Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-07-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θετικά βλέπει ο Ντενκτάς την αποναρκοθέτηση
  • [02] Ο Πειραιάς του 2004
  • [03] Διαμαρτυρία δήμου Λαμίας για ΧΥΤΑ
  • [04] Οι προαγωγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης
  • [05] Επιτάχυνση των έργων στη Θεσσαλονίκη ενόψει ΔΕΘ
  • [06] Τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου-Γκιουλ
  • [07] Προφυλακιστέος ο μητροκτόνος των Ιωαννίνων
  • [08] Κύπρος: Καμία ευθύνη για τα πεταμένα έγγραφα υπουργείου
  • [09] Eνστολη διαμαρτυρία
  • [10] Διακοπή δρομολογίων ΟΣΕ από και προς Πελοπόννησο
  • [11] Αλβανοί ''εγκατέλειψαν'' δέματα με ναρκωτικά στη μεθόριο
  • [12] Σχέδιο για την προώθηση εκμάθησης γλωσσών
  • [13] Νέο Κανονιστικό Πλαίσιο για Υπηρεσίες Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών
  • [14] Υπέρ της ένταξης η πλειοψηφία των Κυπρίων
  • [15] Ε.Ε: Αύξηση επιδοτήσεων ελληνικής σταφίδας
  • [16] Την Παρασκευή η απολογία του Σάββα Ξηρού
  • [17] Μ.Ανατολή: Επεξεργασία σχεδίου για ασυλία καταζητούμενων
  • [18] Πτώση στρατιωτικού ελικοπτέρου στην Βουλγαρία
  • [19] B-52 στέλνουν οι ΗΠΑ για να βομβαρδίσουν Aφγανούς αντάρτες
  • [20] Χαταμί: Ο Λευκός Οίκος θέλει να ανατρέψει το ισλαμικό καθεστώς
  • [21] Προσωρινά εκτός λειτουργίας πυρηνικός αντιδραστήρας του Κοζλοντούι
  • [22] Αναγκαστική προσγείωση τζάμπο στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν
  • [23] Η μαφία σκότωσε τον ''τραπεζίτη του Θεού''
  • [24] Η Τεχεράνη κατηγορεί την καναδική αστυνομία ότι σκότωσε Ιρανό
  • [25] Η Αίγυπτος θα στείλει πρεσβευτή στο Ισραήλ
  • [26] Ρόλο στην ανοικοδόμηση του Ιράκ ζητά η Τουρκία
  • [27] Νυστέρι βάζει το υπ. Ανάπτυξης στην αισχροκέρδεια
  • [28] Αποπληρωμή των χρεών της ΑΝΕΚ
  • [29] Χονγκ Κονγκ: Σε εξετάσεις για SARS υποβάλλονται τρόφιμοι ψυχιατρείου
  • [30] Ελληνοτουρκική συνεργασία στον Τομέα Οφθαλμολογίας
  • [31] Εκτός λειτουργίας ο αντιδραστήρας Κοζλοντούι

    [01] Θετικά βλέπει ο Ντενκτάς την αποναρκοθέτηση

    24/7/2003 7:02:00 μμ

    Τη θετική ανταπόκριση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στην πρόταση για εκκαθάριση των ναρκοπεδίων στη νεκρή ζώνη, χαιρέτισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος. Την Πέμπτη, ο κατοχικός ηγέτης απέστειλε επιστολή στο γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, με την οποία του γνωστοποίησε ότι οι Αρχές του ψευδοκράτους είναι έτοιμες για συνομιλίες με τα Ηνωμένα Έθνη για την εκκαθάριση χιλιάδων ναρκών. Ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι δεν έχει αντίγραφο της επιστολής Ντενκτάς, ενώ επισήμανε ότι η κυβέρνηση είχε ζητήσει από τον ΟΗΕ την εκκαθάριση ναρκοπεδίων, με συγκεκριμένο πρόγραμμα και διευθετήσεις.

    Ο Ντενκτάς παρουσιάζει την εκκαθάριση ναρκοπεδίων ως δική του ιδέα

    Σε μια κίνηση εντυπωσιασμού, ο Ραούφ Ντενκτάς παρουσίασε το θέμα της εκκαθάρισης των ναρκοπεδίων ως δική του ιδέα, ωστόσο στην πραγματικότητα, η πρόταση είχε υποβληθεί επανειλημμένα από την Κυπριακή Κυβέρνηση, για τελευταία φορά πριν από δύο μήνες, χωρίς να υπάρξει καμιά ανταπόκριση από τον κατοχικό ηγέτη.

    Η πρόταση Ντενκτάς περιέχεται σε επιστολή που έστειλε την Πέμπτη στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αναν.

    Σε δήλωσή του, ο Ραούφ Ντενκτάς ανέφερε ότι με την επιστολή του ενημερώνει τον γ.γ. του ΟΗΕ πως οι λεγόμενες τουρκοκυπριακές στρατιωτικές Αρχές είναι έτοιμες για συνομιλίες με αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών για την εκκαθάριση των ναρκών.

    Ο Ντενκτάς ανέφερε ότι η εκκαθάριση χιλιάδων αντιαρματικών ναρκών και ναρκών κατά προσωπικού θα βελτιώσει την ασφάλεια των Κυπρίων που διασχίζουν την πράσινη γραμμή, μετά την απόφασή του, όπως τόνισε, να ανοίξει τα σύνορα.

    Εξάλλου, ο κατοχικός ηγέτης χαρακτηρίζει την πρότασή του σημαντικό στρατιωτικό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, που θα βοηθήσει στην εξεύρεση συνολικής λύσης του Κυπριακού.

    [02] Ο Πειραιάς του 2004

    24/7/2003 5:55:00 μμ

    Σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και έργων που αφορούν στον Πειραιά εν όψει και των Ολυμπιακών αγώνων του 2004, επικεντρώθηκε η δεύτερη κατά σειρά διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη στη Βουλή, μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου. Οπως επισήμανε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Πασχαλίδης, στόχος της κυβέρνησης, πέραν της ανάδειξης του Πειραιά σε ένα σύγχρονο ναυτιλιακό κέντρο και λιμάνι, είναι η αναβάθμιση των γειτονιών της πόλης.

    Σημαντικές παρεμβάσεις

    Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Πασχαλίδης, μετά τη σύσκεψη, υπογράμμισε ότι υπάρχει ένα πλούσιο έργο σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, με πολλές σημαντικές παρεμβάσεις άμεσης απόδοσης που αφορούν την περίοδο μέχρι το τέλος του 2003, έργα ολυμπιακής χρήσης με ορίζοντα το 2004, καθώς και έργα μετα-ολυμπιακής χρήσης.

    Ο υπουργός εκτίμησε ότι, με ορίζοντα το 2008, ο Πειραιάς δεν θα είναι μόνο ένα μεγάλο ναυτιλιακό λιμάνι, αλλά και η ευρύτερη ενδοχώρα του θα απολαμβάνει καλύτερη ποιότητα ζωής, καλύτερη οργάνωση και λειτουργία.

    Στην σύσκεψη συμμετείχαν η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Πασχαλίδης, ο γενικός γραμματέας Ολυμπιακών αγώνων Κ. Καρτάλης, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Ανωμερίτης (πρώην ΥΕΝ), ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Σ. Κοσμίδης και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού για τεχνικά θέματα Β. Μακρυωνίτης.

    [03] Διαμαρτυρία δήμου Λαμίας για ΧΥΤΑ

    24/7/2003 5:53:00 μμ

    Απειλεί να κλείσει τη χωματερή του ο δήμος Λαμίας και να μην επιτρέψει σε οκτώ άλλους δήμους της περιοχής να εναποθέσουν τα σκουπίδια, μετά τη γνωστοποίηση ότι "δεν μπορεί να γίνει ΧΥΤΑ στο συγκεκριμένο σημείο γιατί είναι λίγα μέτρα δίπλα από λατομική περιοχή'', παρόλο που είναι έτοιμες οι μελέτες για να ενταχθεί η επέκταση της χωματερής για χρηματοδότηση στο Ταμείο Συνοχής. Σύμφωνα με την απόφαση του Δ.Σ. από τη Δευτέρα θα αρχίσει η εφαρμογή του μέτρου αν προηγουμένως δεν έχουν δοθεί κάποιες συγκεκριμένες εξηγήσεις για τις αποφάσεις που θα ληφθούν. Ήδη το μεσημέρι της Πέμπτης μέσα σε κλίμα έντασης συνεδρίασε η Τοπική Ένωση Δήμων και κοινοτήτων ενώ μέχρι αργά το απόγευμα συνεχίστηκαν οι συσκέψεις των δημάρχων που αναζητούν λύση.

    Σε αναζήτηση λύσης

    ''Δεν είμαστε εμείς που θα λύσουμε προβλήματα που θυμίζουν την κότα και το αβγό. Εμείς είπαμε να αναμορφώσουμε τον σημερινό ΧΥΤΑ και να δεχθούμε τα απορρίμματα οκτώ ακόμα δήμων. Είναι υπόθεση άλλων να δουν τις λύσεις που υπάρχουν και αν είναι συμβατές να γειτνιάζουν τα λατομεία και οι ΧΥΤΑ'', σημειώνει μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Λαμίας Γιώργος Κοτρωνιάς που όπως υποστηρίζει ''η συγκεκριμένη απόφαση του Δήμου Λαμίας έχει σαν στόχο να περιφρουρήσει την δυνατότητα του Δήμου να συνεχίζει να εναποθέτει σκουπίδια στον υπάρχοντα χώρο μέχρι να βρεθεί λύση''.

    Την Παρασκευή αποφασίστηκε να τεθεί το θέμα στην υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, που θα επισκεφθεί τη Λαμία και θα έχει συνάντηση με τους φορείς από την οποία θα ζητήσουν να εξασφαλιστούν τα ποσά, οι πιστώσεις αλλά και όλες οι διοικητικές πράξεις που είναι απαραίτητες για να λειτουργήσει νέος ΧΥΤΑ στη Λαμία που θα καλύπτει οκτώ ακόμα γειτονικούς δήμους.

    [04] Οι προαγωγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης

    24/7/2003 5:33:00 μμ

    Τις προαγωγές στην ηγεσία της Eλληνικής Δικαιοσύνης ενέκρινε ομόφωνα, μετά από εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης Φίλιππου Πετσάλνικου, το υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε σήμερα υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Επίσης συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ, με θέμα την παράταση της θητείας του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ Φώτη Νασιάκου για ένα χρόνο, που ενεκρίθη ομόφωνα.

    Εισαγγελέας Αρείου Πάγου ο Δημήτρης Λινός

    Ο Δημήτρης Λινός

    Στη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τοποθετήθηκε ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος Δημήτρης Λινός. Ο νέος εισαγγελέας δήλωσε: ''Αισθάνομαι μεγάλη τιμή για την επιλογή μου στο αξίωμα του εισαγγελέα Α.Π., αλλά και μεγάλη και βαθιά ευθύνη των καθηκόντων που επωμίζομαι και στα οποία πιστεύω ότι θα ανταποκριθώ''.

    Στις τέσσερις κενές θέσεις αντιπροέδρων προήχθησαν οι κ.κ. Αθανάσιος Κρητικός, Θόδωρος Λαφαζάνος, Νίκος Γεωργίλης και Στέλιος Πατεράκης.

    Στη θέση του αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας τοποθετήθηκε ο Παναγιώτης Φλώρος.

    Στη θέση του αντιπροέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου προήχθη ο Γιάννης Καραβοκύρης.

    [05] Επιτάχυνση των έργων στη Θεσσαλονίκη ενόψει ΔΕΘ

    24/7/2003 5:23:00 μμ

    Σε ενάμισι τρισεκατομμύρια δραχμές θα φτάσει το ύψος των δαπανών για έργα στη Θεσσαλονίκη. Αυτό έγινε γνωστό μετά τη διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς που συμμετείχαν στη σύσκεψη να προωθήσουν τα συγκεκριμένα έργα στη συμπρωτεύουσα έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα σχέδιο αντιμετώπισης όλων των προβλημάτων στη Βόρεια Ελλάδα.

    Ετοιμοι οι υπουργοί να παρουσιάσουν στη ΔΕΘ το έργο των υπουργείων

    Στη συνεδρίαση έλαβαν μέρος οι υπουργοί Ακης Τσοχατζόπουλος, Ευάγγελος Βενιζέλος, Χάρης Καστανίδης και Γιώργος Πασχαλίδης, καθώς επίσης και οι υπουργοί Νίκος Χριστοδουλάκης, Δημήτρης Ρέππας, Βάσω Παπανδρέου, Κώστας Στεφανής, Πέτρος Ευθυμίου, Χρήστος Βερελής, Χρήστος Πάχτας, Χρήστος Πρωτόπαπας και Τηλέμαχος Χυτήρης. Στη σύσκεψη συμμετείχε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και τα μέλη του ΕΓ Δ. Θάνος και Χρ. Αράπογλου.

    Αναφερόμενος στην επικείμενη ΔΕΘ, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτηλίας και μέχρι πρόσφατα υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης, δήλωσε ότι η Θεσσαλονίκη ήταν και είναι ένας μεγάλος ''σταθμός'' που θα δώσει τη δυνατότητα στον Πρωθυπουργό της χώρας να ανακεφαλαιώσει την κυβερνητική πολιτική και ταυτόχρονα να δείξει την προοπτική από εδώ και πέρα.

    Για το ίδιο θέμα, ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος υπογράμμισε ότι όλοι οι υπουργοί θα είναι έτοιμοι να κάνουν μια πολύ συνεκτική παρουσίαση του έργου των υπουργείων τους στη Θεσσαλονίκη, επισημαίνοντας ότι αυτό θα γίνει για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση.

    Τέλος, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι πολύ σημαντικό το γεγονός πως θα υπάρξει οριστική λύση για το μετρό της πόλης.

    [06] Τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου-Γκιουλ

    24/7/2003 1:31:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά, καθώς και η υιοθέτηση δύο νέων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ήταν το αντικείμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε το βράδυ της Τετάρτης, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου με τον Τούρκο ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιουλ. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών εκτίμησαν ιδιαίτερα τις προσπάθειες του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Τζoρτζ Ρόμπερτσον για την επίτευξη αυτού του αποτελέσματος και επαναβεβαίωσαν την αμοιβαία αποφασιστικότητά τους για τη συνέχιση της διαδικασίας των ΜΟΕ. Εξέφρασαν επίσης την πεποίθηση ότι αυτή η διαδικασία θα δημιουργήσει θετική ατμόσφαιρα στο Αιγαίο και θα ενδυναμώσει την κατανόηση και τη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

    Την Τετάρτη, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην υιοθέτηση δύο μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Τα μέτρα αυτά σχετίζονται με την εγκαθίδρυση της συνεργασίας μεταξύ των σχολών Εθνικής Αμυνας και την ανταλλαγή προσωπικού μεταξύ των Κέντρων Εκπαίδευσης των δύο χωρών στο πλαίσιο της ''Εταιρικής σχέσης για την ειρήνη''.

    [07] Προφυλακιστέος ο μητροκτόνος των Ιωαννίνων

    24/7/2003 7:27:00 μμ

    Προφυλακιστέος κρίθηκε την Πέμπτη με ομόφωνη απόφαση του εισαγγελέα και της ανακρίτριας, ο 21χρονος Κωνσταντίνος Μήτσαρης, ο οποίος την περασμένη Κυριακή, δολοφόνησε μέσα στο πατρικό του σπίτι στα Ιωάννινα, την 55χρονη μητέρα του και την γιαγιά του 85 χρόνων. Ο Μητσάρης εμφανίστηκε μετανιωμένος, στην πεντάωρη κατάθεσή του στην ανακρίτρια, ενώ τόνιζε συνέχεια ότι θα επιθυμούσε να γυρνούσε πίσω ο χρόνος και να μην είχε γίνει το κακό. Επίσης, ο δράστης του στυγερού εγκλήματος ζήτησε συγνώμη από τους συγγενείς του και υποστήριξε ότι η σοβαρότερη αιτία για την πράξη του ήταν η στάση της μητέρας του, που έβριζε τον ίδιο, τον νεκρό πατέρα του και την 6χρονη ετεροθαλή αδελφή του. Με την ολοκλήρωση της απολογίας του, ο Μήτσαρης μεταφέρθηκε στο Τμήμα Μεταγωγών, όπου θα διανυκτερεύσει και την Παρασκευή θα οδηγηθεί στις φυλακές Ιωαννίνων, στο Σταυράκι.

    [08] Κύπρος: Καμία ευθύνη για τα πεταμένα έγγραφα υπουργείου

    24/7/2003 6:45:00 μμ

    Χωρίς να αποδοθούν ευθύνες σε οποιονδήποτε, ολοκληρώθηκε την Πέμπτη η έρευνα για τα έγγραφα που βρέθηκαν σε σακούλες σκουπιδιών έξω από το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πόρισμα, το οποίο αναμένεται να παραδοθεί στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, γίνεται απλή παράθεση γεγονότων και διαπιστώσεις των ανακριτών. Το πρωί της Πέμπτης ο αρχηγός της Αστυνομίας ενημέρωσε τον κ. Παπαδόπουλο για την πορεία των ερευνών και ανακρίσεων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Χρυσοστομίδης τόνισε ότι δεν απομακρύνθηκαν από τη θέση τους οι επικεφαλείς του υπουργείου Υγείας, μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα.

    Επανεξέταση διαδικασιών φύλαξης απορρήτων εγγράφων

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι η έρευνα δεν γίνεται εναντίον συγκεκριμένου ατόμου, αλλά για διακρίβωση των πραγματικών συνθηκών, υπό τις οποίες βρέθηκαν πεταγμένα τα έγγραφα.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν ενοχοποίησε κανένα, ενώ επισήμανε ότι θα καταλογιστούν οι όποιες ευθύνες προκύψουν.

    Επίσης, συμπλήρωσε ότι δεν γνωρίζει αν η υπουργός Υγείας έθεσε την παραίτησή της στη διάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος έχει δώσει οδηγίες σε όλους τους υπουργούς για επανεξέταση των διαδικασιών φύλαξης των απορρήτων εγγράφων.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου επέκρινε τους χειρισμούς του προηγούμενου Υπουργικού Συμβουλίου στο θέμα της διαχείρισης των απορρήτων εγγράφων.

    Ο κ. Χρίστου ανέφερε ότι από τη χθεσινή συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο και την έως τώρα διερεύνηση, προκύπτει ότι δεν υπήρχε κώδικας διαδικαστικός σε ό,τι αφορά τον τρόπο χειρισμού εμπιστευτικών και διαβαθμισμένων εγγράφων, με αποτέλεσμα να έχουν πρόσβαση σε αυτά μη εξουσιοδοτημένα άτομα.

    Εξάλλου, υπογράμμισε ότι παρόμοια κατάσταση μπορούσε να παρατηρηθεί σε οποιοδήποτε υπουργείο και οποιαδήποτε στιγμή.

    [09] Eνστολη διαμαρτυρία

    24/7/2003 6:34:00 μμ

    Συγκέντρωση στο Πολεμικό Μουσείο και πορεία στις 7 το απόγευμα θα κάνουν αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί από όλη την Ελλάδα. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας προχώρησαν σε κινητοποιήσεις μετά την άρνηση, όπως υποστηρίζουν, της Πολιτείας να αναγνωρίσει το επάγγελμά τους ως επικίνδυνο και ανθυγιεινό. Μάλιστα, η πρόθεση που εκδηλώθηκε από ορισμένους-η πορεία να κατευθυνθεί προς το Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα γίνεται η γιορτή για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας-προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού Τύπου Χρήστου Πρωτόπαπα. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης δηλώνει ότι οι συνδικαλιστές θέτουν σε λανθασμένη βάση το αίτημά τους, το οποίο δεν μπορεί να ικανοποιηθεί, γιατί θα έχει αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να συνταξιοδοτούνται σε ηλικία 35 χρόνων, ενώ το ετήσιο κόστος είναι 500 εκατομμύρια ευρώ. Πάντως, το υπουργείο είναι ανοιχτό στο διάλογο και αναμένει τις προτάσεις των συνδικαλιστών.

    [10] Διακοπή δρομολογίων ΟΣΕ από και προς Πελοπόννησο

    24/7/2003 6:21:00 μμ

    Μετ΄ εμποδίων θα εκτελούνται τα δρομολόγια του ΟΣΕ, από και προς Πελοπόννησο, από τη Δευτέρα 28 Ιουλίου, έως και την Τετάρτη 30 του ίδιου μήνα, καθώς, λόγω έργων θα διακοπεί η κυκλοφορία της γραμμής στο τμήμα Μεγάρων-Αγίων Θεοδώρων-Κορίνθου. Τα έργα συνολικού μήκους 2,5 χλμ, που αφορούν στρώση και παραλλαγή της υφιστάμενης μετρικής γραμμής στο επίχωμα της νέας σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων, εντάσσονται στα πλαίσια εκσυγχρονισμού του δικτύου Πελοποννήσου. Στο διάστημα της διακοπής, η κυκλοφορία στο τμήμα Μεγάρων-Αγίων Θεοδώρων-Κορίνθου και αντίστροφα θα γίνεται με λεωφορεία του Οργανισμού.

    [11] Αλβανοί ''εγκατέλειψαν'' δέματα με ναρκωτικά στη μεθόριο

    24/7/2003 1:49:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Τρεις Αλβανοί εντοπίστηκαν από συνοριακούς τα ξημερώματα στα ελληνοαλβανικά σύνορα στην περιοχή Σαγιάδας Θεσπρωτίας κοντά στην μεθοριακή γραμμή, να κινούνται προς το εσωτερικό της χώρας μας. Μόλις οι Αλβανοί αντιλήφθηκαν τους συνοριακούς, τράπηκαν σε φυγή προς το αλβανικό έδαφος, εγκαταλείποντας έναν σάκο που μετέφεραν και στον οποίο υπήρχαν 9 κιλά και 400 γραμμάρια ηρωΐνης, καθώς και δυο δέματα κοκαΐνης βάρους 990 γραμμαρίων. Η αστυνομία Θεσπρωτίας ενημέρωσε αμέσως τις αλβανικές αρχές για τους τρεις άνδρες.

    [12] Σχέδιο για την προώθηση εκμάθησης γλωσσών

    24/7/2003 5:50:00 μμ

    H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την Πέμπτη ένα σχέδιο δράσης για την περίοδο 2004-2006, με σκοπό την προώθηση της εκμάθησης γλωσσών και της γλωσσικής ποικιλομορφίας στα κράτη μέλη της ΕΕ. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής, για την επίτευξη των στόχων αυτών, η ιδέα είναι να χρησιμοποιηθούν καλύτερα τα υπάρχοντα προγράμματα για την εκπαίδευση και την κατάρτιση με σκοπό την υποστήριξη μιας σειράς συγκεκριμένων μέτρων.

    Βασικοί στόχοι

    Οι βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι οι εξής:

    Η εκμάθηση γλωσσών πρέπει να γίνεται καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής. Η διδασκαλία αυτή πρέπει να ξεκινά από πολύ νεαρή ηλικία (νηπιαγωγείο), να καλύπτει πολύ γρήγορα δύο γλώσσες εκτός από τη μητρική, να συνεχίζεται έως και την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά και μετά τις σπουδές. Το σχολείο πρέπει να αποδώσει μεγαλύτερη προσοχή στις γλώσσες προσφέροντας όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιλογή γλωσσών, χωρίς να περιορίζει πλέον την εκμάθησή τους μόνο στα μαθήματα γλώσσας, αλλά υιοθετώντας μια περισσότερο σφαιρική προσέγγιση. Η κατάρτιση των καθηγητών γλωσσών και η πρόσληψή τους (οι διασυνοριακές περιφέρειες θα μπορούσαν να συνεργαστούν αποτελεσματικά στο θέμα αυτό) αποτελούν θέματα ζωτικής σημασίας. Είναι επίσης αναγκαίο να υπάρχουν αξιόπιστα εργαλεία αξιολόγησης των γλωσσικών ικανοτήτων. Η Επιτροπή είναι υπέρ της θέσπισης ενός ευρωπαϊκού δείκτη γλωσσικών ικανοτήτων. Οι Ευρωπαίοι πρέπει να διαθέτουν περισσότερες ευκαιρίες εκμάθησης και εξάσκησης των γλωσσών. Αυτό είναι θέμα πολιτικών προώθησης όλων των γλωσσών, συμπεριλαμβανομένων των περιφερειακών και μειονοτικών γλωσσών, μέσω της καλύτερης αξιοποίησης των ικανοτήτων των δίγλωσσων και τρίγλωσσων πολιτών και των προσωρινών κατοίκων προς όφελος της κοινότητας, μέσω της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης χρήσης του διαδικτύου για τη διδασκαλία και την εκμάθηση γλωσσών, μέσω της αύξησης των χώρων εκμάθησης γλωσσών ή ακόμη μέσω της συχνότερης χρήσης του υποτιτλισμού στην τηλεόραση και στις κινηματογραφικές αίθουσες.

    Τα μέτρα που προβλέπονται

    Για να συμβάλει, σε κοινοτικό επίπεδο, στην επίτευξη των στόχων αυτών, το σχέδιο δράσης που μόλις εγκρίθηκε από την Επιτροπή προβλέπει μια σειρά μέτρων, μεταξύ των οποίων:

    Η χρηματοδότηση μιας μελέτης σχετικά με τη διδασκαλία των γλωσσών στα πολύ μικρά παιδιά (η δημοσίευσή της προβλέπεται για το 2005). Η ενεργοποίηση του ρόλου των βοηθών ξένων γλωσσών, ιδίως στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Η χρηματοδότηση διακρατικών σχεδίων με σκοπό τη δημιουργία παιδαγωγικού υλικού για την εκμάθηση γλωσσών στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά σχολεία. Η υποστήριξη σχολικών σχεδίων που έχουν ως στόχο την υιοθέτηση μιας προσέγγισης για την ολοκληρωμένη εκμάθηση ενός περιεχομένου και μιας γλώσσας, πέρα από την εκμάθηση των γλωσσών μόνο μέσα στην τάξη. Η προσφορά μέσω του ιστοχώρου Europa της ΕΕ μιας δικτυακής πύλης ενημέρωσης για τους επαγγελματίες και το ευρύ κοινό σχετικά με τις ευκαιρίες κατάρτισης, σχετικά με τα πλεονεκτήματα της γνώσης πολλών γλωσσών κ.λπ. Η πύλη αυτή θα λειτουργήσει το 2006. Η εντατικοποίηση των ενεργειών ενημέρωσης που απευθύνονται στους καθηγητές γλωσσών σχετικά με τις δυνατότητες ευρωπαϊκής κινητικότητας που προσφέρονται από τα προγράμματα ΣΩΚΡΑΤΗΣ και Leonardo. Η διοργάνωση το 2006 μιας ευρωπαϊκής διάσκεψης σχετικά με την πρόσληψη καθηγητών ξένων γλωσσών. Η υποστήριξη της δημοσίευσης το 2004 μιας επικαιροποιημένης έκδοσης της έκθεσης "Ευρωμωσαϊκό", σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση των περιφερειακών και μειονοτικών γλωσσών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η χρηματοδότηση της ενημέρωσης κατά το 2005 και 2006 ενός ευρωπαϊκού δείκτη γλωσσικών ικανοτήτων. Η ένταξη από το 2004 της πολυγλωσσίας μεταξύ των επιλέξιμων θεμάτων για κοινοτική υποστήριξη στα σχέδια αδελφοποίησης πόλεων.

    [13] Νέο Κανονιστικό Πλαίσιο για Υπηρεσίες Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών

    24/7/2003 3:07:00 μμ

    Σε ισχύ τίθεται από την Παρασκευή σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης το νέο Κανονιστικό Πλαίσιο για Δίκτυα και Υπηρεσίες Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, το οποίο αναθεωρεί το υφιστάμενο και έχει ως στόχο στη διευκόλυνση της μετάβασης από ένα μονοπωλιακό περιβάλλον σε ένα περιβάλλον πλήρους ανταγωνισμού, την ανάπτυξη της ενιαίας αγοράς των ηλεκτρονικών επικοινωνιών στην Ε.Ε και τη διασφάλιση της λειτουργίας του ανταγωνισμού.

    Μέτρα δεσμευτικού χαρακτήρα

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, (ΕΕΤΤ) το νέο Πλαίσιο αποτελείται από μια σειρά μέτρων δεσμευτικού χαρακτήρα (Οδηγίες, Αποφάσεις), καθώς και από κείμενα χωρίς δεσμευτικό χαρακτήρα (Συστάσεις, Κατευθυντήριες Γραμμές).

    Οι Οδηγίες, μεταξύ άλλων, ρυθμίζουν θέματα που σχετίζονται με την πρόσβαση σε δίκτυα και υπηρεσίες, την αδειοδότηση, την Καθολική Υπηρεσία, τον ανταγωνισμό και την προστασία της ιδιωτικής ζωής αναφορικά με τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες.

    Με το νέο Πλαίσιο ενδυναμώνεται ο ρόλος των Εθνικών Ρυθμιστικών Αρχών, οι οποίες αναλαμβάνουν τη βασική ευθύνη υλοποίησης και εφαρμογής του νέου Πλαισίου. Οι παρεμβάσεις τους αναμένεται να ασκήσουν καταλυτική επίδραση στην ευρύτερη διάδοση των ευρυζωνικών υπηρεσιών και στην άρση των υφιστάμενων στρεβλώσεων στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας.

    Επίσης, το νέο Πλαίσιο ανταποκρίνεται στις ανάγκες της σύγκλισης στους κλάδους των τηλεπικοινωνιών, των μέσων μαζικής ενημέρωσης και της τεχνολογίας των πληροφοριών.

    Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ Μανώλης Γιακουμάκης, από την εφαρμογή του νέου Πλαισίου θα δημιουργηθεί ένα σύγχρονο περιβάλλον που θα ευνοεί τις επενδύσεις και την ανάπτυξη των ηλεκτρονικών επικοινωνιών σε καθεστώς ανταγωνισμού, με σημαντικά οφέλη για τους καταναλωτές.

    [14] Υπέρ της ένταξης η πλειοψηφία των Κυπρίων

    24/7/2003 3:00:00 μμ

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 12.098 ερωτηθέντων στις δέκα προσχωρούσες και στις τρεις υποψήφιες χώρες, το 72% των ερωτηθέντων στην Κύπρο θεωρεί ότι η ένταξη στην ΕΕ είναι θετικό γεγονός, ενώ μόνο το 4% υποστηρίζει το αντίθετο. Η δημοσκόπηση έγινε τον περασμένο Μάϊο, ενώ σημειώνεται ότι σε παρόμοια δημοσκόπηση του 2002 μόνο το 25% είχε ταχθεί υπέρ της ένταξης. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ των δέκα υπό προσχώρηση χωρών. Το 84% των ερωτηθέντων στην Κύπρο θα ψήφιζε υπέρ της ένταξης, αν γινόταν σχετικό δημοψήφισμα, ενώ το 87% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η Κύπρος θα επωφεληθεί από την ένταξη στην ΕΕ. Στο μεταξύ, με "Γόρδιο Δεσμό" παρομοίασε το Κυπριακό ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιταλίας, Ρόκο Μπουτιλιόνε, σημειώνοντας πως από μακριά το πρόβλημα φαίνεται πιο εύκολο.

    Ο κ. Μπουτιλιόνε, μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου μετά το πέρας των επαφών του στην Κύπρο, είπε πως η Ρώμη υποστηρίζει το σχέδιο Ανάν και ότι θα αξιοποιήσει στο έπακρον τις καλές της σχέσεις με την Τουρκία για να την πείσει να συμβάλει στη λύση του Κυπριακού. Ο κ. Μπουτιλιόνε τόνισε ότι η επίλυση του προβλήματος δεν μπορεί να διαχωριστεί από την προσπάθεια εκδημοκρατισμού της Τουρκίας ούτε και από το μέλλον των Τουρκοκυπρίων.

    Το 54% των ερωτηθέντων στην Κύπρο πιστεύει ότι θα επωφεληθεί και προσωπικά από την ένταξη και το 78% απάντησε ότι έχει εμπιστοσύνη στην ΕΕ. Όσον αφορά την υποστήριξη τους προς ένα Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, το 73% των ερωτηθέντων στην Κύπρο τάσσεται υπέρ ενός Συντάγματος της ΕΕ, ενώ μόνο 7% τάσσεται κατά. Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό.

    Το υψηλότερο σημειώνει η Πολωνία με 77% των ερωτηθέντων να τάσσεται υπέρ.

    Σχετικά με τη διαδικασία λήψης αποφάσεων στη διευρυμένη Ευρώπη, το 49% των ερωτηθέντων στην Κύπρο υποστηρίζει ότι οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται με ομοφωνία των ''25'', ενώ το 43% υποστηρίζει τη λήψη αποφάσεων με πλειοψηφία. Αναφορικά με την υιοθέτηση του ευρώ ως κοινού νομίσματος, το 70% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ ενώ το 21% τάσσεται κατά.

    [15] Ε.Ε: Αύξηση επιδοτήσεων ελληνικής σταφίδας

    24/7/2003 2:05:00 μμ

    Αρχισε να αποδίδει καρπούς η οργάνωση και ο εκσυγχρονισμός της υποδομής για την διαχείριση της ελληνικής σταφίδας (σουλτανίνα, κορινθιακή), δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς. Μόλις ολοκληρώθηκε και άρχισε η λειτουργία του Σταφιδικού Μητρώου, η χώρα μας πέτυχε σημαντική αύξηση των επιδοτήσεων απο την ΕΕ για τις σταφίδες που φθάνει το 17% για την σουλτανίνα και το 10% για την κορινθιακή.

    Συγκεκριμένα, η αρμόδια διαχειριστική Επιτροπή ενέκρινε το αίτημα της χώρας μας για αύξηση της στρεμματικής ενίσχυσης και όρισε:

    Για την Σουλτανίνα: Ενίσχυση 384,7 ευρώ (131.086 δρχ) το στρέμμα, απο 329 ευρώ (112,106 δρχ), που ήταν πέρυσι. Η αύξηση ανέρχεται σε 16,93%. Για την Κορινθιακή: Ενίσχυση 339,1 ευρώ (115,548 δρχ) το στρέμμα, έναντι 308 ευρώ (104.951 δρχ) που ήταν πέρυσι. Η αύξηση ανέρχεται σε 10,10%.

    Όπως δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, τα ποσοστά αύξησης των ενισχύσεων είναι απο τα μεγαλύτερα που έχουν δοθεί σε αγροτικά προϊόντα, υπερκαλύπτουν κάθε αύξηση του τιμάριθμου και των εισροών παραγωγής και συμβάλλουν αποφασιστικά στην ουσιαστική βελτίωση του εισοδήματος των σταφιδοπαραγωγών.

    Παράλληλα, σημαντική είναι και η συμβολή στις χρηματικές εισροές της εθνικής μας οικονομίας, καθώς η χώρα θα εισπράξει φέτος 14 εκατ. ευρώ (4,8 δισ. δρχ) περισσότερα απο πέρυσι.

    Τα 9,1 εκατ. ευρώ αφορούν την σουλτανίνα (η παραγωγή ανέρχεται σε 35-40.000 τον απο μια έκταση 165.000 στρεμμ) και τα 4,9 εκατ. ευρώ την Κορινθιακή (η παραγωγή είναι 35-40.000 τόννους απο μία έκταση 160.000 στρεμ).

    Οι σταφιδοπαραγωγοί ανέρχονται σε 35.000 περίπου άτομα.

    [16] Την Παρασκευή η απολογία του Σάββα Ξηρού

    24/7/2003 2:57:00 μμ

    Με την απολογία του Δημήτρη Κουφοντίνα ολοκληρώθηκε η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Την Παρασκευή θα απολογηθεί ο Σάββας Ξηρός. Ο κατηγορούμενος ωστόσο γνωστοποίησε στο δικαστήριο μέσω του συνηγόρου του Γιώργου Αγιοστρατίτη ότι δεν επιθυμεί να προσέλθει να απολογηθεί αφού το δικαστήριο δεν έχει αποφανθεί επί του θέματος των προανακριτικών απολογιών του. Αν δηλαδή θα τις κάνει δεκτές ή θα τις θεωρήσει άκυρες υιοθετώντας τον ισχυρισμό του οτι είναι προϊόν ψυχολογικής βίας που του ασκήθηκε. Ο Ξηρός υπέβαλε επίσης αίτημα να απολογηθεί στο τέλος και όχι στη σειρά του, ώστε να συνεκτιμήσει οπως διαμήνυσε ορισμένα πράγματα. Στο αίτημα αντέδρασαν οι συνήγοροι υπεράσπισης του Βασίλη Τζωρτζάτου, οι οποίοι είπαν στο δικαστήριο ότι αν ο Σάββας Ξηρός απολογηθεί τελευταίος τότε η δίκη θα αρχίσει από την αρχή.

    Το δικαστήριο δεν έκανε δεκτό το αίτημα του Σάββα Ξηρού και ζήτησε από τον κατηγορούμενο το πρωί της Παρασκευής να παραβρίσκεται στη δικαστική αίθουσα.

    [17] Μ.Ανατολή: Επεξεργασία σχεδίου για ασυλία καταζητούμενων

    24/7/2003 5:12:00 μμ

    Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι ασφαλείας επεξεργάζονται σχέδιο, το οποίο προβλέπει ασυλία για τους Παλαιστίνιους μαχητές που καταζητούνται από το Ισραήλ, με αντάλλαγμα τη δέσμευση της Παλαιστινιακής Αρχής ότι οι μαχητές αυτοί δεν θα εμπλακούν μελλοντικά σε επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών. Στο μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε στη Δυτική Όχθη, στο χωριό Φάχμα, κοντά στην Τζενίν τον Αχμαντ Σαμπάνι, ηγετικό στέλεχος της ισλαμικής Τζιχάντ. Το Ισραήλ καταζητούσε τον Σαμπάνι εδώ και πολλούς μήνες για τη συμμετοχή του σε επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων. Μετά τη σύλληψη αυτή και την άρνηση του Ισραήλ να απελευθερώσει μέλη της ισλαμικής Τζιχάντ και της Χαμάς, η οργάνωση απειλεί και πάλι πως θα διακόψει την τρίμηνη εκεχειρία που κήρυξε στα τέλη Ιουνίου.

    Συνεχίζονται σποραδικές επιθέσεις από τις ''Ταξιαρχίες του Αλ-Ακσά''

    Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας "Χααρέτζ", οι συνομιλίες αποτελούν μέρος μιας προσπάθειας της Παλαιστινιακής Αρχής και της Φατάχ στη Δ. Οχθη να τερματιστούν οι επιθέσεις από μαχητές της Φατάχ που δεν αναγνωρίζουν τη μονομερή κατάπαυση του πυρός διάρκειας τριών μηνών, την οποία έχουν κηρύξει παλαιστινιακές οργανώσεις.

    Μαχητές της οργάνωσης Ταξιαρχίες αλ-Ακσα, στρατιωτικής πτέρυγας της Φατάχ, πραγματοποιούν σποραδικές επιθέσεις από τότε που κηρύχθηκε η κατάπαυση του πυρός, πριν από τρεις εβδομάδες και πλέον.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα της "Χααρέτζ", τους τελευταίους μήνες εκπρόσωποι των ενόπλων οργανώσεων της Φατάχ στα κατεχόμενα εδάφη έχουν θέσει ως βασικό όρο για να καταθέσουν τα όπλα, την ασυλία.

    Την ασυλία είχαν θέσει ως προϋπόθεση και για την κατάπαυση του πυρός, παρότι οι Ισραηλινοί επισήμως δεν υπέγραψαν καμία συμφωνία για εκεχειρία με τους Παλαιστίνιους μαχητές.

    [18] Πτώση στρατιωτικού ελικοπτέρου στην Βουλγαρία

    24/7/2003 3:59:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Τρεις άνδρες της πολεμικής αεροπορίας και ένας αξιωματικός της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Βουλγαρίας σκοτώθηκαν το πρωί της Πέμπτης σε αεροπορικό ατύχημα. Το τραγικό περιστατικό συνέβη όταν το στρατιωτικό ελικόπτερο "ΜΙ 17" στο οποίο μετέβαιναν τα τέσσερα θύματα έπεσε στη ΝΔ Βουλγαρία όπου το ελικόπτερο συμμετείχε στις προσπάθειες κατάσβεσης μεγάλης πυρκαγιάς σε ορεινή περιοχή κοντά στην πόλη Ραζλόγ. Το τραγικό συμβάν έγινε αιτία για την ακύρωση της προγραμματισμένης επίσκεψης του υπουργού Αμυνας, Νικολάι Σβινάροφ, στην Κωστάντζα της Ρουμανίας, όπου ο Βούλγαρος αξιωματούχος έπρεπε να παραστεί στην τελετή της μεταφοράς της έδρας του επιτελείου των Πολυεθνικών Ειρηνευτικών Δυνάμεων της ΝΑ Ευρώπης στη ρουμανική πόλη, ύστερα από τετράχρονη περίπου δράση του στην Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας. Ο κ. Σβινάροφ διόρισε επιτροπή της Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία θα ερευνήσει τις συνθήκες της τραγωδίας υπό την αιγίδα του αρχηγού του ΓΕΑ Ντιμίταρ Γκεοργκίεφ, ανακοίνωσε ο ίδιος ο υπουργός πριν αναχωρήσει επειγόντως για τον τόπο του ατυχήματος.

    [19] B-52 στέλνουν οι ΗΠΑ για να βομβαρδίσουν Aφγανούς αντάρτες

    24/7/2003 3:58:00 μμ

    Αεροπλάνα Β-52 και Χάριερ για να βομβαρδίσουν αντάρτες οι οποίοι επιτέθηκαν με ρουκέτες σε βάση στο ανατολικό Αφγανιστάν, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο αμερικανικός στολός ότι έστειλε, ενώ αμερικανικά, ιταλικά και αφγανικά στρατεύματα έχουν ξεκινήσει μια μεγάλης έκτασης νέα επιχείρηση εναντίον των ανταρτών. Η στρατιωτική δράση ανελήφθη ενώ ο νέος αρχηγός της αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης Τζον Αμπιζάιντ πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψή του στο Αφγανιστάν, έπειτα από ένα σταθμό στο Πακιστάν. Ο Aμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος συνταγματάρχης, Ρόντνεϊ Ντέιβις, αρνήθηκε να πει αν έχει υπάρξει επαφή με τις αντίπαλες δυνάμεις από την Τρίτη, οπότε ξεκίνησε η επιχείρηση του συνασπισμού στις επαρχίες Χοστ και Πάκτια.

    Αγνωστη η έκταση της επιχείρησης

    ''Αναζητούμε επιθετικά μέλη των Ταλιμπάν, της αλ-Κάιντα και άλλων δυνάμεων που πολεμούν εναντίον του συνασπισμού'', δήλωσε. Ο Ντέιβις δεν αποκάλυψε την έκταση της επιχείρησης ούτε έκανε γνωστό πόσοι στρατιώτες του συνασπισμού συμμετέχουν στο πλευρό των 1.000 στρατιωτών του Αφγανικού Εθνικού Στρατού που παίρνουν μέρος σ' αυτή, αλλά δήλωσε πως η επιχείρηση είναι εκτεταμένη και μπορεί να απαιτήσει κάποιο χρόνο.

    Στο ανατολικό Αφγανιστάν, στρατεύματα του συνασπισμού απάντησαν με όλμους και ζήτησαν την υποστήριξη ενός γιγαντιαίου βομβαρδιστικού Β-52 και δύο αεροπλάνων AV-8 Χάριερ όταν δύο ρουκέτες εξερράγησαν τη νύκτα της Τετάρτης κοντά στη βάση τους στο Ασανταμπάντ στην επαρχία Κουνάρ.

    Ο Ντέιβις δήλωσε ότι το Β-52 έριξε ένα τύπο ''έξυπνης'' ή τηλεκατευθυνόμενης βόμβας και τα Χάριερ βόμβες των 500 κιλών τηλεκατευθυνόμενες με λέιζερ. Πρόσθεσε ότι δεν υπήρξαν απώλειες μεταξύ των δυνάμεων του συνασπισμού και πρόκειται να γίνει εκτίμηση των απωλειών του αντιπάλου.

    [20] Χαταμί: Ο Λευκός Οίκος θέλει να ανατρέψει το ισλαμικό καθεστώς

    24/7/2003 6:59:00 μμ

    Μοχάμαντ Χαταμί

    Την ανατροπή του ιρανικού καθεστώτος επιδιώκει η Ουάσιγκτον, δήλωσε την Πέμπτη ο Ιρανός πρόεδρος, Μοχάμαντ Χαταμί, καλώντας τους Ιρανούς να μην του δώσουν κανένα πρόσχημα για να το κάνει. "Ο Λευκός Οίκος παίρνει θέση κατά του λαού και του καθεστώτος του Ιράν και ελπίζει στην ανατροπή του ισλαμικού καθεστώτος, εμείς όμως δεν πρέπει να του δώσουμε προσχήματα", δήλωσε ο Χαταμί ενώπιον πολλών χιλιάδων ανθρώπων στην Φιρουζκούχ ανατολικά της Τεχεράνης, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

    ''Απαραίτητη η αμοιβαία υποστήριξη''

    Κατηγορώντας την Ουάσινγκτον και το Λονδίνο ότι είπαν ψέματα για το Ιράκ, κυρίως για τα όπλα μαζικής καταστροφής, διαβεβαίωσε ότι "οι Αμερικανοί θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα ίδια προσχήματα και κατά του Ιράν", αναφερόμενος στις συνεχείς κατηγορίες, που αμφισβητούνται από την Τεχεράνη, σύμφωνα με τις οποίες το Ιράν επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα με την κάλυψη ενός πολιτικού πυρηνικού προγράμματος.

    Απευθυνόμενος στις διάφορες τάσεις του ιρανικού καθεστώτος, τόνισε πως "πρέπει να υποστηριχτούμε αμοιβαία, η εξουσία δεν προκύπτει από την καταστολή ούτε από τη βία, η εξουσία υπάρχει όταν ο λαός και οι αρχές έχουν μιαν αμοιβαία εμπιστοσύνη".

    Σε μια περίοδο νέας έντασης ανάμεσα σε μεταρρυθμιστές και συντηρητικούς μετά τον ύποπτο θάνατο μια Ιρανοκαναδής φωτορεπόρτερ, ο Χαταμί κάλεσε όλα τα όργανα, "τη δικαιοσύνη, το κοινοβούλιο, την αστυνομία, τις ένοπλες δυνάμεις και τις δικαστικές αρχές, να υπακούσουν στις διατάξεις του Συντάγματος".

    [21] Προσωρινά εκτός λειτουργίας πυρηνικός αντιδραστήρας του Κοζλοντούι

    24/7/2003 4:45:00 μμ

    Διακοπή παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στο ένα τρίτο περίπου της Σόφιας σημειώθηκε στις 9.20 το πρωί, όταν βγήκε από το ενεργειακό δίκτυο της χώρας ο έκτος αντιδραστήρας του πυρηνικού σταθμού "Κοζλοντούι". Το περιστατικό οφείλεται σε βλάβη του αυτόματου συστήματος ασφάλειας του αντιδραστήρα, που έθεσε εκτός λειτουργίας την τουρμπίνα του, ανακοίνωσαν από τον σταθμό. Ύστερα από διαπίστωση και αποκατάσταση της βλάβης, ο ισχύος χιλίων μεγαβάτ νεότερος αντιδραστήρας του "Κοζλοντούι" επανατέθηκε σε λειτουργία και επανασυνδέθηκε με το ενεργειακό δίκτυο.

    Σε υδροηλεκτρικές μονάδες αιχμής προσέφυγε η Εθνική Επιχείρηση Ηλεκτρισμού για να καλύψει το "κενό" εξ' αιτίας της διακοπής της λειτουργίας του αντιδραστήρα, ανακοίνωσαν από την ΕΕΗ. "Ο αντιδραστήρας λειτουργεί ομαλά. Δεν υπάρχει καμία μεταβολή του επιπέδου της ραδιενέργειας ούτε θα μπορούσε να υπάρχει κάτι τέτοιο αφού το περιστατικό δεν έχει καμιά σχέση με την πυρηνική ασφάλεια", δήλωσε στον Τύπο ο Μπορισλάφ Στανιμίροφ, αναπληρωτής διευθυντής του αρμόδιου για τον έλεγχο του "Κοζλοντούι" δημόσιου οργανισμού της Βουλγαρίας.

    [22] Αναγκαστική προσγείωση τζάμπο στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν

    24/7/2003 3:25:00 μμ

    Με επιτυχία πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ ένα τζάμπο της El Al με 536 επιβάτες. Το αεροσκάφος με προορισμό τη Νέα Υόρκη παρουσίασε πρόβλημα στο υδραυλικό του σύστημα 30 λεπτά μετά την απογείωσή του και αναγκάστηκε να επιστρέψει στο αεροδρόμιο. Ο πιλότος προσγείωσε το αεροσκάφος στο μεγαλύτερο σε μήκος διάδρομο του αεροδρομίου αφού πρώτα άδειασε τα περισσότερα καύσιμα στη Μεσόγειο.

    [23] Η μαφία σκότωσε τον ''τραπεζίτη του Θεού''

    24/7/2003 2:31:00 μμ

    Ρομπέρτο Κάλβι

    Ο Ρομπέρτο Κάλβι, ένας Iταλός τραπεζίτης που είχε βρεθεί νεκρός πριν από 21 χρόνια στο Λονδίνο, δεν αυτοκτόνησε αλλά σκοτώθηκε από τη Μαφία, έγινε γνωστό την Πέμπτη από εισαγγελείς στη Ρώμη. Tο πτώμα του Κάλβι, γνωστού ως ''τραπεζίτη του Θεού'' λόγω των στενών επιχειρηματικών δεσμών του με το Βατικανό, βρέθηκε το 1982 απαγχονισμένο κάτω από τη γέφυρα Μπλακφράιαρς του Λονδίνου μετά την πτώχευση της τράπεζάς του, της Μπάνκο Αμπροζιάνο, στο πλαίσιο ενός οικονομικού σκανδάλου που ενέπλεκε την Αγία Έδρα, τη Μαφία και τους Ελευθεροτέκτονες. Οι ερευνητές είχαν συμπεράνει τότε ότι ο Κάλβι είχε αυτοκτονήσει. Αλλά εισαγγελείς πιστεύουν τώρα ότι δολοφονήθηκε από μαφιόζους.

    Προσαγωγή υπόπτων

    Τα αποτελέσματα έρευνας που διήρκεσε 21 χρόνια δείχνουν ότι ο ''νονός'' της Μαφίας, Πίπο Κάλο, είχε δώσει εντολή να τιμωρηθεί ο Κάλβι επειδή καταχράστηκε κεφάλαια που έπρεπε να ξεπλύνει για λογαριασμό σικελών μαφιόζων.

    Οι εισαγγελείς πιστεύουν πως ο Κάλβι είχε χρησιμοποιήσει τους ''όφσορ'' λογαριασμούς της τράπεζάς του για να ξεπλύνει εκατομμύρια δολάρια.

    Ιατροδικαστική εξέταση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Κάλβι πιθανόν σκοτώθηκε σε μια χωματερή και οι δολοφόνοι του κρέμασαν αργότερα το πτώμα του κάτω από τη γειτονική γέφυρα.

    Οι εισαγγελείς Aννα Μαρία Μοντελεόνε και Λούκα Τεσκαρόλι αναμένεται να ζητήσουν τώρα την προσαγωγή 10 υπόπτων σε δίκη για φόνο, γράφει η ιταλική εφημερίδα ''Λα Ρεπούμπλικα''.

    Το 1997, εισαγγελείς της Ρώμης είχαν απαγγείλει κατηγορίες σε βάρος αρκετών μαφιόζων και ενός επιχειρηματία από τη Σαρδηνία για συνεργία στο φόνο του Κάλβι.

    [24] Η Τεχεράνη κατηγορεί την καναδική αστυνομία ότι σκότωσε Ιρανό

    24/7/2003 2:03:00 μμ

    Το Ιράν κατηγόρησε την Πέμπτη την καναδική αστυνομία ότι σκότωσε έναν Ιρανό στο Βανκούβερ και ζήτησε από την κυβέρνηση του Καναδά να προσαγάγει στη δικαιοσύνη τους υπεύθυνους γι' αυτή την ''εγκληματική πράξη'', μετέδωσε ο ιρανικός κρατικός ραδιοσταθμός. Η ανακοίνωση αυτή έγινε ενώ συνεχίζεται η ένταση μεταξύ της Οτάβας και της Τεχεράνης σχετικά με το θάνατο αυτό το μήνα στο Ιράν μιας ιρανικής καταγωγής Καναδής φωτορεπόρτερ, της 54χρονης Ζαχρά Καζεμί, ενώ βρισκόταν υπό κράτηση. Ο Καναδάς ανακάλεσε τον πρεσβευτή του από την Τεχεράνη λόγω του επεισοδίου αυτού και ανακοίνωσε ότι θα επανεξετάσει τις σχέσεις του με το Ιράν.

    Ο ιρανικός κρατικός ραδιοσταθμός μετέδωσε ότι η αστυνομία στο Βανκούβερ ''επιτέθηκε'' το πρωί της Τρίτης σε τρεις νεαρούς Ιρανούς, σκοτώνοντας τον έναν απ' αυτούς και τραυματίζοντας τους άλλους. Ανέφερε το όνομα του νεκρού ως Κεϊβάν Ταμπές.

    ''Το Ιράν θέλει η καναδική κυβέρνηση να δώσει σαφείς και διάφανες και ικανοποιητικές εξηγήσεις γι' αυτή την εγκληματική πράξη και να παραδώσει στη δικαιοσύνη τους υπεύθυνους γι' αυτό το λυπηρό γεγονός'', δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμίντ Ρεζά Ασεφί.

    [25] Η Αίγυπτος θα στείλει πρεσβευτή στο Ισραήλ

    24/7/2003 12:13:00 μμ

    Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Σιλβάν Σαλόμ δήλωσε στο ισραηλινό ραδιόφωνο από την Ουάσινγκτον, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, ότι η Αίγυπτος θα στείλει σύντομα πρεσβευτή στο Ισραήλ, δυόμισυ χρόνια και πλέον μετά την ανάκληση του διπλωμάτη της από το Τελ Αβίβ. "Είναι πολλές οι πιέσεις προς την Αίγυπτο από την πλευρά των Αμερικανών και των Ευρωπαίων'', δήλωσε ο Σαλόμ. Το ισραηλινό ραδιόφωνο επικαλούμενο ''ανώτερους ισραηλινούς αξιωματούχους'' μετέδωσε ότι η επιστροφή Αιγύπτιου πρεσβευτή στο Ισραήλ θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή μήνα.

    Ο αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Αχμεντ Μάχερ δήλωσε, ύστερα από συνάντησή του με τον Σαλόμ, στις 22 Ιουνίου, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στην Ιορδανία, ότι οι συνθήκες δεν είναι ''ευνοϊκές'' για την επιστρροφή αιγύπτιου πρεσβευτή.

    Η Αίγυπτος και η Ιορδανία, οι μοναδικές αραβικές χώρες που έχουν υπογράψει συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ το 1979 και το 1994, ανακάλεσαν τους πρεσβευτές τους από το Τελ Αβίβ το Νοέμβριο του 2000, καταγγέλλοντας με τον τρόπο αυτό ''την υπερβολική χρήση βίας'' από τον ισραηλινό στρατό στα παλαιστινιακά εδάφη, αφότου ξέσπασε η Ιντιφάντα.

    [26] Ρόλο στην ανοικοδόμηση του Ιράκ ζητά η Τουρκία

    24/7/2003 3:05:00 μμ

    Η Τουρκία επιθυμεί να αναλάβει ένα ρόλο στην ανοικοδόμηση του Ιράκ πριν δεχθεί να στείλει στρατιώτες στη χώρα αυτή, όπως της ζητάει η αμερικανική κυβέρνηση, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ, στην εφημερίδα ''Ουάσινγκτον Ποστ''. Σε συνέντευξη που παραχώρησε πριν συναντηθεί με Αμερικανούς αξιωματούχους στην Ουάσινγκτον, ο Γκιούλ δήλωσε επίσης πως ένας αυξημένος ρόλος του ΟΗΕ στην ανοικοδόμηση θα διευκόλυνε το τουρκικό κοινοβούλιο να συμφωνήσει στην αποστολή στρατευμάτων. Οι Τούρκοι βουλευτές θα αντιταχθούν σε ένα αίτημα αποστολής στρατευμάτων αν το αίτημα αυτό δεν συνδυαστεί με ένα συγκεκριμένο ρόλο που θα δοθεί στην Τουρκία στην ανοικοδόμηση του Ιράκ, δήλωσε ο υπουργός.

    ''Αν πρόκειται να σταλεί εκεί μια αστυνομική δύναμη, τότε η ψήφος θα είναι διαφορετική'', διευκρίνισε.

    Ως γείτονας του Ιράκ και λόγω της ιστορίας της, η Τουρκία είναι σε θέση να δώσει συμβουλές στις ΗΠΑ, πρόσθεσε ο Γκιούλ. ''Επειδή ανήκουμε σ' αυτή την περιοχή του κόσμου, ξέρουμε καλύτερα από σας'', τόνισε υπενθυμίζοντας: ''διοικήσαμε την περιοχή επί εκατό χρόνια''.

    Ο Τούρκος υπουργός, ο οποίος έφτασε την Τρίτη στην Ουάσινγκτον, πρόκειται να έχει συνομιλίες με τον αντιπρόεδρο Ντικ Τσέινι, τον υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και τη σύμβουλο του προέδρου Τζορτζ Μπους για θέματα εθνικής ασφαλείας Κοντολίζα Ράις, καθώς και με αξιωματούχους του Πενταγώνου.

    [27] Νυστέρι βάζει το υπ. Ανάπτυξης στην αισχροκέρδεια

    24/7/2003 7:43:00 μμ

    Νυστέρι βάζει το υπουργείο Ανάπτυξης στα κερδοσκοπικά κυκλώματα που λυμαίνονται την αγορά. Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Κίμωνας Κουλούρης, παραπέμπονται στον εισαγγελέα για αισχροκέρδεια και παραπλανητική διαφήμιση, η χονδρεμπορική εταιρεία "Σπύρος και Γιάννης Μαρμαρινός" και η βιομηχανία "Κολιός". Παράλληλα, σαρωτικοί είναι οι έλεγχοι στην αγορά για τον έλεγχο των τιμών. Ο Υφυπουργός επισκέφθηκε το πρωί λαϊκές αγορές, οπωροπωλεία και σούπερ μάρκετ και διαπίστωσε πτώση τιμών. ''Η πτώση αυτή δεν ήταν άσχετη με την παρουσία μου στις συγκεκριμένες αγορές. Θέλω να επισημάνω ότι οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς και θα ενταθούν'', είπε.

    Τσουχτερά πρόστιμα

    Η επιχείρηση "Σπύρος και Ιωάννης Μαρμαρινός ΟΕ" παραπέμθηκε στον εισαγγελέα για την πώληση εισαγόμενης ποσότητας πατάτας από την Ιταλία με υπερτιμολόγηση 30%. Η επιχείρηση θα πρέπει να πληρώσει πρόστιμο 30.000 ευρώ, σύμφωνα με πρόταση του υπουργείου προς την Νομαρχία Πειραιά.

    Η επιχείρηση ''Κολιός'' παραπέμθηκε για παραπλάνηση των καταναλωτών διότι στην ιστοσελίδα της στο Ιντερνετ διαφήμιζε ως φέτα λευκό τυρί, το οποίο δεν είχε τη νομική κατοχύρωση να ονομάζεται ''φέτα''. Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων πρότεινε στο υπουργείο να επιβάλλει στην εταιρεία ''Κολιός'' πρόστιμο 100.000 ευρώ, ενώ ήδη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει παραπέμψει την υπόθεση και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Πάντως, η ετερεία σε ανακοίνωση της παραδέχεται "ευθύνες αμέλειας" αλλά όχι πρόθεση παραπλάνησης του καταναλωτικού κοινού.

    Επίσης ο υφυπουργός Κίμων Κουλούρης γνωστοποίησε ότι στο άμεσο μέλλον θα προσληφθεί νέο προσωπικό για να στελεχωθούν υπηρεσίες ελέγχου στις νομαρχίες και την κεντρική υπηρεσία.

    Εντατικοί έλεγχοι στην αγορά για την ακρίβεια

    Ο κ. Κουλούρης ανέφερε ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς και το σχέδιο νόμου για το παρεμπόριο θα ψηφιστεί την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου από τη Βουλή. ''Δώσαμε το μήνυμα στην αγορά. Οι επιχειρήσεις που θα εξακολουθήσουν να παρανομούν, θα έχουν την τύχη του "Κολιού'', είπε χαρακτηριστικά.

    Ο Υφυπουργός δήλωσε ότι θα υπάρξει εντατική προσπάθεια για τη συγκράτηση των τιμών και στις υπηρεσίες (ΔΕΚΟ, δημοτικά τέλη, πάρκινγκ κλπ), ενώ γνωστοποίησε πως τη Δευτέρα θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους παραγωγών και πωλητών λαϊκών αγορών.

    Αυτό το Σαββατοκύριακο ο κ. Κουλούρης θα επισκεφθεί την Αργολίδα και το άλλο Σαββατοκύριακο τη Λάρισα για να συζητήσει το θέμα των τιμών στα οπωροκηπευτικά με τους τοπικούς φορείς, ενώ μαζί με τον υπουργό Ακη Τσοχατζόπουλο θα συζητήσουν το προσεχές διάστημα και με τους φορείς στη Θεσσαλονίκη.

    Τέλος, τις προσεχείς ημέρες ο Κίμων Κουλούρης θα συναντηθεί με εκπροσώπους των δήμων Μοσχάτου και Ρέντη προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της έκδοσης αδειών γύρω από την κεντρική αγορά του Ρέντη, διότι απαγορεύεται σε ακτίνα 2 χλμ η παρουσία επιχειρήσεων.

    Αλλοι ανεβάζουν τις τιμές, λένε οι πωλητές

    Και ενώ το υπουργείο Ανάπτυξης είναι αποφασισμένο να βάλει βαθιά το νυστέρι στα χονδρεμπορικά κυκλώματα, οι παραγωγοί και οι πωλητές λαϊκών αγορών, παραπονούνται για παραπλάνηση της κοινής γνώμης και επιρρίπτουν τις ευθύνες, τόσο στους αγρότες που ανεβάζουν τις τιμές στο χωράφι, όσο και σε κυκλώματα χονδρεμπόρων.

    Και υποστηρίζουν ότι και οι ίδιοι πληρώνουν τις συνέπειες με τις αυξημένες τιμές σε άλλα προϊόντα.

    [28] Αποπληρωμή των χρεών της ΑΝΕΚ

    24/7/2003 2:36:00 μμ

    Σε οχτώ χρόνια αναμένεται να αποπληρωθούν τα δάνεια της ναυτιλιακής εταιρίας ΑΝΕΚ, μετά από πρόσφατη αναδιάρθρωση στην οποία προχώρησε η εταιρία. Το ύψος του δανεισμού ανέρχεται σε 320 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τη Διοίκηση της ακτοπλοϊκής εταιρίας, τα οφέλη που προκύπτουν, δεν είναι μόνον οικονομικά, αλλά της δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσει στα σχέδιά της. Όσον αφορά τη θυγατρική της ΑΝΕΚ, ΔΑΝΕ, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας, Γιάννης Βαρδινογιάννης, τόνισε ότι έχει δυνατότητες επιβίωσης, ενώ δεν έχει καθόλου τραπεζικό δανεισμό

    [29] Χονγκ Κονγκ: Σε εξετάσεις για SARS υποβάλλονται τρόφιμοι ψυχιατρείου

    24/7/2003 4:10:00 μμ

    Έντεκα τρόφιμοι ψυχιατρείου στο Χονγκ Κονγκ εισήχθησαν σε νοσοκομείο της πόλης και υποβάλλονται σε εξετάσεις για να διαπιστωθεί αν πάσχουν από το Σοβαρό και Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο, ανακοίνωσε αξιωματούχος της τοπικής κυβέρνησης. ''Και οι έντεκα παρουσιάζουν προβλήματα του αναπνευστικού, έχουν πυρετό και βήχα. Βρίσκονται υπό παρακολούθηση και η κατάστασή τους είναι σταθερή. Υποβάλλονται σε εξετάσεις για SARS'', διευκρίνισε η ίδια αξιωματούχος. Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται ένα μήνα μετά την ανακοίνωση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας ότι το Χονγκ Κονγκ είναι ελεύθερο από την ασθένεια αυτή, η οποία προκάλεσε το θάνατο περίπου 300 ανθρώπων από τον περασμένο Μάρτιο.

    [30] Ελληνοτουρκική συνεργασία στον Τομέα Οφθαλμολογίας

    24/7/2003 3:50:00 μμ

    Επίσημο πρωτόκολλο συνεργασίας υπεγράφη στις 21 Ιουλίου στην Κωνσταντινούπολη, ανοίγοντας νέους δρόμους συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Το πρωτόκολλο υπεγράφη από τον καθηγητή Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Ιωάννη Παλλήκαρη, διευθυντή της Πανεπιστημιακής Οφθαλμολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου και τον πρόεδρο της ''World Eye Hospital'', Ερέι Καπίκιογλου. Τη συνεργασία χαιρέτισε με τηλεγράφημά του ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ενώ από ελληνικής πλευράς παρευρέθη ο εκπρόσωπος του ελληνικού προξενείου κ. Γ. Αλατζάς, καθώς για τη συνεργασία αυτή είχε ενημερωθεί το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο υποστήριξε τη συνεργασία.

    Το πρωτόκολλο συνεργασίας βασίζεται στην ανταλλαγή ιατρικού και τεχνικού προσωπικού για την εκπαίδευση του σε τεχνολογία αιχμής που έχει αναπτυχθεί στο Πανεπιστήμιο Κρήτη. Επιπλέον, προβλέπεται και ανταλλαγή και συλλογή στοιχείων με σκοπό τη διεκπεραίωση κοινών κλινικών ερευνών, καθώς και η υποβολή κοινών προγραμμάτων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σκοπό τη χρηματοδότηση για τη δημιουργία εξειδικευμένων εργαστηρίων.

    [31] Εκτός λειτουργίας ο αντιδραστήρας Κοζλοντούι

    24/7/2003 1:16:00 μμ

    Ένας από τους αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου του Κοζλοντούι, στη βορειοδυτική Βουλγαρία, σταμάτησε να λειτουργεί την Πέμπτη, επειδή τέθηκε κατά λάθος σε λειτουργία το σύστημα ασφαλείας, ανακοινώθηκε από το πυρηνικό εργοστάσιο. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, το σύστημα ασφαλείας βρίσκεται στη μη-ραδιενεργό ζώνη του αντιδραστήρα και δεν μπορεί να προκαλέσει διαρροή ραδιενέργειας. Ο υπ' αριθμόν 6 αντιδραστήρας, ισχύος 1000MW, τέθηκε εκ νέου σε λειτουργία έξι ώρες αργότερα, ανακοίνωσε ο διευθυντής του εργοστασίου Γιορντάν Κονσταντίνοφ. Η διακοπή της λειτουργίας του αντιδραστήρα αυτού προκάλεσε προβλήματα στην ηλεκτροδότηση της πρωτευουσας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 24 July 2003 - 16:57:43 UTC