Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-09-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μ. Χρυσοχοΐδης: Τώρα γίνεται η αλλαγή στο ΠΑΣΟΚ
  • [02] Σκανδαλίδης: Παρόλα τα λάθη, θετικό το πολιτικό ισοζύγιο
  • [03] Φ. Πετσάλνικος: Μέτρα για δικηγόρους και δικαστές
  • [04] Ε. Βενιζέλος: ''Παρών στην κούρσα της διαδοχής''
  • [05] Π. Ευθυμίου: Η χώρα βρίσκεται σε χέρια υπεύθυνα
  • [06] Ερχεται εβδομάδα κινητοποιήσεων
  • [07] Οι έφηβοι παίρνουν το λόγο στη δική τους Βουλή
  • [08] Ληστής ετών... 73!
  • [09] ''Ναι'' σε διαπραγματεύσεις επί σχεδίου Ανάν από την τουρκοκυπριακή
  • [10] Στη μνήμη του Γιάννου Κρανιδιώτη
  • [11] Σουηδία: Φωτογραφίες υπόπτου της δολοφονίας της Ανα Λιντ
  • [12] Αύξηση θανάτων στη Γερμανία - Αιτία ο καύσωνας;
  • [13] Επεισόδιο με πυροβολισμούς στο Βελιγράδι
  • [14] Χαώδης παραμένει η κατάσταση στο Ιράκ
  • [15] Ο ανταγωνισμός ρίχνει τις τιμές
  • [16] Στη Δικαιοσύνη για μη υποβολή δηλώσεων ''πόθεν έσχες''
  • [17] Ευρωμπάσκετ: Ελλάδα - Σερβία/Μαυροβoύνιο 72-64
  • [18] Ποδόσφαιρο: Προοδευτική - Ολυμπιακός: 1-0
  • [19] Ποδόσφαιρο: Ηρακλής - ΑΕΚ: 2-2
  • [20] Ποδόσφαιρο: ΠΑΟ - Καλλιθέα 3-1

    [01] Μ. Χρυσοχοΐδης: Τώρα γίνεται η αλλαγή στο ΠΑΣΟΚ

    Πηγή: ΑΠΕ 14/9/2003 4:05:00 μμ

    Σε συνέντευξη του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δηλώνει ότι η αλλαγή στο ΠΑΣΟΚ είναι &lt;&lt;μια συνεχής διαδικασία, που γίνεται τώρα, αυτή τη στιγμή και γίνεται άλλοτε με ρήξεις και συγκρούσεις και άλλοτε με συναινέσεις και ομοφωνίες&gt;&gt;. Για τον λόγο αυτό δηλώνει ότι διαφωνεί με την διάκριση μεταξύ παλαιού και νέου ΠΑΣΟΚ, που την χαρακτηρίζει &lt;&lt;μηχανιστική και αντιιστορική&gt;&gt;. Προσθέτει επίσης ότι για τον λόγο αυτό, ο ίδιος λέει πως δεν υπάρχει νέο ΠΑΣΟΚ αλλά υπάρχει το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής.

    Ανοιγμα στην Αριστερά

    Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θεωρεί ότι η ΝΔ βρίσκεται σε κρίση προσανατολισμού και ότι το ΠΑΣΟΚ είναι η κύρια πολιτική δύναμη της κεντροαριστεράς.

    Κάνει ακόμα λόγο για &lt;&lt;προσκλητήριο συστράτευσης και μεγάλη ανταπόκριση, καθώς τα σενάρια της ήττας δεν ταιριάζουν στην σύγχρονη Αριστερά&gt;&gt;.

    Τέλος προαναγγέλλει και πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της ανασύνθεσης της κεντροαριστεράς.

    [02] Σκανδαλίδης: Παρόλα τα λάθη, θετικό το πολιτικό ισοζύγιο

    Πηγή: ΑΠΕ 14/9/2003 3:50:00 μμ

    Σε συνέντευξη του στην "Καθημερινή της Κυριακής" ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης δηλώνει ότι αν και υπήρξαν κενά και καθυστερήσεις στην άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής, εντούτοις το ισοζύγιο της πολιτικής δραστηριότητας τα τελευταία δύο χρόνια είναι αναμφίβολα θετικό. Ακόμα επισημαίνει για το κοινωνικό πακέτο που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, καθώς και για την Χάρτα Σύγκλισης, ότι θα ήθελε να είχαν ανακοινωθεί νωρίτερα, "αν και το ζητούμενο δεν είναι να ρίχνεις πυροτεχνήματα, αλλά να είσαι σε θέση να υλοποιείς τα όσα υπόσχεσαι". Κατηγορεί εξάλλου τον Πρόεδρο της ΝΔ Κώστα Καραμανλή ότι φιλοδοξεί να κυβερνήσει τη χώρα εξασκούμενος στην απόλυτη άρνηση και τους ηχηρούς αφορισμούς, μέσω μίας "σπασμωδικής και μηδενιστικής αντιπολίτευσης".

    ''Οι προτάσεις μου έχουν το πολιτικό αλάθητο''

    Αναφορικά με την λίστα και τη διπλή κάλπη, λέει ότι δεν υπάρχουν προαποφασισμένα πράγματα, αλλά ειλικρινής διάθεση για διάλογο και τονίζει πως ο ίδιος δεν έχει εμμονές, ούτε πίστευε ποτέ ότι οι προτάσεις του έχουν το πολιτικό αλάθητο.

    Τέλος, όσον αφορά στην αναμόρφωση του "πόθεν έσχες" διευκρινίζει ότι αυτή αφορά:

    - τον εκσυγχρονισμό του συστήματος,

    - την ενίσχυση των μηχανισμών για τον άμεσο και αναδρομικό έλεγχο των δηλώσεων,

    - το ξεμπλοκάρισμα των διαδικασιών στον Αρειο Πάγο,

    - την απαγόρευση της συμμετοχής βουλευτών και κυβερνητικών στελεχών σε χρηματιστηριακές συναλλαγές και εξωχώριες εταιρείες,

    - την αυστηροποίηση των ποινών που φτάνουν μέχρι την δήμευση και τον αναδρομικό έλεγχο, όχι μόνο για τους βουλευτές αλλά και για τα κρατικά στελέχη, τους τραπεζίτες, τους προμηθευτές του δημοσίου και τις ΔΕΚΟ.

    [03] Φ. Πετσάλνικος: Μέτρα για δικηγόρους και δικαστές

    Πηγή: ΑΠΕ 14/9/2003 3:44:00 μμ

    Σε συνέντευξη του στο "Βήμα της Κυριακής" ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος προαναγγέλλει πακέτο μέτρων για δικηγόρους και δικαστές, που θα περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο που έχει ήδη ετοιμάσει το υπουργείο του και μεταξύ άλλων θα ρυθμίζει την οργάνωση του δικηγορικού επαγγέλματος σε εταιρείες, τις αλλαγές στην άσκηση των δικηγόρων, που πλέον θα γίνεται στα δικαστήρια, στη δημόσια διοίκηση και στα δικηγορικά γραφεία και θα είναι αμειβόμενη κ.λπ.

    Ο νέος αντιτρομοκρατικός νόμος έρχεται - Οι ρυθμίσεις

    Επίσης, ο κ. Πετσάλνικος αποκλείει σε κάθε περίπτωση την έκδοση των κατηγορουμένων της 17 Νοέμβρη.

    Για τον νέο αντιτρομοκρατικό νόμο που θα κατατεθεί στη Βουλή προς το τέλος του χρόνου ο υπουργός αναφέρει ότι οι ρυθμίσεις του θα αφορούν:

    - στην επιμήκυνση του χρόνου παραγραφής συγκεκριμένων κακουργημάτων, ίσως και στα 30 χρόνια από τα 20 που ισχύουν σήμερα,

    - στη θέσπιση αυστηρότερων ποινών για τον αρχηγό μίας τρομοκρατικής οργάνωσης,

    - και την τιμωρία όσων διευκολύνουν την τέλεση τρομοκρατικών πράξεων και την δράση των τρομοκρατών με την παροχή υλικών μέσων ή την παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

    [04] Ε. Βενιζέλος: ''Παρών στην κούρσα της διαδοχής''

    Πηγή: ΑΠΕ 14/9/2003 3:41:00 μμ

    Σε συνέντευξη του στον "Τύπο της Κυριακής" ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος δηλώνει ότι θα είναι υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην μετά-Σημίτη εποχή και τονίζει ότι δεν βιάζεται και ταυτόχρονα διαφωνεί με την λογική της επετηρίδας. Οσον αφορά στην Χάρτα Σύγκλισης εκτιμά ότι ο κάθε πολίτης βλέπει ότι υπάρχει ένας πλήρης και συστηματικός σχεδιασμός για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

    Για Ολυμπιάδα

    Στο θέμα των δηλώσεων Οσβαλντ πιστεύει ότι αρμόδια να ασχοληθεί είναι η ΔΟΕ και ο Πρόεδρος της ο κ. Ρογκ.

    Για την αναμόρφωση του Ολυμπιακού σταδίου που σχεδίασε ο Καλατράβα ο υπουργός Πολιτισμού εκτιμάει ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Απρίλιο του 2004.

    [05] Π. Ευθυμίου: Η χώρα βρίσκεται σε χέρια υπεύθυνα

    14/9/2003 3:34:00 μμ

    Σε συνέντευξη του στο ΒΗΜΑgazino ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου δηλώνει ότι &lt;&lt;καθοριστική συμβολή στις νίκες είχε, έχει και θα έχει μόνο ο Πρωθυπουργός, που συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά που οδηγούν τον ελληνικό λαό στη συναίσθηση πως το τιμόνι της χώρας βρίσκεται σε χέρια αποφασιστικά, μεθοδικά και υπεύθυνα&gt;&gt;, ενώ για τον Κώστα Λαλιώτη λέει ότι &lt;&lt;είναι συνυφασμένος με το ΠΑΣΟΚ και θα είναι παρών σε όλες τις διαδρομές του&gt;&gt;.

    Περί εκλογικού συστήματος

    Αναφορικά με το εκλογικό σύστημα τάσσεται κατά των μονοεδρικών και επισημαίνει ότι το επιχείρημα της διάσπασης της Β΄ Αθηνών έχει ισχυρή βάση, αλλά η διάσπαση πρέπει να γίνει με μεγάλες ενότητες που να διατηρούν τη λειτουργικότητα της αντιπροσώπευσης και να δίνουν τη δυναμική αυτής της αντιπροσώπευσης, χωρίς τις διαρκείς μεγάλες ή μικρές εξαρτήσεις, που πρέπει να αποφεύγονται.

    Επίσης, διαπιστώνει θετικά γνωρίσματα στη διπλή ψήφο, &lt;&lt;που δημιουργεί τη δυνατότητα διαφορετικών επιλογών στον πολίτη&gt;&gt;.

    ''Με δουλειά δεν θα υπάρξουν σχολεία δύο ταχυτήτων''

    Το γεγονός ότι σήμερα στα ελληνικά σχολεία φοιτούν 200.000 παιδιά αλλοδαπών το θεωρεί &lt;&lt;ελπίδα&gt;&gt;, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό οικονομικών μεταναστών θέλουν να ζήσουν στην Ελλάδα και τα παιδιά αυτά &lt;&lt;θα αποτελέσουν μια ένεση δυναμικού στην οικονομία και την κοινωνία&gt;&gt;.

    Επισημαίνει εξ άλλου ότι υπάρχει ένα ευρύ δίκτυο ενσωμάτωσης αυτών των παιδιών στην ελληνική εκπαίδευση και εκτιμά ότι &lt;&lt;με έντονη προσπάθεια δεν θα υπάρξουν σχολεία δύο ταχυτήτων&gt;&gt;.

    [06] Ερχεται εβδομάδα κινητοποιήσεων

    Πηγή: NET 105,8 fm 14/9/2003 3:13:00 μμ

    Τρίωρες στάσεις εργασίας, 8 με 11 το πρωί και 5 με 8 το βράδυ, θα πραγματοποιούν από την Δευτέρα οι αξιωματικοί των πορθμείων Ρίου-Αντίρριου.

    Σε κινητοποιήσεις από τη Δευτέρα και έως τις 17 Σεπτεμβρίου και οι γιατροί της Πάτρας, με κύριο αίτημα την εξασφάλιση των κονδυλίων για τις εφημερίες.

    Εξάλλου, τρίωρη στάση εργασίας, από τις 11.00 το πρωί θα πραγματοποιηθεί σε όλα τα νοσοκομεία την Τετάρτη.

    Για 48ωρη απεργία για τις 17 και 18 Σεπτεμβρίου αποφασίζουν οι οδηγοί ταξί.

    Σε πενθήμερη απεργία προχωρούν από τη Δευτέρα οι πανεπιστημιακοί καθηγητές, διεκδικώντας αυξήσεις στα μισθολόγια, ενώ δάσκαλοι και καθηγητές αναμένεται να αποφασίσουν το πότε θα αρχίσουν οι δικές τους κινητοποιήσεις με οικονομικά και θεσμικά αιτήματα.

    [07] Οι έφηβοι παίρνουν το λόγο στη δική τους Βουλή

    14/9/2003 12:39:00 μμ

    Αρχισαν το Σάββατο οι εργασίες της 8ης Συνόδου της Βουλής των Εφήβων. Στο εφετινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο διεξάγεται σε συνεργασία με τα υπουργεία Παιδείας της Ελλάδας και της Κύπρου συμμετέχουν περίπου 24.000 μαθητές από σχολεία των δύο χωρών και του απόδημου ελληνισμού. Από αυτούς, 350 θα μεταφέρουν στο ελληνικό κοινοβούλιο τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τη γενιά τους, όπως είναι το εκπαιδευτικό σύστημα, ο Πολιτισμός και οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ο πόλεμος στο Ιράκ, τα ναρκωτικά, ο κοινωνικός ρατσισμός, τα προβλήματα στην εφηβεία, η ανεργία και το περιβάλλον. Την Κυριακή το πρωί, οι 300 έφηβοι βουλευτές περπάτησαν στο πιο σπουδαίο θρησκευτικό Ιερό της πόλης των Αθηνών, στο βράχο της Ακρόπολης. Οι έξι επιτροπές της Βουλής των Εφήβων, ξεναγήθηκαν στον Παρθενώνα, τα Προπύλαια, το Ναό της Αθηνάς Νίκης και το Ερέχθειο.

    Ενός λεπτού σιγή και λόγια συγκινητικά για τον Αντώνη Σαμαράκη

    Μεγάλος απών από τη σύνοδο αυτή είναι ο αείμνηστος συγγραφέας Αντώνης Σαμαράκης, πρόεδρος της επιτροπής του εκπαιδευτικού προγράμματος της Βουλής των Εφήβων.

    Ο ''αιώνιος έφηβος'' έφυγε από τη ζωή πριν από μερικές εβδομάδες και στη μνήμη του τηρήθηκε το Σάββατο ενός λεπτού σιγή μετά από πρόταση του προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη.

    ''Να είμαστε παρόντες εθελοντές στην Ολυμπιάδα''

    Ο Απόστολος Κακλαμάνης καλωσόρισε τους εφήβους και τους κάλεσε να γίνουν η φωνή των νέων όλου του κόσμου.

    Ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στα προβλήματα που απασχολούν τους νέους ενώ τόνισε ότι η 8η σύνοδος απέχει λίγους μήνες από μια παγκόσμια και ελληνική γιορτή τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

    "Όλοι οι Ελληνες, τόνισε ο κ. Κακλαμάνης, "όπου κι αν ζούμε, οφείλουμε να είμαστε παρόντες εθελοντές".

    [08] Ληστής ετών... 73!

    Πηγή: ΑΠΕ 14/9/2003 2:50:00 μμ

    Για ένοπλη ληστεία συνελήφθη ένας 73χρονος συνταξιούχος μάγειρας προχθές το βράδυ στο σπίτι του, στη Δάφνη. Ο ηλικιωμένος ληστής, το μεσημέρι της Παρασκευής με την απειλή ψεύτικου πιστολιού, άρπαξε 380 ευρώ από το ταμείο του σούπερ-μαρκετ Dia στη Δάφνη και διέφυγε με το ΙΧ αυτοκίνητό του στο οποίο είχε βάλει ψεύτικες πινακίδες. Από το αυτοκίνητο εντοπίστηκε, συνελήφθη λίγες ώρες αργότερα και ομολόγησε την πράξη του.

    Οι ληστείες ήταν ο τρόπος να ξεπληρώσει χρέη του

    Ο συνταξιούχος είπε στους αστυνομικούς πως εκτός από τη ληστεία στο σούπερ-μάρκετ, είχε προσπαθήσει και στις 2 Σεπτεμβρίου να ληστέψει το υποκατάστημα της Εμπορικής Τράπεζας, στην οδό Φιλολάου 162, στο Παγκράτι, με την απειλή καραμπίνας.

    Παγιδεύτηκε όμως στην περιστρεφόμενη πόρτα της τράπεζας και το σχέδιό του απέτυχε, ενώ παρ' ολίγο να τον πιάσουν οι υπάλληλοι που τον καταδίωξαν.

    Οπως δήλωσε στους αστυνομικούς, ο 73χρονος έγινε ληστής γιατί είχε πολλά χρέη και σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

    [09] ''Ναι'' σε διαπραγματεύσεις επί σχεδίου Ανάν από την τουρκοκυπριακή Αντιπολίτευση

    Πηγή: ΑΠΕ 14/9/2003 2:10:00 μμ

    Διατεθειμένες να διαπραγματευθούν αλλαγές επί του σχεδίου Ανάν, που προτίθεται να θέσει η ελληνοκυπριακή πλευρά, είναι οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης στα κατεχόμενα, εάν κερδίσουν τις λεγόμενες εκλογές του Δεκεμβρίου. Σε συνέντευξη στην εφημερίδα ''Ο Φιλελεύθερος'', ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε ότι διαπραγματευτής της τουρκοκυπριακής κοινότητας θα πρέπει να είναι ο νέος λεγόμενος Πρωθυπουργός, εκφράζοντας την ελπίδα πως θα είναι ο ίδιος. Αναφερόμενος στις ευρωεκλογές, είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν ενδιαφέρονται τόσο για τις εκλογές, αλλά για την επανένωση της Κύπρου και την ένταξη στην Ε.Ε.

    ''Θετικά μηνύματα''

    Ο ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού κόμματος κ. Ταλάτ χαρακτήρισε την πρόσφατη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου πολύ καλή και εποικοδομητική, προσθέτοντας ότι ο Έλληνας υπουργός μετέφερε τη δέσμευση της Αθήνας έναντι του σχεδίου Ανάν αλλά και τη δέσμευση να εξευρεθεί λύση πριν από το Μάιο του 2004.

    Επίσης, σημειώνει ότι είναι εναντίον της επίδειξης διαβατηρίων και πρόσθεσε ότι οι συνθήκες θα καταστούν πιο βολικές στο εγγύς μέλλον.

    Στη συνάντησή τους με τον Γιώργο Παπανδρέου αναφέρθηκαν και οι δύο άλλοι ηγέτες της τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης, Μουσταφά Ακκιντζί και Αλί Ερέλ, σε δηλώσεις στην εφημερίδα Αλήθεια.

    Ο ηγέτης της κίνησης για ειρήνη και Δημοκρατία Μουσταφά Ακκιντζί χαρακτήρισε τη συνάντηση χρήσιμη και θετική. Είπε ότι ο Έλληνας υπουργός έδωσε πολύ θετικά μηνύματα και συμφώνησαν ότι η λύση του κυπριακού θα είναι στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    Ο ηγέτης του κόμματος Λύση και Ευρωπαϊκή Ένωση Αλί Ερέλ δήλωσε ότι οι διαβεβαιώσεις που έδωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, για το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, δεν είναι μόνο προσωπικές αλλά πηγάζουν από τα χαρακτηριστικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ανέφερε ωστόσο ότι αναμένουν να ακούσουν από τον κύριο Παπανδρέου να εκφράζει τις θέσεις του πιο έντονα για το καλό των δύο κοινοτήτων.

    [10] Στη μνήμη του Γιάννου Κρανιδιώτη

    Πηγή: ΑΠΕ 14/9/2003 2:01:00 μμ

    Μνημόσυνο του πρώην αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιάννου Κρανιδιώτη τελέστηκε το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίου Προκοπίου του Μετοχίου Κύκκου στη Λευκωσία. Το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ και το ΠΑΣΟΚ, δύο κόμματα στα οποία ο Γιάννος Κρανιδιώτης υπήρξε διακεκριμένο στέλεχος, απέτισαν φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στον ακούραστο εργάτη των δικαίων του ελληνισμού και στον πρωτεργάτη της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    ''Δυσαναπλήρωτο κενό''

    Στο μεγάλο και δυσαναπλήρωτο κενό που άφησε ο Γιάννος Κρανιδιώτης αναφέρθηκε σε ομιλία του ο Κύπριος υφυπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Μαγκριώτης.

    Η Κύπρος, ανέφερε, χάρη και στις πρωτοπόρες προσπάθειες του Γιάννου Κρανιδιώτη ατενίζει το μέλλον για πρώτη φορά με τόση αισιοδοξία.

    Ο κ. Μαγκριώτης πρόσθεσε πως δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η πρόσφατη επιτυχία της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση θεμελιώνεται στις δικές του πρωτοβουλίες και τη δική του μεθοδική προετοιμασία.

    [11] Σουηδία: Φωτογραφίες υπόπτου της δολοφονίας της Ανα Λιντ

    14/9/2003 6:57:00 μμ

    Φωτογραφίες που δείχνουν καθαρά το πρόσωπο ενός άνδρα, ο οποίος ενδέχεται να είναι ύποπτος για τη δολοφονία της υπουργού Εξωτερικών Ανα Λιντ, έδωσε στη δημοσιότητα την Κυριακή η σουηδική Αστυνομία. Οι φωτογραφίες, οι οποίες δόθηκαν σε διάφορα ΜΜΕ μεταξύ των οποίων και το Γαλλικό Πρακτορείο, δείχνουν έναν άνδρα περίπου 30 ετών που ανταποκρίνεται στις περιγραφές για το δολοφόνο, που έδωσαν μάρτυρες της επίθεσης. Οι φωτογραφίες είχαν δημοσιευθεί το Σάββατο από το λαϊκό σουηδικό τύπο εξαιτίας μιας διαρροής, ωστόσο τα χαρακτηριστικά του προσώπου του ατόμου είχαν σκόπιμα αλλοιωθεί.

    [12] Αύξηση θανάτων στη Γερμανία - Αιτία ο καύσωνας;

    Πηγή: ΑΠΕ 14/9/2003 12:29:00 μμ

    Τον περασμένο Αύγουστο καταγράφτηκε αύξηση κατά 5-10% των θανάτων επί καθημερινής βάσεως σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων ετών, γεγονός που μάλλον σχετίζεται με τον καύσωνα, δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γραφείων Τελετών της χώρας Ρολφ-Ντίτερ Λάνγκε, στο περιοδικό Focus, διευκρινίζοντας ότι 70.000 άνθρωποι πεθαίνουν κατά μέσο όρο τον Αύγουστο στη Γερμανία. Ο καύσωνας έπληξε τον πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου τη Γερμανία, όπως και την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά οι Αρχές δεν διαθέτουν ακόμη επίσημα στατιστικά στοιχεία που να δείχνουν τον αριθμό των θανάτων που οφείλονται στην αύξηση της θερμοκρασίας. Στη Γαλλία ο καύσωνας προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 11.400 ατόμων, σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις.

    [13] Επεισόδιο με πυροβολισμούς στο Βελιγράδι

    Πηγή: ΑΠΕ 14/9/2003 11:58:00 πμ

    Σε κατάσταση συναγερμού τέθηκε η σερβική αστυνομία αργά το βράδυ του Σαββάτου όταν ακούστηκαν πυροβολισμοί κοντά σε ένα κυβερνητικό κτήριο στο κέντρο του Βελιγραδίου, προκαλώντας πανικό αλλά όχι και θύματα. Σύμφωνα με πληροφορίες το επεισόδιο αυτό σημειώθηκε στο ίδιο σημείο όπου δολοφονήθηκε τον περασμένο Μάρτιο ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Ζόραντ Τζίντζις. Πάνοπλοι αστυνομικοί απέκλεισαν το κέντρο της πόλης, αλλά και όλες τις γέφυρες και τις εξόδους από αυτήν, όπως είχαν κάνει και όταν εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό για να συλλάβουν το δολοφόνο του Τζίντζιτς.

    Συνέχεια ερευνών για τον εντοπισμό του δολοφόνου του Τζίντζις

    "Αναζητούμε ένα σκούρο, γκρι αυτοκίνητο, από το οποίο φέρεται ότι πυροβόλησαν οι δράστες" ανέφερε ένας αστυνομικός.

    Ο βασικός ύποπτος για τη δολοφονία του Σέρβου Πρωθυπουργού, είναι ο πρώην διοικητής της ειδικής μονάδας της αστυνομίας. Ο Μίλοραντ Λούκοβιτς, παραμένει ασύλληπτος παρά τις έρευνες που ακολούθησαν, στη διάρκεια των οποίων συνελήφθησαν περίπου 10.000 άνθρωποι μέσα σε διάστημα δύο μηνών.

    [14] Χαώδης παραμένει η κατάσταση στο Ιράκ

    14/9/2003 1:41:00 μμ

    Δε δείχνει να γεφυρώνεται προς το παρόν το χάσμα μεταξύ ΗΠΑ και Γαλλίας για τη διαχείριση του μεταπολεμικού Ιράκ, καθώς οι Αμερικανοί δεν αποδέχονται τη γρήγορη μετάβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς. Η κατάσταση στη χώρα παραμένει χαώδης. Ενας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας κατά τη διέλευση στρατιωτικής φάλαγγας στην είσοδο της πόλης Φαλούτζα, την Κυριακή. Νωρίτερα, άλλοι τρεις Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν σε επίθεση με ρουκέτα που σημειώθηκε στη Μοσούλη στο Β. Ιράκ. Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κ. Πάουελ έφθασε στη Βαγδάτη μετά τις ατελέσφορες συνομιλίες που είχε το Σάββατο στη Γενεύη για το μέλλον της χώρας αυτής.

    Ηρθε η ''εκδίκηση'' των Ιρακινών

    Δύο μόλις μέρες μετά το θάνατο των 10 Ιρακινών αστυνομικών από αμερικανικά πυρά στη Φαλούτζα ήρθε η εκδίκηση που είχαν ορκιστεί οι συμπατριώτες τους. Αγνωστοι τοποθέτησαν αυτοσχέδια βόμβα σε δρόμο στην είσοδο της πόλης, η οποία εξερράγη την ώρα που περνούσε αμερικανική αυτοκινητοπομπή.

    Ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν ενώ το χάμβι στο οποίο επέβαιναν καταστράφηκε.

    Αμερικανικό ελικόπτερο προσπάθησε να προσγειωθεί στον τόπο της επίθεσης για να παραλάβει τους τραυματίες αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, Ιρακινοί εκτόξευσαν ρουκέτα εναντίον του και το ανάγκασαν να απομακρυνθεί.

    Λίγο αργότερα αμερικανικές ενισχύσεις έφτασαν στην περιοχή γύρω από την Φαλούτζα, όπου επικρατεί μεγάλη αναταραχή και έχει κηρυχθεί γενική απεργία, παρά τη συγγνώμη που ζήτησε ο Αμερικανικός στρατός για το θάνατο των 10 Ιρακινών αστυνομικών.

    Τριάντα χιλιόμετρα βόρεια του Τικρίτ, Αμερικανοί στρατιώτες σε συνεργασία με Ιρακινούς αστυνομικούς έκαναν επιδρομή στο χωριό Τζαμπάλ Χαμπίν. Σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού συνέλαβαν άτομα που θεωρούνται ύποπτα για ληστείες. Η επιχείρηση ήταν πολύ σημαντική για την ιρακινή αστυνομία. πριν τον πόλεμο ένιωθαν ότι δεν είχαν υποστήριξη στην προσπάθειά τους να ξεκαθαρίσουν την περιοχή από τους ληστές

    Από την 1η Μαΐου, οπότε η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε τον τερματισμό των μαχών στο Ιράκ, έχουν σκοτωθεί 71 Αμερικανοί στρατιώτες σε διάφορες επιθέσεις που αποδίδονται από αξιωματούχους σε οπαδούς τού πρώην προέδρου Σαντάμ Χουσέιν ή σε ξένους ισλαμιστές αντάρτες.

    Αφιξη Πάουελ στη Βαγδάτη

    Ο Κόλιν Πάουελ έφθασε στη Βαγδάτη προερχόμενος από το Κουβέιτ με Hercules 130 της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας.

    Ο ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος που επισκέπτεται το Ιράκ μετά την πτώση του καθεστώτος Χουσεΐν επευφημήθηκε από Αμερικανούς στρατιώτες στην πίστα του αεροδρομίου της Βαγδάτης.

    Προηγήθηκε επίσκεψή του στο Κουβέιτ όπου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε συνομιλίες με Κουβεϊτιανούς αξιωματούχους μετά τη συμμετοχή του στη σύσκεψη στη Γενεύη των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Ιράκ.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ, ΝΕΤ

    [15] Ο ανταγωνισμός ρίχνει τις τιμές

    Πηγή: ΝΕΤ 14/9/2003 12:52:00 μμ

    Τα οφέλη του υγιούς ανταγωνισμού της αγοράς, μετά την εξαγγελία παγώματος των τιμών για τέσσερις μήνες από δύο μεγάλες αλυσίδες super market, ετοιμάζονται να απολαύσουν οι καταναλωτές, που παραμένουν όμως επιφυλακτικοί. Η κίνηση αυτή αναμένεται να συμπαρασύρει και τα υπόλοιπα μεγάλα super market, παρά τις πιέσεις για αύξηση των τιμών, τις οποίες οι ιδιοκτήτες αποδίδουν στους χονδρεμπόρους προμηθευτές. Την πρωτοβουλία για τετράμηνο πάγωμα των τιμών που ανακοίνωσαν την περασμένη Παρασκευή οι όμιλοι των Carrefur-Μαρινόπουλος και Σκλαβενίτης, ακολουθεί και η αλυσίδα καταστημάτων Βερόπουλος. Με τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στην αγορά, αναμένεται να επέλθει ένα σημαντικό χτύπημα στην ακρίβεια και την κερδοσκοπία.

    Πάγωμα τιμών σε λιανικές και χονδρικές πωλήσεις

    Οι τιμές για όλα τα προϊόντα που πωλούνται στα super market εκτός από τα οπωρολαχανικά και τα φρέσκα ψάρια, θα παραμείνουν στις ίδιες τιμές, μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου.

    Η πρωτοβουλία αυτή ξεκινά εν μέσω Σεπτεμβρίου, οπότε και παραδοσιακά γίνεται η μαζικότερη κίνηση των βιομηχανιών παραγωγής για ανατιμήσεις των προϊόντων τους.

    Οι προμηθευτές όμως έχουν ήδη υποσχεθεί πάγωμα των χονδρικών τιμών στα super market και έχουν ζητήσει από όλες τις βιομηχανίες ανάλογες συμφωνίες.

    Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Κίμωνας Κουλούρης επισκέφτηκε το Σάββατο ένα από τα καταστήματα Βερόπουλος στην Πεντέλη και διαπίστωσε πως οι περισσότεροι καταναλωτές είναι ικανοποιημένοι με το νέο μέτρο, παρόλο που υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι παραμένουν "γκρινιάρηδες".

    [16] Στη Δικαιοσύνη για μη υποβολή δηλώσεων ''πόθεν έσχες''

    Πηγή: ΑΠΕ 14/9/2003 12:37:00 μμ

    Συνολικά 352 άτομα παραπέμπονται σε δίκη με εφετειακά βουλεύματα για μη υποβολή δηλώσεων του "πόθεν έσχες" (δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης) και για απόκρυψη απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες Ειδικότερα, παραπέμπονται σε δίκη 18 νομάρχες, 14 δήμαρχοι, 15 αντιδήμαρχοι, 203 μέλη Διοικητικών Συμβουλίων και Επιτροπών Οργανισμών, δυο πρόεδροι και διευθυντές ΟΠΑΠ, 22 γενικοί διευθυντές Οργανισμών, 43 μηχανικοί, 23 δημοσιογράφοι, έξι αστυνομικοί, δύο σύμβουλοι υπηρεσιών, ένας αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας και ένας μέτοχος εκδοτικής εταιρείας.

    [17] Ευρωμπάσκετ: Ελλάδα - Σερβία/Μαυροβoύνιο 72-64

    Πηγή: ΑΠΕ 14/9/2003 4:23:00 μμ

    Με την κατάκτηση της πέμπτης θέσης η εθνική μας ομάδας μπάσκετ ολοκλήρωσε σήμερα τις υποχρεώσεις της στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Σουηδίας. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα μετά από θαυμάσια εμφάνιση σε αγώνα κατάταξης που έγινε στην Στοκχόλμη για τις θέσεις 5-6, επικράτησε 72-64 του αντίστοιχου της Σερβίας/Μαυροβουνίου το οποίο περιορίστηκε στην έκτη θέση. Στο ημίχρονο η ομάδα του Γιάννη Ιωαννίδη προηγήθηκε 37-25. Τα δεκάλεπτα: 21-13, 37-25, 57-40, 72-64.

    [18] Ποδόσφαιρο: Προοδευτική - Ολυμπιακός: 1-0

    Πηγή: ΑΠΕ 14/9/2003 9:31:00 πμ

    Εκπληξη πρώτου μεγέθους στον Κορυδαλλό. Η Προοδευτική υποχρέωσε σε ήττα τον Ολυμπιακό, σε έναν αγώνα με συγκλονιστικό φινάλε αφού το μοναδικό γκολ πέτυχε ο Ζαϊμι, ένα λεπτό πριν το τέλος της αναμέτρησης. Ήταν η πρώτη ήττα των "ερυθρολεύκων" μετά από δύο συνεχείς νίκες στο εφετινό πρωτάθλημα, μόλις λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις του Ολεγκ Προτάσοφ που είχε αποκαλύψει το όνειρό του, να οδηγήσει την ομάδα του αήττητη στο 8ο συνεχόμενο πρωτάθλημα.

    Ο Ολυμπιακός πίεσε πολύ αλλά ήταν αναποτελεσματικός

    "Ασφαιρος" παρά την πρωτοβουλία των κινήσεων, αποδείχθηκε ο Ολυμπιακός κατά τη διάρκεια του πρώτου 45λεπτου. Οι "ερυθρόλευκοι, παρά τις άσχημες γηπεδικές συνθήκες (ο αγωνιστικός χώρος θύμιζε... χωράφι), μπήκαν φουριόζοι στο γήπεδο και από το πρώτο λεπτό "έψαξαν" το γκολ.

    Στο 14΄ από το σουτ του Τζιοβάνι, η μπάλα πέρασε δίπλα από το αριστερό κάθετο δοκάρι της εστίας του Τζενάμο, ο οποίος επτά λεπτά νωρίτερα είχε πει "όχι" στο πλασέ του Γεωργιάδη.

    Στο 29΄ οι γηπεδούχοι ήταν αυτοί που πλησίασαν στην επίτευξη ενός τέρματος, όμως ο Ζαϊμι, αν και βρέθηκε ανενόχλητος στην καρδιά της άμυνας των "ερυθρολεύκων", έστειλε τη μπάλα με κεφαλιά, λίγο έξω από το δεξί κάθετο δοκάρι του Κατεργιαννάκη.

    Ενα λεπτό πριν την ολοκλήρωση του 45λεπτου, ο γκολκίπερ της Προοδευτική ακούμπησε την μπάλα τόσο όσο χρειαζόταν προκειμένου να διώξει σε κόρνερ την μπάλα από το σουτ του Τάτση.

    Ο Ολυμπιακός καθ΄ όλη τη διάρκεια του δεύτερου ημιχρόνου, συνέχισε να αναζητά το γκολ που θα του έδινε το προβάδισμα, όμως η μπάλα... τιμωρεί και έτσι η Προοδευτική στην πρώτη σοβαρή ευκαιρία που είχε κατάφερε να ανοίξει το σκορ. Συγκεκριμένα, ένα λεπτό πριν την ολοκλήρωση του 90λεπτου, ο Νταγκουνάκης στην αντεπίθεση των γηπεδούχων έδωσε στον Ζαϊμι και ο τελευταίος σε κενή εστία άνοιξε το σκορ, διαμορφώνοντας παράλληλα και το 1-0 που ήταν και το τελικό σκορ.

    Διαιτητής: Βασσάρας (67΄ Δούρος)

    Κίτρινες κάρτες: Ανδράλας, Αντζας, Τάτσης, Τσαγκαβέλης

    Οι συνθέσεις των ομάδων

    ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ: Τζενάμο, Σιδηρόπουλος, Πουλόπουλος, Αγγελόπουλος, Ανδράλας, Νταγκουνάκης, Μάγγος, Ζαίμι, Βιλανάκης, Αντωνόπουλος (79΄ Σαμαράς), Χανιώτης (60΄ Τσαγκαβέλης).

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Κατεργιαννάκης, Αντζας, Μαυρογενίδης, Κωστούλας, Βενετίδης, Καρεμπέ, Γκώνιας (80΄ Στολτίδης), Γεωργιάδης, Τάτσης, Τζιοβάνι (71΄ Καφές), Τζόρτζεβιτς.

    [19] Ποδόσφαιρο: Ηρακλής - ΑΕΚ: 2-2

    Πηγή: ΑΠΕ 14/9/2003 9:30:00 πμ

    Αν και με 10 παίκτες το τελευταίο ημίωρο, ο Ηρακλής κατάφερε να πάρει το βαθμό της ισοπαλίας στον αγώνα με την ΑΕΚ. Σε αγώνα για την 3η ημέρα της Α΄ Εθνικής που έγινε στη Νέα Ευκαρπία, η ομάδα του Εγκεν Γκέραρντ αναδείχθηκε ισόπαλη 2-2 με την &lt;&lt;Ενωση&gt;&gt;. Οι φιλοξενούμενοι παρόλο που μπήκαν δυνατά στον αγωνιστικό χώρο και αιφνιδίασαν τον Ηρακλή ανοίγοντας το σκορ στο 5΄ με το Γεωργάτο, δεν κατόρθωσαν να τα βγάλουν πέρα απέναντι σε έναν Ηρακλή που μέχρι και το τελευταίο λεπτό, αγωνιζόταν με όλες τις δυνάμεις του.

    Είχαν ψυχή και οι δυο τους. . . αλλά όχι αρκετή για τη νίκη

    Η ΑΕΚ μπήκε λοιπόν, δυνατά στον αγωνιστικό χώρο και αιφνιδίασε τον Ηρακλή ανοίγοντας το σκορ μόλις στο 5΄ με το Γεωργάτο (μετά από λάθος του τερματοφύλακα Αμπάρη σε σέντρα του Τσιάρτα).

    Στο 21΄ ο Μόρας πήρε τη θέση του Αμπονσά που τραυματίστηκε με αποτέλεσμα η άμυνα της ΑΕΚ να αντιμετωπίσει κάποια προβλήματα στην αρχή. Είναι χαρακτηριστικό πως στο αμέσως επόμενο λεπτό ο Ηρακλής έχασε πολύ καλή ευκαιρία για να ισοφαρίσει με το Φοφόνκα που σούταρε δυνατά αλλά ο Χιώτης μπλόκαρε, ενώ στο 24΄ η προβολή και πάλι από το Φοφόνκα, πέρασε άουτ.

    Στο δεύτερο ημίχρονο η ΑΕΚ προσπάθησε να αιφνιδιάσει όπως και στο πρώτο μέρος και να βάλει γερές βάσεις για τη νίκη. Στο 51΄ ο Αμπάρης έκανε λανθασμένη έξοδο και ο Τσιάρτας με πλασέ έξω από την περιοχή έστειλε την μπάλα άουτ.

    Στο 56΄ ο Φοφόνκα έκανε κακό σουτ από πλεονεκτική θέση και στο 63΄ το έργο των γηπεδούχων έγινε πιο δύσκολο καθώς έμειναν με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Ιωάννου με δεύτερη κίτρινη κάρτα για φάουλ στον Κρέικ.

    Στο 76΄ ο Μίετσελ ισοφάρισε με σουτ από το ύψος της μεγάλης περιοχής.

    Στο 81΄ ο Ιβιτς πέρασε τον Αμπάρη, σέντραρε και ο Κατσουράνης με εναέριο βολέ έκανε το 2-1 για την ΑΕΚ.

    Ο Ηρακλής δεν είχε πει όμως την τελευταία του λέξη και στο 84΄ η &lt;&lt;χρυσή&gt;&gt; αλλαγή του Έγκεν Γκέραρντ, ο Δρούγας, με σουτ διαμόρφωσε το τελικό 2-2.

    Διαιτητής: Μπριάκος

    Κίτρινες κάρτες: Κρέικ, Καψής, Φονφόνκα, Κατσιαμπής, Οκκάς, Ιβιτς.

    Κόκκινες κάρτες: Ιωάννου (δύο κίτρινες)

    Οι συνθέσεις των δύο ομάδων

    ΗΡΑΚΛΗΣ: Αμπάρης, Σνάουτσερ, Κατσαμπής, Πουρσανίδης, Νεμπεγλέρας, Λαγός (61΄ Κ. Καπετάνος-78΄ Δρούγας), Ιωάννου, Κιάσσος, Κουχάρτσκι (64΄ Νατσούρας), Μίετσελ, Φοφόνκα.

    ΑΕΚ: Χιώτης, Καψής, Αμπονσά (21΄ Μόρας), Μπορμπόκης (71΄ Γεωργέας), Κρέικ, Κατσουράνης, Ζαγοράκης, Γεωργάτος (58΄ Λυμπερόπουλος), Οκκάς, Ιβιτς, Τσιάρτας.

    Συλλήψεις και τραυματισμοί

    Τέσσερις προσαγωγές οπαδών και πέντε τραυματισμοί σημειώθηκαν στο γήπεδο του Μακεδονικού κατά την διάρκεια του αγώνα. Τα επεισόδια έγιναν στο πρώτο ημίχρονο όταν και οι περίπου 700 οπαδοί της ΑΕΚ εισερχόμενοι στο γήπεδο έσπασαν καθίσματα, πέταξαν φωτοβολίδες και πυρσούς και έριξαν αντικείμενα στους οπαδούς του Ηρακλή που τους ανταπέδωσαν την ρίψη αντικειμένων.

    Από τον αγώνα έφυγαν τραυματίες οι Γεωργάτος, Μπορμπόκης και Αμπονσά και η κατάσταση τους θα εξακριβωθεί για το αν θα είναι σε θέση να αγωνιστούν την Τρίτη με την Λα Κορούνια για το Τσάμπιονς Λιγκ.

    Τα αρνητικά γεγονότα με την συμπεριφορά των φιλάθλων των δυο ομάδων σχολίασε μετά το τέλος του αγώνα και ο Βασίλης Τσάρτας, που είπε:

    &lt;&lt;Αν δεν μπορούν μερικοί φίλαθλοι να κρατήσουν τα νεύρα τους, καλύτερα να μην έρχονται στα γήπεδα. Αυτό είναι κανιβαλισμός. Τα ίδια λέμε εδώ και χρόνια. Να κοπούν οι μετακινήσεις. Και να τιμωρούνται αυστηρά οι υπεύθυνοι με τα μέτρα ασφαλείας. Δηλαδή οι αστυνομικοί τι έρχονται στο γήπεδο, να δουν το παιχνίδι; Οι συμπαίκτες μου έτρωγαν στο κεφάλι διάφορα αντικείμενα και κινδυνεύουμε όλοι. Οικογένειες έχουμε και παιδιά. Πρέπει να γίνει κανένα ατύχημα και να έχουμε θύματα και μέσα στο γήπεδο; Όταν πέφτουν τόσα αντικείμενα μέσα στο γήπεδο την ώρα του αγώνα, τι είναι να βρει κάποιο στο μάτι κάποιον ποδοσφαιριστή και να έχουμε τέτοια θύματα; Τι νόημα έχει να χάσει κανείς παίκτης το μάτι του στο γήπεδο. Δεν μιλάω για ότι γίνεται εδώ, αλλά και σε όλα τα γήπεδα. Αν δεν μπορεί να συγκρατηθεί ο καθένας, να πάει στον κινηματογράφο, ή στο θέατρο. Εκεί γιατί δεν πετάνε δηλαδή; Στην Ισπανία όπου γνωρίζω τι γίνεται, όποιος πετάξει αντικείμενο, τιμωρείται σκληρά. Εδώ όλο μέτρα παίρνουμε και η ίδια κατάσταση διατηρείται. Ας αποφασίσουν κάποια στιγμή οι αρμόδιοι να εφαρμόσουν τα μέτρα. Δεν γίνεται αυτή η κατάσταση&gt;&gt; κατέληξε ο άσος της ΑΕΚ.

    [20] Ποδόσφαιρο: ΠΑΟ - Καλλιθέα 3-1

    Πηγή: ΑΠΕ 14/9/2003 9:09:00 πμ

    Στην κορυφή του πρωταθλήματος της Α΄ εθνικής &lt;&lt;αναπαύεται&gt;&gt; ο Παναθηναϊκός, μετά τη νίκη του με 3-1 επί της Καλλιθέας, στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, το Σάββατο το βράδυ. Η ομάδα του Ιτζάκ Σουμ, παρότι δυσκολεύθηκε αρκετά, έφτασε στην κατάκτηση των τριών βαθμών και είναι η μόνη που διατηρεί το απόλυτο ρεκόρ της (3 στα 3) μετά την 3η αγωνιστική. Οι &lt;&lt;πράσινοι&gt;&gt; έκαναν το ιδανικό ξεκίνημα, αφού μετά την κεφαλιά του Κυριάκου και το έξοχο γύρισμα του Μάριτς, ο Τάκης Φύσσας άνοιξε το σκορ με αριστερό σουτ στο 4΄.

    Με προβλήματα η άμυνα του ΠΑΟ

    Ομως, στην εξέλιξη του αγώνα η άμυνα των &lt;&lt;πράσινων&gt;&gt; αντιμετώπισε πολλά προβλήματα κι ήταν ο Αντώνης Νικοπολίδης αυτός που κράτησε το προβάδισμα για την ομάδα του, όταν απέκρουσε την κεφαλιά του Τάτση στο 29΄ και &lt;&lt;νίκησε&gt;&gt; στο τετ-α-τετ τον Γκέκα, στο 32΄.

    Παρότι οι γηπεδούχοι δεν τα πήγαιναν καλά, ο κόσμος στάθηκε στο πλευρό τους, καθώς δεν ακούστηκε η παραμικρή αποδοκιμασία. Ηταν κάτι που χρειαζόταν ο Παναθηναϊκός, που παρατάχθηκε με σημαντικές απουσίες (Σανμαρτεάν, Μπασινάς, Ολισαντέμπε) και 72 ώρες πριν την αναμέτρηση με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο &lt;&lt;Ολντ Τράφορντ&gt;&gt;.

    Κι αν η άμυνα είχε... πελαγώσει, η επίθεση δούλευε εξαιρετικά και στο 40΄ ο Δημήτρης Παπαδόπουλος έγραψε το 2-0 με κοντινό πλασέ, αφού νωρίτερα ο Σουλογάνης είχε αποκρούσει δύο φορές το σουτ τόσο του Μάριτς, όσο και του Παπαδόπουλου, που πήρε το ριμπάουντ και σκόραρε.

    Λογικά, το 2-0 έφερνε τον Παναθηναϊκό &lt;&lt;αγκαλιά&gt;&gt; με τη νίκη, όμως οι φιλοξενούμενοι του Μπάμπη Τεννέ δεν ήταν διατεθειμένοι να παραδώσουν τα όπλα. Ετσι, στο 56΄ μετά την ασίστ του Τάτση, ο Κυριάκος σούταρε δυνατά στην αριστερή γωνία του Νικοπολίδη και δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στον τερματοφύλακα της εθνικής μας ομάδας, κάνοντας το 2-1.

    Οι γηπεδούχοι έδειχναν ιδιαίτερα νωχελικοί και οι... γκρίνιες από την κερκίδα άρχισαν λίγο μετά το 70΄, όταν ο Σουμ αντικατέστησε τον Μάρκους Μινχ (ο Γερμανός ήταν από τους καλύτερους) για να ενισχύσει την άμυνά του (μπήκε ο Γκούμας), κάτι που δεν άρεσε καθόλου στον κόσμο.

    Τελικά, σε ένα κακό δεύτερο ημίχρονο, ο Παναθηναϊκός πέτυχε και τρίτο γκολ με τη βολίδα του Ζουτάουτας κυριολεκτικά στην τελευταία φάση του αγώνα, στο 93΄.

    Διαιτητής: Γερμανάκος (Αθήνας)

    Κίτρινες: Μπασκάκης, Παπαδόπουλος

    Οι συνθέσεις των ομάδων

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Χένρικσεν, Κυργιάκος, Φύσσας, Ζουτάουτας, Μάριτς, Μινχ (72΄ Γκούμας), Επαλέ (67΄ Κωνσταντινίδης), Κωνσταντίνου (86΄ Ολισαντέμπε), Παπαδόπουλος

    ΚΑΛΛΙΘΕΑ: Σουλογάνης, Γόγολος, Κουλακιώτης (77΄ Πέτκοβιτς), Νταμπρόφσκι (46΄ Σκαρμούτσος), Τάτσης, Μπασκάκης, Νταργκίσεβιτς, Κυριάκος, Νταμιάνοβιτς, Γκεοργκίεφ, Γκέκας


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 14 September 2003 - 17:18:38 UTC