Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-08-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στην Ικαρία
  • [02] Φεύγουν και οι τελευταίοι εκδρομείς του Δεκαπενταύγουστου
  • [03] Σάλος στην Κύπρο με τις διεκδικήσεις αποζημιώσεων
  • [04] Δε δέχεται τα κυπριακά διαβατήρια ο Ντενκτάς
  • [05] Επιστολή των ΟΤΑ προς τον πρωθυπουργό
  • [06] Κύπρος: Αδιάθετες οι 742 θέσεις για τα ελληνικά Α.Ε.Ι
  • [07] Στο ''κόκκινο'' ο υδράργυρος σε όλη την Ευρώπη
  • [08] Φόβοι για τρομοκρατικό χτύπημα στη Σ. Αραβία
  • [09] Ρήγμα σε ελληνικό δεξαμενόπλοιο ανοικτά του Πακιστάν
  • [10] Ιράν: Υπογραφή συμπληρωματικού πρωτοκόλλου για πυρηνικά
  • [11] Aεροναυτικά γυμνάσια Τουρκίας-Ισραήλ-ΗΠΑ
  • [12] Δεκαπέντε Αφγανοί νεκροί από έκρηξη
  • [13] Δεν παραδίδει το Ιράν μέλη της Αλ-Κάιντα στις ΗΠΑ
  • [14] Ο Κλίντον σε ''Ελληνική Βραδυά'' στη Νέα Υόρκη
  • [15] Το Σεπτέμβρη θα αποφασίσει η Τουρκία για την αποστολή στο Ιράκ
  • [16] Νέα επίθεση της ιρακινής αντίστασης
  • [17] Τοξοβολία: Χρυσός ο Κορεάτης Ντονγκ Χιούν Ιμ
  • [18] Στην Μπόλτον ο Μάριο Ζαρντέλ
  • [19] Συνέχεια των αυστραλιανών δημοσιευμάτων για το 2004
  • [20] Στον ΠΑΟ ο Μασλαρινός
  • [21] Ρογκ: ''Η Αθήνα θα είναι έτοιμη το 2004''
  • [22] Στην πυρά και μετά θάνατο ο Ατκινς
  • [23] 78 ευρώ... για ένα δαμάσκηνο

    [01] Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στην Ικαρία

    13/8/2003 6:07:00 μμ

    Υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί, σύμφωνα με τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, η φωτιά που μαίνετο σε δασώδη περιοχή της Ικαρίας. Όπως δήλωσε στη ΝΕΤ, ο Παναγιώτης Φούρλας, είναι θέμα λίγης ώρας ο πλήρης έλεγχος του πύρινου μετώπου. Η πυρκαγιά μαίνετο στις περιοχές Οξέ - Φωκιαναίϊκα - Μαυρικάτο, οι οποίες βρίσκονται πολύ κοντά στα Θέρμα Αγίου Κηρύκου. Στο έργο της κατάσβεσης, το οποίο δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι, συμμετέχουν 25 πυροσβέστες με 9 οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα από 15 πυροσβέστες. Στην περιοχή, επίσης έχουν σταλεί επτά πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου CL 415 και ένα C130 με 50 δασοκομάντος.

    Σε εξέλιξη φωτιά στη Μεσσηνία

    Πυρκαγιά μαίνεται και στη Μεσσηνία, σε φαράγγι στη Χώρα Γαϊτσών.

    Η φωτιά καίει πουρνάρια και χαμηλή βλάστηση ενώ δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή.

    Το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνει το δύσβατο της περιοχής.

    Επί τόπου έχουν σπεύσει 12 οχήματα της πυροσβεστικής με 36 πυροσβέστες, δυο ελικόπτερα και τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη.

    [02] Φεύγουν και οι τελευταίοι εκδρομείς του Δεκαπενταύγουστου

    13/8/2003 6:13:00 μμ

    Αυξημένη είναι η κίνηση στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας, καθώς δεκάδες πιστοί ταξιδεύουν για τα νησιά Πάρο και Τήνο για να γιορτάσουν το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου. Από το λιμάνι του Πειραιά αναμένεται να γίνουν την Πέμπτη, 50 έκτακτα δρομολόγια και 17 έκτακτα δρομολόγια από το λιμάνι της Ραφήνας. Η ένταση όμως και οι εκνευρισμοί που επικρατούν στο λιμάνι του Πειραιά είναι μεγάλη αφού τα δρομολόγια γίνονται με καθυστέρηση πολλών ωρών.

    Εκτακτα μέτρα της Τροχαίας

    Προβλήματα όμως αναμένεται να υπάρξουν και στα δυο εθνικά οδικά δίκτυα και από την τροχαία Αττικής έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα που συνίστανται στην παραχώρηση επιπλέον λωρίδας κυκλοφορίας, απαγόρευση της διέλευσης φορτηγών άνω του 1,5 τόνου, από αύριο στις 4 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ και μέχρι και την Κυριακή.

    Επίσης στα μέτρα θα πάρουν μέρος και τέσσερα ελικόπτερα, τρία της αστυνομίας και ένα της Ολυμπιακής, στα οποία θα επιβαίνουν αξιωματικοί της τροχαίας και θα υπερίπτανται των δυο εθνικών δικτύων, συντονίζοντας το έργο των συναδέλφων τους που με περιπολικά και μοτοσυκλέτες θα επιβάλουν τον ΚΟΚ στους διερχόμενους οδηγούς.

    [03] Σάλος στην Κύπρο με τις διεκδικήσεις αποζημιώσεων

    13/8/2003 2:07:00 μμ

    Γενική κατακραυγή έχει προκαλέσει στην Κύπρο η αποκάλυψη του ονόματος του ανθρώπου, που είχε την πρωτοβουλία να αποστείλει στο Ραούφ Ντενκτάς κατάλογο με τα ονόματα ατόμων, που φέρονται να διεκδικούν αποζημιώσεις για τις κατεχόμενες περιουσίες τους. Αρκετοί από τους 15 στον κατάλογο έχουν καταγγείλει ότι εξαπατήθηκαν από το Χριστάκη Πολυκάρπου, πρόσφυγα από τη Μόρφου, που υπέβαλε τον κατάλογο στο Ραούφ Ντενκτάς, όταν ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δεν απάντησε στην αξίωσή του για αποζημιώσεις από τη Κυπριακή Δημοκρατία. Ο Χριστάκης Πολυκάρπου, ωστόσο επιμένει στην πράξη του και δηλώνει ότι έχει συναίσθηση των ενεργειών του. Μετά τη χθεσινή αποκάλυψη του ονόματός του, δήλωσε ότι δεν είναι αυτός, που παρανομεί με την ενέργειά του, αλλά οι κυβερνώντες, που, όπως είπε καμία απάντηση δεν έδωσαν στην επιστολή του, με την οποία ζητούσε αποζημιώσεις από την κυβέρνηση. Κατηγόρησε μάλιστα συλλήβδην τους πολιτικούς, ότι για 29 χρόνια κωλυσιεργούν στο Κυπριακό, καταστρέφοντας τους πρόσφυγες οικονομικά.

    ''Μη δώσουμε στον Ντενκτάς σανίδα σωτηρίας''

    Το ΑΚΕΛ χαρακτήρισε απαράδεκτες, καταδικαστέες και εγκληματικές σε βάρος του συνόλου του κυπριακού λαού τις ενέργειες, που έγιναν από μεμονωμένους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας με την καταφυγή τους σε παράνομα όργανα του ψευδοκράτους για διεκδίκηση αποζημιώσεων για τις περιουσίες τους.

    Ο Δήμος της κατεχόμενης κωμόπολης Μόρφου, από όπου προέρχονται οι περισσότεροι στον κατάλογο, με ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει "πράξη εσχάτης προδοσίας και πισώπλατη μαχαιριά στο κορμί της αιμορραγούσας, ημικατεχόμενης μας πατρίδας", την προσφυγή από ανθρώπους της ευρύτερης περιοχής της Μόρφου προς το ψευδοκράτος και την Αγκυρα για να ζητήσουν "δικαιοσύνη" και να πάρουν αποζημιώσεις για τις κατεχόμενες περιουσίες τους.

    "Παραπλανήθηκαν και πίστεψαν τον κατοχικό ηγέτη ότι θα τους αποδώσει "δικαιοσύνη" και δεν αντιλαμβάνονται, ότι αυτό, που ο Ντενκτάς επιζητεί είναι η αναγνώριση του ψευδοκράτους του και τίποτα άλλο", τονίζει ο Δήμος Μόρφου.

    Επισημαίνοντας, πως αυτές οι ώρες είναι δύσκολες για τον κατοχικό ηγέτη και τους στρατοκράτες της Αγκυρας λόγω των προσφυγών μας και των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την παράνομη κατοχή της πατρίδας μας και το σφετερισμό των περιουσιών μας, και σημειώνει "πως δεν πρέπει εμείς με κανένα τρόπο να δώσουμε στον Ντενκτάς και την Αγκυρα σανίδα σωτηρίας".

    Ο Δήμος Μόρφου καλεί τους Μορφίτες και τον κάθε Κύπριο πρόσφυγα "να δώσει την πρέπουσα απάντηση στον κατοχικό ηγέτη ότι ου περί χρημάτων τον αγώνα ποιούμεθα αλλά για απελευθέρωση και επιστροφή στην κατεχόμενη γη μας".

    Διαψεύουν οι υπόλοιποι

    Ο Πολυκάρπου υποστήριξε, ότι έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια να δικαιωθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία και γι αυτό απευθύνθηκε στο Ραούφ Ντενκτάς. Σε σχέση με τους ανθρώπους, οι οποίοι είπαν, ότι τους είχε ξεγελάσει, ο κ. Πολυκάρπου υποστήριξε, ότι τους είχε εξηγήσει από την πρώτη στιγμή, ότι θα κατέφευγε στον Ντενκτάς εάν δεν έβρισκε ανταπόκριση από την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Τους ισχυρισμούς του διέψευσε ο Μιχάλης Λεαντζής, ο οποίος τόνισε, ότι ο Πολυκάρπου τους είπε, ότι παραλήπτες της επιστολής θα ήταν η πολιτική ηγεσία στην Κύπρο, τα Ηνωμένα Έθνη και Διεθνή Δικαστήρια.

    [04] Δε δέχεται τα κυπριακά διαβατήρια ο Ντενκτάς

    13/8/2003 12:14:00 μμ

    Ο Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος μέχρι πρόσφατα διατεινόταν, ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν κάθε δικαίωμα να εξασφαλίσουν κυπριακά διαβατήρια, έρχεται τώρα να δηλώσει ότι το ψευδοκράτος του δεν αναγνωρίζει τα διαβατήρια της "ελληνοκυπριακής διοίκησης", όπως αποκαλεί την κυπριακή κυβέρνηση. Ως εκ τούτου, είπε ο Ραούφ Ντενκτάς σε δηλώσεις, που δημοσιεύονται στον τουρκοκυπριακό Τύπο, οι Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να χρησιμοποιούν τα κυπριακά διαβατήρια για να εξέρχονται και να εισέρχονται στα κατεχόμενα, αλλά ούτε και για να ταξιδεύουν από την Τουρκία προς τρίτες χώρες. Σχολιάζοντας δημοσίευμα τουρκοκυπριακής εφημερίδας, με το οποίο παρομοιάζεται το ψευδοκράτος του με μαντρί, ο Ντενκτάς κάλεσε το συντάκτη, αν είναι άνθρωπος, όπως είπε ειρωνικά, "να ζήσει στην ελληνοκυπριακή πλευρά, που την αποκαλούν ελεύθερες περιοχές".

    Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Ορτάμ" φιλοξενεί τη δήλωση Ντενκτάς, υπό τον τίτλο "Αν αντιδράσεις είσαι ζώο" και με υπέρτιτλο "Ιδού η δημοκρατία του Ντενκτάς". Στο μεταξύ η Πλατφόρμα "Αυτή η χώρα είναι δική μας" καλεί την Αγκυρα να αποσύρει την εγκύκλιο, που στάλθηκε στις μεθοριακές εισόδους και με την οποία απαγορεύει σε Τουρκοκυπρίους κατόχους κυπριακών διαβατηρίων να ταξιδεύουν σε τρίτες χώρες μέσω Τουρκίας.

    Σε ανακοίνωση αναφέρεται, ότι με την εγκύκλιο αυτή προσβάλλονται και υποτιμούνται οι Τουρκοκύπριοι. Ο τουρκοκυπριακός Τύπος εκφράζει εξάλλου την πεποίθηση, ότι η απόφαση λήφθηκε από το Ραούφ Ντενκτάς και το βαθύ κράτος της Τουρκίας, όπως γράφει, που αντιτίθεται στην ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    [05] Επιστολή των ΟΤΑ προς τον πρωθυπουργό

    13/8/2003 6:04:00 μμ

    Στη χρεοκοπία οδηγούνται οι δήμοι της χώρας εξαιτίας της παράνομης παρακράτησης κονδυλίων όπως καταγγέλλουν σε ανοιχτή επιστολή που απέστειλαν στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, δήμαρχοι του νομού Θεσσαλονίκης, επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων και δημοτικοί σύμβουλοι που εκλέχτηκαν με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ.

    Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι δήμαρχοι Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος, Εχέδωρου Γιώργος Αρβανιτίδης και οι δημοτικοί σύμβουλοι Μπάμπης Μπαρμπουνάκης (Θεσσαλονίκης) και Παντελής Κουκουλεκίδης (Απολλωνίας) ανέφεραν ότι οι πόροι που δεν αποδόθηκαν στους ΟΤΑ το 2003 ανέρχονται σε ένα δισ. ευρώ.

    Στην επιστολή ζητείται, μεταξύ άλλων, η στήριξη του πρωθυπουργού για την υλοποίηση προτάσεων που αφορούν την εφαρμογή του άρθρου 102 του Συντάγματος που προβλέπει την ταυτόχρονη μεταβίβαση των αναγκαίων πόρων μαζί με τις αρμοδιότητες, την εγγραφή στον κρατικό προϋπολογισμό του 2004 όλων των προβλεπομένων κονδυλίων από τον 1828/89, την έκτακτη επιπλέον χρηματοδότηση για το 2003 με 500 εκατομμύρια ευρώ και την επιστροφή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σταδιακά όλων των παρακρατηθέντων πόρων.

    Όπως τόνισαν οι δήμαρχοι, σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν δεσμευτεί πριν από το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ στις 27 και 28 Αυγούστου, θα εισηγηθούν αγωνιστικές κινητοποιήσεις ακόμη και κλείσιμο των δήμων.

    [06] Κύπρος: Αδιάθετες οι 742 θέσεις για τα ελληνικά Α.Ε.Ι

    13/8/2003 2:13:00 μμ

    Δεν μπορούν τελικά να δοθούν σε Κύπριους φοιτητές οι 742 θέσεις, που δεν είχαν κοινοποιηθεί, για τα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδος ανακοίνωσε ο Κύπριος υπουργός Παιδείας Πεύκιος Γεωργιάδης, Σύμφωνα με τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, η προτεινόμενη διαδικασία κατανομής των θέσεων είναι παράνομη και αντισυνταγματική. Ο υπουργός Παιδείας εξέφρασε λύπη γιατί παρά τη μεγάλη επιθυμία του υπουργείου Παιδείας να παραχωρήσει τις θέσεις, για λόγους νομιμότητας αυτές δεν μπορούν να προσφερθούν. Επεσήμανε, ότι οποιαδήποτε ενέργεια ενδεχομένως να οδηγήσει από νομικής απόψεως την όλη διαδικασία των εισαγωγικών εξετάσεων σε κατάρρευση. Όσον αφορά την ύπαρξη ή όχι πειθαρχικών ή άλλων παραπτωμάτων από λειτουργούς του υπουργείου του ο κ. Γεωργιάδης, είπε, ότι ο Γενικός Εισαγγελέας θα γνωματεύσει ειδικά την ερχόμενη εβδομάδα.

    [07] Στο ''κόκκινο'' ο υδράργυρος σε όλη την Ευρώπη

    13/8/2003 6:16:00 μμ

    Το κύμα καύσωνα που πλήττει την Ευρώπη δεν λέει να υποχωρήσει. Οι Ιταλοί προσπαθούν με κάθε τρόπο να δροσιστούν, ενώ στην Πορτογαλία εκατοντάδες δασικές εκτάσεις, έχουν παραδοθεί στις φλόγες. Οι Παριζιάνοι ανάσαναν λίγο την Τετάρτη, καθώς σημειώθηκε μικρή πτώση στην υψηλή θερμοκρασία που επικρατεί εδώ και αρκετές ημέρες και έχει κάνει αφόρητη την ζωή των κατοίκων. Παρόλα αυτά, όλες οι ενδείξεις, συνηγορούν στο συμπέρασμα ότι η Γαλλία, θα θρηνήσει εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές λόγω του καύσωνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μεγαλύτερη εταιρεία κηδειών της χώρας, το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου έχει καταγράψει 900 περισσότερους θανάτους, σε σχέση με πέρσι.

    Εκατόμβη θυμάτων λόγω...καύσωνα

    Εκπρόσωπος της εταιρείας Pompes Funebres Generales, δήλωσε ότι το διάστημα 4-10 Αυγούστου 2003, η εταιρεία ανέλαβε 3.230 κηδείες, 867 περισσότερες από αυτές που είχε την ίδια περίοδο το 2002.

    Είπε επίσης ότι μόνο στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 60%.

    Νωρίτερα η Ροζ-Μαρί Βαν Λερμπέργκε, επικεφαλής της Υπηρεσίας Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλειας υπογράμμισε ότι από τις 8 Αυγούστου μέχρι και σήμερα, εχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 100 άνθρωποι στο Παρίσι.

    Τόνισε ωστόσο, ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαπιστωθεί ποιοι θάνατοι αποδίδονται στον καύσωνα και ποιοι όχι.

    Η κυβέρνηση, ανακοίνωσε τη διάθεση κλινών στρατιωτικών νοσοκομείων στους ηλικιωμένους που υποφέρουν από τη ζέστη.

    Χθες βράδυ πάντως, πολλοί Παριζιάνοι μπόρεσαν να κοιμηθούν καλύτερα καθώς τη μικρή πτώση της θερμοκρασίας συνόδευε και ένα ελαφρό αεράκι.

    Τα προβλήματα ωστόσο δεν έλειψαν αφού, περίπου 1.500 σπίτια δεν είχαν ηλεκτρικό επειδή από την παρατεταμένη ζέστη υπέστησαν ζημιές τα υπόγεια ηλεκτροφόρα καλώδια.

    Εκπρόσωπος της κρατικής ηλεκτρικής εταιρείας EdF δήλωσε ότι ορισμένα από τα σπίτια αυτά βρίσκονται κοντά στην περιοχή της Βαστίλης. Τις τελευταίες ημέρες η Γαλλία κάνει εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την Ισπανία.

    Το ενδεχόμενο της πτώσης της ενεργειακής της ισχύος, λόγω του καύσωνα, αντιμετωπίζει και η Ολλανδία.

    Οι Ιταλοί προσπαθούν με κάθε τρόπο να δροσιστούν, καθώς το θερμόμετρο παραμένει κοντά στους 40 βαθμούς. Αν και ο Πάπας Β΄ προσεύχεται στο Θεό για λίγη βροχή, τα σύννεφα μάλλον δεν ακούν τις εκκλήσεις.

    Την ίδια ώρα, μακραίνει ο κατάλογος των θυμάτων λόγω καύσωνα και στην Ισπανία. Το θάνατο ακόμα τριών ανθρώπων ανακοίνωσαν οι ισπανικές αρχές, γεγονός που ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών σε 27, το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

    Σε εξέλιξη οι φωτιές σε Πορτογαλία-Ισπανία

    Στο μεταξύ, στη νότια Πορτογαλία, οι πυρκαγιές συνεχίζουν και σήμερα το καταστροφικό τους έργο. Αξιωματούχοι έκαναν λόγο για ''πολύ σοβαρές''πυρκαγιές στην περιοχή Φάρου της επαρχίας Αλγκάρβε. Μικρότερες πυρκαγιές αναφέρθηκαν στα βόρεια και κεντρικά της χώρας.

    Χθες αξιωματούχοι ανέφεραν ότι από τις πυρκαγιές καταστράφηκαν 2.150.000 στρέμματα βλάστησης από την αρχή του χρόνου, από τα οποία τα 1.900.000 στρέμματα κάηκαν τις τελευταίες 16 ημέρες. Ωστόσο ανεπίσημες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για καταστροφή 3.200.000 στρεμμάτων.

    Η κυβέρνηση υπολογίζει τις ζημιές σε περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Οι νεκροί από τις φωτιές στην Πορτογαλία ανέρχονται σε 15.

    Πυροσβεστικά αεροπλάνα από την Ισπανία, την Γερμανία και το Μαρόκο μετέχουν στις προσπάθειες κατάσβεσης, που οι ισχυροί άνεμοι και οι υψηλές θερμοκρασίες καθιστούν ιδιαίτερα δυσχερείς.

    Χθες συνελήφθησαν τρεις ύποπτοι για εμπρησμούς με αποτέλεσμα να φθάσει τους 58 ο συνολικός αριθμός των συλληφθέντων μέχρι σήμερα.

    Στην γειτονική Ισπανία, οι πυρκαγιές συνεχίζονται στην επαρχία της Βαρκελώνης (βορειο-ανατολικά),όπου από τις αρχές της εβδομάδας έχουν αποτεφρωθεί 45.000 στρέμματα με βλάστηση. Πυρκαγιές έχουν αναφερθεί ακόμη κοντά στο Μπούργκος και την Θαραγόθα (βόρεια)και την Χουέλβα (νότια).

    Οι νεκροί από την ζέστη, την πιο παρατεταμένη που έπληξε ποτέ την Ισπανία σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, ανέρχονται σε 30. Οι θερμοκρασίες αναμένεται να σημειώσουν πτώση μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

    [08] Φόβοι για τρομοκρατικό χτύπημα στη Σ. Αραβία

    13/8/2003 7:16:00 μμ

    Μέλη τρομοκρατικής ομάδας που στόχο είχαν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις σε επιβατηγά αεροσκάφη, μέσω του αεροδρομίου του Ριάντ , συνέλαβαν οι αραβικές αρχές. Πάνω τους, σύμφωνα με πληροφορίες, βρέθηκε έγγραφο στο οποίο αναφερόταν ότι το αεροδρόμιο του Ριάντ θα γίνει στόχος επίθεσης. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, αυτός ήταν και ο λόγος που η αεροπορική εταιρεία British Airways προχώρησε σε προσωρινή αναστολή των δρομολογίων της από και προς τη Σ. Αραβία.

    Κόβει τα δρομολόγια προς Ριάντ και Τζέντα η British Airways

    Νωρίτερα, την προσωρινή αναστολή όλων των δρομολογίων της από και προς τη Σαουδική Αραβία, για λόγους ασφαλείας ανακοίνωσε η British Airways.

    Εκπρόσωπος της Downing Street ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση έχει στα χέρια της πληροφορίες για τρομοκρατικό χτύπημα εναντίον των αεροπορικών συμφερόντων της Βρετανίας στη Σ. Αραβία.

    Μέχρι και την Τρίτη, η British Airways, πραγματοποιούσε οκτώ πτήσεις τη βδομάδα στη Σαουδική Αραβία, τέσσερις προς το Ριάντ και τέσσερις προς Τζέντα.

    [09] Ρήγμα σε ελληνικό δεξαμενόπλοιο ανοικτά του Πακιστάν

    13/8/2003 5:56:00 μμ

    Φόβοι για μια νέα οικολογική καταστροφή στη θαλάσσια περιοχή της πρωτεύουσας του Πακιστάν, Καράτσι, μέσα στις επόμενες 12 ώρες, εκφράζουν αξιωματούχοι των λιμενικών αρχών της χώρας και η Greenpeace, καθώς το -ελληνικής πλοιοκτησίας- δεξαμενόπλοιο Tasman Spirit που έχει προσαράξει στα ανοικτά του λιμανιού του Καράτσι άρχισε να κόβεται. Το πλοίο, που μεταφέρει 67.000 τόνους αργού πετρελαίου, προσάραξε έξω από το κανάλι που οδηγεί στο λιμάνι του Καράτσι στις 27 Ιουλίου και οι τρεις προσπάθειες για την αποκόλλησή του δεν ευδοκίμησαν.

    Ένα λεπτό στρώμα πετρελαίου καλύπτει ήδη την θάλασσα κοντά στο πλοίο Tasman Spirit και αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι είδαν αργό πετρέλαιο από ένα ρήγμα που έχει σχηματιστεί στο μέσο του δεξαμενόπλοιου. "Το πλοίο έχει υποστεί σοβαρή ζημιά", δήλωσε προς το Ρόιτερ ο Σαν Βαν Ντερ Λάαν, εμπειρογνώμονας από την Ολλανδία. "Είναι ζήτημα ωρών πριν αρχίσει να κόβεται", πρόσθεσε.

    Οι λιμενικές αρχές ανέφεραν ότι έχουν αντλήσει περίπου 19.000 τόνους από την Παρασκευή, αλλά παραμένουν στις δεξαμενές του ακόμη 44.000 τόνοι.

    Ο Πολ Χόρσμαν της Greenpeace δήλωσε τηλεφωνικά προς το Ρόιτερ από το Λονδίνο ότι οι πακιστανικές αρχές πρέπει να ενεργήσουν αμέσως για να αποφευχθεί μία οικολογική καταστροφή.

    [10] Ιράν: Υπογραφή συμπληρωματικού πρωτοκόλλου για πυρηνικά

    13/8/2003 3:05:00 μμ

    Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του Ιράν δήλωσε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία έχει σκοπό να κατευνάσει τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας όσον αφορά το πυρηνικό της πρόγραμμα, το οποίο κατά την Ουάσινγκτον αποβλέπει στην κατασκευή ατομικών όπλων. Ο πρόεδρος του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν Γολαμρεζά Αγκαζαντέχ, μετά την εβδομαδιαία σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου, δήλωσε ότι οι συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενεργείας (IAEA) Μοχάμαντ Ελ Μπαραντέι υπήρξαν θετικές και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μέχρι τον Σεπτέμβριο η Τεχεράνη να προχωρήσει στην υπογραφή του συμπληρωματικού πρωτοκόλλου της Συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

    Το συμπληρωματικό πρωτόκολλο, το οποίο καλείται η Τεχεράνη να υπογράψει, επιτρέπει στην IAEA να πραγματοποιεί αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της.

    ''Είχαμε καλές διαπραγματεύσεις με τον Μοχάμαντ Ελ Μπαραντέι και πιστεύω ότι είναι πιθανό πριν από τον Σεπτέμβριο να έχουμε θετικά αποτελέσματα στο θέμα αυτό'', τόνισε ο Ιρανός αξιωματούχος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

    [11] Aεροναυτικά γυμνάσια Τουρκίας-Ισραήλ-ΗΠΑ

    13/8/2003 2:26:00 μμ

    φωτό Αρχείου

    Ξεκίνησαν σήμερα στα διεθνή ύδατα της ανατολικής Μεσογείου, στα ανοικτά των τουρκικών ακτών, τα κοινά αεροναυτικά γυμνάσια η Τουρκία, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ, σύμφωνα με εκπρόσωπο του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού. Οι ασκήσεις αυτές, οι έκτες του είδους από το 1998, φέρουν την ονομασία "Έμπιστη Γοργόνα VI", (Reliant Mermaid VI) και επικεντρώνονται σε ασκήσεις έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα και στο συντονισμό των στρατιωτικών διοικήσεων των τριών χωρών, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο. Στις ασκήσεις μετέχουν πολεμικά πλοία, αναγνωριστικά αεροπλάνα και αεροπλάνα θαλάσσιας διάσωσης, καθώς και ελικόπτερα των τριών χωρών. Στρατιωτικοί παρατηρητές της Ιορδανίας και της Αιγύπτου πρόκειται να παρακολουθήσουν επίσης τα γυμνάσια αυτά.

    [12] Δεκαπέντε Αφγανοί νεκροί από έκρηξη

    13/8/2003 12:58:00 μμ

    Τουλάχιστον δεκαπέντε Αφγανοί σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίσθηκαν όταν παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη στη επαρχία Χελμάντ του νοτίου Αφγανιστάν, δήλωσε τοπικός αξιωματούχος. Ο Γκουλάμ Μαχαγιουντίν, επικεφαλής της τοπικής διοίκησης, δήλωσε ότι η έκρηξη σημειώθηκε το πρωί στην περιοχή Νάντι Αλι δυτικά της Λασκαργκάχ, πρωτεύουσας της επαρχίας.

    [13] Δεν παραδίδει το Ιράν μέλη της Αλ-Κάιντα στις ΗΠΑ

    13/8/2003 12:34:00 μμ

    Το Ιράν αρνείται να παραδώσει στους Αμερικανούς τα μέλη της Αλ-Κάιντα, που κρατεί ή να επιτρέψει στους Αμερικανούς να τους ανακρίνουν στο Ιράν, δήλωσε σήμερα ο Ιρανός Πρόεδρος Μοχάμεντ Χαταμί. Ερωτηθείς, μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου, για το ενδεχόμενο έλευσης των Αμερικανών στο Ιράν για να ανακρίνουν μέλη της Αλ-Κάιντα, ο Χαταμί απάντησε αρνητικά. "Δεν έχουμε να κάνουμε καμία συζήτηση με τους Αμερικανούς. Τα μέλη της Αλ-Κάιντα, που κρατούνται εδώ θα ανακριθούν. Εάν πρέπει να δικαστούν στο Ιράν θα δικαστούν και εάν πρέπει να απελαθούν θα απελαθούν", τόνισε. "Θα συλλάβουμε όλα τα μέλη της Αλ-Κάιντα, που θα εντοπίσουμε. Η έχθρα τους απέναντί μας δεν είναι μικρότερη από αυτήν, που έχουν απέναντι στις ΗΠΑ", πρόσθεσε ο Ιρανός Πρόεδρος.

    [14] Ο Κλίντον σε ''Ελληνική Βραδυά'' στη Νέα Υόρκη

    13/8/2003 11:47:00 πμ

    Ο πρώην Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπιλ Κλίντον, όπως ο ίδιος δήλωσε, επέλεξε να χαρεί την χθεσινή πανσέληνο παρακολουθώντας τον αγώνα μπέιζμπολ της ομάδας Mets εναντίον των Giants του Σαν Φρανσίσκο, που αφιερώθηκε στην Ελλάδα και τον πολιτισμό της. Ήταν η τρίτη χρονιά που η νεοϋορκέζικη ομάδα διοργάνωσε "Ελληνική βραδιά" στο γήπεδό της, στην περιοχή Κουίνς, μέσα στον Αύγουστο. Ο Κλίντον θέλησε με την ενέργειά του να τιμήσει το ελληνικό στοιχείο της Νέας Υόρκης και ιδιαίτερα να δείξει ότι συμπαραστέκεται στο έργο και την αποστολή φιλανθρωπικών οργανισμών, όπως του Ταμείου Καρκινοπαθών Ελληνόπουλων. Η ελληνική βραδιά είχε βασικό σκοπό να ενισχύσει το συγκεκριμένο ταμείο, το οποίο λειτουργεί για είκοσι χρόνια και μέχρι σήμερα έχει βοηθήσει χιλιάδες καρκινοπαθή παιδιά από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ομογένεια, που υποβάλλονται σε θεραπεία στο νοσοκομείο "Μεμόριαλ" του Μανχάταν.

    Αγώνας μπέιζμπολ για τα καρκινοπαθή παιδιά

    Ανάμεσα στους θεατές ήταν επίσης ο ομογενής πολιτειακός βουλευτής Μιχάλης Γιάνναρης και ο δημοτικός σύμβουλος Πίτερ Βαλόν. Ο κ. Βαλόν δήλωσε στο ΑΠΕ, πως "η εκδήλωση αποτελεί ακόμη μια απόδειξη ότι η ελληνοαμερικανική κοινότητα έχει σεβασμό, αλλά και πολιτική επιρροή στη Νέα Υόρκη".

    Από την πλευρά του ο κ. Γιάνναρης ανέφερε ότι "με αυτό τον τρόπο τιμάται η Ελλάδα", προσθέτοντας πως η παρουσία του Μπιλ Κλίντον και αξιωματούχων του δήμου και της πολιτείας υποδηλώνει "την εκτίμηση, που έχουν για την Ομογένεια".

    Πριν τον αγώνα η ελληνική ορχήστρα "Μελωδία" παρουσίασε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με νωστά ελληνικά τραγούδια, ενώ το συγκρότημα του Παγκύπριου Συνδέσμου Αμερικής χόρεψε παραδοσιακούς κυπριακούς χορούς. Στο γήπεδο ήταν παρόντες και τα μέλη της ελληνοαμερικανικής ομάδας μπέιζμπολ "Ακρόπολις", τα οποία είχαν κερδίσει το παγκόσμιο πρωτάθλημα ομογενών, μέσα στα πλαίσια της πρώτης Ελληνιάδας, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη.

    Στη διάρκεια του αγώνα, ο Ελληνοκύπριος μουσικός, Γιώργος Κωνσταντίνου, έπαιξε στο μπουζούκι τον ύμνο του αμερικανικού μπέιζμπολ, ενώ σ ένα από τα σύντομα διαλείμματα, μέλη του συγκροτήματος του Παγκύπριου Συνδέσμου χόρεψαν το Ζορμπά, καταχειροκροτούμενα από τον Μπιλ Κλίντον και τους 37.461 θεατές.

    Τα διαφημιστικά σποτ είχαν αγοραστεί από εταιρείες, που προωθούν ελληνικά προϊόντα, ενώ από τη μεγάλη οθόνη του γηπέδου προβλήθηκαν τουριστικές εικόνες και ερωτοαπαντήσεις, που αφορούσαν την ελληνική ιστορία και τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    [15] Το Σεπτέμβρη θα αποφασίσει η Τουρκία για την αποστολή στο Ιράκ

    13/8/2003 2:21:00 μμ

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ φέρεται σήμερα να δήλωσε, ότι η Τουρκία πιθανόν να μην αποφασίσει τουλάχιστον ως τα μέσα ή τα τέλη Σεπτεμβρίου αν θα αποδεχθεί ή όχι το αίτημα των ΗΠΑ να σταλούν τουρκικές ειρηνευτικές δυνάμεις στο Ιράκ. Η Αγκυρα προσπαθεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με την Ουάσινγκτον, αλλά ο Γκιούλ δήλωσε, πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να αποσαφηνίσουν επακριβώς την αποστολή, που θέλουν να εκπληρώσουν οι τουρκικές δυνάμεις στο Ιράκ πριν η Τουρκία εξετάσει το ενδεχόμενο να τις αναπτύξει εκεί. "Εξαρτάται από το είδος της πρότασης, που θα διατυπώσουν... ((Η απόφαση) μπορεί να ληφθεί στα μέσα ή στα τέλη Σεπτεμβρίου", δήλωσε ο Γκιούλ σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται σήμερα στην τουρκική εφημερίδα "Ραντικάλ". Ο Γκιούλ δεν διευκρίνισε αν θα χρειαστεί έγκριση του Κοινοβουλίου πριν η κυβέρνηση λάβει την τελική απόφαση.

    [16] Νέα επίθεση της ιρακινής αντίστασης

    13/8/2003 12:55:00 μμ

    Ένας ακόμη Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλος ένας τραυματίσθηκε σήμερα όταν εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη κοντά στην πόλη Ντάουρ, βορείως της Βαγδάτης τη στιγμή, που περνούσε φάλαγγα τεσσάρων οχημάτων, ανακοίνωσε Αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος. Οι δυο στρατιώτες ανήκουν στην 4η Μεραρχία Πεζικού. Τουλάχιστον 59 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους σε επιθέσεις Ιρακινών από την 1η Μαΐου, που έληξε τυπικά ο πόλεμος ενώ 62 έχουν σκοτωθεί εκτός μαχών στο Ιράκ.

    [17] Τοξοβολία: Χρυσός ο Κορεάτης Ντονγκ Χιούν Ιμ

    13/8/2003 6:54:00 μμ

    Ο Κορεάτης Ντονγκ Χιούν Ιμ κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στη δοκιμαστική διοργάνωση στην τοξοβολία ανδρών που διεξάγεται στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Ο "ασημένιος" Παγκόσμιος Πρωταθλητής στον τελικό του ατομικού επικράτησε 111-109 του συμπατριώτη του Κιούνγκ Μο Παρκ και ανέβηκε στο πρώτο σκαλί του βάθρου. Την τρίτη θέση πήρε ο Αυστραλός Ντέιβιντ Μπάρνς, ο οποίος στο "μικρό" τελικό νίκησε 112-110 τον Ιταλό Μικέλε Φραντζίλι.

    [18] Στην Μπόλτον ο Μάριο Ζαρντέλ

    13/8/2003 2:16:00 μμ

    Συμπαίκτης του Στέλιου Γιαννακόπουλου θα είναι για τα επόμενα δύο χρόνια ο διεθνής Βραζιλιάνος επιθετικός Μάριο Ζαρντέλ. Ο Μάριο Ζαρντέλ, υπέγραψε διετές συμβόλαιο συνεργασίας με την Μπόλτον, χωρίς να δοθούν στην δημοσιότητα οι οικονομικές λεπτομέρειες της συμφωνίας. Ο 29χρονος άσος τέθηκε αμέσως στην διάθεση του προπονητή Σαμ Αλαρνταϊς και αναμένεται να ενισχύσει την ομάδα στην πρεμιέρα της πρέμιερ λιγκ, που θα γίνει το Σάββατο στο "Ολντ Τράφορντ" με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

    "Πήραμε έναν σπουδάιο παίκτη, ο οποίος θα μας βοηθήσει να κάνουμε μία καλύτερη πορεία στην πρέμιερ λιγκ", δήλωσε ο Αλαρνταϊς και πρόσθεσε: "Εχει μία σπουδαία καριέρα στην Ευρώπη και πιστεύω ότι μπορεί να την συνεχίζει στο Ρίμποκ. Ψάχναμε έναν ποδοσφαιριστή που θα μπορεί να σκοράρει συχνά".

    Από την πλευρά του, ο Βραζιλιάνος στράικερ, δεν έκρυψε την ικανοποίηση του για την συμφωνία με την Μπόλτον: "Είναι μία ευκαιρία για μένα. Εξακολουθώ να έχω την ικανότητα του γκολ και θέλω να γίνω ήρωας στην Μπόλτον. Θέλω να κάνουμε σπουδαία πράγματα. Πάντα ήθελα να παίξω στην Αγγλία. Πιστεύω ότι είναι το καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου. Η Μπόλτον είναι ένας σπουδαίος σύλλογος με πολλούς παίκτες ποιότητας".

    [19] Συνέχεια των αυστραλιανών δημοσιευμάτων για το 2004

    13/8/2003 1:43:00 μμ

    Με πρωτοσέλιδες αναφορές και πολυσέλιδα αφιερώματα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, έναν ακριβώς χρόνο πριν την έναρξή τους, κυκλοφόρησαν σήμερα όλες οι αυστραλιανές εφημερίδες. Η εφημερίδα "The Age" στην πρώτη της σελίδα γράφει, ότι τα έργα γίνονται πλέον με την ίδια ταχύτητα, που τρέχουν τα αυτοκίνητα της Φόρμουλα 1 στο Γκραν Πριν προσθέτοντας, ότι ο ρυθμός αυτός θα συνεχιστεί αδιάκοπα για τους επόμενους δώδεκα μήνες. "Οι αλλαγές είναι αισθητές παντού, αλλά τις κατάλαβαν περισσότερο τα αδέσποτα σκυλιά, οι πόρνες και οι πελάτες τους", σημειώνει η εφημερίδα. Η "The Age" αναφέρει εξάλλου, ότι δεν αποκλείεται ρήξη μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας λόγω της επιμονής των Αυστραλών να παράσχουν την δική τους ασφάλεια στους αθλητές τους και την άρνηση της Ελλάδας να αποδεχθεί κάτι τέτοιο. Η ίδια εφημερίδα, σε ξεχωριστή είδηση, αναφέρει ότι στόχος της Αυστραλίας είναι να τερματίσει μεταξύ των πρώτων πέντε χωρών στον πίνακα των μεταλλίων.

    Σε Μελβούρνη και Σύνδεϊ η Ολυμπιακή Φλόγα

    "Οι οργανωτές απέρριψαν κατηγορηματικά το αίτημα των Αυστραλών λέγοντας ότι η δεν μπορούν να το αποδεχθούν, αφού είναι σαν να αμφισβητείται η κυριαρχία της χώρας", γράφει η εφημερίδα.

    Την ελληνική άρνηση και απάντηση δημοσιεύει και η εφημερίδα Herald Sun η οποία την Τρίτη είχε κάνει κύριο πρωτοσέλιδο θέμα της το αίτημα των Αυστραλών να έχουν μαζί τους στην Αθήνα "επίλεκτες δυνάμεις τους" για την ασφάλεια των αθλητών τους.

    Η ίδια εφημερίδα γράφει, ότι το πρόγραμμα ενοικίασης κατοικιών για τους αγώνες έχει καταρρεύσει και οι Αυστραλοί δεν θα μπορούν να βρουν δωμάτια, όπως έγινε στο Σίδνεϊ. Η εφημερίδα Herald Sun, σε ξεχωριστό ρεπορτάζ της, γράφει πως η σημερινή εικόνα της Αθήνας, ένα ατέλειωτο εργοτάξιο, δύσκολα πείθει, πως όλα θα είναι έτοιμα σε ένα χρόνο. "Οι Έλληνες αλλά και η ΔΟΕ μας διαβεβαιώνουν, όμως, ότι όλα θα είναι έτοιμα και θα απολαύσουμε καταπληκτικούς αγώνες", συμπληρώνει.

    Η Herald Sun γράφει, πως η Μελβούρνη θα επιφυλάξει θερμή υποδοχή στην Ολυμπιακή Φλόγα, που θα περάσει από την πόλη τον προσεχή Ιούνιο. Μεταξύ άλλων η Ολυμπιακή Φλόγα αναμένεται να περάσει από την ελληνική γωνιά της Lonsdale Street, όπου θα γίνουν διάφορες εκδηλώσεις, από το δημαρχείο Μελβούρνης, την πλατεία Federation Square και θα καταλήξει στο MCG, το στάδιο, όπου έγιναν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1956 και όπου αναμένεται να βρίσκονται 100.000 κόσμου. Την φλόγα θα μεταφέρουν κορυφαίοι Ελληνοαυστραλοί και Αυστραλοί ολυμπιονίκες.

    Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας, Ελευθέριος Κουβαριτάκης, δήλωσε στην αυστραλιανή εφημερίδα, ότι "το 7% του πληθυσμού της Μελβούρνης είναι Έλληνες, οπότε το πέρασμα της Φλόγας θα είναι μεγάλο γεγονός".

    Στο Σίδνεϊ η Φλόγα θα περάσει από την διάσημη γέφυρα και την όπερα πριν καταλήξει στο Ολυμπιακό Χωριό. Στην Αυστραλία έχουν ήδη αρχίσει και οι γκρίνιες για το ποιοι θα επιλεγούν να μεταφέρουν την Ολυμπιακή Φλόγα.

    Τέλος η Herald Sun δημοσιεύει τέσσερις σελίδες με εκτιμήσεις για τις πιθανότητες των Αυστραλών αθλητών να κερδίσουν μετάλλια στην Αθήνα. Η εφημερίδα εκτιμά ότι, τουλάχιστον, δυο Ελληνοαυστραλοί έχουν πιθανότητες. Είναι ο Μιχάλης Διαμαντής στη σκοποβολή, χρυσός ολυμπιονίκης στο Σίδνεϊ και ο Μάρκος Φιλιππούσης στο τένις.

    Η εφημερίδα The Australian ξεκινώντας από την πρώτη σελίδα της έχει τέσσερα ξεχωριστά δημοσιεύματα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Στο κύριο άρθρο της επισημαίνει πως "ο ελληνικός τρόπος άρχισε να αποδίδει και τα έργα είναι σχεδόν στην ώρα τους". Στις οικονομικές σελίδες αναφέρεται ότι στην Αθήνα "θα σπάσουν όλα τα ρεκόρ", συμμετοχής, οικονομικά, ασφαλείας, δημοσιογράφων κ.λπ, και θα ξεπεραστεί το Σίδνεϊ.

    Σε μια ολοσέλιδη ανταπόκριση του Πίτερ Γουίλσον, όμως, αναφέρεται, ότι "αν και οι οργανωτές υποστηρίζουν, ότι ένα εντυπωσιακό 97% των Ελλήνων υποστηρίζει τους αγώνες, μια βόλτα στους δρόμους της Αθήνας αποδεικνύει το αντίθετο. Οι περισσότεροι γκρινιάζουν".

    [20] Στον ΠΑΟ ο Μασλαρινός

    13/8/2003 1:16:00 μμ

    Με τον Γιώργο Μασλαρινό φαίνεται πως ολοκληρώνεται η μεταγραφική ενίσχυση του Παναθηναϊκού, ενόψει της νέας χρονιάς. Οι "πράσινοι" ενισχύθηκαν τα μέγιστα με σωρεία μεταγραφών και ο έμπειρος γκαρντ που πριν από λίγο υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με τον Παναθηναϊκό, αποτελεί την τελευταία κίνηση της ΚΑΕ. Ο Μασλαρινός που πέρυσι αγωνίσθηκε στην ομάδα του Αμαρουσίου, έχει φορέσει την φανέλα του ΒΑΟ, του Αρη και του ΠΑΟΚ.

    [21] Ρογκ: ''Η Αθήνα θα είναι έτοιμη το 2004''

    13/8/2003 4:30:00 μμ

    Ο Πρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ, κατά τη διάρκεια της ειδικής τελετής τόνισε ότι πρόκειται για μια συμβολική ημέρα, 366 ημέρες πριν από την έναρξη των αγώνων στην Αθήνα και επισήμανε το συμβολικό χαρακτήρα της πρόσκλησης και αντιπροσώπευσης όλων των χωρών ανά τον κόσμο και ειδικότερα τη συμμετοχή αθλητών από το Αφγανιστάν, το Ιράκ και το Ανατολικό Τιμόρ, που έπληξε ο πόλεμος τα τελευταία χρόνια.

    Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι αγώνες ενώνουν νέους από ολόκληρο τον κόσμο, ανεξάρτητα εθνικής καταγωγής, πολιτικού συστήματος της χώρας προέλευσης, πολιτισμού, γλώσσας και θρησκείας.

    Η περίσταση αποτελεί ένα ιδιαίτερο κίνητρο για ολόκληρη την ολυμπιακή οικογένεια, είπε ο κ. Ρογκ, υπενθυμίζοντας ότι η Αθήνα είναι πολύ κοντά χρονικά και αυτή είναι η ομορφιά των αγώνων, που θα πρέπει να διεξαχθούν σε συγκεκριμένη ημερομηνία, όταν όλα θα πρέπει να είναι έτοιμα.

    Παράλληλα, ανέφερε ότι μια νέα γενιά αθλητών είναι έτοιμη να έχει επιτυχίες, όπως έτοιμα είναι και τα ΜΜΕ, οι Διεθνείς Ομοσπονδίες, οι κριτές, οι αξιωματούχοι. Αλλά και οι διοργανωτές θα είναι επίσης έτοιμοι έγκαιρα και αναμένεται εξαιρετική οργάνωση από πλευράς ανθρώπινου παράγοντα, που είναι ο σημαντικότερος για τους αγώνες.

    Σχετικά με τα έργα, ο Πρόεδρος της ΔΟΕ σημείωσε ότι τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ στενά, ωστόσο μετά από προσεχτική εξέταση από ειδικούς διαπιστώθηκε ότι αυτά είναι εφικτά και αν συνεχίσουν με την ίδια ταχύτητα και ενέργεια, όλα θα είναι έτοιμα έγκαιρα.

    Ο κ. Ρογκ, ζήτησε από όλους τους Ελληνες, την κυβέρνηση, την αντιπολίτευση, την τοπική αυτοδιοίκηση, το κοινό να ενωθούν και να συνταχθούν πίσω από την ΟΕΟΑ, την Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή και την ελληνική ομάδα.

    Η οργάνωση των αγώνων δεν είναι εύκολη υπόθεση, τόνισε και πρόσθεσε πως η Ελλάδα δεν είναι πληθυσμιακά μεγάλη χώρα, έτσι δεν πρόκειται για έργο μιας πόλης, αλλά για ευθύνη μιας ολόκληρης χώρας και αναμένεται ολόκληρη η Ελλάδα να βρεθεί πίσω από τους αγώνες.

    Επισήμανε τέσσερις κύριους παράγοντες για την επιτυχία: την ποιότητα των αθλητών, που είναι ήδη δεδομένη με υψηλές επιδόσεις, την ασφάλεια, στην οποία επιμένει η ΔΟΕ και έχουν καταβληθεί όλες οι προσπάθειες από την κυβέρνηση και τους διοργανωτές προκειμένου να παράσχουν το καλύτερο δυνατό επίπεδο ασφάλειας, καθώς εφαρμόστηκε ότι ήταν ανθρώπινα δυνατό. Ακόμη την καλή οργάνωση και μια καλή κληρονομιά υποδομών στην πόλη, που για την Αθήνα είναι τεράστια, με ένα νέο αεροδρόμιο, μετρό, περιφερειακό δρόμο, τραμ, που θα την αλλάξουν εντελώς, όπως συνέβη και στη Βαρκελώνη και σε άλλες πόλεις.

    Αγγελοπούλου: ''Μαγικοί Αγώνες''

    Η Πρόεδρος του "Αθήνα 2004" Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα αντιμετώπισε πετυχημένα την ευκαιρία της διοργάνωσης των αγώνων και τις αντίστοιχες προκλήσεις και έτσι ο στόχος φαίνεται να πετυχαίνει τόσο στις προετοιμασίες όσο και στην προθυμία που δείχνει ο ελληνικός λαός για την υποδοχή τους.

    Τον επόμενο χρόνο, είπε, οι θεατές και οι επισκέπτες θα ανακαλύψουν ότι εκτός από λαμπρό παρελθόν, η Ελλάδα χτίζει ένα δυναμικό μέλλον.

    Η κ. Αγγελοπούλου τόνισε ότι η Ελλάδα μεταμορφώνεται, με τη λειτουργία του πιο σύγχρονου αεροδρομίου της Ευρώπης, την αλλαγή των συγκοινωνιών στην Αθήνα, με εκατοντάδες δημόσια και ιδιωτικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη.

    "Ο ελληνικός λαός είναι αποφασισμένος και όλοι εργάζονται μαζί, σίγουρα και παραγωγικά, η ΟΕΟΑ, η κυβέρνηση, οι ανάδοχοι και οι κατασκευαστές των ολυμπιακών έργων", επεσήμανε η πρόεδρος του ΑΘΗΝΑ 2004.

    Οπως επεσήμανε, όλοι οι Ελληνες περιμένουν με ανυπομονησία του Ολυμπιακούς Αγώνες, έχουν δηλωθεί εκατοντάδες εθελοντές, ενώ έχει αρχικά διατεθεί διπλάσιος αριθμός εισιτηρίων από τον αναμενόμενο, με μεγάλο ποσοστό από αυτά εντός Ελλάδας.

    Η πρόεδρος του ΑΘΗΝΑ 2004, ανέφερε ότι η εμπιστοσύνη που επιδεικνύεται αποδίδεται στην τεράστια πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην προετοιμασία, καθώς παραδίδονται έργα, δοκιμάζονται συστήματα, εκπαιδεύονται εθελοντές, γίνονται δοκιμαστικοί αγώνες και όλα προχωρούν εμπρόθεσμα προς το στόχο.

    Η ασφάλεια παραμένει ύψιστη προτεραιότητα και έχουν ολοκληρωθεί πετυχημένα αντίστοιχες ασκήσεις, ανέφερε και εξέφρασε την πεποίθηση για μαγικούς αγώνες, από τους καλύτερους που έχουν διεξαχθεί και με αληθινό ολυμπιακό πνεύμα.

    Αναφερόμενη στις προκλήσεις που ενδεχομένως δημιουργούν προβλήματα, σημείωσε ότι καθημερινά παρακολουθούν και βρίσκουν από κοινού λύσεις με την κυβέρνηση, το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

    Η κ. Αγγελοπούλου τόνισε ότι στους δοκιμαστικούς αγώνες δόθηκε η ευκαιρία να ελεγχθούν πετυχημένα σε πραγματικό χρόνο και χώρο, οι εγκαταστάσεις, τα συστήματα, οι άνθρωποι. Απομένει ακόμη ένας χρόνος για την επίλυση όλων των προβλημάτων, είπε.

    Αναφορικά με τις συγκοινωνίες, επισήμανε ότι για τους αγώνες εφαρμόζονται νέα συστήματα, που μεταμορφώνουν την πόλη και τα οποία θα χρησιμοποιηθούν και στη συνέχεια από τους κατοίκους της.

    Στη συνέχεια, ο κ. Οσβαλντ σχετικά με τους δοκιμαστικούς κωπηλατικούς αγώνες του Σχοινιά, ανέφερε ότι συχνά αντιμετωπίζονται στο άθλημα δύσκολες συνθήκες, καθώς διεξάγεται σε ανοιχτό χώρο. Ωστόσο στους δοκιμαστικούς αγώνες εξετάζονται και άλλοι παράγοντες, όπως η οργάνωση, η ασφάλεια, η τεχνολογία, οι υπηρεσίες και όλα αυτά ήταν πετυχημένα, μόνο ο άνεμος δημιούργησε ορισμένες δυσκολίες, που στατιστικά είναι απίθανο να αντιμετωπιστούν και την επόμενη χρονιά.

    Ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 επεσήμανε πως η επιτυχία των αγώνων βασίζεται στην κοινωνική και επαγγελματική συνείδηση όλων των Ελλήνων και όχι μόνο στην κυβέρνηση ή στην Οργανωτική Επιτροπή.

    Ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Λιάνης δήλωσε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες έπρεπε να αποκαταστήσουν την χαμένη αίγλη τους και το κύρος τους.

    Ο Συντονιστής της ΟΔΕ Μορφωτικών Υποθέσεων, Μ. Κεφαλογιάννης, αναφερόμενος στο Olympic Trophy δήλωσε ότι η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί ένα ορόσημο στην πορεία προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Στον έναν χρόνο που απομένει μέχρι την τελετή έναρξης, οφείλουμε όλοι μαζί, ο καθένας από τη θέση του και με τις δυνάμεις του, να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, τόνισε ο κ. Κεφαλογιάννης.

    Η Νέα Δημοκρατία, είπε, θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις προετοιμασίες και να παρεμβαίνει, όταν χρειάζεται, πάντα με στόχο τη διεξαγωγή των καλύτερων Ολυμπιακών Αγώνων που θα αποτελέσουν την αποτελεσματικότερη προβολή της Ελλάδας και των Ελλήνων σε όλο τον κόσμο. Ο κ. Κεφαλογιάννης εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα τα καταφέρουμε.

    [22] Στην πυρά και μετά θάνατο ο Ατκινς

    13/8/2003 4:57:00 μμ

    Ψευδο επιστήμη, χαρακτηρίζει τη θεωρία του Δρ Ατκινς, σύμφωνα με την οποία, για την απώλεια βάρους συνιστώνται τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες και "αφορίζονται" οι υδατάνθρακες, το Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας της Βρετανίας. Οι Βρετανοί επιστήμονες, υποστηρίζουν ότι μία τέτοια διατροφή βλάπτει τα νεφρά και μειώνει την πρόσληψη ασβεστίου, γεγονός που οδηγεί σε πρόωρη οστεοπόρωση. Επιπλέον, η απουσία από το διατολόγιο υδατανθράκων, δεν βοηθά καθόλου στη πρόληψη καρδιοπαθειών και καρκίνων, ασθένειες που έχει αποδειχθεί ότι προλαμβάνονται με τη λήψη υδατανθράκων, ινών, ζυμαρικών και οσπρίων.

    Ξεπερασμένη και επιβλαβής η δίαιτα Ατκινς

    Ο Ατκινς, πίστευε ότι οι υδατάνθρακες επιφέρουν υπερπαραγωγή ινσουλίνης προκαλώντας αίσθημα πείνας, περισσότερη κατανάλωση φαγητού και ως εκ τούτου αύξηση του βάρους.

    Για αυτό το λόγο στη δίαιτα που συνιστούσε, πρότεινε τη λήψη σε υψηλό ποσοστό πρωτεϊνών και πολύ μικρή ποσότητα φρούτων και λαχανικών.

    Πάντως, η δίαιτα Ατκινς, υπήρξε ιδιαίτερα δημοφιλής από τους Αμερικανούς και δη από τους σταρ του Χόλιγουντ, που την προτιμούσαν στις προσπάθειες τους για απώλεια βάρους.

    Πλέον όμως, η θεωρίες του είναι ξεπερασμένες και οι διαιτολόγοι συνιστούν για την απώλεια βάρους, τη λήψη φρέσκων φρούτων λαχανικών, ψωμιού ολικής αλέσεως, ζυμαρικών και οσπρίων και μικρής ποσότητας κρεατος.

    Αξίζει, να σημειωθεί ότι ο δρ Ατκινς, πέθανε πριν από λίγους μήνες, μετά από χτύπημα στο πόδι.

    [23] 78 ευρώ... για ένα δαμάσκηνο

    13/8/2003 7:02:00 μμ

    Ένα κουκούτσι από δαμάσκηνο, που έφαγε πέταξε στο δρόμο, καθώς οδηγούσε στην περιοχή Βαφέικα της Ξάνθης ο Ιωάννης Τάσσος του Αποστόλου, 50 χρόνων, γεωργός. Όμως του άνοιξε ιστορίες. Για κακή του τύχη τον είδε αστυφύλακας της Τροχαίας και του έκανε σήμα να σταματήσει. Ο οδηγός συμμορφώθηκε, αλλά απορημένος ρώτησε τον αστυφύλακα για ποιο λόγο τον σταμάτησε, και εκείνος του απάντησε πως ''...ναι μεν δεν διέπραξες τροχονομική παράβαση, αλλά πέταξες το κουκούτσι από το δαμάσκηνο στο δρόμο!''. Ο οδηγός κυριολεκτικά τα έχασε, αλλά τόλμησε να ρωτήσει αν στον ΚΟΚ υπάρχει διάταξη ή παράγραφος, που να απαγορεύει την ρίψη έστω και ενός κουκουτσιού στο δρόμο. Απάντησε δεν πήρε, αλλά του επιδόθηκε κλήση και καλείται να πληρώσει τώρα πρόστιμο 78 ευρώ, ενώ του αφαιρούνται και τρεις πόντοι από το point system. Όμως η περιπέτεια του οδηγού δεν σταματάει εδώ. Την 1η Οκτωβρίου είναι υποχρεωμένος να παρουσιαστεί στη δικαιοσύνη Ξάνθης, προκειμένου να δικαστεί για το κουκούτσι που πέταξε!


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 13 August 2003 - 17:04:59 UTC