Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-10-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νίκη ΠΑΣΟΚ ''καταγράφει'' αμερικανική έκθεση
  • [02] Ο Καραμανλής για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας
  • [03] Δεκατέσσερις συλλήψεις σε ρέιβ πάρτυ για ναρκωτικά
  • [04] 59η επέτειος ελευθερίας
  • [05] Δραματική σύγκρουση Χριστόδουλου-Βαρθολομαίου
  • [06] Απάτη σε βάρος τυφλού πράκτορα ΟΠΑΠ
  • [07] ''Ο Αραφάτ ανέκαμψε πλήρως από την ασθένεια''
  • [08] Απόδραση Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν
  • [09] Βαγδάτη: Αιματηρή έκρηξη σε ξενοδοχείο
  • [10] Επιδοτήσεις για προσλήψεις νέων, γυναικών και ανέργων

    [01] Νίκη ΠΑΣΟΚ ''καταγράφει'' αμερικανική έκθεση

    12/10/2003 6:39:00 μμ

    Πιθανότητες 50% στο ΠΑΣΟΚ έναντι 45% στη ΝΔ για νίκη στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές δίνει η αμερικανική εταιρεία εκτίμησης πολιτικών κινδύνων Frost &amp; Sullivan. Στην έκθεση, που δημοσιεύει σήμερα το "Βήμα της Κυριακής", επισημαίνεται και "η ευμετάβλητη φύση του εκλογικού σώματος" και ένα περιθώριο 5% για άλλες απρόβλεπτες εξελίξεις. Τα σενάρια αυτά αφορούν πρόβλεψη για τους επόμενους 18 μήνες, αφού η έκθεση έχει ημερομηνία 1η Αυγούστου 2003 αλλά και για τα επόμενα 5 χρόνια χωρίς αλλαγή των ποσοστών εκτίμησης για τις πολιτικές εξελίξεις. Μεταξύ των θετικών για το ΠΑΣΟΚ και τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, η ανάλυση καταγράφει "την εξαγγελία της Χάρτας Σύγκλισης, που αποσκοπεί στη μείωση της ανεργίας, και η υπόσχεση του Πρωθυπουργού για φοροαπαλλαγές και δικαιότερη κατανομή του φορολογικού βάρους". Σημειώνεται, ότι η έκθεση έχει γίνει πριν από τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για τις παροχές και τις φοροελαφρύνσεις.

    Σε ''στραβοπάτημα'' του ΠΑΣΟΚ θα οφείλετε η ήττα

    Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής αναφέρει, ότι "καταγράφεται σταδιακή βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία", ενώ για το Κυπριακό λέει ότι "υποδεικνύεται ο Ραούφ Ντενκτάς ως το σημαντικότερο εμπόδιο στην επίλυση του προβλήματος".

    Θετικές χαρακτηρίζει τις εξελίξεις όσον αφορά την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, χαρακτηρίζοντας ως "δοκιμή" για τις ελληνικές αρχές Ασφαλείας τη Σύνοδο Κορυφής της Χαλκιδικής.

    Στην πρόβλεψη για νίκη της ΝΔ τονίζεται ότι "αυτή θα οφείλεται περισσότερο σε περαιτέρω "στραβοπάτημα" του ΠΑΣΟΚ παρά σε μια αποτελεσματική στρατηγική της ΝΔ να αυξήσει τη δημοτικότητα του κόμματος".

    Για την αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρει επίσης, ότι "η αποτυχία της ΝΔ να διαμορφώσει μια εικόνα, που θα τη διακρίνει από το ΠΑΣΟΚ αποτελεί τροχοπέδη στην επίτευξη του στόχου της" για νίκη στις εκλογές της ερχόμενης άνοιξης.

    Στη ΝΔ αποδίδεται αδυναμία να πείσει για τη δυνατότητά της να εγγυηθεί βελτίωση της Οικονομίας και αυτό αποδίδεται στη σύνθεση των διαφόρων τάσεων στο εσωτερικό του κόμματος.

    Τα συν της Κυβέρνησης

    Μολονότι στην έκθεση τονίζεται, ότι το ελληνικό εκλογικό σώμα είναι ευμετάβλητο αναγνωρίζονται στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη σημαντικά επιτεύγματα, όπως "η ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, η βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία και οι επιδόσεις στην Οικονομία".

    Για τον πρόεδρο της ΝΔ Κώστα Καραμανλή υπενθυμίζεται ότι "δεν έχει ασκήσει υπουργικό αξίωμα", αλλά του αναγνωρίζεται, ότι από το 1997, που ανέλαβε την ηγεσία το κόμμα του έχει σταθερά ανοδική πορεία ενώ σχολιάζεται "η προσεκτική αντιπολιτευτική τακτική του".

    Η έκθεση πάντως αναφέρει, ότι "η προσπάθεια του κ. Καραμανλή να παρουσιάσει τη ΝΔ ως εναλλακτική λύση έναντι του ΠΑΣΟΚ σκοντάφτει στην ομοιότητα της πλατφόρμας των δύο κομμάτων".

    Μόνη διαφορά στους ρυθμούς ανάπτυξης και στον πληθωρισμό

    Στη μελέτη της Frost &amp; Sullivan καταγράφονται και αναλυτικές προβλέψεις για τις ενδεχόμενες μεταβολές στην οικονομία και το επιχειρηματικό ρίσκο στην περίπτωση νίκης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

    Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι συγκρίσεις στη νίκη του ενός ή του άλλου κόμματος δίνουν σχεδόν τα ίδια αποτελέσματα στους βασικούς δείκτες που καθορίζουν τις οικονομικές προοπτικές της χώρας. Η μόνη σημαντική διαφορά πρόβλεψης γίνεται για τον ρυθμό ανάπτυξης και τον πληθωρισμό.

    Για την περίπτωση νίκης του ΠΑΣΟΚ υπολογίζεται ότι τα προσεχή τέσσερα χρόνια η ετήσια ανάπτυξη θα είναι 4,3%, έναντι 3,9% με νίκη της ΝΔ, ενώ για τον πληθωρισμό η πρόβλεψη είναι χαμηλότερος πληθωρισμός 2,65% με τη ΝΔ, έναντι 3% με το ΠΑΣΟΚ.

    Στην ανάλυσή της για την πρόβλεψη νίκης του ΠΑΣΟΚ η εταιρεία σημειώνει ότι σημαντικό ρόλο παίζει η προσωπικότητα του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ο οποίος με την πολιτική του, "παρά τις ενδείξεις λαϊκής δυσφορίας απέναντι στην Κυβέρνησή του, η αναμενόμενη σταθερή πορεία της Οικονομίας σε σχέση με αυτή των άλλων χωρών της ΟΝΕ θα υπονομεύσει τους ισχυρισμούς της ΝΔ, ότι η χώρα χρειάζεται αλλαγή πολιτικής ηγεσίας".

    [02] Ο Καραμανλής για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας

    12/10/2003 5:12:00 μμ

    Υπέρ του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Τουρκίας τάχθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, από το βήμα του συνεδρίου του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ταγίπ Ερντογάν, που πραγματοποιείται στην Αγκυρα. Ο κ. Καραμανλής, ο οποίος έλαβε πρώτος το λόγο κατά τις εργασίες του συνεδρίου ως εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος τόνισε, ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας δεν είναι ένας εύκολος δρόμος, αλλά παρ΄ όλα αυτά είναι αναγκαίος. Εκ μέρους του Πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ μίλησε στο συνέδριο ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος με την ιδιότητά του ως αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο οποίος επεσήμανε, ότι η Ελλάδα στηρίζει την προσπάθεια της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση

    Πρόσκληση-έκκληση για λύση του Κυπριακού

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας δεν είναι ένας εύκολος δρόμος, αλλά παρ΄ όλα αυτά αναγκαίος, σημειώνοντας πως ''ο δρόμος αυτός θα φέρει την Τουρκία στο σταυροδρόμι με τη Δύση χωρίς να την κάνει να χάσει το δρόμο της ως πύλη προς την Ανατολή. Είναι "ένας δρόμος", τόνισε, "που οδηγεί στην πρόοδο και την ευημερία, σε μια Ευρώπη που προωθεί την ισονομία, την ισοτιμία και την ισοπολιτεία".

    Ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε με θερμά λόγια για τον Τούρκο πρωθυπουργό τονίζοντας ότι η Τουρκία μπορεί να ωφεληθεί από μια αποφασιστική δέσμευση στους στόχους των μεταρρυθμίσεων και να ενδυναμώσει την ευρωπαϊκή της προοπτική εκφράζοντας την ελπίδα πως θα ξεπεραστούν τα εμπόδια και οι φωνές του παρελθόντος.

    Ο κ. Καραμανλής κάλεσε την Αγκυρα να συμβάλει σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, η οποία θα επιτρέψει- όπως είπε- σε όλους τους Κυπρίους να απολαύσουν τους καρπούς της συμμετοχής τους στην ΕΕ. "Προσδοκούμε την πλήρη ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων. Το Διεθνές Δίκαιο, οι διεθνείς συμβάσεις και οι αρχές και οι αξίες της ΕΕ αποτελούν τα θεμέλια του κοινού μας μέλλοντος, ενός μέλλοντος διαρκούς ειρήνης και ασφάλειας στον 21ο αιώνα", είπε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Καραμανλής καταχειροκροτήθηκε όταν αναφέρθηκε στις δυνατότητες που υπάρχουν για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σημειώνοντας ότι ''πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά μας ότι στις δύο πλευρές του Αιγαίου ζουν λαοί που επιθυμούν την πρόοδο και την ευημερία, που τιμούν τη φιλία και που σε κάθε περίπτωση μπορούν να ζήσουν μαζί ειρηνικά και με αλληλοσεβασμό. Αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει απλώς να το διδάξουμε στα παιδιά μας, πρέπει να το κάνουμε πράξη και εμείς οι ίδιοι δίνοντας το καλό παράδειγμα στις νεότερες γενιές''.

    Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι οι Έλληνες και οι Τούρκοι έχουν ακούσει διαφορετικά πράγματα από τους γονείς και τους παππούδες τους στην παιδική τους ηλικία για τους δύο λαούς και πως δεν πρόκειται να μιλήσει γι αυτά, αν και, όπως είπε, κανείς δεν τιμά την δική του ιστορία αν την ξεχνά ή την παραχαράσσει. Πρόσθεσε ακόμη ότι πάντως θα πρέπει να συνεχίσουμε να διδάσκουμε ο καθένας μας στα παιδιά του, την ιστορία και τον πολιτισμό του για να τους εμπνεύσουμε την αντίληψη και την ιδέα της φιλίας ανάμεσα στους δύο λαούς.

    Το μεσημέρι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρακάθησαι σε γεύμα στο σπίτι του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν και στη συνέχεια είχαν ημίωρη κατ' ιδίαν συνάντηση.

    ''Μέσα από την Ε.Ε θα διαμορφωθούν οι διμερές σχέσεις''

    Εκ μέρους του πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ μίλησε στο συνέδριο ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος με την ιδιότητά του ως αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Ο κύριος Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει την προσπάθεια της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και υπογράμμισε ότι μέσα από αυτήν την πορεία θα διαμορφωθούν και οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών.

    [03] Δεκατέσσερις συλλήψεις σε ρέιβ πάρτυ για ναρκωτικά

    Πηγή: NET 105,8 fm 12/10/2003 4:12:00 μμ

    φωτό Αρχείου

    Δεκατέσσερα άτομα συνελήφθησαν τα ξημερώματα της Κυριακής, για κατοχή σημαντικής ποσότητας ναρκωτικών ουσιών, σε ταυτόχρονη έφοδο της αστυνομίας και του ΣΔΟΕ. Οι συλληφθέντες, 12 άνδρες και 2 γυναίκες, συμμετείχαν σε ρέιβ πάρτυ, που άρχισε χθες το βράδυ σε χώρο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, στην οδό Πειραιώς 254, στον Ταύρο, που επινοικιάζεται σε εταιρεία πολιτιστικών εκδηλώσεων. Κατά την εισβολή αστυνομίας και ΣΔΟΕ, βρέθηκαν επάνω τους σημαντικές ποσότητες χαπιών ecstasy, κοκαΐνης, ηρωίνης, LSD και άλλων ναρκωτικών ουσιών. Εκτός, όμως, της κατοχής, διαπιστώθηκαν και σοβαρές οικονομικές παραβάσεις σε βάρος της διοργανώτριας εταιρείας, πράγμα, που επισύρει από αύριο τον έλεγχο της εταιρείας, που επινοικιάζει το χώρο, αλλά και του ιδρύματος, στον οποίο ανήκει. Αύριο οι 14 οδηγούνται στον εισαγγελέα.

    [04] 59η επέτειος ελευθερίας

    Πηγή: ΝΕΤ 12/10/2003 2:32:00 μμ

    Πενήντα εννέα χρόνια συμπληρώθηκαν, σήμερα Kυριακή, από την απελευθέρωση της Αθήνας, από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Ο δήμος Αθηναίων τίμησε την επέτειο με την καθιερωμένη έπαρση της ελληνικής σημαίας στην Ακρόπολη και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του άγνωστου στρατιώτη.

    Εκδήλωση στην Ακρόπολη

    Ηταν 12 Οκτωβρίου 1944. Τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής αποχωρούν από την Αθήνα. Η ελληνική σημαία υψώνεται και πάλι στον Ιερό βράχο της Ακρόπολης.

    12 Οκτωβρίου 2003. Στο ίδιο σημείο, 59 χρόνια μετά τιμούνται όσοι θυσιάστηκαν για να επανέρθει η ελευθερία και η δημοκρατία στην πατρίδας μας.

    Στην εκδήλωση για την επέτειο της Απελευθέρωσης της Αθήνας από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής παρεβρέθηκαν εκπρόσωποι της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας και μέλη αντιστασιακών οργανώσεων. Τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης.

    Μετά την έπαρση της ελληνικής Σημαίας στην Ακρόπολη ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αγνωστου στρατιώτη.

    [05] Δραματική σύγκρουση Χριστόδουλου-Βαρθολομαίου

    12/10/2003 2:27:00 μμ

    Σε αδιέξοδο οδηγούνται οι σχέσεις του Aρχιεπισκόπου Aθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο με τον Oικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, μετά την απόφαση του κ. Χριστόδουλου να μην μεταβεί στο Φανάρι. Ο κ. Χριστόδουλος επικαλέστηκε ακόμα και λόγους ασφαλείας για την αναβολή αυτής της επίσκεψης. Ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνοδου μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητος ανέφερε ότι αν θα στείλουμε τον κατάλογο των υποψηφίων μητροπολιτών στο Φανάρι προς έγκριση, υπονομεύουμε το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

    Πόλεμος δηλώσεων

    O κ. Χριστόδουλος τόνισε ότι κάποιοι προσπαθούν να τον ρίξουν από τον αρχιεπισκοπικό θρόνο, με αφορμή το θέμα των λεγόμενων ''νέων χωρών''.

    Από την πλευρά του ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος, κατέστησε σαφές ότι οι μητροπόλεις της Bορείου Ελλάδος είναι και θα παραμείνουν μητροπόλεις του θρόνου, "των οποίων τη διοίκηση επιτροπικώς και υπό συγκεκριμένους όρους έχει εκχωρήσει το Πατριαρχείον εις τη Εκκλησία τη Ελλάδος".

    [06] Απάτη σε βάρος τυφλού πράκτορα ΟΠΑΠ

    12/10/2003 2:06:00 μμ

    Νεαροί εξαπάτησαν τυφλό πράκτορα του ΟΠΑΠ στη Κύργια Δράμας και έπαιξαν τζόκερ αξίας 93.000 ευρώ, ενώ του κατέβαλαν μόνο 7,75 ευρώ, εκμεταλλευόμενοι την πάθηση-αναπηρία του. Πρόκειται για τον 54χρονο Κυριάκο Βάλβη, που πάσχει από ολική τύφλωση. Ο ίδιος υποστηρίζει πως έπεσε θύμα της απόλυτης εμπιστοσύνης που έχει στην πελατεία του. Την ώρα που οι νεαροί έκαναν την απάτη τους, δεν βρισκόταν κανένας άλλος στο πρακτορείο.

    Επεσε από τα σύννεφα ο 54χρονος για την απάτη

    Επί μια 20ετία, το θύμα βασιζόταν στην ειλικρινή πρόθεση των συγχωριανών του, που του έδιναν το ακριβές αντίτιμο της αξίας για τα παιχνίδια - δελτία που κατέθεταν. Οταν ενημερώθηκε τηλεφωνικά από τον ΟΠΑΠ για την αξία του δελτίου που παίχθηκε, κυριολεκτικά έπεσε από τα σύννεφα ο 54χρονος.

    Πάντως ο ΟΠΑΠ προέβη στην απενεργοποίηση του μηχανήματος του πρακτορείου και έθεσε τον πράκτορα προ των ευθυνών του.

    Ο ίδιος πιστεύει ότι αυτά τα νεαρά άτομα θα αναλογιστούν έστω και εκ των υστέρων το σφάλμα τους και θα τον βγάλουν από τη δύσκολη θέση που έχει περιέλθει.

    Για την απάτη ενημερώθηκε η Ασφάλεια και η εισαγγελία Δράμας.

    [07] ''Ο Αραφάτ ανέκαμψε πλήρως από την ασθένεια''

    Πηγή: ΑΠΕ 12/10/2003 1:14:00 μμ

    Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Γιάσερ Αραφάτ ανέκαμψε πλήρως από την ασθένειά του και οι Αιγύπτιοι γιατροί που τον φρόντισαν επέστρεψαν στο Κάιρο, σύμφωνα με δήλωση ανώτερου Παλαιστίνιου αξιωματούχου. ''Ο πρόεδρος Αραφάτ έχει ανακάμψει πλήρως από τη γρίπη και τα στομαχικά νοσήματα από τα οποία υπέφερε. Η αιγυπτιακή ιατρική ομάδα αναχώρησε αφού διαπίστωσε πως η υγεία του Αραφάτ είναι εντάξει '', δήλωσε ο Ταγέμπ Αμπντούλ-Ράχιμ, ανώτερος συνεργάτης του Προέδρου.

    Φήμες για σοβαρή ασθένεια διαψεύδονται

    Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι είχαν προηγουμένως διαψεύσει πληροφορίες ότι ο 74χρονος Αραφάτ είχε υποστεί καρδιακή προσβολή ή είχε προσβληθεί από καρκίνο του στομάχου.

    Ο Αραφάτ συμμετείχε στις προσευχές της Παρασκευής στο αρχηγείο του στη Ραμάλα κάνοντας την πρώτη δημόσια εμφάνισή του σε διάστημα αρκετών ημερών. Ήταν χλωμός, αλλά δεν έδειχνε σημάδια αδυναμίας, καθώς έσκυβε και γονάτιζε χωρίς βοήθεια.

    [08] Απόδραση Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν

    12/10/2003 11:55:00 πμ

    Περίπου 40 φυλακισμένοι- μεταξύ αυτών ηγετικά στελέχη των Ταλιμπάν-δραπέτευσαν από φυλακή στην Κανταχάρ στο Νότιο Αφγανιστάν. Ο κυβερνήτης της Κανταχάρ, Γιουσούφ Παστούν, επιβεβαίωσε ότι οι δραπέτες ξέφυγαν αργά το βράδυ της Παρασκευής. Ο κ. Παστούν πρόσθεσε ότι οι Αρχές διερευνούν το ενδεχόμενο οι δραπέτες να βοηθήθηκαν από φρουρούς. Πιστεύεται πως ένας από τους δραπέτες είναι ο αδελφός του πρώην υπουργού Αμύνης των Ταλιμπάν, Μουλά Ομπαιντουλά.

    Ο στρατός του Αφγανιστάν έχει υποστεί μεγάλες απώλειες από τις συνεχιζόμενες επιθέσεις των Ταλιμπάν

    Η επαρχία της Κανταχάρ θεωρείται προπύργιο των Ταλιμπάν όπου τους τελευταίους μήνες εκδηλώθηκαν μια σειρά επιθέσεων κατά κυβερνητικών στόχων.

    Περίπου 300 άτομα έχουν χάσει την ζωή τους στις επιθέσεις αυτές από τις αρχές του Αυγούστου.

    [09] Βαγδάτη: Αιματηρή έκρηξη σε ξενοδοχείο

    12/10/2003 7:26:00 μμ

    Νέα πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας συγκλόνισε το μεσημέρι το κέντρο της Βαγδάτης. Τουλάχιστον επτά Ιρακινοί έχασαν την ζωή τους και πάνω από είκοσι τραυματίστηκαν, όπως δήλωσε στο αραβικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα ο Μουαφάκ Ρουμπάι, μέλος του προσωρινού κυβερνητικού συμβουλίου του Ιράκ, που βρισκόταν μέσα στο ξενοδοχείο την ώρα της έκρηξης και τραυματίστηκε στο μπράτσο, ενώ πηγή της ιρακινής αστυνομίας κάνει λόγο για δέκα νεκρούς. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η έκρηξη προήλθε από παγιδευμένο αυτοκίνητο κοντά στο ξενοδοχείο "Βαγδάτη", το οποίο πιθανότατα ήταν και ο στόχος και χρησιμοποιείται ως κατάλυμα από μέλη της CIA, αμερικανούς αξιωματούχους των στρατευμάτων κατοχής και στελέχη της προσωρινής κυβέρνησης του Ιράκ. Μετά την έκρηξη επικράτησε πανικός. Πρόκειται για "τρομοκρατική ενέργεια", δήλωσε ο Ρουμπάι.

    Ερευνες στα συντρίμμια

    Κοντά στο ξενοδοχείο βρέθηκαν τα συντρίμμια από δύο αυτοκίνητα παγιδευμένα με εκρηκτικούς μηχανισμούς, οι οποίοι και εξερράγησαν ταυτόχρονα.

    Η έκρηξη σημειώθηκε σε απόσταση περίπου τεσσάρων οικοδομικών τετραγώνων από το ξενοδοχείο "Παλαιστίνη" όπου καταλύουν συνήθως ξένοι ανταποκριτές.

    Ενας Ιρακινός αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε ότι είδε ένα λευκό αυτοκίνητο να πέφτει επάνω στο οδόφραγμα ασφαλείας και να τυλίγεται στις φλόγες. ''Είδα ένα αυτοκίνητο να κατευθύνεται στο ξενοδοχείο. Ενας από τους φρουρούς άνοιξε πυρ και εκείνο εξερράγη'', είπε.

    Λίγα λεπτά μετά την έκρηξη αμερικανικά ελικόπτερα άρχισαν να κάνουν κύκλους πάνω από το ξενοδοχείο, ενώ επί τόπου έσπευσαν και δεκάδες Ιρακινοί αστυνομικοί. Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή, ώστε να τρίξουν τζάμια σε απόσταση πολλών οικοδομικών τετραγώνων.

    [10] Επιδοτήσεις για προσλήψεις νέων, γυναικών και ανέργων

    12/10/2003 4:58:00 μμ

    Πρόσθετα κίνητρα σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, που προσλαμβάνουν εργαζόμενους, περιλαμβάνει νομοσχέδιο, που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Στο νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί μέχρι το τέλος του μήνα στη Βουλή, όπως τόνισε στην ΝΕΤ 105,8 ο υφυπουργός Εργασίας Λευτέρης Τζιόλας, προβλέπονται ασφαλιστικές απαλλαγές για όσους επιχειρηματίες προσλαμβάνουν νέους, γυναίκες και ανέργους. Μεταξύ άλλων θα επιδοτούνται κατά 70% τα ημερομίσθια για δύο χρόνια, ενώ αυξάνεται και ο αριθμός των προσλαμβανομένων, που θα επιδοτούνται. "Τα μέτρα είναι θετικά, αλλά χρειάζεται προσοχή στην ανακύκλωση της ανεργίας, καθώς η επιδότηση μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο για απολύσεις", δήλωσε στο στη ΝΕΤ 105,8 ο πρόεδρος τη ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 12 October 2003 - 16:54:18 UTC