύπου Μπόιγκ737, να μείνει προσγειωμένο στο έδαφος, επιτέλους εξολοθρεύτηκε! Φοβούμενη ότι το ποντίκι αυτό μπορεί να έτρωγε κάποιο καλώδιο του αεροσκάφους και να προκαλέσει πολύνεκρη τραγωδία, η Qantas προσγείωσε πολλές φορές το αεροσκάφος της και χρησιμοποίησε κάθε παραδοσιακή μέθοδο για να εξοντώσει το τρωκτικό. Όταν απέτυχαν όλες οι μέθοδοι, η εταιρία ράντισε όλο το αεροσκάφος με διοξείδιο του άνθρακα και λίγες μέρες αργότερα βρήκε το ταξιδιάρικο ποντίκι σε... αποσύνθεση!

    ''Επιβάτης'' από το Σίδνεϊ

    Πιστεύεται ότι το ποντίκι "επιβιβάστηκε" στο αεροσκάφος από το Σίδνεϊ και ταξίδευσε σε όλη την Αυστραλία πριν εξολοθρευτεί.

    Εκπρόσωπος της εταιρίας δήλωσε ότι αρχικά το ποντίκι το είδε μέλος του πληρώματος στην τουριστική θέση και έγιναν πολλές απόπειρες για να πιαστεί, χωρίς επιτυχία.

    Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν κινδύνευσε ποτέ η ζωή των επιβατών γιατί "πάντα γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος στα αεροσκάφη". Η εταιρία απέφυγε να ανακοινώσει πόσο της κόστισε η... παρουσία του ανεπιθύμητου επιβάτη αλλά ανακοίνωσε ότι το συγκεκριμένο αεροσκάφος από σήμερα θα αρχίσει και πάλι δρομολόγια μετά την απολύμανσή του.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 11 July 2003 - 9:41:28 UTC