Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-08-31

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εντοπίστηκε το ρωσικό υποβρύχιο
  • [02] Εισβολή ισραηλινών σε χωριό κοντά στη Τζενίν
  • [03] Οκτώ νεκροί στην Ονδούρα από επιθέσεις ενόπλων
  • [04] Ταϊβάν: Δεκατρείς νεκροί από πυρκαγιά σε πολυκατοικία
  • [05] Δεν παραιτείται ο Γάλλος υπουργός Υγείας
  • [06] Χατάμι: Το Ιράν δεν διαθέτει πυρηνικά όπλα
  • [07] Οι Αμερικανοί ''ψηφίζουν'' ΟΗΕ για την ανοικοδόμηση του Ιράκ
  • [08] Επίθεση με χειροβομβίδα σε σινεμά της Μοσούλης

    [01] Εντοπίστηκε το ρωσικό υποβρύχιο

    31/8/2003 11:40:00 πμ

    Σε βάθος 238 μέτρων εντοπίστηκε το παλαιό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο Κ- 159, που βυθίστηκε το Σάββατο στη Θάλασσα του Μπάρεντς, κατά τη ρυμούλκησή του σε ναυπηγείο. Σύμφωνα με πληροφορίες από το σκάφος ''Αλτάι'', το οποίο συμμετέχει στις έρευνες, το υποβρύχιο βρίσκεται σε οριζόντια θέση, με κλίση τριών μοιρών και ο πυργίσκος είναι ανοικτός. Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Ιβανόφ, ο οποίος επισκέπτεται το σημείο όπου βυθίστηκε το σκάφος, απέδωσε τη βύθιση του υποβρυχίου στην απροσεξία και στην παραβίαση των κανόνων ρυμούλκησης. Ο Ιβανόφ μετέβη από τη Μόσχα στο λιμάνι Σεβερομόρσκ, κατόπιν εντολής του Προέδρου Πούτιν, και εκεί επιβιβάστηκε σε πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού για να μεταβεί στον τόπο της τραγωδίας.

    [02] Εισβολή ισραηλινών σε χωριό κοντά στη Τζενίν

    31/8/2003 11:47:00 πμ

    Φωτο Αρχείου

    Δυνάμεις του ισραηλινού στρατού εισέβαλαν τα ξημερώματα της Κυριακής στο χωριό Κφαρ Γιαμούν, κοντά στη Τζενίν της Δυτικής Όχθης. Σύμφωνα με παλαιστινιακή πηγή, οι στρατιώτες, που επέβαιναν σε περίπου 20 τζιπ, με καλυμμένα τα κεφάλια έκαναν εξονυχιστικές έρευνες σε σπίτια του χωριού και συνέλαβαν αρκετά άτομα. Επίσης, οι Ισραηλινοί εντόπισαν και κατέστρεψαν όπλα και πυρομαχικά. Στο μεταξύ, το πρωί Παλαιστίνιοι ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον αυτοκινήτου, τραυματίζοντας σοβαρά έναν Ισραηλινό, στη Λωρίδα της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε αρκετούς Παλαιστίνιους στην περιοχή. Νωρίτερα, Παλαιστίνιοι είχαν εκτοξεύσει ρουκέτες εναντίον οικοδομικού συγκροτήματος στον οικισμό Γκους Κατίφ, χωρίς να προκληθούν ζημιές.

    [03] Οκτώ νεκροί στην Ονδούρα από επιθέσεις ενόπλων

    31/8/2003 11:25:00 πμ

    Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 20 τραυματίστηκαν το βράδυ του Σαββάτου στο Σαν Πέδρο Σούλα, στη βόρεια Ονδούρα, όταν ένοπλοι ληστές επιτέθηκαν σε τρία λεωφορεία. Οι δράστες, οπλισμένοι με αυτόματα, άνοιξαν πυρ εναντίον των τριών αστικών λεωφορείων σε τρεις διαφορετικές συνοικίες του Σαν Πέδρο Σούλα, της δεύτερης σε μέγεθος πόλης της χώρας, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Ασφαλείας, Αρμάντο Καλιδόνιο. Εκπρόσωπος του υπουργείου υποστήριξε ότι οι ληστές σκότωσαν σκόπιμα τους επιβάτες, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι επιθέσεις να ήταν μια απάντηση στις επιχειρήσεις εξάρθρωσης των ''παράνομων συμμοριών'', που διέταξε το πρόεδρος Ρικάρντο Μαδούρο.

    [04] Ταϊβάν: Δεκατρείς νεκροί από πυρκαγιά σε πολυκατοικία

    31/8/2003 11:22:00 πμ

    Τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 78 τραυματίστηκαν τη νύχτα του Σαββάτου, όταν εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε μια πολυκατοικία στο προάστιο Λουζού, της Ταϊπέι. Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία της Ταϊβάν, η φωτιά ξεκίνησε λίγο μετά τις 02:00 τα ξημερώματα της Κυριακής, τοπική ώρα, και εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα στο εκταόροφο κτήριο. Ενενήντα ένας από τους ενοίκους του κτηρίου μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία, όπου οι 13 από αυτούς άφησαν την τελευταία τους πνοή. Η φωτιά σβήστηκε δύο ώρες αργότερα. Σύμφωνα με κάποιους από τους ενοίκους, η πυρκαγιά μπορεί να οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια.

    [05] Δεν παραιτείται ο Γάλλος υπουργός Υγείας

    31/8/2003 11:03:00 πμ

    Ζαν-Φρανσουά Ματέι

    Παρά το σάλο που έχει προκαλέσει ο θάνατος 11.400 ατόμων στη Γαλλία εξαιτίας του καύσωνα, ο υπουργός Υγείας Ζαν-Φρανσουά Ματέι ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί, αλλά δήλωσε ότι θα εξετάσει σοβαρά την κρίση. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Journal de Dimanche, ο κ. Ματέι τονίζει ότι έχει σοκαριστεί από την κρίση που προκλήθηκε από τους αλυσιδωτούς θανάτους, λόγω της υπερβολικής ζέστης από την πρώτη έως τις 15 Αυγούστου σε ολόκληρη τη χώρα. Ο Γάλλος υπουργός Υγείας σημείωσε ότι ένας γιατρός δεν παραιτείται ποτέ όταν έρχεται σε αντιπαράθεση με τους ασθενείς του.

    Οι ασθενείς και οι ηλικιωμένοι ήταν αυτοί που επλήγησαν περισσότερο από την υπερβολική ζέστη που ανέβασε το θερμόμετρο στη Γαλλία στους 40 βαθμούς για πρώτη φορά εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

    Όσον αφορά στις ευθύνες της κυβέρνησης για τους μαζικούς θανάτους, ο κ. Ματέι δήλωσε ότι αναμένει τα αποτελέσματα σειράς κυβερνητικών και άλλων μελετών για το ακραίο αυτό φαινόμενο.

    "Θα είμαι ξεκάθαρος, όταν θα βγουν τα αποτελέσματα. Δεν έχω τίποτε να κρύψω", κατέληξε χαρακτηριστικά ο Γάλλος υπουργός.

    Επίσημες μελέτες αναφέρουν ότι 3.000 πολίτες πέθαναν από την υπερβολική ζέστη που κτύπησε στη Γαλλία το 1976 και άλλοι 4.700 το 1983.

    [06] Χατάμι: Το Ιράν δεν διαθέτει πυρηνικά όπλα

    31/8/2003 10:42:00 πμ

    Την εμπιστοσύνη αυτών που ανησυχούν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, θέλει να κερδίσει το Ιράν, όπως τόνισε ο Πρόεδρος της χώρας Μοχαμάντ Χαταμί, μετά τη συνάντησή του με τον ύπατο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χαβιέρ Σολάνα, που επισκέπτεται την Τεχεράνη. Ωστόσο, ο Χαταμί προειδοποίησε ότι η Τεχεράνη δεν πρόκειται να υποκύψει στην "θορυβώδη πολιτική" για το θέμα αυτό. Ο Πρόεδρος του Ιράν υποστήριξε ότι τα πυρηνικά όπλα δεν έχουν θέση στην πολιτική της Ισλαμικής Δημοκρατίας, η οποία καταδικάζει τη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής, ωστόσο επιθυμεί να διατηρήσει το δικαίωμά της στην πυρηνική τεχνολογία για ειρηνικούς σκοπούς. Από την πλευρά του, ο Σολάνα σημείωσε πως η Τεχεράνη θα έχει "ενοχλήσεις" αν δεν δεχτεί στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της επιθεωρήσεις, με στόχο την διερεύνηση των σκοπών του Ιράν.

    [07] Οι Αμερικανοί ''ψηφίζουν'' ΟΗΕ για την ανοικοδόμηση του Ιράκ

    31/8/2003 11:12:00 πμ

    Μια μεγάλη πλειοψηφία των Αμερικανών πολιτών εκτιμά ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να καθοδηγήσουν τις επιχειρήσεις ανοικοδόμησης του Ιράκ, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS. Το 69% των ερωτηθέντων πολιτών εκτιμά ότι ο ΟΗΕ θα πρέπει να κατευθύνει τις επιχειρήσεις ανοικοδόμησης, έναντι μόλις 25% που θεωρούν ότι ο στόχος αυτός ανήκει αποκλειστικά στις ΗΠΑ. Επίσης, το 47% των Αμερικανών πιστεύει ότι τα επεισόδια στο Ιράκ έχουν ξεφύγει από τον έλεγχο των αμερικανοβρετανικών δυνάμεων, αντίθετα το 42% θεωρεί πως οι δυνάμεις ελέγχουν την κατάσταση.

    Σταθερή η δημοτικότητα Μπους

    Στην ίδια δημοσκόπηση, το 46% εκτιμά ότι οι απώλειες στις αμερικανικές δυνάμεις είναι πολύ μεγάλες, ενώ το ένα τρίτο των ερωτηθέντων (31%) πιστεύει ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες θα πρέπει να φύγουν αμέσως από το Ιράκ. Μόνο το 22% εκτιμά ότι πρέπει να σταλούν και άλλοι στρατιώτες για ενισχύσεις στην περιοχή.

    Τέλος, η δημοτικότητα του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους παραμένει στο 55%, δηλαδή στα ίδια επίπεδα με αυτά του Ιουλίου, στο 55%.

    Η σφυγμομέτρηση πραγματοποιήθηκε σε 930 ενήλικες πολίτες από τις 26 έως 28 Αυγούστου και το ποσοστό λάθους της κυμαίνεται στο συν-πλην 3%.

    [08] Επίθεση με χειροβομβίδα σε σινεμά της Μοσούλης

    31/8/2003 10:46:00 πμ

    Έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν το Σάββατο στη Μοσούλη από επίθεση με χειροβομβίδα που έριξαν άγνωστοι κατά των θεατών ενός κινηματογράφου στην πόλη Μοσούλη, του Βόρειου Ιράκ. Δύο άγνωστοι άνδρες έριξαν χειροβομβίδα στην είσοδο του κινηματογράφου Αλ Χάμρα, προκαλώντας πανικό στους θεατές που περίμεναν να βγάλουν εισιτήρια, με αποτέλεσμα έξι πολίτες να τραυματιστούν εκ των οποίων ο ένας πολύ σοβαρά. Σύμφωνα με πληροφορίες, στον κινηματογράφο προβάλλονται πορνογραφικές ταινίες, γεγονός που δεν αποκλείεται να προκάλεσε κάποιους φανατικούς που επιχείρησαν να "τιμωρήσουν" τους θεατές.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 31 August 2003 - 8:52:58 UTC