Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-09-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σεισμός 4,8 Ρίχτερ ταρακούνησε Ηλεία - Αχαΐα
  • [02] Αντιπαράθεση για το ΣΔΟΕ στη συναυλία Σπανουδάκη
  • [03] Μείωση θητείας στο Ναυτικό
  • [04] Εκδήλωση για τον Σαλβαδόρ Αλιέντε
  • [05] Να ασκηθεί πίεση στις ΗΠΑ για το Γκουαντανάμο ζητούν ευρωβουλευτές
  • [06] Ολυμπιακό νόμισμα 2 Ευρώ από τον Ιανουάριο του 2004
  • [07] Έκκληση Χαμενέι για κοινό αγώνα της Μ. Ανατολής κατά ΗΠΑ
  • [08] Αμεση επιστροφή των υπηρεσιών του ΟΗΕ ζητά Ιρακινός υπουργός
  • [09] Αλλεπάλληλες συγκρούσεις και μπαράζ συλλήψεων
  • [10] Προβλήματα στο νέο Σύνταγμα
  • [11] Ανδριάντας του Αδαμάντιου Κοραή στο Μονπελιέ
  • [12] Στο Big Brother ο Κολομβιανός Πρόεδρος!

    [01] Σεισμός 4,8 Ρίχτερ ταρακούνησε Ηλεία - Αχαΐα

    30/9/2003 8:46:00 μμ

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 19.46 το απόγευμα της Τρίτης με επίκεντρο τα Ερυμάνθεια Όρη. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στους νομούς Αχαΐας και Ηλείας, ενώ δεν προκάλεσε ζημιές. Στον Πύργο, υπήρξε μικρή αναστάτωση των κατοίκων αφού η δόνηση συνοδευόταν και από υπόκωφη βοή. Σύμφωνα με το εργαστήριο σεισμολογίας του Πανεπιστημίου της Πάτρας, το εστιακό βάθος του σεισμού, ήταν τριάντα χιλιόμετρα.

    [02] Αντιπαράθεση για το ΣΔΟΕ στη συναυλία Σπανουδάκη

    30/9/2003 8:18:00 μμ

    Την έντονη πολιτική αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ προκάλεσε ο έλεγχος που έκαναν τη Δευτέρα βράδυ, οι άντρες του ΣΔΟΕ, λίγο πριν αρχίσει η συναυλία του Σταμάτη Σπανουδάκη στο "Παλέ ντε Σπορ" της Θεσσαλονίκης. Ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης συνέδεσε τον έλεγχο με τις πολιτικές απόψεις του συνθέτη, προκαλώντας την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος δήλωσε ότι όλοι οι Έλληνες πολίτες είναι ίσοι απέναντι στο νόμο.

    Πρωτόπαπας: Όλοι είναι ίσοι απέναντι στο νόμο

    Για σύνηθες φαινόμενο έκανε λόγο μιλώντας στο καθιερωμένο briefing των πολιτικών συντακτών ο υπουργός Τύπου.

    Υπογράμμισε μάλιστα ότι τέτοιοι έλεγχοι έχουν ήδη γίνει σε παραστάσεις καλλιτεχνών όπως μεταξύ άλλων του Αντώνη Ρεμου, της Δέσποινας Βανδή , του Γιάννη Κότσιρα , του Χρήστου Νικολόπουλου, του Κώστα Μακεδόνα του Γιάννη Κιμούλη και άλλων

    Ο κ. Πρωτόπαπας σημείωσε, ότι καμία από τις εταιρείες που διοργανώνουν συναυλίες και οι οποίες ελέχθηκαν από το ΣΔΟΕ δεν διαμαρτυρήθηκε, ενώ απευθυνόμενος προς τον κ. Μεϊμαράκη, διερωτήθηκε αν ο κ. Σπανουδάκης, επειδή είναι φίλος του προέδρου της ΝΔ, δεν θα έπρεπε να ελεγχθεί.

    "Η ΝΔ πρέπει να απαντήσει εάν οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου ή υπάρχουν κάποιοι που ξεχωρίζουν από το σύνολο" τόνισε χαρακτηριστικά.

    [03] Μείωση θητείας στο Ναυτικό

    30/9/2003 11:29:00 μμ

    Την περαιτέρω μείωση της υποχρεωτικής θητείας στα σύνορα εξετάζει το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Η ρύθμιση αφορά ναύτες, που υπηρετούν σε βοηθητικά πλοία και υπηρεσίες του στόλου, των οποίων η παραμονή θα μειωθεί στους 4 αντί για 6 μήνες που ίσχυε μέχρι τώρα. Δεν θα αλλάξει όμως το υποχρεωτικό εξάμηνο για τους οπλίτες του στρατού ξηράς, λόγω της χαμηλής επάνδρωσης των ακριτικών μονάδων.

    [04] Εκδήλωση για τον Σαλβαδόρ Αλιέντε

    30/9/2003 10:38:00 μμ

    "Ο Σαλβαδόρ Αλιέντε, ο οποίος θυσιάστηκε για την δημοκρατία, πιστός σε αξίες και ιδανικά, μας εμπνέει στους σημερινούς αγώνες για την δημοκρατία", υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σε εκδήλωση το βράδυ της Τρίτης, στην Παλαιά Βουλή, με αφορμή την συμπλήρωση 30 χρόνων από το πραξικόπημα στην Χιλή και 15 χρόνια από το δημοψήφισμα της 5ης Οκτωβρίου 1988, με το οποίο ο Χιλιανός λαός αρνήθηκε με την ψήφο του την ''παράταση'' επί μια οκταετία ακόμα του δικτατορικού καθεστώτος. ''Το πραξικόπημα του 1973 στην Χιλή έδειξε ότι η Δημοκρατία δεν είναι κεκτημένο, αλλά ένα λουλούδι που θέλει συνεχώς πότισμα για να διατηρηθεί και να ανθίσει'', ανέφερε η δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη.

    Οι Έλληνες αλληλέγγυοι στον Χιλιανό λαό''

    ''Πριν 30 χρόνια, στις 11 Σεπτεμβρίου 1973, επιβλήθηκε στην Χιλή μια στυγνή δικτατορία και ο αγώνας του Χιλιανού λαού συγκίνησε τον ελληνικό λαό ο οποίος βίωνε το δικό του δράμα, που κορυφώθηκε με την εξέγερση του Πολυτεχνείου και την Κυπριακή τραγωδία, που οδήγησε στην πτώση της χούντας'', επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι ''από την πρώτη στιγμή, οι Έλληνες στάθηκαν αλληλέγγυοι στον Χιλιανό λαό με τον οποίο, εκτός από την Ιστορία, τους συνδέει η Μουσική και η Τέχνη''.

    ''Η Δημοκρατία θέλει αγώνα για να αναπτυχθεί και να επικρατήσει'', δήλωσε η δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη, αναφερόμενη, επίσης, και στους χιλιάδες Έλληνες που πήραν μέρος στην μεγαλειώδη πορεία της 15ης Σεπτεμβρίου 1973 στο Παρίσι.

    Με τα λόγια του προέδρου της Χιλής, Ρικάρντο Λάγος, ''δεν υπάρχει αύριο χωρίς χτες'', ξεκίνησε την ομιλία του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Ομάδας Ελληνο-Χιλιανής Φιλίας, Φοίβος Ιωαννίδης.

    Η δικτατορία του Μεταξά το 1936 στην Ελλάδα και η αντίστοιχη του Βιδέλα το 1948 στη Χιλή, το πραξικόπημα του 1967 στην Ελλάδα και το αντίστοιχο του 1973 στην Χιλή, αλλά και τα Νόμπελ Ποίησης, του Σεφέρη το 1963, του Ελύτη το 1979, της Γκαμπριέλα Μιστράλ το 1945 και του Πάμπλο Νερούδα το 1971 συνιστούν, κατά τον κ. Ιωαννίδη, στιγμές από τους ''παράλληλους βίους'' των δύο, τόσο απομακρυσμένων γεωγραφικά, χωρών.

    ''Οι δικτατορίες και η εξάρτηση από τους ισχυρούς της γης έφεραν πολλά εμπόδια στον αγώνα των λαών για ένα καλύτερο αύριο'', ανέφερε στην ομιλία της η υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς, Φώφη Γεννηματά, η οποία αναφέρθηκε, επίσης, και στην τραγική σύμπτωση της ημερομηνίας της 11ης Σεπτεμβρίου η οποία είναι φορτισμένη τόσο με την μέρα του πραξικοπήματος στην Χιλή, το 1973, όσο και με τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις ΗΠΑ το 2001.

    Από την πλευρά της, η πρέσβης της Χιλής, Μάρσια Κοβαρούμπιας, στάθηκε ιδιαίτερα στην προσφορά των Κάρολου Παπούλια, Μελίνας Μερκούρη, Κώστα Γαβρά, Μίκη Θεοδωράκη, Ζύλ Ντασσέν, Χρήστου Παπουτσή, Μαριέττας Γιαννάκου, Δανάης Στρατηγοπούλου και των κυβερνήσεων Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ανδρέα Παπανδρέου.

    Ιδιαίτερη στιγμή στην εκδήλωση ήταν εκείνη, που βαθιά συγκινημένη πήρε τον λόγο για ένα σύντομο χαιρετισμό η μεταφράστρια του ''Κάντο Χενεράλ'' του Πάμπλο Νερούδα, στα ελληνικά, Δανάη Στρατηγοπούλου, η οποία έχει κρατήσει μεταξύ άλλων, ως αναμνηστικά από την Χιλή, μια ξύλινη σφυρίχτρα των αντιαποικιακών διαδηλώσεων του 1818, δώρο του Αλιέντε και του Νερούδα, καθώς και ένα βιβλίο ποιημάτων του μεγάλου ποιητή με τίτλο ''Παρακίνηση σε Νιξοκτονία και εγκώμιο στη Χιλιανή Επανάσταση''.

    [05] Να ασκηθεί πίεση στις ΗΠΑ για το Γκουαντανάμο ζητούν ευρωβουλευτές

    30/9/2003 9:18:00 μμ

    Έκκληση στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκαναν την Τρίτη ευρωβουλευτές από διαφορετικές πολιτικές ομάδες, για την άσκηση πίεσης στην Ουάσινγκτον ώστε οι κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο της Κούβας να τυχαίνουν ανθρώπινης μεταχείρισης, και, εν ανάγκη, να ανασταλεί και η εφαρμογή των ευρωπαϊκών συμβάσεων δικαστικής συνδρομής με τις ΗΠΑ, πολλές από τις οποίες τίθενται σε ισχύ την 1η Μαΐου 2004. Την τελευταία αυτή πρόταση υπέβαλε η συμπρόεδρος των Ευρωπαίων Οικολόγων, Μόνικα Φρασόνι. Από την πλευρά της, η Βρετανή ευρωβουλευτής Σάρα Λούντφορντ πρότεινε η Ε.Ε. να θέσει ως όρο σεβασμού του αιτήματός της, την υποστήριξή της στο αμερικανικό σχέδιο απόφασης για το μεταπολεμικό Ιράκ που θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ. Επιπλέον, την ανάγκη να διευκρινιστεί το καθεστώς των κρατουμένων, τόνισαν οι συνήγοροι και οι συγγενείς τους, αλλά και οι ευρωβουλευτές, που μετείχαν σε δημόσια ακρόαση, στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

    ''Ευκαιρία'' η προώθηση στον ΟΗΕ της πρότασης ΗΠΑ για Ιράκ

    Σύμφωνα με τη βαρόνη Λούντφορντ, οι Ευρωπαίοι έχουν το καθήκον να πουν ευθέως στον πρόεδρο Μπους και στον υπουργό Ράμσφελντ ό,τι ακριβώς τους είπε ο υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, ότι, παραβιάζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα, ''ρίχνουν σφαίρα στο πόδι τους οι ΗΠΑ''.

    Επιπλέον, επισήμανε ότι η ευκαιρία παρουσιάζεται με την απόφαση που προωθούν στον ΟΗΕ οι ΗΠΑ για το Ιράκ και υπογράμμισε ότι οι Ευρωπαίοι, προκειμένου να αποσπάσουν δεσμεύσεις για απελευθέρωση κρατουμένων στο Γκουαντάναμο ή δίκαιη μελλοντική δίκη τους, θα μπορούσαν να προβάλλουν στον ΟΗΕ ένα σθεναρό ''όχι'' αναφορικά με την ίδια αυτή απόφαση.

    Αναφερόμενος στις συνθήκες κράτησης στο Γκουαντάναμο, ο πρόεδρος της Επιτροπής "Δικαιωμάτων και Ελευθεριών των Πολιτών" του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Χόρχε Σαλβαντόρ Χερνάντεζ Μόλαρ, τόνισε ότι παραβιάζουν το θεμελιώδες δικαίωμα των κρατουμένων για δίκαιη δίκη και σημείωσε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να εκφραστεί ξεκάθαρα σε ότι αφορά την κατάσταση που επικρατεί εκεί και το καθεστώς των κρατουμένων.

    Όπως ανέφερε ο ίδιος, το Ευρωκοινοβούλιο είναι υπέρ των διεθνών προσπαθειών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, σημειώνοντας όμως παράλληλα ότι ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας θα πρέπει να διεξαχθεί μέσα στο πλαίσιο του πλήρους σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Στο Γκουαντάναμο κρατούνται γύρω στους 20 πολίτες της Ε.Ε. ή πολίτες που διέμεναν σε κράτος μέλος της Ε.Ε.

    Πρέπει σε κάθε περίπτωση αυτοί να τύχουν σύντομα δίκαιης δίκης, τόνισε η ευρωβουλευτής από την Ισπανία Αννα Τερόν ι Κούσι, της Σοσιαλιστικής Ομάδας.

    [06] Ολυμπιακό νόμισμα 2 Ευρώ από τον Ιανουάριο του 2004

    30/9/2003 7:54:00 μμ

    To πράσινο φως για την έκδοση ολυμπιακού νομίσματος 2 Ευρώ, έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από άρση της απαγόρευσης περί επετειακών νομισμάτων που είχε εκδοθεί το 1998. Το νόμισμα, θα κυκλοφορήσει στην Ευρώπη από την Ελλάδα, τον Ιανουάριο του 2004, λίγους μήνες πριν από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

    Ευρωπαϊκό πλαίσιο και για άλλα επετειακά νομίσματα

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε αποφασίσει το Νοέμβριο του 1998 να καταργήσει τα πρώτα χρόνια κυκλοφορίας του Ευρώ, τις επετειακές εκδόσεις νομισμάτων.

    Πλέον όμως, μετά την πάροδο δυο ετών από την είσοδο του νέου νομίσματος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διαπίστωσε ότι το ευρωπαϊκό κοινό έχει εξοικειωθεί πλήρως με το ευρώ, ενώ οι διαφορετικές όψεις του, προκάλεσαν το συλλεκτικό ενδιαφέρον των πολιτών.

    Μάλιστα, διαμορφώνει ένα γενικότερο πλαίσιο για την κυκλοφορία επετειακών νομισμάτων, το οποίο προβλέπει ότι μόνο τα κέρματα των 2 ευρώ μπορούν να μετατραπούν σε επετειακά και σε περιορισμένη έκδοση, το πολύ ένα για κάθε κράτος το χρόνο.

    Παράλληλα, τα επετειακά νομίσματα θα πρέπει να έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με τα συνήθη κέρματα των 2 Ευρώ ενώ ο συνολικός αριθμός τους δεν θα πρέπει να ξεπερνά το όριο που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    [07] Έκκληση Χαμενέι για κοινό αγώνα της Μ. Ανατολής κατά ΗΠΑ

    30/9/2003 8:11:00 μμ

    Αλί Χαμενέι

    Οι χώρες της Μ. Ανατολής πρέπει να συνενωθούν γιατί οι αμερικανικές βλέψεις τις αφορούν όλες, δήλωσε την Τρίτη στην κρατική τηλεόραση ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενέι, τονίζοντας ότι μετά τα γεγονότα στο Ιράκ, αλλά και τη χρόνια διένεξη Ισραηλινών-Παλαιστινίων, παρόμοια συνεργασία ''είναι αναγκαία''. Στο μεταξύ, ''απαράδεκτη'' και ''πολύ απομακρυσμένη από τις αρχές συνεργασίας'' έκρινε το Ιράν τη δήλωση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, με την οποία καλούν το Ιράν ''να συμμορφωθεί αμέσως'' προς τις διεθνείς αξιώσεις στον πυρηνικό τομέα, δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Χαμίντ Ρεζά Ασέφι.

    Έκκληση για ανεξάρτητη ευρωπαϊκή δράση

    ''Ας μεριμνήσουν οι χώρες της Μ. Ανατολής για την ενότητα και την ακεραιότητα του Ιράκ'', πρόσθεσε ο πνευματικός ηγέτης του Ιράν.

    Ο αγιατολάχ Χαμενέι συναντήθηκε με τον Σύρο αντιπρόεδρο Αμπντελχαλίμ Χαντάμ, που είχε επίσης συνάντηση με τον Ιρανό πρώην πρόεδρο, Αλί Ακμπάρ Χασεμί Ραφσανζανί. Σύμφωνα μάλιστα με τον πρώην πρόεδρο του Ιράν, οι ΗΠΑ στη γεωγραφική αυτή περιοχή του κόσμου που περιλαμβάνει λαούς όπως οι Αφγανοί, οι Ιρακινοί, οι Λιβανέζοι και οι Παλαιστίνιοι, έχουν εμπλακεί σε ένα τέλμα από το οποίο θα κάνουν πολλά χρόνια να εξέλθουν.

    Σημειώνεται οτι Ιράν και ΗΠΑ δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις από το 1980.

    Αναφορικά με τη θέση των ΥΠΕΞ των "15", ο Χαμίντ Ρεζά Ασέφι εξέφρασε, σύμφωνα με το φοιτητικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA, τη ''δυσαρέσκειά του'' για τη λήψη αυτής της θέσης απέναντι στις ''ειρηνικές πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν'' και έκρινε ότι είναι ''ακατάλληλη, πολιτική και απαράδεκτη''.

    ''Η προσέγγιση της Ε.Ε. στη διαφανή και εποικοδομητική συνεργασία της Ισλαμικής Δημοκρατίας με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) είναι πολύ απομακρυσμένη από τις αρχές συνεργασίας των δύο πλευρών'', πρόσθεσε ο ίδιος, λέγοντας ότι αναμένει από τους Ευρωπαίους ''να δράσουν με ανεξάρτητο τρόπο, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη το τεχνητό κλίμα που έχει δημιουργηθεί''.

    Στην κοινή δήλωση που υιοθέτησαν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ καλούν το Ιράν να ''συμμορφωθεί αμέσως'' με την απόφαση που υιοθετήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου από την ΙΑΕΑ, η οποία ζητεί από την Τεχεράνη να αναστείλει όλες της τις δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου και να δώσει ως τις 31 Οκτωβρίου πειστικές εγγυήσεις ότι δεν κατασκευάζει ένα ατομικό όπλο υπό την κάλυψη του πολιτικού της πυρηνικού προγράμματος.

    [08] Αμεση επιστροφή των υπηρεσιών του ΟΗΕ ζητά Ιρακινός υπουργός

    30/9/2003 8:40:00 μμ

    ''Εάν το προσωπικό του ΟΗΕ, και ιδιαιτέρως της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες δεν επιστρέψει τάχιστα στο Ιράκ, τότε θα υπάρξουν συνέπειες πολύ σοβαρές στην ανθρώπινη ζωή'', τόνισε ο Ιρακινός υπουργός αρμόδιος για τη μετανάστευση, Μοχάμεντ Χασέμ Χουντίρ, στη διάρκεια συνόδου της εκτελεστικής επιτροπής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Ο ΟΗΕ, η έδρα του οποίου στη Βαγδάτη χτυπήθηκε προσφάτως από δύο τρομοκρατικές επιθέσεις, απέσυρε μαζικά το διεθνές προσωπικό του, αφήνοντας στο ιρακινό έδαφος περίπου 50 εργαζόμενους.

    ΟΗΕ: ''Πρέπει να προστατεύσουμε το προσωπικό μας''

    Είναι ''εξαιρετικά αναγκαίο'' να αποσταλεί ένα πολύ σημαντικό και ξεκάθαρο μήνυμα στη διεθνή κοινότητα, ότι πρέπει να εξευρεθεί μια λύση για την παρούσα κατάσταση στο Ιράκ, πρόσθεσε ο ίδιος. "Η εργασία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες πρέπει να συνεχιστεί", τόνισε, ακόμα, ο υπουργός επισημαίνοντας ότι "το πρόγραμμα της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως".

    Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του ΟΗΕ τόνισε ότι ο Οργανισμός δεν εγκατέλειψε το Ιράκ αλλά πρέπει να προστατεύσει και το προσωπικό του.

    "Η παρούσα κατάσταση ασφαλείας στο Ιράκ δεν είναι η κατάλληλη για μια πολυάριθμη παρουσία εκπροσώπων υπηρεσιών του ΟΗΕ", τόνισε ο εκπρόσωπος του Οργανισμού επισημαίνοντας ότι ''οι δύο επιθέσεις κατά της έδρας του ΟΗΕ δείχνουν ότι η ασφάλεια στη χώρα είναι ανύπαρκτη και πρέπει να βελτιωθεί''.

    Καταλήγοντας, πάντως, ο ίδιος ανέφερε ότι ήδη η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έχει επαναπατρίσει 45 Ιρακινούς από τη Σαουδική Αραβία και προγραμματίζει τον επαναπατρισμό 650 ακόμα προσφύγων Ιρακινών μέσα στον Οκτώβριο.

    [09] Αλλεπάλληλες συγκρούσεις και μπαράζ συλλήψεων

    30/9/2003 8:00:00 μμ

    Συγκρούσεις μεταξύ των αμερικανικών δυνάμεων και της ιρακινής αντίστασης, αλλά και συλλήψεις δεκάδων Ιρακινών σημειώθηκαν κατά το τελευταίο 48ωρο, σε διάφορες περιοχές, βόρεια της Βαγδάτης. Σοβαρότερη συμπλοκή αυτή που σημειώθηκε κοντά στο Τικρίτ όταν ένοπλοι Ιρακινοί έβαλαν κατά αμερικανικής περιπόλου. Οι στρατιώτες απάντησαν στα πυρά σκοτώνοντας έναν Ιρακινό και τραυματίζοντας τέσσερεις άλλους. Εξάλλου, στρατιωτικός εκπρόσωπος στην Βαγδάτη δήλωσε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα προχώρησαν τις τελευταίες 48 ώρες σε 60 συλλήψεις, ενώ διέψευσε ότι οι Αμερικανοί άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών, σκοτώνοντας ένα 10χρονο Ιρακινό στην πόλη Χαουίτζα, κοντά στο Κιρκούκ.

    "Μετά από την αποτυχημένη ενέδρα από Φενταγίν κατά την οποία ένας αντάρτης σκοτώθηκε από τα πυρά που ανταπέδωσε η περίπολος, Αμερικανοί στρατιώτες εισήλθαν σε γειτονικό κτίριο όπου συνελήφθησαν οι ένδεκα'', τόνισε στους δημοσιογράφους στρατιωτική εκπρόσωπος, από το Τικρίτ, αναφερόμενη στις δυνάμεις που συγκρότησε ο πρόεδρος του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν πριν την ανατροπή του, τον Απρίλιο, με τους οποίους συνεπλάκησαν χθες Αμερικανοί στρατιώτες.

    Εξάλλου, άλλος στρατιωτικός εκπρόσωπος στην Βαγδάτη δήλωσε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα προχώρησαν τις τελευταίες 48 ώρες σε εξήντα συλλήψεις κατά τη διάρκεια επιθέσεων βόρεια της Βαγδάτης.

    Η Τέταρτη Μεραρχία Πεζικού συνέλαβε χθες 41 άτομα και κατάσχεσε αριθμό όπλων κατά την διάρκεια 271 περιπολιών και έξι επιδρομών βόρεια της ιρακινής πρωτεύουσας.

    Ενας Ιρακινός αστυνομικός ανέφερε ότι η ίδια ταξιαρχία προχώρησε στην σύλληψη 16 Ιρακινών κοντά στην πόλη Μπαακούμπα, 60 χιλιόμετρα βορειανατολικά της Βαγδάτης, που αποτελεί καταφύγιο για Iρακινούς πρόσφυγες από την πτώση του καθεστώτος.

    Ο αμερικανικός στρατός διέψευσε εξάλλου ότι έβαλε εναντίον διαδηλωτών, σκοτώνοντας ένα 10χρονο Ιρακινό στην πόλη Χαουίτζα, 50 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης Κιρκούκ (βόρεια).

    Ο διευθυντής του νοσοκομείου στο Κιρκούκ είχε ανακοινώσει ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες σκότωσαν τον δεκάχρονο Χουσεΐν Νταχίλ Αχμαντ και τραυμάτισαν σοβαρά έναν 25χρονο κατά την διάρκεια πυροβολισμών εναντίον διαδηλωτών που πετούσαν πέτρες. Μετά από τετράωρη μάχη στην δυτική πόλη Χαμπανίγια, Aμερικανοί στρατιώτες συνέλαβαν 14 Ιρακινούς. Προηγουμένως Ιρακινοί είχαν σκοτώσει ένα Aμερικανό στρατιώτη πυροδοτώντας εκρηκτικό μηχανισμό δίπλα στην φάλαγγα στην οποία βρισκόταν, εναντίον της οποίας επιτέθηκαν με χειροβομβίδες και αυτόματα όπλα.

    Το αραβικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε σήμερα πληροφορίες για δεύτερη επίθεση εναντίον Aμερικανών στρατιωτών στην Χαμπανίγια κατά την οποία καταστράφηκε ένα αμερικανικό άρμα μάχης.

    [10] Προβλήματα στο νέο Σύνταγμα

    30/9/2003 9:18:00 πμ

    "Το Σύνταγμα του Ιράκ δεν μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα στο περιθώριο των έξι μηνών που θέτουν οι ΗΠΑ", ανακοίνωσε η ιρακινή ομάδα που επεξεργάζεται τη σύνταξη του νέου συντάγματος της χώρας. Τα προβλήματα εστιάζονται στις μεγάλες διαφωνίες πάνω σε σημαντικά θέματα, όπως γράφει η εφημερίδα Ουάσινγκτον Ποστ η οποία επικαλείται μέλη του διορισμένου από τις ΗΠΑ Κυβερνητικού Συμβουλίου του Ιράκ.

    Πάουελ: ''Έξι μήνες είναι αρκετοί''

    Τα μέλη της ομάδας είναι διχασμένα σχετικά με το ρόλο του Ισλαμικού Νόμου, τη μορφή που θα έχει το νέο πολιτικό σύστημα αλλά και με τον τρόπο εκλογής των αντιπροσώπων στη συνταγματική διάσκεψη. Η ομάδα που επεξεργάζεται το νέο Σύνταγμα του Ιράκ πρόκειται να παρουσιάσει σχετική έκθεση στο Κυβερνητικό Συμβούλιο.

    ''Από τη στιγμή που θα αρχίσουν τη δουλειά τους, έξι μήνες είναι αρκετός χρόνος'', ανέφερε ο Κόλιν Πάουελ σε συνέντευξη Τύπου στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, διευκρινίζοντας πάντως ότι η πρότασή του δεν ορίζει τελεσίγραφο.

    ''Είναι αδύνατο να ολοκληρώσουμε το έργο μας σε έξι μήνες, όπως θέλει ο κύριος Πάουελ'', δήλωσε στην Ουάσινγκτον Ποστ ένα μέλος της επιτροπής που επεξεργάζεται το νέο Σύνταγμα. ''Αυτό είναι το μέλλον μας. Αφορά την επόμενη γενιά και όχι απλά τα επόμενα χρόνια. Δεν πρέπει να βιαζόμαστε αναφορικά με τη σύνταξη του Συντάγματος'', πρόσθεσε ο ίδιος ιρακινός αξιωματούχος.

    [11] Ανδριάντας του Αδαμάντιου Κοραή στο Μονπελιέ

    30/9/2003 10:10:00 μμ

    Στο ΜονΠελιέ της Γαλλίας βρίσκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, για τα αποκαλυπτήρια ανδριάντα του Αδαμάντιου Κοραή σε κεντρικής συνοικία της πόλης. Η συνοικία, ονομάζεται Αντιγόνη και δημιουργήθηκε με τη θέληση του γνωστού για τον φιλελληνισμό του δημάρχου της πόλης Ζορζ Φρες. Ο ανδριάντας είναι έργο του λατινοαμερικάνου αρχιτέκτονα Ρικάρντο Μπόφιλ.

    Απόφοιτος του πανεπιστημίου του Μοντπελιέ ο Κοραής

    Στο πανεπιστήμιο της πόλης του Μοντπελιέ, που είναι ένα από τα σημαντικότερα της Γαλλίας, σπούδασε το 1782 ο Αδαμάντιος Κοραής απ' όπου απεφοίτησε μετά από έξι χρόνια με το ντοκτορά ιατρικής.

    Γιατρός και φιλόσοφος, έντονη προσωπικότητα που διέπρεψε στα τέλη του 18ου αρχές 19ου αιώνα, ο Α. Κοραής υπήρξε ένας από τους διαμορφωτές του ελληνικού διαφωτισμού, συνέβαλε στην ελληνική επανάσταση, στις δε θεωρίες του στηρίχθηκε η ανάπτυξη του νέου ελληνικού κράτους.

    Ο δήμαρχος κ. Φρες, ο οποίος θεωρείται ως ένας από τους πλέον σημαντικούς ελληνιστές στη Γαλλία, θέλησε να τιμήσει την υψηλή προσωπικότητα του Α. Κοραή, τοποθετώντας στη συνοικία ''Αντιγόνη'' αντίγραφο του αγάλματος που ευρίσκεται έξω από το πανεπιστήμιο της Αθήνας.

    Ο κ. Φρες έχει τιμηθεί και από τη νομαρχία της Αθήνας ως πρεσβευτής του ελληνισμού.

    Επίτιμος δημότης του Μοντπελιέ ο Κ. Στεφανόπουλος

    Κατά την τελετή υποδοχής του Έλληνα προέδρου στο δημαρχείο του Μονπελιέ, ο κ. Φρες βρήκε την ευκαιρία να αναφερθεί στην ιστορική πορεία της Ελλάδας από την αρχαιότητα έως τα σήμερα και να επισημάνει τη συμβολή του ελληνικού πολιτισμού στο σύγχρονο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

    Ανακήρυξε τον κ. Στεφανόπουλο επίτιμο δημότη της πόλης του Μονπελιέ και του απένειμε τα μετάλλια της πόλης.

    Στην αντιφώνηση του ο κ. Στεφανόπουλος αναφέρθηκε στους δεσμούς που υπήρχαν ανάμεσα στην περιοχή αυτή της Γαλλίας και την Ελλάδα κατά τον Μεσαίωνα, λόγω των Βιλαρδουίνων που είχαν εγκαθιδρύσει βασιλεία στο Μοριά.

    Αναφέρθηκε στη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους, αλλά και στη σύγχρονη ιστορία και το δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας. Σημείωσε τέλος ότι η επιστροφή των Ολυμπιακών Αγώνων στην κοιτίδα τους αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός για όλους.

    [12] Στο Big Brother ο Κολομβιανός Πρόεδρος!

    30/9/2003 11:38:00 πμ

    Αιφνιδίασε τους πάντες ο Πρόεδρος της Κολομβίας, Αλβάρο Ουρίμπε, εμφανιζόμενος στην κολομβιανή εκδοχή του τηλεοπτικού ριάλιτι Big Brother, προκειμένου να υπερασπισθεί το πρόγραμμα λιτότητας, που προωθεί η κυβέρνηση του και για το οποίο θα γίνει δημοψήφισμα στις 25 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι περισσότεροι Κολομβιανοί δεν καταλαβαίνουν τις περίπλοκα διατυπωμένες ερωτήσεις επί των οποίων θα κληθούν να απαντήσουν στο δημοψήφισμα. Οι νεαροί διαγωνιζόμενοι στο Big Brother αλλά κυρίως τα εκατομμύρια των τηλεθεατών είχαν την ευκαιρία να δουν τον Πρόεδρο της χώρας να τους εξηγεί την ορθότητα των μέτρων λιτότητας και παρά την αρχική έκπληξή τους, οι παίκτες, που έχουν κλειστεί στο σπίτι του Big Brother, έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εμφάνιση του Ουρίμπε και τις εξηγήσεις, που τους έδωσε.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 30 September 2003 - 20:55:37 UTC