Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-08-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κοινή δράση ΚΚΕ-ΣΥΝ-ΔΗΚΚΙ για την απλή αναλογική
  • [02] Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αττική οδό
  • [03] Συνεχίζει την αδιάλλακτη στάση του ο Ντεκτάς
  • [04] Κλείνει για ένα χρόνο η Ιερά Οδός προς το Αιγάλεω
  • [05] Τροχαίο με δύο νεκρούς στον Ασπρόπυργο
  • [06] Κανανονικά τα δρομολόγια του ΗΣΑΠ
  • [07] Απερρίφθη η ένσταση Τζωρτζάτου
  • [08] Βολές στην ειρήνη στη Μέση Ανατολή
  • [09] Ειρηνευτική δύναμη στη Λιβερία
  • [10] Ινδία: Δεκάδες νεκροί από κατάρρευση κτηρίων
  • [11] Σεισμός 5,5 Ρίχτερ στο Ιράν
  • [12] Δεν ανανεώνουν τη θητεία τους Πάουελ-Αρμιτέιτζ
  • [13] Στους 50 οι νεκροί στο Καύκασο
  • [14] Αυτοκτόνησε ο επικεφαλής της ''Hyundai''
  • [15] Δολοφονία δημάρχου στην Κολομβία
  • [16] Παραλίγο τραγωδία στο Αμστερνταμ
  • [17] Νέα αντιαμερικανική επίθεση στο Ιράκ
  • [18] Νέα μέτρα κατά της ακρίβειας επιστρατεύει η κυβέρνηση
  • [19] Στη Γιουβέντους το Σούπερ Καπ Ιταλίας
  • [20] Εντυπωσιάζει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στα φιλικά
  • [21] Πανελλήνιο ρεκόρ στα 400μ εμπόδια γυναικών
  • [22] Xρυσές ελπίδες στη κολύμβηση
  • [23] Συζητήσεις για τον δανεισμό των μαρμάρων του Παρθενώνα
  • [24] Χονγκ Κονγκ: Εκτός κινδύνου ο τελευταίος ασθενής από SARS

    [01] Κοινή δράση ΚΚΕ-ΣΥΝ-ΔΗΚΚΙ για την απλή αναλογική

    4/8/2003 11:15:00 πμ

    Σε κοινή δράση, με στόχο την καθιέρωση ως εκλογικού νόμου την απλή αναλογική, προχωρούν το ΚΚΕ, ο Συνασπισμός και το ΔΗΚΚΙ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος επικοινώνησε τηλεφωνικά το Σάββατο με τη γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και συμφώνησαν στην ανάληψη της κοινής δράσεως, μετά το τέλος Αυγούστου, για την προώθηση του αιτήματος για την καθιέρωση της απλής αναλογικής. Επίσης, συμφωνήθηκε πως το συντονισμό της δράσεως θα έχουν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των δύο κομμάτων κ.κ. Αντώνης Σκυλλάκος και Φώτης Κουβέλης. Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας επικοινώνησε τη Δευτέρα τηλεφωνικώς με τον κ. Κωνσταντόπουλο, στον οποίο απάντησε θετικά στην επιστολή του για την κοινή δράση των κομμάτων της Αριστεράς. Ο κ. Τσοβόλας όρισε ως εκπρόσωπό του τον ευρωβουλευτή Μανόλη Μπακόπουλο.

    [02] Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αττική οδό

    4/8/2003 10:16:00 πμ

    Κλειστό θα παραμείνει τη Δευτέρα και την Τρίτη, από τις 8 μ.μ. έως τις 8 π.μ., το τμήμα της Αττικής Οδού από το Γέρακα έως τη λεωφόρο Πεντέλης, λόγω των εργασιών. Αυτό το διάστημα, οι οδηγοί θα μπορούν να κινούνται στο τοπικό δίκτυο μέσω των οδών Αγίου Νεκταρίου, Πίνδου, Κλεισθένους και Αναπαύσεως. Λόγω των προσωρινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, οι οδηγοί που θα κινούνται στην Αττική Οδό θα εξυπηρετούνται από τους κόμβους Υμηττού, Παιανίας, Κάντζας και Παλλήνης, χωρίς να καταβάλλουν αντίτιμο διοδίων. Κανονικά θα ισχύει η καταβολή των διοδίων στις υπόλοιπες εισόδους.

    [03] Συνεχίζει την αδιάλλακτη στάση του ο Ντεκτάς

    4/8/2003 9:01:00 πμ

    Προσηλωμένος στις αδιάλλακτες θέσεις του, ο Ραούφ Ντενκτάς δηλώνει, λίγους μήνες πριν από τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα, ότι το ψευδοκράτος πρέπει να διατηρηθεί για πάντα, πάση θυσία, και ότι θεωρεί καθήκον του να υποστηρίξει τα κόμματα που ευνοούν τη διατήρησή του. Ο Ραούφ Ντενκτάς καταφέρθηκε εναντίον τουρκοκυπριακών κομμάτων, γιατί καταβάλλουν προσπάθειες για κατάργηση του ψευδοκράτους και ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση μαζί με τους Ελληνοκύπριους στο πλαίσιο μιας ενωμένης Κύπρου. Εξάλλου ο υιός Ντενκτάς, Σερντάρ, ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, δήλωσε ότι το κόμμα του θα συνεχίσει να καταβάλλει προσπάθειες για την ανάπτυξη του ψευδοκράτους και επέκρινε ορισμένα πολιτικά κόμματα γιατί δίνουν, όπως είπε, λανθασμένα μηνύματα σχετικά με τις επιθυμίες των Τουρκοκυπρίων τονίζοντας παράλληλα ότι τείνει χέρι προς τους Ελληνοκυπρίους, λέγοντας ότι επιθυμεί την εξεύρεση ειρηνικής λύσης του Κυπριακού.

    [04] Κλείνει για ένα χρόνο η Ιερά Οδός προς το Αιγάλεω

    4/8/2003 10:09:00 πμ

    Κλειστή θα είναι από αύριο και για ένα ολόκληρο χρόνο η Ιερά Οδός στο ύψος της Πλατείας Εσταυρωμένου στο Αιγάλεω, λόγω των έργων που αρχίζουν για την κατασκευή του σταθμού του Μετρό στην περιοχή. Oι οδηγοί που κινούνται από την Αθήνα προς το Αιγάλεω και το Χαϊδάρι θα βγαίνουν από την Ιερά οδό ακολουθώντας ειδική παράκαμψη, ενώ η κίνηση των οχημάτων από Αιγάλεω προς Αθήνα θα γίνεται κανονικά, δηλαδή μέσω της Ιεράς οδού.

    [05] Τροχαίο με δύο νεκρούς στον Ασπρόπυργο

    4/8/2003 9:11:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    Δύο νεκροί είναι ο τραγικός απολογισμός μετωπικής συγκρούσης μεταξύ δυο Ι.Χ αυτοκινήτων, που συγκρούσθηκαν μετά την γέφυρα του Ασπροπύργου. Το τροχαίο έγινε τα μεσάνυκτα, όταν το αυτοκίνητο, που οδηγούσε ο Αναστάσιος Πανυχίδης, 31 χρόνων, μπήκε σε λωρίδα αντιδρόμησης και συγκρούσθηκε μετωπικά με το Ι.Χ, που οδηγούσε ο Ισίδωρος Βοριάς, 53 χρόνων. Νεκροί είναι οι δύο οδηγοί, ενώ τραυματίσθηκε σοβαρά η Αντιγόνη Χατζηβασιλείου, 41 χρόνων, επιβάτης ενός εκ των δύο αυτκινήτων.

    [06] Κανανονικά τα δρομολόγια του ΗΣΑΠ

    4/8/2003 8:53:00 πμ

    Κανονικά θα διεξάγονται από σήμερα τα δρομολόγια του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου Πειραιώς-Κηφισιάς στο τμήμα από τον Ταύρο έως την Ομόνοια, που παρέμενε κλειστό το Σαββατοκύριακο λόγω εργασιών ανάπλασης.

    [07] Απερρίφθη η ένσταση Τζωρτζάτου

    4/8/2003 10:01:00 πμ

    Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων απέρριψε την ένσταση του Βασίλη Τζωρτζάτου, που αφορούσε την ακυρότητα των προανακριτικών και ανακριτικών ομολογιών του. Το δικαστήριο δεν έκανε δεκτούς τους ισχυρισμούς του κατηγορουμένου ότι οι ομολογίες του αποτέλεσαν προϊόν εκβιασμών, απειλών και σωματικής κακοποίησης. Η διαδικασία συνεχίζεται με την ανάγνωση των απολογιών του Βασίλη Τζωρτζάτου. Στο μεταξύ, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η απολογία του Πάτροκλου Τσελέντη, που θα αρχίσει εντός της ημέρας. Ο κατηγορούμενος δεν έχει ανακαλέσει την προανακριτική του απολογία στην οποία έχει αποδεχθεί τη συμμετοχή του στην οργάνωση και έχει καταδικάσει την πρακτική της, αναφερόμενος σε συγκεκριμένα πρόσωπα και ενέργειες.

    [08] Βολές στην ειρήνη στη Μέση Ανατολή

    4/8/2003 9:21:00 πμ

    Παλαιστίνιοι ένοπλοι τραυμάτισαν την Κυριακή τέσσερις Ισραηλινούς πυροβολώντας εναντίον του αυτοκινήτου τους κοντά σε έναν εβραϊκό οικισμό της Δυτικής Όχθης, διακόπτοντας την εκεχειρία, που θεωρείται κρίσιμη για την εφαρμογή του "Οδικού Χάρτη", του ειρηνευτικού σχεδίου για τη Μέση Ανατολή. Οι Ταξιαρχίες Μαρτύρων του Αλ-Ακσα, μια ένοπλη οργάνωση, που διατηρεί δεσμούς με την Φατάχ του Παλαιστινίου Προέδρου Γιάσερ Αραφατ, διεκδίκησε την ευθύνη για την επίθεση, η οποία κόστισε τον τραυματισμό μιας 39χρονης γυναίκας, που βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση και των τριών παιδιών της. Την Δευτέρα, ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε σε φυλάκιο κοντά στην Τουλκαρέμ, από τα πυρά ισραηλινής περιπόλου, η οποία υποπτεύθηκε, ότι είχε στην κατοχή του μία βόμβα και επρόκειτο να την πυροδοτήσει.

    ''Πλήγμα'' στις προσπάθειες του Αμπάς

    Ισραηλινοί αξιωματούχοι υπογράμμισαν την ανάγκη ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μαχμούντ Αμπάς να αφοπλίσει τις οργανώσεις αντί να έλθει σε συμφωνία μαζί τους για την προσωρινή διακοπή της 34μηνης εξέγερσής τους, με κύριο αίτημα την απόκτηση παλαιστινιακού κράτους. Η επίθεση των Ταξιαρχιών αποτελεί ''πλήγμα'' στις προσπάθειες του Μαχμούντ Αμπάς.

    Η γεωγραφική εγγύτητα της επίθεσης με την πόλη της Βηθλεέμ, από την οποία αποσύρθηκαν ένα μήνα πριν οι ισραηλινές δυνάμεις στο πλαίσιο της εφαρμογής του ''Οδικού Χάρτη'', ενδέχεται να περιπλέξει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων αξιωματούχων σχετικά με το από ποιες πόλεις της Δυτικής Όχθης του Ιορδάνη θα αποσυρθεί ο ισραηλινός στρατός στη συνέχεια.

    Ο Παλαιστίνιος υπουργός αρμόδιος επί θεμάτων ασφαλείας Μοχάμαντ Νταχλάν έχει εκδηλώσει την επιθυμία να υπάρξει αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από την Ραμάλα, εμπορική πρωτεύουσα της Δυτικής Όχθης και έδρα του αρχηγείου του Γιάσερ Αραφάτ.

    Προς αυτό το σκοπό, η Παλαιστινιακή Αστυνομία επιβεβαίωσε, ότι οι 17 καταζητούμενοι από το Ισραήλ μαχητές των Ταξιαρχιών του Αλ-Ακσα, που είχαν βρει καταφύγιο στο κτίριο, όπου ζει ο Αραφατ περιορίσθηκαν σε ένα δωμάτιο.

    Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι το Ισραήλ πίεζε τον Αραφάτ να στείλει τους άνδρες στην Ιεριχώ, θέτοντας ως προϋπόθεση για την απόσυρση των δυνάμεών του από τη Ραμάλλα και τον τερματισμό του περιορισμού του Παλαιστινίου ηγέτη.

    Την Κυριακή διυπουργική επιτροπή του Ισραήλ αποφάσισε την απελευθέρωση 443 Παλαιστινίων κρατουμένων τις επόμενες ημέρες.

    Η επιτροπή, η οποία συνήλθε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αριελ Σαρόν, αρνήθηκε την αποφυλάκιση περίπου 50 άλλων κρατουμένων, λόγω ενστάσεων από τις υπηρεσίες ασφαλείας του Ισραήλ, με αποτέλεσμα να αναθεωρηθεί προς τα κάτω ο αριθμός των 540 κρατουμένων, που η κυβέρνηση του Ισραήλ είχε ανακοινώσει ότι θα απελευθερώνονταν.

    Επίσης την Κυριακή, Ισραηλινός αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε έναν Παλαιστίνιο οδηγό σε μπλόκο νοτίως της Ραμάλλα, σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο.

    [09] Ειρηνευτική δύναμη στη Λιβερία

    4/8/2003 10:43:00 πμ

    Στη Μονρόβια, πρωτεύουσα της Λιβερίας, φθάνει σήμερα αεροπορικώς η εμπροσθοφυλακή της ειρηνευτικής δύναμης, που αποτελείται από 300 Νιγηριανούς στρατιώτες. Αποστολή τους είναι να προετοιμάσουν το έδαφος για την ανάπτυξη της ειρηνευτικής δύναμης, που οργάνωσαν οι χώρες της δυτικής Αφρικής. Αν όλα εξελιχθούν όπως έχουν σχεδιαστεί, ο εμφύλιος πόλεμος, που άρχισε πριν από 14 χρόνια θα σταματήσει. Μόλις αφιχθεί η εμπροσθοφυλακή της ειρηνευτικής δύναμης στη χώρα, οι αντάρτες θα καταθέσουν τα όπλα τους και μια εβδομάδα αργότερα ο Πρόεδρος της Λιβερίας, Τσαρλς Τέϊλορ θα εγκαταλείψει την εξουσία. Η ανάπτυξη της ειρηνευτικής δύναμης αναβλήθηκε αρκετές φορές, ο Πρόεδρος Τέϊλορ αλλάζει γνώμη συχνά και οι αντάρτες έχουν παραβιάσει την εκεχειρία πολλές φορές.

    Την παραίτηση Τέιλορ περιμένουν στη χώρα

    Οι προετοιμασίες για την άφιξη των πρώτων 300 Νιγηριανών στρατιωτών από τη Σιέρα Λεόνε γίνονταν με πυρετώσεις ρυθμούς. Νοικιάστηκαν φορτηγά, αγοράστηκαν καύσιμα από τα αμερικανικά αποθέματα, αγοράστηκαν γεννήτριες, επιδιορθώθηκαν οι οροφές των κτιρίων του αεροδρομίου, βάφτηκαν οι τοίχοι, κουρεύτηκε το γρασίδι.

    Οι 300 Νιγηριανοί είναι το πρώτο κύμα από τους συνολικά 1.500 άνδρες, που αποστέλλει η κυβέρνηση Ομπάσαντζο. Διπλωμάτες δηλώνουν, ότι άλλοι 300 άνδρες θα μεταβούν στη Μονρόβια την Τετάρτη, και οι υπόλοιποι θα τους ακολουθήσουν σύντομα. Οι δυνάμεις αυτές θα στρατοπεδεύσουν στο αεροδρόμιο για μερικές ημέρες, πριν μετακινηθούν στο κέντρο της πρωτεύουσας, σε απόσταση περίπου 45 χλμ.

    Ο υποστράτηγος Φίστους Οκόνκουο, επικεφαλής της Νιγηριανής δύναμης, έχει δηλώσει ότι πρώτιστος στόχος των δυνάμεων είναι να καταληφθεί το λιμάνι της Μονρόβια, ώστε να μπορούν να φθάσουν στην πόλη με ασφάλεια τρόφιμα και καύσιμα. Το λιμάνι, θέατρο άγριων μαχών, βρίσκεται στα χέρια των αντικυβερνητικών μαχητών, παρά τις επανειλημμένες επιθέσεις των κυβερνητικών δυνάμεων για να το ανακαταλάβουν.

    Οι άνδρες του LURD υποστηρίζουν ότι ενδέχεται να αποσυρθούν αφήνοντας το λιμάνι στις ειρηνευτικές δυνάμεις, ωστόσο θέτουν ως όρο το να αποχωρήσει, όπως έχει υποσχεθεί, ότι θα κάνει ο Τέιλορ και να μην εκμεταλλευθούν την αποχώρησή τους οι δυνάμεις, που είναι πιστές σε αυτόν.

    Το Σάββατο, ο Τέιλορ δήλωσε, ότι θα παραιτηθεί την 11η Αυγούστου και κατόπιν θα εγκαταλείψει τη χώρα, υπακούοντας στις σχετικές προτροπές των ΗΠΑ και της Οικονομικής Κοινότητας Χωρών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS). Ωστόσο, δεν έχει ορισθεί προθεσμία για την αποχώρησή του. Ορισμένοι πιστεύουν, ότι ο Τέιλορ απλώς επιχειρεί να κερδίσει χρόνο. Εχει ήδη απορρίψει την προσφορά της Νιγηρίας να του προσφέρει πολιτικό άσυλο.

    Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβερία Πολ Κλάιν προειδοποίησε μιλώντας χθες στο BBC, ότι ο Τέιλορ διακινδυνεύει να μην του δοθεί άσυλο αν συνεχίσει να κωλυσιεργεί επί μακρόν. ''Είναι ψυχοπαθής δολοφόνος. Δεν ξέρουμε πότε θα παραιτηθεί, ή τι θα κάνει'', δήλωσε ο Κλάιν, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Τέιλορ "θα διωχθεί" για τα εγκλήματα τα οποία του αποδίδονται.

    Ο Τέιλορ δηλώνει, ότι θέλει να δει, αν οι ειρηνευτικές δυνάμεις έχουν υπό τον έλεγχό τους την κατάσταση πριν αποχωρήσει, ενώ συνεχίζει να πιέζει για την απόσυρση των κατηγοριών σε βάρος του από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στη Σιέρα Λεόνε του ΟΗΕ.

    Πολλοί, έτσι, θεωρούν ότι το μέλλον της Λιβερίας σκιάζει η αβεβαιότητα.

    [10] Ινδία: Δεκάδες νεκροί από κατάρρευση κτηρίων

    4/8/2003 9:40:00 πμ

    Τουλάχιστον 43 άτομα βρήκαν τραγικό θάνατο και 38 τραυματίστηκαν το βράδυ της Κυριακής από την κατάρρευση τριών κτηρίων, που προκλήθηκε από την έκρηξη κυλίνδρου υγραερίου στην πόλη Σουράτ του κρατιδίου Γκουτζαράτ, της Δυτικής Ινδίας. Μέχρι αυτή την ώρα, αστυνομικοί και πυροσβέστες συνεχίζουν τις προσπάθειες εξεύρεσης επιζώντων ή νεκρών κάτω από τα συντρίμμια. Αρκετοί από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με αστυνομικές και νοσοκομειακές πηγές.

    [11] Σεισμός 5,5 Ρίχτερ στο Ιράν

    4/8/2003 10:11:00 πμ

    Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας στην περιοχή του Μπαμ της επαρχίας Κερμάν στο νοτιοανατολικό Ιράν. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή υλικές ζημίες. Σύμφωνα με το Γεωφυσικό Ινστιτούτο της Τεχεράνης, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε βορειοανατολικά της ιστορικής πόλης Μπαμ. Εκπρόσωπος της Δύναμης Αντιμετώπισης Καταστροφών της επαρχίας Κερμάν δήλωσε ότι ο σεισμός έπληξε μία αραιοκατοικημένη περιοχή της ερήμου.

    [12] Δεν ανανεώνουν τη θητεία τους Πάουελ-Αρμιτέιτζ

    4/8/2003 10:00:00 πμ

    Την πρόθεση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ και του στενού του συνεργάτη Ρίτσαρντ Αρμιτέιτζ, να μην υπηρετήσουν δεύτερη θητεία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ακόμη και εάν ο Τζορτζ Ουόκερ Μπους επανεκλεγεί Πρόεδρος, γνωστοποιεί με δημοσίευμα της την Δευτέρα η εφημερίδα ''Ουάσινγκτον Ποστ''. Επικαλούμενη πηγές που γνωρίζουν το περιεχόμενο εκτενούς σχετικής συζήτησης εντός των κόλπων της αμερικανικής κυβέρνησης, η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Αρμιτέιτζ δήλωσε πρόσφατα στην σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Προέδρου, Κοντολίζα Ράις, ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Πάουελ θα αποχωρήσουν από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την 21η Ιανουαρίου 2005, μία ημέρα μετά την επόμενη προεδρική ορκωμοσία για προσωπικούς και όχι πολιτικούς λόγους. Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

    Η σημερινή κυβέρνηση έχει διχαστεί αρκετές φορές λόγω των σφοδρών διαφωνιών όσον αφορά την ακολουθούμενη πολιτική ανάμεσα στον Πάουελ και στελέχη της κυβέρνησης που χαρακτηρίζονται ''γεράκια'', αναφέρει η Ουάσινγκτον Ποστ.

    Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον Ποστ, πιο πιθανοί υποψήφιοι για να διαδεχθούν τον Πάουελ είναι η Ράις και ο αναπληρωτής υπουργός Αμύνης Πολ Γούλφοβιτς, με την Ράις να έχει το πλεονέκτημα, λόγω της κοντινής της σχέσης με τον Πρόεδρο.

    Η εφημερίδα, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές, αναφέρει ότι επειδή ο Γούλφοβιτς θεωρείται περισσότερο ''στρατηγικός διανοούμενος'' από ότι ''διαχειριστής'', θα μπορούσε να διαδεχθεί την Ράις στην θέση του συμβούλου εθνικής ασφαλείας, εάν εκείνη αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών ή προτιμήσει την πολιτική κονίστρα των ΗΠΑ.

    [13] Στους 50 οι νεκροί στο Καύκασο

    4/8/2003 9:28:00 πμ

    Τουλάχιστον, 49 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 78 άλλοι τραυματίστηκαν κατά την επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο φορτηγό, η οποία κατέστρεψε την Παρασκευή το βράδυ το στρατιωτικό νοσοκομείο του Μοζντόκ, στο ρωσικό Καύκασο, σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό που εκδόθηκε την Κυριακή από το Υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων για την νότια περιοχή, το οποίο επικαλείται το Ιντερφάξ. Η επίθεση στο νοσοκομείο, που περιέθαλπτε τους στρατιωτικούς των ομοσπονδιακών δυνάμεων του Βόρειου Καυκάσου οι οποίοι είχαν πολεμήσει στην Τσετσενία, χαρακτηρίστηκε από τη ρωσική εισαγγελία ''πράξη εκδίκησης'' των τσετσένων μαχητών. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, από την πλευρά του επέρριψε ευθύνες και στο στρατό της χώρας για τα θύματα της νέας επίθεσης, καθώς όπως υποστήριξε έχει επιδείξει σημεία χαλαρότητας.

    [14] Αυτοκτόνησε ο επικεφαλής της ''Hyundai''

    4/8/2003 8:36:00 πμ

    Ο επικεφαλής της εταιρίας "Hyundai'', θυγατρικής του πάλαι ποτέ μεγαλύτερου νοτιοκορεάτικου επιχειρηματικού ομίλου και εμπνευστής μιας τουριστικής επιχείρησης στη Βόρεια Κορέα, πέθανε σήμερα πηδώντας από τον 12ο όροφο του κεντρικών γραφείων της εταιρίας, ανακοίνωσε η αστυνομία. Ο Τσουνγκ Μονγκ-χουν, 55 ετών, ήταν ένας από τους γιους του εκλιπόντος Τσουνγκ Τζου-γιουνγκ, ιδρυτή του Ομίλου Χιουντάι, που υπήρξε ο μεγαλύτερος επιχειρηματικός όμιλος στη Νότια Κορέα και προώθησε την επιχειρηματική συνεργασία με τη Βόρεια Κορέα. Ο αυτόχειρας δικαζόταν για το ρόλο του σε ένα σκάνδαλο που ξέσπασε επειδή, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, η Νότια Κορέα πλήρωσε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στη Βόρεια Κορέα πριν πραγματοποιηθεί η ιστορική συνάντηση των ηγεσιών των δύο χωρών το 2000, ωστόσο δεν κρατείτο.

    [15] Δολοφονία δημάρχου στην Κολομβία

    4/8/2003 8:33:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    Αγνωστοι οπλοφόροι φόνευσαν χθες τον Ιβαν Ρινκόν δήμαρχο της πόλης Αγκουάδας της Κολομβίας, πυροβολώντας τον δύο φορές στο κεφάλι στην διάρκεια μιας τοπικής γιορτής πριν διαφύγουν εκμεταλλευόμενοι την παρουσία του πλήθους, ανακοίνωσαν οι αρχές. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι η δολοφονία μοιάζει με έργο επαγγελματιών δολοφόνων, ωστόσο δεν απέκλεισε πιθανή ανάμιξη αριστερών ανταρτών ή ακροδεξιών παραστρατιωτικών, που συνεχίζουν να πολεμούν έναν εμφύλιο που διαρκεί για τέσσερις δεκαετίες. ''Οι εκτελεστές πλησίασαν, πέρασαν από το πλάι του και, ξαφνικά, έκαναν μισή στροφή και πυροβόλησαν τον δήμαρχο και την αστυνομική του συνοδεία'', δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Ροδόλφο Παλομίνο. Ο δήμαρχος Ιβάν Ρινκόν πέθανε ακαριαία ενώ ο συνοδός του, ένας αστυνομικός που τον προστάτευε τον τελευταίο χρόνο, έχει τραύματα στο δεξί του χέρι και το κεφάλι του, αλλά αναμένεται να επιζήσει, είπε ο Παλομίνο.

    [16] Παραλίγο τραγωδία στο Αμστερνταμ

    4/8/2003 9:41:00 πμ

    Τμήματα της ατράκτου ενός αεροσκάφους του αερομεταφορέα του Ισραήλ, ''Ελ-Αλ'', που εκτελούσε πτήση κάργκο, αποκολλήθηκαν πάνω από την Ολλανδία την Κυριακή το απόγευμα, ξυπνώντας τις οδυνηρές μνήμες της χειρότερης αεροπορικής καταστροφής στην χώρα το 1992, όταν αεροσκάφος της ίδιας εταιρίας είχε συντριβεί στο Αμστερνταμ. Το αεροσκάφος προσγειώθηκε πάντως με ασφάλεια στο αεροδρόμιο Σίπχολ, όπου διαπιστώθηκε ότι είχε έναν σκασμένο τροχό. Οι κάτοικοι της περιοχής του αεροδρομίου, στα περίχωρα του Αμστερνταμ, κάλεσαν την αστυνομία αναφέροντας ότι είδαν τμήματα του αεροσκάφους να συντρίβονται στο έδαφος. Οι αρχές περισυνέλεξαν δύο μεταλλικές πλάκες. Το 1992, ένα αεροσκάφος του ισραηλινού κρατικού αερομεταφορέα είχε συντριβεί λίγο μετά την απογείωσή του σε δύο ψηλά κτιριακά συγκροτήματα στο Αμστερνταμ, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο 43 άνθρωποι.

    [17] Νέα αντιαμερικανική επίθεση στο Ιράκ

    4/8/2003 11:46:00 πμ

    Στόχος επίθεσης έγιναν για μία ακόμη φορά το βράδυ της Κυριακής οι αμερικανικές δυνάμεις, που βρίσκονται στο αεροδρόμιο της πόλης Μπαακούμπα, πρωτεύουσας της επαρχίας Ντιγιάλα. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, άγνωστοι εκτόξευσαν βλήμα όλμου εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στο αεροδρόμιο Μπεν Φάρνας και στη συνέχεια διέφυγαν. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν υπάρχουν θύματα ή υλικές ζημίες από την επίθεση. Η περιοχή της Μπαακούμπα είναι εδώ και πολλές εβδομάδες εστία επιθέσεων εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων, ενώ συνθήματα υπέρ του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στους τοίχους της πόλης φέροντας την υπογραφή των "Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του Σαντάμ".

    [18] Νέα μέτρα κατά της ακρίβειας επιστρατεύει η κυβέρνηση

    4/8/2003 11:03:00 πμ

    Όπως αποκαλύπτει στην εφημερίδα τα "ΝΕΑ" ο υπουργός Οικονομίας, Νίκος Χριστοδουλάκης, ενδεικτικές τιμές θα αναγράφονται στα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, κατάλογοι τιμών θα αναρτηθούν σε όλα τα καταστήματα και γραφεία που παρέχουν υπηρεσίες, από εστιατόρια μέχρι τα ιατρεία, ενώ οι αρχές θα ενημερώνονται για κάθε μεταβολή τιμών. Την ίδια ώρα, έξόρμηση στα νησιά και τις τουριστικές περιοχές, όπου σύμφωνα με πρόσφατους ελέγχους παρατηρούνται αυξημένα κρούσματα αισχοκέρδειας, πραγματοποιούν ''ράμπο'' του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλει η κυβέρνηση για τη συγκράτηση των τιμών και πάταξη της φοροδιαφυγής. Οι εντατικοί έλεγχοι αλλά και η δραστηριοποίηση όλων των υπηρεσιών του υπουργείου Ανάπτυξης, έφεραν αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τις τιμές των οπωροκηπευτικών όπου τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια αισθητή αποκλιμάκωση.

    Πακέτο παροχών για συνταξιούχους και χαμηλόμισθους

    Εν τω μεταξύ σύμφωνα με δημοσίευμα του ''ΕΘΝΟΥΣ της Κυριακής'' ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, αναμένεται να εξαγγείλει τον ερχόμενο μήνα στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της Χάρτας για την κοινωνική Σύγκλιση, πακέτο ρυθμίσεων και παροχών.

    Το πακέτο περιλαμβάνει ενίσχυση του εισοδήματος των συνταξιούχων και των χαμηλόμισθων, προσλήψεις στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, κίνητρα για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις επιχειρήσεις, στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού νόμου, επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα.

    Επικριτικός προς την κυβερνητική οικονομική πολιτική πάντως εμφανίστηκε ο γγ της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Δημήτρης Σιούφας, μιλώντας σε ιδιωτικό ραδιοσταθμό.

    Οι παροχές οι οποίες εξαγγέλλονται αυτόν τον καιρό είναι φανερό ότι έχουν καθαρά προεκλογικό χαρακτήρα, είπε ο κ. Σιούφας. Ηδη με την πολιτική που ασκήθηκε την προηγούμενη χρονιά και με την επιβολή περίπου 90 φορολογικών επιβαρύνσεων, έχουν γονατίσει επιχειρήσεις και νοικοκυριά, επεσήμανε ο Δημήτρης Σιούφας, προσθέτοντας ότι τα βασικά προβλήματα, τα κοινωνικά, η κυβέρνηση αυτούς τους λίγους μήνες δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει.

    [19] Στη Γιουβέντους το Σούπερ Καπ Ιταλίας

    4/8/2003 10:21:00 πμ

    Την "άτυπη" ρεβάνς για την απώλεια του Τσάμπιονς Λιγκ από την Μίλαν, πήρε την Κυριακή η Γιουβέντους, καθώς κατέκτησε το ιταλικό Σούπερ Καπ, επικρατώντας των πρωταθλητών Ευρώπης, στην διαδικασία των πέναλτι με 5-3. Ο αγώνας που έγινε στο Ιστ Ράδερφορντ των ΗΠΑ, μπροστά σε 54.128 θεατές, βρήκε τις δύο ομάδες ισόπαλες χωρίς τέρματα στα 90 λεπτά της κανονικής διάρκειας. Ακολούθησε η παράταση με τον Νταβίντ Τρεζεγκέ να σκοράρει για την «γηραιά κυρία στο 105` και τον Αντρέα Πίρλο να ισοφαρίζει για τους Μιλανέζους ένα λεπτό αργότερα. Στο 15λεπτο που απέμεινε για την λήξη της παράτασης, δεν άλλαξε τίποτα και έτσι οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στην διαδικασία των πέναλτι, όπου πιο ψύχραιμοι οι παίκτες του Μαρτσέλο Λίπι, κατέκτησαν το τρόπαιο.

    [20] Εντυπωσιάζει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στα φιλικά

    4/8/2003 10:16:00 πμ

    Ασταμάτητη δείχνει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, καθώς εξακολουθεί να εντυπωσιάζει στα φιλικά προετοιμασίας με πολύ δυνατούς αντιπάλους. Τα ξημερώματα οι "μπέμπηδες" του Σερ Αλεξ Φέργκιουσον, επικράτησαν στην Φιλαδέλφεια της Μπαρτσελόνα με 3-1, πιάνοντας για ακόμη μία φορά εκπληκτική απόδοση. Οι Ισπανοί προηγήθηκαν μόλις στο 10ο λεπτό με τον Πάτρικ Κλάιφερτ, αλλά οι "κόκκινοι" αντέδρασαν και χάρη στα τέρματα του Ντιέγκο Φορλάν (26΄, 37΄) και του Ρουουντ Φαν Νιστελρόι (85`), έφτασαν άνετα στην νίκη.

    [21] Πανελλήνιο ρεκόρ στα 400μ εμπόδια γυναικών

    4/8/2003 9:02:00 πμ

    Η Φανή Χαλκιά έκλεψε την παράσταση στο διεθνές μίτινγκ στίβου που διεξάγεται στο Καυταντζόγλειο της Θεσσαλονίκης. Η πρωταθλήτριά μας κατέρριψε το πανελλήνιο ρεκόρ στα 400μ. με εμπόδια καθώς κάλυψε την απόσταση σε 56 δευτερόλεπτα και 40 εκατοστά, βελτιώνοντας την παλιά επίδοση (56.85) της Χρύσας Γκουντενούδη από τους Βαλκανικούς Αγώνες της Θήβας (12/7/2003).

    [22] Xρυσές ελπίδες στη κολύμβηση

    4/8/2003 8:57:00 πμ

    Με πανηγυρικό τρόπο ολοκληρώθηκε για τη χώρα μας το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κολύμβησης εφήβων-νεανίδων, που διεξήχθη στην Γλασκόβη. Η ελληνική αποστολή έφτασε στην κατάκτηση έξι μεταλλίων, καθώς η 16χρονη Βασιλική Αγγελοπούλου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 200 μέτρα πεταλούδα με 2.10.64 (ρεκόρ Ευρώπης) και το αργυρό στα 200 μέτρα μικτή ατομική με 2.16.24, ενώ στην ίδια κούρσα, η Αθηνά Τζαβέλα κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο με 2.16.35. Τέλος, η Ελευθερία Τσαγκα ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου στα 200 μέτρα ελεύθερο καθώς τερμάτισε στην 3η θέση με επίδοση 2.03.20, ο Αριστείδης Γρηγοριάδης ήταν 3ος στα 50 μέτρα ύπτιο με 26.15 και ο Σωτήρης Πάστρας κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στα 100 μέτρα πεταλούδα με 54.60.

    [23] Συζητήσεις για τον δανεισμό των μαρμάρων του Παρθενώνα

    4/8/2003 9:47:00 πμ

    Η Ελληνική κυβέρνηση και το Βρετανικό Μουσείο έχουν ξεκινήσει διάλογο και συζητήσεις για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, με συμφωνία δανεισμού, επ' ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Την πολύ σημαντική αυτή εξέλιξη αποκάλυψε η έγκυρη βρετανική εφημερίδα ''Sunday Times'' και την επιβεβαιώνει και ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Νιλ Μαγκρέγκορ, με τη δήλωση του ότι ''βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με τον καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή, πρόεδρο του οργανισμού του Μουσείου της Ακρόπολης''.

    Αυστραλιανή εφημερίδα επιβεβαιώνει τις συνομιλίες

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι η Eλληνική κυβέρνηση πρότεινε στη βρετανική πλευρά τη δημιουργία ενιαίας κοινής έκθεσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, χάρη στην οποία θα μπορούσαν να βρεθούν στην Αθήνα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 με τη συνεργασία του Βρετανικού και του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης.

    "Η ανταπόκριση της βρετανικής πλευράς σε μία τέτοια πρόταση θα ήταν μία πολιτιστική αλλά και πολιτική πρωτοβουλία οικουμενικών διαστάσεων'', τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

    Στο μεταξύ, σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας "The Australian" κάνει λόγο για συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Βρετανικού Μουσείου για την επιστροφή των Μαρμάρων.

    Με τίτλο «Τα Γλυπτά Επιστρέφουν στην Αθήνα για τους Ελληνικούς (ολυμπιακούς) Αγώνες», η εφημερίδα αναφέρει ότι το Βρετανικό Μουσείο επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι θα δανείσει τα γλυπτά στην Ελλάδα για τους Ολυμπιακούς, παρά την εμμονή του ότι δεν θα φύγουν ποτέ από τη Βρετανία.

    Την πληροφορία αυτή φέρεται να επιβεβαιώνει και ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Νιλ ΜακΓκρέγκορ λέγοντας ότι "εξετάζεται το ενδεχόμενο δανεισμού των Μαρμάρων στην Ελλάδα".

    Η αυστραλιανή εφημερίδα σημειώνει ότι το αίτημα της επιστροφής των Γλυπτών στην Ελλάδα υποστηρίζεται ευρύτατα από την Αυστραλία και ότι στην Αυστραλιανή Επιτροπή για την Επιστροφή τους συμμετέχουν πολυάριθμοι Αυστραλοί πολιτικοί.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια ο αυστραλιανός Τύπος, με κύρια άρθρα του, έχει πολλές φορές ταχθεί υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

    [24] Χονγκ Κονγκ: Εκτός κινδύνου ο τελευταίος ασθενής από SARS

    4/8/2003 9:30:00 πμ

    Ο τελευταίος από τους ευρισκόμενους σε κρίσιμη κατάσταση νοσούντες από τον ιό της άτυπης πνευμονίας στο Χονγκ Κονγκ εξήλθε της μονάδας εντατικής θεραπείας, καθώς βρίσκεται πλέον εκτός κινδύνου. Ο 56χρονος ασθενής μεταφέρθηκε σε πτέρυγα ανάρρωσης, όπως ανακοίνωσαν τη Δευτέρα αξιωματούχοι των υγειονομικών Αρχών της χώρας. Πρόκειται για έναν ιδιωτικό γιατρό, ο οποίος προσβλήθηκε από τον γιο του, φοιτητή ιατρικής, πριν από πέντε μήνες. Επίσης, ο γιος του γιατρού ανέρρωσε πλήρως. Έτσι, ο συνολικός αριθμός των θυμάτων από την ασθένεια του SARS παρέμεινε στους 299, από τους συνολικά 1.755 προσβληθέντες. Ο αριθμός αυτός αποτελεί τον μεγαλύτερο οπουδήποτε στον κόσμο πλην της ηπειρωτικής Κίνας. Μέχρι σήμερα, 14 άνθρωποι παραμένουν νοσηλευόμενοι στη χώρα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 4 August 2003 - 9:19:56 UTC