Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-09-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κατάθεση Μαζαράκη χωρίς στοιχεία για την επίθεση
  • [02] Συνάντηση Χρυσοχοΐδη με εκπρόσωπο Παλαιστινίων
  • [03] Στον εισαγγελέα για διακίνηση παιδικής πορνογραφίας μέσω Ιντερνετ
  • [04] Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε δρόμους της Αττικής
  • [05] Αλλάζει το καθεστώς χρέωσης των πάρκινγκ
  • [06] Διέρρηξαν τη σουίτα του Γκουσίνσκι
  • [07] Τροχαίο με ένα νεκρό στην Εκάλη
  • [08] Μνημόσυνο για τον Παύλο Μπακογιάννη
  • [09] Ληστεία σε κοσμηματοπωλείο στη Θεσσαλονίκη
  • [10] Κορυφαίοι στην Ε.Ε Παπανδρέου-Διαμαντούρος
  • [11] Βελτιώσεις στην αναθεωρημένη ΚΑΠ σχεδιάζει ο Δρυς
  • [12] Αναπάντητα ερωτηματικά για τη δολοφονία Μπακογιάννη
  • [13] Πέθανε ο νεαρός τετραπληγικός στη Γαλλία
  • [14] Παρατείνεται η κράτηση του υπόπτου για τη δολοφονία Λιντ
  • [15] Δε δεσμεύεται για βοήθεια ο Καναδάς
  • [16] ''Φύγε'' φωνάζουν στον Ράμσφελντ
  • [17] Οικονομική συνεισφορά της Ε.Ε για ανοικοδόμηση Ιράκ
  • [18] Παραμένει η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια
  • [19] Στο 3,8% ο ρυθμός ανάπτυξης και το 2004
  • [20] Προσφορά της ΟΤΕnet για 8μηνες συνδέσεις
  • [21] Eτοιμο το νέο Αθλητικό Κέντρο Αγίου Κοσμά
  • [22] Στην ΕΡΤ οι επτά ''άστεγες'' ΠΑΕ της Α' Εθνικής
  • [23] Ζακ Ρογκ: ''Οι Αγώνες της Αθήνας θα είναι επιτυχημένοι''
  • [24] Ξεκίνησε το ''Σπάρταθλον 2003''
  • [25] Η Εθνική Λυρική Σκηνή αποκτά επίσημη στέγη
  • [26] Οι γυναίκες περισσότερο ευάλωτες στα καρδιακά νοσήματα
  • [27] Προσοχή: Στον καφέ και την καρδιά σας
  • [28] Καναδάς: Αντιγριπικοί εμβολιασμοί κατά SARS
  • [29] Επικίνδυνο e-mail σε χρήστες της Microsoft
  • [30] Τώρα και κλωνοποιημένοι αρουραίοι!
  • [31] ''Ξεθωριάζουν'' οι παλιές φωτό της Kodak
  • [32] Οι αποζημιώσεις... τον έβγαλαν από το σπίτι
  • [33] Κίνα: Εκτός μεσημεριανής ζώνης οι... ''αηδιαστικές'' διαφημίσεις!

    [01] Κατάθεση Μαζαράκη χωρίς στοιχεία για την επίθεση

    26/9/2003 3:57:00 μμ

    Εκτός κινδύνου νοσηλεύεται ο εφοπλιστής Νίκος Μαζαράκης, που χθες το βράδυ δέχθηκε έξω από το σπίτι του, στην Ανοιξη Αττικής, ένοπλη επίθεση από δύο αγνώστους, που τού είχαν στήσει καρτέρι. Ο εφοπλιστής δέχθηκε μια σφαίρα στο λαιμό που του προξένησε διαμπερές τραύμα. Το μεσημέρι, ο Νίκος Μαζαράκης έδωσε κατάθεση σε αξιωματικούς της Ασφάλειας Αττικής, χωρίς ωστόσο να φωτίσει τα κίνητρα της δολοφονικής επίθεσης που δέχθηκε. Η αστυνομία εξακολουθεί να θεωρεί ως πιθανότερη εκδοχή το ξεκαθάρισμα προσωπικών ή επαγγελματικών διαφορών, χωρίς όμως να αποκλείει και άλλους λόγους. Ο Μαζαράκης είναι πλοιοκτήτης και σύμφωνα με πληροφορίες έχει τέσσερα-πέντε μικρά φορτηγά πλοία εκ των οποίων τα δύο βρίσκονται για επισκευή στο Πέραμα.

    Ληστεία ή προσωπικές διαφορές; Ερευνώνται όλες οι εκδοχές

    Πάντως, λίγο μετά τον τραυματισμό του ο επιχειρηματίας ισχυρίστηκε ότι πιθανόν οι δράστες ήθελαν να τον ληστέψουν. Αυτή την εκδοχή ωστόσο, οι αξιωματικοί που ασχολούνται με την υπόθεση την έχουν σχεδόν αποκλείσει και πιστεύουν πως η επίθεση οφείλεται σε ξεκαθάρισμα προσωπικών ή επαγγελματικών διαφορών, ενώ θεωρούν επίσης πιθανό το ενδεχόμενο οι δράστες να ήταν πληρωμένοι εκτελεστές.

    Εκείνο που προβληματίζει τους αστυνομικούς είναι ότι οι δράστες πυροβόλησαν μόνο μια φορά αλλά πέτυχαν τον επιχειρηματία σε καίριο σημείο και μόνο από τύχη είναι ζωντανός. Αυτό ερμηνεύεται από τους αστυνομικούς με τους εξής τρόπους:

    - Ή οι δράστες ήθελαν να τον σκοτώσουν και πυροβόλησαν στο κεφάλι, οπότε όταν τον είδαν να πέφτει αιμόφυρτος πίστεψαν ότι είχαν εκτελέσει την αποστολή τους,

    - ή μπλόκαρε το όπλο και δεν μπόρεσαν να ρίξουν δεύτερη σφαίρα,

    - ή ήθελαν να τον εκφοβίσουν αλλά αντί να πυροβολήσουν χαμηλά, σημάδεψαν πιο ψηλά και παραλίγο να πετύχουν αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που ήθελαν.

    Η σύζυγος και η 25χρονη κόρη του Μαζαράκη (έχει και ένα γιο που σπουδάζει στο εξωτερικό) δήλωσαν ότι ο άνθρωπός τους δεν είχε δεχθεί απειλές και δεν είχε διαφορές με κανέναν.

    Σύμφωνα όμως με έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες από αστυνομική πηγή, ο Μαζαράκης πριν από καιρό είχε δεχθεί απειλές από ανταγωνιστή του αλλά οι διαφορές τους διευθετήθηκαν και δεν δόθηκε συνέχεια.

    Όλα αυτά αναμένεται ότι θα διευκρινιστούν από τον τραυματία όταν μιλήσει στους αξιωματικούς του τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής της ασφάλειας Αττικής.

    ''Δεν έχει σχέση η επίθεση με την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων''

    Την πληροφορία που μετέδωσε (και μετά ανασκεύασε) διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, πως η χθεσινή απόπειρα κατά του επιχειρηματία κ. Μαζαράκη, δημιουργεί ανησυχίες για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς ενδέχεται να συνδέεται με τρομοκρατική ενέργεια, κλήθηκε να σχολιάσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    ''Υπάρχουν κάποιοι, που είτε έχουν λόγους να είναι κακόπιστοι ή επηρεάζονται από τα παραμύθια του Βαρώνου Μιγχάουζεν. Λίγη σοβαρότητα'', ήταν η παρατήρηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Πρωτόπαπα.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ, ΝΕΤ

    [02] Συνάντηση Χρυσοχοΐδη με εκπρόσωπο Παλαιστινίων

    26/9/2003 3:08:00 μμ

    Συνάντηση με τον εκπρόσωπο της παλαιστινιακής αρχής στην Αθήνα, Αμπντάλα Αμπντάλα, είχε το μεσημέρι στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη, ο Γραμματέας του κόμματος, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Οι κύριοι Χρυσοχοΐδης και Αμπντάλα, καθώς και αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ συζήτησαν τις κρίσιμες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, και συμφώνησαν, πως πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια για την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, με την εφαρμογή του οδικού χάρτη.

    Τόσο ο κ. Χρυσοχοΐδης όσο και ο κ. Αμπντάλα υπογράμμισαν ότι το ΠΑΣΟΚ, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, έχει τη δυνατότητα να παίξει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της εφαρμογής του οδικού χάρτη και της ενεργοποίησης του μηχανισμού αποστολής παρατηρητών ώστε και οι δυο πλευρές, -Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι- να συμμορφωθούν με τις διατάξεις του οδικού χάρτη.

    [03] Στον εισαγγελέα για διακίνηση παιδικής πορνογραφίας μέσω Ιντερνετ

    Πηγή: ΑΠΕ 26/9/2003 2:49:00 μμ

    Μία ακόμη σοβαρή υπόθεση διακίνησης υλικού παιδικής πορνογραφίας σε διεθνή κλίμακα μέσω Ιντερνέτ εξιχνιάστηκε από το Τμήμα Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής μετά από σήμα της Ιντερπόλ Κροατίας. Σύμφωνα με το σήμα αυτό, υπήρχε διεθνές κύκλωμα το οποίο μέσω μιας διεύθυνσης στο Ιντερνετ από το εξωτερικό διακινούσε στο διαδίκτυο υλικό παιδικής πορνογραφίας, ενώ παράλληλα αποκόμιζε τεράστια κέρδη κάνοντας εκτροπή κλήσεων σε βάρος των επισκεπτών των συγκεκριμένων ιστοσελίδων. Δύο από τα μέλη του κυκλώματος είχαν συλληφθεί πριν από δυο μήνες από τις κροατικές Αρχές και αποκάλυψαν πως συμμετείχε και ένας Έλληνας χρήστης του Ιντερνετ.

    Ο 37χρονος έβαζε πορνογραφικό υλικό με παιδιά σε σελίδα Ιντερνετ

    Ο συγκεκριμένος Ελληνας συνελήφθη την Πέμπτη στα Κάτω Πατήσια. Πρόκειται για έναν 37χρονο ο οποίος συντηρούσε και ανανέωνε το υλικό των ιστοσελίδων προσθέτοντας φωτογραφίες που απεικόνιζαν παιδιά ηλικίας τριών έως πέντε ετών σε άσεμνες στάσεις και σεξουαλική δραστηριότητα με ενήλικες.

    Στο σπίτι του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένας επεξεργαστής ηλεκτρονικού υπολογιστή, ένας εκτυπωτής, 292 δισκέτες που περιείχαν 15.000 φωτογραφίες παιδικού πορνό, 26 φωτογραφίες παιδικής πορνογραφίας εκτυπωμένες σε "ιλουστρασιόν" χαρτί με παιδιά 3-12 ετών περίπου σε άσεμνες στάσεις με ενήλικες, 15 φωτογραφίες του ιδίου περιεχομένου εκτυπωμένες σε απλό φωτογραφικό χαρτί, 27 CD-Rom, τέσσερις σελίδες από τις οποίες αποδεικνύεται η είσπραξη χρημάτων από τον κατηγορούμενο με επιταγές που του έστελναν οι επισκέπτες παιδικών πορνογραφικών σελίδων και μεγάλος αριθμός εκτυπωμένων σελίδων με παιδεραστικό περιεχόμενο που περιγράφουν και συνομιλίες του 37χρονου στο χώρο του Ιντερνετ.

    Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον εισαγγελέα ο οποίος άσκησε σε βάρος του ποινική δίωξη για πορνογραφία ανηλίκων και περί άσεμνων δημοσιευμάτων και τον παρέπεμψε σε ανακριτή.

    [04] Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε δρόμους της Αττικής

    26/9/2003 5:00:00 μμ

    Νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε μεγάλους οδικούς άξονες της Αττικής λόγω έργων, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Τροχαία Αττικής. Συγκεκριμένα, από την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου έως τις 18 Δεκεμβρίου, από τις 8 το βράδυ έως τις 5:30 το πρωί, θα γίνονται εργασίες στη λεωφόρο Κηφισού, από τη Δυρραχίου μέχρι τη λεωφόρο Αθηνών, για την τοποθέτηση μεταλλικών στηθαίων στη διαχωριστική νησίδα. Για το λόγο αυτό, θα γίνεται κατάληψη του οδοστρώματος εκατέρωθεν της διαχωριστικής σε πλάτος τριών μέτρων σε κάθε ρεύμα κυκλοφορίας. Το όριο ταχύτητας μειώνεται σε 40 χιλιόμετρα την ώρα και απαγορεύεται η προσπέραση κατά μήκος των έργων. Παράλληλα, λόγω έργων του μετρό στο Αιγάλεω, οι λωρίδες κυκλοφορίας της Ιεράς οδού, στο ύψος της συμβολής με την οδό Εμμανουήλ Παπά, θα μειωθούν για τρεις μήνες από δύο σε μία στο ρεύμα προς Αιγάλεω.

    Ρυθμίσεις και στην Κακιά Σκάλα

    Επίσης, από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 15 Δεκεμβρίου, από 8 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα, θα διακοπεί η κυκλοφορία στη δεξιά λωρίδα της εθνικής οδού Αθηνών-Κορίνθου στο ρεύμα προς Αθήνα από το 42ο έως 49ο χιλιόμετρο λόγω οδικών έργων στην Κακιά Σκάλα. Οι ρυθμίσεις αυτές θα ισχύουν μόνο τις μέρες Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη.

    [05] Αλλάζει το καθεστώς χρέωσης των πάρκινγκ

    26/9/2003 3:22:00 μμ

    Ο ενιαίος τρόπος χρονοχρέωσης στα υπαίθρια πάρκινγκ συμφωνήθηκε σε συνάντηση που είχε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Κίμων Κουλούρης με τους εκπροσώπους του κλάδου. Συγκεκριμένα, συμφωνήθηκε ότι για στάθμευση από τις 7 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι θα ισχύει μία τιμή και από τις 3 το μεσημέρι μέχρι τις 9 το βράδυ επίσης μία τιμή. Ωστόσο, για κάποιον που θα σταθμεύσει σε υπαίθριο πάρκινγκ μετά τη 1 το μεσημέρι, θα ισχύει η απογευματινή χρέωση, ενώ για στάθμευση οκτώ ωρών και πλέον θα ισχύει η πρωινή χρέωση συν χρέωση ανά ώρα με βάση το ένα όγδοο της τιμής. Επίσης για μια ώρα στάθμευσης θα ισχύει η πρωινή χρέωση, χαμηλότερη κατά 25%. Η ρύθμιση ισχύει μόνο για υπαίθρια πάρκινγκ, ενώ εξαιρείται το πάρκινγκ του αεροδρομίου "Ελευθέριος Βενιζέλος".

    [06] Διέρρηξαν τη σουίτα του Γκουσίνσκι

    26/9/2003 3:05:00 μμ

    Αγνωστοι διέρρηξαν τη σουίτα του πολυεκατομμυριούχου Ρώσου Βλαντιμίρ Γκουσίνσκι στο ξενοδοχείο "Ιντερκοντινένταλ" όπου διαμένει. Την καταγγελία έκανε ο ίδιος στην ασφάλεια, ο οποίος υποστήριξε ότι ενώ βρισκόταν στο ξενοδοχείο με τους σωματοφύλακες του, κάποιος ή κάποιοι μπήκαν στη σουίτα και του έκλεψαν 3.500 ευρώ, και ένα ρολόι από το χρηματοκιβώτιο της σουίτας του.

    Η υπόθεση ερευνάται από την ασφάλεια Αττικής.

    Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα, αναμένεται να αποφασίσει το Συμβούλιο Εφετών εάν θα εκδοθεί ο Γκουσίνσκι στη Ρωσία.

    [07] Τροχαίο με ένα νεκρό στην Εκάλη

    26/9/2003 1:47:00 μμ

    Φώτο αρχείου

    Ενας 20χρονος νεκρός και άλλοι τρεις νεαροί βαριά τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός τροχαίου δυστυχήματος που έγινε στις 3 τα ξημερώματα στη λεωφόρο Θησέως στην Εκάλη. Αυτοκίνητο Ι.Χ. (ΥΕΖ 1276) που οδηγούσε ο Ελευθέριος Νύδρας του Δημητρίου 20 ετών πιθανόν λόγω υπερβολικής ταχύτητας ξέφυγε από την πορεία του και προσέκρουσε σε κολώνα φωτεινού σηματοδότη. Συνεργεία της Πυροσβεστικής και της Τροχαίας που έφθασαν στο σημείο ανέσυραν νεκρό τον επιβάτη του οχήματος Περικλή Ξυνογαλά του Παναγιώτη και βαριά τραυματισμένους τον οδηγό, τον Αντώνιο Σιδέρη του Παύλου 19 ετών και τον Βασίλειο Λυρώνη του Γεωργίου 20 ετών, οι οποίοι νοσηλεύονται στον Ερυθρό Σταυρό.

    [08] Μνημόσυνο για τον Παύλο Μπακογιάννη

    Πηγή: ΝΕΤ 26/9/2003 1:23:00 μμ

    Δεκατέσσερα χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη, από την 17 Νοέμβρη, και η οικογένειά του τέλεσε μνημόσυνο, στην Παναγία Γρηγορούσα, στην Πλάκα. Το μνημόσυνο έγινε σε στενό οικογενειακό περιβάλλον. Παρόντες ήταν, μεταξύ άλλων, η Ντόρα Μπακογιάννη με τον σύζυγο της Ισίδωρο Κούβελο, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τη σύζυγο του Μαρίκα, η Κατερίνα Μητσοτάκη με τον σύζυγο της Απόστολο Μαυραγάνη, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    [09] Ληστεία σε κοσμηματοπωλείο στη Θεσσαλονίκη

    Πηγή: ΑΠΕ 26/9/2003 12:45:00 μμ

    Φώτο αρχείου

    Ένοπλη ληστεία σε βάρος κοσμηματοπώλη σημειώθηκε σήμερα το πρωί στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης. Δυο άγνωστοι υπό την απειλή όπλου πήραν από τον 65χρονο Κ.Μ. χρυσαφικά βάρους τεσσάρων κιλών, η αξία των οποίων υπολογίστηκε από τον ίδιο στο ποσό των 10.000 ευρώ περίπου. Οι δράστες πήγαν με μοτοσικλέτα στο επί της οδού Καλλιθέας 55 κοσμηματοπωλείο και ο ένας εξ αυτών φορώντας κουκούλα εισέβαλε στο κατάστημα. Αφού ακινητοποίησε, με την απειλή του όπλου του τον κοσμηματοπώλη και του πέρασε χειροπέδες, πήρε από το ανοιχτό χρηματοκιβώτιο τα κοσμήματα και έσπευσε να εξαφανιστεί με τον συνεργό του που τον περίμενε στην είσοδο.

    [10] Κορυφαίοι στην Ε.Ε Παπανδρέου-Διαμαντούρος

    26/9/2003 5:30:00 μμ

    Στον κατάλογο των "50 Ευρωπαίων της Χρονιάς", που για τρίτη χρόνια επιλέγει και δημοσιοποιεί η εφημερίδα "European Voice", συμπεριλαμβάνονται ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής Νικηφόρος Διαμαντούρος Οι "50 Ευρωπαίοι της χρονιάς" είναι, σύμφωνα με την "European Voice", οι προσωπικότητες, που επηρέασαν περισσότερο τις εξελίξεις στον ευρωπαϊκό χώρο τον τελευταίο χρόνο. Οι "εκλεκτοί" ψηφίστηκαν από μια ομάδα, που αποτελείται από τους συντάκτες της εφημερίδας και προσωπικότητες με ειδίκευση στα ευρωπαϊκά θέματα, μεταξύ των οποίων τρεις πρώην πρωθυπουργοί.

    ''Διπλωμάτη της Χρονιάς ο Παπανδρέου''

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο Γιώργος Παπανδρέου επιλέχθηκε στην κατηγορία "διπλωμάτης της χρονιάς" με γνώμονα την πολιτική προσέγγισης ΕΕ-Τουρκίας την οποία προώθησε "θέτοντας τέλος στις πολύχρονες αντιρρήσεις της Ελλάδας για την υποψηφιότητα της Αγκυρας για ένταξη στην ΕΕ".

    Τα βραβεία θα απονεμηθούν στις 2 Δεκεμβρίου από τον Βέλγο πρωθυπουργό Γκι Φερχοφστάτ.

    [11] Βελτιώσεις στην αναθεωρημένη ΚΑΠ σχεδιάζει ο Δρυς

    26/9/2003 5:46:00 μμ

    Σημαντικές βελτιώσεις επιδέχονται οι προτάσεις του Κοινοτικού Επιτρόπου Φίσλερ, σύμφωνα με τον υπουργό Γεωργίας Γιώργο Δρυ. "Συζητάμε με τους συναδέλφους υπουργούς των μεσογειακών κρατών, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε ένα κοινό μέτωπο, κοινών συμφερόντων, που θα προασπίσει τα κεκτημένα των μεσογειακών προϊόντων", τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που έδωσε στη Θεσσαλονίκη, αμέσως μετά από συναντήσεις, που είχε με εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου του νομού.

    "Μέχρι σήμερα το κείμενο, που δεσμεύει όλα τα κοινοτικά όργανα είναι η απόφαση του συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποβάλει προτάσεις στο συμβούλιο των 15 υπουργών και τίποτα περισσότερο", τόνισε και υπενθύμισε, ότι και τον Ιανουάριο του 2003 η Επιτροπή υπέβαλε τις προτάσεις της, αλλά αυτό που ψήφισαν οι υπουργοί τον Ιούνιο του 2003 ήταν τελείως διαφορετικό.

    "Οι αγρότες δεν πρέπει να ανησυχούν για όσα ακούγονται με τη μορφή προτάσεων", τόνισε ο υπουργός. Νωρίτερα, ο κ. Δρυς είχε συσκέψεις με τον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Ηλία Λιακόπουλο, εκπροσώπους των αγροτικών φορέων για θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Γεωργίας, εκπροσώπους της νομαρχίας Θεσσαλονίκης και προέδρους ομοσπονδιών αγροτικών συλλόγων με αντικείμενο την πορεία υλοποίησης των προγραμμάτων του Γ' ΚΠΣ και των προγραμμάτων του υπουργείου Γεωργίας.

    [12] Αναπάντητα ερωτηματικά για τη δολοφονία Μπακογιάννη

    26/9/2003 1:27:00 μμ

    Η διαδικασία της Παρασκευής ολοκληρώθηκε με την αγόρευση του συνηγόρου πολιτικής αγωγής κ. Γιάννη Γιαννίδη για τις υποθέσεις των δολοφονιών του βουλευτή της ΝΔ Παύλου Μπακογιάννη, των Τούρκων διπλωματών Ντενίς Μπουλούκμπασι, Τσετίν Γκιοργκιού και Ομέρ Σιμπαχίογλου και του πρώην διοικητή της Εθνικής Τραπεζας Μιχάλη Βρανόπουλου καθώς και την επίθεση σε βάρος του επιχειρηματία Βαρδή Βαρδινογιάννη. Ο κ. Γιαννίδης επισήμανε ότι σήμερα συμπληρώνονται 14 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη, όμως, παραμένουν αναπάντητα ορισμένα ερωτηματικά για τους λόγους και τις συνθήκες αυτής της ενέργειας. Το δικαστήριο διέκοψε νωρίτερα από την καθορισμένη ώρα, καθώς ολοκληρώθηκαν οι αγορεύσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής και τη Δευτέρα θα αρχίσουν τις αγορεύσεις τους οι συνήγοροι υπεράσπισης.

    ''Συντριπτικό το αποδεικτικό υλικό για ενοχή Γιωτόπουλου''

    Ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής τόνισε ότι το αποδεικτικό υλικό είναι συντριπτικό για την ενοχή του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν στη δικογραφία 32 αναφορές στη δράση του από εννέα κατηγορουμένους, 26 δακτυλικά αποτυπώματά του σε έγγραφα που βρέθηκαν στις γιάφκες, χειρόγραφα, κλειδιά κ.α. που τον εμπλέκουν.

    Ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής επισήμανε επίσης ότι η ''17Ν'', όπως εκφράστηκε από τον αρχηγό της υπήρξε αντιφατική, ψευδολόγα και υποκρίτρια, καθώς, όπως είπε, εξαντλεί και θα εξαντλήσει κάθε δικονομικό πλεονέκτημα που της δίνουν οι νόμοι του ''αστικού κράτους'' το οποίο 27 χρόνια επεδίωκε να χτυπήσει.

    [13] Πέθανε ο νεαρός τετραπληγικός στη Γαλλία

    26/9/2003 3:27:00 μμ

    Υπέκυψε ο 21χρονος τετραπληγικός Βενσάν Ιμπέρ, ο οποίος είχε περιπέσει σε κώμα, όταν η μητέρα του προσπάθησε την Τετάρτη να τον απαλλάξει από τη μαρτυρική ζωή που είχε ως απόλυτα ανάπηρος, κάνοντάς του ένεση με τοξική ουσία. Η 48χρονη Μαρί Ιμπέρ συνελλήφθη μετά την προσπάθειά της να κάνει ευθανασία στο γιο της όμως, στη συνέχεια, έλαβε άδεια να βρίσκεται στο πλευρό του. Ο θάνατος του Ιμπέρ ανακοινώθηκε την Παρασκευή από την εισαγγελία της Μπουλόν-σιρ-Μερ στη Βόρεια Γαλλία. Η εισαγγελία διέταξε τη διενέργεια νεκροψίας για να εξακριβωθούν τα ακριβή αίτια του θανάτου του, ενώ τώρα η τραγική μητέρα του κατηγορείται ως υπεύθυνη για το θάνατο του και αντιμετωπίζει τη Δικαιοσύνη.

    Επιστολή στο Ζακ Σιράκ για το δικαίωμα του στο θάνατο

    Ο Ιμπέρ, που ήταν παράλυτος, τυφλός και μουγγός εξαιτίας ενός τροχαίου, είχε εκφράσει την επιθυμία του να πεθάνει και μάλιστα είχε στείλει σχετική επιστολή στο Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ αναζωπυρώνοντας τις συζητήσεις περί ευθανασίας.

    Ο 21χρονος ζούσε στο νοσοκομείο και μπορούσε να επικοινωνήσει μόνο πιέζοντας τον αντίχειρά του στο χέρι του συνομιλητή του.

    Ενα βιβλίο που περιγράφει το δράμα που ζούσε

    Ένας δημοσιογράφος, ο Φρεντερίκ Βέιγ που έζησε επί μήνες κοντά στο Βενσέν Ιμπέρ, περιγράφει στο βιβλίο που έγραψε το δράμα του Ιμπέρ με τίτλο "Σας ζητώ το δικαίωμα να πεθάνω".

    "Αυτό το βιβλίο", λέει ο Βενσέν Ιμπέρ, "δεν θα το δω ποτέ... γιατί είμαι νεκρός από τις 24 Σεπτεμβρίου 2000... Από εκείνη τη μέρα δεν ζω πια, με κάνουν να ζω, με κρατούν στη ζωή. Για ποιόν, γιατί, δεν το ξέρω. Αυτό που ξέρω είναι ότι είμαι ένας ζωντανός-νεκρός, ότι δεν επιθυμούσα αυτόν τον ψεύτικο θάνατο και ακόμη λιγότερο αυτά που περνάω εδώ και τρία χρόνια".

    "Όσο περισσότερο περνά ο καιρός, τόσο λιγότερο αντιμετωπίζω το ενδεχόμενο να τελειώσω τις μέρες μου σαν φυτό καθηλωμένο στο κρεβάτι ενός νοσοκομείου. Δεν είναι δυνατόν".

    Οι τελευταίες λέξεις του βιβλίου του είναι αφιερωμένες στη μητέρα του: "Μην την κρίνετε. Αυτό που θα έχει κάνει για μένα θα είναι σίγουρα η μεγαλύτερη απόδειξη αγάπης στον κόσμο... Σκεφτείτε τί έχει κάνει για μένα. Σκεφτείτε πόση αγάπη μια μητέρα μπορεί να έχει μέσα της για να αγαπάει τόσο. Και αφήστε την να ζήσει εν ειρήνη την υποτιθέμενη ζωή, που της μένει να ζήσει".

    [14] Παρατείνεται η κράτηση του υπόπτου για τη δολοφονία Λιντ

    26/9/2003 12:55:00 μμ

    Ανα Λιντ

    Το δικαστήριο της Στοκχόλμης διέταξε σήμερα Παρασκευή την παράταση για δυο εβδομάδες της κράτησης του άνδρα που συνέλαβε την περασμένη Τετάρτη η αστυνομία ως ύποπτο για τη δολοφονία της υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας Ανα Λιντ. Πρόκειται για έναν 24χρονο, τον οποίο ενοχοποιούν, σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα, στοιχεία του DNA που συνέλεξαν οι Αρχές στον τόπο της δολοφονίας.

    Αξιοποίηση των στοιχείων που έχει αστυνομία στα χέρια της

    Στις 24 Σεπτεμβρίου, ο Περ Ολοφ Σβένσον, ο πρώτος ύποπτος που συνελήφθη για τη δολοφονία Λιντ αφέθηκε ελεύθερος, λόγω ελλείψεως αποδεικτικών στοιχείων.

    Ο Σβένσον είχε συλληφθεί στις 16 Σεπτεμβρίου λόγω ομοιότητας με το άτομο που είχαν καταγράψει οι κάμερες κλειστού κυκλώματος του πολυκαταστήματος της Στοκχόλμης όπου η Ανα Λιντ δέχθηκε τη δολοφονική επίθεση με μαχαίρι στις 10 του μηνός. Η αστυνομία ωστόσο είχε αρνηθεί να δηλώσει ποιες αποδείξεις διαθέτει εναντίον του.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

    [15] Δε δεσμεύεται για βοήθεια ο Καναδάς

    26/9/2003 7:33:00 μμ

    Δε θα δεσμευτεί για νέα βοήθεια προς το Ιράκ στη διάσκεψη των δωρητών, που θα γίνει στη Μαδρίτη τον ερχόμενο μήνα, ανακοίνωσε σήμερα o Καναδάς Η Καναδή υπουργός Διεθνούς Συνεργασίας Σούζαν Ουίλαν δήλωσε, ότι η κυβέρνηση της Οτάβας δεν θα λάβει καμία απόφαση για επιπλέον χρήματα έως ότου βρει, πώς ακριβώς να δαπανήσει τα 200 εκ. δολάρια Καναδά, 148 εκ. δολάρια ΗΠΑ, σε ανθρωπιστική βοήθεια προς το Ιράκ, την οποία ανακοίνωσε το Μάιο. "Δεν αναμένω, ότι ο Καναδάς θα ανακοινώσει νέα βοήθεια στη διάσκεψη της Μαδρίτης", δήλωσε η ίδια στο Ρόιτερ. Η διάσκεψη αυτή, που αποσκοπεί στην συγκέντρωση χρημάτων για την ανοικοδόμηση του Ιράκ θα γίνει στη Μαδρίτη στις 23 και 24 Οκτωβρίου.

    [16] ''Φύγε'' φωνάζουν στον Ράμσφελντ

    26/9/2003 5:21:00 μμ

    Αμερικανική οργάνωση κατά του πολέμου στο Ιράκ ζητάει με ολοσέλιδη καταχώρισή της στην εφημερίδα New York Times την παραίτηση του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, τον οποίο κατηγορεί ότι "πρόδωσε" τους στρατιώτες, που έφυγαν για τον πόλεμο. "Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ πρόδωσε τους γιους μου και την πατρίδα μου. Είναι ώρα να φύγει", γράφει με μεγάλα γράμματα η καταχώριση της οργάνωσης MoveOn.org κάτω από μια φωτογραφία, που δείχνει τον υπουργό σοβαρό και με το δάκτυλο προτεταμένο. Το κείμενο της καταχώρισης αναφέρεται στον Λάρι Σίβερσον, πατέρα τριών στρατιωτών, που υπηρετούν στον στρατό ξηράς και οι δύο βρίσκονται στο Ιράκ, που παρουσιάζεται ως "ένας αμερικανός πατριώτης, περήφανος" για τους γιους του, αλλά ταυτόχρονα "θυμωμένος με αυτούς, που μας παρέσυραν σε αυτό το τέλμα".

    Τον κατηγορούν για τους νεκρούς

    "Μήνες μετά την κήρυξη από τον Πρόεδρο Μπους "του τέλους των μαχών" στο Ιράκ, Αμερικανοί σκοτώνονται σχεδόν καθημερινά", συνεχίζεται στο κείμενο, το οποίο επιρρίπτει την ευθύνη για την κατάσταση αυτή στον Ράμσφελντ.

    Η εκστρατεία αυτή της οργάνωσης MoveOn.org, που ιδρύθηκε το 1998, αρχίζει τώρα, που η αμερικανική κοινή γνώμη αντιμετωπίζει με όλο και μεγαλύτερο σκεπτικισμό την πολιτική, που ακολουθεί η κυβέρνηση Μπους στο θέμα του Ιράκ.

    [17] Οικονομική συνεισφορά της Ε.Ε για ανοικοδόμηση Ιράκ

    26/9/2003 4:31:00 μμ

    Ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για τις εξωτερικές σχέσεις Κρις Πάτεν θα προτείνει την 1η Οκτωβρίου στους συναδέλφους του να εγκρίνουν την εκταμίευση 200 εκατομμυρίων ευρώ από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών ανοικοδόμησης του Ιράκ, δήλωσε η εκπρόσωπός του Εμα Ούντβιν.

    ''Αυτό είναι το ποσό που θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα'', στη διάρκεια της εβδομαδιαίας σύσκεψης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είπε η εκπρόσωπος στους δημοσιογράφους. Η εκπρόσωπος σημείωσε ότι πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ της συνεισφοράς αυτής και της συνολικής ευρωπαϊκής βοήθειας, η οποία θα περιλαμβάνει επίσης τις δωρεές κάθε μιας χώρας.

    Η σύνοδος των δωρητών για την ανοικοδόμηση του Ιράκ έχει προγραμματιστεί για τις 23 και 24 Οκτωβρίου στη Μαδρίτη.

    [18] Παραμένει η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια

    26/9/2003 3:12:00 μμ

    Mε υψηλούς ρυθμούς συνεχίζουν να αυξάνονται τα δάνεια των πιστωτικών ιδρυμάτων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, οι χορηγήσεις προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά εμφανίζουν μικρή επιτάχυνση, καθώς ο ρυθμός τους διαμορφώθηκε φέτος τον Ιούλιο στο 18,5% έναντι 18% τον προηγούμενο μήνα.

    Πιστωτικές κάρτες και προσωπικά δάνεια

    Οι χορηγήσεις προς τα νοικοκυριά, δηλαδή τα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, παρόλο που σημείωσαν μικρή κάμψη, συνεχίζουν να αυξάνονται με ιδιαίτερα υψηλό ρυθμό (28,6%). Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών παραγόντων, στην περίπτωση που ο ρυθμός αυτός διατηρηθεί μέχρι το τέλος του έτους, το χρέος των νοικοκυριών θα ξεπεράσει το 25% του ΑΕΠ από 22,4% που ήταν το 2002.

    Τα στεγαστικά δάνεια, τα υπόλοιπα των οποίων στις εμπορικές τράπεζες ανέρχονταν τον Ιούλιο σε περίπου 24,3 δισ. ευρώ, εμφανίζουν ετήσια αύξηση 29,4%, έστω κι αν καταγράφεται μια σταδιακή επιβράδυνση στο ρυθμό ανόδου. Τα καταναλωτικά δάνεια που εμφάνισαν ρυθμό αύξησης άνω του 22%, στο τέλος Ιουλίου ανέρχονταν σε 10,87 δισ. ευρώ.

    Στην καταναλωτική πίστη τη μερίδα του λέοντος διατηρεί ο δανεισμός μέσω πιστωτικών καρτών, ο οποίος αντιστοιχεί στο 52,6% του συνόλου των καταναλωτικών δανείων, ενώ το 30,3% αφορά σε προσωπικά δάνεια χωρίς δικαιολογητικά, τα οποία είναι πλήρως απελευθερωμένα από τον Ιούνιο.

    Στο ίδιο διάστημα παρατηρείται σταθερή αύξηση των καταθέσεων. Το σύνολο τους αυξήθηκε κατά 9,6% σε ετήσια βάση. Εντυπωσιακή είναι η αύξηση των καταθέσεων προθεσμίας, οι οποίες αυξήθηκαν με ρυθμό 25,8%.

    Ο δανεισμός του δημοσίου

    Για το θέμα του δανεισμού των επιχειρήσεων του δημοσίου το υπουργείο Οικονονομίας και Οικονομικών τονίζει οτι οι μέχρι σήμερα εγκρίσεις υπολείπονται σημαντικά από το όριο που έχει τεθεί και κατά συνέπεια δεν υπάρχει κανένα θέμα υπερδανεισμού.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού το όριο του δανεισμού για το σύνολο των δημοσίων επιχειρήσεων το έτος 2003 ήταν 2.744 εκατ. Ευρώ. Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα στοιχεία, το σύνολο του εγκριθέντος δανεισμού ανέρχεται σε 2.075 εκατ. Ευρώ. Από το ποσό αυτό μόνο 1.110 εκατ. Ευρώ δόθηκαν με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

    Σημειώνεται ότι το σύνολο των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου των δημοσίων επιχειρήσεων κατά το τρέχον έτος έχει προϋπολογισθεί στα 3.300 εκατ. Ευρώ και υπερβαίνει σημαντικά το ποσό του δανεισμού. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι οι δημόσιες επιχειρήσεις όπως και οι ιδιωτικές, χρηματοδοτούν ένα σημαντικό μέρος των επενδύσεων από δανεισμό χωρίς εγγύηση του Δημοσίου.

    [19] Στο 3,8% ο ρυθμός ανάπτυξης και το 2004

    26/9/2003 1:21:00 μμ

    Το περιεχόμενο του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού για το 2004 που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 6 Οκτωβρίου συζητήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Χριστοδουλάκη. Ο κ. Χριστοδουλάκης ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για τα βασικά μεγέθη του νέου προϋπολογισμού, το προσχέδιο του οποίου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις 6 Οκτωβρίου. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα απασχολήσει και το Υπουργικό Συμβούλιο στην επόμενη συνεδρίασή του.

    Αύξηση των εσόδων - Κανονικά οι μετοχοποιήσεις ΔΕΠΑ, ΔΕΗ, ΕΤΑ

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο νέος προϋπολογισμός θα προβλέπει ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα διαμορφωθεί στο επίπεδο του 1% του ΑΕΠ.

    Οι πρωτογενείς δαπάνες του προϋπολογισμού εκτιμάται ότι θα παρουσιάσουν ρυθμό αύξησης 7% και τα έσοδα 5%.

    Η αύξηση των εσόδων αναμένεται να προέλθει από τον υψηλό ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ, καθώς και από την περιστολή της φοροδιαφυγής.

    Ο κ. Χριστοδουλάκης τόνισε, εξάλλου, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία τους επόμενους μήνες.

    Ειδικότερα στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η αποκρατικοποίηση στο αμέσως επόμενο διάστημα της ΔΕΠΑ, των Ελληνικών Τουριστικών Ακινήτων, καθώς και η διάθεση ενός ποσοστού γύρω στο 15% της ΔΕΗ μέσα από το Χρηματιστήριο.

    [20] Προσφορά της ΟΤΕnet για 8μηνες συνδέσεις

    26/9/2003 12:58:00 μμ

    Η OTEnet υποδέχεται τη φθινοπωρινή περίοδο προσφέροντας τέσσερις επιπλέον μήνες δωρεάν πρόσβαση στο Intrenet, για κάθε 8μηνη σύνδεση που θα πραγματοποιηθεί έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2003.

    Ετσι δίδεται η δυνατότητα σε νέους χρήστες ν΄αποκτήσουν σύνδεση και mail με πιό χαμηλή χρέωση.

    Οι χρεώσεις

    Η νέα προσφορά ισχύει τόσο για νέες συνδέσεις όσο και για ανανεώσεις παλαιών και αφορά τις εξής κατηγορίες: Easy Gate Basic (PSTN) στην τιμή των 117 ευρώ, Fast Gate Basic (ΙSDN 64Κ) στην τιμή των 177 ευρώ και Fast Gate Advanced (ISDN 128K) στην τιμή των 309 ευρώ. Στις προαναφερόμενες τιμές δεν περιλαμβάνεται ΦΠΑ

    Κατά τη διάρκεια της προσφοράς, η εταιρία ενημερώνει ότι δεν θα πωλούνται οι 12μηνες συνδρομές: PSTN, ISDN 64K και ISDN 128K. Για όσους, όμως, επιθυμούν να ανανεώσουν την ετήσια συνδρομή τους Easy Gate Basic (PSTN), θα παρέχονται επιπλέον δύο μήνες δωρεάν σύνδεση στο Internet στην τιμή των 175,56 ευρώ, πλέον ΦΠΑ.

    [21] Eτοιμο το νέο Αθλητικό Κέντρο Αγίου Κοσμά

    26/9/2003 1:01:00 μμ

    Το πιο σύγχρονο αθλητικό κέντρο στη χώρα μας και ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη, εγκαινιάστηκε νωρίς το μεσημέρι, από τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Ο λόγος για το αθλητικό κέντρο του Αγίου Κοσμά που κόστισε 30 εκατομμύρια ευρώ και στο οποίο, όπως είπε ο κ. Σημίτης στην ομιλία του, χτυπά η καρδιά της ολυμπιακής προετοιμασίας. "Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι εθνική υπόθεση", επανέλαβε ο Πρωθυπουργός.

    Τα Ολυμπιακά Εργα είναι η απόδειξη της νέας Ελλάδας

    Τον Πρωθυπουργό κατά την άφιξή του στο ΕΑΚΝ, υποδέχθηκαν ο υπεύθυνος υπουργός για τους Ολυμπιακούς Αγώνες υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υφυπουργός Πολιτισμού αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γιώργος Λιάνης και ο γ.γ. Ολυμπιακών Αγώνων Κώστας Καρτάλης. Η εκδήλωση των εγκαινίων άρχισε με αγιασμό από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Γλυφάδας Παύλο και ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί από τον υπουργό Πολιτισμού και τον υφυπουργό Αθλητισμού.

    Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός εκλήθη στο βήμα από τον υπουργό Πολιτισμού. Ο Κώστας Σημίτης απευθυνόμενος στην Προολυμπιακή Ομάδα της χώρας μας που ήταν παρατεταγμένη, δηλαδή στους αθλητές που θα πάρουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, καθώς και στους αθλητές της Παραολυμπιακής Ομάδας, είπε πως όλα αυτά που γίνονται είναι "η απόδειξη μιας νέας Ελλάδας που έχει αυτοπεποίθηση και με συστηματική προσπάθεια καταφέρνει τους στόχους της".

    "Οι Ολυμπιακοί Αγώνες επιστρέφουν στον τόπο που γεννήθηκαν για να αναδείξουν την Ελλάδα που μπορεί να ανταγωνιστεί αποτελεσματικά στο σύγχρονο κόσμο με ετοιμότητα, σχέδιο και γνώση", επισήμανε στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός.

    Το πρόγραμμα ''Ελλάδα 2004'' περιλαμβάνει πάνω από δύο χιλιάδες έργα σε όλη τη χώρα, στις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου. "Στην Αρχαία Ολυμπία υφαίνουμε έναν αθλητικό ιστό που αγκαλιάζει όλη τη χώρα. Η Ολυμπιάδα της Αθήνας είναι η πρώτη Ολυμπιάδα της Ευρώπης στον 21ο αιώνα, και αφήνει όφελος στην πατρίδα μας. Με όλα αυτά τα έργα προωθείται η ανάπτυξη, επιταχύνεται ο εκσυγχρονισμός και εδραιώνεται το Ολυμπιακό Πνεύμα. Με μια επιτυχημένη Ολυμπιάδα, η Ελλάδα ακτινοβολεί παντού, σε όλο τον κόσμο. Είναι η Ολυμπιάδα που δίνει το μήνυμα της προόδου, της ειρήνης, της ανάπτυξης και της δημοκρατίας, είναι η Ολυμπιάδα των ελλήνων και αυτή την Ολυμπιάδα θέλουμε να παρουσιάσουμε για 15 ημέρες σε 5 δισεκατομμύρια ανθρώπους" είπε ο Κώστας Σημίτης.

    ''Εδώ χτυπάει η καρδιά της ολυμπιακής προετοιμασίας''

    Στους χαιρετισμούς που απηύθυναν ο υφυπουργός Πολιτισμού αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γιώργος Λιάνης και ο υπεύθυνος υπουργός για τους Ολυμπιακούς Αγώνες υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισαν "πως σε αυτό το γυμναστήριο, το αθρόο αττικό φως, όπου η φύση συναινεί για να εμφανίσει ο αθλητής τον άθλο του, οι αθλητές μας, δουλεύουν γι΄ αυτό που όλοι προσδοκούμε: την ισχυρή Ελλάδα, την υπερήφανη Ελλάδα, την Ελλάδα που δοκιμάζεται και αντέχει και μπορεί. Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως στις 1000 και πλέον μέρες της προετοιμασίας τους, αλλά και στις 300 τόσες που απομένουν, οι νέοι μας ζητούν αγώνες καθαρούς, όπως τους θέλετε και όπως τους θέλουμε όλοι μας".

    "Στη χώρα μας, στην τέχνη όπως και στην πολιτική, παίζεται πάντα αυτό το δράμα του σκότους και του φωτός. Ανάμεσά τους φωλιάζει η διχόνοια. Οι Έλληνες αθλητές το ξέρουν καλά αυτό και γι΄ αυτό ζητούν Ολυμπιακούς Αγώνες με όλο το λαό κοντά τους, με όλους τους Έλληνες στο πλευρό τους. Αυτό ζητάνε από εμάς όπου και αν είμαστε, όπου και αν ανήκουμε, σε ό,τι και αν πιστεύουμε. Ομόνοια, ομοψυχία, σύμπνοια και αλληλεγγύη. Οι αθλητές είναι έτοιμοι για τη μεγάλη γιορτή που θα αρχίσει σε λίγο. Οι αθλητές σπεύδουν. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να λείψει. Ο λαός μας θα είναι εκεί!" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λιάνης.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι "εδώ χτυπάει η καρδιά της ολυμπιακής προετοιμασίας... Η ολυμπιακή προετοιμασία, φαίνεται πια αυτό καθαρά, ακόμη και για τον πιο κακόπιστο, είναι ένα μεγάλο, φιλόδοξο, συγκροτημένο και επίπονο σχέδιο πραγματικού εκσυγχρονισμού της χώρας. Αλλάζουν πολλά. Αλλάζει η εικόνα της χώρας. Αλλάζουν τα μεταολυμπιακά δεδομένα για δεκαετίες ολόκληρες. Τα έργα πλέον φαίνονται. Αλλά τα έργα δεν είναι μόνο αυτά που έχουν χαρακτηριστεί ως ολυμπιακά, αυτά που παρακολουθεί η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, αυτά για τα οποία γίνεται αρκετή συζήτηση. Έργα ολυμπιακά κατ΄ ουσίαν είναι και πολλά άλλα, αθλητικά κυρίως αλλά όχι μόνο, που έχουν προωθηθεί, που έχουν κατασκευαστεί, που είναι μια πραγματικότητα, για να υποστηριχθεί η ολυμπιακή προετοιμασία, για να μπορούμε με άνεση να ολοκληρώσουμε τις βασικές ολυμπιακές υποδομές. Έτσι προέκυψε αυτό το υπερσύγχρονο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο του Αγίου Κοσμά, που στεγάζει πάρα πολλές Ομοσπονδίες, που είναι απολύτως ανταγωνιστικό σε σύγκριση με τα καλύτερα, τα πιο απαιτητικά ευρωπαϊκά αθλητικά κέντρα του είδους του. Και το ίδιο συμβαίνει αλλού... Αυτή η επένδυση είναι μια επένδυση εθνική, είναι μια επένδυση κοινωνική, είναι μια επένδυση παιδαγωγική, είναι μια επένδυση στο πιο πολύτιμο υλικό του τόπου αυτού, που είναι τα νιάτα του, οι άνθρωποι που αθλούνται, που αγωνίζονται, που βάζουν στόχους και που πετυχαίνουν τους στόχους αυτούς με τη συστηματική και επίμονη δουλειά. Αυτή είναι η πραγματικότητα του Αγίου Κοσμά και απέναντι μπορεί να δει κανείς φυσικά αυτό που συμβαίνει στο Ελληνικό, μέσα στο γενικό σχέδιο που έχει χαράξει η Κυβέρνησή σας, για την αξιοποίηση, με τον καλύτερο τρόπο για το περιβάλλον, αυτού του μεγάλου πάρκου του Ελληνικού.

    Ακολούθησε έπαρση της σημαίας μας και η φιλαρμονική της Κέρκυρας που είχε παίξει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 παιάνισε τον εθνικό ύμνο, τον οποίο έψαλε συγχρόνως η χορωδία της Εμπορικής Τράπεζας.

    Κατόπιν ο Πρωθυπουργός χαιρέτισε τους επικεφαλής της Προολυμπιακής Ομάδας, δηλαδή τους Προέδρους των Αθλητικών Ομοσπονδιών, τους Αρχιπροπονητές και τους Ολυμπιονίκες και μετά ξεναγήθηκε στο Κλειστό Προπονητήριο της Αρσης Βαρών. Τέλος επισκέφτηκε τους ξενώνες της Κατερίνας Θάνου και του Κώστα Κεντέρη.

    Το πιο σύγχρονο αθλητικό κέντρο στην Ευρώπη

    Το ΕΑΚ Νεότητας του Αγίου Κοσμά, περιλαμβάνει τις εξής εγκαταστάσεις:

    - Δύο γήπεδα ποδοσφαίρου με φυσικό χλοοτάπητα,

    - δύο χωμάτινα γήπεδα (νταμαρόχωμα),

    - βοηθητικούς χώρους,

    - περιφράξεις, κερκίδες και ηλεκτροφωτισμό,

    - κλειστό προπονητήριο στίβου με συνολική επιφάνεια 4.200 τ.μ.,

    - ανοιχτό προπονητήριο με στίβο οκτώ διαδρομών και κονίστρα με φυσικό χλοοτάπητα,

    - γήπεδο ρίψεων,

    - ενιαίο κτηριακό συγκρότημα από πέντε λειτουργικά,

    - ανεξάρτητα προπονητήρια (συνολική επιφάνεια 3.500 τ.μ.),

    - αποδυτήρια (με πλήρη κλιματισμό όλα αυτά),

    - κλειστό προπονητήριο γυμναστικής (συνολική επιφάνεια 1.200 τ.μ, με πλήρη κλιματισμό επίσης),

    - κλειστό προπονητήριο άρσης βαρών (επιφάνειας 1.100 τ.μ.) με αποδυτήρια,

    - γραφεία προπονητών,

    - κλιματισμό και όργανα.

    Ως προς τις υποδομές υποστήριξης της ολυμπιακής προετοιμασίας, υπάρχουν:

    - 120 κλίνες για τους αθλητές σε 15 συγκροτήματα των τεσσάρων δίκλινων δωματίων,

    - 100 κλίνες που αναβαθμίστηκαν σε ήδη υπάρχοντες ξενώνες,

    - πλήρης ξενοδοχειακός εξοπλισμός και διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου.

    Επίσης, απέναντι από τον Αγιο Κοσμά, στις εγκαταστάσεις (κτήρια) του πρώην Αερολιμένα Ελληνικού φιλοξενούνται:

    - τα γραφεία πέντε Ομοσπονδιών: της Ποδοσφαιρικής, της Κολυμβητικής, του Μπάσκετ, του Μπέιζμπολ και της Γυμναστικής.

    [22] Στην ΕΡΤ οι επτά ''άστεγες'' ΠΑΕ της Α' Εθνικής

    26/9/2003 3:54:00 μμ

    Οι επτά ΠΑΕ της Α' εθνικής κατηγορίας (Πανιώνιος, ΟΦΗ, Χαλκηδόνα, Ηρακλής, Πανηλειακός, Προοδευτική και Ξάνθη), οι οποίες δεν είχαν εκχωρήσει τα δικαιώματα τηλεοπτικής μετάδοσης των εντός έδρας αγώνων τους, συμφώνησαν με την δημόσια τηλεόραση, η οποία θα μεταδίδει εφεξής τα παιχνίδια τους. Την ανακοίνωση αυτή έκανε ο πρόεδρος της ΕΠΑΕ Θανάσης Κανελλόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι η ΕΡΤ έκανε καλύτερη προσφορά από τη Netmed.

    [23] Ζακ Ρογκ: ''Οι Αγώνες της Αθήνας θα είναι επιτυχημένοι''

    26/9/2003 1:29:00 μμ

    Σαφείς αποστάσεις από τις πρόσφατες δηλώσεις του πρόεδρου της συντονιστικής επιτροπής της ΔΟΕ Ντένις Οσβαλντ στη γερμανική εφημερίδα "Frankfurter Allgemeine", που προκάλεσαν δυσμενή σχόλια και έντονες αντιδράσεις στην Αθήνα, κράτησε ο πρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ, σε νέες δηλώσεις του την Παρασκευή από τη Λοζάνη. "Οι εκλογές δεν θα επηρεάσουν την προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ούτε θα δημιουργήσουν κάποια καθυστέρηση. Μην ξεχνάτε πως η προετοιμασία τρέχει εδώ και επτά χρόνια. Ενα διάστημα στο οποίο δεν γίνεται να μην έχουμε εκλογική αναμέτρηση" τόνισε ο Ζακ Ρογκ σε σχετική ερώτηση που τού υποβλήθηκε. Υπενθυμίζουμε ότι ο Οσβαλντ είχε δηλώσει πως το προεκλογικό κλίμα στην Ελλάδα "θα δυσκολέψει την δουλειά μας, ενόψει του 2004".

    Αποστάσεις αλλά και στήριξη στον Οσβαλντ

    "Και στο Σίδνεϊ έγιναν εκλογές στο διάστημα της Ολυμπιακής προετοιμασίας και ποτέ δεν υπήρξαν αρνητικές επιπτώσεις" πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΔΟΕ και επίσης εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα είναι επιτυχημένοι οι Αγώνες της Αθήνας.

    Ο Βέλγος "αθάνατος", όταν τού ζητήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις Οσβαλντ, υπογράμμισε: "Δεν θα καταδικάσω, ούτε θα κριτικάρω τον Ντένις Οσβαλντ. Η συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα είναι παρελθόν. Τού έχω απόλυτη εμπιστοσύνη".

    Περί προϋπολογισμού των Αγώνων και ασφάλειας

    Στο μεταξύ, σε ερώτηση σχετικά με το θέμα του προϋπολογισμού της Οργανωτικής Επιτροπής "ΑΘΗΝΑ 2004", ο Ζακ Ρογκ επεσήμανε: "Ο προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος. Εάν τα πράγματα πάνε όπως πρέπει, θα είναι και κερδοφόρος".

    Ο κ. Ρογκ εκτίμησε, πάντως, σχετικά με τον προϋπολογισμό για την κατασκευή των έργων, πως ίσως υπάρξει υπέρβαση. "Αλλά αυτό είναι κυβερνητικό ζήτημα και κατά την προσωπική μου άποψη, σοφά δαπανώνται χρήματα, καθώς οι αλλαγές αυτές θα ωφελήσουν την Αθήνα τα επόμενα χρόνια" είπε χαρακτηριτικά.

    Ακόμα, ο πρόεδρος της ΔΟΕ αναφερόμενος στο θέμα της ασφάλειας, εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για το πρόγραμμα της ασφάλειας, λέγοντας ότι γίνεται πολύ καλή δουλειά, υπάρχει συνεργασία με ξένες χώρες και διευκρίνισε ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση.

    [24] Ξεκίνησε το ''Σπάρταθλον 2003''

    26/9/2003 4:40:00 μμ

    Ξεκίνησε την Παρασκευή στις 7 το πρωί μπροστά από το Ηρώδειο ο 21ος αγώνας υπεραποστάσεως "Σπάρταθλον 2003". Οι δρομείς αναμένεται να τερματίσουν τα ξημερώματα του Σαββάτου στη Σπάρτη, καλύπτοντας απόσταση 246 χιλιομέτρων. Την εκκίνηση παρακολουθήσουν ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Κώστας Σκανδαλίδης, ο Δήμαρχος Σπάρτης, κ. Σαράντος Αντωνάκος και πολλοί ακόμη επίσημοι και φίλοι του κλασσικού Αθλητισμού.

    Μεγάλο ενδιαφέρον από το εξωτερικό

    Στην εκκίνηση παρουσιάστηκαν 201 αθλητές και αθλήτριες από 30 χώρες, ενώ μεγάλο είναι το ενδιαφέρον από ξένα τηλεοπτικά συνεργεία που καλύπτουν τον αγώνα. Ο αγώνας αναβιώνει την ιστορική διαδρομή που ακολούθησε ο Φειδιππίδης το 490 π.Χ. Τους αθλητές θα υποδεχθεί αύριο στον τερματισμό ο Δήμαρχος Σπάρτης, κ. Σαράντος Αντωνάκος.

    [25] Η Εθνική Λυρική Σκηνή αποκτά επίσημη στέγη

    26/9/2003 12:15:00 μμ

    Η λύση της περιοχής του Κεραμεικού απορρίφθηκε λόγω αρχαιολογικού προβλήματος, εξίσου και του Φαληρικού Δέλτα, του Ελληνικού και άλλων περιοχών που κρίθηκαν τελικά απόμακρες από το κέντρο της πόλης ή κατάλληλες για άλλη αξιοποίηση, όχι πάντως για να ανεγερθεί ένα νέο κτίριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής που απεγνωσμένα ζητά στέγη εδώ και πολλά χρόνια. Έτσι, δια στόματος του υπουργού πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου ανακοινώθηκε ότι την λύση στο "πρόβλημα αξιοπρεπούς και επάξιας στέγης της Λυρικής" θα δώσει η ανακατασκευή του θεάτρου Ολύμπιον και η επέκταση της αίθουσας της Σκηνής και του χώρου των θεατών στο άκτιστο οικόπεδο που βρίσκεται στην οδό Χαριλάου Τρικούπη, το οποίο θα αγοράσει το Υπουργείο Πολιτισμού από το Ταμείο Συντάξεως Αυτοκινητιστών, όπου και ανήκει.

    Επίσης το ΥΠΠΟ βρίσκεται σε συνεννόηση με το υπουργείο οικονομικών και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για την αγορά του θεάτρου Ολύμπιον, το οποίο είναι ιδιοκτησία του Μετοχικού Ταμείου Εργαζομένων Εθνικής Τραπέζης.

    Το έργο, ύψους 30 δις δρχ., χαρακτήρισε ο υπουργός πολιτισμού ως "άμεσα εφαρμόσιμη λύση, χρηματοδοτήσιμη με την βοήθεια της Τράπεζας της Ελλάδος, χωρίς αρχαιολογικά προβλήματα, χαίρει της προτιμήσεως και του καλλιτεχνικού διευθυντή Λουκά Καρυστινού". Βρίσκεται σε φάση προκαταρκτικής μελέτης και έως το τέλος του 2003 θα έχουν ολοκληρωθεί οι νομικές και χρηματοδοτικές διαδικασίες.

    Στο διάστημα των κατασκευών, η Λυρική Σκηνή θα δίνει παραστάσεις σε μισθωμένη αίθουσα και θα περιοδεύει συχνά στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

    "Προκειμένου να καταλήξουμε σε αυτή τη λύση" είπε ο κ. Βενιζέλος, "ερευνήσαμε όλα τα ενδεχόμενα και τις πιθανές λύσεις με δεδομένο ότι στον χώρο της μουσικής και του Λυρικού Θεάτρου πραγματοποιούμε ως χώρα μεγάλη επένδυση, με την επέκταση του Μεγάρου Μουσικής στην Αθήνα, και στην Θεσσαλονίκη και το Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών".

    "Η επέκταση του Μεγάρου Μουσικής, δεν δίνει λύση στο πρόβλημα στέγασης της Λυρικής. Στο Μέγαρο Μουσικής διαμορφώνεται ένα πολυδύναμο κτίριο, με μεγάλες αίθουσες για μουσικά και συνεδριακά γεγονότα. Η Λυρική χρειάζεται ένα κτίριο πλήρους και αποκλειστικής χρήσης" τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

    [26] Οι γυναίκες περισσότερο ευάλωτες στα καρδιακά νοσήματα

    Πηγή: ΑΠΕ 26/9/2003 5:06:00 μμ

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) συμβουλεύει τις γυναίκες να προσέχουν περισσότερο την καρδιά τους, προειδοποιώντας πως τα καρδιοαγγειακά νοσήματα σκοτώνουν περισσότερες γυναίκες κάθε χρόνο απ' ό,τι ο καρκίνος του μαστού. ''Παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες γυναίκες φοβούνται τον καρκίνο, ειδικά τον καρκίνο τους μαστού, δεν καταβάλλουν τις ίδιες προσπάθειες για να προφυλαχτούν από καρδιακά νοσήματα, τα οποία σε μεγάλο βαθμό μπορούν να προληφθούν'', δήλωσε η Κατρίν Λε Γκαλ-Καμύ, επικεφαλής των προγραμμάτων του ΠΟΥ για τις μη μεταδοτικές ασθένειες και την ψυχική υγεία.

    Τρόποι πρόληψης

    ''Πρέπει να κάνουμε τις γυναίκες να καταλάβουν πως για να διατηρήσουν την καρδιά τους υγιή θα πρέπει να τρώνε σωστά, να σταματήσουν το κάπνισμα και να κινούνται'' αναφέρει η Κατρίν Λε Γκαλ-Καμύ.

    Στατιστικά στοιχεία του Π.Ο.Υ. από 21 χώρες δείχνουν πως από τα 16,5 εκατομμύρια ανθρώπους που πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρδιοαγγειακά νοσήματα, τα 8,6 εκατομμύρια είναι γυναίκες.

    Οι καρδιακές προσβολές και τα εμφράγματα σκοτώνουν διπλάσιες γυναίκες απ' ό,τι όλες μαζί οι μορφές καρκίνου.

    [27] Προσοχή: Στον καφέ και την καρδιά σας

    26/9/2003 12:11:00 μμ

    Είναι γνωστό ότι ο καφές δεν είναι και ό,τι πιο υγιεινό μπορούμε να καταναλώνουμε καθημερινά, σε μεγάλες ποσότητες. Ακόμη μια μελέτη που ανακοινώθηκε ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας για την Καρδιά, η οποία εορτάζεται στις 28 Σεπτεμβρίου, αναφέρει ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου ποικίλλει ανάλογα με την ποσότητα καφέ που καταναλώνουμε. Συγκεκριμένα, η μελέτη Cardio 2000 αναφέρει ότι είναι σημαντικά μειωμένος ο κίνδυνος για καρδιοπάθεια σε όσους καταναλώνουν μέτριες ποσότητες καφέ, δηλαδή ένα με δυο φλιτζάνια την ημέρα, ενώ αντίθετα είναι σημαντικά αυξημένος σε όσους πίνουν μεγαλύτερες ποσότητες.

    Ασπίδα τα πράσινα λαχανικά και το κόκκινο κρασί

    Από την ίδια μελέτη, η οποία ανακοινώθηκε από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, προκύπτει ότι ιδιαίτερα ευεργετική είναι η επίδραση στην καρδιά όσων καταναλώνουν τουλάχιστον τρεις μερίδες την ημέρα φρούτων ή λαχανικών και ιδίως αυτών που έχουν μεγάλα πράσινα φύλλα.

    Η θετική δράση του κρασιού στις αρτηρίες είναι γνωστή από πολλές μελέτες διεθνώς, αλλά επιβεβαιώθηκε για μία ακόμη φορά από έρευνα του νοσοκομείου ''Αλεξάνδρα'' η οποία έδειξε ότι η λελογισμένη χρήση κόκκινου κρασιού, δηλαδή ένα ποτήρι για τις γυναίκες και δυο για τους άνδρες ημερησίως, βοηθούν σημαντικά στην αγγειοδιαστολή και μειώνουν έτσι ως ένα βαθμό τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά επεισόδια.

    Αξιοσημείωτο είναι το στοιχείο ότι η αυξημένη θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα σχετίζεται σημαντικά με τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης και φαίνεται ότι ακόμη και επίπεδα ρύπανσης στην ατμόσφαιρα χαμηλότερα από τα ''όρια'' έχουν επίδραση στην υγεία ώστε να είναι ασαφές σήμερα ακόμα και για τους ίδιους τους ειδικούς αν υπάρχει κάποιο ασφαλές κατώτερο όριο.

    [28] Καναδάς: Αντιγριπικοί εμβολιασμοί κατά SARS

    26/9/2003 12:00:00 μμ

    Η υγειονομική υπηρεσία του Καναδά θα προωθήσει από τις αρχές του φθινοπώρου τον εμβολιασμό για τη γρίπη, προκειμένου να αποφύγει την επανεμφάνιση της άτυπης πνευμονίας, που σκότωσε πέρυσι στο Τορόντο 44 άτομα και χτύπησε άλλους 375 Καναδούς. Το εμβόλιο για τη γρίπη προτείνεται ιδιαίτερα σε άτομα με πνευμονικά και καρδιολογικά προβλήματα, καθώς και στην τρίτη ηλικία, προκειμένου να αποφευχθούν τα συμπτώματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε λάθος διάγνωση.

    Υγιεινή ζωή αντιπροτείνουν οι οικολογικές οργανώσεις

    Εάν αποκλειστεί η πιθανότητα να έχει γρίπη κάποιο εμβολιασμένο άτομο, τότε οι γιατροί θα μπορέσουν να εξετάσουν με μεγαλύτερη προσοχή την περίπτωση της άτυπης πνευμονίας κι έτσι να αποφευχθούν δυσάρεστες εξελίξεις και ακόμη η εξάπλωση της ασθένειας.

    Στην ίδια γραμμή πρόκειται να κινηθεί φέτος και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος θα προωθήσει τον εμβολιασμό για τη γρίπη σε παγκόσμιο επίπεδο, για την αποφυγή του SARS.

    Ωστόσο, οι οικολογικές οργανώσεις αντιδρούν και αντιπροτείνουν υγιεινή ζωή και καλή διατροφή έναντι των εμβολιασμών.

    [29] Επικίνδυνο e-mail σε χρήστες της Microsoft

    26/9/2003 2:38:00 μμ

    Προσοχή στα e-mail που εμφανίζονται να έχουν αποσταλεί από τη Microsoft με σκοπό τη αντιμετώπιση κάποιων τρωτών σημείων στα προγράμματα Internet Explorer, MS Outlook και MS Outlook Express. Το αρχείο .exe που υποτίθεται ότι είναι ένα patch με τον τίτλο "September 2003, Cumulative Patch" δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να ανοιχτεί. Κατόπιν επικοινωνίας που είχαμε με τη Microsoft Ελλάς μας ενημέρωσαν ότι η Microsoft δε στέλνει ποτέ αρχεία .exe ούτε διανέμει λογισμικό απευθείας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ενώ κατά πάσα πιθανότητα το αρχείο περιέχει ιό τύπου "Trojan Horse".

    Τι πρέπει να προσέχετε

    Σύμφωνα με τη Microsoft, για να διαπιστώσει ο χρήστης εάν ένα e-mail προέρχεται από την εταιρεία, θα πρέπει να εξετάσει τα παρακάτω:

    Η Microsoft υπογράφει πάντα τα ενημερωτικά δελτία της πριν να τα αποστείλει με το κλειδί PGP του κέντρου απαντήσεων ασφαλείας της Microsoft (Microsoft Security Response Centers). Ο χρήστης μπορεί να επαληθεύσει την υπογραφή χρησιμοποιώντας το κλειδί που βρίσκεται στη διεύθυνση της Microsoft. Τα αυθεντικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που περιέχουν ενημερωτικά δελτία δεν παρέχουν ποτέ σύνδεση προς την ενημερωμένη έκδοση κώδικα, αλλά παραπέμπουν τον αναγνώστη στην πλήρη έκδοση του ενημερωτικού δελτίου, η οποία παρέχει τη σύνδεση με την ενημερωμένη έκδοση κώδικα. Η Microsoft υπογράφει πάντα ψηφιακά τις ενημερωμένες εκδόσεις κώδικα που δημοσιεύει. Ο χρήστης πρέπει ελέγχει την υπογραφή ενός εκτελέσιμου αρχείου πριν το εγκαταστήσει στο σύστημά του. Στις αναβαθμίσεις που παραδίδει μέσω του Internet το λογισμικό είναι διαθέσιμο μόνο μέσω του επίσημου δικτυακού τόπου της εταιρείας.

    [30] Τώρα και κλωνοποιημένοι αρουραίοι!

    Πηγή: ΝΕΤ 26/9/2003 5:48:00 μμ

    Δώρο στην ιατρική έρευνα αποκάλεσαν επιστήμονες την επιτυχημένη κλωνοποίηση αρουραίων. Γάλλοι ερευνητές κατάφεραν τελικά μετά από 876 προσπάθειες να δημιουργήσουν τέσσερεις κλώνους αρουραίου, δύο θηλυκούς και δύο αρσενικούς. Ο μεγαλύτερος, μάλιστα, ο Ραλφ είναι υγιέστατος και θα γίνει ενός έτους στις 30 Νοεμβρίου. Επιστήμονες επιθυμούσαν εδώ και καιρό να κλωνοποιήσουν τους αρουραίους γιατί γνωρίζουν καλύτερα τη φυσιολογία τους από ό,τι των ποντικών και έχουν πολύ περισσότερες ομοιότητες με τους ανθρώπους. Η κλωνοποίηση του αρουραίου μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία καρδιακών ασθενειών, της αρθρίτιδας, στην παχυσαρκία αλλά ακόμη και στον εθισμό.

    [31] ''Ξεθωριάζουν'' οι παλιές φωτό της Kodak

    26/9/2003 5:29:00 μμ

    Η νέα τεχνολογία βάζει στο "ράφι" τις κλασικές φωτογραφικές μηχανές και προκαλεί τριγμούς στη μεγαλύτερη εταιρεία φωτογραφικών προϊόντων. Η Kodak ανακοίνωσε την πρόθεσή της για στροφή από τη συμβατική φωτογραφία προς την ψηφιακή καθώς η προτίμηση του καταναλωτικού κοινού γιά τη νέα τεχνολογία έχει ήδη κοστίσει χιλιάδες θέσεις εργασίας. Η Kodak θα μειώσει την παραγωγή των παραδοσιακών φωτογραφικών προϊόντων και θα αυξήσει τις επενδύσεις της στη σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία, προκειμένου να ανταποκριθεί στις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις των καταναλωτών για φωτογραφίες χωρίς φιλμ.

    Απώλειες της μετοχής

    Ωστόσο, η ανακοίνωση έφερε πρωτοφανείς απώλειες της μετοχής της τάξεως του 18% όταν οι επενδυτές έμαθαν ότι οι νέες επενδύσεις θα επιτευχθούν αφού πρώτα η εταιρεία προβεί σε μείωση του μερίσματος των μετόχων κατά 70%.

    "Καθυστερημένη κίνηση" χαρακτήρισαν οι οικονομικοί αναλυτές τη στροφή της Κodak προς την ψηφιακή τεχνολογία καθώς οι ανταγωνίστριες εταιρείες - Canon, Sony, Dell και Hewlett - είναι πιο προηγμένες τεχνολογικά.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Kodak, Ντανιελ Καρπ, είπε ότι η εταιρεία ενήργησε "γνωρίζοντας ότι έχει μειωθεί η ζήτηση για τα παραδοσιακά φωτογραφικά προϊόντα, κυρίως στις αναπτυγμένες αγορές".

    [32] Οι αποζημιώσεις... τον έβγαλαν από το σπίτι

    26/9/2003 2:42:00 μμ

    Ενας Νεοζηλανδός συνταξιούχος, παντρεμένος τουλάχιστον 50 χρόνια, περνά τις περισσότερες ώρες τις ημέρας στο σκυλόσπιτο του κήπου του, μετά τη γνωστοποίηση στη γυναίκα του από κυβερνητική υπηρεσία πως ο σύζυγός της κέρδιζε πολύ περισσότερα χρήματα από όσα εκείνη πίστευε. Η γυναίκα έγινε έξαλλη μόλις ανακάλυψε ότι επί χρόνια αγωνιζόταν για να προσαρμόσει το μικρό εισόδημα του εργαζόμενου στους σιδηροδρόμους συζύγου στις οικογενειακές ανάγκες.

    Μια αποκάλυψη που παραβίασε την ιδιωτική ζωή του και διέλυσε έναν γάμο

    Από το 1952 που παντρεύτηκαν, ουδέποτε εκείνος της είπε πόσα κερδίζει το μήνα και εκείνη ουδέποτε το ρώτησε, μια μάλλον συνηθισμένη τακτική στα ζευγάρια της εποχής τους, όπως ο σύζυγος είπε στο Δικαστήριο Επανεξέτασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Το δικαστήριο απεφάνθη ότι η Ενωση Αποζημίωσης Ατυχημάτων (ACC) είχε παραβιάσει ιδιωτική πράξη του σιδηροδρομικού υπαλλήλου όταν ακουσίως αποκάλυψε στη γυναίκα του, το αυξημένο από αποζημιώσεις εισόδημα που λάμβανε ο σύζυγός της μετά τον τραυματισμό του στην εργασία του.

    Σύμφωνα με τo δικαστήριο, η αποκάλυψη αυτή κατέστρεψε την εμπιστοσύνη της συζύγου προς τον άνδρα της και επισκίασε αυτό που μέχρι πρότινος ήταν μια ζεστή και τρυφερή σχέση. Ο ίδιος είπε πως αν και δεν χώρισαν, η στοργή έφυγε από τη σχέση τους και τώρα εκείνος περνά μεγάλο μέρος της ημέρας στην αποθήκη του κήπου μαζί με το σκύλο (όχι κι άσχημα) για να αποφύγει το παγερό και δυσάρεστο κλίμα του σπιτιού, όταν οι δύο σύζυγοι είναι μέσα.

    Το δικαστήριο επιδίκασε στην ACC το ποσό των 8.000 δολαρίων Νέας Ζηλανδίας (περίπου 4.700 ευρώ) που πρέπει να καταβληθεί στον μυστικοπαθή σύζυγο ως αποζημίωση (... κι άλλη) για την εισβολή της εταιρίας στην ιδιωτική του ζωή.

    [33] Κίνα: Εκτός μεσημεριανής ζώνης οι... ''αηδιαστικές'' διαφημίσεις!

    26/9/2003 12:07:00 μμ

    Η δημόσια αρχή για τη ραδιοφωνία, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο στην Κίνα απαγόρευσε την προβολή διαφημίσεων που αφορούν προϊόντα ατομικής υγιεινής, αλοιφές για τις αιμορροΐδες και άλλα... τινά τις μεσημβρινές ώρες, όταν η οικογένεια συγκεντρώνεται στο τραπέζι για φαγητό, όπως μετέδωσαν την Πέμπτη τοπικά μέσα ενημέρωσης. Εξάλλου, από 1ης Ιανουαρίου 2004, ο διαφημιστικός χρόνος δεν θα ξεπερνά το 20% του συνολικού ημερήσιου προγράμματος ή το 15% του προγράμματος μεταξύ 7:00 και 9:00 το βράδυ, τις ώρες μεγάλης τηλεθέασης.

    ''Όχι στη διαφθορά της κινέζικης γλώσσας''

    ''Οι διαφημίσεις στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα οφείλουν να σέβονται τα ήθη του κοινού, το οποίο δεν επιθυμεί να βλέπει στη διάρκεια του φαγητού του εικόνες που του προκαλούν αηδία, όπως για παράδειγμα κρέμες για τις αιμορροΐδες ή για τα πόδια των αθλητών, σερβιέτες και άλλα παρεμφερή είδη ατομικής υγιεινής'', γράφει η εφημερίδα "Beijing Times".

    Οι διαφημιστές θα πρέπει επίσης να μην καταφεύγουν σε λογοπαίγνια που διαφθείρουν τη γλώσσα, προκειμένου να πουλήσουν τα προϊόντά τους, μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα.

    Η απόφαση αυτή λήφθηκε ύστερα και από διαμαρτυρίες εκπαιδευτικών που καταγγέλλουν ότι διαφημίσεις με λογοπαίγνια παραπλανούν τους νέους, ώστε να μην ακονίζουν το μυαλό τους και να διαμορφώνουν ένα χαρακτήρα σύμφωνα με τα κινεζικά πρότυπα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 26 September 2003 - 16:54:22 UTC