Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-10-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παραιτείται από σημαιοφόρος ο Οδυσσέας Τσενάι
  • [02] Θεσ/νίκη: Επίθεση με γκαζάκια σε γραφεία της Ν.Δ
  • [03] Εμπρησμός σε πυλωτή πολυκατοικίας στην Καλλιθέα
  • [04] Στην Αθήνα ο συντονιστής του Στειτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό
  • [05] Επιστημονικά συμπεράσματα για το ηφαίστειο Θήρας
  • [06] Αγόρευση Φραγκίσκου Ραγκούση
  • [07] Καταδίκασε ο ΟΗΕ το ισραηλινό Τείχος
  • [08] Στην Κένυα ο Κόλιν Πάουελ
  • [09] Επίθεση αγνώστων σε γαμήλια δεξίωση στο Κασμίρ
  • [10] Σεισμική δόνηση στο Αλτάι
  • [11] Έκρηξη βόμβας στη Βαγδάτη
  • [12] Ξεκινά το χειμερινό ωράριο των καταστημάτων
  • [13] Ηττα της ΑΕΚ από την Αϊτχόφεν
  • [14] Εξοχη εμφάνιση αλλά χωρίς νίκη

    [01] Παραιτείται από σημαιοφόρος ο Οδυσσέας Τσενάι

    22/10/2003 11:29:00 πμ

    Ένταση επικρατεί και πάλι στη Νέα Μηχανιώνα καθώς το Λύκειο της πόλης τελεί υπό κατάληψη από συμμαθητές του αριστούχου μαθητή, αλβανικής καταγωγής, Οδυσσέα Τσενάι, που ζητούν να μην οριστεί σημαιοφόρος στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. Σήμερα και κάτω από πίεση ο αριστούχος Οδυσσέας Τσενάι δήλωσε, ότι παραιτείται από σημαιοφόρος για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου σημειώνοντας, "νόμιζα, ότι οι κοινωνίες αλλάζουν, έκανα λάθος...". Έντονη είναι η αντίδραση της Πολιτείας. "Δεν μπορεί να έχουμε δύο κατηγορίες μαθητών", δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου προσθέτοντας, ότι παιδιά και γονείς πρέπει να συνειδητοποιήσουν, ότι η αναγνώριση ίσων δικαιωμάτων στο σχολείο είναι η δύναμη της Ελλάδας. Για μεμονωμένο φαινόμενο, που αποτελεί ακραία εξαίρεση, έκανε λόγο στη ΝΕΤ 105,8 ο υφυπουργός Παιδείας Νίκος Γκεσούλης.

    [02] Θεσ/νίκη: Επίθεση με γκαζάκια σε γραφεία της Ν.Δ

    22/10/2003 11:10:00 πμ

    Σε γραφεία τοπικής οργάνωσης της Ν.Δ επιτέθηκαν άγνωστοι με γκαζάκια τις πρώτες πρωινές ώρες, στην Κάτω Τούμπα Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να σημειωθούν μικρής έκτασης υλικές ζημίες. Όπως ανακοινώθηκε από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης οι δράστες λίγο πριν τις 4 το πρωί τοποθέτησαν στην είσοδο των γραφείων της Τ.Ο. Αγίου Φανουρίου, στην οδό Πάρνηθος 18, τρία φιαλίδια βουτανίου και έβαλαν φωτιά με βενζίνη. Από την έκρηξη έσπασαν οι τζαμαρίες και καταστράφηκαν κουρτίνες.

    [03] Εμπρησμός σε πυλωτή πολυκατοικίας στην Καλλιθέα

    22/10/2003 10:52:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Αγνωστοι εμπρηστές έβαλαν φωτιά σε πυλωτή πολυκατοικίας στην Καλλιθέα με αποτέλεσμα να πάθουν σοβαρές ζημιές επτά ΙΧ αυτοκίνητα, δύο μοτοσικλέτες και μία βάρκα. Το περιστατικό συνέβη στις 5.40 τα ξημερώματα στην οδό Κρέμου 212. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Πυροσβεστικής ο δράστης ή οι δράστες έριξαν βενζίνη στη βάρκα και έβαλαν φωτιά με αποτέλεσμα οι φλόγες να πάρουν μεγάλες διαστάσεις και να επεκταθούν στα διπλανά οχήματα. Από την πυρκαγιά προκλήθηκε πανικός και εκκενώθηκε η πολυκατοικία για προληπτικούς λόγους. Οι φλόγες σβήστηκαν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία διενεργεί προανάκριση για την υπόθεση.

    Τα κίνητρα του εμπρησμού δεν έχουν εξακριβωθεί και πιθανολογείται ότι οφείλεται σε προσωπικές διαφορές ή προέρχεται από άτομα που απλώς ήθελαν να προξενήσουν καταστροφή.

    Επίσης, εξετάζεται το ενδεχόμενο να σχετίζεται η σημερινή πυρκαγιά με 15 εμπρησμούς σε κάδους απορριμμάτων που έγιναν τη Τρίτη τα ξημερώματα και πάλι στην Καλλιθέα.

    Ωστόσο δεν υπάρχει μέχρι στιγμής στοιχείο που να συνδέει αυτές τις επιθέσεις.

    [04] Στην Αθήνα ο συντονιστής του Στειτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό

    22/10/2003 10:37:00 πμ

    Ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό πρέσβης Τομ Γουέστον φτάνει στην Αθήνα στο πλαίσιο πολυήμερης περιοδείας που πραγματοποιεί στο τρίγωνο Αγκυρα, Αθήνα, Λευκωσία και Δουβλίνο. Σκοπός του είναι να έρθει σε επαφή με τα εμπλεκόμενα μέρη του Κυπριακού και η παρουσίαση των αμερικανικών θέσεων για τον τρόπο διευθέτησης του όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κ. Ιριλάι. Ο κ. Γουέστον έχει ήδη επισκεφθεί την Αγκυρα και θα μεταβεί στη Λευκωσία στις 23 και 24 του Οκτωβρίου και από εκεί θα βρεθεί στην Ιρλανδία το τριήμερο 25 έως 27 του μήνα.

    Ο σκοπός της επίσκεψης

    Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρόσθεσε ότι ο κ. Γουέστον "θα συνεχίσει να ενθαρρύνει τις δυο πλευρές στην Κύπρο όπως και την Ελλάδα και την Τουρκία να εκφράσουν στον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, το συντομότερο δυνατό, την αναγκαία πολιτική βούληση την οποία ζήτησε ο κ. Ανάν για να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των καλών υπηρεσιών του ΟΗΕ επί τη βάση του σχεδίου Ανάν. Αυτό συζητά στους σταθμούς αυτού του ταξιδιού, συμπεριλαμβανομένης και της Αγκυρας".

    Ο κ. Ιριλάι, όμως αναφέρθηκε και στο θέμα των επερχόμενων εκλογών στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

    Συγκεκριμένα απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε πως ο κ. Γουέστον είναι αισιόδοξος πως οι εκλογές θα' ναι απόλυτα δημοκρατικές αφού υπάρχει πλήρης υποστήριξη από πολλούς Τουρκοκύπριους πολιτικούς ηγέτες για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων επί του σχεδίου του ΓΓ και την έγκαιρη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για την ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου στην ΕΕ την 1η Μαϊου του 2004.

    [05] Επιστημονικά συμπεράσματα για το ηφαίστειο Θήρας

    22/10/2003 9:00:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Νέα θεωρία για την έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας πριν 3.000 χρόνια, στην περίοδο άνθησης του μινωικού πολιτισμού, παρουσιάστηκε πρόσφατα από καθηγητές των πανεπιστημίων Κολούμπια και Χαβάη, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "New York Times". Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, η έκρηξη στη Θήρα υπέρβαινε κατά πολύ την ένταση της αντίστοιχης φυσικής καταστροφής το 1883 στη νήσο Κρακατόα (μεταξύ Σουμάτρας και Ιάβας), που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερα από 36.000 άτομα. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι τα κύματα που έπληξαν τη Θήρα είχαν ύψος περί τα 15 μέτρα, καταστρέφοντας λιμένες και στόλους με σοβαρές συνέπειες για τη θαλάσσια οικονομία του μινωικού πολιτισμού, ενώ η ηφαιστειακή στάχτη έπληξε ανεπανόρθωτα σοδειές στην Ανατολική Μεσόγειο και έγινε η αιτία για πολιτικές αναταραχές

    [06] Αγόρευση Φραγκίσκου Ραγκούση

    22/10/2003 10:27:00 πμ

    Με την αγόρευση του συνηγόρου υπεράσπισης των αδελφών Ξηρού Φραγκίσκου Ραγκούση συνεχίζεται σήμερα η ακροαματική διαδικασία της δίκης της 17Ν. Ο κ. Ραγκούσης ανέφερε ότι όσα είχε ομολογήσει ο Σάββας Ξηρός, κατά την διάρκεια της νοσηλειας του στον Ευαγγελισμό δεν ήταν μόνο προιόν ψυχολογικής πίεσης, αλλά και πλύσης εγκεφάλου, που του έγιναν απο τις ανακριτικές αρχές.

    [07] Καταδίκασε ο ΟΗΕ το ισραηλινό Τείχος

    22/10/2003 10:29:00 πμ

    Με συντριπτική πλειοψηφία εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο ζητά από το Ισραήλ να σταματήσει την κατασκευή του Τείχους Ασφαλείας, μέσα σε παλαιστινιακές περιοχές, κατά μήκος της Δυτικής Όχθης. Το ψήφισμα έγινε δεκτό με 144 ψήφους υπέρ, 12 αποχές και 4 ψήφους κατά, ανάμεσά τους οι ψήφοι των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Το κείμενο τέθηκε σε ψηφοφορία και διαμορφώθηκε μετά από διαπραγματεύσεις έξι ωρών ανάμεσα σε εκπροσώπους κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αραβικών κυβερνήσεων. Το Ισραήλ προειδοποίησε ότι θα συνεχίσει την ανέγερση του ''τείχους ασφαλείας'' στη Δυτική Όχθη, παρά την καταδικαστική απόφαση του ΟΗΕ. Νωρίτερα, δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών στη Δυτική Όχθη.

    Ενέργεια αντίθετη με τις σχετικές διατάξεις του διεθνούς δικαίου

    ''Θα συνεχίσουμε την κατασκευή του τείχους, όπως θα συνεχίσουμε να φροντίζουμε για την ασφάλεια των πολιτών του Ισραήλ'', τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Εχούντ Ολμερτ μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο.

    Ο Ολμερτ επανέλαβε ότι το τείχος χρειάζεται για να κρατήσει μακριά από το έδαφος του Ισραήλ τους παλαιστίνιους καμικάζι.

    Το ψήφισμα καλεί το Ισραήλ να κατεδαφίσει τα τμήματα του τείχους, που έχει ήδη κτίσει, ενώ παράλληλα η κατασκευή του χαρακτηρίζεται "ενέργεια αντίθετη με τις σχετικές διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου".

    Kατόπιν ευρωπαϊκών πιέσεων, δεν περιέχει την πρόταση του Αραβικού Συνδέσμου να παραπεμφθεί το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

    "Μόνο εάν σταματήσει η ανήθικη στρατηγική των Παλαιστινίων, που δοξάζει τη δολοφονία ονομάζοντάς την έργο μαρτύρων, μόνο τότε δεν θα υπάρχει ανάγκη για τη λήψη προστατευτικών μέτρων από το Ισραήλ και θα ανοίξει ο δρόμος του ειρηνευτικού διαλόγου. Οι συζητήσεις στα Ηνωμένα Έθνη, τα διαστρεβλωμένα ψηφίσματα και οι καταχρηστικοί διπλωματικοί ελιγμοί δεν μπορούν να μεταβάλλουν την πραγματικότητα", δήλωσε ο Ισραηλινός αντιπρόσωπος Νταν Γκίλερμαν.

    "Η ισραηλινή πλευρά θα μπορούσε να είχε κτίσει αυτό το τείχος κατά μήκος της γραμμής εκεχειρίας του 1949, κατά μήκος των συνόρων που υπήρχαν μέχρι το 1967. Σε αυτή την περίπτωση αυτό το τείχος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αμυντικό. Αλλά με το να κτίζει τείχος μέσα στα παλαιστινιακά εδάφη, καταπατώντας χιλιάδες στρέμματα γης, καταστρέφοντας τις περιουσίες χιλιάδων Παλαιστινίων και προσαρτώντας ντε φάκτο μεγάλο μέρος της Δυτικής Όχθης, αυτό δεν έχει καμιά σχέση με την ασφάλεια του Ισραήλ", τόνισε ο Παλαιστίνιος εκπρόσωπος Νάσερ Αλ Κίντουα.

    Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές στην Ιερουσαλήμ, ένας ακτιβιστής της Φατάχ σκοτώθηκε στη Χεβρώνα, καθώς προσπάθησε να αποφύγει τη σύλληψη, όταν οι στρατιώτες του ζήτησαν να χαρτιά του. Έφερε μαζί του ένα πιστόλι και πυροκροτητές.

    Ακόμη, ένας καταζητούμενος Παλαιστίνιος που ανήκε στο Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, σκοτώθηκε υπό παρόμοιες συνθήκες στην Καλκίλια.

    Πηγή: BBC Greek - ΑΠΕ

    [08] Στην Κένυα ο Κόλιν Πάουελ

    22/10/2003 9:29:00 πμ

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ έφτασε σήμερα το πρωί στην πόλη Ναϊβάσα της Κένυας για να παραστεί στις συνομιλίες για την ειρήνευση στο Σουδάν. Ο Πάουελ έφτασε οδικώς στην πόλη, που βρίσκεται 80 χιλιόμετρα βόρεια του Ναϊρόμπι στις 08.30 (ώρα Ελλάδος). Ο επικεφαλής του Στέητ Ντηπάρτμεντ θα συναντηθεί με τον Κενυάτη ομόλογό του, Καλόνζο Μουσιόκα και με τον μεσολαβητή στις ενδο-σουδανικές συνομιλίες, Κενυάτη στρατηγό Λάζαρο Σουμπέιγιο. Συναντήσεις θα έχει με τους επικεφαλής των δύο σουδανικών αντιπροσωπειών-τον αντιπρόεδρο Αλί Οσμάνε Τάχα και τον ηγέτη των ανταρτών, Τζον Κάρανγκ. Είναι η πρώτη φορά που μέλος της αμερικανικής κυβέρνησης μετέχει στις συνομιλίες για την ειρήνευση στο Σουδάν.

    [09] Επίθεση αγνώστων σε γαμήλια δεξίωση στο Κασμίρ

    22/10/2003 8:23:00 πμ

    Αγνωστοι άνδρες οπλισμένοι με αυτόματα όπλα εισέβαλαν σε αίθουσα όπου γινόταν γαμήλια δεξίωση στο ινδικό Κασμίρ και άνοιξαν πυρ εναντίον των καλεσμένων, με συνέπεια τουλάχιστον επτά άτομα να σκοτωθούν. Σύμφωνα με την αστυνομία η συμμορία των επτά ή οκτώ νεαρών ανδρών εισέβαλε στην αίθουσα που βρίσκεται στην περιοχή Ντόντα (170 χιλιόμετρα ανατολικά του Τζαμού) λίγη ώρα αφότου οι καλεσμένοι είχαν τελειώσει το φαγητό τους, το βράδυ της Τρίτης. Ο γαμπρός και η νύφη επέζησαν, αλλά τέσσερις από τους καλεσμένους πέθαναν ακαριαία και ακόμα τρεις άφησαν την τελευταία πνοή τους στο ασθενοφόρο. Οι αρχές δεν έχουν ανακοινώσει πόσα άτομα τραυματίστηκαν. Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί τέσσερις ύποπτοι, ωστόσο δεν έχει ανακοινωθεί εάν είναι οι εκτελεστές.

    Πληροφορίες ανέφεραν πως η υπόθεση μοιάζει να συνδέεται με αντιπαράθεση μεταξύ οικογενειών κι όχι με πολιτικά κίνητρα.

    Η περιοχή Ντόντα είναι μία από τις περιοχές του Κασμίρ, όπου σημειώνονται συχνά βίαια επεισόδια.

    [10] Σεισμική δόνηση στο Αλτάι

    22/10/2003 8:38:00 πμ

    Νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην νότια ορεινή περιοχή της ρωσικής Δημοκρατίας Αλτάι περίπου στις 03.40 πμ τοπική ώρα. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί τραυματίες ή υλικές ζημιές. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν 25 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του οικισμού Ακτάς, που βρίσκεται κοντά στα διοικητικά σύνορα μεταξύ των περιφερειών Κος-Αγκατς και Ουλαγκάν. Σεισμικές δονήσεις καταγράφονται καθημερινά σε αυτές τις περιοχές μετά τους πρώτους τρεις καταστροφικούς σεισμούς που συγκλόνισαν τα νότια του Αλτάι, στις 27-28 Σεπτεμβρίου και την 1η Οκτωβρίου.

    [11] Έκρηξη βόμβας στη Βαγδάτη

    22/10/2003 9:36:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Δύο Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν ελαφρά σήμερα το πρωί όταν εξερράγη βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε οδική σήραγγα στο κέντρο της Βαγδάτης, δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού. Η έκρηξη σημειώθηκε στις 06.40 (ώρα Ελλάδος) προκαλώντας ζημιές σε ένα αμερικανικό στρατιωτικό όχημα τύπου Χάμβι που περνούσε εκείνη τη στιγμή. "Από την έκρηξη τραυματίστηκαν ελαφρά δύο στρατιώτες", τόνισε ο Αμερικανός λοχαγός, Τόμι Λέσλι. Σύμφωνα με τον Αμερικανό στρατιωτικό εκπρόσωπο η βομβα είχε τοποθετηθεί στο τούνελ πριν τη διέλευση του αμερικανικού οχήματος.

    [12] Ξεκινά το χειμερινό ωράριο των καταστημάτων

    22/10/2003 10:34:00 πμ

    Από το Σάββατο 1η Νοεμβρίου ξεκινά το χειμερινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων το οποίο και θα λήξει στις 31 Μαρτίου 2004. Ο χρόνος λήξης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων κατά τη χειμερινή περίοδο δεν μπορεί να υπερβαίνει από Δευτέρα έως και Παρασκευή την 20.00 ώρα και το Σάββατο τη 18.00, καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Οι κατά τόπους Εμπορικοί Σύλλογοι Λεκανοπεδίου Αττικής έχουν την αρμοδιότητα να διαμορφώσουν το δικό τους ωράριο λειτουργίας Εμπορικών Καταστημάτων, με δική τους απόφαση και μέσα στα ανωτέρω πάντα πλαίσια, αναφέρει ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Αττικής.

    [13] Ηττα της ΑΕΚ από την Αϊτχόφεν

    22/10/2003 1:01:00 πμ

    Με 1-0 έχασε στο "Απόστολος Νικολαίδης" η ΑΕΚ και ουσιαστικά αποχαιρέτισε κάθε ελπίδα για πρόκριση όχι μόνο στο Β΄γύρο του Champions League αλλά και την τρίτη θέση του 3ου ομίλου που οδηγεί στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Το μοναδικό γκολ σημείωσε ο Τέο Λούσιους στο 37ο λεπτό, ενώ η ελληνική ομάδα, εκτός από τους πρωταθλητές Ολλανδίας, είχε να αντιμετωπίσει και τον Βορειοϊρλανδό διαιτητή Λέσλι Ιρβάιν, ο οποίος ξεσήκωσε έντονες αντιδράσεις με τις αποφάσεις του. Μία από αυτές ήταν και η αποβολή του Κόφι Αμπονσά στο 65ο λεπτό.

    Αντιδράσεις για τη διαιτησία Ιρβάιν

    Ο Ιβάν Ρούσεφ ήταν η έκπληξη του Ντούσαν Μπάγεβιτς στην ενδεκάδα, καθώς ο νεαρός Βούλγαρος προτιμήθηκε από τον Σωτήρη Κωνσταντινίδη στην αριστερή πτέρυγα, μπροστά από τον Μιχάλη Κασάπη.

    Από ένα τραγικό λάθος του Κασάπη στο 37', ο Τέο Λούσιους έκλεψε τη μπάλα και με διπλή προσπάθεια την έστειλε στα δίχτυα του Μιχαηλίδη.

    Κι όλα αυτά, τη στιγμή που η ελληνική ομάδα είχε δυο καλές στιγμές με τον Ζαγοράκη στο 17' και τον Λυμπερόπουλο στο 20, ενώ έχασε την καλύτερη ευκαιρία στο 24', όταν το σουτ του Ζαγοράκη "έξυσε" το δοκάρι του εξουδετερωμένου Βατερόις.

    Μετά το γκολ η ΑΕΚ "κάθησε" και χρειάστηκε να περάσει αρκετός χρόνος μέχρι να ξυπνήσει.

    Την αφορμή έδωσε ο Χρυσόστομος Μιχαηλίδης, που στο 55' απέκρουσε το τετ-α-τετ με τον Ματέγια Κέζμαν και κράτησε ζωντανή την ομάδα του.

    Τρία λεπτά αργότερα ο διαιτητής Λέσλι Ιρβάιν καταλόγισε φάουλ σε τράβηγμα του Χόφλαντ στον Οκκά, αλλά δεν έδωσε την δεύτερη κίτρινη στον Ολλανδό.

    Η ΑΕΚ έδειχνε έτοιμη να ανακάμψει, ωστόσο ο Ιρβάιν ήταν αποφασισμένος να κλέψει την παράσταση!

    Στο 65' απέβαλε τον Αμπονσά που ανέτρεψε τον επελαύνοντα Κέζμαν, όμως ο Γκανέζος δεν ήταν τελευταίος παίκτης (καλυπτόταν από τον Καψή) και κατά συνέπεια η παράβασή του δεν συνιστά απευθείας κόκκινη.

    Στις αμέσως επόμενες φάσεις οι κιτρινόμαυροι κινδύνευσαν άμεσα να δεχθούν και δεύτερο γκολ, όμως ο Μιχαηλίδης δήλωσε "παρών" σε δύο περιπτώσεις, ενώ σε μία τρίτη ο Κέζμαν με έξοχο πλασέ έστειλε τη μπάλα ελάχιστα άουτ.

    [14] Εξοχη εμφάνιση αλλά χωρίς νίκη

    22/10/2003 12:36:00 πμ

    Πήγε στην πηγή αλλά νερό δεν ήπιε...Ο λόγος για τον πρωταθλητή Ελλάδος Ολυμπιακό, που παρά την πολύ καλή εμφάνιση που πραγματοποίησε, ηττήθηκε μέσα στο Κεμάλ Ατατούρκ από τη Γαλατάσαράι με 1- 0. Το μοναδικό γκολ του αγώνα πέτυχε ο Τζιχάν στο 9'. Η εμφάνιση των "ερυθρόλευκων" ήταν από τις καλύτερες που έχει πραγματοποιήσει ποτέ ελληνική ομάδα σε εκτός έδρας ματς του Τσάμπιονς Λιγκ, και μάλιστα απέναντι σε αντίπαλο τέτοιας δυναμικότητας αλλά και σε τόσο καυτή έδρα.

    Η Γαλατά μπήκε δυνατά στο παιχνίδι

    Η Γαλατασαράι δημιούργησε την πρώτη καλή φάση μόλις στο 5ο λεπτό, όταν το "φαρμακερό" αριστερό βολέ του Εργκούν από το ύψος της μεγάλης περιοχής του Ολυμπιακού και αριστερά, έστειλε τη μπάλα ελάχιστα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Μπούτσεκ.

    Τρία λεπτά αργότερα, ο Χακάν Σουκούρ επιβεβαίωσε την ικανότητά του στο ψηλό παιχνίδι, κερδίζοντας στον αέρα τον Ανατολάκη και στέλνοντας τη μπάλα να αγγίξει το αριστερό κάθετο δοκάρι της ερυθρόλευκης εστίας και να φύγει άουτ.

    Στο επόμενο λεπτό η Γαλατασαράι άνοιξε το σκορ, όταν η κάθετη μπαλιά του Αρίφ "ακινητοποίησε" το κέντρο της άμυνας του Ολυμπιακού και ο Τζιχάν που βγήκε στην πλάτη της πλάσαρε ωραία τον Μπούτσεκ και έκανε το 1-0.

    Ο κύκλος των χαμένων....ευκαιριών

    Το γκολ των γηπεδούχων ξύπνησε του Ερυθρόλευκους.

    Στο 16' ο Καστίγιο έφυγε ταχύτατα από αριστερά και "έκοψε" τη μπάλα στο Ζιοβάνι, τον οποίο πρόλαβε τη τελευταία στιγμή ο Μπουλέντ.

    Στο 29' το απευθείας φάουλ του Τζόρτζεβιτς από 30 μέτρα αποκρούστηκε από τον γκολκίπερ της τουρκικής ομάδας ενώ στο 31', το αριστερό βολέ του Στολτίδη υποχρέωσε τον Κολομβιανό τερματοφύλακα σε θεαματική απόκρουση στη δεξιά γωνία του.

    Οι χαμένες ευκαιρίες δεν σταματούν εδώ.

    Στο 49΄ο Ανατολάκης με θαυμάσια ασίστ έβγαλε τον Καστίγιο προ του Μοντραγκόν, που κλείνοντας το οπτικό πεδίο του νεαρού Ουρουγουανού κατάφερε να αποκρούσει σωτήρια βγαίνοντας νικητής σε αυτό το ανεπανάληπτο τετ α τετ.

    Η θαυμάσια αγωνιστική παρουσία των "ερυθρόλευκων" δεν κατέστη δυνατόν να "εξαργυρωθεί" ούτε στις επόμενες τρεις εκπληκτικές ευκαιρίες που δημιούργησε η ελληνική ομάδα.

    Στο 58' ο Ζιοβάνι είχε κεφαλιά στο δοκάρι ύστερα από φάουλ του Καρεμπέ.

    Στο 61' ο Τζόρτζεβιτς σε νέο εκπληκτικό τετ α τετ με τον Μοντραγκόν πλάσαρε μόλις άουτ

    Στο 64΄ νέα κεφαλιά του Τζο, ύστερα από φάουλ του Τζόρτζεβιτς έφυγε επίσης άουτ.

    Ο κύκλος των χαμένων...ευκαιριών διευρύνθηκε στο 72', με μοιραίο και πάλι τον Τζόρτζεβιτς που έφυγε μόνος στην αντεπίθεση και, αντί να προχωρήσει προτίμησε να σουτάρει από το ύψος της μεγάλης περιοχής, στέλνοντας τη μπάλα πολύ ψηλά από το οριζόντιο δοκάρι της Γαλατά.

    Η τελευταία ευκαιρία χάθηκε στις καθυστερήσεις, με τον Γεωργιάδη να πιάνει κεφαλιά - άουτ σε φάουλ του Τζόρτζεβιτς από δεξιά.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 22 October 2003 - 9:58:48 UTC