Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-08-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Αύγουστος ήρθε, οι Αθηναίοι φεύγουν...
  • [02] Πτώμα στον Εθνικό Κήπο
  • [03] Επιστολή του ΣΥΝ για την προώθηση της απλής αναλογικής
  • [04] Παράδοση στολών από ΗΠΑ για ραδιοβιολογικό πόλεμο
  • [05] Στον ανακριτή ο δράστης της ληστείας στη Θεσ/νίκη
  • [06] Διορισμοί δασκάλων και νηπιαγωγών
  • [07] Eurostat: Κάτω από 2% ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη
  • [08] ''Ορεινός Αύγουστος 2003''
  • [09] Επιβράδυνση ρυθμού συρρίκνωσης του κλάδου μεταποίησης
  • [10] Πολύνεκρη έκρηξη σε νοσοκομείο στον Καύκασο
  • [11] Προειδοποιήσεις Πάουελ προς τη Συρία
  • [12] Θετικά βλέπουν οι ΗΠΑ την αλλαγή στάσης της Β. Κορέας
  • [13] Βία δίχως τέλος στη Λιβερία
  • [14] Υπόθεση Κέλι: Προκαταρκτική εξέταση μαρτύρων
  • [15] Ισραήλ: Απεργία πείνας Παλαιστινίων κρατουμένων
  • [16] Εκρηξη σε πετρελαιαγωγό στο βόρειο Ιράκ
  • [17] Το Αλ Τζαζίρα μετέδωσε νέο μήνυμα του Σαντάμ
  • [18] Επίθεση εναντίον αμερικανικής στρατιωτικής φάλαγγας στη Φαλούτζα
  • [19] Ικανοποιητικά εξελίσσεται η εκτέλεση του προϋπολογισμού
  • [20] Ικανοποίηση Βενιζέλου για τα ολυμπιακά έργα στη Θεσ/νικη
  • [21] Παρουσίαση του Μαχλά από τον Ηρακλή
  • [22] Αισιόδοξος ο Μπάγεβιτς για τις εξελίξεις στην ΑΕΚ
  • [23] Προκρίθηκε ο Ελληνοαυστραλός Μ. Φιλιππούσης σε διεθνές τουρνουά
  • [24] Ένα ζελέ ασπίδα κατά του AIDS
  • [25] Νέα Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο Λαμίας
  • [26] Αποκαθίσταται... το στρώμα του όζοντος
  • [27] Ανθρωπος δάγκωσε σκύλο για να σώσει τη ζωή της... σκυλίτσας του
  • [28] Αργεντινή: Πάνες σε εργαζόμενες για... αύξηση παραγωγικότητας

    [01] Ο Αύγουστος ήρθε, οι Αθηναίοι φεύγουν...

    1/8/2003 4:19:00 μμ

    Πρεμιέρα Αυγούστου σήμερα, με μαζική έξοδο των εκδρομέων, την μεγαλύτερη των καλοκαιρινών μηνών, που θα κορυφωθεί εντός του τριημέρου. Μήνας ξεκούρασης και διακοπών για τους περισσότερους, λοιπόν, που εγκαταλείπουν τις πόλεις με κάθε μέσο για πιο δροσερούς προορισμούς. Η κίνηση στον Πειραιά και τη Ραφήνα είναι αυξημένη, ενώ τα ΚΤΕΛ και ο ΟΣΕ προγραμματίζουν επιπλέον δρομολόγια. Χωρίς προβλήματα διεξάγονται οι μετακινήσεις και από το "Ελευθέριος Βενιζέλος". Ιδιαίτερα αυξημένη η κίνηση και στις δύο εθνικές οδούς. Από το μεσημέρι η Τροχαία εφαρμόζει έκτακτα μέτρα για τη διευκόλυνση των ταξιδιωτών, ενώ για πρώτη φορά άρχισε από σήμερα πιλοτικό πρόγραμμα ελέγχου της κυκλοφορίας από ελικόπτερα της Αστυνομίας.

    Περίπου από 150.000 ταξιδιώτες έφυγαν από τα λιμάνια

    Η κίνηση στις εθνικές οδούς Αθηνών-Κορινθου και Αθηνών-Λαμίας γινόταν μέχρι νωρίς το απόγευμα χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, αλλά αξιωματικοί της Τροχαίας εκτιμούν ότι τις επόμενες ώρες η κίνηση στα δυο εθνικά δίκτυα και ιδίως στην Αθηνών-Κορίνθου θα αυξηθεί ιδιαίτερα.

    Για το λόγο αυτό η Τροχαία Αττικής έχει λάβει έκτακτα μέτρα που συνίστανται κυρίως στην παραχώρηση μιας λωρίδας από το αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και στην επιτήρηση των δυο δικτύων από όλη τη δύναμη της Τροχαίας που θα ενισχυθεί και από περιπολικά και συμβατικά αυτοκίνητα άλλων υπηρεσιών της Αστυνομίας.

    Μέχρι τη 1 το μεσημέρι από τα διόδια της Ελευσίνας είχαν περάσει 24.000 αυτοκίνητα, ενώ από τις 4 το απόγευμα απαγορεύεται η κυκλοφορία φορτηγών.

    Αυξημένη είναι η κίνηση και στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας, από όπου τα πλοία ταξιδεύουν με πληρότητα 100%, ενώ πραγματοποιούνται και έκτακτα δρομολόγια.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις των λιμεναρχείων, υπολογίζεται ότι την Παρασκευή θα αποχωρήσουν από τα δυο λιμάνια περίπου 150.000 ταξιδιώτες.

    Τα περισσότερα δρομολόγια θα γίνουν από τις 4 το μεσημέρι και μετά, ενώ από το πρωί εννέα πλοία έφυγαν για τις Κυκλάδες.

    Επίσης, 32 δρομολόγια θα γίνουν για το Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα από το λιμάνι του Πειραιά, ενώ 18 δρομολόγια είναι προγραμματισμένα από το λιμάνι της Ραφήνας.

    Ιπτάμενη Τροχαία

    Παράλληλα, από το μεσημέρι άρχισαν οι πτήσεις τεσάρων ελικοπτέρων πάνω από τα εθνικά οδικά δίκτυα στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, με στόχο την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας και γενικότερα την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.

    Το ένα επιτηρεί την περιοχή του νομού Αττικής, το δεύτερο την εθνική Αθηνών - Λαμίας από την Αθήνα μέχρι την Πελασγία και το τρίτο από Αθήνα προς Πάτρα. Το τέταρτο εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και επιτηρεί τη συμπρωτεύουσα και το εθνικό δίκτυο από τη Λάρισα μέχρι την Καβάλα.

    Στα τέσσερα ελικόπτερα επιβαίνουν αξιωματικοί της Τροχαίας που θα έχουν απευθείας επικοινωνία με περιπολικά στο έδαφος για να δίνουν κατευθύνσεις για την καλύτερη αστυνόμευση.

    Τα τελικά συμεπράσματα από την εφαρμογή του μέτρου θα εξαχθούν το Σεπτέμβριο, οπότε αναμένεται ότι θα μισθωθούν άλλα δύο ελικόπτερα από την Ολυμπιακή Αεροπορία για ένα χρόνο, ώστε το πρόγραμμα να εφαρμόζεται μόνιμα και σε όλη τη χώρα.

    Μείωση των ατυχημάτων καταγράφει η Στατιστική Υπηρεσία

    Η Τροχαία συνιστά για άλλη μια φορά στους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να συμμορφώνονται με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ούτως ώστε να αποφευχθούν τα ατυχήματα.

    Στο μεταξύ, ελαφρά μείωση παρουσίασε ο αριθμός των ατυχημάτων κατά το μήνα Μάιο του 2003 σε σύγκριση με πέρυσι.

    Όπως ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, κατά το Μάιο τα οδικά τροχαία ατυχήματα, που συνέβησαν σε ολόκληρη τη χώρα και προκάλεσαν το θάνατο ή τον τραυματισμό ατόμων, ανήλθαν σε 1.459. Στα ατυχήματα αυτά, 125 άτομα έχασαν τη ζωή τους, 172 τραυματίσθηκαν βαριά και 1.677 ελαφρά.

    Το μήνα Μάιο του έτους 2002, τα ατυχήματα είχαν ανέλθει σε 1.502, με 158 νεκρούς, 211 βαριά τραυματίες και 1.794 ελαφρά.

    Από τη σύγκριση των αριθμών αυτών με τα αντίστοιχα περσινά στοιχεία αυτών προκύπτει ότι υπήρξε μείωση των ατυχημάτων κατά 2,9%, μείωση των θανάτων κατά 20,9%, μείωση των σοβαρών τραυματισμών κατά 18,5% και μείωση των ελαφρών τραυματισμών κατά 6,5%.

    [02] Πτώμα στον Εθνικό Κήπο

    1/8/2003 7:45:00 μμ

    Το πτώμα ενός άγνωστου άνδρα βρέθηκε στις 6 το απόγευμα της Παρασκευής στον Εθνικό Κήπο. Δίπλα του υπήρχε μία κυνηγετική καραμπίνα, γεγονός που οδηγεί τις Αστυνομικές Αρχές να πιστεύουν ότι πρόκειται για αυτοκτονία. Με την υπόθεση ασχολείται η Ασφάλεια Αττικής και η Ιατροδικαστική Υπηρεσία.

    [03] Επιστολή του ΣΥΝ για την προώθηση της απλής αναλογικής

    1/8/2003 6:12:00 μμ

    Επιστολή προς τα κόμματα της Βουλής, της Ευρωβουλής και του χώρου διαλόγου και κοινής δράσης της Αριστεράς έστειλε την Παρασκευή ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, υλοποιώντας έτσι σχετική πρωτοβουλία του κόμματος του για την προώθηση της απλής αναλογικής. Στην επιστολή αναφέρεται ότι απαιτείται να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή κινητοποίηση χωρίς καθυστέρηση, με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων εντός και εκτός Βουλής που υποστηρίζουν την καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος προτείνει να πραγματοποιηθούν συναντήσεις το ταχύτερο δυνατόν, στις οποίες θα μπορούσαν να πάρουν μέρος εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων και κινήσεων, βουλευτές και πρώην βουλευτές, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων, της Αυτοδιοίκησης και του πνευματικού κόσμου της χώρας.

    Από πλευράς ΣΥΝ, τις απαραίτητες ενέργειες έχει αναλάβει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Φώτης Κουβέλης.

    Η ίδια επιστολή θα αποσταλεί την προσεχή Δευτέρα σε πολιτικές προσωπικότητες, σε εκπροσώπους κοινωνικών κινημάτων, συνδικάτων καθώς και σε επιστήμονες και πνευματικούς ανθρώπους.

    [04] Παράδοση στολών από ΗΠΑ για ραδιοβιολογικό πόλεμο

    1/8/2003 2:16:00 μμ

    Ειδικές στολές με όλα τα εξαρτήματά τους για ραδιοβιολογικό και χημικό πόλεμο παρέδωσε την Παρασκευή, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τομας Μίλερ εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης στην ελληνική κυβέρνηση σε ειδική τελετή που έγινε το πρωί στις εγκατάστασεις του πρώην ανατολικού αερολιμένα Ελληνικού. Συνολικά ο κ. Μίλερ παρέδωσε 36 στολές για τον εξοπλισμό ειδικά εκπαιδευμένων στελεχών των φορέων που εμπλέκονται στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Το υλικό για την αντιμετώπιση όπλων μαζικής καταστροφής παρέλαβαν εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Παντελής Τσερτικίδης και ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Φώτης Νασιάκος.

    Ασκηση για επίθεση με βιολογικά όπλα

    Πριν από την παράδοση του εξοπλισμού πραγματοποιήθηκε άσκηση, η οποία περιελάμβανε και επίθεση με βιολογικά όπλα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την άσκηση, υπάλληλος δημόσιου οργανισμού παρέλαβε φάκελο με σκόνη που προκαλεί παράλυση του νευρικού συστήματος και η οποία χύθηκε μέσα σε κλειστό χώρο, με αποτέλεσμα να ''προσβληθούν όλοι οι παρευρισκόμενοι''. Στη συνέχεια, οι ειδικά εκπαιδευμένες ομάδες πρόσφεραν επιτόπου τις πρώτες βοήθειες, μετέφεραν τους σοβαρά προσβληθέντες σε νοσοκομείο, οδήγησαν τους άλλους σε ειδικούς χώρους και έκαναν πλήρη απολύμανση.

    Οι στολές αυτές θα χρησιμοποιηθούν από 34 άτομα από την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, το Λιμενικό, τις Ενοπλες Δυνάμεις, το ΕΚΑΒ και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας που έχουν εκπαιδευτεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και θα εκπαιδεύσουν άμεσα και άλλους συναδέλφους τους στην Ελλάδα.

    [05] Στον ανακριτή ο δράστης της ληστείας στη Θεσ/νίκη

    1/8/2003 2:40:00 μμ

    Στον ανακριτή αναμένεται να οδηγηθεί σε λίγη ώρα ο 25χρονος Αλβανός, ένας από τους δύο δράστες της αιματηρής ληστείας που σημειώθηκε την Πέμπτη, σε Τράπεζα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ασύλληπτος παραμένει ο δεύτερος δράστης, ο οποίος πυροβόλησε πέντε φορές και τραυμάτισε τον 25χρονο αστυφύλακα των ΜΑΤ που περνούσε εκείνη την ώρα έξω από την Τράπεζα και παρόλο που ήταν εκτός υπηρεσίας κατόρθωσε με ηρωική προσπάθεια να ακινητοποιήσει τον Αλβανό. Η κατάσταση της υγείας του νεαρού αστυφύλακα, που νοσηλεύεται στο στρατιωτικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, εξελίσσεται ικανοποιητικά και όπως λένε οι γιατροί έχει διαφύγει τον κίνδυνο.

    [06] Διορισμοί δασκάλων και νηπιαγωγών

    1/8/2003 12:39:00 μμ

    Τους διορισμούς 2.115 μόνιμων δασκάλων και 342 νηπιαγωγών ανακοίνωσε το υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να επικοινωνήσουν με τις αρμόδιες Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης μέχρι 8/8/2003 για να πληροφορηθούν τις κενές θέσεις και να καταθέσουν σχετική δήλωση προτίμησης. Ορκωμοσία και ανάληψη υπηρεσίας των διορισθέντων εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί από 1 μέχρι και 5 Σεπτεμβρίου 2003.

    [07] Eurostat: Κάτω από 2% ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη

    1/8/2003 1:00:00 μμ

    Κάτω από το 2,0% κινήθηκε τον Ιούλιο φέτος ο ρυθμός πληθωρισμού στις 12 χώρες της ευρωζώνης, σύμφωνα με προσωρινές εκτιμήσεις της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat. Ο μέσος ρυθμός πληθωρισμού στην ευρωζώνη σταθεροποιήθηκε τον Ιούλιο στο 1,9% έναντι 2,0% το περασμένο Ιούνιο δηλαδή ένα δέκατο της ποσοστιαίας μονάδας κάτω από το ανώτατο επιτρεπτό όριο που έχει θέσει η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα. Ο υπολογισμός αυτός της Eurostat βασίζεται στα σχετικά στοιχεία που προέρχονται από τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ιταλία.

    Σύμφωνα με μελέτη της περασμένης εβδομάδας του ΟΟΣΑ ο ρυθμός του πληθωρισμού στην ευρωζώνη θα κινηθεί κοντά στο 1,5% κατά το 2004.

    Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα πάντα με την Eurostat ο ρυθμός πληθωρισμού Ελλάδας υπολογιζόμενος σε δωδεκάμηνη βάση ήταν τον Ιούνιο της τάξης του 3,6% με μόνες πραγματικές ''παρεκτροπές'' στις τιμές τροφίμων και ποτών (αυξήσεις της τάξης του +8,7%), της εκπαίδευσης (+4,5%) και των εστιατορίων και ξενοδοχείων (+4,6%).

    Σύμφωνα πάντα με στοιχεία των αρμοδίων οικονομικών και νομισματικών υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χειροτέρευσε το επιχειρηματικό κλίμα τον Ιούλιο στις χώρες του ευρώ. Συγκεκριμένα, ο δείκτης του επιχειρηματικού κλίματος μειώθηκε κατά 0,19%, τον Ιούλιο σε σχέση προς τον Ιούνιο φθάνοντας στο επίπεδο του -0,89% ενώ τον Ιούνιο ήταν ακόμη στο -0,70.

    Επίσης ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης στις χώρες της ευρωζώνης μειώθηκε ελαφρά τον Ιούλιο στις 98 μονάδες έναντι 98,1 τον Ιούνιο. Βελτίωση του δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης εμφανίζουν λίγες χώρες της ευρωζώνης μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα με μια αύξηση της τάξης του +0,3.

    Ο δείκτης εμπιστοσύνης στη βιομηχανία έπεσε στις χώρες του ευρώ στο -15 έναντι -13 το περασμένο Ιούνιο αλλά ανέβηκε στην Ελλάδα κατά μια (1) μονάδα. Ο δείκτης εμπιστοσύνης των καταναλωτών βελτιώθηκε τον Ιούνιο στις χώρες του ευρώ, αφού πέρασε στις -18 μονάδες έναντι των -19 μονάδων τον Ιούνιο. Η μείωση της βιομηχανικής εμπιστοσύνης συνιστά έκπληξη για τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λαμβανομένου υπόψη ότι σε εθνικό επίπεδο τον ίδιο μήνα εμφανίζεται βελτίωση της βιομηχανικής εμπιστοσύνης στη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Γερμανία και την Ολλανδία.

    Η βελτίωση του δείκτη εμπιστοσύνης των καταναλωτών ερμηνεύεται στις Βρυξέλλες από την προσδοκία τους για βελτίωση της κατάστασης στον τομέα της ανεργίας και της οικονομίας. Τα νοικοκυριά όμως δεν προβλέπουν ότι θα βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση τους μέσα στους 12 επόμενους μήνες.

    Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα παρατηρείται μια θετική εξέλιξη στις προσδοκίες των καταναλωτών για βελτίωση της οικονομικής κατάστασής τους.

    Τέλος, βελτιωμένο εμφανίζεται στην Ελλάδα το κλίμα εμπιστοσύνης στην οικοδομή με 6 επιπλέον μονάδες έναντι της μιας (1) μόνο επιπλέον μονάδας που κερδίζει ο ίδιος δείκτης για τις χώρες της ευρωζώνης.

    [08] ''Ορεινός Αύγουστος 2003''

    1/8/2003 2:53:00 μμ

    Ξεκινούν το βράδυ της Παρασκευής οι εκδηλώσεις ''Ορεινός Αύγουστος'', αυτή τη φορά στα Πράμαντα Ιωαννίνων και θα ολοκληρωθούν το βράδυ της Κυριακής. Τις δυο προηγούμενες χρονιές, οι εκδηλώσεις γίνονταν στη Μεγαλόχαρη Αρτας. Με τη συμμετοχή πολλών σημαντικών προσωπικοτήτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό και υπό την αιγίδα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ, θα διεξαχθεί από την Παρασκευή μέχρι την Κυριακή στο δήμο Πραμάντων Ιωαννίνων, το Ευρωπαϊκό Φόρουμ που διοργανώνει και φέτος η Πρωτοβουλία για την ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών, με την ονομασία ''Ορεινός Αύγουστος 2003'' σε συνεργασία με την Περιφέρεια της Ηπείρου και το υπουργείο Γεωργίας.

    Τα θέματα τα οποία θα συζητηθούν στο Φόρουμ είναι το μέλλον των Περιφερειών και της Ευρώπης γενικότερα μετά τις τελευταίες διεθνείς και πολιτικές εξελίξεις και την εισαγωγή νέων μελών στην Ε.Ε, καθώς και η ανάδειξη των Ορεινών Περιοχών ως σημαντικού οικονομικού και πολιτιστικού παράγοντα στη συνεχώς ανανεούμενη και αναμορφούμενη Ευρώπη.

    Κύριος στόχος του Φόρουμ είναι η προβολή του ρόλου και της σημασίας της υπαίθρου στη διαμόρφωση μιας σύγχρονης Ευρώπης ισόρροπα ανεπτυγμένης, όχι μονο οικονομικά αλλά και κοινωνικά και πολιτισμικά.

    Στο φόρουμ θα συμμετέχουν, μεταξύ των άλλων, ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, ο υφυπουργός Γεωργίας Βαγγέλης Αργύρης, ο βουλευτής της Ν.Δ. Βύρων Πολύδωρας.

    Επίσης, παρεμβάσεις θα κάνουν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ, η Ελληνίδα επίτροπος για την Απασχόληση Αννα Διαμαντοπούλου και ο επίτροπος, υπεύθυνος για την Γεωργία Φρανς Φίσλερ.

    Συντονιστές θα είναι οι δημοσιογράφοι Προκόπης Δούκας και Νέτη Φίλια, αλλά και ο δημοσιογράφος της βελγικής τηλεόρασης, Μισέλ Τέυς.

    [09] Επιβράδυνση ρυθμού συρρίκνωσης του κλάδου μεταποίησης

    1/8/2003 1:45:00 μμ

    Επιβραδύνθηκε ο ρυθμός συρρίκνωσης της μεταποίησης στην ευρωζώνη τον Ιούλιο, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Μάρτιο. Ο σχετικός δείκτης που προέκυψε από την έρευνα Reuters-NTC Research σε περίπου 3.000 επιχειρήσεις σημείωσε άνοδο για πρώτη φορά στο τελευταίο πεντάμηνο και μάλιστα μεγαλύτερη της αναμενόμενης: Στο 48 της κλίμακας από 46,4 τον Ιούνιο, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για άνοδο στο 47. Ο βραδύτερος ρυθμός συρρίκνωσης αντικατοπτρίζει χαλάρωση του ρυθμού μείωσης τόσο της παραγωγής όσο και των παραγγελιών. Συρρίκνωση κατεγράφη για τέταρτο συνεχόμενο μήνα όσον αφορά τα επίπεδα παραγωγής.

    Ανοδικά κινήθηκαν οι δείκτες παραγωγής, παραγγελιών

    Παρόλα αυτά, ο δείκτης παραγωγής ανήλθε τον Ιούλιο στο 49,2 από 48,1 τον Ιούνιο. Η παραγωγή αυξήθηκε -κατά σειρά ποσοστού αύξησης- στην Αυστρία, Ελλάδα, Ολλανδία και Ισπανία, αλλά σημείωσε πτώση σε όλες τις άλλες χώρες.

    Ο ρυθμός μείωσης επιβραδύνθηκε, όμως, τόσο στη Γερμανία όσο και στη Γαλλία, ενώ για τρίτο συνεχόμενο μήνα η πλέον απότομη πτώση κατεγράφη στην Ιρλανδία.

    Ο δείκτης παραγγελιών κατέγραψε τον Ιούλιο αξιοσημείωστη άνοδο, την πλέον απότομη από το Φεβρουάριο του 2002, στο 48,8 τον Ιούλιο από 45,7 ένα μήνα νωρίτερα.

    Ιδιαίτερη προσοχή αξίζει να δοθεί στην επιστροφή σε αύξηση των παραγγελιών τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ολλανδία, σε σύγκριση με την απότομη μείωση που είχε καταγραφεί και στις δύο χώρες τον Ιούνιο. Οι παραγγελίες αυξήθηκαν επίσης και στην Αυστρία και στην Ελλάδα.

    Στις υπόλοιπες χώρες, πλην της Ιρλανδίας, σημειώθηκε επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης των παραγγελιών.

    Η απασχόληση εξακολούθησε να μειώνεται τον Ιούλιο, καθώς οι επιχειρήσεις εμμένουν στη μείωση του κόστους. Πλέον, η απασχόληση στο μεταποιητικό τομέα στην ευρωζώνη καταγράφει μείωση για εικοστό έκτο μήνα. Παρά την επιβράδυνση του ρυθμού που σημειώθηκε το προηγούμενο δίμηνο, παραμένει πλησίον των υψηλότερων επιπέδων του τελευταίου 16μήνου που κατεγράφησαν το Μάιο.

    Για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, μόνον η Αυστρία ανάφερε άνοδο των επιπέδων απασχόλησης στη μεταποίηση, ενώ ο ταχύτερος ρυθμός μείωσης κατεγράφη στην Ολλανδία, ακολουθούμενη από τη Γερμανία.

    [10] Πολύνεκρη έκρηξη σε νοσοκομείο στον Καύκασο

    1/8/2003 7:34:00 μμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Ισχυρή έκρηξη σε παγιδευμένο αυτοκίνητο, σταθμευμένο έξω από στρατιωτικό νοσοκομείο στην πόλη Μόσντοκ της Β. Οσετίας σημειώθηκε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα ώρα Ελλάδας. Για είκοσι νεκρούς κάνουν λόγο λόγο τα πρακτορεία ειδήσεων Reuters και Interfax. Ανταποκριτής του πρακτορείου Ria Novosti, μετέδωσε ότι πυκνά σύννεφα καπνού έχουν καλύψει το στρατιωτικό νοσοκομείο, το οποίο σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Σωστικά συνεργεία προσπαθούν να απεγκλωβίσουν πολίτες κάτω από τα χαλάσματα του νοσοκομείου, ενώ ισχυρές αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει την περιοχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πόλη Μόσντοκ, βρίσκεται η σημαντικότερη στρατιωτική βάση της Ρωσίας στον Καύκασο.

    [11] Προειδοποιήσεις Πάουελ προς τη Συρία

    1/8/2003 7:19:00 μμ

    Με περιφερειακή απομόνωση αλλά και αποκλεισμό από την ιρακινή αγορά, προειδοποίησε την Παρασκευή ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ τη Συρία, σε περίπτωση που δεν εκπληρώσει τα αμερικανικά αιτήματα για καταστολή των παράνομων οργανώσεων. Σε συνέντευξή του στην ισραηλινή εφημερίδα "Μααρίβ", ο κ. Πάουελ αναφέρει ότι η Συρία δεν μπορεί υπό τις παρούσες συνθήκες να περιμένει καλύτερες σχέσεις και συνεργασία με την Ουάσινγκτον.

    Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Πάουελ επισήμανε ότι οι Σύριοι θα απομονωθούν καθώς η ειρηνευτική διαδικασία στην περιοχή προχωρά χωρίς αυτούς και καθώς το Ιράκ εξελίσσεται σε ένα δημοκρατικό κράτος, που δεν επιθυμεί να συνεργάζεται με χώρες που υποθάλπουν τρομοκράτες και καλύπτουν τρομοκρατικές δραστηριότητες.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, που επισκέφθηκε τον Μάιο τη Συρία, ζήτησε από τον πρόεδρο της χώρας, Μπασάρ Αλ Ασαντ να κλείσει τα γραφεία των παλαιστινιακών παράνομων οργανώσεων και να διακόψει την επαφή τους με τα ΜΜΕ, ενώ ζήτησε ακόμα να σταματήσει και η συριακή επιμελητειακή βοήθεια στο λιβανικό ανταρτικό κίνημα των Χεζμπολάχ.

    Επίσης, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να επιχειρήσει την βελτίωση των σχέσεων με τη Συρία αυτή την περίοδο, ωστόσο σημείωσε πως υπάρχουν πολλές προοπτικές για επέκταση της συνεργασίας τους.

    Ο κ. Πάουελ υποστήριξε ότι η Συρία έκανε κάποια θετικά βήματα, αλλά πρόσθεσε ότι τα βήματα αυτά δεν είναι αρκετά. "Χρειάζονται σίγουρα μια καλύτερη συνεργασία μαζί μας για να έχουν ως επακόλουθο και μια καλύτερη συνεργασία με το Ιράκ που είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός τους εταίρος και μέχρι τώρα αυτό δεν συμβαίνει'', δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

    [12] Θετικά βλέπουν οι ΗΠΑ την αλλαγή στάσης της Β. Κορέας

    1/8/2003 7:16:00 μμ

    Επιβεβαίωσε την Παρασκευή η Ουάσινγκτον την πρόθεση της Β. Κορέας να συμμετάσχει σε πολυμερείς διαπραγματεύσεις σχετικά με το πυρηνικό της οπλοστάσιο. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλίλαν, στις συνομιλίες θα μετάσχουν έξι χώρες, για την ώρα όμως δεν έχουν αποφασισθεί ο τόπος αλλά και η ακριβής ημερομηνία που θα διεξαχθούν. Θετική χαρακτήρισε την εξέλιξη και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους. Την πρόθεση της Πιονγάνγκ να πάρει μέρος σε ένα πολυμερές σχήμα διαπραγματεύσεων ανακοίνωσε για πρώτη φορά την Πέμπτη η Μόσχα. Αρχικά η Ουάσινγκτον, αντέδρασε στην κίνηση αυτή της Β. Κορέας, με δισταγμό.

    [13] Βία δίχως τέλος στη Λιβερία

    1/8/2003 7:01:00 μμ

    Σφοδρές μάχες ξέσπασαν την Παρασκευή μεταξύ των ανταρτών και των κυβερνητικών δυνάμεων του προέδρου Τσαρλς Τέιλορ κοντά σε μία στρατηγικής σημασίας γέφυρα που οδηγεί στην καρδιά της πρωτεύουσας Μονροβίας. Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν μία οβίδα έπληξε ένα σπίτι στα Νότια της πόλης. Η κλιμάκωση των εχθροπραξιών σημειώνεται, την ώρα που ο διοικητής της δυτικοαφρικανικής ειρηνευτικής δύναμης ανακοίνωσε ότι τα πρώτα στρατεύματα από τη Νιγηρία αναμένεται να φτάσουν στη Λιβερία, τη Δευτέρα. Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ, φαίνεται ότι επιθυμούν τη ψήφιση εντός των επόμενων 24 ωρών από το συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ σχεδίου απόφασης για την αποστολή πολυεθνικής δύναμης. Στο μεταξύ, οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της Δυτικής Αφρικής θα συναντηθούν στη Λιβερία με τον πρόεδρο της χώρας, Τσαρλς Τέιλορ, προκειμένου να συζητήσουν μαζί του τα σχέδια για απομάκρυνσή του από την εξουσία. Την Πέμπτη, οι ηγέτες των χωρών της Δυτικής Αφρικής ενέκριναν την ανάπτυξη της ειρηνευτικής δύναμης στη Λιβερία, όπου ένα δεκαπενθήμερο λυσσωδών μαχών έχουν στοιχίσει τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων.

    O Τ. Τέιλορ πρέπει να εγκαταλείψει τη χώρα εντός τριών ημερών

    Το πράσινο φως για την ανάπτυξη ειρηνευτικής δύναμης στη Λιβερία έδωσαν το βράδυ της Πέμπτης οι ηγέτες των χωρών της Δυτικής Αφρικής.

    Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της Δυτικής Αφρικής αναμένονται στη Λιβερία για συνομιλίες με τον πρόεδρο της χώρας, Τσαρλς Τέιλορ, προκειμένου να συζητήσουν μαζί του τα σχέδια για απομάκρυνσή του από την εξουσία.

    Επίσης, θα αναλάβουν τις προετοιμασίες για την ανάπτυξη ειρηνευτικής δύναμης η οποία αναμένεται στη Λιβερία την Δευτέρα.

    Οι δυτικό-αφρικανοί υπουργοί λένε ότι ο Τσαρλς Τέιλορ συμφώνησε να παραιτηθεί και να αυτοεξοριστεί στη Νιγηρία, τρεις ημέρες μετά την άφιξη της ειρηνευτικής δύναμης.

    Τα μέλη του Οργανισμού των Κρατών της Δυτικής Αφρικής λένε ότι οι πρώτοι 1500 Νιγηριανοί στρατιώτες ετοιμάζονται να μεταβούν στη Λιβερία.

    Μέσα σε τρεις εβδομάδες, η δύναμη αυτή θα ενισχυθεί με 1.750 επιπλέον στρατιώτες και από άλλες χώρες της δυτικής Αφρικής.

    Ο ηγέτης της κυριότερης αντάρτικης οργάνωσης στη Λιβερία δήλωσε ότι οι δυνάμεις του σταμάτησαν τους βομβαρδισμούς και ότι θα επιδείξουν αυτοσυγκράτηση δηλώνοντας έτσι τη θέληση τους για την ειρήνη.

    [14] Υπόθεση Κέλι: Προκαταρκτική εξέταση μαρτύρων

    1/8/2003 2:37:00 μμ

    O επικεφαλής της έρευνας

    Λόρδος Χάτον

    Ανοίγει την Παρασκευή η προκαταρκτική εξέταση μαρτύρων για το θάνατο του καθηγητή Ντέιβιντ Κέλι. Επικεφαλής της έρευνας έχει τεθεί ο Λόρδος Χάτον. "Το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας θα διεξαχθεί δημόσια, ενώ η διαδικασία δεν θα είναι μακροχρόνια", ανέφερε ο δικαστής Μπράιαν Χάτον. Ερωτήσεις προτίθεται να υποβάλλει ο Χάτον στον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ και στον υπουργό Αμυνας Τζεφ Χουν στο πλαίσιο της έρευνας, για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αυτοκτόνησε ο καθηγητής Κέλι στις 17 Ιουλίου. Ο καθηγητής Κέλι βρέθηκε στο κέντρο της διαμάχης που ξέσπασε μεταξύ της κυβέρνησης και του BBC, με αφορμή ρεπορτάζ του συντάκτη του ραδιοφώνου, το οποίο έλεγε ότι η κυβέρνηση είχε παραποιήσει το φάκελο για τα όπλα του Ιράκ, προκειμένου να δικαιολογήσει τον πόλεμο.

    Επίσης, ο δικαστής Χάτον διευκρίνισε ότι θα αρχίσει την έρευνά του στις 11 Αυγούστου, μετά την κηδεία του Κέλι, που θα πραγματοποιηθεί στις 6 του μηνός.

    Η έρευνα αναμένεται να επικεντρωθεί στο πως διέρρευσε το όνομα του καθηγητή στη δημοσιότητα και τι ακριβώς είχε εκμυστηρευθεί στους δημοσιογράφους.

    Διακεκριμένος μικροβιολόγος και πρώην εμπειρογνώμονας σε θέματα αφοπλισμού των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ, ο Ντέιβιντ Κέλι υπήρξε η κυρίως ανώνυμη πηγή την οποία επικαλέσθηκε δημοσιογράφος του BBC, προκειμένου να τεκμηριώσει την άποψη ότι η κυβέρνηση του Τόνι Μπλερ υπερέβαλε το βαθμό επικινδυνότητας του ιρακινού οπλοστασίου προκειμένου να δικαιολογήσει τον πόλεμο κατά της Βαγδάτης.

    Δύο εβδομάδες έχουν περάσει από την ημέρα που η σορός του καθηγητή εντοπίστηκε σε δασώδη περιοχή κοντά στο σπίτι του στο Οξφορντσάιρ και ο ιατροδικαστής είπε ότι επρόκειτο για αυτοκτονία.

    Πηγή: ΑΠΕ - BBC Greek

    [15] Ισραήλ: Απεργία πείνας Παλαιστινίων κρατουμένων

    1/8/2003 1:48:00 μμ

    Παλαιστίνιοι κρατούμενοι κήρυξαν την Παρασκευή 24ωρη απεργία πείνας σε τέσσερις ισραηλινές φυλακές, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους συντρόφους τους οι οποίοι εξεγέρθηκαν χθες στη φυλακή Σίκμα του νότιου Ισραήλ, ανακοίνωσε την Παρασκευή μία οργάνωση υπεράσπισης κρατουμένων. Ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Κρατουμένων Ισα αλ Καράκα διευκρίνισε ότι στη συμβολική αυτή απεργία πείνας μετέχουν 1800 κρατούμενοι σε τέσσερις φυλακές στο νότιο, το κεντρικό και το βόρειο Ισραήλ. Η εκπρόσωπος της διοίκησης σωφρονιστικών ιδρυμάτων του Ισραήλ Οριτ Μέσερ Χαρέλ επιβεβαίωσε την κήρυξη της απεργίας. Στο μεταξύ, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ δήλωσε ότι η κατασκευή του τείχους ασφαλείας ανάμεσα στη Δυτική Όχθη και το Ισραήλ απειλεί να τορπιλίσει τον "οδικό χάρτη" για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή.

    Πάουελ: ''Η κατασκευή τείχους ασφαλείας απειλεί να τορπιλίσει τον ''οδικό χάρτη''

    Την Πέμπτη, Ισραηλινοί αστυνομικοί χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να διαλύσουν Παλαιστίνιους κρατούμενους στη φυλακή Σίκμα, οι οποίοι εξεγέρθηκαν διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της διεύθυνσης των φυλακών να ερευνηθούν τα κελιά τους.

    Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ δηλώνει σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται την Παρασκευή στην εφημερίδα Μααρίβ ότι η κατασκευή του τείχους ασφαλείας ανάμεσα στη Δυτική Όχθη και το Ισραήλ απειλεί να τορπιλίσει τον "οδικό χάρτη" για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή.

    "Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μους είναι πολύ ανήσυχος ως προς το θέμα αυτό διότι δημιουργεί ένα τετελεσμένο γεγονός χαράσσοντας τα σύνορα ενός παλαιστινιακού κράτους", τόνισε ο Κόλιν Πάουελ, ο οποίος είναι ο πρώτος υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος που επικρίνει με τέτοια δριμύτητα την κατασκευή του τείχους.

    "Η επόμενη φάση της κατασκευής του φράχτη γύρω από την Ιερουσαλήμ και νότια της πόλης απειλεί να περιπλέξει ακόμη περισσότερο την κατάσταση", προειδοποιεί ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

    [16] Εκρηξη σε πετρελαιαγωγό στο βόρειο Ιράκ

    1/8/2003 4:02:00 μμ

    Πετρελαιαγωγός που τροφοδοτεί με αργό πετρέλαιο ένα από τα βασικά διυλιστήρια του Ιράκ ήταν ο στόχος επίθεσης το βράδυ της Πέμπτης, με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρές ζημιές. Πρόκειται για έναν πετρελαιαγωγό που συνδέει τις πετρελαιοπηγές του Κιρκούκ με το διυλιστήριο του Μπαΐτζι, 200 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης. Αξιωματούχος που είναι υπεύθυνος για τους πετρελαιαγωγούς στην περιοχή δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο πως πιστεύει ότι πρόκειται για δολιοφθορά και πρόσθεσε πως δράστες της επίθεσης μπορεί να είναι οι Φενταγίν ή κάποια συμμορία.

    ''Είναι η πρώτη φορά που δέχεται επίθεση ο συγκεκριμένος πετρελαιαγωγός, ο οποίος υπάρχει εδώ και σχεδόν μισό αιώνα'', τόνισε ο Μαζίντ Μαμούνι. Ο ίδιος είπε πως οι στρόφιγγες του πετρελαιαγωγού έκλεισαν αμέσως μετά την έκρηξη και πως ήδη έχει αρχίσει η επισκευή του.

    Από το πρωί, ελικόπτερα του αμερικανικού στρατού πετούν πάνω από την περιοχή και την Πέμπτη, έξι στρατιωτικά αυτοκίνητα έφτασαν στο σημείο μεταφέροντας τεχνικούς που εκτίμησαν τις ζημιές.

    [17] Το Αλ Τζαζίρα μετέδωσε νέο μήνυμα του Σαντάμ

    1/8/2003 11:48:00 πμ

    Νέο ηχογραφημένο μήνυμα που αποδίδεται στον Σαντάμ Χουσεΐν μετέδωσε την Παρασκευή το τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ Αλ Τζαζίρα. Στο νέο ηχογραφημένο μήνυμα ο Σαντάμ Χουσεΐν καλεί τους Ιρακινούς να προστατεύσουν την περιουσία του κράτους και του κόμματος Μπάαθ μέχρι "να εξομαλυνθεί η κατάσταση" και να ενωθούν και πάλι ακόμη και με τους Ιρακινούς που "πρόδωσαν το έθνος" συνεργαζόμενοι με τον αμερικανό-βρετανικό συνασπισμό. Η φωνή καλεί σε αντίσταση κατά της αμερικανικής κατοχής και αναφέρει ότι το μήνυμα ηχογραφήθηκε στις 27 Ιουλίου.

    [18] Επίθεση εναντίον αμερικανικής στρατιωτικής φάλαγγας στη Φαλούτζα

    1/8/2003 12:41:00 μμ

    Αγνωστοι εκτόξευσαν την Παρασκευή το πρωί αντιαρματικές ρουκέτες εναντίον αμερικανικής στρατιωτικής φάλαγγας δυτικά της πόλης Φαλούτζα προκαλώντας τον τραυματισμό πολλών ατόμων, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. "Μεγάλος αριθμός ρουκετών εκτοξεύθηκε εναντίον μίας φάλαγγας και τριών τζιπ και τρία οχήματα μεταφοράς προσωπικού πήραν φωτιά. Οι δράστες έφυγαν και στη συνέχεια επέστρεψαν και άνοιξαν πυρ με καλάσνικοφ και πιστόλια εναντίον των αμερικανών στρατιωτών", δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας. Η επίθεση άρχισε στις 07.00 τοπική ώρα και διήρκεσε μιάμισυ ώρα, σύμφωνα μα μαρτυρίες.

    [19] Ικανοποιητικά εξελίσσεται η εκτέλεση του προϋπολογισμού

    1/8/2003 3:26:00 μμ

    Στα 6,7 δισεκατομμύρια ευρώ διαμορφώθηκε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού το πρώτο εξάμηνο του έτους λόγω των υπερβάσεων που σημειώθηκαν σε μια σειρά δαπανών του δημοσίου. Οι πρωτογενείς δαπάνες αυξήθηκαν κατά 6,8%, ενώ τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 7,2%. Υστερήσεις καταγράφονται και όσον αφορά στα έσοδα του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων λόγω των μειωμένων εισροών κοινοτικών πόρων. Η ηγεσία του Yπουργείου Oiκονομικών υποστηρίζει πάντως ότι το επόμενο διάστημα η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί και ο προϋπολογισμός θα εκτελεστεί κανονικά.

    Συγκεκριμένα, οι δαπάνες ανήλθαν στα 24.599 εκατ. ευρώ και έφτασαν στο 50,9% του συνόλου των προβλέψεων, τα τακτικά έσοδα, που αποτελούν τον κύριο όγκο των εσόδων, διαμορφώθηκαν στα 18.998 εκατ. ευρώ και αποτελούν το 46,6% του συνόλου των ετήσιων προβλέψεων.

    Τα φορολογικά έσοδα έφθασαν στο ποσό των 17.708 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 8,4%, σε σχέση με τα αντίστοιχα έσοδα του έτους 2002, έναντι ετήσιου στόχου 4,9%. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 47,2% των ετησίων προβλέψεων, έναντι 45,6% του αντίστοιχου διαστήματος του έτους 2002.

    Τα καθαρά φορολογικά έσοδα έφθασαν στο ποσό των 16.501 εκατ. ευρώ, γεγονός που οφείλεται στον αυξημένο ρυθμό των επιστροφών φόρων (1.207 εκατ. ευρώ), λόγω της λήψης μέτρων για μείωση των καθυστερήσεων των επιστροφών αυτών.

    Τα λοιπά έσοδα ανήλθαν στα 1.290 εκατ. ευρώ και αποτελούν το 36,8% των ετήσιων προβλέψεων έναντι 57,4% του 2002.

    Η εμφανιζόμενη μικρή υστέρηση έναντι του έτους 2002 οφείλεται στα έσοδα από τα κέρματα ευρώ, που δεν επαναλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του έτους 2003.

    Οι πρωτογενείς δαπάνες εξελίσσονται ικανοποιητικά και ανήλθαν στα 14.726 εκατ. ευρώ, ποσό που αποτελεί το 49% των προϋπολογισθεισών πιστώσεων.

    Οι πληρωμές για τόκους διαμορφώθηκαν στα 6.950 εκατ. ευρώ και εμφανίζονται πρόσκαιρα αυξημένες, έναντι του στόχου που έχει προϋπολογισθεί, αφού οι πληρωμές αυτές δεν παρουσιάζουν κανονικότητα κατά τη διάρκεια του έτους. Με δεδομένο ότι οι πληρωμές για τόκους τους επόμενους μήνες θα είναι ιδιαίτερα χαμηλές, εκτιμάται ότι οι δαπάνες αυτές θα διαμορφωθούν στα επίπεδα που έχουν τεθεί στον προϋπολογισμό.

    Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων εξελίσσονται ικανοποιητικά, παρουσιάζοντας αύξηση 45,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2002. Ο ρυθμός αυτός οφείλεται στην εντατικοποίηση της εκτέλεσης των Ολυμπιακών έργων και των έργων του Γ' ΚΠΣ.

    Στα έσοδα διαπιστώνεται μια σχετική υστέρηση στην είσπραξη κοινοτικών πόρων, η οποία οφείλεται στην αλλαγή των διαδικασιών του Γ' ΚΠΣ, αλλά και στο γεγονός ότι οι εισροές δεν παρουσιάζουν κανονικότητα σε μηνιαία βάση. Επισημαίνεται, πάντως, ότι εκκρεμούν εισροές από την Ε.Ε, ύψους 880 και 490 εκατ. ευρώ από το Β' και Γ' ΚΠΣ αντίστοιχα, καθόσον έχουν υποβληθεί οι σχετικές αιτήσεις και αναμένεται η εκταμίευσή τους στους επόμενους μήνες.

    [20] Ικανοποίηση Βενιζέλου για τα ολυμπιακά έργα στη Θεσ/νικη

    1/8/2003 5:58:00 μμ

    Κερδισμένη από τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα βγει και η πόλη της Θεσσαλονίκης, δήλωσε κατά την επίσκεψη του στη συμπρωτεύουσα ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο υπουργός Πολιτισμού, διαπίστωσε ότι τα ολυμπιακά έργα εξελίσσονται κανονικά και μέσα στο χρονοδιάγραμμα των Αγώνων. Τόνισε επίσης ότι τα ολυμπιακά έργα στη Θεσσαλονίκη έχουν ιδιαίτερη αισθητική ενώ μάλιστα θα είναι έτοιμα νωρίτερα από ότι είχε αρχικά προβλεφθεί. Αναφερόμενος στο δημοτικό στάδιο των Αμπελοκήπων, υπογράμμισε ότι θα δώσει πνοή στις δυτικές συνοικίες της πόλης ενώ όσον αφορά στο Καυταντζόγλειο, έκανε λόγο για το σημαντικότερο έργο που γίνεται αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη. "Και η Θεσσαλονίκη θα κερδίσει από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Δημιουργούμε τις ανάλογες υποδομές για πολλά αθλήματα" ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ε. Βενιζέλος, σημειώνοντας ότι η τεχνογνωσία και η εμπειρία των Αγώνων θα βοηθήσει σημαντικά στη διοργάνωση της EXPO 2008.

    [21] Παρουσίαση του Μαχλά από τον Ηρακλή

    1/8/2003 4:11:00 μμ

    Αποθεωτική υποδοχή επεφύλαξαν οι οπαδοί του Ηρακλή στο Νίκο Μαχλά, κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης. Με συνθήματα αποθέωσαν τον διεθνή επιθετικό, ο οποίος στη συνέχεια κατευθύνθηκε στα γραφεία της ομάδας, όπου υπέγραψε το νέο του συμβόλαιο, διάρκειας για 2+1 χρόνια. Στόχος για το "κοπέλι" είναι η εξασφάλιση μιας θέσης στο Τσάμπιονς Λιγκ με την φανέλα του Ηρακλή. Κατά την επίσημη παρουσίασή του, ο Μαχλάς τόνισε ότι σημαντικό ρόλο στην επιστροφή του στην Ελλάδα για λογαριασμό του Ηρακλή έπαιξε ο Εγκεν Γκέραρντ, ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει και για την εθνική, σημειώνοντας πως δεν έχει κλείσει αυτό το κεφάλαιο για αυτόν.

    Μαχλάς: ''Δεν ήρθα για επίσκεψη στην Θεσσαλονίκη''

    Στις πρώτες του δηλώσεις ως ποδοσφαιριστής του Ηρακλή, ο Νίκος Μαχλάς υπογράμμισε ότι δεν ήρθε στην ομάδα για τον Γκέραρντ ή για τα δύο παιδιά που γνωρίζει από τον ΟΦΗ.

    "Ήρθα γιατί έχω μεγάλους στόχους, ήρθα γιατί θέλω να βοηθήσω τον Ηρακλή. Έχω στόχους. Ήρθα στη Θεσσαλονίκη γιατί ο Ηρακλής έχει λυμένα τα προβλήματά του. Ήρθα κυρίως χάρη στον Γκέραρντ. Δεν μπορούσα να πω όχι γιατί τα είχα βρει με τον κ. Σπανουδάκη. Δεν λέω ότι θα πάρουμε πρωτάθλημα, αλλά πιστεύω ότι πρέπει να έχουμε μία θέση στο Τσάμπιονς Λιγκ", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας διεθνής.

    Όσον αφορά στο κεφάλαιο Εθνική, ο Μαχλάς επισήμανε ότι αισθάνεται υπερήφανος φορώντας τη φανέλα με το εθνόσημο, ενώ πρόσθεσε ότι θέλει να είναι μέλος αυτής της ομάδας.

    [22] Αισιόδοξος ο Μπάγεβιτς για τις εξελίξεις στην ΑΕΚ

    1/8/2003 1:39:00 μμ

    Μετά από αρκετό καιρό ο Ντούσαν Μπάγεβιτς παρουσιάσθηκε αισιόδοξος και φανερά ικανοποιημένος από τις τελευταίες εξελίξεις στην ΑΕΚ, εκφράζοντας, την ελπίδα ότι η ομάδα του θα προκριθεί στους ομίλους του Champions League, πράγμα που σημαίνει ότι θα βάλει πολλά χρήματα στο ταμείο της. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς μίλησε στην ΕΡΑ-ΣΠΟΡ για διάφορα θέματα της ομάδας, τονίζοντας: "Πραγματοποιήσαμε τέσσερις πολύ καλές μεταγραφές. Πριν ολοκληρωθούν οι μεταγραφές καταφέραμε να διατηρήσουμε στην ομάδα τους παίκτες των οποίων έληγαν τα συμβόλαια τους. Η μεταγραφική περίοδος έληξε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την ομάδα, παρά τα οικονομικά προβλήματα μας. Εγώ δεν διαφώνησα ποτέ με τη μεταγραφή του Νίκου Λυμπερόπουλου, τον οποίο και θεωρώ πολύ μεγάλο παίκτη. Είμαστε όλοι ευτυχισμένοι. Είχα πει πως θέλω να πληρώνονται οι παίκτες που τους οφείλονται λεφτά και κατόπιν να γίνουν οι όποιες μεταγραφές".

    Στόχος το Champions League

    Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς τόνισε ότι "στην ομάδα υπάρχουν πολλοί παίκτες με προσωπικότητα, εμπειρίες και φυσικά απαιτήσεις να παίζουν διαρκώς στην βασική ενδεκάδα. Θα παίζουν οι καλύτεροι και αυτοί που δείχνουν να είναι στην καλύτερη αγωνιστική κατάσταση".

    Όσον αφορά στην αντίδραση των παικτών του για την μεταγραφή του Λυμπερόπουλου, ο Μπάγεβιτς επεσήμανε: "Κανένας από τους παίκτες δεν είπε ότι δεν θέλει τον Νίκο στην ομάδα. Κάθε άλλο, όλοι χάρηκαν με την απόκτηση του, καθώς γνωρίζουν πως είναι ένας πολύ καλός παίκτης και πολύ καλό παιδί".

    Σχετικά με τους στόχους που έχει θέσει ενόψει της νέας χρονιάς, δήλωσε λακωνικά: "Δεν θέλω να πω μεγάλα λόγια. Πήραμε πολύ καλούς παίκτες και περιμένω να μας βγει η ομάδα. Αυτό που σκεφτόμαστε προς το παρόν, είναι το Champions League. Η Γκρασχόπερς δεν είναι εύκολος αντίπαλος. Είναι στα μέτρα μας οι Ελβετοί. Η καλή ΑΕΚ, δεν φοβάται καμία αντίπαλο, όμως δεν πρέπει να υποτιμήσουμε τους Ελβετούς. Τα λεφτά του Τσάμπιονς Λιγκ θα μας σώσουν. Αυτά περιμένουμε εξάλλου προκριμένου να βγάλουμε την χρονιά".

    Στο μεταξύ, ο πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ και γνωστός φίλος της ομάδας, Στέφανος Μαματζής, σε μία κίνηση ανάλογη με αυτές του Δημήτρη Μελισσανίδη, κατέβαλε σημαντικό μέρος των οφειλομένων στον Βασίλη Τσιάρτα ως "ταμειακή διευκόλυνση" στην διοίκηση.

    [23] Προκρίθηκε ο Ελληνοαυστραλός Μ. Φιλιππούσης σε διεθνές τουρνουά

    1/8/2003 1:05:00 μμ

    Στον τεταρτο γύρο του διεθνούς τουρνουά τένις, που διεξάγεται στο Λος Αντζελες, με συνολικά έπαθλα 380.000 δολλαρίων, προκρίθηκε ο Μαρκ Φιλιππούσης. Ο Ελληνοαυστραλός πρωταθλητής, νίκησε σε αγώνα για τον τρίτο γύρο της διοργάνωσης, τον Αμερικανό, Μαικλ Τσανγκ με 6-2, 6-4, ενώ στην επόμενη φάση του τουρνουά, προκρίθηκαν ακόμη, ο Γάλλος, Σεμπαστιαν Γκροζεαν, ο Βραζλιάνος, Γκουσταβο Κερτεν και ο Νοτιοαφρικανός, Γουέιν Φερέιρα.

    [24] Ένα ζελέ ασπίδα κατά του AIDS

    1/8/2003 5:28:00 μμ

    Ελπίδες για την πρόληψη του AIDS, κυρίως σε φτωχές χώρες, γεννά η δημιουργία σκευάσματος από μία αυστραλιανή φαρμακοβιομηχανία. Ζελέ, που δοκιμάσθηκε επιτυχώς σε πιθήκους και θα τοποθετείται στον κόλπο της γυναίκας πριν από τη σεξουαλική επαφή, εμποδίζει τον ιό HIV να έρθει σε επαφή με τα υγιή κύτταρα και να τα μολύνει. Η αυστραλιανή φαρμακοβιομηχανία, Starpharma, πήρε άδεια από την κυβέρνηση να δοκιμάσει το Vivagel σε γυναίκες μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. Παρόλα αυτά όμως, όπως δήλωσε ο διευθυντής της εταιρείας Τζον Ραφ, το προϊόν αναμένεται να βγει στην αγορά, μετά από τέσσερα χρόνια.

    [25] Νέα Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο Λαμίας

    1/8/2003 2:02:00 μμ

    Τη νέα Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο της Λαμίας εγκαινίασε ο υπουργός Υγείας Πρόνοιας Κώστας Στεφανής, ο οποίος κατά τη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων, αναφέρθηκε στη λειτουργία νέων τμημάτων και στην παροχή νέων υπηρεσιών στον Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, όπως τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, Αξονικού Τομογράφου, Μαστογράφου, εξωτερικού Ιατρείου Ουσιοεξαρτήσεων, κλπ. Το συνολικό κόστος κατασκευής του κτιρίου, αλλά και της προμήθειας του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Λαμίας, ανήλθε σε 838.000 ευρώ.

    Η Μ.Ε.Θ είναι δυναμικότητας έξι κλινών και -εκτός από το Διευθυντή της- είναι στελεχωμένη με δύο Επιμελητές Β', έναν Επιμελητή Α' και άλλα 32 άτομα που καλύπτουν τις ανάγκες σε νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό.

    Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν παρουσία του υφυπουργού Έκτορα Νασιώκα, του προέδρου του Πε.Σ.Υ.Π. Στερεάς Ελλάδας Φώτη Σερέτη και εκπροσώπων τοπικών αρχών και φορέων. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός στο ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης νοσοκομειακών απορριμμάτων του Πε.Σ.Υ.Π. Στερεάς Ελλάδας.

    Το πρόγραμμα λειτουργεί ως πρότυπο για όλη την Ελλάδα σε συνεργασία με τον ΕΣΔΚΝΑ Αττικής.

    Νωρίτερα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επισκέφθηκαν το Πρότυπο Περιφερειακό Ιατρείο Αγίου Κωνσταντίνου Φθιώτιδας. Ο κ. Στεφανής τόνισε την εξαιρετική σημασία που έχει η λειτουργία του Περιφερειακού Ιατρείου, το οποίο καλύπτει τις ανάγκες του πληθυσμού, όχι μόνο του μόνιμου της περιοχής, αλλά και του πολύ αυξημένου εποχικού της τουριστικής περιόδου.

    [26] Αποκαθίσταται... το στρώμα του όζοντος

    1/8/2003 11:57:00 πμ

    Τα πρώτα πειστικά αποδεικτικά στοιχεία ότι το στρώμα του όζοντος που περιβάλλει τον πλανήτη μας έχει αρχίσει να αποκαθίσταται, ανακοίνωσαν επιστήμονες. Τουλάχιστον 50 χρόνια πρέπει να περάσουν για να αποκατασταθεί ολοκληρωτικά. Οι ερευνητές αποδίδουν τη σημαντική αυτή για το περιβάλλον και την ανθρωπότητα εξέλιξη στις συνθήκες που απαγορεύουν τη χρήση χημικών, που είναι επιζήμια για την ατμόσφαιρα. Επίσης, οι ερευνητές, που μελέτησαν τα δεδομένα που είχαν συγκεντρώσει δορυφόροι και επίγειοι σταθμοί τα τελευταία 20 χρόνια, λένε ότι η αποκατάσταση του όζοντος οφείλεται στην επιτυχία του πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ, του 1987, που απαγόρευσε τα χημικά που καταστρέφουν το όζον.

    Ομάδα Αμερικανών ερευνητών βρήκε ότι οι ρυθμοί διάλυσης του όζοντος έχουν επιβραδυνθεί σημαντικά, όπως εξήγησε ο καθηγητής Μάικλ Νιουτσέρτς του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα.

    "Το όζον μειωνόταν με ρυθμό περίπου 8% ανά δεκαετία για τα τελευταία 20 χρόνια. Τώρα μειώνεται μόνο 4% ανά δεκαετία. Περιμένουμε μέσα στα επόμενα χρόνια να σταματήσει εντελώς η μείωση του", είπε ο καθηγητής Νιουτσέρτς, ο οποίος διευκρίνισε ότι θα απαιτηθούν περί τα 50 χρόνια για να αποκατασταθούν πλήρως τα επίπεδα του όζοντος στην ατμόσφαιρα.

    Οι ερευνητές τονίζουν πως αυτό δείχνει το τι μπορεί να γίνει και με άλλες διεθνείς συνθήκες για το περιβάλλον, και πως μπορούν να επηρεάσουν πιο σοβαρά ακόμα προβλήματα, όπως η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη.

    Πηγή: BBC Greek

    [27] Ανθρωπος δάγκωσε σκύλο για να σώσει τη ζωή της... σκυλίτσας του

    1/8/2003 4:21:00 μμ

    Ενας 58χρονος Κροάτης κατόρθωσε να σώσει τη ζωή της μικρόσωμης σκυλίτσας του, βυθίζοντας τα δόντια του στο σβέρκο ενός τεράστιου πιτ-μπουλ, το οποίο ήταν έτοιμο να κατασπαράξει την άτυχη Νίνα, όπως είναι το όνομα της συμπαθητικής τετράποδης. Οπως βεβαιώνει δημοσίευμα της ημερήσιας εφημερίδας του Ζάγκρεμπ Jutarnji List, ο Μάρκο Γιούρτσιτς άφησε δύο δόντια του στο σβέρκο του μεγαλόσωμου σκύλου, ο οποίος σαστισμένος αναγκάστηκε να αφήσει τη λεία του, με αποτέλεσμα να σωθεί η σκυλίτσα.

    Το ασυνήθιστο περιστατικό σημειώθηκε όταν ο Γιούρτσιτς πήγε με τη Νίνα επίσκεψη στο σπίτι φίλων του, ιδιοκτητών του επιθετικού πιτ-μπουλ σε μία γειτονική πόλη.

    Οπως δήλωσαν οι ιδιοκτήτες του Νίκα, όπως ονομάζεται ο σκύλος, συνήθως είναι πολύ ήρεμος, σε σημείο να αφήνει ακόμα και γάτες να τον πλησιάζουν. Για κάποιο λόγο ωστόσο ερεθίστηκε υπερβολικά όταν συνάντησε τη μικρή σκυλίτσα.

    Το θάρρος του Μάρκο και η ταχύτατη επέμβαση ενός κτηνίατρου έσωσαν τη ζωή της.

    [28] Αργεντινή: Πάνες σε εργαζόμενες για... αύξηση παραγωγικότητας

    1/8/2003 1:06:00 μμ

    Οι ταμίες μιας αλυσίδας σούπερ-μάρκετ στην Αργεντινή εξαναγκάζονται να φορούν πάνες, ώστε να μην κάνουν διαλείμματα για να πηγαίνουν στην τουαλέτα κατά την διάρκεια της εργασίας τους, καταγγέλλει εργατικό συνδικάτο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο συνδικαλιστικής ένωσης Χόρχε Κόρντοβα οι γυναίκες που εργάζονται στα ταμία πολυκαταστημάτων, στην δυτική επαρχία Μεντόσα της Αργεντινής, είναι αναγκασμένες να φορούν πάνες για ενήλικους, για την περίπτωση που "το κρύο, τα νεύρα, η πίεση ή το στρες" τους προκαλέσει ακράτεια!

    Ο Κόρντοβα αρνήθηκε να αποκαλύψει το όνομα της αλυσίδας των πολυκαταστημάτων αυτών, ωστόσο ανέφερε ότι η αλυσίδα υποστηρίζεται από ξένο κεφάλαιο, σύμφωνα με την Σάντρα Βάρελα, την αρμόδια για εργασιακά θέματα αξιωματούχο της επαρχίας Μεντόσα.

    "Η αλήθεια είναι πως είναι δύσκολο να φανταστώ μια γραμμή 20 ενήλικων ταμιών που φορούν πάνες επί οκτώ ώρες", δήλωσε η Βάρελα, η οποία ερευνά την καταγγελία. "Τα δεκαεπτά χρόνια που εργάστηκα ως δικηγόρος ειδικευμένη σε εργασιακά θέματα, δεν έχω ακούσει κάτι σαν κι αυτό ποτέ", προσέθεσε.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 1 August 2003 - 17:03:00 UTC