Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-09-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκδίωξε 50 Ελληνοκύπριους το κατοχικό καθεστώς
  • [02] Ευθυμίου: Την άλλη εβδομάδα αποφάσεις για το μισθολόγιο
  • [03] Απαγχονίστηκε ταγματάρχης στην Αλεξανδρούπολη
  • [04] Οδηγός καταπλακώθηκε από πούλμαν
  • [05] Ανησυχία για τη Μ. Ανατολή δηλώνουν οι 25 ΥΠΕΞ
  • [06] Νίκησε η Εθνική μας την Αρμενία με 1-0
  • [07] ''Κρεμασμένος'' επί 44 ημέρες πάνω από τον Τάμεση

    [01] Εκδίωξε 50 Ελληνοκύπριους το κατοχικό καθεστώς

    6/9/2003 9:35:00 μμ

    Το κατοχικό καθεστώς έδειξε για άλλη μια φορά το στυγνό του πρόσωπο, εξαναγκάζοντας περίπου 50 Ελληνοκυπρίους να εγκαταλείψουν τα κατεχόμενα. Οι Ελληνοκύπριοι συμμετέχουν μαζί με Τουρκοκυπρίους σε δικοινοτική εκδήλωση ειρήνης στον Λιμνίτη, πρώην κέντρο της μεταλλευτικής δραστηριότητας στα δυτικά της κατεχόμενης Μόρφου. Εκατόν, περίπου, άτομα και από τις δυο πλευρές και μέλη της Δικοινοτικής Πρωτοβουλίας Εναντίον του Πολέμου και του Εθνικισμού, πραγματοποιούσαν από το πρωί συνάντηση στο Λιμνίτη σε μια κατασκήνωση ειρήνης. Η ψευδοαστυνομία επισκέφθηκε το χώρο της κατασκήνωσης το μεσημέρι και έδωσε τελεσίγραφο στους Ελληνοκυπρίους είτε να διανυκτερεύσουν σε ξενοδοχείο είτε να εγκαταλείψουν τα κατεχόμενα το αργότερο στις 10.30 απόψε.

    Ο Ντίνος Αγιομαμίτης, μέλος της Πρωτοβουλίας εναντίον του Πολέμου δήλωσε ότι τα όργανα του κατοχικού καθεστώτος δήλωσαν κοφτά στους Ελληνοκυπρίους, ότι θα έπρεπε, είτε να παρουσιάσουν απόδειξη διαμονής σε ξενοδοχείο είτε να εγκαταλείψουν την κατασκήνωση.

    Διαφορετικά, είπε, τους προειδοποίησαν ότι θα συλλαμβάνονταν και δεν θα τους επιτρεπόταν να επισκεφθούν ξανά τα κατεχόμενα. Ένας από τους Τουρκοκυπρίους, που παίρνουν μέρος στην εκδήλωση εξέφρασε δυσαρέσκεια για τη συμπεριφορά των αρχών του ψευδοκράτους, που στόχο έχουν να κρατήσουν Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους χώρια.

    "Προσπαθούν να σταματήσουν τις δικοινοτικές δραστηριότητες. Αυτή είναι η επίσημη πολιτική των "αρχών" μας. Δίδουν την ευκαιρία στους πελάτες των καζίνων να μένουν όλη τη νύκτα, αλλά δεν δίδουν την ευκαιρία οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι να βρεθούν μαζί και να διοργανώσουν πολιτικές δραστηριότητες", δήλωσε ο Μουτάρ Τανατλί, μέλος της Δικοινοτικής Πρωτοβουλίας.

    Οι Ελληνοκύπριοι προτίμησαν να επιστρέψουν στις ελεύθερες περιοχές, παρά να διανυκτερεύσουν σε ξενοδοχείο, αλλά δήλωσαν ότι θα επιστρέψουν στα κατεχόμενα αύριο το πρωί για συνέχιση της συνάντησης.

    [02] Ευθυμίου: Την άλλη εβδομάδα αποφάσεις για το μισθολόγιο

    6/9/2003 8:38:00 μμ

    "Μπορεί ημερολογιακά να έχουμε Σεπτέμβριο, στην εκπαίδευση, όμως άρχισε η "άνοιξη", τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας κ. Πέτρος Ευθυμίου εγκαινιάζοντας σήμερα στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης το περίπτερο του υπουργείου. Ο κ. Ευθυμίου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει διαφορετική μεταχείριση σε ό,τι αφορά το μισθολόγιο των εκπαιδευτικών, ενώ ανέφερε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να καλέσει σε διάλογο την ερχόμενη εβδομάδα τους πανεπιστημιακούς δασκάλους, οι οποίοι προτίθενται να προβούν σε κινητοποιήσεις εντός του Σεπτεμβρίου. Στο μεταξύ, οι καθηγητές των ΤΕΙ ανακοίνωσαν ότι θα απεργήσουν στις 11 Σεπτεμβρίου.

    Ιδιαίτερη μεταχείριση για τους εκπαιδευτικούς

    Στη συνάντηση θα διερευνηθεί η δυνατότητα ένταξής τους στα ειδικά μισθολόγια στα οποία ανήκουν οι εργαζόμενοι στο δικαστικό και διπλωματικό σώμα.

    "Η κυβέρνηση έχει δηλώσει πολύ συγκεκριμένα ότι θα υπάρξει από 1/1/2004 το νέο μισθολόγιο για όλους τους δημόσιους υπάλληλους. Έχει δηλώσει επίσης με αποφάσεις ότι θα ισχύει για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους με τα ίδια κριτήρια και τους ίδιους κανόνες, αλλά επιφυλάσσεται για τους εκπαιδευτικούς να υπάρξει ιδιαίτερη μεταχείριση", είπε και πρόσθεσε ότι την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της για το νέο μισθολόγιο.

    Οσον αφορά το ζήτημα της σχολικής στέγης, σε δηλώσεις του νωρίτερα ο κ. Ευθυμίου τόνισε πως η σύναψη των προγραμματικών συμβάσεων και η ανέγερση των σχολικών μονάδων στη χώρα παραμένει ευθύνη των δημοτικών αρχών με την τεχνική αρωγή του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων.

    Στη διάρκεια των εγκαινίων στη Θεσσαλονίκη των νέων γραφείων του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) που προηγήθηκαν, ο υπουργός Παιδείας αλλά και ο υφυπουργός κ.Νίκος Γκεσούλης που τον συνόδευε, εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι μέχρι το 2006 θα επιλυθεί το πρόβλημα της σχολικής στέγης στη Θεσσαλονίκη.

    Ειδικά για τις νέες εγκαταστάσεις του ΟΣΚ στη Θεσσαλονίκη εξέφρασαν την πεποίθηση ότι θα αποτελέσουν ένα επιπλέον "όπλο" στην από κοινού προσπάθεια που καταβάλλουν η Νομαρχία, οι δήμοι, ο ΟΣΚ και το υπουργείο Παιδείας για την επίλυση του προβλήματος της σχολικής στέγης και την εξάλειψη της διπλοβάρδιας.

    [03] Απαγχονίστηκε ταγματάρχης στην Αλεξανδρούπολη

    6/9/2003 7:53:00 μμ

    Σε τραγωδία φαίνεται, πως εξελίχθηκε ο θανάσιμος τραυματισμός του 23χρονου λοχία εθελοντή Πενταετούς Υποχρέωσης, Στέφανου Φακάκη από έκρηξη χειροβομβίδας, την περασμένη Τρίτη, κατά τη διάρκεια άσκησης στην περιοχή Φερών Έβρου. Σήμερα το μεσημέρι, ο διοικητής του άτυχου στρατιώτη, Επίλαρχος Τεθωρακισμένων Α.Α., 46 χρόνων, απαγχονίστηκε μέσα στο στρατόπεδο του, στην Αλεξανδρούπολη. Ο επίλαρχος βρέθηκε το μεσημέρι από το προσωπικό του στρατοπέδου απαγχονισμένος σε αποθήκη. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, για να δώσει τέλος στη ζωή του, χρησιμοποίησε κορδόνια από στρατιωτικά άρβυλα. Η είδηση του θανάτου του 46χρονου ταγματάρχη προκάλεσε σοκ στους στρατιωτικούς κύκλους του Έβρου.

    Διενεργείται προανάκριση

    Συνάδελφοί του έλεγαν, ότι επρόκειτο για έναν εξαίρετο και πολύ υπεύθυνο αξιωματικό, οικογενειάρχη και άνθρωπο, που αγαπούσε πολύ τους στρατιώτες του και τα τελευταία 24ωρα έφερε βαρέως την απώλεια του 23χρονου.

    Οι ίδιοι αξιωματικοί έλεγαν ότι στην περίπτωση του ατυχήματος ο ταγματάρχης δεν είχε ευθύνη, αλλά ο ίδιος, ως διοικητής, το έφερε βαρέως και προφανώς σε μια κρίση υπευθυνότητας, αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή του.

    Η σορός του ταγματάρχη που ήταν παντρεμένος και είδε δύο κόρες, μεταφέρθηκε για νεκροτομή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, ενώ για τα αίτια και τις συνθήκες του θανάτου του, διατάχθηκε προανάκριση από τις αρμόδιες στρατιωτικές αρχές.

    [04] Οδηγός καταπλακώθηκε από πούλμαν

    6/9/2003 8:19:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Τραγικό δυστύχημα συνέβη νωρίς το απόγευμα στη λεωφόρο Κατεχάκη, όταν ο οδηγός τουριστικού πούλμαν ενόσω άλλαζε τον πίσω αριστερό τροχό. Για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους το όχημα κύλησε, με αποτέλεσμα να τον καταπλακώσει Πρόκειται για τον Αθανάσιο Λιτάκη, 46 ετών, που απεγκλωβίστηκε από πυροσβέστες, οι οποίοι ανασήκωσαν το πούλμαν και τον μετέφεραν εσπευσμένα στο νοσοκομείο "Σωτηρία", σοβαρά τραυματισμένο. Παρά τις προσπάθειες των γιατρών, δυόμισι ώρες αργότερα ο 46χρονος υπέκυψε στα τραύματά του. Από την τροχαία γίνονται έρευνες για να διαπιστωθούν τα αίτια του ατυχήματος.

    [05] Ανησυχία για τη Μ. Ανατολή δηλώνουν οι 25 ΥΠΕΞ

    6/9/2003 5:44:00 μμ

    Τη βαθιά ανησυχία τους για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, έτσι όπως διαμορφώνεται μετά την παραίτηση του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού Αμπάς, εξέφρασαν οι 25 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, που ολοκλήρωσαν την άτυπη σύνοδό τους στη Ρίβα ντελ Γκάρντα στη βόρεια Ιταλία, ελπίζοντας έστω και την τελευταία στιγμή σε υπαναχώρηση από την απόφασή του, καθώς ο Αραφάτ δεν την έχει κάνει ακόμη δεκτή. Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου υπογράμμισε την αναγκαιότητα εφαρμογής του ''Οδικού Χάρτη'', για να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από τη βία. Προς τούτο, μέσα σε δυο ή τρεις εβδομάδες συγκαλείται το "Κουαρτέτο", ανακοίνωσε στην τελική συνέντευξη Τύπου ο Ιταλός Υπ. Εξωτερικών κ. Φρατίνι. Ομόφωνη εξάλλου ήταν η απόφαση των 25 Yπ. Εξωτερικών να ληφθούν μέτρα κατά της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς. Οσον αφορά στην αμερικανική πρόταση για το Ιράκ, αυτή αντιμετωπίστηκε με θετικό πνεύμα.

    Γιώργος Παπανδρέου: Απαραίτητη και δικαιολογημένη η απόφαση

    "Συναίνεση εκφράστηκε για να αποφασιστεί η εγγραφή της Χαμάς στον ευρωπαϊκό κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων", δήλωσε ο Γάλλος ΥΠΕΞ σε συνέντευξη τύπου στο περιθώριο της συνόδου.

    Όμως, πρόσθεσε ο υπουργός αυτή η απόφαση αυτή, που μεταφράζεται και σε πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της οργάνωσης, θα ληφθεί επίσημα σε προσεχή σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    "Θέλουμε να ζητήσουμε με σθένος από το Ισραήλ να δεσμευτεί πλήρως στην υλοποίηση του οδικού χάρτη με συγκεκριμένες χειρονομίες", όπως ο τερματισμός του εποικισμού ή της οικοδόμησης του τείχους ασφαλείας, σύμφωνα με ένα σχέδιο που θα αποτελέσει πρόκριμα για πολιτικές αποφάσεις", δήλωσε ακόμη ο κ. ντε Βιλπέν.

    Η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς βρίσκεται στην μαύρη λίστα των οργανώσεων που θεωρούνται ως τρομοκρατικές από την ΕΕ από τα τέλη του 2001 που δημιουργήθηκε η λίστα αυτή.

    ''Η απόφαση αυτή είναι απαραίτητη και δικαιολογημένη, αλλά το πρόβλημα είναι ευρύτερο, καθώς πρέπει να αξιολογηθεί και η ανθρωπιστική δραστηριότητα της οργάνωσης αυτής'', δήλωσε εν προκειμένω ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι ''στηρίζουμε τον Μαχμούντ Αμπάς, ενώ φυσικά δεν είναι λογικό να παραμερίσουμε τον Αραφάτ, ο οποίος είναι εκλεγμένος και συνιστά μέρος της παλαιστινιακής υπόθεσης''.

    Ντομινίκ ντε Βιλπέν: Με θετικό και εποικοδομητικό πνεύμα απέναντι στο θέμα του Ιράκ

    Το Μεσανατολικό προκαλεί αντιδράσεις και είναι ζωτικό συμφέρον των Ευρωπαίων να μην είναι ανεξέλεγκτη η κατάσταση, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, συνδέοντας το θέμα αυτό με την κατάσταση έτσι όπως έχει πρόσφατα διαμορφωθεί στο Ιράκ, που ήταν το δεύτερο μεγάλο θέμα της σημερινής συζήτησης.

    Η σταθερή πορεία προς τη δημοκρατική διακυβέρνηση του Ιράκ, παρά τις αρχικές διαφορές μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, είναι ζωτικής σημασίας για όλους, είπε ο κ. Παπανδρέου και δεν παρέλειψε να τονίσει τον κεντρικό ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει ένας αναβαθμισμένος ΟΗΕ.

    Οπως δήλωσε και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικων, Ντομινίκ ντε Βιλπέν και οι 25 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αντιμετώπισαν με θετικό και εποικοδομητικό πνεύμα την αμερικανική πρόταση για την αποστολή πολυεθνικής δύναμης στην περιοχή, διαλύοντας έτσι τις πληροφορίες περί επιφυλάξεων Γαλλίας και Γερμανίας όσον αφορά τις αντιδράσεις τους στο σχέδιο απόφασης των ΗΠΑ για το Ιράκ.

    Χωρίς ιδιαίτερες αντιπαραθέσεις έληξε λοιπόν και αυτή η άτυπη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στη Ρίβα ντελ Γκάρντα, τη γραφική παραλίμνια λουτρόπολη της βόρειας Ιταλίας, που αστυνομεύουν περίπου 3.000 αστυνομικοί, ενώ μεγάλη πορεία 10.000 διαδηλωτών διεξήχθη ειρηνικά στους δρόμους της πολίχνης.

    Σύντομη συνάντηση Παπανδρέου-Γκιούλ

    Ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος είχε σύντομη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Α. Γκιούλ, στο περιθώριο της Συνόδου και συζήτησαν για την προώθηση των εσωτερικών μεταρρυθμίσεων στη γείτονα και τις εξελίξεις στο Κυπριακό ενόψει της επίσκεψής του στη Λευκωσία την ερχόμενη εβδομάδα, αναχωρεί απόψε με προορισμό τη Θεσσαλονίκη, όπου θα παραστεί στην ομιλία του πρωθυπουργού κ. Σημίτη στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

    Το Σχέδιο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος εν όψει της Διακυβερνητικής στη Ρώμη

    Χθες τις συνομιλίες απασχόλησε το σχέδιο Συντάγματος που θα συζητηθεί στη Διακυβερνητική στις 4 Οκτωβρίου, με τις δύο κυρίαρχες τάσεις να επικρατούν στις συνεδριάσεις: από τη μία, οι ''μεγάλες'' χώρες, που μαζί με την ιταλική προεδρία, επιθυμούν την άμεση ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, κι από την άλλη, οι ''μικρές'' χώρες (μεταξύ αυτών η Ελλάδα) που ζητούν παράταση, έτσι ώστε το Σύνταγμα να είναι ισορροπημένο.

    Το κλειδί είναι οι πλειοψηφίες: Η Ελλάδα, όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, υποστηρίζει τη διπλή πλειοψηφία (βάσει του πληθυσμού και του κράτους), έναντι της σταθμισμένης ψήφου, που προωθεί τα συμφέροντα των πιο ισχυρών.

    Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να αποδώσουμε, είπε ο κ. Παπανδρέου, στην επέκταση της διπλής πλειοψηφίας στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και της ασφάλειας, με τη ρήτρα ωστόσο του ''emergency break'', δηλαδή, όταν ένα κράτος-μέλος επικαλεσθεί ζωτικά συμφέροντα ασφαλείας, τότε να μην χρειάζεται ομοφωνία.

    Τα ζητήματα αυτά που συζητήθηκαν χθες στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών, θα τεθούν στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, στις 28-29 Σεπτεμβρίου και ακολούθως θα ληφθούν οι αποφάσεις στη Διακυβερνητική στη Ρώμη στις 4 Οκτωβρίου.

    Όσον αφορά το δεύτερο μεγάλο θέμα συζήτησης, τις προτάσεις του ύπατου αρμοστή της ΕΕ ΚΕΠΠΑ, Χαβιέρ Σολάνα, για το ευρωπαϊκό αμυντικό δόγμα, οι υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν ότι ανοίγει η συζήτηση για την ευρωπαϊκή στρατηγική και εφεξής περιλαμβάνονται σε αυτήν εμπειρογνώμονες, επιστήμονες και πανεπιστημιακοί.

    Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι πρέπει να τονιστεί η αποτελεσματική πολυμερής διπλωματία, ιδίως ο ρόλος του ΟΗΕ, ενώ το κείμενο δεν πρέπει να αποπνέει επιβολή και καταστολή, αλλά μάλλον να έχει ως άξονα τα προληπτικά μέτρα, δίνοντας μεγαλύτερο βάρος στην ανάλυση των αιτιών του προβλήματος και όχι στην κατασταλτική πολιτική.

    Η συζήτηση επικεντρώθηκε εξάλλου στην πρόταση της Βρετανίας για τη δημιουργία Μονάδας Σχεδιασμού (εντός του SHAPE), με στόχο τον σχεδιασμό επιχειρήσεων στις οποίες η ΕΕ θα έχει ηγετικό ρόλο, μια πρόταση που έρχεται ελαφρώς αντιμέτωπη με αυτή των τεσσάρων χωρών Γερμανίας, Γαλλίας, Βελγίου και Λουξεμβούργου, για αυτόνομο στρατιωτικό σκέλος της ΕΕ.

    Η Ελλάδα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, παρότι τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής αυτονομίας, βλέπει θετικά τη βρετανική πρόταση, υπό τον όρο όμως ότι η Μονάδα Σχεδιασμού θα αφορά ειρηνευτικές επιχειρήσεις με τη χρήση των υποδομών του ΝΑΤΟ και δεν θα υπονομεύει την αυτονομία της ΕΕ.

    Παρέμβαση, έκανε χθες και ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το Σύνταγμα της Ευρώπης, με αφορμή την τελωνειακή ένωση Τουρκίας-κατεχομένων.

    "Η υπογραφή της Συμφωνίας-Πλαίσιο Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας με το ψευδοκράτος του Ντενκτάς παραβιάζει κατάφωρα τις συμβατικές υποχρεώσεις της Αγκυρας προς την ΕΕ, είναι μια πράξη με πολιτικές προεκτάσεις", τόνισε ο κ. Ιακώβου, προσθέτοντας, ότι δεν έχει ακόμη καταδικαστεί, παρά το γεγονός ότι έχει υποβληθεί συγκεκριμένο αίτημα τόσο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και στην προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    [06] Νίκησε η Εθνική μας την Αρμενία με 1-0

    6/9/2003 9:28:00 μμ

    Πορτογαλία ερχόμαστε! Η εθνική μας ομάδα νίκησε 1-0 την Αρμενία στο Ερεβάν και βρίσκεται πλέον αγκαλιά με την πρόκριση στην τελική φάση του EURO 2004. Το ματς έγινε στο στάδιο "Ρεπουμπλικάν" παρουσία 12.000 θεατών και το χρυσό γκολ πέτυχε οι Ζήσης Βρύζας στο 35ο λεπτό. Το μόνο, που απομένει πλέον για να σφραγίσει η ελληνική ομάδα και τυπικά την πρώτη θέση του 6ου ομίλου και την πρόκριση, είναι να νικήσει την Βόρεια Ιρλανδία στις 11 Οκτωβρίου, πιθανότατα στην Αθήνα. Οι εκπλήξεις στην ενδεκάδα είναι κάτι στο οποίο μας έχει συνηθίσει ο Οτο Ρεχάγκελ, χωρίς αυτό να σημαίνει, ότι οι απουσία του Θοδωρή Ζαγοράκη, προτιμήθηκε ο Μπασινάς ήταν αναμενόμενη. Όσο για την επίθεση, προτιμήθηκαν οι Βρύζας, Χαριστέας και ο Νικολαϊδης έμεινε στον πάγκο, ενώ εκτός 18άδας έμειναν οι Κατσουράνης, Νταμπίζας (άλλη μία έκπληξη).

    Προηγήθηκε στην πρώτη ευκαιρία

    Βασικοί ξεκίνησαν οι Αντζας, Γιαννακόπουλος που μόλις χθες κατάφεραν να προπονηθούν κανονικά, έχοντας ξεπεράσει τους τραυματισμούς τους. Η εθνική ευτύχησε να προηγηθεί στην πρώτη ευκαιρία που δημιούργησε, όταν στο 35' μετά από σέντρα του Δέλλα, ο Βρύζας "κάρφωσε" με κεφαλιά τον Μπερεζόφσκι.

    Νωρίτερα, στο 26', ο Νικοπολίδης είχε κρατήσει όρθια την ελληνική ομάδα, όταν απέκρουσε την πολύ επικίνδυνη κεφαλιά του Αρμάν Καραμιάν. Με τους Μπασινά, Καραγκούνη, Αντζα κορυφαίους, η εθνική κράτησε εύκολα το προβάδισμα μέχρι το τέλος του ημιχρόνου.

    Τότε, όμως, άρχιζαν τα δύσκολα αφού οι Αρμένιοι όταν παίζουν στο "σπίτι" τους ανεβάζουν κατακόρυφα την απόδοσή τους στο β' 45λεπτο. Σίγουρα τα πράγματα θα γίνονταν πολύ πιο απλά, αν ερχόταν το δεύτερο γκολ. Κάπως έτσι πρέπει να σκέφτηκε ο Ρεχάγκελ ρίχνοντας στο παιχνίδι τον Νικολαϊδη αντί του Χαριστέα.

    Μια "έκρηξη" του Ντέμη, ένα "ξεπέταγμα" ίσως να ήταν αρκετό. Ωστόσο, και στο δεύτερο ημίχρονο η πρώτη ευκαιρία χάθηκε από τους Αρμένιους, όταν στο 56' ο Καψής πρόλαβε τον Αρμάν Καραμιάν, μετά την εντυπωσιακή κούρσα του Πετροσιάν.

    Για πρώτη φορά στα τελικά μετά από 24 χρόνια

    Οι γηπεδούχοι είχαν ήδη αρχίσει να πιέζουν ψηλά και να κερδίζουν τις περισσότερες διεκδικούμενες μπαλιές, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο πρώτο 45λεπτο. Όμως η αμυντική γραμμή της Αρμενίας ήταν γεμάτη κενά και δεν άργησαν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για το δεύτερο γκολ.

    Στο 66' μετά από μπαλιά του Φύσσα, ο Βρύζας έφυγε μόνος και αναράπηκε από τον Ζέτσιου σε μια φάση, που "μύριζε" πέναλτι, όμως ο διαιτητής Ρενέ Τέμινκ είχε διαφορετική γνώμη. Στο επόμενο λεπτό ο Αντζας με κεφαλιά μετά από φάουλ του Καραγκούνη έστειλε τη μπάλα ελάχιστα άουτ, ενώ στο 74' ο Νικολαΐδης έχασε απίστευτη ευκαιρία να καθαρίσει το ματς, όταν "χόρεψε" όλη την άμυνα της Αρμενίας, αλλά σούταρε πάνω στον Μπερεζόφσκι.

    Τα καρδιοχτύπια κράτησαν μέχρι το τέλος αφού ακόμη και στο 87' η κεφαλιά του Νικολαΐδη βρήκε στο δεξί δοκάρι του Μπερεζόφσκι. Όσο έμενε το 1-0 κανείς δεν μπορούσε να νιώθει ήσυχος αφού ανά πάσα στιγμή τα δεδομένα θα μπορούσαν να αλλάξουν δραματικά, όση αυτοπεποίθηση κι αν διέθετε απόψε η ελληνική άμυνα.

    Ευτυχώς τίποτε δεν άλλαξε, η εθνική πήρε τη νίκη και το ελληνικό ποδόσφαιρο ετοιμάζεται να πανηγυρίσει τη συμμετοχή σε τελική φάση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, για δεύτερη φορά στην ιστορία και για πρώτη μετά από 24 χρόνια.

    Διαιτητής: Ρενέ Τέμινκ (Ολλανδία)

    Κίτρινες: Χατσατριάν, Βαρντανιάν, Ζέτσιου, Αντζας, Γιαννακόπουλος, Βρύζας

    Οι συνθέσεις:

    ΑΡΜΕΝΙΑ: Μπερεζόφσκι, Μελικιάν, Μπιλίμπιο, Ζέτσιου, Σαργκισιάν, Χατσατριάν, Βαρντανιάν, Πετροσιάν, Βοσκανιάν (87' Χακομπιάν), Αρμάν Καραμιάν (62' Μοβσεσιάν), Αρταβάζντ Καραμιάν

    ΕΛΛΑΣ: Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Δέλλας, Αντζας, Καψής, Φύσσας, Μπασινάς, Καραγκούνης (83' Ζαγοράκης), Γιαννακόπουλος (65' Γεωργιάδης), Βρύζας, Χαριστέας (46' Νικολαϊδης)

    Αρχαιοελληνικός διάκοσμος στο γήπεδο

    Οι διεθνείς μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο του "Ρεπουμπλικάν" στις 17:30 (ώρα Ελλάδας) δηλαδή 90 λεπτά πριν ξεκινήσει η αναμέτρηση. Ντυμένοι ομοιόμορφα και πολύ κομψά, με άσπρο πουκάμισο, γκρι παντελόνι, επιθεώρησαν τον αγωνιστικό χώρο, ο οποίος βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση, όπως άλλωστε και ολόκληρο το γήπεδο.

    Δέκα λεπτά αργότερα, βγήκε από τα αποδυτήρια και ο Οτο Ρεχάγκελ, με ίδια αμφίεση αλλά και γραβάτα, μαζί με τον βοηθό του ΓιάννηΤοπαλίδη. Το "Ρεπουμπλικάν" (ή "Βάσκεν Σαργκισιάν") είναι ένα στάδιο 18.000 θέσεων, όλες με πλαστικά καθίσματα, σε χρώματα κόκκινο-πορτοκαλί-μπλε, τα χρώματα της αρμενικής σημαίας.

    Η διακόσμηση του γηπέδου (ανακατασκευάστηκε πριν από τρία χρόνια με κονδύλια της FIFA) βασίζεται κυρίως σε κολώνες αρχαιοελληνικού ρυθμού και αγάλματα!

    Ουσιαστικά έχει αντικαταστήσει το μεγαλοπρεπές "Ράζνταν" (65.000 θέσεων), όπου είχε δώσει κάποιους αγώνες και η εθνική ομάδα της Σοβιετικής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και το ματς με την Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 1978.

    Από το πρωί σε όλα τα καθίσματα είχε τοποθετηθεί από μία σημαία, καθώς οι υπεύθυνοι της ομοσπονδίας της Αρμενίας περίμεναν ότι το ματς θα είναι "sold out" και η ατμόσφαιρα ιδιαίτερα θερμή.

    Τελικά το γήπεδο γέμισε κατά τα 2/3 (περίπου 12.000 θεατές). Εκατοντάδες αστυνομικοί και στρατιώτες ήταν επιφορτισμένοι με την ασφαλή διεξαγωγή του αγώνα. Πράγματι, όλα κύλησαν ομαλά και δεν σημειώθηκε το παραμικρό απρόοπτο.

    Και καλλιτεχνικό μέρος περιλάμβανε το πρόγραμμα, πριν ξεκινήσει ο αγώνας. Η Αμίνε Γκριγκορίαν, μία μέσης ηλικίας τραγουδίστρια με διχρωμία στο μαλλί, αφιέρωσε δύο από τα σουξέ της στους φιλάθλους, οι οποίοι την αποθέωσαν.

    [07] ''Κρεμασμένος'' επί 44 ημέρες πάνω από τον Τάμεση

    6/9/2003 8:47:00 μμ

    Ενας Αμερικανός ταχυδακτυλουργός κρεμάστηκε πάνω από τον ποταμό Τάμεση μέσα σε ένα πλαστικό κουτί όπου σκοπεύει να παραμείνει επί 44 ημέρες και νύχτες χωρίς φαγητό, πίνοντας μόνο νερό για να μην αφυδατωθεί. Ο Ντέιβιντ Μπλέιν, 30 ετών, θα ζήσει για έξι εβδομάδες μέσα σε ένα κουτί διαστάσεων δύο μέτρων ύψους, δύο μήκους και ενός πλάτους. Ο 30χρονος Νεοϋορκέζος μπήκε στο κουτί στις 21:27 της Παρασκευής, τοπική ώρα και θα ξαναβγεί την Κυριακή, 19 Οκτωβρίου, στις 9 το βράδυ.

    Ο Ντέιβιντ Μπλέιν

    ''Δεν ανησυχώ για τις τρεις πρώτες εβδομάδες, ανησυχώ για τη δεύτερη φάση, όταν θα αρχίσω να τα χάνω και όλα τα πηγαίνουν χάλια'' είπε ο Μπλέιν λίγο πριν ξεκινήσει την προσπάθειά του.

    Περίπου 4.000 άνθρωποι είχαν φτάσει στην περιοχή για να παρακολουθήσουν το ξεκίνημά του. Το μοναδικό πράγμα που θα έχει μαζί του αυτές τις έξι εβδομάδες είναι μια φωτογραφία της νεκρής μητέρας του.

    Ο γιατρός Ανταμ Κάρεϊ που τον εξέτασε λίγο πριν μπει στο κουτί, είπε: ''Ως γιατρός δεν μπορώ να τον καταδικάσω. Ως άνθρωπος, πιστεύω ότι είναι τρελός''.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 6 September 2003 - 21:07:23 UTC