Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-09-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ψηφίστηκε η τροπολογία για την Ολυμπιακή
  • [02] Στα εγκαίνια της ΔΕΘ και ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος
  • [03] Η Σουηδία κρίνει το ευρώ
  • [04] Ο Πρόεδρος της Γερμανίας δεν επιθυμεί την επανεκλογή του

    [01] Ψηφίστηκε η τροπολογία για την Ολυμπιακή

    4/9/2003 11:22:00 μμ

    Υπερψηφίστηκε το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή, μετά από ονομαστική ψηφοφορία που είχαν ζητήσει οι βουλευτές και των τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης, η τροπολογία με την οποία δημιουργείται η Νέα Ολυμπιακή Αεροπορία. Υπέρ της νέας ρύθμισης τάχθηκαν οι 52 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενώ την καταψήφισαν οι 46 βουλευτές και από τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρήστος Βερελής τόνισε ότι με το νέο σχήμα, που καθορίζεται με την τροπολογία, θα γίνει εφικτό να βρει αγοραστή η Ολυμπιακή με την συνδρομή και των Τραπεζών και των υπουργείων Οικονομικών και Μεταφορών.

    Πάγκαλος: ''Η τροπολογία είναι η μόνη σωτήρια λύση''

    Οι βουλευτές ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Πάγκαλος και Φοίβος Ιωαννίδης τόνισαν ότι η λύση που προτείνεται με την τροπολογία είναι η "μόνη σωτήρια λύση" για την Ολυμπιακή.

    Μάλιστα, ο κ. Ιωαννίδης υπογράμμισε ότι για τα προβλήματα και την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η εταιρεία ευθύνες έχουν πρώτα από όλα οι πολιτικές ηγεσίες αλλά μερίδιο ευθύνης φέρουν και οι εργαζόμενοι.

    Από την άλλη πλευρά, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υποστήριξε ότι με τον τρόπο και το περιεχόμενο της συζήτησης πλήττεται το κύρος του Κοινοβουλίου και της πολιτικής ζωής της χώρας, καθώς η Βουλή κλήθηκε μέσα σε τρία λεπτά να αποφασίσει χωρίς να ξέρει τίποτα για το τι διακυβεύεται.

    Επίσης, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε πως δεν υπάρχει καμία εγγύηση για το μέλλον της εταιρείας και προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε παράνομη απόφαση και τώρα και στο μέλλον δεν πρόκειται να δεσμεύσει την Ν.Δ. όταν έρθει στην εξουσία.

    Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Δημήτρης Τσιόγκας ανέφερε ότι από τις νέες ρυθμίσεις θα θιγούν περισσότερο οι εργαζόμενοι, είτε αυτοί φύγουν είτε μείνουν στην εταιρεία.

    Τέλος, ο βουλευτής του ΣΥΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης χαρακτήρισε την τροπολογία αντισυνταγματική και νομοθετικό τερατούργημα, που καταστρατηγεί κάθε έννοια δικαίου τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και διεθνώς.

    Επίσης, ο κ. Λαφαζάνης επισήμανε ότι η Ολυμπιακή είναι βιώσιμη εταιρεία και αν δεν είχε το βάρος του αεροδρομίου των Σπάτων θα ήταν από τις πιο κερδοφόρες αεροπορικές εταιρείες στην Ευρώπη.

    Χάος στα δρομολόγια της Ολυμπιακής

    Εν τω μεταξύ, χαοτική ήταν η κατάσταση, που επικρατούσε την Πέμπτη στο Αεροδρόμιο των Σπάτων, καθώς πολλές πτήσεις της Ολυμπιακής ματαιώθηκαν, με αποτέλεσμα εκατοντάδες επιβάτες της εταιρείας, κυρίως ξένοι τουρίστες, που ήθελαν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, να ταλαιπωρηθούν αφάνταστα.

    Μέχρι το απόγευμα είχαν ματαιωθεί τουλάχιστον 17 πτήσεις της Ολυμπιακής Αεροπορίας, κυρίως εξωτερικού, εξαιτίας της αιφνίδιας ασθένειας, που δήλωσαν πολλά μέλη της Ένωσης Ιπταμένων Συνοδών-Φροντιστών, αμέσως μετά την απόφαση του δικαστηρίου, που έκρινε παράνομη και καταχρηστική την απεργία, που είχε εξαγγείλει η ΟΣΠΑ.

    Αμεση ήταν η αντίδραση του υπουργού Μεταφορών Χρίστου Βερελή που υποσχέθηκε ότι θα αποδοθούν ευθύνες για το χάος, που επικράτησε, ενώ ήδη ασκήθηκαν ποινικές διώξεις εναντίον της ηγεσίας της ΕΙΣΦ.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και η διοίκηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας θα προχωρήσει στη λήψη ουσιαστικών και αποφασιστικών μέτρων, για την αντιμετώπιση του φαινομένου των ''ξαφνικών ασθενειών'', σύμφωνα με ανακοίνωση.

    Η ΟΣΠΑ διαμαρτύρεται, γιατί στην τροπολογία δεν περιλαμβάνονται όσα είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση, σχετικά με το εργασιακό καθεστώς τόσο των εργαζομένων στη νέα εταιρία, όσο και αυτών που θα μείνουν στις εταιρίες της παλιάς Ολυμπιακής.

    Από την διοίκηση της Ολυμπιακής ανακοινώθηκε ότι οι αυριανές πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού θα πραγματοποιηθούν κανονικά , εκτός από τα δρομολόγια 187 Αθήνα-Κοπεγχάγη-Αθήνα και 147 Αθήνα-Βρυξέλλες-Αθήνα, που ματαιώνονται. Για τα υπερατλαντικά δρομολόγια θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση το πρωί.

    [02] Στα εγκαίνια της ΔΕΘ και ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος

    4/9/2003 8:59:00 μμ

    Φωτο Αρχείου

    Δεκτή έκανε την πρόσκληση του Πρωθυπουργού, ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος και την Παρασκευή θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της ΔΕΘ, όπου θα έχει συνάντηση με τον Κώστα Σημίτη στο πλαίσιο κοινωνικής εκδήλωσης. Σε ερώτηση για το αν είναι διατεθειμένος ο αρχιεπίσκοπος να συναντηθεί και κατ' ιδίαν με τον Πρωθυπουργό, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου, μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητος διευκρίνισε ότι ο κ. Χριστόδουλος θα συναντηθεί με μεγάλη χαρά με τον κ. Σημίτη, ωστόσο αυτή τη στιγμή δεν έχει συζητηθεί μία κατ' ιδίαν συνάντηση. Ο μητροπολίτης Θεόκλητος επισήμανε ότι η Εκκλησία συνεργάζεται άψογα με την κυβέρνηση και κυρίως με τον αρμόδιο υπουργό Παιδείας. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα εκπροσωπηθεί στη ΔΕΘ από τον μητροπολίτη Γουμενίσσης Δημήτριο, καθώς είναι ασθενής ο τοποτηρητής της μητρόπολης. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που αρχιεπίσκοπος θα παραστεί στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθέσεως.

    [03] Η Σουηδία κρίνει το ευρώ

    4/9/2003 9:21:00 μμ

    Το επικείμενο δημοψήφισμα στη Σουηδία για την υιοθέτηση ή όχι του ευρώ θα επηρεάσει τις εξελίξεις παντού, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, η κυβέρνηση του οποίου μελετά το ενδεχόμενο διενέργειας ανάλογου δημοψηφίσματος μέχρι τη λήξη της θητείας της το 2006. "Είναι οπωσδήποτε σπουδαίο να γνωρίζουμε τι θα αποφασίσουν για το ευρώ λαοί που είναι ενταγμένοι στην ευρωπαϊκή οικογένεια'', επισήμανε ο Βρετανός πρωθυπουργός, που διαβεβαίωσε ότι η υπόθεση του μυστηριώδους θανάτου του επιστήμονα Κέλι δεν υποβάθμισε στα κυβερνητικά κλιμάκια το θέμα του ευρώ σε δεύτερη μοίρα. Τον Ιούνιο φέτος ο υπουργός Οικονομικών Γκόρντον Μπράουν έθεσε πέντε οικονομικά κριτήρια, ανάμεσα στα οποία πρωτίστως η τελική ισοτιμία στερλίνας-ευρώ, και ανέφερε τότε ότι το θέμα της βρετανικής ένταξης στην ευρωζώνη δεν είναι άμεσης επικαιρότητας, κατά τη δική του εκτίμηση.

    [04] Ο Πρόεδρος της Γερμανίας δεν επιθυμεί την επανεκλογή του

    4/9/2003 9:51:00 μμ

    Την πρόθεσή του να μην επιζητήσει την επανεκλογή του στις επόμενες προεδρικές εκλογές, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Γερμανίας Γιοχάνες Ράου, βάζοντας τέλος στις συζητήσεις και εικασίες εβδομάδων σχετικά με το μέλλον του στην τελετουργική, αλλά σημαντική θέση του Προέδρου της Γερμανίας. Ο 72χρονος Γιοχάνες Ράου, πρώην πρωθυπουργός των Σοσιαλδημοκρατών του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, ανέλαβε την Προεδρία της Γερμανίας το 1999, ενώ οι επόμενες προεδρικές εκλογές θα γίνουν στη χώρα το Μάιο του 2004.

    Ο Γιοχάνες Ράου τόνισε ότι ο λόγος της απόφασής του είναι ο σχεδιασμός της προσωπικής του ζωής, ενώ εκτίμησε πως τώρα είναι ο κατάλληλος χρόνος, μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, για να γίνει μια εποικοδομητική συζήτηση σχετικά με τον διάδοχό του.

    Ο Πρόεδρος της Γερμανίας εκλέγεται σε ειδική σύνοδο των μελών του κοινοβουλίου και των αντιπροσώπων των ομοσπονδιακών κρατιδίων. Σημειώνεται ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων αποτελεί μειοψηφία στην ειδική αυτή σύνοδο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 4 September 2003 - 20:54:11 UTC