Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-10-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τη συνθήκη για την Ολυμπιακή Εκεχειρία υπέγραψε ο ντα Σίλβα
  • [02] Ρωσία: Εγκλωβισμένοι στις στοές για 5η ημέρα
  • [03] Αφγανιστάν: Νεκροί Αμερικανοί που εργάζονταν για την CIA
  • [04] ΗΠΑ: Αφηναν τα θετά τους παιδιά να λιμοκτονούν
  • [05] Μπους: Ξένοι τρομοκράτες οι δράστες των επιθέσεων
  • [06] Μαζικές απολύσεις σχεδιάζει η Sony
  • [07] Αρση Βαρών: Θα χάσει το παγκόσμιο ο Καχιασβίλι;

    [01] Τη συνθήκη για την Ολυμπιακή Εκεχειρία υπέγραψε ο ντα Σίλβα

    28/10/2003 8:56:00 μμ

    Λούις Ιγνάσιο ντα Σίλβα

    Τη συνθήκη για την Ολυμπιακή εκεχειρία υπέγραψε ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, Λούις Ιγνάσιο ντα Σίλβα, την Τρίτη, στη συνάντηση που είχε στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου, στο περιθώριο των εργασιών του 22ου Συνεδρίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Ο κ. Παπανδρέου, στην ομιλία του από το βήμα του Συνεδρίου, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα κρίσιμα ζητήματα της ειρήνης, της ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος. ''Μόνο έναν πόλεμο επιτρέπεται να κάνουμε, τον πόλεμο κατά της φτώχειας", διακήρυξε ο "Λούλα", ο Βραζιλιάνος πρόεδρος, υποδεχόμενος με μια γεμάτη πάθος ομιλία το Συνέδριο, που συνέρχεται στη βιομηχανική και οικονομική πρωτεύουσα της Βραζιλίας, της μεγαλύτερης χώρας της Ν. Αμερικής.

    Καταπολέμηση της φτώχειας, της ανισότητας, της πείνας

    Αναφερόμενος στη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στο Συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ο κ. Παπανδρέου δήλωσε: ''Είμαστε εδώ στη Βραζιλία εκπροσωπώντας την Ελλάδα, σε μια πολύ σημαντική στιγμή, σε μια στιγμή που ο κόσμος περνάει από μια εποχή ανασφάλειας και παραμένει ιδιαίτερα επίκαιρη η σοσιαλδημοκρατική θέση, μια εγγύηση για την προώθηση ενός κόσμου αλληλεγγύης, ενός κόσμου που θα καταπολεμά τη φτώχεια, την ανισότητα, θα προωθεί την ειρήνη και την πολυμερή διπλωματία μέσα από τον ΟΗΕ και θα αναδεικνύει δημοκρατικά τη φωνή του πολίτη''.

    Ο κ. Παπανδρέου, που χαρακτήρισε τον πρόεδρο της Βραζιλίας ως ''μια προσωπικότητα που εμπνέει ελπίδα για ένα διαφορετικό κόσμο'' συζήτησε, μεταξύ άλλων, με τον Λούλα για τις αλλαγές που χρειάζεται το διεθνές σύστημα, ώστε να καταπολεμηθεί η φτώχεια, η ανισότητα και η πείνα.

    Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην εμπειρία της ευρωπαϊκής περιφερειακής ολοκλήρωσης, που ενδιαφέρει τη Βραζιλία, ενώ ο πρόεδρος της τελευταίας δεν έκρυψε τη δυσφορία των φτωχών χωρών για την αμερικανική και ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική.

    Στην αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ συμμετέχουν, επίσης, οι πρώην υπουργοί Στ. Σουμάκης και Σπ.Βούγιας, η ευρωβουλευτής Αννα Καραμάνου, η βουλευτής Μαρία Αρσένη κ.ά.

    Νέα παγκόσμια τάξη, χωρίς αποκλεισμούς

    Η ομιλία του προέδρου Λούλα ήταν διανθισμένη με αναφορές στην Κομμούνα του Παρισιού και στο ηρωικό παρελθόν του ευρωπαϊκού εργατικού κινήματος, αλλά και στην ανάγκη μιας νέας παγκόσμιας τάξης, χωρίς αποκλεισμούς, που να ανταποκρίνεται στις πιεστικές ανάγκες της ανθρωπότητας.

    Το κόμμα του προέδρου Λούλα, το Κόμμα Εργαζομένων της Βραζιλίας, δεν συμμετέχει, προς το παρόν τουλάχιστον, στη Σοσιαλιστική Διεθνή.

    Η διεξαγωγή του Συνεδρίου τώρα απέκτησε κι ένα μεγαλύτερο συμβολικό βάρος, δεδομένου ότι η έναρξή του συνέπεσε όχι μόνο με τα γενέθλια του προέδρου της Βραζιλίας, αλλά και με την πρώτη επέτειο της νίκης του στις εκλογές.

    Μιας νίκης με ιστορική σημασία για ολόκληρη την ήπειρο της Λατινικής Αμερικής που, μετά από έναν ιστορικό κύκλο αιματηρών στρατιωτικών δικτατοριών και ένα δεύτερο δημοκρατικών πολιτικών συστημάτων, με τελείως ορθόδοξη και σύμφωνη με τις συμβουλές του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας φιλελεύθερη οικονομική πολιτική, αντιμετωπίζει τώρα το φάσμα μιας οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής.

    [02] Ρωσία: Εγκλωβισμένοι στις στοές για 5η ημέρα

    28/10/2003 10:23:00 μμ

    Στη νότια Ρωσία, τα σωστικά συνεργεία έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να καταφέρουν να φτάσουν τους 13 εγκλωβισμένους εργάτες. Τα 13 άτομα βρίσκονται παγιδευμένα στο ορυχείο της νότιας Ρωσίας από την Πέμπτη, ενώ ήδη 33 εργάτες έχουν απεγκλωβιστεί. Οι εργάτες δεν έχουν φαΐ και νερό ενώ τα αποθέματα αέρα είναι λιγοστά και η στάθμη του νερού ανεβαίνει μέσα στο ορυχείο κατά 18 μέτρα κάθε μέρα. Μέχρι τώρα, δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν ίχνη ζωής, όμως οι επικεφαλής ετοιμάζονται να διανοίξουν σήραγγα, που θα τους επιτρέψει να προσεγγίσουν τους εγκλωβισμένους, οι οποίοι βρίσκονται παγιδευμένοι 800 μέτρα κάτω από το έδαφος.

    Αισιοδοξούν οι επικεφαλής της επιχείρησης

    Δουλεύοντας ακατάπαυστα, τα σωστικά συνεργεία κατάφεραν να ανοίξουν μια μεγάλη τρύπα κοντά στο σημείο, όπου εικάζεται, ότι βρίσκονται οι εγκλωβισμένοι. Με ανακούφιση διαπίστωσαν ότι η στοά δεν είχε πλημμυρίσει. Ωστόσο, δεν υπήρχε κάποιο σημάδι ζωής από την ομάδα των δεκατριών ανδρών.

    Χρησιμοποιώντας εκατοντάδες τόνους από βράχια και μπετόν κατάφεραν να εμποδίσουν τη διέλευση του νερού προς εκείνη την κατεύθυνση.

    Οι επικεφαλής της επιχείρησης διάσωσης αισιοδοξούν ότι οι εργάτες θα βρεθούν ζωντανοί. Παρά την έκλυση μονοξειδίου του άνθρακα μέσα στο ορυχείο, τα επίπεδα του οξυγόνου είναι αρκετά για να τους κρατήσουν στη ζωή, τη στιγμή που και η θερμοκρασία είναι ευνοϊκή, καθώς διατηρείται στους 24 βαθμούς Κελσίου.

    Οι συγγενείς αψηφώντας το κρύο παραμένουν έξω από το ορυχείο και προσεύχονται για την τύχη των δικών τους. Σε τέσσερις μέρες, οι άνδρες των σωστικών συνεργείων προχώρησαν 50 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης, κάτι που συνήθως απαιτεί έναν ολόκληρο μήνα.

    [03] Αφγανιστάν: Νεκροί Αμερικανοί που εργάζονταν για την CIA

    28/10/2003 9:43:00 μμ

    Δύο Αμερικανοί που είχαν συμβόλαιο συνεργασίας με τη CIA σκοτώθηκαν το Σαββατοκύριακο σε ενέδρα στο Αφγανιστάν, ενώ αναζητούσαν ίχνη τρομοκρατών κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, ανακοίνωσε η υπηρεσία. Αν και ασυνήθιστο για τη CIA, αξιωματούχοι της έδωσαν στη δημοσιότητα τα ονόματα των δύο θυμάτων. Πρόκειται για τον Ουίλιαμ Κάρλσον και τον Κρίστοφερ Γκλεν Μίλερ, που συνεργάζονταν με τη διοίκηση επιχειρήσεων της CIΑ. Η ενέδρα σημειώθηκε κοντά στο Σκιν, στα σύνορα Πακιστάν - Αφγανιστάν.

    [04] ΗΠΑ: Αφηναν τα θετά τους παιδιά να λιμοκτονούν

    28/10/2003 9:24:00 μμ

    Οι αστυνομικές αρχές του Τζέρσι συνέλαβαν ένα ζευγάρι Αμερικανών όταν διαπίστωσαν ότι τα τέσσερα αγόρια που είχαν υπό την προστασία τους λιμοκτονούσαν. Κανένα από τα παιδιά, ηλικίας από 9 έως 19 ετών, δεν ζύγιζε περισσότερα από 25 κιλά. Τα αγόρια απαγορευόταν να μπουν στην κουζίνα του σπιτιού και τρέφονταν μόνο με τηγανίτες από κουρκούτι, φυστικοβούτυρο και δημητριακά. Είχαν φτάσει σε τόσο απελπιστική κατάσταση που τα μονωτικά υλικά του κτιρίου. Αστυνομικοί συνέλαβαν τους θετούς γονείς των παιδιών όταν ένας γείτονας τους ειδοποίησε ότι είδε το μεγαλύτερο αγόρι να ψάχνει για φαγητό στους σκουπιδοτενεκέδες. Το αγόρι είχε ύψος μόλις 1,12 μέτρα και ζύγιζε 22 κιλά.

    Σε απερίγραπτη κατάσταση

    Οι γονείς κατηγορούνται για κακοποίηση και έκθεση σε κίνδυνο ενώ τα παιδιά μεταφέρθηκαν πίσω στο ίδρυμα απ' όπου είχαν υιοθετηθεί.

    Τα τελευταία δύο χρόνια κρατικοί λειτουργοί είχαν επισκεφθεί το σπίτι όπου έμεναν τα παιδιά συνολικά 38 φορές, χωρίς ωστόσο να παρατηρήσουν κάτι ύποπτο.

    Ένας εκπρόσωπος της οργάνωσης ''Δικαιώματα των Παιδιών'' είπε ότι η όψη των αγοριών ήταν απερίγραπτη και το βλέμμα τους φανέρωνε απόγνωση.

    [05] Μπους: Ξένοι τρομοκράτες οι δράστες των επιθέσεων

    28/10/2003 8:24:00 μμ

    Οι δράστες των επιθέσεων, κατά τις τελευταίες ημέρες, στη Βαγδάτη είναι μέλη του κόμματος Μπαάθ του Σαντάμ Χουσεΐν ή ξένοι τρομοκράτες, δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε δημοσιογράφους στον Κήπο των Ρόδων στο Λευκό Οίκο. Επιπλέον, ο Τζορτζ Μπους τόνισε ότι αναμένει από τη Συρία και το Ιράν να ενισχύσουν τους συνοριακούς ελέγχους και να σταματήσουν τις διεισδύσεις. ''Οι οπαδοί του κόμματος Μπαάθ προσπαθούν να δημιουργήσουν χάος και φόβο γιατί αντιλαμβάνονται πως ένα ελεύθερο Ιράκ θα τους αρνηθεί τα υπερβολικά προνόμια που είχαν, όταν ήταν στην εξουσία ο Σαντάμ Χουσεΐν'', επισήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος.

    ''Δεν θα φύγουμε''

    ''Οι ξένοι τρομοκράτες προσπαθούν να δημιουργήσουν συνθήκες φόβου γιατί φοβούνται ένα ελεύθερο και ειρηνικό κράτος σε ένα κομμάτι του κόσμου όπου η τρομοκρατία βρίσκει νέους οπαδούς. Αυτή η ελευθερία είναι ακριβώς αυτό που φοβούνται περισσότερο οι τρομοκράτες'', πρόσθεσε ο ίδιος.

    ''Δεν θα τους αφήσουμε να μας φοβίσουν. Οι τρομοκράτες θέλουν να μας δουν να εγκαταλείπουμε τη χώρα, όμως δεν θα φύγουμε'', δήλωσε ο Μπους, υπογραμμίζοντας όμως πως ''το Ιράκ παραμένει μια επικίνδυνη περιοχή''.

    Αναφερόμενος στα στρατεύματα στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, ο αμερικανός πρόεδρος είπε: ''Η συμμαχία μας αυξάνει σε αριθμό και ενισχύεται. Ο σκοπός μας είναι σαφής και σίγουρος. Το Ιράκ και το Αφγανιστάν θα γίνουν σταθερά και ανεξάρτητα έθνη και οι λαοί τους θα ζουν ελεύθεροι. Αυτός ο σκοπός είναι σημαντικός για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας''.

    [06] Μαζικές απολύσεις σχεδιάζει η Sony

    28/10/2003 10:09:00 μμ

    Ο κολοσσιαίος ιαπωνικός όμιλος ηλεκτρονικών ειδών Sony ανακοίνωσε ότι θα περικόψει 20.000 θέσεις εργασίας, δηλαδή θα απολύσει το 13% περίπου του προσωπικού της, σε διάστημα τριών χρόνων. Από τις 20.000 απολύσεις, οι 7.000 θα γίνουν στην Ιαπωνία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που έγινε στην έδρα της εταιρείας στο Τόκιο, η κίνηση εντάσσεται στο πρόγραμμα ριζικής αναδιάρθρωσης που υλοποιεί η Sony με στόχο την ενίσχυση της κερδοφορίας της. Ο συντάκτης οικονομικών θεμάτων του BBC σημειώνει ότι τα κέρδη της εταιρείας σημείωσαν κατακόρυφη πτώση τους τελευταίους μήνες, επειδή ο οξύς ανταγωνισμός στην βιομηχανία ηλεκτρονικών ειδών υποχρέωσε την εταιρεία να μειώσει τις τιμές των περισσότερων προϊόντων της. Μερικοί από τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές της Sony στην Ιαπωνία, όπως η Toshiba, η Fujitsu και η NEC ανακοίνωσαν περικοπές θέσεων εργασίας για τους ίδιους λόγους.

    Αναγκαία μία εκ βάθρων αναδιάρθρωση

    Η Σόνι κατέστη ζημιογόνος το πρώτο τρίμηνο του 2003 και το «σοκ του Απριλίου» μείωσε την χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας κατά 25% μέσα σε λίγες μόνο ημέρες.

    Από τότε, η επιστροφή της Sony στην κερδοφορία ήταν εξαιρετικά αργή. Οι παρατηρητές σημειώνουν ότι το κυριότερο ίσως πρόβλημα του ιαπωνικού κολοσσού είναι ότι η αδιαμφισβήτητη δύναμη της εμπορικής του επωνυμίας δεν αρκεί για να αναχαιτίσει τον ανταγωνισμό, καθώς πολλές εταιρείες κατασκευάζουν φθηνότερα προϊόντα από αυτά της Sony χωρίς να υστερούν σε ποιότητα.

    Την ανάγκη για εκ βάθρων αναδιάρθρωση υπογράμμισε πριν από λίγες ημέρες ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Νομπογιούκι Ιντέι, ο οποίος είχε τονίσει μεταξύ άλλων ότι η Σόνι δεν διέθετε «την αίσθηση του κατεπείγοντος».

    Η αίσθηση αυτή, όπως είπε, βοήθησε έναν από τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές της Sony, την κορεατική Σάμσουνγκ, να ξεπεράσει την νομισματική κρίση του 1997 και να εμφανίζει τώρα υψηλή κερδοφορία.

    Πηγή: BBC GREEK

    [07] Αρση Βαρών: Θα χάσει το παγκόσμιο ο Καχιασβίλι;

    Πηγή: ΑΠΕ 28/10/2003 9:32:00 μμ

    Κάχι Καχιασβίλι

    H ιστορική στιγμή της "κόντρας" Πύρρου - Κάχι αναβάλλεται, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου! Ο Κάχι Καχιασβίλι ταλαιπωρείται από θλάση στον τετρακέφαλο κι αν δεν καταφέρει να προπονηθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας, θα αποκλειστεί από την αποστολή που θα ταξιδεύσει στο Βανκούβερ, για το παγκόσμιο πρωτάθλημα Αρσης Βαρών (11-23 Νοεμβρίου). Εκτός από τον 34χρονο πρωταθλητή μας, στον Καναδά δεν θα βρίσκεται και η κορυφαία σύγχρονη Ελληνίδα αρσιβαρίστρια. Η Νατάσα Τσακίρη δεν κατάφερε να ξεπεράσει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει στον αυχένα και τέθηκε οριστικά εκτός διοργάνωσης. Όσον αφορά τον Καχιασβίλι, αύριο Τετάρτη, ο τρεις φορές χρυσός Ολυμπιονίκης θα υποβληθεί σε υπερηχογράφημα για να φανεί αν έχει βελτιωθεί η κατάστασή του, καθώς για να μπορέσει να αγωνιστεί στο Παγκόσμιο θα πρέπει να "σηκώσει μπάρα" το αργότερο μέχρι την Παρασκευή.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 28 October 2003 - 21:53:04 UTC