Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-07-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από μεταλλωρύχους
  • [02] ΕΣΥ: Υποχρεωτική αποχώρηση των γιατρών στην 35ετία
  • [03] Στην Τουρκία ο Γιώργος Παπανδρέου
  • [04] Σειρά επαφών του υπουργού Ναυτιλίας
  • [05] Αλλαγές στα δρομολόγια του ΗΣΑΠ
  • [06] Αρχίζει η κατάθεση των μηχανογραφικών
  • [07] Η Κύπρος επικυρώνει τη συνθήκη ένταξης
  • [08] Kατάθεση Σαγιά υπέρ Γιάννη Σερίφη
  • [09] Μέλος του IRA συνελήφθη στο Ισραήλ
  • [10] Διχάζουν οι πληροφορίες για το ιρακινό οπλοστάσιο
  • [11] Δραπέτευσε στέλεχος της Τζαμάα Ισλαμίγια
  • [12] Εκρήξεις σε αποθήκη πυρομαχικών του ρωσικού στόλου
  • [13] Ιαπωνία: Να μην κλιμακώσει τη διένεξη η Β. Κορέα
  • [14] Ινδονησία: Βόμβα εξερράγη στο υπόγειο του Κοινοβουλίου
  • [15] Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στην Ταϊβάν
  • [16] Η τροπική καταιγίδα ''Κλοντέτ'' ''απειλεί'' το Τέξας
  • [17] Συνεχίζονται οι επιθέσεις με στόχο Αμερικανούς
  • [18] Παγκόσμιο ρεκόρ στο επί κοντώ γυναικών
  • [19] Πέθανε ο θρύλος της τζαζ Μπένι Κάρτερ

    [01] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από μεταλλωρύχους

    14/7/2003 11:25:00 πμ

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν αυτή την ώρα έξω από το υπουργείο Οικονομίας περίπου 500 μεταλλωρύχοι από τα μεταλλεία στο Στρατόνι Χαλκιδικής. Η ιδιοκτήτρια εταιρία προχώρησε προ εξαμήνου σε αναστολή εργασιών και εντός της εβδομάδας εκδικάζεται η αίτηση για την πτώχευσή της. Όπως ισχυρίζονται οι μεταλλωρύχοι, δεν έχει υλοποιηθεί καμία από τις υποσχέσεις του υφυπουργού Οικονομίας Χρήστου Πάχτα για σύσταση ανάδοχου εταιρικού σχήματος που θα αναλάμβανε να λειτουργήσει τα μεταλλεία και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας. Σε περίπτωση που η εταιρία κηρυχθεί αυτή την εβδομάδα σε πτώχευση, οι εργαζόμενοι δεν θα λάβουν ούτε τα δεδουλευμένα τους αλλά ούτε και αποζημίωση. Επιτροπή από τα σωματεία τους συνομιλεί αυτή τη στιγμή με τον υφυπουργό κ. Πάχτα.

    [02] ΕΣΥ: Υποχρεωτική αποχώρηση των γιατρών στην 35ετία

    Πηγή: NET 105,8 fm 14/7/2003 9:23:00 πμ

    Υποχρεωτικά πρέπει να αποχωρούν από το ΕΣΥ οι γιατροί που συμπληρώνουν 35ετία, στην οποία υπολογίζεται αθροιστικά και η απασχόλησή τους στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με την υπ' αριθμ. 1292/2003 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε συνταγματική σχετική ρύθμιση. Ειδικότερα, το ΣτΕ αναφέρει ότι από την ισχύουσα νομοθεσία συνάγεται ότι οι γιατροί του ΕΣΥ αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία είτε με την συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας τους (με ορισμένες εξαιρέσεις), είτε με την συμπλήρωση 35 ετών πραγματικής υπηρεσίας, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για τους μόνιμους υπάλληλους του Δημοσίου.

    Προσμετράται και η υπηρεσία εκτός δημοσίου

    Το ΣτΕ σημειώνει ότι ο νομοθέτης όρισε ότι οι γιατροί του ΕΣΥ απολύονται με την συμπλήρωση 35 χρόνων «πραγματικής» μόνον υπηρεσίας, χωρίς να ορίσει ότι αυτή πρέπει να είναι «δημόσια». Διευκρινίζει, ακόμα, ότι αν ο νομοθέτης ήθελε να υπολογίζεται η δημόσια μόνον υπηρεσία θα παρέπεμπε γενικώς στις διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα (άρθρο 156) που αναφέρονται σε «πραγματική συντάξιμη δημόσια υπηρεσία».

    Κατόπιν αυτών, το ΣτΕ έκρινε ότι πρέπει να γίνει δεκτό ότι η σχετική διάταξη «αναφέρεται στην πραγματική μόνο και όχι στην δημόσια υπηρεσία και, επομένως, ότι για την συμπλήρωση της 35ετίας για την υποχρεωτική αποχώρηση από την υπηρεσία των μόνιμων γιατρών του ΕΣΥ, συνυπολογίζεται, εκτός από το χρόνο της δημόσιας υπηρεσίας και ο χρόνος της πραγματικής υπηρεσίας που παρείχαν οι γιατροί σε νοσοκομειακές μονάδες που λειτουργούν υπό μορφή ΝΠΙΔ ή ως υπηρεσίες ΝΠΙΔ πριν την υπαγωγή τους στις διατάξεις του ΝΔ 2595/1953, χρόνος ο οποίος άλλωστε λογίζεται συντάξιμος και προσμετράται στην λοιπή συντάξιμη υπηρεσία τους».

    [03] Στην Τουρκία ο Γιώργος Παπανδρέου

    14/7/2003 8:47:00 πμ

    Για την Κωνσταντινούπολη, αναχώρησε το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, όπου και θα μιλήσει σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο μαζί με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ. Στη συνεχεία ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Αμπτουλάχ Γκιουλ, με τον οποίο θα συζητήσει την πορεία του Κυπριακού, τον ελληνοτουρκικό διερευνητικό διάλογο για την προσφυγή στη Χάγη στο θέμα της υφαλοκρηπίδας, την αύξηση των παραβιάσεων και των παραβάσεων στο Αιγαίο, την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας καθώς και το Μεσανατολικό.

    [04] Σειρά επαφών του υπουργού Ναυτιλίας

    14/7/2003 10:52:00 πμ

    Σειρά διαδοχικών επαφών για τα προβλήματα της Ακτοπλοϊας και των Ναυπηγείων αρχίζει σε λίγη ώρα ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Πασχαλίδης. Στις 11, θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, στις 12 το μεσημέρι με αντιπροσωπεία των εργαζομένων στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, στη 1.30 με εκπροσώπους του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, και στις 3 μετά το μεσημέρι με το προεδρείο της Ενωσης Εφοπλιστών Ακτοπλοϊας.

    [05] Αλλαγές στα δρομολόγια του ΗΣΑΠ

    14/7/2003 10:38:00 πμ

    Δεν θα κάνουν στάση από σήμερα Δευτέρα οι συρμοί του ηλεκτρικού στο σταθμό Μοναστηράκι, στην κατεύθυνση προς Κηφισιά, λόγω των έργων ανακαίνισης. Για τον ίδιο λόγο, δεν θα πραγματοποιούνται τα δρομολόγια από τις 22:00 έως τα μεσάνυχτα στην διαδρομή Ταύρος-Πειραιάς, λόγω ανακαίνισης του σταθμού του Νέου Φαλήρου, μέχρι τις 22 Ιουλίου.

    [06] Αρχίζει η κατάθεση των μηχανογραφικών

    14/7/2003 9:34:00 πμ

    Από σήμερα Δευτέρα και μέχρι τις 25 Ιουλίου θα πρέπει οι υποψήφιοι να υποβάλουν το μηχανογραφικό δελτίο για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα θα πρέπει να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους και οι απόφοιτοι Ενιαίου Λυκείου προηγούμενου έτους ή άλλου τύπου Λυκείου, που δεν διαγωνίστηκαν στα μαθήματα της Γ' Λυκείου σε εθνικό επίπεδο το τρέχον έτος, αλλά προηγούμενο έτος και θέλουν να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων.Την ίδια ώρα, απογοητευτικές εμφανίζονται οι επιδόσεις των μαθητών στα θεωρητικά μαθήματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων της Γ' Λυκείου, κυρίως στο μάθημα της Ιστορίας, τα Αρχαία Ελληνικά αλλά και στη Νεοελληνική Γλώσσα και στη Νεοελληνική Λογοτεχνία.

    Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Ελευθεροτυπία, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οι φετινοί διαγωνιζόμενοι βαθμολογήθηκαν κάτω από τη βάση στην Ιστορία γενικής παιδείας σε ποσοστό 52,88%.

    Στο ίδιο μάθημα, οι υποψήφιοι της θεωρητικής κατεύθυνσης δεν εμφάνισαν καλύτερες επιδόσεις, καθώς με βαθμό κάτω από τη βάση αξιολογήθηκε το 53,20% των διαγωνιζομένων.

    Εξάλλου σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά τους η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ αναφέρει ότι η μείωση κατά 2000 περίπου των θέσεων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ αναμένεται να ωθήσει προς τα επάνω τις βάσεις εισαγωγής από 300 έως και 1500 μόρια στις σχολές με την μεγαλύτερη ζήτηση.

    [07] Η Κύπρος επικυρώνει τη συνθήκη ένταξης

    14/7/2003 10:20:00 πμ

    Η κυπριακή Βουλή συνέρχεται σήμερα σε μια από τις πιο ιστορικές της συνεδρίες, για να επικυρώσει τη Συνθήκη Προσχώρησης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι η μόνη από τις 10 υπό ένταξη χώρες που δεν επικυρώνει την ένταξη με δημοψήφισμα, καθώς δεν υπάρχει σχετική πρόνοια στη Σύνταγμα. Η σημερινή συνεδρία της Βουλής, η οποία αρχίζει στις δέκα το πρωί, θα είναι πανηγυρική και θα παραστεί σ΄αυτήν και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    [08] Kατάθεση Σαγιά υπέρ Γιάννη Σερίφη

    14/7/2003 10:01:00 πμ

    Με την κατάθεση του πανεπιστημιακού καθηγητή, Γιώργου Σαγιά, μάρτυρα υπεράσπισης του Γιάννη Σερίφη, ξεκίνησε και σήμερα, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η δίκη της 17 Νοέμβρη. Η κατάθεση του κ. Σαγιά, είχε διακοπεί την Παρασκευή, λόγω διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος. Στην καταθεσή του, ο μάρτυρας απέκλεισε το ενδεχόμενο να εμπλέκεται ο Γιάννης Σερίφης στην υπόθεση της 17Ν. ''Η παρουσία του, είπε ο κ. Σαγιάς, και η στάση του είναι συνεπέστατη. Δεν την κρύβει ποτέ. Είναι απο τους ανθρώπους που στηρίζει τις απόψεις του''.

    [09] Μέλος του IRA συνελήφθη στο Ισραήλ

    14/7/2003 11:15:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    Έναν Ιρλανδό, πρώην πυροτεχνουργό του IRA, συνέλαβαν το Σάββατο το βράδυ και ανακρίνουν για τους λόγους παρουσίας του στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα, οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας μετέδωσε σήμερα το ισραηλινό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Channel One. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο συλληφθείς ονομάζεται Τζον Μόργκαν και είναι μέλος του "Πραγματικού IRA", που έχει αποσχιστεί από τον Ιρλανδικό Δημοκρατικό Στρατό και εκφράζει σκληροπυρηνικές θέσεις στο θέμα της ειρήνευσης στη Βόρεια Ιρλανδία. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματούχο, οι παλαιστινιακές ριζοσπαστικές οργανώσεις επωφελούνται από την εκεχειρία που κήρυξαν όσον αφορά τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ, ώστε να κατασκευάσουν 1.000 ρουκέτες Κάσαμ τις οποίες μπορεί να εκτοξεύσουν κατά του Ισραήλ, αμέσως με την επανάληψη των εχθροπραξιών. Στο μεταξύ, ο φυλακισμένος Παλαιστίνιος ηγέτης, Μαρουάν Μπαργούτι, κατηγορεί το Ισραήλ ότι θέλει να τον σκοτώσει στο κελί του.

    ''Δοκιμαστικές βολές με ρουκέτες Κάσαμ''

    Ο Μόργκαν, ειδικός στα εκρηκτικά που κάποτε χρησιμοποιούσε ο IRA για τις μεγάλης κλίμακας επιθέσεις του, είχε φτάσει στο Ισραήλ πριν από τρεις εβδομάδες και στη συνέχεια πέρασε στη Δυτική Οχθη. Πηγές των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών εκτιμούν ότι ο Μόργκαν βρισκόταν στην περιοχή για να δώσει συμβουλές για την κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών σε εξτρεμιστές Παλαιστινίους. Τη Δευτέρα το πρωί, το κρατικό ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε πως ένοπλες εξτρεμιστικές παλαιστινιακές οργανώσεις είχαν συναντήσεις με πρώην μέλη του IRA για να τελειοποιηθούν στη χρήση και την κατασκευή εκρηκτικών.

    Ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί, διευκρίνισε στην εφημερίδα ''Γεντιότ Αχρονότ'' ότι μεγάλες ποσότητες όπλων συνεχίζουν να καταλήγουν λαθραία στη Λωρίδα της Γάζας μέσω των τούνελ που έχουν ανοιχτεί κάτω από τα σύνορα ανάμεσα στην περιοχή αυτή και την Αίγυπτο. Οι παλαιστινιακές ριζοσπαστικές οργανώσεις προχώρησαν πρόσφατα σε δοκιμαστικές βολές από τη Λωρίδα της Γάζας προς τη Μεσόγειο με ρουκέτες Κάσαμ, των οποίων το βεληνεκές και η ακρίβεια έχουν βελτιωθεί, πρόσθεσε.

    Υπένθυμίζεται ότι τέσσερα από τα μεγαλύτερα παλαιστινιακά κινήματα, μεταξύ τους η Χαμάς, κήρυξαν στις 29 Ιουνίου μονομερή εκεχειρία, υπό όρους και διάρκειας τριών μηνών, στις επιθέσεις τους κατά του Ισραήλ.

    Οι ρουκέτες Κάσαμ έχουν σήμερα μέγιστο βεληνεκές 12 χλμ και μπορούν να φέρουν κεφαλή με πέντε κιλά εκρηκτικών αλλά δεν έχουν ακρίβεια. Εκατοντάδες τέτοιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί κατά του Ισραήλ, προκαλώντας τον ελαφρύ τραυματισμό μερικών ανθρώπων.

    Σε πλήρη απομόνωση

    Από την πλευρά του, ο φυλακισμένος Παλαιστίνιος ηγέτης Μαρουάν Μπαργούτι κατηγόρησε τη Δευτέρα το Ισραήλ στη διάρκεια της δίκης του στο Τελ Αβίβ ότι επιδιώκει να τον σκοτώσει κρατώντας τον σε πλήρη απομόνωση στο κελί του.

    ''Είμαι απομονωμένος σε ένα κελί γεμάτο κατσαρίδες. Δεν έχω δει τη οικογένειά μου και τα παιδιά μου εδώ και 15 μήνες'', φώναξε στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας ο 43χρονος Μπαργούτι, ηγετικό στέλεχος της Φατάχ που συνελήφθη από τον ισραηλινό στρατό τον Απρίλιο του 2002 στη Ραμάλα.

    Το Ισραήλ έχει απαγορεύσει τις επισκέψεις στον Μπαργούτι υποστηρίζοντας ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης θα τις εκμεταλλευόταν για ''να οργανώσει τρομοκρατικές δραστηριότητες από τη φυλακή''. Ο Μπαργούτι κατηγορείται από το Ισραήλ για ''ανθρωποκτονίες, συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και κατοχή όπλων και εκρηκτικών''.

    Με τις κατηγορίες αυτές ο Μπαργούτι μπορεί να καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη. ''Πρόκειται για μια πολιτική δίκη και αυτό το δικαστήριο πρέπει να παραιτηθεί", τόνισε ο Μπαργούτι, προσθέτοντας ότι ''δεν υπάρχει δικαιοσύνη για τους Παλαιστινίους στα ισραηλινά δικαστήρια''.

    Η δίκη αναβλήθηκε για τις 21 Αυγούστου.

    [10] Διχάζουν οι πληροφορίες για το ιρακινό οπλοστάσιο

    14/7/2003 9:00:00 πμ

    Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις σε ΗΠΑ και Βρετανία για τα στοιχεία που επικαλέστηκαν Μπους και Μπλερ σχετικά με το ιρακινό οπλοστάσιο, προκειμένου να δικαιολογήσουν τη ανάληψη στρατιωτικής δράσης στο Ιράκ. Τις μυστικές υπηρεσίες Γαλλίας και Ιταλίας φωταγραφίζει άρθρο της βρετανικής εφημερίδας Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, ως τις πηγές των πληροφοριών της κυβέρνησης ότι το Ιράκ επιχείρησε να προμηθευθεί ουράνιο από την Αφρική. Οπως διευκρινίζει η εφημερίδα, η πληροφόρησή της σχετικά με την προέλευση των πληροφοριών, ''προέρχεται από υψηλά ιστάμενες πηγές της ίδιας της κυβέρνησης'' του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ. Η Ιταλική κυβέρνηση αρνήθηκε πάντως σήμερα ως αναληθείς τις πληροφορίες.

    Πεσμένη η δημοτικότητα των Μπους - Μπλερ

    Ποικίλες αντιδράσεις προκαλεί σε ΗΠΑ και Βρετανία και η αποκάλυψη ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας είχαν προειδοποιήσει τους Μπους και Μπλερ πως δεν υπάρχουν αποδείξεις για ύπαρξη όπλων μαζική καταστροφής στο Ιράκ.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ουάσιγκτον Ποστ, ο διευθυντής της CIA είχε παρέμβει για να μην αναφερθεί ο Αμερικανός πρόεδρος στο σενάριο περί αγοράς ουρανίου από το Νίγηρα, επειδή ήταν ατεκμηρίωτο.

    Όμως, οι υπεύθυνοι του Λευκού Οίκου επέμειναν να συμπεριλάβουν την πληροφορία στην ομιλία για την Κατάσταση του Έθνους τον Ιανουάριο και ζήτησαν από τις υπηρεσίες πληροφοριών να τη στοιχειοθετήσουν. Όταν αυτό δεν κατέστη δυνατό, την ανέφεραν με έναν γενικό τρόπο αποδίδοντάς τη στις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

    Την ίδια ώρα, η δημοτικότητα του Τζορτζ Μπους εμφανίζεται μειωμένη, ενώ αυτή του Τόνι Μπλερ έχει φθάσει προ πολλού στο ναδίρ. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύει σήμερα η Ντέιλι Μίρορ, τα δύο τρίτα των Βρετανών πιστεύουν ότι η κυβέρνηση του εξαπάτησε, ηθελημένα ή όχι, αναφορικά με τη συμμετοχή στον πόλεμο κατά του Ιράκ.

    Εκείνη πάλι υπεραμύνεται της στάσης της υποστηρίζοντας ότι η διεθνής κοινότητα έχει την ευθύνη να προστατεύει λαούς που απειλούνται σοβαρά άπω την αποτυχία του κράτους τους.

    [11] Δραπέτευσε στέλεχος της Τζαμάα Ισλαμίγια

    14/7/2003 11:32:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    Στέλεχος της ισλαμικής οργάνωσης Τζαμάα Ισλαμίγια, που είχε συλληφθεί για κατοχή εκρηκτικών, δραπέτευσε το πρωί της Δευτέρας από φυλακή όπου εκρατείτο στις Φιλιππίνες μαζί με άλλους δύο κρατούμενους, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας στην Μανίλα, Χερμόγενες Εμπντάνε. Πρόκειται για τον Φατούρ Ροχμάν αλ Γκόζι που είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 17 ετών κατηγορούμενος για κατοχή εκρηκτικών υλών και πλαστογραφία ταξιδιωτικών εγγράφων. ''Κατόρθωσαν να δραπετεύσουν τις πρώτες πρωινές ώρες", τόνισε ο Εμπντάνε σε συνέντευξη Τύπου. Ο αλ Γκόζι είχε ομολογήσει ότι ήταν μέλος της Τζεμάα, η οποία έχει κατηγορηθεί για την βομβιστική επίθεση σε νυχτερινό κέντρο του Μπαλί τον περασμένο χρόνο, που προκάλεσε τον θάνατο 200 ανθρώπων.

    [12] Εκρήξεις σε αποθήκη πυρομαχικών του ρωσικού στόλου

    14/7/2003 9:46:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    Είκοσι έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν από σειρά εκρήξεων που συγκλόνισαν το βράδυ της Κυριακής αποθήκη πυρομαχικών του ρωσικού στόλου του Ειρηνικού κοντά στο Βλαδιβοστόκ, στη ρωσική Απω Ανατολή, σύμφωνα με ανακοίνωση των τοπικών αρχών. Οι περισσότεροι από τους τραυματίες είναι κάτοικοι γειτονικών σπιτιών τα οποία υπέστησαν μεγάλες ζημιές, καθώς από τις εκρήξεις προκλήθηκε μεγάλη πυρκαγιά. Επτά άτομα νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Οι αρχές εκκένωσαν προσωρινά την περιοχή γύρω από την αποθήκη, απομακρύνοντας 2.000 κατοίκους για λόγους ασφαλείας. Η πυρκαγιά σβήστηκε λίγες ώρες αργότερα. Τα αίτια των εκρήξεων δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά.

    [13] Ιαπωνία: Να μην κλιμακώσει τη διένεξη η Β. Κορέα

    14/7/2003 9:36:00 πμ

    Η Ιαπωνία προειδοποίησε τη Δευτέρα τη Βόρειο Κορέα να μην επιδιώξει περαιτέρω κλιμάκωση στη διένεξή της με τη διεθνή κοινότητα όσον αφορά τα πυρηνικά της προγράμματα, όμως δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία πως η Πιονγκγιάνγκ επανεπεξεργάσθηκε τις 8.000 εσβεσμένες πυρηνικές ράβδους που διαθέτει. "Δεν θα ήταν επιθυμητό για τη Β. Κορέα να κλιμακώσει την κατάσταση για τα πυρηνικά. Η Πιόνγιάνγκ θα πρέπει να γνωρίζει πως εάν συνεχίσει έτσι, θα την οδηγήσουν σε ένα πράγμα -στην απομόνωση από τη διεθνή κοινότητα", τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης, Γιασούο Φουκούντα.

    Όσον αφορά τις πληροφορίες που έδωσε την Κυριακή το πρακτορείο Γιονχάπ, σχετικά με τον επανεμπλουτισμό των πυρηνικών ράβδων της Β. Κορέας, που θα της δώσει τη δυνατότητα να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, ο Φουκούντα δήλωσε πως "είμαστε ενήμεροι για τις πληροφορίες στον Τύπο, όμως δεν πρόκειται για επίσημη αμερικανική ανακοίνωση". Ο ίδιος τόνισε πως η Ιαπωνία σε σταθερή βάση ανταλλάσσει πληροφορίες με τις ΗΠΑ και τη Νότιο Κορέα, όμως δεν μπορεί να αποκαλύψει το περιεχόμενό τους.

    Σήμερα εξάλλου, αξιωματούχος από τη Ν. Κορέα δήλωσε πως η Σεούλ δεν διαθέτει "επιστημονικές ενδείξεις" πως η Β. Κορέα έχει επανεπεξεργασθεί τις εσβεσμένες πυρηνικές ράβδους της.

    "Δεν είμαστε σε θέση επί του παρόντος να επιβεβαιώσουμε ο,τιδήποτε", τόνισε ο Μπαν Κι Μουν, σύμβουλος του προέδρου Ρο Μου Χιούν σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

    [14] Ινδονησία: Βόμβα εξερράγη στο υπόγειο του Κοινοβουλίου

    14/7/2003 9:30:00 πμ

    Βόμβα εξερράγη τη Δευτέρα στα υπόγεια του κτιριακού συμπλέγματος στο οποίο στεγάζεται το Κοινοβούλιο της Ινδονησίας, ανακοίνωσε η αστυνομία. Κοινοβουλευτικός αξιωματούχος που υπήρξε μάρτυς της έκρηξης, η οποία σημειώθηκε στις 08:30, τοπική ώρα (4:40, ώρα Ελλάδος), δήλωσε πως δεν υπήρξαν απώλειες και πως σημειώθηκαν μικρές ζημιές. Ο ίδιος τόνισε πως δεν είναι βέβαιος τι μπορεί να προξένησε την έκρηξη. Εντούτοις, στην ερώτηση για τα αίτια της έκρηξης, ο διοικητής της αστυνομίας της Τζακάρτα, Ρίκι Ουακάνο, δήλωσε πως επρόκειτο για βόμβα.

    [15] Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στην Ταϊβάν

    14/7/2003 10:06:00 πμ

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,5 Ρίχτερ συγκλόνισε το πρωί της Δευτέρας την ανατολική Ταϊβάν και τα υψηλότερα κτίρια στην πόλη Χουαλιέν σείστηκαν επί 30 δευτερόλεπτα, ανακοίνωσαν επίσημες πηγές στην πρωτεύουσα Ταϊπέι. "Τα κτίρια σείστηκαν για μισό λεπτό", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της αστυνομίας, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές. Η δόνηση σημειώθηκε στις 08.18 (ώρα Ελλάδος) και το επίκεντρό της ήταν 3,5 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης Χσιτσένγκ, ανακοίνωσε το σεισμολογικό κέντρο στην Ταϊπέι.

    [16] Η τροπική καταιγίδα ''Κλοντέτ'' ''απειλεί'' το Τέξας

    14/7/2003 9:40:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    Η τροπική καταιγίδα "Κλοντέτ" άρχισε να επεκτείνεται και στις ακτές του Τέξας, αφού έπληξε το Γιουκατάν και διέσχισε τον Κόλπο του Μεξικού, κι ενδέχεται μέσα στις επόμενες ώρες να εξελιχθεί σε τυφώνα, προειδοποιεί σχετικά το Αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Τυφώνων. Περί τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος), το κέντρο της "Κλοντέτ" απείχε περίπου 500 χλμ ανατολικά της Μπράουνσβιλ, στο Τέξας, και συνοδευόταν από ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 95 χλμ/ώρα, ενώ προειδοποιήσεις για κίνδυνο τυφώνα έχουν εκδοθεί για όλη την παράκτια γραμμή του Τέξας και του Μεξικού, τόνισε το Κέντρο από τη βάση του στο Μαϊάμι. Η "Κλοντέτ" είναι η τρίτη τροπική καταιγίδα του 2003. Η εποχή των τυφώνων καλύπτει το διάστημα Ιουνίου - Νοεμβρίου στη Βόρειο Αμερική και ενδέχεται φέτος να είναι πιό καταστροφική απ' ό,τι συνήθως.

    [17] Συνεχίζονται οι επιθέσεις με στόχο Αμερικανούς

    Πηγή: ΑΠΕ 14/7/2003 10:10:00 πμ

    Δύο επιθέσεις πραγματοποίησαν τα ξημερώματα ένοπλοι ιρακινοί στη Βαγδάτη με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας αμερικανός στρατιώτης και να τραυματιστούν επτά, ανακοίνωσε αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος. Η πρώτη επίθεση εκδηλώθηκε στις 05.00 (ώρα Ελλάδος) στη συνοικία Αλ Μανσούρ, στο κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας με την εκτόξευση χειροβομβίδων εναντίον αμερικανικής στρατιωτικής φάλαγγας πολλών οχημάτων. Από τις εκρήξεις σκοτώθηκε ένας στρατιώτης και τραυματίστηκαν άλλοι έξι. Δύο ώρες αργότερα εκδηλώθηκε και δεύτερη επίθεση κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Ένοπλοι εκτόξευσαν χειροβομβίδες σε αμερικανικό στρατιωτικό όχημα με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά ένας αμερικανός στρατιώτης. Περισσότεροι από 30 αμερικανοί στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ιράκ από την 1η Μαΐου που ο πρόεδρος Μπους κήρυξε επισήμως το τέλος του πολέμου.

    Μήνυμα νέας οργάνωσης για τις επιθέσεις

    Μία οργάνωση που ισχυρίζεται πως συνδέεται με την Αλ Κάιντα του Οσάμα μπιν Λάντεν υποστήριξε χθες το βράδυ σε ηχογραφημένο μήνυμά της, που μετέδωσε το αραβικό δορυφορικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια, πως τα μέλη της και όχι οι οπαδοί του Σαντάμ Χουσέιν βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ.

    ''Ορκίζομαι στο Θεό πως κανείς από τους οπαδούς του (Σαντάμ Χουσέιν) δεν πραγματοποίησε τις επιχειρήσεις του Τζιχάντ (ιερού πολέμου) όπως ισχυρίζεται... Οι επιθέσεις αυτές είναι αποτέλεσμα των αδελφών μας στον ιερό αγώνα'', επισημαίνει η άγνωστη φωνή στο μήνυμα.

    Ο άγνωστος αποκαλύπτει πως πίσω από τις επιθέσεις στο Ιράκ βρίσκονται τα μέλη της ''Ένοπλης Ισλαμικής Κίνησης για την Αλ Κάιντα-Σκέλος της Φαλούτζα'', που έχουν διασκορπιστεί σε όλη τη χώρα. Είναι η πρώτη φορά που ακούγεται το όνομα αυτής της οργάνωσης.

    Η φωνή στο μήνυμα, μαζί με το οποίο το Αλ Αραμπίγια μετέδωσε και μια φωτογραφία ενός άγνωστου άντρα με άσπρα γένια και σαρίκι, προειδοποιεί για μια νέα αντιαμερικανική επίθεση μέσα στις επόμενες ημέρες, που ''θα τσακίσει τελείως τη ραχοκοκαλιά της Αμερικής''.

    Στο μήνυμα δεν διευκρινίζεται αν η επίθεση αυτή θα πραγματοποιηθεί στο Ιράκ ή κάπου αλλού.

    Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, προειδοποίησε μάλιστα χθες Κυριακή, ότι οι αντι-αμερικανικές επιθέσεις στο Ιράκ θα κλιμακωθούν αυτό το μήνα καθώς το πρώην κυβερνών κόμμα Μπάαθ γιορτάζει διάφορες επετείους.

    Η εφημερίδα Ουάσινγκτον Ποστ γράφει σήμερα ότι το κόστος του πολέμου και της αμερικανικής κατοχής στο Ιράκ αυξήθηκε ήδη στα 50 δισεκατομμύρια δολάρια και δεν αποκλείεται να φτάσει στα 100 δισεκατομμύρια στο τέλος του 2004.

    [18] Παγκόσμιο ρεκόρ στο επί κοντώ γυναικών

    14/7/2003 9:24:00 πμ

    Tο παγκόσμιο ρεκόρ στο επί κοντώ γυναικών βελτίωσε κατά ένα εκατοστό η Γιέλενα Ιζινμπάγιεβα. Η Ρωσίδα πρωταθλήτρια, στο Γκραν Πρι του Γκέιτσχεντ πέρασε τα 4 μέτρα 82 εκατοστά και κατέρριψε το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 4.81μ. και το είχε σημειώσει η Αμερικανίδα Στέισι Ντραγκίλα στις 9 Ιουνίου του 2001.

    [19] Πέθανε ο θρύλος της τζαζ Μπένι Κάρτερ

    14/7/2003 8:19:00 πμ

    Ο θρυλικός αλτοσαξοφωνίστας, συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας της τζαζ Μπένι Κάρτερ έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών σε ηλικία 95 ετών το περασμένο Σάββατο στο νοσοκομείο Σίνταρς Σινάι στο Λος Αντζελες, όπως ανακοινώθηκε χθες από νοσοκομειακές πηγές. Ο Κάρτερ, που του αναγνωρίζεται πως έσπασε τα φυλετικά ταμπού στο Χόλιγουντ, συνθέτοντας κι ενορχηστρώνοντας μουσική για ταινίες, όπως το κλασσικό πλέον "Stormy Weather", εξέπνευσε έπειτα από σύντομη ασθένεια, σύμφωνα με το νοσοκομείο.

    Στην πλούσια σταδιοδρομία του, που καλύπτει επτά ολόκληρες δεκαετίες, ο Μπένι Κάρτερ έπαιξε πλάι στα μεγαλύτερα ονόματα της τζαζ, όπως ο πιανίστας Γουίλι "Δι Λάιον" Σμιθ, στον Φατς Γουόλερ, τον μεγάλο τρομπετίστα Μάιλς Ντέιβις, την τραγουδίστρια Ελα Φιτζέραλντ, τον Ντίζι Γκιλέσπι.

    Ως ενορχηστρωτής, ο Κάρτερ συνεργάσθηκε με τις διασημότερες ορχήστρες της τζαζ, όπως του Ντιούκ Ελινγκτον, του Μπένι Γκούντμαν, του Τσικ Γουέμπ και του Γκλεν Μίλερ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 14 July 2003 - 9:26:54 UTC