Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-11-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για τις τιμές των καυσίμων
  • [02] Υψηλοί τόνοι για τη διαφθορά στο Δημόσιο
  • [03] Προβληματισμός EΛ.ΑΣ. για την βόμβα στη City-Bank
  • [04] Τελευταίες οδηγίες πριν τη μετάβαση στο Φανάρι
  • [05] Ολοκληρώνεται η Αττική οδός
  • [06] Αυλαία για τη Σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Παιδείας
  • [07] Απεργία αύριο στο Ταχ. Ταμιευτήριο
  • [08] Συνδέει το θέμα της Χάλκης με τα ευρωτουρκικά ο Γκιουλ
  • [09] Επαφές Αρχιεπισκόπου Δημήτριου στην Αθήνα
  • [10] Απαγχονίστηκε ζευγάρι ανηλίκων στην Κομοτηνή
  • [11] Τελευταίο αντίο στον Μιχάλη Γαλενιανό
  • [12] Γ. Παπαντωνίου: Δεν υπάρχει απειλή από Βορρά
  • [13] Ο εκλογικός νόμος επί τάπητος
  • [14] Ετοιμα τα σχέδια για τα 56 νέα μεγάλα έργα της Ευρώπης
  • [15] Το 75% των Πολωνών θέλει δημοψήφισμα
  • [16] Προσεγγίσεις ειρήνης στα Παλαιστινιακά εδάφη
  • [17] Κυρώσεις στη Συρία από τις ΗΠΑ
  • [18] Σ. Αραβία: Όχι στον διάλογο με τρομοκράτες
  • [19] Όλο και περισσότεροι επιλέγουν το φύλλο των παιδιών τους
  • [20] Στρατιωτική άσκηση για ΝΑΤΟ και ΕΕ
  • [21] Χαταμί: Το Ιράν δεν έχει πυρηνικές φιλοδοξίες
  • [22] Κατεπείγουσες συνομιλίες στον Λευκό Οίκο
  • [23] ''Εκρηκτική'' η κατάσταση στη Βαγδάτη
  • [24] Εκτός Eurobank η Deutsche Bank
  • [25] Πέντε κέντρα ελέγχου των δαπανών του δημοσίου
  • [26] Συγκράτηση αυξήσεων ζητά ο Χριστοδουλάκης
  • [27] Πρώτη νίκη στη ''μάχη'' της πατάτας
  • [28] Στην Πάτρα ο τελικός Κυπέλλου
  • [29] Πρώτο φιλικό της Ελλάδας για το Euro 2004
  • [30] Ο ''Τελευταίος Πειρασμός'' στην Νέα Σκηνή του Εθνικού
  • [31] Ρωμαϊκά ευρήματα στην Αμαθούντα
  • [32] ''Humana'' ανέλαβε την ευθύνη για τις παιδικές τροφές
  • [33] Ήρθε το πρώτο οικολογικό αυτοκίνητο

    [01] Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για τις τιμές των καυσίμων

    12/11/2003 6:16:00 μμ

    Την παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τη λειτουργία της αγοράς καυσίμων στο Νότιο Αιγαίο, την Ήπειρο και την Κρήτη ζήτησε την Τετάρτη ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για τα ενεργειακά ζητήματα και στην οποία τόνισε ότι έχει εξασφαλιστεί πλήρης επάρκεια ηλεκτρικού ρεύματος για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004. Ο υπουργός ανέφερε, για τα καύσιμα, ότι στις συγκεκριμένες περιοχές διαπιστώνονται σημαντικές αποκλίσεις των τιμών όλων των καυσίμων σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, καθώς επίσης υπάρχουν καθαρές ενδείξεις εναρμονισμένης πρακτικής των εταιρειών εμπορίας και των πρατηρίων καυσίμων που συμμετέχουν στην αγορά.

    Το πλαφόν και οι αποκλίσεις

    Το υπουργείο πριν από δύο μήνες είχε επιβάλει πλαφόν στις τιμές των καυσίμων σε εννέα νομούς της χώρας, μεταξύ αυτών και στις περιοχές για τις οποίες προτείνεται η παραπομπή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες τιμοληψίες της περασμένης Δευτέρας του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση τιμή των καυσίμων στη χώρα ήταν 73,3 λεπτά για την αμόλυβδη, 78,5 για τη σούπερ, 67,3 για το ντίζελ κίνησης και 34,4 λεπτά για το πετρέλαιο θέρμανσης.

    Ενδεικτικά στη Θεσπρωτία οι τιμές είναι αντίστοιχα 79,4, 84,8, 71,2 και 46,7 λεπτά το λίτρο, στο Ηράκλειο 76,4, 81,4, 69,2 και 36,7 λεπτά και στις Κυκλάδες 78,5, 85,2, 69,3 και 36 λεπτά αντίστοιχα.

    Επίσης, ο κ.Τσοχατζόπουλος έκανε εκτενείς ανακοινώσεις για την ενεργειακή αγορά. Ειδικότερα:

    -Ολυμπιακοί Αγώνες: Ο κ.Τσοχατζόπουλος επανέλαβε ότι δεν τίθεται θέμα επάρκειας ηλεκτρικής ενέργειας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ανακοίνωσε, ωστόσο, ότι ο διαχειριστής του συστήματος (ΔΕΣΜΗΕ) θα προκηρύξει διαγωνισμό για την εγκατάσταση στην περιοχή Βοιωτίας-Εύβοιας αεριοστροβιλικών μονάδων ισχύος 120 με 160 μεγαβάτ, ενώ παράλληλα δίνεται η άδεια στη ΔΕΗ να εγκαταστήσει ίδιες μονάδες ισχύος 120 μεγαβάτ στο Λαύριο. Όλα αυτά, όπως είπε ο υπουργός, γίνονται για να εξασφαλισθεί η απαιτούμενη εφεδρεία του συστήματος, μετά τη διαπίστωση ότι η υποβρύχια διασύνδεση με την Ιταλία δεν διασφαλίζεται ότι θα παράσχει στο σύστημα την απαιτούμενη ενέργεια. Εξάλλου, ως το τέλος του χρόνου θα γίνουν οι διαγωνισμοί για την κατασκευή τριών ιδιωτικών μονάδων παραγωγής, συνολικής ισχύος 900 -1.300 μεγαβάτ, με τη διαδικασία απελευθέρωσης της αγοράς που προβλέπεται στο νόμο που ψηφίσθηκε το καλοκαίρι από τη Βουλή. Παράλληλα η ΔΕΗ προχωρά σε επενδύσεις συνολικού ύψους 268 εκατ. ευρώ (210 εκατ. στο δίκτυο διανομής και 58 εκατ. στη μεταφορά) για την ενίσχυση του δικτύου εν όψει των Αγώνων του 2004. Επιπλέον η εταιρεία έχει αναλάβει χορηγία ύψους 30 εκατ. ευρώ σε είδος για τους Αγώνες, παρέχοντας δωρεάν την ηλεκτροδότηση των εγκαταστάσεων.

    -Ηλεκτρισμός: Ο διαγωνισμός για την κατασκευή μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Ρόδο κηρύχθηκε άγονος με απόφαση του κ.Τσοχατζόπουλου, μετά από εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Κατόπιν αυτού η κατασκευή της μονάδας ανατίθεται στη ΔΕΗ. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το νόμο για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, στα μη διασυνδεδεμένα με το ηπειρωτικό δίκτυο νησιά, όπως είναι η Κρήτη, η Ρόδος κ.λπ., ισχύει ειδικό καθεστώς λειτουργίας της αγοράς: η ΔΕΗ είναι ο μοναδικός αγοραστής της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται, ενώ για την κατασκευή νέων μονάδων γίνονται διαγωνισμοί στους οποίους μπορεί να συμμετάσχει και η ΔΕΗ, όπως έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση.

    -Φυσικό αέριο: Την περασμένη Παρασκευή έγινε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομίας με τον σύμβουλο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ. Στο πλαίσιο του διαγωνισμού για την επιλογή στρατηγικού εταίρου και την πώληση του 35% των μετοχών της ΔΕΠΑ, έχει κατατεθεί μία προσφορά από την Gas Natural. Ο υπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του μήνα, ενώ τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να επιλεγεί ένας σταθερός εταίρος προκειμένου να υλοποιηθεί η στρατηγική αναβάθμισης της χώρας σε ενεργειακό κόμβο.

    -Διευρωπαϊκά δίκτυα: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να εισηγηθεί στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ την ένταξη των δικτύων ενέργειας στα διευρωπαϊκά δίκτυα (μέχρι τώρα περιλαμβάνονταν οι οδικοί άξονες και οι τηλεπικοινωνίες), πράγμα που σημαίνει ότι εξασφαλίζεται πρόσθετη χρηματοδότηση για τα έργα. Πρόκειται συνολικά για 56 έργα στον τομέα της ενέργειας, για τα οποία διατίθενται κοινοτικά κονδύλια συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ. Στα ελληνικού ενδιαφέροντος έργα περιλαμβάνεται η διασύνδεση των δικτύων ηλεκτρισμού Ελλάδας - Τουρκίας, καθώς και ο αγωγός φυσικού αερίου Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας με υποβρύχια διασύνδεση, όπως και η διακλάδωση του ίδιου αγωγού προς την Αυστρία μέσω Δυτικών Βαλκανίων.

    [02] Υψηλοί τόνοι για τη διαφθορά στο Δημόσιο

    12/11/2003 7:35:00 μμ

    Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο με αφορμή την πρόθεση της ΝΔ να επαναφέρει στη Βουλή παλαιότερη πρόταση νόμου για τη διαφάνεια στο δημόσιο. Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Θοδωρής Ρουσόπουλος, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση τονίζοντας ότι τα κρούσματα διαφθοράς έχουν γίνει πλέον κανόνας. "Το καθεστώς ασυδοσίας και ατιμωρησίας τελειώνει σύντομα. Θέλουμε διαφάνεια παντού. Κανόνες κοινούς για όλους" τόνισε. Απαντώντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για αόριστες καταγγελίες και κάλεσε τη ΝΔ να προσκομίσει στοιχεία. ''Οι επαναλαμβανόμενες, για λόγους εντυπώσεων, αόριστες και γενικόλογες καταγγελίες της Ν.Δ. δεν χρήζουν καν σχολιασμού" είπε χαρακτηριστικά.

    Αντιπαράθεση Ρουσόπουλου - Πρωτόπαπα

    Νέα επίθεση στην κυβέρνηση για φαινόμενα αδιαφάνειας και διαφθοράς στο δημόσιο, έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Θοδωρής Ρουσόπουλος, αμέσως μετά τη συνεδρίαση των συντονιστών του κόμματος το μεσημέρι υπό την προεδρία του αρχηγού του κόμματος Κώστα Καραμανλή.

    Έκανε λόγο για έξαρση αυθαιρεσίας και ασυδοσίας και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κωλυσιεργεί, αφού όπως είπε η πρόταση νόμου για τη διαφάνεια στο Δημόσιο Βίο είχε συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής πριν από περίπου έξι μήνες και από τότε μέχρι σήμερα δεν έγινε τίποτα.

    "Οι αόριστες και γενικόλογες καταγγελίες της Ν.Δ. δεν χρήζουν καν σχολιασμού" απάντησε ο Χρ. Πρωτόπαπας και κάλεσε το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να προσκομίσει στοιχεία για όσα καταγγέλει.

    Αιχμές για τα εξοπλιστικά προγράμματα

    Κατά τη σύσκεψη, ο τομεάρχης Αμυνας του κόμματος Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι την τελευταία 7ετία δαπάνησε 9,5 δισ. δραχμές για εξοπλιστικά προγράμματα με απευθείας αναθέσεις, σημειώνοντας ότι υπήρξε σε πολλές προμήθειες αδιαφάνεια και υπερκοστολόγηση.

    "Παρά τις καταγγελίες που γίνονται συνεχώς το τελευταίο διάστημα, η κυβέρνηση δεν έχει πει λέξη και συγκαλύπτει το θέμα" τόνισε χαρακτηριστικά.

    Απαντώντας στις κατηγορίες ο Γιάννος Παπαντωνίου, έκανε λόγο για ακραίο λαϊκισμό που δεν τιμά ούτε τον προέδρο της ΝΔ ούτε συνολικά την Αξιωματική Αντιπολίτευση.

    "Λυπάμαι γι αυτό το κατάντημα. Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 30 χρόνια που επιχειρείται μια τέτοια λαϊκίστικη και φθηνή επίθεση σε θέματα εθνικής άμυνας, για θέματα που είναι αυτονόητα" τόνισε χαρακτηριστικά.

    [03] Προβληματισμός EΛ.ΑΣ. για την βόμβα στη City-Bank

    Πηγή: ΑΠΕ 12/11/2003 7:13:00 μμ

    Προβληματισμό έχει προκαλέσει στους αξιωματικούς της Αστυνομίας η τοποθέτηση της βόμβας που εξουδετερώθηκε με ελεγχόμενη έκρηξη το βράδυ της Τρίτης, έξω από το υποκατάστημα της City-Bank, στου Ζωγράφου, και της οποίας την ευθύνη ανέλαβε με τηλεφώνημα στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", η οργάνωση ''Χρήστος Κασσίμης''. Το όνομα του Χρήστου Κασσίμη, ο οποίος θεωρείται από τους ιδρυτές του Επαναστατικού Λαϊκού Αγώνα και σκοτώθηκε στη συμπλοκή της AEG το 1977 στου Ρέντη, έχει χρησιμοποιηθεί με τρεις διαφορετικούς τρόπους μέχρι το 1987. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιήθηκε ως ΕΛΑ-Χρήστος Κασσίμης, ως επαναστατική ομάδα διεθνιστικής αλληλεγγύης "Χρήστος Κασσίμης" και ως Επαναστατική Οργάνωση Χρήστος Κασσίμης, που όλες φέρονται ως παρακλάδια του ΕΛΑ και είχαν δραστηριοποιηθεί με εμπρηστικές και βομβιστικές επιθέσεις, μία εκ των οποίων ήταν και στο αγαλμα του Τρούμαν το 1986.

    Καμία σχέση με την οργάνωση του παρελθόντος

    Οι αρμόδιοι εκφράζουν την άποψη, ότι δεν υπάρχει καμία σχέση της τότε ομάδας με αυτούς που πραγματοποίησαν τη βομβιστική απόπειρα γιατί οι παλιοί ή έχουν σκοτωθεί ή βρίσκονται ήδη κατηγορούμενοι, ενώ επίσης στη συνδεσμολογία της βόμβας δεν υπάρχει καμία σχέση με τις παλιές.

    Η βόμβα αποτελείτο, από τρία μασούρια δυναμίτιδας, πυροκροτητή, 9βολτη μπαταρία, καλώδια και επιτραπέζιο ρολόι. Η εξουδετέρωση έγινε 15 λεπτά μετά το χρονικό διάστημα που έδωσε ο άγνωστος, ο οποίος τηλεφώνησε για την έκρηξη.

    Αυτό σημαίνει ότι πιθανόν ο μηχανισμός να μην μπορούσε να εκραγεί από μόνος του είτε λόγω λάθους στη συνδεσμολογία, είτε κάποιας άλλης αστοχίας ή επειδή πιθανόν οι δράστες να μην ήθελαν να γίνει η έκρηξη. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να εξακριβωθεί δεδομένου ότι από την ελεγχόμενη έκρηξη έχει διαλυθεί ο μηχανισμός και δεν μπορεί να διαπιστωθεί αν ήταν σωστά συνδεδεμένος.

    Οι αστυνομικοί δεν αποκλείουν να υπάρξουν και άλλες ανάλογες ενέργειες, καθώς πλησιάζει η επέτειος του Πολυτεχνείου, αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου για τη ''17 Νοέμβρη'', ενώ υπάρχει και το θέμα της απεργίας πείνας, των επτά που συνελήφθησαν στα επεισόδια της Θεσσαλονίκης τον περασμένο Ιούνιο.

    Σε ετοιμότητα η ΕΛ.ΑΣ, δηλώνει ο υπουργός Γ. Φλωρίδης

    "Η Ελληνική Αστυνομία παρακολουθεί στενά τα περιστατικά που έχουν σημειωθεί τελευταία", δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Φλωρίδης σε συνέντευξη που έδωσε σε ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι, υπογραμμίζοντας ότι "έχουν γνώση οι φύλακες".

    Ο κ. Φλωρίδης αναφερόμενος στην τρομοκρατική επίθεση στη City Bank, τόνισε ότι τα πράγματα έχουν ξεκαθαριστεί απολύτως στο χώρο της τρομοκρατίας, ωστόσο είναι αναμενόμενο να υπάρχουν "κάποια υπόλοιπα, κάποιες περιφερειακές δυνάμεις ή οτιδήποτε άλλο να υφίστανται χωρίς όμως καμία αξιόλογη επιχειρησιακή δυνατότητα".

    Σε ότι αφορά πιθανή αναβίωση μιας οργάνωσης από το παρελθόν ο υπουργός σημείωσε ότι στην Ιταλία μετά την εξάρθρωση των Ερυθρών Ταξιαρχιών υπήρξε μια επανεμφάνιση, αυτό όμως -όπως είπε- δεν σημαίνει ότι και στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχουμε εκτίμηση για κάτι τέτοιο, ωστόσο έχουμε το νου μας να μην ξανασυμβεί.

    [04] Τελευταίες οδηγίες πριν τη μετάβαση στο Φανάρι

    12/11/2003 6:02:00 μμ

    Με τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο θα συναντηθούν το απόγευμα οι μητροπολίτες Σπάρτης και Ξάνθης για να λάβουν τις τελευταίες οδηγίες πριν αναχωρήσουν για το Φανάρι όπου θα μεταφέρουν την απόφαση της Ιεραρχίας. Οι εκπρόσωποι της Ελλαδικής Εκκλησίας οι οποίοι θα συνοδεύονται από τον γραμματέα της Συνόδου Κύριλο Μισιακούλη δεν είναι εξουσιοδοτημένοι να κάνουν διάλογο. Στο μεταξύ, άγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής αν ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα παρευρεθούν στις εργασίες του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού στη Θεσσαλονίκη. Την Τρίτη το ΣΑΕ απέστειλε και στους δυο πρόσκληση για να λάβουν μέρος στις εργασίες του στη Θεσσαλονίκη το διάστημα 11-14 Δεκεμβρίου.

    Παρέμβαση Αρχιεπισκόπου Δημήτριου

    Νωρίτερα, η διαμάχη της Ελλαδικής Εκκλησίας με το Πατριαρχείο, βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής δήλωσε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα άλυτα.

    Όπως τόνισε χαρακτηριστικά:

    "Αν κάποιο πρόβλημα φαίνεται άλυτο είναι γιατί εν έχει διατυπωθεί με το σωστό τρόπο".

    Από την πλευρά του ο Γ. Παπανδρέου υπογράμμισε τη σημασία που έχει για την Ελλάδα η διατήρηση του τεράστιου κύρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου, προσθέτοντας ότι η Πολιτεία βρίσκεται σε επαφή και με τις δύο πλευρές, ώστε να βρεθεί μία λύση.

    Κρίσιμη εβδομάδα

    Νωρίτερα, την Τετάρτη, συνεδρίασε στη Μονή Πετράκη η Ιερά Σύνοδος.

    Επί τάπητος βρέθηκε το περιεχόμενο της επιστολής που θα κομίσουν στο Φανάρι οι δυο Μητροπολίτες.

    Όπως είπε, ο εκπρόσωπος Τύπου Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος, Θεόκλητος, στην επιστολή περιλαμβάνονται τα βασικά σημεία της συζήτησης που έγινε στην Ιεραρχία την προηγούμενη εβδομάδα.

    [05] Ολοκληρώνεται η Αττική οδός

    12/11/2003 12:10:00 μμ

    Την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου παραδίδεται στην κυκλοφορία και το υπόλοιπο τμήμα της Αττικής Οδού από τον κόμβο Μεταμόρφωσης στην Eθνική Αθηνών-Λαμίας μέχρι τα διόδια της Ελευσίνας. Το τμήμα αυτό μήκους 26 χλμ. με 6 ανισόπεδους κόμβους θα διασχίζει το Μενίδι, το Ζεφύρι, τα Ανω Λιόσια, τον Ασπρόπυργο και το νότιο τμήμα της Μάνδρας. Θα απομένει ένα μικρό τμήμα περίπου τριών χιλιόμετρων από τον κόμβο της Αγίας Παρασκευής μέχρι την Δουκίσης Πλακεντίας, το οποίο θα λειτουργήσει σε συνδυασμό με τον νέο κόμβο του Σταυρού τον προσεχή Ιούνιο. Ουσιαστικά όμως η Αττική Οδός από τις 2 Δεκεμβρίου θα είναι σε πλήρη λειτουργία, αφού και το συγκεκριμένο τμήμα χρησιμοποιείται έστω και με λιγότερες λωρίδες.

    Ρυθμίσεις για τα διόδια

    Έγκυρη πηγή του ΥΠΕΧΩΔΕ διευκρίνιζε σε σχέση με τα διόδια της Αττικής Οδού, ότι σε καμία περίπτωση η τιμή τους δεν πρόκειται να φτάσει στο ανώτατο προβλεπόμενο όριο από την σύμβαση για όσους βέβαια χρησιμοποιούν όλο το μήκος της.

    Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξουν και ρυθμίσεις στα σημερινά διόδια της Ελευσίνας για να πληρώνουν το αντίτιμο είτε συμβατικά είτε ηλεκτρονικά (e-pass) όσοι οδηγοί επιθυμούν να κατευθυνθούν από την Εθνική Οδό στην Αττική Οδό για τα βόρεια προάστια και το αεροδρόμιο.

    Πιθανώς θα επιτραπεί στην κοινοπραξία της Αττικής Οδού να λειτουργήσει γκισέ στα διόδια της Ελευσίνας για όσούς κατευθύνονται από την Εθνική στην Αττική Οδό, ενώ ενδέχεται να υπάρχει συμβατότητα στο ηλεκτρονικό σύστημα διοδίων για όσους θέλουν να χρησιμοποιήσουν το ίδιο σύστημα και στην Αττική και στην Εθνική Οδό.

    [06] Αυλαία για τη Σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Παιδείας

    12/11/2003 7:20:00 μμ

    Με το θέμα της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης ασχολήθηκε η Σύνοδος της Μόνιμης Διάσκεψης των Ευρωπαίων Υπουργών Παιδείας του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ο υπουργός Παιδείας, Πέτρος Ευθυμίου, παρουσίασε τα αποτελέσματα της Συνόδου και χαρακτήρισε το θέμα της διαπολιστισμικής εκπαίδευσης ως "το θέμα του 21ου αιώνα στην Ευρώπη αλλά και παγκόσμια". Στη Σύνοδο παραβρέθηκε και εκπρόσωπος της Αραβικής Συνδιάσκεψης για τον Πολιτισμό, εκπληρώνοντας με αυτόν τον τρόπο την επιθυμία του Συμβουλίου της Ευρώπης να υπάρχει σταθερός ευρωαραβικός διάλογος.

    ''Η διαπολιτισμική εκπαίδευση είναι η διαχείριση συνολικά του διαφορετικού''

    Όπως είπε ο κ. Ευθυμίου, το πρώτο σημαντικό συμπέρασμα ήταν η μεγάλη συμμετοχή των υπουργών Παιδείας, αλλά και το έντονο ενδιαφέρον τους για το συγκεκριμένο θέμα.

    Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την επόμενη 30ετία εκατομμύρια μετανάστες θα συρρεύσουν στην Ευρώπη. Έτσι, το άνοιγμα της Ευρώπης στην μετανάστευση θέτει το θέμα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης. Σύμφωνα με τον κ. Ευθυμίου, βασικό συμπέρασμα της Συνόδου είναι πως, "η διαπολιτισμική εκπαίδευση δεν αφορά μόνον την αντιμετώπιση του ορατά διαφορετικού, αλλά του διαφορετικού στο σύνολό του". Για τους Ευρωπαίους υπουργούς Παιδείας, η διαχείριση του διαφορετικού μέσα στο σχολείο συμπίπτει με τη διαχείρισή του από την κοινωνία.

    Τέλος, ο Έλληνας υπουργός Παιδείας εμφανίστηκε ενθουσιασμένος από το γεγονός ότι η Σύνοδος κατέληξε σε συγκεκριμενοποιήσεις, η βασικότερη εκ των οποίων είναι πως "η διαπολιτισμικότητα δεν είναι ένα συγκεκριμένο μάθημα", αλλά αφορά όλες τις πτυχές της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

    [07] Απεργία αύριο στο Ταχ. Ταμιευτήριο

    12/11/2003 7:02:00 μμ

    Ο κ. Μιχ. Αγγελάκης

    Αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και υπέρ εκσυγχρονισμού του, δηλώνουν οι εργαζόμενοι, που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους με 24ωρη προειδοποιητική απεργία αύριο Πέμπτη. Oπως ανέφερε σε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Ιδρύματος, Μιχάλης Αγγελάκης, η διασφάλιση των υψηλών αποδόσεων των 3 εκατομμυρίων καταθετικών λογαριασμών που συνολικά αγγίζουν τα 10 δισ. ευρώ, μπορεί να εξασφαλιστεί μόνον από το Ταμιευτήριο και σε καμία περίπτωση εάν στο μετοχικό κεφάλαιο εισέλθει οποιαδήποτε εμπορική τράπεζα, που έχει χαμηλότερα επιτόκια και άτοκες καταθέσεις μέχρι ένα ποσό.

    Ο Σύλλογος των εργαζομένων θα χρησιμοποιήσει όλα τα ένδικα μέσα, ενώ 80.000 πελάτες του Ταμιευτηρίου έχουν εκδηλώσει την αντίθεση τους στην ιδιωτικοποίησή του, υπογράφοντας σχετικό έγγραφο των εργαζομένων.

    [08] Συνδέει το θέμα της Χάλκης με τα ευρωτουρκικά ο Γκιουλ

    12/11/2003 6:40:00 μμ

    Η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης εξαρτάται με την πορεία των ευρωτουρκικών σχέσεων, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk. Ο κ. Γκιουλ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο Μεχμέτ Αλί Μπιράντ, υπογράμμισε ότι "η τουρκική κυβέρνηση είναι υπέρ της επίλυσης του προβλήματος αυτού". Ο Τούρκος υπουργός απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση αν τίθεται θέμα αμοιβαιότητας με την Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, αλλά τόνισε ότι "όλα αυτά θα λυθούν στο ευρωπαϊκό σπίτι". Στην παρατήρηση του Μπιράντ αν αυτό σημαίνει ότι από το χρονοδιάγραμμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, εξαρτάται και το θέμα της Θεολογικής Σχολής, ο Γκιουλ απάντησε θετικά.

    Συνάντηση Ευθυμίου-Τσελίκ την Τρίτη για το ίδιο θέμα

    Το θέμα της Σχολής της Χάλκης συζητήθηκε και στη συνάντηση που είχαν την Τρίτη, ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου με τον Τούρκο ομόλογό του Χουσεΐν Τσελίκ, ο οποίος υπογράμμισε ότι η επαναλειτουργία της Χάλκης ως ανώτερη σχολή συνδέεται με τη βελτίωση των συνθηκών των μουσουλμάνων της Θράκης.

    Ο κ. Ευθυμίου, δήλωσε ότι η επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης δεν αποτελεί τμήμα των διμερών σχέσεων της Ελλάδας με την Τουρκία και πρόσθεσε ότι είναι τμήμα της προσαρμογής της Τουρκίας στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    [09] Επαφές Αρχιεπισκόπου Δημήτριου στην Αθήνα

    12/11/2003 5:55:00 μμ

    Σειρά επαφών με τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εξωτερικών, τον πρόεδρο της Βουλής αλλά και με τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο είχε την Τετάρτη, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Δημήτριος. Στο επίκεντρο των επαφών του βρέθηκε το θέμα που έχει προκύψει με το Πατριαρχείο αλλά και άλλα ζητήματα που αφορούν κυρίως στον Απόδημο Ελληνισμό και στην ελληνορθόδοξη κοινότητα της Αμερικής. Ο Αρχιεπίσκοπος βρίσκεται στη χώρα μας προκειμένου να παραστεί στην τελετή αναγόρευσής του ως μέλους της Ακαδημίας Αθηνών που θα γίνει την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου.

    Συνάντηση με Κώστα Σημίτη

    Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό και την ελληνική κυβέρνηση για την οικονομική συνδρομή 500.000 δολαρίων με σκοπό την ανέγερση του ναού του Αγίου Νικολάου, που κατέρρευσε μετά το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Επιπλέον έδωσε εύσημα στον Κ. Σημίτη για τους χειρισμούς της ελληνικής προεδρίας στο θέμα του Ιράκ, καθώς επίσης και για την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.

    Συναντήσεις με Παπανδρέου - Κακλαμάνη

    Στη συνάντηση με τον Γιώργο Παπανδρέου επισημάνθηκε η ανάγκη εξεύρεσης λύσης στην κρίση Ελλαδικής Εκκλησίας και Οικουμενικού Πατριαρχείου.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου υπογράμμισε τη σημασία που έχει για την Ελλάδα η διατήρηση του τεράστιου κύρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου, προσθέτοντας ότι η Πολιτεία βρίσκεται σε επαφή και με τις δύο πλευρές, ώστε να βρεθεί μία λύση.

    Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής τόνισε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα άλυτα τονίζοντας χαρακτηριστικά:

    "Αν κάποιο φαίνεται άλυτο είναι γιατί δεν έχει διατυπωθεί με το σωστό τρόπο"

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη.

    Ο κ. Κακλαμάνης συνεχάρη της Εκκλησία και τις κοινότητες των Ελλήνων της Αμερικής για τις δράσεις που αναλαμβάνουν σε θέματα εκπαίδευσης παιδιών ομογενών.

    Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος ευχαρίστησε θερμά τον κ. Κακλαμάνη για την ηθική και την υλική συμβολή προς την ελληνορθόδοξη παροικία της Αμερικής, για τη βοήθεια στα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, αλλά και για την ανοικοδόμηση του καταστραφέντος ναού του Αγίου Νικολάου.

    [10] Απαγχονίστηκε ζευγάρι ανηλίκων στην Κομοτηνή

    12/11/2003 4:27:00 μμ

    Τραγικός επίλογος σε μία ιστορία αγάπης στην Κομοτηνή. Δυο ανήλικα παιδιά, ηλικίας 17 και 13 ετών, που είχαν παντρευτεί χωρίς τη συγκατάθεση των γονιών τους και είχαν εξαφανισθεί από τα σπίτια τους βρέθηκαν κρεμασμένα σε κεντρικό δρόμο της πόλης. Από τη διενέργεια νεκροψίας και νεκροτομής που έγινε στο νομαρχιακό νοσοκομείο Κομοτηνής προέκυψε πως ο θάνατος των δυο παιδιών επήλθε από πνιγμό.

    Επιβίωναν με δυσκολία

    Το νεαρό ζευγάρι αντιμετώπιζε προβλήματα τόσο οικονομικά όσο και οικογενειακά.

    Οι γονείς τους ήταν αντίθετοι σε αυτόν τον γάμο.

    Τα παιδιά δεν δούλευαν και επιβίωναν με δυσκολία.

    Την Τρίτη το βράδυ έφυγαν από το σπίτι της οικογένειας του αγοριού και δυστυχώς σήμερα το πρωί βρέθηκαν κρεμασμένα δίπλα - δίπλα, σε μια μουριά.

    [11] Τελευταίο αντίο στον Μιχάλη Γαλενιανό

    12/11/2003 4:24:00 μμ

    Κηδεύτηκε σήμερα Τετάρτη στις 3 το μεσημέρι από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ηρακλείου Κρήτης, Αγίου Μηνά ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Ηρακλείου πρώην υφυπουργος Οικονομικών και επί σειρά ετών βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μιχάλης Γαλενιανός που έχασε τη μάχη για τη ζωή σε ηλικία 58 χρονών.

    Με απόφαση του Νομάρχη Ηρακλείου η σημαία της Νομαρχίας κυμάτιζε σήμερα, ημέρα της κηδείας του Μ. Γαλενιανού, μεσίστια.

    Στο μεταξύ σε ψήφισμα του το Νομαρχιακό Συμβούλιο αναφέρεται στο ήθος, τη σεμνότητα, την ανθρωπιά και τη δημοκρατική ευαισθησία του εκλιπόντος. Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου αποφάσισε να δοθεί το όνομα του εκλιπόντος σε οδό της πόλης.

    Ψηφίσματα ακόμη εξέδωσαν η ΝΟΔΕ της Νέας Δημοκρατίας Ηρακλείου Τοπικές Οργανώσεις του κόμματος, σωματεία και φορείς του Ηρακλείου που αναφέρονται στον σεμνό πολιτικό τονίζοντας την ευπρέπεια το ήθος, την αγωνιστικότητα και την αποφασιστικότητα του πρώην υφυπουργού.

    [12] Γ. Παπαντωνίου: Δεν υπάρχει απειλή από Βορρά

    12/11/2003 3:35:00 μμ

    «Δεν υπάρχει στρατιωτική απειλή από το βορρά. Συμφωνώ για το απρόβλεπτο των εξελίξεων στα δυτικά Βαλκάνια, για το λόγο αυτό δεν αφοπλίζουμε τα βόρεια σύνορά μας, προχωράμε σε αναδιάταξη των δυνάμεών μας και διατηρούμε πάντα το B'Σώμα στρατού στη Βέροια, που καλύπτει Μακεδονία και Θράκη και που είναι άρτια εξοπλισμένο». Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο υπουργός Aμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, στην Επιτροπή Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, την οποία ενημέρωσε σχετικά με την μελλοντική δομή των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

    Το απαισιόδοξο σενάριο

    Σε ό,τι αφορά τη νέα δομή των δυνάμεων η οποία αποφασίστηκε σε πρόσφατη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, ο κ. Παπαντωνίου επισήμανε ότι καλύπτει και το πιο απαισιόδοξο σενάριο με την Τουρκία, καθώς «η Τουρκία βρίσκεται σε ασταθή φάση και πρέπει να είμαστε έτοιμοι και για το ενδεχόμενο αναστροφής του καλού κλίματος». «Ενεργός πλέον είναι μόνο ο εξ ανατολών κίνδυνος, καθώς δεν έχει σημειωθεί καμιά εξέλιξη στο Κυπριακό και το Αιγαίο και η Τουρκία εμμένει στις αδιάλλακτες σχέσεις της» συμπλήρωσε ο κ. Παπαντωνίου.

    [13] Ο εκλογικός νόμος επί τάπητος

    12/11/2003 1:40:00 μμ

    Η τελική μορφή των κυβερνητικών προτάσεων για το νέο εκλογικό νόμο και την περιφερειακή συγκρότηση της χώρας, αποφασίστηκε την Τετάρτη στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, με τον υπουργό Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη στο Μέγαρο Μαξίμου. Το θέμα της περιφερειακής συγκρότησης, θα απασχολήσει την Πέμπτη, ευρεία σύσκεψη στο ΠΑΣΟΚ, με τη συμμετοχή υπουργών και άλλων στελεχών που έχουν κληθεί, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας, θα παρουσιαστούν στο Εκτελεστικό Γραφείο, οι βασικές αρχές του νέου εκλογικού νόμου. Με αντικείμενο το νέο εκλογικό νόμο, θα συνεδριάσει εξάλλου το πρωί της Παρασκευής και το υπουργικό συμβούλιο.

    [14] Ετοιμα τα σχέδια για τα 56 νέα μεγάλα έργα της Ευρώπης

    12/11/2003 3:03:00 μμ

    Με 56 μεγάλα διασυνοριακά έργα υποδομής τα οποία υιοθέτησε την Τρίτη η Eυρωπαϊκή Eπιτροπή θ αλλάξει η εικόνα της Ευρώπης και της Ελλάδας. Πρόκειται για τεράστιους αυτοκινητόδρομους αλλά και υπερσύγχρονα σιδηροδρομικά δίκτυα που θα διευκολύνουν την πρόσβαση στα Βαλκάνια και τον ευρωπαϊκό χώρο. Τα νέα μεγάλα έργα υποδομής, στις μεταφορές, την ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες και την έρευνα, θα υποβηθούν για τελική έγκριση στο Eυρωπαϊκό Συμβούλιο Kορυφής του Δεκεμβρίου, προκειμένου η εκτέλεσή τους να αρχίσει το ταχύτερο δυνατό.

    Αυτοκινητόδρομοι και δίκτυα ρεύματος

    Mεταξύ αυτών των 56 μεγάλων έργων, που τα περισσότερα έχουν διασυνοριακό χαρακτήρα, ενδιαφέρουν δηλαδή δύο ή περισσότερες κοινοτικές (ή τρίτες) χώρες, περιλαμβάνονται και μεγάλα έργα άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος.

    Για την Eλλάδα, τα έργα άμεσης προτεραιότητας, που την υλοποίησή τους προτείνει η Kομισιόν, είναι:

    -O πολλαπλός αυτοκινητόδρομος Hγουμενίτσας - Πάτρας - Aθήνας - Σόφιας - Bουδαπέστης. Πρόκειται για έργα που έχουν ήδη αρχίσει από το 1996 και οι εργασίες κατασκευής του θα συνεχισθούν για να ολοκληρωθούν μέχρι το 2008 για τη σύνδεση Aθήνας - Bουλγαρίας και μέχρι το 2010 για τη σύνδεση ελληνοβουλγαρικών συνόρων - Σόφιας. Oι πρόσθετες επενδύσεις για μεν την πρώτη σύνδεση ανέρχονται στο 1,2 δισ. ευρώ και για τη δεύτερη στα 675 εκατ. ευρώ.

    -Η σύνδεση για την παροχή ή λήψη ηλεκτρικού ρεύματος από και προς την Eλλάδα και από και προς τα Bαλκάνια, σε συνεργασία με την Tουρκία, κόστους 50 εκατ. ευρώ. Tα έργα αρχίζουν μέσα στο 2004 για να ολοκληρωθούν το 2006.

    [15] Το 75% των Πολωνών θέλει δημοψήφισμα

    12/11/2003 12:31:00 μμ

    Υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το μελλοντικό Σύνταγμα της διευρυμένης Ευρωπαϊκής Ένωσης, τάσσεται το 75% των Πολωνών, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση που δημοσιεύει σήμερα Τετάρτη η εφημερίδα Rzeczpospolita. Περίπου το 12% επιθυμεί το ευρωπαϊκό σύνταγμα που τελεί υπό διαμόρφωση στους κόλπους της Διακυβερνητικής Διάσκεψης (CIG) να ψηφιστεί από το κοινοβούλιο, ενώ το 13% δεν έχει γνώμη, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από 25 έως 27 Οκτωβρίου από το ινστιτούτο TNS OBOP σε δείγμα 1.004 ατόμων.

    Διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ευρωπαϊκό σύνταγμα δεν έχει προγραμματιστεί στην Πολωνία, χώρα που απορρίπτει όπως και η Ισπανία, το σχέδιο κειμένου που πρότεινε η ευρωπαϊκή Συνέλευση και υποστήριξε η Γερμανία και η Γαλλία, με το οποίο θα έχαναν το πλεονέκτημα που απέσπασαν το 2000 στις διαπραγματεύσεις για τη Συνθήκη της Νίκαιας.

    Η Συνθήκη της Νίκαιας είχε δώσει στην Πολωνία και την Ισπανία ένα καταμερισμό ψήφων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (27 ψήφους σε σύνολο 321) συνολικά) σχεδόν ισοδύναμο με των τεσσάρων ''μεγάλων'' χωρών μελών (Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία) που διαθέτουν από 29 ψήφους η καθεμία.

    [16] Προσεγγίσεις ειρήνης στα Παλαιστινιακά εδάφη

    12/11/2003 3:33:00 μμ

    Ελπίδες για ειρήνευση στην Παλαιστίνη δημιουργούν οι δηλώσεις του Παλαιστίνου πρωθυπουργού, Αχμεντ Κορέι, και του Ζαλμάν Σοβάλ, διπλωματικού συμβούλου του Αριέλ Σαρόν. Συγκεκριμένα, o Κορέι ζήτησε και τον τερματισμό του "ένοπλου χάους" στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας. Παράλληλα, ο σύμβουλος του Αριέλ Σαρόν δήλωσε πως το Ισραήλ είναι έτοιμο να διακόψει τις μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις στα παλαιστινιακά εδάφη, ώστε να επιτρέψει στον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό να εδραιώσει την εξουσία του. Επίσης, πρόταση διαλόγου, για τον τερματισμό του κύκλου της βίας έκανε την Τετάρτη στο Ισραήλ, ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιάσερ Αραφάτ.

    Κορέι:''Τείνω το χέρι με ειλικρίνεια''

    Το νέο υπουργικό συμβούλιο του παλαιστίνιου πρωθυπουργού Αχμεντ Κορέι, στο οποίο κυριαρχούν οι πολιτικοί σύμμαχοι του Αραφάτ, εξασφάλισε σήμερα την έγκριση του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου με 46 ψήφους υπέρ, 13 κατά και πέντε αποχές.

    Μιλώντας στο κοινοβούλιο, ο Αχμεντ Κορέι είπε πως, όλα τα μέλη της κυβέρνησης είναι προσηλωμένα στην ειρήνη, ως στρατηγική επιλογή, καθώς και στον οδικό χάρτη και τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με το Ισραήλ. "Θέλουμε μία πραγματική ειρήνη η οποία θα αποτελεί εγγύηση των δικαιωμάτων μας, μία ειρήνη που θα φέρει την ασφάλεια σε όλους", τόνισε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός.

    Επίσης, απευθυνόμενος στο "Κουαρτέτο" (ΗΠΑ,Ρωσία,Ευρωπαϊκή Ενωση, ΟΗΕ) ζήτησε την οργάνωση διεθνούς διάσκεψης, που θα επεξεργασθεί μία οριστική ειρηνευτική συμφωνία ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους. "Απευθύνουμε έκκληση προς τις πλευρές που ενέχονται στη διένεξη, κυρίως προς το Κουαρτέτο, να οργανώσει διεθνή διάσκεψη υπό την αιγίδα του, για την επίτευξη οριστικής λύσης στη διένεξη με βάση την ιδέα του προέδρου Μπους περί δύο κρατών", κατέληξε ο κ. Κορέι.

    ''Περίοδο χάριτος'' δίνει στην κυβέρνηση Κορέι το Ισραήλ

    Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση του Ισραήλ φαίνεται αποφασισμένη να διακόψει τις μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις στα παλαιστινιακά εδάφη και να περιορισθεί σε πλήγματα ακριβείας για τη ματαίωση επιθέσεων.

    Ο σύμβουλος του Αριέλ Σαρόν, Ζαλμάν Σοβάλ, διευκρίνισε πως στόχος του Ισραήλ είναι να επιτρέψει στον κ. Κορέι "να αποδείξει ότι είναι σε θέση να περιορίσει τη βία" και να επαληθεύσει το εάν η εκεχειρία μπορεί να διαλύσει τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Ταυτόχρονα, το Ισραήλ θα προτιμούσε μια δέσμευση του Κορέι ότι θα διαλύσει τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με τον Σοβάλ, σε περίπτωση που οι τρομοκρατικές οργανώσεις ενισχυθούν, το Ισραήλ "θα ενεργήσει ανάλογα".

    Ωστόσο, ο σύμβουλος του Αριέλ Σαρόν εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι, ο Γιάσερ Αραφάτ διατηρεί τον έλεγχο των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας. "Για μας, όπως και για τους Αμερικανούς, ο Αραφάτ παραμένει σημαντικό εμπόδιο για την ειρήνη", κατέληξε ο Ζαλμάν Σοβάλ.

    [17] Κυρώσεις στη Συρία από τις ΗΠΑ

    12/11/2003 12:52:00 μμ

    Σκληραίνει τη στάση της απέναντι στη Συρία, η Ουάσινγτον μετά την έγκριση από το αμερικανικό Κογκρέσο, των οικονομικών και διπλωματικών κυρώσεων κατά της Δαμασκού που κατηγορείται ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία, με ψήφους 89 υπέρ έναντι τεσσάρων κατά. Το νομοσχέδιο επιτρέπει στον πρόεδρο Μπους να επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές και τις αμερικανικές επενδύσεις στη Συρία, υποβαθμίζει την αμερικανική διπλωματική εκπροσώπηση στη Δαμασκό και επιβάλλει περιορισμούς στην ελευθερία διακίνησης σύρων διπλωματών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Στενεύουν τα περιθώρια οι Αμερικανοί

    Επιπλέον το κείμενο που χρειάζεται τυπικά μόνο την υπογραφή του Αμερικανού Προέδρου για να γίνει νόμος, απαγορεύει τις εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, εξουσιοδοτώντας το Λευκό Οίκο να ''παγώσει'' τις συριακές καταθέσεις στις ΗΠΑ και να επανεξετάσει το δικαίωμα πτήσεων συριακών αεροσκαφών στον αμερικανικό εναέριο χώρο.

    Η κίνηση αυτή δικαιολογείται απ' το ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούν τη Δαμασκό πως υποστηρίζει τη δράση της Χεζμπολλάχ στο Λίβανο και της Χαμάς και της Τζιχάντ στα παλαιστινιακά εδάφη.

    Όπως τόνισε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Ρίτσαρντ Λουγκάρ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας,''Το συριακό καθεστώς έχει να επιλέξει ανάμεσα στο να συνεχίσει να παραχωρεί άσυλο και να στηρίζει τρομοκρατικές ομάδες και στο να δράσει με τρόπο που θα συμβάλει στην αποκατάσταση της σταθερότητας''.

    Οι αντίθετες φωνές

    Ωστόσο δε λείπουν και 'κείνοι που αντιδρούν στη στάση της Ουάσινγκτον, όπως ο δημοκρατικός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μπερντ ,εκ των βασικών αντιπάλων της πολιτικής Μπους στο Ιράκ, που καταψήφισε την απόφαση. Ο κος Μπερντ εξέφρασε φόβους ότι οι κυρώσεις θα ανοίξουν τον δρόμο για μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

    Την ίδια ώρα, ο καθηγητής Μουρχάφ Ζουετζάτι του πανεπιστημίου Τζορτζτάουν στην Ουάσινγκτον χαρακτήριζε αβάσιμες τις ανησυχίες Κονγκρέσου και Κυβέρνησης. ''Η Συρία όπως και άλλες αραβικές χώρες θεωρούν τη Χαμάς και τις υπόλοιπες παλαιστινιακές οργανώσεις ως κινήματα αντίστασης κατά της ισραηλινής κατοχής και όχι ως τρομοκρατικές οργανώσεις, δήλωσε.

    Πρόπσθεσε εξάλλου, ότι ''η αυξανόμενη πίεση της Ουάσινγκτον προς τη Δαμασκό απειλεί τη συνεργασία της Συρίας στον πόλεμο κατά της Αλ Κάιντα αλλά και στο Ιράκ θέτοντας σε κίνδυνο τις προσπάθειες του Σύρου Προέδρου Μπασάρ αλ Ασσάντ, για την μεταρρύθμιση της χώρας του''.

    [18] Σ. Αραβία: Όχι στον διάλογο με τρομοκράτες

    12/11/2003 11:55:00 πμ

    Βασιλιάς Φαχντ

    Με "σιδερένια γροθιά" κάλεσε ο βασιλιάς της Σ. Αραβίας, Φαχντ, τις αρχές να χτυπήσουν τους ακραίους μουσουλμάνους, λίγα εικοσιτετράωρα μετά την πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας στην πρωτεύουσα της χώρας, Ριάντ, ενώ, ο Σαουδάραβας υπουργός Εσωτερικών, Νάγιεφ Μπεν Αμπντέλ Αζίζ, απέκλεισε κάθε πιθανότητα για διάλογο με τους ακραίους Ισλαμιστές και προειδοποίησε ότι μόνο με τα όπλα θα εξαλειφθεί η παρουσία τους στη χώρα, σε δήλωσή του που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα. Οι εξελίξεις αυτές συμβαίνουν την στιγμή που η σαουδαραβική κυβέρνηση προχώρησε από την Δευτέρα στην επιβολή αυστηρότατων μέτρων ασφαλείας στο Ριαντ. Στο μεταξύ, όλες οι ξένες διπλωματικές αποστολές εξακολουθούν να βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή για το ενδεχόμενο νέου χτυπήματος ενώ η αμερικανική πρεσβεία παραμένει κλειστή στο κοινό.

    ''Μόνο με το όπλο και το ξίφος''

    Ο βασιλιάς Φαχντ καταδίκασε τη Δευτέρα τους δράστες της επίθεσης, δηλώνοντας πως η κυβέρνησή του ''θα χτυπήσει σκληρά τους εγκληματίες που διέπραξαν τέτοιου είδους ενέργεια και αυτούς που τη χρηματοδότησαν. Η κυβέρνηση με σιδηρά πυγμή θα δράσει κατά όλων αυτών που θίγουν την ασφάλεια της χώρας, των πολιτών της και όλων αυτών που διαμένουν σε αυτή'', προειδοποίησε ο Σαουδάραβας μονάρχης.

    ''Δεν μπορούμε να έχουμε διάλογο με αυτούς, παρά μόνο με το όπλο και το ξίφος'', δήλωσε στο σαουδαραβικό Τύπο ο υπουργός, όταν ρωτήθηκε για έναν πιθανό διάλογο με τους εξτρεμιστές.

    Στο μεταξύ, ο πρίγκιπας Νάγιεφ διέψευσε δημοσιεύματα του Τύπου που έκαναν λόγο για συλλήψεις αρκετών υπόπτων για συμμετοχή στην επίθεση του Σαββάτου. ''Ουδείς έχει συλληφθεί μέχρι τώρα'', είπε, προσθέτοντας ότι οι δυνάμεις ασφαλείας ''θα συνεχίσουν το ανθρωποκυνηγητό για να συλλάβουν τους εγκληματίες αυτούς και να τους οδηγήσουν στη δικαιοσύνη.

    "Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν ήδη πατάξει πολλούς τρομοκράτες, έχουν συλλάβει άλλους και κατασχέσει μεγάλες ποσότητες όπλων που οι εγκληματίες αυτοί χρησιμοποιούσαν για να απειλούν την ασφάλεια της χώρας και των πολιτών'', πρόσθεσε ο υπουργός.

    Ωστόσο, μετά από την επίθεση, θρησκευτικοί αξιωματούχοι του βασιλείου προσφέρθηκαν να μεσολαβήσουν ''για να ξεκινήσει ένας διάλογος μεταξύ της κυβέρνησης και των νέων που διέπραξαν πράξεις βίας (...) ώστε ν' αποφευχθούν νέες τρομοκρατικές επιθέσεις''.

    Σημειώνεται ότι πολλές δυτικές χώρες έχουν προειδοποιήσει τους πολίτες τους να μη ταξιδέψουν στην Σαουδική Αραβία και συνέστησαν σ' αυτούς που βρίσκονται ήδη στη χώρα να αποφεύγουν τις μετακινήσεις.

    Πηγές: ΑΠΕ, BBC GREEK

    Σχετικές ειδήσεις:

    Ανάληψη με ερωτηματικά από την Αλ Κάιντα

    [19] Όλο και περισσότεροι επιλέγουν το φύλλο των παιδιών τους

    12/11/2003 6:15:00 μμ

    Αυξάνονται ολοένα και περισσότερο τα ζευγάρια στην Αυστραλία, που καταφεύγουν σε κλινικές εξωσωματικής γονιμοποίησης, για να επιλέξουν το φύλο του παιδιού τους, πληρώνοντας μάλιστα υπέρογκα ποσά. Και στην Ευρώπη, όμως, πολλά ζευγάρια προτιμούν να επιλέξουν το φύλο του παιδιού που θα φέρουν στον κόσμο, χωρίς ωστόσο να το κάνουν για ιατρικούς λόγους.

    Προτιμούν τα κορίτσια

    Στην Αυστραλία, το 64% των ζευγαριών επιλέγουν κορίτσι. Μάλιστα, σύμφωνα με την επικεφαλής του Κέντρου Εξωσωματικής Γονιμοποίησης του Σίδνεϋ, όλες οι μητέρες που δεν έχουν σύντροφο και θέλησαν να αποκτήσουν παιδί με εξωσωματική γονιμοποίηση, διάλεξαν κορίτσι.

    Και στην Ευρώπη όμως, πολλοί καταφεύγουν σε κλινικές που τους δίνουν τη δυνατότητα να διαλέξουν αν θα φέρουν στον κόσμο αγοράκι ή κοριτσάκι και συνήθως όχι για ιατρικούς λόγους. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα 6 ζευγαριών από τη Βρετανία, που κατέφυγαν σε κλινική των ΗΠΑ προκειμένου να διαλέξουν το φύλο του μωρού τους.

    Στη Βρετανία, η διαδικασία επιλογής φύλου επιτρέπεται μόνο για ιατρικούς λόγους, ενώ πρόσφατα η Διεύθυνση Ανθρώπινης Γονιμοποίησης και Εμβρυολογίας (HFEA), ανακοίνωσε πως δεν θα επιτρέπεται στους γονείς να επιλέγουν το φύλο των απογόνων τους, παρά μόνον εάν συντρέχουν αυστηρά ιατρικοί λόγοι.

    Βρετανία:διχάζει η απαγόρευση επιλογής φύλου

    Η απόφαση της HFEA έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην κοινή γνώμη της Βρετανίας. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση, το 80% των ερωτηθέντων Βρετανών τάχθηκε κατά της επιλογής του φύλου του μωρού για κοινωνικούς λόγους ή λόγους οικογενειακής ισορροπίας. Με την απόφαση αυτή τάχθηκε υπέρ και ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Τζον Ρέϊντ.

    Η πρόεδρος της Επιτροπής, Σούζι Λέδερ, δήλωσε ότι υπήρξε ''τεράστια δημόσια συναίνεση''. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι είναι αδύνατο να σταματήσουν τα ζευγάρια να μεταβαίνουν στο εξωτερικό για να επιλέγουν το φύλο του παιδιού τους.

    Από την άλλη, ο Σάϊμον Φίσελ, ένας γιατρός που διευθύνει κέντρο τεχνητής γονιμοποίησης, εξέφρασε τη διαφωνία του και υποστήριξε ότι όλο και περισσότερες οικογένειες θα μεταβαίνουν στο εξωτερικό για να επιτύχουν τον σκοπό τους.

    [20] Στρατιωτική άσκηση για ΝΑΤΟ και ΕΕ

    12/11/2003 4:53:00 μμ

    Tην πρώτη κοινή στρατιωτική άσκηση "επί χάρτου" θα πραγματοποιήσουν η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, από τις 19 έως τις 25 Νοεμβρίου. Η άσκηση με την κωδική ονομασία "CME/CMX 03", έχει ένα φανταστικό σενάριο επίλυσης κρίσεων. Σύμφωνα με αυτό, η ΕΕ επιχειρεί να διευθετήσει μια κρίση ανάμεσα σε δύο εθνικές μειονότητες στο φανταστικό νησί "Ατλάντια", κάπου στον Ατλαντικό. Στόχος είναι να δοκιμαστούν οι δομές στη διαβούλευση και τη συνεργασία σε περιόδους κρίσεων, που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των δύο οργανισμών. Για το λόγο αυτό, η άσκηση δεν περιλαμβάνει την ανάπτυξη στρατευμάτων επί του εδάφους.

    Θα συμμετάσχουν και χώρες εκτός ΕΕ

    Η άσκηση θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες και στα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας των χωρών- μελών της Ένωσης. Επίσης, θα πάρουν μέρος οι αρμόδιες υπηρεσίες του Συμβουλίου Υπουργών και του ύπατου εκπροσώπου για την εξωτερική πολιτική Χαβιέρ Σολάνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το δορυφορικό κέντρο της ΕΕ.

    Από την πλευρά του ΝΑΤΟ, θα λάβουν μέρος όλες οι χώρες- μέλη και οι αρμόδιες υπηρεσίες του ανώτατου συμμαχικού στρατηγείου (Shape).

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην άσκηση θα πάρουν μέρος και χώρες- μέλη του ΝΑΤΟ, που ωστόσο δεν είναι μέλη της Ένωσης, όπως ο Καναδάς και η Τουρκία.

    [21] Χαταμί: Το Ιράν δεν έχει πυρηνικές φιλοδοξίες

    12/11/2003 2:02:00 μμ

    ''Ενστάσεις'' έχει ο Ιρανός πρόεδρος, Μοχάμεντ Χαταμί, σε ό,τι αφορά την έκθεση της ΙΑΕΑ για τις πυρηνικές δραστηριότητες της χώρας του και επέμεινε ότι η Τεχεράνη δεν έχει κρυφές πυρηνικές φιλοδοξίες. Σε έκθεσή της για το Ιράν, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας (IAEA) τονίζει ότι δεν έχει στοιχεία που να μαρτυρούν την ύπαρξη μυστικού οπλικού προγράμματος, προσθέτει, όμως, ότι η Τεχεράνη έχει διπλασιάσει τις δραστηριότητες που συχνά συνδέονται με την κατασκευή βομβών, όπως η παραγωγή πλουτωνίου. Πάντως, ο Ιρανός πρόεδρος εξέφρασε αισιοδοξία, ότι παρά τη σκληρή έκθεση της ΙΑΕΑ, το θέμα του Ιράν δεν θα παραπεμφθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας για πιθανές κυρώσεις κατά της Τεχεράνης.

    ''Δεν προσπαθούμε να αποκτήσουμε πυρηνικά όπλα''

    ''Είναι φυσικό στα 20 χρόνια των πυρηνικών δραστηριοτήτων μας να υπήρξαν κάποιες παραλείψεις. Όμως, αυτό δε σημαίνει ότι παραβιάσαμε ή παρεκκλίναμε από το πλαίσιο της Συνθήκης Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων'', τόνισε ο Χαταμί μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

    ''Έχουμε επανειλημμένα τονίσει, τόσο εγώ όσο και άλλοι αξιωματούχοι, ότι δεν προσπαθούμε να αποκτήσουμε πυρηνικά όπλα'', τόνισε ο Χαταμί.

    [22] Κατεπείγουσες συνομιλίες στον Λευκό Οίκο

    12/11/2003 6:41:00 μμ

    Συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους θα έχει σήμερα ο Αμερικανός πολιτικός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, ο οποίος μετέβη εσπευσμένως χθες στην Ουάσινγκτον για τα περαιτέρω, καθώς πληθαίνουν τα σημάδια ότι επανεξετάζεται η πολιτική στο Ιρακινό. Αντικείμενο της συνεργασίας τους θα είναι οι ρυθμοί ανοικοδόμησης. Χθες ο Μπρέμερ είχε επαφές, με Αμερικανούς αξιωματούχους για τους τρόπους επιτάχυνσης της μετάβασης της εξουσίας στους Ιρακινούς, καθώς πολλαπλασιάζονται οι ένοπλες επιθέσεις κατά των στρατευμάτων κατοχής. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, της συνάντησης των δύο ανδρών θα προηγηθεί σύσκεψη του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας.

    Έντονες επικρίσεις δέχεται ο Αμερικανός Πρόεδρος

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο Μπρέμερ έχει έρθει σε σύγκρουση με το Προσωρινό Κυβερνητικό Συμβούλιο στο Ιράκ, αναφορικά με την ταχύτητα μεταφοράς της εξουσίας στους Ιρακινούς.

    ''Όταν χρειάζεται να ληφθούν αποφάσεις ο Μπρέμερ έρχεται. Ορισμένες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν'', δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο Ρόιτερ, διαψεύδοντας πάντως φήμες για ενδεχόμενη απομάκρυνση του πολιτικού διοικητή του Ιράκ από τα καθήκοντά του.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η Ουάσινγκτον φαίνεται να προσανατολίζεται στο διορισμό μιας νέας μεταβατικής ηγεσίας πριν από την εκπόνηση του συντάγματος.

    Η αμερικανική κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ότι σκοπεύει να καλέσει εφέδρους και να επισπεύσει τη διαδικασία εκπαίδευσης των Ιρακινών αστυνομικών και στρατιωτών.

    Το άλλο ζήτημα που απασχολεί τους Αμερικανούς είναι ο αργός ρυθμός της πολιτικής ανοικοδόμησης του Ιράκ, ιδιαίτερα όσον αφορά την εκπόνηση του νέου συντάγματος από τα μέλη του κυβερνητικού συμβουλίου.

    Το βράδυ της Τρίτης οι ιρακινοί αντάρτες εκτόξευσαν τέσσερις ρουκέτες εναντίον της περιοχής όπου βρίσκεται το αμερικανικό αρχηγείο στο κέντρο της Βαγδάτης δίχως να υπάρξουν απώλειες.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζόρτζ Μπους που δέχεται έντονες επικρίσεις για τις αμερικανικές απώλειες στο Ιράκ, υποστήριξε τη Τρίτη ότι ξένα στοιχεία που έχουν διεισδύσει στο Ιράκ και στοχεύουν να εγκαθιδρύσουν στη χώρα αυτή ένα καθεστώς παρόμοιο με αυτό των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν.

    ''Ξένοι μαχητές διέσχισαν τα σύνορα σε μικρές ομάδες με στόχο να εγκαθιδρύσουν στο Ιράκ ένα καθεστώς παρόμοιο με αυτό των Ταλιμπάν. Στη χώρα βρίσκονται επίσης τρομοκράτες της Ανσάρ αλ-Ισλάμ και της Αλ-Κάιντα που θέλουν να σκοτώσουν και να πάρουν εκδίκηση για την ήττα τους στο Αφγανιστάν'', είπε ο Μπους σε ομιλία του στην Ουάσινγκτον.

    Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, οι επιθέσεις που δέχονται οι Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ ''εστιάζονται σε μια σχετικά μικρή ζώνη''. Υπογράμμισε όμως ότι ''οι τρομοκράτες είναι επικίνδυνοι''.

    ''Για το καλό του Ιράκ, για το καλό της ασφάλειας της Αμερικής, αυτοί οι δολοφόνοι πρέπει να νικηθούν'', πρόσθεσε ο Μπους.

    [23] ''Εκρηκτική'' η κατάσταση στη Βαγδάτη

    12/11/2003 4:49:00 μμ

    Αιματηρός ξανά ο απολογισμός για τις αμερικανικές δυνάμεις στη Βαγδάτη. Στην ιρακινή πρωτεύουσα, που χθες θύμιζε κυριολεκτικά ναρκοπέδιο, δύο Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν σε χωριστές επιθέσεις, ενώ αρκετές βόμβες, εντοπίστηκαν εγκαίρως και εξουδετερώθηκαν. Με τις επιθέσεις αυτές ανέρχεται σε τουλάχιστον 155 ο αριθμός των αμερικανών στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί από την 1η Μαΐου, οπότε κηρύχθηκε το επίσημο τέλος των εχθροπραξιών στο Ιράκ. Στο μεταξύ, στη Φαλούτζα πέντε Ιρακινοί πολίτες βρήκαν το θάνατο και τέσσερις τραυματίστηκαν, από τα εσφαλμένα πυρά Αμερικανών, εναντίον του φορτηγού στο οποίο επέβαιναν.

    Εκτός ελέγχου η κατάσταση σε πολλές περιοχές

    Χθες το απόγευμα ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν βόρεια της Βαγδάτης, όταν το όχημα στο οποίο επέβαιναν προσέκρουσε σε βόμβα που είχε τοποθετηθεί στην άκρη ενός δρόμου.

    Νωρίτερα μία άλλη βομβιστική επίθεση τραυμάτισε τρεις στρατιώτες της 1ης μεραρχίας τεθωρακισμένων. Ο ένας από αυτούς υπέκυψε σήμερα στα τραύματά του.

    Σήμερα εξάλλου οι αμερικανικές δυνάμεις ανακάλυψαν και εξουδετέρωσαν μεγάλο αριθμό αυτοσχέδιων βομβών που είχαν τοποθετηθεί στις άκρες δρόμων σε πολλές γειτονιές της Βαγδάτης, όπως στη Χορίγια, στη Μανσούρ, στον αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στη Φαλούτζα και σε πολλές άλλες περιοχές της δυτικής Βαγδάτης. Οι Αμερικανοί απέκλεισαν τα σημεία εκείνα με συρματόπλεγμα και οδοφράγματα ώστε να μη πλησιάζουν οι πολίτες.

    Τέλος εκατοντάδες Ιρακινοί αστυνομικοί πραγματοποίησαν σήμερα επιδρομές από πόρτα σε πόρτα στη γενέτειρα του Σαντάμ Χουσέιν, Τικρίτ, στην πρώτη επιχείρηση του είδους χωρίς την άμεση καθοδήγηση των αμερικανικών δυνάμεων.

    Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε λίγο πριν από την αυγή από 400 νεοεκπαιδευμένους αστυνομικούς, στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγονται για την ανακάλυψη όπλων, εκρηκτικών αλλά και των υπεύθυνων των τελευταίων επιθέσεων, συμπεριλαμβανομένης εκείνης που κατέρριψε ένα ελικόπτερο Μπλακ Χοκ την περασμένη εβδομάδα.

    [24] Εκτός Eurobank η Deutsche Bank

    12/11/2003 5:11:00 μμ

    Την πρόθεση της να πωλήσει το 9,3% των μετοχών της Eurobank, που έχει στην κατοχή της, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Deutsche Bank, στο πλαίσιο της στρατηγικής της να μην συμμετέχει πια σε άλλες εισηγμένες επιχειρήσεις. H είδηση, η οποία αιφνιδίασε την αγορά, έδωσε το έναυσμα για ρευστοποιήσεις στη μετοχή της ελληνικής τράπεζας, η οποία σημείωσε πτώση κατά 7,27%. Την απόφαση της Deutsche Bank να πουλήσει το μερίδιό της, κοινοποίησε σε επιστολή του, εκ μέρους του επικεφαλής της τράπεζας, Ζόζεφ Ακερμαν, ο Μίκαελ Κοχρς, επικεφαλής του Corporate Finance της γερμανικής τράπεζας στον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη στις 11 Νοεμβρίου. Να σημειωθεί, ότι ο επικεφαλής της τράπεζας κ. Ακερμαν, είχε ξεκαθαρίσει από τον Ιούνιο στην ετήσια συνέλευση των μετόχων της Deutsche Bank, ότι ο χρηματοοικονομικός οργανισμός, θα πουλήσει όλες τις συμμετοχές του σε ασφαλιστικές και άλλες εταιρίες σε ευρωπαϊκές χώρες.

    Η επιστολή και οι εκτιμήσεις

    Josef Ackerman Πρόεδρος της Deutshe Bank

    Στην επιστολή επισημαίνεται, πως η έξοδος από το μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank, δεν συνεπάγεται άρση της εμπιστοσύνης της στην ελληνική οικονομία, στον τραπεζικό κλάδο, αλλά και στην ίδια την τράπεζα.

    Στη συγκεκριμένη επιστολή, τονίζεται ότι η απόφαση αυτή ελήφθη ακριβώς επειδή δεν έχει νόημα για την Deutsche Bank να κατέχει μειοψηφικά μερίδια σε άλλη τράπεζα και ότι εντάσσεται στα πλαίσια της υπάρχουσας στρατηγικής της να πουλήσει τα μερίδια που κατέχει σε άλλες εταιρίες.

    "Ήθελα να σας εξηγήσω ότι η συγκεκριμένη συναλλαγή δεν μεταφράζεται σαν έλλειψη της εμπιστοσύνης που έχει η Deutsche Bank απέναντι στην Ελλάδα ή στην ελληνική οικονομία. Εν αντιθέσει, πιστεύουμε ότι η κυβέρνησή σας πορεύεται καλώς και ότι, ιδιαιτέρως, η διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων προχωρά με υψηλή αποτελεσματικότητα και με εκπληκτική ταχύτητα", αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή.

    Προσθέτει επίσης ότι "η EFG Eurobank είναι μια από τις πλέον επιτυχημένες τράπεζες στην Ελλάδα" και υπογραμμίζει στον υπουργό, ότι " κατά τη διάρκεια των τεσσάρων τελευταίων ετών "απολαύσαμε" την εξαιρετική συνεργασία μας μαζί της".

    Νωρίτερα, πριν την έναρξη της συνεδρίασης της Σοφοκλέους, με κοινή τους ανακοίνωση οι Eurobank και Deutsche Bank γνωστοποίησαν την πρόθεση της δεύτερης να ρευστοποιήσει τη συμμετοχή της στην Eurobank.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του επενδυτικού ομίλου της Marfin Hellenic, η εξέλιξη δεν αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τη Eurobank από άποψη λειτουργικών επιδόσεων, αφού τα δύο ιδρύματα δεν είχαν κοινές συμμετοχές.

    [25] Πέντε κέντρα ελέγχου των δαπανών του δημοσίου

    12/11/2003 2:45:00 μμ

    Πέντε κέντρα δημοσιονομικού ελέγχου θα πραγματοποιούν αυστηρούς ελέγχους στις δαπάνες όλων των φορέων του δημοσίου. Αυτό προβλέπει μεταξύ άλλων το σχέδιο νόμου για τον έλεγχο των δημοσίων δαπανών που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα απο τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη. Παράλληλα, συγκροτείται επιτροπή αξιολόγησης δημοσιονομικών ελέγχων που θα είναι αρμόδια για το επανέλεγχο των υποθέσεων και για την ακεραιότητα των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

    Μονάδα εσωτερικού ελέγχου

    Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι σε κάθε φορέα του δημοσίου με προϋπολογισμό πάνω απο 5 εκατ. ευρώ θα δημιουργηθεί μια μονάδα εσωτερικού ελέγχου των δαπανών που πραγματοποιεί. Προβλέπεται ακόμα ότι οι οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου αλλά και ο τακτικός προϋπολογισμός θα πρέπει να είναι ισοσκελισμένοι.

    Στόχος του νομοσχεδίου είναι να αντιμετωπιστεί η σπατάλη δαπανών του δημοσίου και να εξοικονομηθούν πόροι για την άσκηση της οικονομικής πολιτικής. Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο προβλέπει ειδική υπηρεσία αξιολόγησης ελέγχων και ελέγχου υπηρεσιακής κατάστασης, η οποία θα είναι αρμόδια για τα "πόθεν έσχες" των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

    Ακόμη κάθε υπηρεσία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος θα μπορεί να επανεξετάζει τα αποτελέσματα των άλλων υπηρεσιών.

    [26] Συγκράτηση αυξήσεων ζητά ο Χριστοδουλάκης

    12/11/2003 2:36:00 μμ

    Συστάσεις προς τους διοικητές των ΔΕΚΟ που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, να ακολουθήσουν συγκρατημένη τιμολογιακή πολιτική το 2004 και να αποφύγουν τις προσλήψεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, απηύθυνε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης στη συνάντηση που είχε μαζί τους. Ο υπουργός ζήτησε από τους διοικητές να αποφύγουν, αν είναι δυνατό, τις αυξήσεις των τιμολογίων τους προκειμένου να αποφευχθούν οι πιέσεις που αυτές δημιουργούν στον πληθωρισμό. Οπου αυτό δεν είναι δυνατό, ο υπουργός ζήτησε οι αυξήσεις να είναι περιορισμένες και πάντως κάτω του αναμενόμενου πληθωρισμού.

    Ο δανεισμός και οι συμβάσεις

    Επίσης ο κ. Χριστοδουλάκης προέτρεψε τους διοικητές των ΔΕΚΟ να παγώσουν στα φετινά επίπεδα το δανεισμό τους για το 2004 και να μην προχωρήσουν σε ασφαλιστικές ρυθμίσεις κατά τη διάρκεια των συμβάσεων εργασίας που θα υπογράψουν με τους εργαζόμενους, οι οποίες θα οδηγούσαν σε αύξηση του κόστους εργασίας. Εντός του Νοεμβρίου αναμένεται να γίνει και νέα συνάντηση του υπουργού με τους επικεφαλής των δημοσίων επιχειρήσεων, με θέμα την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ΔΕΚΟ.

    [27] Πρώτη νίκη στη ''μάχη'' της πατάτας

    12/11/2003 4:02:00 μμ

    Φτηνότερη πωλείται η πατάτα, από την Τετάρτη, πρώτη ημέρα εφαρμογής του πλαφόν, καθώς η τιμή της διαμορφώθηκε από 0,59 ως 0,75 λεπτά το κιλό. Πλαφόν τιμής υπάρχει από σήμερα και στις ανώτατες τιμές στους καφέδες, τους χυμούς και τα αναψυκτικά που πωλούνται σε κυλικεία αεροδρομίων, σχολείων, πλοίων, σταθμών λεωφορείων και τραίνων, καθώς και σε αρχαιολογικούς χώρους. Συνεργεία του υπουργείου Ανάπτυξης, που άρχισαν τους ελέγχους σε κυλικεία, αρκέστηκαν σε συστάσεις. Από αύριο όμως θα πέσουν τα πρόστιμα, που θα φτάνουν έως και τα 30.000 ευρώ. Απόλυτα ικανοποιημένος από την πορεία των τιμών, δήλωσε στην ΝΕΤ 105,8 ο υφυπουργός Ανάπτυξης Κίμων Κουλούρης.

    [28] Στην Πάτρα ο τελικός Κυπέλλου

    12/11/2003 5:43:00 μμ

    Η ΕΠΟ ενημέρωσε την Τετάρτη τις -συνολικά 16- ομάδες που συνεχίζουν στη διοργάνωση του Κυπέλλου Ελλάδας ότι ο εφετινός τελικός (περίοδος 2003-2004) θα διεξαχθεί στην Πάτρα, προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου.

    Παράλληλα εκδόθηκε και το πρόγραμμα της πρώτης αγωνιστικής για την γ' φάση του Κυπέλλου Ελλάδας, τα παιχνίδια της οποίας θα πραγματοποιηθούν στις 3 και 17/12, και στις 7/1/2004.

    Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

    3/12/2003

    Προοδευτική-Ακράτητος (19.00, γήπ. Νίκαιας)

    Αγροτικός Αστέρας-ΑΕΚ (15.00, γήπ. Αγροτικού Αστέρα)

    17/12/2003

    ΠΑΟΚ-Καστοριά (17.00, γήπ. Τούμπας)

    Παναθηναϊκός-ΟΦΗ (21.00, "Απόστολος Νικολαΐδης")

    Ηρακλής-Αρης (20.00, γήπ. Πολίχνης)

    Καλαμάτα-Πανιώνιος (15.00, γήπ. Καλαμάτας)

    07/01/2004

    Ολυμπιακός-Ξάνθη (20.00, γήπ. "Γ. Καμάρας")

    Πατραϊκός-Χαλκηδόνα (17.30, γήπ. Προσφυγικών)

    [29] Πρώτο φιλικό της Ελλάδας για το Euro 2004

    12/11/2003 4:56:00 μμ

    Με την πίστη μιας καλής εμφάνισης και ενός θετικού αποτελέσματος στο φιλικό παιχνίδι με την Πορτογαλία στο Αβέιρο συγκεντρώθηκαν την Τετάρτη οι διεθνείς ποδοσφαιριστές της Εθνικής μας την πρώτη μετά την πρόκριση στα τελικά του Euro 2004. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός Οτο Ρεχάγκελ, που θα παραχωρήσει αύριο (12.00, ξενοδοχείο Μετροπόλιταν) συνέντευξη Τύπου, κάλεσε στην αποστολή και τους Δημήτρη Παπαδόπουλο και Βασίλη Λάκη, στο πλαίσιο των δοκιμών παικτών που θα κάνει εν όψει της συμμετοχής του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2004.

    Η αποστολή της Εθνικής ομάδας, σήμερα το απόγευμα θα προπονηθεί στο αθλητικό κέντρο της ΕΠΟ στον Αγιο Κοσμά, ενώ αύριο το απόγευμα θα αναχωρήσει για την Πορτογαλία. Αποκλείστηκε από την αποστολή ο Ζήσης Βρύζας, που είναι τραυματίας.

    Στην αποστολή μετέχουν οι: Αντζας Παρασκευάς (Ολυμπιακός), Βενετίδης Στέλιος (Ολυμπιακός), Γεωργιάδης Γιώργος (Ολυμπιακός), Γιαννακόπουλος Στέλιος (Μπόλτον), Δέλλας Τραϊανός (Ρόμα), Ζαγοράκης Θόδωρος (ΑΕΚ), Καραγκούνης Γιώργος (Ιντερ), Κατεργιαννάκης Φάνης (Ολυμπιακός), Κατσουράνης Κώστας (ΑΕΚ), Καφές Παντελής (Ολυμπιακός), Καψής Μιχάλης (ΑΕΚ), Λάκης Βασίλης (ΑΕΚ), Μπασινάς Αγγελος (Παναθηναϊκός), Νικολαΐδης Ντέμης (Ατλέτικο Μαδρίτης), Νικοπολίδης Αντώνης (Παναθηναϊκός), Νταμπίζας Νίκος (Νιούκαστλ), Παπαδόπουλος Δημήτρης (Παναθηναϊκός), Σεϊταρίδης Γιώργος (Παναθηναϊκός), Τσιάρτας Βασίλης (ΑΕΚ), Φύσσας Παναγιώτης (Παναθηναϊκός), Χαριστέας Αγγελος (Βέρντερ Βρέμης).

    [30] Ο ''Τελευταίος Πειρασμός'' στην Νέα Σκηνή του Εθνικού

    12/11/2003 4:13:00 μμ

    Τον «Τελευταίο Πειρασμό», του Νίκου Καζαντζάκη ανεβάζει για πρώτη φορά το Εθνικό Θέατρο, στη «Νέα Σκηνή» του. Το έργο αναφέρεται στη μεγάλη αγωνία του ανθρώπου να σωθεί απ' ό,τι τον περικλείει και τον δεσμεύει, φανερώνοντας ένα βασικό χαρακτηριστικό του κόσμου και του ανθρώπου: τον αδιάκοπο πόλεμο ανάμεσα στην ελευθερία του πνεύματος και τη φθαρτότητα της ύλης. Ο Νίκος Καζαντζάκης έγραψε το μυθιστόρημα την περίοδο 1950-1951. O συγγραφέας επεξεργάζεται κάποια περιστατικά από τη ζωή του θεανθρώπου, ο οποίος προβάλλεται ως πρότυπο για κάθε άνθρωπο που αγωνίζεται μέσα σ' έναν κόσμο που δίνει προτεραιότητα στις υλικές απολαύσεις και όχι στην πνευματικότητα. Η σκηνοθεσία είναι του Σωτήρη Χατζάκη, τα σκηνικά του Γιώργου Πάτσα και τα κοστούμια της Έρσης Δρίνη. Παίζουν: Κοσμάς Φοντούκης, Βασίλης Ρίσβας, Ράνια Οικονομίδου, Γωγώ Μπρέμπου, Κώστας Φαλελάκης, Δημήτρης Αγαρτζίδης, Νίκος Αλεξίου κ.ά.

    [31] Ρωμαϊκά ευρήματα στην Αμαθούντα

    12/11/2003 2:57:00 μμ

    Σπουδαία ρωμαϊκά ευρήματα του 1ου μ.Χ. ανακαλύφθηκαν χάρις σε ανασκαφές που έγιναν στην Αμαθούντα, στην ανατολική είσοδο της Λεμεσού. Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως ενεπίγραφο αφιερωματικό κιονίσκο, προς το Ρωμαίο αυτοκράτορα Τιβέριο, ενώ επίσης αποκαλύφθηκαν μέρη σπονδύλων και δωρικού τύπου κιονόκρανο, προερχόμενα από την καταστροφή κάποιου σημαντικού κτηρίου που υπήρχε στην περιοχή. Η ύπαρξη κτισμάτων της εποχής του Τιβέριου, μπορεί να οδηγήσει στο συμπέρασμα, ότι υπήρξε κάποια ιδιαίτερη ανάπτυξη της κυπριακής πόλης, στην περίοδο διακυβέρνησης του, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το Τμήμα Αρχαιοτήτων.

    Πλούσιος ο ανασκαφικός απολογισμός

    Κατά τη φετινή ανασκαφική περίοδο βρέθηκαν εκτός από την πλούσια κεραμική, και πτολεμαϊκά νομίσματα, αρχιτεκτονικά μέλη, αγγεία, λύχνοι και τερρακόττες.

    Ανάμεσα στα μαρμάρινα ευρήματα, τώρα, ξεχωριστή θέση κατέχει ένα κεφάλι νύμφης, μέρος ενός μαρμάρινου φιδιού και σφίγγας, μια μολύβδινη βυζαντινή σφραγίδα, καθώς και εισηγμένο μαρμάρινο περίτεχνο αγγείο ρωμαϊκής περιόδου.

    Η ανασκαφή πέτυχε εν μέρει τη συνένωση του χώρου της αρχαίας Αγοράς με το χώρο του διοικητικού κτιρίου και των άλλων οικοδομημάτων που βρίσκονται στα νότια της Αγορά.

    Εκτός των άλλων οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν και το υπόλοιπο μέρος του παρακαμπτηρίου δρόμου που ανάγεται στην περίοδο της καταστροφής της περιοχής και κατέληγε προφανώς στο χώρο της Αγοράς μπροστά από το Νυμφαίο.

    Τέλος, το φως είδε και μέρος μεγάλης δεξαμενής, ο πυθμένας της οποίας αποτελείται από πλακόστρωτο κατασκευασμένο από ακανόνιστες πέτρες διαφόρων μεγεθών.

    [32] ''Humana'' ανέλαβε την ευθύνη για τις παιδικές τροφές

    12/11/2003 11:11:00 πμ

    Μέρος της ευθύνης για το θάνατο τριών βρεφών στο Ισραήλ αποδέχτηκε η γερμανική εταιρία "Humana", δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στο Χέρφορντ, στη δυτική Γερμανία. Τα βρέφη είχαν καταναλώσει γάλα της εταιρίας από σόγια που δεν περιείχε τη σωστή ποσότητα βιταμίνης B1, η έλλειψη της οποίας συχνά προκαλεί την ασθένεια Berry berry. Μετά από μια λανθασμένη ερμηνεία των δεδομένων, το γάλα απο σόγια σε σκόνη, που προετοιμάστηκε σύμφωνα με μία συνταγή casher (διατροφικός κανόνας του Ιουδαισμού) για την ισραηλινή αγορά, δεν περιείχε παρά το ένα δέκατο της ποσότητας της βιταμίνης B1 που αναγραφόταν στο κουτί.

    ''Θα αποδοθούν ευθύνες''

    Το προϊόν περιείχε 30 μικρογραμμάρια βιταμίνης B1 για καθε 100 γραμμάρια γάλακτος, αντί για τα 120 μικρογραμμάρια για κάθε 100 γραμμάρια που προβλέπονται απο τις προδιαγραφές της ΕΕ.

    Κατά την έναρξη της παραγωγής τον περασμένο Μάρτιο, ένα δείγμα αναλύθηκε για έλεγχο, όμως το λάθος δεν εντοπίστηκε, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

    "Ηταν μια ατυχής σειρά γεγονότων", υπογράμμισε η ίδια πηγή και πρόσθεσε ότι θα αποδοθούν ευθύνες σε επίπεδο οργάνωσης αλλα και στο προσωπικό.

    Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι η ισραηλινή αντιπροσωπεία που μετέβη στο εργοστάσιο του Χέρφορντ για να ερευνήσει για το περιστατικό, ενημερώθηκε για το λάθος που έγινε.

    Σχετική είδηση: Θάνατοι βρεφών από παιδικές τροφές στο Ισραήλ

    [33] Ήρθε το πρώτο οικολογικό αυτοκίνητο

    12/11/2003 3:09:00 μμ

    Την αρχή μιας νέας εποχής στην ιστορία της αυτοκίνησης κάνει η κυκλοφορία του πρώτου αυτοκινήτου που εφοδιάζεται με υβριδικό σύστημα. Πρόκειται για το Τοyota Prius που παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση, στα πλαίσια της 5ης Διεθνούς Έκθεσης Αυτοκινήτου, στο Ανατολικό Αεροδρόμιο του Ελληνικού. Το νέο αυτοκίνητο αποτελεί ένα βήμα προς το μέλλον και στοχεύει ν΄ανοίξει για τους καταναλωτές οδηγούς διάπλατα το δρόμο σε μια οικολογική αυτοκίνηση με περιορισμένους ρύπους. Στους δρόμους θα το δούμε από τις αρχές Ιανουαρίου και η απόκτηση του θ΄απαιτεί το χρηματικό αντίτιμο των 24.000 ευρώ.

    Πολλά τα οφέλη του νέου μοντέλου

    Η σημερινή γενιά των υβριδικών οχημάτων βασίζεται στους βενζινοκινητήρες, έχοντας παράλληλα ηλεκτρικό κινητήρα σαν βοηθητικό. Το νέο δημιούργημα όμως της ιαπωνικής εταιρείας χάρις χρησιμοποιώντας την τεχνολογία Toyota's Hybrid Synergy Drive, επιτυγχάνει 40% μικρότερες εκπομπές ρύπων συγκριτικά με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές που θα τεθούν σε εφαρμογή το 2005.

    Χαρακτηριστικό είναι, σύμφωνα με επίσημες μετρήσεις, ότι για τα 100 χλμ απαιτούνται 4,3 λίτρα βενζίνης κατά μέσο όρο, ενώ για μέσα στην πόλη τα 100 χλμ απαιτούν 5 λίτρα, έτσι το συγκεκριμένο υβριδικό μοντέλο στην πρώτη θέση, όσον αφορά την οικονομία .

    Εξάλλου το Toyota Prius, μπορεί να κάνει τη διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη μετ' επιστροφής, με ένα γέμισμα του ρεζερβουάρ.

    Τα κίνητρα για την αγορά του νέου μοντέλου, όμως δεν είναι μόνο οικονομικά. Εξαιτίας της φύσης του-ως "οικολογικό" ΙΧ- το Prius θα προσφέρει στο μελλοντικό κάτοχό του η ελεύθερη πρόσβαση του στο δακτύλιο, απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας αλλά και το μηδενικό τέλος ταξινόμησης.

    Ήδη ρεκόρ πωλήσεων για το Prius

    Οι πωλήσεις δε που κάνει ήδη το Prius ξεπέρασαν τις αρχικές προσδοκίες, αφού υπερέβησαν κατά έξι φορές το στόχο που έθεσε η Toyota καθώς το Σεπτέμβριο οι παραγγελίες του Prius NG έφτασαν στην Ιαπωνία τα 17.500 αυτοκίνητα.

    Για την Ελλάδα, το ενδιαφέρον της κατασκευάστριας εταιρίας εστιάζεται μεταξύ άλλων και στην χρήση του αυτοκινήτου από τους ΟΤΑ, τα υπουργεία, τα Ταξί και άλλους επαγγελματίες.

    Tέλος, η Διεθνής Έκθεση Αυτοκινήτου θα παραμείνει ανοικτή για το ευρύ κοινό έως τις 16 Νοεμβρίου 2003.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 12 November 2003 - 17:59:50 UTC