Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-07-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σταδιακή παροχή ρεύματος στην Κάσο
  • [02] Επαφές Κ. Σημίτη
  • [03] Διχάζει η επιστολή Βαρθολομαίου
  • [04] Κύπρος: Σήμερα οι αποφάσεις για τα έγγραφα
  • [05] ΗΠΑ: Λέσχη στοιχημάτων για τρομοκρατικά χτυπήματα
  • [06] Μεγάλες καταστροφές στη Γαλλία από πυρκαγιές
  • [07] Φονική έκρηξη στην Κίνα
  • [08] Σεισμός στην Πορτογαλία
  • [09] Λιβερία: Στα χέρια των ανταρτών η Μπιουκάναν
  • [10] Συνελήφθη σωματοφύλακας του Σαντάμ
  • [11] Aπεργία διαρκείας στα βυτιοφόρα καυσίμων
  • [12] ΔΝΤ: Αποδέσμευση δανείου προς την Αργεντινή

    [01] Σταδιακή παροχή ρεύματος στην Κάσο

    29/7/2003 10:34:00 πμ

    Αποκαθίσταται σταδιακά, μετά από τέσερις ημέρες χωρίς ρεύμα, η ηλεκτροδότηση στην Κάσο. Η μεταφορά των γεννητριών έγινε κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, καθώς το αρματαγωγό "Σάμος" που μετέφερε αρχικά τις ηλεκτρογεννήτριες, δεν μπόρεσε να προσεγγίσει το λιμάνι λόγω ισχυρών υποθαλάσσιων ρευμάτων. Τελικά οι γεννήτριες έφτασαν στο νησί το βράδυ της Δευτέρας με το επιβατηγό πλοίο "Βιτσέντζος Κορνάρος".

    [02] Επαφές Κ. Σημίτη

    29/7/2003 11:20:00 πμ

    Συνάντηση με τον γραμματέα της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Χρυσοχοΐδη έχει αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός, ο οποίος στη συνέχεια θα επισκεφθεί το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι. Στις 12 το μεσημέρι, ο Κ. Σημίτης θα έχει συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών, Κώστα Σκανδαλίδη. Το απόγευμα θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ.

    [03] Διχάζει η επιστολή Βαρθολομαίου

    29/7/2003 11:08:00 πμ

    Νέα ένταση στις σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την Εκκλησία της Ελλάδος δημιουργεί η επιστολή προς τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο που έστειλε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σχετικά με την εκλογή νέου μητροπολίτη Θεσσαλονίκης. Στην επιστολή του ο προκαθήμενος του Οικουμενικού θρόνου ζητεί να τηρηθούν οι όροι που περιλαμβάνονται στην πράξη του 1928, για τις Μητροπόλεις των λεγομένων νέων χωρών και να σταλεί εγκαίρως στο Φανάρι προς έγκριση, ο κατάλογος των υποψηφίων για τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Για την επιστολή Βαρθολομαίου συγκροτήθηκε ευρεία σύσκεψη ιεραρχών και νομικών, ενώ σήμερα αναμένεται συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με τον Υπουργό Εξωτερικών.

    [04] Κύπρος: Σήμερα οι αποφάσεις για τα έγγραφα

    29/7/2003 11:04:00 πμ

    Σήμερα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το θέμα των απορρήτων εγγράφων που βρέθηκαν εκτεθειμένα σε σακούλες σκουπιδιών στο κλιμακοστάσιο του υπουργείου Υγείας, καθώς ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του. Ο κ. Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε τη Δευτέρα ότι έδωσε τη λύση στο θέμα και ότι θα την ανακοινώσει την Τρίτη. Επίσης, είπε ότι σήμερα θα δοθεί στη δημοσιότητα και το σχετικό πόρισμα της Αστυνομίας. Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης και τις απόψεις για παραιτήσεις, ο κ. Παπαδόπουλος, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο ίδιος ''δεν είναι της σχολής των παραιτήσεων''.

    [05] ΗΠΑ: Λέσχη στοιχημάτων για τρομοκρατικά χτυπήματα

    29/7/2003 11:25:00 πμ

    Υπηρεσία στοιχημάτων για μελλοντικά τρομοκρατικά χτυπήματα σχεδιάζει να εγκαινιάσει τον Οκτώβριο το αμερικανικό Πεντάγωνο. Ειδικοί σε θέματα πολιτικής και κατασκοπείας ελπίζουν να χρησιμοποιήσουν ένα σύστημα προθεσμιακών στοιχημάτων για να αντλήσουν πληροφορίες και προβλέψεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, ώστε να αποφευχθούν εκπλήξεις και απρόβλεπτα γεγονότα, σύμφωνα με την περιγραφή στον διαδικτυακό τόπο της Υπηρεσίας Αμυντικών Προηγμένων Ερευνητικών Έργων (Defence Advanced Research Projects Agency, ή DARPA).

    ''Μελλοντικές Αγορές Παραγώγων Προσαρμοσμένες σε Προβλέψεις''

    Το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει προτείνει τη δαπάνη 8 εκατομμυρίων δολαρίων στο σύστημα στοιχημάτων, το οποίο αποκαλείται Μελλοντικές Αγορές Παραγώγων Προσαρμοσμένες σε Προβλέψεις (Futures Markets Applied to Prediction, ή FutureMAP), γεγονός που προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες και επικρίσεις δύο γερουσιαστών, του Ρον Ουάιντεν και του Μπάιρον Ντόργκαν.

    ''Το να ξοδεύονται χρήματα των φορολογουμένων για να δημιουργηθούν λέσχες στοιχημάτων για την τρομοκρατία είναι σπάταλο όσο και σιχαμερό'', έγραψαν οι δύο γερουσιαστές σε επιστολή τους προς τον Τζον Ποϊντέξτερ, επικεφαλής της DARPA. ''Ο αμερικανικός λαός θέλει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να χρησιμοποιεί τους πόρους της για να βελτιώσει την ασφάλειά μας, όχι για να στοιχηματίζει πάνω σ' αυτήν'', προσέθεσαν στην επιστολή τους.

    Αποσπάσματα της επιστολής παρατέθηκαν από την εκπομπή του CBS ''Market Watch'', στην οποία αναφέρθηκε πως το σχέδιο άρχισε με την στήριξη δύο ιδιωτικών εταιρειών, της Net Exchange και του Economist Intelligence Unit, το τμήμα επιχειρηματικής πληροφόρησης του περιοδικού "The Economist".

    Από την πλευρά της, η DARPA παραδέχεται ότι υπάρχουν ρίσκα στο εγχείρημα, ειδικά στην περίπτωση άντλησης χρήσιμων δεδομένων από αγορές δίχως να τίθεται σε κίνδυνο η εθνική ασφάλεια. Οι αγορές θα πρέπει επίσης να συναινέσουν ότι η δραστηριότητα είναι από ηθικής και νομικής πλευράς αποδεκτή, όπως αναφέρει η DARPA.

    [06] Μεγάλες καταστροφές στη Γαλλία από πυρκαγιές

    29/7/2003 10:59:00 πμ

    Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται η νοτιανατολική Γαλλία, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να κατασβέσουν τις συνεχιζόμενες πυρκαγιές σε δασικές και θαμνώδεις εκτάσεις στην περιοχή του ακρωτηρίου Αζούρ. Εννέα πυροσβεστικά αεροσκάφη και σχεδόν 200 πυροσβέστες προσπαθούν ακόμη να ελέγξουν τις φλόγες κοντά στην περιοχή Λα Γκαρντ-Φρεϊνέ. Πριν από δέκα ημέρες, μια τεράστια πυρκαγιά μετέτρεψε 10.000 εκτάρια δασικής έκτασης σε στάχτη στα βουνά κοντά στο Φρεζύ. Από τις πυρκαγιές οι οποίες απείλησαν κατοικημένες περιοχές, έχασαν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι.

    Εκκενώθηκαν περιοχές

    Δύο ξένοι, οι οποίοι πιστεύεται ότι ήταν ξένοι, βρέθηκαν νεκροί κοντά στο χωριό Λε Μπα ντε λ' Ολιβιέ στην περιοχή, ενώ η σορός μιας γυναίκας βρέθηκε κοντά στην Σαιντ-Μαξίμ, στον Κόλπο του Σεν Τροπέ. Οι αρχές ανακάλυψαν την Τρίτη και τέταρτο νεκρό στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Φρεζύ. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η τελευταία σορός που ανασύρθηκε πιστεύεται ότι ανήκει σε έναν πολίτη Πολωνικής καταγωγής.

    Στην περιοχή του Σεν Τροπέ επικράτησε πανικός όταν 10 σπίτια κάηκαν ολοσχερώς στις παρυφές της πόλης. Οι αρχές εκκένωσαν την περιοχή από τους κατοίκους, της αλλά και εκατοντάδες τουρίστες που παραθερίζουν εκεί.

    [07] Φονική έκρηξη στην Κίνα

    29/7/2003 10:41:00 πμ

    Τουλάχιστον 29 νεκροί και πάνω από 100 τραυματίες είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός από την έκρηξη που έγινε σε παρασκευαστήριο πυροτεχνημάτων στην Κίνα, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Κίνας, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερς. Στο τόπο του ατυχήματος έχουν μεταβεί πάνω από 300 αστυνομικοί και στρατιώτες και δεκάδες γιατροί και νοσοκόμοι προσπαθώντας να απεγκλωβίσουν παγιδευμένους εργαζόμενους. Τουλάχιστον 91 άτομα έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία για νοσηλεία, ενώ άλλα 50 ελαφρύτερα τραυματισμένα δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες και έλαβαν εξιτήριο. Η έκρηξη στο εργοστάσιο, που βρίσκεται στην περιοχή Ουανγκού, στην επαρχία Χεμπέι, ήταν τόσο ισχυρή που κτίριο που βρισκόταν 100 μέτρα μακριά κατέρρευσε, ενώ αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες που βρίσκονταν στην περιοχή έπιασαν φωτιά, σύμφωνα με το πρακτορείο Νέα Κίνα. Τα εργατικά δυστυχήματα στην Κίνα, περιλαμβανομένων των επεισοδείων στα ορυχεία, κοστίζουν πάνω από 15.000 ζωές ετησίως στη χώρα.

    [08] Σεισμός στην Πορτογαλία

    29/7/2003 11:02:00 πμ

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα στη νότια Πορτογαλία και έγινε αισθητή και στην πρωτεύουσα Λισαβόνα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ινστιτούτου Μετεωρολογίας. Η δόνηση δεν προκάλεσε τραυματισμούς και υλικές ζημίες. Το επίκεντρό της εντοπίστηκε στη θάλασσα, 155 χιλιόμετρα νοτιο-δυτικά του ακρωτηρίου Σάο Βισέντε.

    [09] Λιβερία: Στα χέρια των ανταρτών η Μπιουκάναν

    29/7/2003 11:02:00 πμ

    Συνεχίζονται οι φονικές συγκρούσεις μεταξύ των ανταρτών και των κυβερνητικών δυνάμεων στη Λιβερία. Οι άνδρες της ανταρτικής οργάνωσης Model, κατέλαβαν την Δευτέρα, την δεύτερη σε μέγεθος πόλη της χώρας Μπιουκάναν την ώρα που οι κυβερνητικές δυνάμεις του Τσαρλς Τέιλορ ήσαν απασχολημένες στο μέτωπο κατά της πρώτης ανταρτικής δύναμης της χώρας LURD, η οποία περισφίγγει τον κλοιό της γύρω από την πρωτεύουσα Μονροβία. Οι κυβερνητικές δυνάμεις του προέδρου Τσαρλς Τέιλορ ετοιμάζονται να αντεπιτεθούν, για να ανακαταλάβουν την πόλη. Tην ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Ενωση, ζήτησε την ανάπτυξη διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στην Αφρικανική χώρα στην οποία θα συμμετάσχει με στρατεύματα, με βασική όμως προϋπόθεση, την άμεση παραίτηση του προέδρου Τσαρλς Τέιλορ.

    Στην Ουάσινγκτον ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ δήλωσε ότι εντός της ημέρας θα αναχωρήσει για τη Δυτική Αφρική ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για αφρικανικές υποθέσεις Ουόλτερ Κανστάινερ, ο οποίος θα έχει συνομιλίες για την κρίση στη Λιβερία καθώς και για την προτεινόμενη δυτικοαφρικανική ειρηνευτική δύναμη, την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υποσχεθεί να υποστηρίξουν.

    Η αποστολή ειρηνευτικής δύναμης στη Λιβερία συζητείται εδώ και εβδομάδες, αλλά δεν αναμένεται να ξεκινήσει η ανάπτυξή της μέχρις ότου αποδώσουν οι διπλωματικές προσπάθειες για την εφαρμογή μιας βιώσιμης κατάπαυσης του πυρός.

    [10] Συνελήφθη σωματοφύλακας του Σαντάμ

    29/7/2003 11:16:00 πμ

    Οι δυνάμεις των ΗΠΑ, οι οποίες καταδιώκουν τον Σαντάμ Χουσεΐν στο Ιράκ συνέλαβαν έναν από τους σωματοφύλακές του. Στρατιώτες των ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει πολυάριθμες επιδρομές τις τελευταίες ημέρες στην Βαγδάτη και στην περιοχή γύρω από την γενέτειρα του Σαντάμ, Τικρίτ, στην αναζήτησή τους για τον ανατραπέντα την 9η Απριλίου Ιρακινό ηγέτη. Δεκάδες Αμερικανοί στρατιώτες έλαβαν μέρος τη νύχτα στις επιδρομές εναντίον τριών κατοικιών στην πόλη Τικρίτ, όπου, σύμφωνα με αμερικανικές στρατιωτικές πηγές, συνελήφθησαν τρία άτομα, ανάμεσά τους ένας πρώην σωματοφύλακας του Σαντάμ Χουσεΐν και ένας πρώην αξιωματικός του ιρακινού στρατού.

    Κανένα στοιχείο δεν δόθηκε από τις αμερικανικές στρατιωτικές αρχές για τη σημασία των συλλήψεων αυτών. Ωστόσο Αμερικανικός αξιωματικός δήλωσε ότι ''υπάρχουν δεκάδες πρώην σωματοφύλακες και άνθρωποι του παλαιού καθεστώτος στο Τικρίτ'', διατηρώντας επιφυλακτική στάση για τη σημασία των συλλήψεων αυτών.

    [11] Aπεργία διαρκείας στα βυτιοφόρα καυσίμων

    29/7/2003 9:31:00 πμ

    Απεργία διαρκείας αποφάσισαν ξαφνικά από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, οι ιδιοκτήτες βυτιοφόρων μεταφοράς υγρών καυσίμων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, επειδή -όπως υποστηρίζουν- οι εταιρίες υγρών καυσίμων δεν τήρησαν τα όσα είχαν συμφωνηθεί πριν από περίπου 10 μέρες για αναπροσαρμογή των μεταφορικών. Η απεργία αναμένεται να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στην ομαλή τροφοδοσία της αγοράς, μεσούσης μάλιστα της τουριστικής περιόδου.

    Σημειώνεται ότι η Ομοσπονδία των ιδιοκτητών βυτιοφόρων είχε εξαγγείλει αρχικά απεργία διαρκείας για τα μεσάνυχτα της Κυριακής, 20 Ιουλίου, η οποία όμως ανεστάλη μετά την παρέμβαση των αρμοδίων υπουργών καθώς ικανοποιήθηκαν τα αιτήματα του κλάδου.

    Σε περίπτωση τώρα που οι ιδιοκτήτες βυτιοφόρων υλοποιήσουν την απειλή τους και συνεχίσουν στην απεργία τους τότε θα προκληθεί μεγάλο πρόβλημα στην τροφοδοσία των πρατηρίων με υγρά καύσιμα, κυρίως στα νησιά και αργότερα στην Ηπειρωτική χώρα.

    [12] ΔΝΤ: Αποδέσμευση δανείου προς την Αργεντινή

    29/7/2003 11:37:00 πμ

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενέκρινε την αποδέσμευση ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων για την οικονομία της Αργεντινής, κατόπιν της επιθεώρησης της απόδοσης της χώρας στον τομέα της οικονομίας. Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ έκανε γνωστό το γεγονός με ανακοίνωσή του προς τον Τύπο, που περιλαμβάνει δήλωση του εκτελεστικού του διευθυντή σύμφωνα με την οποία οι πρόσφατες μακροοικονομικές επιδόσεις της Αργεντινής είναι θετικές.

    Εκπλήρωση οικονομικών στόχων

    "Η καταναλωτική πίστη έχει αυξηθεί, ο πληθωρισμός έχει μειωθεί κι άλλο, οι δείκτες των αγορών έχουν ενισχυθεί, και η οικονομική ανάνηψη είναι ενθαρρυντική", αναφέρει ο Χορστ Κέλερ, πρόεδρος του ΔΝΤ, στην ανακοίνωση.

    Υπό τη νέα κυβέρνηση του προέδρου Νέστορ Κίρχνερ, η Αργεντινή συνέχισε να εκπληρώνει τους οικονομικούς και νομισματικούς στόχους που είχαν τεθεί, προσθέτει ο Κέλερ. Ο ίδιος ανέφερε ότι η δουλειά της νέας κυβέρνησης όσον αφορά το πρόγραμμα δομικών μεταρρυθμίσεων χρειάζεται να επιταχυνθεί. Η βοήθεια ύψους 1 δισ. δολαρίων αποτελεί μέρος ενός πακέτου 3 δισ. δολαρίων που είχαν εγκριθεί από το ΔΝΤ τον Ιανουάριο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 29 July 2003 - 8:59:14 UTC