Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-10-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε καλό κλίμα η επίσκεψη Γκιουλ
  • [02] Ευχές από Βαρθολομαίο σε Χριστόδουλο
  • [03] Φωτιάδης: ''Σε βάθος έρευνα για τη Σταθέα''
  • [04] Aρθρο της Ντέιλι Μέιλ για την Ολυμπιακή προετοιμασία
  • [05] Υπό δημοσιονομική ''κηδεμονία'' η Γαλλία;
  • [06] Ρουμανία: ''Ναι'' σε ένα πιο ''ευρωπαϊκό'' σύνταγμα
  • [07] Πολιτικά τα εγκλήματα των Ξηρών λέει η υπεράσπιση
  • [08] Συμφώνησε η Τεχεράνη για τα πυρηνικά
  • [09] O IRA καταστρέφει μέρος οπλοστασίου του ενόψει εκλογών
  • [10] APEC: Στόχος η τρομοκρατία-Όπλα μαζικής καταστροφής
  • [11] Χειροτονήθηκαν 30 νέοι καρδινάλιοι στο Βατικανό
  • [12] Επαναληπτικές εκλογές σε τμήματα της Χειμάρρας
  • [13] Προβλήματα υγείας για τον Αραφάτ
  • [14] Διευκρινίσεις Υπ. Οικονομίας για έσοδα από αποκρατικοποιήσεις
  • [15] Καμία αύξηση στα ασφάλιστρα πριν το 2004
  • [16] Η πραγματικότητα για την Ελληνική Οικονομία
  • [17] Το Σάββατο ξεκινούν τα νέα test events
  • [18] Στο εδώλιο του κατηγορουμένου ο Μπράιαντ
  • [19] Βρέθηκε το φάρμακο για τη γρίπη
  • [20] Θρίαμβος της Γερμανίας στους Ολυμπιακούς των videogames
  • [21] Παραδοσιακές φορεσιές για τη φωτογράφιση του APEC

    [01] Σε καλό κλίμα η επίσκεψη Γκιουλ

    21/10/2003 5:37:00 μμ

    Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα πραγματοποιείται η πρώτη επίσημη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ στην Αθήνα. Τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό, η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, καθώς και θέματα ασφάλειας και λαθρομετανάστευσης βρίσκονται στην ατζέντα των συνομιλιών που έχει με την πολιτική ηγεσία της χώρας. Νωρίς το απόγευμα ο κ. Γκιουλ υπέγραψε τη συμφωνία για την Ολυμπιακή Εκεχειρία και δήλωσε ότι αισθάνεται ικανοποιημένος που υπέγραψε την ολυμπιακή εκεχειρία, σημειώνοντας παράλληλα ότι πάντα ο αθλητισμός υπήρξε ένας παράγοντας για την παρεμπόδιση του πολέμου. Επίσης τόνισε ότι η Τουρκία ως γειτονική χώρα θα βοηθήσει σε ορισμένα πράγματα που της αναλογούν εν όψει των αγώνων. Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει ψήφισμα στον ΟΗΕ για την Ολυμπιακή Εκεχειρία κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    Συνεργασία για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων

    Ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι συζήτησαν επίσης το θέμα συνεργασίας στον τομέα της Ασφάλειας εν όψει των ολυμπιακών αγώνων, συνεργασία που έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ συμφώνησαν να επεκταθεί η συνεργασία των δύο χωρών και σε άλλους τομείς, όπως ο τουρισμός, οι κατασκευές. Επίσης συζητήθηε και το ενδεχόμενο να περάσει η ολυμπιακή φλόγα από την Κωνσταντινούπολη. Χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου δήλωσε: "αν μπορούμε να σταματήσουμε τον πόλεμο για 16 μέρες, ίσως μπορούμε και για πάντα". Η συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας μπορεί να είναι ένα παράδειγμα και για άλλες χώρες, κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε επίσης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, την πρόεδρο της "Αθήνας 2004" Γιάννα Αγγελοπούλου και τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης Γ. Φλωρίδη και Πολιτισμού Ε. Βενιζέλο.

    Νωρίτερα ξεναγήθηκε με ελικόπτερο στα ολυμπιακά έργα.

    ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: Στην Αθήνα ο Αμπντουλάχ Γκιουλ

    [02] Ευχές από Βαρθολομαίο σε Χριστόδουλο

    21/10/2003 3:38:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Μετά την κόντρα και την απειλή σχίσματος ήρθαν οι ευχές. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απέστειλε με τηλεγράφημά του στον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, με την ευκαιρία της ονομαστικής του εορτής, ευχές για τη συνέχιση της υψηλής προσφοράς του στην Αγιοτάτη Εκκλησία της Ελλάδας, στον ελληνικό λαό και σε όλη την Ορθοδοξία. Ευχετήρια επιστολή απέστειλε στον κ. Χριστόδουλο, για την ονομαστική του εορτή ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης. Τηλεφωνικά επικοινώνησαν με τον κ. Χριστόδουλο μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κώστας Καραμανλής, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Μιλτιάδης Εβερτ.

    ''Ο μόνος αρχηγός της Εκκλησίας είναι ο Χριστός''

    Τον κ. Χριστόδουλο επισκέφτηκε το μεσημέρι στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο ο υπουργός Παιδείας, Πέτρος Ευθυμίου, που έμεινε περίπου μισή ώρα και οι δύο άνδρες είχαν κατ' ιδίαν συνομιλία. Ο κ. Ευθυμίου μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Αρχιεπίσκοπο επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης περί ίσων αποστάσεων.

    "Δεν υπάρχει αρχηγός στην Εκκλησία, ο μόνος αρχηγός είναι ο Ιησούς Χριστός", διακήρυξε από άμβωνας το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.

    "Η διαμάχη πρέπει να κλείσει το ταχύτερο για το καλό της Ορθοδοξίας", τόνισε ο Κώστας Γείτονας μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 και καταδίκασε την ανάμειξη πολιτικών στα θέματα της Εκκλησίας.

    Την ίδια στιγμή υπέρ της Εκκλησίας της Ελλάδος τάχθηκε ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega και κάλεσε τον πολιτικό κόσμο να παρέμβει και να μη μένει ουδέτερος και αδιάφορος.

    Δηλώσεις Πρωτόπαπα

    "Χρόνια πολλά, μακροημέρευση και συνέχιση του έργου του" ευχήθηκε την Τρίτη στον κ. Χριστόδουλο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Ο κ. Πρωτόπαπας σχολιάζοντας τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη υποστήριξε ότι "ορθότερη γραμμή είναι η γραμμή της μη παρέμβασης" και πρόσθεσε ότι "η αντίθετη πρακτική δεν προσφέρει καλή υπηρεσία στην Εκκλησία και την Ορθοδοξία. Η Ορθοδοξία έχει τη δύναμη να βρει το δρόμο της μέσα από τις δικές της διαδικασίες''.

    Δημοσκόπηση για την εκκλησιαστική διαμάχη

    Aμοιβαίες υποχωρήσεις για την επίλυση του προβλήματος επιθυμεί το 63% των ερωτηθέντων δημοσκόπησης της ALCO που έγινε για την εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ. Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, το 67% πιστεύει ότι στη λύση για την εκκλησιαστική διαμάχη δεν πρέπει να παρέμβει η Πολιτεία ενώ το 54% θεωρεί ότι το ζήτημα συνιστά πραγματικό πρόβλημα για την Εκκλησία. Τέλος, το 45,8% των ερωτηθέντων έχουν θετική γνώμη για τον κ. Χριστόδουλο έναντι 37,6% για τον κ. Βαρθολομαίο.

    [03] Φωτιάδης: ''Σε βάθος έρευνα για τη Σταθέα''

    21/10/2003 1:52:00 μμ

    Οι επαφές και οι κινήσεις της Ρουμπίνης Σταθέα τις τελευταίες ημέρες πριν από την αυτοκτονία της εξακολουθούν να βρίσκονται στο επίκεντρο της δημοσιότητας. Την Δευτέρα ο σύζυγός της, σε συνέντευξή του υποστήριξε ότι η εκλιπούσα είχε επικοινωνήσει με τον υφυπουργό Οικονομίας, Απόστολο Φωτιάδη και την τμηματάρχη του ίδιου υπουργείου, Δήμητρα Τρυφωνοπούλου, και είχε επιμείνει στην άποψή της για αναστολή των κατεδαφίσεων. Ο κ. Φωτιάδης, μιλώντας το πρωί στην εκπομπή της ΝΕΤ, "Πρώτη Γραμμή", τόνισε ότι όλα τα πρωτόκολλα κατεδάφισης του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται κατοχυρωμένα και κλειδωμένα, τονίζοντας ότι οι έρευνες θα προχωρήσουν σε βάθος και θα αφορούν όλα τα πρόσωπα που εμπλέκονται σε υποθέσεις κατεδαφίσεων.

    Πρωτόπαπας: ''Η πολιτική μας για τα αυθαίρετα θα συνεχιστεί''

    Ο εισαγγελέας, που εποπτεύει των ερευνών, ζήτησε από γραφολόγο να ερευνήσει αν οι επίμαχες επιστολές γράφηκαν από την υπάλληλο της Κτηματικής Υπηρεσίας και κάτω από ποιες συνθήκες.

    ''Εμείς εφαρμόζουμε το νόμο, αυτό γινόταν και αυτό θα γίνεται'', τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε ερωτήσεις για την υπόθεση της Ρουμπίνης Σταθέα, ξεκαθαρίζοντας ότι ''η πολιτική της κυβέρνησης ως προς την καταπολέμηση των αυθαιρέτων θα συνεχιστεί''.

    [04] Aρθρο της Ντέιλι Μέιλ για την Ολυμπιακή προετοιμασία

    21/10/2003 2:08:00 μμ

    Δισέλιδο άρθρο για την Ολυμπιακή προετοιμασία δημοσιεύει σήμερα, η μεγάλης κυκλοφορίας Βρετανική εφημερίδα Ντέιλι Μέιλ. Το άρθρο τιτλοφορείται ''η κυρία της Ολυμπίας Γιάννα Αγγελοπούλου, ξαναβάζει την Αθήνα στην τροχιά της'' και περιλαμβάνει σημαντικές δηλώσεις που έκανε η πρόεδρος του "Αθήνα 2004" κα Γιάννα Αγγελοπούλου σε συνέντευξή της στον αθλητικό σχολιαστή του εντύπου, Τζεφ Πάουελ.

    Οι δηλώσεις Αγγελοπούλου

    Η κα Αγγελοπούλου μιλώντας στο Βρετανό δημοσιογράφο τονίζει ότι "αποδεικνύουμε τους επικριτές μας ότι έχουν λάθος, με τη μόνη απάντηση που μπορούμε και αυτή είναι τα έργα και όχι τα λόγια". Ο Πάουελ κάνει ιδιαίτερη μνεία στον αυστηρό και δυναμικό τρόπο που κατευθύνει η Πρόεδρος του "Aθήνα 2004" την ολυμπιακή προετοιμασία. Ταυτόχρονα αναφέρει πως τα Ολυμπιακά έργα έχουν μεταμορφώσει την Αθήνα σε μια πραγματικά σύγχρονη πόλη.

    Ο δημοσιογράφος στέκεται, τέλος, σε δήλωση της κας Αγγελοπούλου ότι "δεν αποβλέπουμε ούτε σε πλούσιους ούτε σε μέτριους αγώνες, η Αθήνα θα διοργανώσει έντιμους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα είναι η αναγέννηση του μοναδικού αισθήματος που ενώνει τους αθλητές ως φίλους στο νεανικό πνεύμα του ανταγωνισμού".

    [05] Υπό δημοσιονομική ''κηδεμονία'' η Γαλλία;

    21/10/2003 7:08:00 μμ

    Την τελευταία "περίοδο χάριτος" κι αυτήν υπό προϋποθέσεις, παραχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη Γαλλία, προκειμένου η τελευταία να ελαττώσει το δημόσιο έλλειμμά της και να έρθει σε ισορροπία με τις επιταγές του Συμφώνου Σταθερότητας. Επειδή όμως δεν είναι η πρώτη φορά που η Επιτροπή προβαίνει σε συστάσεις προς τη γαλλική κυβέρνηση, αυτή τη φορά ζητά να έχει υπό την αυστηρή επιτήρηση της, την εφαρμογή των μέτρων.

    Αυστηρή σύσταση από τον Επίτροπο Σόλμπες - Ο λόγος στους Υπουργούς της Ευρωζώνης

    Το σχέδιο σύστασης ετοιμάστηκε από τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πέδρο Σόλμπες και υιοθετήθηκε χωρίς τροποποιήσεις. Το λόγο επί της έγκριση του έχουν πλέον οι υπουργοί Οικονομικών των έντεκα χωρών της ευρωζώνης, που θα συνεδριάσουν στις 7 Νοεμβρίου, αν και όλα δείχνουν πως η Γαλλία θα τεθεί υπό δημοσιονομική ''κηδεμονία''.

    Το σχέδιο του Πέδρο Σόλμπες ζητά από το Παρίσι να δεσμευτεί ως τις 15 Δεκεμβρίου για τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος κατά 1% το 2004, δηλαδή κατά 0,4% πάνω από αυτό που προβλέπει το σχέδιο προϋπολογισμού του ίδιου έτους. Θα πρέπει να ακολουθήσει μείωση κατά 0,5% του ελλείμματος το 2005 και η προσπάθεια να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια για να επανέλθει η χώρα σταδιακά σε μία κατάσταση ισορροπίας.

    Η Επιτροπή ζητάει επίσης από τη Γαλλία να καταρτίζει έκθεση κάθε έξι μήνες, τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο προς την ΕΕ, στην οποία θα παραθέτει τις εξελίξεις στη δημοσιονομική της διαχείριση.

    Με πρόβλεψη για έλλειμμα 3,6% το 2004, η Γαλλία θα είναι τον επόμενο χρόνο η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα παραβιάσει για τρίτη συνεχή φορά το ανώτατο όριο του 3%. Το 2002 ανήλθε στο 3,1% και το 2003 στο 4%.

    [06] Ρουμανία: ''Ναι'' σε ένα πιο ''ευρωπαϊκό'' σύνταγμα

    21/10/2003 12:00:00 μμ

    Σχεδόν το 90% των Ρουμάνων ενέκρινε τις αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας που έχουν στόχο να τη φέρουν πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή. Το δημοψήφισμα αυτό θεωρείτο ενδεικτικό για τις διαθέσεις των Ρουμάνων απέναντι στη Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου η Ρουμανία ελπίζει ότι θα ενταχθεί στις αρχές του 2007. Η συμμετοχή έφθασε στο 55,7%, ξεπερνώντας το 50%, που ήταν απαραίτητο για να θεωρηθεί έγκυρο το δημοψήφισμα. Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, το 89,70% των Ρουμάνων ψήφισε "ναι" στις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, το 8,81% τις απέρριψε και το 1,49% των ψήφων ήταν άκυρες.

    Ριζικές αλλαγές προβλέπει το νέο σύνταγμα

    Σύμφωνα με τις συνταγματικές αλλαγές που προωθούνται, θα υπάρχουν εγγυήσεις για τις ιδιοκτησίες, θα αποστρατικοποιηθεί η αστυνομία και θα διασφαλισθεί η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Επίσης, οι εθνικές μειονότητες θα έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τη μητρική τους γλώσσα στις συναλλαγές με την Πολιτεία και οι ξένοι θα μπορούν να αγοράζουν γη στη Ρουμανία.

    Ωστόσο, πολλοί Ρουμάνοι απείχαν από την ψηφοφορία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη φτώχεια και τη διαφθορά, 14 χρόνια μετά την ανατροπή του προηγουμένου καθεστώτος.

    [07] Πολιτικά τα εγκλήματα των Ξηρών λέει η υπεράσπιση

    21/10/2003 4:37:00 μμ

    Να χαρακτηριστούν πολιτικά τα εγκλήματα των αδελφών Ξηρού ζήτησε κατά τη σημερινή δεύτερη ημέρα αγόρευσης του, ο συνήγορος υπεράσπισης τους, κ. Φραγκίσκος Ραγκούσης. Επιχειρηματολογώντας τόνισε ότι με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται το ενδεχόμενο να ζητηθεί η έκδοση των κατηγορουμένων από τις ΗΠΑ. Παράλληλα, ο κ. Ραγκούσης επεσήμανε ότι δεν έπρεπε να ληφθούν υπόψη από το δικαστήριο οι προανακριτικές απολογίες των κατηγορουμένων ούτε να αναγνωστούν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Η δίκη θα συνεχιστεί και την Τετάρτη με την αγόρευση της υπεράσπισης των αδελφών Ξηρού, καθώς η δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, διεκόπη σήμερα νωρίτερα από το κανονικό, έπειτα από αίτημα του κ. Ραγκούση, ο οποίος επικαλέστηκε κόπωση.

    [08] Συμφώνησε η Τεχεράνη για τα πυρηνικά

    Αννίτα Πασχαλινού 21/10/2003 7:49:00 μμ

    Με επιτυχία στέφθηκε η πρωτοβουλία της ευρωπαϊκής τρόικα για τον περιορισμό του πυρηνικού οπλοστασίου του Ιράν. Η Τεχεράνη, αποφάσισε να συμμορφωθεί με τις επιταγές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας και να επιτρέψει εντατικότερους ελέγχους στο πυρηνικό της οπλοστάσιο, ενώ ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι διακόπτει την επεξεργασία απεμπλουτισμένου ουρανίου. Για "θετικό βήμα" έκανε λόγο η Ουάσινγκτον, υπό την προυπόθεση ότι οι προφορικές δεσμεύσεις γίνουν και πράξη.

    Σε τι δεσμεύεται

    Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ ΜακΚίλαν, η κίνηση της Τεχεράνης, είναι εν πρώτοις ένα θετικό βήμα, εφόσον η Τεχεράνη δεσμευτεί και με την υπογραφή πρωτοκόλλου για την πλήρη συνεργασία της με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) και υπό την προϋπόθεση ότι θα σταματήσει την επεξεργασία απεμπλουτισμένου ουρανίου.

    Νωρίτερα, ενώπιον των υπουργών Εξωτερικών της ευρωπαϊκής τρόικα, η ιρανική πλευρά, υποσχέθηκε ότι θα συνεργασθεί πλήρως με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας και δεσμεύθηκε ότι θα υπογράψει το συμπληρωματικό πρωτόκολλο για τη μη διάδοση πυρηνικών. (non proliferation treaty).

    Με την υπογραφή αυτού του πρωτοκόλλου, οι επιθεωρητές της ΙΑΕΑ μπορούν να κάνουν ελέγχους στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας.

    Παράλληλα, η Τεχεράνη, δεσμεύθηκε ότι θα διακόψει όλες τις δραστηριότητες επεξεργασίας απεμπλουτισμένου ουρανίου και θα το αντικαταστήσει με την επεξεργασία ουρανίου σε καύσιμη μορφή.

    ''Καλή αρχή'' για την εκτόνωση της κρίσης

    Την κίνηση του Ιράν, χαιρέτισαν οι εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής τρόικα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας, χαρακτηρίζοντας την ως μία πολλά υποσχόμενη αρχή.

    Παρόλα αυτά, αναγνώρισαν το δικαίωμα του Ιράν, στη χρήση της ατομικής ενέργειας αλλά για ειρηνικούς λόγους.

    "Είναι μία καλή και πολλά υποσχόμενη αρχή, αλλά ο καθένας καλείται να παίξει το ρόλο του" δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ντε Βιλπέν.

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Γιόσκα Φίσερ και του Τζακ Στρο.

    Ο τελευταίος όμως, εμφανίσθηκε πιο επιφυλακτικός τονίζοντας ότι οι προφορικές δεσμεύσεις θα πρέπει να γίνουν και πράξεις.

    Από την ιρανική πλευρά, ο επικεφαλής του ιρανικού συμβουλίου εθνικής ασφάλειας Χασάν Ροχανί, υπογράμμισε ότι η Τεχεράνη μέσα από αυτήν την κίνηση επιδιώκει να αποδείξει στη διεθνή κοινότητα τις ειρηνικές της προθέσεις.

    [09] O IRA καταστρέφει μέρος οπλοστασίου του ενόψει εκλογών

    21/10/2003 3:08:00 μμ

    Οι εκλογές στη Βόρεια Ιρλανδία, που θα έπρεπε να έχουν ήδη διεξαχθεί από το Μάιο, θα γίνουν στις 26 Νοεμβρίου, όπως ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση. Οι εκλογές ανοίγουν το δρόμο για την επαναλειτουργία της τοπικής κυβέρνησης με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων, η λειτουργία της οποίας είχε ανασταλεί από τον Οκτώβριο του 2002. Εν τω μεταξύ, ο IRA ανακοίνωσε ότι έδωσε την άδεια για την καταστροφή ενός τμήματος του οπλοστασίου του, σε μία ενέργεια που αποσκοπεί στην αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Βόρεια Ιρλανδία.

    Εναντίον της βίας το Σιν Φέιν

    Τζέρι Ανταμς

    Αντίθετος σε οποιαδήποτε προσφυγή στη βία ή στην απειλή βίας που γίνεται για πολιτικούς σκοπούς δήλωσε την Τρίτη ότι είναι ο Τζέρι Aνταμς, ο αρχηγός του κόμματος Σιν Φέιν, που είναι η πολιτική πτέρυγα του IRA. Ο κ. Ανταμς τόνισε ότι η θέση του Σιν Φέιν είναι "η πλήρης και απόλυτη προσήλωση σε αποκλειστικά δημοκρατικά και ειρηνικά μέσα για την επίλυση των διαφορών".

    "Η ηγεσία του ΙRA είναι δεσμευμένη στην επίλυση του θέματος των όπλων", αναφέρεται στην ανακοίνωση της οργάνωσης που έγινε γνωστή λίγο μετά την δήλωση του Τζέρι Ανταμς. "Η ηγεσία του IRA εκφράζει την ικανοποίησή της για τις σημερινές δηλώσεις του προέδρου του Σιν Φέιν, Τζέρι Ανταμς, στις οποίες αντικατοπτρίζεται ακριβώς η θέση μας", τονίζεται στην ανακοίνωση που εστάλη στο πρακτορείο Ρόιτερ στο Μπέλφαστ.

    Πιστεύεται ότι οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας και της Ιρλανδίας, Τόνι Μπλερ και Μπέρτι Αχέρν, θα μεταβούν στην Βόρεια Ιρλανδία, για να εγκρίνουν την ειρηνευτική συμφωνία.

    Οι εκλογές είχαν αναβληθεί με απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης, που έκρινε ότι οι υποσχέσεις του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA) για τερματισμό των βίαιων επιθέσεων δεν ήταν επαρκείς για να διασφαλίσουν τη σταθερότητα της κυβέρνησης που θα προέκυπτε από τις κάλπες. Η κυβέρνηση της Βορείου Ιρλανδίας πέρασε στον έλεγχο του Λονδίνου πριν από ένα χρόνο, εν μέσω καταγγελιών ότι ο ΙRΑ συλλέγει πληροφορίες από την κυβέρνηση του Στόρμοντ.

    [10] APEC: Στόχος η τρομοκρατία-Όπλα μαζικής καταστροφής

    21/10/2003 12:41:00 μμ

    Τα 21 κράτη της Ασίας και του Ειρηνικού συμφώνησαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να εξαρθρώσουν τις διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις που απειλούν τις οικονομίες τους και να πιέσουν για άμεση πρόοδο στις συνομιλίες για το παγκόσμιο εμπόριο, αναφέρει το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής του Φόρουμ οικονομικής συνεργασίας των χωρών Ασίας-Ειρηνικού (APEC) που εκδόθηκε τη Δευτέρα. Στο πλαίσιο της συνάντησής τους οι ηγέτες του APEC φωτογραφήθηκαν με παραδοσιακή ενδυμασία στην αίθουσα του θρόνου του Ανάντα Σαμακόμ στη Μπανγκόκ. Στη φωτογραφία ο πρόεδρος Μπους πλαισιωμένος από τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας, Τζον Χάουαρντ, τον πρωθυπουργό της Μαλαισίας, Μαχαθίρ Μοχάμεντ και τον πρόεδρο του Μεξικού, Βισέντε Φοξ.

    ''Να ανθίσει το παγκόσμιο εμπόριο''

    "Συμφωνήσαμε ότι για να ανθίσει το παγκόσμιο ελεύθερο εμπόριο, οι διμερείς και οι περιφερειακές εμπορικές συμφωνίες πρέπει να είναι σύμφωνες με τις αρχές της Παγκόσμιας Οργάνωσης Εμπορίου (ΠΟΕ)", αναφέρει το τελικό ανακοινωθέν, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς. Οι χώρες του APEC εκφράζουν "την υποστήριξή τους στη συνέχιση της πολύτιμης δουλειάς που έγινε στην υπουργική Διάσκεψη του Κανκούν".

    Η σύνοδος οργάνωσης δεσμεύθηκε να "εξαρθρώσει, πλήρως και δίχως καθυστέρηση, διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις που απειλούν τις οικονομίες των χωρών της APEC". Το ανακοινωθέν αναφέρει ακόμη το στόχο των χωρών-μελών του να "απαλείψουν τους κινδύνους" που θέτουν τα όπλα μαζικής καταστροφής κάνοντας έμμεση αναφορά στο θέμα της Βόρειας Κορέας. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, που παρακολούθησε τη σύνοδο, δήλωσε ότι "σημειώθηκε πρόοδος" όσον αφορά το θέμα της Βόρειας Κορέας.

    ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

    Έκκληση Μπους στην Πιονγιάνγκ

    [11] Χειροτονήθηκαν 30 νέοι καρδινάλιοι στο Βατικανό

    Τίνα Βαλαούρα 21/10/2003 6:13:00 μμ

    Τα καθήκοντα τους ανέλαβαν σήμερα με κάθε επισημότητα οι 30 νέοι καρδινάλιοι, που όρισε πρόσφατα ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ. Πρόκειται για μία τελετή χειροτόνησης η οποία λαμβάνει χώρα κάθε τρία χρόνια. Δεδομένης όμως της επιβαρημένης κατάστασης της υγείας του Ποντίφικα, ο εμπλουτισμός της τάξης των καρδιναλίων με νέα πρόσωπα, τα οποία θα έχουν φυσικά και λόγο επί της επιλογής του νέου ηγέτη του Βατικανού, αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Πάντως, μέχρι στιγμής, η "κούρσα" της διαδοχής εξακολουθεί να παραμένει χωρίς "φαβορί".

    Το ενδιαφέρον περνά στο ζήτημα της διαδοχής

    Πρέπει να σημειώσουμε ότι υπάρχει ακόμα ένας καρδινάλιος στον κατάλογο, ο 31ος, του οποίου το όνομα του δεν έχει δημοσιοποιηθεί.

    Με την ολοκλήρωση και του τυπικού μέρους της χειροτόνησης το Συμβούλιο των Καρδιναλίων, το λεγόμενο κονσιστόριο, αριθμεί πλέον περί τα 135 πρόσωπα.

    Σημειώνεται ότι δικαίωμα ψήφου έχουν όλα τα μέλη του Συβουλίου κάτω των 80 ετών.

    Τα νέα μέλη προέρχονται από διάφορα μέρη του κόσμου. Ετσι, η Γκάνα, το Σουδάν και η Ινδία αποκτούν για πρώτη φορά εκλέκτορες στο κονσιστόριο, ενώ η Νιγηρία διαθέτει από σήμερα διπλή ψήφο.

    Τώρα πλέον όλη η προσοχή στρέφεται στο θέμα του ποιος θα είναι ο νέος επικεφαλής της Βατικανού. Οποίος κι αν είναι πάντως, θα αναδειχθεί μέσα από εκλογική διαδικασία, η οποία μπορεί να λάβει χώρα ανά πάσα στιγμή, αύριο, σε ένα μήνα ή σε πέντε χρόνια, μια και ο Ποντίφικας διατελεί ισόβια θητεία.

    Το Συμβούλιο, λοιπόν, βρίσκεται σε στάδιο διαρκών ζυμώσεων, με ισορροπίες να αλλάζουν και συμμαχίες να διαμορφώνονται, όλες με απώτερο στόχο την ανάδειξη του προσώπου που θα κάτσει στο θρόνο του Βατικανού.

    Οι καρδινάλιοι της Ευρώπης εξακολουθούν να καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του εκλογικού σώματος (31,9%) και το ένα τρίτο εξ αυτών προέρχονται από χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου.

    Σημειωτέον ότι το ποσοστό των Ιταλών έχει υποχωρήσει κατά 5%, δηλαδή όσο αυξήθηκε εκείνο των Ανατολικοευρωπαίων.

    Διόλου ευκαταφρόνητο και το 28% επί του συνόλου που εμφανίζει η Αμερική, αν προσθέσουμε τα ποσοστά της Βόρειας και της Λατινικής Αμερικής.

    Πάντως, ο Πάπας Ιωάννης Πάυλος ο Β, ο οποίος εκτός από τη νόσο του Πάρκινσον υποφέρει και από σοβαρής μορφής αρθρίτιδα, τα κατάφερε να φέρει εις πέρας και τη σημερινή τελετή, αν και χρειάστηκε αρκετές φορές τη συνδρομή των βοηθών του, που κλήθηκαν να οκληρώσουν τις ομιλίες του. Υποσχέθηκε να συνεχίσει να εκπληρώνει τα καθήκοντα του και ζήτησε από τους Ρωμαιοκαθολικούς να τον θυμούνται στις προσευχές τους.

    [12] Επαναληπτικές εκλογές σε τμήματα της Χειμάρρας

    21/10/2003 5:43:00 μμ

    Μετά από ενστάσεις των μελών του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην εφορευτική επιτροπή του δήμου της Χειμάρρας για παρατυπίες κατά την εκλογική διαδικασία των δημοτικών εκλογών της 12ης Οκτωβρίου, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή στα Τίρανα αποφάσισε - για πρώτη φορά - την Τρίτη την επανάληψη των εκλογών σε δυο εκλογικά τμήματα του δήμου της Χειμάρρας, σε αυτό των Δρυμάδων και του Πίλουρι. Η επανάληψη των εκλογών αναμένεται να πραγματοποιηθεί την προσεχή Κυριακή, ενώ μετά από αυτές θα δοθεί το τελικό αποτέλεσμα για το δήμο της Χειμάρρας. Ωστόσο, ίσως υπάρξουν αντιδράσεις από το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο θεωρεί δεδομένη τη νίκη του υποψήφιου του Βασίλη Μπολάνου. Μάλιστα, τονίζεται ότι οποιοδήποτε αποτέλεσμα σημειωθεί σε περίπτωση επανάληψης των εκλογών σ' αυτά τα δυο εκλογικά τμήματα, δεν πρόκειται να αμφισβητήσει τη νίκη του κ. Μπολάνου. Εντούτοις, το Σοσιαλιστικό Κόμμα κρίνει ότι τα αποτελέσματα από τα εκλογικά αυτά τμήματα δεν αποκλείεται να αναδείξουν νικητή τον υποψήφιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Γιώργο Γκόρο.

    [13] Προβλήματα υγείας για τον Αραφάτ

    21/10/2003 3:53:00 μμ

    Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Γιάσερ Αραφάτ, έχει πέτρες στη χολή και θα χρειασθεί να χειρουργηθεί κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον, κατά τα άλλα όμως η υγεία του είναι άριστη, ανακοινώθηκε την Τρίτη από στενούς συνεργάτες του. "Ο Αραφάτ ανέρρωσε από μία σοβαρή στομαχική λοίμωξη, αλλά οι Αιγύπτιοι γιατροί ανακάλυψαν τυχαία στη διάρκεια μιας εξέτασης ότι έχει πέτρες στη χολή που πρέπει να αφαιρεθούν κάποια στιγμή", είπε υψηλόβαθμος Παλαιστίνιος αξιωματούχος. Για το λόγο αυτό θα μεταφερθεί στο αρχηγείο του Αραφάτ στη Ραμάλα μία κινητή κλινική για να γίνει εκεί η εγχείρηση.

    Γιατροί απο Ιορδανία, Ρωσία, Αίγυπτο

    Τον περασμένο μήνα πολλοί Παλαιστίνιοι ομολόγησαν ότι ουδέποτε είχαν δει τον 74χρονο Αραφάτ σε χειρότερη φυσική κατάσταση, ενώ οι βοηθοί του δήλωσαν ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης έχει χάσει βάρος από συνεχείς εμέτους και διάρροια. Η Ιορδανία, η Ρωσία και η Αίγυπτος έστειλαν στη Ραμάλα γιατρούς για να εξετάσουν τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, ο οποίος βρίσκεται εκεί αποκλεισμένος από τα ισραηλινά στρατεύματα από το Δεκέμβριο του 2001. Σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους, οι γιατροί βρήκαν την κατάσταση της υγείας του Αραφάτ γενικά καλή, αν εξαιρέσει κανείς μία ίωση που τον ταλαιπώρησε και τη σοβαρή λοίμωξη του στομάχου.

    [14] Διευκρινίσεις Υπ. Οικονομίας για έσοδα από αποκρατικοποιήσεις

    21/10/2003 4:14:00 μμ

    Τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων δεν χρησιμοποιούνται μόνο για τη μείωση του δημόσιου χρέους, αλλά και για οφειλές του Δημοσίου που έχουν σχέση με την προετοιμασία των αποκρατικοποιήσεων, τις αμοιβές συμβούλων και το κόστος αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων, διευκρινίζει το Υπουργείο Οικονομίας με αφορμή τη δημοσιοποίηση στοιχείων από το βουλευτή του ΣΥΝ Παναγιώτη Λαφαζάνη, σύμφωνα με τα οποία ποσό άνω των 3,9 δισ. ευρώ κατευθύνθηκε την τελευταία τριετία για την κάλυψη τρεχουσών αναγκών του προϋπολογισμού.

    Κάλυψη υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τρίτους

    Σε ανακοίνωση του Υπουργείου τονίζεται επίσης ότι μέρος των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις διατίθεται και για την κάλυψη υποχρεώσεων που προκύπτουν από το πρόγραμμα, όπως αποζημιώσεις για απολύσεις ή συνταξιοδοτήσεις των εργαζομένων των επιχειρήσεων που αποκρατικοποιούνται, όπως για παράδειγμα το ΤΑΠ-ΟΤΕ, το ταμείο των εργαζομένων στη ΔΕΗ κλπ.

    Ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Αλογοσκούφης σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι η ομολογία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών πως τα έσοδα από τις μετοχοποιήσεις κατευθύνονται παράνομα στη χρηματοδότηση τρεχουσών δαπανών του ελληνικού Δημοσίου, έρχεται να επιβεβαιώσει απόλυτα τις έως τώρα καταγγελίες της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

    Ο κ.Αλογοσκούφης καταγγέλλει ότι η πολιτική των μετοχοποιήσεων είναι εισπρακτική και πως η κυβέρνηση ρευστοποιεί άρον-άρον την περιουσία του ελληνικού λαού για να καλύψει τα τρέχοντα ελλείμματα του Προϋπολογισμού.

    "Η Κυβέρνηση έως τώρα το αρνιόταν. Υποστήριζε ότι τα έσοδα από τις μετοχοποιήσεις τα χρησιμοποιούσε για τη μείωση του δημοσίου χρέους. Τώρα παραδέχεται η ίδια ότι έλεγε ψέματα. Αποδεικνύεται ότι από τα έσοδα αυτά καλύπτεται μια σειρά δαπανών, που δεν εγγράφονται στον Προϋπολογισμό. Αποδεικνύεται ότι ο Προϋπολογισμός είναι πλασματικός", επισημαίνει ο συντονιστής της ΝΔ.

    [15] Καμία αύξηση στα ασφάλιστρα πριν το 2004

    21/10/2003 5:28:00 μμ

    Οι αυξήσεις των ασφαλίστρων για το 2004 ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που είχε την Τρίτη, ο υφυπουργός Αναπτυξης, Κίμωνας Κουλούρη, με την ηγεσία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών. Ο κ. Κουλούρης ευχαρίστησε τις εταιρείες διότι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του υπουργείου να μην προχωρήσουν σε καμία αύξηση έως το τέλος του έτους, ενώ ο πρόεδρος της Ένωσης, Γιώργος Κώτσαλος, δήλωσε ότι η τιμολογιακή πολιτική του επόμενου έτους θα εξαρτηθεί από τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών τον επόμενο Φεβρουάριο. Επιπλέον, ο υφ. Ανάπτυξης τόνισε ότι από τους ελέγχους προκύπτει πως πρέπει κάποιες εταιρίες να τεθούν σε καθεστώς παρακολούθησης ''όχι διότι τίθεται θέμα αξιοπιστίας τους αλλά για να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους'', όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Δημιουργία Ανεξάρτητης Εποπτικής Αρχής

    Σε ό,τι αφορά την τιμολογιακή πολιτική των ασφαλιστικών εταιριών, ο υφυπουργός ευχαρίστησε τους εκπροσώπους της αγοράς διότι ανταποκρίθηκαν στην παράκλησή του, όπως είπε, να μην προχωρήσουν σε καμιά αύξηση μέχρι το τέλος του έτους.

    Ωστόσο, ο κ. Κώτσαλος διευκρίνισε ότι η τιμολογιακή πολιτική θα εξαρτηθεί από τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιριών τον επόμενο Φεβρουάριο αλλά και από την πολιτική του υπουργείου στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για την πλήρη εξυγίανση της αγοράς.

    Ο κ. Κουλούρης τόνισε ότι εντός του Νοεμβρίου θα προχωρήσει η νομοθεσία για τη δημιουργία της Ανεξάρτητης Εποπτικής Αρχής, θα προχωρήσει ταχύτατα η προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας στα κοινοτικά δεδομένα σχετικά με τα περιθώρια φερεγγυότητας και τα ιδρυτικά κεφάλαια των εταιριών του κλάδου, ενώ θα αναβαθμιστεί ο ρόλος της Επιτροπής Ιδιωτικής Ασφάλισης με την ανάληψη επιπλέον αρμοδιοτήτων για την παρακολούθηση και εξυγίανση της αγοράς.

    [16] Η πραγματικότητα για την Ελληνική Οικονομία

    21/10/2003 4:22:00 μμ

    Παραπλανητική, αδικαιολόγητη και αστήρικτη είναι σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών η νέα επίθεση της Νέας Δημοκρατίας, εναντίον της ελληνικής οικονομίας, αφού όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική.Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, οι εξαγωγές των ελληνικών προϊόντων δεν μειώνονται, αλλά αυξάνονται, έχοντας μάλιστα ενισχυθεί στο οκτάμηνο του 2003 σε ποσοστό της τάξης του 5,2%, ενώ σε ό,τι αφορά την βιομηχανική παραγωγή, δεν συρρικνώνεται αλλά αντιθέτως μεγεθύνεται, αφού όπως τονίζεται, τα τελευταία 6 χρόνια έχει σημειώσει άνοδο της τάξης του 25%.

    Οι ξένες επενδύσεις

    Η προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί αν και υπάρχει δυνατότητα ακόμα μεγαλύτερης ανάπτυξης. Το 2000 οι ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 100% και το 2001 κατά 50%, όταν στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση μειώνονταν. Σε ό,τι αφορά το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας, έναντι των εταίρων της Ελλάδας ναι μεν υπάρχει, ωστόσο όπως σημειώνεται, η σχετική θέση της χώρας μας έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, επισημαίνεται ότι η αύξησή του οφείλεται αποκλειστικά στην συγκυριακή άνοδο της τιμής των καυσίμων. Το πρώτο οκτάμηνο του 2003, το εμπορικό ισοζύγιο χωρίς τα καύσιμα βελτιώθηκε κατά 3,5%.

    Η πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας έχει αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια και αναφέρεται ενδεικτικά ότι ο επενδυτικός οίκος Moodys, έχει αναβαθμίσει τη χώρα αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια και επίσης πολύ πρόσφατα. Η τελευταία αναβάθμιση έγινε από τον οίκο Fitch, την προηγούμενη εβδομάδα. Αναφορικά με τη διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα, υψηλότερο από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών τονίζεται ότι αυτό ισχύει για όλες τις οικονομίες με γοργούς ρυθμούς ανάπτυξης. Για παράδειγμα, στην Ιρλανδία, όπου ο πληθωρισμός είναι υψηλότερος από αυτόν της Ελλάδος.

    Η ανεργία, που όπως υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, έχει ωστόσο μειωθεί σημαντικά κατά τα τελευταία χρόνια και από 12% έχει υποχωρήσει κάτω του 9%, ποσοστό που είναι αντίστοιχο πλέον με αυτό της ευρωζώνης.

    Οι δαπάνες για την παιδεία και την υγεία έχουν πολλαπλασιαστεί, ενώ έχει αναβαθμιστεί και η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών ενώ αναφέρεται ενδεικτικά ότι σημαντικός είναι ο αριθμός των νέων νοσοκομείων που έχουν γίνει, καθώς και η αύξηση των αιθουσών και των μέσων διδασκαλίας. "Το έχουμε επαναλάβει πολλές φορές", τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, ότι αν ληφθούν υπόψη τα υψηλά ποσοστά ιδιοκατοίκησης και ιδιοκατανάλωσης στην Ελλάδα, τότε ο κίνδυνος φτώχειας στην Ελλάδα έχει πρακτικά μειωθεί κοντά στα επίπεδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το επίπεδο διαθέσιμου εισοδήματος όλων των νοικοκυριών τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά. Το όφελος της ανάπτυξης πηγαίνει στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους ενώ «επί Νέας Δημοκρατίας η οικονομική κατάσταση αυτών των ομάδων συνεχώς χειροτέρευε», αναφέρεται. Χαρακτηριστικά είναι:

    - Την περίοδο 1991-93 οι πραγματικές αμοιβές ανά εργαζόμενο μειώθηκαν κατά 7,5% ενώ μετά το 1994 αυξήθηκαν κατά 21,2%.

    - Την περίοδο 1991-93 η μέση σύνταξη μειώθηκε κατά 11% ενώ μετά το 1994 αυξήθηκε κατά 27%.

    "Είναι αυτοί ρυθμοί σύγκλισης ή απόκλισης; Αυτά τα στοιχεία δείχνουν πως η Νέα Δημοκρατία μόνο σε στασιμότητα μπορεί να οδηγήσει την ελληνική οικονομία και το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων", τονίζεται στην ανακοίνωση.

    Οι πραγματικές αυξήσεις που δίνονται σήμερα στους εργαζόμενους δεν δίνονταν ποτέ τις τελευταίες δεκαετίες, διαβεβαιώνει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, τονίζοντας ότι "αυτό συμβαίνει γιατί τα δημόσια οικονομικά είναι πολύ καλύτερα".

    Η απορροφητικότητα του Γ΄ΚΠΣ, όπως διαβεβαιώνει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, αυξάνεται διαρκώς. "Μη ξεχνάμε πως το ΚΠΣ στην Ελλάδα άρχισε έναν χρόνο αργότερα από τα άλλα κράτη, ενώ έχει να διαχειριστεί πολλαπλάσια ποσά σε σχέση με το παρελθόν. Ποσά που εξασφάλισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ", τονίζεται.

    Τέλος, σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, τονίζεται ότι συνεχίζονται με αρκετά γοργό ρυθμό, παρά τις αντίξοες διεθνείς συνθήκες. Ο στόχος φέτος θα ξεπεράσει τα 2,5 δισ. ευρώ και είναι από τις πιο εκτεταμένες αποκρατικοποιήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    "Όσο και να αποφεύγει να πάρει θέση η Ν.Δ., όσες απειλές και να εκτοξεύει, εμείς θα προχωρήσουμε αταλάντευτοι τις αποκρατικοποιήσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές με ταχύτητα και διαφάνεια, με στόχο την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων και την ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας".

    [17] Το Σάββατο ξεκινούν τα νέα test events

    21/10/2003 5:50:00 μμ

    Στην τελική ευθεία πριν τους Αγώνες του 2004 μπαίνουν τα test events. Μετά τον πρώτο κύκλο, που διεξήχθη τον Αύγουστο, ο σύμβουλος της "Αθήνα 2004", Μάρτων Σίμιτσεκ, μίλησε για τους τρεις τελευταίους κύκλους αθλητικών διοργανώσεων που θα πραγματοποιηθούν.

    Συγκεκριμένα, αυτό το Σάββατο ξεκινά ο δεύτερος κύκλος αθλητικών διοργανώσεων, που θα τελειώσει τον Ιανουάριο του 2004. Ο τρίτος κύκλος των test events θα διεξαχθεί από τον Φεβρουάριο έως τον Μάιο του 2004, ενώ ο τέταρτος, και πιο κρίσιμος, θα ξεκινήσει τον Μάιο και θα τερματιστεί τον Ιούνιο. Στους τρεις αυτούς κύκλους θα ελεγχθούν όλες οι ομάδες εγκατάστασης κάθε αθλήματος, καθώς και το Κέντρο Διαπίστευσης και Διανομής Στολών.

    Στο επίκεντρο τρίαθλο και μαραθώνιος

    Ο δεύτερος κύκλος των test events θα ξεκινήσει με το τρίαθλο και τον Μαραθώνιο. Το τρίαθλο θα διεξαχθεί το Σάββατο 25 Οκτωβρίου στο Ολυμπιακό Κέντρο της Βουλιαγμένης και σε αυτό θα συμμετάσχουν 75 άνδρες και 75 γυναίκες.

    Η επόμενη διοργάνωση είναι ο Διεθνής Μαραθώνιος της Αθήνας. Στον Μαραθώνιο, που διοργανώνεται από τον ΣΕΓΑΣ και την "ΑΘΗΝΑ 2004", θα πάρουν μέρος περισσότεροι από 2500 δρομείς απ' όλο τον κόσμο.

    Επίσης, διοργανώνεται ένας μίνι Μαραθώνιος μεταξύ Αγίας Παρασκευής και Παναθηναϊκού Σταδίου και το Β' Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μαραθωνίου Τυφλών. Στόχος αυτών των διοργανώσεων είναι να δοκιμαστούν ο αγωνιστικός τομέας, η τεχνολογία και οι ομάδες εγκατάστασης. Επιπλέον, θα ελεγχθούν η ασφάλεια της διαδρομής, το ντόπινγκ, οι υπηρεσίες Τύπου και οι υπηρεσίες καθαρισμού.

    Ο κ. Σίμιτσεκ αναφέρθηκε επίσης και στις δυσκολίες που αναμένεται να προκύψουν στα test events, μεταξύ των οποίων και το κυκλοφοριακό. Ετσι, δήλωσε πως θα υπάρχει πλήρης ενημέρωση των πολιτών για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ενώ τόνισε πως για την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων η Οργανωτική Επιτροπή συνεργάζεται στενά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις σχετικές αθλητικές Ομοσπονδίες. Ωστόσο, ο κ. Σίμιτσεκ έσπευσε να επισημάνει πως οι συνθήκες στα test events δεν θα είναι ίδιες με αυτές των Ολυμπιακών του 2004, αφού τότε τα έργα θα έχουν ολοκληρωθεί.

    Ο σύμβουλος της "Αθήνα 2004" έκανε λόγο για τα μέτρα που έχει ήδη λάβει η Οργανωτική Επιτροπή για την ασφάλεια των αθλητών και των θεατών.

    Τέλος, μίλησε και για τα σχέδια δημιουργίας ενός κεντρικού φορέα που θα ελέγχει και θα πιστοποιεί τα ξενοδοχεία, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα όπως αυτά του Αυγούστου με τα κρούσματα σαλμονέλας σε αθλητές.

    [18] Στο εδώλιο του κατηγορουμένου ο Μπράιαντ

    21/10/2003 11:53:00 πμ

    Κατηγορούμενος για βιασμό μίας 19χρονης κοπέλας τον περασμένο Ιούνιο σε ορεινό θέρετρο του Κολοράντο είναι το αστέρι της ομάδας μπάσκετ των Λος Αντζελες Λέικερς Κομπ Μπράιαντ. Ο κατηγορούμενος ισχυρίζεται ότι ενήργησε με τη συγκατάθεση της κοπέλας, αλλά μία μελανιά στο σαγόνι της ενάγουσας και ορισμένες σταγόνες από το αίμα της στο πουκάμισό του μπασκετμπολίστα είναι αρκετά για τον δικαστή Φρέντερικ Γκάνετ της κομητείας Ίγκλ, εφοσον αποτελούν ένδειξη χρήσης βίας. Παρόλο που τα στοιχεία που προσκομίστηκαν είναι λίγα, σύμφωνα με τη νομοθεσία στην πολιτεία του Κολοράντο είναι αρκετά για να προσαχθεί κανείς με την κατηγορία βιασμού. Έτσι, τη Δευτέρα, μετά από δύο εβδομάδες ακροαματικής διαδικασίας, ο δικαστής Γκάνετ αποφάσισε να στείλει στο εδώλιο του κατηγορουμένου τον νεαρό μπασκετμπολίστα.

    ''Είμαι αθώος''

    Σύμφωνα με την δικηγόρου του Μπράιαντ, Πάμελα Μακέι, η οποία αμφισβητεί την εγκυρότητα της κατάθεσης της κοπέλας, η 19χρονη φλέρταρε ασύστολα με τον μπασκετμπολίστα και πήγε με τη θέλησή της στο δωμάτιο όπου εκείνος διέμενε. Ο Μπράιαντ, ο οποίος σημειωτέον είναι παντρεμένος και πατέρας ενός κοριτσιού, παραδέχεται ότι ήρθε σε σεξουαλική επαφή μαζί της, ωστόσο επιμένει πως έγινε με την συγκατάθεσή της.

    Κατά τους ισχυρισμούς της υπεράσπισης, το φερόμενο ως θύμα είχε έρθει σε σεξουαλική επαφή με ακόμα δύο άντρες πριν και μετά με την επαφή της με τον σταρ του ΝΒΑ, όπως έδειξαν ιατροδικαστικές έρευνες, ενώ δεν υπήρχαν ίχνη βίας στο σώμα του μπασκετμπολίστα που τυχόν να αποδείκνυαν την αντίσταση του θύματος. Η ακροαματική διαδικασία ορίστηκε για τις 10 Νοεμβρίου, ενώ η δίκη αναμένεται να ξεκινήσει την ερχόμενη άνοιξη. Εάν τελικά ο Μπράιαντ καταδικαστεί, ενδέχεται με αντιμετωπίσει ακόμα και την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

    [19] Βρέθηκε το φάρμακο για τη γρίπη

    21/10/2003 1:46:00 μμ

    Το ανοσοποιητικό σύστημα προστατεύει και θεραπεύει τον ανθρώπινο οργανισμό από παντός είδους μολύνσεις. Έτσι τουλάχιστον είναι ευρέως γνωστό. Έρευνες, όμως, έδειξαν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό, ειδικά στην περίπτωση της γρίπης. Αυτό συμβαίνει επειδή ορισμένες φορές η αντίδρασή του οργανισμού είναι πολύ ισχυρή και έτσι εμποδίζει την ανάρρωση και σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί ακόμα και να προκαλέσει το θάνατο. Αυτός είναι και ο λόγος που η γρίπη μπορεί να αποβεί μοιραία για τη ζωή ενός ανθρώπου.

    Η δράση του φαρμάκου

    Ερευνητές στο Imperial College του Λονδίνου δηλώνουν ότι μπορούν να ελέγξουν τις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος. Η Dr Tracy Hussel και οι συνεργάτες της στο Imperial College έκαναν πειράματα σε ποντίκια που είχαν προσβληθεί με γρίπη "Α". Το στέλεχος "Α" είναι το πιο ισχυρό από όλα. Αυτό ήταν υπεύθυνο για τη φονική γρίπη του 1919 που στοίχισε τη ζωή σε 20 εκατομμύρια ανθρώπους ανά την υφήλιο. Πολλοί ειδικοί φοβούνται ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί ξανά σύντομα και αν συμβεί αυτό θα οφείλεται σε μεταλλαγμένο στέλεχος "Α".

    Όταν η γρίπη προσβάλει το σώμα προκαλεί μία διπλή αντίδραση από το ανοσοποιητικό: στα κύτταρα "Τ", που καταστρέφουν να κύτταρα της γρίπης και στα κύτταρα "Β" που παράγουν τα αντισώματα. Αλλά, η υπερβολική αντίδραση του οργανισμού μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα γιατί συγκεντρώνονται πολλά κύτταρα στους αεραγωγούς και δεν επιτρέπουν την ελεύθερη παροχή του αέρα στο αίμα. Εάν, όμως, σταματήσει η ανάπτυξη των κυττάρων "Β", με τη σύμπραξη της επιστήμης φυσικά, ο ασθενής τίθεται αυτομάτως επιρρεπής σε άλλες μολύνσεις.

    Η ομάδα της Dr Hussel ανακάλυψε έναν τρόπο να ελέγχει την ανάπτυξη των κυττάρων "Τ", με τον αποκλεισμό ενός μορίου που λέγεται ΟΧ40 και οφείλεται για την ανάπτυξή τους και έτσι οι αεραγωγοί μένουν ανοιχτοί. Έτσι, τα κύτταρα "Τ" δεν μπλοκάρουν τους αεραγωγούς, γιατί έχουν ελεγχόμενη ανάπτυξη. Τα πειράματα στα ποντίκια έδειξαν ότι όσα έλαβαν τη συγκεκριμένη θεραπεία δεν έπασχαν πλέον από το μικρόβιο της γρίπης. Ο φάρμακο παρέμενε ενεργό και κατά τα δύο πρώτα στάδια της ασθένειας και 20 ημέρες μετά. Σύμφωνα με τους επιστήμονες το νέο φάρμακο δεν θεραπεύει μόνο τη γρίπη, αλλά τη βρογχίτιδα, το άσθμα, την πνευμονία ακόμα και το SARS. Βέβαια, χρειάζονται ακόμα πολλές δοκιμές προτού μπορέσει να χορηγηθεί το φάρμακο σε ανθρώπους.

    Πηγή: BBC

    [20] Θρίαμβος της Γερμανίας στους Ολυμπιακούς των videogames

    21/10/2003 4:07:00 μμ

    Σάρωσε τα μετάλλια η Γερμανία στο φετινό παγκόσμιο τουρνουά video games στη Σεούλ. Κερδίζοντας πέντε μετάλλια στα Παγκόσμια Διαδικτυακά Παιχνίδια, η Γερμανία κατάφερε να τερματίσει, πρώτη αφήνοντας πίσω της παραδοσιακά δυνατούς παίχτες, όπως την Ταϊβάν και τη Ν. Κορέα. Η Μ. Βρετανία κατέλαβε την ένατη θέση, καθώς δεν κατάφερε ν' αποκομίσει περισσότερα από ένα αργυρό και ένα χάλκινο μετάλλιο. Στο διαγωνισμό έλαβαν μέρος 600 συνολικά χώρες που διαγωνίστηκαν μεταξύ τους για την ανάδειξη του καλύτερου. Ο επόμενος διαγωνισμός, στα τέλη του 2004, θα διεξαχθεί - σπάζοντας την παράδοση - όχι στη Ν. Κορέα αλλά στο Σαν Φρανσίσκο.

    Οι συσχετισμοί δυνάμεων

    Η φετινή διοργάνωση είναι η τρίτη κατά σειρά που λαμβάνει χώρα στη Ν. Κορέα, η οποία αποτελεί και κολοσσό στον κόσμο των βιντεοπαιχνιδιών, με 7.000 τέτοια κέντρα και καφέ, μόνο στην πρωτεύουσα. Γεγονός που εξηγεί και γιατί κρατούσε τα σκήπτρα τις δυο προηγούμενες χρονιές.

    Ωστόσο, η Γερμανία με τη νίκη της σηματοδοτεί την ανάδειξή της ως νέας υπερδύναμης στο χώρο αυτό. Συγκεκριμένα, για να φτάσει στη νίκη κατέκτησε χρυσό μετάλλιο τόσο στο ατομικό όσο και στο ομαδικό ποδοσφαιρικό video game της FIFA. Τέλος, κέρδισε ένα ακόμη χρυσό στο Αge of Mythology και άλλα δυο αργυρά σε άλλα video games.

    Το Παγκόσμιο αυτό πρωτάθλημα αποτελεί ετησίως σημείο αναφοράς για τον κόσμο των βιοντεπαιχνιδιών, πραγματικότητα που μαρτυρά και ο αριθμός των 250.000 παικτών που πήραν μέρος φιλοδοξώντας να φτάσουν στα τελικά.

    Το δε χρηματικό έπαθλο για τους νικητές άγγιξε στην παρούσα διοργάνωση τα 350.000 δολάρια.

    Ο διαγωνισμός έχει την οικονομική αρωγή της κυβέρνησης της Ταϊβάν, σε μια προσπάθειά της να ενδυναμώσει την βιομηχανία των video games.

    Πηγή: BBC

    [21] Παραδοσιακές φορεσιές για τη φωτογράφιση του APEC

    21/10/2003 3:22:00 μμ

    Η Σύνοδος του APEC έκλεισε με τη παραδοσιακή οικογενειακή φωτογραφία των ηγετών φορώντας χειροποίητα κοστούμια από πολύτιμο ταϊλανδέζικο μετάξι. Οι σχεδιαστές δούλεψαν σκληρά επί μήνες ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του Αμερικανού προέδρου Τζώρτζ Μπους, του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, του Κινέζου Χου Ζιντάο και του Ιάπωνα πρωθυπουργού Γιουνιχίρο Κοϊζούμι. Ο σχεδιασμός αυτών των ρούχων που αποτελεί κάθε φορά αναπόσπαστο κομμάτι κάθε συνόδου, είναι επτασφράγιστο μυστικό.

    Το κέντημα σήμα κατατεθέν για το Σιάμ

    Για να είναι έτοιμες στην ώρα τους οι φορεσιές εργάστηκαν 140 υφαντουργοί 13 ώρες τη μέρα σε 23 αργαλειούς, ενώ για να ραφτεί κάθε φορεσιά χρειάστηκαν τρεις ημέρες.

    Τα κοστούμια της Ταϊλάνδης σχεδιάστηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε να αντανακλούν τους δεσμούς του αρχαίου βασιλείου του Σιάμ, όπως λεγόταν παλιότερα η Ταϊλάνδη, με τον σύγχρονο κόσμο.

    Το χαρακτηριστικό κέντημα ήταν σήμα κατατεθέν για το Σιάμ πριν από τριακόσια χρόνια όταν ο βασιλιάς Ναράι άνοιξε τα σύνορα της χώρας του στο διεθνές εμπόριο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 21 October 2003 - 17:41:51 UTC