Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-08-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ζάκυνθος :Θερμή υποδοχή στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο
  • [02] Η ''μαύρη σημαία'' έφερε πολιτική αναστάτωση
  • [03] Εισαγγελική πρόταση για τους 5 του ''ΕΛΑ'' και ''1η Μαη''
  • [04] Μπερλουσκόνι: Εστησε τον Σρέντερ στο ραντεβού συμφιλίωσης
  • [05] Η βία κυβερνά τη Μέση Ανατολή
  • [06] Σύντομα παρελθόν το εμπάργκο κατά της Λιβύης;
  • [07] Στη Γαλλία η κηδεία του Ντε Μέλο - Ολονυκτία στο Ριο
  • [08] ''Μόνες'' και ''ανασφαλείς'' ΗΠΑ και Βρετανία στο Ιράκ
  • [09] Μπιτς Βόλεϊ: Πέρασαν στους ''8'' οι Μιχαλόπουλος Μπελιγράτης
  • [10] Ιστιοπλοΐα: Ιδανικές συνθήκες και αποτελέσματα
  • [11] ''Στενό μαρκάρισμα'' της Γης από τον... Αρη

    [01] Ζάκυνθος :Θερμή υποδοχή στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο

    22/8/2003 11:02:00 μμ

    Αδελφικό χαιρετισμό προς τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, απηύθυνε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα, για τετραήμερη περιοδεία. Στη Ζάκυνθο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, έτυχε θερμότατης υποδοχής. Χιλιάδες κάτοικοι του νησιού, είχαν γεμίσει τους παραλιακούς δρόμους γύρω από το λιμάνι για να τον υποδεχτούν ενώ σε εξέδρα, στο λιμάνι της Ζακύνθου, που είχε ειδικά για το σκοπό αυτό τοποθετηθεί, ο δήμαρχος Ζακυνθίων κ. Ταγγαρόπουλος του παρέδωσε το χρυσό κλειδί της πόλης. Λίγο αργότερα, ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου του διάβασε ψήφισμα με το οποίο ομόφωνα ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης της πόλης της Ζακύνθου.

    Στην αντιφώνησή του ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπογράμμισε τους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν το νησί της Ζακύνθου με το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και αφού συνεχάρη την εκκλησιαστική ηγεσία του νησιού, κάλεσε τους Ζακύνθιους να συνεχίσουν να τηρούν τις θρησκευτικές τους παραδόσεις.

    Στη συνέχεια εν μέσω στρατιωτικού αγήματος και με συνοδεία δεκάδων μητροπολιτών και επισκοπών που έφτασαν στη Ζάκυνθο για τις τριήμερες εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Διονυσίου έφτασε στον ιερό ναό του Αγίου Διονυσίου όπου τελέστηκε επίσημη δοξολογία.

    Αμέσως μετά ο Οικουμενικός Πατριάρχης παραβρέθηκε στην τελετή αποκάλυψης της πλάκας της οδού που βρίσκεται μπροστά από τον ιερό ναό του Αγίου Διονυσίου και η οποία από σήμερα φέρει επίσημα το όνομά του, "Οδός Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου του πρώτου".

    [02] Η ''μαύρη σημαία'' έφερε πολιτική αναστάτωση

    22/8/2003 10:25:00 μμ

    Την έντονη αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Πρωτόπαπα, προκάλεσε η ενέργεια του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, να υψώσει μαύρη σημαία στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, εν όψει της Διεθνούς Εκθέσεως. Ο υπουργός Τύπου κάλεσε το Δήμαρχο να μην παίξει ρόλο πολιορκητικού κριού, για τα κομματικά σχέδια της Νέας Δημοκρατίας." Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Πρωτόπαπας επιτίθεται στη ΝΔ για να αποπροσανατολίσει τους πολίτες" δήλωσε απαντώντας ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Θ. Ρουσόπουλος, τονίζοντας ότι πίσω από τις επιθέσεις της κυβέρνησης κρύβεται η απουσία έργων.

    Παπαγεωργόπουλος: Μία κίνηση σε ένδειξη πένθους

    Μια μαύρη σημαία αναρτήθηκε την Παρασκευή στο κτήριο του δημαρχείου Θεσσαλονίκης, ανάμεσα στις σημαίες της Ελλάδας και της Ε.Ε., κατόπιν εντολής του δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου.

    Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης μαζί με μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΤΕΔΚ Θεσ/νίκης είχε προαναγγείλει, αυτήν την κίνηση, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μη εφαρμογή από πλευράς κυβέρνησης, των νόμων που αφορούν τα οικονομικά των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    "Η τοπική αυτοδιοίκηση πενθεί και ως ένδειξη αυτού του πένθους θα αναρτηθούν μαύρες σημαίες στα δημοτικά καταστήματα" είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαγεωργόπουλος.

    Η κίνηση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

    "Η ΔΕΘ είναι μια γιορτή, μια μεγάλη ευκαιρία για τη Θεσσαλονίκη και για ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα. Ιδιαίτερα όταν στην πόλη σήμερα εκτελείται το μεγαλύτερο πρόγραμμα έργων που έγινε ποτέ, κάτι που γνωρίζει ο κ. δήμαρχος, αλλά γνωρίζουν πολύ καλά και όλοι οι Θεσσαλονικείς", δήλωσε νωρίτερα την Παρασκευή ο κ. Πρωτόπαπας.

    Αυθαίρετη πράξη σύμφωνα με τον Σπύρο Βούγια

    Η απόφαση για την ανάρτηση της μαύρης σημαίας, ελήφθη κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΤΕΔΚ νομού Θεσσαλονίκης και δεν ψηφίστηκε από την παράταξη που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ, η οποία είχε την άποψη πως οι μορφές κινητοποιήσεων πρέπει να αποφασιστούν στο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ.

    "Εντελώς αυθαίρετη" χαρακτηρίζει την πράξη του Δημάρχου ο επικεφαλής της δημοτικής αντιπολίτευσης, Σπύρος Βούγιας.

    [03] Εισαγγελική πρόταση για τους 5 του ''ΕΛΑ'' και ''1η Μαη''

    22/8/2003 9:49:00 μμ

    Την παραπομπή και των πέντε κατηγορουμένων στην υπόθεση των οργανώσεων ΕΛΑ και 1η Μάη ζητά με πρότασή του προς το Συμβούλιο Εφετών ο εισαγγελέας εφετών κ. Αν. Μύτης. Σύμφωνα με αυτή, οι Κώστας Αγαπίου, Ειρήνη Αθανασάκη, Αγγελέτος Κανάς και Χρήστος Τσιγαρίδας πρέπει να δικαστούν ενώπιον του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων για κατηγορίες που αφορούν τη συμμετοχή τους στην εγκληματική οργάνωση ΕΛΑ. Όσον αφορά, τον Μιχάλη Κασσίμη, στην πρόταση αναφέρεται ότι είναι η ηθικός αυτουργός για την απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου της ΓΣΕΕ, Γιώργου Ραυτόπουλου. Την τελική απόφαση, θα λάβει σύντομα το Συμβούλιο Εφετών.

    [04] Μπερλουσκόνι: Εστησε τον Σρέντερ στο ραντεβού συμφιλίωσης

    22/8/2003 9:38:00 μμ

    Η ευκαιρία να τα "ξαναβρούν" δόθηκε, ο Ιταλός πρωθυπουργός, δεν φαίνεται όμως, να μπόρεσε ή να θέλησε να την αξιοποιήσει. Το προγραμματισμένο για σήμερα, ραντεβού του με τον Γερμανό ομόλογό του, Γκέρχαρντ Σρέντερ στο θέατρο της Βερόνα, για να παρακολουθήσουν "Κάρμεν", αναβλήθηκε τελικά, από πλευράς Μπερλουσκόνι. Έτσι οι δυο ηγέτες θα τα πουν τελικά, το Σάββατο στις προγραμμαιτσμένες τους συνομιλίες. Τη λύπη του για την απουσία του Μπερλουσκόνι από το θέατρο της Βερόνα, εξέφρασε εκπρόσωπος του Ρομάνο Πρόντι. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είχε νωρίτερα συνομιλίες με τον Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ.

    [05] Η βία κυβερνά τη Μέση Ανατολή

    22/8/2003 11:30:00 μμ

    Στο έλεος των όπλων βρίσκεται και πάλι η Μέση Ανατολή. Ο νέος κύκλος αίματος θέτει οριστικά τέλος, στην εκεχειρία που κράτησε, μερικές εβδομάδες. Με κοινή ανακοίνωση, Χαμάς και Τζιχάντ, ξαναρχίζουν τις επιθέσεις εναντίον των Ισραηλινών. Νωρίτερα, περισσότεροι από 100.000 οργισμένοι Παλαιστίνιοι, διαδήλωσαν στην κηδεία του ηγέτη της Χαμάς, που σκοτώθηκε από ισραηλινά ελικόπτερα. Τα ξημερώματα οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στην Τζενίν, όπου επέβαλαν απαγόρευση της κυκλοφορίας, ενώ την ίδια ώρα Παλαιστίνιοι εκτόξευαν αυτοσχέδιους πυραύλους σε ισραηλινά εδάφη και σε εβραϊκούς οικισμούς στη Λωρίδα της Γάζας. Την Παρασκευή, Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν τρία μέλη της μαχητικής παλαιστινιακής οργάνωσης Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Aκσα στην πόλη Ναμπλούς της Δ. Όχθης.

    Οφθαλμόν αντί οφθαλμού

    Το απόγευμα της Παρασκευής, ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και δυο τραυματίσθηκαν από ισραηλινά πυρά, στην πόλη Ναμπλούς.

    Και οι τρεις φέρονται ως μέλη της παλαιστινιακής οργάνωσης "Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσά"

    Οι τρεις Παλαιστίνιοι βρίσκονταν στην οροφή ενός νοσοκομείου και οι Ισραηλινοί άνοιξαν πυρ εναντίον τους, μετά από άγριο κυνηγητό.

    Νωρίτερα, είκοσι Παλαιστίνιοι ακτιβιστές, που είχαν βρει καταφύγιο στο αρχηγείο του Γιάσερ Αραφάτ στη Ραμάλα, εγκατέλειψαν το κτήριο καθώς εκφράστηκαν φόβοι για ενδεχόμενη ισραηλινή επιδρομή.

    Οι ακτιβιστές αυτοί, που ανήκουν στην οργάνωση Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσα, είχαν τεθεί υπό κράτηση στο αρχηγείο του Αραφάτ (Μουκάταα) στις 2 Αυγούστου με εντολή της Παλαιστινιακής Αρχής. Αρχικά επρόκειτο να μεταφερθούν στην Ιεριχώ αλλά παρέμειναν στο αρχηγείο του Αραφάτ μετά τις πιέσεις της οργάνωσής τους.

    Οργή για το θάνατο του Σανάμπ

    Το πρωί της Παρασκευής, ο ισραηλινός στρατός "έκοψε" στα δύο τη Λωρίδα της Γάζας εγκαθιστώντας και πάλι στρατιωτικό φυλάκιο στην κεντρική οδική αρτηρία που συνδέει το βόρειο με το νότιο τμήμα της περιοχής, κοντά στον οικισμό εποίκων Γκους Κατίφ, νότια της πόλης της Γάζας.

    Το φυλάκιο αυτό είχε απομακρυνθεί στις 31/7 μετά από συνομιλίες με την Παλαιστινιακή Αρχή και ενώ ήταν σε ισχύ η εκεχειρία των ριζοσπαστικών παλαιστινιακών οργανώσεων.

    Στο μεταξύ, περίπου εκατό χιλιάδες Παλαιστίνιοι παρέστησαν σήμερα στην κηδεία του Ισμαήλ Αμπού Σανάμπ, του κορυφαίου στελέχους της Χαμάς, που σκοτώθηκε χθες στην πόλη της Γάζας από πύραυλο που εκτοξεύθηκε από ισραηλινό μαχητικό αεροπλάνο.

    Χιλιάδες άτομα φώναζαν αντι-ισραηλινά συνθήματα και ζητούσαν εκδίκηση.

    Επικεφαλής της πορείας ήταν Παλαιστίνιοι μαχητές, μέλη της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, της Ισλαμικής Τζιχάντ και των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων Αλ Ακσα.

    ''Δεν λυπόμαστε και δεν κλαίμε. Είμαστε ικανοποιημένοι επειδή ο πατέρας μου έγινε μάρτυρας. Το όνειρό του έγινε πραγματικότητα. Είναι ένας ήρωας της Παλαιστίνης'', δήλωσε ο 19χρονος Χάμζα, γιος του Σανάμπ.

    Περίπου 20.000 Παλαιστίνιοι βγήκαν και χθες στους δρόμους της Γάζας ζητώντας εκδίκηση και καταγγέλλοντας τον πρωθυπουργό Μ. Αμπάς και το ειρηνευτικό σχέδιο του ''Οδικού Χάρτη''.

    Χαμάς και Τζιχάντ απειλούν με εκδίκηση

    Το Ισραήλ "θα συνεχίσει να πλήττει χωρίς έλεος τους τρομοκράτες" δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ισραηλινός ανώτατος αξιωματούχος, μια ημέρα μετά την εξόντωση του Σάναμπ.

    Ο Iσραηλινός αξιωματούχος, που θέλησε να παραμείνει ανώνυμος, αρνήθηκε να διευκρινίσει τι μέτρα σκέφτεται να λάβει το Ισραήλ, όμως πιστεύεται ότι ο στρατός είναι πιθανό να εξαπολύσει και άλλες "επιθέσεις εξόντωσης" μελών της Χαμάς.

    Υπογράμμισε ωστόσο ότι το Ισραήλ επιθυμεί πάντα την "επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας", αλλά πρόσθεσε ότι πρέπει προηγουμένως να "σταματήσει η τρομοκρατία".

    Την ίδια ώρα, οι παλαιστινιακές οργανώσεις Χαμάς και Τζιχάντ σε κοινή ανακοίνωση του τονίζουν ότι θέτουν τέλος στην εκεχειρία που είχαν κηρύξει στις επιθέσεις κατά του Ισραήλ, μια ημέρα μετά την εξόντωση από τις ισραηλινές δυνάμεις ανώτερου στελέχους της Χαμάς.

    ''Ανακοινώνουμε από κοινού σήμερα ότι ο (Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ) Σαρόν δολοφόνησε την εκεχειρία και ότι της έδωσε τη χαριστική βολή σκοτώνοντας τον πολιτικό ηγέτη Ισμαίλ Αμπού Σάναμπ, εδώ, χθες'', υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

    Παγώνει λογαριασμούς της Χαμάς ο Μπους

    Το πάγωμα των λογαριασμών έξι ηγετών της Χαμάς και πέντε οργανώσεων που τη στηρίζουν οικονομικά, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Μπους.

    Έντονα αντέδρασε η Χαμάς, στην αμερικανική απόφαση και χαρακτήρισε τον Μπους, "Υπ αριθμόν ένα εχθρό του Ισλάμ".

    Όπως είπε, ένας από τους διοικητές του ριζοσπαστικού κινήματος, ο Αμπντελαζίζ αλ-Ραντίσι, οι αραβικές χώρες δεν πρόκειται να υποκύψουν σε αυτές τις ναζιστικές απαιτήσεις.

    ''Η απόφαση αυτή συνιστά κλοπή των χρημάτων των Μουσουλμάνων. Θα έρθει η μέρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πληρώσουν το τίμημα των εγκλημάτων τους εναντίον των Μουσουλμάνων''

    [06] Σύντομα παρελθόν το εμπάργκο κατά της Λιβύης;

    22/8/2003 8:39:00 μμ

    Στην Τρίπολη, βρίσκονται οι συγγενείς των Γάλλων υπηκόων που έχασαν τη ζωή τους στο Λόκερμπι της Σκοτίας, για συνομιλίες με την κυβέρνηση της Λιβύης, σχετικά με το τελικό ποσό αποζημίωσης που θα τους καταβληθεί. Την ευχή για επιτυχή κατάληξη, εξέφρασε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ Ντε Βιλπέν. Την Πέμπτη, Γαλλία και Βρετανία, συμφώνησαν η ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την άρση των κυρώσεων, κατά της Λιβύης να διεξαχθεί την επόμενη βδομάδα. Η μικρή παράταση δόθηκε, προκειμένου να διεξαχθούν οι συνομιλίες των οικογενειών με την κυβέρνηση της Λιβύης.

    [07] Στη Γαλλία η κηδεία του Ντε Μέλο - Ολονυκτία στο Ριο

    22/8/2003 10:53:00 μμ

    Στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, μεταφέρεται με το προεδρικό αεροσκάφος, η σορός του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Βαγδάτη, Σέρτζιο Βέιρα Ντε Μέλο. Μετά από μία σύντομη στάση στη Γενεύη, προκειμένου να επιβιβαστούν η σύζυγος και οι δυο γιοι του, το αεροσκάφος θα αναχωρήσει για το Ρίο, όπου θα πραγματοποιηθεί ολονυκτία. Ωστόσο, η ταφή του διπλωμάτη, μετά από απόφαση των παιδιών του θα γίνει στην Τονόν Λε Μπανς, μεθοριακή κωμόπολη της Γαλλίας.

    Στην ολονυκτία, που θα γίνει στο Ρίο, παρών θα είναι και ο πρόεδρος της χώρας, Λούις Ινάθιο Ντα Σίλβα, ο οποίος έχει κηρύξει τη χώρα σε τριήμερο πένθος.

    Στο Ρίο ο εκλιπών διπλωμάτης έχει πολλούς συγγενείς μεταξύ των οποίων και η 83χρονη μητέρα του.

    Πάντως με δηλώσεις του σε ξένα ΜΜΕ, ο Βραζιλιάνος πρόεδρος, ξεκαθάρισε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να στείλει στο εξωτερικό στρατιωτική δύναμη, καθώς ''η απώλεια του ανώτατου διπλωμάτη της στον ΟΗΕ υπήρξε η συνεισφορά της Βραζιλίας στη διεθνή κοινότητα''.

    [08] ''Μόνες'' και ''ανασφαλείς'' ΗΠΑ και Βρετανία στο Ιράκ

    22/8/2003 8:28:00 μμ

    Αντίθετες με τα σχέδια της Ουάσινγκτον για την αποστολή στο Ιράκ, στρατιωτικών δυνάμεων και από άλλες χώρες, είναι η Γερμανία η Γαλλία και η Ρωσία, οι οποίες ζητούν ευρύτερο ρόλο του ΟΗΕ στη χώρα και χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των στρατευμάτων κατοχής. "Είναι πολύ δύσκολο να υιοθετηθεί μία νέα απόφαση, που θα ζητεί την αποστολή στρατευμάτων στο Ιράκ" εκτίμησε νωρίτερα ο Κόφι Ανάν, τονίζοντας ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να συμβεί κάτι τέτοιο, θα ήταν οι αμερικανοβρετανικές δυνάμεις να παραχωρήσουν κάποιες επιχειρησιακές υπευθυνότητες, κάτι το οποίο αρνούνται οι ΗΠΑ κατηγορηματικά. Την ίδια ώρα, στον αντίποδα του γερμανο-γαλλο-ρωσικού μετώπου, η Τουρκία, δηλώνει πρόθυμη να εξυπηρετήσει τα σχέδια της Ουάσινγκτον και να αποστείλει τουρκικό στρατό στο Ιράκ.

    Και νέα διάσταση απόψεων

    Την Πέμπτη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ ναι μεν, θα ήθελαν την αποστολή στο Ιράκ στρατευμάτων και από άλλες χώρες, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν προτίθενται να παραχωρήσουν τον έλεγχο των επιχειρήσεων τους στο Ιράκ.

    Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, μετά από συνάντηση που είχε με το Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, πρότεινε οι συζητήσεις για δεύτερη απόφαση στο Σ.Α του ΟΗΕ να γίνουν κεκλεισμένων των θυρών, έως ότου τα μέλη του πλησιάσουν σε μία συναίνεση.

    Την ανάγκη σταθεροποίησης της κατάστασης στο Ιράκ για το κοινό συμφέρον, επισήμανε ο Στρο, τονίζοντας ότι υπάρχει τρόπος να επιτευχθεί μία ισχυρή συναίνεση.

    Στις ΗΠΑ και Βρετανία η ευθύνη για την ασφάλεια

    Νωρίτερα, αμφιβολίες για το κατά πόσο θα πρέπει να αποσταλούν πρόσθετα στρατεύματα στο Ιράκ και από άλλες χώρες, εξέφρασε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ντε Βιλπέν.

    ''Υπάρχει πράγματι ανάγκη για κάτι τέτοιο;" διερωτήθηκε και τόνισε ότι σημείο εκκίνησης για τα πάντα, είναι να αναγνωρισθεί η ιρακινή κυριαρχία και να σταματήσει να επικρατεί η λογική της κατοχής.

    ''Ο αμερικανο-βρετανικός συνασπισμός φέρει την ευθύνη για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στο Ιράκ και η Γερμανία δεν αποτελεί τμήμα αυτού του συνασπισμού'' δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, Γιόσκα Φίσερ.

    Διαβάστε ακόμη:Υπέρ της ανάπτυξης τουρκικών στρατευμάτων ο Tούρκος ΥΠΕΞ

    [09] Μπιτς Βόλεϊ: Πέρασαν στους ''8'' οι Μιχαλόπουλος Μπελιγράτης

    22/8/2003 9:55:00 μμ

    Στις οκτώ καλύτερες ομάδες του τουρνουά Τσάλεντζερ προκρίθηκαν οι Θανάσης Μιχαλόπουλος/Παύλος Μπελιγράτης. Οι πρωταθλητές Ελλάδας νίκησαν 2-0 σετ τους Χιθ/Ρόμπερτς στη φάση των "16" της δοκιμαστικής προολυμπιακής διοργάνωσης και πήραν την πρόκριση. Στο πρώτο σετ οι Ελληνες βρέθηκαν με την πλάτη στον τοίχο (17-19) όμως ο Μπελιγράτης με συνεχή εκπληκτικά σερβίς οδήγησε την ομάδα στην ανάκαμψη και την επικράτηση με 22-20. Τα πράγματα ήταν ακόμη πιο δύσκολα στο δεύτερο σετ, όταν οι Αμερικανοί προηγήθηκαν 16-11 και 20-17, όμως και πάλι το ελληνικό δίδυμο βρήκε το κουράγιο ανέτρεψε το σκορ και με το τελικό 23-21 πήρε την πρόκριση στους "8" της διοργάνωσης.

    [10] Ιστιοπλοΐα: Ιδανικές συνθήκες και αποτελέσματα

    Aννα Κούρτη 22/8/2003 8:06:00 μμ

    Ιδανικές συνθήκες και αποτελέσματα σημειώθηκαν την Παρασκευή, στο Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοϊας του Αγίου Κοσμά. Ο Έλληνας "χρυσός" Ολυμπιονίκης της Ατλάντα, Νίκος Κακλαμανάκης, απέδειξε πως μπροστά στον συνάνθρωπο και συναθλητή, θυσιάζει την νίκη. Στα Mistral Γυναικών, έγιναν τρεις, αντί για δύο, ιστιοδρομίες, αφού στην πρεμιέρα των αγώνων είχε γίνει μόνο μία, αντί για δύο, κούρσες. Στα 49er, έγιναν δύο ιστιοδρομίες, καθώς την Πέμπτη είχε γίνει μόνο μία αντί για τρεις ιστιοδρομίες. Οι Έλληνες ιστιοπλόοι Λεωνίδας Πελεκανάκης και Γιώργος Κοντογούρης ακυρώθηκαν και στη 2η σημερινή ιστιοδρομία στην κατηγορία σκαφών τύπου Σταρ. Η Regatta Αθήνα 2003, συνεχίζεται το Σάββατο με ιστιοδρομίες σε όλες τις κατηγορίες, εκτός από τα Star, οι αθλητές των οποίων θα κάνουν το πρώτο τους ρεπό.

    Κακλαμανάκης: ''η ανθρώπινη ζωή είναι πιο σημαντική''

    Ο Κακλαμανάκης, ξεκίνησε εντυπωσιακά τη σημερινή πρώτη ιστιοδρομία (3η στο σύνολο) στην κατηγορία Mistral και αφού "καβατζάρισε" πρώτος την τελευταία σημαδούρα, αρμένιζε ακάθεκτος προς τον τερματισμό.

    Ήταν τόσο γρήγορος που έφτασε τις τελευταίες αθλήτριες από τα Mistral Γυναικών που μετείχαν στην ιστιοδρομία που είχε προηγηθεί αυτής των ανδρών και οι οποίες, κανονικά, έπρεπε να του ανοίξουν δρόμο, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε και έτσι ο Έλληνας πρωταθλητής, 50 μέτρα πριν τον τερματισμό, συγκρούστηκε με το σκάφος της Ελβετίδας Anja Kaeser με αποτέλεσμα η Ελβετίδα να βρεθεί στη θάλασσα τραυματισμένη στην ωμοπλάτη.

    Ο Έλληνας "χρυσός" Ολυμπιονίκης της Ατλάντα δεν είχε κανένα πρόβλημα και μπορούσε να συνεχίσει την πορεία του προς τη νίκη, αλλά βλέποντας πως η συναθλήτριά του αντιμετώπιζε πρόβλημα, έπεσε στη θάλασσα και έσπευσε αμέσως κοντά της προσφέροντας τη βοήθειά του.

    Έμεινε δίπλα της μέχρι να έρθει το ειδικό σκάφος βοηθείας και φυσικά δεν τερμάτισε, επιβαρυνόμενος με 27 βαθμούς ποινής.

    Ο Κακλαμανάκης θα ήταν πρώτος στη γενική κατάταξη με 15 βαθμούς ποινής και όχι 9ος με 41 β.π.

    "Προτεραιότητα για μένα δεν είναι η πρωτιά. Ναι, θα μπορούσα να είχα συνεχίσει την κούρσα αλλά, η ανθρώπινη ζωή είναι πιο σημαντική. Δεν έχω μετανιώσει, ήθελα να βουτήξω και να βρεθώ κοντά στην Ελβετίδα. Δεν μπορούσε να πάρει ανάσα. Χτύπησε στην πλάτη και είχε πανικοβληθεί", δήλωσε ο Έλληνας Ολυμπιονίκης.

    "Ασφαλώς και θέλω να πάνε όλα καλά σε αυτό το σημείο, αλλά επαναλαμβάνω ότι προτεραιότητα μου είναι η βοήθεια στον συνάνθρωπο και συναθλητή μου", πρόσθεσε.

    Αποτελέσματα

    Την Παρασκευή έγιναν δύο ιστιοδρομίες στις κατηγορίες Mistral Ανδρών, Europe, Laser, Tornado, Star, 49er και τρεις στα Mistral Γυναικών.

    Ημέρα ξεκούρασης είχαν οι αθλητές και οι αθλήτριες που μετέχουν στις κατηγορίες 470 ανδρών-γυναικών, Finn και Yngling.

    Κανονικά, ρεπό είχαν και τα 49er, αλλά μετά την ακύρωση των χθεσινών δύο εκ των τριών ιστιοδρομιών, έγιναν την Παρασκευή δύο κούρσες και καλύφθηκε πλήρως το χαμένο έδαφος.

    Στα Mistral ανδρών, ο μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν βέβαια ο Νίκος Κακλαμανάκης, που θυσίασε τη νίκη στην 3η και πήρε την πρωτιά στην 4η κούρσα, αλλά για την ιστορία θα πρέπει να αναφέρουμε πως αυτός που εκμεταλλεύτηκε τον αλτρουισμό του Έλληνα ήταν ο Κινέζος Zhou, που τερμάτισε πρώτος στην 3η ιστιοδρομία. Πολύ καλή είναι η παρουσία του Κύπριου Ανδρέα Καριόλου που τερματίζοντας κατά σειρά 3ος, 8ος, 21ος και 7ος βρίσκεται στην 8η θέση της γενικής κατάταξης.

    Η γενική κατάταξη μετά από 4 ιστιοδρομίες:

    Van Dijk Ολλανδία 20 Fridman Ισραήλ 20 Zhou Κίνα 23 Tobin Ν. Ζηλανδία 30 Kleppich Αυστραλία 31 Myszka Πολωνία 36 Baronjan Γερμανία 38 Cariolou Κύπρος 39

    Στα Tornado, πρώτοι στην 3η ιστιοδρομία ήταν οι Αργεντινοί Lange και Espinola, οι οποίοι όμως έκαναν πρόωρη εκκίνηση στην 4η και κατατάχθηκαν 20οι, "εισπράττοντας" 20 βαθμούς ποινής. Πρώτοι στην 4η ιστιοδρομία ήταν οι Ολλανδοί Booth και Dercksen, ενώ το ελληνικό σκάφος με τους Δημήτρη Θεοδωράκη και Αντώνη Μπουγιούρη, τερμάτισε 14ο στην 3η και στην 4η έκανε πρόωρηση εκκίνηση και επιβαρύνθηκε με 20 β.π.

    Η γενική κατάταξη μετά από 4 ιστιοδρομίες:

    Bundock-Forbes Αυστραλία 9 Hagara-Steinacher Αυστρία 18 Echavarri-Paz Ισπανία 18 Booth-Dercksen Ολλανδία 24 Lange-Espinola Αργεντινή 25 Kirilyuk-Ushkov Ρωσία 28 McIntosh-Kennedy Ν. Ζηλανδία 32 Cayolla-Barreto Πορτογαλία 33

    Στα Europe, έχουμε δύο αθλήτριες την Macky από τη Νέα Ζηλανδία και την Τσέχα Smidova, που μοιράζονται την πρώτη θέση της γενικής κατάταξης, αλλά από κοντά ακολουθούν η Brouwer από την Ολλανδία και η Αμερικανίδα Gaillard. Στην πρώτη σημερινή ιστιοδρομία πρώτευσε η Macky, ενώ στη δεύτερη την πρώτη θέση πήρε η Αυστραλέζα Sundby. Η νεαρή ελληνίδα πρωταθλήτρια Βιργινία Κραβαριώτη, τερμάτισε 22η και 11η αντίστοιχα και πλέον βρίσκεται στην 14η θέση της γενικής κατάταξης με 58 βαθμούς ποινής.

    Η γενική κατάταξη μετά από 4 ιστιοδρομίες:

    Macky Ν. Ζηλανδία 21 Smidova Τσεχία 21 Brouwer Ολλανδία 32 Gaillard ΗΠΑ 32 Dezillie Βέλγιο 35 Sundby Νορβηγία 37 Multala Φινλανδία 42 Garriga Ισπανία 43

    Στα Laser, νικητής στην πρώτη σημερινή ιστιοδρομία ήταν ο Πολωνός Grabowski, ενώ στη δεύτερη πρώτευσε ο Βραζιλιάνος Scheidt που προηγείται και στη γενική κατάταξη. Ο Έλληνας Αντώνης Μανωλάκης, βρίσκεται στην 21η θέση της γενικής κατάταξης με 79 βαθμούς ποινής αφού στις τέσσερις ιστιοδρομίες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής έχει καταταγεί 9ος, 20ος, 24ος και 26ος αντίστοιχα.

    Η γενική κατάταξη μετά από 4 ιστιοδρομίες:

    Scheidt Βραζιλία 22 Birgmark Σουηδία 24 Arapov Κροατία 24 Goodison Βρετανία 30 Zbogar Σλοβενία 32 Moberg Νορβηγία 32 Grabowski Πολωνία 34 Geritzer Αυστρία 39

    Στα Star, με τις δύο σημερινές κούρσες που έγιναν σήμερα φτάσαμε τις έξι συνολικά και αυτοί που έχουν πάρει "κεφάλι" στη γενική κατάταξη είναι οι Bromby και White από τις Βερμούδες, οι οποίοι έκαναν τη χειρότερη κούρσα τους, στη σημερινή πρώτη ιστιοδρομία, όπου τερμάτισαν 10οι, ενώ στη δεύτερη τερμάτισαν πρώτοι.

    Στην πρώτη κούρσα της ημέρας πρώτευσαν οι Βραζιλιάνοι Grael και Ferreira και "καταδιώκουν" τους αθλητές από τη Βερμούδα στο κυνήγι της πρώτης θέσης της γενικής κατάταξης. Οι Έλληνες πρωταθλητές, Λεωνίδας Πελεκανάκης και Γιώργος Κοντογούρης, ήταν σήμερα 14οι και 3οι αντίστοιχα και βρίσκονται στην 10η θέση της γενικής κατάταξης με 44 βαθμούς ποινής, αφού "πέταξαν" τη χειρότερή τους κούρσα που ήταν η 3η και στην οποία είχαν τερματίσει 16οι.

    Η γενική κατάταξη μετά από 6 ιστιοδρομίες:

    Bromby-White Βερμούδες 15 Grael-Ferreira Βραζιλία 18 Cayard-Trinter ΗΠΑ 21 Pickel-Kolb Γερμανία 22 Kats-Martens Ολλανδία 23 Marazzi-de Maria Ελβετία 38 Lovrovic-Akrap Κροατία 40 Beashel-Giles Αυστραλία 41

    Στα Mistral Γυναικών, όπου έγιναν τρεις ιστιοδρομίες, έλαμψε και πάλι το άστρο της Ιταλίας Alessandra Sensini, η οποία δείχνει πως δύσκολα θα χάσει το χρυσό μετάλλιο, αφού σήμερα τερμάτισε κατά σειρά 2η, 1η και 1η, ενώ ήταν και 1η στην πρώτη ιστιοδρομία που έγινε στην πρεμιέρα της Regatta Αθήνα 2004. Η χρυσή Ολυμπιονίκης του Σίδνεϋ, βρίσκεται λοιπόν στην πρώτη θέση της γενικής κατάταξης με 5 βαθμούς ποινής, ενώ η Ελληνίδα Αντωνία Φράι, πού στην πρεμιέρα των αγώνων είχε τερματίσει 11η, σήμερα πήρε την πρώτη θέση στην 1η κούρσα και στη συνέχεια ήρθε 5η και 14η. Η νεαρή Κύπρια Γαβριέλα Χατζηδαμιανού τερμάτισε κατά σειρά 20η, 18η και 20η.

    Η γενική κατάταξη μετά από 4 ιστιοδρομίες:

    Sensini Ιταλία 5 Lee Χονγκ Κονγκ 13 Merret Γαλλία 18 Yin Κίνα 24 Korsiz Ισραήλ 26 Frey Ελλάς 31 Shreeve Αυστραλία 31 Lux Γερμανία 31

    Στα 49er, νικητές στην πρώτη σημερινή κούρσα ήταν το Νορβηγικό σκάφος με τους Sundby και Bovin, ενώ στη δεύτερη πρώτευσαν οι Αυστραλοί Nicholson και Boyd, ενώ οι Έλληνες Θανάσης Παχούμας και Βασίλης Πορτοσάλτε τερμάτισαν 9οι και 16οι αντίστοιχα και βρίσκονται πλέον στην 16η θέση της γενικής κατάταξης με 61 βαθμούς ποινής, έχοντας τις εξής θέσεις τερματισμού ανά ιστιοδρομία: 18, 12, (19), 6, 9, 16.

    Η γενική κατάταξη μετά από 6 ιστιοδρομίες:

    Nicholson-Boyd Αυστραλία 20 Sibelo P-Sibelo G Ιταλία 22 Brotherton-Asquith Βρετανία 26 Martinez-Fernadez Ισπανία 30 Fonseca-Duarte Βραζιλία 30 Sundby-Bovim Νορβηγία 34 Wadlow-Spaulding ΗΠΑ 37 Fitzpatrick-Brown Ιρλανδία 42

    Οι ενστάσεις που έχουν υποβληθεί εξετάζονται αυτή την ώρα από την αρμόδια επιτροπή της διοργάνωσης και είναι πιθανόν, να υπάρξουν κάποιες αλλαγές στα αποτελέσματα.

    Πηγή: ΑΠΕ

    [11] ''Στενό μαρκάρισμα'' της Γης από τον... Αρη

    22/8/2003 8:01:00 μμ

    Ερασιτέχνες αστρονόμοι σπεύδουν να αγοράσουν τηλεσκόπια, προκειμένου να απολαύσουν την πιο κοντινή προσέγγιση του Αρη στη Γη, τα τελευταία 59.540 χρόνια. Ο Αρης θα βρίσκεται στις 27 Αυγούστου 2003, σε απόσταση 55,75 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη και το θέαμα αναμένεται να είναι συγκλονιστικό. Ο "κόκκινος πλανήτης" θα λάμπει με όλα του τα χρώματα κόκκινο και πορτοκαλί και θα είναι μεγαλύτερος στο τηλεσκόπιο από κάθε άλλη φορά στο διάβα των τελευταίων 600 αιώνων. Αυτή η λαμπρή παρουσία θα κορυφώσει το αυξημένο ενδιαφέρον που τροφοδοτείται από πρόσφατα πειστικά στοιχεία ότι κάποτε στην επιφάνεια του Αρη έτρεχε νερό και ότι μεγάλες ποσότητες νερού σε μορφή πάγου υπάρχουν αυτή τη στιγμή μόλις κάτω από την επιφάνεια.

    Έχει τέσσερις εποχές όμοιες με τις γήινες

    Το ευρωπαϊκό Mars Express θα διαθέτει σκάφος παραμονής σε τροχιά, αλλά και σκάφος προσεδάφισης, ενώ η NASA θα στείλει δύο υπερσύγχρονα οχήματα για την εξερεύνηση της αριανής επιφάνειας.

    Ο Αρης μοιάζει με τη Γη περισσότερο από κάθε άλλο πλανήτη.

    Έχει τέσσερις εποχές όμοιες με τις γήινες, χάρη στην παραπλήσια κλίση του άξονά του (25?, ενώ ο γήινος 23.5?).

    Ο καιρός παρουσιάζει εναλλαγές και παρατηρούνται νέφη παγοκρυστάλλων, καταχνιά στο χείλος και ενίοτε ομίχλη επί του εδάφους. Τα επιφανειακά χαρακτηριστικά μεταβάλλονται σε μέγεθος και χρώμα.

    Μερικές από αυτές τις μεταβολές διαρκούν μεγάλες χρονικές περιόδους, και πολλές μπορούν να προβλεφθούν.

    Το ετήσιο λιώσιμο των πάγων στις πολικές περιοχές του Αρη είναι από τα πιο ενδιαφέροντα φαινόμενα και παρακολουθείται εύκολα με ένα μικρό τηλεσκόπιο.

    Φέτος θα είναι ορατές και οι δύο πολικές περιοχές, αν και η νότια θα είναι πιο εμφανής.

    Όλη η δραστηριότητα θα είναι ορατή φέτος σε πρωτοφανή κλίμακα.

    Οι Jeff Beish και Jim De Young του Τομέα ''Αρης'' της Ένωσης Παρατηρητών της Σελήνης και των Πλανητών (Association of Lunar and Planetary Observers - ALPO) έχουν υπολογίσει πόσο σπάνια συμβαίνει αυτό.

    Μέσα στο 2003, ο Αρης θα πλησιάσει μέχρι τα 55,75 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη.

    Οι Beish και De Young βρήκαν ότι ο Αρης θα πλησιάσει το 2003 πιο κοντά στη Γη από ό,τι οποιαδήποτε άλλη στιγμή από το έτος 57537 π.Χ. όταν είχε φτάσει στα 55,74 εκατομμύρια χιλιόμετρα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 22 August 2003 - 20:53:29 UTC