Check our bulletin board of Hellenic Public Events Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-08-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σοβαρός τραυματισμός παιδιού σε παιδική χαρά
  • [02] Ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους ο πρώην νομάρχης Αχαΐας
  • [03] Επιχορήγηση για τη μελέτη αγωγού αερίου Ελλάδας-Ιταλίας
  • [04] Υπέρ των διαπραγματεύσεων με την Τσετσενία οι Ρώσοι
  • [05] Ένοχο για ξέπλυμα χρήματος το ζεύγος Μπεναζίρ Μπούτο
  • [06] Αμοιβή δίνει ο ΟΗΕ για τη σύλληψη δραστών δολοφονίας αξιωματικού
  • [07] Ετεροθαλής αδελφή του Σαντάμ διαμένει στην Ιορδανία
  • [08] Επιβολή ανώτατης τιμής στα καύσιμα από το Υπ. Ανάπτυξης
  • [09] Νίκησε ο Παναθηναϊκός τη Βίλεμ
  • [10] Το πρωί η έναρξη πρωταθλήματος κωπηλασίας
  • [11] Βρέθηκε αρχαίος τάφος στη Λεμεσό

    [01] Σοβαρός τραυματισμός παιδιού σε παιδική χαρά

    5/8/2003 7:58:00 μμ

    Την ακαταλληλότητα των παιδικών χαρών έρχεται να υπενθυμίσει περιστατικό με θύμα ένα αγοράκι ηλικίας 9 χρόνων στο Μεσοχώρο Παρανεστίου Δράμας. Το ατύχημα συνέβη, όταν έσπασε η σκουριασμένη αλυσίδα της κούνιας στην οποία ήταν καθισμένο το παιδί και έπεσε με το κεφάλι στο έδαφος. Αμέσως ειδοποιήθηκαν οι γονείς του, ενώ κάτοικοι του χωριού κάλεσαν ασθενοφόρο για να το μεταφέρουν στο Κέντρο Υγείας της Περιοχής. Ελλείψει ασθενοφόρου, ο μικρός μεταφέρθηκε με ΙΧ στο νομαρχιακό νοσοκομείο Δράμας, όπου διαπιστώθηκε ότι η κατάσταση του ήταν κρίσιμη και ήταν επιβεβλημένη η μεταφορά του στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης.

    [02] Ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους ο πρώην νομάρχης Αχαΐας

    5/8/2003 8:17:00 μμ

    Κανένα στοιχείο δεν προέκυψε σε βάρος του πρώην Νομάρχη Αχαΐας Στάθη Αθανασόπουλου -Σερέτη, μετά την κατάθεσή του στην ανακρίτρια του Αιγίου, για την υπόθεση της διάθεσης από το Δήμο Συμπολιτείας αδρανών υλικών στην εταιρεία "Μοχλός Α.Ε." προς κατασκευήν του νέου λιμανιού του Αιγίου. Στον τέως Νομάρχη, ο οποίος έχει απαλλαγεί με βούλευμα για άλλη παρόμοια υπόθεση, δεν επεβλήθη κανένας περιοριστικός όρος με σύμφωνη γνώμη Εισαγγελέα και Ανακρίτριας του Αιγίου. Επίσης χωρίς περιοριστικούς όρους αφέθηκαν ελεύθεροι κατόπιν ενστάσεών τους και οι δέκα πρώτοι δημοτικοί σύμβουλοι του απερχόμενου δημοτικού συμβουλίου Συμπολιτείας, οι οποίοι κατέθεσαν την Κυριακή στην ανακρίτρια Πλημμελειοδικών Αιγίου.

    Ωστόσο η απόφαση δεν ήταν ίδια για το Δήμαρχο Συμπολιτείας Δημήτρη Καλογερόπουλο και για τους υπόλοιπους δημοτικούς συμβούλους, το θέμα των οποίων θα επιλύσει το Δικαστικό Συμβούλιο κατόπιν ένστασης που κατέθεσαν, δεδομένου ότι η Ανακρίτρια ζήτησε τη απαλλαγή τους χωρίς περιοριστικούς όρους, ενώ ο Εισαγγελέας πρότεινε απαλλαγή με περιοριστικούς όρους.

    Για την υπόθεση είναι άγνωστο μέχρι στιγμής πότε θα οριστεί τακτική δικάσιμος, καθώς αναμένεται η ολοκλήρωση της ανακριτικής διαδικασίας.

    [03] Επιχορήγηση για τη μελέτη αγωγού αερίου Ελλάδας-Ιταλίας

    5/8/2003 10:31:00 μμ

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε την επιχορήγηση της μελέτης του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας - Ιταλίας με το ποσό των 930.000 ευρώ. Η έγκριση ήταν αποτέλεσμα της πρόσφατης συνεδρίασης που είχε η Επιτροπή Οικονομικής Βοήθειας των Διευρωπαϊκών Δικτύων Ενέργειας. Κατά τη συνεδρίαση εγκρίθηκε ομόφωνα αίτηση της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) από κοινού με την ιταλική εταιρεία EDISON για επιχορήγηση με 50% της μελέτης για τον αγωγό διασύνδεσης Ελλάδας-Ιταλίας. Ο προϋπολογισμός της μελέτης ανέρχεται σε 1.860.000 ευρώ και η επιχορήγηση σε 930.000 ευρώ. Η μελέτη θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2004.

    Υψηλής πολιτικής προτεραιότητας για την Ε.Ε

    Κατά την σχετική παρουσίαση της αίτησης ο εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε ότι το έργο είναι υψηλής πολιτικής προτεραιότητας για την Ε.Ε.

    Ο εκπρόσωπος της ΔΕΠΑ, ο οποίος αντιπροσώπευε και την Ελλάδα, τόνισε ότι το έργο αποτελεί συνέχεια του αγωγού διασύνδεσης Τουρκίας -Ελλάδας, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη τεχνικές μελέτες σχεδιασμού του έργου εκτελούμενες από την ΔΕΠΑ και την τουρκική BOTAS και επιχορηγούνται από την Ε.Ε, στο πλαίσιο του Κοινοτικού Προγράμματος των Διευρωπαϊκών Δικτύων Ενέργειας.

    Ο προϋπολογισμός των μελετών για τον αγωγό Ελλάδας-Τουρκίας ανέρχεται σε 8 εκατ. ευρώ και η επιχορήγηση σε 4 εκατ. ευρώ. Το έργο διασύνδεσης φυσικού αερίου Τουρκία - Ελλάδα - Ιταλία είναι ιδιαιτέρως σημαντικό για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και με πολύ καλές προοπτικές υλοποίησης, δεδομένου ότι υπάρχει ενδιαφέρον από καταναλωτές αερίου στην Ιταλία όπως για παράδειγμα η EDISON, αλλά και άλλες εταιρείες της Δυτικής Ευρώπης.

    [04] Υπέρ των διαπραγματεύσεων με την Τσετσενία οι Ρώσοι

    5/8/2003 10:46:00 μμ

    Η πλειοψηφία των Ρώσων πολιτών τάσσεται της πραγματοποίησης ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τους Τσετσένους αυτονομιστές, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση του ινστιτούτου Vtsiom που έγινε τον Ιούλιο και δόθηκε στη δημοσιότητα. Συγκεκριμένα η σφυγμομέτρηση που διενεργήθηκε σε δείγμα 1.585 Ρώσων σε 40 περιοχές της χώρας δείχνει ότι το 57% των Ρώσων υποστηρίζουν ότι πρέπει να προχωρήσουν σε ειρηνικές διαπραγματεύσεις ενώ το 28% των ερωτηθέντων υποστήριξε τη συνέχιση της επέμβασης του ρωσικού στρατού στην Τσετσενία που άρχισε την 1η Οκτωβρίου του 1999. Το Κρεμλίνο ωστόσο αποκλείει μέχρι σήμερα οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τους Τσετσένους αυτονομιστές, τους οποίους θεωρεί τρομοκράτες. Οι σφυγμομετρήσεις για την Τσετσενία δυσαρεστούν την εξουσία, δήλωσε ο διευθυντής του Vtsiom, Γιούρι Λεβάντα, ο οποίος καταδίκασε παράλληλα την απόφαση του ρωσικού κράτους να ενισχύσει τον έλεγχό του στο ινστιτούτο σφυγμομετρήσεων.

    [05] Ένοχο για ξέπλυμα χρήματος το ζεύγος Μπεναζίρ Μπούτο

    5/8/2003 10:10:00 μμ

    Σε εξάμηνη φυλάκιση με αναστολή και καταβολή προστίμου ύψους 262.758 δολαρίων καταδικάσθηκαν από ελβετικό δικαστήριο η άλλοτε ισχυρή γυναίκα του Πακιστάν Μπεναζίρ Μπούτο και ο σύζυγός της Ασίφ Ζαρντάρι. Το ζεύγος Μπούτο καταδικάστηκε για ξέπλυμα χρηματικού ποσού σχεδόν 12 εκατομμυρίων δολαρίων, ζημιώνοντας όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση του δικαστηρίου, το πακιστανικό δημόσιο. Η Μπεναζίρ Μπούτο και ο σύζυγός της κατέθεσαν το προαναφερθέν ποσό σε τράπεζες στην Ελβετία, μέσω ενός φίλου τους δικηγόρου. Με τη δικαστική απόφαση ζητείται επίσης από την Μπεναζίρ Μπούτο, να επιστρέψει στην κυβέρνηση της χώρας της και ένα κολιέ με πολύτιμους λίθους αξίας 110.000 δολαρίων.

    [06] Αμοιβή δίνει ο ΟΗΕ για τη σύλληψη δραστών δολοφονίας αξιωματικού

    5/8/2003 10:02:00 μμ

    Η αστυνομία της δύναμης του ΟΗΕ στο Κόσοβο ανακοίνωσε ότι προσφέρει αμοιβή 50.000 ευρώ για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη των δραστών της δολοφονίας ενός αξιωματικού της. Ο 43χρονος Ινδός Σάτις Μένον σκοτώθηκε την Κυριακή από τα πυρά που δέχθηκε όταν έπεσε σε ενέδρα, καθώς πραγματοποιούσε περιπολία με όχημα του ΟΗΕ στο βόρειο Κόσοβο. Ο επιθεωρητής της αστυνομίας του ΟΗΕ Στέφαν Φέλερ πρόσθεσε κατά την ανακοίνωση αυτή ότι συστάθηκε επίσης ειδική διερευνητική ομάδα για τον εντοπισμό των δραστών. Η αστυνομία δεν γνωρίζει προς το παρόν ποιός κρύβεται πίσω από το φόνο. Ωστόσο ο εκπρόσωπός της Ντέρεκ Τσάπελ επισήμανε ότι τα τοπικά μέσα ενημέρωσης επιρρίπτουν την ευθύνη σε σερβικές ή αλβανικές συμμορίες.

    [07] Ετεροθαλής αδελφή του Σαντάμ διαμένει στην Ιορδανία

    5/8/2003 9:55:00 μμ

    Ετεροθαλής αδελφή του πρώην προέδρου του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν με τον σύζυγο και τα παιδιά τους, διαμένουν στην Ιορδανία όπου έφθασαν τις τελευταίες 15 μέρες, δήλωσε συγγενική πηγή στο Γαλλικό πρακτορείο. Η Ουμ Ομάρ αλ-Ναγκίμπ, ο σύζυγός της Χάσαν αλ Ναγκίμπ που είναι επιχειρηματίας και τα τέσσερα παιδιά τους επέλεξαν την Ιορδανία για νέο τόπο διαμονής τους, δήλωσε η ίδια πηγή ζητώντας να παραμείνει ανώνυμη. Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο Σαντάμ Χουσεΐν έμεινε ορφανός μωρό και η μητέρα του νυμφεύθηκε τότε τον θείο του, με τον οποίο απέκτησαν επτά παιδιά κι ανάμεσά τους την Ουμ Ομάρ.

    Στην Ιορδανία διαμένουν και δύο από τις τρεις κόρες του Χουσεΐν, η Ραγάντ και η Ράνα, που έφθασαν εκεί μέσω Συρίας όταν η ιορδανική κυβέρνηση τους εξασφάλισε προστασία. Η μητέρα τους Σαΐντα είναι πάντοτε στη Συρία, περιμένοντας πριν να πάρει την απόφαση να ζήσει με τις κόρες της να πληροφορηθεί για την οριστική τύχη του πρώην προέδρου του Ιράκ, ανέφερε πηγή του στενού περιβάλλοντός της. Ο σύζυγος της τρίτης κόρης του Χουσέιν, της Χάλα, κρατείται από τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις.

    [08] Επιβολή ανώτατης τιμής στα καύσιμα από το Υπ. Ανάπτυξης

    5/8/2003 10:38:00 μμ

    Με την επιβολή ανώτατης τιμής, δηλαδή πλαφόν, προειδοποιεί ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος τους πρατηριούχους υγρών καυσίμων, εφόσον συνεχίσουν να πωλούν βενζίνες και πετρέλαια σε αδικαιολόγητα υψηλές τιμές. Σύμφωνα με τον υπουργό, το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στις τουριστικές περιοχές και εκεί όπου δεν υπάρχει μεγάλος αριθμός πρατηρίων, ώστε να λειτουργεί ο ανταγωνισμός. Για το λόγο αυτό, το πλαφόν, εφόσον παραστεί ανάγκη, θα εφαρμοστεί για συγκεκριμένες γεωγραφικές περιφέρειες. Ο κ. Τσοχατζόπουλος επανέλαβε ότι πριν την εφαρμογή του πλαφόν, το υπουργείο θα προειδοποιήσει την αγορά με ποινές, τις οποίες θα ανακοινώσει για τέσσερα πρατήρια υγρών καυσίμων, τα οποία έχουν ήδη εντοπιστεί, ενώ η σχετική λίστα περιλαμβάνει 11 ακόμα, στα οποία, εφόσον δεν συνετιστούν, θα αποφασιστούν ανάλογες κυρώσεις.

    [09] Νίκησε ο Παναθηναϊκός τη Βίλεμ

    5/8/2003 11:45:00 μμ

    Τα νέα μεταγραφικά αποκτήματα του Παναθηναϊκού, ενθουσίασαν τους περίπου 8.000 φιλάθλους που βρέθηκαν στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και παρακολούθησαν το φιλικό με τη Βίλεμ. Οι "πράσινοι" πήραν τη νίκη 1-0, με τους Μορίς, Ζουτάουτας, Μάριτς, Παπαδόπουλο να δείχνουν ότι έχουν προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της ομάδας. Αλλά εκείνος που έκλεψε την παράσταση ήταν ο Ιουλιάν Λουτσιάν Σανμαρτεάν. Ο 23χρονος Ρουμάνος έχει αρχίσει να δίνει δείγματα γραφής του ταλέντου του και να δικαιώνει τις εξαιρετικές συστάσεις οι οποίες συνόδευαν τη μεταγραφή του από τη Γκλόρια Μπίστριτσα. Εκτός από τις περίτεχνες ενέργειές του, που ξεσήκωσαν τους φίλους του "τριφυλλιού", ο Σανμαρτεάν διαμόρφωσε το τελικό σκορ, όταν στο 60' είδε εκτός θέσης τον τερματοφύλακα της ολλανδικής ομάδας και με έξοχο ψηλοκρεμαστό σουτ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα.

    Η σύνθεση του Παναθηναϊκού: Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης (79' Γήττας), Φύσσας (46' Κωνσταντινίδης), Κυργιάκος, Χένρικσεν (46' Σαπάνης), Μπασινάς (73' Βλάοβιτς), Ζουτάουτας, Μάριτς (79' Μικάελσεν), Σανμαρτεάν (69' Μινχ), Παπαδόπουλος (63' Βαζέχα), Ολισαντέμπε (46' Κωνσταντίνου).

    Εν τω μεταξύ, στην Πάτρα θα εκτίσει την τελευταία αγωνιστική της τιμωρίας του ο Παναθηναϊκός. Οι "πράσινοι" θα αντιμετωπίσουν στο γήπεδο της αχαϊκής πρωτεύουσας τη Νίκη Βόλου, στη ρεβάνς για τον Α' γύρο του κυπέλλου που θα γίνει στις 16 Αυγούστου (21.00). Η ομάδα του Ιτζάκ Σουμ επιστρέφει στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας το Σάββατο 23/8, για να υποδεχθεί την Ξάνθη στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος Α' εθνικής. Το ματς θα ξεκινήσει στις 19.00.

    [10] Το πρωί η έναρξη πρωταθλήματος κωπηλασίας

    5/8/2003 7:50:00 μμ

    Με το... πρώτο φως της ημέρας, στις 6:30 το πρωί, ανοίγει η αυλαία του παγκοσμίου πρωταθλήματος κωπηλασίας εφήβων/νεανίδων, της πρώτης δοκιμαστικής διοργάνωσης (test event) για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Στο υπερσύγχρονο Ολυμπιακό Κέντρο Κωπηλασίας στο Σχινιά θα δοθεί η εκκίνηση τα ξημερώματα, καθώς ο δυνατός άνεμος που επικρατεί στην περιοχή, ιδιαίτερα μετά τις πρωινές ώρες, είναι απαγορευτικός για τη διεξαγωγή των αγώνων.

    Ως εκ τούτου η Διεθνής Ομοσπονδία Κωπηλασίας (FISA) αποφάσισε τη μετάθεση της έναρξης του αγωνιστικού προγράμματος κατά δύο ώρες νωρίτερα. Αυτό σημαίνει ότι η εκκίνηση της πρώτης κούρσας θα δοθεί στις 6.30, ενώ η έναρξη της τελευταίας κούρσας της πρώτης ημέρας έχει προγραμματιστεί για τις 9.20.

    Στη διοργάνωση συμμετέχουν συνολικά 566 αθλητές και αθλήτριες από 45 χώρες.

    Εν τω μεταξύ, αποχώρησε η γερμανική αποστολή από το πρωτάθλημα,καθώς τα περισσότερα μέλη της αποστολής προσβλήθηκαν από γαστρεντερίτιδα. Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίστηκαν το πρωί της Κυριακής και μέχρι το βράδυ της ίδιας ημέρας η ασθένεια είχε... χτυπήσει για τα καλά πολλούς αθλητές. Ο γιατρός της ομάδας Γιούργκεν Στάινακερ εξέτασε τους αθλητές και το πρωί της Δευτέρα, ενημερώθηκαν οι υπεύθυνοι της ΟΕΟΑ Αθήνα 2004 ότι οι Γερμανοί δεν θα αγωνιστούν.

    Η ελληνική αποστολή:

    ΕΦΗΒΟΙ:

    Διπλό σκιφ (Νίκος Γκουντούλας-Απόστολος Γκουντούλας)

    Τετραπλό σκιφ (Ακης Παππάς-Γιάννης Τσάμης-Γιώργος Μπεγνής και Νίκος Μένης) Τετράκωπος άνευ πηδαλιούχου (Πανταζής Τσούσης-Γιάννης Τσίλης-Λυκούργος Ζαφείρης- Απόστολος Κουρκούμπας)

    Τετράκωπος με πηδαλιούχο (Παναγιώτης Βλάχος-Θάνος Τσόχας-Κώστας Λισγάρας-Βαγγέλης Τσουρτσούλας και πηδαλιούχος ο Δημήτρης Θεοδωρίδης)

    ΝΕΑΝΙΔΕΣ

    Διπλό σκιφ (Ιωσηφίνα Καραμαούνα-Σούλα Μπούγλα).

    Δίκωπος άνευ πηδαλιούχου (Βιβή Κοθεκίδου-Μαρία Ευαγγέλου)

    Τετράκωπος άνευ πηδαλιούχου (Ευη Νάτση-Λαμπρινή Τσολάκου-Χαριτίνη Οικονόμου- Αλεξάνδρα Τσιάβου)

    [11] Βρέθηκε αρχαίος τάφος στη Λεμεσό

    5/8/2003 8:15:00 μμ

    Αρχαίος τάφος που ανάγεται στο 77 π.Χ. ήρθε στο φως στην περιοχή Κάτω Πολεμιδιών, στη Λεμεσό, κατά τη διάρκεια των εργασιών ανακατασκευής των κυκλικών κόμβων στον υπεραστικό δρόμο Λεμεσού-Πάφου. Στον ασύλητο τάφο βρέθηκαν αμφορείς, οινοχόες, κύπελλα και ανθρώπινα οστά. Είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτεται τάφος της εποχής εκείνης στην περιοχή αυτή, όπου εικάζεται ότι υπάρχουν άλλοι δύο αρχαίοι τάφοι της κυπροαρχαϊκής περιόδου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 5 August 2003 - 20:57:33 UTC