Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-08-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πτώμα άγνωστου άνδρα βρέθηκε στην Ελευσίνα
  • [02] Συνεργασία ΕΛ.ΑΣ με Βρετανική Αστυνομία για Φαληράκι
  • [03] Την ανάγκη ποιοτικού τουρισμού επισημαίνει ο ΗΑΤΤΑ
  • [04] Παραπομπή 44 ατόμων για τη δολοφονία Τζίντζιτς
  • [05] Σύντομα η κατάθεση Μπλερ για την υπόθεση Κέλι
  • [06] Την επόμενη βδομάδα η ψηφοφορία για το εμπάργκο της Λιβύης
  • [07] Λύτρα για τους Ευρωπαίους ομήρους κατέθεσε η Λιβύη
  • [08] Ιταλία: Ερευνα για ακριβή αριθμό θυμάτων του καύσωνα
  • [09] Μετ' εμποδίων οι Αγώνες Ιστιοπλοΐας στον Αγ. Κοσμά
  • [10] Μπιτς Βόλεϊ: Εχασαν Μπελιγράτης/Μιχαλόπουλος
  • [11] Αντίστροφη μέτρηση για το Παγκόσμιο Στίβου στο Παρίσι
  • [12] Προσοχή στα e-mail κυκλοφορεί ο ''Sobig''

    [01] Πτώμα άγνωστου άνδρα βρέθηκε στην Ελευσίνα

    21/8/2003 9:53:00 μμ

    Πτώμα άνδρα, σε προχωρημένη αποσύνθεση, εντοπίστηκε μέσα σε ταξιδιωτικό σάκο, στο λιμανάκι αλιέων της Ελευσίνας. Όπως εκτιμούν οι αξιωματικοί ασφάλειας του Λιμεναρχείου Ελευσίνας, που ερευνούν την υπόθεση, το πτώμα, πρέπει να βρισκόταν στο σάκο, τουλάχιστον τριάντα μέρες. Πάνω του δεν βρέθηκε κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει την ταυτότητα του. Σύμφωνα πάντως με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, δεν αποκλείεται το θύμα να είναι αλλοδαπός ναυτικός.

    [02] Συνεργασία ΕΛ.ΑΣ με Βρετανική Αστυνομία για Φαληράκι

    21/8/2003 9:13:00 μμ

    Η Βρετανική Αστυνομία είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με την αντίστοιχη Ελληνική, για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στο Φαληράκι της Ρόδου. Αυτό υπογράμμισε ο Γενικός Πρόξενος της Βρετανίας στην Αθήνα Ντόναλντ Χόλντερ, που πήρε μέρος σε ευρεία σύσκεψη στο δήμο Καλλιθέας για να συζητηθούν όλα τα θέματα που έχουν προκύψει στην εν λόγω τουριστική περιοχή εξαιτίας της συμπεριφοράς των νεαρών τουριστών. Ο κ. Χόλντερ απέφυγε να καταδικάσει τη συμπεριφορά των συμπατριωτών του, αλλά υποστήριξε ότι θα μπορούσε Βρετανός αξιωματικός να βρίσκεται στη Ρόδο και να συνεργαστεί με τους Ελληνες αστυνομικούς στον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίζονται οι νεαροί Αγγλοι όταν συλλαμβάνονται για την πρόκληση επεισοδίων. Την ίδια ώρα, μετά την αυστηρή προειδοποίηση του ΕΟΤ για τους τουρίστες ταραξίες, με ανακοίνωση του, ο Σύνδεσμος των Ελληνικών Τουριστικών Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ), κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα πρόσφατα έκτροπα, που οδηγούν, στον ευτελισμό του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

    Συζητήθηκαν προτάσεις για την αποφυγή περαιτέρω προβλημάτων

    Μάλιστα επικαλέστηκε και το γεγονός ότι τον περασμένο Ιούνιο επισκέφθηκε τη Ρόδο, καθώς και άλλα μεγάλα τουριστικά νησιά, Βρετανός αξιωματικός που συνεργάστηκε με Ελληνες συναδέλφους του σε θέματα που αφορούν τις περιπτώσεις βιασμών.

    Κατά τη σύσκεψη στην οποία πήραν μέρος μεταξύ άλλων, ο νομάρχης Δωδεκανήσου Γ. Μαχαιρίδης, ο δήμαρχος Καλλιθέας Γ. Ιατρίδης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Βασ. Μηναΐδης, ο πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων Τ. Μοσχάτος, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ηλίας Κωτιάδης αντηλλάγησαν διάφορες απόψεις και υπογραμμίστηκε ότι τα περιστατικά με τους Αγγλους τουρίστες δεν περιορίζονται μόνο στο Φαληράκι, αλλά επεκτείνονται σε όλες τις τουριστικές περιοχές (Κέρκυρα, Κρήτη, Κως κλπ).

    Υπογραμμίστηκε από το νομάρχη Γ. Μαχαιρίδη ότι ''η Ελλάδα, η Ρόδος και το Φαληράκι χρειάζονται τον Αγγλο τουρίστα και τα μεμονωμένα περιστατικά με τους νεαρούς δεν αντιπροσωπεύουν την κουλτούρα της χώρας. Ομως όλοι θα πρέπει να σέβονται τη χώρα και τους νόμους της''.

    Στη σύσκεψη μπήκε από τους τουριστικούς πράκτορες το ερώτημα ''τι ακριβώς επιτρέπεται και τι απαγορεύεται'' για τους τουρίστες στα θέματα της διασκέδασής τους, δεδομένου ότι επικρατεί μια σύγχυση που οδηγεί και σε ακραία περιστατικά.

    Πάντως, ο Βρετανός πρόξενος είπε ότι παρόμοια περιστατικά συμβαίνουν εδώ και δέκα χρόνια, μάλιστα δέ έχει στα χέρια του και ανάλογες αναφορές.

    Ολοι οι παραβρεθέντες στη σύσκεψη υποστήριξαν την ανάγκη λήψης αυστηρών μέτρων ''για να μη χάσει το Φαληράκι και τις χιλιάδες άλλους ξένους τουρίστες που φιλοξενεί στα πολυτελή ξενοδοχεία του'', όπως τόνισε ο δήμαρχος Καλλιθέας Γ. Καλλιθέας.

    Κατατέθηκαν πολλές προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος στο Φαληράκι, μεταξύ των οποίων η επίσπευση της ίδρυσης αστυνομικού τμήματος, ο έλεγχος της ηχορύπανσης και της εφαρμογής του ωραρίου λειτουργίας των νυχτερινών κέντρων, όπως επίσης και της ποιότητας και ποσότητας των προσφερομένων ποτών στους νεαρούς τουρίστες.

    Επίσης η απαγόρευση των ομαδικών οργανωμένων επισκέψεων σε μπαρ όπου οι συμμετέχοντες καταλήγουν σε κατάσταση ανεξέλεγκτης μέθης.

    Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος των ξενοδόχων Βασ. Μηναΐδης κατέθεσε υπόμνημα με πολλές προτάσεις για το Φαληράκι, μεταξύ των οποίων και απαγόρευση των εκδρομών, στις οποίες λαμβάνουν χώρα διάφορα σεξουαλικά παιχνίδια, που οδηγούν τους τουρίστες σε πράξεις προσβολής της δημόσιας αιδούς.

    Ακόμη οι ξενοδόχοι πρότειναν - και έγινε δεκτό- όπως οι πελάτες των νεανικών τουριστικών πακέτων να υπογράφουν συμβόλαιο που να αναφέρει ρητά ότι σε περίπτωση πρόκλησης αξιόποινων πράξεων ή ζημιών, θα διακόπτονται οι διακοπές τους και θα επιστρέφουν στη χώρα τους.

    Πρέπει να σημειωθεί ότι την ευρεία σύσκεψη στο Φαληράκι παρακολούθησαν πολλοί Βρετανοί δημοσιογράφοι, όπως επίσης και συνεργεία τηλεόρασης που έχουν εγκατασταθεί εδώ και πολλές μέρες στο Φαληράκι.

    Την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η σύσκεψη, το Αυτόφωρο Πρωτοδικείο της Ρόδου καταδίκασε σε φυλάκιση επτά μηνών 18χρονο Αγγλο τουρίστα, γιατί τα ξημερώματα συνελήφθη στο Φαληράκι, επειδή είχε κατεβάσει το παντελόνι του και επεδείκνυε τα οπίσθιά του στους περαστικούς. Ο καταδικασθείς εξαγόρασε την ποινή καταβάλλοντας ποσό 1.825 ευρώ.

    [03] Την ανάγκη ποιοτικού τουρισμού επισημαίνει ο ΗΑΤΤΑ

    21/8/2003 9:11:00 μμ

    Τον κώδωνα του κινδύνου για τα αλλεπάλληλα έκτροπα τουριστών στο Φαληράκι και τον Κάβο, κρούει ο Σύνδεσμος των Ελληνικών Τουριστικών Ταξιδιωτικών Γραφείων. Ο ΗΑΤΤΑ προτρέπει κάθε φορέα εθνικής ή τοπικής εμβέλειας να επενδύσει στον ποιοτικό τουρισμό, συνειδητοποιώντας ότι τα πιθανά κέρδη από την προσέλκυση τουριστών που αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές το τουριστικό μας προϊόν, επιδεικνύοντας ανάρμοστες συμπεριφορές, δεν αποτελούν κερδοφόρα επένδυση αλλά υποσκάπτουν το τουριστικό μέλλον της χώρας.

    Όπως τονίζει σε ανακοίνωση του ο ΗΑΤΤΑ, η δύσκολη οικονομική κατάσταση που ομολογουμένως αντιμετωπίζουν πολλά τουριστικά γραφεία και Tour Operators στο εξωτερικό δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για την υιοθέτηση μεθόδων marketing που αποσκοπούν στην προώθηση τέτοιων μορφών εσόδων.

    Σπεύδει ωστόσο να σημειώσει ότι σε συνθήκες ελεύθερης παγκόσμιας αγοράς, κανείς δεν μπορεί να επιβάλει τις απόψεις του.

    Ο ΗΑΤΤΑ με επιστολή του προς την ABTA (Ένωση Βρετανών Tour Operator) έχει εκφράσει την αντίθεση του προς πρακτικές Βρετανών Tour Operators που υποθάλπουν ή ακόμα και δημιουργούν τέτοιες καταστάσεις.

    [04] Παραπομπή 44 ατόμων για τη δολοφονία Τζίντζιτς

    21/8/2003 11:06:00 μμ

    Ο Ζόραν Τζίντζιτς

    Σαράντα τέσσερις άνθρωποι παραπέμφθηκαν σε δίκη στη Σερβία για συνωμοσία ή συμμετοχή στη δολοφονία του Σέρβου πρωθυπουργού Ζόραν Τζίντζιτς, ανακοίνωσε η εισαγγελία της Σερβίας. Ο Μίλοραντ Λούκοβιτς, αρχηγός των ''Κόκκινων Μπερέδων'', κατονομάζεται στην ανακοίνωση της εισαγγελίας ως ο κύριος ύποπτος στη συνωμοσία για τη δολοφονία του Τζίντζιτς. Ο Λούκοβιτς εξακολουθεί να διαφεύγει. Δεκαπέντε άτομα παραπέμπονται σε δίκη ως δράστες της δολοφονίας. Οι υπόλοιποι από τους συνολικά 44 κατηγορούνται για φόνο, τρομοκρατία και εγκληματική συνωμοσία, συν 14 άλλους φόνους, τρεις απαγωγές και άλλες εγκληματικές πράξεις. Η εισαγγελία πρότεινε γι' αυτούς που εξακολουθούν να διαφεύγουν να δικαστούν ερήμην. Ορισμένοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν προτείνει την έναρξη της δίκης στα μέσα Σεπτεμβρίου.

    Ο 55χρονος μεταρρυθμιστής Ζόραν Τζίντζιτς δολοφονήθηκε από ελεύθερο σκοπευτή έξω από το γραφείο του στο Βελιγράδι στις 12 Μαρτίου.

    [05] Σύντομα η κατάθεση Μπλερ για την υπόθεση Κέλι

    21/8/2003 9:03:00 μμ

    Με ενδιαφέρον αναμένονται οι καταθέσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ και του υπουργού Αμυνας Τζεφ Χουν, για την υπόθεση Κέλι. Όπως ανακοίνωσε, εκπρόσωπος του δικαστή Μπράιαν Χήτον, ο οποίος έχει τεθεί επικεφαλής της έρευνας, ο Τόνι Μπλερ, θα καταθέσει την επόμενη Πέμπτη, ενώ ο Τζεφ Χουν, μία μέρα νωρίτερα, την Τετάρτη. Ενώπιον του δικαστή Χάτον, έχουν ήδη βρεθεί για να καταθέσουν όλα όσα γνωρίζουν για την υπόθεση, αξιωματούχοι του υπουργείου Αμυνας και της Downing Street.

    Ο Κέλι είχε προβλέψει το θάνατό του

    Οπως κατέθεσε ο Βρετανός διπλωμάτης Ντέιβιντ Μπράουτσερ στον δικαστή Λόρδο Χάτον, ο Κέλι, του οποίου το πτώμα βρέθηκε στο δάσος κοντά στο σπίτι του τον περασμένο μήνα, είχε προβλέψει ότι ''θα βρεθεί νεκρός στο δάσος'' στη διάρκεια συνάντησής τους στη Γενεύη το Φεβρουάριο.

    ''Καθώς ο Ντέιβιντ Κέλι έφευγε, τον ρώτησα: Τί πιστεύεις ότι θα συμβεί αν γίνει εισβολή στο Ιράκ; Η απάντησή του ήταν, κάτι το οποίο εκείνη τη στιγμή εξέλαβα ως ένα σχόλιο χωρίς σημασία: 'Μάλλον θα βρεθώ νεκρός στο δάσος''', κατέθεσε ο Μπράουτσερ.

    Ο Κέλι είχε επίσης πει στον διπλωμάτη ότι είχε διαβεβαιώσει τους Ιρακινούς αξιωματούχους πως αν συνεργαστούν με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ ''δεν θα έχουν να φοβηθούν τίποτα'' και ότι πίστευε πως αν γινόταν η εισβολή ορισμένοι από αυτούς ''μπορεί να σκοτώνονταν ως άμεσο αποτέλεσμα των δικών του πράξεων''. Γι' αυτό ανησυχούσε ότι θα θεωρείτο ότι είπε ψέμματα σε συναδέλφους, πρόσθεσε ο Μπράουτσερ.

    ''Η εντύπωσή μου είναι ότι αισθανόταν ότι βρισκόταν προσωπικά σε κάποια δύσκολη ή αμήχανη θέση για το θέμα αυτό, επειδή πίστευε ότι η εισβολή μπορεί να γινόταν έτσι κι αλλιώς και ότι αυτό κάπως τον έφερνε σε μια διφορούμενη θέση'', σημείωσε ο Μπράουτσερ.

    Οσον αφορά τον αμφιλεγόμενο φάκελο για τα ιρακινό οπλοστάσιο, ο Μπράουτσερ κατέθεσε ότι ο Κέλι πίστευε πως οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν δεχθεί πίεση για να παράξουν συγκλονιστικά στοιχεία. ''Είπε ότι υπήρχε μεγάλη πίεση για να γίνει ο φάκελος όσο πιο πειστικός γινόταν'', κατέθεσε ο Μπράουτσερ, προσθέτοντας ότι όσον αφορά τη δήλωση ότι το Ιράκ θα μπορούσε να κάνει χρήση χημικών και βιολογικών όπλων εντός 45 λεπτών, ο Κέλι δεν του φάνηκε να έχει πειστεί.

    ''Πίστευε ότι αν οι Ιρακινοί είχαν κάποια εναπομείναντα βιολογικά όπλα, δεν θα είχαν πολλά'' και ότι αυτά ''θα φυλάσσονταν ξεχωριστά από τα πυρομαχικά, το οποίο σημαίνει ότι τα όπλα αυτά δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν γρήγορα'', κατέληξε.

    [06] Την επόμενη βδομάδα η ψηφοφορία για το εμπάργκο της Λιβύης

    21/8/2003 8:32:00 μμ

    Μετατίθεται χρονικά, για την επόμενη βδομάδα η ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί κατά της Λιβύης, όσον αφορά στην υπόθεση Λόκερμπι. Σε αυτό, τουλάχιστον φαίνεται να συμφώνησαν Βρετανία και Γαλλία, σύμφωνα με δηλώσεις Βρετανού διπλωμάτη. ''Συμφωνήσαμε με τη Γαλλία για μια μικρή παράταση ως τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας'' είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι κατά αυτόν τον τρόπο θα δοθεί στη Γαλλία, περισσότερος χρόνος για να σκεφθεί τι πρόκειται να αποφασίσει. Την είδηση, δεν έχει επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

    [07] Λύτρα για τους Ευρωπαίους ομήρους κατέθεσε η Λιβύη

    21/8/2003 7:45:00 μμ

    Η Λιβύη, με δική της πρωτοβουλία, κατέβαλε το ποσό των πέντε εκατομμυρίων ευρώ στους απαγωγείς των 14 Ευρωπαίων τουριστών που κρατούνταν όμηροι περισσότερο από πέντε μήνες στην αλγερινή Σαχάρα, ανέφεραν στην πρωτεύουσα του Μαλί, Μπαμακό, διπλωματικές πηγές στον ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου. Μία από αυτές τις πηγές δήλωσε, ανώνυμα, ότι η καταβολή αυτή έγινε κατευθείαν στους απαγωγείς, δηλαδή δεν διαμεσολάβησαν ούτε η γερμανική κυβέρνηση ούτε αυτή του Μαλί. Ομως ούτε η τοποθεσία της καταβολής των χρημάτων, ούτε η ημερομηνία καταβολής δεν διευκρινίστηκαν από την πηγή αυτή.

    Ο πρόεδρος του Μαλί Τουρέ είχε αναφερθεί δημόσια στη βοήθεια των κυβερνήσεων της Αλγερίας και της Λιβύης στην υπόθεση της απελευθέρωσης των Ευρωπαίων τουριστών.

    Ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών Γιούργκεν Σρόμπογκ είχε δημόσια ευχαριστήσει τις ανωτέρω κυβερνήσεις για τη θετική εξέλιξη της απελευθέρωσης των ομήρων, χωρίς άλλες λεπτομέρειες.

    Γερμανικά ΜΜΕ είχαν αναφέρει από την πλευρά τους, ότι η Γερμανία, που είχε εννέα πολίτες της ανάμεσα στους 14 ομήρους είχε, μέσω ενδιαμέσων, καταβάλει ποσό 4,6 εκατομμύρια ευρώ για να αφεθούν αυτοί ελεύθεροι.

    [08] Ιταλία: Ερευνα για ακριβή αριθμό θυμάτων του καύσωνα

    21/8/2003 11:08:00 μμ

    Ο Ιταλός υπουργός Υγείας Τζιρολάμο Σίρκια διέταξε την Πέμπτη να ξεκινήσει έρευνα για να διαπιστωθεί ο ακριβής αριθμός των ηλικιωμένων ατόμων που έχασαν τη ζωή τους στη χώρα από τον πρόσφατο καύσωνα. Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δελτίο ΤG5, ο Σίρκια ανακοίνωσε πως η έρευνα θα ανατεθεί στο Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας και στόχος της θα είναι να αξιολογήσει την θνησιμότητα κατά τον Αύγουστο στις μεγάλες πόλεις της κεντρικής και βόρειας Ιταλίας. Ο υπουργός επιθυμεί να διαθέτει αξιόπιστες στατιστικές εν σχέσει με εκείνες του 2002.

    Πρόσφατα αποφάσισε να θέσει σε εφαρμογή, σε συντονισμό με τις τοπικές κοινότητες, ένα σχέδιο για το καλοκαίρι του 2004, προκειμένου να βοηθηθούν καλλίτερα τα ηλικιωμένα άτομα κατά του καύσωνα.

    Επισήμως στην Ιταλία δεν έχει δημοσιευτεί κανένα στοιχείο για τον αριθμό των θανάτων που αποδίδονται στον καύσωνα.

    Ο Σίρκια έχει κατ' επανάληψη τονίσει πως θα χρειαστεί να αναμένουν τον Σεπτέμβριο προτού υπάρξουν κάποια αξιόπιστα στοιχεία.

    Πάντως, ο Τύπος κάνει λόγο για περίπου 1000 νεκρούς, βασιζόμενος σε στοιχεία που έχει αλιεύσει από τις καταγραφές στις υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης.

    [09] Μετ' εμποδίων οι Αγώνες Ιστιοπλοΐας στον Αγ. Κοσμά

    21/8/2003 11:22:00 μμ

    Ο Αίολος είχε κέφια και έπαιζε με τα νεύρα όλων στους στίβους του Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοΐας του Αγίου Κοσμά, καθώς άλλαζε συνεχώς διεύθυνση, δημιουργώντας δυσκολίες στους ιστιοπλόους που μετέχουν στη Regatta Αθήνα 2003. Ετσι, δεν έγιναν οι δύο από τις τρεις προγραμματισμένες ιστιοδρομίες στην κατηγορία 49er, αφού όταν επρόκειτο να δοθεί η εκκίνηση της 2ης υπήρχε σχετική άπνοια. Όμως, οι ιστιοπλόοι είναι μαθημένοι να παλεύουν είτε ο Αίολος τούς κάνει τα κέφια είτε όχι. Κατά τα άλλα είχαμε την εντυπωσιακή παρουσία του Βρετανού χρυσού Ολυμπιονίκη του Σύδνεϋ στην κατηγορία Finn, Ben Ainslie, ο οποίος κέρδισε και τις δύο ιστιοδρομίες που έγιναν σήμερα και πήρε "κεφάλι" στην πορεία προς την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου καθώς προηγείται στη γενική κατάταξη της συγκεκριμένης κατηγορίας.

    Αποτελέσματα δεύτερης ημέρας της Regatta Αθήνα 2003

    Στα 470 Γυναικών, οι Ελληνίδες πρωταθλήτριες, Σοφία Μπεκατώρου και Αιμιλία Τσουλφά, "έπεσαν" στη δεύτερη θέση της Γενικής κατάταξης με 30 βαθμούς ποινής, καθώς ακυρώθηκαν στην 3η ιστιοδρομία, λόγω πρόωρης εκκίνησης (μαζί με άλλα 6 σκάφη) και επιβαρύνθηκαν με 24 βαθμούς ποινής, ενώ στην 4η κούρσα επανήλθαν δριμύτερες και πήραν τη δεύτερη θέση, δείχνοντας ότι θα κυνηγήσουν το χρυσό μετάλλιο με πάθος και αποφασιστικότητα. Αλλωστε, αν εξαιρέσει κανείς τη "γκέλα" της πρόωρης εκκίνησης στην 3η ιστιοδρομία , στις άλλες κούρσες τα έχουν πάει περίφημα τερματίζοντας πρώτες στην 1η ιστιοδρομία, τρίτες στη 2η και δεύτερες στην 4η.

    Στην τρίτη ιστιοδρομία πρώτευσε το σκάφος από τη Νέα Ζηλανδία (Hesson-Dickson) και στην τέταρτη το σκάφος από την Αργεντινή (Sesto-Reinoso). Στα 470 ανδρών, την πρωτιά στην 3η ιστιοδρομία πήραν οι Αυστραλοί Wilmot-Page, ενώ οι Ελληνες πρωταθλητές και πρώτοι στην παγκόσμια κατάταξη Ανδρέας Κοσματόπουλος και Κώστας Τριγκώνης τερμάτισαν 16οι. Στην τέταρτη κούρσα πρώτευσε το ισπανικό σκάφος (Martinez-Wood), με τους Κοσματόπουλο-Τριγκώνη να παίρνουν την 15η θέση. Ωστόσο μετά το τέλος των αγώνων και μετά την εκδίκαση διαφόρων ενστάσεων, ακυρώθηκαν το πορτογαλικό και Ολλανδικό σκάφος που είχαν πάρει την 9η και 10η θέση αντίστοιχα στην 3η ιστιοδρομία και έτσι οι Κοσματόπουλος-Τριγκώνης κέρδισαν δύο θέσεις καταλαμβάνοντας τελικά την 14η θέση και την 14η (από 15η) στη γενική κατάταξη με 61 βαθμούς ποινής. Στα 49er, λόγω των "παιχνιδιών" του ανέμου, έγινε μόνο η μια από τις τρείς προγραμματισμένες ιστιοδρομίες. Νικητές της τέταρτης και μοναδικής, για σήμερα, κούρσας αναδείχθηκαν οι Αυστραλοί Nicholson-Boyd, ακολουθούμενοι από τους Βρετανούς Brotherton-Asquith και τους Βραζιλιάνους Fonseca-Duarte.

    Το ελληνικό σκάφος με τους Θανάση Παχούμα και Βασίλη Πορτοσάλτε, τερμάτισε στην έκτη θέση και βρίσκεται 15ο στη γενική κατάταξη με 55 βαθμούς ποινής. Στα Star, έγιναν κανονικά οι δύο ιστιοδρομίες με τους Βραζιλιάνους Grael-Ferreira να παίρνουν την πρωτιά στην 3η και τους Αμερικανούς Cayard-Trinter να ...κόβουν πρώτοι το νήμα στην 4η κούρσα.

    Το ελληνικό σκάφος με τους Λεωνίδα Πελεκανάκη και Γιώργο Κοντογούρη, ήταν 16ο στην 3η, ενώ στην 4η τερμάτισε 3ο, την καλύτερη θέση που έχει πάρει, μέχρι στιγμής, στις τέσσερις ιστιοδρομίες που έχουν γίνει. Ετσι οι Ελληνες ιστιοπλόοι βρίσκονται στην 11η θέση της γενικής κατάταξης με 43 βαθμούς ποινής. Στα Finn έλαμψε το άστρο του Βρετανού χρυσού Ολυμπιονίκη του Σύδνεϋ και κορυφαίου ιστιοπλόου για το 2002, Ben Ainslie, o οποίος κατέκτησε την πρώτη θέση τόσο στην 3η όσο και στην 4η ιστιοδρομία και βρίσκεται στην πρώτη θέση της γενικής κατάταξης.

    Ο Ελληνας πρωταθλητής Αιμίλιος Παπαθανασίου δεν τα πήγε καλά στην 3η κούρσα, αφού τερμάτισε 24ος, αλλά στην τέταρτη μπήκε πολύ δυνατά και πήρε την δεύτερη θέση. Ομως η ακύρωση του την Τετάρτη και η 24η θέση στην 3η ιστιοδρομία την Πέμπτη, τον έχουν φέρει πολύ πίσω και τώρα βρίσκεται στην 14η θέση της γενικής κατάταξης με 52 βαθμούς ποινής. Στα Yngling, την 3η κούρσα και πρώτη της ημέρας κέρδισε το αμερικάνικο σκάφος (Swett-Touchette-Purdy), ενώ ακολούθησαν το σκάφος από την Ουκρανία (Taran-Matevusheva-Kalinina) και οι Γερμανίδες Wagner-Hoell-Lochbrunner.

    Οι Ελληνίδες Κατερίνα Γιακουμίδου, Ελένη Δημητρακοπούλου και Ευτυχία Μαντζαράκη τερμάτισαν 8ες. Στην 4η ιστιοδρομία, πρώτευσε το σκάφος από την Ολλανδία (Thies-Bes-de Jong) ακολούθησε το σκάφος από τη Νέα Ζηλανδία (Thorpe-Vinsen-Lambert), ενώ την 3η θέση πήρε το Βρετανικό σκάφος (Robertson-Ayton-Webb). Οι Ελληνίδες αθλήτριες, στην 4η ιστιοδρομία κατετάγησαν 12ες. Στις κατηγορίες Europe, Laser, Mistral και Tornado, οι αθλητές την Πέμπτη είχαν ημέρα ξεκούρασης. Την Παρασκευή (ώρα εκκίνησης 13.00) θα γίνουν ιστιοδρομίες στις κατηγορίας Europe, Laser, Mistral, Tornado και Star, ενώ θα ξεκουραστούν οι αθλητές και αθλήτριες των κατηγοριών 470, Finn και Yngling. Κανονικά ρεπό την Παρασκευή είχαν και τα 49er, αλλά μετά τη αναβολή των δύο εκ των τριών ιστιοδρομιών την Πέμπτη, η τεχνική επιτροπή αποφάσισε να γίνει την Παρασκευή αγώνας στο στίβο Β με ώρα εκκίνησης 15.00.

    [10] Μπιτς Βόλεϊ: Εχασαν Μπελιγράτης/Μιχαλόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ 21/8/2003 10:08:00 μμ

    Με ήττα ολοκλήρωσαν την Α' φάση του τουρνουά Τσάλεντζερ οι Παύλος Μπελιγράτης/Θανάσης Μιχαλόπουλος. Η ελληνική ομάδα, που είχε ήδη εξασφαλίσει την πρόκριση στους "16", έχασε 2-0 από τους Νορβηγούς Εσπεν και Σιελ Αρνε Γκόρανσον στη διοργάνωση που διεξάγεται στις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Κέντρου Μπιτς Βόλεϊμπολ στις Τζιτζιφιές. Οι πρωταθλητές Ελλάδας ήταν... υπνωτισμένοι στο πρώτο σετ (13-21), ενώ το δεύτερο εξελίχθηκε σε μάχη πόντο-πόντο, με τα αδέλφια από τη Νορβηγία να επικρατούν 21-19 και να παίρνουν την πρόκριση μαζί με τους Μπελιγράτη/Μιχαλόπουλο, από τον 6ο όμιλο της διοργάνωσης. Λίγο αργότερα, εκτός 16άδας έμειναν και οι Γιώργος Γιάτσης/Ηλίας Ζολασταθιάδης. Οι δύο Έλληνες αθλητές γνώρισαν την ήττα 2-0 (21-14, 21-13) από τους Ιταλούς Γκάλι/Φελίνι στον τρίτο και τελευταίο αγώνα τους για την Α' φάση.

    Νωρίτερα, οι Νορβηγοί Γιόρε Σιέμπερουντ/Βέγκαρντ Χόινταλεν επιβεβαίωσαν την ανωτερότητά τους και προκρίθηκαν άνετα στους "16" του τουρνουά Τσάλεντζερ, που φιλοξενείται στο Ολυμπιακό Κέντρο Μπιτς Βόλεϊ στις Τζιτζιφιές.

    Οι Νορβηγοί, που βρίσκονται στο Νο8 της παγκόσμιας κατάταξης, ξεπέρασαν και το εμπόδιο των Ισραηλινών Σαπράνοβιτς/ Πετράεφ (2-0 σετ) και με τρεις νίκες σε ισάριθμους αγώνες δείχνουν τις... άγριες διαθέσεις τους. Επίσης, μετά το τέλος και των απογευματινών αγώνων, το "εισιτήριο" για τη επόμενη φάση εξασφάλισαν οι Γκρίνμπεργκς/Σταλς (Λετονία), Κοτρίνο/Γκαρθία (Ισπανία), Μπάμπιτς/Χούντολεϊ (Ουκρανία), Κάις/Βέσικ (Εσθονία), Νισιμούρα/Ασάχι (Ιαπωνία), Μάγκνουσον/Μπρίνγκμποργκ (Σουηδία), Γκος/Στράους (Αυστρία), Μάρνικς Τ./Μάρνικς Κ.(Λετονία).

    Επίσης, ήδη έχουν αποκλειστεί οι Καραχάλιος/Κωστακόπουλος, βάσιμες ελπίδες διατηρούν οι Γιάτσης/Ζολασταθιάδης, ενώ λίγες είναι οι πιθανότητες να περάσουν ως τρίτοι οι νικητές της αναμέτρησης Γκόρτσανιουκ/Μούρτζιος (Ελλάς)-Νεράτζης/Γιαννακάκος (Ελλάς)

    Συνοπτικά τα σημερινά αποτελέσματα και οι αγώνες που απομένουν:

    ΠΡΩΙ

    1ος όμιλος:

    Σιέμπερουντ/Χόινταλεν (Νορβηγία)-Σαπράνοβιτς/Πετράεφ (Ισραήλ) 2-0 (21-19, 21-19)

    5ος όμιλος:

    Γκος/Στράους (Αυστρία)-Σβένσον/Γκίλμπερτσον (Σουηδία) 2-0

    (21-15, 21-16)

    2ος όμιλος:

    Γκρίνμπεργκς/Σταλς (Λετονία)-Καραχάλιος/Κωστακόπουλος (Ελλάς) 2-0 (21-9, 21-14)

    ΑΠΟΓΕΥΜΑ

    4ος όμιλος:

    Μάγκνουσον/Μπρίνγκμποργκ (Σουηδία)-Σίλβα/Ξίστο (Αγκόλα) 2-0

    (21-18, 21-12)

    3ος όμιλος:

    Κάις/Βέσικ (Εσθονία)-Νισιμούρα/Ασάχι (Ιαπωνία) 2-0 (21-11, 21-12)

    2ος όμιλος:

    Κοτρίνο/Γκαρθία (Ισπανία)-Μπάμπιτς/Χούντολεϊ (Ουκρανία) 2-0

    (23-21, 21-19)

    5ος όμιλος:

    Αντελχοφ/Κούτσκε (Βέλγιο)-Μάρνικς Τ./Μάρνικς Κ.(Λετονία) 0-2

    (21-23, 14-21)

    6ος όμιλος:

    Πάλινεκ/Σμρτσκα (Τσεχία)-Κλέπερ/Λουϊζάο (Βραζιλία) 1-2

    (24-22, 12-21, 11-15)

    ΒΡΑΔΥ 20.00

    6ος όμιλος: Μιχαλόπουλος/Μπελιγράτης (Ελλάς)- Γκόρανσον Κ./Γκόρανσον Ε. (Νορβηγία)

    21.00

    1ος όμιλος: Γκάλι/Φενίλι (Ιταλία)-Γιάτσης/Ζολασταθιάδης (Ελλάς)

    22.00

    4ος όμιλος: Σουλτς/Ράινμαν (Ελβετία)-Χιθ/Ρόμπερτς (ΗΠΑ)

    23.00

    3ος όμιλος: Γκόρτσανιουκ/Μούρτζιος (Ελλάς)-Νεράτζης/Γιαννακάκος (Ελλάς)

    [11] Αντίστροφη μέτρηση για το Παγκόσμιο Στίβου στο Παρίσι

    21/8/2003 9:36:00 μμ

    Με όνειρα διάκρισης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου αναχώρησε για το Παρίσι η Κατερίνα Θάνου. Η Ελληνίδα παγκόσμια πρωταθλήτρια και ολυμπιονίκης δήλωσε αποφασισμένη να προσθέσει ένα ακόμη μετάλλιο στη πλούσια συλλογή της. Την ίδια ώρα, όλα δείχνουν να είναι έτοιμα στο υπερσύγχρονο Stade de France, για την πρεμιέρα του 9ου παγκόσμιου πρωταθλήματος στίβου ανδρών και γυναικών. Πρόκειται για το τελευταίο μεγάλο ραντεβού του στίβου πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

    Χωρίς ουσιαστικά προβλήματα οι Έλληνες αθλητές

    Το πρώτο κλιμάκιο της ελληνικής αποστολής, στο οποίο ανήκουν σχεδόν όλοι οι αθλητές και αθλήτριες που θα μπουν στη μάχη το Σάββατο είναι ήδη στο αθλητικό χωριό και προετοιμάζονται στα βοηθητικά στάδια της διοργάνωσης.

    Οι Έλληνες αθλητές δεν αντιμετωπίζουν, ουσιαστικά προβλήματα, πλην της διαμονής, η οποία δεν είναι η ιδανικότερη, αφού μένουν σε στενόχωρους πανεπιστημιακούς κοιτώνες.

    Εξαίρεση, το πρόβλημα τραυματισμού που αντιμετωπίζει η σφαιροβόλος Πόπη Ουζούνη, η οποία προσπαθεί να το ξεπεράσει και να μεταβεί στο Παρίσι.

    Νωρίτερα, υπήρξε φήμη ότι οι Αμερικανοί αθλητές, λόγω της ζέστης στα δωμάτια, ήταν δυσαρεστημένοι από την διαμονή τους και ζήτησαν να εγκαταλείψουν τον χώρο για να στεγαστούν σε ξενοδοχείο.

    Με ανακοίνωση της, η Οργανωτική Επιτροπή της διοργάνωσης, διέψευσε την είδηση τονίζοντας ότι η αμερικανική αποστολή, δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα με το αθλητικό χωριό.

    Ανακοινώσεις των διοργανωτών

    Όσον αφορά στα αγωνίσματα της πρώτης ημέρας, οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι στα 100μ εμπόδια δεν θα υπάρξει πρώτος γύρος, δηλαδή θα γίνουν τρεις αντί των τεσσάρων που προβλέπονταν αρχικά.

    Κάτι ευχάριστο ασφαλώς για τη Φλώρα Ρεντούμη.

    Το ίδιο θα γίνει και στα 4χ100μ γυναικών, όπου μετέχει και η Ελλάδα (εδώ δύο γύροι, δηλαδή ημιτελικός και τελικός).

    Έγινε γνωστό επίσης ότι τα δύο προκριματικά γκρουπ της σφυροβολίας ανδρών, θα ξεκινήσουν στις 10.30 ώρα Ελλάδας το πρώτο, με την συμμετοχή του Αλέξανδρου Παπαδημητρίου, και το Β΄ στις 12.00.

    Η επταθλήτρια Αργυρώ Στρατάκη που μετέχει με την 17η επίδοση (6.116β), είναι η πρώτη Ελληνίδα αθλήτρια που μπαίνει στη μάχη του παγκοσμίου πρωταθλήματος.

    Το πρώτο της αγώνισμα, τα 100μ εμπόδια, ξεκινά στις 09.45 ώρα Ελλάδας.

    Οι άλλοι αθλητές μας που μπαίνουν στη μάχη κατά την πρώτη ημέρα των αγώνων το πρωί, είναι η

    Κατερίνα Θάνου (Α' γύρος των 100μ στις 11.30) Αλέξανδρος Παπαδημητρίου και ο Χρήστος Μελέτογλου (προκριματικός τριπλούν, 11.45).

    Το απόγευμα ξεκινούν οι τρεις πρωταθλήτριες της δισκοβολίας, Κατερίνα Βόγγολη, Στέλλα Τσικούνα και Τασία Κελεσιδου (προκριματικά γκρουπ στις 17.10 και 18.55) και ο Στέλιος Δημότσιος (Α΄ γύρος 400μ 17.35), ενώ αναμένεται να συνεχίσει η Κατερίνα Θάνου στα προημιτελικά των 100μ.

    Νωρίτερα έγινε δεκτό το αίτημα του ΣΕΓΑΣ για συμμετοχή στους αγώνες του Δημήτρη Σερέλη με το 8.21μ που πέτυχε σε ημερίδα στίβου (είχε επίσημο 8.17μ, ενώ το όριο της IAAF είναι 8.20μ).

    [12] Προσοχή στα e-mail κυκλοφορεί ο ''Sobig''

    21/8/2003 10:35:00 μμ

    Mηνύματα που μπορεί να

    περιέχουν τον "Sobig"

    Ενας νέος ιός με την κωδική ονομασία "Sobig" (τόσο μεγάλο) έχει προκαλέσει πολύ μεγάλα προβλήματα στους χρήστες υπολογιστών ανά τον κόσμο, αφού η ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ. Ο νέος ιός, που χτυπά τους υπολογιστές και διαδίδεται μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, έχει ξεπεράσει ακόμη και ιό "love", που είχε κάνει θραύση πριν από δύο χρόνια. Ενεργοποιείται με το άνοιγμα ενός αρχείου που έρχεται συνημμένο σε ένα e-mail, το οποίο αναφέρει ότι πρόκειται για ένα αρχείο προστασίας οθόνης ή ρυθμίσεων.

    Η εταιρεία ασφαλείας υπολογιστών MessageLabs ανακοίνωσε ότι μέσα σε μία μόνο ημέρα εντόπισε ένα εκατομμύριο αντίγραφα του Sobig που μεταδίδεται μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) και έχει ήδη "μολύνει" χιλιάδες υπολογιστές σε 150 περίπου χώρες.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, ένα στα 17 ηλεκτρονικά μηνύματα που έχουν σταλεί από τη Δευτέρα -οπότε και εμφανίστηκε ο ιός- περιέχουν τον Sobig.

    Ο ιός αλλάζει τακτικά την περιγραφή στο θέμα του ηλεκτρονικού μηνύματος και το όνομα του συνημμένου αρχείου και όσοι μολύνονται από τον ιό, λαμβάνουν αρκετά αντίγραφά του, με μηνύματα που μοιάζουν μεταξύ τους. Οι ειδικοί σε όλο τον κόσμο συστήνουν στους χρήστες υπολογιστών να χρησιμοποιούν τα ειδικά προγράμματα εντοπισμού των ιών και να μην ανοίγουν ηλεκτρονικά μηνύματα από αγνώστους, ελπίζοντας ότι τα προληπτικά αυτά μέτρα θα ανακόψουν τη μόλυνση- μέχρι τον επόμενο γύρο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 21 August 2003 - 20:53:51 UTC