Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-10-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ''Φοβάμαι το σχίσμα''
  • [02] Ευνοϊκές ρυθμίσεις προβλέπει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο
  • [03] Δεύτερη ημέρα εργασιών του Ευρ. Συμβουλίου
  • [04] Ο λόγος στην υπεράσπιση Τσελέντη
  • [05] Βολιβία: Ογκώδης διαδήλωση στη Λα Παζ
  • [06] Βομβιστική επίθεση κάτα πολιτικού στο ινδικό Κασμίρ
  • [07] Ιράν: Ενα βήμα πριν τη συνεργασία στο θέμα των πυρηνικών
  • [08] Πέντε νεκροί από βρετανικά και αμερικανικά πυρά
  • [09] Κατατέθηκε σχεδίο νόμου συγχώνευσης ΠΥΡΚΑΛ-ΕΒΟ

    [01] ''Φοβάμαι το σχίσμα''

    17/10/2003 10:59:00 πμ

    Γεμάτος οργή αλλά και οδύνη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, δίνει πλέον καθαρά το στίγμα της αντιπαράθεσης μεταξύ Ελλαδικής Εκκλησίας και Φαναρίου, που τείνει να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις. Ο κ. Βαρθολομαίος, με τη συνέντευξη του χθες βράδυ στο ΜΕΓΚΑ και στο Γιάννη Πρετεντέρη, απευθύνει ουσιαστικά τελεσίγραφο προς τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο τονίζοντας ,"θέλω ειρήνη αλλά η φαρέτρα μου είναι γεμάτη αν θέλουν πόλεμο" χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο σχίσματος σε περίπτωση, που η Εκκλησία της Ελλάδας συνεχίσει να πριονίζει και να υπονομεύει, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, το Πατριαρχείο. Από την πλευρά του ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος αναμένεται να έχει σήμερα σειρά συσκέψεων με συνεργάτες του και Μητροπολίτες, προκειμένου να καθορίσει τη στάση, που θα πρέπει να τηρήσει στην αντιπαράθεση μεταξύ Ελλαδικής Εκκλησίας και Οικουμενικού Πατριαρχείου.

    Οργισμένος ο Πατριάρχης ''δείχνει'' στους υπεύθυνους

    Τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο κατονομάζει ανοιχτά ως υπεύθυνο της κρίσης ο κ. Βαρθολομαίος, επισημαίνοντας ότι είναι αυτός, που άρχισε τις προκλήσεις "από την πρώτη μέρα της αναρρήσεως του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο", χωρίς να έχει μάλιστα την παραμικρή αμφιβολία περί των προθέσεων του, που είναι "η απορρόφησις των Ιερών Μητροπόλεων της Βορείου Ελλάδας, οι οποίες είναι, ως γνωστών, Μητροπόλεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ενσωματώσεως των εις την αυτοκέφαλον Εκκλησία της Ελλάδας".

    Σε ανθρώπινες φιλοδοξίες, κακούς συμβούλους αλλά και σε μία προσπάθεια διαγραφής με μία μονοκονδυλιά ενός "δοξασμένου, μαρτυρικού, πονεμένου παρελθόντος 17 αιώνων", αποδίδει ο Πατριάρχης το "σχέδιο κατασυκοφάντησης του".

    "Εγώ πιστεύω, εάν κρίνω απ' αυτά, που βλέπω, ότι υπάρχει σχέδιο από εκκλησιαστικούς κύκλους να μειωθεί ο Πατριάρχης, να είναι αναξιόπιστος, να πούμε, ότι εάν θα πάρει πίσω τη διοίκηση των νέων χωρών, σημαίνει ότι ο νομάρχης Κωνσταντινούπολης θα έρθει στις Σέρρες και στην Θεσσαλονίκη".

    Με ιδιαίτερη αυστηρότητα,απευθύνεται ο Πατριάρχης σε όσους απεργάζονται τέτοιου είδους σχέδια. "Υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση. Υπάρχει πολύ κακοήθεια, είναι βαρύς ο χαρακτηρισμός, αλλά θα το πω, υπάρχει κακοήθεια, παραπληροφόρηση προσπάθεια παραπλανήσεως των αφελών, των καλόπιστων, γι αυτό πρέπει κάποια στιγμή τα πράγματα να μπουν στη θέση τους".

    Ο κ. Βαρθολομαίος είναι απόλυτος, στο ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει. "Θα σας πω γι αυτό το ένα βήμα πίσω. Εγώ δεν πρόκειται να το κάνω εφόσον πρόκειται για τα δίκαια του θρόνου. Δε θα το κάνω... Δεν έχω το δικαίωμα. Αλλά αν γίνει το θαύμα ας έρθει να τα πούμε. Μπορεί να υπάρχει κάποια εκτόνωση".

    Αντιδράσεις

    "Οι μητροπόλεις των νέων χωρών πρέπει να ανήκουν στην Εκκλησία της Ελλάδας, γιατί είναι γνωστές οι τουρκικές πιέσεις, που δέχεται το Πατριαρχείο", επανέλαβε μέσω της ΝΕΤ 105,8 ο Μιλτιάδης Έβερτ.

    "Να μην προκαλείται με δηλώσεις οξύτητα στις σχέσεις Πατριαρχείου και Ελλαδικής Εκκλησίας", συνέστησε ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης και κάλεσε τη ΝΔ να πάρει θέση.

    "Πέραν της δήλωσης Καραμανλή, ότι το θέμα πρέπει να λυθεί με διάλογο στους κόλπους της Εκκλησίας, δεν υπάρχει τίποτα νεώτερο", σημείωσαν κύκλοι της Ρηγίλλης.

    [02] Ευνοϊκές ρυθμίσεις προβλέπει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο

    17/10/2003 10:50:00 πμ

    Σημαντικές βελτιώσεις και αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας που θα αφορούν περίπου τρία εκατομμύρια ασφαλισμένους και συνταξιούχους προβλέπει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας που δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα και θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή. Μεταξύ των ρυθμίσεων προβλέπεται σύνταξη για τους διαζευγμένους (άντρες και γυναίκες), κάτι που νομοθετείται για πρώτη φορά, και αναγνώριση του χρόνου ασφάλισης σε παλιννοστούντες από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

    Σύνταξη διαζευγμένων-Αναγνώριση συντάξιμου χρόνου ομογενών

    Συγκεκριμένα, δικαίωμα σύνταξης έχουν οι διαζευγμένοι εφόσον το ποσό της κύριας σύνταξης του/της πρώην συζύγου υπερβαίνει τα 700 ευρώ/ μήνα υπό την προϋπόθεση οι διαζευγμένοι να είναι άνω των 65 ετών, να μην έχουν τελέσει άλλο γάμο και το ετήσιο ατομικό εισόδημά τους να μην υπερβαίνει τις συντάξεις των ανασφάλιστων υπερηλίκων του ΟΓΑ.

    Για τους ομογενείς που έχουν συμπληρώσει το 45ο έτος της ηλικίας τους, κατά τον επαναπατρισμό τους, προβλέπεται η αναγνώριση του χρόνου που τους υπολείπεται για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

    Αλλαγές σε ΟΓΑ και εφάπαξ

    Ειδικό επίδομα θα καταβάλλεται στα άτομα με Ειδικές Ανάγκες, που πάσχουν από μυασθένεια, μυοπάθεια και ακρωτηριασμό με ποσοστό αναπηρίας 67% και εντάσσονται στον ΟΓΑ όλοι όσοι απασχολούνται στον αγροτικό τομέα. Όσον αφορά το χρόνο συνταξιοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων, προβλέπεται η προαιρετική παραμονή τους στην υπηρεσία τους και μετά τη συμπλήρωση της 35ετίας, με ανώτατο όριο το 65ο έτος της ηλικίας τους. Αλλαγές θα υπάρξουν και στον τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων και όσων απασχολούνται σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

    Προβλέπεται, επίσης ειδικό καθεστώς ασφάλισης συγγραφέων, μειωμένα πρόστιμα για Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις στις επιχειρήσεις και συνταξιοδότηση ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων που έχουν 3.500 ένσημα. Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο προβλέπει, επίσης, την ταυτόχρονη απόδοση Κύριας και Επικουρικής Σύνταξης.

    Προσωπικός γιατρός για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ

    Όσον αφορά το ΙΚΑ, θα γίνονται ευνοϊκότερες ρυθμίσεις του πάγιου συστήματος ρύθμισης οφειλών προς το Ίδρυμα, θα μονιμοποιηθούν 5.000 συμβασιούχοι γιατροί του Ιδρύματος με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, ενώ για πρώτη φορά, νομοθετείται προσωπικός γιατρός στο ΙΚΑ για όλους τους ασφαλισμένους.

    Τέλος, ρυθμίζονται οι οφειλές του Δημοσίου προς τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), ενσωματώνεται σε 5 χρόνια η ΑΤΑ με τους συνταξιούχους Τραπεζών, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, ΔΕΗ και το ΚΗΥΗΥ γίνεται θυγατρικός οργανισμός του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

    [03] Δεύτερη ημέρα εργασιών του Ευρ. Συμβουλίου

    17/10/2003 9:17:00 πμ

    Τη διαπίστωση σημείων σύγκλισης των απόψεων των κρατών-μελών της ΕΕ όσον αφορά στο νέο Σύνταγμα επεσήμανε χθες από τις Βρυξέλλες, ο Πρωθυπουργός, μετά το πέρας της πρώτης ημέρας της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώνονται σήμερα. Ο κ. Σημίτης παρουσίασε τις ελληνικές θέσεις και τόνισε ότι το ζητούμενο είναι η ταχύτερη προσέγγιση του στόχου της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και όχι η κατάρτιση ενός νομικού κειμένου. Στο πλαίσιο της Συνόδου συμφωνήθηκε ανάληψη πρωτοβουλίας με στόχο την επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης, μέσα από την προώθηση 29 μεγάλων διευρωπαϊκών έργων υποδομής στον τομέα των μεταφορών, στα οποία περιλαμβάνονται έργα ελληνικού ενδιαφέροντος. Για το θέμα του Ιράκ ο κ. Σημίτης διευκρίνισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να στείλει στρατιωτική βοήθεια.

    Οι ελληνικές θέσεις για το νέο Σύνταγμα της ΕΕ

    Παρουσιάζοντας τις θέσεις της Ελλάδος όσον αφορά στο Σύνταγμα της Ευρώπης, ο κ. Σημίτης είπε ότι κατ' αρχήν υπάρχουν τα πρώτα σημάδια σύγκλισης των θέσεων των κρατών-μελών της ΕΕ.

    Ειδικότερα επεσήμανε ότι για τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η χώρα μας υποστηρίζει τον ορισμό ενός προέδρου μακράς θητείας, εκτιμώντας ότι με τον τρόπο αυτό θα διασφαλισθεί η συνέχεια και η συνέπεια στις κοινοτικές δράσεις.

    Για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η χώρα μας εκτιμά ότι όλες οι χώρες - μέλη θα πρέπει να εκπροσωπούνται επί ίσοις όροις και με έναν Επίτροπο στην Επιτροπή. Ωστόσο, ο πρόεδρός της θα πρέπει να έχει αυξημένα περιθώρια εξουσιών σε σχέση με την κατανομή των αρμοδιοτήτων στους Επιτρόπους.

    Κατά το χθεσινό δείπνο εργασίας οι ηγέτες των χωρών - μελών συζήτησαν τις εξελίξεις στο Μεσανατολικό, το Ιράκ και το Ιράν. Όσον αφορά το Ιράκ, η Ελλάδα ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να στείλει στρατεύματα.

    Το ζήτημα της μετανάστευσης

    Στο πλαίσιο της Συνόδου οι "15" εξέτασαν και το θέμα της μετανάστευσης και της διαχείρισης των συνόρων, σε συνέχεια των σχετικών αποφάσεων της Θεσσαλονίκης, μερικές από τις οποίες προχωρούν "πολύ ικανοποιητικά", όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

    Ο κ. Σημίτης σημείωσε ενδεικτικά ότι έχουν προχωρήσει οι συμβάσεις για την επανεισδοχή των λαθρομεταναστών και ότι έχουν βρεθεί οι πιστώσεις για τη χρηματοδότηση του σχετικού ταμείου που έχει επιφορτισθεί με αυτό το θέμα.

    Οι 15 ηγέτες καλούνται ακόμη να εγκρίνουν τη συμφωνία για την εγκατάσταση μερικών νέων κέντρων ελέγχου των θαλασσίων και εναερίων συνόρων - ένα από τα οποία θα έχει την έδρα του στην Ελλάδα.

    Πρωτοβουλία - μοχλός ανάπτυξης

    Οπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, σε συνέχεια της σχετικής απόφασης που είχε ληφθεί στη σύνοδο της Θεσσαλονίκης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έκρινε ότι στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής δράσης για την ανάπτυξη θα πρέπει να ενταχθεί μια σειρά έργων που εκτιμάται ότι "θα βελτιώσουν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ, θα διευκολύνουν δε την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων".

    Στα αυτά τα 29 μεγάλα διευρωπαϊκά έργα υποδομής στον τομέα των μεταφορών, συνολικού κόστους 220 δισ. ευρώ μέχρι το 2020, εντάσσονται και τέσσερα έργα ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος - όμως, επισημάνθηκε, ότι δεν θα ξεκινήσουν όλα τα έργα μαζί, αλλά θα αναπτυχθούν ανάλογα με τον βαθμό της "ωριμότητάς" τους. "Κι αυτό", επεσήμανε ο κ. Σημίτης, "είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε συχνά στην Ελλάδα, όπου τα έργα αργούν να ωριμάσουν".

    Πρόκειται για τους σιδηροδρομικούς άξονες Αθήνας-Σόφιας-Βουδαπέστης-Βιένης-Πράγας-Νυρεμβέργης-Δρέσδης και Ιονίου-Αδριατικής, που συνδέει την Κοζάνη με την Καλαμάτα, με ενδιάμεσους σταθμούς την Καλαμπάκα, τα Γιάννενα, την Ηγουμενίτσα, το Αγρίνιο και το Αντίρριο, ο οδικός άξονας που αρχίζει από την ελληνοβουλγαρική μεθόριο στον Προμαχώνα και φθάνει μέχρι τη Σόφια και τη Βουδαπέστη και ο θαλάσσιος διάδρομος Ιονίου-Αδριατικής-Κύπρου.

    Για το ίδιο θέμα ο υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης σημειώνοντας ότι "η ολοκλήρωση της ΟΝΕ δεν έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και την ταχύρυθμη ανάπτυξη", παρατήρησε ότι επικρίθηκε επ΄ αυτού το Σύμφωνο Σταθερότητας - "ως ο κύριος ένοχος για την έλλειψη της ανάπτυξης".

    Στην παρούσα συγκυρία, η ΕΕ αποφάσισε να δημιουργήσει με νέες μεθόδους χρηματοδότησης υποδομές που θα επιταχύνουν την ανάπτυξη σε όλη την Ευρώπη - στα πεδία των μεταφορών, της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, της καινοτομίας και της τεχνολογίας.

    Οι ελλείψεις που παρουσιάζουν στον τομέα των υποδομών τα νέα μέλη και ιδιαίτερα ο νότος της Ευρώπης, σε συνδυασμό με τους νέους προσανατολισμούς ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρώπης από καινούργιες πηγές, υπαγορεύουν στην Ευρώπη την ανάγκη διαμόρφωσης ενός πλέγματος σύγχρονων κι επαρκών ενεργειακών υποδομών, όπου η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει έναν καθοριστικό ρόλο "υποδοχέα των υποδομών αλλά ταυτόχρονα κι ενεργού συμμετοχής στη διεύρυνση των δικτύων προς τη νοτιο-ανατολική Ευρώπη" τόνισε ο κ. Χριστοδουλάκης.

    Στη νέα αυτή πρωτοβουλία ιδιαίτερη έμφαση αποδίδεται στην προσέλκυση του ιδιωτικού τομέα - τόσο στην ανάπτυξη των δικτύων, όσο κυρίως στη λειτουργία τους και τη συντήρησή τους.

    Η συγκυρία εξάλλου θεωρείται ευνοϊκή, διότι η Ευρώπη έχει μπροστά της μια περίοδο σχετικής ανάκαμψης, έχει αναπτυχθεί περισσότερο το θεσμικό πλαίσιο κατά συμβατό τρόπο (αν όχι ενιαίο) τρόπο, ενώ επίσης τα επιτόκια έχουν μειωθεί.

    "Φιλοδοξούμε λοιπόν να δημιουργήσουμε την απαρχή ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης, με τη συνεργασία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, διασυνδεδεμένες τις αγορές και άπλωμα των επενδύσεων" τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοδουλάκης.

    Απαντώντας εξάλλου σε ερωτήσεις, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η εμπλοκή του ιδιωτικού παράγοντα ανέκαθεν επιδιωκόταν, μολονότι στην Ελλάδα - χάριν οικονομίας του χρόνου - επιλεγόταν η εκδοχή των δημοσίων έργων.

    Ο κ. Χριστοδουλάκης τέλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι στη διαδικασία της διεύρυνσης, αναμφίβολα κάποια στιγμή θα τεθεί το ζήτημα αύξησης των ιδίων πόρων.

    [04] Ο λόγος στην υπεράσπιση Τσελέντη

    17/10/2003 11:43:00 πμ

    Με την αγόρευση του κ. Αριστείδη Οικονομίδη, συνηγόρου υπεράσπισης του Πάτροκλου Τσελέντη άρχισε σήμερα η διαδικασία ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Ο συνήγορος ζήτησε να αναγνωριστούν στον κατηγορούμενο τα ελαφρυντικά των μη ταπεινών ελατηρίων, της ειλικρινούς μεταμέλειας, αλλά και της καλής διαγωγής μετά την πράξη του. Ο κ. Οικονομίδης χαρακτήρισε τη δίκη πολιτική, τονίζοντας ότι ο Τσελέντης δεν ζητεί τόσο την επιείκεια των δικαστών, όσο την κατανόησή τους για τα κίνητρα που τον οδήγησαν στις πράξεις του. Η δικη συνεχίζεται με την αγόρευσή του έτερου συνήγορου του Πάτροκλου Τσελέντη, του κ. Θωμά Παπαγιάννη.

    ''Δράστης εκ πεποιθήσεως''

    Με την έναρξη της αγόρευσής του ο κ. Οικονομίδης απευθύνθηκε στους παθόντες εκφράζοντάς τους την ειλικρινή συμπαράστασή του στη βαθιά τους οδύνη.

    Όπως είπε ο κ. Οικονομίδης ο Πάτροκλος Τσελέντης είναι ο χαρακτηριστικός τύπος του εκ πεποιθήσεως δράστη.

    ''Ο Τσελέντης έχει έναν δικό του κώδικα αξιών, που τον είχε κάνει να πιστέψει ότι ακόμη και με κίνδυνο της ζωής του θα έπρεπε να αγωνιστεί με τους συντρόφους του για έναν καλύτερο κόσμο. Ο ίδιος κώδικας αξιών δεν του επέτρεψε να εισπράξει την επικήρυξη των 4,5 δισ δραχμών και να τους προδώσει. Εντούτοις τον αποκαλούν προδότη, αυτόν ο οποίος απλώς έχει μεταμεληθεί και θέλει πλέον να ανακουφίσει τη συνείδησή του''.

    Κατόπιν επεσήμανε στο δικαστήριο ότι δεν είναι οι φυσικοί δικαστές αυτής της υπόθεσης.

    Όπως ανέφερε φυσικοί δικαστές είναι το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο καθώς στη συνείδηση όλων η υπόθεση αυτή είναι κατ΄ εξοχήν πολιτικής υφής.

    [05] Βολιβία: Ογκώδης διαδήλωση στη Λα Παζ

    17/10/2003 11:38:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    "Δολοφόνο" αποκάλεσαν τον πρόεδρο της Βολιβίας Γκονζάλο Σάντσες ντε Λοζάντα δεκάδες χιλιάδες φτωχοί Βολιβιανοί ιθαγενείς που διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα της χώρας, Λα Παζ, μετά από την απόρριψη των ηγετών τους της προσπάθειας του προέδρου για εκτόνωση της έντασης και προειδοποίησαν ότι θα εντείνουν τις κινητοποιήσεις μέχρι να τον υποχρεώσουν σε παραίτηση.

    ''Θέλουμε την παραίτηση του χασάπη''

    Ήταν η μεγαλύτερη διαδήλωση των τελευταίων μηνών στη Βολιβία. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έκαναν πορεία από τα περίχωρα μέχρι το κέντρο της πρωτεύουσας, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του προέδρου. Οι ηγέτες των ιθαγενών αγροτών, που έχουν εξοργισθεί από το θάνατο περίπου 74 ανθρώπων στη διάρκεια των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων του τελευταίου μήνα, είπαν ότι θεωρούν ανεπαρκείς και καθυστερημένες τις διαβεβαιώσεις που έδωσε ο πρόεδρος Σάντσες ντε Λοζάντα για αλλαγή μερικών εκ των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ μέτρων για την φιλελευθεροποίηση της οικονομίας. "Το μόνο που θέλει ο λαός είναι η παραίτηση του χασάπη" δήλωσε χαρακτηριστικά ο Φελίπε Κουίσπε, ένας από τους ηγέτες των αγροτών της Βολιβίας.

    Υποστήριξη του Σάντσες ντε Λοζάντα από τις ΗΠΑ

    "Δεν μπορώ να παραιτηθώ, διότι αυτό θα σήμαινε το τέλος της δημοκρατίας στη Βολιβία και τη διάλυση της χώρας", δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βολιβίας ο οποίος, σε μία προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης, υποσχέθηκε τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τις εξαγωγές φυσικού αερίου, αλλαγές στην ενεργειακή πολιτική και συνταγματικές μεταρρυθμίσεις.

    Ωστόσο, παρά τις πιέσεις που δέχεται εξακολουθεί να στηρίζεται από τους Αμερικανούς. Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Λα Παζ δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι η Ουάσινγκτον "υποστηρίζει την συνταγματική κυβέρνηση του Σάντσες ντε Λοζάντα".

    [06] Βομβιστική επίθεση κάτα πολιτικού στο ινδικό Κασμίρ

    17/10/2003 10:30:00 πμ

    Ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε το κέντρο του Σριναγκάρ, της μεγαλύτερης πόλης στο ινδικό Κασμίρ. Πρόκειται για βομβιστική επίθεση, η οποία σημειώθηκε έξω από το σπίτι του Μουφτή Μοχάμαντ Σιέντ, προέδρου του κυβερνώντος ''Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος'', με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο στρατιώτες και να τραυματιστεί ένας αξιωματικός. Ο Μοχάμαντ Σιέντ δεν βρισκόταν στην κατοικία του εκείνη την ώρα. Αμέσως την έκρηξη αστυνομικοί και στρατιώτες αντάλλαξαν πυρά με οπλοφόρους σε παρακείμενους δρόμους. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ινδικής κυβέρνησης και υπουργό Εσωτερικών Λαλ Κρίσνα Ανβανί, αντάρτες της Αλ-Μανσούριαν, που συνδέονται με την ισλαμική οργάνωση Λασκάρ ε-Τάιμπα, η οποία ιδρύθηκε και στη συνέχεια απαγορεύθηκε στο Πακιστάν, ευθύνονται για την επίθεση αυτή.

    [07] Ιράν: Ενα βήμα πριν τη συνεργασία στο θέμα των πυρηνικών

    17/10/2003 10:09:00 πμ

    O Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι

    Τη δέσμευση του Ιράν για υπογραφή πρόσθετου πρωτοκόλλου με την Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) και συνεργασία με την υπηρεσία του ΟΗΕ, μετέφερε ο επικεφαλής της επιτροπής, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι μετά τη συνεργασία που είχε με στην Τεχεράνη με τον Χασάν Ροουχάνι, γραμματέα του Ανώτατου Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Ιράν. Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή είχε δώσει στην ιρανική κυβέρνηση, περιθώριο μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, να παράσχει εξηγήσεις αναφορικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα και να επιτρέψει τους αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε πυρηνικές εγκαταστάσεις στο έδαφος της, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα επιβάλει κυρώσεις εναντίον του Ιράν.

    Οι ΗΠΑ ζητούν αποδείξεις, η Ε.Ε. συνεχίζει προσπάθειες διαμέσου της διπλωματίας

    Στην Ουάσινγκτον ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ανταν Ερελι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ περιμένουν από το Ιράν να υπογράψει το πρωτόκολλο χωρίς καθυστέρηση.

    "Ο ευκολότερος τρόπος για να κατανοήσουμε τις προθέσεις του Ιράν είναι να ερευνήσουμε το τί κάνουν και όχι το τί λένε", πρόσθεσε.

    Εν τω μεταξύ, τρεις υπουργοί εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προγραμματίζουν μια αποστολή στην Τεχεράνη στην προσπάθεια τους να επιλύσουν την κρίση που έχει δημιουργηθεί με τα πυρηνικά του Ιράν πριν από την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Οκτωβρίου.

    Δυτικοί διπλωμάτες δήλωσαν ότι αποστολές από τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία είχαν συνομιλίες με την Τεχεράνη καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας για να προετοιμάσουν το δρόμο για την επίσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών.

    "Η επίσκεψη των υπουργών εξωτερικών είναι πιθανή. Αυτή τη στιγμή μελετάται λεπτομερώς", δήλωσε ανώτατος ευρωπαίος διπλωμάτης.

    [08] Πέντε νεκροί από βρετανικά και αμερικανικά πυρά

    17/10/2003 8:37:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    Τέσσερις Ιορδανοί και ένας Ιρακινός σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις στο Ιράκ την Παρασκευή από βρετανικά και αμερικανικά πυρά. Όπως ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο Αμυνας, Βρετανοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν Ιρακινό πολίτη στη Βασόρα όταν κλήθηκαν να μεσολαβήσουν σε ταραχές που είχαν ξεσπάσει ανάμεσα σε δύο ομάδες πολιτών. Εν τω μεταξύ, από πηγή του ιορδανικού υπουργείου Εξωτερικών έγινε γνωστό ότι τέσσερις Ιορδανοί σκοτώθηκαν όταν Αμερικανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαιναν, σε σημείο ελέγχου στο Ιράκ, καθώς ο οδηγός αγνόησε σήμα των Αμερικανών να σταματήσει για έλεγχο.

    Μείωση των στρατευμάτων τους προβλέπουν οι ΗΠΑ

    Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ, διά στόματος Ντοβ Ζακάιμ, υπεύθυνου για τα οικονομικά του Πενταγώνου, δήλωσαν ότι αναμένουν "σημαντική" μείωση του αριθμού των στρατιωτών τους στο Ιράκ το επόμενο έτος, καθώς θα σταλούν στρατεύματα και από άλλες χώρες και οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας θα μπορέσουν να αναλάβουν μεγαλύτερο ρόλο. Καταθέτοντας ενώπιον της επιτροπής προϋπολογισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο αξιωματούχος του Πενταγώνου δήλωσε: "Αναμένουμε ότι θα μπορέσουμε να μειώσουμε το αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό στο Ιράκ από 147.000 που είναι τώρα, στους 113.000 κατά το οικονομικό έτος 2004 το οποίο άρχισε την 1η Οκτωβρίου". Σήμερα, περίπου 70.000 Ιρακινοί συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διατήρησης της τάξης στο Ιράκ μαζί με τους Αμερικανούς.

    Πτώση του ηθικού των Αμερικανών στρατιωτών

    Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ δεν απέκλεισε την πιθανότητα να πέσει το ηθικό των στρατιωτών που υπηρετούν στο Ιράκ και επεσήμανε την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση ενός τέτοιου ενδεχόμενου, σχολιάζοντας έρευνα που δημοσιεύθηκε για τα στρατεύματα που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις στο Ιράκ.

    Σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδας Stars and Stripes, που χρηματοδοτείται από το Πεντάγωνο, το ηθικό των μισών στρατιωτών που υπηρετούν στο Ιράκ είναι πεσμένο και δηλώνουν ότι δε σχεδιάζουν να επανενταχθούν στο στράτευμα. Συγκεκριμένα, το ένα τρίτο των 1.935 στρατιωτών που συμμετείχαν στην έρευνα, δήλωσαν ότι η αποστολή στο Ιράκ δεν είναι αποσαφηνισμένη και έχει μικρή ή καθόλου αξία, ενώ το 40% δήλωσε ότι η εκπαίδευσή τους ήταν ελλειπής ή άσχετη με την αποστολή που τους ανατέθηκε. Ωστόσο, ο κ. Ράμσφελτν τόνισε ότι κατά την επίσκεψή του στο Ιράκ αποκόμισε την εντύπωση ότι οι στρατιώτες έχουν ακμαίο ηθικό και "αναγνωρίζουν τη σημασία της αποστολής τους".

    [09] Κατατέθηκε σχεδίο νόμου συγχώνευσης ΠΥΡΚΑΛ-ΕΒΟ

    17/10/2003 9:33:00 πμ

    Κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή, το νομοσχέδιο για τη συγχώνευση της ΠΥΡΚΑΛ με την ΕΒΟ - μιας συγχώνευσης που συζητείται επί τουλάχιστον μία δεκαετία. Η συγχώνευση αυτή, πραγματοποιείται με τη σύσταση νέας εταιρείας, στην οποία μεταβιβάζονται τα περιουσιακά στοιχεία της ΠΥΡΚΑΛ και της ΕΒΟ, τα χρέη τους, κάθε απόφαση που είχε εκδοθεί υπέρ κάποιας από τις συγχωνευόμενες εταιρείες κ.λπ.

    Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του σχεδίου νόμου, με τη συγχώνευση επιδιώκεται ο εκσυγχρονισμός και η οργανωτική και κεφαλαιακή αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών ΠΥΡΚΑΛ-ΕΒΟ με αφετηρία και γνώμονα

    την άρση των αντινομιών που προκύπτουν από την παράλληλη ισχύ αντίθετων νομοθετικών διατάξεων την αξιοποίηση της εμπειρίας που έχει αποκτηθεί σε ζητήματα συγχωνεύσεων, ιδίως σε τομείς της οικονομίας με ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα τη θέσπιση διατάξεων, που θα συντελέσουν στη δημιουργία των απαραίτητων δομών για τη βιώσιμη λειτουργία του νέου οικονομικού φορέα που θα προκύψει από τη συγχώνευση.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 17 October 2003 - 8:58:45 UTC