Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-08-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επιστολή Ν. Κατσαρού προς τους 25 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ
  • [02] Συνεχίζει κανονικά το ταξίδι του το HighSpeed 1
  • [03] Ετοιμος για διαπραγματεύσεις δηλώνει ο Τ. Παπαδόπουλος
  • [04] Ελεγχοι της Τροχαίας για αλκοτέστ και όριο ταχύτητας
  • [05] Πύρινος εφιάλτης για πολλές χώρες της Ευρώπης
  • [06] Ισπανία: Πυρκαγιά σε σιδηροδρομική σήραγγα
  • [07] Αρχισε η απελευθέρωση των Παλαιστινίων κρατουμένων
  • [08] Πρωτοφανής καύσωνας στην Ευρώπη
  • [09] Ένας Ιρακινός σκοτώθηκε από αμερικανική περίπολο
  • [10] Στους αρμόδιους φορείς ο νέος αναπτυξιακός νόμος
  • [11] Επίσκεψη Κουλούρη στα καταστήματα της Ερμού
  • [12] Εγκύκλιος του Υπ. Οικονομικών για τους αγρότες
  • [13] Απρόσμενη ''κόντρα'' Κουλούρη με εμπόρους και δημ/φους
  • [14] Στον Αρη ο Αντονι Γκολντγουάιρ
  • [15] Πόλο: Νίκη της Εθνικής Νεανίδων επί της Γαλλίας
  • [16] Ιστιοπλοΐα: (Ευρωπαϊκό Nέων) Πρώτος ο Κοκκαλάνης
  • [17] Το πρώτο κλωνοποιημένο άλογο
  • [18] Παραμύθια για παιδιά από την Μαντόνα
  • [19] Θέλει να τον σκοτώσει κι αυτός. . . την αγαπά!

    [01] Επιστολή Ν. Κατσαρού προς τους 25 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

    6/8/2003 6:58:00 μμ

    Ο κ. Ν. Κατσαρός

    Ανοιχτή επιστολή προς τους 25 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι προ ημερών αμφισβήτησαν την πρωθυπουργική εντολή για άνοιγμα των χρηματιστηριακών κωδικών τους, απέστειλε ο βουλευτής της ΝΔ και υπεύθυνος του τομέα Δικαιοσύνης του κόμματος Νίκος Κατσαρός. Στην επιστολή αποδίδει εύσημα στους βουλευτές που διαφοροποιήθηκαν στο θέμα του ανοίγματος των χρηματιστηριακών τους κωδικών και τους προτρέπει μάλιστα να εκφράσουν και εμπράκτως τη διαφοροποίησή τους. Αποστάσεις από την κίνηση του κ. Κατσαρού παίρνει η Ρηγίλλης, η οποία αναφέρει ότι πρόκειται για προσωπική του ενέργεια. Ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 για την επιστολή Κατσαρού ότι το επόμενο διάστημα θα δούμε τι ακριβώς θέλει η ΝΔ.

    Χυτήρης: ''Η κυβέρνηση θέλει να υπάρξει διάλογος με όλους''

    "Πιστεύω ότι οι 23 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα καταθέσουν τις κινήσεις των κωδικών τους στο χρηματιστήριο την περίοδο 98-2000", είπε ο κ. Χυτήρης.

    Για τις διαφωνίες επί του εκλογικού νόμου μέσα στο ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει διάλογος με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τους ίδιους τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τους κοινωνικούς φορείς, ώστε τον Οκτώβριο που θα κατατεθεί το νομοσχέδιο να είναι ολοκληρωμένο.

    Για την απλή αναλογική που ζητά η Αριστερά είπε ότι είναι γνωστό και ιστορική η θέση των κομμάτων της αριστεράς υπέρ της 100% απλής αναλογικής.

    Το ΠΑΣΟΚ, επεσήμανε ο κ. Χυτήρης, πιστεύει ότι από τις εκλογές πρέπει να βγαίνει κυβέρνηση, η πρόταση που έχουμε καταθέσει είναι 80% αναλογικότητα, ενώ στον παρόντα είναι 70%, υπάρχει δυνατότητα η αναλογικότητα να φτάσει και σε μεγαλύτερο ποσοστό μα θα πρέπει να βγάζει κυβέρνηση, ενώ δίνει την δυνατότητα να γίνονται και συνεργασίες.

    Επιστολή Πάγκαλου προς τον Πρωθυπουργό

    Ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη για το θέμα του πόθεν έσχες απευθύνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θόδωρος Πάγκαλος μέσω του μηνιαίου πολιτικού περιοδικού ΚΡΑΜΑ.

    Ο πρώην υπουργός υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι το άνοιγμα των χρηματιστηριακών κωδικών των βουλευτών συνιστά θεαματική πρωτοβουλία αυτομαστίγωσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ και εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στον εξευτελισμό του βουλευτή και τη συστηματική, όπως επισημαίνει, χρήση της άνωθεν επιβολής πολιτικών κινήσεων χωρίς καν μία στοιχειώδη συζήτηση.

    Επίσης, αναφέρει ότι δεν είναι μόνο η ΝΔ που επιχειρεί να αναδείξει το ζήτημα, επιδιδόμενη σε συστηματική προσπάθεια σπίλωσης στελεχών του ΠΑΣΟΚ, αλλά και το γεγονός ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός απέπεμψε δύο στελέχη του στενότερου περιβάλλοντός του με σημαντικές αρμοδιότητες, λόγω των επιδόσεών τους στο Χρηματιστήριο.

    Στο άρθρο του ο κ. Πάγκαλος καταλήγει τονίζοντας ότι ουδέποτε επένδυσε σε τίτλους μετοχών, ούτε διανοήθηκε να το πράξει, υπογραμμίζει ωστόσο ότι αυτή η στάση ανήκει στην κατηγορία των περασμένων ξεχασμένων για τα λαμπερά στελέχη της ανανέωσης -μετάλλαξης που τόσο θορυβωδώς προωθεί ο Πρωθυπουργός.

    Ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με την επιστολή του κ. Πάγκαλου προς τον Πρωθυπουργό δήλωσε: ''Όλοι κι όλα κρίνονται στην πολιτική, κι ότι λέμε κι ότι γράφουμε και μάλιστα περισσότερο αυστηρά απ' ότι νομίζουν κάποιοι''.

    [02] Συνεχίζει κανονικά το ταξίδι του το HighSpeed 1

    6/8/2003 6:26:00 μμ

    Αποκαταστάθηκε πλήρως η ηλεκτρολογική βλάβη που σημειώθηκε στις 5.30 το απόγευμα, στο HighSpeed 1. Το ταχύπλοο, στο οποίο επιβαίνουν 601 επιβάτες ακινητοποιήθηκε κοντά στο νησί Σεριφοπούλα, μεταξύ Σερίφου και Κύθνου. Το HighSpeed 1 που είχε αποπλεύσει από τη Σαντορίνη και είχε πρώτο σταθμό την Πάρο θα βρίσκεται εντός δυο ωρών στο λιμάνι του Πειραιά.

    [03] Ετοιμος για διαπραγματεύσεις δηλώνει ο Τ. Παπαδόπουλος

    6/8/2003 2:51:00 μμ

    Ο Κύπριος πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος δηλώνει έτοιμος να επιστρέψει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με βάση το σχέδιο Ανάν, σύμφωνα με επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Στην επιστολή, με ημερομηνία 18 Ιουλίου, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών ως επίσημο έγγραφο, ο κ. Παπαδόπουλος εκφράζει επίσης την πεποίθηση ότι η επανέναρξη των συνομιλιών αποτελεί τον καλύτερο τρόπο εξεύρεσης βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό.

    Το σχέδιο Ανάν πρέπει να αποτελέσει τη βάση για τις διαπραγματεύσεις

    Ωστόσο, επαναλαμβάνει, ότι για να υπάρξει νόημα στην επανέναρξη των συνομιλιών, οι δύο κοινότητες πρέπει να δηλώσουν από την αρχή ότι αποδέχονται το σχέδιο Ανάν, ως βάση για περαιτέρω διαπραγματευτική διαδικασία, στο πλαίσιο των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα, ώστε να επιτευχθεί συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, όπως προνοείται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Η επιστολή του προέδρου Παπαδόπουλου κυκλοφόρησε ως έγγραφο της 57ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου Ασφαλείας και αποτελεί απάντηση στην επιστολή Ντενκτάς προς τον Κόφι Ανάν, με την οποία εισηγείται το άνοιγμα του αεροδρομίου Λευκωσίας, στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

    Στην επιστολή του ο κ. Παπαδόπουλος υποδεικνύει ότι οι συζητήσεις για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης του 1993-1994 κατέληξαν σε αδιέξοδο αποκλειστικά και μόνο λόγω της επιμονής του κ. Ντενκτάς να ακολουθεί το στόχο του που είναι η προώθηση της αναγνώρισης της αποσχιστικής οντότητάς του.

    Οι ΗΠΑ επιθυμούν αλλαγή στάσης του Ρ. Ντενκτάς

    Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρέσβης στη Λευκωσία, Μάικλ Κλόσον, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν αλλαγή στη στάση του Ραούφ Ντενκτάς στο Κυπριακό, ωστόσο, επισήμανε ότι ένας νέος διαπραγματευτής για την τουρκοκυπριακή κοινότητα θα μπορούσε να φέρει μια νέα προσέγγιση.

    Σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων και σε ερώτηση κατά πόσο η απομάκρυνση του Ντενκτάς θα διευκόλυνε την επίτευξη λύσης, ο κ. Κλόσον απάντησε ότι δεν είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες που επιλέγουν τους διαπραγματευτές.

    Ο Αμερικανός διπλωμάτης εξέφρασε την άποψης ότι είναι εφικτή μια λύση του Κυπριακού πριν από το Μάιο του 2004, "γιατί υπάρχουν πολλά στοιχεία που βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση".

    Ως τέτοια στοιχεία ο κ. Κλόσον ανέφερε το σχέδιο Ανάν, το οποίο χαρακτήρισε ισοζυγισμένο, το συναπάντημα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, την επικείμενη ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, "η οποία αναγνωρίζει ότι πρέπει να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που της προσφέρεται μέχρι το Μάιο του 2004 για λύση του Κυπριακού".

    "Υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας που όλοι πρέπει να εκμεταλλευθούν με το αίσθημα του κατεπείγοντος και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να ενθαρρύνουν όλα τα μέρη να αναγνωρίσουν αυτό το γεγονός και να επιστρέψουν στις συνομιλίες για να ολοκληρώσουν αυτό που άρχισαν" , είπε ο κ. Κλόσον.

    [04] Ελεγχοι της Τροχαίας για αλκοτέστ και όριο ταχύτητας

    6/8/2003 4:21:00 μμ

    Ελέγχους σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας διενεργούν συνεργεία της Τροχαίας, προκειμένου να ελέξουν τους οδηγούς για το αν υπερβαίνουν το όριο ταχύτητας και αν καταναλώνουν περισσότερο από το επιτρεπόμενο όριο αλκοόλ. Τα αποτελέσματα των ελέγχων καταδεικνύουν ότι στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι οδηγοί δεν υπερβαίνουν το όριο στον έλεγχο του αλκοτέστ, αλλά υπερβαίνουν το όριο ταχύτητας. Οι περισσότεροι παραβάτες είναι οδηγοί ταξί που ισχυρίζονται ότι έτυχε να βιάζεται ο πελάτης και γι' αυτό προέβησαν σε παράβαση. Από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης έγινε γνωστό ότι μεταξύ των άλλων μέτρων μελετάται και η αφαίρεση πινακίδων καθώς και η επιβολή μεγάλου χρηματικού προστίμου για τους παραβάτες του ΚΟΚ.

    [05] Πύρινος εφιάλτης για πολλές χώρες της Ευρώπης

    6/8/2003 7:36:00 μμ

    Υπό έλεγχο έχουν καταφέρει να θέσουν οι πυροσβέστες τις περισσότερες φωτιές στην Πορτογαλία. Νωρίτερα, η κρατική μηχανή, ζήτησε από το ΝΑΤΟ έξι πυροσβεστικά αεροπλάνα και από την Ε.Ε. τρία ελικόπτερα. Την ίδια ώρα, οι πυρκαγιές στις κεντρικές περιοχές της χώρες, συνεχίζουν να μαίνονται έχοντας ως "σύμμαχο" τους 42 βαθμούς Κελσίου. Δεκατέσσερα άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ συνολικά έχουν αποτεφρωθεί 280.000 στρέμματα δασικής έκτασης. Στη γειτονική Ισπανία, οι πυρκαγιές έχουν αποτεφρώσει περισσότερα από 270.000 στρέμματα.

    Τραγικές στιγμές ζει η Πορτογαλία

    Στην Πορτογαλία, οι αρχές έχουν συλλάβει 18 άτομα που θεωρούνται ύποπτα για εμπρησμούς.

    Πέρα από τη βοήθεια που περιμένει η Πορτογαλία από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών, ανακοίνωσε ότι τα ελικόπτερα που είχαν επιστρατευθεί εδώ και μία εβδομάδα στη μάχη για την κατάσβεση των πυρκαγιών στη νότια Γαλλία τώρα θα αποσταλούν στην Πορτογαλία.

    Στο έλεος των πυρκαγιών και η Ισπανία

    Την ίδια ώρα, τραγική είναι η κατάσταση λόγω των πυρκαγιών, που επικρατεί στην Ισπανία.

    Τις τελευταίες πέντε ημέρες οι φωτιές έχουν αποτεφρώσει περίπου 270.000 στρέμματα.

    Στην μάχη της κατάσβεσης μετέχουν περίπου 1.000 οχήματα και 42 αεροπλάνα και ελικόπτερα.

    Στην περιοχή της Μαδρίτης τέσσερις νέες πυρκαγιές εκδηλώθηκαν κατά την διάρκεια της νύκτας και πήραν έκταση εξαιτίας των ισχυρών ανέμων και της ζέστης.

    Μάχες με τις φλόγες και στη Γαλλία

    Την ίδια ώρα, τα προβλήματα από τις πυρκαγιές συνεχίζονται στη νότια Γαλλία.

    Στην επαρχία Λοζέρ αναζωπυρώθηκε το πρωί, πυρκαγιά που είχε τεθεί υπό έλεγχο την Κυριακή και είχε καταστρέψει 1650 εκτάρια πευκοδάσους.

    Στην περιοχή, έχουν σπεύσει δύο Canadair για να ''βομβαρδίσουν'' τη φωτιά με τόνους νερού.

    Την μεγάλη αυτή οικολογική καταστροφή προκάλεσε ένας 33χρονος που πέταξε το αναμμένο τσιγάρο του στο δάσος.

    Πύρινος εφιάλτης και στην Ισπανία

    Ανοιχτά πύρινα μέτωπα υπάρχουν ακόμα και σε πολλές περιοχές της Βόρειας, Κεντρικής και Νότιας Ιταλίας.

    Εφιαλτικές στιγμές ζουν οι κάτοικοι της Γένοβας, όπου έχουν καεί περισσότερα από 600 στρέμματα δασικής έκτασης.

    Χίλια στρέμματα δασικής έκτασης έχει αποτεφρώσει η φωτιά που μαίνεται στο νησί Έλβα.

    [06] Ισπανία: Πυρκαγιά σε σιδηροδρομική σήραγγα

    6/8/2003 7:20:00 μμ

    Σωστικά συνεργεία αγωνίζονται για τον απεγκλωβισμό έως και 40 εργατών, που έχουν παγιδευτεί από φωτιά που ξέσπασε μέσα σε ημιτελή σιδηροδρομική σήραγγα στην κεντρική Ισπανία, δήλωσε ισπανός αξιωματούχος στην τοπική τηλεόραση. Εκπρόσωπος της Διοίκησης Σιδηροδρομικών Υποδομών της Ισπανίας (GIF) διευκρίνισε ότι ένα όχημα που χρησιμοποιείτο για τη μεταφορά των εργατών έπιασε φωτιά.

    [07] Αρχισε η απελευθέρωση των Παλαιστινίων κρατουμένων

    6/8/2003 5:04:00 μμ

    Τη σταδιακή απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων, άρχισε την Τετάρτη το Ισραήλ. Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν στο φυλάκιο Οφερ, κοντά στη Ραμάλα της Δ. Όχθης όπου συναντήθηκαν με συγγενείς και συμπατριώτες τους. Όλοι τους έκαναν το σήμα της νίκης με τα δάχτυλα τους ενώ κάποιοι από αυτούς φιλούσαν το χώμα της πατρίδας τους. Το Ισραήλ έχει υποσχεθεί να απελευθερώσει περίπου 350 Παλαιστίνιους κρατουμένους, σε ένδειξη, καλής θέλησης για την εφαρμογή του οδικού χάρτη. Παρόλα αυτά, οι Παλαιστίνιοι αξιώνουν την απελευθέρωση περίπου 6000 συμπατριωτών τους και θεωρούν ημίμετρο την απελευθέρωση μόλις του 5% των Παλαιστινίων κρατουμένων.

    Καταγγέλλουν τη μερική απελευθέρωση οι Παλαιστίνιοι

    Το Ισραήλ, προχώρησε στην απελευθέρωση των κρατουμένων που δεν εμπλέκονται σε επιθέσεις αυτοκτονίας και τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να αφήσει ελεύθερους ακόμα εκατό κρατουμένους.

    Την έντονη αντίθεση τους στην απελευθέρωση μόλις του 5% των Παλαιστινιών, εξέφρασαν οι παλαιστινιακές οργανώσεις Τζιχάντ και η Χαμάς.

    Ο Ισμαΐλ Χάνεγια, υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς, τόνισε ότι το Ισραήλ δεν έδειξε καμία δέσμευση ως προς τον σεβασμό στην εκεχειρία, ειδικά στο θέμα της απελευθέρωσης των κρατουμένων.

    Επίσης, οι Χαμάς και Τζιχάντ, θεωρούν "φάρσα", την ανέγερση του "φράκτη ασφαλείας" και άλλες αποφάσεις της κυβέρνησης Σαρόν, οι οποίες, όπως υποστηρίζουν, υπονομεύουν την εκεχειρία.

    Με την ανέγερση του φράχτη διαφωνεί κάθετα και η Ουάσινγκτον.

    Όπως ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ, μελετούν το ενδεχόμενο να περικόψουν την οικονομική βοήθεια προς το Ισραήλ κατά ποσό ίσο με το κόστος του τείχους ασφαλείας.

    Εκρηξη στο Τελ Αβίβ- Δεν ήταν τρομοκρατική ενέργεια

    Στο μεταξύ, τη διαβεβαίωση πως θα τηρήσουν την εκεχειρία με το Ισραήλ, έδωσαν στον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μαχμούντ Αμπάς, στελέχη των ενόπλων Παλαιστινιακών οργανώσεων, τα οποία ωστόσο κατηγόρησαν την Ισραηλινή κυβέρνηση ότι παραβιάζει διαρκώς τις διμερείς συμφωνίες.

    Ο Μοχάμμεντ αλ Χίντι, υψηλόβαθμο στέλεχος της ισλαμικής οργάνωσης Τζιχάντ, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η αντιπροσωπεία της οργάνωσης εξέφρασε στον Αμπάς την δέσμευσή της στην εκεχειρία.

    Νωρίτερα την Τετάρτη, έκρηξη σε παγιδευμένο αυτοκίνητο σημειώθηκε στο νότιο Τελ Αβίβ.

    Από την έκρηξη, η οποία δεν είναι τρομοκρατική ενέργεια και αποδίδεται σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών, σκοτώθηκε ένας πολίτης και τραυματίσθηκαν άλλοι τέσσερις.

    [08] Πρωτοφανής καύσωνας στην Ευρώπη

    6/8/2003 7:35:00 μμ

    Σφοδρό κύμα καύσωνα εξακολουθεί να πλήττει πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Δυο ηλικιωμένοι έχασαν τη ζωή τους στις πόλεις Κόρδοβα και Σιουδάδ Ρεάλ, της Ισπανίας, ανεβάζοντας συνολικά τον αριθμό των θυμάτων από τη ζέστη στους δεκατρείς. Στην Ισπανία, οι περισσότεροι θάνατοι έχουν καταγραφεί στην περιοχή της Ανδαλουσίας, όπου ο υδράργυρος έχει ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου. Στην ίδια περιοχή, περίπου τριάντα άνθρωποι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία.

    Αφρική θυμίζει η Ευρώπη

    Κύμα καύσωνα πλήττει και τη Βρετανία, με τον υδράργυρο να έχει ξεπεράσει τους 37 βαθμούς Κελσίου.

    Οι "απελπισμένες" βουτιές των ασυνήθιστων σε αυτές τις θερμοκρασίες Βρετανών στοίχισαν τη ζωή δυο νεαρών, που αναζήτησαν σε πισίνες λίγη δροσιά.

    Την ίδια ώρα, έχουν ματαιωθεί πολλά δρομολόγια τρένων, λόγω υπερθέρμανσης των σιδηρο-δρομικών γραμμών.

    Θερμοκρασίες ρεκόρ έχουν σημειωθεί σε πολλές γαλλικές πόλεις και στο Παρίσι το θερμόμετρο ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου.

    Τόσο θερμό καλοκαίρι, έχουν να ζήσουν οι Γάλλοι από την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

    Καύσωνας ακόμα και στις χώρες του ψυχρού Βορρά

    Ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες καταγράφονται επίσης και στην Ιταλία.

    Είναι χαρακτηριστικό, ότι στο Μιλάνο, ο υδράργυρος άγγιξε τους 38.5 βαθμούς Κελσίου, θερμοκρασία ρεκόρ που έχει να καταγραφεί στην πόλη από το 1902.

    Υψηλές θερμοκρασίες επικρατούν επίσης στη Γερμανία, τη Σλοβενία, την Κροατία, αλλά και την Ολλανδία και τη Σουηδία.

    [09] Ένας Ιρακινός σκοτώθηκε από αμερικανική περίπολο

    6/8/2003 1:37:00 μμ

    Νεκρός από τα πυρά ανδρών αμερικανικής περιπόλου έπεσε την Τρίτη ένας ένοπλος Ιρακινός, κοντά στην πόλη Σαμάρα, 110 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης. Ο Αμερικανός εκπρόσωπος, αντισυνταγματάρχης Μπιλ Μακντόναλντ ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια περιπολίας οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ και σκότωσαν έναν ένοπλο Ιρακινό με εχθρική συμπεριφορά. Ο ίδιος διευκρίνισε πως δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ των ανδρών της Δύναμης Κρούσης Σιδηρούς Ίππος, της μονάδας του αμερικανικού στρατού που έχει αναλάβει να ανακαλύψει τον ανατραπέντα πρόεδρο Σαντάμ Χουσεΐν. Στο μεταξύ, αμερικανικές δυνάμεις συνέλαβαν 18 οπαδούς του πρώην Ιρακινού ηγέτη.

    Συνελήφθησαν 18 οπαδοί του Σαντάμ Χουσεΐν

    Εξάλλου, 18 Ιρακινοί που πιστεύεται ότι είναι οπαδοί του Σαντάμ Χουσεΐν συνελήφθησαν την Τρίτη και στη διάρκεια της νύκτας σε επιδρομές των αμερικανικών δυνάμεων.

    Ένας από τους συλληφθέντες φέρεται να σχεδίαζε ένοπλες επιθέσεις εναντίον των Αμερικανών.

    Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στη ζώνη επιχειρήσεων της Δύναμης Κρούσης Σιδηρούς Ίππος, στις περιοχές του Μπαακούμπα, του Τικρίτ, του Κιρκούκ και μέχρι τα ιρανικά σύνορα.

    "Κατά το τελευταίο 24ωρο η Δύναμη Κρούσης Σιδηρούς Ίππος πραγματοποίησε 291 περιπολίες, επτά επιδρομές και συνέλαβε 18 υπόπτους οπαδούς του παλαιού καθεστώτος. Ένας από τους κρατουμένους καταζητούνταν επειδή σχεδίασε επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων του συνασπισμού", δήλωσε ο αμερικανός αξιωματικός.

    Στο μεταξύ ένας Ιρακινός σκοτώθηκε και τρεις άλλοι τραυματίστηκαν την Τετάρτη από έκρηξη σε κατάστημα πώλησης χημικών προϊόντων και απορρυπαντικών στη συνοικία Μπαλ αλ-Μουάζαμ, στο κέντρο της Βαγδάτης.

    Την έκρηξη ακολούθησε πυρκαγιά. Ένας πωλητής, ο Ζιάντ Μοχάμαντ, υπέκυψε στα εγκαύματά του ενώ ο ιδιοκτήτης του καταστήματος και δύο άλλα άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με πυροσβέστη, η έκρηξη και η πυρκαγιά οφείλονταν σε τσιγάρο.

    [10] Στους αρμόδιους φορείς ο νέος αναπτυξιακός νόμος

    6/8/2003 3:40:00 μμ

    Το σχέδιο του νέου αναπτυξιακού νόμου έδωσε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης στους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να προβούν σε τελικά σχόλια και να ολοκληρωθεί η διαδικασία της διαβούλευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Στο σχέδιο δεν περιλαμβάνεται το πλαίσιο της φορολογικής ρύθμισης για τις μεγάλες νέες επενδύσεις άνω των 30 εκατομμυρίων ευρώ. Το τελικό σχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή τον επόμενο μήνα.

    Τα πιο σημαντικά άρθρα του σχεδίου

    Οπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του σχεδίου νόμου, με βάση τις θετικές εξελίξεις που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στην ελληνική οικονομία, δεν δικαιολογείται ως γενική κατεύθυνση η αύξηση των ενισχύσεων, η οποία, έτσι και αλλιώς, δεν θα ήταν συμβατή με τις μειώσεις της φορολογίας που έχουν ήδη καθιερωθεί, ούτε με την εφαρμοζόμενη πολιτική δημοσιονομικής πειθαρχίας, ούτε με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί έναντι της Ε.Ε για σταδιακή μείωση των κρατικών ενισχύσεων.

    Το άρθρο 5 του σχεδίου προβλέπει την απλούστευση και τη συντόμευση των διαδικασιών καταβολής της επιχορήγησης για τις νέες επενδύσεις, ενώ το άρθρο 7 ορίζει υπό ποιές προϋποθέσεις υπάγονται και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την πραγματοποίηση επενδύσεων στην αλλοδαπή.

    Θετική ανταπόκριση αναμένεται να έχει στους επενδυτές η εφαρμογή του άρθρου 8 περί σχηματισμού ειδικού αφορολόγητου αποθεματικού επενδύσεων.

    Ειδικότερα, όπως αναφέρει το συγκεκριμένο άρθρο, οι επενδυτές που θα ενταχθούν στις διατάξεις του νόμου, δικαιούνται να σχηματίζουν από τα κέρδη των χρήσεων 2003 έως και 2007 ειδικό αφορολόγητο αποθεματικό επενδύσεων μέχρι 35% των συνολικών αδιανέμητων κερδών. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις αυτές υποχρεούνται όπως, κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου μιας τριετίας, να δαπανήσουν για την πραγματοποίηση της επένδυσης ποσό ίσο με το ένα τρίτο του ειδικού αφορολόγητου αποθεματικού.

    Τέλος, με το άρθρο 10 προβλέπεται η σύσταση ειδικής επιτροπής για τη σύνταξη Κώδικα Διατάξεων Ιδιωτικών Επενδύσεων, προκειμένου αυτές να καταστούν περισσοτερο προσιτές και στις αρμόδιες υπηρεσίες και στους ενδιαφερομενους επενδυτικούς φορείς.

    Το πλήρες κείμενο του σχέδιου νόμου και της σχετικής έκθεσης μπορούν να βρούν οι ενδιαφερόμενοι στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών (http://www.mnec.gr).

    Πιστώσεις για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση

    Το υπουργείο Οικονομίας ενέκρινε πιστώσεις, ύψους 58,7 εκατ. ευρώ το 2003 που θα διατεθούν σε ειδικές κατηγορίες έργων των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του υφυπουργού Οικονομίας Χρήστου Πάχτα, εγκρίθηκε ο νέος αναπτυξιακός πόρος και οι πιστώσεις του θα κατανεμηθούν ανά νομό και με βάση επιλέξιμες για χρηματοδότηση κατηγορίες έργων.

    Ήδη έχει αποσταλεί επιστολή στις Περιφέρειες για την υποβολή προτάσεων και την ένταξη έργων ανά Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Μέσω του ειδικού αναπτυξιακού πόρου χρηματοδοτούνται έργα και δράσεις στους τομείς της Γεωργίας, της Αλιείας, του Τουρισμού, του Περιβάλλοντος, των Συγκοινωνιακών Έργων, της Εκπαίδευσης, καθώς επίσης και σε οικιστικά και εγγειοβελτιωτικά έργα.

    [11] Επίσκεψη Κουλούρη στα καταστήματα της Ερμού

    6/8/2003 7:10:00 μμ

    Μετά τις λαϊκές αγορές, ήρθε η ώρα των εμπορικών καταστημάτων. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Κίμων Κουλούρης έκανε το πρωί έφοδο στα εμπορικά καταστήματα της οδού Ερμού στο κέντρο της ΑΘήνας και διαπίστωσε ότι οι τιμές διατηρούνται σε πάρα πολύ καλά επίπεδα. Πολλές ήταν οι ερωτήσεις του κ. Κουλούρη στους εμπόρους, ιδίως για το τζίρο αυτή την περίοδο που οι εκπτώσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Οι έμποροι έκαναν λόγο για μείωση των κερδών σε σχέση με περασμένες χρονιές και εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους για την μικρή αγοραστική κίνηση. Ο Υφυπουργός υποσχέθηκε στους εμπόρους ότι σύντομα θα αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για τις εκπτώσεις. Η επίσκεψη του Υφυπουργού Ανάπτυξης στην Ερμού κατέληξε σε απρόσμενη ''κόντρα'' με εμπόρους και δημοσιογράφους.

    Τους ''καίει'' το παρα-εμπόριο

    Την ίδια ώρα, πρώτο στη γραμμή των παραπόνων των εμπόρων βρίσκεται το παρα-εμπόριο. Λίγο νωρίτερα ο κ. Κουλούρης για λόγους συναισθηματικούς αγόρασε από πλανόδια έμπορο κεντήματα.

    Αυτή η αγορά όμως ήταν η αιτία να ανέβουν οι τόνοι με τους δημοσιογράφους, που επισήμαναν στον Υφυπουργό ότι "άλλα υπόσχεται και άλλα πράττει".

    Πάντως ο κ. Κουλούρης δεσμεύτηκε ότι θα δώσει σκληρή μάχη κατά του παρα-εμπορίου και θα εισάγει νέο θεσμικό πλαίσιο για τις εκπτώσεις.

    Παράπονα καταναλωτών για ακρίβεια ακόμα και στον καφέ

    Ο Υφυπουργός βρήκε την ευκαιρία να ρωτήσει και τις απόψεις για τις τιμές των καταναλωτών.

    Tα παράπονα τους ήταν πολλά, όχι μόνο για τις τιμές των ρούχων, των τροφίμων και των ειδών πρώτης ανάγκης, αλλά και για τον καφέ.

    - Ο καφές στο κέντρο της Αθήνας πωλείται κατά μέσο όρο 3 ευρώ,

    - ενώ στις κοντινές παραλίες φτάνει ακόμα και τα 5 ευρώ.

    Σαρωτικοί έλεγχοι σε τουριστικές περιοχές, πλοία και αγορές

    Εντείνονται οι έλεγχοι στην αγορά, για να αποφευχθούν τα κρούσματα αισχροκέρδειας που εντοπίζονται κυρίως σε είδη ευρείας κατανάλωσης, αλλά και στα καύσιμα.

    Πρώτα στη λίστα των ελέγχων αυτές τις ημέρες βρίσκονται τα επιβατηγά πλοία και αναμένονται τσουχτερά πρόστιμα καθώς επανειλημμένα έχουν διαπιστωθεί ''βαπορίσιες τιμές''.

    Συνεχίζονται, τέλος, οι έφοδοι του ΣΔΟΕ σε τουριστικές περιοχές ώστε να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αισχροκέρδειας σε είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα, νερό και υπηρεσίες.

    [12] Εγκύκλιος του Υπ. Οικονομικών για τους αγρότες

    6/8/2003 2:37:00 μμ

    Αυστηρότερο έλεγχο αλλά και λύση στο ζήτημα των αμφισβητούμενων δικαιολογητικών επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος επιβάλλει εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών. Η εγκύκλιος ορίζει ότι θα γίνονται δεκτά ως δικαιολογητικά επιστροφής και τιμολόγια στα οποία αναφέρονται λανθασμένες ενδείξεις και αφορούν τις παραδόσεις αγροτικών προϊόντων και την παροχή αγροτικών υπηρεσιών. Ωστόσο, διευκρινίζεται ότι ως τις 15 Σεπτεμβρίου που λήγει η προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών για τις χρήσεις 2002 και 2003, το υπουργείο θα ελέγχει με διασταύρωση των στοιχείων ότι ο αποδέκτης των στοιχείων δεν έχει κάνει χρήση άλλων αντιτύπων τιμολογίων για την επιστροφή του φόρου.

    [13] Απρόσμενη ''κόντρα'' Κουλούρη με εμπόρους και δημ/φους

    6/8/2003 7:11:00 μμ

    Από προβλήματα σκιάστηκε η επίσκεψη του υφυπουργού Ανάπτυξης Κίμωνα Κουλούρη στην αγορά της Ερμού. Ο υφυπουργός προκάλεσε την αντίδραση εμπόρων, όταν πραγματοποίησε αγορές από αυτοσχέδιο πάγκο πλανοδίων πωλητών, ενώ στη συνέχεια είχε φραστική ''σύγκρουση'' με δημοσιογράφους, τους οποίους μεταξύ άλλων κατηγόρησε ότι διογκώνουν τα προβλήματα της ακρίβειας λόγω ανικανότητας ή πολιτικής σκοπιμότητας.

    Η επίσκεψη του υφυπουργού Ανάπτυξης σε μια από τις κεντρικές αγορές της πρωτεύουσας αποσκοπούσε στο να ακούσει τα προβλήματα των εμπόρων και να συζητήσει με τους εκπροσώπους τους και τους καταναλωτές σχετικά με τις ανατιμήσεις, τις εκπτώσεις και την επάρκεια και ποιότητα των αγαθών. Ο κ. Κουλούρης, παρουσία του αντιπροέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Νίκο Γιαννέτο, προέβη σε αγορές αγαθών αξίας 40 ευρώ επιλέγοντας γι' αυτές έναν από τους αυτοσχέδιους πάγκους των πλανόδιων πωλητών, αντί ενός καταστήματος της Ερμού.

    Η επιλογή του αυτή σχολιάσθηκε αρνητικά από την εμπορική κοινότητα, εκπρόσωποι της οποίας παρατηρούσαν ότι ο ίδιος έχει επανειλημμένα αναφερθεί στο πρόβλημα του παραεμπορίου και στην πάταξή του, ενώ ανάλογα αιτήματα έχουν υποβληθεί κατ' επανάληψη στο παρελθόν από τους εμπορικούς συλλόγους της χώρας προς την κυβέρνηση.

    Ο Υφυπουργός έχασε την ψυχραιμία του και επιτέθηκε φραστικά κατά των δημοσιογράφων, ενώ κάτι ανάλογο συνέβη και νωρίτερα, όταν ερωτήθηκε για τη συχνή παρουσία των τηλεοπτικών συνεργείων κατά τις επισκέψεις του στην αγορά και τις επαφές που διενεργεί με τους εκπροσώπους της.

    Ανακοίνωση ΕΣΗΕΑ

    "Καταδικάζει με έντονο και κατηγορηματικό τρόπο την απρόκλητη, φραστική υβριστική επίθεση, που εξαπέλυσε σήμερα ο υφυπουργός Κίμωνας Κουλούρης κατά των διαπιστευμένων στο υπουργείο Ανάπτυξης συντακτών", ανακοίνωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών.

    ''Είναι απαράδεκτο ένας υπουργός να απαντά με τέτοιον τρόπο στην κριτική των δημοσιογράφων, οι οποίοι ασκούν το λειτούργημά τους για την πληρέστερη ενημέρωση του ελληνικού λαού. Η ελευθερία των σχολίων, πάντα στο πλαίσιο των γραπτών και άγραφων κανόνων της δημοσιογραφικής και ηθικής δεοντολογίας, είναι αναπόσπαστο συστατικό της ελευθεροτυπίας'', αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ.

    Η ΕΣΗΕΑ ζητά από τον κ. Κουλούρη ''να ανακαλέσει τους βαρύτατους χαρακτηρισμούς και τις απειλές κατά του δημοσιογραφικού Σώματος, ενώ θεωρεί δεδομένο ότι όλοι, από τους θεσμικούς παράγοντες του Κοινοβουλίου μέχρι τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, θα καταδικάσουν την απαράδεκτη επίθεση''.

    Απάντηση Κουλούρη

    Απαντώντας στην ΕΣΗΕΑ ο υφυπουργός Ανάπτυξης Κ. Κουλούρης έκανε την ακόλουθη δήλωση: '' Τιμώ και το έχω αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια - τη δημοσιογραφία και τους λειτουργούς της. Κατ' εξοχήν δικαίωμα και μάλιστα υποχρέωση των δημοσιογράφων είναι ο έλεγχος της εξουσίας και η ενημέρωση των πολιτών με βάση πραγματικά δεδομένα και όχι αλλότριες σκοπιμότητες. Υπάρχουν δυστυχώς και εκείνοι, ευτυχώς ελάχιστοι, οι οποίοι συγχέουν την επιθετική δημοσιογραφία με τον κιτρινισμό και την κριτική με την παραπληροφόρηση. Αυτό το φαινόμενο, που απαξιώνει την ενημέρωση και την πολιτική ουσία, καυτηρίασα σήμερα. Βαθύτατη πεποίθησή μου είναι ότι ο πολιτικός και ο δημοσιογράφος έχουν επάλληλες υποχρεώσεις και ευθύνες έναντι των πολιτών''.

    [14] Στον Αρη ο Αντονι Γκολντγουάιρ

    6/8/2003 4:46:00 μμ

    Ο Αντονι Γκολντγουάιρ είναι και επίσημα ο εκλεκτός του Αρη για την κάλυψη της θέσης του βασικού πλει μέικερ για τη νέα περίοδο. Ο 32χρονος Αμερικανός, γνωστός στο ελληνικό μπάσκετ από τη θητεία του στον Ολυμπιακό την περίοδο 1998-99, έστειλε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, υπογεγραμμένο το μονοετούς διάρκειας συμβόλαιό του στους διοικούντες των "κιτρίνων', ενώ η άφιξη του στη Θεσσαλονίκη υπολογίζεται το διάστημα 20-25 Αυγούστου. Αυτήν την περίοδο ο Γκολντγουάιρ συμμετέχει σε τουρνουά στο Χιούστον μαζί με τον Ντάριλ Μίντλεντον του Παναθηναϊκού, ο οποίος μάλιστα τον παρότρυνε να δεχτεί την πρόταση που του κατέθεσε ο Αρης.

    [15] Πόλο: Νίκη της Εθνικής Νεανίδων επί της Γαλλίας

    6/8/2003 6:29:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Σε αγώνα της 4ης ημέρας του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Νεανίδων στο πόλο, που διεξάγεται στο Εμμεν της Ολλανδίας, η ελληνική ομάδα συνέτριψε τη Γαλλία με 8-1. Στο άλλο παιχνίδι του Α' ομίλου και στη "μίνι" έκπληξη της αγωνιστικής, η Ιταλίας νίκησε τη Ρωσία με 7-5 και πέρασε στη 2η θέση. Μετά τη σημερινή εξέλιξη, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 3η θέση του ομίλου της, εξασφαλίζοντας το εισιτήριο για τα προημιτελικά της διοργάνωσης. Τα επτάλεπτα: 3-1, 4-0, 1-0, 0-0.

    Τα γκολ του "γαλανόλευκου" συγκροτήματος σημείωσαν οι Σαραβελάκη (3), Κάντζου (2), Σολανάκη, Ασημάκη και Ηλ. Ψούνη, ενώ για τις Γαλλίδες σκόραρε η Ποπιέλ.

    Μετά το πέρας της αναμέτρησης, ο ομοσπονδιακός προπονητής Κώστας Πετράκης δήλωσε: "Είμαστε μια καινούργια ομάδα που χτίζεται τώρα. Είναι πολύ σημαντικό που προκριθήκαμε στις 6 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Αυτό θέλαμε, και τελικά τα καταφέραμε. Το ό,τι δεν κερδίσαμε τη Ρωσία, οφείλεται στη φυσική δύναμη των αντιπάλων μας".

    [16] Ιστιοπλοΐα: (Ευρωπαϊκό Nέων) Πρώτος ο Κοκκαλάνης

    6/8/2003 6:25:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Στην πρώτη θέση της γενικής κατάταξης, στο Ευρωπαϊκό Όπεν Πρωτάθλημα Mistral Νέων Ανδρών, που διεξάγεται στην Πολωνία, φιγουράρει μετά και τις σημερινές ιστιοδρομίες, ο Βύρωνας Κοκκαλάνης. Ο αθλητής του ΝΑΟ Βάρης Βάρκιζας, με μια τρίτη θέση και μια 18η στη 3η και την 4η ιστιοδρομία αντίστοιχα, εξακολουθεί να οδηγεί την κούρσα στη γενική κατάταξη και φυσικά παραμένει το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την κατάκτηση του τρίτου σερί χρυσού μεταλλίου στη διοργάνωση.

    Ο 18χρονος ιστιοπλόος, μετά τις σημερινές ιστιοδρομίες έφτασε τους 23 βαθμούς ποινής, έναν λιγότερο από το Νεοζηλανδό Τόμας Ασλεϊ (1ος, 19ος), ο οποίος ωστόσο δεν επηρεάζει την τελική ευρωπαϊκή κατάταξη της διοργάνωσης, όπου ως γνωστόν συμμετέχουν 66 αθλητές στην κατηγορία των Νέων Ανδρών.

    Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Γάλλος Αντουάν Οριόλ με 32 βαθμούς ποινής, ο οποίος πάντως πολύ δύσκολα θα μπορέσει να "κοντράρει" τον Ελληνα πρωταθλητή, που τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει τη δική του παράδοση στη συγκεκριμένη διοργάνωση.

    Όπως είναι γνωστό, ο Κοκκαλάνης είχε κατακτήσει το χρυσό στο Ευρωπαϊκό της Μασσαλίας το 2001, το χρυσό στο Ευρωπαϊκό της Αυστρίας το 2002, το ασημένιο στο Παγκόσμιο της Γαλλίας το 2001, το ασημένιο στο Παγκόσμιο του Καναδά το 2002 (ισόβαθμος με τον πρώτο) και το χάλκινο στο Παγκόσμιο της Πορτογαλίας (στην Μαδέϊρα) πριν από 10 μέρες (χάνοντας το χρυσό στην τελευταία κούρσα).

    "Ο Κοκκαλάνης αποδεικνεύει καθημερινά ότι βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση, κάτι άλλωστε που φάνηκε και στο Παγκόσμιο της Μαδέιρα. Θέλω να πιστεύω ότι θα συνεχίσει έτσι μέχρι το τέλος, αφού δεν είναι υπερβολή να πω ότι στη διοργάνωση αυτή έχει να παλέψει μόνο με τον κακό εαυτό του για το χρυσό μετάλλιο", δήλωσε ο προπονητής στα Mistral Δημήτρης Πηλιχός, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης ημέρας.

    Στο Ευρωπαϊκό Εφήβων αγωνίστηκε και ο Ικαρος Μπαρμπετσέας, ο οποίος κατακτώντας την 4η και 13η θέση στην 3η και 4η ιστιοδρομία, "σκαρφάλωσε" στην 11η θέση, από την 30η στην οποία βρισκόταν μετά το τέλος της πρώτης ημέρας.

    [17] Το πρώτο κλωνοποιημένο άλογο

    Πηγή: ΑΠΕ 6/8/2003 3:19:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Επιστήμονες στην Ιταλία δήλωσαν ότι δημιούργησαν το πρώτο στον κόσμο κλωνοποιημένο άλογο, ένα θηλυκό πουλάρι που ονόμασαν ''Προμηθέα'' και το οποίο γεννήθηκε στις 28 Μαΐου γενετικά πανομοιότυπο με τη φέρουσα μητέρα του. Η δημιουργία και η γέννησή του περιγράφεται στο τεύχος αυτής της εβδομάδας του περιοδικού Nature. Ο καθηγητής Τσέζαρε Γκάλι και οι συνάδελφοί του στο Instituto Sperimentale Italiano Lazzaro Spallanzani στην Κρεμόνα της Ιταλίας δήλωσαν πως η γέννηση του θηλυκού πουλαριού δείχνει ότι είναι δυνατό για μια φοράδα να εγκυμονήσει και να γεννήσει ένα γενετικά πανομοιότυπο πουλάρι.

    Αντίγραφα αλόγων-πρωταθλητών

    Οι ερευνητές ελπίζουν να χρησιμοποιήσουν την τεχνική της κλωνοποίησης για να δημιουργήσουν αντίγραφα αλόγων που είναι πρωταθλητές σε αγώνες.

    Οι επιστήμονες τοποθέτησαν ένα κύτταρο δέρματος από τη μητέρα σε ένα άδειο ωάριο αλόγου. Στη συνέχεια καλλιέργησαν το ενεργοποιημένο ωάριο και μετά το τοποθέτησαν στη μήτρα της δωρήτριας του κυττάρου δέρματος.

    Η Προμηθέα γεννήθηκε με φυσικό τρόπο 336 ημέρες αργότερα.

    Τεστ DNA επιβεβαίωσαν ότι είναι γενετικά πανομοιότυπη με τη μητέρα της.

    [18] Παραμύθια για παιδιά από την Μαντόνα

    6/8/2003 1:23:00 μμ

    Όσο απίστευτο και αν ακούγεται, η πολυσυζητημένη, τόσο για τις εμφανίσεις της όσο και για τις δηλώσεις της, Αμερικανίδα τραγουδίστρια της ποπ Μαντόνα, θα δημοσιεύσει παραμύθια που απευθύνονται σε παιδιά. Το πρώτο από τα πέντε συνολικά παραμύθια, με τίτλο "Τα Εγγλέζικα Ρόδα", θα παρουσιαστεί στις 15 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι, κατά τη διάρκεια μεγάλης γιορτής με θέμα το τριαντάφυλλο, όπως ανακοίνωσαν την Τετάρτη οι εκδόσεις Gallimard.

    Μέσα στο 2004 θα κυκλοφορήσουν και τα πέντε παραμύθια

    Η αμερικανίδα ντίβα θα δώσει απογευματινό τσάι στη γαλλική πρωτεύουσα, στους κήπους του εκδοτικού οίκου, παρουσία περίπου 40 εκδοτών από άλλες χώρες.

    Το βιβλίο, που έχει εκδοθεί στη γαλλική γλώσσα, θα φτάσει την ίδια ημέρα στα βιβλιοπωλεία 100 χωρών, μεταφρασμένο σε 30 γλώσσες.

    Στο πρώτο από τη σειρά αυτή παραμυθιών, που μεταφράστηκε στα γαλλικά από τον Ζαν-Φρανσουά Μενάρ, η συγγραφέας, σταρ και μητέρα δύο παιδιών, αναφέρεται σε τέσσερα κοριτσάκια χρωματίζοντας διάφορα συναισθήματα από τα οποία διακατέχονται, όπως ζήλια, θυμό, μοναξιά, σύγχυση.

    Και τα πέντε εικονογραφημένα παραμύθια που απευθύνονται τόσο στα παιδιά όσο και στους γονείς τους θα κυκλοφορήσουν μέσα στο 2004.

    [19] Θέλει να τον σκοτώσει κι αυτός. . . την αγαπά!

    Πηγή: ΑΠΕ 6/8/2003 11:47:00 πμ

    Αυτή πλήρωνε φονιάδες, του έβαζε φωτιά στο. . . κρεβάτι και ποντικοφάρμακο στο φαγητό για να τον ξεκάνει και αυτός ακόμα πεθαίνει από έρωτα για αυτήν. Και όχι μόνο αυτό, αλλά αυτός δηλώνει ότι την περιμένει να βγει από τη φυλακή για να. . . ξαναφτιάξουν τη ζωή τους! Τέτοιο έρωτα είχε ο 51χρονος, Τζέρι Σκούρα, για την 37χρονη παιχνιδιάρα γυναίκα του Μαρί. Με τη διαφορά ότι ορισμένα από τα παιχνίδια της Μαρί, δεν ήταν μόνο ερωτικά, αλλά και. . . θανατηφόρα. Η υπόθεση του ζευγαριού αυτού και η δίκη που έγινε απασχολεί εδώ και μέρες τον αυστραλιανό Τύπο και την κοινή γνώμη.

    Συζυγικά δολοφονικά σχέδια και απόπειρες

    Ο Τζέρι και η Μαρί, είχαν εγκατασταθεί στη Μελβούρνη πριν δύο χρόνια, προερχόμενοι από τον Καναδά, όταν ο πρώτος είχε βρει δουλειά, με καλό μισθό, ως μάνατζερ σε μια μεγάλη αμερικάνικη εταιρεία που έχει αντιπροσωπεία στην Αυστραλία. Την Αυστραλία τη θεωρούσαν ως χώρα εξωτική και έκαναν πολλά σχέδια και όνειρα για μια καινούργια ζωή, γεμάτη εκπλήξεις και. . . έρωτα. Πίστευαν ότι η εγκατάστασή τους στη χώρα του Νότου θα τους έδινε μια ευκαιρία να έρθει πιο κοντά ο ένας στον άλλο και να ανανεώσουν τη φθαρμένη σχέση τους. Πράγματι, ο ερχομός τους εδώ, βοήθησε, από τη μια, το Τζέρι επαγγελματικά (έβγαζε πολλά λεφτά) και, από την άλλη τη Μαρί, να ξαναβρεί την χαμένη της διάθεση, για έρωτες και. . . παιχνίδια.

    Η Μαρί δεν είχε μόνο έντονη σεξουαλική διάθεση, αλλά και ψυχολογικά προβλήματα (με σεξουαλικές ρίζες) από την πρώτη της νιότη. Αναζητώντας λοιπόν, τη χαρά και την λησμονιά στον έρωτα, πετούσε ως πεταλούδα από αγκαλιά σε αγκαλιά. Αλλαζε τακτικά εραστές, ψάχνοντας να βρει διέξοδο στα σκοτεινά αδιέξοδα της ζωής της. Τις εξώγαμες σεξουαλικές της σχέσεις τις συνδύασε και με άλλες. . . αμαρτίες, όπως το ποτό, τον τζόγο, το shopping και το. . . φλερτ. Όταν ξεμεθούσε και έπαιρνε time out από τις σεξουαλικές της αναζητήσεις, δεν έχανε τον καιρό της, αλλά έκανε σχέδια και απόπειρες να βγάλει από τη μέση και τον. . . άνδρα της!

    Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες και απόπειρες της Μαρί, ο Τζέρι αποδείχθηκε εφτάψυχος! Ούτε οι απόπειρες να τον δηλητηριάσει έπιασαν τόπο ούτε αυτές να τον κάψει ζωντανό την ώρα που κοιμόταν ούτε δολοφόνο (της προκοπής) κατάφερε να βρει, για να απαλλαγεί από την παρουσία, για να δει τι θα κάνει και με την. . . περιουσία του. Κάποιο αόρατο χέρι προστάτευε τον Τζέρι, ο οποίος, όχι μόνο τη συγχωρεί, αλλά δηλώνει (χαμογελώντας) ότι, θα την περιμένει τέσσερα χρόνια και έξι μήνες, να βγει από τη φυλακή και θα της δώσει μια ακόμα ευκαιρία, να φτιάξουν τη ζωή τους από την αρχή!

    Μια ευκαιρία στη Μαρί γιατί. . . ''ό, τι έκανε το έκανε γιατί τον αγαπούσε''

    Εκτός τα από μεγάλα αποθέματα αγάπης, ο Τζέρι έχει και χιούμορ, το οποίο, μάλιστα, όπως είπε, τον βοήθησε να ξεπεράσει τις μαύρες και σκοτεινές ώρες που η γυναίκα του είχε συμμαχήσει (εις βάρος του) και με το. . . χάρο, ψάχνοντας από κοινού να βρουν τρόπους να τον ξεκάνουν, αφού πάνω από τέσσερις απόπειρες δολοφονίας σε βάρος του απέτυχαν.

    "Σκέφτομαι", είπε, "όταν βγει από την φυλακή να την υποδεχτώ με ένα μεγάλο πάρτι για. . . δολοφόνους"! "Το ξέρω", συνέχισε "πως ό,τι έκανε, το έκανε για να μου δείξει πόσο με αγαπάει, προκειμένου να την προσέξω περισσότερο. Κατά βάθος, πιστεύω ότι δεν ήθελε να μου κάνει κακό. Μια βασανισμένη και αδύναμη ψυχή είναι η Μαρί και την αγαπώ! Είναι αγιάτρευτα εθισμένοι με τις καραμέλες των υποσχέσεων".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 6 August 2003 - 16:58:37 UTC