Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-07-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσκεψη Βαρθολομαίου σε Λήμνο - Αγ. Ευστράτιο
  • [02] Επεκτείνεται η ''ευέλικτη ζώνη'' στα σχολεία
  • [03] Ανοιγμα διόδου στη Λεύκα ετοιμάζει ο Ντενκτάς
  • [04] Συμμετοχή Χρυσοχοΐδη σε συσκέψεις ανά τη χώρα
  • [05] Βάκιλος του άνθρακα προσέβαλε βοοειδή στην Αιτωλοακαρνανία
  • [06] Φόνος 38χρονου σε ενέδρα
  • [07] Καταθέτουν οι μάρτυρες υπεράσπισης του Γιωτόπουλου
  • [08] Να πιέσει τους Παλαιστινίους ζητά από το Λονδίνο ο Σαρόν
  • [09] Σαρώνει το Τέξας η φονική ''Κλοντέτ''
  • [10] Κύμα καύσωνα σαρώνει την Ευρώπη
  • [11] Τρεις νεκροί από καταιγίδες στη νοτιοδυτική Γαλλία
  • [12] Επιβάτης αεροσκάφους της ''Τάι'' μαχαιρώθηκε εν πτήσει
  • [13] Κολομβία: Σταδιακή αποστράτευση των παραστρατιωτικών
  • [14] Επικοινωνία Πάουελ - Ζαοζίνγκ για Β. Κορέα
  • [15] Αργεντινή: Αίτημα για σύλληψη του πρώην προέδρου
  • [16] Σεισμός 7,2 ρίχτερ σε νησίδα του Ινδικού Ωκεανού
  • [17] ΗΠΑ: Δεν επιθυμούν συνομιλίες με το Ιράν για τα πυρηνικά
  • [18] Νέα επίθεση κατά των Αμερικανών στο Ιράκ
  • [19] ''Η ανασφάλεια ενθαρρύνει βιαστές και απαγωγείς''
  • [20] Μέτωπο κατά της κερδοσκοπίας
  • [21] Αποσύρεται η Φρίμαν
  • [22] Έχασε τη μάχη για τη ζωή ο Χ. Νένογλου
  • [23] Η Ιντερπόλ στο ''κατόπι'' διαδικτυακού έρωτα

    [01] Επίσκεψη Βαρθολομαίου σε Λήμνο - Αγ. Ευστράτιο

    16/7/2003 9:32:00 πμ

    Ο Πατριάρχης της Οικουμενικής Ορθοδοξίας Βαρθολομαίος επισκέπτεται από σήμερα και για πέντε μέρες τη Λήμνο και τον Αγιο Ευστράτιο. Είναι η πρώτη επίσκεψη προκαθημένου της Ορθοδοξίας στα νησιά. Ο Πατριάρχης αναμένεται να φθάσει στο αεροδρόμιο της Λήμνου στις 10:30 το πρωί όπου θα γίνει δεκτός από Μητροπολίτες προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Λήμνου Ιερόθεου, τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης υπουργό Αιγαίου, Νίκο Σηφουνάκη, βουλευτές, νομαρχιακές και τοπικές - δημοτικές, στρατιωτικές και πολιτικές αρχές με τιμές αρχηγού κράτους. Στη συνέχεια, θα γίνει δεκτός από το δήμαρχο Μύρινας στο δημαρχείο οπότε και θα του απονεμηθεί το χρυσό κλειδί της πόλης. Θα ακολουθήσει δοξολογία στη Μητρόπολη, προσφώνηση από το Μητροπολίτη Λήμνου και τον υπουργό Αιγαίου και αντιφώνηση από τον παναγιότατο. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, το απόγευμα της Τετάρτης θα επισκεφθεί το επαρχείο της Λήμνου.

    [02] Επεκτείνεται η ''ευέλικτη ζώνη'' στα σχολεία

    Πηγή: ΑΠΕ 16/7/2003 9:07:00 πμ

    Ένα φιλόδοξο πιλοτικό πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας, της ευέλικτης ζώνης, που άρχισε να εφαρμόζεται πέρυσι σε ορισμένες σχολικές μονάδες επεκτείνεται από τη νέα σχολική χρονιά με απόφαση του υπουργού Παιδείας Πέτρου Ευθυμίου και έτσι αυξάνονται στις 2.150 οι σχολικές μονάδες στις οποίες θα εφαρμοστεί. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί σε 946 νηπιαγωγεία, 957 δημοτικά, 227 γυμνάσια, 20 ειδικά δημοτικά και ειδικά νηπιαγωγεία. Στόχος του προγράμματος αυτού είναι η ανάπτυξη των δεξιοτήτων των μαθητών, η καλλιέργεια της κριτικής σκέψης, της λογικής προσπάθειας, της δημιουργικότητας, και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής για να είναι ανοικτό το σχολείο στην κοινωνία.

    [03] Ανοιγμα διόδου στη Λεύκα ετοιμάζει ο Ντενκτάς

    16/7/2003 10:29:00 πμ

    Μετά τις απειλές για άνοιγμα και εκμετάλλευση της περιφραγμένης περιοχής της Αμμοχώστου, ο Ραούφ Ντενκτάς αναμένεται να ανοίξει εντός των προσεχών ημερών νέα δίοδο διέλευσης, στο κατεχόμενο χωριό Λεύκα. Ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου δήλωσε ότι ο Ντενκτάς δέχεται έντονες πιέσεις από τους Τουρκοκυπρίους για άνοιγμα κι άλλων διόδων. Στο πλαίσιο αυτό, είπε, είναι αναμενόμενο και το άνοιγμα διόδου στη Λεύκα. Ανέφερε, επίσης, ότι οι Αρχές είναι έτοιμες να ανταποκριθούν στις ανάγκες, που θα παρουσιαστούν. Στη Λεύκα οργανώθηκε πριν από λίγες ημέρες δικοινοτικό συλλαλητήριο για λύση και ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και για άνοιγμα διόδου στην περιοχή.

    Πρώην μικτό χωριό η Λεύκα

    Το άνοιγμα διόδου στην περιοχή τοποθετείται στο πλαίσιο των προσπαθειών του Ραούφ Ντενκτάς να εξασφαλίσουν ψήφους για τους υποστηρικτές του στις λεγόμενες εκλογές του ερχομένου Δεκεμβρίου.

    Η Λεύκα είναι πρώην μικτό χωριό πλούσιο σε δικοινοτική συνεργασία, στα δυτικά της Μόρφου και εκεί έγινε η πρώτη απεργιακή συγκέντρωση στην Κύπρο, πριν από 55 χρόνια, από Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους εργαζόμενους στα μεταλλεία της αμερικανικών συμφερόντων Κυπριακής Μεταλλευτικής Εταιρείας. Η Λεύκα είναι το χωριό καταγωγής του ήρωα της ΕΟΚΑ Ανδρέα Ζάκου, που συνελήφθη στην πρώτη εκ του συστάδην μάχη της οργάνωσης με Αγγλους στρατιώτες και στη συνέχεια απαγχονίστηκε.

    Ο Θεοδώρου χαρακτήρισε απίθανο το ενδεχόμενο να ανοίξει δίοδος στη Δερύνεια, κοντά στην Αμμόχωστο, καθώς το κατοχικό καθεστώς δεν φαίνεται διατεθειμένο να προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια.

    [04] Συμμετοχή Χρυσοχοΐδη σε συσκέψεις ανά τη χώρα

    16/7/2003 8:41:00 πμ

    Σειρά επισκέψεων σε νομούς της χώρας όπου θα συμμετέχει σε ευρύτατες κομματικές συσκέψεις ξεκινά από σήμερα ο νέος γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Στις συσκέψεις αυτές θα συμμετέχουν τα μέλη των Περιφερειακών και Νομαρχιακών Επιτροπών του ΠΑΣΟΚ. Σήμερα ο κ. Χρυσοχοΐδης θα προεδρεύσει σύσκεψης της Περιφερειακής Επιτροπής και Νομαρχιακών Επιτροπών Θεσσαλίας, στη Λάρισα. Την Παρασκευή θα προεδρεύσει ανάλογης σύσκεψης στην Κομοτηνή για τη Θράκη και Ανατολική Μακεδονία, τη Δευτέρα στην Τρίπολη για όλη την Πελοπόννησο και την επόμενη Τετάρτη στο Ηράκλειο για τα στελέχη της Κρήτης. Την Τρίτη, εξάλλου, ανακοινώθηκε η επανένταξη του βουλευτή Αλέξανδρου Χρυσανθακόπουλου στη Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, μετά απο απόφαση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

    [05] Βάκιλος του άνθρακα προσέβαλε βοοειδή στην Αιτωλοακαρνανία

    16/7/2003 8:16:00 πμ

    Περιορισμένο αριθμό βοοειδών έχει προσβάλει η ασθένεια του άνθρακα σε κτηνοτροφικές μονάδες στην περιοχή Λεπενούς Αιτωλοακαρνανίας. Σήμερα, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας, ξεκινά μαζικούς εμβολιασμούς στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις της περιοχής, αφού σε δύο από αυτές καταγράφηκαν συνολικά 29 θάνατοι ζώων.

    [06] Φόνος 38χρονου σε ενέδρα

    16/7/2003 8:08:00 πμ

    Δύο άγνωστοι πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν 38χρονο και τραυμάτισαν σοβαρά τη σύζυγό του σε ενέδρα που τους είχαν στήσει στην πυλωτή της πολυκατοικίας τους, στις 01.30 τα ξημερώματα, στον Αλιμο της Αττικής. Νεκρός είναι ο Ανδρέας Αλαφούζος, σεσημασμένος για ναρκωτικά και κλοπές και σοβαρά τραυματισμένη είναι η σύζυγός του Μαρία - Μαγδαληνή Βένιου, η οποία μεταφέρθηκε στο Ασκληπιείο Βούλας. Η αστυνομία πιστεύει ότι πρόκειται για ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ ανθρώπων του υποκόσμου.

    [07] Καταθέτουν οι μάρτυρες υπεράσπισης του Γιωτόπουλου

    16/7/2003 10:16:00 πμ

    Δημήτρης Σκαρπαλέζος

    "Ε ας έρχεται, που και που να μας λέει μια καλημέρα", ήταν το σχόλιο του προέδρου του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, όταν με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας πληροφορήθηκε από σωφρονιστικό υπάλληλο, ότι και πάλι ο Σάββας Ξηρός δεν θα παραστεί στη δίκη. Η διαδικασία συνεχίζεται σήμερα με την κατάθεση του καθηγητή Δημήτρη Σκαρπαλέζου, ο οποίος κλήθηκε ως μάρτυρας υπεράσπισης του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου. Ο καθηγητής, του οποίου η κατάθεση ξεκίνησε χθες το μεσημέρι, υποστήριξε ότι ποτέ δεν συνέδεσε τη 17Ν με τις οργανώσεις, που αντιστάθηκαν στη δικτατορία. Σύμφωνα με τον κ. Σκαρπαλέζο, ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος είναι αθώος, αφού τα στοιχεία σε βάρος του δεν τον έχουν πείσει, όπως είπε, για την εμπλοκή του συμφοιτητή του στη 17Ν.

    "Δεν μπορώ να διανοηθώ, είπε ο μάρτυρας, ότι ο αρχηγός της 17Ν θα ήθελε να βάψει κόκκινο το σπίτι του στη μέση ενός χωριού που όλα τα σπίτια ήταν βαμμένα άσπρα. Πως θα το έκανε αυτό; Δεν μπορώ να φανταστώ πώς ένας άνθρωπος με τόσες απαιτήσεις στην αντίσταση, αν ήταν ο αρχηγός της 17Ν θα είχε ένα δίπλωμα οδήγησης με άλλο όνομα. Δεν θα μπορούσε να κάνει ένα τόσο μεγάλο λάθος και δεν μπορώ να πιστέψω ότι τα περίφημα κλειδιά από τις δύο γιάφκες ήταν μέσα σε ένα καλαθάκι στο σπίτι του. Δεν μπορεί να συμβαίνουν αυτά".

    [08] Να πιέσει τους Παλαιστινίους ζητά από το Λονδίνο ο Σαρόν

    16/7/2003 11:16:00 πμ

    Ολοκλήρωσε την τριήμερη επίσημη επίσκεψή του στη Βρετανία αναχωρώντας σήμερα από το Λονδίνο για το Όσλο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν χωρίς να καταφέρει να πείσει τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ να απομονώσει τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου, ο οποίος επιβαίνει στο αεροπλάνο του Ισραηλινού Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Ιντιπέντεντ, η οποία επικαλείται ισραηλινές διπλωματικές πηγές, ο Σαρόν ζήτησε από τον Τόνι Μπλερ, στη διάρκεια ιδιωτικού δείπνου χθες, να απομονώσει τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφάτ. Βρετανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι ο Σαρόν έθιξε το θέμα "των σχέσεων" με τον Αραφάτ και κατά τη συνάντησή του με το Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Τζακ Στρο. Ωστόσο, ο Στρο κατέστησε σαφές στον Ισραηλινό Πρωθυπουργό, ότι το Λονδίνο σκοπεύει να τηρήσει τη στάση, που έχει υιοθετήσει στο θέμα αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Σαρόν αναμένεται σήμερα στη Νορβηγία για 24ωρη επίσκεψη.

    Στόχος η σύσφιξη σχέσεων με Βρετανία

    Η επίσκεψη του Σαρόν στη Βρετανία είχε ως απώτερο στόχο να συσφίξει τις σχέσεις με το Λονδίνο και να προτρέψει την ΕΕ να μην διαπραγματεύεται πλέον με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, μία αξίωση, που απερρίφθη από το Λονδίνο.

    Ο Σαρόν, σύμφωνα με την "Ιντιπέντεντ", επέμεινε επίσης στο ζήτημα της ασφάλειας. Ζήτησε από τη Βρετανία να πιέσει τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μαχμούντ Αμπάς, προκειμένου να "δράσει εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων, να τις εξαρθρώσει και να μαζέψει τα όπλα τους". "Έχουμε δηλώσει με αρκετή σαφήνεια, πως εάν οι Παλαιστίνιοι δεν λάβουν μέτρα κατά των φανατικών μαχητών τους, δεν πρόκειται να επιτύχουν τίποτε", τόνισε η ίδια πηγή, σύμφωνα με την εφημερίδα.

    Στο μεταξύ, Ισραηλινοί στρατιώτες έκαναν έφοδο στη Ραμάλα και κατέλαβαν το σπίτι όπου βρήκαν σώο και αβλαβή τον 61χρονο οδηγό, Ελιαχού Γκορέλ, από το Ραμάτ Γκαν. Ο Γκορέλ είχε εξαφανιστεί την περασμένη Παρασκευή ενώ βρισκόταν στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Οι έρευνες για τον εντοπισμό του είχαν επικεντρωθεί στην περιοχή της Ραμάλα.

    Από αυτόν τον τομέα ο οδηγός είχε επικοινωνήσει το Σάββατο, μέσω του κινητού τηλεφώνου του, με την οικογένεια του, για να τους πει ότι είναι καλά στην υγεία του. Στη συνέχεια, ένας άγνωστος "με αραβική προφορά" που συστήθηκε ως απαγωγέας, διαβεβαίωσε ότι δεν θα έκανε κακό στον Γκορέλ.

    [09] Σαρώνει το Τέξας η φονική ''Κλοντέτ''

    16/7/2003 10:24:00 πμ

    Σε τροπική καταιγίδα εξελίχθηκε ο τυφώνας "Κλοντέτ" αφού σάρωσε την πολιτεία του Τέξας με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άτομα και να προκληθούν μεγάλες καταστροφές ,ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο Aντιμετώπισης των Τυφώνων στο Μαϊάμι. Μία γυναίκα σκοτώθηκε στη Βικτόρια του Τέξας και ένα αγόρι στο Τζόρντεϊντον όταν καταπλακώθηκαν από δένδρα που ξεριζώθηκαν λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν με ταχύτητα έως και 104 μιλίων την ώρα.

    Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η ένταση των ανέμων έπεσε στα 50 μίλια την ώρα και ο τυφώνας εξελίχθηκε σε τροπική καταιγίδα, ανακοίνωσε το Κέντρο στο Μαϊάμι. "Δεκαπέντε κομητείες του Τέξας έχουν υποστεί καταστροφές από τον τυφώνα και στόχος μας είναι να εγγυηθούμε την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών", τόνισε ο Τζακ Κόλεϊ, εκπρόσωπος της υπηρεσίας εκτάκτων αναγκών της πολιτείας.

    Από τις καταστροφές που προκλήθηκαν στο δίκτυο ηλεκτροδότησης τουλάχιστον 74.000 νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ρεύμα. Ελικόπτερο της αμερικανικής ακτοφυλακής διέσωσε δύο άνδρες, που το πλοιάριό τους είχε βυθιστεί ανοικτά των ακτών του Γκέιλβεστον.

    [10] Κύμα καύσωνα σαρώνει την Ευρώπη

    16/7/2003 9:25:00 πμ

    Κύμα καύσωνα πλήττει την Ευρώπη, από την Πορτογαλία ως τη Φιλανδία, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις οι θερμοκρασίες έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ για την τελευταία δεκαετία, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στους αγρότες και στη βιομηχανία. Πιο συγκεκριμένα, στην Ελβετία, ο υδράργυρος έφτασε την Τρίτη τους 37 βαθμούς Κελσίου, η υψηλότερη θερμοκρασία των τελευταίων 200 ετών για τη χώρα. Λόγω της πρωτοφανούς αύξησης της θερμοκρασίας έχουν λιώσει τμήματα των παγετώνων και στις αλπικές λίμνες το νερό έχει θερμοκρασία κατάλληλη για κολύμπι. Ωστόσο, η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από το κύμα καύσωνος είναι η Ιταλία καθώς η ξηρασία σαρώνει τον βορρά και η στάθμη των υδάτων των ποταμών είναι σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα.

    Πλαζ στις ακτές του Σηκουάνα

    Οι ιταλικές αρχές έχουν κάνει διαφημιστική εκστρατεία μέσω της τηλεόρασης καλώντας τον πληθυσμό να μην καταναλώνει πολύ νερό. Κάποιοι κληρικοί ανακοίνωσαν μάλιστα ότι θα κρατήσουν ανοικτές τις εκκλησίες για τρεις ημέρες προκειμένου να συγκεντρωθούν οι πιστοί για να προσευχηθούν στο Θεό να βρέξει. ''Αν ο Θεός δεν μας βοηθήσει, τα πράγματα θα επιδεινωθούν'', δήλωσε στην "Κοριέρε ντελα Σέρα" ο κληρικός Ντον Αντζελο.

    Ακόμη και στη Νορβηγία οι θερμοκρασίες έχουν φτάσει σε υπερβολικά για την εποχή επίπεδα. Στο Όσλο, ο υδράργυρος έδειχνε την Τρίτη 27 βαθμούς Κελσίου, όταν η συνήθης για την εποχή θερμοκρασία είναι 19 βαθμοί.

    Την ίδια ώρα, υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες πλήττουν και τη νότια Γαλλία που έχει να βρέξει πάνω από δύο μήνες, γεγονός που προκαλεί σοβαρά προβλήματα στους κτηνοτρόφους οι οποίοι υποχρεώνονται να μεταφέρουν τα κοπάδια τους στα βουνά.

    Στο Παρίσι, οι αρχές επισπεύδουν τη δημιουργία της "Παρί-Πλαζ", που στοχεύει στο να μετατρέψει σε τόπο περιπάτου, παιχνιδιών και ηλιοθεραπείας, τρία χιλιόμετρα ασφάλτου στις ακτές του Σηκουάνα. Η δημιουργία της πλαζ ξεκίνησε επισήμως το βράδυ της Τρίτης στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας, με μία φάλαγγα από φορτηγά που μετέφεραν τόνους άμμου στον χώρο ανάμεσα στην Τιλιερί και στην Πον Ανρί ΙV.

    Υψηλές θερμοκρασίες επικρατούν και στη Γερμανία και η εφημερίδα Φρακφούρτερ Αλγκεμάινε προειδοποιεί ότι η περιοχή γύρω από το Βερολίνο κινδυνεύει να μετατραπεί σε έρημο τις επόμενες δεκαετίες αν συνεχιστεί το φαινόμενο της παγκόσμιας υπερθέρμανσης. ''Περιοχές του Βραδεμβούργου θυμίζουν ήδη στέπα'', γράφει η γερμανική εφημερίδα.

    [11] Τρεις νεκροί από καταιγίδες στη νοτιοδυτική Γαλλία

    16/7/2003 9:08:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι τρεις αγνοούνται στην περιοχή της Λαντ από τη σφοδρή καταιγίδα που ξέσπασε το βράδυ της Τρίτη στη νοτιοδυτική Γαλλία, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας πολιτικής ασφαλείας από το Παρίσι. "Δεν έχουμε ακόμη διευκρινίσει τις περιστάσεις, όμως οι τρεις άνθρωποι πιθανότατα καταπλακώθηκαν από δέντρα", είπε ο εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας ότι ο απολογισμός αυτός είναι ακόμη προσωρινός. Και οι τρεις θάνατοι καταγράφηκαν στην παραθαλάσσια κοινότητα Μπισκαρός του νομού Λαντ, όπου η καταιγίδα σάρωσε κατοικίες και κατασκηνώσεις.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, στην περιοχή έχουν σπεύσει όλοι οι διαθέσιμοι διασώστες, όμως το έργο τους δυσχεραίνεται επειδή έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση.

    Από τις αστυνομικές αρχές έγινε γνωστό ότι τα κάμπινγκ έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές, πολλοί οδικοί άξονες κόπηκαν και εκατοντάδες άνθρωποι έμειναν άστεγοι. Εξάλλου, άλλοι εξήντα άνθρωποι στη Λαντ και στη Σαρέντ Μαριτίμ έχουν τραυματιστεί.

    Τα δρομολόγια των τρένων ματαιώθηκαν ενώ σχεδόν σε όλη την περιοχή έχουν διακοπεί οι τηλεπικοινωνίες.

    Η μετεωρολογική υπηρεσία ανέφερε ότι οι άνεμοι που έπληξαν τη Λαντ έπνεαν με ταχύτητα 158 χλμ την ώρα.

    [12] Επιβάτης αεροσκάφους της ''Τάι'' μαχαιρώθηκε εν πτήσει

    16/7/2003 8:51:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    Επιβάτης αεροσκάφους της εταιρίας "Τάι Αιργουέις", το οποίο εκτελούσε πτήση από την Μπανγκόκ στο Σίδνεϊ, μαχαιρώθηκε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, ανακοίνωσε η αστυνομία της Αυστραλίας. Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι ο 50χρονος επιβάτης που φέρει σοβαρά τραύματα στο κεφάλι και στο λαιμό, μαχαιρώθηκε μάλλον από συνεπιβάτη του σε διένεξη για τις θέσεις του αεροσκάφους. Ο τραυματίας, που είναι Αυστραλός ταϊλανδέζικης καταγωγής, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μόλις το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο Σίδνεϊ, αλλά βρίσκεται εκτός κινδύνου. Το πλήρωμα του αεροσκάφους έχει συλλάβει έναν 22χρονο Αυστραλό επιβάτη και τον ανακρίνει για την επίθεση.

    [13] Κολομβία: Σταδιακή αποστράτευση των παραστρατιωτικών

    16/7/2003 8:48:00 πμ

    Οι ακροδεξιοί παραστρατιωτικοί της Ηνωμένης Αυτοάμυνας της Κολομβίας (AUC), ανακοίνωσαν την Τρίτη την πλήρη αποστράτευση των δυνάμεών τους, που θα ξεκινήσει τα τέλη του 2003 και θα ολοκληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2005. Σε κοινό ανακοινωθέν της κυβέρνησης της Κολομβίας και της οργάνωσης, μετά το πέρας των ειρηνευτικών συνομιλιών που ξεκίνησαν στις αρχές του χρόνου, οι παραστρατιωτικοί δεσμεύονται επίσης να σταματήσουν τις εχθροπραξίες ''εις ένδειξη καλής θελήσεως''. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του Αλβάρο Ουρίμπε υποσχέθηκε να διευκολύνει την επιστροφή περίπου 10.000 μαχητών της οργάνωσης, που μάχονται εναντίον των κύριων αριστερών ανταρτικών οργανώσεων FARC και ELN, στον κοινωνικό βίο. Η υπογραφή της συμφωνίας αυτής αποτελεί το πρώτο βήμα για τη συμφωνία ειρήνευσης, παραδέχθηκαν και οι δύο πλευρές. Το έγγραφο υπεγράφη από τον κυβερνητικό επίπτροπο για την ειρήνευση Λουίς Κάρλος Ρεστρέπο και τους παραστρατιωτικούς ηγέτες Κάρλος Καστάνιο και Σαλβατόρε Μανκούσο.

    [14] Επικοινωνία Πάουελ - Ζαοζίνγκ για Β. Κορέα

    16/7/2003 8:21:00 πμ

    Οι υπουργοί Εξωτερικών της Κίνας, Λι Ζαοζίνγκ, και των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με θέμα την κρίση γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα της Βορείου Κορέας, όπως μετέδωσε την Τετάρτη το πρακτορείο Νέα Κίνα. Οι Λι και Πάουελ "αντάλλαξαν απόψεις όσον αφορά το πυρηνικό ζήτημα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βορείου Κορέας κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας τους σήμερα το πρωί", αναφέρεται στο σχετικό τηλεγράφημα. "Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να διατηρήσουν την επαφή τους και να καταβάλουν προσπάθειες για την προώθηση μίας σχέσης συνεργασίας ανάμεσα στην Κίνα και στις ΗΠΑ", τονίζει το πρακτορείο. Η συνομιλία αυτή ακολούθησε την διπλωματική πρωτοβουλία της Κίνας να αποστείλει την Τρίτη, μέσω του απεσταλμένου της υφυπουργού Εξωτερικών Χου Ζιντάο, μήνυμα προς τον ηγέτη της Β. Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ιλ.

    [15] Αργεντινή: Αίτημα για σύλληψη του πρώην προέδρου

    16/7/2003 9:44:00 πμ

    Φερνάνδο Ντε λα Ρούα

    Τη σύλληψη του πρώην προέδρου της Αργεντινής Φερνάνδο Ντε λα Ρούα, διότι δεν παρέστη στο Δικαστήριο, κατά την εκδίκαση της υπόθεσης μίας δολοφονίας κατά τη διάρκεια των κοινωνικών αναταραχών τον Δεκέμβριο του 2001 στην Αργεντινή, ζήτησαν την Τρίτη οι συνήγοροι της οικογένειας του θύματος. Το αίτημα κατατέθηκε από τους δικηγόρους της Μάρτα Αδελαΐδα Αλμιρόν, μητέρας του νεαρού Κάρλος Ραούλ Αλμιρόν, ο οποίος έχασε τη ζωή του κατά τις βίαιες συγκρούσεις της 20ης Δεκεμβρίου 2001, ανάμεσα σε διαδηλωτές και την αστυνομία κοντά στο προεδρικό μέγαρο, στην Πλατεία του Μαΐου, στο κέντρο του Μπουένος Αιρες, ανακοίνωσαν δικαστικές πηγές.

    Πέντε διαδηλωτές νεκροί

    Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς Λούις Κομπαρατόρε και Πατρίσιο Εβερς συντάχθηκαν με το αίτημα της Αλμιρόν, κρίνοντας πως η στάση του πρώην προέδρου, ο οποίος ήδη είχε αρνηθεί να ανταποκριθεί σε δύο προηγούμενες κλητεύσεις, συνιστά μία ''απροθυμία που εμποδίζει να διαφωτιστούν τα γεγονότα''.

    Ο 65χρονος Ντε λα Ρούα είχε κλητευθεί να καταθέσει ενώπιον της δικαστού Μαρία Σεβερίνι ντε Κούβρια, η οποία ερευνά τις συνθήκες θανάτου 5 διαδηλωτών, από τους συνολικά 30 που έχασαν τη ζωή τους στις τέσσερις γωνιές της χώρας στη διάρκεια των επεισοδίων που σημειώθηκαν κατά τις μαζικές λεηλασίες καταστημάτων λόγω της καλπάζουσας οικονομικής κρίσης, η οποία είχε οδηγήσει σε παραίτηση και τον τότε πρόεδρο Ντε λα Ρούα.

    Κατόπιν αιτήματος των συνηγόρων του πρώην προέδρου, η δικαστής αποφάσισε εν τέλει να αναβάλει την μελέτη της υπόθεσης.

    [16] Σεισμός 7,2 ρίχτερ σε νησίδα του Ινδικού Ωκεανού

    16/7/2003 8:52:00 πμ

    Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης στις 23.27 (ώρα Ελλάδος), στη νησίδα Κάρλσμπεργκ, στον Ινδικό Ωκεανό, ανακοίνωσε σήμερα το Παρατηρητήριο Γεωλογικών Επιστημών του Στρασβούργου. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στην περιοχή που ορίζεται από γεωγραφικό πλάτος 1.73 μοιρών και γεωγραφικό μήκος 69 μοιρών, στα νοτιοδυτικά των Μαλβίδων, προσδιορίζει το Παρατηρητήριο.

    [17] ΗΠΑ: Δεν επιθυμούν συνομιλίες με το Ιράν για τα πυρηνικά

    16/7/2003 8:06:00 πμ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ενδιαφέρονται για άμεσες συνομιλίες με το Ιράν όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, για το οποίο η Ουάσινγκτον εκφράζει υπόνοιες ότι χρησιμοποιείται για την κατασκευής ατομικών όπλων. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε ερώτηση σχετικά με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η Τεχεράνη προσέγγισε τις ΗΠΑ για να ξεκινήσουν τέτοιες συνομιλίες, ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον προτιμά να συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλει η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας. ''Αυτή τη στιγμή δεν επιζητούμε συνομιλίες με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα'', είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ.

    [18] Νέα επίθεση κατά των Αμερικανών στο Ιράκ

    16/7/2003 11:40:00 πμ

    Ένας αμερικανός στρατιώτης έχασε τη ζωή του στη διάρκεια νέας επίθεσης ιρακινών ενόπλων δυτικά της Βαγδάτης, δήλωσαν αμερικανικές στρατιωτικές πηγές. Η επίθεση εκδηλώθηκε το πρωί εναντίον αμερικανικής στρατιωτικής φάλαγγας και είναι η τρίτη τις τελευταίες 12 ώρες. "Κινούμασταν με μία στρατιωτική φάλαγγα, όταν ακούσαμε μια ισχυρή έκρηξη. Ένα όχημα ανατινάχτηκε", δήλωσε στο Ρόιτερ Αμερικανός στρατιώτης. Νωρίτερα ένοπλοι Ιρακινοί επιτέθηκαν σε στρατιωτικό όχημα του αμερικανικού στρατού, που κινούνταν σε οδική αρτηρία προς τη Φαλούτζα. Η επίθεση εκδηλώθηκε κοντά στο χωριό Χαντάρι ,ανάμεσα στη Φαλούτζα και τη Βαγδάτη, χωρίς να διευκρινίζεται αν υπήρξαν τραυματισμοί. Αμέσως μετά την επίθεση οι αμερικανικές δυνάμεις απέκλεισαν την περιοχή και εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των δραστών.

    Αμερικανικές πηγές δήλωσαν πάντως ότι στη διάρκεια της νύχτας σκοτώθηκαν πέντε ιρακινοί ένοπλοι σε επιχείρηση της 3ης μεραρχίας Πεζικού. "Οι στρατιώτες της 3ης μεραρχίας δέχτηκαν επίθεση κοντά στην Φαλούτζα και απάντησαν στα πυρά", δήλωσε Αμερικανός στρατιωτικός, προσθέτοντας, ότι όλοι οι ιρακινοί ένοπλοι σκοτώθηκαν.

    Από την έναρξη του πολεμου του αμερικανικοβρετανικού συνασπισμού εναντίον του Ιράκ έχουν σκοτωθεί 147 Αμερικανοί στρατιώτες, όσοι ακριβώς και κατά τον πρώτο πόλεμο στον Κόλπο το 1991.

    [19] ''Η ανασφάλεια ενθαρρύνει βιαστές και απαγωγείς''

    16/7/2003 8:34:00 πμ

    Η έλλειψη ασφάλειας στη Βαγδάτη και στις άλλες ιρακινές πόλεις ευνοούν τους βιασμούς και τις απαγωγές, εμποτίζοντας με φόβο πολλές γυναίκες και τις οικογένειές τους, υπογράμμισε την Τρίτη η αμερικανική ανθρωπιστική οργάνωση Human Rights Watch σε μία έκθεσή της 17 σελίδων. "Οι γυναίκες και οι έφηβοι πλέον φοβούνται στη Βαγδάτη, και πολλοί αρνούνται να εργασθούν, να πάνε στο σχολείο, ή να αναζητήσουν εργασία", τονίζεται στην έκθεση, στην οποία υπογραμμίζεται πως για να μπορέσουν οι γυναίκες να συμμετέχουν στη δημιουργία μίας νέας κοινωνίας "η ασφάλειά τους θα πρέπει να γίνει μία άμεση προτεραιότητα".

    Κανένα ενδιαφέρον από την αστυνομία

    Η οργάνωση, που καταγράφει τουλάχιστον 25 αξιόπιστες περιπτώσεις βιασμού και απαγωγής γυναικών, τονίζει πως η ιρακινή αστυνομία δεν δίνει την παραμικρή σημασία σε τέτοιες κατηγορίες και πως η αμερικανική στρατιωτική αστυνομία έως τώρα δεν έχει πράξει το παραμικρό ώστε να αλλάξουν τα πράγματα.

    Η οργάνωση καλεί επίσης τις κατοχικές αρχές να διαθέσουν ειδικευμένους αστυνομικούς για να ασχοληθούν με τις υποθέσεις βιασμών και εγκλημάτων κατά των γυναικών, μέχρις ότου η ιρακινή αστυνομία θα είναι σε θέση να αναλάβει τις ευθύνες της.

    [20] Μέτωπο κατά της κερδοσκοπίας

    16/7/2003 11:04:00 πμ

    Προτεραιότητα αποτελεί για την κυβέρνηση η αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας και αποφάσισε δέσμη μέτρων για την πάταξη φαινομένων αισχροκέρδειας στην αγορά. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται η δημιουργία του Συνήγορου του Καταναλωτή, η καθιέρωση ενδεικτικών τιμών στα προϊόντα, η διενέργεια αυστηρότερων ελέγχων στις τιμές όλων των προϊόντων ευρείας κατανάλωσης και ο έλεγχος της διακίνησης των αγροτικών προϊόντων από τον παραγωγό στον καταναλωτή. Παράλληλα, παγώνουν τα τιμολόγια σε ΔΕΚΟ, δημοτικά τέλη και κόμιστρατων ταξί. Ήδη από σήμερα κλιμάκια του ΣΔΟΕ ξεκινούν σαρωτικούς έλεγχους στην αγορά. Στο μεταξύ συνάντηση με τους διευθυντές εμπορίου των νομαρχιών όλης της χώρας θα έχουν στις 12 το μεσημέρι ο Ακης Τσοχατζόπουλος και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Κίμων Κουλούρης.

    Συντονισμένοι έλεγχοι και κυρώσεις

    Στόχος της συνάντησης είναι να δοθούν κατευθύνσεις για την εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά, προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα κερδοσκοπίας.

    Ο υπουργός Αναπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, ανακοίνωσε ότι το σχετικό νομοσχέδιο, που στοχεύει στην προστασία του καταναλωτή θα κατατεθεί στη Βουλή εντός των προσεχώς ημερών.

    Μετά το τέλος της κυβερνητικής σύσκεψης ο Ακης Τσοχατζόπουλος ανακοίνωσε ότι πολιτική προτεραιότητα είναι το μέτωπο κατά της κερδοσκοπίας, ενώ προανήγγειλε σειρά κυβερνητικών μέτρων για τον έλεγχο και τη διαμόρφωση των τιμών από τον παραγωγό μέχρι τον καταναλωτή.

    Ο Υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι τα παρατηρητήρια τιμών θα επεκταθούν και σε άλλους τομείς προϊόντων ενώ ανέφερε πως το κρίσιμο σημείο για το υπουργείο Ανάπτυξης είναι η διενέργεια συντονισμένων ελέγχων στην αγορά ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές. Στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων θα επιστρατευτούν όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, το ΣΔΟΕ και η τουριστική αστυνομία.

    Επίσης, ο Υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι "ήδη βρίσκεται στη Βουλή και θα ψηφιστεί τις επόμενες εβδομάδες το νομοσχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει μια σειρά μεγάλων αλλαγών για τη συγκρότηση όλων των αγορών προϊόντων". Με αυτόν τον τρόπο, υπογράμμισε ο κ. Τσοχατζόπουλος, δημιουργείται ένα νέο θεσμικό πλαίσιο όπου θα ελέγχεται η διαμόρφωση των τιμών, από το χώρο της παραγωγής δίνοντας τη δυνατότητα με συστηματικούς ελέγχους να αποκλειστεί η κερδοσκοπία και η υπερβολική αύξηση των τιμών στο ενδιάμεσο στάδιο από τον παραγωγό μέχρι τον καταναλωτή.

    Σύμφωνα με τον Υπουργό, προωθείται η διαφάνεια υπέρ του καταναλωτή, στηρίζοντας τις καταναλωτικές οργανώσεις.

    Κρίσιμο θέμα για την διατήρηση των τιμών σε χαμηλά επίπεδα παραμένει η διενέργεια των ελέγχων, ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο που διανύουμε. Στο σημείο αυτό ο κ. Τσοχατζόπουλος υπογράμμισε, ότι κλιμάκια ελέγχου της τουριστικής αστυνομίας, της υπηρεσίας του τουρισμού και άλλων υπηρεσιών ελέγχου του υπουργείου θα διενεργούν συντονισμένους ελέγχους σε όλες τις περιοχές. Στο στόχαστρο των υπηρεσιών θα βρεθούν μεταξύ άλλων οι τιμές πώλησης τόσο του εμφιαλωμένου νερού αλλά και του καφέ, στις οποίες παρατηρούνται υπέρογκες αυξήσεις.

    Καμπάνιες ενημέρωσης και συνεχείς επαφές με τους εκπροσώπους της αγοράς

    ''Ηχηρές καμπάνες'' ετοιμάζει για την πάταξη της αισχροκέρδειας στην αγορά ο υφυπουργός Ανάπτυξης Κίμωνας Κουλούρης. Οπως δήλωσε ο υφυπουργός, μετά τη συνάντηση στο Μ. Μαξίμου, η ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού, οι συνεχείς επαφές με τους εκπροσώπους της αγοράς για προϊόντα και υπηρεσίες και οι εντατικοί έλεγχοι είναι οι τρεις άξονες στους οποίους θα δώσει έμφαση το υπουργείο για την συγκράτηση του πληθωρισμού και την προστασία του καταναλωτή.

    Στο τέλος Ιουλίου ο υφυπουργός ανέφερε ότι θα έχει ετοιμάσει το χρονοδιάγραμμα δράσης κατά των ανατιμήσεων μέχρι τις εκλογές, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει τις επαφές του με τους εκπροσώπους της αγοράς. Γνωστοποίησε ακόμα ότι έχει εξασφαλίσει ήδη τη δέσμευση εστιατόρων και ζαχαροπλαστών ότι δεν θα προχωρήσουν σε ανατιμήσεις μέχρι τέλους του χρόνου.

    Την Τετάρτη ο Υφυπουργός έχει συνάντηση με τους καταναλωτές. Ιδιαίτερη είναι η ευαισθησία του υφυπουργού για τις τιμές φρούτων και λαχανικών. Οπως ανέφερε οι τιμές κινούνται πτωτικά αλλά επιδίωξη είναι η περαιτέρω μείωση και όχι η σταθεροποίηση των τιμών στα σημερινά επίπεδα. Επανέλαβε ότι μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα θα κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τον εκσυγχρονισμό των λαϊκών αγορών και του πλανόδιου εμπορίου.

    Ο κ. Κουλούρης πρόσθεσε ότι καθημερινά με δική του εντολή, κλιμάκια ελέγχου επισκέπτονται διαφορετικές αγορές ενώ και ο ίδιος καθημερινά θα επισκέπτεται αγορές.

    Καλύτεροι καταναλωτές είναι οι ενημερωμένοι καταναλωτές

    Στο πλαίσιο της καλύτερης ενημέρωσης του καταναλωτή θα τοποθετηθούν γιγαντοοθόνες σε κεντρικά σημεία των πόλεων ενώ γίνονται συνεννοήσεις με τα τηλεοπτικά κανάλια για να τοποθετηθεί ''κορδέλα'' στο κάτω μέρος της τηλεόρασης με τις τιμές των οπωροκηπευτικών καθημερινά.

    Το αμέσως προσεχές διάστημα ο υπουργός ανέφερε ότι στο στόχαστρο της συγκράτησης θα τεθούν και οι υπηρεσίες όπως πάρκινγκ, ιατρικές υπηρεσίες, ξενοδοχειακές υπηρεσίες και ασφαλιστικές αλλά και τα δημοτικά τέλη και τέλη κυκλοφορίας.

    Σε ότι αφορά στη ΔΕΗ ο υφυπουργός τόνισε ότι η αύξηση που δέχεται το υπουργείο είναι πολύ μικρότερη από αυτήν που προτείνει η διοίκηση της επιχείρησης.

    Ανέφερε ακόμα ότι θα προτείνει εκ νέου να γίνει πρόταση από τη χώρα μας στην Κοινότητα για έκδοση χαρτονομίσματος μικρότερης αξίας των 5 ευρώ.

    Σχόλιο Ν.Δ.

    "Το ζήτημα της ακρίβειας δεν αντιμετωπίζεται με συσκέψεις και ευχολόγια. Την ακρίβεια την τροφοδοτεί η στρεβλή οικονομική πολιτική, ο αδηφάγος δημόσιος τομέας και οι σπατάλες της Κυβέρνησης Σημίτη", αναφέρει σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θ. Ρουσόπουλος, με αφορμή την κυβερνητική σύσκεψη για την ακρίβεια.

    Ο κ. Ρουσόπουλος τονίζει μεταξύ άλλων ότι για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα, χρειάζεται διαφορετική πολιτική. Και προσθέτει: "Μια πολιτική που αποδεδειγμένα πλέον, δεν μπορεί να χαράξει και να υλοποιήσει η σημερινή Κυβέρνηση".

    [21] Αποσύρεται η Φρίμαν

    16/7/2003 9:13:00 πμ

    Ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τζον Χάουαρντ, από το Τόκιο όπου βρίσκεται πραγματοποιώντας επίσημη επίσκεψη στην Ιαπωνία, ευχαρίστησε την Τετάρτη την Κάθι Φρίμαν για την πολύτιμη προσφορά της στον αυστραλιανό αθλητισμό και της ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο μέλλον. Ωστόσο, η ιθαγενής Κάθι Φρίμαν, χρυσή ολυμπιονίκης στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ, "ξάφνιασε" το αυστραλιανό έθνος ανακοινώνοντας ότι στα 30 της εγκαταλείπει τον αθλητισμό γιατί δεν έχει πλέον "δίψα για διακρίσεις". Η ίδια η αθλήτρια δήλωσε ότι στο μέλλον θα ασχοληθεί περισσότερο με τα προβλήματα των ιθαγενών (Αμπορίτζιναλς) της Αυστραλίας.

    "Μας πρόσφερε υπέροχες συγκινήσεις και την ευχαριστούμε", είπε ο Αυστραλός πρωθυπουργός ενώ ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Σάϊμον Κριν, δήλωσε ότι η Κάθι Φρίμαν μπορεί να έχει μέλλον στην πολιτική αλλά απέφυγε να δηλώσει αν την πλησιάσει για να γίνει βουλευτής του Εργατικού κόμματος.

    Ο Έλληνας "μέντορας" της Κάθι Φρίμαν, Κρις Γιαννόπουλος, δήλωσε ότι η κορυφαία αθλήτρια πήρε την οριστική απόφαση να αποσυρθεί μόλις το τελευταίο 48ωρο αδιαφορώντας αν θα χάσει σημαντικά ποσά.

    [22] Έχασε τη μάχη για τη ζωή ο Χ. Νένογλου

    16/7/2003 8:04:00 πμ

    Παναγιώτης Σπύρου

    Υπέκυψε τη νύχτα στη Θεσσαλονίκη ο 54χρονος Χαράλαμπος Νένογλου, ο οποίος είχε υποβληθεί την Τρίτη σε εμφύτευση μηχανικής καρδιάς στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Ο 54χρονος παρουσίασε αιμορραγία μετά την επέμβαση που είχε ως αποτέλεσμα ν' αφήσει την τελευταία του πνοή τρία λεπτά πριν τα μεσάνυχτα. Ο 54χρονος είχε υποβληθεί σε πεντάωρη επέμβαση εμφύτευσης μηχανικής καρδιάς, καθώς βρισκόταν στο τελευταίο στάδιο καρδιακής ανεπάρκειας. Μετά το πέρας της επέμβασης, ο επικεφαλής της ιατρικής ομάδας που την πραγματοποίησε, Παναγιώτης Σπύρου, σε δηλώσεις του είχε επισημάνει ότι κατά τη διάρκεια της εγχείρησης υπήρξε κίνδυνος ο ασθενής να καταλήξει από αιμορραγία.

    [23] Η Ιντερπόλ στο ''κατόπι'' διαδικτυακού έρωτα

    16/7/2003 9:49:00 πμ

    Επικοινώνησε με τους γονείς της κατά τη διάρκεια της νύχτας δίχως, όμως, να τους αποκαλύψει, που βρίσκεται, η 12χρονη Βρετανίδα Σεβόν Πένινγκτον, που έχει εξαφανιστεί από το περασμένο Σάββατο μαζί με έναν Αμερικανό πρώην πεζοναύτη. Σύμφωνα με την αστυνομία, η 12χρονη Σεβόν από το Ουίγκαν της κεντρικής Αγγλίας, γνώρισε τον 31χρονο πρώην πεζοναύτη Τόμπι Στανταμπέικερ, από το Μίσιγκαν μέσω του Ίντερνετ και επικοινωνούσαν μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων και επιστολών. Ο πεζοναύτης παραιτήθηκε από το στρατό στα τέλη Ιουνίου και την περασμένη Κυριακή έφτασε στο Μάντσεστερ για να συναντήσει την κοπέλα. Μαζί αναχώρησαν από το Χίθροου για τον Παρίσι και από τότε χάθηκαν τα ίχνη τους. Ο Λίο Στανταμπέικερ, αδελφός του πεζοναύτη, υποστήριξε, πως ο Τόμπι δεν ήξερε την πραγματική ηλικία της κοπέλας και νόμιζε πως ήταν γύρω στα 19. Μιλώντας στο ΒBC διαβεβαίωσε μάλιστα ότι η 12χρονη μαθήτρια είναι "σώα και αβλαβής". Την υπόθεση έχει αναλάβει η Ιντερπόλ.

    ''Δεν γνώριζε την ηλικία της''

    ''Απ' ότι κατάλαβα η Σεβόν του έδωσε ένα γράμμα, που φέρει την υπογραφή της, για να το παραδώσει στις αρχές και να αποδείξει ότι δεν της έκανε τίποτα κακό'', είπε ο Λίο Στανταμπέικερ.

    Στο μεταξύ η γαλλική αστυνομία άρχισε από την Τρίτη έρευνες για τον εντοπισμό της 12χρονης. ''Οι έρευνες συνεχίζονται, όμως μέχρι τώρα τίποτε δεν μας επιτρέπει να πούμε, πως βρίσκονται σε γαλλικό έδαφος. Τα ονόματά τους δεν υπάρχουν στους καταλόγους επιβατών των πτήσεων από τη Βρετανία στη Γαλλία, στο διάστημα 12 με 14 Ιουλίου'', δήλωσε Γάλλος αστυνομικός και πρόσθεσε, πως την υπόθεση έχει αναλάβει η Ιντερπόλ. Ο 31χρονος παραιτήθηκε από το στρατό στα τέλη Ιουνίου και την περασμένη Κυριακή έφτασε στο Μάντσεστερ για να συναντήσει την κοπέλα.

    Οι γονείς της κοπέλας, Στέφεν και Τζοάνα, είχαν δώσει συνέντευξη Τύπου παρακαλώντας την κόρη τους να επιστρέψει. Η μητέρα της μάλιστα αποκάλυψε πως η μικρή της είχε ζητήσει το διαβατήριό της για να αγοράσει μια κάρτα απεριορίστων διαδρομών για το λεωφορείο. ''Της το έδωσα. Δεν είχα κανένα λόγο να μην την εμπιστεύομαι'', είπε η ίδια.

    Ο αδελφός του πεζοναύτη, Λίο Στανταμπέικερ, τόνισε πως ''μιλούσαν για γάμο, για να αποκτήσουν παιδιά. Γι' αυτό πήγε στην Ευρώπη, για να τη βρεί'', αποκάλυψε ο αδελφός του και πρόσθεσε: ''αν ήξερε την πραγματική της ηλικία, δεν θα επεδίωκε να τη συναντήσει''.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 16 July 2003 - 9:22:19 UTC