Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-09-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Sunday Telegraph: Απαξιώνει την ασφάλεια των Αγώνων 2004
  • [02] Δριμεία κριτική Καραμανλή στην κυβερνητική πολιτική
  • [03] Κηδεύτηκε ο Δημήτρης Κολιοπάνος
  • [04] Εγκατέλειψαν βρέφος
  • [05] Αισιοδοξία Βενιζέλου για την έκβαση των εκλογών
  • [06] Παπαντωνίου: Μεταρρύθμιση παντού
  • [07] Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ: Εργα πνοής στην Κρήτη
  • [08] Εν αναμονή της αγόρευσης της Ιωάννας Κούρτοβικ
  • [09] Σαράντα τραυματίες από προσάραξη πλοίου στον Ρήνο
  • [10] Κολομβία: Πολύνεκρη επίθεση με παγιδευμένο μοτοποδήλατο
  • [11] Σύγκρουση τρένων στη Γερμανία
  • [12] Νέους καρδινάλιους διόρισε ο πάπας Ιωάννης Παύλος
  • [13] Δεν ενδίδει στις πιέσεις για τα πυρηνικά της η Τεχεράνη
  • [14] Σχεδόν έτοιμο το νέο σχέδιο απόφασης για το Ιράκ
  • [15] Σπυρόπουλος: Μέτρα - τομές στο ασφαλιστικό
  • [16] Βουλγαρία: Αγωνιστικό αυτοκίνητο χτύπησε θεατές
  • [17] Επίσημα εγκαίνια για την έκθεση Θησαυρών των Βασιλικών Τάφων Αιγών

    [01] Sunday Telegraph: Απαξιώνει την ασφάλεια των Αγώνων 2004

    28/9/2003 6:00:00 μμ

    Το παράδειγμα της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post, μιμείται η βρετανική Sunday Telegraph προχωρώντας σε επιθετικό δημοσίευμα, που κάνει λόγο για αποτυχία της Ελλάδας στο θέμα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων. Στο σχετικό δημοσίευμα της η βρετανική εφημερίδα, επικαλείται τα στοιχεία της Washington Post και, αναφέρεται σε αποτυχημένα τεστ ασφαλείας, που διενεργήθηκαν τον Αύγουστο, βγάζοντας το συμπέρασμα ότι οι Αγώνες του 2004 θα είναι τρωτοί σε επιθέσεις, τόσο με συμβατικές βόμβες, όσο και με χημικά ή βιολογικά όπλα. Εκ διαμέτρου αντίθετες, είναι πάντως οι απόψεις του προέδρου της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ, ο οποίος από την Λωζάνη δήλωσε, την απόλυτη εμπιστοσύνη του στο πρόγραμμα ασφάλειας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

    Κάνει λόγο για ''ελληνικές'' αποτυχίες σε δοκιμαστικά τεστ ασφαλείας

    Η βρετανική Sunday Telegraph, αναπαράγοντας πληροφορίες που διέρρευσαν από την αμερικανική κυβέρνηση και, τις οποίες δημοσίευσε το Σάββατο η Washington Post, κάνει λόγο για αποτυχημένα δοκιμαστικά τεστ, που "αποκάλυψαν ανησυχητικά προβλήματα".

    Φέρνει δε ως παράδειγμα περιστατικό, κατά το οποίο μια γυναίκα, παριστάνοντας την έγκυο, κατάφερε να περάσει από σημείο ελέγχου μια ψεύτικη βόμβα, ενώ αναφέρεται επίσης σε περίπτωση, όπου ψεύτικα εκρηκτικά τοποθετήθηκαν σε φέρι μποτ.

    Δεν συμφωνεί ο πρόεδρος της ΔΟΕ

    Τις απόψεις αυτές δεν συμμερίζεται πάντως ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ. Ο Βέλγος "αθάνατος" τόνισε χαρακτηριστικά, ότι υπάρχει μια πολύ έμπειρη ομάδα στην ΑΘΗΝΑ 2004 και στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία έχει κάνει τις καλύτερες δυνατές προσπάθειες που μπορούν να γίνουν στην ασφάλεια.

    Παράλληλα, ο κ. Ρογκ κράτησε αποστάσεις από τον πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής, της ΔΟΕ, Ντένις Οσβαλντ, που είχε δηλώσει στην γερμανική εφημερίδα "Frankfurter Allgemeine", ότι οι εκλογές στην Ελλάδα δυσκολεύουν την Ολυμπιακή προετοιμασία, ενώ όσον αφορά στον προϋπολογισμό για τα Ολυμπιακά έργα, υπογράμμισε, ότι τα χρήματα αυτά σωστά ξοδεύονται, αφού θα αλλάξουν την εικόνα της Αθήνας.

    Ερωτηθείς ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, σχετικά με τα πρόσφατα δημοσιεύματα επιεσήμανε ότι "η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων είναι ένα διεθνές σχέδιο που εφαρμόζει η χώρα, σε συνεργασία με την διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και με επτά άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Η.Π.Α., της Αυστραλίας, της Μεγάλης Βρετανίας και του Ισραήλ, που έχουν εμπειρία γύρω από τα θέματα αυτά και φυσικά ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων".

    "Υπάρχει μία συλλογική διεθνής ευθύνη, στο πλαίσιο πάντα του Συντάγματος και των νόμων του κράτους. Από εκεί και πέρα το πρόγραμμα ασφάλειας, όπως το έχουμε διαμορφώσει και, αυτό αφορά και την τηλεπικοινωνιακή υποδομή και το έμψυχο υλικό και όλα τα άλλα μέτρα, εφαρμόζεται και εκτελείται κανονικά πάντα μέσα στα όρια του προϋπολογισμού που έχουμε θέσει" κατέληξε ο υπουργός Πολιτισμού.

    ''Η Ελλάδα προετοιμάζεται σκληρά για να διοργανώσει απόλυτα ασφαλείς Αγώνες'', υπογραμμίζει σε ανακοίνωση της η Οργανωτική Επιτροπή ΑΘΗΝΑ 2004 επισημαίνοντας ότι η προσπάθεια έχει αναγνωριστεί με πολύ θετικά σχόλια από τον πρόεδρο της ΔΟΕ, τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ και τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα.

    [02] Δριμεία κριτική Καραμανλή στην κυβερνητική πολιτική

    Πηγή: ΑΠΕ 28/9/2003 3:13:00 μμ

    Διαδοχικές συναντήσεις με τις παραγωγικές τάξεις του Έβρου, καθώς και τον Μητροπολήτη Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμο, είχε το πρωί της Κυριακής ο πρόεδρος της ΝΔ, Κωστας Καραμανλής, ο οποίος περιοδεύει από χθες Σάββατο στο νόμό Εβρου. Μιλώντας σε εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων της Ορεστιάδας, ο Κώστας Καραμανλής άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική της στην περιφέρεια και την οικονομία. Ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν προωθεί τις διαρθρωτικές αλλαγές, σημειώνοντας ότι δίνει την αίσθηση πως οι μετοχοποιήσεις και αποκρατικοποιήσεις είναι πωλητήριο της κρατικής περιουσίας και πως ξεπουλά όσο όσο για να εισπράξει και να καταναλώσει. Ο πρόεδρος της ΝΔ προειδοποίησε οτι τυχόν αποκρατικοποιήσεις με αποφάσεις που λαμβάνονται στο σκοτάδι με συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, θα επανεξεταστούν και δεν είναι δεσμευτικές για τη ΝΔ.

    ''Ισχυρή περιφέρεια - Ισχυρή Ελλάδα''

    Καμία παρανομία, ανέφερε χαρακτηριστικά, δεν θα γίνει ανεκτή. Το πλαίσιο, είπε, που πρέπει να διέπει τις αποκρατικοποιήσεις είναι διαφάνεια, ισότητα στους όρους, να προάγεται ο ανταγωνισμός να βελτιώνεται ο τρόπος διοίκησης και να παρέχονται καλύτερα προϊόντα για τους καταναλωτές. Επίσης, σημείωσε ότι τα έσοδα θα πρέπει να είναι ανάλογα με τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας και να διασφαλίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων.

    Σύμφωνα με τον κ. Καραμανλή, τα κριτήρια αυτά οδηγούν σε γνήσιες και καθαρές αποκρατικοποιήσεις τις οποίες, όπως είπε, θα προωθήσει το κόμμα του.

    Ο κ. Καραμανλής μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας κοινωνικού ρεύματος, καθώς όπως τόνισε, η πλειοψηφία των πολιτών θα πρέπει να συμφωνήσει με τους στόχους και τα οράματα για τη νέα διακυβέρνηση της χώρας.

    Επιπλέον, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέκρινε τον πρωθυπουργό για λαϊκισμό και υποσχεσιολογία που, όπως είπε, δείχνουν περιφρόνηση για τους πολίτες. Οι πολίτες, τόνισε, "έχουν χορτάσει από αναμασημένες υποσχέσεις και επιζητούν αξιοπιστία σχέδιο, πρόγραμμα, όραμα, ρεαλιστική πολιτική και χειροπιαστά αποτελέσματα".

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι κανείς δεν λέει ότι δεν έχει προοδεύσει η χώρα, αλλά το ζήτημα είναι με τι ρυθμούς προχωρεί και τι προβλήματα δημιουργήθηκαν ή επιδεινώθηκαν και αναφέρθηκε στις κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες στην χαμηλή ανταγωνιστικότητα, στην αδυναμία προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, την εγκληματικότητα και τη διαφθορά.

    Τόνισε ότι ο Έβρος είναι ξεχασμένος νομός από την κυβέρνηση και πως θα πρέπει να αξιοποιηθεί το γεωγραφικό πλεονέκτημα που έχει για την ανάπτυξη της περιοχής. Επίσης, ανέφερε ότι το κόμμα του έχει εθνική στρατηγική περιφερειακής ανάπτυξης και τόνισε πως θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένο πλαίσιο για τον αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος θα γίνει ύστερα από διάλογο με τους φορείς για την ενίσχυση της περιφέρειας, χωρίς διακρίσεις μεταξύ νέων και παλαιών επιχειρήσεων για την ενίσχυση της απασχόλησης που θα είναι σταθερός και διαρκής.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι η εκπαίδευση αποτελεί βασικό αναπτυξιακό μοχλό ενώ σημείωσε πως ισχυρή Ελλάδα δεν υπάρχει, χωρίς ισχυρή περιφέρεια. Επέκρινε την κυβέρνηση για την αγροτική της πολιτική και δεσμεύτηκε για μια ακόμη φορά, πως θα δώσει ο ίδιος μάχες στις Βρυξέλλες για τα συμφέροντα των Ελλήνων αγροτών.

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε και στους παλιννοστούντες τονίζοντας ότι θα πρέπει να ενισχυθούν για να ενταχθούν ισότιμα στην ελληνική κοινωνία, ενώ χαρακτήρισε μύθο και ψέματα ότι η ΝΔ είναι αντίθετη και αρνητική απέναντι στους Έλληνες νεοπρόσφυγες. Σημείωσε, ακόμη, ότι θα πρέπει να υπάρξει αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης, επαναφέροντας την πρότασή του για από κοινού προστατευόμενα ευρωπαϊκά σύνορα.

    [03] Κηδεύτηκε ο Δημήτρης Κολιοπάνος

    28/9/2003 5:38:00 μμ

    Σε πάνδημο πένθος κηδεύτηκε το πρωί της Κυριακής στην 'Αρτα ο Δημήτρης Κολιοπάνος, γιος του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην υφυπουργού Θόδωρου Κολιοπάνου, που σκοτώθηκε το Σάββατο σε αγώνα ράλι, στην Ηλεία. Ο άτυχος 25χρονος βρήκε τραγικό θάνατο όταν το όχημα του προσέκρουσε σε κολώνα της ΔΕΗ λίγο πριν τον τερματισμό ειδικής διαδρομής. 'Αλλα δυο αυτοκίνητα ανατράπηκαν και συνολικά τραυματίσθηκαν πέντε άνθρωποι. Ο αγώνας διεκόπη και τα ελληνικά πληρώματα απέχουν σε ένδειξη πένθους. Τα συλλυπητήριά τους προς τον κ. Κολιοπάνο και την οικογένεια του εξέφρασαν ο Πρωθυπουργός, η Κυβέρνηση και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης.

    [04] Εγκατέλειψαν βρέφος

    28/9/2003 3:23:00 μμ

    Ένα νεογέννητο αγοράκι, περίπου 1 μηνός, βρέθηκε εγκαταλελειμμένο λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι στην είσοδο της εκκλησίας του Αγίου Ανδρέα, στα Κάτω Πατήσια, στην Αθήνα. Το μωρό βρήκαν πιστοί που είχαν πάει στην εκκλησία και μαζί με τον ιερέα της ενορίας ειδοποίησαν την αστυνομία που το παρέλαβε. Οι αστυνομικοί με ασθενοφόρο μετέφεραν το νεογέννητο στο νοσοκομείο Παίδων ''Αγία Σοφία'', όπου υποβλήθηκε σε εξετάσεις για να διαπιστωθεί η κατάσταση της υγείας του, ενώ παράλληλα γίνονται έρευνες για να εντοπιστεί ο άνθρωπος, και πιθανότατα η μητέρα, που το εγκατέλειψε.

    [05] Αισιοδοξία Βενιζέλου για την έκβαση των εκλογών

    28/9/2003 1:30:00 μμ

    "Το ΠΑΣΟΚ διαμορφώνει συστηματικά τις προϋπόθεσεις της εκλογικής του νίκης. Και αυτό προκαλεί εκνευρισμό στη Ν.Δ.", υποστηρίζει ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξή του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", αναγνωρίζοντας, πάντως, ότι "τα πράγματα δεν είναι εύκολα και δεδομένα". Σύμφωνα με τον υπουργό, καθ' οδόν προς τις εκλογές και και ιδίως τις τελευταίες εβδομάδες πριν από αυτές, "θα τεθούν ευθέως τα απλά και σκληρά διλήμματα με τα οποία λειτουργούν όλες οι σύγχρονες αντιπροσωπευτικές δημοκρατίες". Σε ερώτηση πως εξηγεί ότι, ενώ το εκλογικό σώμα ζητά ριζοσπαστική και φιλολαϊκή πολιτική, ταυτόχρονα πριμοδοτεί τη ΝΔ, κατά την καταγραφή των προτιμήσεων στις δημοσκοπήσεις, ο υπουργός Πολιτισμού απαντά με ερμηνεία των στοιχείων αυτών.

    ''Το ΠΑΣΟΚ κορμός της κεντροαριστεράς''

    Όπως αναφέρει, "οι έρευνες καταγράφουν έναν ιδιότυπο αλλά άκρως ενδιαφέροντα διάλογο της κοινής γνώμης με το ΠΑΣΟΚ, τον οποίο η ΝΔ παρακολουθεί ως τρίτος και επωφελείται μόνον εφόσον το ΠΑΣΟΚ δεν αντιδρά στα μηνύματα της κοινής γνώμης". Ο ίδιος πιστεύει ότι το κόμμα του "θέλει και μπορεί να κερδίσει τις εκλογές" άρα "θέλει και μπορεί να απαντήσει στα μηνύματα αυτά της κοινωνίας".

    Για τη ΝΔ υποστηρίζει ότι "θέλει να εμφανίζεται ως αυθεντικότερο και καλύτερο ΠΑΣΟΚ και όχι ως ένα συντηρητικό, δεξιό κόμμα εξουσίας", κάτι το οποίο συνιστά "τη στρατηγική αντίφαση της ΝΔ, η οποία πρέπει να γίνει αντιληπτή από τους πολίτες".

    Σχετικά με το ζήτημα της κεντροαριστεράς, ο κ. Βενιζέλος αναφέρει ότι "το ΠΑΣΟΚ θεωρεί τον εαυτό του κορμό της κεντροαριστεράς" και προσθέτει ότι "ήταν και είναι ανοικτό σε πρόσωπα και ιδέες που προέρχονται από άλλους κομματικούς σχηματισμούς".

    Τάσσεται υπέρ της συμμετοχής νέων προσώπων στους εκλογικούς συνδυασμούς, υποστηρίζοντας ότι "πρέπει να προσφέρουμε δυνατότητες σε νέα πρόσωπα", αλλά την ίδια στιγμή προειδοποιεί ότι "δεν περισσεύει κανένα από τα παλιά".

    Ενδιαφέρουσες απόψεις διατυπώνει ο κ. Βενιζέλος σχετικά με το ρόλο και τη λειτουργία των πολιτικών κομμάτων. "Τα κόμματα, ως 'ολιγαρχικού' και 'πολεμικού' χαρακτήρα μηχανισμοί, μπορούσαν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά σε άλλες εποχές. Τώρα, όμως, όλα τα συμφραζόμενα έχουν αλλάξει. Όπως τονίζει στη συνέντευξη, τα κόμματα σήμερα "έχουν μικρότερο βαθμό εσωτερικής δημοκρατικής οργάνωσης και αποκέντρωσης από ό,τι το ίδιο το κράτος".

    Προσθέτει δε, ότι τα κόμματα υστερούν σήμερα έναντι άλλων μηχανισμών οι οποίοι καλύπτουν καλύτερα τις ανάγκες των πολιτών αλλά και των ίδιων των κομμάτων και αναφέρει, μεταξύ άλλων, την υστέρηση που παρουσιάζουν τα κόμματα "ως μηχανισμοί πολιτικής ενημέρωσης, σε σχέση με τα μέσα ενημέρωσης".

    [06] Παπαντωνίου: Μεταρρύθμιση παντού

    28/9/2003 12:46:00 μμ

    Βέβαιος ότι το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει και τις επόμενες εκλογές είναι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος, σε συνέντευξή του στο "Βήμα της Κυριακής" εξηγεί και τους λόγους για τους οποίους η διαφορά με τη ΝΔ παραμένει σε υψηλά επίπεδα, παρά τη μείωσή της, ύστερα από τις εξαγγελίες του κ. Σημίτη. Επίσης, ο κ. Παπαντωνίου τάσσεται υπέρ του θεσμικού εκσυγχρονισμού της χώρας και υιοθετεί το σύνθημα "μεταρρύθμιση παντού", ενώ, τονίζει ότι η επιλογή Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να είναι καθαρά αξιοκρατική.

    ''Θα κερδίσουμε το παιχνίδι''

    Ο κ. Παπαντωνίου εκτιμά ότι "η μεγάλη αλλαγή θα συμβεί την ημέρα των εκλογών" και προβλέπει ότι μέχρι τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ θα καταγράφει μια αργή άνοδο. Και εξηγεί ότι αυτό θα συμβεί γιατί "θα συνεχίσουν να υπάρχουν πολλοί αναποφάσιστοι και μια αμφιθυμία του εκλογικού σώματος σε ότι αφορά γενικότερα την πολιτική".

    "Εάν παραμείνουμε σταθεροί στη γραμμή που έχουμε χαράξει, υλοποιήσουμε την Κοινωνική Χάρτα και αναδείξουμε το όραμά μας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, όχι μόνο στη λογική των παροχών, αλλά στη λογική των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να προωθήσουμε για να ανεβάσουμε το επίπεδο ζωής του πολίτη, το παιχνίδι θα το κερδίσουμε", αναφέρει ο ίδιος.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας, ο θεσμικός εκσυγχρονισμός πρέπει να περιλάβει ένα μικρότερο υπουργικό συμβούλιο, τη μείωση του αριθμού των περιφερειών και την ανάδειξή τους σε κύτταρα ανάπτυξης, τη δημόσια διοίκηση, το κοινωνικό κράτος, το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τη δημόσια εκπαίδευση.

    Επίσης, προτείνει αλλαγές στη δημόσια διοίκηση υποστηρίζοντας ότι "πρέπει να ανοίξουμε τις ανώτατες βαθμίδες της διοίκησης στην ελεύθερη αγορά", που σημαίνει "να αναζητούμε γενικούς διευθυντές από ένα ευρύτερο φάσμα και όχι μόνο από το εσωτερικό της δημόσιας διοίκησης".

    Αναφερόμενος στις πρόσφατες ρυθμίσεις σχετικά με τους αεροδιαδρόμους στο Αιγαίο απαντά κατηγορηματικά ότι "δεν έγινε καμία παραχώρηση στο Αιγαίο" και προσθέτει ότι "οι νέοι αεροδιάδρομοι δεν αφορούν στρατιωτικές πτήσεις". Τονίζει, επίσης, ότι όσο η Τουρκία δεν αλλάζει τακτική θα συνεχίζονται οι αερομαχίες στο Αιγαίο.

    Ο υπουργός Αμυνας ετοιμάζει και δεύτερο βιβλίο, αυτή τη φορά με θέμα την ένταξη στην ΟΝΕ, και με συμμετοχή διεθνών και εγχωρίων προσωπικοτήτων, όπως ο Πρόεδρος της Ιταλίας κ. Τσιάμπι, ο Επίτροπος Πέδρο Σόλμπες, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας ,Λουκάς Παπαδήμος, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Τάσος Γιαννίτσης, και ο Πρόεδρος της Εμπορικής Τράπεζας, Γιάννης Στουρνάρας.

    [07] Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ: Εργα πνοής στην Κρήτη

    28/9/2003 7:41:00 μμ

    Με μια σειρά δεσμεύσεων για την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων πνοής ολοκλήρωσε την επίσκεψη της στο νομό Λασιθίου, στο πλαίσιο της περιοδείας της στην Κρήτη, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Βάσω Παπανδρέου. Η κ. Παπανδρέου το πρωί επισκέφτηκε τον δήμο Σητείας, όπου ενημερώθηκε για θέματα του δήμου και της ευρύτερης περιοχής του. Επίσης επισκέφτηκε το αεροδρόμιο και τις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού. Αναφερόμενη στο Βόρειο Οδικό Αξονα, που αφορά το Νομό Λασιθίου, είπε πως έχει ήδη δημοπρατηθεί η κατασκευή του δρόμου Αυχένα-Αγκαθιάς έως Χαμέζι, ένα έργο ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων δραχμών. Εν ω μεταξύ, από την Ιεράπετρα, η κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει τρόπο να αναγεννάται και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη χάρτα Σύγκλισης, λέγοντας ότι "έχουμε τώρα σχέδιο για την επόμενη τετραετία". Η κ. Παπανδρέου τη Δευτέρα θα επισκεφθεί αναπτυξιακά έργα στο Ηράκλειο και θα έχει σειρά συναντήσεων με τον γενικό γραμματέα της περιφέρειας Κρήτης, τον νομάρχη και δημάρχους του νομού.

    Όπως είπε h κ. Παπανδρέου στο αεροδρόμιο Σητείας στις αρχές του νέου έτους θα δημοπρατηθούν οι μόνιμες κτιριακές εγκαταστάσεις του αεροδρομίου 8000 τ.μ. ενώ μέχρι τότε θα εγκατασταθεί λυόμενη αίθουσα προσωρινά για τις ανάγκες του αεροδρομίου.

    Αναφερόμενη στο Βόρειο Οδικό Αξονα, που αφορά το Νομό Λασιθίου και τα δύσκολα σημεία του λόγω της ιδιομορφίας του εδάφους, τόνισε ότι να αναμένεται να δημοπρατηθεί το έργο Αγιος Νικόλαος- Καλό Χωριό ύψους 14 δις δρχ. Πρόκειται για νέα χάραξη όπου λόγω ιδιομορφίας του εδάφους απαιτούνται σοβαρά τεχνικά έργα, σήραγγα, γέφυρες κ.λ.π.

    Λόγω των σοβαρών προβλημάτων, όπως είπε, έγιναν εδαφοτεχνικές έρευνες σε μεγάλο μήκος και στη συνέχεια αναθεώρηση της ήδη εγκεκριμένης παλαιάς περιβαλλοντικής μελέτης. Το κόστος του έργου αυτού ανέρχεται σε 39,0 εκ ευρώ (13 δις δρχ.). Οι απαλλοτριώσεις έχουν συντελεσθεί και το έργο μετά την έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης θα δημοπρατηθεί εντός του τρέχοντος έτους Εξάλλου μιλώντας για το έργο Αυχένας - Αγκαθιάς - Χαμέζι και την ολοκλήρωση του τμήματος Χαμέζι - Σητεία τόνισε ότι στο τμήμα αυτό λόγω σοβαρών γεωλογικών προβλημάτων εκπονήθηκαν συμπληρωματικές μελέτες, μετά από σειρά γεωτεχνικών ερευνών, τόσο για την διασφάλιση του δρόμου όσο και του οικισμού Χαμέζι.

    Ήδη το έργο δημοπρατήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2003 με προϋπολογισμό 22,01 εκ. ευρώ (7,5 δις δρχ.) και μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει και την κατασκευή μεγάλης γέφυρας συνολικού μήκους 900μ., για την αποφυγή όλων των παραπάνω προβλημάτων.

    Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ αναφερόμενη στη σημαντική επένδυση του Τοπλού, τόνισε ότι πρέπει να διασφαλιστούν όλες οι προϋποθέσεις για την σημαντική αυτή επένδυση και πρόσθεσε ότι το ΠΕΧΩΔΕ θα στηρίξει αυτή την προσπάθεια.

    Τέλος όπως ανακοίνωσε το λιμάνι της Σητείας βρίσκεται στην τρίτη φάση υλοποίησης και έχει ενταχθεί στο Γ΄ Κ.Π.Σ

    [08] Εν αναμονή της αγόρευσης της Ιωάννας Κούρτοβικ

    28/9/2003 5:30:00 μμ

    Στο τελικό στάδιο εισέρχεται η δίκη των 19 κατηγορουμένων για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση ''17 Νοέμβρη''. Η δίκη συνεχίζεται τη Δευτέρα με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων, αφού την Παρασκευή ολοκληρώθηκαν οι αγορεύσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής. Πρώτη αναμένεται να αγορεύσει η συνήγορος του Δημήτρη Κουφοντίνα και της Αγγελικής Σωτηροπούλου, Ιωάννα Κούρτοβικ.

    [09] Σαράντα τραυματίες από προσάραξη πλοίου στον Ρήνο

    28/9/2003 6:30:00 μμ

    Σαράντα άνθρωποι τραυματίστηκαν, πέντε εξ αυτών σοβαρά, όταν γερμανικό τουριστικό ποταμόπλοιο, προσάραξε στον ποταμό Ρήνο. Το ατύχημα σημειώθηκε την Κυριακή κοντά στο Σαιντ Γκορ μεταξύ Μπίνγκεν και Κόμπλεντς, στη Γερμανία. Σύμφωνα με τις αρχές, ο πλοίαρχος έχασε τον έλεγχο του πλοίου, στο οποίο επέβαιναν 349 άνθρωποι, όταν και οι δύο προπέλες αποκόπηκαν, με αποτέλεσμα να προσκρούσει σε βράχους. Η διέλευση των πλοίων σταμάτησε μεταξύ Μπίνγκεν και Μπόπαρντ και η αστυνομία απέκλεισε τον βασικό αυτοκινητόδρομο που συνδέει το Σαιντ Γκορ και το Ομπερβέσελ. Να σημειώσουμε ότι η ναυσιπλοΐα στον Ρήνο αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα τις τελευταίες ημέρες με την στάθμη του νερού να έχει πέσει σε ορισμένες περιοχές στο επίπεδο ρεκόρ των 40 εκατοστών. Το φαινόμενο αποδίδεται στην ξηρασία του καλοκαιριού και στις λίγες βροχοπτώσεις του Σεπτεμβρίου.

    [10] Κολομβία: Πολύνεκρη επίθεση με παγιδευμένο μοτοποδήλατο

    28/9/2003 4:37:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 40 τραυματίστηκαν στην Φλορένσια της νότιας Κολομβία, περίπου 600 χιλιόμετρα νότια της Μπογκοτά, όταν εξερράγη παγιδευμένο μοτοποδήλατο, κοντά σε πολυσύχναστη περιοχή, γεμάτη από μπαρ και εστιατόρια. Οι αρχές, αποδίδουν την βομβιστική επίθεση, που κόστισε τη ζωή και σε ένα παιδί, στις Επαναστατικές Στρατιωτικές Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC).

    Οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία.

    Από τον εμφύλιο πόλεμο που ξέσπασε στην χώρα αυτή των Ανδεων, από το 1964, έχουν χάσει την ζωή τους περίπου 200.000 άνθρωποι, ενώ χιλιάδες απαγωγές πολιτών σημειώνονται κάθε χρόνο.

    Στις 23 Φεβρουαρίου 2002 είχε απαχθεί στην Φλορένσια από αντάρτες του FARC η Γαλλο-κολομβιανή Ινγκριντ Μπετανκούρ, πρώην υποψήφια των Οικολόγων στις προεδρικές εκλογές της Κολομβίας.

    [11] Σύγκρουση τρένων στη Γερμανία

    28/9/2003 4:19:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Δύο τοπικές γερμανικές αμαξοστοιχίες συγκρούστηκαν σήμερα κοντά στον σταθμό Χολζντόρφ (ανατολικά) με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πάνω από 20 άνθρωποι, ορισμένοι από τους οποίους σοβαρά, ανακοινώθηκε από την αστυνομία. Τα αίτια της σύγκρουσης, που σημειώθηκε κάτω από μία γέφυρα, παραμένουν προς το παρόν αδιευκρίνιστα.

    [12] Νέους καρδινάλιους διόρισε ο πάπας Ιωάννης Παύλος

    28/9/2003 4:01:00 μμ

    Ο πάπας Ιωάννης Παύλος επέλεξε την Κυριακή 31 νέους καρδινάλιους, αλλά δεν διευκρινίστηκε πόσοι απ' αυτούς είναι κάτω των 80 και θα μπορούν, επομένως, να συμμετάσχουν στο παπικό κονκλάβιο (συνέδριο), το οποίο θα εκλέξει ένα διάδοχο μετά τον θάνατο του σημερινού ποντίφικα. Η τελετή του διορισμού των καρδιναλίων θα πραγματοποιηθεί στις 21 Οκτωβρίου. Απευθυνόμενους προς του πιστούς που είχαν συγκεντρωθεί στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου, ο πάπας είπε πως τηρεί μυστικό το όνομα ενός καρδινάλιου.

    Αυξάνεται το όριο των καρδινάλιων - εκλεκτόρων

    Είναι η ένατη φορά που 83χρονος ποντίφικας διορίζει νέους καρδινάλιους και είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία του να επηρεάσει την ομάδα που θα επιλέξει τον επόμενο ηγέτη του ανά τον κόσμο ενός δισεκατομμυρίου καθολικών.

    Υπό ομαλές συνθήκες, μόνο 120 καρδινάλιοι γνωστοί ως "καρδινάλιοι εκλέκτορες" μπορούν να συμμετάσχουν στο κονκλάβιο που θα εκλέξει τον νέο πάπα από τις τάξεις τους μετά τον θάνατο του σημερινού ποντίφικα. Χάνουν το δικαίωμα αυτό όταν γίνουν 80 ετών.

    Ο πάπας ανέφερε ότι αποφάσισε να προχωρήσει πέραν του ορίου των 120 καρδιναλίων εκλεκτόρων, πράγμα που επίσης έκανε όταν είχε για τελευταία φορά διορίσει καρδινάλιους το 2001. Πριν από την σημερινή ανακοίνωση, υπήρχαν 164 καρδινάλιοι, αλλά μόνο 109 ήταν κάτω των 80 ετών.

    Από τους νέους καρδινάλιους, επτά είναι αξιωματούχοι του Βατικανού και οι υπόλοιποι ιεράρχες από την Ιταλία, την Νιγηρία, την Γαλλία, το Σουδάν, την Ισπανία, τις ΗΠΑ, την Σκοτία, την Βραζιλία, την Γκάνα, την Ινδία, την Κροατία, την Γουατεμάλα, την Ουγγαρία, τον Καναδά, την Ελβετία, το Βέλγιο, την Τσεχία και την Πολωνία, την γενέτειρά του.

    [13] Δεν ενδίδει στις πιέσεις για τα πυρηνικά της η Τεχεράνη

    28/9/2003 11:57:00 πμ

    Το Ιράν δεν είναι έτοιμο να παραδώσει το πυρηνικό της πρόγραμμα, περιλαμβανομένου αυτού που αφορά τον εμπλουτισμό ουρανίου, παρά τη διεθνή πίεση που δέχεται να αποδείξει ότι δεν αναπτύσσει ατομικά όπλα. "Η εγκατάλειψη των πυρηνικών δραστηριοτήτων μας ή του εμπλουτισμού δεν είναι κάτι με το οποίο το Ιράν είναι έτοιμο να συμβιβαστεί", δήλωσε ο εκπρόσωπος Χαμίντ Ρεζά Ασεβί, σε εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου, όταν ρωτήθηκε αν το Ιράν θα σταματήσει τις δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου, όπως ζήτησε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, με κατηγορηματική της απόφαση στις αρχές του μήνα.

    [14] Σχεδόν έτοιμο το νέο σχέδιο απόφασης για το Ιράκ

    28/9/2003 7:25:00 μμ

    Ενα νέο σχέδιο απόφασης για το Ιράκ θα οριστικοποιηθεί μέσα στις επόμενες δύο ημέρες ώστε να επιτραπεί η συμμετοχή νέων ξένων στρατευμάτων στην πολυεθνή στρατιωτική δύναμη στη χώρα, ανακοίνωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών εξήγησε πως πρόκειται για τη δεύτερη εκδοχή της απόφασης, που βασίστηκε στις διαβουλεύσεις της τελευταίας εβδομάδας και η οποία θα υποβληθεί στον ΟΗΕ. Ωστόσο, επισήμανε ότι δεν περιμένει την αποστολή μεγάλου αριθμού στρατιωτών.

    ''Ευχόμαστε να υιοθετηθεί σύντομα το σχέδιο''

    ''Δεν μπορώ να πω πότε θα υιοθετηθεί η απόφαση αυτή, όμως εύχομαι να γίνει γρήγορα γιατί έχουμε τη σύνοδο των δωρητών στα τέλη Οκτωβρίου. Οσο για το αν αυτή η απόφαση θα φέρει μεγαλύτερη υποστήριξη στο θέμα της ανάπτυξης στρατιωτικών δυνάμεων, δεν το γνωρίζω'', πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός.

    ''Δεν υπάρχουν ακόμα δεσμεύσεις. Οι Τούρκοι συζητούν σοβαρά μαζί μας, είχαμε επίσης συζητήσεις για το θέμα αυτό με τον Πακιστανό πρόεδρο Περβέζ Μουσάραφ. Το Μπανγκλαντές είναι άλλη μια χώρα που εξετάζει σοβαρά την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων και η Νότια Κορέα έχει εκφράσει ενδιαφέρον'', επισήμανε ο Πάουελ, αλλά διευκρίνισε πως ''δεν περιμένει την αποστολή μεγάλου αριθμού στρατιωτών''.

    [15] Σπυρόπουλος: Μέτρα - τομές στο ασφαλιστικό

    Πηγή: NET 105,8 fm 28/9/2003 4:03:00 μμ

    Σημαντικές αλλαγές στο καθεστώς της διαδοχικής ασφάλισης επιφέρει νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Όπως προανήγγειλε ο υφυπουργός Εργασίας, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, μιλώντας στην ΝΕΤ 105,8, το νομοσχέδιο προβλέπει μείωση του ορίου ηλικίας για την χορήγηση επικουρικής σύνταξης, μείωση των οικοδομικών ενσήμων και η χορήγηση σύνταξης χηρείας στις διαζευγμένες γυναίκες, υπό την προϋπόθεση ότι υπήρξαν παντρεμένες τουλάχιστον για 15 χρόνια. Στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, ο εργαζόμενος θα υποβάλει αίτηση στον τελευταίο ασφαλιστικό φορέα και θα λαμβάνει τη σύνταξη με τις προϋποθέσεις του συγκεκριμένου ταμείου ή του ταμείου του οποίου διένυσε τον περισσότερο ασφαλιστικό χρόνο. Τα συγκεκριμένα μέτρα, όπως είπε ο κ. Σπυρόπουλος, αποτελούν τομή και σε πολλές χώρες εφαρμόζονται εδώ και πολύ καιρό.

    [16] Βουλγαρία: Αγωνιστικό αυτοκίνητο χτύπησε θεατές

    28/9/2003 4:26:00 μμ

    Έντεκα θεατές του τοπικού ράλι στην πόλη Στάρα Ζαγόρα στην Ανατολική Βουλγαρία, τραυματίστηκαν σήμερα όταν αγωνιστικό αυτοκίνητο ξέφυγε από την πορεία του και έπεσε στο κοινό, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν έντεκα θεατές, μεταξύ αυτών και ένα οκτάχρονο αγόρι.

    Εκτός κινδύνου οι τραυματίες - Κανονικά συνεχίστηκε ο αγώνας

    Το ατύχημα συνέβη γύρω στις δέκα και μισή η ώρα το πρωί, όταν ένα από τα αυτοκίνητα, μάρκας "Χόντα" σταμάτησε στην άκρη της αγωνιστικής διαδρομής λόγω βλάβης. Δευτερόλεπτα αργότερα το σταματημένο αμάξι χτυπήθηκε με μεγάλη ταχύτητα από ένα αμάξι μάρκας "Λάντα", που επίσης έπαιρνε μέρος στον αγώνα. Την επόμενη στιγμή το Χόντα βρέθηκε "μεταξύ" των θεατών.

    Τα θύματα, μεταξύ αυτών και τρεις δημοσιογράφοι, διακομίστηκαν επειγόντως σε τοπικό νοσοκομείο. Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, ως πλέον σοβαρή χαρακτηρίζεται η κατάσταση του οκτάχρονου παιδιού, ωστόσο δεν κινδυνεύει η ζωή κανενός από τους τραυματίες.

    Ύστερα από το τραγικό περιστατικό ο αγώνας διακόπηκε για μιάμιση περίπου ώρα. Οι διοργανωτές αρνήθηκαν να ακυρώσουν το ράλι, επειδή ο κανονισμός επιβάλει παρόμοια εξέλιξη μόνο σε περίπτωση δυστυχήματος με νεκρούς, όπως υποστήριξε σε δηλώσεις του στον Τύπο ο υπεύθυνος του αγώνα Γεώργι Πετρόφ.

    [17] Επίσημα εγκαίνια για την έκθεση Θησαυρών των Βασιλικών Τάφων Αιγών

    28/9/2003 7:06:00 μμ

    Τη μόνιμη ολοκληρωμένη έκθεση των Θησαυρών των Βασιλικών Τάφων της Βεργίνας στο φυσικό τους χώρο - εκεί που αποκαλύφθηκαν από τον καθηγητή Μανόλη Ανδρόνικο και την επιστημονική του ομάδα το Νοέμβριο του 1977 εγκαινίασε την Κυριακή ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος. Πρόκειται για το σύνολο των ανασκαφικών ευρημάτων που εκτίθεντο μέχρι το 1997 στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης και έκτοτε μεταφέρθηκαν σταδιακά και εκτίθενται πλέον - μετά από νέα μουσειακή μελέτη και εφαρμογή της - στο μέρος όπου αποκαλύφθηκαν. "Η νέα μεγάλη, μόνιμη έκθεση της Βεργίνας είναι η γοητευτικότερη και η σημαντικότερη - κατά την γνώμη μου- έκθεση που παρουσιάζεται αυτήν τη στιγμή στην Ευρώπη, για να μην χρησιμοποιήσω μεγαλύτερο γεωγραφικό μέτρο σύγκρισης" τόνισε μετά την ξενάγηση του στο χώρο, ο υπουργός Πολιτισμού.

    Μια αρχαιολογική μυσταγωγία

    Στον ίδιο χώρο, που είναι ένα κτιριακό κέλυφος προστασίας του χωμάτινου τύμβου, εκτίθεντο, μέχρι πρώτινος, μέρος μόνο των ευρημάτων και ουσιαστικά σήμερα ολοκληρώθηκε η δεύτερη και τελευταία φάση της έκθεσης, που περιλαμβάνει το σύνολο των κτερισμάτων, του οπλισμού, την αναπαράσταση της χρυσελεφάντινης κλίνης του βασιλιά Φιλίππου του Β, αλλά και την "αναστημένη" χρυσοποίκιλτη πανοπλία του Μακεδόνα βασιλιά και την ασπίδα του που φέρει στο κέντρο χρυσελεφάντινο ανάγλυφο σύμπλεγμα Ελληνα πολεμιστή που "καρφώνει" μια αμαζόνα (πιθανότατα η τραγική συνάντηση του Αχιλλέα με την Πενθεσίλεια).

    Η έκθεση κλείνει -όπως αρχίζει- με μια σειρά επιτύμβιων στηλών Μακεδόνων από τις Αιγές και την εικόνα του καθηγητή Μανόλη Ανδρόνικου.

    "Πρόκειται για μια μυσταγωγία αρχαιολογική και είναι πραγματικά υποχρέωση κάθε Έλληνα, είναι υποχρέωση κάθε σχολείου και θα έλεγα ότι είναι και ευκαιρία για κάθε επισκέπτη της χώρας να έρθει σ' αυτό το χώρο και να μπει μέσα στο πνεύμα του ελληνικού Μακεδονικού Πολιτισμού, και μέσα σ' αυτήν την φιλοσοφία την ταφική των Μακεδόνων, δηλαδή μέσα στην αντίληψή τους για την σχέση με το θάνατο, για την σχέση με τον χρόνο, για την σχέση του ανθρώπου με τον ίδιο του τον εαυτό" τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

    Στην ομιλία του που προηγήθηκε των εγκαινίων ο υπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε στο λεγόμενο "Πολυκεντρικό Μουσείο της Βεργίνας" οι διαδικασίες της μελέτης του οποίου αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν το 2008 υπογραμμίζοντας πως στόχος δεν είναι να κατασκευασθεί στην περιοχή ένα καταθλιπτικό, μη λειτουργικό και μη γοητευτικό μουσείο κλασικού τύπου, δηλαδή ένα κτίριο το οποίο δεν θα έχει καμία σχέση με την γοητεία των τύμβων αλλά ένα δίκτυο χώρων που βασίζεται στους τύμβους.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 28 September 2003 - 17:09:11 UTC