Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-09-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυβερνητικές επαφές για την κοινωνική Χάρτα
  • [02] Ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα εντός του μήνα
  • [03] Σύλληψη του δημάρχου Νίκαιας για παλιά χρέη του Δήμου
  • [04] Εκδήλωση για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στις Βρυξέλλες
  • [05] Ιαπωνία: Πανικός από πυρκαγιά σε εργοστάσιο
  • [06] Ολλανδία: Πάνω από χίλιοι οι νεκροί από τον καύσωνα
  • [07] Διαφάνεια στις επιθεωρήσεις του ΟΗΕ ζητά από το Ιράν η ΙΑΕΑ
  • [08] Πέντε Αφγανοί στρατιώτες νεκροί σε ενέδρα των Ταλιμπάν
  • [09] Τριήμερη κράτηση για τον δημοσιογράφο του Αλ Τζαζίρα
  • [10] ΙΑΕΑ: Η Β. Κορέα προκαλεί στο θέμα της διάδοσης πυρηνικών
  • [11] Περιοδεία του Ρώσου υφ. Εξωτερικών στη Μ. Ανατολή
  • [12] Ινδία: Τζιπ της αστυνομίας έπεσε σε νάρκη
  • [13] Οι Βρετανοί ενισχύουν τις δυνάμεις τους στο Ιράκ
  • [14] Δολιοφθορά σε πετρελαιαγωγό στο Κιρκούκ
  • [15] Τεστ νομιμότητας για το Κυβερνητικό Συμβούλιο του Ιράκ
  • [16] Πτώση στο 3,3% ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή
  • [17] Στο 4% η αύξηση στα ιδιωτικά σχολεία
  • [18] Ξεκινά το πρόγραμμα επιλογής Εθελοντών για το 2004
  • [19] Ο ''Κύκλος του Οιδίποδα'' από την Ουάσινγκτον στο Ηρώδειο
  • [20] Επανεμφάνιση του SARS στη Σιγκαπούρη
  • [21] Στην πρώτη θέση κατανάλωσης καπνού - αλκοόλ τα Ελληνόπουλα

    [01] Κυβερνητικές επαφές για την κοινωνική Χάρτα

    8/9/2003 3:57:00 μμ

    Η οικονομική και κοινωνική Χάρτα πρόκειται να τεθεί επί τάπητος τη Τετάρτη στο Υπουργικό Συμβούλιο και αμέσως μετά θα γίνει η παρουσίασή της από τον Πρωθυπουργό στο Ζάππειο. Σήμερα στις 7 το απόγευμα ο κ. Σημίτης θα έχει συνάντηση με τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μ. Χρυσοχοΐδη. Η χάρτα κοινωνικής και οικονομικής σύγκλισης αποτελεί ''το επιχειρησιακό μας σχέδιο για τη σύγκλιση της χώρας με την Ευρώπη σε όλους τους τομείς και για τη βελτίωση της ευημερίας του ελληνικού λαού''. Αυτό τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση και σημείωσε πως πρόκειται για μια μακρά πορεία, μέρος της οποίας έχουμε ήδη διανύσει, αλλά για το υπόλοιπο (που έχει ως καταληκτικό σημείο το τέλος της επόμενης τετραετίας) ''χρειαζόμαστε τη συνέργεια του Ελληνα πολίτη''.

    Το πρωί της Τρίτης ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να τον ενημερώσει για τη Χάρτα της οικονομικής και κοινωνικής σύγκλισης, στις 11.30 θα συνεργαστεί με τον υπουργό Οικονομίας Νίκο Χριστοδουλάκη και στις 19.00 ο πρωθυπουργός θα προεδρεύσει συνεδρίασης του Ε.Γ του ΠΑΣΟΚ.

    Την Τετάρτη στις 10 ο πρωθυπουργός θα προεδρεύσει του Υπουργικού Συμβουλίου όπου θα παρουσιαστεί η Χάρτα της οικονομικής και κοινωνικής σύγκλισης, την οποία θα παρουσιάσει εν συνεχεία σε δημόσια εκδήλωση ο πρωθυπουργός στις 14.00 μ.μ. στο Ζάππειο.

    Επίσης, εντός της εβδομάδας, ο υφυπουργός Οικονομίας Νίκος Φαρμάκης θα έχει συναντήσεις με ειδικές κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, όπως οι εκπαιδευτικοί, οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι αστυνομικοί, προκειμένου να επανεξεταστεί το θέμα του μισθολογίου τους.

    [02] Ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα εντός του μήνα

    8/9/2003 12:32:00 μμ

    Ρυθμίσεις και για τις αυθαιρεσίες σε οικοδομές εντός σχεδίου πόλεως, αναμένεται να περιλαμβάνει το πακέτο των πολεοδομικών και χωροταξικών αλλαγών, που θα ανακοινώσει το ΥΠΕΧΩΔΕ μέσα στο μήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, παραβάσεις αυτού του είδους θα μπορούν να καλύπτονται με την καταβολή εφ' άπαξ προστίμου και τροποποίηση της οικοδομικής άδειας. Μικρές ή μεγάλες αυθαιρεσίες εκτιμάται ότι υπάρχουν σε περισσότερες απο 1.000.000 οικοδομές. Με το νέο σχέδιο νόμου, στο εξής θα απαιτείται μόνον η πολεοδομική μελέτη, ώστε στη συνέχεια να προχωρά άμεσα η ηλεκτροδότηση και υδροδότηση των αυθαιρέτων, που δεν βρίσκονται στους κοινόχρηστους χώρους. Αυτό διευκρίνισε μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Βάσω Παπανδρέου.

    Εξάλλου, όπως είπε η υπουργός, διαφοροποίηση θα προκύψει και στα πρόστιμα των αυθαίρετων που θα υπολογίζονται στο εξής ανάλογα με το αν πρόκειται για πρώτη κατοικία, ποσά τετραγωνικά είναι και σε ποια περιοχή.

    Για τα αυθαίρετα που βρίσκονται σε αμφισβητούμενες δασικές εκτάσεις, η κ. Παπανδρέου είπε ότι αναμένεται τροπολογία με την οποία δεν θα μπορεί πλέον το κράτος εφ' όσον έχει δώσει άδεια οικοδομής και κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις να μπλοκάρει τη νομιμοποίησή τους. Τέλος, ανέφερε ότι σύντομα θα κατατεθεί νομοσχέδιο για την οριοθέτηση των ρεμάτων.

    [03] Σύλληψη του δημάρχου Νίκαιας για παλιά χρέη του Δήμου

    8/9/2003 6:32:00 μμ

    Για ένα παλιό χρέος ύψους 10.000 ευρώ που αφορούσε την κατασκευή ενός λευκώματος για την ιστορία της Νίκαιας, συνελήφθη την Δευτέρα ο δήμαρχος Νίκαιας, Στέλιος Μπενετάτος. Η σύλληψη του δημάρχου πραγματοποιήθηκε όταν εκπρόσωποι της Εκδοτικής Εταιρίας μετέβησαν στο δήμο, με σκοπό να προχωρήσουν σε κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων. Βρήκαν όμως "εμπόδιο" τους τον δήμαρχο, που όμως δήλωσε αδυναμία καταβολής των 10.000 ευρώ, που ήταν το οφειλόμενο υπόλοιπο του αρχικού ποσού των 30.000 ευρώ. Έτσι οι εκπρόσωποι της εταιρίας υπέβαλαν μήνυση, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να συλλάβουν το δήμαρχο και να τον οδηγήσουν στο αστυνομικό τμήμα. Εκεί μετά τις εξηγήσεις του δημάρχου Νικαίας ότι το χρέος θα εξοφληθεί, μετά την εξοικονόμηση του ποσού, η μήνυση απεσύρθη και ο κ. Μπενετάτος αφέθηκε ελεύθερος.

    [04] Εκδήλωση για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στις Βρυξέλλες

    8/9/2003 6:35:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τίμησε απόψε με μια λιτή τελετή τον Κωνσταντίνο Καραμανλή για την προσήλωσή του στην ευρωπαϊκή ιδέα και τη συμβολή του στις προσπάθειες για την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Το όνομα του Κωνσταντίνου Καραμανλή πήρε αίθουσα η οποία βρίσκεται στο πέρασμα που ενώνει τα δυο κτίρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στην τελετή παρέστησαν ιστορικά και κορυφαία στελέχη του κόμματος της ΝΔ, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος του ΕΛΚ και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ.

    Ο Κώστας Καραμανλής, στην ομιλία του κατά την τελετή απόδοσης του ονόματος του θείου του και ιδρυτή της ΝΔ σε χώρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τόνισε πως κάθε ηγέτης κρίνεται τελικά από την ικανότητά του να θέτει και να κατακτά ένα όραμα, από τη διορατικότητά του, την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων, την πειθαρχία του προς το σκοπό και το ταλέντο του να αντιλαμβάνεται τη διαφορά κάθε βήματος χωριστά.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε την ακλόνητη πίστη του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι η πεποίθησή του για τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη ήταν τόσο ισχυρή που για την επιτυχία της, όπως έλεγε, στέγνωσε την ψυχή του.

    Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι η είσοδος και η επιτυχία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα από όραμα του ενός εξελίχθηκε σε βαθιά πεποίθηση μιας κοινωνίας και σ' αυτή την εξέλιξη χρωστάμε όλοι οι Έλληνες τη θέση μας στο σύγχρονο κόσμο. Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει διασφαλίσει σήμερα τη θέση της στην ευρωπαϊκή οικογένεια, αλλά είπε ότι δεν έχει ακόμα επιτύχει το ίδιο αίσθημα ασφάλειας και ευημερίας με τους εταίρους της και χρειάζεται να κάνουμε πολλά ακόμη.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου στον χαιρετισμό του τόνισε ότι μπορεί ο Κωνσταντίνος Καραμανλής να εξέφραζε μια πολιτική παράταξη, στην οποία δεν ανήκει ο ίδιος, αλλά αυτό δεν τον εμποδίζει να αναγνωρίσει τη συμβολή του στην ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

    Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι η ένταξη άνοιξε μια νέα σελίδα στην ιστορία της χώρας και σημείωσε ότι ο ελληνικός λαός σήμερα αποδέχεται το ευρωπαϊκό όραμα στη μεγάλη του πλειοψηφία και έχει υπάρξει ευρύτατη συναίνεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων γύρω από τα ευρωπαϊκά ζητήματα.

    Η πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είπε ο κ. Παπανδρέου, δείχνει την ευαισθησία του για τη διαφύλαξη της ευρωπαϊκής μνήμης και αποτελεί οφειλόμενη και δίκαιη τιμή στον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

    Ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης χαρακτήρισε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή ως μεγάλο Ελληνα ευρωπαϊστή ηγέτη που πίστεψε με πάθος το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ερώπη.

    Ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι ο Κωνστατίνος Καραμανλής απεχθανόταν τη μισαλλοδοξία και το φανατισμό και σημείωσε ότι η συμβολή του ήταν κορυφαία στη συμφιλίωση των Ελλήνων.

    Ο πρόεδρος της Βουλής επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα οφείλει πολλά στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και επισήμανε ότι η επιλογή του για ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα δικαιώθηκε πλήρως. Σημείωσε επίσης ότι η Ευρώπη θα πρέπει να γίνει μια ισχυρή πολιτική δύναμη αυτοτελής και αυτοδύναμη και όχι ουραγός άλλων.

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ τόνισε ότι η γέφυρα στην οποία δόθηκε το όνομα του Κωνσταντίνου Καραμανλή που συνδέει τα δύο κτίρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συμβολίζει τη σύνδεση και τη συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, είπε ο κ. Κοξ, ήταν ένας Ελληνας ευρωπαϊστής πολύ πριν καθιερωθούν τέτοιοι όροι.

    Ο πρόεδρος του ΕΛΚ Βίλφριντ Μαρτένς τόνισε ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν περισσότερο από ένας σπουδαίος ηγέτης και πίστευε ότι για να προχωρήσει η πολιτική ενοποίηση με επιτυχία έπρεπε να καλλιεργηθεί εντονότερα και με σθένος. Ο κ. Μαρτένς τόνισε ότι μέσω της προσωπικής του ακεραιότητας και του ιδιαίτερου κύρους του ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε τη δυνατότητα να προωθεί τα συμφέροντα της Ελλάδας και να πετύχει την ένταξή της στην Ε.Ε. Η κληρονομιά που μας αφήνει ο Καραμανλής δεν έχει ξεθωριάσει, ανέφερε ο κ. Μαρτένς, αλλά αντιθέτως μεγαλώνει όσο περνούν τα χρόνια.

    Στην εκδήλωση, το "παρών" έδωσαν μεταξύ άλλων ο Κ. Μητσοτάκης, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Μιλτιάδης Εβερτ και οι κ.κ. Βαρβιτσιώτης, Πολύδωρας, Κακλαμάνης, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Γ. Αλογοσκούφης, αλλά και παλιοί στενοί φίλοι και συνεργάτες του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Επίσης παρόντες ήταν πολλοί Έλληνες ευρωβουλευτές και σύσσωμη η Κ.Ο της ΝΔ στο Ευρωκοινοβούλιο.

    [05] Ιαπωνία: Πανικός από πυρκαγιά σε εργοστάσιο

    8/9/2003 4:05:00 μμ

    Φωτο Αρχείου

    Περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, εξαιτίας μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε το πρωί της Δευτέρας σε εργοστάσιο ελαστικών της εταιρείας Brigdestone, κοντά στο Τόκιο. ''Η πυρκαγιά μαίνεται ακόμα και δεν γνωρίζουμε πώς να την θέσουμε υπό έλεγχο'', ανακοίνωσε αξιωματούχος της πυροσβεστικής υπηρεσίας. Από τη φωτιά δεν υπάρχουν θύματα, καθώς οι 850 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο πρόλαβαν και εγκατέλειψαν το κτήριο, που βρίσκεται σε κατοικημένη περιοχή στο Κουροΐσο, 150 χλμ. βόρεια της ιαπωνικής πρωτεύουσας. Μέχρι στιγμής, άγνωστα παραμένουν τα αίτια της πυρκαγιάς, από την οποία έχει καταστραφεί ένα μεγάλο τμήμα του εργοστασίου.

    [06] Ολλανδία: Πάνω από χίλιοι οι νεκροί από τον καύσωνα

    8/9/2003 1:44:00 μμ

    Χίλιοι ως 1.400 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ολλανδία το καλοκαίρι από το κύμα καύσωνα, όπως ανακοίνωσε η κεντρική Υπηρεσία Στατιστικής της χώρας. Οι περισσότεροι θάνατοι σημειώθηκαν στο διάστημα από τις 31 Ιουλίου ως τις 13 Αυγούστου, περίοδο κατά την οποία σημειώθηκαν οι υψηλότερες θερμοκρασίες. Επίσης, αυξημένη θνησιμότητα, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, σημειώθηκε κατά τις αρχές Ιουνίου και κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, περίοδοι κατά τις οποίες σημειώθηκαν ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες για τη χώρα.

    [07] Διαφάνεια στις επιθεωρήσεις του ΟΗΕ ζητά από το Ιράν η ΙΑΕΑ

    8/9/2003 12:50:00 μμ

    Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι

    Έκκληση στο Ιράν για πλήρη διαφάνεια στις επιθεωρήσεις του ΟΗΕ απηύθυνε τη Δευτέρα από τη Βιέννη ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενεργείας (ΙΑΕΑ) Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, ο οποίος κάλεσε την Τεχεράνη να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα που αφορούν το πρόγραμμα εμπλουτισμού του ουρανίου. ''Θα ζητήσω από το Ιράν να ξεκαθαρίσει όλα τις πτυχές του προγράμματος εμπλουτισμού του ουρανίου ώστε να βεβαιωθούμε ότι όλες οι σχετικές δραστηριότητες είναι γνωστές και με την επαλήθευση της ΙΑΕΑ'', τόνισε χαρακτηριστικά ο Ελ Μπαραντέι. Ο γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ έκανε τις παραπάνω δηλώσεις λίγο πριν την έναρξη της κεκλεισμένων των θυρών συνόδου του διοικητικού συμβουλίου της Διεθνούς Υπηρεσίας, με κύριο θέμα τις δύο εκθέσεις της για τις επιθεωρήσεις των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν.

    [08] Πέντε Αφγανοί στρατιώτες νεκροί σε ενέδρα των Ταλιμπάν

    8/9/2003 11:54:00 πμ

    Φωτο Αρχείου

    Πέντε άνδρες των κυβερνητικών δυνάμεων του Αφγανιστάν σκοτώθηκαν και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν, όταν το όχημα στο οποίο επέβαιναν έπεσε σε ενέδρα των Ταλιμπάν στο νότιο Αφγανιστάν. Ο στρατιωτικός διοικητής Χάτζι Γκρόνι ανακοίνωσε πως το αυτοκίνητο των στρατιωτών χτυπήθηκε την Κυριακή από ρουκέτα στην περιοχή Σαχ Ουάιλ Κοτ, στην επαρχία Κανταχάρ. Μετά την επίθεση οι στρατιώτες συνέλαβαν 13 υπόπτους για συμμετοχή στην ενέδρα. Πρόκειται για την τελευταία μίας σειράς επιθέσεων που έχουν δεχθεί από τους Ταλιμπάν οι κυβερνητικές δυνάμεις του Αφγανιστάν και συνέπεσε με την άφιξη στην Καμπούλ του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ.

    [09] Τριήμερη κράτηση για τον δημοσιογράφο του Αλ Τζαζίρα

    8/9/2003 5:45:00 μμ

    Εντολή για 72ωρη κράτηση του ανταποκριτή του Αλ Τζαζίρα Ταϊσίρ Αλούνι, έδωσε ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ισπανίας Μπαλτάσαρ Γκαρθόν, έως ότου η αστυνομία μπορέσει να δώσει περισσότερες πληροφορίες για πιθανολογούμενους δεσμούς του με την Αλ Κάιντα, ανακοίνωσαν εισαγγελικές πηγές. Ο συριακής καταγωγής Ισπανός δημοσιογράφος του Αλ Τζαζίρα Ταϊσίρ Αλούνι συνελήφθη την Παρασκευή στη νότια Ισπανία με την υποψία ότι είχε σχέσεις με την Αλ Κάιντα. Ο δικαστής Γκαρθόν έκρινε επαρκή τα στοιχεία που υπάρχουν εναντίον του για την κράτησή του, όμως ζήτησε από την αστυνομία περαιτέρω στοιχεία για τη στήριξη των κατηγοριών εναντίον του. Το τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ διαμαρτυρήθηκε έντονα για τη σύλληψη του δημοσιογράφου, ο οποίος έγινε διάσημος όταν πήρε συνέντευξη από τον Οσάμα μπιν Λάντεν μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ.

    [10] ΙΑΕΑ: Η Β. Κορέα προκαλεί στο θέμα της διάδοσης πυρηνικών

    8/9/2003 4:32:00 μμ

    Σοβαρή και άμεση πρόκληση στο θέμα της μη διάδοσης των πυρηνικών, δημιουργούν οι δραστηριότητες της Βόρειας Κορέας, όπως υποστήριξε τη Δευτέρα ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο Συμβούλιο Κυβερνητών του εκτελεστικού οργάνου της Υπηρεσίας, στη Βιέννη. Ο κ. Ελ Μπαραντέι σημείωσε ότι η ΙΑΕΑ δεν είναι σε θέση να δώσει διαβεβαιώσεις για τα πυρηνικά προγράμματα της Πιονγιάνγκ, καθώς αναγκάστηκε να αποσύρει τους επιθεωρητές της από τη χώρα, το Δεκέμβριο του 2002. ''Έκτοτε η υπηρεσία δεν κατάφερε να κάνει καμιά επαλήθευση και συνεπώς δεν μπορεί να εγγυηθεί σε κανένα επίπεδο ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν πυρηνικά υλικά για στρατιωτικούς σκοπούς", ανέφερε ο γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ.

    Ελ Μπαραντέι: ''Η ΙΑΕΑ ελέγχει το ιρακινό πυρηνικό πρόγραμμα''

    Ο Ελ Μπαραντέι τόνισε πως επιθυμεί την επιστροφή των επιθεωρητών της ΙΑΕΑ στη Βόρεια Κορέα σε οποιαδήποτε συμφωνία, με στόχο την άμβλυνση της πυρηνικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Πιονγιάνγκ.

    Εξάλλου, στην ομιλία του επισήμανε ότι η ΙΑΕΑ διατηρεί την ευθύνη να ελέγχει το ιρακινό πυρηνικό πρόγραμμα στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    "Βάσει της συμφωνίας που συνήψε το Ιράκ με την ΙΑΕΑ στο πλαίσιο του συμφώνου μη διάδοσης, διατηρούμε την ευθύνη να εγγυηθούμε ότι το Ιράκ δήλωσε πράγματι όλα τα πυρηνικά υλικά και τις πυρηνικές δραστηριότητές του και πως όλες οι πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράκ έχουν ειρηνικούς στόχους", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ελ Μπαραντέι.

    [11] Περιοδεία του Ρώσου υφ. Εξωτερικών στη Μ. Ανατολή

    8/9/2003 12:23:00 μμ

    Περιοδεία στην Ιορδανία, τη Συρία και το Λίβανο, πραγματοποιεί από τη Δευτέρα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γιούρι Φεντότοφ, σε μια προσπάθεια να διασωθεί ο "οδικός χάρτης" μετά την παραίτηση του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού Μαχμούντ Αμπάς. Λίγο πριν την αναχώρησή του, ο Φεντότοφ τόνισε ότι στο επίκεντρο των συνομιλιών του θα βρεθεί η κατάσταση στην περιοχή και ότι αυτό που έχει πρωταρχική σημασία στην Μέση Ανατολή είναι η διάσωση του "οδικού χάρτη". Ο Ρώσος υπουργός επανέλαβε ότι εξακολουθεί να ισχύει η πρόταση της χώρας του να καταρτιστούν ''οδικοί χάρτες'' που θα αφορούν τη συριακή και τη λιβανική πτυχή του Μεσανατολικού.

    [12] Ινδία: Τζιπ της αστυνομίας έπεσε σε νάρκη

    8/9/2003 1:12:00 μμ

    Δώδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν τζιπ της αστυνομίας έπεσε σε νάρκη, στην περιοχή Ρόχτας, στο κρατίδιο Μπιχάρ, στη νότια Ινδία. Η αστυνομία πιστεύει ότι η νάρκη είχε τοποθετηθεί από ακροαριστερούς αντάρτες της οργάνωσης ''Λαϊκός Πόλεμος'', που υποστηρίζει ότι μάχεται για τα δικαιώματα των άκληρων αγροτών. Ανδρες της αστυνομίας αντάλλαξαν πυρά με ακροαριστερούς αντάρτες στην ίδια περιοχή την Κυριακή. Το κρατίδιο Μπιχάρ είναι το δεύτερο σε πληθυσμό και το φτωχότερο της Ινδίας. Η οργάνωση ''Λαϊκός Πόλεμος'' και άλλη μία εκτός νόμου ομάδα, το ''Μαοϊκό Κομμουνιστικό Κέντρο'', έχουν κάνει αρκετές επιθέσεις εναντίον αστυνομικών στην περιοχή, κατηγορώντας τις αρχές για καταπίεση των πολιτών.

    [13] Οι Βρετανοί ενισχύουν τις δυνάμεις τους στο Ιράκ

    8/9/2003 2:54:00 μμ

    Επιπλέον 1.200 στρατιώτες από δύο τάγματα του στρατού ξηράς, θα στείλει η Βρετανία στο Ιράκ, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Αμυνας της χώρας. Αποστολή των στρατευμάτων είναι να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση της κατάστασης στο Ιράκ, μετά το κύμα επιθέσεων εναντίον αμερικανικών και βρετανικών στρατευμάτων και άλλων στόχων. Αυτή τη στιγμή στο έδαφος του Ιράκ βρίσκονται 10.620 Βρετανοί στρατιωτικοί, σε σύνολο 156.576 στρατιωτών από 34 χώρες. Την Παρασκευή, το βρετανικό υπουργείο Αμυνας είχε ανακοινώσει την ανάπτυξη ακόμα 120 στρατιωτών στην περιοχή της Βασόρας, που βρίσκεται υπό βρετανική διοίκηση.

    [14] Δολιοφθορά σε πετρελαιαγωγό στο Κιρκούκ

    8/9/2003 2:29:00 μμ

    Μια ''πράξη δολιοφθοράς'' σημειώθηκε τη Δευτέρα, στις 11:30 (τοπική ώρα) σε πετρελαιαγωγό που συνδέει δύο πετρελαιοπηγές στην περιοχή του Κιρκούκ, ανακοίνωσε αξιωματούχος της πολιτικής άμυνας στην πόλη αυτή του βόρειου Ιράκ. Ο διοικητής Σάλεχ Μοχάμαντ δήλωσε πως έκρηξη σημειώθηκε στον πετρελαιαγωγό αυτό, 15 χλμ. νότια της πόλης του Κιρκούκ - 250 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης - όχι μακριά από τον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό Ταάζα. Ο πετρελαιαγωγός, πρόσθεσε, συνδέει τις πετρελαιοπηγές του Τζανμπούρ με αυτές του Κιρκούκ. Δεν είναι ακόμη σαφές αν η επίθεση αυτή θα επηρεάσει την αναμενόμενη επανάληψη των πετρελαϊκών εξαγωγών μέσω του πετρελαιαγωγού που συνδέει το Κιρκούκ με τον τουρκικό τερματικό σταθμό του Τσεϊχάν, στη Μεσόγειο.

    [15] Τεστ νομιμότητας για το Κυβερνητικό Συμβούλιο του Ιράκ

    8/9/2003 1:35:00 μμ

    Για πρώτη φορά τη Δευτέρα δοκιμάζεται στον αραβικό κόσμο η νομιμότητα του υποστηριζόμενου από τις ΗΠΑ, Κυβερνητικού Συμβουλίου του Ιράκ. Οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών του Αραβικού Συνδέσμου αναμένεται ότι να αποφασίσουν για το κατά πόσο η κυβέρνηση της Βαγδάτης μπορεί να εκπροσωπείται σε υπουργικό επίπεδο στις συναντήσεις του Αραβικού Συνδέσμου. Σύμφωνα με αναλυτές, η απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου μπορεί να θεωρηθεί ως δεδικασμένο, ώστε να πληρωθεί η θέση του Ιράκ στις μελλοντικές συνεδριάσεις τόσο του Αραβικού Συνδέσμου, όσο και σε οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ και ο ΟΠΕΚ. Ωστόσο μέχρι τώρα, η διορισμένη από τους Αμερικανούς κυβέρνηση στο Ιράκ δεν έχει εξασφαλίσει την πλήρη υποστήριξη του αραβικού κόσμου.

    Διστακτικές οι αραβικές κυβερνήσεις

    Οι άραβες υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν το θέμα σε δείπνο εργασίας που θα έχουν στο Κάιρο, ενόψει της τακτικής υπουργικής συνάντησης των 22 μελών του Αραβικού Συνδέσμου, την Τρίτη και την Τετάρτη.

    "Εάν μπορέσουν να πληρώσουν την έδρα για αυτή τη συνεδρίαση, θα μπορέσουν να κάνουν το ίδιο και για οποιαδήποτε μελλοντική συνάντηση", υποστήριξε πηγή του Αραβικού Συνδέσμου.

    Ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Χοσιάρ Ζεμπάρι, που είναι Κούρδος, ηγείται της ιρακινής αντιπροσωπείας που μετέβη στο Κάιρο, με την ελπίδα ότι θα γίνει δεκτός στις υπουργικές συναντήσεις.

    Ωστόσο, οι αραβικές κυβερνήσεις είναι διστακτικές στο να αποδεχθούν το διορισμένο Κυβερνητικό Συμβούλιο του Ιράκ, καθώς έτσι θα νομιμοποιούσαν την αμερικανική κατοχή στο Ιράκ.

    Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι σε περίπτωση που επιτραπεί σε έναν εκπρόσωπο του ιρακινού Κυβερνητικού Συμβουλίου να εκπροσωπήσει τη Βαγδάτη στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου, θα αναγνωριστεί ντε φάκτο το Συμβούλιο και αυτό θα λειτουργήσει ως δεδικασμένο.

    "Αν ο Αραβικός Σύνδεσμος επιτρέψει στον υπουργό Εξωτερικών του Ιράκ να εκπροσωπήσει το Ιράκ, το Κυβερνητικό Συμβούλιο θα αναγνωριστεί και από άλλα Σώματα", τόνισε ο Αμπντελ Μόνεμ, διευθυντής του Κέντρου Πολιτικών και Στρατηγικών Σπουδών Αλ Αχράμ του Καΐρου.

    [16] Πτώση στο 3,3% ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή

    8/9/2003 2:39:00 μμ

    Στο 3,3% περιορίστηκε ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΓΔΤΚ), το μήνα Αύγουστο 2003, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2002 που βρέθηκε στο 3,5%, ενώ σε σχέση με τον Ιούλιο του 2003 δεν σημείωσε καμία μεταβολή. Σε ότι αφορά το δομικό πληθωρισμό (πληθωρισμό μείον τις αυξήσεις στις τιμές καυσίμων και οπωροκηπευτικών) σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Νίκο Καραβίτη, περιορίστηκε το μήνα Αύγουστο 2003 στο 3%, έναντι του 3,8% που ήταν τον αντίστοιχο μήνα του 2002. Ο γενικός γραμματέας δεν απέκλεισε την περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες, δεδομένου ότι παρατηρείται συνεχής μείωση στις τιμές των οπωροκηπευτικών τους δύο τελευταίους μήνες, ενώ συγκρατούνται και οι τιμές στα σχολικά, τα πάρκινγκ και στα ''φαστφουντάδικα''.

    [17] Στο 4% η αύξηση στα ιδιωτικά σχολεία

    8/9/2003 1:40:00 μμ

    Αύξηση 4% στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, προβλέπει τροπολογία που κατέθεσαν στη Βουλή την Δευτέρα, οι υπουργοί ΟΙκονομίας, Παιδείας και Ανάπτυξης. Στην τροπολογία ορίζεται ότι πληρωμές που τυχόν έχουν ήδη γίνει με την προοπτική της αύξησης θα θεωρείται ότι έχουν δοθεί έναντι των ετήσιων διδάκτρων και επομένως τα επί πλέον ποσά που έχουν εισπραχθεί θα επιστρέφονται. Τέλος ορίζεται ότι οι παραβάτες των διατάξεων αυτών τιμωρούνται με πρόστιμο που φθάνει μέχρι το 7%, των ακαθαρίστων εσόδων της επιχείρησης.

    [18] Ξεκινά το πρόγραμμα επιλογής Εθελοντών για το 2004

    8/9/2003 5:55:00 μμ

    Από τις 9 Σεπτεμβρίου ξεκινά το πρόγραμμα των προσωπικών συνεντεύξεων για την τελική επιλογή των υποψηφίων Εθελοντών στις τέσσερις Ολυμπιακές πόλεις (Ηράκλειο Κρήτης, Πάτρα, Βόλο και Θεσσαλονίκη). Κλιμάκιο από ειδικευμένα στελέχη της Διεύθυνσης Επιλογής και Εισαγωγικής Εκπαίδευσης Εθελοντών της ΑΘΗΝΑ 2004 θα επισκεφθεί διαδοχικά τις τέσσερις Ολυμπιακές πόλεις κατά το δίμηνο Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου, προκειμένου να διεξάγει τις συνεντεύξεις με τους υποψήφιους Εθελοντές των αντίστοιχων περιοχών. Συνολικά, στις συνεντεύξεις αυτές έχουν κληθεί 22.249 υποψήφιοι Εθελοντές, κάτοικοι των Νομών Ηρακλείου, Αχαΐας, Μαγνησίας, Θεσσαλονίκης καθώς και των όμορων νομών.

    Η αρχή θα γίνει στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου οι συνεντεύξεις θα διεξαχθούν από τις 9 ως τις 15 Σεπτεμβρίου. Θα ακολουθήσουν από 19 έως 28 Σεπτεμβρίου οι συνεντεύξεις στην Πάτρα, από 2 έως 5 Οκτωβρίου στον Βόλο και από 8 έως 24 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη. Έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 23.000 συνεντεύξεις Εθελοντών, ενώ η προσέλευση ενδιαφερομένων τόσο από την περιοχή της Αττικής, όσο και από τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας συνεχίζεται με αυξανόμενο, μάλιστα, ρυθμό.

    Πολύ σύντομα, θα αποσταλεί ειδικό ερωτηματολόγιο προς τους υποψήφιους εθελοντές, αλλοδαπούς και ομογενείς, που δεν είναι κάτοικοι Ελλάδας.

    [19] Ο ''Κύκλος του Οιδίποδα'' από την Ουάσινγκτον στο Ηρώδειο

    8/9/2003 6:30:00 μμ

    "Αυτές οι παραστάσεις δεν είναι μόνο φόρος τιμής στο Σοφοκλή, είναι και φόρος τιμής στους δικούς μου λαούς, στη δική μου παράδοση, αυτό που εγώ ονομάζω Αγγέλους του Μισισιπή" είπε με τη βαθιά, βελούδινη αφροαμερικανική φωνή του ο "Οιδίποδας", Avery Brooks, που θα παρουσιάσει με το φημισμένο Shakespeare's Theatre της Ουάσιγκτον τον "Κύκλο του Οιδίποδα", στο Ηρώδειο, 10 και 11 του μηνός. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Michael Kahn. Τα τρία έργα του Σοφοκλή που περιγράφουν την ιστορία της βασιλικής οικογένειας των Θηβών "Οιδίπους τύραννος", "Οιδίπους επί Κολωνώ" και "Αντιγόνη", παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ευρώπη σε μια συμπαραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών και των Σχολών Αμερικανικής Παροικίας Αθηνών. Χορηγός επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ ΑΕ.

    Ο λόγος του Σοφοκλή αναβιώνει στην Αφρική

    Τα έσοδα θα διατεθούν για τους σκοπούς της ανέγερσης του Αμερικανο-Ελληνικού Κέντρου Τεχνών Χαλανδρίου που υπολογίζεται να εγκαινιαστεί την άνοιξη του 2004.

    Η παράσταση "Ο κύκλος του Οιδίποδα", πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα και η μετάφραση είναι του Νίκολας Ράνταλ.

    Η σκηνοθεσία είναι του κορυφαίου Michael Kahn, διευθυντή του Shakespeare's Theatre τα τελευταία δεκαέξι χρόνια.

    Βασικό χαρακτηριστικό της παράστασης είναι ότι ο λόγος του Σοφοκλή αναβιώνει στην Αφρική, "σ' ένα βασίλειο, όπου επικρατεί η στενή σχέση και επαφή με το πνεύμα και το θείο", όπως είπε σε συνέντευξη τύπου ο Michael Kahn.

    Οδηγήθηκε στη συγκεκριμένη επιλογή γιατί "αφενός οι τραγωδίες του Σοφοκλή αναφέρονται σε εποχές προγενέστερες της δικής του" και αφετέρου γιατί από την εμπειρία του στο θέατρο "όλες οι σπουδαίες παραστάσεις εμπνεύστηκαν από κοινωνίες με ισχυρή παράδοση στη μουσική, στην κίνηση".

    Όσο για το μήνυμα της τραγωδίας του Σοφοκλή, έγκειται, κατά την άποψή του, στο ότι "τα έργα αυτά θέτουν ζητήματα που δεν λύνονται. Πώς προκύπτει η βία στην εξουσία, πάνω σε τι βασίζεται μια κοινωνία, είναι ερωτήματα χωρίς απαντήσεις, αλλά ακριβώς αυτό είναι το μεγαλείο αυτών των έργων", ότι μιλούν για θεμελιώδη ζητήματα. Αυτός άλλωστε είναι ο ορισμός ενός κλασικού έργου, υποστήριξε ο Αμερικανός σκηνοθέτης, επισημαίνοντας τη μεγάλη εντύπωση που του προκαλεί ο τελευταίος στίχος του χορικού που λέει ότι "η σοφία έρχεται στους μεγάλους και η ανθρωπότητα φαίνεται να επαναλαμβάνει συνέχεια τα λάθη της".

    Ο θίασος του Shakespeare's Theatre ανέβασε για πρώτη φορά τον "Κύκλο του Οιδίποδα" πριν δύο χρόνια στις ΗΠΑ. Επόμενος στόχος του Kahn είναι να ανεβάσει "Ορέστεια".

    [20] Επανεμφάνιση του SARS στη Σιγκαπούρη

    8/9/2003 5:01:00 μμ

    Ενα νέο κρούσμα άτυπης πνευμονίας, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας της Σιγκαπούρης. Οπως δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου οι αρχικές εξετάσεις ενός άντρα, ο οποίος παρουσίασε τα συμπτώματα του SARS, είναι θετικές. ''Οι αρχικές εξετάσεις φαίνεται να δείχνουν πως ένα άτομο έχει μολυνθεί από τον ιό του SARS, όμως θα κάνουμε και άλλες εξετάσεις απόψε'', διευκρίνισε και επισήμανε ότι ο άντρας αυτός είναι Κινέζος και πως νοσηλεύεται σε απομόνωση.

    Σε εγρήγορση ο Π.Ο.Υ

    Νωρίτερα, ο Nοτιοκορεάτης γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Λι Τζονγκ Γουόκ, προειδοποίησε από τη Μανίλα πως το Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο μπορεί να ξανακάνει την εμφάνισή του, κι άδραξε την ευκαιρία για να ζητήσει να ενισχυθούν τα δίκτυα επιτήρησης για να περιοριστεί η απειλή. Ο Λι υπενθύμισε πως η περιοχή του δυτικού Ειρηνικού υπήρξε η "πλέον πληγείσα" περιοχή από την επιδημία, με το 90% των κρουσμάτων να έχουν καταγραφεί εκεί.

    Περισσότερα από 800 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους τον τελευταίο χρόνο από το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο, ενώ περίπου 8.500 άνθρωποι προσβλήθηκαν από την ασθένεια σε όλο τον κόσμο.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες η ασθένεια μεταδόθηκε στον άνθρωπο από ζώα στην περιοχή της νότιας Κίνας, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί εμβόλιο για την πρόληψη της επιδημίας, παρά τις εντατικές προσπάθειες των ειδικών.

    [21] Στην πρώτη θέση κατανάλωσης καπνού - αλκοόλ τα Ελληνόπουλα

    Πηγή: ΑΠΕ 8/9/2003 2:54:00 μμ

    Σύμφωνα με τη φετινή έρευνα του ΙΝΚΑ, τα Ελληνόπουλα βρίσκονται στην 1η θέση στην κατανάλωση προϊόντων καπνού και αλκοόλ σε σχέση με τους νέους της υπόλοιπης Ευρώπης. Το, συνήθως μεγάλο, χαρτζιλίκι, που δίνουν οι γονείς στα παιδιά τους, όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία του ΙΝΚΑ, είναι, εκτός από παράγων κακής διαιτητικής συμπεριφοράς παιδιών και νέων, και καταστροφικός παράγων σε ό,τι αφορά στην κατανάλωση αλκοόλ και προϊόντων καπνού. Ενδεικτικά, η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και τσιγάρων αρχίζει, οριακά, τόσο στα αγόρια όσο και στα κορίτσια, από την ηλικιακή ομάδα 7-9 ετών, γίνεται ανησυχητική στην ηλικιακή ομάδα 10-12 ετών και κορυφώνεται στις ηλικιακές ομάδες 13-15 ετών και 16-18 ετών.

    Επικίνδυνα διαιτητικά πρότυπα

    Το 11% από το χαρτζιλίκι τους, οι νέοι μέχρι 12 ετών το διαθέτουν για την αγορά τσιγάρων και αλκοόλ, ενώ στις ηλικίες 13-15 ετών το αντίστοιχο ποσοστό ανεβαίνει στο 32% και στις ηλικίες 16-18 ετών το ποσοστό αυτό φθάνει στο 47%.

    Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΝΚΑ, η σχέση κατανάλωσης αλκοόλ και προϊόντων καπνού είναι συνδεδεμένη σε ποσοστό το οποίο υπερβαίνει το 70%, ενώ, η δυνατότητα συχνής επισκεψιμότητας σε καφετέριες, μπαρ κ.λπ. συνδέεται άμεσα με την μεγιστοποίηση αυτών των συνηθειών.

    Ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως το ποσοστό των νέων που ασχολούνται με κάποιο σπορ συστηματικά και καπνίζουν είναι πολύ μικρότερο ενώ αντίθετα δεν συμβαίνει το ίδιο με την κατανάλωση αλκοόλ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 8 September 2003 - 16:57:34 UTC