Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-07-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διαβουλεύσεις για τον νέο εκλογικό νόμο
  • [02] Ανοιγμα κωδικών των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ
  • [03] Αυξημένη η έξοδος για το Σαββατοκύριακο
  • [04] Παπαδόπουλος: Έτοιμος για διάλογο στα πλαίσια του ΟΗΕ
  • [05] Βελτιωμένες παρεμβάσεις για τους ανάδοχους δημοσίων έργων
  • [06] Κίνδυνος πυρκαγιάς το Σάββατο στην Κέρκυρα
  • [07] Τα Ολυμπιακά έργα του Ηρακλείου
  • [08] Στη Λευκάδα ο Κ. Καραμανλής
  • [09] Περί εθελούσιας εξόδου των πιλότων της Ο. Α.
  • [10] Συνάντηση Σημίτη - Διαμαντοπούλου
  • [11] Έγκλημα στην Κυψέλη με θύμα 30χρονο διακοσμητή
  • [12] Στη φυλακή μητέρα 4 παιδιών για οφειλές στο ΤΕΒΕ
  • [13] Συνεχίζει τις επαφές ο Χρυσοχοϊδης με κομματικά στελέχη
  • [14] Αισιοδοξία για ψήφιση του νέου Συντάγματος το 2004
  • [15] Νεκρός ο ειδικός για το Ιράκ στη Βρετανία
  • [16] Υποπτα σωματίδια ουρανίου στο Ιράν
  • [17] Ολλανδία: 18ετή κάθειρξη στον δολοφόνο του Φόρτουιν
  • [18] Αναβάλλονται οι δίκες των Βρετανών στο Γκουαντανάμο
  • [19] Νεκροί Aφγανοί στρατιώτες από επίθεση των Ταλιμπάν
  • [20] Ποινική δίωξη για τον πολύνεκρο σεισμό στην Α. Τουρκία
  • [21] Έγκριση Σεζέρ για μεταρρυθμίσεις στο θέμα των δικαιωμάτων
  • [22] Μόσχα: Ναι στην αποστολή στρατιωτών με απόφαση ΟΗΕ
  • [23] Ένας ακόμη Αμερικανός στρατιώτης νεκρός
  • [24] Σε ιδιώτες στρέφεται το Πεντάγωνο για τη φύλαξη
  • [25] Συνάντηση Χριστοδουλάκη - ΑΔΕΔΥ για το νέο μισθολόγιο
  • [26] Ανακοινώθηκε η συνεργασία του ΔΟΛ με τη γερμανική WAZ-ZB
  • [27] Χρηματοδότηση μικρομεσαίων για συστήματα Ποιότητας
  • [28] Χρυσό για την Τσουμελέκα στα 20.000μ βάδην
  • [29] Μόρις: ''Αυτή τη στιγμή προέχει η προετοιμασία''
  • [30] Την παραίτηση Κανελόπουλου ζήτησε ο ΠΑΟ
  • [31] Internet: Συναγωνίζονται Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι έφηβοι
  • [32] Χαρτοπαίκτης έχασε το φως του
  • [33] Προτιμούν το σερφ από το ...σεξ οι Αυστραλοί!
  • [34] Ογδόντα τρία χρόνια γάμου!
  • [35] Αυστραλία: Αποζημίωση για τη γέννηση ''ανεπιθύτου παιδιού''

    [01] Διαβουλεύσεις για τον νέο εκλογικό νόμο

    18/7/2003 7:06:00 μμ

    Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο εν μέσω θέρους μετά την πρόταση της κυβέρνησης για αλλαγή του εκλογικού νόμου. Δημόσιο διάλογο για τη μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος ζήτησε απ΄ολες τις πολιτικές δυνάμεις ο Πρωθυπουργός, ενώ διευκρινήσεις για το νέο εκλογικό σύστημα έδωσε το πρωί ο υπουργός Εσωτερικών. Εμμένει στην άρνησή της για διάλογο η Νέα Δημοκρατία, αλλά και το ΚΚΕ. Απλή αναλογική ζήτησε ο Συνασπισμός που θα πάει όμως στο διάλογο, όπως και το ΔΗΚΚΙ.

    Σκανδαλίδης: ''Στόχος ένας δικαιότερος εκλογικός νόμος''

    Διευκρινίσεις για το νέο εκλογικό σύστημα που πρότεινε ο Πρωθυπουργός έδωσε το μεσημέρι της Παρασκευής ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος σημείωσε ότι στην πρώτη κατανομή των εδρών, όλα τα κόμματα μοιράζονται το 80% των εδρών, με βάση την πανελλαδική τους δύναμη. Όσες έδρες περισσέψουν από την πρώτη κατανομή, προστίθενται στις έδρες που απομένουν, τις οποίες μοιράζονται τα δύο πρώτα κόμμα με αναλογία 3 προς 1.

    Επίσης, ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης έδωσε διευκρινίσεις για την διαφορετική εκλογή κόμματος και βουλευτή, αλλά και την αναδιάρθρωση των εκλογικών περιφερειών με κατάτμηση των μεγάλων και χωριστή ψήφο για κόμμα και βουλευτή.

    Ο κ. Σκανδαλίδης υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι ένας δικαιότερος και αναλογικότερος νόμος, νόμος συμβολή στην ποιότητα της δημοκρατίας, που θα διασφαλίζει σταθερή διακυβέρνηση και θα επιτρέπει τη συνεργασία με τα κόμματα για τα μεγάλα θέματα του πολιτικού συστήματος.

    "Δεν μπορούν να απαντούν με αφορισμούς, δεν υπάρχει κανένα παιχνίδι και καμία υστερόβουλη σκέψη πίσω από την πρόταση μας", δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών σχετικά με τη στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, προσθέτοντας ότι είναι γελοίο να θεωρεί υπό προθεσμία και υπηρεσιακή την κυβέρνηση.

    Σύμφωνα με τον κ. Σκανδαλίδη, ο διάλογος με τα κόμματα θα διαρκέσει έως τα τέλη Οκτωβρίου, ενώ στη συνέχεια η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

    Πρωτόπαπας: '' Εξαπατά τον ελληνικό λαό η ΝΔ''

    "Η ατυχής και λανθασμένη επιλογή της ΝΔ να ζητά πρόωρες εκλογές είναι αυτή που την αναγκάζει να ακολουθεί τη βαθιά και συντηρητική της τακτική, να μη μετέχει στο διάλογο, αλλά και να απαξιώνει και να ακυρώνει, ακόμη και το θεσμικό της ρόλο στην πολιτική ζωή της χώρας '', τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχολιάζοντας δηλώσεις του Κ. Καραμανλή για το θέμα του εκλογικού νόμου.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε επίσης πως ο κ. Καραμανλής ''υποκριτικά και επικίνδυνα προσπαθεί να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό, ταυτίζοντας την πρόταση για τον εκλογικό νόμο με τις εκλογές του 2004- όταν είναι γνωστό ότι ο νέος εκλογικός νόμος μπορεί να ισχύσει μετά την άνοιξη του 2005''.

    "Ο κ. Πρωτόπαπας κατηγόρησε σήμερα τη Νέα Δημοκρατία ότι "απαξιώνει", "αναιρεί" και "ακυρώνει" το θεσμικό της ρόλο, όπως είπε, επειδή αρνείται να μετάσχει στο διάλογο (διάλογο-παρωδία για μας) για τον εκλογικό νόμο. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες γνωρίζουν τις υπεύθυνες, σταθερές και συνεπείς θέσεις της Νέας Δημοκρατίας. Και γνωρίζουν ασφαλώς τις παλινωδίες της Κυβέρνησης, κάθε φορά που αισθάνεται το έδαφος να υποχωρεί κάτω από τα πόδια της, κάθε φορά που βλέπει την ήττα να έρχεται", ανταπάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Θοδωρής Ρουσόπουλος.

    Ευκαιριακή χαρακτήρισε την στάση της Ν.Δ., ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου απαντώντας σε ερώτηση για το πώς σχολιάζει τη στάση της στις κυβερνητικές προτάσεις αλλαγής του εκλογικού νόμου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό.

    Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε πως οι αλλαγές που προτείνονται στον εκλογικό νόμο θα ισχύσουν ούτως ή άλλως μετά το 2005, προκειμένου να μην υπάρξει εμπλοκή με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    "Την καλούμε σε διάλογο, όχι σε προσπάθεια επιβολής αλλαγών", σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος πρόσθεσε ότι στόχος είναι η αναβάθμιση της πολιτικής ζωής, η διαφάνεια, η αξιοπιστία, η μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών και ότι η Ν.Δ. δεν έχει καμία δικαιολογία για να μην προσέλθει στον διάλογο.

    Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου ακόμη και αν η αντιπολίτευση αρνηθεί τον διάλογο, τόνισαν μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο υφυπουργός Εσωτερικών Λάμπρος Παπαδήμας και ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χητήρης, ο οποίος πρόσθεσε πως η αλλαγή του εκλογικού νόμου είναι μια από τις θεσμικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που έχουν εξαγγελθεί πριν από καιρό.

    Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εμμένουν στην άρνησή τους

    Στο μεταξύ, την άρνηση του κόμματός του να συμμετάσχει στο διάλογο επανέλαβε και σήμερα από τη Λευκάδα όπου βρίσκεται ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ανακινεί τώρα το θέμα του εκλογικού νόμου από ανασφάλεια και καιροσκοπισμό.

    Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε φαιδρό να ισχυρίζεται, όπως είπε, η κυβέρνηση ότι για να αντιμετωπιστεί η διαφθορά αρκεί να αλλάξει ο εκλογικός νόμος, ενώ τόνισε ότι ''το εθνικό συμφέρον επιβάλλει να γίνουν εκλογές τώρα''.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι τα ''τεχνάσματα διαχείρισης της ήττας'' που απεργάζεται η κυβέρνηση δεν αφορούν τους πολίτες, καθώς, όπως σημείωσε, μείζονα κοινωνικά προβλήματα που χρειάζονται αντιμετώπιση είναι η διαφθορά, η ανεργία, η ακρίβεια, η υποβαθμισμένη παιδεία και η τριτοκοσμική κατάσταση στον τομέα της υγείας.

    Το ΚΚΕ δεν προτίθεται να πάει σε διάλογο για τον εκλογικό νόμο, καθώς κάτι τέτοιο θα αποδυναμώσει το αίτημα για την καθιέρωση της απλής αναλογικής, δήλωσε η γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

    Η κ. Παπαρήγα γνωστοποίησε ότι το ΚΚΕ θα δώσει γραπτώς τις θέσεις του στην κυβέρνηση και υποστήριξε ότι επιδίωξη του ΠΑΣΟΚ είναι να δώσει τη δυνατότητα συνεργασίας σε συγγενικές δυνάμεις που έχουν ανάγκη κάποια προσχήματα για να συνεργαστούν μαζί του, ή σε άλλες που θα εκβιαστούν να δεχθούν συνεργασία με τη δαμόκλειο σπάθη του αποκλεισμού τους από το Κοινοβούλιο.

    Εξάλλου, η κ. Παπαρήγα χαρακτήρισε ως εκβιαστική, εκφοβιστική και κινδυνολογική τη δήλωση του Πρωθυπουργού ότι η απλή αναλογική δεν δίνει σταθερές κυβερνήσεις.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Συνασπισμός που μετά από συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας απέρριψε τις προτάσεις αλλαγής του εκλογικού συστήματος γιατί αναπαράγουν τη λογική των αυτοδύναμων κυβερνήσεων μειοψηφίας και επίσης την ανισοτιμία της ψήφου.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος τόνισε ότι οι αλλαγές στον τρόπο εκλογής των βουλευτών θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τη διαπλοκή και την παρέμβαση των εκδοτικών συγκροτημάτων, ενώ χαρακτήρισε χονδροειδείς μεθοδεύσεις και αμφιβόλου συνταγματικής νομιμότητας τις ρυθμίσεις για τη διαμόρφωση των εκλογικών περιφερειών.

    Oι εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη για αλλαγές στο εκλογικό σύστημα αποτελούν συνέχεια του απαράδεκτου και αντιδημοκρατικού συστήματος της ενισχυμένης αναλογικής που στηρίζει το δικομματισμό, δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΔΗΚΚΙ στα κεντρικά γραφεία του κόμματος. Ο κ. Τσοβόλας επισήμανε ότι το ΔΗΚΚΙ θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα για διάλογο από θεσμική υποχρέωση, αλλά κυρίως για να προβάλει και να διεκδικήσει την εφαρμογή της απλής αναλογικής ως μόνιμου εκλογικού συστήματος.

    [02] Ανοιγμα κωδικών των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ

    18/7/2003 3:35:00 μμ

    Το άνοιγμα των χρηματιστηριακών κωδικών των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει με επιστολή του την Τρίτη προς όλους τους βουλευτές του κινήματος ο Πρωθυπουργός. Τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση για τη διαφάνεια και για έλεγχο όλων όσων διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα προσδιορίστηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού και τη συμμετοχή του προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη και του υπουργού Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη. Να σημειωθεί ότι ο έλεγχος των χρηματιστηριακών συναλλαγών των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος θα αφορά τελικά το χρονικό διάστημα 1997-2002 και όχι το διάστημα 1998-2000, όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά.

    Τέλος Αυγούστου ο νέος νόμος

    Με βάση τις αποφάσεις που ελήφθησαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου να καταθέσουν τις σχετικές δηλώσεις και όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης η επεξεργασία των στοιχείων θα διαρκέσει περίπου 2 μήνες, και περί τα μέσα Νοεμβρίου θα κατατεθούν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στη Βουλή.

    Σχετικά με την αλλαγή του νομικού πλαισίου για το πόθεν έσχες ο κ. Σκανδαλίδης ανέλαβε έως το τέλος Αυγούστου να παρουσιάσει το νέο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση.

    Όπως δήλωσε ο κ. Σκανδαλίδης, θα είναι ο πρώτος νόμος που θα καταθέσει η κυβέρνηση στην ολομέλεια της Βουλής και σύμφωνα με τον κ. Κακλαμάνη θα προβλέπεται επέκταση του πόθεν έσχες πέραν των πολιτικών προσώπων και σε άλλα δημόσια πρόσωπα, όπως σε στελέχη της κρατικής μηχανής, τραπεζών, δημόσιων οργανισμών, ΜΜΕ, καθώς επίσης δημάρχων και νομαρχών.

    Αρμόδια για τους ελέγχους θα είναι η με πρόσφατο νόμο συγκροτηθείσα επιτροπή, η οποία απαρτίζεται από έναν εκπρόσωπο των κομμάτων του Κοινοβουλίου και από τρεις ανώτατους δικαστικούς.

    Πρέπει να σταματήσει επιτέλους ο διασυρμός και η σπίλωση του πολιτικού κόσμου, τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής, επισημαίνοντας ότι όλοι πρέπει να κοιταζόμαστε στα μάτια.

    "Η σημερινή απόφαση της Κυβέρνησης να απορρίψει τη νομοθετική ρύθμιση, που πρότεινε η Νέα Δημοκρατία, για τον έλεγχο των χρηματιστηριακών συναλλαγών Υπουργών, Βουλευτών και Διοικητών Οργανισμών του Δημοσίου και κρατικών Τραπεζών, αποδεικνύει περίτρανα ότι η Κυβέρνηση Σημίτη φοβάται την αλήθεια. Φοβάται και κρύβεται πίσω από διορισμένες κομματικές επιτροπές. Ούτε έτσι όμως θα καταφέρουν να κουκουλώσουν το μεγάλο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου", τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Θοδωρής Ρουσόπουλος.

    [03] Αυξημένη η έξοδος για το Σαββατοκύριακο

    18/7/2003 5:48:00 μμ

    Υψηλές θερμοκρασίες επικράτησαν την Παρασκευή σε όλη τη χώρα, ενώ την ίδια ώρα, η ατμοσφαιρική ρύπανση στα αστικά κέντρα κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα. Σε αρκετές περιοχές το θερμόμετρο άγγιξε τους 39 βαθμούς και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά προσοχή στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Το Σάββατο, πάντως, η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει σταδιακή πτώση. Οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την αργία του Σαββατοκύριακου, οδήγησε πολλούς Αθηναίους να αναζητήσουν στιγμές δροσιάς με εξορμήσεις σε κοντινές παραλίες. Σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα αυτή την ώρα και στα δύο εθνικά οδικά δίκτυα, κυρίως όμως στην Αθηνών - Κορίνθου, όπου η Τροχαία παραχώρησε μία επιπλέον λωρίδα κυκλοφορίας στο ρεύμα εξόδου από τα διυλιστήρια ως τα διόδια της Ελευσίνας και από το Δαφνί ως τα Διυλιστήρια. Πολύ αυξημένη κίνηση και στους δρόμους που οδηγούν στο λιμάνι του Πειραιά.

    [04] Παπαδόπουλος: Έτοιμος για διάλογο στα πλαίσια του ΟΗΕ

    18/7/2003 1:47:00 μμ

    Έτοιμος χωρίς όρους και προϋποθέσεις να ανταποκριθεί σε πρόσκληση του γ.γ. του ΟΗΕ για επανέναρξη συνομιλιών με στόχο την επίλυση του Κυπριακού στα πλαίσια του σχεδίου Ανάν, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης σε εκδήλωση για το πραξικόπημα και την εισβολή. Ωστόσο, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι το σχέδιο Ανάν θα πρέπει αναπόφευκτα να τροποποιηθεί λαμβάνοντας υπόψη την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την κατάρρευση του μύθου ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να συμβιώσουν.''Αντίπαλός μας είναι ο Ραούφ Ντενκτάς", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις δηλώσεις του προέδρου της Κύπρου. Ο κ. Πρωτόπαπας παρατήρησε πως εξ΄αρχής η Λευκωσία και η Αθήνα τόνιζαν πως το σχέδιο Ανάν αποτελεί βάση για διαπραγμάτευση. Έντονες υπήρξαν οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στις δηλώσεις του Προέδρου.

    Συλλαλητήριο καταδίκης του πραξικοπήματος

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε ότι σε περίπτωση που το σχέδιο Ανάν γίνει αποδεκτό ως έχει και δεν βελτιωθεί η λειτουργικότητα και βιωσιμότητά του, τότε υπάρχει ο κίνδυνος αυτοί που το απορρίπτουν να μονιμοποιήσουν τη διαίρεση του νησιού.

    Ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι ολόκληρος ο κυπριακός λαός εδώ και 29 χρόνια είναι το τραγικό θύμα της εισβολής και της κατοχής, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση πως Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μπορούν να ζήσουν ξανά μαζί με ειρήνη και αλληλοκατανόηση σε μια ενωμένη Κύπρο.

    "Με το σημερινό συλλαλητήριο θέλουμε να δηλώσουμε τα κοινά αισθήματα ολόκληρου του κυπριακού λαού που υποφέρει και αγωνιά από τη βάναυση διαίρεση της κοινής πατρίδας μας", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Κύπρου.

    Όσον αφορά στο προδοτικό πραξικόπημα, ο κ. Παπαδόπουλος υποστήριξε πως ήταν ένα καλά προετοιμασμένο κακούργημα και ένα προμελετημένο εθνικό έγκλημα με θύμα την Κύπρο, το οποίο έφερε την εθνική καταστροφή και οδήγησε στη συνεχιζόμενη κατοχή.

    Αντιδρά η αντιπολίτευση στις δηλώσεις Παπαδόπουλου

    Συνεχίζεται στο μεταξύ η αντιπαράθεση μεταξύ της αντιπολίτευσης από τη μια και της κυβέρνησης και των συνεργαζομένων κομμάτων από την άλλη για την επίμαχη δήλωση του Προέδρου Τάσσου Παπαδοπούλου, ότι αποδοχή του σχεδίου Ανάν ως έχει σημαίνει αποδοχή των συνεπειών της εισβολής.

    Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε, ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στις δηλώσεις των επισήμων, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να στείλουμε λανθασμένα μηνύματα στο εξωτερικό και στους τουρκοκυπρίους. Ο Αναστασιάδης σχολίαζε τη νέα δήλωση του πρόεδρου Παπαδόπουλου στο χθεσινοβραδυνό συλλαλητήριο, ότι αν το σχέδιο Ανάν γίνει αποδεκτό ως έχει και δεν βελτιωθεί η λειτουργικότητα και βιωσιμότητά του, τότε παρέχεται η δυνατότητα σε αυτούς που το απορρίπτουν και το θεωρούν νεκρό, να μονιμοποιήσουν τη διαίρεση του νησιού.

    "Λυπούμαι, είπε ο κ. Αναστασιάδης, αλλά πρόκειται για επανάληψη με διαφορετικό τρόπο των όσων δήλωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος στην Πάφο". Είπε επίσης, ότι ουδείς κάλεσε την ελληνική πλευρά να αποδεχθεί το σχέδιο Αναν ως έχει, και ότι όλοι αναγνωρίζουν ότι δεν αποτελεί λύση, αλλά βάση για διαπραγμάτευση. Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε επίσης, ότι δεν πρέπει να δημιουργούνται προβλήματα εκ του μη όντος και να μην δίδονται όπλα σ' αυτόν που αποφεύγει το διάλογο, το Ραούφ Ντενκτάς.

    Ο πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε, ότι δεν πρέπει να τίθεται εν αμφιβόλω η πρόθεση του Προέδρου Παπαδόπουλου και της κυβέρνησης για ουσιαστικό διάλογο με στόχο την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού. Ο κ. Ομήρου ανέφερε, ότι όλοι οι πολιτικοί έχουν διατυπώσει την ανάγκη για αλλαγές στο σχέδιο Ανάν, ώστε να καταστεί βιώσιμο και λειτουργικό.

    "Η λύση, είπε ο κ. Ομήρου, πρέπει να εξευρεθεί μέσω του διαλόγου και όχι με τον κατατεμαχισμό που επιδιώκει ο Ντενκτάς, ο οποίος με τα μέτρα που εισηγείται επιχειρεί να παραπλανήσει την κοινή γνώμη και τους τουρκοκυπρίους". Ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι οι τροποποιήσεις, που πρέπει να γίνουν στο Σχέδιο αφορούν και τις δύο πλευρές και ότι η λύση πρέπει να εξυπηρετεί και τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους.

    Ψήφισμα Βρετανών βουλευτών για την 29η επέτειο της εισβολής

    Σε σχέδιο ψηφίσματος, που κατέθεσαν Βρετανοί βουλευτές γίνεται σαφής αναφορά σε τουρκική εισβολή στην Κύπρο, με την επισήμανση ότι η 20ή Ιουλίου αποτελεί την 29η επέτειο αυτής της εισβολής. Καταγγέλλεται παράλληλα η αρνητική στάση του Ραούφ Ντενκτάς στο σχέδιο του γ.γ των Ηνωμένων Εθνών.

    Στο σχέδιο ψηφίσματος καλούνται επίσης οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων και οι κυβερνήσεις Ελλάδας, Τουρκίας, Βρετανίας, Ηνωμένων Πολιτειών καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση, να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την επανάληψη των συνομιλιών. Στόχος, όπως αναφέρεται, είναι η διασφάλιση μιας δίκαιης και διαρκούς διευθέτησης, ώστε να καταστεί δυνατή η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως ένα κυρίαρχο κράτος.

    Εξάλλου, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντένις Μακσέιν, απαντώντας σε ερώτηση Βρετανού βουλευτή, επανέλαβε προηγούμενη δήλωσή του, ότι χαιρετίζει την δέσμευση της Τουρκίας να καταβάλει την αποζημίωση στην Τιτίνα Λοϊζίδου με βάση την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Κάλεσε ακόμα τις τουρκικές αρχές να εξακολουθήσουν να συνεργάζονται με τη γραμματεία του Συμβουλίου της Ευρώπης για να διασφαλιστεί η καταβολή της αποζημίωσης το ταχύτερο δυνατόν.

    [05] Βελτιωμένες παρεμβάσεις για τους ανάδοχους δημοσίων έργων

    18/7/2003 12:11:00 μμ

    Βελτιωτικές παρεμβάσεις στον μαθηματικό τύπο με τον οποίον αναδεικνύονται οι ανάδοχοι των δημοσίων έργων προετοιμάζει το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ. Την Πέμπτη, η υπουργός Βάσω Παπανδρέου απέστειλε επιστολή στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και τους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους φορείς με την οποία ζητά τις απόψεις τους ως το τέλος του μήνα, τονίζοντας ότι απαιτείται προσαρμογή της συγκεκριμένης μεθόδου στις νέες συνθήκες. Βάσει του μαθηματικού τύπου αποκλείονται προσφορές εργολάβων που προβλέπουν εκπτώσεις υψηλότερες του 15%-18% επί του αρχικού προϋπολογισμού.

    [06] Κίνδυνος πυρκαγιάς το Σάββατο στην Κέρκυρα

    18/7/2003 7:43:00 μμ

    Πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς για την περιοχή της Κέρκυρας, προειδοποίησε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Οι κρατικές υπηρεσίες καθώς και οι Οργανισμοί Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στην περιοχή έχουν ειδοποιηθεί και βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών. Οι πολίτες παρακαλούνται να αποφύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια και να ειδοποιήσουν αμέσως το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον αριθμό κλήσης 199 σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά.

    [07] Τα Ολυμπιακά έργα του Ηρακλείου

    18/7/2003 6:30:00 μμ

    Την ένταξη του Πολιτιστικού Κέντρου του Ηρακλείου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού, με χρηματοδότηση 17 εκατομμυρίων ευρώ, από τα κονδύλια του Γ' ΚΠΣ ανακοίνωσε την Παρασκευή από το Ηράκλειο, ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ εξέφρασε την πλήρη ικανοποίηση του για την πορεία των Ολυμπιακών έργων. Ο Υπουργός Πολιτισμού συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα των Ολυμπιακών Αγώνων Κώστα Καρτάλη επισκέφθηκε τα Ολυμπιακά έργα του Ηρακλείου και συγκεκριμένα το Παγκρήτιο Στάδιο του Ηρακλείου, τα έργα στο Γιόφυρο και την λεωφόρο, την Κνωσό, καθώς και το αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου, τα έργα επέκτασης του οποίου βρίσκονται σ' εξέλιξη. Στη συνέχεια επισκέφθηκε τη νομαρχία και είχε συνάντηση με τον νομάρχη κ. Σαρρή. Ακολούθως πήγε στο δημαρχείο, όπου και προήδρευσε στη σύσκεψη, εκπροσώπων φορέων που εμπλέκονται στα Ολυμπιακά Έργα. Τόσο κατά την σύσκεψη όσο και σε συνέντευξη που ακολούθησε ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την πλήρη ικανοποίηση του για την πορεία των Ολυμπιακών έργων στο Ηράκλειο τονίζοντας ότι "η κατάσταση που βρήκα ήταν καλύτερη απ αυτήν που περίμενα".

    Τα Ολυμπιακά έργα είπε αλλάζουν την εικόνα της πόλης και οι ευεργετικές επιδράσεις τους είναι ήδη ορατές στους Ηρακλειώτες. Γίνονται έργα, πρόσθεσε, που καλύπτουν ανάγκες δεκαετιών ενώ συνολικά στο Ηράκλειο αυτή την περίοδο εκτελούνται έργα αθλητισμού και Πολιτισμού προϋπολογισμού 240 εκατομμυρίων ευρώ.

    Ακόμη ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε το παγκρήτιο στάδιο ναυαρχίδα των Ολυμπιακών έργων στο Ηράκλειο ενώ και για τα οδικά έργα είπε ότι παρουσιάζουν εξαιρετική πρόοδο.

    Ο κ. Βενιζέλος στάθηκε ιδιαίτερα στο έργο του πολιτιστικού κέντρου το οποίο "καρκινοβατεί" από το 1975.

    "Σημασία έχει ότι το έργο θα γίνει. Είναι ένα μεγάλο έργο προστίθεται στις υποδομές της πόλης. Ένα έργο- πρόκληση για τους Ηρακλειώτες και το Ηράκλειο, τα δεδομένα και οι προοπτικές του οποίου αλλάζουν. Η οριστικοποίηση της ένταξης είναι το μεγάλο γεγονός", τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

    Ο δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης, δήλωσε ευτυχισμένος από τη δρομολόγηση ενός έργου πνοής για την Κρήτη, όπως είπε και ευχαρίστησε το Υπουργείο Πολιτισμού, για τη συνολική αποδοχή της πρότασης του Δήμου Ηρακλείου.

    [08] Στη Λευκάδα ο Κ. Καραμανλής

    18/7/2003 5:39:00 μμ

    Βασικό πρόταγμα του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ είναι η εφαρμογή μιας Εθνικής Στρατηγικής για την Περιφερειακή Ανάπτυξη, με κεντρική προτεραιότητα την εφαρμογή μιας νέας δυναμικής πολιτικής στον αγροτικό τομέα. Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κώστας Καραμανλής, κατά την ομιλία του σε σύσκεψη με εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων της Λευκάδας, όπου βρέθηκε την Παρασκευή. Επιπλέον, ο κ. Καραμανλής υποστήριξε ότι η οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με τα προβλήματα που δημιούργησε η έλλειψη συγκροτημένης πολιτικής, η αδυναμία προώθησης των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών, η εγκατάλειψη των παραγωγικών δυνάμεων της κοινωνίας και η αιχμαλωσία της κυβέρνησης σε οργανωμένα συμφέροντα.

    ''Με αποκλειστικό γνώμονα τη διαφάνεια''

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, μείζονα κοινωνικά προβλήματα που χρειάζονται αντιμετώπιση είναι η διαφθορά, η ανεργία, η ακρίβεια, η υποβαθμισμένη παιδεία και η τριτοκοσμική κατάσταση στον τομέα της υγείας.

    Αναφερόμενος στο Χρηματιστήριο, είπε ότι ''συντελέστηκε με ευθύνη της κυβέρνησης με καθεστωτικές παρεμβάσεις, με παράνομες και ανήθικες μεθοδεύσεις, η μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου σε βάρος των πολλών''.

    Εξάλλου, έκανε λόγο για υπερχρέωση των νοικοκυριών, ανεπάρκεια του κοινωνικού κράτους, διασπάθιση του χρήματος των φορολογούμενων από την Κεντρική Διοίκηση και κατεστημένο της αδιαφάνειας και της διαφθοράς.

    Ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αρνήθηκε το διάλογο που πρότεινε το κόμμα του από το καλοκαίρι του 2000 για την απόκρουση της διαπλοκής, ενώ δεν δέχθηκε τη συγκρότηση εξεταστικών επιτροπών για υποθέσεις που παρέπεμψε στη Βουλή, η Δικαιοσύνη.

    ''Τα όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για τους κωδικούς των βουλευτών του κόμματός του αποδεικνύονται διάτρητα. Εμείς, με αποκλειστικό γνώμονα τη διαφάνεια και επειδή το τεράστιο ζήτημα του ουσιαστικού ελέγχου των χρηματιστηριακών συναλλαγών των πολιτικών προσώπων παραμένει ανοικτό, καταθέσαμε την Πέμπτη στη Βουλή πρόταση νομοθετικής ρύθμισης. Κάναμε αυτό που δεν τόλμησε, αυτό που φοβάται να κάνει η κυβέρνηση'', είπε ο κ. Καραμανλής.

    [09] Περί εθελούσιας εξόδου των πιλότων της Ο. Α.

    18/7/2003 5:03:00 μμ

    Διευκρινίσεις σχετικά με το ύψος των αποζημιώσεων που θα πάρουν οι πιλότοι της Ολυμπιακής Αεροπορίας, που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα της εθελουσίας εξόδου, έδωσε το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου οι πιλότοι που θα συνταξιοδοτηθούν πρόωρα είναι περίπου 140 και οι αποζημιώσεις που θα πάρουν θα ανέλθουν κατά μέσο όρο περίπου στα 200.000 ευρώ, δηλαδή 68 εκατομμύρια δραχμές, σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο 2112. Από τα χρήματα αυτά, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, το δημόσιο επαναεισπράττει άμεσα το 40% ως φορολογία.

    Ο μέσος όρος ηλικίας των ιπτάμενων χειριστών που αποχωρούν είναι τα 55 έτη, πολλοί δε από αυτούς έχουν ήδη συμπληρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

    Να υπενθυμίσουμε ότι οι πιλότοι της Ολυμπιακής Αεροπορίας συμφώνησαν, ύστερα από τετράμηνες διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, για τη συμμετοχή τους στην υπό ίδρυση Νέα Ολυμπιακή Αεροπορία, από την οποία εκλείπει πλέον ένα μεγάλο στοιχείο κόστους, καθώς αποχωρούν υψηλόμισθοι ιπτάμενοι χειριστές.

    Μετά την εξέλιξη αυτή η αναλογία της μισθολογικής κλίμακας υψηλόμισθων και χαμηλόμισθων ιπτάμενων χειριστών είναι δυόμισι προς ένα.

    [10] Συνάντηση Σημίτη - Διαμαντοπούλου

    18/7/2003 3:45:00 μμ

    Την τακτική ενημέρωση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη για τα ευρωπαϊκά θέματα έκανε η Επίτροπος, Αννα Διαμαντοπούλου, το μεσημέρι της Παρασκευής. Η κ. Διαμαντοπούλου, εξερχόμενη του Μεγάρου Μαξίμου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για τη συζήτηση που γίνεται αυτό το διάστημα στην Επιτροπή, σχετικά με το χρηματοδοτικό σχεδιασμό 2006-2013, τα Κοινοτικά πλαίσια, την αγροτική πολιτική κ.ά.. Η κ. Διαμαντοπούλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου για το θέμα της ανεργίας, είπε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, που έχει μείωση της ανεργίας κατά ποσοστιαία 1 μονάδα, καθώς με εξαίρεση μόνο την Ιταλία, όλες οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, λόγω της ύφεσης, έχουν αυξητική τάση στο θέμα αυτό.

    Παράλληλα, όπως εξήγησε η κ. Διαμαντοπούλου, αυτή τη στιγμή, υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση μία ολόκληρη μελέτη, η οποία αφορά την αύξηση του εργασιακού ορίου, καθώς είπε, σε χώρες όπως η δική μας το όριο αυτό είναι πολύ χαμηλό.

    Πιο συγκεκριμένα, στην Ελλάδα έχουμε πολύ χαμηλή απασχόληση του εργατικού δυναμικού άνω των 55 ετών. Το θέμα, κατέληξε η ίδια, είναι "να δημιουργούμε θέσεις εργασίας και όχι να βγάζουμε τους ανθρώπους από την αγορά εργασίας".

    [11] Έγκλημα στην Κυψέλη με θύμα 30χρονο διακοσμητή

    18/7/2003 2:40:00 μμ

    Διακοσμητής βρέθηκε νεκρός με μια μαχαιριά στο λαιμό γυμνός και πισθάγκωνα δεμένος πάνω στον καναπέ του διαμερίσματός του στον 6ο όροφο πολυκατοικίας στην οδό Δροσοπούλου 57 στην Κυψέλη. Πρόκειται για το Νίκο Βολουδάκη, 30 ετών, που βρέθηκε νεκρός σήμερα το πρωί από μια φίλη του, η οποία τον αναζητούσε από την περασμένη Δευτέρα. Η κοπέλα πήρε τηλέφωνο και χθες το βράδυ αλλά δεν πήρε καμία απάντηση και γι' αυτό πήγε η ίδια σήμερα το πρωί στο διαμέρισμα του Βολουδάκη μαζί με το διαχειριστή της πολυκατοικίας, όπου της άνοιξε την πόρτα. Ήταν 8.30 το πρωί όταν η κοπέλα έκπληκτη είδε το Βολουδάκη μέσα σε μια λίμνη αίματος νεκρό. Ειδοποίησε την αστυνομία και από την έρευνα, που ακολούθησε διαπιστώθηκε, ότι ο δράστης ή οι δράστες ήταν γνωστοί του θύματος, αφού δεν υπήρχαν ίχνη παραβίασης της πόρτας ενώ κίνητρο αποκλείστηκε να είναι η ληστεία γιατί το εσωτερικό του διαμερίσματος ήταν άθικτο.

    Αποκλεέιει τη ληστεία η Αστυνομία

    Οι αξιωματικοί της Ασφάλειας, που ανέλαβαν τη διαλεύκανση της υπόθεσης ερευνούν όλα τα ενδεχόμενα αλλά ως πιο πιθανή εκδοχή θεωρούν την περίπτωση να πρόκειται για έγκλημα πάθους. Όπως έγινε γνωστό από τους ένοικους και από τους περίοικους ο Βολουδάκης έμενε στο συγκεκριμένο διαμέρισμα, που είχε αγοράσει και ήταν φιλήσυχο άτομο και δεν έδινε δικαιώματα στη γειτονιά.

    Γίνονται έρευνες τόσο στο συγγενικό όσο και στο φιλικό περιβάλλον και πολλά άτομα έχουν ήδη κληθεί για κατάθεση προκειμένου οι αστυνομικοί να βρουν τα κίνητρα της δολοφονίας, τα οποία ίσως τους οδηγήσουν στον εντοπισμό του δράστη ή των δραστών.

    [12] Στη φυλακή μητέρα 4 παιδιών για οφειλές στο ΤΕΒΕ

    18/7/2003 2:22:00 μμ

    Μητέρα τεσσάρων ανήλικων παιδιών, έμπορος στο Ηράκλειο Κρήτης κρατείται στις φυλακές Αλικαρνασσού για χρέη προς το ΤΕΒΕ. Ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου καλεί τους επιχειρηματίες της πόλης να βοηθήσουν στη συγκέντρωση ποσού ύψους 1600 ευρώ προκειμένου να αποφυλακισθεί η 40χρονη μητέρα. "Είναι σκληρό, τονίζει ο Εμπορικός Σύλλογος σε ανακοίνωση του, να κρατούνται άνθρωποι, που το μόνο έγκλημα τους είναι ότι χρωστούν σε κάποιο ασφαλιστικό φορέα και είναι απάνθρωπο, όταν αυτός, που κρατείται είναι μητέρα ανηλίκων παιδιών". Η 40χρονη συνελήφθη χθες το απόγευμα για καταδικαστικές αποφάσεις εναντίον της για χρέη προς το ΤΕΒΕ ύψους 14000 ευρώ και οδηγήθηκε στις φυλακές Αλικαρνασσού.

    [13] Συνεχίζει τις επαφές ο Χρυσοχοϊδης με κομματικά στελέχη

    18/7/2003 1:53:00 μμ

    Σε σύσκεψη των πενταμελών επιτροπών των Νομαρχιακών Επιτροπών του ΠΑΣΟΚ στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης θα προεδρεύσει ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Ο νέος Γραμματέας θα είναι στην Κομοτηνή το απόγευμα και αναμένεται να καλέσει όλα τα στελέχη σε συστράτευση, ώστε να επιτευχθεί, όπως λέγεται το συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα το σχέδιο της ηγεσίας του κινήματος για το άμεσο μέλλον.

    [14] Αισιοδοξία για ψήφιση του νέου Συντάγματος το 2004

    18/7/2003 6:21:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Την 9η Μαίου του 2004 ως ημέρα κατά την οποία μπορεί να υπογραφεί το νέο Σύνταγμα της διευρυμένης Ευρώπης, στην περίπτωση φυσικά που υπάρξει πλήρης ομοφωνία για το κείμενο, πρότεινε την Παρασκευή, ο πρόεδρος της Συνέλευσης για το μέλλον της Ευρώπης, Βαλερί Ζισκάρ Ντ Εστέν, που παρουσίασε επίσης στην ιταλική προεδρία το προσχέδιο συνιστώντας να μην επαναρχίσει διαπραγματεύσεις εάν θέλει να εγκριθεί από τα κράτη μέλη.

    Ο κ. Μπερλουσκόνι προβλέπεται να πραγματοποιήσει μια διακυβερνητική διάσκεψη στις αρχές Οκτωβρίου για να συζητηθεί το προσχέδιο και να εγκριθεί.

    ''Εάν η διάσκεψη αυτή παραμείνει προσηλωμένη στις προτάσεις μας, είμαι πεπεισμένος ότι η ιταλική προεδρία θα είναι σε θέση να ολοκληρώσει τις εργασίες για την υπογραφή πριν από το τέλος της θητείας της το Δεκέμβριο του 2003'', τόνισε με συμβουλευτικό ύφος ο κ. Ντ Εστέν.

    Στην περίπτωση αυτή, υπογράμμισε ο ίδιος ''θα καταστεί δυνατόν να υπογραφεί στη Ρώμη η συμφωνία για το νέο Σύνταγμα τον Μάιο του 2004 και γιατί όχι στις 9 Μαίου, ημέρα που προτείνουμε να καθιερωθεί πλέον ως η Ημέρα της Ευρώπης''.

    [15] Νεκρός ο ειδικός για το Ιράκ στη Βρετανία

    18/7/2003 5:24:00 μμ

    Δραματική εξέλιξη πήρε στη Βρετανία η εξαφάνιση εμπειρογνώμονα σε όπλα μαζικής καταστροφής, καθώς το πτώμα που βρέθηκε την Παρασκευή, στο Οξφορντσάιρ, αναγνωρίστηκε από την περιγραφή ότι ανήκει στον σύμβουλο του υπουργείου Αμυνας της χώρας, Ντέηβιντ Κέλι, όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία. ''Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε πως το πτώμα ταιριάζει με την περιγραφή του Δρ Κέλι. Το πτώμα δεν έχει ακόμα αναγνωριστεί επισήμως'', επισήμανε εκπρόσωπος της αστυνομίας. Η επίσημη αναγνώριση του πτώματος αναμένεται μέχρι αύριο. Η Βρετανία θα προχωρήσει σε ανεξάρτητη έρευνα σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί ο θάνατος του Ντέιβιντ Κέλι, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ.

    Ο Κέλι, σύμφωνα με την βρετανική κυβέρνηση, ήταν πιθανότατα η πηγή των πληροφοριών αποκαλυπτικότατου ρεπορτάζ του BBC για τον πόλεμο στο Ιράκ.

    Ο ίδιος, είχε αρνηθεί ότι ήταν η πηγή της πληροφορίας που είχε μεταδώσει το BBC, ενώ είχε δηλώσει πως η βρετανική κυβέρνηση είχε διογκώσει πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών για να δικαιολογήσει τον πόλεμο στο Ιράκ.

    Ο ηλικίας 59 ετών σύμβουλος, δέχθηκε μεγάλες πιέσεις από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων, η οποία ερευνά για τις συνθήκες συμμετοχής της Βρετανίας στον πόλεμο κατά του Ιράκ.

    [16] Υποπτα σωματίδια ουρανίου στο Ιράν

    18/7/2003 4:49:00 μμ

    Σωματίδια εμπλουτισμένου ουρανίου βρήκαν σε δείγματα που ελήφθησαν από το περιβάλλον του Ιράν, επιθεωρητές του ΟΗΕ κάτι που σημαίνει ότι η Τεχεράνη επεξεργάζεται ουράνιο χωρίς να έχει ενημερώσει τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), ανακοίνωσαν σήμερα διπλωμάτες από τη Βιένη. Οι ίδιοι, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, επισήμαναν πως σύμφωνα με τις πρώτες αναλύσεις τα επίπεδα εμπλουτισμού πιθανόν να δείχνουν ότι γίνονται προσπάθειες για την κατασκευή υλικού κατάλληλου για όπλα.

    Επίσης oι διπλωμάτες, διευκρίνισαν πως τα επίπεδα αυτά είναι τόσο υψηλά που να προκαλούν την ανησυχία της ΙΑΕΑ.

    Η ΙΑΕΑ αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις των διπλωματών, αν και η εκπρόσωπός της Μελίσα Φλέμινγκ είπε πως οι επιθεωρητές έχουν πάρει δείγματα από το Ιράν. "Τα αποτελέσματα των αναλύσεων των δειγμάτων εξετάζονται από την υπηρεσία και μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα πάρουμε και άλλα δείγματα. Μόνο η ΙΑΕΑ είναι σε θέση να εκτιμήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων", υπογράμμισε η ίδια.

    [17] Ολλανδία: 18ετή κάθειρξη στον δολοφόνο του Φόρτουιν

    18/7/2003 2:10:00 μμ

    Πιμ Φόρτουιν

    Εφετείο του Αμστερνταμ επικύρωσε την Παρασκευή την πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση που είχε εκδοθεί τον περασμένο Απρίλιο σε βάρος του Φόλκερ βαν ντερ Γκράαφ, δράστη της δολοφονίας του Ολλανδού ακροδεξιού πολιτικού Πιμ Φόρτουιν, το Μάιο του 2002. Ο 34χρονος βαν ντερ Γκράαφ, μαχητής των δικαιωμάτων των ζώων, είχε παραδεχτεί την ενοχή του και του είχε επιβληθεί ποινή 18ετούς κάθειρξης. Κατά την αγόρευσή του στις αρχές Ιουλίου, ο εισαγγελέας είχε ζητήσει την επιβολή ισόβιας κάθειρξης κατά του κατηγορούμενου, με το επιχείρημα ότι η ενέργειά του αποτέλεσε επίθεση κατά της ελευθερίας της έκφρασης.

    Ο Πιμ Φόρτουιν δέχτηκε έξι σφαίρες την 6η Μαΐου του 2002 στο κεφάλι το λαιμό και το στήθος, λίγες ημέρες πριν διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές στη χώρα.

    Ο δράστης της δολοφονίας υποστήριξε ότι ήθελε να υπερασπιστεί τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, κυρίως τους μουσουλμάνους και αυτούς που ζητούν άσυλο, καθώς θεωρούσε ότι απειλούνταν από τον Φόρτουιν.

    Η δολοφονία του 54χρονου Φόρτουιν είχε συγκλονίσει την Ολλανδία, ενώ στις εκλογές της 15ης Μαΐου το κόμμα του είχε αναδειχτεί δεύτερη πολιτική δύναμη της χώρας πριν καταποντιστεί στις επόμενες εκλογές, λόγω διαφωνιών που είχαν ξεσπάσει στους κόλπους του.

    [18] Αναβάλλονται οι δίκες των Βρετανών στο Γκουαντανάμο

    18/7/2003 6:22:00 μμ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να αναβάλουν τις δίκες σε αμερικανικό στρατοδικείο των Βρετανών που θεωρούνται ύποπτοι για τρομοκρατικές πράξεις και κρατούνται στο Γκουαντανάμο, περιμένοντας τις συνομιλίες με Βρετανούς αξιωματούχους που έχουν οριστεί για την επόμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Τόνι Μπλερ. Ο εκπρόσωπος του Μπλερ, ο οποίος έφτασε πριν από λίγο στο Τόκιο, δήλωσε πως μια κοινή αμερικανο-βρετανική ανακοίνωση που θα δοθεί αργότερα σήμερα στη δημοσιότητα θα επιβεβαιώσει την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους, ο οποίος συζήτησε το θέμα αυτό με το Βρετανό πρωθυπουργό. ''Ο πρόεδρος Μπους άκουσε τις ανησυχίες του πρωθυπουργού και πιστεύουμε πως αυτός είναι ο σωστός τρόπος για να προχωρήσουμε'', επισήμανε ο Βρετανός αξιωματούχος.

    [19] Νεκροί Aφγανοί στρατιώτες από επίθεση των Ταλιμπάν

    18/7/2003 4:19:00 μμ

    Οκτώ Αφγανοί κυβερνητικοί στρατιώτες σκοτώθηκαν την Παρασκευή στη νοτιοανατολική επαρχία Χοστ από επίθεση που αποδίδεται σε μέλη του ανατραπέντος καθεστώτος των Ταλιμπάν, δήλωσε στρατιωτικός αξιωματούχος. Οι στρατιώτες βρίσκονταν μέσα σε όχημα κοντά σε αγορά περίπου 25 χλμ. ανατολικά της Χοστ όταν δέχθηκαν την επίθεση, δήλωσε ο διοικητής Σάταρ, υπαρχηγός της μεθοριακής δύναμης της επαρχίας. Δύο άνδρες που επέβαιναν σε άλλο αυτοκίνητο πλησίασαν το όχημα των στρατιωτών και στη συνέχεια επιτέθηκαν, διευκρίνισε. ''Τους συλλάβαμε και πιστεύουμε ότι είναι Ταλιμπάν'', πρόσθεσε ο Σάταρ. Οι στρατιώτες ήταν στρατεύσιμοι που υπηρετούσαν στα σύνορα με τον Πακιστάν και επέστρεφαν στις θέσεις τους αφού είχαν κάνει τα ψώνια τους στην αγορά.

    [20] Ποινική δίωξη για τον πολύνεκρο σεισμό στην Α. Τουρκία

    18/7/2003 3:46:00 μμ

    Η εισαγγελία του Μπινγκόλ στην ανατολική Τουρκία άσκησε ποινική δίωξη για ''αμέλεια'' εναντίον 20 κατασκευαστών οικοδομών και αξιωματούχων της δημοτικής αρχής της πόλης, όπου την 1η Μαΐου σημειώθηκε ισχυρή σεισμική δόνηση 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 176 άνθρωποι. Ο επικεφαλής της εισαγγελίας ζήτησε ποινές φυλάκισης μέχρι πέντε χρόνια για 11 κατασκευαστές και 9 δημάρχους, οι οποίοι κατηγορούνται ότι έδωσαν άδειες οικοδόμησης χωρίς να σεβαστούν τους κανονισμούς. Ανάμεσα στους επιχειρηματίες είναι και ο κατασκευαστής του οικοτροφείου ενός δημόσιου σχολείου στην περιοχή Τσελτικσουγιού, το οποίο κατέρρευσε τελείως σκοτώνοντας 84 μαθητές και ένα δάσκαλο. Από τους είκοσι κατηγορούμενους, μόνον ένας βρίσκεται στη φυλακή.

    [21] Έγκριση Σεζέρ για μεταρρυθμίσεις στο θέμα των δικαιωμάτων

    18/7/2003 3:59:00 μμ

    Αχμέτ Σεζέρ

    Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ ενέκρινε την Παρασκευή ένα πακέτο νόμων με στόχο να ανταποκριθεί η χώρα στα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο θέμα των δικαιωμάτων, αφού το κοινοβούλιο παραμέρισε το προεδρικό βέτο που είχε ασκήσει προηγουμένως. Ο Σεζέρ είχε απορρίψει το πακέτο στα τέλη του περασμένου μήνα, αλλά αυτή τη φορά ήταν υποχρεωμένος να το υπογράψει. Είχε αντιδράσει στην κατάργηση ενός νόμου που απαγορεύει την αυτονομιστική προπαγάνδα και ο οποίος έχει χρησιμοποιηθεί για να φυλακιστούν ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι και ριζοσπάστες.

    Θα πωλούνται κρατικές δασικές εκτάσεις

    Ο Σεζέρ, πρώην δικαστής, είχε δηλώσει πως φοβάται ότι η άρση της απαγόρευσης μπορεί να απειλήσει την εθνική ενότητα της Τουρκίας.

    Η τουρκική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα περάσει ένα άλλο πακέτο μεταρρυθμίσεων από το κοινοβούλιο αυτό το μήνα και το σώμα ακύρωσε τις διακοπές του Ιουλίου για να ασχοληθεί με το νομοθετικό έργο.

    Ο Σεζέρ ενέκρινε, επίσης, σήμερα έναν αμφιλεγόμενο νόμο που επιτρέπει στην κυβέρνηση να πουλάει κρατικές δασικές εκτάσεις. Αντιπολιτευόμενοι βουλευτές και άλλοι παρατηρητές έχουν δηλώσει ότι η εφαρμογή του νόμου αυτού θα απειλήσει φυσικά οικοσυστήματα και καταφύγια.

    [22] Μόσχα: Ναι στην αποστολή στρατιωτών με απόφαση ΟΗΕ

    18/7/2003 7:12:00 μμ

    Η αποστολή διεθνών ειρηνευτικών στρατευμάτων στο Ιράκ θα πρέπει να οριστικοποιηθεί με σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και κατόπιν η απόφαση αυτή θα πρέπει να τεθεί στην κρίση ''των εκπροσώπων του ιρακινού λαού'', εκτίμησε την Παρασκευή ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Ιγκόρ Ιβανόφ. Νωρίτερα, την πρόθεση της Ρωσιας να στείλει στρατιώτες της στο Ιράκ, με την προϋπόθεση ότι θα υπήρχε σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντρ Γιακοβένκο.

    ''Αποκλειστικά για διευθέτηση πολιτικών θεμάτων''

    ''Υπάρχει μια τέτοια πιθανότητα, αν το Συμβούλιο Ασφαλείας λάβει σχετική απόφαση'', δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντρ Γιακοβένκο, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ. Ωστόσο, ο Γιακοβένκο σημείωσε ότι το θέμα αυτό πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά, καθώς σε καμία περίπτωση η Μόσχα δεν θα ήθελε τη συμμετοχή στρατευμάτων της σε ειρηνευτική αποστολή μαζί με τις αμερικανοβρετανικές δυνάμεις που βρίσκονται τώρα στο Ιράκ.

    Η απόφαση θα πρέπει ''να καθορίζει σαφώς τη διάρκεια παραμονής των διεθνών δυνάμεων ασφαλείας στο Ιράκ καθώς και τη συγκεκριμένη εντολή των δυνάμεων αυτών'', εξήγησε ο κ. Ιβανόφ μιλώντας στον Τύπο.

    ''Μια τέτοια απόφαση θα πρέπει, καλώς εχόντων των πραγμάτων, να υιοθετηθεί με βάση τη σύμφωνη γνώμη των εκπροσώπων του ιρακινού λαού. Για το λόγο αυτό εκτιμούμε ότι στο παρόν στάδιο, πριν απ' όλα, είναι αναγκαίο να δημιουργηθούν κάποιοι προσωρινοί θεσμοί που θα τυγχάνουν της υποστήριξης του ιρακινού λαού και της διεθνούς κοινότητας'', πρόσθεσε ο κ. Ιβανόφ.

    ''Οι διεθνείς δυνάμεις θα πρέπει να συνεισφέρουν αποκλειστικά στην διευθέτηση των πολιτικών θεμάτων. Εκτιμούμε ότι είναι αναγκαίο να εφαρμοστεί η απόφαση 1483 του Συμβουλίου Ασφαλείας και να αποφασιστεί από κοινού στο Συμβούλιο η υιοθέτηση μιας άλλης απόφασης που θα ανοίγει μια σαφέστατη προοπτική για μια πολιτική διευθέτηση και που θα επιτρέπει στους θεσμούς που έχουν σχηματιστεί στο Ιράκ κυρίως στο προσωρινό ιρακινό συμβούλιο, να λειτουργούν με βάση αυτό το σχέδιο'', επισήμανε ο Ιγκόρ Ιβανόφ.

    "Και μόνο κατόπιν, το επόμενο βήμα θα μπορούσε να είναι η υιοθέτηση μιας απόφασης που θα αφορά τις διεθνείς δυνάμεις ασφαλείας'', πρόσθεσε καταλήγοντας ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

    [23] Ένας ακόμη Αμερικανός στρατιώτης νεκρός

    18/7/2003 6:06:00 μμ

    Ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε την Παρασκευή όταν το όχημα στο οποίο επέβαινε χτυπήθηκε από την ανατίναξη εκρηκτικού μηχανισμού στην πόλη Φαλούτζα, γεγονός που ανεβάζει τον αριθμό των αμερικανών στρατιωτικών που έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ιράκ σε 148, αριθμός που ξεπερνά τις συνολικές απώλειες των Αμερικανών στον πόλεμο του Κόλπου το 1991. Μια εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού δήλωσε ότι το όχημα του στρατιώτη, τύπου ''Humvee'', βγήκε από τον δρόμο μετά την έκρηξη στην πόλη αυτή που απέχει 50χλμ (δυτικά) της Βαγδάτης.

    [24] Σε ιδιώτες στρέφεται το Πεντάγωνο για τη φύλαξη

    18/7/2003 12:35:00 μμ

    To Πεντάγωνο εξετάζει το ενδεχόμενο να εκπαιδεύσει μια ιδιωτική δύναμη ασφαλείας στο Ιράκ η οποία θα είναι αρμόδια για τη φύλαξη εκατοντάδων τοποθεσιών, ώστε να βοηθηθούν στο καθήκον τους αυτό οι αμερικανοί στρατιώτες, γράφει σήμερα η εφημερίδα "Νιού Γιόρκ Τάιμς". Η δύναμη αυτή θα μπορεί να επιφορτισθεί με τη φύλαξη πετρελαϊκών εγκαταστάσεων και δημόσιων χώρων σε περίπου 2.000 περιοχές, κάτι, που θα παρείχε θέσεις εργασίας σε άνεργους Ιρακινούς, ενώ παράλληλα θα κατεύναζε τις εντάσεις που έχουν προκληθεί από την ξένη στρατιωτική κατοχή, δήλωσαν στρατιωτικοί αξιωματούχοι στην εφημερίδα.

    Ξεχωριστή από τον ιρακινό στρατό και την αστυνομία, η δύναμη αυτή θα απαρτίζεται κυρίως από Ιρακινούς πρώην στρατιώτες που θα είναι εξοπλισμένοι με ελαφρά όπλα. Το σχέδιο αυτό συζητείται τώρα στην ηγεσία του Πενταγώνου με εκπροσώπους του συνασπισμού στη Βαγδάτη και με αμερικανικές ιδιωτικές εταιρίες.

    "Η ιδέα, καταρχήν, είναι να έχουμε Ιρακινούς, που εγγυώνται την ασφάλεια του Ιράκ σε μέρη όπως το εθνικό μουσείο ή άλλες συγκεκριμένες τοποθεσίες και υπάρχουν εταιρίες, που το κάνουν αυτό πολύ καλά", δήλωσε ανώτατος στρατιωτικός αξιωματούχος. "Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι θέλουμε πράγματι να απαλλάξουμε από το βάρος αυτό τους άνδρες του αμερικανικού στρατού".

    [25] Συνάντηση Χριστοδουλάκη - ΑΔΕΔΥ για το νέο μισθολόγιο

    18/7/2003 1:18:00 μμ

    Το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων ήταν το επίμαχο θέμα της συνάντησης του υπουργού Οικονομίας Νίκου Χριστοδουλάκη με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ. Ο υπουργός τόνισε ότι τέθηκαν οι βάσεις για ένα νέο σύγχρονο μισθολόγιο που αυξάνει τα κίνητρα προσέλκυσης και παραμονής στο δημόσιο τομέα ικανών στελεχών και διαμορφώνει μία πιο ορθολογική δομή στις σχέσεις μεταξύ των διαφόρων κατηγοριών των δημοσίων υπαλλήλων. Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ εξέφρασε τις επιφυλάξεις του, υποστηρίζοντας ότι δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους.

    Αυξήσεις από 4,1% έως 6%

    Ο Σπύρος Παπασπύρος απέφυγε να τοποθετηθεί ευθέως αν συμφωνεί ή όχι με το νέο μισθολόγιο, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να γίνουν και άλλα βήματα. Μάλιστα, οι αντιπρόεδροι της ΑΔΕΔΥ Βρεττάκος και Παπαντωνίου χαρακτήρισαν το μισθολόγιο απαράδεκτο θεσμικά και οικονομικά.

    Το νέο μισθολόγιο σύμφωνα με τις κυβερνητικές προτάσεις προβλέπει αυξήσεις από 4,1 έως 6,4% στους μισθούς και στις συντάξεις από 5 έως 6%.

    Ο εισαγωγικός βασικός μισθός του νεοδιοριζόμενου υπαλλήλου υποχρεωτικής εκπαίδευσης διαμορφώνεται σε 590 ευρώ από την πρώτη Ιανουαρίου του 2004 και ο καταληκτικός βασικός μισθός υπαλλήλου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στα 1.391 ευρώ.

    Το νέο μισθολόγιο θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό με επί πλέον ποσό ύψους 630 εκατομμυρίων ευρώ. Η συγκεκριμένη δαπάνη είναι κατά περίπου κατά 50% υψηλότερη από την αντίστοιχη που διατέθηκε για την εισοδηματική πολιτική του τρέχοντος έτους.

    [26] Ανακοινώθηκε η συνεργασία του ΔΟΛ με τη γερμανική WAZ-ZB

    18/7/2003 6:04:00 μμ

    Οι βασικοί μέτοχοι του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ), που αντιπροσωπεύουν συνολικώς 65,5% του συνολικού μετοχικού του κεφαλαίου της εταιρίας, υπέγραψαν την Παρασκευή επιστολή προθέσεων συνεργασίας με το γερμανικό εκδοτικό οίκο WESTDEUTSCHE ALLGEMEIN Zeitungsverlag GmbH &amp; Co Zeitschriftenu.Beteilingungs-KG ("WAZ-ZB") που εδρεύει στο Εσσεν της Γερμανίας. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΔΟΛ, η κίνηση αυτή έγινε προκειμένου στο πλαίσια της νέας αναμορφούμενης Ευρωπαϊκής -και διεθνούς- επικοινωνιακής αγοράς, να μελετηθούν οι δυνατότητες ανάπτυξης διεθνών συνεργασιών που θα κατοχυρώνουν και θα ενισχύουν την θέση του ΔΟΛ ως του πρώτου Εκδοτικού Οργανισμού της Ελλάδος.

    Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, "η πρόθεση συνεργασίας του ΔΟΛ με τον γερμανικό οργανισμό WAZ, το ισχυρότερο και οικονομικώς υγιέστερο εκδοτικό συγκρότημα της Γερμανίας, δεν θίγει την ανεξαρτησία ούτε την αυτοτέλεια του ΔΟΛ, ούτε πρόκειται περί απλής εμπορικής συναλλαγής με πώληση μετοχών".

    Διατηρώντας την πλειοψηφία -που ανήκει στον κ. Χρήστο Δ. Λαμπράκη- ο ΔΟΛ μελετά μαζί με τη WAZ τις προοπτικές συμμετοχής των δύο εταιρειών για πολλαπλό αναπτυξιακό σχεδιασμό, κοινού επιχειρηματικού συμφέροντος.

    Θα εξετασθεί η δυνατότητα συστάσεως από τους βασικούς μετόχους του ΔΟΛ και την WAZ-ZB εταιρείας συμμετοχών, στην οποία θα ανήκει το 61% περίπου του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΟΛ και στην οποία θα συμμετέχουν κατά 51% ο κ. Λαμπράκης και κατά 49% ο γερμανικός οίκος.

    [27] Χρηματοδότηση μικρομεσαίων για συστήματα Ποιότητας

    18/7/2003 5:47:00 μμ

    Τη χρηματοδότηση 887 μικρομεσαίων επιχειρήσεων για εγκατάσταση 1.024 συστημάτων Ποιότητας, κατόπιν αξιολόγησης 1.186 προτάσεων που υποβλήθηκαν για έγκριση από αντίστοιχες επιχειρήσεις, ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος ''Πιστοποιηθείτε'' που εντάσσεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα ''Ανταγωνιστικότητα''. Η συγκεκριμένη Δράση απευθύνεται σε Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, που είναι μεταποιητικές, εμπορικές, παροχής υπηρεσιών ή τουριστικές, απασχολούν μέχρι 250 άτομα και έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών έως 35 εκατ. ευρώ.

    Αύξηση της ανταγωνιστικότητας

    Οι επιχειρήσεις που εντάσσονται ενισχύονται για ενέργειες που στοχεύουν στον εξορθολογισμό της παραγωγικής διαδικασίας και την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών σταθερής ποιότητας με την ανάπτυξη και πιστοποίηση Συστημάτων Διαχείρισης κατά το Πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9001/2000 ή κατά το Πρότυπο ΕΛΟΤ 1416 (HACCP) ή κατά το Πρότυπο ΕΛΟΤ 1801 (Υγεία και Ασφάλεια), με τελικό στόχο την βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους και με ταυτόχρονη μέριμνα για τον εργαζόμενο και το περιβάλλον.

    Με την υλοποίηση της αυτής της δράσης από τη μια πλευρά επιτυγχάνεται ο εκσυγχρονισμός των διαδικασιών της παραγωγής και της διάθεσης των προϊόντων των επιχειρήσεων και από την άλλη προωθείται διοικητικός εκσυγχρονισμός των ΜΜΕ, ως εφαρμογή του συνολικού Συστήματος Ποιότητας.

    Με την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ΜΜΕ μέσα από τις διαδικασίες αυτές, στην πλειονότητα των περιπτώσεων επιτυγχάνεται και μεγέθυνση των επιχειρήσεων. Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η βιωσιμότητα και κερδοφορία στον κλάδο των ΜΜΕ, ένα κλάδο στρατηγικής σημασίας για τη χώρα μας.

    Ο συνολικός προϋπολογισμός για τις εγκεκριμένες προτάσεις ανέρχεται σε 14,9 εκατ. ευρώ και υπερκάλυψε τον διαθέσιμο προϋπολογισμό κατά 1,65%, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει την επιτυχία του προγράμματος και την ανταπόκριση των επιχειρήσεων. Μέσα στον Αύγουστο 2003 προβλέπεται να ολοκληρωθεί η υπογραφή των σχετικών συμβάσεων με τις. επιχειρήσεις και το Σεπτέμβριο να ξεκινήσουν οι εκταμιεύσεις των προκαταβολών.

    [28] Χρυσό για την Τσουμελέκα στα 20.000μ βάδην

    18/7/2003 7:05:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Το πρώτο χρυσό μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου Νέων, ανδρών-γυναικών κάτω των 23 ετών, στο Μπίντγκοζ -και το τρίτο στην ιστορία της στη διοργάνωση- κατέκτησε η χώρα μας με την Αθανασία Τσουμελέκα στα 20.000 βάδην. Η Ελληνίδα αθλήτρια μετά από εξαιρετική εμφάνιση τερμάτισε σε 1:33:55, με δεύτερη την Πορτογαλίδα Βέρα Σάντος (1:35:18) και τρίτη τη Γερμανίδα Σαμπίνε Ζίμερ (1:35:56). "Η κούρσα ήταν εύκολη αφού ήμουν καλά προετοιμασμένη από τον προπονητή μου, Νίκο Δημητράδη. Το μόνο που με προβλημάτισε ήταν σε τι κατάσταση θα ήταν οι άλλες αθλήτριες. Ήμουν ήρεμη και είχα πολύ υπομονή. Έκανα μια κούρσα τακτικής μέχρι το 12ο χλμ. Αμέσως μετά, έδωσα ταχύτερο ρυθμό και στο 14ο με 15ο ξέφυγα από τις άλλες αθλήτριες. Είμαι ευχαριστημένη αλλά ακόμη δεν το έχω συνειδητοποιήσει ότι κατέκτησα το χρυσό μετάλλιο. Το αφιερώνω σε όλους του Έλληνες".

    Η Τσουμελέκα μετά τον τερματισμό της έβγαλε μια πετσέτα με το σήμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και σκεπάστηκε, ενώ την χειροκρότησαν θερμά όλοι οι θεατές, και μεταξύ τους ο πρόεδρος της ΕΑΑ, Χάνσγιοργκ Βιρτζ.

    Να σημειωθεί ότι μετά τον τερματισμό της Ελληνίδας αθλήτριας ξέσπασε καταρρακτώδης βροχή, με αποτέλεσμα να διακοπούν τα αγωνίσματα τα οποία διεξάγονταν και να καθυστερήσει το πρόγραμμα κατά 20 λεπτά.

    [29] Μόρις: ''Αυτή τη στιγμή προέχει η προετοιμασία''

    18/7/2003 7:30:00 μμ

    Ο νεοαποκτηθέντες παίκτες του Παναθηναϊκού Νασίφ Μόρις μίλησε την Παρασκευή στον ραδιοφωνικό σταθμό "Champions 89,2", για την προετοιμασία της ομάδας, τις μέχρι τώρα εντυπώσεις του από την "παρουσία του στους "πράσινους", αλλά και για τον χθεσινό φιλικό αγώνα με την Μπενφίκα. "Είμαστε ακόμα απασχολημένοι με την προετοιμασία μας, έχουμε φτάσει σχεδόν στα μισά. Κάνουμε πολύ σκληρή δουλειά, είτε παίζουμε είτε όχι. Αυτή είναι η προετοιμασία, είναι λογικό να κουραστούμε, αλλά κάνουμε ό,τι μπορούμε τώρα για να είμαστε έτοιμοι, όταν αρχίσει το πρωτάθλημα. Για τον τρόπο που παίξαμε χθες, νομίζω ότι ήταν μια πολύ καλή αρχή και αν συνεχίζουμε να παίζουμε έτσι και τελειώσουμε την προετοιμασία μας, τότε νομίζω ότι θα παίξουμε ακόμα καλύτερα απ' ότι χθες, γιατί ακόμα έχουμε κάποια πράγματα τα οποία πρέπει να δουλέψουμε. Προσωπικά είμαι πολύ ενθουσιασμένος που ήρθα εδώ, το περίμενα πάρα πολύ και τώρα ο ενθουσιασμός είναι το ίδιο μεγάλος. Είμαι χαρούμενος που είμαι στον Παναθηναϊκό, ελπίζω ότι τα πάντα θα πάνε καλά για όλους μας, όχι μόνο για μένα, για όλη την ομάδα κατά τη διάρκεια της σεζόν", τόνισε ο Μόρις.

    "Αυτή είναι μια ομάδα στην οποία πάντα ονειρευόμουν να αγωνιστώ και τώρα το όνειρό μου έγινε πραγματικότητα. Ελπίζω ότι, αν μου δοθεί μια ευκαιρία να παίξω, θα δώσω τα δυνατά μου και ελπίζω να πάμε μακρύτερα απ ότι συνήθως και στο Champions League. Ηταν το δεύτερο παιχνίδι που παίξαμε όλοι μαζί και παρόλο που και στο πρώτο είχαμε πολύ καλή συνεννόηση μεταξύ μας και χθες επικοινωνούσαμε πολύ καλά στο γήπεδο και νομίζω ότι αυτό ήταν που μας έκανε να παίξουμε τόσο καλά όλοι. Ολοι οι παίκτες στην ομάδα είναι πολύ καλοί, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να παλέψω πολύ δυνατά για να βρω μια θέση στην ομάδα αλλά όταν βρω την ευκαιρία να παίξω προφανώς θα προσπαθήσω να κρατήσω τη θέση μου. Και στο χθεσινό παιχνίδι ουσιαστικά έπαιξαν δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα στο πρώτο ημίχρονο ήταν πάρα πολύ καλή αλλά και η δεύτερη. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που παίξαμε μαζί, που εγώ επίσης έπαιξα με την ομάδα και πιστεύω ότι τα πράγματα θα αρχίσουν να βελτιώνονται, μετά μάλιστα και το χθεσινό παιχνίδι. Αυτή ήταν η αρχή και τώρα θα βελτιωνόμαστε περισσότερο όσο προχωράμε. Ελπίζω ότι μπορούμε να ανατρέψουμε όσα γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια αναφορικά με το πρωτάθλημα και να μπορέσουμε να φέρουμε το πρωτάθλημα για τους οπαδούς αλλά όχι μόνο γι αυτούς αλλά και για εμάς τους ίδιους, δήλωσε ο Νασίφ Μόρις.

    [30] Την παραίτηση Κανελόπουλου ζήτησε ο ΠΑΟ

    18/7/2003 5:14:00 μμ

    Νέες εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ενδέχεται να δρομολογήσει η σημερινή ενέργεια της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, η οποία με ανακοίνωση στην επίσημη ιστοσελίδα της, ζητά ούτε λίγο, ούτε πολύ, την παραίτηση του Θανάση Κανελλόπουλου από την προεδρία της ΕΠΑΕ. Οι διοικούντες της πράσινης ΠΑΕ χαρακτηρίζουν τον κ Κανελλόπουλο ανίκανο να διοικήσει το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, καθώς μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση που κοινοποιείται σε όλους τους αρμόδιους φορείς, αναφέρεται χαρακτηριστικά, ότι ο κ. Κανελλόπουλος με τον τρόπο που διοικεί την ΕΠΑΕ, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός μεταξύ άλλων υποστηρίζει επίσης ότι την προεδρία θα πρέπει να αναλάβει πρόσωπο καθολικής αποδοχής που με την παρουσία του θα αποκαταστήσει το κύρος του θεσμού.

    [31] Internet: Συναγωνίζονται Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι έφηβοι

    18/7/2003 6:31:00 μμ

    φωτό Αρχείου

    "Αντίπαλοι" στο διαδίκτυο αναδεικνύονται Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι έφηβοι, οι οποίοι με το άνοιγμα του οδοφράγματος βρίσκονται πλέον από κοινού σε "Internet Καφέ" και ανταγωνίζονται για να αποδείξουν τις ικανότητές τους σε πολεμικά παιγνίδια, που παίζονται μέσω του διαδικτύου. Πρόσφατα μάλιστα αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Ο Φιλελεύθερος", σε διαγωνισμό, που οργάνωσε το Internet Καφέ "G-Spot" στο κέντρο της Λευκωσίας, δήλωσε συμμετοχή και κατέφθασε για να συμμετάσχει "πάνοπλη", πολυμελής ομάδα Τουρκοκύπριων εφήβων, η οποία ανταγωνίστηκε ομάδες Ελληνοκυπρίων από Λευκωσία, Λάρνακα και άλλες πόλεις. Η μάχη δόθηκε για να αναδειχθει νικητής στο πολεμικό παιγνίδι "Half Life", που έχει ήδη εθίσει εκατομμύρια νέους σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ στην Κύπρο εξελίχθηκε σύμφωνα με τους ειδικούς σε "επιδημία" ανάμεσα στους εφήβους.

    Πρόκειται για παιγνίδι διάσωσης στρατιωτών και επιστημόνων, που προσπαθεί να τους σκοτώσει ο αμερικανικός στρατός με ελικόπτερα, αεροπλάνα και όλα τα άλλα σύγχρονα πολεμικά μέσα, γιατί γνωρίζουν κρατικά μυστικά.

    Η τουρκοκυπριακή ομάδα, τα μέλη της οποίας κατοικούν όλα στην ελεύθερη Αμμόχωστο, ενημερώθηκε για το διαγωνισμό μέσω του διαδικτύου και ζήτησε από τους διοργανωτές να συμμετάσχει. Οι διοργανωτές τους προσκάλεσαν αμέσως, δηλώνοντας τους μάλιστα ότι θα απαλλαγούν από οποιαδήποτε έξοδα συμμετοχής.

    Η ομάδα των μανιακών στα παιγνίδια μέσω Internet Τουρκοκυπρίων από την Αμμόχωστο, ήρθε στη Λευκωσία και πέρασε το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας στις ελεύθερες περιοχές, για να "πολεμήσει" μέσω του διαδικτύου τις ομάδες των Ελληνοκυπρίων νέων που προσήλθαν επίσης για να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό.

    Υπήρξε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των ελληνοκυπριακών ομάδων και των Τουρκοκυπρίων, η οποία όμως δεν ξέφυγε από τα πλαίσια του ευγενούς συναγωνισμού. Οι Τουρκοκύπριοι αποδείχθηκαν μάλιστα πιο έμπειροι στο συγκεκριμένο παιγνίδι. Η εξάσκησή τους σε παιγνίδια μέσω Internet στα "Internet καφέ" στα κατεχόμενα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή των εφήβων στις ελεύθερες περιοχές, εξήγησαν.

    Το βιοτικό επίπεδο στην άλλη πλευρά του συρματοπλέγματος δεν επιτρέπει στους περισσότερους νέους να διαθέτουν ηλεκτρονικούς υπολογιστές και σύνδεση με το διαδίκτυο από το σπίτι τους.

    [32] Χαρτοπαίκτης έχασε το φως του

    18/7/2003 12:10:00 μμ

    Δεινός χαρτοπαίκτης από τη Σαγκάη έχασε την όραση από το αριστερό του μάτι, έπειτα από ένα εφιαλτικό παιχνίδι, που διήρκεσε τρεις ημέρες και τρεις νύχτες, γράφει σήμερα η "Ημερησία της Κίνας", που εκδίδεται στο Χονγκ Κονγκ. Ο μανιώδης τζογαδόρος βρέθηκε να έχει ένα σκίσιμο στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του δεξιού ματιού, ενώ λίγο νωρίτερα είχε επέλθει η τύφλωση στο άλλο του μάτι, μετά τη θυελλώδη τριήμερη χαρτοπαιξία. Και καθώς όπως φαίνεται η τύχη δεν ήταν καθόλου ευνοϊκή απέναντί του αφού έχανε συνέχεια όλο και μεγαλύτερα ποσά, ο χαρτοπαίκτης αναγκάστηκε να πληρώσει άλλα 20.000 γιουάν (2.400 δολάρια ΗΠΑ) για δύο εγχειρήσεις στις οποίες υποβλήθηκε, με τις οποίες επετεύχθη μόνο μερική αποκατάσταση της όρασής του, σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών εφημερίδων.

    [33] Προτιμούν το σερφ από το ...σεξ οι Αυστραλοί!

    18/7/2003 12:04:00 μμ

    Οι Αυστραλοί λάτρεις της ιστιοσανίδας προτιμούν να παλεύουν με τ' αγριεμένα κύματα κάνοντας το αγαπημένο τους σπορ από να κάνουν σεξ, επισημαίνει έρευνα, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Ποσοστό 67% σε δείγμα 1.000 οπαδών του σέρφινγκ, που ρωτήθηκαν από το ειδικό περιοδικό για το σερφ "Tracks", δήλωσε, ότι απολαμβάνει το θαλάσσιο σπορ πολύ περισσότερο από μια ερωτική επαφή. Οι μισοί από τους ερωτηθέντες, είπαν, ότι διασκεδάζουν κάνοντας σερφ γυμνοί, ενώ το 93% παραδέχτηκε, ότι ουρεί ενώ φοράει τη στολή του αθλήματος.

    [34] Ογδόντα τρία χρόνια γάμου!

    18/7/2003 11:51:00 πμ

    φωτό Αρχείου

    Ογδόντα τρία χρόνια γάμου γιόρτασε χθες ένα ζευγάρι στο Χονγκ Κονγκ. Ο αγρότης Χουάνγκ Φου, ηλικίας 104 ετών και η κατά τέσσερα χρόνια μικρότερη σύζυγός του, Γκαν, ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου, όταν εκείνος ήταν παλικάρι 21 ετών και εκείνη κοπελίτσα 17 ετών. Απέκτησαν έξι γιους, από τους οποίους οι τέσσερις είναι στη ζωή. Ζούν μαζί με τέσσερις γενιές, που προήλθαν από την οικογένειά τους, δηλαδή με 60 απογόνους τους, που ενδεικτικά αποτελούν το 1/3 του πληθυσμού του χωριού Σανχού, όπου κατοικούν όλοι τους. Το ζευγάρι εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να καταθέσει αίτηση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, ώστε ο γάμος του να καταγραφεί ως ο πλέον μακροχρόνιος στα παγκόσμια χρονικά. Οι δύο υπερήλικες, ωστόσο, ίσως να πρέπει να περιμένουν λίγα χρονάκια ακόμη για να μπορέσουν να διεκδικήσουν τον τίτλο. Ένα άλλο ζευγάρι μόλις τον περασμένο Νοέμβριο καταγράφηκε στο βιβλίο Γκίνες για το ίδιο ρεκόρ, ύστερα από 85 χρόνια γάμου. Ο Λίου Γιούνγκ-γιάνγκ 103 ετών και η αγαπημένη του Γιανγκ Ουάν 102 χρόνων από την περιοχή Ταογιούαν στη βόρεια Ταϊβάν είχαν παντρευτεί τον Απρίλιο του 1917 γράφει η "Ημερησία της Κίνας", που εκδίδεται στο Χονγκ Κονγκ.

    [35] Αυστραλία: Αποζημίωση για τη γέννηση ''ανεπιθύτου παιδιού''

    18/7/2003 10:12:00 πμ

    φωτό Αρχείου

    Αποζημίωση 105.249 δολαρίων επιδίκασε το Ανώτατο Δικαστήριο Αυστραλίας σε ανδρόγυνο από το Μπρισμπέην για τη γέννηση "ανεπιθύμητου παιδιού", μετά από αποτυχημένη στείρωση. Ο Κρέϊγκ και η Κέρι Μελτσιόρ μήνυσαν για αμέλεια το γιατρό, που είχε κάνει στείρωση στην Κέρι και διεκδίκησαν αποζημίωση για το κόστος του τοκετού και την ανατροφή του γιου τους, Τζόρνταν, που γεννήθηκε μετά την αποτυχημένη στείρωση. Το Ανώτατο Δικαστήριο δέχθηκε, ότι η εγκυμοσύνη προκλήθηκε από αμέλεια του γιατρού και επιδίκασε αποζημίωση του ζεύγους για την οδύνη, που του προκάλεσε η ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, το κόστος του τοκετού και για το κόστος ανατροφής του παιδιού. Η απόφαση του δικαστηρίου έχει προκαλέσει πανικό στους ιατρικούς κύκλους της χώρας και έντονες αντιδράσεις της κοινής γνώμης. Γιατροί δηλώνουν, ότι "έχει παραγίνει το κακό" με τις αποζημιώσεις και προειδοποιούν για τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει στον κλάδο "η δικομανία", που έχει προσβάλλει την Αυστραλία τα τελευταία χρόνια.

    ''Δώρο Θεού'' αλλά με ''μεγάλο κόστος ανατροφής''

    Η χορήγηση της αποζημίωσης προκάλεσε δημόσια έκρηξη του αναπληρωτή πρωθυπουργού της χώρας, Τζον Άντερσον, ο οποίος εκτίμησε, ότι η αποζημίωση ενισχύει την εντύπωση ότι η σύγχρονη κοινωνία θεωρεί και τα παιδιά καταναλωτικά αγαθά με προκαθορισμένο κόστος.

    "Είναι αποκαρδιωτικό το γεγονός, ότι η γέννηση ενός υγιούς παιδιού σαν τον Τζόρνταν έγινε αφορμή δικαστικού αγώνα", δήλωσε ο Αντερσον. "Τα παιδιά είναι δώρα του Θεού. Δεν είναι οικονομικό φορτίο για να το αριθμούμε και να το υπολογίζουμε", πρόσθεσε. Το δικαστήριο έχει άλλη άποψη, όμως. Στο σκεπτικό της απόφασής τους οι δικαστές σημειώνουν, ότι "η ευλογία της γέννησης ενός υγιούς παιδιού δεν αποζημιώνει το κόστος της ανατροφής του".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 18 July 2003 - 17:00:54 UTC