Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-08-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χορός Ρίχτερ στη Λευκάδα
  • [02] Σώος επέστρεψε ο απαχθείς 26χρονος κτηνοτρόφος
  • [03] Προφυλακίστηκε ο παιδοκτόνος των Σερρών
  • [04] Δεκαπενταύγουστος, το Πάσχα του Καλοκαιριού
  • [05] Στη Συρία ο Μπερνς
  • [06] Συλλήψεις για ναρκωτικά στη Θεσσαλόνικη
  • [07] Στα δυο το Tasman Spirit - Τόνοι πετρελαίου στην Αραβική Θάλασσα
  • [08] Λιβερία: Παρέδωσαν το λιμάνι οι αντάρτες
  • [09] Νόμος για την Παιδεία διχάζει Ερντογάν - Σέζερ
  • [10] Κατασκευή και δεύτερου πυρηνικού αντιδραστήρα το Ιράν
  • [11] Κολομβία: Σε καλή κατάσταση η Μπετανκούρ, λένε οι απαγωγείς της
  • [12] Οργή Σέρβων για τη δολοφονία δύο ανηλίκων στο Κόσοβο
  • [13] Επίθεση σε βρετανική αυτοκινητοπομπή
  • [14] Αποστολή Τούρκων στρατιωτών στο Ιράκ
  • [15] Μικρή βελτίωση στο δείκτη ανεργίας στις ΗΠΑ
  • [16] Τοξοβολία: Στην Κορέα το χρυσό των γυναικών
  • [17] Αισιοδοξία Μπάγεβιτς για πρόκριση
  • [18] Η αποστολή της εθνικής για το φιλικό στη Σουηδία
  • [19] Πόλο: Νίκη- πρόκριση για την Εθνική Νέων ανδρών

    [01] Χορός Ρίχτερ στη Λευκάδα

    14/8/2003 6:36:00 μμ

    Πενήντα τραυματίες και ζημιές σε παλαιά κυρίως κτήρια, είναι το αποτέλεσμα της ισχυρής σεισμικής δόνησης μεγέθους 6,4 Ρίχτερ, που συγκλόνισε το πρωί τη Λευκάδα. Η δόνηση, που έγινε ιδιαίτερα αισθητή στα Ιόνια νησιά, την Πρέβεζα, πολλές περιοχές της δυτικής Ελλάδας, αλλά ακόμα και στην Αττική, προκάλεσε ζημιές κυρίως στο οδικό δίκτυο, όπου υπήρξαν ρωγμές και κατολισθήσεις. Τα περισσότερα προβλήματα εμφανίστηκαν στις περιοχές του Αγίου Νικήτα στο Καλαμίτσι, αλλά και στην φημισμένη παραλία Πόρτο Κατσίκι. Τη μετασεισμική ακολουθία, που παρά τους τρεις ισχυρούς μετασεισμούς μεγέθους 5,3 Ρίχτερ, κρίνεται ότι εξελίσσεται φυσιολογικά, παρακολουθούν οι σεισμολόγοι.

    Αμεση η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού

    Αμεση ήταν η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού. Σε σύσκεψη στο Δημαρχείο της Λευκάδας υπό τον υφυπουργό Εσωτερικών Λάμπρο Παπαδήμα με τη συμμετοχή των υφυπουργών Περιβάλλοντος και Δημόσιας Τάξης Γιάννη Τσακλίδη και Παντελή Τσερτικίδη και του ΓΓ Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Γεωργακόπουλου, αποφασίστηκε να δημιουργηθούν καταυλισμοί με σκηνές για τους πληγέντες, να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατόν το οδικό δίκτυο και να γίνει η καταγραφή των ζημιών.

    Επίσης αναμένονται τα αποτελέσματα του ελέγχου για την καταλληλότητα του νερού.

    Ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στους αρμόδιους υπουργούς να αποζημιωθούν οι πληγέντες, όπως έχει γίνει σε ανάλογες περιπτώσεις.

    Αμεση ενημέρωση από τους συνεργάτες του για το σεισμό είχε και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, που βρίσκεται στη Νάξο για διακοπές. Με εντολή του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος Δημήτρη Σιούφα, έχουν μεταβεί ήδη στη Λευκάδα για να ενημερωθούν για τις συνέπειες του σεισμού οι βουλευτές κ.κ. Αγγελόπουλος, Σαλμάς και Καμμένος.

    Την αμέριστη συμπαράσταση του στους κατοίκους της Λευκάδας, και ιδιαίτερα τους τραυματίες, εξέφρασε με ανακοίνωσή του ο Συνασπισμός, που κάλεσε επίσης την κυβέρνηση και όλες τις αρμόδιες αρχές να κινητοποιηθούν άμεσα για την ανακούφιση και την στήριξη των πληγέντων.

    Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι

    Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του Διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γιώργου Σταυρακάκη που μίλησε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ 105,8, ο πρωινός σεισμός ήταν και ο κύριος.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και ο σεισμολόγος ερευνητής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος εκτιμά, ότι πρόκειται μάλλον για τον κύριο σεισμό, χωρίς να αποκλείσει ένα ισχυρό μετασεισμό σε μέγεθος πολύ κοντά με αυτό του κύριου σεισμού.

    Επιφυλακτικός ως προς το αν ο πρωινός σεισμός στη Λευκάδα, είναι ο κύριος σεισμός εμφανίστηκε στις δηλώσεις του ο ομότιμος καθηγητής Σεισμολογίας Βασίλης Παπαζάχος.

    Οι σεισμολόγοι συνιστούν σε όσους βρίσκονται στη Λευκάδα να αποφεύγουν τα μέρη που παρουσιάζουν προβλήματα, και κυρίως τις παράκτιες περιοχές για το φόβο κατολίσθησης βράχων, αλλά και εκδήλωσης παλιρροϊκών κυμάτων.

    Μεγάλες ζημιές στο οδικό δίκτυο της Λευκάδας

    Οι μεγαλύτερες και περισσότερες καταστροφές κτηρίων έχουν σημειωθεί στην κεντρική αγορά της πόλης της Λευκάδας, στο χωριό Αγιος Νικήτας και στην περιοχή Νυδρί. Επίσης, σημειώθηκαν μικρές και μεγάλες καθιζήσεις σε όλο το οδικό δίκτυο του νησιού, ενώ μεγάλες ρωγμές έχουν παρατηρηθεί και στο λιμάνι Λυγιάς.

    Μέχρι στιγμής δεν έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία από τον Αγιο Νικήτα προς το Νυδρί και τη Λευκάδα.

    Ρωγμές παρουσιάστηκαν και στον δεύτερο όροφο του νοσοκομείου Λευκάδας, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μεταφερθούν σε παρακείμενο λυόμενο σχολείο.

    Προληπτικά από τη γέφυρα που ενώνει την Αιτωλοακαρνανία με Λευκάδα δεν διέρχονται βαρέα οχήματα.

    Από τη σεισμική δόνηση σημειώθηκαν μικροτραυματισμοί από πτώσεις αντικειμένων.

    Δύο άτομα, μέλη μιας ομάδας, τραυματίστηκαν σοβαρά, την ώρα που επιχειρούσαν κατάβαση στη θέση Καταρράκτες στο δημοτικό διαμέρισμα Νυδρίου στη Λευκάδα όταν έγινε ο σεισμός.

    Στο χωριό Αγιος Νικήτας τραυματίστηκαν από πτώση βράχων τρεις άνθρωποι, ο ένας εκ των οποίων σοβαρά.

    Στο νοσοκομείο της Πρεβέζης έχουν μεταφερθεί από τη Λευκάδα συνολικά 13 άτομα εκ των οποίων 3 τουρίστες (2 από Σκοτία και ένας από Τσεχία) οι οποίοι στη συνέχεια διεκομίσθηκαν στο εφημερεύον νοσοκομείο ''Χατζηκώστα'' των Ιωαννίνων.

    Ζημιές έχουν προκληθεί και στα αρχαιολογικά μνημεία της Λευκάδας, αλλά και των όμορων περιοχών Αιτωλοακαρνανίας και Πρέβεζας σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.

    Στη Λευκάδα έχουν μεταβεί και βρίσκονται ήδη κλιμάκια αρχαιολόγων, μηχανικών και συντηρητών, οι οποίοι καταγράφουν τις ζημιές ενώ λαμβάνουν τα πρώτα μέτρα για τη προσωρινή στερέωση των μνημείων όπου εμφανίζουν, μεγαλύτερα προβλήματα.

    Ζημιές και στη Πρέβεζα

    Ιδιαίτερα αισθητός έγινε ο σεισμός και στην Πρέβεζα, όπου σημειώθηκαν ζημιές στο Δεύτερο Λύκειο της πόλης, αλλά και σε παλαιά κτήρια στην κεντρική αγορά, ένα από τα οποία ήδη κρίθηκε επικίνδυνο και εκκενώθηκε.

    Μια 23χρονη τραυματίστηκε στην προσπάθεια της να πηδήσει από τον πρώτο όροφο στο σπίτι της.

    Αμέσως μόλις έγινε η σεισμική δόνηση προληπτικά και για 45 λεπτά έκλεισε το υποθαλάσσιο τούνελ που συνδέει την Πρέβεζα με το Ακτιο και τεχνικοί το ήλεγξαν για τυχόν ενδεχόμενο κάποιας ζημιάς χωρίς όμως να παρατηρηθεί το παραμικρό οπότε δόθηκε και πάλι στην κυκλοφορία.

    Στο νομό Κεφαλληνίας, αναφέρθηκε κατάρρευση μιας παλιάς οικίας στη θέση Χαρβάτα του δήμου Παλλίκης και πτώσεις βράχων στους δρόμους Αργοστόλι-Σάμης και Αργοστόλι-Φισκάρδο καθώς και θραύση τζαμιών σε κτίρια στη Σάμη.

    Καμία ζημιά δεν έχει αναφερθεί στους νομούς Κέρκυρας και Ζάκυνθου.

    [02] Σώος επέστρεψε ο απαχθείς 26χρονος κτηνοτρόφος

    14/8/2003 7:35:00 μμ

    Νωρίς το απόγευμα και ενώ αστυνομικοί πραγματοποιούσαν έρευνες σε ολόκληρη τη Θάσο εμφανίστηκε στα Λιμενάρια κάπως ταλαιπωρημένος ο 26χρονος κτηνοτρόφος Σάκης Μακέδος, που έπεσε θύμα ένοπλης απαγωγής τα ξημερώματα. Μεταφέρθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα του Λιμένα Θάσου, όπου ανακρινόταν επί ώρες από τον αστυνομικό διευθυντή Καβάλας Στυλιανό Εγγλέζο, το διοικητή της Ασφάλειας Παναγιώτη Καλπακίδη, το διοικητή της Αστυνομίας Θάσου κ. Λιάκο και άλλους αστυνομικούς, στους οποίους είπε, μεταξύ άλλων, ότι όταν τον απήγαγαν, του έδεσαν τα μάτια με κάποιο πανί και δεν ξέρει, που ακριβώς τον οδήγησαν. Όταν ρωτήθηκε πόσοι ήταν οι απαγωγείς του δεν έδωσε σαφή απάντηση και σε άλλο σημείο είπε, ότι ήταν τέσσερις και σε άλλο, ότι ήταν δύο. Υποστήριξε, ότι είχαν αφήσει έναν από αυτούς να τον φυλάει, αλλά συνεπλάκη μαζί του και τελικά κατόρθωσε να διαφύγει. Οι έρευνες συνεχίζονται από τους αστυνομικούς και σύμφωνα με αστυνομική πηγή υπάρχουν αρκετά κενά στην όλη υπόθεση. Όπως προκύπτει από πληροφορίες τουλάχιστον ο ένας από τους απαγωγείς είναι Αλβανός.

    Το χρονικό της απαγωγής

    Συγκεκριμένα, νωρίς τα ξημερώματα δύο ένοπλοι, που είχαν στην κατοχή τους δύο καραμπίνες και ένα πιστόλι, πήγαν στο ποιμνιοστάσιο του Σάκη Μακέδου, που βρίσκεται στην αγροτική περιοχή Παναγούδα των Λιμεναρίων Θάσου, και ασκώντας βία, τον απήγαγαν αφού πρώτα του έδωσαν κάτι να πιει με αποτέλεσμα να χάσει τις αισθήσεις του. Προηγουμένως ακινητοποίησαν τους δύο εργάτες του ποιμνιοστασίου, οι οποίοι και γνωστοποίησαν την απαγωγή στις αστυνομικές αρχές.

    Οι ένοπλοι απαγωγείς μαζί με τον 26χρονο Θάσιο αναχώρησαν προς άγνωστη κατεύθυνση, πολύ πιθανόν με ΙΧ αυτοκίνητο και δεν αποκλείσθηκε το ενδεχόμενο να υπήρχε και τρίτος δράστης, ο οποίος ανέμενε έξω από το ποιμνιοστάσιο με αναμμένη την μηχανή του αυτοκινήτου. Αφού πέρασε ένα μικρό χρονικό διάστημα από την απαγωγή, άγνωστος τηλεφώνησε στο σπίτι του 26χρονου και ζήτησε λύτρα 500.000 ευρώ από την οικογένεια του απαχθέντα. Ενημερώθηκαν άμεσα η Αστυνομία των Λιμεναρίων και της Θάσου και άρχισαν εκτεταμένες έρευνες σε ολόκληρο το νησί για τον εντοπισμό του απαχθέντα, αλλά και των δραστών.

    Σχετική ενημέρωση είχε και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας, αλλά και τα υπολιμεναρχεία και οι λιμενικοί σταθμοί Καβάλας και Θάσου, προκειμένου να παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια και συνδρομή, ώστε να βρεθούν ο απαχθείς και οι ένοπλοι απαγωγείς του.

    Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας έδωσε εντολή και απέπλευσε ταχύπλοο περιπολικό σκάφος του, το οποίο "χτένιζε" κυριολεκτικά από το πρωί όλη τη θαλάσσια περιοχή από την Καβάλα μέχρι την Θάσο και το Αγιο Όρος και αντίθετα ως τη Σαμοθράκη, και αυτό για να μην μπορέσουν να διαφύγουν με κάποιο ταχύπλοο σκάφος οι ένοπλοι απαγωγείς με το θύμα τους.

    Από πλευράς των λιμενικών αρχών ζητήθηκε και η βοήθεια αλιευτικών σκαφών αλλά και επιβατηγών και χειριστών ιδιωτικών ταχυπλόων να βρίσκονται σε επαγρύπνηση κι αν διαπιστώσουν κάτι το ύποπτο να ενημερώσουν αμέσως τις λιμενικές αρχές ή την αστυνομία Θάσου.

    Μέλη της οικογένειας του απαχθέντα, επιβεβαίωσαν απλώς την απαγωγή και ό,τι τους ζητήθηκαν λύτρα, αλλά απέφυγαν να δώσουν οποιαδήποτε πληροφορία για το πρωτοφανές αυτό γεγονός αφού για πρώτη φορά συμβαίνει στη Θάσο ένοπλη απαγωγή.

    Το μεσημέρι αναχώρησαν για τη Θάσο ο αστυνομικός διευθυντής Καβάλας Στυλιανός Εγγλέζος και ο διοικητής της Ασφάλειας Παναγιώτης Καλπακίδης, προκειμένου να εποπτεύσουν τις έρευνες, που γίνονται. Σύμφωνα με μια πληροφορία σε μικρή σχετικά απόσταση από τον τόπο, που έγινε η απαγωγή βρέθηκαν σε μια σπηλιά ίχνη δύο έως τριών ατόμων, τα οποία μάλλον διανυκτέρευσαν το βράδυ της Τετάρτης εκεί και πολύ πιθανόν να χρησιμοποίησαν το συγκεκριμένο χώρο ως ορμητήριο για να διαπράξουν την ένοπλη απαγωγή.

    [03] Προφυλακίστηκε ο παιδοκτόνος των Σερρών

    14/8/2003 5:17:00 μμ

    Προφυλακίστηκε μετά την απολογία του στην τακτική ανακρίτρια Σερρών ο 21χρονος Κωνσταντίνος Αντίκογλου, αρτεργάτης, που κατέσφαξε τα ξημερώματα της περασμένη Κυριακής το μόλις δύο μηνών αβάπτιστο αγοράκι του μ' ένα πριονωτό τραπεζομάχαιρο. Όπως στην προανάκριση, που διενήργησε η Ασφάλεια Σερρών, έτσι και στην τακτική ανάκριση ομολόγησε την εγκληματική του πράξη, χωρίς υπεκφυγές και προσπάθησε να δικαιολογήσει το στυγερό του έγκλημα, λέγοντας ό,τι είχε μείνει χωρίς δουλειά μετά την απόλυσή του από το αρτοζαχαροπλαστείο, στο οποίο εργαζόταν στις Σέρρες και αντιμετωπίζοντας οικονομικά προβλήματα προχώρησε στην αποτρόπαια πράξη του, αφαιρώντας τη ζωή του ίδιου του παιδιού του. Σε κάποιο σημείο της απολογίας του επιχείρησε να δώσει την εντύπωση, πως αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα, αλλά η όλη του στάση δεν έπεισε την ανακρίτρια και τον εισαγγελέα υπηρεσίας Σερρών, οι οποίοι και αποφάσισαν ομόφωνα την προφυλάκισή του στα Διαβατά Θεσσαλονίκης.

    Για ψύχωση κάνει λόγο ανεπίσημη ψυχιατρική γνωμάτευση

    Ο παιδοκτόνος έδειξε και πάλι, ότι εξακολουθεί να ζει στο δικό του κόσμο, ενώ από τα λεγόμενά του προέκυψε, ότι είχε προσχεδιάσει τη δολοφονία του βρέφους και μάλιστα λίγες μέρες αφότου απολύθηκε από την εργασία του. Από την εισαγγελία Σερρών δεν επετράπη να υποβληθεί ο Αντίκογλου στην παρούσα φάση, σε ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη, κάτι που θα γίνει αργότερα, από ψυχιάτρους του Δημοσίου, οι οποίοι θα βγάλουν πόρισμα, που θα διαβιβαστεί στην ανακρίτρια, η οποία χειρίζεται αυτή την πρωτοφανή για τα αστυνομικά, δικαστικά και ιατροδικαστικά χρονικά υπόθεση.

    Ψυχολόγος, που εξέτασε ανεπίσημα τον Αντίκογλου διαπίστωσε, ότι ο δράστης ήταν χρήστης ναρκωτικών και η γιατρός σημείωσε, πως ο 21χρονος δεν έκανε το έγκλημα γιατί αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα, αλλά μάλλον επειδή πάσχει από κάποιας μορφής ψύχωση. Η ανεπίσημη αυτή γνωμάτευση του γιατρού δεν ελήφθη υπόψη από την τακτική ανακρίτρια και τον εισαγγελέα, γιατί θα ακολουθήσει ολοκληρωμένη και ίσως και μακρόχρονη ψυχιατρική εξέταση του πατέρα-δράστη. Υπενθυμίζεται ότι ο εισαγγελέας Σερρών έχει ασκήσει σε βάρος του ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση, χαρακτηρίζοντας την πράξη του ιδιαζόντως ειδεχθή.

    Η σύζυγος και μητέρα του βρέφους Μελίνα Πούγκα, εξακολουθεί να βρίσκεται στο πατρικό της σπίτι στην Ηράκλεια Σερρών και διαμένει προσωρινά με τη μητέρα της. Την παρακολουθούν γιατροί και προσπαθεί να ξεπεράσει το ισχυρότατο σοκ, που υπέστη, όταν το πρωί της περασμένης Κυριακής, είδε κυριολεκτικά κατακρεουργημένο το μωρό της από τον ίδιο της το σύζυγο.

    Το χρονικό του εγκλήματος

    Σημειώνεται, ότι το πρωτοφανές αυτό στα ελληνικά χρονικά έγκλημα έγινε το πρωί της Κυριακής 10 Αυγούστου σε διαμέρισμα του τρίτου ορόφου πολυκατοικίας των Σερρών, όπου βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Ο πατέρας-δράστης την ώρα, που η σύζυγός του κοιμόταν, πήρε το βρέφος με την κούνια του, το πήγε στη κουζίνα του διαμερίσματος και με ένα τραπεζομάχαιρο που βρήκε μπροστά του κατάφερε αμέτρητα χτυπήματα κυρίως στο στήθος, ενώ στη συνέχεια ξερίζωσε την καρδιά του μωρού και την πέταξε στο δάπεδο της μπανιέρας.

    Όταν η μάνα ξύπνησε σε κάποια στιγμή είδε να λείπει από δίπλα της η κούνια με το παιδί και άρχισε να ρωτά το δράστη τι έγινε το αγοράκι της. Αυτός με εξοργιστική ψυχραιμία αρκέστηκε να της δείξει ένα μέρος της κουζίνας, όπου βρισκόταν κυριολεκτικά κατακρεουργημένο το βρέφος, σκεπασμένο με ένα σεντόνι. Η δύστυχη μάνα άρχισε να τον χτυπά με τα χέρια και τα πόδια της και στη συνέχεια να καλεί σε βοήθεια.

    Κάποια γειτόνισσα που άκουσε τις εκκλήσεις της και χωρίς να ξέρει τι ακριβώς είχε συμβεί, κάλεσε την αστυνομία. Μέσα σε λίγη ώρα κατέφθασαν οι άνδρες της Ασφάλειας Σερρών, οι οποίοι συνέλαβαν τον Κωνσταντίνο Αντίκογλου και τον οδήγησαν στο κτίριο της Αστυνομίας. Στην προανάκριση ομολόγησε τη πράξη του και είπε ότι διέπραξε το έγκλημα επειδή αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα και στο εξής δεν θα είχε την δυνατότητα να ζήσει το παιδί του.

    Από τη νεκροψία-νεκροτομή, που διενήργησε ο ιατροδικαστής Σερρών Μηνάς Γεωργιάδης επιβεβαιώθηκε, πως ο στυγερός δολοφόνος "πατέρας" κατέσφαξε το βρέφος και πέταξε την καρδιά του στη μπανιέρα του σπιτιού. Ο ίδιος ο ιατροδικαστής είπε: "Κατέστρεψε το σωματάκι του μωρού, προσπαθώντας με το πριονωτό τραπεζομάχαιρο να ανοίξει τον θώρακα και προκάλεσε ανεπανόρθωτη βλάβη στην καρδία, στην άνω αορτή και στους πνεύμονες".

    Ο ιατροδικαστής δεν ήταν σε θέση να καθορίσει επακριβώς πόσες μαχαιριές κατάφερε στο σωματάκι του άτυχου μωρού ο δράστης και αρκέστηκε να πει πως ήταν δεκάδες. Και ο ίδιος δεν έκρυψε τη συγκίνησή του μιλώντας για το αποτρόπαιο αυτό έγκλημα.

    Το ζευγάρι είχε παντρευτεί πριν από περίπου ένα χρόνο και ο Κωνσταντίνος Αντίκογλου, που κατάγεται από την Κομοτηνή , πήγε με τη γυναίκα του στις Σέρρες, όπου νοίκιασαν το διαμέρισμα της οδού Ανθέων 13. Κατά την προσαγωγή του στην τακτική ανακρίτρια Σερρών συγγενείς της μητέρας του βρέφους, αλλά και κάτοικοι της πόλης βρέθηκαν έξω από το δικαστικό μέγαρο και ζητούσαν την παραδειγματική τιμωρία του πατέρα-δράστη και να δείξει όλη την αυστηρότητά της για το άτομο αυτό η Ελληνική Δικαιοσύνη. Ο ίδιος με σκυμμένο το κεφάλι και υποβασταζόμενος από αστυνομικούς οδηγήθηκε στην ανακρίτρια όπου και απολογήθηκε.

    [04] Δεκαπενταύγουστος, το Πάσχα του Καλοκαιριού

    14/8/2003 12:36:00 μμ

    Ονομάζεται Πάσχα του Καλοκαιριού. "Χριστός Ανέστη και η Παναγία μετέστη", γράφει ο ποιητής και εύχεται ο λαός. Εκατοντάδες πιστών ετοιμάζονται να υμνήσουν την Θεοτόκο στις εκκλησίες, στα μοναστήρια και στα μεγαλύτερα προσκυνήματά της. Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Πασχαλίδης θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στις εορταστικές εκδηλώσεις του Δεκαπενταύγουστου που θα γίνουν στην Τήνο. Ο Υπουργός θα παραστεί στην τελετή για την επέτειο του τορπιλισμού της "Ελλης" και θα παρακολουθήσει αύριο το μεγάλο εσπερινό που θα αρχίσει στις 8.30 το βράδυ προεξάρχοντος του αρχιεπισκόπου κ. Χριστόδουλου.

    Στο επίκεντρο η Τήνος και η εκκλησία της Παναγίας

    Χιλιάδες πιστοί, επισκέπτονται κάθε χρόνο τον Δεκαπενταύγουστο το ιερό νησί της Παναγίας, την Τήνο. Η εκκλησία της Παναγίας, χτισμένη από παριανό και τηνιακό μάρμαρο, δεσπόζει σε ολόκληρη την πόλη και βρίσκεται εκεί ακριβώς που βρέθηκε η θαυματουργή εικόνα. Στις 15 Αυγούστου, γιορτάζεται στην Τήνο, η Κοίμηση της Θεοτόκου, η Επέτειος τορπιλισμού της Έλλης και η ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Στις 15 Αυγούστου του 1940, ιταλικό υποβρύχιο, καταβύθισε το καταδρομικό του ελληνικού στόλου ΕΛΛΗ που ήταν αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι της Τήνου, για να αποδώσει τιμές κατά τη γιορτή της Παναγίας. Η πράξη, αποτέλεσε τη μεγαλύτερη πρόκληση πριν από τον πόλεμο, δεδομένου ότι ο ναός ήταν από την εποχή ακόμα του Αγώνα της Ανεξαρτησίας κέντρο του ελληνισμού και της ορθοδοξίας.

    Οι ηγέτες της Επανάστασης του 1821 θεωρούσαν ύψιστο χρέος να προσέλθουν στην Τήνο και να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα για να αντλήσουν δύναμη για τον αγώνα τους. Μεταξύ αυτών, προσέρχονταν οι Καραϊσκάκης, Κανάρης, Μιαούλης, Νικηταράς, Μακρυγιάννης, Κολοκοτρώνης.

    Λίγο πιο έξω από την Εκκλησία της Τήνου, βρίσκεται και η Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ή της Κυρίας των Αγγέλων. Πρόκειται για ένα πανάρχαιο μοναστήρι, του οποίου η ημερομηνία ανέγερσης δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί.

    Σύμφωνα με την παράδοση, τρεις ευλαβείς αδελφές, από το χωριό Τριπόταμος, έβλεπαν κάθε βράδυ ένα περίεργο φως στο Κεχροβούνι, στην τοποθεσία όπου υπήρχαν τρία εκκλησάκια, της Αγίας Τριάδος, του Τιμίου Προδρόμου και των Παμμεγίστων Ταξιαρχών. Οι γυναίκες πίστεψαν ότι ήταν ουράνιο κάλεσμα και αποφάσισαν να μονάσουν κτίζοντας δίπλα σε κάθε εκκλησάκι μικρά κελιά. Με το πέρασμα των χρόνων, δημιουργήθηκε στην περιοχή πολυπληθής κοινότητα, με 120 μοναχές. Η μοναχή που λάμπρυνε με την παρουσία της την ιστορία της Μονής, είναι η Οσία Πελαγία, της οποίας το όνομα συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία της Παναγίας της Τήνου.

    [05] Στη Συρία ο Μπερνς

    14/8/2003 6:44:00 μμ

    Έφτασε σήμερα απροειδοποίητα στη Δαμασκό, όπου έγινε δεκτός από τον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ, ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή Ουίλιαμ Μπερνς. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του συριακού πρακτορείου ειδήσεων ΣΑΝΑ η συνάντηση μεταξύ του Σύρου Προέδρου και του Αμερικανού απεσταλμένου έγινε παρουσία του Σύρου υπουργού Εξωτερικών Φαρούκ αλ Σάρα και του Αμερικανού πρεσβευτή στη Συρία Θίοντορ Κατούφ. Ο Ουίλιαμ Μπερνς αναχώρησε ήδη από τη Δαμασκό το απόγευμα με προορισμό το Αμάν της Ιορδανίας. Στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, ο Αμερικανός αξιωματούχος συναντήθηκε χθες στο Αμάν με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μαχμούντ Αμπάς και τόνισε ότι η Ουάσινγκτον είναι αποφασισμένη να επιτύχει την εφαρμογή του "Οδικού Χάρτη" για την ειρήνευση της Μέσης Ανατολής, ο οποίος προβλέπει μεταξύ άλλων τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους το αργότερο μέχρι το 2005.

    [06] Συλλήψεις για ναρκωτικά στη Θεσσαλόνικη

    14/8/2003 6:27:00 μμ

    φωτό Αρχείου

    Με ποσότητα κοκαΐνης συνελήφθησαν τρία άτομα, υπήκοοι Νιγηρίας, οι οποίοι με τη δικογραφία, που σχηματίσθηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τους Τ.Α. ,26 χρόνων, Ρ.Σ., 22 χρόνων και Κ.Ι. ,30 χρόνων, κάτοικους Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα συνελήφθη πρώτα ο 26χρονος την ώρα που παρελάμβανε δέμα προερχόμενο από Ολλανδία το οποίο περιείχε ποσότητα κοκαΐνης βάρους 206,6 γραμμαρίων. Από την προανάκριση προέκυψε, ότι ο 26χρονος θα παρέδιδε το δέμα στον 22χρονο, ο οποίος στην συνέχεια θα το παρέδιδε στον τρίτο δράστη. Με τηλεφωνική επικοινωνία με τα κινητά τους τηλέφωνα κλείστηκε σε ορισμένο τόπο ραντεβού για την παράδοση του δέματος όπου και συνελήφθησαν. Σε σωματική έρευνα, που τους έγινε βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα κινητά τους τηλέφωνα. Σε έρευνα της οικίας του Κ.Ι. βρέθηκε και κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των 180 ευρώ ως προερχόμενο από εμπορία ναρκωτικών καθώς και ιδιόχειρο σημείωμα με τον αριθμό αποστολής του δέματος.

    [07] Στα δυο το Tasman Spirit - Τόνοι πετρελαίου στην Αραβική Θάλασσα

    14/8/2003 7:45:00 μμ

    Αυτό που όλοι φοβούνταν για το δεξαμενόπλοιο Tasman Spirit δεν άργησε να συμβεί. Το ελληνικής πλοιοκτησίας πετρελαιοφόρο, κόπηκε τελικά σήμερα στα δυο, προκαλώντας τη διαρροή στην Aραβική Θάλασσα χιλιάδων τόνων αργού πετρελαίου. Νωρίτερα, οι λιμενικές αρχές του Πακιστάν, κατάφεραν να αντλήσουν από το φορτίο του περίπου 20.000 τόνους πετρελαίου, σε μία προσπάθεια να περιορίσουν την οικολογική καταστροφή. Όλη η θαλάσσια περιοχή γύρω από το Tasman Spirit, έχει αποκλεισθεί με σημαδούρες μπαλόνια, ενώ ήδη με ειδικά μέσα γίνεται ο βιολογικός καθαρισμός της. Παρόλα αυτά, τον κώδωνα του κινδύνου για τους πληθυσμούς ψαριών που βρίσκονται στη θαλάσσια αυτή περιοχή του Πακιστάν, κρούουν οικολογικές οργανώσεις

    [08] Λιβερία: Παρέδωσαν το λιμάνι οι αντάρτες

    14/8/2003 7:42:00 μμ

    Στα χέρια της δυτικοαφρικανικής ειρηνευτικής δύναμης (Ecomil), πέρασε το μεσημέρι της Πέμπτης το λιμάνι της πρωτεύουσας Μονροβίας στη Λιβερία, τον έλεγχο, του οποίου είχαν από τις 19 Ιουλίου οι ανταρτικές δυνάμεις της οργάνωσης Ενωμένοι Λιβεριανοί για τη Συμφιλίωση και τη Δημοκρατία (LURD). Η σταδιακή παράδοση του λιμανιού, άρχισε λίγο πριν τις 11 το πρωί τοπική ώρα (14.00 ώρα Ελλάδος), σε εφαρμογή της απόφασης, που είχαν λάβει οι αντάρτες του LURD να αποσυρθούν από το λιμάνι σήμερα το μεσημέρι και να επιτρέψουν την ανάπτυξη των ανδρών της δυτικο-αφρικανικής δύναμης. Το λιμάνι της πρωτεύουσας της Λιβερίας είναι το μόνο σημείο από το οποίο μπορεί να εισέλθει στη χώρα μαζική ανθρωπιστική βοήθεια. Λίγο αργότερα, ο νέος Πρόεδρος της Λιβερίας Μόουζες Μπλα συναντήθηκε στη Γκάνα με τους ηγέτες των ανταρτικών οργανώσεων της χώρας του για συνομιλίες, που αποσκοπούν στον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στη Λιβερία.

    Αμερικανοί στρατιώτες στην Λιβερία

    Φτάνοντας στη Μονροβία οι στρατιώτες της δυτικοαφρικανικής δύναμης έγιναν δεκτοί με ενθουσιασμό από τους κατοίκους της λιβεριανής πρωτεύουσας, οι οποίοι παράλληλα συνέχαιραν τους αντάρτες που αποχωρούσαν.

    Νωρίτερα είχαν φτάσει στο αεροδρόμιο της Μονροβίας Αμερικανοί πεζοναύτες για να βοηθήσουν τη δυτικοαφρικανική ειρηνευτική δύναμη να αποκαταστήσει την ασφάλεια στο λιμάνι της πόλης. Η αμερικανική στρατιωτική δύναμη που αριθμεί 200 άνδρες και στην οποία περιλαμβάνεται και ένα σώμα ταχείας ανάπτυξης προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Μονροβίας με εννέα ελικόπτερα.

    [09] Νόμος για την Παιδεία διχάζει Ερντογάν - Σέζερ

    14/8/2003 5:54:00 μμ

    Οξεία αντιπαράθεση με αφορμή έναν τουρκικό νόμο για την παιδεία, έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην τουρκική κυβέρνηση και τον Τούρκο πρόεδρο. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το κράτος θα επιδοτεί κάθε χρόνο 10.000 άριστους μαθητές φτωχών οικογενειών ώστε αυτοί να μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε ιδιωτικά κολέγια. Βέτο στο σχετικό νόμο άσκησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Αχμετ Νετζντέτ Σέζερ, ο οποίος βλέπει πίσω από αυτήν την κίνηση την οικονομική ενίσχυση - χρηματοδότηση σχολείων που ανήκουν σε ισλαμικούς κύκλους. "Ο νόμος θα επιστρέψει και πάλι χωρίς αλλαγή στον πρόεδρο" δήλωσαν μετά το βέτο πολλοί υπουργοί της κυβέρνησης Ερντογάν, τονίζοντας ότι αυτή τη φορά καλείται να επιλέξει είτε να συμφωνήσει είτε να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο και να ζητήσει την ακύρωση του.

    Σκοπιμότητες πίσω από το νόμο βλέπει ο Τούρκος πρόεδρος

    "Το νομοσχέδιο έχει μοναδικό στόχο να προσφέρει στα παιδιά αυτά τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε ιδρύματα, που μέχρι πρότινος δεν θα μπορούσαν λόγω του δυσβάσταχτου κόστους" δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Χουσεγίν Τσελίκ, μέλος του Κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (AKP).

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος Σέζερ, ο οποίος είναι ένας έγκριτος νομικός βλέπει ότι πίσω από το αγνό των προθέσεων της κυβέρνησης, κρύβονται οικονομικές σκοπιμότητες.

    "Οι μαθητές αυτοί θα σταλούν αναπόφευκτα σε ιδρύματα που ελέγχονται από τους ισλαμικούς κύκλους" τονίζεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

    Την ίδια ώρα, δεν είναι λίγοι αυτοί που μιλούν για πρωτοφανή μυστικότητα στην προετοιμασία του σχετικού νομοσχεδίου.

    Στο πλευρό του προέδρου ο φιλελεύθερος Τύπος

    Τη στήριξη του στον πρόεδρο Σέζερ, προσφέρει ο φιλελεύθερος Τύπος

    ''Μήπως η μυστικότητα που περιέβαλε αυτό το νόμο είχε στόχο να επιτρέψει τη χρηματοδότηση από το κράτος σχολείων γνωστών για τις ισλαμιστικές ιδιαιτερότητές τους;'' διερωτάται αρθρογράφος της εφημερίδας Ραντικάλ και καλεί την κυβέρνηση Ερντογάν να επιδείξει περισσότερη ευαισθησία όσον αφορά το λαϊκό χαρακτήρα των σχολικών ιδρυμάτων.

    Στην Τουρκία η πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι οκταετής και υποχρεωτική.

    Οι μαθητές πηγαίνουν στη συνέχεια σε κρατικά λύκεια, όπου το επίπεδο της προσφερόμενης εκπαίδευσης είναι συχνά μάλλον χαμηλό, ή εγγράφονται σε ακριβά ιδιωτικά κολέγια, ορισμένα από τα οποία ανήκουν σε ισλαμικά ιδρύματα.

    Από την αρχή της δεκαετίας του 1990, έπειτα από νομοθετικές μεταρρυθμίσεις που περιόρισαν τον κρατικό έλεγχο στη σχολική εκπαίδευση, διαπιστώνεται στη χώρα μια άνθηση των σχολείων τα οποία διαχειρίζονται αυτά τα ισλαμικά ιδρύματα, κάτι που δεν παύει να εκνευρίζει το στρατό και την κρατική ελίτ η οποία υποστηρίζει τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους.

    [10] Κατασκευή και δεύτερου πυρηνικού αντιδραστήρα το Ιράν

    14/8/2003 3:55:00 μμ

    Την έγκρισή της για την κατασκευή και του δεύτερου αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού του Μπουσέρ ισχύος 1.000 μεγαβάτ, ανακοίνωσε την Πέμπτη το Ανώτατο Συμβούλιο Ατομικής Ενέργειας του Ιράν. Το Ανώτατο Συμβούλιο εξουσιοδότησε επίσης τον ιρανικό οργανισμό να διεξαγάγει τις απαραίτητες μελέτες ώστε η χώρα να επιτύχει τον στόχο της συνολικής παραγωγής 7.000 μεγαβάτ μέχρι το 2020, γεγονός που συνεπάγεται την κατασκευή και άλλων πυρηνικών σταθμών, ενώ έκανε για πρώτη φορά λόγο για την κατασκευή επιταχυντή σωματιδίων.

    Το Ιράν έχει επιταχύνει τον τελευταίο χρόνο το πυρηνικό του πρόγραμμα για πολιτική χρήση επικαλούμενο τις αυξανόμενες ενεργειακές του ανάγκες και την πρόληψη μακροπρόθεσμα της εξάντλησης των πόρων του σε πετρέλαιο και φυσικό άεριο.

    Το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα έχει προκαλέσει την ανησυχία της διεθνούς κοινότητας για την πιθανότητα να υποκρύπτει στρατιωτικές πτυχές.

    Η Τεχεράνη δέχεται πιέσεις να υπογράψει το συμπληρωματικό πρωτόκολλο της Συνθήκης Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Οπλων, πράξη που θα επέτρεπε στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας να προβαίνει σε αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες ασκούν από την πλευρά τους πιέσεις στη Ρωσία ώστε να διακόψει τη συνεργασία της με το Ιράν στον πυρηνικό σταθμό του Μπουσέρ. Η καύσιμη ύλη για τον πρώτο αντιδραστήρα του Μπουσέρ δεν έχει ακόμη παραδοθεί από τη Ρωσία.

    [11] Κολομβία: Σε καλή κατάσταση η Μπετανκούρ, λένε οι απαγωγείς της

    14/8/2003 7:42:00 μμ

    φωτό Αρχείου

    Σε καλή φυσική και ψυχική κατάσταση κρατείται όμηρος στα βουνά της Κολομβίας η Ινγκριντ Μπετανκούρ, σύμφωνα με τους απαγωγείς της. Αυτό δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος των απαγωγέων μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο για την Μπετανκούρ, η οποία είναι όμηρος εδώ και πολλούς μήνες των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC). Ο ίδιος ανέφερε ότι όλες οι πληροφορίες σχετικά με επικείμενη παράδοση της ομήρου στις γαλλικές αρχές είναι "κατασκευάσματα των μυστικών υπηρεσιών, που δημοσιοποιήθηκαν μέσα από το ίδιο το Προεδρικό Μέγαρο", στη Μπογκοτά, και επομένως οι FARC "δεν έχουν εξαπατήσει τη γαλλική κυβέρνηση". Δήλωσε επίσης ότι η Μπετανκούρ, που απήχθη στις 23 Φεβρουαρίου του 2002, κρατείται σε "ορεινή περιοχή" της Κολομβίας, που βέβαια δεν προσδιορίζεται. Η Ινγκριντ Μπετανκούρ ήταν η υποψηφία των Κολομβιανών Οικολόγων στις τελευταίες προεδρικές εκλογές στην Κολομβία, στις οποίες εξελέγη τελικά Πρόεδρος της Κολομβίας ο Αλβάρο Ουρίμπε

    [12] Οργή Σέρβων για τη δολοφονία δύο ανηλίκων στο Κόσοβο

    14/8/2003 5:01:00 μμ

    Την έντονη διαμαρτυρία, τριών χιλιάδων Σέρβων που βγήκαν στους δρόμους της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα με αίτημα να τεθεί τέρμα στις εναντίον τους βίαιες επιθέσεις, προκάλεσε η δολοφονία δύο ανήλικων ομοεθνών τους από ένα ένοπλο εξτρεμιστή Αλβανό, που άνοιξε πυρ εναντίον τους ενώ κολυμπούσαν σε ένα ποτάμι. Κατά την επίθεση τραυματίστηκε και άλλος ένας Σέρβος, ηλικίας 15 ετών, ο οποίος χαροπαλεύει. Η επίθεση, που σημειώθηκε κοντά στον προστατευόμενο από τη νατοϊκή δύναμη σερβικό θύλακο Γκοράζντεβατς, έχει τρομοκρατήσει τη σερβική μειονότητα του Κοσόβου, ενώ έχει προκαλέσει την έντονη οργή της σερβικής κυβέρνησης. Ανησυχία έχει προκαλέσει επίσης στους διοικητές του ΟΗΕ που έχουν την ευθύνη του Κοσόβου, ενώ η αστυνομία του ΟΗΕ και οι νατοϊκές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του ενόπλου.

    Πρόκειται για τη χειρότερη επίθεση εναντίον Σέρβων από τον Ιούνιο, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους τρεις άνθρωποι.

    Το Βελιγράδι ζήτησε την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να τεθεί τέρμα στη δράση των εξτρεμιστών Αλβανών του Κοσόβου οι οποίοι, όπως τονίζει, αποβλέπουν στην εκδίωξη των Σέρβων με σκοπό τη δημιουργία ενός αμιγώς αλβανικού κράτους.

    Ο Σέρβος πρωθυπουργός Ζόραν Ζίβκοβιτς, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα το νοσοκομείο του Βελιγραδίου όπου νοσηλεύεται ο 15χρονος, εξέφρασε την έντονη αγανάκτηση του για την επίθεση εναντίον αθώων παιδιών. ''Πρόκειται για πράξη τρομοκρατίας, όχι για τρέλα'', είπε. Αυτό ήταν ένα ''σαφές μήνυμα ότι οι Σέρβοι πρέπει να εκδιωχθούν από το Κόσοβο''.

    [13] Επίθεση σε βρετανική αυτοκινητοπομπή

    14/8/2003 7:19:00 μμ

    Δύο βρετανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν όταν αυτοκινητοπομπή βρετανών στρατιωτών δέχθηκε επίθεση με ρουκέτες σε δρόμο στο νότιο Ιράκ. Η αυτοκινητοπομπή που αποτελείτο από πέντε οχήματα, μεταξύ των οποίων και ένα ασθενοφόρο, δέχθηκε επίθεση στο δρόμο που συνδέει τη Βασόρα με το Ζουμπάιρ. Αν η επίθεση και ο απολογισμός της επιβεβαιωθούν, θα είναι η δεύτερη φορά που βρετανοί στρατιώτες σκοτώνονται σε ένοπλη επίθεση στο νότιο Ιράκ, όπου ζουν Σιίτες και όπου επικρατεί ηρεμία σε σύγκριση με τις περιοχές των Σουνιτών, στη Βαγδάτη και βόρεια και δυτικά της ιρακινής πρωτεύουσας.

    [14] Αποστολή Τούρκων στρατιωτών στο Ιράκ

    14/8/2003 2:38:00 μμ

    Τις προετοιμασίες του τουρκικού στρατού, για την αποστολή περίπου 10.000 στρατιωτών στο Ιράκ, επιβεβαιώνουν με δημοσιεύματά τους την Πέμπτη οι τουρκικές εφημερίδες, παρότι μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί επίσημη απόφαση για το θέμα αυτό. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Τζουμχουριέτ η τουρκική δύναμη, που θα διοικείται από τούρκο στρατηγό, θα αναπτυχθεί σε σουννιτική περιοχή στην οποία περιλαμβάνεται η Βαγδάτη, η Φαλούτζα (50 χιλιόμετρα δυτικότερα) και η γενέτειρα του Σαντάμ Τικρίτ (100 χιλιόμετρα βορειότερα), όπου τα αμερικανικά στρατεύματα συναντούν τη μεγαλύτερη αντίσταση.

    Από την πλευρά της η Μιλιέτ κάνει λόγο για την αποστολή 4.000 τούρκων στρατιωτών, προσθέτοντας ότι η τουρκική διοίκηση είναι πιθανό να έχει κάτω από τις διαταγές της 12.000 συνολικά άνδρες, μεταξύ των οποίων Πακιστανούς και υπηκόους μουσουλμανικών χωρών της κεντρικής Ασίας.

    Η τουρκική κυβέρνηση και ο στρατός έχουν ταχθεί σαφώς υπέρ της ανάπτυξης τούρκων στρατιωτών στο Ιράκ και αναμένεται να υποβάλουν την απόφαση αυτή για έγκριση στην εθνοσυνέλευση, που αυτές τις ημέρες δεν λειτουργεί, λόγω θερινών διακοπών.

    [15] Μικρή βελτίωση στο δείκτη ανεργίας στις ΗΠΑ

    14/8/2003 6:30:00 μμ

    Ελαφρά βελτιωμένος εμφανίζεται ο δείκτης της ανεργίας στις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας. Στις 398.000 κυμάνθηκαν τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες οι αιτήσεις ανεργίας, παρουσιάζοντας μείωση κατά 500.000 σε σχέση με προηγούμενη καταγραφή που έγινε το Φεβρουάριο. Συγκρατημένα αισιόδοξοι, εμφανίζονται οι οικονομολόγοι. ''Οι αγορές εργασίας παρουσιάζουν κάποια βελτίωση, αλλά παραμένουν ασθενείς" δήλωσε ο Στίβεν Γουντ, οικονομολόγος στην Insight Economics, υπογραμμίζοντας ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις δεν έχουν ακόμα αρχίσει να προσλαμβάνουν νέους εργαζομένους. Τονίζει ωστόσο, ότι η εικόνα ενδέχεται να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο προς το τέλος του χρόνου, καθώς η οικονομία επιταχύνει τον βηματισμό της.

    [16] Τοξοβολία: Στην Κορέα το χρυσό των γυναικών

    14/8/2003 6:54:00 μμ

    Και στο ομαδικό των γυναικών επαληθεύτηκαν οι προβλέψεις, που ήθελαν την Κορέα να κατακτά το χρυσό μετάλλιο. Στον τελικό της δοκιμαστικής διοργάνωσης τοξοβολίας, που έγινε στο Παναθηναϊκό Στάδιο, η ομάδα της Κορέας επικράτησε 245-237 της Πολωνίας και ανέβηκε στο πρώτο σκαλί του βάθρου. Στο "μικρό" τελικό, η Βρετανία νίκησε 224-217, την Ιταλία και πήρε το χάλκινο μετάλλιο. Δεν τα κατάφερε η εθνική μας ομάδα τοξοβολίας των γυναικών, καθώς το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα αποτελούμενο από τις Ψάρρα, Βαβάτση και Ρωμαντζή, σε αγώνα για τον γύρο των "16", ηττήθηκε 233-227 από το αντίστοιχο της Πολωνίας και έτσι δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει την παρουσία της στην οκτάδα. Η ελληνική ομάδα, ξεκίνησε νωθρά, γεγονός που της στοίχισε και την πρόκριση, αφού στην πορεία του αγώνα ήταν υποχρεωμένη να "κυνηγάει" το πολωνικό συγκρότημα το οποίο τελικά πήρε τη νίκη. Το απόγευμα η Πολωνία νικώντας και την Ιταλία 219-210 κατάφερε να περάσει στον τελικό όπου αντιμετώπισε την Κορέα. Το ασιατικό συγκρότημα, στον ημιτελικό επικράτησε με σχετική ευκολία 247-222 της Βρετανίας. Παρούσες στα ημιτελικά ήταν και οι ομάδες της Κορέας, της Βρετανίας και της Ιταλίας, οι οποίες απέκλεισαν στα προημιτελικά τις Ρωσία, ΗΠΑ και Αυστραλία αντίστοιχα.

    [17] Αισιοδοξία Μπάγεβιτς για πρόκριση

    14/8/2003 6:27:00 μμ

    Απογοητευμένος από την ήττα στο χθεσινό ματς με τη Γκραχόπερς (1-0) αλλά και πεπεισμένος ότι η ΑΕΚ θα καταφέρει να πάρει τη νίκη-πρόκριση στην ρεβάνς της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, παρουσιάστηκε ο Ντούσαν Μπάγεβιτς κατά την επιστροφή της "κιτρινόμαυρης" αποστολής από την Ελβετία. "Χάσαμε ένα παιχνίδι που δεν έπρεπε να χάσουμε. Θα προσπαθήσουμε να ανατρέψουμε το σκορ που είναι πονηρό αλλά μπορεί να συμφέρει σε μία τέτοια περίπτωση", δήλωσε ο Μπάγεβιτς, ο οποίος στην συνέχεια φάνηκε πεπεισμένος ότι η ομάδα του θα είναι εκείνη που θα πάρει το εισιτήριο για τους... χρυσοφόρους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

    "Σαν ομάδα είμαστε καλύτερη αλλά πρέπει να το αποδείξουμε. Πιστεύω ότι σε 15 ημέρες θα είμαστε σε καλύτερη κατάσταση. Επαιξε ρόλο ότι η Γκρασχόπερς είχε περισσότερα παιχνίδια από εμάς. Εμείς δεν είχαμε πολλά παιχνίδια, δεν είχαμε και ρυθμό. Δεν είμαστε στο επίπεδο που χρειάζεται για το πρωτάθλημα αλλά θα είμαστε καλύτεροι σε 15 ημέρες. Ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι το 2ο παιχνίδι γιαυτό δεν θέλουμε να έχουμε άγχος. Πρέπει αν ανατρέψουμε το σκορ, πρέπει να παίξουμε προσεκτικά και να μην έχουμε άγχος. Σας είχα πει από την αρχή ότι δεν μου άρεσε που μας είχατε δώσει τον τίτλο του φαβορί και κατά κάποιο τρόπο το πληρώσαμε. Δεν είχαμε στοιχεία που είχαμε σε προηγούμενα παιχνίδια και ένας λόγος είναι ότι δεν είχαμε και ρυθμό. Αν η ΑΕΚ είναι σοβαρή και αυτή που πρέπει να είναι και είναι τότε μπορούμε να περάσουμε", τόνισε ο Σερβοέλληνας προπονητής.

    [18] Η αποστολή της εθνικής για το φιλικό στη Σουηδία

    14/8/2003 12:40:00 μμ

    Ο Οτο Ρεχάγκελ ανακοίνωσε τα ονόματα των ποδοσφαιριστών που θα αποτελέσουν την αποστολή της εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου, ενόψει του φιλικού αγώνα που θα δώσει στις 20 Αυγούστου (21.15 ώρα Ελλάδας, στην πόλη Νόρτσεπινγκ, με αντίπαλο την Σουηδία.

    Ο Γερμανός τεχνικός δεν επεφύλασσε κάποια έκπληξη και έτσι την αποστολή που θα αναχωρήσει την Τρίτη 19 Αυγούστου για την Σουηδία, αποτελούν οι: Παρασκευάς Αντζας, Στέλιος Βενετίδης, Γιώργος Γεωργιάδης, Παντελής Καφές, Λάμπρος Χούτος (Ολυμπιακός), Ζήσης Βρύζας (Περούτζια), Ντέμης Νικολαΐδης (Ατλέτικο Μαδρίτης), Στέλιος Γιαννακόπουλος (Μπόλτον), Τραϊανός Δέλλας (Ρόμα), Γιώργος Καραγκούνης (Ιντερ), Θοδωρής Ζαγοράκης, Μιχάλης Καψής, Κώστας Κατσουράνης, Βασίλης Τσιάρτας (ΑΕΚ), Νίκος Νταμπίζας (Νιουκάστλ), Αγγελος Μπασινάς, Σωτήρης Κυργιάκος, Κώστας Χαλκιάς, Αντώνης Νικοπολίδης, Γιώργος Σείταρίδης, Τάκης Φύσσας (Παναθηναϊκός), Αγγελος Χαριστέας (Βέρντερ Βρέμης).

    [19] Πόλο: Νίκη- πρόκριση για την Εθνική Νέων ανδρών

    14/8/2003 2:38:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Στις οκτώ καλύτερες ομάδες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος υδατοσφαίρισης, που διεξάγεται στη Νάπολι της Ιταλίας, προκρίθηκε η Εθνική μας ομάδα Νέων ανδρών. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, σε αγώνα για τις θέσεις 1-16 της διοργάνωσης, επικράτησε 11-6 του αντίστοιχου της Τουρκίας και πήρε πανηγυρικά την πρόκριση για τα προημιτελικά, όπου την Παρασκευή, θ' αντιμετωπίσει την Κροατία.

    ''Τώρα σκεφτόμαστε την Κροατία''

    "Σκοπός και στόχος μας είναι να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας. Η Ελλάδα είναι μέσα στις οκτώ καλύτερες ομάδες του κόσμου, κάτι που καταφέραμε μετά το σημερινό παιχνίδι. Τώρα σκεφτόμαστε την Κροατία και γνωρίζουμε πόσο δυνατή ομάδα είναι. Πιστεύω όσο δύσκολο παιχνίδι θα είναι για εμάς, θα είναι και για εκείνους. Οι παίκτες μου σήμερα ανταποκρίθηκαν στη σοβαρότητα του αγώνα και είμαι ικανοποιημένος", δήλωσε ο ομοσπονδιακός τεχνικός Τάσος Δούμπας.

    Τα επτάλεπτα: 5-2, 2-1, 0-2, 4-1

    ΕΛΛΑΔΑ: Παπαδημητρακόπουλος (τερμ.), Φουντούλης, Κατσουλάκης 2, Κόχολας Ν. 2, Αφρουδάκης 2, Μυλωνάκης 1, Κανδιόγλου 1, Αλμανίδης, Κόχολας Γ.1 , Γαβαλάς Γ., Κωνσταντουδάκης, Ντόσκας 2.

    ΤΟΥΡΚΙΑ: Οκμάν 2, Γιακίλοβιτς 1, Μπεσκαρντεσλες 2, Γιεντίκ 1.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 14 August 2003 - 16:58:22 UTC