Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-07-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συγχαρητήρια στους ολυμπιονίκες των μαθηματικών
  • [02] Σε θερμό κλίμα η συνάντηση Μπους-Σαρόν
  • [03] Δεν θέλει τη Ντελ Πόντε για το ΔΠΔ για τη Ρουάντα ο Ανάν
  • [04] Επίθεση της Αλ-Κάιντα περιμένουν οι ΗΠΑ τέλη καλοκαιριού
  • [05] Μονομερή εκεχειρία κήρυξαν οι αντάρτες στη Λιβερία
  • [06] Ηχογραφημένο μήνυμα Σαντάμ Χουσείν
  • [07] Απεργία διαρκείας στα βυτιοφόρα καυσίμων
  • [08] Συνάντηση Γ. Παπανδρέου - Ν. Χριστοδουλάκη
  • [09] Γεύση Ολυμπιακών Αγώνων τον Αύγουστο
  • [10] ''Δηλητήρια'' στο πιάτο μας!

    [01] Συγχαρητήρια στους ολυμπιονίκες των μαθηματικών

    29/7/2003 8:44:00 μμ

    Τους πέντε μαθητές Λυκείου που διακρίθηκαν στη Μαθηματική Ολυμπιάδα του Τόκιο και χάρισαν στη χώρα μας την τέταρτη θέση στην Ευρώπη, δέχθηκε ο υπουργός Παιδείας. Ο κ. Ευθυμίου συνεχάρη τους πέντε νέους και δήλωσε πως η Ελλάδα καλλιεργεί σε βάθος τις μαθηματικές σπουδές στο εκπαιδευτικό της σύστημα. Απόδειξη και η ανάθεση στη χώρα μας της διοργάνωσης της Μαθηματικής Ολυμπιάδας του 2004, που θα συμπέσει με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    [02] Σε θερμό κλίμα η συνάντηση Μπους-Σαρόν

    29/7/2003 10:13:00 μμ

    "Ενθαρρυμένος" από τις τελευταίες ισραηλινές πρωτοβουλίες, που περιλαμβάνουν κυρίως την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων δήλωσε, ότι είναι ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους στην κοινή συνέντευξη τύπου, που έδωσε στον Λευκό Οίκο με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν. Ο Σαρόν από την πλευρά του δήλωσε, ότι η κατασκευή του τείχους ασφαλείας στην Δυτική Όχθη θα συνεχιστεί, όμως θα καταβληθούν όλες οι προσπάθειες για να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες, που θα έχει στην καθημερινή ζωή των Παλαιστινίων. Ο Μπους στη συνέχεια σημείωσε, ότι η δημιουργία παλαιστινιακού κράτους θα εξαρτηθεί σε τελευταία ανάλυση από το τέλος των τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον ισραηλινών στόχων. Ωστόσο ο Μπους έχει εκφράσει ήδη τη δυσαρέσκεια του για το τείχος. Πρόκειται για την όγδοη συνάντηση ανάμεσα στους Σαρόν και Μπους στο Λευκό Οίκο, όπου ο Αμερικανός Πρόεδρος δέχτηκε την περασμένη εβδομάδα για πρώτη φορά τον πρωθυπουργό των Παλαιστινίων Μαχμούντ Αμπάς. Την ίδια ώρα και ένα μήνα μετά την κήρυξη μονομερούς εκεχειρίας, οι παλαιστινιακές ισλαμιστικές οργανώσεις Χαμάς και ισλαμική Τζιχάντ κατηγορούν το εβραϊκό κράτος, ότι δεν έχει κάνει καμιά θετική κίνηση.

    Επικρίσεις για τη μη εκπλήρωση των όρων της εκεχειρίας

    "Το Ισραήλ δεν έχει εκπληρώσει τους όρους της παλαιστινιακής πρωτοβουλίας για εκεχειρία, ειδικά στο θέμα των κρατουμένων, και επίσης συνεχίζει τις επιθέσεις του", δήλωσε ο Ισμαήλ Χανίγια, ανώτατο στέλεχος της Χαμάς. Οι παλαιστινιακές οργανώσεις έχουν θέσει ανάμεσα στους βασικούς όρους για τη διατήρηση της εκεχειρίας την απελευθέρωση περίπου 6.000 Παλαιστινίων που κρατούνται από το Ισραήλ.

    Η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε την Κυριακή πως θα απελευθερώσει πολύ σύντομα 540 κρατούμενους, ανάμεσά τους και 210 ισλαμιστές. "Δεν έχουμε δει κανένα θετικό μέτρο από την πλευρά του Ισραήλ και θα απευθύνουμε επείγον μήνυμα προς την παλαιστινιακή αρχή και την Αίγυπτο για να τις ενημερώσουμε σχετικά με τις ισραηλινές επιθέσεις", επισήμανε ο Χανίγια. "Η πολιτική του Ισραήλ θα καταλήξει στη διακοπή της εκεχειρίας και στην αναζωπύρωση των συγκρούσεων στην περιοχή", πρόσθεσε ο ίδιος.

    Από την πλευρά του ο Μοχάμαντ αλ-Χίντι, στέλεχος της ισλαμικής Τζιχάντ, δήλωσε πως έχουν καταγραφεί "70 ισραηλινές επιθέσεις, δολοφονίες, κατεδαφίσεις σπιτιών, συλλήψεις και επιδρομές, από την κηρυξη της εκεχειρίας".

    Ο Αλ-Χίντι κατήγγειλε το γεγονός, ότι συνεχίζεται η πολιορκία εδώ και 19 μήνες από τους Ισραηλινούς του αρχηγείου του Γιάσερ Αραφάτ στη Ραμάλα, καθώς επίσης και η οικοδόμηση εβραϊκών οικισμών και ακόμα κατηγόρησε το Ισραήλ, ότι έδωσε την άδεια σε τουρίστες και Ισραηλινούς να πηγαίνουν στην Πλατεία των Τεμενών, τον τρίτο ιερότερο χώρο του Ισλάμ μετά τη Μέκκα και τη Μεδίνα.

    Σήμερα εξάλλου, ο αρμόδιος Παλαιστίνιος υπουργός ζήτησε την άμεση απελευθέρωση 361 ανήλικων Παλαιστίνιων που κρατούνται από το Ισραήλ.

    Την εφαμογή του ''Οδικού Χάρτη'' ζητούν Αμπάς - Σολάνα

    Την εφαρμογή του "Οδικού Χάρτη" ζήτησαν ο ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Χαβιέ Σολάνα και ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μαχμούντ Αμπάς.

    ''Ελπίζουμε πως μετά από την επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους, ο κ. Σαρόν θα τηρήσει την ίδια τακτική με αυτήν του κ. Αμπας'', είπε ο Χ. Σολάνα, ενώ από την πλευρά του ο Μαχμούντ Αμπάς, ευχήθηκε να γίνουν πραγματικότητα από το Ισραήλ τα παρακάτω μέτρα.

    Να σταματήσει την κατασκευή του ''φράχτη'' ασφαλείας Να παγώσει την επέκταση των ισραηλινών οικισμών Να αποσύρει τα ισραηλινά στρατεύματα από τα κατεχόμενα εδάφη Να απελευθερώσει τους Παλαιστίνιους κρατούμενους Να άρει τον αποκλεισμό του Γ. Αραφάτ

    Ματαιώθηκε η πανηγυρική τελετή εγκαινίων για το τείχος

    Νωρίτερα, ματαιώθηκε η επίσημη τελετή, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του πρώτου τμήματος του τείχους-φράκτη ασφαλείας, που κατασκευάζει το Ισραήλ στη Δυτική Όχθη, ανακοινώθηκε τη Δευτέρα από το υπουργείο Αμυνας.

    Εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο, ότι οι εργασίες θα ολοκληρωθούν πράγματι την προβλεπόμενη ημερομηνία, αλλά οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι "επέλεξαν να εκφράσουν την εκτίμησή τους προς τους ανθρώπους που εργάσθηκαν στο πρόγραμμα αυτό με διαφορετικό τρόπο". Ο εκπρόσωπος δεν έδωσε άλλες διευκρινίσεις.

    Η εφημερίδα "Γεντιότ Αχρονότ", η οποία αποκάλυψε στο χθεσινό της φύλλο τη ματαίωση της τελετής αυτής, αναφέρει πάντως, επικαλούμενη "υψηλόβαθμη πηγή των δυνάμεων ασφαλείας", πως κρίθηκε "άτοπο να γιορταστεί η ολοκλήρωση" της πρώτης φάσης ενός έργου το οποίο επικρίνεται όλο και περισσότερο από τις ΗΠΑ, τη στιγμή που ο ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν πραγματοποιεί αυτή την εβδομάδα επίσκεψη στην Ουάσινγκτον.

    Εξάλλου ισραηλινοί στρατιώτες τραυμάτισαν τη Δευτέρα πέντε φιλο-Παλαιστίνιους διαδηλωτές ρίχνοντας δακρυγόνα και ανοίγοντας πυρ με πλαστικές σφαίρες για να διαλύσουν μια διαδήλωση κατά της οικοδόμησης του "φράκτη ασφαλείας" στη Δυτική Όχθη.

    Ένας Αμερικανός διαδηλωτής τραυματίσθηκε στο πόδι από μικρή απόσταση στη διάρκεια των επεισοδίων κοντά στο χωριό Ανίν της Δυτικής Όχθης και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, δήλωσε ο Ισραηλινός διαδηλωτής Γιόναταν Πόλακ. Οι άλλοι τέσσερις διαδηλωτές δέχθηκαν επιτόπου τις πρώτες βοήθειες αφού τραυματίσθηκαν στην πλάτη και το στομάχι, πρόσθεσε ο Ισραηλινός διαδηλωτής. Δεν έκανε γνωστές τις υπηκοότητές τους.

    Οι Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ όταν περίπου 300 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και από τις δύο πλευρές του φράκτη και προσπάθησαν να γκρεμίσουν μια πύλη του. Το Ισράηλ υποστηρίζει πως χρειάζεται το φράκτη για να μην μπορούν να μπαίνουν στο έδαφός του καμικάζι βομβιστές. Οι Παλαιστίνιοι φοβούνται πως ο φράκτης, ο οποίος θα εισχωρεί βαθιά στο έδαφος της Δυτικής Όχθης, κατασκευάζεται για να οριστούν μονομερώς τα σύνορα του μελλοντικού κράτους τους.

    [03] Δεν θέλει τη Ντελ Πόντε για το ΔΠΔ για τη Ρουάντα ο Ανάν

    29/7/2003 8:41:00 μμ

    Να μην παραμείνει στη θέση της γενικής εισαγγελέως στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη Ρουάντα, η Κάρλα ντελ Πόντε, πρότεινε την Τρίτη ο γ.γ του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, εκφράζοντας την επιθυμία του αυτή σε επιστολή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η δικαστής Κάρλα ντελ Πόντε, ελβετικής καταγωγής, διορίστηκε στις 15 Σεπτεμβρίου του 1999 για θητεία τεσσάρων ετών στο διπλό αξίωμα της γενικής εισαγγελέως του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία και του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την Ρουάντα. Ο Αναν συστήνει τα καθήκοντα αυτά να ανατεθούν σε δύο διαφορετικές προσωπικότητες. Και πρότεινε να παραμείνει η Ντελ Πόντε στη θέση της γενικής εισαγγελέως του ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβί,α όπου το διάστημα αυτό δικάζεται μεταξύ άλλων και ο πρώην ηγέτης της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, και προσθέτει ότι αργότερα θα αναφέρει το όνομα του δικαστή, που προτείνει για τη θέση του εισαγγελέα στο ΔΠΔ για τη Ρουάντα.

    [04] Επίθεση της Αλ-Κάιντα περιμένουν οι ΗΠΑ τέλη καλοκαιριού

    29/7/2003 8:19:00 μμ

    Πληροφορίες, που αφήνουν να εννοηθεί ότι το τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάιντα προετοιμάζει νέες επιθέσεις αυτοκτονίας με τη χρήση αεροσκαφών, παρόμοιες με εκείνες της 11ης Σεπτεμβρίου, έχουν λάβει οι ΗΠΑ, σύμφωνα την αμερικανική υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας. "Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν πληροφορίες, που αφήνουν σαφώς να εννοηθεί, ότι η Αλ Κάιντα έχει την πρόθεση να χρησιμοποιήσει αεροσκάφη για να προχωρήσει σε σειρά επιθέσεων αυτοκτονίας στο εξωτερικό για να προωθήσει τους στόχους της", τόνισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας, Γκόρντον Τζόντριου. Οι επιθέσεις αυτές μπορεί να διεξαχθούν περί τα τέλη του καλοκαιριού και σύμφωνα με την εφημερίδα "Ουάσινγκτον Ποστ" η απειλή μπορεί να επιβεβαιωθεί και με άλλα μέσα, κυρίως μέσω υποκλοπών.

    Λαμβάνονται επιπλέον μέτρα

    Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, τους οποίους επικαλείται η ίδια εφημερίδα, τηρώντας το απόρρητο ως προς τα ονόματά τους, η απειλή άρχισε να διαφαίνεται την περασμένη εβδομάδα στη διάρκεια ανάκρισης συλληφθέντων μελών της τρομοκρατικής αυτής οργάνωσης.

    "Συνεχίζουμε να ερευνούμε για την πιστότητα των πληροφοριών αυτών", τόνισε ο κ. Τζόντριου. Πάντως οι πληροφορίες φαίνεται ότι ελήφθησαν πολύ σοβαρά από τις ομοσπονδιακές αρχές στις ΗΠΑ που στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου κήρυξαν κατάσταση συναγερμού στις αεροπορικές εταιρείες, στις δυνάμεις της αστυνομίας και στους υπεύθυνους για την αεροπορική ασφάλεια, με στόχο να ληφθούν επιπλέον μέτρα προστασίας και να ενισχυθούν οι δυνάμεις ασφαλείας και τα μέτρα σε όλους τους δημόσιους χώρους.

    [05] Μονομερή εκεχειρία κήρυξαν οι αντάρτες στη Λιβερία

    29/7/2003 7:41:00 μμ

    Η βασική ανταρτική οργάνωση της Λιβερίας, η LURD που μάχεται εδώ και 11 ημέρες εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων στην πρωτεύουσα Μονροβία, ανακοίνωσε ότι κήρυξε μονομερή εκεχειρία. Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας των ανταρτών, ο οποίος βρίσκεται για συνομιλίες στην Γκάνα δήλωσε στο Ρόιτερ ότι οι αντάρτες θα υποχωρήσουν προς το λιμάνι της πόλης, καθώς αναμένεται η άφιξη της δυτικοαφρικανικής ειρηνευτικής δύναμης, ενώ και ο Σέκου Κόνεχ, ο ηγέτης του LURD επιβεβαίωσε τηλεφωνικά την εκεχειρία. Πάντως, σποραδικά πυρά ακούγονταν το πρωί της Tρίτης στο ύψος των γεφυρών που συνδέουν το κέντρο της Μονροβίας, το οποίο ελέγχεται από δυνάμεις πιστές στον πρόεδρο Τσαρλς Τέιλορ, με το λιμάνι της πρωτεύουσας, που βρίσκεται στα χέρια των ανταρτών. Σημειώνεται ότι μετά την κατάληψη της Μπιουκάναν, οι δυνάμεις του Τέιλορ, οι οποίες ήδη δεν ήλεγχαν παρά το ένα πέμπτο της επικράτειας της Λιβερίας, δεν διαθέτουν πλέον κανένα μεγάλο λιμάνι στη χώρα. Να σταματήσουν αμέσως τις μάχες ζήτησε από τη Γουινέα και τους αντάρτες η Ουάσιγκτον. Η Λιβερία έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τη Γουινέα ότι υποστηρίζει τους αντάρτες, πράγμα που το Κόνακρι διαψεύδει.

    Αλληλοκατηγορίες μεταξύ Λιβερίας και Γουινέας

    Οι μάχες για τον έλεγχο των δύο αυτών γεφυρών που θα επέτρεπαν στους αντάρτες της οργάνωσης LURD (Ενωμένοι Λιβεριανοί για τη Συμφιλίωση και τη Δημοκρατία) να φτάσουν στο κέντρο της Μονροβίας, στην έδρα της εξουσίας του Τσαρλς Τέιλορ, δεν έχουν ουσιαστικά σταματήσει από τις 19 Ιουλίου.

    Καμιά πληροφορία δεν υπήρχε σήμερα σχετικά με την κατάσταση στη γέφυρα του Στόκτον Κρικ, ένα άλλο στρατηγικό σημείο διέλευσης που συνδέει το λιμάνι με τη μεγάλη λεωφόρο Σομάλια Ντράιβ, η οποία οδηγεί στο διεθνές αεροδρόμιο του Ρόμπερτσφιλντ και επιτρέπει την πρόσβαση στο κέντρο από ανατολάς. Η γέφυρα αυτή είχε καταληφθεί την Κυριακή από τους αντάρτες, αλλά ανακατελήφθη από τις δυνάμεις του Τέιλορ έπειτα από σκληρές μάχες που προκάλεσαν τουλάχιστον 7 νεκρούς και 117 τραυματίες μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων.

    Μια άλλη ανταρτική οργάνωση, το Κίνημα για τη Δημοκρατία στη Λιβερία (MODEL), κατέλαβε χθες Δευτέρα την πόλη Μπιουκάναν, δεύτερο λιμάνι της Λιβερίας, περίπου 100 χλμ. ανατολικά της Μονροβίας.

    Στο μεταξύ, η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για τη δυτική Αφρική Πάμελα Μπριτζγουότερ ζήτησε από τη Γουινέα και τους αντάρτες της LURD ''να σταματήσουν αμέσως'' τις μάχες και τους βομβαρδισμούς στη Μονροβία.

    Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο διπλωματική πηγή στο Κόνακρι, η Μπριτζγουότερ πραγματοποίησε το Σαββατοκύριακο 24ωρη επίσκεψη στη Γουινέα στη διάρκεια της οποίας είχε συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Φρανσουά Φαλ.

    Κατά τις συνομιλίες αυτές η Αμερικανίδα υφυπουργός εξήγησε στον Φαλ ''την αγανάκτηση της χώρας της για την ενεργή υποστήριξη που παρέχει η Γουινέα στους μαχητές της LURD''. Κατήγγειλε την άμεση ανάμιξη του Κόνακρι στη λιβεριανή σύγκρουση υπογραμμίζοντας στον υπουργό ότι οι κάλυκες που συγκεντρώθηκαν γύρω και μέσα στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μονροβία ανήκαν στο στρατό της Γουινέας.

    Οι διπλωμάτες στο Κόνακρι τονίζουν πως η Μπριτζουότερ έφτασε κομίζοντας ένα μήνυμα τόσο προς τη Γουινέα όσο και στη LURD και προσθέτουν πως ο αρχηγός της LURD Σέκου Νταμάτε Κόνεχ είχε μακρά συνομιλία στο κτίριο της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Κόνακρι με την Μπριτζγουότερ και τον Φρανσουά Φαλ.

    Μετά τη συνομιλία αυτή, η οποία διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών και διήρκεσε πολλές ώρες, η Αμερικανίδα υφυπουργός εμπιστεύθηκε σε ιδιωτική συνομιλία της με δυτικό διπλωμάτη πως ''μια συμφωνία για την κατάπαυση των εχθροπραξιών συνήφθη στο Ακοσόμπο (Γκάνα) ανάμεσα στις διάφορες λιβεριανές παρατάξεις'', αλλά ο πρόεδρος της Γουινέας Λασάνα Κόντε ζήτησε από τη LURD να ''συνεχίσει τον πόλεμο ως την τελική νίκη''.

    Η Λιβερία έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τη Γουινέα ότι υποστηρίζει τους αντάρτες της LURD, πράγμα που το Κόνακρι διαψεύδει και κατηγορεί με τη σειρά του τον Τσαρλς Τέιλορ ότι εξόπλισε τους αντάρτες του Ενωμένου Επαναστατικού Μετώπου (RUF) του Φοντάι Σανκόχ και τους διαφωνούντες της Γουϊνέας, οι οποίοι είχαν πραγματοποιήσει επίθεση εναντίον της Γουινέας από το Σεπτέμβριο του 2000 ως το Μάρτιο του 2001.

    [06] Ηχογραφημένο μήνυμα Σαντάμ Χουσείν

    29/7/2003 8:09:00 μμ

    Με ένα ηχογραφημένο μήνυμα που μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αραμπίγια, ο Σαντάμ Χουσείν, επανέρχεται στο προσκήνιο. Ο πρώην Ιρακινός πρόεδρος θρηνεί για το θάνατο των δυο γιων του, Ουντάι και Κουσάι και τους χαρακτηρίζει μάρτυρες που πέθαναν για να υπερασπιστούν την πατρίδα τους. "Θρηνώ για τους θανάτους των Ουντάι και Κουσάι και αυτών που πολέμησαν μαζί τους. Είστε η τιμή αυτού του εθνους" αναφέρει χαρακτηριστικά και προαναγγέλλει την ήττα των ΗΠΑ.

    Θέμα ημερών η σύλληψη του Σαντάμ λένε οι ΗΠΑ

    Την ίδια ώρα, ολοένα και πιο κοντά στα ίχνη του πρώην Ιρακινού προέδρου, ισχυρίζονται ότι βρίσκονται οι Αμερικανοί.

    Σε έφοδο που έγινε τα ξημερώματα σε σπίτι, στη γενέτειρα του Σαντάμ στο Τικρίτ συνελήφθη ο πιο πιστός σωματοφύλακάς του, Αντνάν Αλ Μουσλίτ.

    Οι αμερικανικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιδρομές υποστηρίζοντας ότι ο εντοπισμός του Σαντάμ είναι θέμα ημερών, ίσως και ωρών.

    [07] Απεργία διαρκείας στα βυτιοφόρα καυσίμων

    29/7/2003 10:58:00 μμ

    Σοβαρά προβλήματα στον εφοδιασμό των πρατηρίων καυσίμων, στο μέσο της τουριστικής περιόδου, αναμένεται να δημιουργήσει η απεργία, που άρχισαν αιφνιδιαστικά τα μεσάνυχτα οι ιδιοκτήτες των βυτιοφόρων. Απειλούν, μάλιστα, με κινητοποιήσεις διαρκείας, στην περίπτωση που οι εταιρείες δεν τηρήσουν τη συμφωνία για αναπροσαρμογή του μεταφορικού τέλους. Το Υπουργείο Ανάπτυξης απευθύνει έκκληση για διάλογο μεταξύ των ιδιοκτητών και των εταιρειών εμπορίας καυσίμων, ώστε να υπάρξει λύση στο πρόβλημα. Αδικαιολόγητες χαρακτήρισε τις αυξήσεις ο υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης. Όπως είπε, οι μεταφορείς καυσίμων έχουν ήδη λάβει δύο αυξήσεις τη φετινή χρονιά και κάθε περαιτέρω αύξηση θα επιβαρύνει επιπλέον τον καταναλωτή.

    Αδειάζουν τα ρεζερβουάρ

    Αν οι ιδιοκτήτες των βυτιοφόρων επιμείνουν στην απόφασή τους, αναμένεται να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στα νησιά και την περιφέρεια.

    Η Ομοσπονδία των ιδιοκτητών βυτιοφόρων είχε εξαγγείλει αρχικά απεργία διαρκείας για τα μεσάνυχτα της Κυριακής, 20 Ιουλίου, η οποία όμως ανεστάλη μετά την παρέμβαση των αρμοδίων υπουργών καθώς ικανοποιήθηκαν τα αιτήματα του κλάδου.

    Μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βυτιοφόρων, Γιώργος Τσάμος, είπε πως οι ιδιοκτήτες στρέφονται κατά των εταιριών γιατί δεν τήρησαν όσα είχαν συμφωνηθεί πριν από περίπου 10 ημέρες για αναπροσαρμογή των μεταφορικών.

    Από πλευράς της Ένωσης Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών, η Μαριλένα Αποστολίτα, χαρακτηρίζοντας σύνθετο το πρόβλημα που έχει προκύψει, έθεσε θέμα λαθρεμπορίας υγρών καυσίμων, καθώς όπως είπε, κανένας δεν ξέρει πόσες είναι οι νόμιμες και πόσες οι παράνομες άδειες βυτιοφόρων.

    "Εάν συνεχιστεί η απεργία τα προβλήματα ανεφοδιασμού θα γίνουν αισθητά μετά από τρεις ημέρες κυρίως στα πρατήρια της επαρχίας εκτίμησε μιλώντας επίσης στη ΝΕΤ 105,8" ο πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Ελλάδος Δημήτρης Μακρυβέλιος.

    Ανεξέλεγκτες αυξήσεις στις τιμές καυσίμων

    Την ίδια στιγμή, την ανηφόρα έχουν πάρει οι τιμές των καυσίμων σε τουριστικές περιοχές της χώρας και το υπουργείο Ανάπτυξης εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν, με στόχο την πάταξη της αισχροκέρδειας.

    Μετά από σχετικούς ελέγχους διαπιστώθηκε πως οι τιμές των καυσίμων διαμορφώνονται ανεξέλεγκτα σε πολλές περιοχές, όπως Κρήτη, Άρτα, Κέρκυρα, Δωδεκάνησα και Ιωάννινα.

    [08] Συνάντηση Γ. Παπανδρέου - Ν. Χριστοδουλάκη

    29/7/2003 10:10:00 μμ

    Θέματα που αφορούν στη συνεργασία των δυο υπουργείων για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε τρίτες χώρες, συζήτησαν στη συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Οικονομίας και Εξωτερικών Ν. Χριστοδουλάκης και Γ. Παπανδρέου. Και οι δυο υπογράμμισαν ότι η χώρα μας είναι παρούσα σε μεγάλο βαθμό σε μείζονες διεθνείς πρωτοβουλίες ενώ όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών, η Ελλάδα αναδείχθηκε από έγκυρο περιοδικό, 13η σε όλον τον κόσμο, στον τομέα παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.

    [09] Γεύση Ολυμπιακών Αγώνων τον Αύγουστο

    29/7/2003 9:46:00 μμ

    Σε ρυθμούς ολυμπιακούς θα ζήσουν οι Αθηναίοι το διάστημα 6-28 Αυγούστου, καθώς την περίοδο αυτή θα πραγματοποιηθούν στο λεκανοπέδιο της Αττικής, επτά δοκιμαστικές προ ολυμπιακές διοργανώσεις. Μία πρώτη γεύση ολυμπιακών αγώνων, θα μπορούν να πάρουν και οι κάτοικοι της πρωτεύουσας που θα παραμείνουν στην πόλη, καθώς θα μπορούν να παρακολουθήσουν επτά ολυμπιακά αγωνίσματα. Οι δοκιμαστικές διοργανώσεις θα μεταδοθούν τηλεοπτικά από την ΕΡΤ, χορηγό των ολυμπιακών αγώνων. Όλοι οι φορείς, υποστηρίζουν ότι στόχος είναι να μην ταλαιπωρηθούν οι Αθηναίοι ενώ για το λόγο αυτό θα ενημερωθούν οι κάτοικοι για το απαραίτητο κλείσιμο των δρόμων.

    Πεδίο δοκιμών τον Αύγουστο

    Συνέντευξη Τύπου για τα test events, παραχώρησαν στο υπουργείο Πολιτισμού, ο υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υφυπουργός Νάσος Αλευράς, ο Γενικός Γραμματέας Ολυμπιακών Αγώνων Κώστας Καρτάλης, ο εντεταλμένος σύμβουλος της ΑΘΗΝΑ 2004, Μάρτων Σίμιτσεκ, ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΘΗΝΑ 2004, Γιώργος Σπανουδάκης και ο τεχνικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Βασίλης Μακρυωνίτης.

    Επτά προ ολυμπιακές διοργανώσεις θα φιλοξενηθούν στην Αθήνα το διάστημα 6-28 Αυγούστου.

    Πρόκειται για τις παρακάτω:

    Κωπηλασία, παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων στο Σχοινιά (6-9/8) Τοξοβολία, διεθνές μίτινγκ στο Παναθηναϊκό στάδιο (9 -15/8) Ποδηλασία, αγώνας ατομικής χρονομέτρησης στη Βουλιαγμένη (15/8) Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Δρόμου Εφήβων, δρόμος αντοχής Νέων (17/8) Ιππασία, διεθνές μίτινγκ ιππικού τριάθλου στο Μαρκόπουλο (15-17/8) Κανόε Καγιάκ, διεθνές μίτινγκ στο Σχοινιά (15 - 17/8) Μπιτς Βόλεϊ, διεθνές τουρνουά στο Φάληρο (19-24/8) Ιστιοπλοϊα, ρεγκάτα Αθήνα 2003 στον Αγιο Κοσμά (20-28/8)

    Δωρεάν είσοδος

    Καθόλη τη διάρκεια διεξαγωγής των test events, η είσοδος για τους θεατές θα είναι ελεύθερη, αλλά οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αποκτήσουν δελτίο εισόδου, είτε μέσω των ομοσπονδιών ή των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είτε και στην είσοδο της εγκατάστασης.

    Όσοι θελήσουν να τα παρακολουθήσουν από κοντά, θα πρέπει να φθάσουν με το αυτοκίνητο τους μέχρι κάποιο σημείο και από εκεί θα μεταφέρονται δωρεάν με λεωφορείο στην αθλητική εγκατάσταση.

    Όπως υπογράμμισε ο εντεταλμένος σύμβουλος της ΑΘΗΝΑ 2004 Μάρτων Σίμιτσεκ στόχος της Οργανωτικής Επιτροπής είναι το κοινό και οι κάτοικοι της Αθήνας να είναι ενημερωμένοι

    "Έχουμε κάνει ενημερωτικά σημειώματα, τα οποία θα μπουν στα παρμπρίζ όλων των αυτοκινήτων της περιοχής και τα οποία θα πηγαίνουμε πόρτα-πόρτα σε κάθε πολυκατοικία.Υπάρχουν επίσης ενημερωτικές αφίσες για κάθε γειτονιά, ώστε κανένας να μην εκπλαγεί απ τα μέτρα τα οποία θα λάβουν χώρα." ανέφερε ο κ. Σίμιτσεκ χαρακτηριστικά.

    Εκδηλώσεις για την 13η Αυγούστου στις ολυμπιακές πόλεις

    Για όλες τις διοργανώσεις η ομάδα παρακολούθησης έργου θα συνεργάζεται με την Οργανωτική Επιτροπή η οποία έχει την ευθύνη των test events σε συνεργασία με τις αντίστοιχες Διεθνείς Αθλητικές Ομοσπονδίες.

    Θα υπάρξει επίσης, άμεση συνεργασία με τα εμπλεκόμενα υπουργεία, Πολιτισμού και ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., τη Διεύθυνση Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων και τον ΟΑΣΑ.

    Για την ασφάλεια των test events θα είναι επιφορτισμένα περίπου 2.500 άτομα (αστυνομικοί, πυροσβέστες, στρατός).

    Σε ότι αφορά τα συστήματα ασφαλείας, ο υπουργός διευκρίνισε ότι "δεν θα χρησιμοποιηθούν τα ίδια με αυτά των ολυμπιακών αγώνων" αλλά κάποια άλλα του ΟΤΕ που καλύπτουν από πλευράς ενδοεπικοινωνίας πλήρως τις ανάγκες τους.

    Την ίδια ώρα, η 13η Αυγούστου, ημέρα έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων το 2004 θα εορταστεί όχι μόνο με τα test events στην Αθήνα αλλά και με εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε άλλες ολυμπιακές πόλεις.

    [10] ''Δηλητήρια'' στο πιάτο μας!

    29/7/2003 11:22:00 μμ

    Υψηλή περιεκτικότητα σε υπολείμματα επικίνδυνων φυτοφαρμάκων, διαπίστωσε σε πολλά φρούτα και λαχανικά, δειγματοληπτικός έλεγχος του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται ιδιαίτερα δημοφιλή προϊόντα, όπως οι φράουλες, τα σταφύλια, τα ροδάκινα, το σπανάκι και τα αγγούρια. Όπως είπαν οι ειδικοί, περισσότερο επιβαρημένα είναι τα εισαγόμενα προϊόντα. Τσουχτερά πρόστιμα σε εταιρείες και παραγωγούς για διακίνηση και χρήση απαγορευμένων φυτοφαρμάκων επέβαλε το υπουργείο Γεωργίας.

    Παραβάσεις διαπιστώνει και ο ΕΦΕΤ

    Υψηλά πρόστιμα επέβαλε το υπουργείο Γεωργίας σε επιχειρήσεις εμπορίας φυτοφαρμάκων σε παραγωγούς και γεωπόνους για παράνομη εμπορία και χρήση απαγορευμένων γεωργικών φαρμάκων και λιπασμάτων καθώς και για υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε τρόφιμα εισαγόμενα και εγχώρια.

    "Ο νόμος θα εφαρμοσθεί με αυστηρότητα έτσι ώστε να διασφαλισθεί η υγεία των καταναλωτών" δήλωσε ο υφυπουργός Γεωργίας Ευάγγελος Αργύρης.

    Την ίδια ώρα, 332 παραβάσεις σε σύνολο 5.032 τακτικών επιθεωρήσεων διαπίστωσε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2003.

    Οι παραβάσεις αφορούσαν κατά κύριο λόγο τη μη τήρηση των κανόνων υγιεινής, τη διάθεση μη ασφαλών τροφίμων αλλά και προβλήματα στην παρουσίαση και επισήμανση των τροφίμων.

    Τα ποσοστά παραβατικότητας εξακολουθούν να παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις για τα διάφορα είδη επιχειρήσεων τροφίμων και κυμαίνονται από 2% για τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών έως και 27% για μονάδες παρασκευής και συσκευασίας τροφίμων.

    Σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι, ο αριθμός των παραβάσεων εμφανίζεται μειωμένος κατά δυο μονάδες γεγονός που υποδηλώνει μία τάση συμμόρφωσης των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου στις προδιαγραφές λειτουργικής υγιεινής.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 29 July 2003 - 20:54:05 UTC