Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-08-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα πρόκληση από τους Αυστραλούς
  • [02] Ενταση για τις ''μαύρες σημαίες'' στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ
  • [03] Σειρά επαφών του Κώστα Σημίτη
  • [04] Επίσκεψη Παπαντωνίου στην Πρέβεζα
  • [05] Καβάλα: Σύγκρουση βυτιοφόρου με ΙΧ - 2 νεκροί
  • [06] Πνίγηκε 22χρονος στην παραλία των Νέων Πόρων
  • [07] Απέπλευσε από το Λαύριο το ''Νήσος Λήμνος''
  • [08] Σε τρία επίπεδα η απολογία του Κώστα Τέλιου
  • [09] Εκρήξεις στο Κασμίρ
  • [10] Ινδία: Ποδοπατήθηκαν προσκυνητές μέχρι θανάτου
  • [11] Επίσκεψη Ερντογάν στην Ιταλία
  • [12] ΙΝΚΑ: Δαπάνες ενόψει νέας σχολικής χρονιάς
  • [13] Η ώρα της αλήθειας για την ΑΕΚ
  • [14] Ελληνικές συμμετοχές απόψε το βράδυ
  • [15] Χειρουργήθηκε ο Πατσατζόγλου
  • [16] Χρυσό ο Κορζενιόφσκι στα 50 χλμ βάδην
  • [17] Στον τελικό της σφαίρας η Τερζόγλου
  • [18] Χρυσός ο Αλέκνα στη δισκοβολία
  • [19] Ο Σαχίν το χρυσό στα 3.000μ στιπλ
  • [20] Ιστιοπλοΐα: Αποτελέσματα μετά την εκδίκαση ενστάσεων
  • [21] Πόλο: Πρώτη νίκη για την Εθνική νεανίδων
  • [22] FIFA: Ανοδος της Εθνικής ανδρών στην Παγκόσμια κατάταξη

    [01] Νέα πρόκληση από τους Αυστραλούς

    27/8/2003 5:46:00 μμ

    Μία μέρα μετά το μπαράζ των εμπαθών δημοσιευμάτων αυστραλιανών εφημερίδων κατά της χώρας μας για την οργάνωση και την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, η κυβέρνηση της Αυστραλίας αναμένεται να εκδώσει και ταξιδιωτική οδηγία για την Ελλάδα. "Βρισκόμαστε σε επαφή με την αυστραλιανή κυβέρνηση, η οποία μας είπε ότι δεν θα πρέπει να διαγνώσουμε κάτι το βαθύτερο σε αυτή την ταξιδιωτική οδηγία" δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, τονίζοντας ότι μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο το ακριβές περιεχόμενο της. Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαπας παρατήρησε ότι ανάλογες ταξιδιωτικές οδηγίες έχουν εκδοθεί από την αυστραλιανή κυβέρνηση και για άλλες χώρες.

    Δηλώσεις Παπανδρέου

    "Η ταξιδιωτική οδηγία συνίσταται στην ενημέρωση του πολίτη. Στην περίπτωση της Αυστραλίας υπάρχει και συνταγματική υποχρέωση για την έκδοση τέτοιων οδηγιών" δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας, ότι πριν "να καταλήξουμε σε συμπεράσματα θα πρέπει πρώτα μάθουμε το περιεχόμενο της".

    "Να δούμε, τι λέει αυτή η ταξιδιωτική οδηγία. Ενίοτε αφορά στην ασφάλεια, ενίοτε σε ασθένειες, ενίοτε σε άλλα θέματα, οικονομικά για παράδειγμα" είπε χαρακτηριστικά.

    Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή ως απόφαση ρουτίνας και γραφειοκρατίας, και επανέλαβε κατηγορηματικά, ότι η Ελλάδα είναι απόλυτα ασφαλής χώρα.

    ''Η Ελλάδα είναι μία απόλυτα ασφαλής χώρα, έχουν γίνει σοβαρά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, στα οποία έχουν συνεργαστεί και παράγοντες της Αυστραλίας" είπε ο Χρ. Πρωτόπαπας.

    Τόνισε επίσης ότι στο παρελθόν οι Αυστραλοί έχουν εκδώσει πανομοιότυπες ταξιδιωτικές οδηγίες και για άλλες χώρες, όπως για την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία.

    Μπαράζ ταξιδιωτικών οδηγιών από την Αυστραλία μετά το Μπαλί

    Η ίδια ταξιδιωτική οδηγία θα αφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, και τη Γερμανία, ενώ παρόμοιες οδηγίες έχει ήδη εκδώσει η αυστραλιανή κυβέρνηση για την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία και άλλες 143 χώρες.

    Σύμφωνα πάντως με δηλώσεις ξένων αξιωματούχων, οι ταξιδιωτικές οδηγίες, που αναμένεται να εκδώσει η Αυστραλία για την Ελλάδα και τη Γερμανία δεν θα σχετίζονται με θέματα ασφάλειας.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ποτέ έως τώρα δεν είχε συμβεί κάτι τέτοιο τόσο για τη χώρα μας όσο και για τη Γερμανία .

    ''Αυτό δεν οφείλεται σε οποιαδήποτε αλλαγή στο περιβάλλον ασφαλείας κάποιας από τις χώρες αυτές'', παραδέχθηκε Αυστραλός εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Υποθέσεων και Εμπορίου μιλώντας στο Reuters.

    Το μπαράζ ταξιδιωτικών οδηγιών, στο οποίο επιδίδεται η συντηρητική κυβέρνηση της Αυστραλίας μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Μπαλί τον Οκτώβριο του 2002, έχει προκαλέσει την οργή πολλών χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας, οι οποίες δέχονται μεγάλο πλήγμα στον τομέα του τουρισμού.

    [02] Ενταση για τις ''μαύρες σημαίες'' στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ

    27/8/2003 7:16:00 μμ

    Αρχισαν το πρωί, παρουσία των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι εργασίες του έκτακτου συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκονται τα οικονομικά προβλήματα των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης. Χαρακτηριστικό του συνεδρίου η ένταση που επικράτησε μεταξύ του Προέδρου της ΚΕΔΚΕ και του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, για τον τρόπο διαμαρτυρίας του δεύτερου με μαύρες σημαίες, εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. "Η κυβέρνηση δεν αποδέχεται τον χαρακτηρισμό της υπεξαίρεσης" δήλωσε από την πλευρά του ο Κώστας Σκανδαλίδης, δίνοντας απαντήσεις εφ όλης της ύλης.

    Καραμανλής: Ήταν ατυχής η έκφραση Παπαγεωργόπουλου

    Για δεδομένες αλλά και καινοτόμες κινητοποιήσεις, σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Πάρις Κουκουλόπουλος.

    "Οι κινητοποιήσεις θα είναι δεδομένες και χωρίς μαύρες σημαίες ούτε κλείσιμο των δημαρχείων" τόνισε χαρακτηριστικά, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Β. Παπαγεωργόπουλου, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα ανάρτησε στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης μαύρη σημαία σε ένδειξη πένθους για τα οικονομικά των Δήμων και Κοινοτήτων.

    "Με αυτά τα λόγια προσβάλλονται όλοι οι Δήμοι της Θεσσαλονίκης" είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Θες/νικης και ζήτησε την παραίτηση του προέδρου της ΚΕΔΚΕ σε περίπτωση που ο τελευταίος δεν ζητήσει συγνώμη.

    Επί του ίδιου θέματος, τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, αποδοκιμάζοντας τον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ για τα ειρωνικά και τα χλευαστικά του σχόλια και χαρακτηρίζοντας ατυχή την έκφραση Παπαγεωργόπουλου περί πένθους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

    Όσον αφορά τις κινητοποιήσεις και τις διαμαρτυρίες, διαχώρισε τη θέση του κόμματος του από τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης

    "Τις μορφές διαμαρτυρίας, θα τις αποφασίσετε εσείς και μόνον εσείς" ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν φθάσει οι Δήμοι και ζήτησε την άμεση εφαρμογή του νόμου 1828 και την απόδοση των παρακρατηθέντων πόρων.

    Απαντήσεις -Δεσμεύσεις Σκανδαλίδη

    Ο υπουργός Εσωτερικών, δεσμεύθηκε για την εφαρμογή του νόμου 1828 μέχρι τις επόμενες εκλογές ενώ σχετικά με την χρηματοδότηση των ΟΤΑ το 2003, δήλωσε ότι θα υπάρξει αύξηση κονδυλίων ύψους 15% σε σχέση με το 2002.

    Όπως είπε, το ποσό θα ανέλθει στα 2.310 εκατ. Ευρώ και σε αυτό θα προστεθούν 20 εκατ. Ευρώ για πριμ παραγωγικότητας και 13 εκατ για τους δήμους των διευρυμένων νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων και επαρχιών.

    Αναφορικά με την απόδοση φόρων προηγούμενων ετών, δήλωσε ότι την επόμενη βδομάδα θα συγκληθεί κοινή επιτροπή που θα εξετάσει το θέμα, ενώ η καταβολή αυτών των φόρων θα αρχίσει σταδιακά από φέτος.

    Όσον αφορά στις νέες αρμοδιότητες των Δήμων, δεσμεύθηκε ότι όσα ΚΕΠ θα λειτουργήσουν εντός του 2003 θα έχουν εγγυημένους πόρους από πρόσθετα προγράμματα ενώ όσον αφορά στο πρόγραμμα βοήθειας στο σπίτι, ο υπουργός είπε ότι θα συνεχίσει η εφαρμογή του ως έχει και θα αυξηθούν τα χρηματοδοτικά του προγράμματα.

    Σχετικά με τη δημοτική αστυνομία, δεσμεύθηκε ότι θα διατεθούν όσοι πόροι χρειάζονται για την εκπαίδευση και συγκρότηση της ενώ σχετικά με τους σχολικούς φύλακες, δήλωσε ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει το ασφαλιστικό κομμάτι του προγράμματος διασφαλίζοντας τους πόρους και για το 2003.

    Αναφορικά με τη ρύθμιση χρεών των Δήμων δήλωσε ότι θα υπάρξει δυνατότητα δανεισμού με όσο το δυνατό ευνοϊκότερους όρους.

    Αγγίζουν τα 3 δις οι οφειλές προς τους ΟΤΑ

    Νωρίτερα για το οικονομικό αδιέξοδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατηγόρησε την κυβέρνηση και ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Πάρις Κουκουλόπουλος και ζήτησε την απόδοση των οφειλόμενων στους ΟΤΑ, που ανέρχονται στο ποσό των 3 Δις Ευρώ.

    Ομιλία Ντόρα Μπακογιάννη

    Σκληρή κριτική στο πρόγραμμα της κυβέρνησης για τους ΟΤΑ άσκησε και η Δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη.

    Χαρακτήρισε εμπαιγμό το σχέδιο Καποδίστριας που όπως είπε οδηγεί στο μαρασμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τόνισε ότι λύση δεν είναι τα παζάρια.

    "Οι δήμαρχοι δεν είναι ζητιάνοι ούτε εντολοδόχοι κανενός" είπε χαρακτηριστικά.

    Ομιλίες Παπαρήγα, Κωνσταντόπουλου, Τσοβόλα

    Για τεράστιο οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο αλλά και κλοπή οφειλομένων, έκανε λόγο η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

    Μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου, είπε, ότι οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των Δημάρχων θα έπρεπε να είχαν αρχίσει νωρίτερα και διερωτήθηκε για το μέλλον της τοπικής αυτοδιοίκησης.

    Έντονη κριτική στην κυβέρνηση και άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Νίκος Κωσταντόπουλος, επισημαίνοντας ότι προωθεί επιλογές που βρίσκονται σε απόσταση από τις άμεσες και πραγματικές κοινωνικές ανάγκες.

    Όπως είπε η κυβέρνηση επιδίδεται σε αλχημείες και δημιουργικές λογιστικές για να φτιάξει προϋπολογισμούς χωρίς ποτέ να συμπεριλαμβάνει σε αυτούς την Τοπική αυτοδιοίκηση.

    Εξίσου καυστικός ήταν και ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δ. Τσοβόλας.

    "Κάποιοι μετά το 1989 με πρόσχημα τον εκσυγχρονισμό οπισθοδρόμησαν τη χώρα τουλάχιστον 15 χρόνια" είπε χαρακτηριστικά, ερμηνεύοντας τις προσπάθειες κάποιων να επαναφέρουν την κατάσταση που υπήρχε πριν από το νόμο 1988.

    [03] Σειρά επαφών του Κώστα Σημίτη

    27/8/2003 4:56:00 μμ

    Φωτο Αρχείου

    Με αντικείμενο την πορεία της οικονομίας αλλά και την οριστικοποίηση των βασικών κατευθύνσεων του ''κοινωνικού πακέτου'', το οποίο αναμένεται να εξαγγελθεί κατά τα εγκαίνια της 68ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης συναντήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης με τον υπουργό Οικονομίας Νίκο Χριστοδουλάκη. Μετά τη τρίωρη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις. Νωρίτερα ο κ. Σημίτης είχε συνεργασία με το γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου και με το προεδρείο του ΣΕΒ.

    Σημίτης - Παπανδρέου: Ανασκόπηση της εξωτερικής πολιτικής

    Σε ανασκόπηση των εξελίξεων στην εξωτερική πολιτική προέβησαν την Τετάρτη κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

    Τι συζητήθηκαν:

    Η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας Η συζήτηση για τη Διακυβερνητική και το Κυπριακό μετά την υπογραφή της συμφωνίας τελωνειακής σύνδεσης Αγκυρας και κατεχομένων.

    Ο κ. Παπανδρέου προτίθεται κατ' αρχήν να μεταβεί στο άμεσο μέλλον στην Κύπρο.

    Επίσης, ο Υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι έχουν υπερβεί τις 100 οι χώρες που υποστηρίζουν την ελληνική υποψηφιότητα για μια θέση (μη μονίμου) μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Την Τρίτη, την ελληνική υποψηφιότητα υποστήριξε ομόφωνα και η ομάδα των κρατών του οργανισμού στην οποία ανήκει η Ελλάδα.

    Συνάντηση Σημίτη - ΣΕΒ

    Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη παρουσία του υπουργού Οικονομίας Νίκου Χριστοδουλάκη, είχε την Τετάρτη η διοίκηση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ), με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Οδυσσέα Κυριακόπουλο εν' όψει της ΔΕΘ.

    Οι προτεραιότητες που θέτει ο επιχειρηματικός κόσμος σήμερα στην Κυβέρνηση για τους επόμενους μήνες αποτυπώνονται στα παρακάτω μέτρα, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΕΒ:

    Ολοκλήρωση της φορολογικής μεταρρύθμισης και πλήρη κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας. Ψήφιση ενός νέου αναπτυξιακού νόμου χωρίς την άμεση σύνδεση των κινήτρων με νέες θέσεις εργασίας. Στόχος πρέπει να είναι όχι μόνο η προσέλκυση ξένων επενδύσεων αλλά και ο εκσυγχρονισμός των επιχειρήσεων και η βελτίωση της ανταγωνιστικής τους θέσης, ενισχύοντας συγχρόνως την περιφερειακή ανάπτυξη. Συστηματική παρακολούθηση του έργου που καλείται να συντελέσει το Εθνικό Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας, υιοθέτηση των εισηγήσεων του Συμβουλίου και δημιουργία άμεσα ενός μηχανισμού ελέγχου των επιπτώσεων του νομοθετικού έργου στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και της οικονομίας (impact assessment). Ολοκλήρωση της προσπάθειας που αφορά στην οικονομική διπλωματία με άμεση και γενναιόδωρη εκταμίευση των αναγκαίων πόρων. Υλοποίηση των εισηγήσεων του Εθνικού Συμβουλίου Εξαγωγών. Τήρηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Απασχόληση και παρακολούθηση από την Επιτροπή Κοινωνικού Διαλόγου. Συγκράτηση του πληθωρισμού με τόνωση του ανταγωνισμού παντού και σεβασμό στους θεσμούς της αγοράς και του θεμιτού κέρδους. Ουσιαστικό απεγκλωβισμό του κράτους από όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες και ολοκλήρωση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

    Για να υλοποιηθούν τα μέτρα αυτά είναι αναγκαία η στενή παρακολούθηση κάθε μέτρου, δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα, αντικειμενική αξιολόγηση της προόδου και άμεσες διορθωτικές κινήσεις, όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο, επισημαίνει ο ΣΕΒ.

    Επιπρόσθετα, ο επιχειρηματικός κόσμος ζητά από την κυβέρνηση αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία, τήρηση των στόχων του προϋπολογισμού και συγκράτηση του ρυθμού αύξησης των δημοσίων δαπανών κάτω από τον προβλεπόμενο πληθωρισμό.

    Εξάλλου, ο ΣΕΒ κάνει έκκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να δείξουν αυτοσυγκράτηση στις πολυδάπανες υποσχέσεις και δεσμεύσεις, οι οποίες συνηθίζουν να εξαγγέλλονται επ' ευκαιρία της ΔΕΘ και ενόψει της προεκλογικής περιόδου που άρχισε, αλλά υπονομεύουν το μέλλον της χώρας στην πορεία για την πραγματική σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας με το μέσο όρο της Ε.Ε.

    [04] Επίσκεψη Παπαντωνίου στην Πρέβεζα

    27/8/2003 3:47:00 μμ

    Το 2005 ο μισός στρατός, πρόκειται να είναι επαγγελματικός στην Ελλάδα. 11.700 επαγγελματίες οπλίτες θα προσληφθούν το 2003 - 2004 και από τους 80.000 οπλίτες οι 40.000 θα είναι επαγγελματίες. Αυτά ανέφερε την Τετάρτη στην Πρέβεζα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, ενώ ανακοίνωσε και την παραχώρηση παλαιών στρατοπέδων στο δήμο της περιοχής της Πρέβεζας. Οι προσλήψεις θα εστιάζονται κυρίως στις παραμεθόριες περιοχές όπως η Ηπειρος. Ο κ. Παπαντωνίου στην Πρέβεζα είχε συναντήσεις με τις τοπικές αρχές, ενώ το βράδυ θα μιλήσει σε ανοικτή εκδήλωση σε αίθουσα της πόλης.

    ''Καταργούνται εκατοντάδες μονάδες ''

    Επίσης ο κ. Παπαντωνίου επανέλαβε για τη μείωση της θητείας στους 12 μήνες και στην αναβάθμιση της ζωής των στρατευμένων με σύγχρονα κέντρα και στρατόπεδα, βιβλιοθήκες, Internet κλπ, αλλά και στο δεκαπλασιασμό του επιδόματος των απόρων στρατευμένων.

    Σε ότι αφορά τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις ο κ. Παπαντωνίου δήλωσε ότι η μείωση των αμυντικων δαπανών θα είναι της τάξης των 2,7 δισ. ευρώ, ποσό που θα χρηματοδοτήσει το πακέτο των κοινωνικών μέτρων που θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός.

    Ακόμη, επανέλαβε ότι καταργούνται εκατοντάδες μονάδες κυρίως στην ηπειρωτική Ελλάδα, πολλές που χρονολογούνται μετά το 1821 και στη θέση τους δημιουργούνται ευέλικτες και ισχυρές μονάδες ταχείας αντίδρασης.

    Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας ανακοίνωσε στην Πρέβεζα την παραχώρηση στο δήμο των στρατοπέδων Αθανασιάδη, έκτασης δέκα στρεμμάτων, Καραμπούμπα έκτασης 9 στρεμμάτων, 25 στρεμμάτων των στρατοπέδων Σολωμού (σε δέκα μήνες από σήμερα) καθώς και την παραχώρηση του στρατοπέδου Δούκα έκτασης 34 στρεμμάτων (μετά την 31.12.2004).

    [05] Καβάλα: Σύγκρουση βυτιοφόρου με ΙΧ - 2 νεκροί

    27/8/2003 3:45:00 μμ

    Δυο άτομα σκοτώθηκαν και τρία τραυματίστηκαν όταν το ΙΧ αυτοκίνητό τους συγκρούστηκε με βυτιοφόρο όχημα μεταφοράς υγρών καυσίμων, στον Eθνικό δρόμο Ξάνθης-Καβάλας, κοντά στο χωριό Παράδεισος του Νέστου. Νεκροί είναι ο οδηγός του ΙΧ Ερντάν Μπεκίρ 20 χρόνων, ο πατέρας του Αρντάν Μπεκίρ 39 χρόνων και τραυματίες η μητέρα του Αϊσέ, 38 χρόνων, και τα αδέρφια του Αχμέτ και Σουλεϊμάν, 16 και 12 χρόνων αντίστοιχα. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Ξάνθης. Ο οδηγός του βυτιοφόρου συνελήφθη, αλλά η αστυνομία της Καβάλας δεν ανακοίνωσε τα στοιχεία του παρά μόνο πως είναι ηλικίας 30 χρόνων.

    O οδηγός του ΙΧ μπήκε στο αντίθετο ρεύμα

    Νεκροί και τραυματίες είναι μέλη μιας οικογένειας μεταναστών, που επέστρεφαν μετά τις θερινές του διακοπές που έκαναν σε χωριό της Ξάνθης σε πόλη της Γερμανίας, όπου και εργάζονταν οι γονείς και ο οδηγός γιός τους τα τελευταία χρόνια.

    Μετά το τροχαίο σταμάτησε η κυκλοφορία στο συγκεκριμένο οδικό δίκτυο και χρειάστηκε να επέμβει η Πυροσβεστική, η οποία έριξε ποσότητες επιβραδυντικού υγρού και νερού, για να αποτρέψει έκρηξη στα καύσιμα, που μετέφερε το βυτιοφόρο.

    Λίγο αργότερα έγινε με όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας "μετάγγιση" του φορτίου σε άλλο βυτιοφόρο όχημα.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το ατύχημα σημειώθηκε όταν ο οδηγός του ΙΧ μπήκε στο αντίθετο ρεύμα πορείας και έπεσε με σφοδρότητα πάνω στο βυτιοφόρο.

    [06] Πνίγηκε 22χρονος στην παραλία των Νέων Πόρων

    Πηγή: NET 105,8 fm 27/8/2003 1:22:00 μμ

    Ένας 22χρονος από το Δαμάσι προστέθηκε την Τρίτη στο θλιβερό κατάλογο των λουομένων που πνίγηκαν φέτος το καλοκαίρι στην παραλία των Νέων Πόρων, στη Λάρισα. Πρόκειται για τον άτυχο Βάϊο Γκανά ο οποίος ενώ κολυμπούσε μαζί με ένα φίλο του ξαφνικά βυθίσθηκε στο νερό και χάθηκε πριν κανείς προλάβει να αντιδράσει. Η θάλασσα ήταν απολύτως ήρεμη εκείνη την ώρα και ο άτυχος νεαρός γνώριζε πολύ καλό κολύμπι και έτσι κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει πως έγινε το κακό. Κάποιοι μιλούν για υπόγεια ρεύματα που παρασύρουν τους λουόμενους. Είναι το έβδομο κρούσμα πνιγμού που σημειώνεται φέτος το καλοκαίρι στους Νέους Πόρους και το γεγονός έχει θορυβήσει παραθεριστές και κατοίκους της περιοχής. Υπενθυμίζεται ότι η έναρξη της θερινής περιόδου είχε βρει την πολυσύχναστη αυτή παραλία χωρίς ναυαγοσώστες λόγω έλλειψης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την κάλυψη των προκηρυχθεισών θέσεων. Μετά τα πρώτα κρούσματα οι θέσεις καλύφθηκαν, ο θλιβερός κατάλογος όμως δεν έκλεισε.

    [07] Απέπλευσε από το Λαύριο το ''Νήσος Λήμνος''

    27/8/2003 3:14:00 μμ

    Απέπλευσε τελικά από το λιμάνι του Λαυρίου το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο "Νήσος Λήμνος" που το βράδυ της Τρίτης δεν πραγματοποίησε το δρομολόγιό του με 75 επιβάτες για τα νησιά Αϊ Στράτη και Λήμνο, εξαιτίας της κινητοποίησης της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας που ζητούσε την πρόσληψη επτά ακόμα Ελλήνων ναυτικών. Η κινητοποίηση της ΠΝΟ, όπως τόνισε ο γγ της Γιάννης Χαλάς ήταν απαραίτητη καθώς το πλοίο της ναυτιλιακής εταιρίας "Mare" ταξίδευε με ελλιπή σύνθεση. Μάλιστα, όπως επεσήμανε ο συνδικαλιστής ανάμεσα στους επτά ναυτικούς που έπρεπε να προσληφθούν ήταν και ένας Β' μηχανικός που έλειπε από το "Νήσος Λήμνος". Ο απόπλους του πλοίου για τα δυο ακριτικά νησιά επετράπη από το Λιμεναρχείο μετά την έγγραφη διαβεβαίωση της πλοιοκτήτριας εταιρίας ότι εντός 48 ωρών θα προσλάβει τους επτά ναυτικούς.

    [08] Σε τρία επίπεδα η απολογία του Κώστα Τέλιου

    27/8/2003 3:25:00 μμ

    Σε τρία επίπεδα διαχώρισε τη δομή της "17Ν" ο Κώστας Τέλιος κατά τη διάρκεια της απολογίας του. Ο κατηγορούμενος ενέταξε στο πρώτο επίπεδο τα άτομα με τις κωδικές ονομασίες "Λάμπρος" και "Νικήτας" που σύμφωνα με το κατηγορητήριο είναι οι Αλέξανδρος Γιωτόπουλος και Νίκος Παπαναστασίου, καθώς και ένα ακόμη άτομο για το οποίο όπως είπε δεν γνωρίζει περισσότερα στοιχεία. Ο Τέλιος διευκρίνισε ότι ποτέ δεν είδε τα πρόσωπα των "Λάμπρου" και "Νικήτα" και έτσι δεν είναι σε θέση να τους αναγνωρίσει. Στο δεύτερο επίπεδο ενέταξε αποδίδοντάς του ρόλο αρχηγικό το Δημήτρη Κουφοντίνα και ως συμμετέχοντες ανέφερε το Χριστόδουλο Ξηρό και τον Βασίλη Τζωρτζάτο, ενώ για το τρίτο επίπεδο ο Τέλιος είπε μόνο ότι σ'αυτό συμμετείχε ο Ηρακλής Κωστάρης. Η διαδικασία αναμένεται να συνεχιστεί την Πέμπτη με την απολογία του Π. Σερίφη.

    ''Ο Δημήτρης Κουφοντίνας μου πρότεινε χρηματικές απολαβές''

    Όπως είπε ο κατηγορούμενος ανώτερος όλων στην οργάνωση ήταν το άτομο με το όνομα "Λάμπρος" τον οποίο μαζί με το Δημήτρη Κουφοντίνα χαρακτήρισε ως τους πιο ικανούς για την κατάρτιση και το λόγο που είχαν.

    Ο Τέλιος επανέλαβε τον προανακριτικό ισχυρισμό του ότι στη συνθηματική ορολογία της οργάνωσης αποκαλούνταν "πατεράδες" ο ΕΛΑ και "πιτσιρικάδες" η "17Ν".

    Επίσης, ανέφερε ότι αμέσως μετά την επιχείρηση σε βάρος του Γιάννη Παλαιοκρασσά ο Δημήτρης Κουφοντίνας του πρότεινε χρηματικές απολαβές όταν εκείνος εξέφρασε για άλλη μια φορά την επιθυμία του να μην συμμετέχει άλλο στην οργάνωση.

    Ο συνήγορος υπεράσπισης των αδελφών Ξηρού κ. Γιώργος Αγιοστρατίτης δήλωσε στο δικαστήριο ότι δεν επιθυμεί να εξετάσει τον κατηγορούμενο και εξ ονόματος των εντολέων του εξέφρασε τον αποτροπιασμό τους "για τον τρόπο που η πολιτεία εκμεταλλεύτηκε έναν ψυχικά ασθενή", ενώ όπως είπε οι Σάββας και Χριστόδουλος Ξηρός εκφράζουν παράλληλα τη συμπάθειά τους προς τον Κώστα Τέλιο.

    Στο δικαστήριο υπέβαλε αίτημα ο συνήγορος των λεγόμενων Θεσπρωτών κ. Γιάννης Σταμούλης για τη διενέργεια ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης στον Κώστα Τέλιο.

    Όπως είπε ο κ. Σταμούλης σύμφωνα με γνωμάτευση ψυχιατρικής κλινικής στην οποία είχε νοσηλευθεί στο παρελθόν ο Τέλιος, ο κατηγορούμενος φαίνεται να εμφανίζει διαταραχή προσωπικότητας και ψυχωσικά στοιχεία.

    Με το αίτημα του κ. Σταμούλη συντάχθηκε και ο συνήγορος υπεράσπισης του Βασίλη Τζωρτζάτου κ. Ιπποκράτης Μυλωνάς, ο οποίος τόνισε στο δικαστήριο ότι είναι απαραίτητο να εξακριβώσει αν η πνευματική κατάσταση του Κώστα Τέλιου είναι απολύτως άρτια.

    Ο εισαγγελέας έδρας κ. Χρήστος Λάμπρου ζήτησε την απόρριψη του αιτήματος επί του οποίου το δικαστήριο θα αποφανθεί την Πέμπτη το πρωί.

    ''Δικάστε με και καταδικάστε με''

    Ο Τέλιος, αναφερόμενος στα παιδικά και φοιτητικά του χρόνια, υποστήριξε ότι οδηγήθηκε στην Αριστερά από τότε που ήταν μαθητής, ενώ όταν διαπίστωσε ότι η εφαρμογή της Αριστεράς οδηγούσε σε σταλινικού τύπου καθεστώτα, πέρασε σταδιακά σε μία αντιεξουσιαστική οπτική των πραγμάτων.

    Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, το καλοκαίρι του 1987 γνώρισε τον στην Ικαρία, όπου είχε πάει για διακοπές, το Χριστόδουλο Ξηρό, ο οποίος, μετά από πολλές συζητήσεις για πολιτικά ζητήματα, του πρότεινε να τον φέρει σε επαφή με κάποιους ανθρώπους στην Αθήνα, κάτι που ο ίδιος δέχθηκε.

    Ο Κώστας Τέλιος υποστήριξε ότι την άνοιξη του 1988 γνώρισε το "Λουκά" μετά το "Μιχάλη" και το "Σταμάτη" (σ.σ. Δημήτρη Κουφοντίνα, Σάββα Ξηρό και Βασίλη Τζωρτζάτο), οι οποίοι μετά από διάφορες συζητήσεις, τον ενημέρωσαν ότι βρισκόταν στον πυρήνα της "17Ν".

    Ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι η ''17Ν'' αποτελούσε πρόβλημα για τη διεθνή εικόνα της χώρας, ενώ τόνισε ότι λόγω της διαφωνίας του με τις θανατικές καταδίκες ανθρώπων που επέβαλε η οργάνωση, σκεφτόταν τι θα μπορούσε να γίνει αν αυτοί οι άνθρωποι έπαιρναν την εξουσία στα χέρια τους.

    Ο Τέλιος αποδέχθηκε ότι συμμετείχε στις ενέργειες κατά του εισαγγελέα Κώστα Ανδρουλιδάκη και του πρώην υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Παλαιοκρασσά καθώς και στη ληστεία της Τράπεζας Εργασίας στα Κάτω Πατήσια το 1990.

    Ο κατηγορούμενος επισήμανε ότι στην επίθεση κατά του Παλαιοκρασσά αναγκάστηκε να πάρει μέρος, ως βοηθητικός, καθώς απειλήθηκε με ''απόλυση'' από τον Χριστόδουλο Ξηρό.

    "Είναι βαθιά η οδύνη μου για την υπόθεση αυτή. Η θλίψη μου για το γεγονός ότι δεν μπόρεσα να αποτρέψω αυτή την ενέργεια όπως και αυτήν κατά του εισαγγελέα Ανδρουλιδάκη είναι απέραντη", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κατηγορούμενος.

    Ο κατηγορούμενος ανέφερε ότι την οργάνωση την αποκαλούσαν "εταιρεία" συνθηματικά, ώστε να μη γίνεται αντιληπτό γιατί πράγμα συζητούν, ενώ πρόσθεσε ότι σε πολλές συζητήσεις, που είχε με το ''Λουκά'' και τους υπόλοιπους, είχε εκφράσει διαφωνίες σε ζητήματα πολιτικά αλλά και πρακτικής.

    Έτσι, κάποια στιγμή, όπως είπε ο Τέλιος, ο Χριστόδουλος Ξηρός είχε χάσει την ψυχραιμία του και είχε προτείνει στους υπόλοιπους να τον "απολύσουν".

    Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε πως συμμετείχε ως παρατηρητής στην ενέργεια σε βάρος του Εισαγγελέα Κώστα Ανδρουλιδάκη, καθώς είχε αρνηθεί να λάβει ενεργό μέρος στην ενέργεια εναντίον ενός ανθρώπου, τον οποίο, όπως είπε, δε γνώριζε.

    Ο Τέλιος υποστήριξε πως δε θεώρησε ποτέ τον εαυτό του μέλος της οργάνωσης και έκανε λόγο για διαδικασίες εκφοβισμού, προκειμένου να παραμείνει ως μέλος της.

    Κλείνοντας την απολογία του ο κατηγορούμενος είπε στο δικαστήριο: "Δικάστε με και καταδικάστε με. Όχι για αυτό που έκανα αλλά για αυτό που δεν έκανα: που δεν μπόρεσα να αναστείλω τη δράση αυτής της οργάνωσης''.

    [09] Εκρήξεις στο Κασμίρ

    27/8/2003 3:17:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Δύο βόμβες εξερράγησαν την Τετάρτη στο Κασμίρ, λίγες ώρες πριν από την άφιξη στην θερινή πρωτεύουσα Σριναγκάρ, του Ινδού πρωθυπουργού Ατάλ Μπεχάρι Βατζπαγί, δήλωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος. Μία βόμβα εξερράγη στον κήπο ενός εγκαταλελειμμένου σπιτιού στο Σριναγκάρ ,προκαλώντας μόνο υλικές ζημιές. "Δεν υπήρξαν τραυματίες από την έκρηξη, αλλά έσπασαν τα τζάμια σε ορισμένα γειτονικά σπίτια", ανέφερε ο εκπρόσωπος της Μεθοριακής Δύναμης Ασφαλείας. Η δεύτερη βόμβα είχε στόχο στρατιωτική φάλαγγα στην περιοχή Μπαραμούλα, αλλά εξερράγη όταν διήλθαν τα οχήματα χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί. Οι ινδικές αρχές πιστεύουν ότι πίσω από τις επιθέσεις βρίσκονται μουσουλμάνοι αντάρτες που αγωνίζονται για την ανεξαρτησία του Κασμίρ.

    [10] Ινδία: Ποδοπατήθηκαν προσκυνητές μέχρι θανάτου

    27/8/2003 4:17:00 μμ

    Τουλάχιστον 39 άνθρωποι ποδοποτήθηκαν μέχρι θανάτου και πάνω απο 170 τραυματίστηκαν κατά την διάρκεια της ινδουιστικής γιορτής "Κουμπ Μέλα", στην πόλη Νάσικ, στη δυτική Ινδία, περίπου 200 χιλιόμετρα βορειο-ανατολική της Βομβάης, ανακοίνωσε η αστυνομία. Περίπου πέντε εκατομμύρια άτομα συγκεντρώθηκαν την Τετάρτη στις όχθες του ποταμού Γκοντάβαρι, για να λάβουν μέρος στις εκδηλώσεις της θρησκευτικής γιορτής που διαρκεί ένα μήνα. Η ινδουιστική γιορτή πραγματοποιείται σε διάφορες πόλεις και προσελκύει εκατομμύρια πιστούς από ολόκληρη την χώρα.

    Η θρησκευτική γιορτή "Κουμπ Μέλα" έχει πάρει το ονομά της από ένα μύθο σχετικά με μία κανάτα γεμάτη με το νέκταρ της αθανασίας.

    Θεοί και δαίμονες πολέμησαν για την κανάτα αυτή, μερικές σταγόνες έπεσαν σε ορισμένες τοποθεσίες της Ινδίας, όπου πραγματοποιείται η θρησκευτική εκδήλωση.

    Πιστεύεται ότι όποιος βουτήξει στα ιερά αυτά ύδατα απαλλάσσεται από τις αμαρτίες του και οδηγείται στην οδό της σωτηρίας.

    Το ποδοπάτημα έγινε σε μία στενή λωρίδα που οδηγεί στο σημείο εκείνο του ποταμού όπου οι πιστοί πέφτουν για να κολυμπήσουν.

    Ανυπομώντας πολλοί να πέσουν στον Γκοτάβαρι άρχισαν να πηδούν πάνω από τα φράγματα που είχε στήσει η αστυνομία και συγκρούστηκαν με αυτούς που επέστρεφαν καθαγιασμένοι.

    Τοπικός αξιωματούχος δήλωσε προς το Γερμανικό Πρακτορείο: ''Μέχρι τώρα έχουν χάσει την ζωή τους 39 προσκυνητές, απο τους οποίους 26 ήταν γυναίκες, ενώ ορισμένοι ήταν πολύ ηλικιωμένοι. Από τους τραυματίες 141 έχουν εισαχθεί σε ένα νοσοκομείο και 30 τουλάχιστον σε άνα άλλο. Έρχονται συνεχώς νέες πληροφορίες και έτσι δεν έχουμε μία ολοκληρωμένη εικόνα''

    [11] Επίσκεψη Ερντογάν στην Ιταλία

    27/8/2003 12:52:00 μμ

    Την Ιταλία θα επισκεφθεί ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από τις 5 ως τις 7 Σεπτεμβρίου για συνομιλίες με τον Ιταλό ομόλογό του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στο περιθώριο ενός οικονομικού φόρουμ, έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Ιταλού πρωθυπουργού. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Ερντογάν θα έχει κατ' ιδίαν συνομιλία με τον Μπερλουσκόνι, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της ΕΕ, για να συζητήσουν για τις σχέσεις Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Τούρκος πρωθυπουργός θα επισκεφθεί επίσης τη Γερμανία όπου θα έχει συνομιλίες με τον καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ ενώ θα συμμετάσχει και στην ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στο Ντουμπάι.

    [12] ΙΝΚΑ: Δαπάνες ενόψει νέας σχολικής χρονιάς

    Πηγή: NET 105,8 fm 27/8/2003 12:27:00 μμ

    Ελαφρύτερο φαίνεται ότι γίνεται το πορτοφόλι των γονέων όσο... βαραίνει η σχολική σάκα των μαθητών, καθώς σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), οι Έλληνες δαπανούν μεταξύ 2.198 έως 3.204 ευρώ ετησίως για την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών παιδείας. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του Ινστιτούτου, η αναγκαστική προσφυγή στην ιδιωτική παιδεία ανατρέπει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, αφού οι επιπλέον δαπάνες που πρέπει να κάνουν οι γονείς για την παιδεία των παιδιών τους είναι διπλάσιες του κοινοτικού μέσου όρου.

    Αύξηση των δαπανών ανά βαθμίδα εκπαίδευσης

    "Οι μετριότεροι υπολογισμοί ανεβάζουν το κόστος της αγοράς, από τους γονείς, παιδείας - πέραν της 'δωρεάν' παρεχομένης μέσω της φορολόγησης των πολιτών - από 1.546 μέχρι 2.428 εκατ. ευρώ", επισημαίνει το ΙΝΚΑ, διευκρινίζοντας ότι οι δαπάνες αυξάνονται, όσο ο μαθητής προχωρά σε βαθμίδα εκπαίδευσης, ενώ οι αναταράξεις στο θέμα της φοιτητικής στέγης έρχονται να μεγιστοποιήσουν το πρόβλημα.

    Πάντως, οι τιμές των σχολικών ειδών παραμένουν μειωμένες. "Εξαιτίας της διαφοράς του δολαρίου, οι εισαγωγείς έχουν αγοράσει σε πολύ καλύτερες τιμές όπως προκύπτει από τη σύγκριση λιανικών τιμών του 2002 με το 2003", διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του ΙΝΚΑ.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΚΑ, η παιδεία μαζί με την υγεία αποτελούν τους δύο κυριότερους παράγοντες εκτροπής των λογικών αναλογιών στις οικογενειακές δαπάνες.

    Έτσι, ενώ για παράδειγμα ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, των δαπανών για εκπαίδευση-μόρφωση κ.λπ. είναι 8,6%, στην Ελλάδα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΙΝΚΑ, είναι σχεδόν διπλάσια (17,1%) για τις οικογένειες, οι οποίες έχουν παιδιά και αναγκάζονται να "αγοράσουν" παιδεία και από τον ιδιωτικό τομέα.

    Ειδικότερα, σύμφωνα όμως με τους υπολογισμούς και τα στοιχεία του ΙΝΚΑ, η επιβάρυνση των γονέων είναι:

    Για τους μαθητές του Δημοτικού από 847,8 εκ. ευρώ μέχρι 1.350 εκ. ευρώ Για τους μαθητές του Γυμνασίου από 1.004 εκ. ευρώ μέχρι 1.319 εκ. ευρώ Για τους μαθητές του Λυκείου από 1.004 εκ. ευρώ μέχρι 1.429 εκ. ευρώ.

    [13] Η ώρα της αλήθειας για την ΑΕΚ

    27/8/2003 7:40:00 μμ

    Αποφασισμένοι να κάνουν το καλύτερο δυνατό για να ανατρέψουν το 0-1 και, διατεθειμένοι να δώσουν και την... ψυχή τους προκειμένου να πάρουν την πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ είναι οι παίκτες της ΑΕΚ, για τον αποψινό επαναληπτικό της Λεωφόρου με τη Γκρασχόπερ. Το παιχνίδι θα αρχίσει στις 21.30 στο κατάμεστο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Στην ρεβάνς της τρίτης προκριματικής φάσης, λοιπόν, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς θα παρατάξει φουλ επιθετικό σχήμα για να πάρει την πρόκριση. Στον αγωνιστικό τομέα, η ΑΕΚ θα παραταχθεί χωρίς τον Μιχάλη Κασάπη, λόγω προβλήματος τραυματισμού στη γάμπα. Όσο για τον Βασίλη Τσιάρτα, παραμένει στην αποστολή και η συμμετοχή του θα αποφασιστεί την τελευταία στιγμή.

    Με φόρα για την πρόκριση...

    Η πίεση και το άγχος της πρόκρισης των ποδοσφαιριστών του είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Ντούσαν Μπάγεβιτς για τον επαναληπτικό κρίσιμο. Ξεκαθάρισε όμως, ότι όλοι οι παίκτες είναι αποφασισμένοι να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για να πάρει η ομάδα την πρόκριση στη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ.

    "Η νίκη επί του Αιγάλεω στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος μας βοήθησε στον τομέα της ψυχολογίας. Ο Λυμπερόπουλος δεν είναι απόλυτα έτοιμος και δεν ξέρω αν θα τον ξεκινήσω από την αρχή, αφού θα εξαρτηθεί και από την τακτική που θα εφαρμόσουμε. Πάντως το πλεονέκτημα που έχει είναι ότι γνωρίζει το γήπεδο", δήλωσε κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, που θα περιμένει μέχρι τελευταία στιγμή για να αποφασίσει και για την συμμετοχή του Τσιάρτα, ενώ πρόσθεσε: "Χρειαζόμαστε προσοχή στην άμυνα, από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό, γιατί αν δεχθούμε γκολ, τότε η πρόκριση θα είναι δύσκολη. Θα πρέπει να κυνηγήσουμε ένα γρήγορο γκολ που θα μας δώσει αέρα και θα μας βοηθήσει πολύ. Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να κυνηγάμε το σκορ. Πρέπει να είμαστε επιθετικοί από το πρώτο λεπτό".

    Ο τεχνικός της ΑΕΚ δήλωσε ότι θα παρατάξει την ομάδα του ανάλογα με την τακτική των Ελβετών και είναι έτοιμος για διάφορα σχήματα, αρνούμενος έτσι να αποκαλύψει τα σχέδιά του για την ενδεκάδα.

    "Η Γκρασχόπερς ίσως παίξει κλειστά, ίσως ανοιχτά. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Δεν ξέρω πως θα παίξει. Αχούν τρεις τραυματίες, αλλά εμείς πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και έτοιμοι. Ο Νούνιες δεν κάνει παιχνίδι. Είναι καλός, δυνατός, γκολτζής, αλλά το παιχνίδι το κάνει ο Ταραράτσε και ο Μάγκρο, αν φυσικά παίξει. Η Γκρασχόπερς του πρώτου αγώνα έκανε την καλύτερή της εμφάνιση φέτος".

    Στο μεταξύ, ο προπονητής των πρωταθλητών Ελβετίας, Μαρσέλ Κόλερ, στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, μάλλον θέλησε να... μπερδέψει τους πάντες, καθώς, αφενός δήλωσε ότι η ομάδα του έχει προβάδισμα χάρη στο 1-0 του πρώτου αγώνα, αφετέρου χαρακτήρισε την Ένωση φαβορί για την πρόκριση.

    "Αν θα μπορούσαμε να κρατήσουμε το αποτέλεσμα που πρώτου αγώνα, θα ήταν το τέλειο. Στόχος μας όμως, είναι να πετύχουμε ένα γκολ", είπε Κόλερ και συνέχισε: "Δεν υπάρχει σιγουριά για την πρόκριση από το σκορ του πρώτου αγώνα. Απλά ένα μικρό προβάδισμα. Αν και το σκορ είναι υπέρ μας, η ΑΕΚ είναι το φαβορί, αφού αγωνίζεται στην έδρα της και πάντα τα εκτός έδρας παιχνίδια κρύβουν παγίδες για τους φιλοξενούμενους".

    Ο τεχνικός των "ακρίδων" τόνισε ότι η ΑΕΚ έχει αρκετούς καλούς παίκτες, ενώ δεν φάνηκε να τον απασχολεί ιδιαίτερα η θερμή ατμόσφαιρα που αναμένεται να δημιουργήσουν οι φίλοι της ομάδας στη Λεωφόρο. "Ο κόσμος θα βρίσκεται στις εξέδρες και όχι μέσα στο γήπεδο. Εμείς είμαστε καινούρια ομάδα και πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι στο παιχνίδι και όχι στον κόσμο. Αν το γήπεδο είναι γεμάτο, τόσο το καλύτερο για εμάς", είπε ο Κόλερ.

    [14] Ελληνικές συμμετοχές απόψε το βράδυ

    Aννα Κούρτη 27/8/2003 7:37:00 μμ

    Tην πρόκριση του στον τελικό των 400 μέτρων μετ' εμποδίων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου, θα διεκδικήσει σήμερα στις 21.30, ο Περικλής Ιακωβάκης. Μία ώρα αργότερα στις 22.25 τον σκόπελο των ημιτελικών στα 200μ ανδρών, καλούνται να περάσουν οι Παναγιώτης Σαρρής και Τάσσος Γκούσης. Ο Σαρρής τερμάτισε 4ος στην 8η προκριματική σειρά με 20.70 ενώ ο Γκούσης τερμάτισε 2ος στη 2η προκριματική σειρά σε 20.57, μένοντας πίσω από τον Στέφαν Μπάκλαντ, που έτρεξε σε 20.38.

    [15] Χειρουργήθηκε ο Πατσατζόγλου

    27/8/2003 3:37:00 μμ

    Ο Χρήστος Πατσατζόγλου μετά τη νέα υποτροπή του τραύματός του στον αχίλλειο τένοντα, υπεβλήθη το πρωί της Τετάρτης σε χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση της βλάβης που είχε προκληθεί. Στον άσο του Ολυμπιακού έγινε συρραφή του αχίλλειου τένοντα, από τον γιατρό του Ολυμπιακού Γιώργο Παπαγιαννόπουλο και θα παραμείνει για τρεις ημέρες στην Κεντρική Κλινική Αθηνών. Η εγχείριση πήγε καλά και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ο Πατσατζόγλου θα είναι σε θέση να προπονηθεί κανονικά σε 3-4 μήνες.

    [16] Χρυσό ο Κορζενιόφσκι στα 50 χλμ βάδην

    27/8/2003 3:10:00 μμ

    Έσπασαν τα κοντέρ στα 50χλμ. βάδην του Παγκοσμίου Ππρωταθλήματος του Παρισιού, καθώς νικητής αναδείχθηκε ο Πολωνός Ρόμπερτ Κορζενιόφσκι, που κάλυψε την απόσταση σε 3 ώρες 36:03, επίδοση που είναι η κορυφαία όλων των εποχών. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε ο Ρώσος Γκέρμαν Σκουρίγκιν με 3 ώρες 36:42 (δεύτερος καλύτερος χρόνος όλων των εποχών), ενώ τρίτος ήταν ο Γερμανός Αντρέας Ερμ με 3 ώρες 37:46. Από ελληνικής πλευράς σημαντική επιτυχία για τον Σπύρο Καστάνη, ο οποίος κατέλαβε την 16η θέση με χρόνο 3 ώρες 56:41, πιάνοντας και το υψηλό όριο για το 2004.

    Οι οκτώ πρώτοι

    Ρόμπερτ Κορζενιόφσκι (Πολωνία) 3:36.03 Γκέρμαν Σκουρίγκιν (Ρωσία) 3:36.42 Αντρέας Ερμ (Γερμανία) 3:37.46 Αλεξέι Βογιεβόντιν (Ρωσία) 3:38.01 Ντένις Νιζεγκοντόροφ (Ρωσία) 3:38.23 Χεσούς Γκαρσία (Ισπανία) 3:43.56 Ρομάν Μαγκντιάρτσικ (Πολωνία) 3:44.53 Τροντ Νίμαρκ (Νορβηγία) 3:46.14

    Οι καλύτερες επιδόσεις

    Οι καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως στα 50χλμ. βάδην ανδρών:

    3:41:20 Ρ. Γκονζάλες (Μεξικό) 1978 3:40:46 Ζ. Μαρίν (Ισπανία) 1983 3:38:17 Ρ. Βέιγκελ (Ν. Αφρική) 1986 3:37:41 A. Περλόφ (ΕΣΣΔ) 1989 3:37:26 Β. Σπίστσιν (Ρωσία) 2000 3:36:39 Ρ. Κορζενιόφσκι (Πολωνία) 08/08/2002 Μόναχο 3:36.03 Ρ. Κορζενιόφσκι (Πολωνία) 27/08/2003 Παρίσι

    [17] Στον τελικό της σφαίρας η Τερζόγλου

    27/8/2003 2:26:00 μμ

    Σημαντική επιτυχία για την Ειρήνη Τερζόγλου, καθώς θα είναι παρούσα στον τελικό της σφαίρας του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου. Η Ελληνίδα ρίπτρια πέρασε ως ένατη στον τελικό με βολή στα 18.39μ. κι ενώ το όριο πρόκρισης ήταν 18.40μ. Οι υπόλοιπες προσπάθειές της ήταν στα 16.91μ. και στα 18.31μ. "Δεν είχα άγχος και γι' αυτό τα πήγα καλά. Το γεγονός ότι βγήκαν πολλές καλές αθλήτριες εκτός τελικού, αυτό είναι θετικό για μένα. Το ζητούμενο για μένα ήταν να μπω στον τελικό. Ολα είναι ανοικτά", δήλωσε η Τερζόγλου. Την καλύτερη επίδοση των προκριματικών σημείωσε η Ναντέζντα Οσταπτσουκ (Λευκορωσία) με 19.56μ.

    Οι 12 αθλήτριες του τελικού

    1ο γκρουπ:

    Πάβλις (Ουκρανία) 19.00μ. Κλάινερτ-Σμιτ (Γερμανία) 18.85μ. Κορζανένκο (Ρωσία) 18.69μ. Ζαμπάφσκα (Πολωνία) 18.46μ. Μεϊγιού (Κίνα) 18.23μ. Αντριάνο (Βραζιλία) 18.20μ.

    2ο γκρουπ:

    Οσταπτσουκ (Λευκορωσία) 19.56μ. Ανταμς (Ν. Ζηλανδία) 18.77μ. Κριβέλιοβα (Ρωσία) 18.66μ. Κούμαν (Ολλανδία) 18.44μ. ΤΕΡΖΟΓΛΟΥ (ΕΛΛΑΣ) 18.39μ. Λεγκνάντε (Ιταλία) 17.97μ.

    [18] Χρυσός ο Αλέκνα στη δισκοβολία

    27/8/2003 2:21:00 μμ

    Ο Λιθουανός Βιρτζίλιους Αλέκνα κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στη δισκοβολία ανδρών του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου, στο Παρίσι με βολή στα 69.69μ. Το ασημένιο πήρε ο Ούγγρος Ρόμπερτ Φαζέκας με 69.01μ και το χάλκινο ο Λευκορώσος Βασίλι Κάπτιουκ.

    Οι οκτώ πρώτοι του τελικού

    Βιρτζίλιους Αλέκνα (Λιθουανία) 69.69 μέτρα

    69.69, X, 66.14, 68.75, X, X Ρόμπερτ Φαζέκας (Ουγγαρία) 69.01

    66.86, 69.01, X, 64.94, 65.63, 68.78 Βασίλι Κάπτιουκ (Λευκορωσία) 66.51

    66.51, 66.15, 62.79, 63.71, 64.72, 62.62 Λαρς Ρίντελ (Γερμανία) 66.28

    66.28, 63.81, 66.28, X, 65.51, 62.67 Μίκαελ Μόλενμπεκ (Γερμανία) 66.23

    62.27, 66.11, 65.49, 66.23, X, X Φραντς Κρούγκερ (Ν. Αφρική) 65.26

    65.26, 61.28, 65.16, 60.83, X, X Αλεξάντερ Τάμερτ (Εσθονία) 64.50

    61.15, 63.02, X, 64.50, 60.88, 61.86 Μάριο Πεστάνο (Ισπανία) 64.39

    64.39, 63.92, 61.97, 61.86, 63.29, X

    [19] Ο Σαχίν το χρυσό στα 3.000μ στιπλ

    27/8/2003 2:15:00 μμ

    Ο Σαϊφ Σααϊντ Σαχίν (Κατάρ) ήταν ο νικητής των 3.000μ στιπλ ανδρών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στο Παρίσι, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον συμπατριώτη του Εζεκίελ Κεμπόι και στην τρίτη τον Ισπανό Ελισέο Μάρτιν. Ο Σαϊντ Σαχίν, είναι Κενυάτης, αλλά πρόσφατα πήρε την υπηκοότητα του Κατάρ, ενώ άλλαξε και το όνομά του, αφού ήταν γνωστός ως Στέπεν Τσερόνο. Ετσι στα 20 χρονια του, με νέο όνομα και εκπροσωπώντας μια άλλη χώρα και όχι την πατρίδα του, για οικονομικούς βέβαια λόγους, έφθασε στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στη σπουδαιότερη διοργάνωση του στίβου.

    Οι οκτώ πρώτοι

    Σαϊφ Σααϊντ Σαχίν (Κατάρ) 8:04.39 Εζεκίελ Κεμπόι (Κένυα) 8:05.11 Ελισέο Μάρτιν (Ισπανία) 8:09.09 Μπουαμπνταλάχ Ταχρί (Γαλλία) 8:10.65 Αμπραχάμ Τσερόνο (Κένυα) 8:13.37 Λουις Μιγκέλ Μάρτιν (Ισπανία) 8:13.52 Σίμον Βρέμεν (Ολλανδία) 8:13.71 Χοσέ Λουίς Μπλάνκο (Ισπανία) 8:17.16

    [20] Ιστιοπλοΐα: Αποτελέσματα μετά την εκδίκαση ενστάσεων

    27/8/2003 2:06:00 μμ

    Μικρές διαφοροποιήσεις στην κατάταξη ορισμένων χθεσινών ιστιοδρομιών, αλλά και στη γενική κατάταξη, επέφερε η εκδίκαση των ενστάσεων από την αρμόδια επιτροπή της Regatta Αθήνα 2003.

    Αναλυτικά τα αποτελέσματα

    Στην κατηγορία 470 γυναικών, το βρετανικό σκάφος που στην 9η ιστιοδρομία είχε κατακτήσει την 3η θέση, χρεώθηκε με πρόωρη εκκίνηση και επιβαρύνθηκε με 24 βαθμούς ποινής, ενώ αντίθετα δικαιώθηκε το γερμανικό σκάφος που χθες είχε χρεωθεί με πρόωρη εκκίνηση και έτσι κατατάχθηκε 4ο.

    Οι Γερμανίδες, δεν στάθηκαν το ίδιο τυχερές και στη 10η κούρσα, όπου είχαν καταλάβει την 5η θέση, καθώς μετά την εκδίκαση των ενστάσεων τιμωρήθηκαν με "ντισκαλιφιέ" και επιβαρύνθηκαν 24 βαθμούς ποινής.

    Μετά από αυτή την εξέλιξη, η κατάταξη σε κάθε μια από τις δύο χθεσινές ιστιοδρομίες, διαμορφώνεται ως εξής:

    Στην 9η ιστιοδρομία την πρώτη θέση πήρε το σκάφος από την Αμερική, με δεύτερο αυτό από την Αργεντινή, ενώ τρίτο, μετά την πρόωρη εκκίνηση του βρετανικού σκάφους, κατατάχθηκε το σκάφος από τη Δανία. Στην 10η κούρσα πρώτευσε το σκάφος από τη Σλοβενία και ακολούθησαν αυτά της Ισπανίας και της Ουγγαρίας, ενώ μετά το "ντισκαλιφιέ" των Γερμανίδων κέρδισαν θέσεις οι Ελληνίδες Σοφία Μπεκατώρου και Αιμιλία Τσουλφά (5ες από 6ες) και οι οι Βρετανίδες Bassadone-Hopson ( 6ες από 7ες).

    Η γενική κατάταξη μετά από 10 ιστιοδρομίες:

    ΜΠΕΚΑΤΩΡΟΥ-ΤΣΟΥΛΦΑ GRE 42 WARD S.-WARD M. DEN 62 PETITJEAN-DOUROUX FRA 65 SESTO-REINOSO ARG 66 McDOWELL-KINSOLVING USA 82 VIA DUFRESNE-AZON ESP 87 ILIENKO-GAPONOVICH RUS 91 ARMSTRONG-STOWELL AUS 94

    Στα Yngling, το σκάφος από την Ουκρανία, το οποίο στη χθεσινή δεύτερη ιστιοδρομία (9η συνολικά) είχε καταταγεί 13ο (τελευταίο), τιμωρήθηκε με "ντισκαλιφιέ" και έτσι επιβαρύνθηκε με 14 βαθμούς ποινής.

    Ωστόσο στη γενική κατάταξη δεν αλλάζει τίποτα ουσιαστικά εκτός από τον έναν επιπλέον βαθμό ποινής που πήρε το Ουκρανικό σκάφος.

    Η γενική κατάταξη μετά από 9 ιστιοδρομίες:

    SWETT-TOUCHETTE-PURDY USA 29 ROBERTSON-AYTON-WEBB GBR 35 WAGNER-HOELL-LOCHBRUNNER GER 36 THIES-BES-de JONG NED 41 BETHWAITE-KOSMALA-McHUGH AUS 46 AZON-PISONERO-SANCHEZ ESP 50 THORPE-VINSEN-LAMPERT NZL 54 TARAN-MATEVUSHEVA-KALININA UKR 55

    Στα Laser, ο Αντώνης Μανωλάκης, τερμάτισε κατά σειρά 13ος, 11ος και 27ος, αλλά μετά την εκδίκαση των ενστάσεων τιμωρήθηκε ο Χιλιανός, del Solar που είχε τερματίσει 25ος στην 9η ιστιοδρομία και έτσι ο Ελληνας πρωταθλητής κατατάχθηκε 26ος και βρίσκεται στην 17η θέση της γενικής κατάταξης με 131 βαθμούς ποινής.

    [21] Πόλο: Πρώτη νίκη για την Εθνική νεανίδων

    27/8/2003 1:41:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Πρώτη επιτυχία στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα πόλο νεανίδων πέτυχε η Εθνική μας ομάδα. Τα κορίτσια του Κώστα Πετράκη συνέτριψαν με 27-1 την ομάδα του Μεξικό για την 4η αγωνιστική της διοργάνωσης. Τα επτάλεπτα 5-0, 8-1, 7-0, 7-0. Πρώτη σκόρερ του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος ήταν η Δημητροκάλη με εννέα γκολ. Τα υπόλοιπα πέτυχαν οι : Κοτσάφτη (3), Ρουμπέση(3), Κάντζου (2), Μαυρέλου (2), Διαμαντίδη (2), Μακαρόνα (2), Ηλέκτρα Ψούνη (2), Σαραβελάκη και Στέλλα Ψούνη. Για το Μεξικό σκόραρε η Ρέγες.

    [22] FIFA: Ανοδος της Εθνικής ανδρών στην Παγκόσμια κατάταξη

    27/8/2003 1:26:00 μμ

    Αλμα πέντε θέσεων πραγματοποίησε, μετά τις τελευταίες επιτυχίες σε επίσημα και φιλικά παιχνίδια, η Εθνική μας ομάδα των αδρών στην κατάταξη που ανακοινώνει κάθε μήνα η FIFA. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα που έχει 621 βαθμούς, βρίσκεται τώρα στην 29η θέση, ενώ τον Ιούλιο με τους 619 βαθμούς κατείχε την 34η θέση. Όσον αφορά στις αντιπάλους μας στα προκριματικά του EURO 2004, η Ισπανία παρέμεινε στην 3η θέση με 748 βαθμούς, πίσω από την Βραζιλία και την Γαλλία, η Ουκρανία ανέβηκε μια θέση στην 46η (573β), ενώ η Αρμενία (396β) ανέβηκε δύο θέσεις και είναι 111η και η Βόρεια έπεσε δύο θέσεις και φιγουράρει στην 112η θέση με 395 βαθμούς. Η Κύπρος με 464 βαθμούς έχασε μια θέση και βρίσκεται πλέον στην 85η.

    Οι δέκα πρώτες χώρες

    Οι δέκα πρώτες χώρες για τον Ιούλιο (σε παρένθεση η κατάταξη του Ιουλίου), είναι οι εξής για τον Αύγουστο:

    (1). Βραζιλία 846 (2). Γαλλία 825 (3). Ισπανία 748 (4). Ολλανδία 746 (5). Μεξικό 746 (6). Αργεντινή 744 (7). Τουρκία 739 (10). Αγγλία 733 (9). ΗΠΑ 731 (8). Γερμανία 728


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 27 August 2003 - 16:54:14 UTC