Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-10-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Χρυσοχοΐδη - Πάγκαλου
  • [02] Στο Μάριο Γιουβανάκη η σημαία του λυκείου της Μηχανιώνας
  • [03] ''Αρπαξαν'' 260.000 ευρώ από τράπεζα και εξαφανίστηκαν
  • [04] Ζητούν 3 δις αποζημίωση οι τραγικοί γονείς για λάθη γιατρών
  • [05] Μέχρι τα τέλη 2005 η μεταμόρφωση επτά στρατοπέδων
  • [06] Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την παρέλαση
  • [07] Τεράστιες οι καταστροφές από τις φωτιές στα Χανιά
  • [08] Στη Θεσσαλονίκη ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος
  • [09] Ο Όμιλος των κωπηλατών βρίσκει στέγη
  • [10] Παλιά χειροβομβίδα σε καπναποθήκη
  • [11] Με ειδικό ''μικροτσίπ''... το δίπλωμα οδήγησης
  • [12] Συνεχίζεται την Τετάρτη η υπεράσπιση των ''Θεσπρωτών''
  • [13] Στις φυλακές Λάρισας όσοι καταδικαστούν
  • [14] Επίθεση με πυραύλους στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου
  • [15] ''Έπεσαν'' οι μετοχές ''Yukos'' μετά τη σύλληψη του Κοντορκόφσκι
  • [16] Σοβαρά επεισόδια σε σχολείο της ΠΓΔΜ
  • [17] Σκοτώνουν νεαρές Ιρανές σε εγκλήματα τιμής
  • [18] Έξι εκρήξεις στη Βαγδάτη με δεκάδες νεκρούς
  • [19] 1η Δεκεμβρίου στον αέρα η Νέα Ολυμπιακή
  • [20] Διεθνής Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης OUTLOOK
  • [21] Στην Αθήνα η Emma Shapplin
  • [22] Υπόνοιες για μολυσμένο εμβόλιο στη Νιγηρία
  • [23] Ολέθρια η ζέστη για τα μωρά
  • [24] Ιαπωνική κοινοπραξία για πληρωμές από κινητό
  • [25] Θέλουν να ''αγιοποιήσουν'' το Μουσολίνι
  • [26] Το νησί της Αφροδίτης η χαμένη Ατλαντίδα

    [01] Συνάντηση Χρυσοχοΐδη - Πάγκαλου

    Πηγή: NET 105,8 fm 27/10/2003 7:15:00 μμ

    Την παραμονή της επετείου του "ΌΧΙ" και το πρόσωπο του Θεόδωρου Πάγκαλου επέλεξε ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, για τα εγκαίνια των επαφών του με αποστασιοποιημένα ή αδρανοποιημένα στελέχη του κόμματος, ενόψει των εκλογών. Ο πρώην υπουργός, που κατά πολλούς θεωρείται ο πιο σκληρός εκπρόσωπος της εσωκομματικής κριτικής σε επιμέρους κυβερνητικές πολιτικές, αντιμετώπισε μάλλον θετικά την κίνηση προσέγγισης του κ. Χρυσοχοϊδη. Εξερχόμενος απ' την Χαριλάου Τρικούπη, ο κ. Πάγκαλος δήλωσε ότι επρόκειτο περί μιας πρωτοβουλίας του κ. Χρυσοχοΐδη και όταν ερωτήθηκε αν θα βοηθήσει το ΠΑΣΟΚ στην κρίσιμη προεκλογική περίοδο, τόνισε ότι ο ίδιος πάντα βοηθάει και πέραν του αυτονόητου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, την Πέμπτη ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να προβεί σε δηλώσεις σχετικά με το εκλογικό πρόγραμμα, αλλά και για την επαναδραστηριοποίηση ιστορικών στελεχών του κόμματος.

    [02] Στο Μάριο Γιουβανάκη η σημαία του λυκείου της Μηχανιώνας

    27/10/2003 4:10:00 μμ

    Φώτο αρχείου

    Στον τρίτο μαθητή σε βαθμολογία του Λυκείου Μηχανιώνας παραδόθηκε τελικά, κατά τη διάρκεια της σχολικής γιορτής, η σημαία για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. Μετά τις αντιδράσεις για τον Αλβανό αριστούχο μαθητή Οδυσσέα Τσενάι να σηκώσει τη σημαία και την παραίτησή του από το δικαίωμα αυτό και την άρνηση στη συνέχεια της δεύτερης σε βαθμολογία μαθήτριας του Λυκείου Κατερίνας Καλφάκη να είναι η σημαιοφόρος, η σημαία δόθηκε τελικά στον τρίτο σε βαθμολογία μαθητή Μάριο Γιουβανάκη. Η Καλφάκη θα παρελάσει ως παραστάτρια, ενώ ο Τσενάι δεν παρουσιάστηκε στη σχολική γιορτή για να παραλάβει το αριστείο για τις υψηλές αποδόσεις του στα μαθήματα και δεν θα συμμετάσχει στην παρέλαση που αναμένεται να πραγματοποιηθεί παρουσία αστυνομικής δύναμης.

    ''Ο Τσενάι θα μπορούσε να κρατήσει την ελληνική σημαία''

    Αναφερόμενος στην υπόθεση του Οδυσσέα Τσενάι, ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι "υπάρχουν ορισμένα περιστατικά που μας επιβάλλουν να σκεφτούμε ποια πρέπει να είναι η συμπεριφορά μας ιδίως εάν λάβουμε υπόψη μας ότι ο απανταχού απόδημος Ελληνισμός θέλει να γίνεται δεκτός με σεβασμό στις χώρες υποδοχής". "Αυτό που θέλουμε να είναι συμπεριφορά των άλλων απέναντί μας πρέπει να είναι και η δική μας συμπεριφορά στους άλλους" είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

    Από την πλευρά του ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκος Γκεσούλης δήλωσε ότι ο χώρος του σχολείου δεν μπορεί να είναι χώρος διαφοροποίησης, διαχωρισμού και διακρίσεων, προσθέτοντας ότι η Μηχανιώνα αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα. ''Είναι ορθή η απόφαση της Πολιτείας να επιβραβεύει τον μαθητή, Ελληνα ή αλλοδαπό, ο οποίος συγκεντρώνει την αριστεία στη βαθμολογία και στο ήθος, με το να αντιπροσωπεύει το σχολείο του και να κρατά την ελληνική σημαία στις παρελάσεις των εθνικών επετείων, εφόσον ο ίδιος νιώθει υπερήφανος γι' αυτό'' σημείωσε ο κ. Γκεσούλης.

    Ερωτώμενος για το θέμα, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης υπογράμμισε ότι το τί λέει ο ίδιος, ή ο οποιοσδήποτε, δεν έχει καμία αξία και σημασία. "Το τί λέει το μεγάλο ποσοστό του ελληνικού λαού μας ενδιαφέρει όλους μας και ο ελληνικός λαός καθημερινά στέλνει το δικό του μήνυμα", εξήγησε.

    [03] ''Αρπαξαν'' 260.000 ευρώ από τράπεζα και εξαφανίστηκαν

    Πηγή: ΑΠΕ 27/10/2003 4:02:00 μμ

    Φώτο αρχείου

    Λεία 260.000 ευρώ αποκόμισαν οι δυο ένοπλοι κουκουλοφόροι που λήστεψαν στις 7.20 το πρωί το υποκατάστημα της τράπεζας Probank στην οδό Χαλκοκονδύλη 40-42, στην Ομόνοια. Οι δράστες είχαν προφανώς πολύ καλές πληροφορίες γιατί είχαν στήσει από νωρίς ενέδρα έξω από το υποκατάστημα της τράπεζας. Την ώρα που δύο υπάλληλοι μπήκαν στην τράπεζα οι κουκουλοφόροι τους ακολούθησαν, τους απείλησαν με πιστόλια και τους ανάγκασαν να ανοίξουν το χρηματοκιβώτιο. Από εκεί άρπαξαν τα χρήματα και διέφυγαν περπατώντας. Αναζητήθηκαν από αστυνομικούς που ειδοποιήθηκαν λίγα λεπτά αργότερα, αλλά είχαν γίνει άφαντοι.

    [04] Ζητούν 3 δις αποζημίωση οι τραγικοί γονείς για λάθη γιατρών

    27/10/2003 2:55:00 μμ

    Αποζημίωση ύψους τριών δισεκατομμυρίων δρχ ζητούν οι γονείς ενός εξάχρονου αγοριού από το Νοσοκομείο Ρόδου. Το παιδί πάσχει από σπαστική τετραπληγία και οι γονείς υποστηρίζουν ότι αιτία είναι η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε από τους γιατρούς κατά τη γέννα.

    Βιώνουν καθημερινά έναν γολογοθά

    Οι δύο γονείς από τη Ρόδο που πριν από 6 χρόνια έφεραν στη ζωή ένα αγοράκι με σπαστική τετραπληγίΑ ζητούν τώρα δικαίωση. Καταγγέλλουν το νοσοκομείο της Ρόδου για ιατρικά λάθη αφού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού όλα ήταν φυσιολογικά.

    Από τη πρώτη στιγμή κανείς δεν τους είπε την αλήθεια, όπως λένε. Το παιδί τους- είπαν- έπρεπε να μεταφερθεί στην Αθήνα επειδή είχε αναπνευστικά προβλήματα. Τελικά οι γιατροί στην Αθήνα κράτησαν το παιδί στη ζωή.

    Ωστόσο, από τότε μέχρι σήμερα, οι δύο γονείς βιώνουν καθημερινά έναν γολογοθά καθώς το παιδί τους όσο μεγαλώνει έχει και μεγαλύτερες ανάγκες.

    Με την αγωγή που κατέθεσαν ο Γιάννης και η Φρόσω Μπιλίρη διεκδικούν από το νοσοκομείο της Ρόδου τρία δισεκατομμύρια δραχμές. Από το 1997 μέχρι σήμερα η διοίκηση του νοσοκομείου έχει αλλάξει και σήμερα δεν μιλά κανείς.

    Η δίκη θα γίνει στις 17 Νοεμβρίου.

    [05] Μέχρι τα τέλη 2005 η μεταμόρφωση επτά στρατοπέδων

    27/10/2003 12:46:00 μμ

    Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια αναμένεται να παραχωρηθούν στις τοπικές κοινωνίες της Θεσσαλονίκης και τα επτά -συνολικά- στρατόπεδα της ευρύτερης περιοχής της πόλης, για την αξιοποίησή τους. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Χάρη Καστανίδη, ήδη τρία από τα επτά στρατόπεδα που βρίσκονται μέσα στον αστικό ιστό έχουν εκκενωθεί, ενώ τα υπόλοιπα αναμένεται να αποδοθούν μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Η παραχώρηση των συγκεκριμένων εκτάσεων, σύμφωνα με τον κ. Παπαντωνίου, αποτελεί τμήμα της γενικότερης αναδιοργάνωσης και του εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεων.

    Ποια είναι

    Τα επτά στρατόπεδα που απελευθερώνονται είναι:

    Το στρατόπεδο "Παύλου Μελά" (έκτασης 383 στρεμμάτων στη Σταυρούπολη), το οποίο θα αποδοθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2003 και θα φιλοξενήσει πολυλειτουργικό κέντρο διαδημοτικής εμβέλειας, μουσεία, εκθετήριους χώρους, κοινωνικές υπηρεσίες, αθλητικές εγκαταστάσεις, υπόγεια πάρκινγκ, μνημεία και την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Το στρατόπεδο Καρατάσου (έκτασης 650 στρεμμάτων στην Πολίχνη) έχει ήδη εκκενωθεί και προβλέπεται η ανάπτυξη οικιστικού πόλου οργανωμένης δόμησης στα 200 στρέμματα, η δημιουργία δημόσιων εγκαταστάσεων και χώρων πρασίνου έκτασης 150 στρεμμάτων, καθώς και η ανέγερση νέων εγκαταστάσεων της ΕΤ-3. Το στρατόπεδο Φαρμάκη (έκτασης 65 στρεμμάτων στη Θεσσαλονίκη- δίπλα από τη Νομαρχία) έχει εκκενωθεί και θα φιλοξενήσει μητροπολιτικό διοικητικό κέντρο όπου θα στεγαστούν οι υπηρεσίες της νομαρχίας Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Το στρατόπεδο "Μ. Αλεξάνδρου" (έκτασης 231 στρεμμάτων στους Αμπελόκηπους), το οποίο θα αποδοθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2005. Η εκκένωσή του θεωρείται η πιο δαπανηρή, δεδομένου ότι απαιτείται η επανακατασκευή αποθηκευτικών χώρων που καταργούνται. Στο χώρο θα δημιουργηθούν μητροπολιτικό διοικητικό κέντρο, υπόγεια πάρκινγκ, χώροι πρασίνου και αθλητικά κέντρα. Το στρατόπεδο "Ζιάκα" (125 στρέμματα στη Μενεμένη) θα παραδοθεί στο τέλος του 2004 και θα περιλαμβάνει διοικητικό κέντρο, διαδημοτικό κέντρο αθλητισμού και μητροπολιτικό άλσος. Το στρατόπεδο "Μυστακίδη" (8 στρέμματα στη Θεσσαλονίκη) Θα αξιοποιηθεί εξολοκλήρου από την υπηρεσία του στρατού. Το στρατόπεδο "Γκόνου" (900 στρέμματα στο δήμο Εχεδώρου) θα παραμείνει ενεργό και μέρος της έκτασης του (περί τα 300 στρέμματα) θα παραχωρηθεί για τη δημιουργία οικισμού Αθίγγανων.

    Το 2005 το Γ' Σώμα Στρατού θα είναι συμμαχικό στρατηγείο

    Ο κ. Παπαντωνίου ανακοίνωσε επίσης ότι μέχρι το 2005 το Γ' Σώμα Στρατού θα μετατραπεί σε συμμαχικό στρατηγείο, το οποίο πρόκειται να φιλοξενήσει 1.000 αξιωματικούς, αλλά και διοικητικούς υπαλλήλους από πολλές χώρες, ενώ θα αναβαθμίσει τη διεθνή σημασία της Θεσσαλονίκης, η οποία θα γίνει επιχειρησιακό κέντρο μιας ευρύτερης περιοχής.

    Σε ότι αφορά το θέμα των εγκαταστάσεων του Σώματος, για το οποίο ερίζουν οι φορείς της πόλης, ο υπουργός δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς να αντιμετωπιστεί.

    Οσον αφορά στην ανέγερση του νέου Στρατιωτικού Νοσοκομείου "424", ο κ. Παπαντωνίου τόνισε ότι έχει ήδη απορροφηθεί περισσότερο από το 20% του προϋπολογισμού και πως το έργο θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2005.

    Το νέο νοσοκομείο που είναι σύγχρονων προδιαγραφών, θα έχει δυναμικότητα 414 κλινών και επιπλέον 390 στον υπόγειο χώρο, θα διαθέτει 17 νοσοκομειακές κλινικές, μονάδες εντατικής θεραπείας δυναμικότητας 22 κλινών, καθώς και ειδικές μονάδες αντιμετώπισης βιοχημικών προσβολών.

    Όπως επισήμανε ο υπουργός, θα δίνεται η δυνατότητα περίθαλψης και στους απόστρατους, ενώ θα καλύπτει τις ανάγκες όχι μόνο της βόρειας Ελλάδας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων.

    [06] Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την παρέλαση

    27/10/2003 6:29:00 μμ

    Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και αλλαγές στα δρομολόγια λεωφορείων και τρόλεϊ, θα ισχύσουν την Τρίτη στο κέντρο της Αθήνας, λόγω της στρατιωτικής παρέλασης για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

    Συγκεκριμένα, απο τις 10 το πρωί μέχρι το τέλος της παρέλασης θα διακοπεί η κυκλοφορία σε όλο το μήκος της λεωφόρου Αμαλίας και της Πανεπιστημίου, καθώς και στη Βασιλίσσης Σοφίας, στο τμήμα της απο την Αμαλίας μέχρι την οδό Σέκερη.

    Επίσης κλειστή θα είναι η οδός Μητροπόλεως απο τις 6 το πρωί μέχρι το τέλος της δοξολογίας στη Μητρόπολη Αθηνών.

    Οι τροποποιήσεις στα δρομολόγια αστικών λεωφορείων και τρόλεί, που διέρχονται απο το κέντρο, θα ισχύσουν απο τις 9 το πρωί μέχρι το τέλος της μαθητικής παρέλασης. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τον ΟΑΣΑ, στον αριθμό 185.

    [07] Τεράστιες οι καταστροφές από τις φωτιές στα Χανιά

    27/10/2003 3:33:00 μμ

    Στα επτά εκατομμύρια ευρώ θα φθάσει το κόστος των πρώτων παρεμβάσεων για ανακούφιση των πληγέντων από τις τελευταίες πυρκαγιές στο νομό Χανίων, σύμφωνα με υπόμνημα που απέστειλε στον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη, ο Νομάρχης Γιώργος Κατσανεβακης. Στο υπόμνημα του ο Νομάρχης Χανίων ζητά, την άμεση καταβολή του 50% του ποσού για το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, μετά των αντιστοίχων υποδομών και αντιπλημμυρική θωράκιση των πληγεισών περιοχών. ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης, ο οποίος επισκέφτηκε τις πληγείσες περιοχές στο νομό Χανίων, ζήτησε την επιτάχυνση των διαδικασιών για τις αποζημιώσεις, ώστε να ανακουφιστούν άμεσα οι πληγέντες. Την ίδια ώρα, σε επιφυλακή βρίσκεται ισχυρή πυροσβεστική δύναμη στο Δήμο Μουσούρων Χανίων, για τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της πυρκαγιάς που κατέκαψε πάνω από 20.000 στρέμματα προ διμήνου.

    [08] Στη Θεσσαλονίκη ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος

    27/10/2003 3:09:00 μμ

    Τον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου, στο μνημείο της Ροτόντας, το Βυζαντινό Μουσείο και το "Χαρίσειο" Γηροκομείο Θεσσαλονίκης, επισκέφθηκε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος. Θέματα της επικαιρότητας και του εορτασμού της Θεσσαλονίκης συζήτησαν το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος και ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης κατά τη συνάντηση τους στη συμπρωτεύουσα.

    Συνάντηση Αρχιεπισκόπου - νομάρχη Θεσσαλονίκης

    Ο κ. Χριστόδουλος ευχήθηκε στο νομάρχη να συνεχίσει τον αγώνα του στον λαό που όπως επισήμανε, τον εκτιμά.

    Στη συνέχεια ο κ. Ψωμιάδης πρόσφερε στον Αρχιεπίσκοπο μια ανάγλυφη εικόνα της Παναγίας, έναν ασημένιο αμφορέα και ένα δερματόδετο βιβλίο με την ιστορία της Θεσσαλονίκης.

    Από την πλευρά του ο κ. Χριστόδουλος δώρισε στον κ. Ψωμιάδη μια κεντημένη εικόνα της Παναγίας και στην πρόεδρο του νομαρχιακού συμβουλίου κα Αθηνά Αηδονά μια εικόνα του Αγίου Δημήτριου.

    "Υποδεχθήκαμε σήμερα το θρησκευτικό ηγέτη της χώρας μας, που μαζί με τον Πατριάρχη του γένους μας είναι δυο προσωπικότητες μεγάλων δυνατοτήτων με σπάνια χαρίσματα" τόνισε σε δηλώσεις του ο νομάρχης προσθέτοντας ότι "οι εθνικές και θρησκευτικές ευαισθησίες του κ. Χριστόδουλου αγγίζουν το σύνολο σχεδόν του ελληνικού λαού".

    Εξέφρασε τέλος την βεβαιότητά του ότι επί των ημερών του "η ορθόδοξη εκκλησία της χώρας μας θα γίνει ακόμη πιο πολύτιμο δοχείο πνευματικών θησαυρών".

    Στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου

    Τον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου, στο μνημείο της Ροτόντας, επισκέφθηκε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, ο οποίος περιηγήθηκε στο χώρο από τον πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητρόπολης, πατήρ Ιωάννη Τασσιά.

    Σχολιάζοντας τη δήλωση του κ. Τασσιά, ότι ο ναός λειτουργεί την ημέρα της εορτής του Αγίου Γεωργίου, ο κ. Χριστόδουλος σημείωσε ότι αυτό είναι "μία πολύ καλή αρχή που πρέπει να συνεχιστεί και να επεκταθεί γιατί τα μνημεία δεν βλάπτονται και δεν ζημιώνονται από την παρουσία του κόσμου".

    Στο Χαρίσειο γηροκομείο

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ψηφιδωτά που απεικονίζουν τον Αγιο Δημήτριο έδειξε ο Αρχιεπίσκοπος στην επίσκεψή του στο Βυζαντινό Μουσείο.

    Κατά την επίσκεψή του στο Χαρίσειο γηροκομείο, ο κ. Χριστόδουλος ζήτησε να καταργηθεί ή τουλάχιστον να μειωθεί η οικονομική επιβάρυνση της απόδοσης φόρων στα κοινωφελή ιδρύματα της Εκκλησίας.

    Όπως τόνισε ο κ. Χριστόδουλος, το αναμενόμενο θα ήταν να αναγνωρίσει το κράτος την προσφορά των συγκεκριμένων ιδρυμάτων και να τα απαλλάξει από τη φορολογία.

    Αν και το "Χαρίσειο" Γηροκομείο, σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, λειτουργεί ομαλά, εντούτοις πολλά ιδρύματα διατρέχουν τον κίνδυνο να κλείσουν λόγω των οικονομικών προβλημάτων που τους δημιουργεί η φορολογική επιβάρυνση.

    [09] Ο Όμιλος των κωπηλατών βρίσκει στέγη

    27/10/2003 6:56:00 μμ

    Την άνοιξη θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες αποκατάστασης του κτηρίου του Ομίλου Ερετών στη Ζέα του Πειραιά, όπως προκύπτει από την απάντηση στη Βουλή του Υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου, σε αναφορά του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μανόλη Μπεντενιώτη για το θέμα. Ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι το εν λόγω κτήριο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο από το Υπουργείο Πολιτισμού γιατί είναι μοναδικό στην Ελλάδα στο είδος του και επιπλέον ανταποκρίνεται λειτουργικά στις ιδιαίτερες απαιτήσεις ενός κωπηλατικού ομίλου.

    Διεθνείς διακρίσεις

    Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Υπουργός "ο Όμιλος Ερετών δημιουργήθηκε πρώτος στον Ελλαδικό χώρο τον περασμένο αιώνα. Απαριθμεί σήμερα εκατό αθλητές και έχει επιτύχει διεθνείς διακρίσεις σε Ολυμπιακούς, Παγκόσμιους, Ευρωπαϊκούς και Ελλαδικούς αγώνες". Ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ο Όμιλος Ερετών θα έχει συναντήσεις με κωπηλατικά σωματεία από όλο τον κόσμο και με αντιπροσώπους διεθνών οργανώσεων.

    Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι το κτήριο, μετά και τον τελευταίο σεισμό, υπέστη σοβαρές ζημιές. Για τον λόγο αυτό το Υπουργείο Πολιτισμού και η Γενική Γραμματεία Ολυμπιακών Αγώνων ενέταξε την επισκευή του στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Έργων το οποίο εκτελείται με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα "Ελλάδα 2004". Σε ό,τι αφορά στην πορεία των έργων, ο Υπουργός γνωστοποίησε ότι έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στο ισόγειο ενώ προχωρεί η αποκατάσταση όλου του κτηρίου.

    [10] Παλιά χειροβομβίδα σε καπναποθήκη

    27/10/2003 12:00:00 μμ

    Μία χειροβομβίδα και αριθμό φυσιγγίων πολεμικού όπλου βρήκε στο δάπεδο μιας παλιάς καπναποθήκης, στην οδό Αναγεννήσεως, στην Καβάλα ο 30χρονος, Κωνσταντίνος Μπάτσος. Αμέσως ειδοποιήθηκε η αστυνομία και πυροτεχνουργοί του στρατού, προκειμένου να αφοπλίσουν τη χειροβομβίδα. Στην καπναποθήκη πραγματοποιούνται οικοδομικές εργασίες για τη δημιουργία καταστήματος.

    [11] Με ειδικό ''μικροτσίπ''... το δίπλωμα οδήγησης

    Aννα Κούρτη 27/10/2003 4:05:00 μμ

    Τα μέτρα καταπολέμησης των πλαστών διπλωμάτων οδήγησης, ενισχύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αυξάνοντας την οδική ασφάλεια και βελτιώνοντας την ελεύθερη διακίνηση. Με πρόταση οδηγίας προς το Συμβούλιο υπουργών που υιοθέτησε την Δευτέρα, η Επιτροπή εισηγείται την κατάργηση των χάρτινων διπλωμάτων οδήγησης, καθιερώνοντας πλαστικές κάρτες (στη φόρμα των πιστωτικών) εφοδιασμένες με ειδικό ''μικροτσίπ'' (επεξεργαστή προσωπικών στοιχείων), πανομοιότυπες για όλες τις χώρες της Ε.Ε.

    Τα νέα μέτρα

    Tα προσωπικά στοιχεία που θα περιλαμβάνονται δεν είναι περισσότερα από όσα περιέχονται σήμερα σ' ένα δίπλωμα οδήγησης.

    Η πρόταση οδηγίας προβλέπει εναρμόνιση και των διαδικασιών ανανέωσης της άδειας οδήγησης.

    Θα εκδίδονται για 5 ή 10 χρόνια ανάλογα με την κατηγορία του οχήματος σε οδηγούς ηλικίας κάτω των 65 χρόνων, ενώ θα παρέχεται η δυνατότητα στα κράτη μέλη να μειώσουν ακόμη περισσότερο την ισχύ της πρώτης άδειας για τις κατηγορίες Α και Β (μοτοσικλέτες και ΙΧ).

    Επίσης, εναρμονίζονται για πρώτη φορά οι προϋποθέσεις άσκησης του επαγγέλματος του εξεταστή για χορήγηση διπλώματος οδήγησης, επιβάλλοντας εκτός από την αρχική κατάρτιση και διαρκή ενημέρωση.

    Εισάγεται με την πρόταση οδηγίας νέα κατηγορία διπλωμάτων για τις μοτοσικλέτες με τις αντίστοιχες υποκατηγορίες.

    Τα νέα μέτρα θα εφαρμοσθούν στα νέα διπλώματα και σ' αυτά που θα ανανεωθούν μετά την έναρξη ισχύος της οδηγίας, ενώ υπολογίζεται ότι σταδιακά θα αποσύρονται τα παλαιά.

    Με σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εντείνει τα μέτρα ελέγχου για τα φορτηγά όσον αφορά την ταχύτητα, την επιτρεπόμενη ποσότητα αλκοόλ για τον οδηγό, τη ζώνη ασφαλείας καθώς και τις ώρες οδήγησης.

    [12] Συνεχίζεται την Τετάρτη η υπεράσπιση των ''Θεσπρωτών''

    27/10/2003 3:43:00 μμ

    Την Τετάρτη το πρωί θα συνεχιστεί η δίκη για την υπόθεση της "17Ν" ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε σήμερα με την αγόρευση του συνηγόρου υπεράσπισης των λεγόμενων "Θεσπρωτών", Κώστα Καρατσώλη, Ηρακλή Κωστάρη και Παύλου Σερίφη, κ. Νάσου Νίκα ενώ την Τετάρτη το πρωί αναμένεται να αγορεύσει ο επίσης συνήγορος υπεράσπισης των τριών κατηγορουμένων, κ. Γιάννης Σταμούλης. Νωρίτερα, ο κ. Θεμιστοκλής Σοφός, συνήγορος υπεράσπισης του Παύλου Σερίφη, έθεσε θέμα παραγραφής της κατηγορίας για συμμετοχή του Σερίφη στη "17Ν" γιατί, όπως είπε, δεν προκύπτει θέμα συμμετοχής του στην οργάνωση μετά το 1983 και, ως εκ τούτου, η κατηγορία θα πρέπει να μετατραπεί σε πλημμεληματικού βαθμού και να παραγραφεί λόγω παρέλευσης δεκαετίας.

    ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

    Την παραγραφή της κατηγορίας του Π. Σερίφη ζήτησε ο συνήγορός του

    [13] Στις φυλακές Λάρισας όσοι καταδικαστούν

    27/10/2003 2:28:00 μμ

    Αρχισε ήδη να κατασκευάζεται, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, στις δικαστικές φυλακές της Λάρισας η πτέρυγα, όπου θα εγκλειστούν όσοι από τους κατηγορούμενους στην υπόθεση της 17 Νοέμβρη καταδικαστούν. Ειδικότερα, όπως αναφέρει η δημοσίευμα της "Ελευθεροτυπίας" τη Δευτέρα, οι προεργασίες για την ανέγερση της νέας πτέρυγας ξεκίνησαν, με τη σύμφωνη γνώμη υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Δικαιοσύνης, του διοικητή της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας Βάιου Σύρου και του αρμόδιου εισαγγελέα Ιωάννη Διώτη. Ο χώρος, στον οποίο θα ανεγερθεί η νέα πτέρυγα προοριζόταν για την κατασκευή του τμήματος των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, οι οποίες θα καταργηθούν.

    Εν τω μεταξύ, έχει ήδη αρχίσει στο υπουργείο Δικαιοσύνης η υποβολή των αιτήσεων των ενδιαφερομένων που βρίσκονται στην υπηρεσία εξωτερικής φύλαξης των καταστημάτων κράτησης, για μετάθεση στη Λάρισα.

    Κουφοντίνας: ''Τα ειδικά κελιά δεν αφορούν τους κατηγορουμένους για την ''17Ν''

    Στο μεταξύ, στο διάλειμμα της δίκης δημοσιογράφοι ζήτησαν από τον Δημήτρη Κουφοντίνα να σχολιάσει την είδηση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Λάρισας ''Ελευθερία'' και αναδημοσιεύεται στην εφημερίδα ''Ελευθεροτυπία'' σύμφωνα με την οποία στις φυλακές Λάρισας γίνονται προετοιμασίες για την κατασκευή πτέρυγας υψίστης ασφαλείας προκειμένου να μεταφερθούν εκεί όσοι καταδικαστούν για την υπόθεση της ''17Ν''. Ο Κουφοντίνας υποστήριξε ότι τα ειδικά κελιά δεν αφορούν τους κατηγορουμένους για την ''17Ν'', αλλά ''τους ειδεχθείς εγκληματίες που ξεπουλάνε τη δημόσια περιουσία και τους υμέτερους εργολάβους που είναι υπεύθυνοι για εκατοντάδες χιλιάδες εργατικά ατυχήματα''.

    Όπως τόνισε ο Δημήτρης Κουφοντίνας ''εμείς θα αθωωθούμε τελικά''.

    [14] Επίθεση με πυραύλους στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου

    27/10/2003 5:04:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Η λιβανική σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ επιτέθηκε τη Δευτέρα σε θέσεις του ισραηλινού στρατού κοντά στα αγροκτήματα Σεμπάα, ανακοίνωσε η λιβανική αστυνομία. Την επίθεση επιβεβαίωσε και πηγή προσκείμενη στον ισραηλινό στρατό. Σύμφωνα με την πηγή, η επίθεση είχε στόχο ισραηλινές θέσεις στον τομέα που βρίσκονται τα αγροκτήματα Σεμπάα, περιοχή που κατέχει το Ισραήλ στα σύνορα ανάμεσα στο Λίβανο, τη Συρία και το Ισραήλ. Όπως ανακοίνωσε η λιβανική αστυνομία, περίπου 20 βλήματα όλμων και ρουκέτες 107 χιλιοστών έπληξαν ισραηλινές θέσεις απέναντι από την κωμόπολη της Σεμπάα στο λιβανικό έδαφος. Το Ισραήλ απάντησε στα πυρά. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν υπάρχουν απώλειες.

    [15] ''Έπεσαν'' οι μετοχές ''Yukos'' μετά τη σύλληψη του Κοντορκόφσκι

    27/10/2003 4:49:00 μμ

    Οι μετοχές του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Yukos στο Χρηματιστήριο της Μόσχας, σημείωσαν μεγάλη πτώση, μετά τη σύλληψη του επικεφαλής της εταιρείας και του πλουσιότερου ανθρώπου της Ρωσίας, Μικαέλ Κοντορκόφσκι, το Σαββατοκύριακο. Έντονα καθοδικά κινήθηκε και ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου, ενώ η διαπραγμάτευση της μετοχής της Yukos ανεστάλη για μία ώρα αφού στο άνοιγμα των συναλλαγών βρέθηκε να χάνει το ένα πέμπτο της αξίας της (20%) προτού καλύψει εν μέρει το χαμένο έδαφος. Ο 40χρονος επιχειρηματίας κρίθηκε προφυλακιστέος ως ύποπτος, μεταξύ άλλων φοροδιαφυγής και υπεξαίρεσης κρατικών κονδυλίων και κρατείται σε φυλακή της Μόσχας.

    Διακοπή διαπραγματεύσεων

    H σύλληψη του κ. Κοντορκόφσκι, υποστηρίζει η εταιρεία του, έχει πολιτικά κίνητρα, άποψη που συμμερίζεται και μεγάλη μερίδα του διεθνούς τύπου, η οποία σημειώνει τη χρονική στιγμή της επιχείρησης, δηλαδή ένα περίπου μήνα πριν τις κοινοβουλευτικές εκλογές της 7ης Δεκεμβρίου.

    Ο Ρώσος επιχειρηματίας ήταν αντίπαλος του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

    Η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung σημειώνει ότι "ο επιχειρηματίας υποστηρίζει τουλάχιστον δύο κόμματα της αντιπολίτευσης, επενδύει εκατομμύρια σε σχολεία και ορφανοτροφεία, χρηματοδοτεί δύο πολιτικά ινστιτούτα και ελέγχει μια εφημερίδα της οποίας ο διευθυντής είναι κατά του Κρεμλίνου. Όλα αυτά τον καθιστούν άκρως ενοχλητικό για την κυβέρνηση.

    "Υπό την προεδρία του κ. Πούτιν, οι μεγιστάνες που υποστηρίζουν τα κόμματα που είναι φίλα προσκείμενα προς το Κρεμλίνο δρουν ανενόχλητοι, ενώ αυτοί που επιδεικνύουν πολιτικές φιλοδοξίες κινδυνεύουν με διώξεις. Αυτοί είναι οι κανόνες του παιχνιδιού του κ. Πούτιν, του μεταρρυθμιστή", προσθέτει η εφημερίδα.

    Ο Ρώσος πρόεδρος απηύθυνε έκκληση για ηρεμία μετά τη σύλληψη του κ. Κοντορκόφσκι, ενώ αρνήθηκε να συναντηθεί για το θέμα αυτό με στελέχη του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου.

    Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η σύλληψη ενός τόσο εξέχοντα επιχειρηματία θα αποθαρρύνει οικονομικούς παράγοντες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη Ρωσία.

    Η "Yukos" ήταν η πρώτη εταιρεία που υιοθέτησε τις λογιστικές πρακτικές της Δύσης και ήταν η αγαπημένη μετοχή των ξένων επενδυτών.

    Σύμφωνα με τους Financial Times, οι αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες ExxonMobil και Texaco διέκοψαν τις διαπραγματεύσεις για την εξαγορά μεγάλου μετοχικού πακέτου της "Yukos" μετά τη σύλληψη του Κοντορκόφσκι.

    Ίδρυσε την πρώτη ιδιωτική τράπεζα στη Ρωσία

    Η καριέρα του Κοντορκόφσκι ξεκίνησε το 1987, τις πρώτες ημέρες της περεστρόικας του Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, όταν αυτός και μερικοί φίλοι του ίδρυσαν το Νεανικό Κέντρο Επιστημονικής και Τεχνικής Δημιουργικότητας το οποίο το 1991 έγινε η τράπεζα MENATEP, η πρώτη ιδιωτική ρωσική τράπεζα μετά το 1917.

    Ο Κοντορκόφσκι πήγε στη YUKOS το 1996. Ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματά του ήταν η επιτυχής αναδιάρθρωση της εταιρείας το 1999, γεγονός το οποίο τη βοήθησε να διαγράψει τα χρέη που είχε κληρονομήσει από τις ημέρες της Σοβιετικής Ένωσης, και κατάφερε να την κάνει μία ανταγωνιστική, δυτικού τύπου εταιρεία. Αποτέλεσμα αυτής της αναδιάρθρωσης ήταν η μείωση του κόστους παραγωγής στα χαμηλότερα επίπεδα που μέχρι τότε είχε καταφέρει ρωσική εταιρεία.

    Σχετική είδηση: Σύλληψη Ρώσου μεγιστάνα στη Σιβηρία

    Πηγή: BBC Greek - BBC News

    [16] Σοβαρά επεισόδια σε σχολείο της ΠΓΔΜ

    27/10/2003 3:35:00 μμ

    Επτά μαθητές του Λυκείου των Σκοπίων, "Αρσένι Γιόβκοφ" τραυματίστηκαν σε επεισόδια που ξέσπασαν την Δευτέρα μεταξύ Σλαβομακεδόνων και Αλβανών μαθητών του σχολείου αυτού. Οι επτά τραυματίες μαθητές μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της πόλης και μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών, οι πέντε πήραν εξιτήριο, ενώ δύο παρέμειναν για περαιτέρω νοσηλεία. Τα επεισόδια έλαβαν τέλος μετά από επέμβαση της αστυνομίας. Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι οι υποκινητές των επεισοδίων έχουν εντοπιστεί.

    Ξεσηκώθηκαν για να μη δημιουργηθούν δύο τμήματα για Αλβανούς μαθητές

    Η ένταση στο Λύκειο αυτό των Σκοπίων ξεκίνησε από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, μετά την απόφαση του υπουργού Παιδείας Αζις Πολοζάνι να δημιουργήσει δύο τμήματα για Αλβανούς μαθητές οι οποίοι την προηγούμενη σχολική χρονιά παρακολουθούσαν τη διδασκαλία σε άλλο σχολείο.

    Οι Σλαβομακεδόνες μαθητές και οι γονείς τους αντέδρασαν με την απόφαση αυτή του υπουργού Παιδείας και στην αρχή απείχαν από τα μαθήματα τους, ενώ είχαν προβεί και σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας μπροστά στο κτήριο της κυβέρνησης, ζητώντας την παραίτηση του κ. Πολοζάνι, ο οποίος προέρχεται από το αλβανικό κόμμα "Ένωση για την Δημοκρατική Ένταξη" του Αλί Αχμέτι, το οποίο συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό.

    "Ένταση" μεταξύ Σλαβομακεδόνων και Αλβανών μαθητών σε εθνικά "μεικτά" σχολεία έχει παρατηρηθεί από την αρχή της σχολικής χρονιάς και σε άλλες πόλεις με πιο χαρακτηριστική αυτή στην πόλη Μπίτολα (Μοναστήρι), όταν 3.000 Σλαβομακεδόνες μαθητές και γονείς τους πραγματοποιούσαν επί ημέρες πορείες διαμαρτυρίας, για παρόμοια απόφαση του υπουργού Παιδείας σε σχολείο της πόλης τους, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα, να αναιρέσει ο κ. Πολοζάνι σχετική απόφασή του για δημιουργία τμημάτων για Αλβανούς μαθητές σε σχολείο στη Μπίτολα.

    [17] Σκοτώνουν νεαρές Ιρανές σε εγκλήματα τιμής

    27/10/2003 7:27:00 μμ

    Σαρανταπέντε νεαρές γυναίκες έχασαν τη ζωή τους, στην επαρχία Χουζεστάν του νοτιοδυτικού Ιράν,σε λιγότερο από δυο μήνες πέφτοντας θύματα εγκλημάτων τιμής αναφέρουν δημοσιεύματα εθνικών εφημερίδων, που στηρίζονται σε δηλώσεις της Ιρανής υπευθύνου Παρί Μιρμπεΐκ, συνεργάτιδας του κυβερνήτη της επαρχίας. Τα εγκλήματα διαπράττονται σε περιπτώσεις που οι γυναίκες αρνούνται ένα κανονισμένο γάμο, δε σέβονται τον ισλαμικό κώδικα ή έχουν επαφές με άνδρες που δεν ανήκουν στην οικογένειά τους.

    Συγγενείς των θυμάτων οι δράστες

    "Δράστες των εγκλημάτων είναι στενοί συγγενείς των θυμάτων'', δηλώνει η ιρανή αξιωματούχος και προσθέτει πως σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε λάβει, 45 νεαρές γυναίκες κάτω των 20 ετών έχουν σκοτωθεί σε μία μόνο φυλή για λόγους τιμής από τους πατέρες, τους θείους, τους αδελφούς ή τους ξαδέλφους τους στο διάστημα μεταξύ του Μαρτίου και του Μαίου.

    Οι συγγενείς τους τις σκοτώνουν και μετά καίνε τις ταυτότητές τους, ενώ δε γίνεται καμιά δίκη."Καθώς δεν υπάρχει νόμος εναντίον αυτού του πράγματος, αυτοί εν γένει παραμένουν ελεύθεροι όταν αναφέρεται ο φόνος" διευκρινίζει η κα. Μιρμπεϊκ.

    Τέλος, σημειώνει πως παράλληλα με τις δολοφονίες εχει αυξηθεί και ο αριθμός των κρουσμάτων βιασμού στους κόλπους της οικογένειας και πρόσφατα έχουν κατατεθεί στις αρχές της επαρχίας μηνύσεις για το βιασμό 18 μικρών κοριτσιών ηλικίας 12 ως 14 ετών.

    [18] Έξι εκρήξεις στη Βαγδάτη με δεκάδες νεκρούς

    27/10/2003 7:45:00 μμ

    Μπαράζ εκρήξεων συγκλόνισε το κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας την Δευτέρα. Οι πρώτοι απολογισμοί κάνουν λόγο για τουλάχιστον 42 νεκρούς και 216 τραυματίες. Πρώτος στόχος ήταν το κτήριο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, το οποίο δέχθηκε την επίθεση καμικάζι που οδηγούσε ασθενοφόρο παγιδευμένο με εκρηκτικά. Ακολούθησαν άλλες τέσσερεις εκρήξεις σε αστυνομικά τμήματα της ιρακινής πρωτεύουσας. Νέα έκρηξη εναντίον αστυνομικού τμήματος, σημειώθηκε το απόγευμα, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Αμερικανός στρατιώτης και να τραυματιστούν 6. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές άλλες λεπτομέρειες. Ο Ιρακινός υφυπουργός Εσωτερικών επέρριψε τις ευθύνες στους οπαδούς του Σαντάμ. "Δεν έχουμε την πρόθεση να αποχωρήσουμε από το Ιράκ", δήλωσε ο Τζορτζ Μπους. Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει από αύριο να αποσύρει τους διεθνείς συνεργάτες της από το Ιράκ.

    Το χρονικό των επιθέσεων

    Οι πέντε πρώτες επιθέσεις έγιναν σε διάστημα μίας ώρας. Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε στις 7.30 (ώρα Ελλάδας) όταν ασθενοφόρο παγιδευμένο με εκρηκτικά που οδηγούσε Αραβας καμικάζι ανατινάχτηκε στην πύλη του κτηρίου του Ερυθρού Σταυρού. Η έκρηξη δημιούργησε έναν κρατήρα βάθους τριών μέτρων και μήκους τεσσάρων. Εκείνη την ώρα οι περισσότεροι εργαζόμενοι βρίσκονταν εκτός γραφείων, λόγω της προσαρμογής του ωραρίου στον εορτασμό του Ραμαζανίου.

    "Είμαστε συγκλονισμένοι γιατί πρόκειται για μία επίθεση εναντίον της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και αυτό σημαίνει εσκεμμένη επίθεση εναντίον του έργου μας", δήλωσε η εκπρόσωπος της Ερυθρού Σταυρού, Αντονέλα Νοτάρι.

    "Το γεγονός ότι οι τρομοκράτες έβαλαν ως στόχο ένα διεθνή οργανισμό που βρίσκεται εκεί σε αποκλειστικά ανθρωπιστική αποστολή, δείχνει τον βαθμό της εξαχρείωσής τους", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

    Εκτός από την επίθεση αυτοκτονίας στα γραφεία του Ερυθρού Σταυρού, αναφέρθηκαν άλλες τέσσερεις βομβιστικές επιθέσεις σε διάστημα μίας ώρας κατά αστυνομικών τμημάτων.

    Το απόγευμα νέα έκρηξη σημειώθηκε σε αστυνομικό τμήμα της Βαγδάτης, η έκτη κατά σειρά.

    Ο Ιρακινός υφυπουργός Εσωτερικών, Αχμέντ Ιμπραχίμ, επέρριψε την ευθύνη για το μπαράζ των επιθέσεων στο Σαντάμ Χουσέιν και τους οπαδούς του. Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα όχημα με Σύρο οδηγό φορτωμένο με ένα τόνο εκρηκτικών και τρία βλήματα όλμου εντοπίστηκε και κατασχέθηκε από αστυνομικούς.

    Μπους: ''Δε θα φύγουμε από το Ιράκ''

    Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, δήλωσε πως οι ΗΠΑ δεν έχουν την πρόθεση να αποχωρήσουν από το Ιράκ, παρά τις επιθέσεις. "Είναι για το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών να υπάρξει ένα ειρηνικό Ιράκ και θα επιμείνουμε ώστε να πετύχουμε αυτό το στόχο", τόνισε ο Μπους, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό διοικητή στο Ιράκ, Πολ Μπρέμερ.

    Ο Μπους είπε ακόμα πως "όσες περισσότερες επιτυχίες έχουν οι Αμερικανοί στο Ιράκ, τόσες περισσότερες θα είναι και οι πράξεις των τρομοκρατών" και πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ δε θα σταματήσουν τις προσπάθειές τους να αποκαταστήσουν τη δημοκρατία στη χώρα, επισημαίνοντας πως "η μεγαλύτερη πλειοψηφία" των Ιρακινών είναι εχθρική απέναντι στους τρομοκράτες.

    Από την πλευρά του ο Πολ Μπρέμερ επισήμανε πως η προσωρινή διοίκηση της συμμαχίας στο Ιράκ σημείωσε "σημαντικές επιτυχίες" από τον Ιούλιο, αλλά πέρασε και "δύσκολες ημέρες".

    Καταδίκη από Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Γερμανία και Γαλλία

    "Λυπημένη και συγκλονισμένη" ανακοίνωσε πως είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δια στόματος του εκπροσώπου της Κομισιόν, Ρέιγο Κέμπινεν, τονίζοντας πως ο Ερυθρός Σταυρός είναι μια "αμερόληπτη, ουδέτερη και ανεξάρτητη" οργάνωση που δεν έχει καμία ανάμιξη στα πολιτικά πράγματα του Ιράκ ενώ η ανθρωπιστική αποστολή της είναι ζωτικής σημασίας για το λαό του Ιράκ.

    Η Γερμανία καταδίκασε τις επιθέσεις και τόνισε πως παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις αυτές επισημαίνοντας πως ο έλεγχος του Ιράκ πρέπει να μεταβιβαστεί στους Ιρακινούς το συντομότερο δυνατόν ώστε να επικρατήσει ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή.

    Η Γαλλία "καταδικάζει απερίφραστα" το νέο κύμα επιθέσεων και επισημαίνει την "άμεση ανάγκη" να αποκατασταθεί η ιρακινή κυριαρχία δήλωσε ο Ερβέ Λαντσού, εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

    Την ανησυχία της για την κατάσταση που επικρατεί στο Ιράκ εξέφρασε και η Μόσχα και ζήτησε την μεταβίβαση της ασφάλειας της χώρας στους Ιρακινούς.

    Ανησυχία στην αμερικανική πλευρά

    "Οι σημερινές επιθέσεις είναι επιθέσεις αυτοκτονίας", δήλωσε ο Αμερικανός στρατηγός, Μαρκ Χέρτλινγκ, σε συνέντευξη Τύπου. "Υπάρχουν ενδείξεις που δείχνουν ότι οι επιθέσεις αυτές ήταν ενέργειες ξένων μαχητών καθώς δε μοιάζουν με αυτές που έχουμε δει από πιστούς του πρώην καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν", σημείωσε ο Χέρτλινγκ.

    Το νέο μπαράζ των βομβιστικών επιθέσεων προκαλεί έντονη ανησυχία στις αμερικανικές δυνάμεις καθώς εκδηλώνεται ένα 24ωρο μετά την επίθεση με ρουκέτες στο ξενοδοχείο Αλ-Ρασίντ στο οποίο διέμενε ο Αμερικανός υφυπουργός Αμυνας, Πολ Γούλφοβιτς, κατά την οποία σκοτώθηκε ένας Αμερικανός στρατιώτης και τραυματίστηκαν άλλοι 17 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 11 Αμερικανοί.

    Ο Γούλφοβιτς δεν τραυματίστηκε, αλλά ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ παραδέχθηκε ότι η Ουάσιγκτον δεν περίμενε πως οι δυνάμεις της στο Ιράκ θα γίνονταν στόχος τόσο σφοδρών και συστηματικών επιθέσεων.

    "Επικρατεί μία επικίνδυνη κατάσταση" δήλωσε ο Κόλιν Πάουελ και συμπλήρωσε: "Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε, αλλά δε θα πτοηθούμε".

    Εξάλλου, χτες το βράδυ σημειώθηκε επίθεση με όλμους εναντίον της φυλακής Αμπού Γκαρίμπ, στα περίχωρα της Βαγδάτης. Σύμφωνα με Αμερικανό στρατιωτικό εκπρόσωπο, ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν.

    [19] 1η Δεκεμβρίου στον αέρα η Νέα Ολυμπιακή

    27/10/2003 6:48:00 μμ

    Τρόπους για να επισπευσθεί η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της "Oλυμπιακής Αεροπορίας" αναζητούν οι τρεις τράπεζες-σύμβουλοι της κυβέρνησης καθώς δεν μπορούν να ζητήσουν από τους 12 ενδιαφερόμενους νωρίτερα την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών τους. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Ημερησία", οι ενδιαφερόμενοι δεν έχουν ακόμη έτοιμες τις δεσμευτικές του προσφορές καθώς για την κατάθεση των προσφορών έχει δοθεί προθεσμία μέχρι τις 15 Nοεμβρίου. Στόχος της κυβέρνησης είναι οι "Oλυμπιακές Aερογραμμές" να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους την 1η Δεκεμβρίου ώστε να εκμεταλλευτούν την αυξημένη κίνηση της εορταστικής περιόδου.

    Με έσοδα θα ξεκινήσει τη λειτουργία της η νέα εταιρεία

    Tα έσοδα του Δεκεμβρίου σε συνάρτηση με το γεγονός ότι η εταιρεία θα ξεκινήσει τη λειτουργία της με περισσότερα από 80 εκατ. ευρώ που είναι τα έσοδα από τα προπωληθέντα εισιτήρια της παλαιάς "Oλυμπιακής", θεωρούνται στοιχεία ενθαρρυντικά ώστε οι Oλυμπιακές Aερογραμμές να είναι κερδοφόρες από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας τους.

    Κάθε μήνα τα έσοδα της O.A. από τις πωλήσεις εισιτηρίων ξεπερνούν τα 60 εκατ. ευρώ, ποσό που θα συνεχίσει να εισρέει και στα ταμεία των Oλυμπιακών Aερογραμμών, καθώς θα εκτελεί σχεδόν το ίδιο πρόγραμμα με τους ίδιους προορισμούς.

    Σύμφωνα με στελέχη του Υπουργείου Mεταφορών, ένας από τους λόγους που κάνει την εταιρεία ιδιαίτερα ελκυστική στην αγορά είναι το γεγονός ότι η εταιρεία θα ξεκινήσει να λειτουργεί με έσοδα από τον πρώτο κιόλας μήνα, θα είναι απαλλαγμένη από χρέη ενώ το κόστος λειτουργίας της θα είναι σημαντικά χαμηλότερο λόγω του μειωμένου προσωπικού και των νέων κανονισμών εργασίας.

    [20] Διεθνής Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης OUTLOOK

    27/10/2003 12:45:00 μμ

    Καλλιτεχνικό γεγονός μείζονος διεθνούς σημασίας φιλοδοξεί να αποτελέσει η Διεθνής Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης OUTLOOK που άνοιξε τις πόρτες της για το κοινό το Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2003, με μια λαμπρή εκδήλωση όπου παρευρέθησαν πολλοί και γνωστοί από το χώρο της Πολιτικής, της Τεχνολογίας, των Τεχνών και των Γραμμάτων. Χορηγός επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ Α.Ε.

    Ενα σταυροδρόμι πολιτισμών και καλλιτεχνικών εκφράσεων της εποχής μας

    Η έκθεση, η οποία διοργανώνεται στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, περιλαμβάνει περίπου 200 έργα 85 καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο και έχει ως στόχο να λειτουργήσει ως ένα σταυροδρόμι πολιτισμών και καλλιτεχνικών εκφράσεων της εποχής μας.

    Τα εκθέματα είναι γλυπτά, φωτογραφίες, πίνακες ζωγραφικής αλλά και εγκαταστάσεις και βίντεο.

    Η έκθεση στεγάζεται σε τρεις χώρους που βρίσκονται στον άξονα της Οδού Πειραιώς, γεγονός το οποίο την καθιστά την πρώτη έκθεση που οργανώνεται σε τόση μεγάλη έκταση στην Ελλάδα.

    [21] Στην Αθήνα η Emma Shapplin

    Aννα Κούρτη 27/10/2003 4:55:00 μμ

    Emma Shapplin, η φωνή που αποτελεί την πιο τρανταχτή απόδειξη ότι δεν μπορείς να εντάξεις την μουσική σε κατηγορίες και κανόνες. Ρομαντική, μυστηριώδης και φλογερή όταν τραγουδάει, μπορεί με άνεση να συνδυάσει την έκσταση και την συναισθηματική φόρτιση της όπερας με τον αισθησιασμό και την αμεσότητα της ποπ μουσικής. Η 29χρονη Emma έρχεται στην Αθήνα, τον Νοέμβρη (28,29 &amp; 30) στο Big Top Theatre, το νέο μεγάλο θέατρο της Αθήνας, στο Alou Fun park του Ρέντη. Μετά την τεράστια επιτυχία του "Spente le stelle" αλλά και τις απίστευτες πωλήσεις του δίσκου "Carmine Meo" που έχει φτάσει στο ρεκόρ των 1.500.000 αντιτύπων, δηλώνει πανέτοιμη να συνεχίσει να μας εκπλήσσει.

    Ένα παράθυρο με θέα την θάλασσα

    Το πρόσφατο δισκογραφικό της εγχείρημα (Etterna) δεν μας παρουσιάζει μόνο μια ντίβα της όπερας, ούτε ένα ποπ είδωλο αλλά μας ξανασυστήνει την μουσική ως μέσο επικοινωνίας και οραματισμού ολόκληρου του κόσμου.

    Μια μουσική που έρχεται από κόσμους μυστικούς, ποιητικούς, μια μουσική που μοιάζει να έρχεται μέσα από ένα παράθυρο που πάντα έχει θέα την θάλασσα.

    "Μπορεί να μεγάλωσα στο Παρίσι, μια πόλη που δεν είναι παραθαλάσσια, η θάλασσα όμως είναι η μόνη μου πατρίδα. Όταν τραγουδάω νομίζω ότι ακολουθώ την διαδικασία ενός δύτη, μια κατάδυση στον βυθό, μια περιπέτεια γεμάτη με ήχους και χρώματα", δήλωσε η 29χρονη τραγουδίστρια.

    [22] Υπόνοιες για μολυσμένο εμβόλιο στη Νιγηρία

    27/10/2003 5:29:00 μμ

    Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο ΟΗΕ, μετά την απόφαση της Νιγηρίας να αναστείλει πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της πολυομελίτιδας στις νότιες περιοχές της χώρας, ύστερα από υπόνοιες που εξέφρασε Ισλαμιστής ηγέτης για την ασφάλεια του εμβολίου. Η διακοπή του προγράμματος απειλεί και περιοχές που δεν εμφανίζουν πλέον κρούσματα της νόσου. Ο ιατρικός επικεφαλής της UNICEF δήλωσε στο ΒΒC, πως το εμβόλιο έχει δοκιμαστεί διεθνώς και έχει αποδειχτεί απόλυτα ασφαλές. Οι τρεις ισλαμικές πολιτείες στα Νότια της Νιγηρίας, Κάνο, Καντούνα και Ζαμφάρα, πάντως καθυστέρησαν ή και απέρριψαν το πρόγραμμα, επηρεαζόμενες από τις δηλώσεις των θρησκευτικών ηγετών τους πως το εμβόλιο αποτελεί μέρος στρατηγικού σχεδίου των ΗΠΑ εναντίον της Αφρικής.

    Φόβοι για ευρύτερο σχέδιο κατά της Αφρικής

    Ο Ντάτι Αχμέντ που είναι γιατρός αλλά και πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου της Νιγηρίας δήλωσε πως το πρόγραμμα έπρεπε να διακοπεί, ώστε να διερευνηθούν πληροφορίες που το ήθελαν να είναι μολυσμένο με τον HIV και με ιούς που προκαλούν στειρότητα και διάφορες μορφές καρκίνου. "Μπορεί οι φήμες πως το εμβόλιο είναι μέρος συνομωσίας των Ηνωμένων Πολιτειών για να μειώσουν τον πληθυσμό της χώρας μέσω της στειρότητας και του AIDS να φαίνονται παράλογες, αλλά παρόλα αυτά πρέπει να ελεγχθούν", πρόσθεσε.

    Ωστόσο ο υπεύθυνος του προγράμματος εμβολιασμού, Ντέιβιντ Χέιμαν διαβεβαιώνει πως το εμβόλιο που χρησιμοποιήθηκε στη Νιγηρία είναι ίδιο με αυτό που χορηγήθηκε για την καταπολέμηση της ασθένειας και σε άλλες περιοχές του κόσμου.

    Ταυτόχρονα προειδοποίησε πως η αναστολή των εμβολιασμών επιτρέπει τη διάδοση της πολυομελίτιδας στην Κεντρική Νιγηρία, το Λάγος αλλά και σε περιοχές "καθαρές" από τη νόσο. Επίσης έδωσε έμφαση στο κόστος που επωμίζονται οι χώρες αυτές, αναφερόμενος στα μέτρα που καλούνται να λάβουν προκειμένου να αντιμετωπίσουν και να οχυρωθούν απέναντι στα κρούσματα που έρχονται από τις γύρω "μολυσμένες" περιοχές.

    Ήδη νέα κρούσματα της νόσου έχουν εντοπιστεί στη Νιγηρία, τη Μπουρκίνα Φάσο, το Τόγκο, τη Γκάνα και το Τσαντ. Η τελευταία αυτή κρίση υπονομεύει, ουσιαστικά την παγκόσμια προσπάθεια για εξάλειψη της νόσου έως το τέλος του 2004.

    [23] Ολέθρια η ζέστη για τα μωρά

    27/10/2003 4:00:00 μμ

    Χωρίς να το καταλάβουν οι γονείς μπορεί να βάλουν σε κίνδυνο τη ζωή του μωρού τους. Το 56% των γονιών δεν γνωρίζει ποια πρέπει να είναι η σωστή θερμοκρασία δωματίου για ένα μωρό, όπως ανακοίνωσε το Ίδρυμα Μελετών για Θανάτους Βρεφών (Foundation for the Study of Infant Deaths).

    Ένας στους 5 γονείς θεωρεί ότι η θερμοκρασία δωματίου πρέπει να είναι πάνω από 16-20 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με την έρευνα του Ιδρύματος η υπερβολική ζέστη μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θάνατο στο μωρό. Οι γονείς πρέπει να παρατηρούν και να αγγίζουν το μωρό τους, προκειμένου να διαπιστώσουν τη θερμοκρασία του, ενώ είναι χρήσιμο να ελέγχουν τη θερμοκρασία του δωματίου. Ένα απλό θερμόμετρο δωματίου μπορεί να σώσει τη ζωή του μωρού τους.

    Αν το μωρό είναι ιδρωμένο, έστω και αν έχει κρύα τα άκρα, σημαίνει ότι ζεσταίνεται. Το καλύτερο που έχουν να κάνουν λοιπόν, οι γονείς, είναι να αφαιρέσουν ορισμένα από τα σκεπάσματα. Όπως απέδειξε η έρευνα, αντίθετα από ό,τι οι περισσότεροι γονείς πιστεύουν, όταν ένα μωρό είναι αδιάθετο χρειάζεται λιγότερα και όχι περισσότερα σκεπάσματα.

    [24] Ιαπωνική κοινοπραξία για πληρωμές από κινητό

    27/10/2003 6:54:00 μμ

    Κοινοπραξία της ιαπωνικής κατασκευάστριας κινητών τηλεφώνων DoCoMo και της Sony δημιουργεί νέες προοπτικές στη χρήση των κινητών τηλεφώνων. Η νέα τεχνολογία που προωθούν οι εταιρίες θα επιτρέπει στους Γιαπωνέζους να πραγματοποιούν πληρωμές λογαριασμών και αγορές μέσω του κινητού τους τηλεφώνου σε λίγο καιρό.

    Το 2005 έτοιμο το ''έξυπνο'' κινητό

    Οι δυο εταιρίες ανακοίνωσαν τη Δευτέρα την πρόθεση τους να προσχωρήσουν σε κοινοπραξία με στόχο τη δημιουργία "έξυπνων" καρτών για τα κινητά της DoCoMo. Φιλοδοξία του κοινού τους προγράμματος είναι η διευκόλυνση των πελατών τους να κάνουν μικρές πληρωμές μέσω των τηλεφωνικών τους λογαριασμών αλλά και να χρεώνουν μέσω του κινητού τους το τραπεζικό λογαριασμό ή τις πιστωτικές τους κάρτες.

    Οι δυο εταιρίες συντονίζουν τις προσπάθειες τους ώστε η πρώτη πειραματική συσκευή να είναι έτοιμη το Δεκέμβριο και να μπορεί να διατεθεί στην αγορά μέχρι το 2005.Τα σχέδια των δυο εταιριών δημοσίευσαν πρώτες ιαπωνικές εφημερίδες μια εβδομάδα πριν. Ωστόσο τότε οι δυο εταιρίες σχολίαζαν ως υπερβολικά τα δημοσιεύματα.

    H Sony έχει, ήδη, αναπτύξει ένα τεχνολογικό πρόγραμμα με το όνομα FeliCa που παρέχει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να πληρώνουν για λογαριασμούς και για προϊόντα ευρείας κατανάλωσης μέσω μιας κάρτας εξοπλισμένης με τέτοιο μηχανισμό που να διαβάζεται από ανάλογης τεχνολογίας μηχανήματα.

    Καθώς οι Γιαπωνέζοι ανήκουν στους λαούς που χρησιμοποιούν φανατικά τα κινητά τους τηλέφωνα η DoCoMo προσπαθεί να εξελίσσεται συνεχώς στον τομέα παροχής υπηρεσιών μέσω των συσκευών αυτών. Ήδη σύστημα εφάμιλο αυτού που αναπτύσσει με την Sony σημειώνει τεράστια εμπορική επιτυχία στη Νότια Κορέα.

    [25] Θέλουν να ''αγιοποιήσουν'' το Μουσολίνι

    27/10/2003 3:34:00 μμ

    Ο Μπενίτο Μουσολίνι, μπορεί να εξαπέλυσε αιματηρούς αποικιακούς πολέμους και να συμμάχησε με τον Χίτλερ στη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου πολέμου, αλλά ακόμα και σήμερα δεν στερείται ''θαυμαστών'', ορισμένοι εκ των οποίων τον βλέπουν ως ''άγιο''. Ο Ιταλός δημοσιογράφος Ρομπέρτο Τζόλι διάβασε χιλιάδες επιστολές που έχουν αφήσει οπαδοί του φασίστα δικτάτορα στην κρύπτη όπου έχει ενταφιαστεί στη γενέτειρά του, το Πρεντάπιο, από το 1957. ''Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους βλέπουν τον Μουσολίνι σχεδόν ως θεότητα, που μπορεί να τους βοηθήσει ακόμη και μέσα από τον τάφο του'' λέει ο Τζόλι, που συγκέντρωσε κάπου 2.500 επιστολές προς τον δικτάτορα και πρόκειται να τις δημοσιεύσει σε βιβλίο που θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα με τίτλο: ''Έγραψα στον Μουσολίνι''. Στις επιστολές, οι θαυμαστές του Μουσολίνι του ζητούν βοήθεια για θέματα υγείας, για τα οικονομικά και ερωτικά τους προβλήματα, ακόμη και για τις δυσκολίες των ποδοσφαιρικών τους ομάδων.

    [26] Το νησί της Αφροδίτης η χαμένη Ατλαντίδα

    27/10/2003 5:24:00 μμ

    Μία νέα θεωρία έρχεται να εμπλουτίσει το μύθο της Χαμένης Ατλαντίδας, με τον οποίο έχουν ασχοληθεί αμέτρητοι ερευνητές ανά τους αιώνες. Σύμφωνα με τον Αμερικανό Ρόμπερτ Σάρμαστ, ο οποίος ως νέος Σλήμαν ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε τη μυθική γη, η Ατλαντίδα βρίσκονταν στην Κύπρο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Πολλοί αρχαιολόγοι, όμως, αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την άποψη αυτή.

    H καρδιά του αρχαίου κόσμου

    Το θέμα έρχεται στην επικαιρότητα με αφορμή το βιβλίο του Ρόμπερτ Σάρμαστ, ''Η ανακάλυψη της Ατλαντίδας - Η εκπληκτική περίπτωση της νήσου Κύπρου'', που υποστηρίζει πως όσοι ψάχνουν για την Ατλαντίδα στο Αιγαίο, στις Αζόρες ή οπουδήποτε αλλού βρίσκονται σε λάθος δρόμο. Ο Σάρμαστ, ο οποίος ζει στο Λος Αντζελες, είναι πεπεισμένος πως η Ατλαντίδα ήταν στην Κύπρο. ''Το νησί της Κύπρου ήταν ή είναι μέρος της Ατλαντίδας, μια βουνοκορφή. Αυτή η περιοχή είναι στην καρδιά του αρχαίου κόσμου'', δήλωσε ο Σάρμαστ.

    H θεωρία του Σάρμαστ

    Ο Σάρμαστ έχει δίκαιο στο ότι η Κύπρος είναι εν μέρει μια βουνοκορφή. Οι γεωλόγοι συμφωνούν πως η κεντρική οροσειρά του Τροόδους, με σημερινό υψόμετρο 1.920, βρισκόταν κάποτε στο βυθό της θάλασσας και αναδύθηκε στη διάρκεια γεωλογικών αναταράξεων πριν από πολλές χιλιάδες χρόνια. Ο Σάρμαστ υποστηρίζει ότι η Κύπρος, προτού κατακλυσθεί από τα νερά και αναδυθεί εκ νέου, ήταν το επίκεντρο του πολιτισμού της Ατλαντίδας, που καταποντίστηκε από ένα τρομερό σεισμό. Ο Σάρμαστ, για να αποδείξει τη θεωρία του, στηρίζεται σε 50 χωρία του Κριτία και των Διαλόγων στον Τίμαιο και χρησιμοποιώντας φωτογραφικό υλικό από το βυθό και ηλεκτρονικές προσομοιώσεις, υποστηρίζει πως έχει ανακαλύψει μια ορθογώνια γήινη μάζα, που εκτείνεται από την Κύπρο προς τη Συρία. Για αυτό κατασκεύασε τρισδιάστατους χάρτες και εικονικά μοντέλα του βυθού της ανατολικής Μεσογείου. ''Όλα συμφωνούν με τις περιγραφές των διαλόγων για την Ατλαντίδα σε βαθμό, που κανείς δε μπορεί να φαντασθεί. Χαμηλώνοντας το βυθό κατά 1.600 μέτρα έρχεται στην επιφάνεια ένα νησί'', δήλωσε ο Σάρμαστ.

    Το επόμενο βήμα του, όπως ανέφερε, είναι να οργανώσει μια αποστολή στην περιοχή για να στηρίξει περισσότερο τις θεωρίες που αναπτύσσει στο βιβλίο του. Υποστηρίζει, πως ο όγκος των λεπτομερειών στους Διαλόγους είναι αρκετή απόδειξη ότι κάτι βρίσκεται στο σκοτεινό βυθό της Ανατολικής Μεσογείου και ότι ''οι Διάλογοι μοιάζουν με χάρτη θησαυρού''.

    Οι αρχαιολόγοι, όμως, διατηρούν έντονο σκεπτικισμό, υποστηρίζοντας ότι η Ατλαντίδα δεν είναι παρά ένας μύθος. Αυτοί που πιστεύουν ότι κάποτε υπήρξε, συμφωνούν ότι ο αρχαίος αυτός πολιτισμός καταστράφηκε από το Βιβλικό Κατακλυσμό. Στις περιγραφές του, ο Πλάτωνας αναφέρει μια σειρά από κατακλυσμούς, με αποκορύφωμα τον κατακλυσμό του Δευκαλίωνα (που τοποθετείται από Έλληνες ιστορικούς στο τέλος της Εποχής των Πάγων, δηλαδή γύρω στο 10.000 π.Χ.).

    Οι αντίθετες απόψεις

    Σύμφωνα με τα αρχαία κείμενα, η Ατλαντίδα ήταν ένα πανίσχυρο κράτος, αλλά οι κάτοικοί του προκάλεσαν την οργή του Δία με την άκρατη απληστία και επιδίωξη δύναμης και ο πρώτος των Θεών το κατέστρεψε. Ο Κύπριος μελετητής, Σοφρώνης Σοφρωνίου, απαντά ότι η πιθανότητα η Κύπρος να ήταν η Ατλαντίδα είναι ίση με το μηδέν. "Η Κύπρος αναφέρεται στον Όμηρο και άλλους, που δεν κάνουν καμιά αναφορά στην Ατλαντίδα. Αν η Κύπρος ήταν η Ατλαντίδα, κατά πάσαν πιθανότητα θα αναφερόταν. Δεν υπάρχει απολύτως καμιά βάση γι' αυτή τη θεωρία'", υποστηρίζει ο κ. Σοφρωνίου.

    Ο διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων της Κύπρου, Σοφοκλής Χατζησάββας συμφωνεί ότι οι θεωρίες του Σάρμαστ είναι απλές εικασίες και τίποτε δεν έχει να κάνει με την πραγματικότητα. '"Η Ατλαντίς είναι μυθολογία και η μυθολογία την τοποθετεί έξω από της Στήλες του Ηρακλή, στον Ατλαντικό'", δήλωσε ο κ. Χατζησάββας . "Όμως", προσθέτει, "αυτό είναι πολύ καλό για τον τουρισμό". Ο Σάρμαστ παραμένει, ωστόσο, ακλόνητος στις απόψεις του. "O Χάϊνριχ Σλήμαν ανακάλυψε την Τροία, ακολουθώντας στοιχεία από την Ιλιάδα του Ομήρου. Προηγουμένως, οι αρχαιολόγοι έλεγαν ότι η Τροία ήταν ένας μύθος. Λοιπόν, δεν ήταν, όπως δεν είναι και η Ατλαντίς", δηλώνει ο Ρόμπερτ Σάρμαστ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 27 October 2003 - 18:16:19 UTC