Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-10-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανάρμοστη επίθεση στον Κ. Στεφανόπουλο
  • [02] Ομιλία Καραμανλή στον Πολύγυρο Χαλκιδικής
  • [03] Μήνυμα συμφιλίωσης στέλνει ο Χριστόδουλος
  • [04] Ντυμένη στα γαλανόλευκα η Θεσσαλονίκη
  • [05] Στον Πύργο ο Κώστας Σημίτης
  • [06] Πυρκαγιές στο Ρέθυμνο
  • [07] Ημέρα Πολύτεκνης Μητέρας
  • [08] ''Χτενίζουν'' τα παλαιστινιακά νοσοκομεία οι Ισραηλινοί

    [01] Ανάρμοστη επίθεση στον Κ. Στεφανόπουλο

    26/10/2003 6:19:00 μμ

    Την έντονη αντίδραση του πολιτικού κόσμου της χώρας, προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπερνομάρχη Δράμας - Ξάνθης - Καβάλας, Κώστα Τάτση κατά του προέδρου της Δημοκρατίας, με αφορμή τη στάση που κράτησε ο κ. Στεφανόπουλος στο θέμα Τσενάι. Ο κ. Τάτσης επέκρινε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη θέση που είχε πάρει για την υπόθεση του Οδυσσέα Τσενάϊ, όταν είχε δηλώσει ότι Έλληνας είναι όποιος σπουδάζει την ελληνική παιδεία.

    Δηλώσεις Τάτση

    Την ομόθυμη καταδίκη του πολιτικού κόσμου προκάλεσε η φραστική επίθεση του υπερνομάρχη Δράμας Καβάλας Ξάνθης Κώστα Τάτση, εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας με αφορμή τη στάση που κράτησε ο κ. Στεφανόπουλος στο θέμα Τσενάι.

    Μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι ''CENTER'' της Καβάλας και στο δημοσιογράφο κ. Γιώργο Τζινόπουλο, ο κ. Τάτσης, επέκρινε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη θέση που είχε πάρει για την υπόθεση του Οδυσσέα Τσενάϊ όταν έλεγε ότι ''Ελληνες είναι οι μετέχοντες της Ελληνικής Παιδείας'' και προχώρησε ακόμα περισσότερο δηλώνοντας ακόμη

    '' Ο κ. Στεφανόπουλος δεν έκανε πάντα στη ζωή του το σωστό''

    Αντιδράσεις

    Τις δηλώσεις κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, καταδίκασε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάνοντας λόγο για απαράδεκτη επίθεση.

    Παράλληλα και με δεδομένο ότι ο κ. Τάτσης έχει εκλεγεί με τη στήριξη της ΝΔ και ήταν και ο υποψήφιος της για τη θέση του Προέδρου της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας κάλεσε το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να τοποθετηθεί επί των δηλώσεων.

    "Θέλουμε ευθέως να ρωτήσουμε την Αξιωματική Αντιπολίτευση: Συμφωνεί ή αποδοκιμάζει τις θέσεις του εκλεκτού της;" είπε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Πρωτόπαπας.

    "Η Νέα Δημοκρατία θεωρεί απαράδεκτες, όχι μόνο τις όποιες επιθέσεις κατά του θεσμού και του προσώπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και τις όποιες προσπάθειες εκμετάλλευσής του" απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Θοδωρής Ρουσσόπουλος.

    Την ίδια ώρα, έντονη υπήρξε και η αντίδραση του επικεφαλής της Αντιπολίτευσης στο νομαρχιακό συμβούλιο Καβάλας και αντίπαλος του κ. Τάτση στις τελευταίες εκλογές για την υπερνομαρχία Δράμας Ξάνθης Καβάλας, Γιάννη Στυμπίρη.

    ''Ο κ. Τάτσης είναι γνωστός στο λαό της Καβάλας, ιδιαίτερα ότι χρημάτισε μέλος της Συμβουλευτικής του δικτάτορα Γ. Παπαδόπουλου" δήλωσε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι ο υπερνομάρχης έχει κατά τη γνώμη του περισσό θράσος για να αμφισβητεί τη σοφία και το ήθος του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Ο κ. Στεφανόπουλος που βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη για τις εορταστικές εκδηλώσεις της 28η Οκτωβρίου, δεν έχει αναφερθεί στο θέμα.

    [02] Ομιλία Καραμανλή στον Πολύγυρο Χαλκιδικής

    26/10/2003 12:38:00 μμ

    Δριμεία κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης άσκησε το Σάββατο από τον Πολύγυρο Χαλκιδικής, ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος επανέλαβε το αίτημα του για πρόωρες εκλογές. "Σε όλες τις προμήθειες του Δημοσίου, οι τιμές ξεπερνούν όλα τα διεθνή επίπεδα, στα δημόσια έργα το τελικό κόστος εκτινάσσεται 2 και 3 φορές πάνω από τον προϋπολογισμό τους, ενώ το τελευταίο διάστημα, η κυβέρνηση "εκποιεί άρον-άρον και όσο-όσο δημόσια περιουσία χωρίς να μειώνει, όπως είχε δεσμευτεί και όπως υποχρεούται από το νόμο, το δημόσιο χρέος. Τα τρία τελευταία χρόνια, τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ που εισπράχθηκαν από την εκποίηση δημόσιας περιουσίας, αντί να κατευθυνθούν στη μείωση του δημόσιου χρέους, διοχετεύτηκαν σε καταναλωτικές δαπάνες. Και αυτό δεν είναι δικαίωμά τους. Είναι κατάχρηση εξουσίας με βαριές συνέπειες στην προοπτική του Τόπου", δήλωσε ο κ. Καραμανλής.

    ''Σε εφιαλτικά επίπεδα η ανεργία''

    Αναφερόμενος στην ανεργία, είπε ότι παραμένει σε εφιαλτικά επίπεδα με ενδεικτική την κατάσταση που επικρατεί στη Βόρεια και Βορειοδυτική Χαλκιδική όπου τα ποσοστά ανεργίας είναι υπερδιπλάσια του εθνικού μέσου όρου.

    "Ουδέποτε μια κυβέρνηση διαχειρίστηκε τόσο πολλούς πόρους για να παράγει τόσο μικρό αποτέλεσμα. Χάνονται τεράστια ποσά στη διαπλοκή, τη διαφθορά, τη γραφειοκρατία και χάθηκαν τεράστια ποσά στα 'αζήτητα' των Κοινοτικών Ταμείων", υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής προσθέτοντας ότι η Ελλάδα είναι τελευταία στην απορρόφηση κοινοτικών πόρων και με τους σημερινούς ρυθμούς το Γ'ΚΠΣ, δεν υλοποιείται, ούτε σε 15 χρόνια.

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ δεσμεύτηκε για αύξηση των δημοσίων δαπανών για την Παιδεία, από το 3,5% στο 5% του ΑΕΠ, για ουσιαστική αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ότι από το α' εξάμηνο της Νέας Διακυβέρνησης θα τεθεί σε εφαρμογή ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης κατά της Διαφθοράς.

    Αναφερόμενος στην Χαλκιδική, σημείωσε ότι άμεση προτεραιότητα έχουν οι υποδομές για την ενίσχυση της ανάπτυξης και την ποιοτική βελτίωση των υπηρεσιών που χρειάζονται οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του νομού.

    "Αναφέρομαι, πρώτ' απ' όλα, στο πρόβλημα της λειψυδρίας που αντιμετωπίζουν, ήδη, πολλές περιοχές αφού τα αποθέματα της Φούρκας απειλούνται με εξάντληση και υφαλμύρωση. Θέση μας είναι ότι τα φράγματα Ολύνθιου και Χαβρία, αλλά και μια σειρά από μικρά και μεσαία φράγματα δεν μπορεί να παραμένουν στη λίστα υποσχέσεων, που ανανεώνονται κάθε φορά που πλησιάζουν εκλογές", τόνισε.

    Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι το οδικό δίκτυο, τα λιμάνια και τα αλιευτικά καταφύγια στερούνται βασικών υποδομών, υπάρχει έλλειψη αποχετευτικών δικτύων, βιολογικών καθαρισμών και ΧΥΤΑ, το Νοσοκομείο στον Πολύγυρο χρειάζεται επειγόντως νέα τμήματα και μονάδες και στον τομέα της Παιδείας υπάρχει σημαντική έλλειψη αιθουσών διδασκαλίας.

    Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε για ακόμη μια φορά εκλογές χωρίς καμιά άλλη καθυστέρηση σημειώνοντας ότι τα προβλήματα δεν είναι ούτε πράσινα, ούτε κόκκινα, ούτε γαλάζια.

    [03] Μήνυμα συμφιλίωσης στέλνει ο Χριστόδουλος

    26/10/2003 12:30:00 μμ

    Μήνυμα συμφιλίωσης με το Οικουμενικό Πατριαρχείο απηύθυνε από την συμπρωτεύουσα ο Αρχιεπίσκοπος. "Ήρθα εδώ για να συνενώσουμε τις προσευχές μας για το καλό του τόπου και την ειρήνευση ανάμεσά μας", τόνισε ο Χριστόδουλος, ο οποίος αναμένεται να συγκαλέσει εκτάκτως τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, στο τέλος της εβδομάδας. Στο μεταξύ, ο Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απευθυνόμενος σε προσκυνητές από την Θεσσαλονίκη, ευχήθηκε ο Αγιος Δημήτριος να χαρίζει ενότητα, ειρήνη και ομόνοια στους Έλληνες, αλλά και ευστάθεια στις άλλες ορθόδοξες εκκλησίες, γιατί όπως είπε πολλές αδελφές εκκλησίες αντιμετωπίζουν σχίσματα και προβλήματα.

    [04] Ντυμένη στα γαλανόλευκα η Θεσσαλονίκη

    26/10/2003 12:29:00 μμ

    Με λαμπρότητα, ντυμένη στα γαλανόλευκα, η Θεσσαλονίκη πανηγυρίζει την τριπλή της επέτειο: Την απελευθέρωση της πόλης από τον τουρκικό ζυγό, στις 26 Οκτωβρίου 1912, τη γιορτή του πολιούχου της Αγίου Δημητρίου και την 63η επέτειο του αλβανικού έπους. Στη Μακεδονική πρωτεύουσα, βρίσκονται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, ο πρόεδρος της Ν.Δ και πολλοί υπουργοί. Οι τριήμερες εκδηλώσεις άρχισαν το πρωί με επίσημη δοξολογία στο ναό του Αγ. Δημητρίου και θα κορυφωθούν την Τρίτη με τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, στη λεωφόρο Μεγ. Αλεξάνδρου. Στο μεταξύ, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα συνεχίζεται η έξοδος των κατοίκων των αστικών κέντρων με την ευκαιρία του Σαββατοκύριακου, αλλά και της αργίας της 28ης Οκτωβρίου, ενώ οι εκδρομείς θα έχουν σύμμαχο και τον καιρό, καθώς παρουσιάζει βελτίωση, μετά τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών. Η Τροχαία είναι επί ποδός και ήδη έχει θέσει σε εφαρμογή αυξημένα μέτρα στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, ενώ για τη διευκόλυνση των εκδρομέων θα απαγορευθεί και πάλι η κυκλοφορία των φορτηγών.

    Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου θα γιορτασθεί και φέτος με κάθε λαμπρότητα, στη Λευκωσία.

    Το χαιρετισμό της παρέλασης θα δεχθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος από εξέδρα μπροστά από την Ελληνική Πρεσβεία, πλαισιούμενος από τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια και τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο Χρίστο Παναγόπουλο.

    Έκθεση πολεμικής γελοιογραφίας στα Χανιά

    Με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου η Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με το κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου παρουσιάζουν στο Μεγάλο Αρσενάλι των Χανίων έκθεση με θέμα "γελοιογραφίες του ΟΧΙ" σε επιμέλεια του γελοιογράφου Γήση Παπαγεωργίου.

    Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου και έχει ως στόχο να γνωρίσει το κοινό της Κρήτης τις γελοιογραφίες πού δημοσιεύτηκαν στον Αθηναϊκό τύπο ύστερα από την 28η Οκτωβρίου του 1940 και κατά την διάρκεια της εισβολής των Ιταλικών δυνάμεων στην Ελλάδα.

    Οι γελοιογραφίες πού περιλαμβάνονται στην έκθεση αντικατοπτρίζουν τον ενθουσιασμό και το αγωνιστικό πνεύμα των Ελλήνων κατά την διάρκεια του πολέμου.

    Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης Λεωνίδα Κώσκο, η έκθεση αναφέρεται στις γελοιογραφίες της εποχής του 40, και φιλοσοφία της είναι να εισαγάγει τους νέους σε αυτή την μεγάλη στιγμή της Ελληνικής ιστορίας μέσα από την γελοιογραφία πού έχει ανάλαφρο πνεύμα.

    Στην έκθεση φιλοξενούνται έργα όλων των γελοιογράφων της εποχής του 1940.

    [05] Στον Πύργο ο Κώστας Σημίτης

    26/10/2003 6:38:00 μμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Στον Πύργο της Ηλείας για ολιγοήμερη ανάπαυση βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μαζί με τη σύζυγό του Δάφνη. Το μεσημέρι περπάτησαν στην πόλη και στην κεντρική της πλατεία, όπου είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με κατοίκους. Μιλώντας αργότερα με το Νομάρχη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο να στηθούν πρόωρες κάλπες και επανέλαβε ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 2 Μαΐου.

    [06] Πυρκαγιές στο Ρέθυμνο

    26/10/2003 4:15:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Τρείς πυρκαγιές ξέσπασαν το μεσημέρι στο Ρέθυμνο της Κρήτης. Οι φωτιές εκδηλώθηκαν στις περιοχές Μυριοκαφάλα του δήμου Λαπππαίων, στην περιοχή παταμοί του δήμου Γεροποτάμου, στη περιοχή Σίσσες και στο δήμο Γεροποτάμου. Δύο από τις πυρκαγιές τέθηκαν υπό έλεγχο, ενώ η φωτιά στιν περιοχή Σίσσες βρίσκεται σε εξέλιξη.

    [07] Ημέρα Πολύτεκνης Μητέρας

    26/10/2003 12:23:00 μμ

    Μέρα τιμής για την πολύτεκνη μητέρα και σήμερα η Ανώτατη Συνομοσπονδία Ελλάδος, έχει οργανώσει εκδήλωση κατά την οποία θα τιμηθούν 4 πολύτεκνες μητέρες, αριστούχες πανεπιστημιακών σχολών. Την εκτίμησή του και τον θαυμασμό του, για τις προσπάθειες, που καταβάλουν οι πολύτεκνοι μέσα στις δυσκολίες της καθημερινότητας, να διαπαιδαγωγήσουν τα παιδιά τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, προσφέροντάς τους εκτός των υλικών αγαθών και ηθικά εφόδια, εκφράζει σε μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος. Την αμέριστη συμπαράστασή του εκφράζει με μήνυμά του και ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, καθώς και οι αρχηγοί των κομμάτων.

    [08] ''Χτενίζουν'' τα παλαιστινιακά νοσοκομεία οι Ισραηλινοί

    Αννίτα Πασχαλινού 26/10/2003 5:27:00 μμ

    Στην κατεδάφιση τριών πολυόροφων κτιρίων προχώρησαν την Κυριακή οι Ισραηλινοί, ως απάντηση στην πρόσφατη κοινή επίθεση των Χαμάς και Τζιχάντ στον εβραϊκό οικισμό Νετζαρίμ. Λίγο αργότερα, ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν σε δυο νοσοκομεία της Δ. Όχθης και συνέλαβαν δυο άντρες, ο ένας εκ των οποίων νοσηλευόταν σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Για παραβίαση των κανόνων διεθνούς Δικαίου κάνουν λόγο οι Παλαιστίνιοι, ενώ από την πλευρά τους οι Ισραηλινοί δηλώνουν ότι τα παλαιστινιακά νοσοκομεία χρησιμοποιούνται ως καταφύγια τρομοκρατών. Την ίδια ώρα, συνάντηση με μέλη της Χαμάς, θα έχει για πρώτη φορά από τη μέρα που ανέλαβε καθήκοντα, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Αχμέντ Κορέι.

    Στο κυνήγι των τρομοκρατών

    Την Κυριακή, ισραηλινά στρατεύματα εισέβαλαν, στο Αγλικανικό νοσοκομείο της Ναμπλούς και συνέλαβαν τον Καλέντ Χαμέντ, μέλος της Χαμάς αφού πρώτα τον αποσύνδεσαν από τα μηχανήματα εντατικής θεραπείας.

    Μάλιστα αγνόησαν και το γιατρό του νοσοκομείου, Δρ Ανάν Αμπντέλ Χακ, ο οποίος προσπάθησε να τους εξηγήσει ότι η κατάσταση του Χαμέντ ήταν κρίσιμη.

    Οι Ισραηλινοί κατηγορούν τον Χαμέντ για το σχεδιασμό πολλών επιθέσεων αυτοκτονίας.

    Λίγο αργότερα εισέβαλαν και στο νοσοκομείο Ραφιντέφ όπου συνέλαβαν ένα φερόμενο μέλος των Μαρτύρων του Αλ Ακσά.

    Όπως δηλώνουν ο άνδρας, ήταν απολύτως καλά και χρησιμοποιούσε το νοσοκομείο απλά και μόνο για να κρυφθεί.

    Για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου μιλούν οι Παλαιστίνιοι

    Οι επιχειρήσεις του ισραηλινοί στρατού στα νοσοκομεία, καταδικάστηκαν έντονα από τους Παλαιστινίους.

    «Παραβιάζονται οι κανόνες διεθνούς δικαίου, αφού τα νοσοκομεία αποτελούν ουδέτερο έδαφος» δήλωσε ο επικεφαλής των Παλαιστινίων διαπραγματευτών Σαέμπ Ερεκάτ, πρόσθεσε ωστόσο, ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι Ισραηλινοί εισβάλουν στα νοσοκομεία και απαγάγουν τραυματισμένους Παλαιστινίους.

    Από την πλευρά τους οι ίδιοι Ισραηλινοί κατηγορούν τους Παλαιστίνιους ότι είναι εκείνοι που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο υποθάλποντας τρομοκράτες στα νοσοκομεία τους.

    Νωρίτερα, απαντώντας στην κοινή επίθεση των Χαμάς και Τζιχάντ εναντίον εβραϊκού οικισμού, οι Ισραηλινοί κατεδάφισαν τρία πολυόροφα κτίρια στη Λωρίδα της Γάζας. Πριν ανατινάξουν τα κτίρια, είχαν διατάξει περισσότερους από 2000 Παλαιστινίους να εκκενώσουν τα σπίτια τους.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 26 October 2003 - 19:38:30 UTC