Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-08-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ''Εκκαθαριστικές επιχειρήσεις'' της ΕΛΑΣ κατά διαφθοράς
  • [02] Την ερχόμενη Τρίτη η Διυπουργική για το 2004
  • [03] Ζάκυνθος: Εορτή του Αγ. Διονυσίου παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη
  • [04] Παπαντωνίου: ''Αρκούν οι περικοπές στους εξοπλισμούς για τις εξαγγελίες
  • [05] Επιστρέφουν οι κάτοικοι της πρωτεύουσας
  • [06] Προσοχή στις καταιγίδες προειδοποιεί η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας
  • [07] Παλαιστινιακή ρουκέτα έπληξε ισραηλινό έδαφος
  • [08] Αφγανιστάν: Αιματηρές επιθέσεις ισλαμιστών ανταρτών
  • [09] Την απελευθέρωση υπηκόων του ζητά το Πακιστάν από το Αφγανιστάν
  • [10] Αρνείται ο Μιλόσεβιτς ανάμιξη στο θάνατο αντιπάλου του
  • [11] Συγκρούσεις εθνικιστών διαδηλωτών και αστυνομίας στην Αγκυρα
  • [12] Αεροπειρατείες σε βρετανικά αεροπλάνα ετοίμαζε η Αλ Κάιντα
  • [13] Πέθανε στη φυλακή ιερέας-πρωταγωνιστής σκανδάλου παιδεραστίας
  • [14] Αγριες συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων και Τουρκομάνων
  • [15] Ισλαμική οργάνωση αρνείται την εμπλοκή της στην επίθεση κατά του ΟΗΕ
  • [16] Ο Ερυθρός Σταυρός μειώνει το προσωπικό του
  • [17] Κατρακυλά η δημοτικότητα Μπους-Μπλερ λόγω Ιράκ
  • [18] Συνεχίζονται οι επιτυχίες των Ελλήνων αθλητών στο Παρίσι
  • [19] Παγκόσμιο πρωτάθλημα Κωπηλασίας στο Μιλάνο
  • [20] Υδατοσφαίριση-Παγκόσμιο Λιγκ: Ελλάδα-Ολλανδία 8-7
  • [21] Αρση Βαρών-Ευρωπαϊκό παίδων: Επιστροφή με 12 μετάλλια
  • [22] Τα μαγικά Πρέσπεια 2003

    [01] ''Εκκαθαριστικές επιχειρήσεις'' της ΕΛΑΣ κατά διαφθοράς

    24/8/2003 1:29:00 μμ

    Οι χρηματισμοί και τα ''λαδώματα'' σε πολεοδομίες, εφορίες, ΚΤΕΟ και μια σειρά άλλες δραστηριότητες πολύ σύντομα θα ανατεθούν στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ. Ειδικότερα, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Φλωρίδης μιλώντας στο ΑΠΕ τόνισε ότι από το φθινόπωρο η προαναφερθείσα Υπηρεσία αναλαμβάνει τον έλεγχο κάθε καταγγελίας και διαφθοράς στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αφού απέδειξε ότι μπορεί να προσφέρει πολύτιμο έργο. Παράλληλα σε συνέντευξη του στο ΒΗΜΑ ο Υπουργός προαναγγέλλει την ενίσχυση την εν λόγω υπηρεσίας με προσωπικό και μέσα για να πολεμήσει την αυξανόμενη εγκληματικότητα.

    Σύντομα τα πρώτα αποτελέσματα

    Η διαφθορά στην κρατική μηχανή έχει ήδη εντοπιστεί από τα ελεγκτικά σώματα και μια ευέλικτη ομάδα της ΕΛΑΣ αναλαμβάνει δράση τις επόμενες ημέρες. Ο υπουργός τόνισε στο ΑΠΕ ότι πολύ σύντομα θα φανούν τα πρώτα αποτελέσματα.

    "Είναι μία κίνηση", όπως διευκρίνισε, "που αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση δεν ανέχεται καμία εστία παρανομίας πολύ περισσότερο από τους λειτουργούς του κράτους και αν χρειαστεί δεν θα διστάσει να διαλύσει τα όποια κυκλώματα".

    Επίσης, ο Υπουργός, αναφερόμενος στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με την αύξηση των κρουσμάτων των διαρρήξεων και των ληστειών, δήλωσε ότι θα αυξηθούν οι περιπολίες στις γειτονιές και ότι το έργο των πεζών αστυνομικών θα ενισχυθεί από συναδέλφους τους, που θα επιβαίνουν σε περιπολικά και συμβατικά αυτοκίνητα, ενώ σημαντική θα είναι και η συνδρομή των μοτοσικλετιστών της Ομάδος ''Ζ''.

    Επεσήμανε, επίσης, ο κ. Φλωρίδης ότι θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της δράσης των κακοποιών και οι περιπολίες με τα ελικόπτερα, που προς το παρόν, διεξάγονται πιλοτικά στα δύο εθνικά δίκτυα.

    [02] Την ερχόμενη Τρίτη η Διυπουργική για το 2004

    24/8/2003 11:55:00 πμ

    Η επιτάχυνση της Ολυμπιακής προετοιμασίας και κυρίως ο καλύτερος συντονισμός όλων των εμπλεκομένων στο τεράστιο εγχείρημα των Ολυμπιακών Αγώνων, θα είναι το ζητούμενο στην επόμενη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής, την ερχόμενη Τρίτη, στην πρώτη συνεδρίαση μετά από τις θερινές διακοπές, που θα πραγματοποιηθεί υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Μετά και την ολοκλήρωση των περισσοτέρων προολυμπιακών δοκιμαστικών διοργανώσεων, κυβερνητικοί παράγοντες και στελέχη της Οργανωτικής Επιτροπής εκτιμούν ότι βασικό αντικείμενο της συνεδρίασης -για την οποία δεν έχει ακόμη οριστεί η ατζέντα των θεμάτων που θα την απασχολήσουν- θα είναι μία πρώτη εκτίμηση των συμπερασμάτων από τα test events, καθώς και μία γενική ανασκόπηση της προόδου των έργων.

    Επιτάχυνση της προετοιμασίας και καλύτερο συντονισμό θα ζητήσει ο Πρωθυπουργός

    Οπως υποστηρίζουν κυβερνητικοί παράγοντες τα έργα εξελίσσονται με ταχύτατους ρυθμούς και δεν εμπνέουν ανησυχία. Τα περισσότερα βρίσκονται εντός ή και μπροστά από τα χρονοδιαγράμματα, ενώ ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει παράλληλα και αυστηρή τήρηση των προϋπολογισμών.

    Μοναδικά "αγκάθια" σχετικά με τα έργα, όπως επισήμανε προσφάτως και ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ Ντένις Οσβαλντ, είναι το έργο Καλατράβα στο ΟΑΚΑ, το Στάδιο Καραϊσκάκη και το τραμ. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει το στίγμα της συνεδρίασης με την επισήμανσή του για καλύτερο συντονισμό μεταξύ όλων των εμπλεκομένων στους Ολυμπιακούς Αγώνες, δηλαδή τα υπουργεία, την Οργανωτική Επιτροπή και τις δημόσιες υπηρεσίες.

    Ειδικά, μετά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στο Κωπηλατοδρόμιο για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κωπηλασίας Εφήβων-Νεανίδων, αλλά κυρίως για τη δηλητηρίαση που υπέστησαν οι αθλητές της γερμανικής ομάδας από σαλμονέλα, ο Πρωθυπουργός, κυβερνητικοί παράγοντες και η ηγεσία της ΑΘΗΝΑ 2004 θα εστιάσουν την προσοχή τους στον καλύτερο συντονισμό και συνεργασία μεταξύ όλων των υπηρεσιών που εμπλέκονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Θεωρείται δε βέβαιο ότι ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει από όλους την επιτάχυνση των ρυθμών της Ολυμπιακής προετοιμασίας, προκειμένου να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στα έργα και στην προμήθεια όλων των απαραίτητων εξοπλισμών. Επίσης, αναμένεται να συζητηθεί και η επιχειρηματική αξιοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς την προηγούμενη, ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης και η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Γιάννα Αγγελοπούλου θα υπογράψουν Μνημόνιο Συνεργασίας με βασικό θέμα το Athens Business Club, το οποίο καταρτίστηκε από το Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων, στα πρότυπα του αντίστοιχου Club της Αυστραλίας.

    Επίσης, θα τεθεί το ζήτημα της επικοινωνιακής θωράκισης των Ολυμπιακών Αγώνων, ιδίως μετά και τα αλλεπάλληλα εχθρικά δημοσιεύματα του ξένου Τύπου κυρίως για θέματα ασφάλειας των Αγώνων. Μάλιστα, το πιθανότερο είναι να γίνει αναφορά και στον σύμβουλο ασφάλειας της ΑΘΗΝΑ 2004 Πίτερ Ράιαν, μετά το ζήτημα που προέκυψε με τις δηλώσεις του στη βρετανική εφημερίδα ''Γκάρντιαν''. Ωστόσο, το πιθανότερο είναι να μην υπάρξει άμεσα απόφαση για την τύχη του Πίτερ Ράιαν, καθώς, όπως αναφέρουν πληροφορίες από την έδρα της Οργανωτικής Επιτροπής, ήδη ο Βρετανός έχει τεθεί στο περιθώριο από την κα Αγγελοπούλου.

    [03] Ζάκυνθος: Εορτή του Αγ. Διονυσίου παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη

    24/8/2003 7:11:00 μμ

    Εορτή του Αγίου Διονυσίου σήμερα Κυριακή και η Ζάκυνθος ντύθηκε στα γιορτινά της για να τιμήσει τον πολιούχο Αγιο της. Το πρωί στο μητροπολιτικό ναό τελέστηκε πατριαρχική λειτουργία την οποία παρακολούθησαν δεκάδες πιστοί. Ιδιαίτερη εντύπωση όμως προκάλεσαν τα όσα είπε στην προσφώνησή του ο μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος. Ο ιεράρχης αναφέρθηκε εμμέσως στην τελευταία αντιπαράθεση του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την Εκκλησία της Ελλάδας. Από την πλευρά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης ήταν ενωτικός στην ομιλία του κατά την οποία εξέφρασε τη χαρά του διότι, όπως είπε, με τη λειτουργία αυτή επιβεβαιώνεται η αδιάσπαστη ενότητα της Μητέρας Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως προς την Αγιοτάτη αδελφή Εκκλησία της Ελλάδος.

    Χρυσόστομος: ''Αδελφοί μη λιθοβολείτε το Φανάρι''

    Απάντηση για το τι ακριβώς θα κάνει το Φανάρι στην υπόθεση των Νέων Χωρών όπου υπάρχει και η διαφορά με την Εκκλησία της Ελλάδος έδωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Απαντώντας στην προσφώνηση του μητροπολίτη Ζακύνθου Χρυσόστομου, ο οποίος τόνισε πως "είναι επίορκος όποιος δεν σέβεται το Φανάρι", συμπληρώνοντας πως "τις Θερμοπύλες της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού τις φυλάει ο Πατριάρχης στην Κωνσταντινούπολη", ο κ. Βαρθολομαίος είπε "πως εμείς δεν έχουμε κανέναν λόγο να επιμείνουμε για τον όρο Νέες Χώρες, αλλά υπάρχει στα επίσημα χαρτιά και έγγραφα".

    "Το Οικουμενικό Πατριαρχείο", πρόσθεσε, "δεν έχει καμιά δυσκολία να ομιλεί περί των επαρχιών του που βρίσκονται στην Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του Αρχιπελάγους. Είναι επαρχίες του θρόνου αυτές και η διοίκησή τους έχει παραχωρηθεί στην Εκκλησία της Ελλάδος". «Το Πατριαρχείο" - είπε με νόημα - "δεν απεμπόλησε ποτέ αυτές τις επαρχίες".

    ''Το δυσάρεστο και το παράταιρο είναι ότι κάποιοι κύκλοι εσχάτως επιβουλεύονται την ισχύ , την αξία και τα δικαιώματα του Φαναρίου'' είπε ο μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος κατά την ομιλία του.

    Ο κ. Χρυσόστομος υπενθύμισε τα λόγια του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου που είχε πει παλαιότερα: ''Καθένας που επιδιώκει φυλετικά ή προσωπικά ωφελήματα από την απώθηση στο περιθώριο, ματαιοπονεί και πλανάται. Το λοιπόν αδελφοί μη λιθοβολείτε το Φανάρι''. Ο κ .Χρυσόστομος κατέληξε ''σοφός ο λόγος τον οποίο ασμένως προσυπογράφουμε και απευθύνομαι πάλι προς κάθε διολιοφθορέα''.

    Ο κ. Βαρθολομαίος, όμως, αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στη θλιβερή επέτειο των σεισμών του 1953 και στους τελευταίους σεισμούς της Λευκάδας παρακαλώντας τον Αγιο Διονύσιο να ικετεύσει το Θεό να σταματήσουν οι σεισμοί και να στερεώσει τη γη.

    Αύριο ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναχωρεί για Στροφάδια και αμέσως μετά για Κεφαλονιά.

    [04] Παπαντωνίου: ''Αρκούν οι περικοπές στους εξοπλισμούς για τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ''

    Πηγή: ΑΠΕ 24/8/2003 5:40:00 μμ

    Τα 2,7 δις ευρώ που προκύπτουν σε ετήσια βάση από περικοπές στα εξοπλιστικά προγράμματα και από τον εξορθολογισμό στη διαχείριση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, αρκούν για να χρηματοδοτήσουν τις παροχές που θα εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, υποστηρίζει ο Γιάννος Παπαντωνίου. Σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», ο κ. Παπαντωνίου εμφανίζεται ικανοποιημένος από τη διαχείριση των οικονομικών του υπουργείου του, υπογραμμίζοντας παράλληλα, τη μείωση σε ποσοστό ρεκόρ των αμυντικών δαπανών, από το 5% επί του ΑΕΠ που ήταν το 2000, στο 3,9 φέτος, με προοπτικές περαιτέρω μείωσης στο 3,25% το προσεχές έτος.

    Κατά τον κ. Παπαντωνίου, τα μέτρα που θα εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός για την ανακούφιση των ασθενέστερων οικονομικά κοινωνικών στρωμάτων, θα έχουν σίγουρα θετικό αντίκτυπο, αλλά θα πρέπει να συνδυαστούν και με ένα σύνολο μεταρρυθμίσεων που θα έχουν αιχμή την αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους και τη βελτίωση των υπηρεσιών για τον πολίτη.

    Ιδιαίτερα, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, τόνισε την αναγκαιότητα να υπάρξουν περισσότεροι ελεγκτικοί μηχανισμοί για την πάταξη της διαφθοράς στο δημόσιο, αντίστοιχοι με τους ισχύοντες σε άλλες χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με μέτρα για γρήγορη και αποτελεσματική απονομή της δικαιοσύνης.

    [05] Επιστρέφουν οι κάτοικοι της πρωτεύουσας

    24/8/2003 4:49:00 μμ

    Προτελευταία Κυριακή του Αυγούστου και η κίνηση αυτή την ώρα στα οδικά δίκτυα, τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας καθώς και στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" είναι αυξημένη. Για τη διευκόλυνση των οδηγών η Τροχαία έχει λάβει έκτακτα μέτρα και στην Εθνική Αθηνών-Κορίνθου, στο ύψος της Κακιάς Σκάλας όπου λόγω μικροσυγκρούσεων υπάρχουν μεγάλες ουρές, έχει παραχωρηθεί μια επιπλέον λωρίδα κυκλοφορίας. Με αυξημένη πληρότητα καταπλέουν σήμερα στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας, τα πλοία μεταφέροντας χιλιάδες παραθεριστές από τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

    [06] Προσοχή στις καταιγίδες προειδοποιεί η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας

    24/8/2003 4:15:00 μμ

    Μέτρα αυξημένης ετοιμότητας ζήτησε από τις Περιφέρειες, τις Νομαρχιακές και τις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις της χώρας, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τυχόν προβλήματα από την εκδήλωση έντονων καταιγίδων, που προέβλεψε με έκτακτο δελτίο της η ΕΜΥ. Όπως αναφέρει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, οι κίνδυνοι από τις καταιγίδες προέρχονται από τους τοπικά πολύ ισχυρούς ανέμους, τις τοπικά ισχυρές βροχοπτώσεις, τους κεραυνούς και τις πιθανές χαλαζοπτώσεις. Για το λόγο αυτό, στην ανακοίνωση της παραθέτει οδηγίες και μέτρα αυτοπροστασίας των πολιτών από τις καταιγίδες και τους κεραυνούς.

    Τι να προσέξετε

    Εάν βρίσκεστε σε εσωτερικό χώρο:

    -Μην κρατάτε ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο, γιατί ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια. Οι συσκευές τηλεόρασης είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες σε αυτές τις περιπτώσεις και προτείνεται να αποσυνδέονται από την κεραία και την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

    -Αποφύγετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο), γιατί οι μεταλλικοί σωλήνες είναι καλοί αγωγοί του ηλεκτρισμού.

    Εάν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο:

    -Προσπαθήστε να βρείτε καταφύγιο σε κτίριο ή σε αμάξι.

    -Αν αυτό δεν είναι εφικτό, βρείτε ανοιχτό χώρο και κάντε βαθύ κάθισμα. Αν βρίσκεστε σε δάσος προστατευθείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων

    -Ποτέ μη στέκεστε κάτω από ένα ψηλό δένδρο σε έναν ανοιχτό χώρο. Αν βρίσκεστε σε χαμηλό έδαφος προσέξτε την περίπτωση να εκδηλωθεί πλημμυρικό φαινόμενο.

    -Αποφύγετε ψηλές κατασκευές, όπως πυλώνες, ψηλά δέντρα, φράκτες, τηλεφωνικές γραμμές και γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος.

    -Αποφύγετε να βρίσκεστε κοντά σε μεταλλικά αντικείμενα, όπως αμάξια, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης, κλπ.

    -Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.

    -Αν βρίσκεστε μέσα στη θάλασσα, βγείτε αμέσως έξω.

    -Αν βρίσκεστε απομονωμένος σε μια επίπεδη έκταση και νιώθετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα, με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) και πετάξτε ό,τι μεταλλικό αντικείμενο έχετε πάνω σας. Μην ξαπλώνετε στο έδαφος.

    Εάν βρίσκεστε σε αυτοκίνητο:

    -Σταματήστε το αυτοκίνητο στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα τα οποία μπορεί να πέσουν στο αυτοκίνητο.

    -Μείνετε μέσα στο αυτοκίνητο και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.

    -Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα μέσα στο αυτοκίνητο.

    -Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.

    [07] Παλαιστινιακή ρουκέτα έπληξε ισραηλινό έδαφος

    24/8/2003 6:16:00 μμ

    Καθώς ο κύκλος αίματος διευρύνεται στη Μέση Ανατολή, το Ισραήλ προειδοποιεί ότι τα σκληρά αντίποινα εναντίον των Παλαιστινίων βρίσκονται ακόμα στην αρχή. Η Παλαιστινιακή Αρχή ανακοίνωσε ότι είναι διατεθειμένη να συνεχίσει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και ότι θα εντείνει τα μέτρα εναντίον των ισλαμικών οργανώσεων, αν το Ισραήλ σταματήσει τις επιθέσεις στα παλαιστινιακά εδάφη. Μάλιστα, το Σάββατο οι παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας έκλεισαν τρεις υπόγειες διόδους που χρησιμοποιούνταν για λαθρεμπόριο όπλων και ναρκωτικών από την Αίγυπτο στη Λωρίδα της Γάζας. Το πρωί της Κυριακής, στη Ναμπλούς, στα βόρεια της Δυτικής Όχθης, ο ισραηλινός στρατός κατεδάφισε μία κατοικία στην οποία βρισκόταν ένα εργαστήριο κατασκευής βομβών, ενώ λίγο νωρίτερα Παλαιστίνιοι μαχητές έπληξαν με αυτοσχέδια ρουκέτα, τον τομέα της ισραηλινής πόλης Ασκελον. Από την επίθεση δεν υπήρξαν θύματα.

    Φραγμούς στο λαθρεμπόριο όπλων

    Παλαιστίνιοι μαχητές έπληξαν την Κυριακή με αυτοσχέδια ρουκέτα τύπου Κασάμ-2 που εκτοξεύθηκε από τη Λωρίδα της Γάζας, τον τομέα της ισραηλινής πόλης Ασκελον και συγκεκριμένα την παραλία Ζικίμ, 8 χιλιόμετρα από τη Λωρίδα της Γάζας. Από την επίθεση αυτή δεν προκλήθηκαν θύματα ή ζημιές. Σύμφωνα με ισραηλινή στρατιωτική πηγή, είναι η πρώτη φορά που τέτοιου τύπου ρουκέτα αλ-Κασάμ φθάνει τόσο βαθιά στο ισραηλινό έδαφος.

    Πάντως, οι παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας έκλεισαν τρεις υπόγειες διόδους που χρησιμοποιούνταν για λαθρεμπόριο όπλων και ναρκωτικών από την Αίγυπτο στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε αξιωματούχος ασφαλείας.

    Ο αξιωματούχος είπε πως το κλείσιμο των υπογείων διόδων είναι ένα πρώτο βήμα στην εφαρμογή ενός σχεδίου ασφαλείας που ενέκρινε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Μαχμούντ Αμπάς, έπειτα από μία βομβιστική επίθεση που κόστισε τη ζωή 20 ανθρώπων στην Ιερουσαλήμ την Τρίτη.

    Ωστόσο, υψηλόβαθμα στελέχη του ισραηλινού στρατού και της κυβέρνησης αντέδρασαν με σκεπτικισμό στην ανακοίνωση της Παλαιστινιακής Αρχής πως σφράγισε σήραγγες στα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο, τα οποία χρησιμοποιούνταν για το λαθρεμπόριο όπλων.

    "Εξετάζουμε την εμβέλεια αυτού του μέτρου το οποίο όμως έρχεται πολύ αργά, καθώς από πολύ καιρό αξιώνουμε από την Παλαιστινιακή Αρχή μία αποτελεσματική και σοβαρή ενέργεια κατά της τρομοκρατίας", τόνισε ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης, Αβι Πάζνερ.

    Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ισραηλινού γενικού επιτελείου Μοσέ Γιααλόν σημείωσε την παλαιστινιακή αυτή πρωτοβουλία, όμως επεσήμανε πως είναι ανεπαρκής: "Η επιχείρηση αυτή που παρουσιάσθηκε ως μία αφετηρία από την Παλαιστινιακή Αρχή δεν άγγιξε τον σκληρό πυρήνα της τρομοκρατίας που βρίσκεται ριζωμένος στη Λωρίδα της Γάζας", τόνισε ο Γιαλόν.

    Διαφωνίες στους κόλπους της παλαιστινιακής κυβέρνησης για τον έλεγχο της ασφάλειας

    Στο μεταξύ, τριβές παρουσιάσθηκαν στους κόλπους της παλαιστινιακής αρχής όσον αφορά το θέμα του ελέγχου των δυνάμεων ασφαλείας, με τον πρωθυπουργό Μαχμούντ να αρνείται τον διορισμό ενός υπουργού Εσωτερικών που επέβαλε το κίνημα Φατάχ του προέδρου Γιάσερ Αραφάτ.

    Ανώτατο στέλεχος της Φάταχ δήλωσε πως η κεντρική επιτροπή της Φατάχ σκόπευε να δώσει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο σήμερα διατηρεί εκ παραλλήλου ο Αμπάς, στον Νάσερ Γιουσέφ, έναν στρατηγό κάποτε στενά συνδεδεμένο με τον Αραφάτ.

    Ο Αμπάς, που δεν ελέγχει παρά μόνον ένα τμήμα των δυνάμεων ασφαλείας, την πλειονότητα των οποίων ελέγχει πάντοτε ο Αραφάτ, αρνήθηκε την πρόταση του ονόματος του Γιουσέφ κι επανέλαβε την επιμονή του να ελέγχει πλήρως όλες τις δυνάμεις ασφαλείας.

    "Το αναγκαίο είναι να ενώσουμε όλες τις δυνάμεις σε μία ενιαία δύναμη", τόνισε σε ανακοινωθέν του ο Αμπάς. Πηγές από το περιβάλλον του Αμπάς κάνουν λόγο για ενόχληση του πρωθυπουργού για την πρωτοβουλία της Φαταχ. "Η κεντρική επιτροπή της Φατάχ δεν έχει κανένα δικαίωμα να διορίζει υπουργούς στην κυβέρνηση", τόνισε μία από τις πηγές.

    Από την πλευρά τους, οι υποστηρικτές του Αραφάτ διατηρούν αποστάσεις από τον Αμπάς και τον υπουργό του για τις Υποθέσεις Ασφαλείας Μοχάμαντ Νταλάν, τους οποίους ορισμένοι θεωρούν 'φιλοαμερικανούς'.

    Η υπόθεση του διορισμού του Γιουσέφ αποκαλύπτει τις διαφορές στην στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθηθεί από την παλαιστινιακή Αρχή για την εξάρθρωση των ενόπλων παλαιστινιακών ομάδων, όπως απαιτεί το ειρηνευτικό σχέδιο του 'οδικού χάρτη'.

    [08] Αφγανιστάν: Αιματηρές επιθέσεις ισλαμιστών ανταρτών

    24/8/2003 5:31:00 μμ

    Πέντε Αφγανοί στρατιώτες και τρεις αντάρτες Ταλιμπάν έχασαν τη ζωή τους στην ανυπότακτη επαρχία Ζαμπούλ, στη διάρκεια επίθεσης των ισλαμιστών ανταρτών, τόνισε την Κυριακή αξιωματούχος στην Καμπούλ. Στη διάρκεια της πιο αιματηρής εβδομάδας από την πτώση του καθεστώτος των Ταλιμπάν στα τέλη του 2001, τα κυβερνητικά στρατεύματα έπεσαν σε ενέδρα χθες στην περιοχή Ντάι Τσοπάιν της Ζαμπούλ, ενώ κατεδίωκαν μία ύποπτη ομάδα από 250-300 αντάρτες. Σύμφωνα με Αφγανό εκπρόσωπο, δύο Ταλιμπάν, μεταξύ τους κι ένα μη κατονομασθέν ηγετικό στέλεχός τους, αιχμαλωτίσθηκαν στη διάρκεια των συγκρούσεων. Η ομάδα πιστεύεται πως είναι η ίδια που ενεπλάκη σε συγκρούσεις με τις κυβερνητικές δυνάμεις την Παρασκευή στην επαρχία Ουρουζγκάν, προτού διαφύγουν στη γειτονική Ζαμπούλ. Σε εκείνες τις μάχες είχαν χάσει τη ζωή τους δύο Αφγανοί στρατιώτες και τέσσερις Ταλιμπάν.

    [09] Την απελευθέρωση υπηκόων του ζητά το Πακιστάν από το Αφγανιστάν

    24/8/2003 5:29:00 μμ

    Μεχμούντ Κασούρι

    Το Πακιστάν ζήτησε από τις ΗΠΑ να επιτρέψουν στην κυβέρνηση του Αφγανιστάν να απελευθερώσει πάνω από 600 Πακιστανούς που είχαν συλληφθεί από την καθοδηγούμενη από τις ΗΠΑ συμμαχία επειδή πολέμησαν στο πλευρό των Ταλιμπάν, ανακοίνωσε την Κυριακή ο Πακιστανός υπουργός Εξωτερικών, Μιάν Χουρσίντ Μεχμούντ Κασούρι. Η επιστροφή των Πακιστανών κρατουμένων που καταταλαιπωρούνται στις αφγανικές φυλακές αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα της κυβέρνησής του, τονίζει ο Κασούρι, προσθέτοντας ότι συζήτησε το ενδεχόμενο με τον Αφγανό ομόλογό του και τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν Ζαλμάι Ζαλιλζάντ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του την περασμένη εβδομάδα στο Καράτσι. "Ζήτησα από τον κ. Ζαλιλζάντ να επιδιώξει μία άδεια για τη μεταφορά των κρατουμένων σε φυλακές του Πακιστάν. Ευελπιστούμε σε μία απάντηση το ταχύτερο", πρόσθεσε ο Κασούρι.

    [10] Αρνείται ο Μιλόσεβιτς ανάμιξη στο θάνατο αντιπάλου του

    24/8/2003 11:56:00 πμ

    Ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Σλομπόνταν Μιλόσεβιτς, που δικάζεται στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου, διέψευσε σήμερα ότι είχε οποιαδήποτε ανάμιξη στη δολοφονία του πρώην πολιτικού του αντιπάλου και κομμουνιστή Σέρβου προέδρου, Ιβάν Στάμπολιτς. Με επιστολή του που δημοσιεύεται στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Βεσέρνιε Νοβόστι ο Μιλόσεβιτς αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη στην εξαφάνιση του Στάμπολιτς τον Αύγουστο του 2000, ένα μήνα πριν τις προεδρικές εκλογές στη Γιουγκοσλαβία, στις οποίες ηττήθηκε από τον Βόιτσλαβ Κοστούνιτσα. Η σορός του Στάμπολιτς βρέθηκε θαμμένη στη βόρεια Σερβία τον Απρίλιο του 2003. Ο Μιλόσεβιτς και η σύζυγός του Μίρα Μάρκοβιτς, που σύμφωνα με τον Τύπο βρίσκεται τώρα στη Ρωσία, θεωρήθηκαν ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας του Στάμπολιτς.

    ''Ο Ιβάν Στάμπολιτς δεν ενδιέφερε κανέναν...''

    Ο Μιλόσεβιτς είχε αρχικά αρνηθεί να απαντήσει στις ερωτήσεις Σέρβων ανακριτών που τον επισκέφθηκαν στο κελί του στη Χάγη, για να τον ανακρίνουν για τον θάνατο του Στάμπολιτς και για άλλα εγκλήματα, με το αιτιολογικό ότι προτιμά να απευθυνθεί στην σερβική κοινή γνώμη.

    Ο Μιλόσεβιτς υποστηρίζει πάντως στην επιστολή του ότι δεν είχε κανένα λόγο να σκοτώσει τον Στάμπολιτς "αφού δεν τον απειλούσε ως πολιτικός αντίπαλος στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2000". "Ο Ιβάν Στάμπολιτς δεν ενδιέφερε πλέον κανέναν... Ηταν ένας πολιτικός ξεχασμένος" γράφει ο Μιλόσεβιτς.

    Πρώην κομμουνιστής πρόεδρος της Σερβίας ο Στάμπολιτς απομακρύνθηκε από την εξουσία από τον Μιλόσεβιτς το 1987.

    Στην επιστολή του ο Μιλόσεβιτς αρνείται επίσης κάθε κατηγορία για συμμετοχή στην απόπειρα δολοφονίας του πρώην ηγέτη της αντιπολίτευσης Βουκ Ντράσκοβιτς τον Μάιο του 2000.

    Ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας αναφέρει ακόμη ότι δεν γνώριζε τον Μίλοραντ Λούκοβιτς που θεωρείται "εγκέφαλος" της δολοφονίας του σέρβου πρωθυπουργού Ζόραν Τζίντζιτς στις 12 Μαρτίου 2002. Ο Λούκοβιτς διαφεύγει της σύλληψης.

    [11] Συγκρούσεις εθνικιστών διαδηλωτών και αστυνομίας στην Αγκυρα

    24/8/2003 7:20:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καταδίκασε μία διαδήλωση υπερεθνικιστών Τούρκων που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή μπροστά από τα γραφεία της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν (UPK) στην Αγκυρα και η οποία είχε ως αποτέλεσμα να ξεσπάσουν βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές. "Οι συναισθηματικές ενέργειες δεν πρόκειται να διευθετήσουν το πρόβλημα", δήλωσε, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι CNN-Turk. Μία ομάδα περίπου εκατό διαδηλωτών κρατώντας τουρκικές και τουρκομανικές σημαίες επιχείρησε να διαβάσει ένα ανακοινωθέν μπροστά από την αντιπροσωπεία της UPK, που βρίσκεται σε αριστοκρατική συνοικία της πρωτεύουσας, πριν παρέμβουν οι δυνάμεις της τάξης, σύμφωνα με πλάνα που μετέδωσε το CNN-Turk. Οι διαδηλωτές επιχείρησαν να παραβιάσουν ένα οδόφραγμα, αλλά εμποδίστηκαν από τους αστυνομικούς που χρησιμοποίησαν γκλομπ. Πολλοί διαδηλωτές που εκτόξευαν πέτρες κατά αστυνομικών προσήχθησαν στην αστυνομία.

    [12] Αεροπειρατείες σε βρετανικά αεροπλάνα ετοίμαζε η Αλ Κάιντα

    24/8/2003 1:17:00 μμ

    Η FBI ανακάλυψε ότι η οργάνωση Αλ Κάιντα ετοίμαζε αεροπειρατείες, με στόχο επίθεση αυτοκτονίας εναντίον ενός σημαντικού κτηρίου της Βρετανίας εντός των προσεχών δύο μηνών, υποστηρίζει σε σημερινό δημοσίευμα της η βρετανική εφημερίδα "Sunday Telegraph". Εκπρόσωπος του FBI, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα, είπε ότι στόχοι επιθέσεων ήταν επίσης η Ιταλία, η Αυστραλία και οι ΗΠΑ. Η British Airways αλλά και άλλες μεγάλες αεροπορικές εταιρείες ενημερώθηκαν μόλις η πληροφορία αυτή έφτασε στις βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας. Οι πιθανότεροι στόχοι των αεροπειρατών ήταν τα αεροσκάφη που απογειώνονται από τα αεροδρόμια Χίθροου και Γκάτγουικ του Λονδίνου.

    Στις 30 Ιουλίου το FBI και το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας προειδοποίησαν τις βρετανικές και αμερικανικές εταιρείες ότι πενταμελείς ομάδες τρομοκρατών ενδέχεται να επιχειρήσουν να καταλάβουν αεροσκάφη με τη βοήθεια φαινομενικά "αθώων συσκευών που μεταφέρουν οι ταξιδιώτες'', όπως φωτογραφικές μηχανές, οι οποίες στην πραγματικότητα είναι όπλα.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι συνέλεξαν τις πληροφορίες αυτές σε μια επιχείρηση της αστυνομίας σε κατοικία μέλους της Αλ Κάιντα στο εξωτερικό, πριν από μερικούς μήνες.

    ''Τουλάχιστον μία από αυτές τις επιθέσεις θα μπορούσε να γίνει πριν από το τέλος του έτους. Λόγω της βελτίωσης των μέτρων ασφαλείας στον τομέα της αεροπλοϊας μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 η Αλ Κάιντα αναζητά νέα μέσα για να τα παρακάμψει'' εξήγησε ο εκπρόσωπος.

    [13] Πέθανε στη φυλακή ιερέας-πρωταγωνιστής σκανδάλου παιδεραστίας

    24/8/2003 12:12:00 μμ

    Ο Τζον Τζόγκαν

    Ο Τζον Τζόγκαν, ο πρώην ιερέας η υπόθεση του οποίου στάθηκε αφορμή να αποκαλυφθούν δεκάδες σκάνδαλα παιδεραστίας στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας στις ΗΠΑ στις αρχές του 2002, σκοτώθηκε το Σάββατο κατά τη διάρκεια αψιμαχίας με έναν συγκρατούμενο του, μέσα στη φυλακή όπου εξέτιε την ποινή του. Οι υπεύθυνοι των φυλακών δεν έδωσαν καμία πληροφορία για τις συνθήκες του θανάτου του, προσθέτοντας ότι διεξάγεται έρευνα. Ο Τζόγκαν εξέπνευσε λίγες ώρες μετά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο.

    Ο πρώην ιερέας, που υπηρετούσε στην αρχιεπισκοπή της Βοστόνης, είχε καταδικαστεί τον Φεβρουάριο του 2002 σε κάθειρξη 10 ετών για μία υπόθεση παιδεραστίας σε βάρος ενός δεκάχρονου αγοριού.

    Εκτιμάται ότι στα 30 χρόνια της θητείας του είχε παρενοχλήσει περισσότερα από 130 παιδιά.

    Η δίκη του στάθηκε αφορμή να αποκαλυφθούν πολλές άλλες υποθέσεις παιδεραστίας στους κόλπους της Εκκλησίας με πρωταγωνιστές κληρικούς.

    [14] Αγριες συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων και Τουρκομάνων

    24/8/2003 7:13:00 μμ

    Τουλάχιστον εννιά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις ανάμεσα σε Κούρδους και Τουρκομάνους κοντά στην πόλη του Κιρκούκ, στο βόρειο Ιράκ το τελευταίο 24ωρο. Ο δήμαρχος της πόλης Τουζ Χουρμάτου, που βρίσκεται 70 χιλιόμετρα νότια του Κιρκούκ, δήλωσε ότι οι συγκρούσεις ξέσπασαν την Παρασκευή ανάμεσα σε Κούρδους και χιλιάδες Τουρκομάνους διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για την βεβήλωση ενός σιϊτικού τεμένους στα περίχωρα της πόλης. Εκπρόσωπος των συμμαχικών δυνάμεων δήλωσε ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες σκότωσαν δύο Ιρακινούς και τραυμάτισαν άλλους δύο, όταν δέχτηκαν εχθρικά πυρά. Κούρδοι και Τουρκομάνοι κάτοικοι υποστήριξαν πάντως, ότι οι νεκροί είναι πάνω από 15. Η Τουρκία παρακολουθεί προσεκτικά την κατάσταση στο Κιρκούκ, δηλώνει ο πρωθυπουργός Ερντογάν.

    "Βγήκαν από το τέμενος και ξέσπασαν πυροβολισμοί ανάμεσα στους Τουρκομάνους και σε κάποια ανεύθυνα κουρδικά στοιχεία" δήλωσε ο δήμαρχος Μοχάμεντ Ρασίντ Μοχάμεντ.

    "Ζήτησα από τις συμμαχικές δυνάμεις να διαλύσουν τη διαδήλωση και το έπραξαν σε συνεργασία με την ιρακινή αστυνομία" πρόσθεσε.

    Στη διάρκεια των ταραχών λεηλατήθηκαν μάλιστα και καταστήματα. Εξαγριωμένοι κάτοικοι λιθοβόλησαν και αυτοκίνητα με δημοσιογράφους που μετέβησαν απόψε στην πόλη για να καταγράψουν τα γεγονότα.

    Η Τουρκία παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση στο Κιρκούκ, έπειτα από τα φονικά επεισόδια που σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες στην πόλη αυτή του βορείου Ιράκ και στα οποία εμπλέκονται Τουρκομάνοι, η τουρκόφωνη μειονότητα του Ιράκ, δήλωσε την Κυριακή ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. "Η κατάσταση παρακολουθείται προσεκτικά από την Αγκυρα και την Ουάσινγκτον", δήλωσε προς τους δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με το CNN-Turk.

    Υπογράμμισε ότι η ηρεμία επανήλθε στην πόλη έπειτα από τις αιματηρές ταραχές μεταξύ Κούρδων και Τουρκομάνων, οι οποίοι υποστηρίζονται από την Αγκυρα.

    "Τα συμβάντα αναφέρθηκαν στις αμερικανικές αρχές", συνέχισε, υπογραμμίζοντας πως, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του, δύο πεσμεργκά, μέλη πιθανόν της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν (UPK), κουρδικής παράταξης του Ιράκ με επικεφαλής τον Τζαλάλ Ταλαμπανί, προσήχθησαν στην αστυνομία στο πλαίσιο μιας έρευνας.

    [15] Ισλαμική οργάνωση αρνείται την εμπλοκή της στην επίθεση κατά του ΟΗΕ

    24/8/2003 5:34:00 μμ

    Δεν πραγματοποίησε αυτή την πολύνεκρη επίθεση στην έδρα του ΟΗΕ στη Βαγδάτη, ανακοίνωσε την Κυριακή η ισλαμική οργάνωση Ανσάρ αλ Ισλάμ. Ωστόσο, προειδοποίησε τις ΗΠΑ και τη Βρετανία πως θα αντιμετωπίσουν νέα πλήγματα. Απαντώντας στις αμερικανικές αιτιάσεις, που κατανόμαζαν την Ανσάρ αλ Ισλάμ ως ύποπτη για την επίθεση, ο ιδρυτής της ομάδας Μουλλάς Κρεκάρ ανακοίνωσε σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα: "Δεν ήταν η Ανσάρ αλ Ισλάμ. Το Πεντάγωνο κι η CIA έκαναν λάθος. Πιστεύω πως ήταν περισσότερο μία επιχείρηση που οργανώθηκε μέσα στη χώρα κι εκτελέσθηκε από πιστούς στον Σαντάμ", πρόσθεσε. Ο Κερκάρ δήλωσε πως "οι ΗΠΑ κινδυνεύουν και με νέες επιθέσεις, εάν δεν παραχωρήσει χώρο στο Ισλάμ, κι όχι μόνο στο Ιράκ, αλλά και στην ίδια την αυλή της", και πως δυνητικός στόχος είναι και η Βρετανία. Ερωτηθείς ποιος άλλος θα πρέπει να φοβάται για επιθέσεις, ο Κερκάρ απάντησε "στην Ευρώπη κανείς άλλος εκτός από τη Βρετανία".

    [16] Ο Ερυθρός Σταυρός μειώνει το προσωπικό του

    24/8/2003 3:28:00 μμ

    Η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού αποφάσισε να μειώσει το προσωπικό της και τις δραστηριότητές της στο Ιράκ, υπό τη σκιά του φόβου ότι ενδέχεται να αποτελέσουν δυνητικό στόχο. "Έχουμε δεχθεί πολλές προειδοποιήσεις, που λένε πως είμαστε πιθανός στόχος και αποφασίσαμε, παρά τη θέλησή μας, να διατηρήσουμε μόνο 50 ξένους υπαλλήλους μας στο Ιράκ και 700 τοπικούς εργαζομένους", τόνισε η εκπρόσωπος του οργανισμού Νάντα Ντουμάνι. "Το προσωπικό μας θα αναπτυχθεί στα βόρεια και στις γειτονικές χώρες", τόνισε. Πριν τη δολοφονία, στις 22 Ιουλίου, κοντά στη Χίλα νότια της Βαγδάτης, ενός υπαλλήλου του Ε.Σ. από τη Σρι Λάνκα ο οργανισμός είχε ανακοινώσει πως απασχολεί 850 ξένους και τοπικούς υπαλλήλους. "Δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τον πληθυσμό, εάν δεν είμαστε εμείς οι ίδιοι ασφαλείς", τόνισε η ίδια, προσθέτοντας πως οι δραστηριότητες του Ε.Σ θα μειωθούν τη στιγμή που ο "ο πληθυσμός έχει τεράστια ανάγκη από την παρουσία μας".

    [17] Κατρακυλά η δημοτικότητα Μπους-Μπλερ λόγω Ιράκ

    24/8/2003 12:24:00 μμ

    Σε ιδιαίτερα δυσάρεστη θέση φαίνεται να έχουν περιέλθει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζόρτζ Μπούς και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλέρ, σχετικά με τη στάση που τήρησαν στον πόλεμο κατά του Ιράκ. Σύμφωνα με δημοσκόπηση δύο στους τρεις Βρετανούς πιστεύουν ότι εξαπατήθηκαν από την κυβέρνησή τους σε ότι αφορά τα όπλα μαζικής καταστροφής, που υποτίθεται ότι κατείχε το Ιράκ. Στις Ηνωμένες Πολιτείες ένας στους δύο Αμερικανούς δεν επιθυμεί πλέον μία δεύτερη θητεία του προέδρου Τζορτζ Μπους στον Λευκό Οίκο και το 69% εκφράζει φόβους ότι τα αμερικανικά στρατεύματα έχουν βαλτώσει στο Ιράκ.

    ''Κακά μαντάτα'' για τον Μπους τα αποτελέσματα δημοσκόπησης του Newsweek

    Σχεδόν το 50% των Αμερικανών δεν επιθυμεί μία δεύτερη θητεία του προέδρου Τζορτζ Μπους στον Λευκό Οίκο και το 69% εκφράζει φόβους ότι τα αμερικανικά στρατεύματα έχουν βαλτώσει στο Ιράκ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στο περιοδικό Newsweek.

    Για πρώτη φορά σε δημοσκόπηση, το 49% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει υπέρ του προέδρου Μπους στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2004, σε αντίθεση με το 44% που αναφέρουν ότι θα του εμπιστευθούν την ψήφο τους.

    Μόλις το 23% των ερωτηθέντων συμφωνούν ότι η τρομοκρατία και η εθνική ασφάλεια -δύο τομείς ιδιαίτερα προσφιλείς στον Aμερικανό πρόεδρο- θα είναι τα βασικά θέματα που θα κρίνουν την ψήφο τους στις επόμενες εκλογές, ενώ το 48% δηλώνει ότι έχει ως προτεραιότητα την οικονομία και την απασχόληση.

    Το 69% εκτιμά ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αρχίσει να βαλτώνουν στο Ιράκ και το 40% ανησυχεί ιδιαίτερα για την μακροπρόθεσμη εμπλοκή των αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα αυτή.

    Για το 47% η ανοικοδόμηση του Ιράκ και η παραμονή των αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα κοστίζει πολύ ακριβά.

    Η δημοσκόπηση οργανώθηκε στο διάστημα 21 και 22 Αυγούστου με τη συμμετοχή 1011 ψηφοφόρων και με ποσοστό σφάλματος 3%.

    Η υπόθεση Κέλι καταποντίζει τα ποσοστά του Βρετανού πρωθυπουργού

    Η διαμάχη μεταξύ της βρετανικής κυβέρνησης και του BBC, με αφορμή τον πόλεμο στο Ιράκ και την αυτοκτονία του καθηγητή Ντέιβιντ Κέλι έχει βλάψει σοβαρά τη δημοτικότητα του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του Ινστιτούτου ICM που δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ του Σαββάτου.

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 67% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι παραπλανήθηκαν όσον αφορά στα όπλα μαζικής καταστροφής που φέρεται να κατείχε το Ιράκ.

    Όμως μόνο το ένα τρίτο από αυτούς εκφράζουν την άποψη ότι ο Μπλερ θα πρέπει να παραιτηθεί εξαιτίας αυτής της υπόθεσης.

    Το 61% των ερωτηθέντων είπαν ότι πιστεύουν πως οι ισχυρισμοί του BBC είναι αληθείς και μόνο το 23% ότι είναι λανθασμένοι.

    Σε ποσοστό 58% οι Βρετανοί δηλώνουν ότι εμπιστεύονται λιγότερο πλέον τον Τόνι Μπλερ, ενώ το 55% εκτιμά ότι για το μυστηριώδη θάνατο του Κέλι ευθύνεται περισσότερο η κυβέρνηση. Ένα ποσοστό 43% είπε ότι ευθύνη φέρει και ο καθηγητής, ενώ το 40% κατηγόρησε το BBC. Το 38% θεωρεί ότι ο Κέλι δεν έπραξε σωστά όταν μίλησε κρυφά σε ένα δημοσιογράφο, αλλά το 46% έχει αντίθετη άποψη.

    Όσον αφορά τον υπουργό Αμυνας Τζεφ Χουν, το 52% των ερωτηθέντων είπε ότι θα έπρεπε να παραιτηθεί από τη θέση του.

    Μόλις το 29% πιστεύει ότι θα βρεθούν όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, έναντι 58% που εκτιμά ότι δεν θα βρεθεί τίποτα.

    [18] Συνεχίζονται οι επιτυχίες των Ελλήνων αθλητών στο Παρίσι

    24/8/2003 9:09:00 μμ

    Κατερίνα Θάνου

    Ιδιαίτερα ενθαρυντικά είναι τα μηνύματα που έρχονται από το μέτωπο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου, που διεξάγεται στο Παρίσι. Την πέμπτη θέση κατέλαβε η Κατερίνα Θάνου στον τελικό των 100μ. με 11.03, ενώ το χρυσό κατέκτησε η Κέλι Γουάιτ. Στο τελικό του τριπλούν προκρίθηκαν η Όλγα Βασδέκη, με 14.50, και η Πηγή Δεβετζή, με 14.34. Το εισιτήριο για τους τελικούς εξασφάλισαν επίσης η Αναστασία Κελεσίδου και η Κατερίνα Βόγγολη στον δίσκο, ο Χρήστος Μελετόγλου στο τριπλούν και ο Αλέξανδρος Παπαδημητρίου στην σφύρα, που θα αγωνιστούν τη Δευτέρα. Στο μεταξύ, στην 10η θέση της γενικής κατάταξης του επτάθλου με 5.227 βαθμούς βρίσκεται η Αργυρώ Στρατάκη, μετά την ολοκλήρωση και του ακοντισμού, του έκτου και προτελευταίου αγωνίσματος, ενώ την 7η θέση στα 20 χλμ. βάδην, κατέκτησε η Αθανασία Τζουμελέκα, κάνοντας νέο πανελλήνιο ρεκόρ.

    Διπλή ελληνική εκπροσώπηση στον τελικό του τριπλούν γυναικών

    Στον τελικό των 100μ του παγκοσμίου πρωταθλήματος στίβου μετείχε η Κατερίνα Θάνου. Η Ελληνίδα κορυφαία σπρίντερ κατέλαβε την 2η θέση στη Β' ημιτελική σειρά. Η Θάνου τερμάτισε σε 11.08, σημειώνοντας την καλύτερη φετινή της επίδοση, ενώ πρώτη ήταν η Σάντρα Στούρουπ (Μπαχάμες) με 11.06, τρίτη η Τόρι Εντουαρτς (ΗΠΑ) με 11.11 και τέταρτη η Γκέιλ Ντίβερς (ΗΠΑ) 11.12.

    Βασδέκη και Δεβετζή στον τελικό του τριπλούν

    Όσον αφορά το τριπλούν γυναικών, η Όλγα Βασδέκη μετείχε στο Α' προκριματικό γκρουπ και με 14.50μ στην τρίτη προσπάθειά της πέρασε στον τελικό (είχε ακόμη 14.12μ και μία άκυρη). Η Δεβετζή πήρε μέρος στο Β' προκριματικό γκρουπ και πήρε την πρόκριση με μία μόλις προσπάθεια στα 14.34 που είναι και ατομικό ρεκόρ στον ανοικτό στίβο, εξασφάλισε την πρόκριση.

    Από το Α' γκρουπ, εκτός της Βασδέκη που πέτυχε την 3η καλύτερη επίδοση, πήραν ακόμη την πρόκριση (όριο 14.15μ), η Ιταλίδα Μαγκντελίν Μαρτίνες με 14.73μ, η Ρωσίδα Τατιάνα Λεμπέντεβα με 14.62μ, η Κουβανή Μάμπελ Γκάι με 14.43μ, η Κινέζα Κιουγιάν Χουάνγκ με 14.26μ, η Ρωσίδα Ελενα Ολεϊνίκοβα με 14.24μ, η Αλγερινή Μπαγια Ραχούλι με 14.22μ και η Ουκρανή Ολένα Οβόροβα με 14.16μ.

    Από το Β' γκρουπ, εκτός της Δεβετζή που πέρασε συνολικά με την 7η καλύτερη επίδοση, προκρίθηκαν στον τελικό και οι Αντελίνα Γκαβρίλα (Ρουμανία) με 14.45μ, η Φρανσουά Μπανγκό Ετονέ (Καμερούν) με 14.37μ, η Αννα Πιάτικ (Ρωσία) με 14.28μ, η Μπάρμπαρα Λαχ (Ιταλία) με 14.25μ και η Κίνι Ντογιέ (Σενεγάλη) με 14.20μ.

    "Είμαι ευχαριστημένη από την πρόκριση και πλέον όλα θα κριθούν στον τελικό. Εκεί χρειάζομαι ένα καλό άλμα στο ξεκίνημα για να μπω στην οκτώδα και μετά βλέπουμε. Είμαι αισιόδοξη, αφού βλέπω ότι έχω περιθώρια για ένα ακόμη καλύτερο άλμα που θα με φέρει ψηλά. Κοιτάζω μπροστά και θα κάνω ότι καλύτερο. Το βασικό είναι ότι είμαι καλά", δήλωσε η Χρυσοπηγή Δεβετζή.

    Από την πλευρά της, η Όλγα Βασδέκη είπε: "Επιτέλους για μένα η πρόκριση στον τελικό ήταν ότι καλύτερο αυτή την εποχή. Είναι φυσικό να υπάρχει στρες σε έναν αθλητή όταν απουσιάζει καιρό από μεγάλες διοργανώσεις. Είμαι καλά και ευχαριστώ τον άνδρα και προπονητή μου που με στήριξε όλο αυτό τον καιρό. Όσο για τον τελικό, θέλω να πω ότι μου αρέσουν τα δύσκολα και θα προσπαθήσω για το καλύτερο. Πάντως η πρόκριση στον τελικό ήταν όλα τα λεφτά της σκληρής προετοιμασίας που έκανα πριν το παγκόσμιο".

    Ατομικό ρεκόρ για την Αργυρώ Στρατάκη

    Στην 10η θέση της γενικής κατάταξης του επτάθλου με 5.227 βαθμούς βρίσκεται η Αργυρώ Στρατάκη στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου, μετά την ολοκλήρωση και του ακοντισμού, του έκτου και προτελευταίου αγωνίσματος. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια μετείχε στο Β' γκρουπ του ακοντισμού, όπου κατετάγη 2η με 44.27μ. Πλέον απομένει για την ολοκλήρωση του επτάθλου η διεξαγωγή του αγωνίσματος των 800μ.

    Νέο ατομικό ρεκόρ σημείωσε η Αργυρώ Στρατάκη, στο πέμπτο κατά σειρά αγώνισμα του επτάθλου, το μήκος. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια είχε άλμα στα 6 μέτρα 3 εκατοστά, επίδοση που σημείωσε στην τρίτη και τελευταία της προσπάθεια. Οι άλλες δύο προσπάθειες της Στρατάκη ήταν κάτω από τα έξι μέτρα και συγκεκριμένα στα 5.92μ. και στα 5.97μ. για να έρθει τελικά στην τελευταία της προσπάθεια το 6.03μ.

    Μέχρι στιγμής, εξακολουθεί να προηγείται στη γενική κατάταξη η Σουηδή Καρολίνα Κλουφτ με 6.067β.

    Την καλύτερη επίδοση στο μήκος σημείωσε η Σουηδέζα Καρολίνα Κλούφτ, με 6.68μ., επίδοση που πέτυχε στο τρίτο και τελευταίο της άλμα, τη στιγμή που τα δύο προηγούμενα ήταν άκυρα και βρισκόταν πολύ κοντά στο φάσμα του αποκλεισμού.

    Στην 7η θέση η Αθανασία Τζουμελέκα

    Την 7η θέση στα 20 χλμ. βάδην στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου που διεξάγεται στο Παρίσι, κατέκτησε η Αθανασία Τζουμελέκα. Η κάτοχος του χρυσού μεταλλίου στο Ευρωπαϊκό Νέων, που ανήκει στον Αστέρα Πρεβέζης, κάλυψε την απόσταση σε 1 ώρα 29.34 και κατέρριψε το πανελλήνιο ρεκόρ που ανήκε στην ίδια με 1 ώρα 31.25 από τις 7 Αυγούστου 2002 στο Μόναχο.

    "Ηταν ένα όνειρο. Είχα πει ότι ήθελα μία θέση στην πρώτη 12άδα και τα κατάφερα. Αργησα στα πρώτα μέτρα, είχε και αρκετή ζέστη, όμως, ήξερα ότι οι υπόλοιπες αθλήτριες θα πάνε γρήγορα από την αρχή και γι` αυτό κράτησα δυνάμεις. Ετσι, από το 8ο με 9ο χιλιόμετρο άρχισα να μαζεύω τις αθλήτριες και μάλιστα στα τελευταία 500 μέτρα πέρασαν και την όγδοη, με αποτέλεσμα να τερματίσω έβδομη. Πιστεύω ότι θα συνεχίσω να έχω καλή πορεία και να μείνω μακριά από τραυματισμούς", είπε η Τζουμελέκα αμέσως μετά την κούρσα στην οποία σημειωτέον στο 5ο χιλιόμετρο ήταν 28η, στο 10ο στην 18η και στο 15ο στην 12η με χρόνο 1 ώρα 07.23.

    Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η Ρωσίδα Γιέλενα Νικολάγιεβα με 1 ώρα 26:52, το ασημένιο η Τζίλιαν Ο` Σάλιβαν από την Ιρλανδία με 1 ώρα 27:34 και το χάλκινο η Λευκορωσίδα Βαλεντίνα Τσιμπούλσκαγια με 1 ώρα 28:10.

    Οι οκτώ πρώτες:

    1. Γιέλενα Νικολάγιεβα (Ρωσία) 1 ώρα 26.52 2. Τζίλιαν Ο` Σάλιβαν (Ιρλανδία) 1:27.34 3. Βαλεντίνα Τσιμπούλσκαγια (Λευκορωσία) 1:28.10 4. Τατιάνα Γκούντκοβα (Ρωσία) 1:28.53 5. Κλαούντια Στεφ (Ρουμανία) 1:29.09 6. Ροσέλα Τζιορντάνο (Ιταλία) 1:29.14 7. ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΤΣΟΥΜΕΛΕΚΑ (ΕΛΛΑΣ) 1:29.34 8. Μέλανι Σέγκερ (Γερμανία) 1:29.44

    Εκτός ημιτελικών Θεοδωρίδης - Γκουντενούδη

    Ο Γιώργος Θεοδωρίδης δεν κατάφερε να προκριθεί στα ημιτελικά των 100μ του παγκοσμίου πρωταθλήματος. Ο Ελληνας σπρίντερ που στα προκριματικά είχε σημειώσει ατομικό ρεκόρ με 10.17, μετείχε στην 3η προημιτελική σειρά των 100μ, όπου με 10.25 τερμάτισε 5ος και έμεινε εκτός ημιτελικών. Πρώτος τερμάτισε ο εκπληκτικός νεαρός Ντάρελ Μπράουν από το Τρίνιταντ με 10.01, που αποτελεί νέο παγκόσμιο ρεκόρ εφήβων.

    Να σημειωθεί ότι η κούρσα διεξήχθη με καθυστέρηση 15 και πλέον λεπτών, επειδή στην 2η σειρά που επρόκειτο να προηγηθεί οι κριτές έδωσαν άκυρη εκκίνηση στον Αμερικανό Τζον Ντράμοντ, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να διαμαρτυρηθεί έντονα, ξαπλώνοντας μπροστά στη γραμμή εκκίνησης και μη επιτρέποντας τη συνέχιση του προγράμματος.

    "Δικαιολογίες υπάρχουν, αλλά μπορούσα να πάω καλύτερα. Έκανα ότι μπορούσα, φεύγω όμως με κάποιο παράπονο από τον εαυτό μου. Τουλάχιστον έκανα ατομικό ρεκόρ στα προκριματικά και έσωσα τη χρονιά. Ήταν απαράδεκτη η στάση του Ντράμοντ, να καθυστερήσει το πρόγραμμα με τις διαμαρτυρίες του¨", δήλωσε ο Γιώργος Θεοδωρίδης.

    Εκτός ημιτελικών στα 400μ. του παγκοσμίου πρωταθλήματος στίβου που διεξάγεται στο Παρίσι, έμεινε η Χρύσα Γκουντενούδη. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια, στη γ` προκριματική σειρά κάλυψε την απόσταση σε 52 δεύτερα 33 εκατοστά, τερμάτισε πέμπτη, ωστόσο η επίδοσή της δεν ήταν αρκετή ώστε να μπορέσει να της δώσει και το "εισιτήριο" για τα ημιτελικά του αγωνίσματος.

    Την καλύτερη επίδοση των προκριματικών πέτυχε η Σενεγαλέζα Αμι Μπάκε Τιάμ με 50.86, ενώ επίδοση κάτω από τα 51 δευτερόλεπτα σημείωσε μια ακόμη αθλήτρια και συγκεκριμένα η Τζαμαϊκανή Λορέν Φέντον με 50.90.

    Στα ημιτελικά του αγωνίσματος προκρίθηκαν οι παρακάτω αθλήτριες:

    1η σειρά: Γκεβάρα (Μεξικό) 51.14, Ούσοβιτς (Λευκορωσία) 51.39, Αφολάμπι (Νιγηρία) 51.47, Νγκουίμγκο (Καμερούν) 51.65, Σίνκινς (Ιρλανδία) 52.06.

    2η σειρά: Ναζάροβα (Ρωσία) 51.09, Αμερτίλ (Μπαχάμες) 51.72, Σάντι Ρίτσαρντς (Τζαμάικα) 51.86, Εφρέμοβα (Ουκρανία) 51.91, Τκάτς (Ισραήλ) 52.06, Τρότερ (ΗΠΑ) 52.17

    3η σειρά: Ουίλιαμς (Μπαχάμες) 51.24, Ζίκινα (Ρωσία) 51.32, Ουάσινγκτον (ΗΠΑ) 51.53, Ρέτζις (Γρενάδα) 51.97

    4η σειρά: Φεντόν (Τζαμάικα) 50.90, Ποσπέλοβα (Ρωσία) 51.00, ΜακΚόνελ (Βρετανία) 51.67, Μπουλικιόμπο (Φίτζι) 52.01

    5η σειρά: Τιάμ (Σενεγάλη) 50.86, Σάνια Ρίτσαρντς (ΗΠΑ) 51.00, Πρόκοπεκ (Πολωνία) 51.36, Σμιθ (Τζαμάικα) 51.62, Σέγιερλινγκ (Ν. Αφρική) 52.18

    [19] Παγκόσμιο πρωτάθλημα Κωπηλασίας στο Μιλάνο

    Πηγή: ΑΠΕ 24/8/2003 6:25:00 μμ

    Στη ... "ναυμαχία" του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Κωπηλασίας Ανδρών-Γυναικών που ξεκίνησε σήμερα Κυριακή στο Μιλάνο μπήκαν τα δυο πρώτα ελληνικά πληρώματα. Ο Νίκος Παγούνης στο σκίφ και οι Γιώργος Δημητρίου- Δημήτρης Λέκκος στο διπλό σκίφ κατέλαβαν την 4η και 3η θέση αντίστοιχα στα προκριματικά των αγωνισμάτων τους και θα αγωνιστούν την Τρίτη στους επαναληπτικούς με στόχο την είσοδό τους στα ημιτελικά. Το έργο των τριών παραπάνω κωπηλατών αλλά και των υπολοίπων ελληνικών πληρωμάτων που ρίχνονται από αύριο Δευτέρα στα νερά του "Ιντροσκάλο", όπως λέγεται το κωπηλατοδρόμιο που φιλοξενεί τους αγώνες, μόνο εύκολο δεν είναι αφού στην κορυφαία διοργάνωση της χρονιάς μετέχουν 1.078 αθλητές από 65 χώρες ανάμεσα στους οποίους και 52 Ολυμπιονίκες μεταλλιούχοι. Συμμετοχή που αποτελεί ρεκόρ για τον θεσμό και έχει να κάνει με το ότι η συγκεκριμένη διοργάνωση είναι η μία από τους δυο ευκαιρίες που έχουν οι κωπηλάτες από όλο τον κόσμο για να κερδίσουν την πρόκρισή τους στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας.

    Στόχος η πρόκριση στην Ολυμπιάδα του 2004

    Αυτός είναι και ο κυρίως στόχος των περισσότερων ελληνικών πληρωμάτων που βρίσκονται στην ιταλική μεγαλούπολη για να πάρουν μέρος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Έτσι, από τις ελληνικές βάρκες που στοχεύουν στο εισιτήριο της πρόκρισης είναι το διπλό σκίφ των ελ. βαρών των ανδρών και γυναικών με τους Βασίλη Πολύμερο- Νίκο Σκιαθίτη και Χρύσα Μπισκιτζή-Μαρία Σακελλαρίδου.

    Οι δυο πρώτοι πρέπει να καταταγούν ανάμεσα στα 11 πρώτα πληρώματα και τα δυο κορίτσια στα πρώτα εννέα της τελικής κατάταξης. Αλλα έντεκα εισιτήρια θα διεκδικήσουν οι Ευάγγελος Κουλουρίζος- Απόστολος Σώτης- Νεκτάριος Λουκίδης- Τάσος Μαρίνος στην τετράκωπο άνευ πηδαλιούχου ελ. βαρών καθώς και οι Βασίλης Καφετζάκης-Διονύσης Νικολούζος- Αλέξανδρος Σαββάτης- Πρόδρομος Χατζηιωαννίδης στο τετραπλό σκίφ. Ο ίδιος αριθμός θα προκριθεί και από το διπλό σκίφ όπου μετέχουν οι Δημητρίου- Λέκκος όπως και στο σκίφ όπου αγωνίζεται ο Παγούνης.

    Τα ελληνικά πληρώματα

    Στις γυναίκες τα πράγματα είναι πιο δύσκολα αφού οι Μπισκιτζή- Σακελλαρίδου στο διπλό σκίφ ελ. βαρών πρέπει να πλασαριστούν στις εννέα πρώτες ενώ οι Αγγελική Γκρέμου-Ελπίδα Γρυγοριάδου πρέπει να πάρουν μια από τις 8 πρώτες θέσεις της δικώπου άνευ πηδαλιούχου για να εξασφαλίσουν την πρόκριση. Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Παγκοσμίου πρωταθλήματος και αύριο Δευτέρα θα διεξαχθούν προκριματικοί. Τρίτη και Τετάρτη θα γίνουν οι επαναληπτικοί, Πέμπτη όλοι οι ημιτελικοί, Παρασκευή οι μικροί τελικοί και Σαββατοκύριακο οι τελικοί.

    Αναλυτικά τα ελληνικά πληρώματα που συνοδεύουν οι ομοσπονδιακοί προπονητές Ευθύμιος Βλάχος, Γιώργος Κουρκούμπας και Βαγγέλης Στεραιόπουλος είναι:

    ΑΝΔΡΕΣ

    Σκίφ(Μ1x): Νίκος Παγούνης

    Σκίφ ελ βαρών (LM1x): Ηλίας Παππάς

    Διπλό σκίφ ελ βαρών(LM2x) : Βασίλης Πολύμερος-Νίκος Σκιαθίτης

    Διπλό σκίφ(M2x): Γιώργος Δημητρίου- Δημήτρης Λέκκος

    Τετράκωπος ελ βαρών άνευ πηδαλιούχου(LM4-): Ευάγγελος Κουλουρίζος- Απόστολος Σώτης- Νεκτάριος Λουκίδης- Τάσος Μαρίνος

    Τετραπλό σκίφ(M4x): Βασίλης Καφετζάκης-Διονύσης Νικολούζος- Αλέξανδρος Σαββάτης- Πρόδρομος Χατζηιωαννίδης

    ΓΥΝΑΙΚΕΣ:

    Διπλό σκίφ ελ βαρών(LW2x): Χρύσα Μπισκιτζή- Μαρία Σακελλαρίδου

    Δίκωπος άνευ πηδαλιούχου(W2-): Αγγελική Γκρέμου- Ελπίδα Γρηγοριάδου

    Δίκωπος άνευ πηδαλιούχου ελ βαρών (LW2-): Αγγελική Γκρέμου- Ελπίδα Γρηγοριάδου.

    [20] Υδατοσφαίριση-Παγκόσμιο Λιγκ: Ελλάδα-Ολλανδία 8-7

    24/8/2003 5:22:00 μμ

    Την 5η θέση στην τελική φάση του Παγκοσμίου Λιγκ που διεξάγεται στη Νέα Υόρκη, κατέκτησε η εθνική μας ομάδα υδατοσφαίρισης των ανδρών. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, στον αγώνα κατάταξης επικράτησε 8-7 του αντίστοιχου της Ολλανδίας και έτσι κατετάγη πέμπτο, μια θέση πιο κάτω σε σχέση με την περσινή διοργάνωση. (Τα επτάλεπτα: 1-3, 3-1, 2-1, 2-2). Ο τελικός της Νέας Υόρκης θα είναι επανάληψη του τελικού του Παγκόσμιου πρωταθλήματος της Βαρκελώνης, καθώς θα τεθούν αντιμέτωπες η Ουγγαρία και η Ιταλία. Η Ουγγαρία νίκησε 6-5 τις ΗΠΑ, ενώ η "σκουάντρα ατζούρα" επικράτησε 5-4 της Σερβίας/Μαυροβούνιου.

    Το παιχνίδι δεν ξεκίνησε ιδανικά για την εθνική μας. Χωρίς κλασικό φουνταριστό ήταν δύσκολο να έρθει το γκολ και οι Ολλανδοί που είχαν και τους 13 παίκτες τους ετοιμοπόλεμους προηγήθηκαν με 3-1. Η Εθνική άρχισε να ανεβαίνει στην δεύτερη περίοδο όπου έφερε τα πράγματα στα ίσα. Ισοφάρισε δυο φορές, αρχικά σε 3-3 με τον Θεοδωρόπουλο (7.11) και στη συνέχεια σε 4-4 με τον Μάζη (3.53), ενώ βρέθηκε για τελευταία φορά πίσω στο σκορ στο 5.59 του γ' με το γκολ του Σιλβίς από την θέση του φουνταριστού. Ωστόσο δυο γρήγορα γκολ από τους Θωμάκο (4.41) και Θεοδωρόπουλο (4.09) έδωσαν για πρώτη φορά το προβάδισμα στην εθνική μας με 6-5.

    Στην τελευταία περίοδο οι διεθνείς απέκτησαν διαφορά δυο γκολ (5-7 με τον Μάζη 5.23), αλλά οι Ολλανδοί ξαναμπήκαν στο ματς ισοφαρίζοντας με τον Μπούις 2.50 πριν το τέλος. Το γκολ της νίκης ήρθε από τον Χατζηθεοδώρου στο 1.57 που διαμόρφωσε το τελικό 8-7. Ηταν ένα από τα έξι γκολ της εθνικής στον παραπάνω, σε εννιά κερδισμένες αποβολές, ποσοστό εξαιρετικό αν αναλογιστεί κανείς τις συνθήκες, ενώ στα υπέρ της εθνικής ήταν και οι ελάχιστες αποβολές που υπέπεσε (μόλις 2). Οι Ολλανδοί είχαν την τελευταία επίθεση του αγώνα, αλλά το σουτ του Χαβένκα στα 35'' έφυγε κόρνερ και αυτό του Μπούις στα 5'' αποκρούστηκε από τον Ρέππα.

    Τα εννιάλεπτα: 1-3, 3-1, 2-1, 2-2

    ΕΛΛΑΔΑ (6/9 π.π, 1 κόντρα, 1 ίσα): Ρέππας (Δεληγιάννης), Μάζης (2), Λούδης, Χατζηθεοδώρου (1), Μιτελούδης, Σάντα, Θωμάκος (3), Θεοδωρόπουλος (2), Αφρουδάκης, Τσίκλος

    ΟΛΛΑΝΔΙΑ (1/2 π.π, 4 ίσα, 2 φουντ): Νόλτινγκ, Ντε Μπρούιν, Κράμερ, Μπούις (2), Χαβένκα (1), Σιούερς (1), Ντε Κοκ, Ντε Γιόνγκ (1), Σιλβίς (2), Μπουμ.

    [21] Αρση Βαρών-Ευρωπαϊκό παίδων: Επιστροφή με 12 μετάλλια

    24/8/2003 2:06:00 μμ

    Με την κατάκτηση ακόμη έξι μεταλλίων για την ελληνική αποστολή, ολοκληρώθηκε στο Ντόρτμουντ το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα παίδων, κορασίδων. Στην τελευταία κατηγορία, αυτή των +94κ., οι Δημήτρης Παπαγερίδης, Παναγιώτης Αναστασιάδης είχαν... μόνιμη θέση στο βάθρο, αφού πήραν ένα χρυσό, τρία ασημένια και δύο χάλκινα μετάλλια. Η εθνική ομάδα των Παίδων αναχώρησε από το αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ με 12 μετάλλια στις αποσκευές της, τέσσερα χρυσά, πέντε ασημένια, τρία χάλκινα.

    Τρίτη η ομάδα στην τελική βαθμολογία

    Συγκεκριμένα, ο Παπαγερίδης ήταν 1ος στο αρασέ με 165κ. και δεύτερος σε ζετέ (195κ.) και σύνολο (360κ.), ενώ ο Αναστασιάδης πήρε μία δεύτερη θέση στο αρασέ (162,5κ.) και δύο τρίτες, στο ζετέ (195κ.) και το σύνολο (357,5κ.)

    Εκτός από αυτά των +94κ., άλλα τρία (δύο ασημένια, ένα χάλκινο) είχε κατακτήσει ο Αρτούρος Ακριτίδης στα 50κ., ενώ τρία χρύσά πήρε ο Νίκος Κουρτίδης στα 85κ., καταρρίπτοντας τα ρεκόρ Ευρώπης στις δύο κινήσεις και το σύνολο.

    Στην τελική βαθμολογία οι Παίδες πήραν την τρίτη θέση, πίσω από τη Ρωσία και τη Βουλγαρία.

    [22] Τα μαγικά Πρέσπεια 2003

    23/8/2003 11:48:00 πμ

    Η Ελένη Καραϊνδρου εκπόρθησε τα τείχη της μαγείας χθες το βράδυ στις Πρέσπες. Καθήλωσε με τη "μουσική της σιωπής" τους χιλιάδες θεατές που είχαν καταφθάσει από κάθε γωνιά της Ελλάδας στο μικροσκοπικό νησί του Αγίου Αχιλλείου, για να απολαύσουν σε μοναδικές συνθήκες τις εξαίσιες συνθέσεις της διάσημης δημιουργού. Με φόντο τα ερείπια του βυζαντινού ναού του Αγίου Αχιλλείου, η Ελένη Καραϊνδρου στο πιάνο, η Μαρία Φαραντούρη και η Δήμητρα Γαλάνη, η Ορχήστρα Πατρών, η χορωδία Ελληνικού Φεστιβάλ και το Κουαρτέτο Τζαζ με τον David Lynch στο σαξόφωνο, παρουσίασαν μεταξύ άλλων γνωστές δημιουργίες της από κινηματογραφικές ταινίες του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, όπως το Ταξίδι στα Κύθηρα, ο Μελισσοκόμος, το Βλέμμα του Οδυσσέα, κ.α.

    Μουσικές μελωδίες και φύση σε τέλεια αρμονία έκαναν ονειρική την εναρκτήρια εκδήλωση των φετινών Πρεσπείων.

    Σε αυτή την ατμόσφαιρα, ανακοινώθηκε από τους οργανωτές των εκδηλώσεων "Πρέσπεια 2003", ότι η Φλώρινα, μια πόλη με πολιτιστική παράδοση, θα αποκτήσει το Φθινόπωρο κινηματογράφο, που θα φέρει το όνομα του Θεόδωρου Αγγελόπουλου.

    Τον Οκτώβριο, επίσης, θα οργανωθεί στην πόλη φεστιβάλ κινηματογράφου προς τιμή του διάσημου σκηνοθέτη που έχει συνδέσει την καλλιτεχνική του δημιουργία με την Φλώρινα.

    Πολλοί οι επώνυμοι και πλήθος κόσμου που κατέκλυσε από νωρίς το νησάκι της Μικρής Πρέσπας με τους είκοσι τέσσερις κατοίκους. Τιμώμενα πρόσωπα των εκδηλώσεων ήταν η Βάσω Παπανδρέου για την προσφορά της στην κατασκευής του ατμοηλεκτρικού σταθμού ΑΗΣ Μελίτης και του φράγματος της Τριανταφυλλιάς, ο βουλευτής της ΝΔ κ. Νίκος Κορτσάρης για την συμβολή του στο να καταστούν υπερκομματικές οι εκδηλώσεις των "Πρεσπείων", ο εκλιπών ζωγράφος και ποιητής της Φλώρινας Θέμης Μυλώσης, ενώ βραβεία δόθηκαν στην τοπική αστυνομική διεύθυνση και το 1ο Σώμα Στρατού.

    Οι εκδηλώσεις των Πρεσπείων συνεχίζονται με μουσικές συναυλίες, ημερίδες για το περιβάλλον, κ.α.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 24 August 2003 - 18:24:44 UTC